__MAIN_TEXT__

Page 1

La Gazzetta dell’ E3

FOTO’S: BLG, PN, PDK

Vrijdag 25 maart 2016 59ste Record Bank E3 Harelbeke

TOM BOONEN

GREG VAN AVERMAET

“E3 is voor mij evenwaardig aan de Ronde”

“Ik heb nog vier jaar “Ik heb een speciale de tijd om in Harelbeke band met Harelbeke te winnen” en het parcours”

. 14

. 25

EX-WINNAAR GERAINT THOMAS u 11 ELI ISERBYT u 22 WALTER GODEFROOT u 27 PETER SAGAN u 51 PATRICK LEFEVERE u 58

FABIAN CANCELLARA

. 16

RECORD BANK E3 HARELBEKE WWW.NIEUWSBLAD.BE

De inhoud van de redactie. inhoud van van deze deze bijlage bijlagevalt valtniet nietonder onderverantwoordelijkheid de verantwoordelijkheid van de redactie. Verantwoordelijkeuitgever: uitgever:Jacques JacquesCoussens Coussens GeneraalDeprezstraat Deprezstraat2/050 2/050- •8530 8530Harelbeke Harelbeke•• Hoofdredactie hoofdredactieen encoördinatie: coördinatieJacques JacquesCoussens Coussens•• lay-out artex.be Verantwoordelijke - Generaal Lay-outen & DTP: artex.be


2  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

SPORTWERELD

LA GAZZETTA DELL’ E3 - E 2016

Ex-winnaar in 1999 en tweevoudig Ronde van Vlaanderen -

“Een zege in Harelbeke maakt je voorjaar goed” Peter Van Petegem won in zijn carrière in 1999 één keer de – zo heette het toen nog – E3 Prijs Harelbeke. “Dat was het begin van een superweek”, aldus de Zwarte van Brakel. Van Petegem zou acht dagen later voor het eerst Vlaanderens Mooiste winnen, in 2003 deed hij dat kunstje nog eens over. “Een zege in Harelbeke laat je nooit liggen, het maakt je voorjaar goed”, aldus de Oost-Vlaming. JOCHEN COOREVITS

Peter Van Petegem: “Het vertrouwen van Greg Van Avermaet zal gegroeid zijn door zijn overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad.”

Het is intussen zeventien jaar gele­ den en mits een kleine opfrissing kan Peter Van Petegem vlot vertellen over hoe het er aan toe ging in de E3 Prijs Harelbeke. Op de Paterberg de­ monstreert hij al dat hij in goede doen is. “Daarna reden we weg op de Oude Kwaremont. Michele Bartoli, Frank Vandenbroucke en Andrej Tchmil waren mijn medevluchters. We hadden een serieuze schifting doorgevoerd en vrijwel meteen had­ den we een groot gat geslagen. We hebben nooit getwijfeld. Mapei reed niet door in de achtervolging omdat Bartoli mee zat in de kopgroep, Steels zat een beetje gevangen in de tweede groep. In de laatste kilometers pro­ beerde Vandenbroucke het nog. Bar­ toli reed het gat weer toe. Dat was een klein voordeel voor mij. Na een lastige koers en in een sprint met een klein groepje kon ik me goed uit de slag trekken. Ik won redelijk gemak­ kelijk de spurt. Mijn eindspurt was altijd één van mijn sterke punten. Dat was het begin van een super­ week.”

PETER VAN PETEGEM

“Record Bank E3 Harelbeke is de laatste test voor de tenoren in de Ronde van Vlaanderen” Een waarheid als een koe want hij won en passant het eindklassement in de Driedaagse De Panne. Acht da­ gen later won hij voor het eerst de Ronde van Vlaanderen. Daarvoor had hij al in 1997 en 1998 de Omloop Het Volk op zijn palmares geschreven. “Hoe ouder ik werd, hoe meer ik iets bewuster naar de Ronde van Vlaan­ deren toeleefde. Ik probeerde als het ware net iets later te pieken. In 1998 was ik tweede op het wereldkampi­


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  3 LA GAZZETTA DELL’ E3 - E 2016

www.sportwereld.be

- winnaar Peter Van Petegem over het klassieke voorjaar Fingerspitzengefühl Over naar het heden. Peter Van Petegem ziet in Greg Van Aver­ maet een kanshebber op de zege in Harelbeke. “Hij is een heel sterke renner. Zijn vertrouwen zal zeker gegroeid zijn na zijn ze­ ge in de Omloop Het Nieuwsblad. Hij staat er altijd. Greg vliegt er overal in. Alleen verwacht ieder­ een dat hij een klassieker met naam wint. Hij heeft al grote wed­ strijden gewonnen. Je hebt ook een beetje geluk nodig. Van Aver­ maet moet opboksen tegen bij­ voorbeeld Kristoff. Misschien heeft hij nu wat meer Fingerspit­ zengefühl en het lef om eens de kat uit de boom te kijken. Het grote voordeel is dat hij al een overwinning op zak heeft al is die tegen de start van de Ronde van Vlaanderen alweer vergeten.” Tom Boonen zegevierde al vijf keer in de Record Bank E3 Harel­ beke. Hij kan zijn record scherper stellen, al is hij niet meer van de jongsten. “Hij kan trouwens nog heel wat records scherper stellen. Denk maar aan De Ronde (drie keer gewonnen, nvdr.) of aan Parijs­Roubaix (vier keer gewonnen, nvdr.). Ik verwacht dat Tom er zal staan. Hij is al tien jaar zeer ernstig bezig geweest met zijn vak, dat zie je aan zijn resultaten en uitslagen. Boonen weet perfect hoe hij zich moet voorbereiden op deze periode. Hij heeft een goede winter achter de rug.

Tegen iemand met het métier van Boonen moet je niet gaan zeggen hoe hij zich moet klaarstomen. In het openingsweekend was hij misschien nog niet top, maar hij zal zeker en vast in orde zijn.” Nochtans was Etixx­Quick Step niet op de afspraak in het ope­ ningsweekend, al maakt Peter Van Petegem zich geen zorgen om de troepen van Patrick Lefe­ vere. “BMC en Lotto­Soudal heb­ ben toen sterke koersen gereden. Ieder jaar zijn het andere ploegen die sterk voor de dag komen in het begin van het klassieke sei­ zoen. Het probleem is dat het pe­ loton zich gaat voorbereiden in warme landen. Dan is het toch een beetje wennen aan de tempe­ raturen en is het als het ware een eerste kennismaking met de kas­ seien.” Volgens Van Petegem zit het qua opvolging wel goed met de jonge Stuyven – winnaar in Kuurne­ Brussel­Kuurne – Theuns en Be­ noot. “Om de zo veel jaar komt er een nieuwe sterke lichting. Be­ noot was vorig seizoen de revela­ tie, maar hij bewees dit seizoen al dat hij een certitude zal worden. Stuyven was vorig jaar al sterk, maar kende tegenslag en Theuns is heel snel aan de meet. Vergeet ook Wallays niet.” Ex­winnaar van de Record Bank E3 Harelbeke en wereldkampi­

oen Peter Sagan komt ook aan de start met ambitie. Vorig jaar liet hij de Omloop en Kuurne­Brus­ sel­Kuurne nog links liggen. “Sa­ gan heeft er echt een doel van ge­ maakt om ooit de Ronde van Vlaanderen te winnen. Record Bank E3 Harelbeke is de laatste test voor de tenoren.”

Zeven kansen Volgens Van Petegem zal geen enkele coureur de kans laten lig­ gen op de zege in Harelbeke. “In het voorjaar heb je als klassieke renner misschien zeven kansen om een overwinning te pakken. Je probeert zo goed mogelijk te rijden en als je kan winnen, ga je er vol voor. Al kunnen we natuur­ lijk niet ontkennen dat de laatste twee koersen met de Ronde van Vlaanderen en Parijs­Roubaix de grote doelen zijn voor de kop­ mannen.” Dat er vorig jaar kritiek kwam vanuit het peloton op de smalle wegen die in de Record Bank E3 Harelbeke moeten afgelegd wor­ den, snapt Van Petegem niet. “Als je in Vlaanderen komt koersen, weet je dat er over smalle wegge­ tjes gereden wordt. Draaien en keren hoort er bij voor een echte Flandrien. Iemand die zijn weg kent, is in het voordeel.”

Peter Van Petegem behaalt in 2003 zijn tweede in de Ronde van Vlaanderen voor Frank Vandenbroucke.

Stijn Devolder:

“In 2003 brak ik door in Harelbeke” Stijn Devolder (36) over­ tuigde in 2003 ploegleider Dirk Demol door als piep­ kuiken van 23 derde te worden na winnaar Steven de Jongh en Steffen Wese­ mann. “Ik was kansloos in de sprint, maar ik was heel content dat ik vooraan zat”, zegt Devolder. “Wesemann en De Jongh waren veel snel­ ler dan ik aan de finish. We reden weg vlak voor de Varent en na­ men een seconde of dertig op een achter­ volgend groepje. Ik reed toen voor Top­ sport Vlaanderen.” Die ene koers is heel belangrijk geweest voor de carrière van Devolder. “Vrijwel meteen na die wed­ strijd kwam ik in con­ tact met US Postal. Kort daarna had ik een overeenkomst onderte­ kend voor het komende jaar. Ik kon in dat sei­ zoen ook vooraan mee­ koersen in de Ronde van Vlaanderen. Ik was goed dat jaar.” In 2004 kwam de West­Vlaming naar eigen zeggen nog dichter bij de over­ winning. “Ik was voorop met Bruy­ landts en Boogerd. Ik was heel zeker van mijn stuk, maar de laatste twee kilome­ ter zaten we te lang naar elkaar te kijken.

In de laatste honderd meter kwam het pelo­ ton over ons en won Boonen de spurt.” Devolder had noch­ tans graag als man van de streek ooit een zege op zak gestoken in Ha­ relbeke. “Uiteindelijk ben ik nooit meer dicht bij de overwinning ge­ komen. Ik weet niet goed hoe dat komt. Na de grote klassiekers als de Ronde van Vlaande­ ren en Parijs­Roubaix blijft de Record Bank E3 Harelbeke een van de mooiste koersen om te winnen. Het was speciaal geweest als ik als jonge snotter had kunnen winnen.” Vorig jaar was er kri­ tiek op de smalle baan­ tjes en waren er heel wat valpartijen. “Ik vind niet dat er meer gevallen wordt. Het wordt gewoon allemaal beter in beeld gebracht. De smalle banen horen bij de Vlaamse koer­ sen. Dat element moet aanwezig blijven. Op brede banen wordt er ook gevallen.” (jcs)

FOTO’S: BLG, IMAGEGLOBE, MHB

oenschap in Valkenburg (Oscar Camenzind won, nvdr.) en ik werd kopman voor de grote klassie­ kers. Het werd toen tijd om een klassieker met naam en faam te winnen.”


4  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

BELGIË. SPREEK HET UIT EN JE VOELT NATTIGHEID. Alsof het hier altijd regent. Een klein land, zoveel neerslag. Stort-, mot-, miezer- of slagregen, één ding is zeker: je wordt doornat. Godzijdank. Want het is die kille regen die karakter kweekt, talent boetseert en helden baart. Hier in België, wordt de koers gemaakt. En Het Nieuwsblad werkt daar hard aan mee.

DE KOERS IS VAN ONS.


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  5 LA GAZZETTA DELL’E3 - E 2016

SPORTWERELD

“Er wordt heel wat afgelachen” Record Bank E3 Harelbeke pakt uit met exclusieve vipformule voor vrouwen Vandaag rijdt er in de colonne vipbussen een bus rond met uitsluitend vrouwen. De vipformule E3 Ladies Only is ontworpen voor vrouwen die van de koers houden, maar die ook gewoon plezier willen maken. “De vraag kwam van enkele vrouwen zelf”, aldus Guy Hannosette van de vipcommissie. JOCHEN COOREVITS

Dat het vrouwenwielren­ nen aan het opkomen is, is geen publiek geheim meer. De organisatie van Record Bank E3 Harelbeke, die al jaren gekend staat voor haar vipformules, sprong zonder twijfelen mee op de

kar en introduceert dit jaar een vipformule ge­ naamd: E3 Ladies Only. “Vrouwen zien ook graag koers”, zegt Guy Hanno­ sette. “De vraag kwam van het vrouwelijk gezelschap uit die vaak hun man ver­ gezelden tijdens een tradi­ tionele vipbehandeling. Bus op, bus af. Sommigen vroegen ons of de kans niet bestond om eens een bus voor uitsluitend vrou­ wen ter beschikking te stellen. In tegenstelling tot de formule Tradition, waarin de vips de ren­ ners vijf keer zien pas­ seren, zijn er slechts drie passages ingecal­ culeerd. Dat is genoeg voor hen, zo kunnen ze tussendoor een beetje keuvelen. Het accent ligt ook meer op het gastronomi­ sche.” De dag start voor de vrouwen zoals voor alle andere vips in de Group Ghistelinck Lounge aan het Fores­ tiersstadion in Harelbe­ ke met een uitgebreide brunch, een bezoek aan het rennersdorp en aan het vipdorp en met het bijwo­ nen van de rennersvoor­ stelling op het podium. Daarna wordt er vertrok­ ken naar Café De Nieuwe Keizer in Oudenaarde en wordt de verplaatsing ge­ maakt naar restaurant Au­ berge de L’Entrecote in Kluisbergen waar een driegangenlunch op het menu staat. Als afsluiter wordt er nog een passage van het peloton ingelast in Melden, daarna wordt er teruggekeerd naar het E3­ dorp waar de aankomst live wordt meegemaakt. ‘s Avonds is er nog een wal­ king dinner voorzien.

KDS

Accessoires De begeleider op de bus van het hele gebeuren is Peter Devos. Beroepsma­ tig baat hij de zaak Peter Plan uit. Devos plant voor­ al evenementen en deze vipformule past hem als gegoten. “Ik voorzie een leuk accessoire voor de da­ mes. Ik denk aan cowboy­

Tiffany Vanhee (echtgenote van ondervoorzitter Jan Desutter), Valérie Eeckhout en Caroline Despriet (echtgenote van voorzitter Guy Dedeyne) zitten vandaag op de bus met begeleider Peter Devos.

hoeden of iets in dat genre. Daardoor kunnen we de dames die op onze bus zit­ ten makkelijk uit de massa pikken.” Maar wat wordt er dan zoal verteld tijdens de koers? “Over het wielren­ nen zelf wordt nauwelijks gebabbeld. We keuvelen eigenlijk de hele tijd met een coupke (een glas champagne, nvdr.) in de hand over van alles en nog wat zoals mode, lifestyle en restaurants. Er wordt in ieder geval heel wat af­ gelachen.” Maar toch wordt de Re­ cord Bank E3 Harelbeke gevolgd. “Er zijn toch een aantal vrouwen die wel ge­ interesseerd zijn in wie er voorop rijdt. We staan voortdurend in contact met de andere bussen, zo­ dat we ingelicht worden als er zich eventueel een ongeval zou voordoen.”

PETER DEVOS BUSBEGELEIDER

“Veel dames voelden zich als het ware een beetje uitgesloten. Ze vonden hun plaats niet echt binnenin het hele gebeuren” Ook vorig jaar werd er al last minute een formule voor enkel vrouwen inge­ pland. “Dat was een inge­ ving van het moment”, zegt Devos. “We waren maar met twaalf dames maar het was zeer gezellig. Dit jaar zullen we tussen de 25 en de 30 vrouwen ontvangen op onze bus.” Devos vindt dat deze vip­ formule een uitweg biedt voor de vrouwen die nor­ maliter hun man vergezel­ den. “Veel dames voelden zich als het ware een beet­ je uitgesloten. Ze vonden hun plaats niet echt bin­ nenin het hele gebeuren. Op deze manier vangen we hen op. Natuurlijk zorg ik ervoor dat er voldoende ambiance zal zijn (lacht).”

Record Bank E3 Harelbeke Sprint Challenge voor toeristen Record Bank E3 Harelbeke pakt dit jaar uit met een Sprint Challenge voor wielertoeristen. Terwijl de wedstrijd aan de gang is, zullen 32 liefhebbers strijden voor de overwinning in reeksen van

vier. De afstand bedraagt 1.200 meter met start en aankomst in de Stasegemsesteenweg. Velotour – de organisator van Record Bank E3 Velo – staat in voor de organisatie. Inschrijven kost 25 euro en de op-

brengst gaat naar een goed doel. Daarvoor krijg je een kaderplaatje, een exclusief rugnummer en een goodiebag met een inhoud die de waarde heeft van uw inschrijving. Er is een ontvangt met koffie en

een belegd broodje tijdens de briefing. Nadien krijg je ook een Drankkaart E3 waarmee je iets kan consumeren in de Kwaremont Lounge. Foto’s zullen op de website te bezichtigen zijn. Het nummer

een, twee en drie krijgen een prijs en een koerstrui. Voor het nummer vier zal een troostprijs voorzien zijn. Er komt ook een eerbetoon op het podium zoals dat bij de profs het geval is.

Met de Sprint Challenge komt de organisatie tegemoet aan de wensen van de Internationale Wielerunie (UCI) om het evenement uit te breiden naar andere niches van de sport. (jcs)

LA GAZZETTA


6  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

DE TOEKOMST BELOOF JE NIET, DIE BOUW JE. NZE TEKEN O P PETITIE O l.be svitaa i n e r e t s e inv

INVESTEREN IS VITAAL Onze levenskwaliteit daalt jaar na jaar. Wegen, bruggen en tunnels zijn in een erbarmelijke staat. Wonen wordt onbetaalbaar. Er is een nijpend tekort aan crèches en rusthuizen. Zo kan het echt niet langer. De Confederatie Bouw vraagt dat er dringend méér wordt geïnvesteerd. Alle overheden moeten zó investeren dat iedereen er beter van wordt. U kunt ons helpen: teken nu onze petitie op investeren is vitaal.be

Een initiatief voor het welzijn van iedereen

FABATH8038716_Advert_210x297_v3.indd 1

10/02/16 11:05


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  7

EEN HUIS OP MAAT? DAT ZOU STANDAARD MOETEN ZIJN. Ontdek onze leningen op maat

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD. Type lening: lening op afbetaling. Onder voorbehoud van aanvaarding dossier. Kredietgever: Record Bank nv, Henri Matisselaan 16, 1140 Evere ~ RPR Brussel - BTW BE 0403 263 642 ~ BIC (SWIFT): HBKABE 22 IBAN: BE36 6520 4089 5181 ~ www.recordbank.be V.U.: N. Schor, Henri Matisselaan 16, 1140 Evere

Adv_RB _woonlening_263x400_E3_v2.indd 1

17/02/16 12:40


Philippe Muyters

Beste sportliefhebber, Vlaanderen wil zich blijven profileren als een regio waar een goed sportklimaat heerst en waar sport een sociale en maatschappelijke rol vervult. Het Vlaams sportbeleid is er dan ook op gericht de sportparticipatie te verhogen. Als Vlaams minister van Sport wil ik zoveel mogelijk mensen aanzetten om ieder op zijn niveau, zo vaak als mogelijk te laten sporten in kwaliteitsvolle omstandig­heden. Topsport heeft in dat opzicht een voorbeeld­ functie. Topatleten kunnen inspireren en jong en oud stimuleren om meer en beter aan sport te doen. Op belangrijke topsport­evenementen met internationale topconcurrenten, kunnen onze Vlaamse topsporters en beloftevolle jongeren hun rol als (sport)ambassadeur maximaal waarmaken. De Vlaamse overheid reikt topsporters en organisatoren van top­ sport­evenementen daarom graag de hand om dit ook op Vlaamse bodem samen waar te maken.

Het ondersteunen van actieve topsportpartners is om al de hierboven genoemde redenen dan ook een belangrijk onderdeel van het Vlaams sportbeleid. Deze toporganisatie voldoet aan al de door de Vlaamse overheid vooropgestelde doelstellingen zoals vastgelegd in het Vlaams sportbeleid via de criteria­lijst Topsport Vlaanderen. Geniet van het sportieve spektakel dat u te zien zal krijgen en laat het een inspiratiebron zijn om ook zelf aan het sporten te slaan!

Met sportieve groeten, Philippe Muyters, Vlaams minister van Sport

© AF-Fotografie.com

De Vlaamse overheid biedt ondersteuning aan internationale topmanifestaties in Vlaanderen en Brussel. Deze evenementen moeten Vlaanderen een positieve inter­

nationale uitstraling bezorgen. Ze kunnen onze getalenteerde atleten optimale ont­ plooiingsmogelijkheden bieden om topsportprestaties te leveren op Europees en wereldniveau. De jonge talenten krijgen op hun beurt de gelegenheid om internationale ervaring op te doen voor het eigen enthousiaste publiek.

Brasserie De Statie

Kasten op maat

Stationsplein 13 8540 Deerlijk

Brasserie De statie.indd 1

www.topsportvlaanderen.be

15/02/16 16:06

Toonzaal: E3-laan 60 9800 DEinzE Tel. 09 381 66 00 info@torck.be

www.facebook.com/topspor tvlaanderen www.twitter.com/TSVL_CJSM

www.torck.bE

MARTIN LOOSVELT Watermolenstraat 3 bus 401 8530 HARELBEKE Tel. 056/704505


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  9

SPORTWERELD

LA GAZZETTA DELL’ E3 - E 2016

Van heel gedurfd tot lekker familiair

Wie Record Bank E3 Harelbeke zegt, denkt aan een banner

Commotie rond billenbanner

Koers is heilig

Naar aanleiding van het incident tussen Peter Sa­ gan en bloemenmeisje Maja Leye kiest men in Harelbeke voor een ge­ durfde banner met als opschrift: “Wie knijpt ze in Harelbeke?”. Er ont­

Dit jaar gooit de organisatie het over een andere boeg. Harelbeke­ naar Wim Op­ brouck staat afgebeeld als een priester. Er werden verschillende foto’s geno­ men en er worden vijf exemplaren geveild ten voordele van het goede doel. (zie pag. 60­61)

2014

2013

Vier vrouwen sieren de banner in 2014. Twee daar­ van zijn BV’s. Hun identi­ teit wordt pas bekendge­ maakt een aantal dagen voor de wedstrijd en het blijkt om Femke Herygers en ex­Miss België Annelien Coorevits te gaan. De gebo­ dypainte vrouw is iemand uit de streek.

Nadat twee vrou­ wen op de banner hebben gestaan, is het tijd om de kin­ deren aan bod te la­ ten komen. Drie kinderen van 3,5 jaar dalen op hun driewieler de Le­ berg af. Het eerste draagt de regen­ boogtrui van de toenmalige wereldkam­ pioen Gilbert, het twee­

Herygers en Coorevits

Bakkersvrouw Germaine

Na de ge­ durfde ban­ ner van vo­ rig jaar komt de or­ ganisatie in 2010 iets ludieker voor de dag. Twee koei­ en met een koerspet en een valhelm op roepen de renners toe: “Einde­ lijk... Ze zijn daar!”

staat veel commotie rond en de banner wordt afge­ voerd. De billen waren overigens van ex­Miss België Annelies Törös. Nadien lanceert de orga­ nisatie een nieuwe ban­ ner die véél braver is.

Geen kinderspel

2012

Boeren

JOCHEN COOREVITS

2015

2016

2010

Sinds 2009 pakt Record Bank E3 Harelbeke ieder jaar uit met een opvallende banner die wordt opgehangen in en rond de WestVlaamse stad. Sommige zijn gedurfd, andere dan weer iets braver maar daarom niet minder mooi. Een overzicht van de acht banners tot nu toe.

de de nationale drie­ kleur van Boonen en

het derde het team­ shirt van Cancellara.

“Germaine is er klaar voor. Wie durft te winnen in Harel­ beke?”, is de slogan in 2012. Opnieuw wordt de identiteit van de oudere vrouw in kwes­ tie geheim gehouden. Pas en­ kele dagen voor de start wordt onthuld dat de 66­jarige Pau­ lette Van Neste een bakkers­ vrouw is uit Kortrijk. Ze deelt drie kussen uit aan de latere winnaar Tom Boonen.

2009

Joke Eeckhout De organisatie pakt na de affi­ ches uit met de eerste banner, en wat voor één. Een mooie dame wordt onherkenbaar naakt op een fiets geplaatst. Tien dagen voor de start wordt onthuld wie de dame is en het blijkt niemand minder te zijn dan Joke Eeckhout, zus van ex­profwielrenner Nico Eeckhout.

2011

Gaëlle Garcia Diaz “Tijd om nog eens een gedurfde banner te lanceren”, moeten ze in Harelbeke gedacht hebben. Niemand minder dan Playmodel Gaëlle Garcia Diaz ligt in vol ornaat in een grasveld. Rennertjes rijden over haar wulpse rondingen.


10  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

KOERS IS HEILIG WINNEN IS ZALIG GOEDE VRIJDAG 25 MAART 2016 START EN AANKOMST | E3 ARENA HARELBEKE

CDESIGN.BE

Record Bank E3 Harelbeke

BESTEL ONLINE

WWW.FACEBOOK.COM/E3HARELBEKE

W W W. E 3 H A R E L B E K E . B E

TWITTER.COM/E3HARELBEKE


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  11

Geraint Thomas in een nostalgische bui


Na de iNspaNNiNg komt de oNtspaNNiNg!

“Mijn mooiste zege uit mijn wegcarrière”

huishoudlinnen van Bloctex

“E3 Harelbeke winnen, was misschien wel het mooiste moment van 2015”, blikt de winnaar van vorig jaar terug. Geraint Thomas haalde het toen voor de ploegmaats Stybar en Trentin. Dit jaar komt de Welshman niet aan de start.

 De beklijvende finale van 2015 was vooral aan het krachtexploot van Geraint Thomas te danken. Op 3 kilometer van de streep fietste hij Stybar en Sagan genadeloos uit het wiel. De meesterhelper van Chris Froome bij Team Sky was plots een klassiek renner geworden. “Zo plots was het nochtans niet. Ik had al veel langer een voorliefde voor de koersen in Vlaan­ deren, maar voor het eerst viel alles in zijn plooi. Het leek misschien alsof ik uit het niets kwam, maar dat is niet waar. Het moet ook meezitten als je in zo’n koersen voor de overwinning wil strijden.”NV

SA groothandel kleinhandel confectie-atelier

© AF-Fotografie.com

Mooiste moment
 En zo mocht Geraint Thomas vorig jaar de bloemen in ontvangst nemen. “Mijn mooiste zege van 2015 Parijs-Roubaix. Uiteindelijk dwong hij daar zelf het en op dat moment ook het mooiste moment uit mijn kopmanschap af. Vandaag is het niet langer duidelijk wegcarrière”, blikt hij terug. “Pas een jaar later kan of Thomas nu een klassiek dan wel een ronderenner je daar helder op terugkijken. Op het moment zelf is. “Als je mij als een allrounder portretteert, dan heb ben je weliswaar gelukkig, maar denk je meteen aan ik daar vrede mee. Ik probeer altijd alles te geven. die andere wedstrijden zoals de Ronde en ParijsAls je in vorm bent, dan kun je op elk parcours uit de Roubaix. Je weet dat je in de goede vorm zit en dat voeten. Of dat nu omhoog of omlaag gaat.”

Editie je met wat meeval ook daar meedoet voor de prijzen. 59 zal de winnaar van vorig jaar niet winnen, want De realiteit leert echter dat het hij komt simpelweg niet aan de geen exacte wetenschap is. En “Als je in de goede vorm start. “Ik zet dit jaar echt alles dus moet je leren genieten van verkeert, dan weet je dat op de Ronde van Vlaanderen elk topmoment. Het is zoals Parijs-Roubaix”, zegt hij. je met wat meeval meedoet en in een grote ronde: een ritzege “Met alle respect overigens pakken is mooi, maar je wil ook voor de zege. De realiteit voor E3 en andere wedstrijden leert echter dat het geen in Vlaanderen. Het zijn koersen de ronde winnen. Dus kijk je altijd maar vooruit.”

 exacte wetenschap is” die je moet rijden om ook in de ultieme klassiekers top te zijn. Respect
 Een overwinning in een van die wedstrijden scherpt Een overwinning als die in Harelbeke is eerder ook het vertrouwen aan. Deze keer kies ik echter zeldzaam voor Thomas. Op de piste en als tijdrijder voor een andere aanloop. Pas binnen twee weken zal behaalde hij al veel mooie zeges, maar scoren in een ik kunnen zeggen of het de juiste keuze was.”


 wegwedstrijd blijkt een pak moeilijker. “Daarom heb ik ook heel veel respect voor een renner als Tom Niets te verwijten
 Boonen. Die mag hier dan wel vijf keer op de erelijst In de Ronde van Vlaanderen kwam Thomas nog prijken, vanzelf ging het nooit. Zelfs een scherp eind­ niet verder dan een achtste plaats, in Roubaix was schot is geen garantie op winst.”

 hij twee jaar geleden zevende. “Dat kan nog beter, maar simpel wordt het niet. Het moet meezitten en je Omhoog en omlaag
 moet de koers goed lezen. In de loop der jaren ben ik Thomas is vooral een carrière in de schaduw ge­ daar ook bedrevener in geworden, maar een garantie woon. In de Tour was hij meesterknecht van Chris op succes is het niet. Ik wil mezelf vooral niets te Froome in de bergen en vorig jaar moest hij Brad­ verwijten hebben.” ley Wiggins op weg helpen naar zijn ultieme doel:

Heerbaan 248, 8530 Harelbeke T 056 71 20 85 Bed-, bad- en tafellinnen - relatiegeschenken - plaids - ondergoed - nachtkledij

NV

SA


© AF-Fotografie.com

12  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Venetiëlaan 22, 8530 Harelbeke T 056 23 70 00 | F 056 23 70 02 info@beltrami.be | www.beltrami.be OPENINGSTIJDEN SHOWROOM

ma-wo-vr 9u-17u | di-do op afspraak za 8u30-12u30

MEETS

BELEEF DE KOERS BIJ ONS! Vrijdag 25 maart 2016 - Forestiersstadion VANAF 09U30 Openlucht-Kwaremont-café aan de SWH-kantine 11U00 SWH Wielercafé in SWH-kantine 17U00 SWH Sfeerlounge in VIP-resto - 1e verdieping Bar mer cocktails, champage, cava, bieren en muzikale omlijsting DJ TUSSEN 18U00 EN 20U00 Mogelijkheid tot maaltijd (mits reservatie) Koud buffet van vis en vlees - €25 pp, kinderen tot 12j €12,5 pp Kaarten te bestellen voor 18 maart 2016 bij Yves Callewier via 0496 51 69 00 of via yves@callewier.eu

ALLEN WELKOM VOOR EEN ONTSPANNENDE KOERSDAG!


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  13

Wij stellen kwalitatieve kantoren, goed uitgeruste bedrijfsunits en vergaderzalen ter beschikking met een uitgebreide dienstverlening in de G. Deprezstraat 2 te Harelbeke. Het gloednieuwe bedrijvencentrum is uitstekend gelegen met onmiddellijke toegang tot de autosnelwegen richting Gent, Brugge en Frankrijk en wordt steeds meer het trefpunt van ondernemend Harelbeke.

de

mart B I S T RO - R E S TO

Wijnen Bart Vroman mail:bart.stephan.vroman@gmail.com gsm: +32 477 63 63 49

Gentsestraat 2, Harelbeke OPEN: ALLE werkdagen van 11u45-14u en van 18u30-22u T. 056 72 36 18 • info@demart.be • www.demart.be

© AF-Fotografie.com

Meer info: www.bedrijvencentrumbch.be tel 0478/470 523 mail: bedrijvencentrum@harelbeke.be


14  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Tom Boonen is voorzichtig

“E3 was voor mij altijd al evenwaardig aan de Ronde” Tom Boonen is aan zijn veertiende seizoen onder Patrick Lefevere gestart. Het zou zomaar zijn laatste kunnen zijn. De voorbereiding richting voorjaarsklassiekers kon de voorbije weken niet gunstiger verlopen. Maar een ongeluk loert om een klein hoekje, beseft ook Boonen. “Ik heb geleerd om meer te genieten”, zegt hij.
 Elk jaar opnieuw ziet Boonen er bij het begin van het seizoen scherper uit dan ooit. Daar heeft zijn kalende karakterkop natuurlijk iets mee te maken, maar er hangt ook een soort aura rond de 35-jarige exwereldkampioen. De E3-recordhouder maakt er straks geen trainingstochtje van. “E3 was voor mij altijd al evenwaardig aan de Ronde”, zegt hij. 
 Het mooiste beroep “Toen ik vooraan de twintig was en pas kwam kijken bij de profs heb ik eens verklaard dat ik maar zou koersen tot mijn dertigste. Maar dit is veruit het mooiste beroep ter wereld, dus waarom zou ik er dan al zo vroeg mee ophouden?” De Bom van Balen is weliswaar een stukje voorzichtiger geworden. Papa geworden, weet je wel. In de massasprints mengt hij zich niet meer. Daarvoor heeft hij nu ploegmaat

“Winnen? Dat hoeft niet. Ik wil wel een rol van betekenis spelen, want dat is naar mijn gevoel te lang geleden” Marcel Kittel. “Door vader te worden, kijk je toch anders naar wedstrijdomstandigheden. Na mijn val in Abu Dhabi vorig jaar is dat besef er meer dan ooit. Ik was toen even buiten bewustzijn en had een breuk aan het slaapbeen. Daar heb ik toch een hele winter last van gehad.”

 Goed omringd
 Over ambities tijdens dit voorjaar hoor je Boonen geen grote uitspraken meer doen. Op zijn 35ste ziet hij stilaan jongere concurrenten de fakkel overne­ men. Het is ook al een tijdje geleden dat hij nog eens meestreed met de toppers. “Vorig jaar gooide een val in Parijs-Nice heel mijn voorjaar overhoop. Zo snel kan het gaan. Het is raar dat ik vooral op het einde van mijn carrière zo’n stoten tegenkom. In mijn jonge jaren ben ik er eigenlijk altijd mooi aan ont­ snapt. Ouder worden, zeker?” Nochtans, zo beweert Boonen, is de conditie nu goed, erg goed zelfs. “Ik kan terugvallen op een sterk team, misschien wel het sterkste van allemaal. Dat is een constante in mijn carrière. Bij Patrick Lefevere was je zeker dat je altijd goed omringd werd tijdens de klassiekers.”
 Gekroond tot beste
 Even terugspoelen naar het jaar 2012. Tom Boonen verslaat met een machtige spurt de Spanjaard Oscar Freire en wint zo voor de vijfde keer E3. Daarmee verbreekt Boonen het vorige record van Rik Van Looy, dat sinds 1969 standhield. Vijf keer kroonde Tornado Tom zich tot de beste in Harelbeke. Na zijn vijfde overwinning bood hij met een kwinkslag zijn excuses aan bij de Keizer van Herentals. Boonen en E3: dat is een coup de foudre, liefde op het eerste gezicht. “Als ik terugkijk op mijn erelijst, dan ben

Advocatenkantoor

Geert Sustronck Burgemeester Nolfstraat 10 8500 Kortrijk Tel. 056 22 90 44 Fax 056 22 61 40 www.dasmedia.be

ik erg fier op die 5 zeges en dat record. Uiteindelijk is het mooi als je daar helemaal bovenaan het rijtje staat. Misschien ligt E3 me zelfs nog beter dan de Ronde. Het is voor mij jarenlang de ideale voorbe­ reiding geweest op Vlaanderens Mooiste. Sommige renners onderschatten het belang van zo’n overwin­ ning in die periode, maar zelf ben ik enorm fier dat ik al vijf keer op de erelijst sta. E3 is voor mij even belangrijk als de Ronde.”


 Belangrijkste periode van het jaar Boonen, in 2005, 2006 en 2012 winnaar van Vlaan­ derens Mooiste, begon zijn vijftiende profjaar met veel honger. “Ik wil graag nog eens een vlekkeloos voorjaar rijden. Winnen? Dat hoeft zelfs niet. Ik wil wel een rol van betekenis spelen, want dat is naar mijn gevoel te lang geleden. Voor mij is dit de belangrijkste periode van het jaar, maar ik wil mijn vormpeil ook later dit jaar nog laten zien. Record Bank E3 Harelbeke past perfect in dat schema. Als je in E3 het goede gevoel te pakken hebt, dan weet je dat je klaar bent voor de andere grote afspraken.” Ook de Ronde van Vlaanderen van volgende week staat met rood aangestipt. “Maar ik zou de organisa­ tie van Record Bank E3 tekortdoen als ik daarover begin. E3 staat op zichzelf, is de laatste jaren alleen maar mooier geworden en ook de plaats op de kalen­ der is mooi. Het deelnemersveld bewijst dat.”


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  15

FOCUS EN WTV FIETSKLEDIJ Goed nieuws voor alle wielerliefhebbers. Wij kunnen u met trots onze wieleroutfit voorstellen. Sportune bvba is de officiële fabrikant van onze sportkleding. Voor de complete outfit betaal je slechts € 32 maar je kunt de broek of trui ook afzonderlijk bestellen. Surf nu naar www.focus-wtv.be/wielerkledij.

Bestel nu via www.focus-wtv.be/wielerkledij.

desanto restaurant & bistro

HOUTAGENTUUR LEARY FOREST PRODUCTS MAANTJESSTEENWEG 19. 2170 MERKSEM/ANTWERPEN. TEL : 03 646 25 11. FAX : 03 646 24 79. Email : info@leary.be

Louis Verweestaat 1 - 8500 Kortrijk Tel. 056 60 24 13

BerryAlloc Laminaat en Vinylplanken. Bestand tegen een volledig voorjaarspeloton.

www.berryalloc.com


16  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Fabian Cancellara neemt afscheid van Vlaanderen

“Ik heb een speciale band met Harelbeke en het parcours” Drie keer prijkt zijn naam op de erelijst en minstens één editie was er eentje om nooit te vergeten. In het gezegende jaar 2013 soleerde de Beer van Bern naar de finish: een indrukwekkend staaltje hardrijden. Nu start hij voor het laatst. “Ik kom nog wel eens terug naar Harelbeke, maar dan om te genieten van hoe anderen afzien.” De koude editie van 2013 begon als een test. Kort immers nog niet af. Ik heb het gevoel dat ik nog kan voor de top van de Oude Kwaremont, 35 kilometer winnen. Als dat er niet meer zou zijn, dan had het van de finish, vond Cancellara het tijd om de mannen geen zin om nog een afscheidsjaar te rijden. Het is van de jongens te onderscheiden. Te veel Boonen en zoals Sven Nys onlangs zei: je moet het gevoel heb­ ploegmaats zag hij rond zich. Het zwart van Team ben dat je nog meedoet voor de prijzen, anders is de Sky was ook alom aanwezig lol eraf.” 
 in de kopgroep. “Ik moest “Het explosieve is er een de groep uitdunnen. Ik zou Geen geheim beetje uit, maar de kracht is “Ik vertel je geen geheim wel zien wat het gaf. Als ik wachtte, was het te laat”, er nog. Volgens mij is dat het als ik zeg dat de Ronde en liet hij achteraf optekenen. Parijs-Roubaix mijn ultieme belangrijkste” Cancellara ging dus gewoon doelen zijn”, knipoogt Der wat harder op de trappers Fabian. “Die wedstrijden duwen. Achter hem: een slagveld. Zelfs Peter Sagan, passen goed bij mijn morfologie, nu nog beter dan het wonderkind uit Slovakije, moest passen. Hij zou toen ik veel jonger was. Ik heb ook de indruk dat je nog wat boterhammen moeten eten. Zonder omkij­ als rijpe dertiger in dat soort wedstrijden meer kans ken stoomde Cancellara door richting Harelbeke. maakt dan in andere. Het explosieve mag er dan wel “Winnen voelde als thuiskomen”, klonk het na een een beetje uit zijn, de kracht is er nog. En volgens solo van 35 kilometer waarbij niemand nog in staat mij is dat het belangrijkste.”
 was om hem te bedreigen. Cancellara tastte daarbij ook zijn eigen limieten af. “Een paar keer zag ik de Bondgenoot Boonen grond veel dichter komen dan me lief was. Ik mag Iedere vergelijking met Boonen gaat Cancellara mezelf gelukkig prijzen. Ik heb het spel goed ge­ handig uit de weg. Dat Boonen er straks misschien speeld.”
 ook mee ophoudt, maakt niet zoveel uit voor Spart­ acus. “Iedere wielrenner weet dat het ooit voorbij is. Hart voor klassiekers Tom zal wel voelen of hij er nog een jaar wil bijdoen Voor Cancellara is het een van de mooiste herin­ of niet.” Zijn concurrent van toen, is nu eerder een neringen uit zijn wielercarrière. “Er zijn veel mooie bondgenoot, zegt hij. Alleen zullen ze het niet onder momenten geweest. Ik denk aan mijn wereldtitels de markt hebben tegen jongere toppers als Sagan, in het tijdrijden of het dragen van de gele trui in de Kristoff of Van Avermaet. “Het is jammer dat John Tour, maar met de klassiekers heb ik altijd een aparte Degenkolb dit jaar niet mee koerst, want zijn naam liefdesverhouding gehad. Ik snap Tom Boonen als hij past ook in dat rijtje”, geeft Cancellara ootmoedig zegt dat hij voornamelijk de laatste jaren veel pech toe. “Zijn afwezigheid biedt echter ook kansen voor heeft gehad. Ik heb het ook zo ervaren. Ook op dat renners als Van Avermaet of mezelf. We zijn trager vlak lijken we wat op elkaar. Ik zal onze duels op het dan de Duitser, dus maken we nu wél kans als we scherpst van de snee missen. Toch wil ik liever niet met een groepje naar de meet rijden.” En dan keert te veel terugkijken. Ik heb nog een heel leven voor Cancellara weer terug naar E3, want aan Harel­ me en kijk momenteel vooral vooruit. Het werk is beke heeft hij geweldige herinneringen. “Ik heb een

speciale band met Harelbeke en het parcours. Die wedstrijd valt voor mij op een perfect moment. In E3 weet je of je klaar bent voor de topklassiekers. Daarmee doe ik Record Bank E3 geen oneer aan, ik vind net dat het een troef is. Zie maar naar al die toprenners die elk jaar aan de start komen. Ik kom hier met veel plezier nog terug, niet als renner maar als toeschouwer. Dan kan ik eens genieten van hoe anderen afzien. Het is eens iets anders. (lacht)”

VA N

ST AR T

Huren zonder zorgen

ST

OM K N A A TOT

Rij samen met Ghistelinck de E3 Harelbeke.

LOCATION Ware ge m - Kor t r ijk - Oud en aard e - Dei nz e - M o e s k ro e n ghistelinck.be • Download onze APP

www.luxauto.be

www.huurperuur.be


© AF-Fotografie.com

HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  17

HV A C - C O NT R A CT O R 057 20 28 25 info@belvent.be www.belvent.be Zonnebeekseweg 373 8900 Ieper

1-CSF-592 Import/verkoop Russisch hout Onderdeel van Scanwood BV Peperstraat 164 - 1502 AL Zaandam Postbus 1280 - 1500 AG Zaandam Holland Website: http://www.scanwood.nl/ Email: info@scanwood.nl Tel. +31 756148180 Fax: +31 756318542

GluGreen BV staat voor het verlijmen van niet-gedroogd hout (ook wel ‘green timber’ genoemd) en is speciaal bedoeld voor gebruik in constructieve toepassingen. Jaren van gedegen onderzoek en uitvoerige testen hebben geleid tot deze gepatenteerde TNO technologie. Een supersterke en duurzame vingerlasverbinding is het resultaat en dus geen discussies meer over lengtespecificaties. Geen zorgen meer over krom of gebogen hout. Bovendien kunnen hardhout zagerijen nu ook korte lengtes en niet-courante maten tot een hoogwaardig product laten verlijmen. Dat betekent meer hoogwaardig hout uit hetzelfde bos! GluGreen: goed voor de houtverwerker en goed voor het bos. GluGreen: goed voor u. POWERED BY

www.glugreen.com

MEVO HOUTINDUSTRIE

GluGreen BV | Gerstdijk 15 | 5704RG | Helmond | 0031 492 53 19 19


18  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Record Bank E3 Harelbeke

“Record Bank E3 Harelbeke in cijfers”

40 40 46 48 48 53 54 57 59 102 120 126 150 160 200 206

Eerste editie onder de nieuwe naam “Record Bank E3 Harelbeke”. voltijds manager. behaalde overwinningen door Johan Museeuw en Eddy Planckaert. behaalde overwinningen door Fabian Cancellara en Jan Raas. helikopters die in de lucht hangen. behaalde overwinningen door Rik Van Looy. zeges door Tom Boonen – record winnaar. maal Hof van Cleve volledig uitverkocht (50 personen). uur full TV-coverage (onafhankelijke bron – Repucom). vaste camera’s. kasseistroken. medewerkers vanuit de Stad Harelbeke. meter - hoogte podium. bestuursleden van de vzw. hellingen. kilometer kasseien. ploegen rijden er mee. hostesses in de tent. commissieleden (exclusief bestuursleden). radiospots op Radio 2 West-Vlaanderen. wagens geleverd op de wedstrijddag door Peugeot Vandecasteele en Peugeot België voor de koersdirectie, VIPS, shuttles, organisatie koers, veiligheid, … mensen van de lokale politie die in Harelbeke tijdens E3 continu in de weer zijn. mobiele seingevers. motards + 4 auto’s die de VIP-bussen begeleiden. flatscreens. busbegeleiders enkel voor de VIP-bussen. VIP-bussen op de weg, waarvan 3 dubbeldekkers. Record Bank E3 Harelbeke wordt in 57 landen uitgezonden. Zoveelste editie in 2016. hostesses gaan mee met de bussen. Equipe van de VRT die die dag in de weer is met de koers. hostesses in totaal. m2 ledwall. m2 is het podium groot. renners komen er aan de start (maximum 8 renners per ploeg). wedstrijdkilometers.

250 300 450 500 822 1.200 2.142 2.500 2.500 2.750 4.000 5.000 5.790 8.019 8.500 8.500 9.000 9.000 17.000 20.000 40.000 47.500 123.236 129.000 163.000 255.000 258.679 371.780 401.749 632.779 1.125.824 2.017.282 4.335.000 8.259.000 75.000.000

vaten bier (Bavik en Kwaremont van Brouwerij De Brabandere). TV-spots op regionale zender Focus-WTV. meter lopende boarding. VIPS op een perfecte en enthousiaste manier bediend in 1 uur tijd in 1 van de 3 resto’s op de formule Tradition. vaste seingevers. vrijwilligers op de koersdag. hoogtemeters. plaatsen op de VIP-parking (Kortrijk Xpo). blikjes bier aan boord van de VIP-bussen. netto beschikbare VIP-plaatsen op de bussen. flessen Champagne. mensen in het VIP-dorp “E3 Arena” volgen de voorstelling van de renners. likes op Facebook (09/03/2016). volgers op Twitter (09/03/2016). m2 tapijt in de VIP-tenten. m2 tentzeil. couverts – VIPS (‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds). calorieën verbruikt door toprenners op een dag zoals E3. prijzengeld voor de winnaar in euro. exemplaren van “La Gazzetta Dell ‘E3”. totaal prijzengeld in euro. kijkers via streaming op sporza.be (cijfers editie 2015). bezoekers op de website. exemplaren artikel Record Bank E3 Harelbeke in De Zondag op zondag 28 februari. totale vergoeding voor de ploegen in euro. is het totale budget voor de KBWB – dopingcontrole – ploegen – kalenderfee en prijzengeld in euro. totale waarde Online Media in euro. hits op E3 Harelbeke via Google. page views op de website. totale waarde Print Media in euro. totale waarde TV Exposure in euro. totale mediawaarde in euro. lezersbereik campagne Het Nieuwsblad. cumulatieve kijkcijfers België (onafhankelijke bron – Repucom). kijkers wereldwijd.

© AF-Fotografie.com

1 1 2 3 3 4 5 5 6,9 7 9 10 10,5 12 15 16,3 25 36 37 39


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  19

Voorzitter Guy Dedeyne houdt de touwtjes strak in handen

“Record Bank E3 Harelbeke heeft de wind in de zeilen!” Terwijl het vorig jaar vooral ging over de nieuwe E3 is een feest aankomstzone, is de extra financiële injectie dit jaar Editie 59 moet vooral weer een feest worden. het gespreksonderwerp bij voorzitter Guy Dedeyne. ­Dedeyne heeft er alle vertrouwen in. “Toen we vorig De verstandhouding tussen de voorzitter en Jeanjaar moesten uitwijken naar het Forestierstadion Pierre Verbeken van Record waren er wat twijfels, maar op Bank ligt aan de basis van sportief vlak werd het een grote de uitstekende relatie tussen “Alle publiciteit is voor meevaller. Een aantal zaken de financiële instelling en de een organisatie als de onze waren wel voor verbetering World Tour-koers. “Jean-Pierre vatbaar. Zo besteden we dit jaar meegenomen. Dus hebben voelt dat deze koers helemaal meer aandacht aan onze VIPwe dit jaar voor een anders aangepakt wordt dan zone zodat we onze partners veel andere sportevenementen. subtielere banner gekozen. optimaal kunnen ontvangen. Met een bestuur dat bestaat uit Er komt ook een tweede editie Ik ben er fier op” bedrijfsleiders, wordt Record van E3 for ladies, waarbij een Bank E3 Harelbeke ook geleid veertigtal dames de koers van als een bedrijf. We zijn met twaalf bestuurders en begin tot einde kunnen volgen.” De nieuwe wind bin­ nog eens 38 leden, verdeeld over vijf commissies. nen het bestuur zorgt voor veel enthousiasme. “Het Zij ontfermen zich over het financiële, het sportieve, motiveert ons om te blijven groeien, zeker als we het technische, de public relations of de VIPS. Elke ­Record Bank E3 Harelbeke verder willen commer­ commissie levert uitstekend werk. We verdelen de cialiseren”, zegt Guy. Daarom kijkt wielerclub Hand verantwoordelijkheid en creëren zo een organisatie in Hand met het vernieuwde bestuur verder dan de waar iedereen met plezier een groot deel van zijn World Tour-koers. De juniorenkoers, een maand na vrije tijd in steekt. Dat werkt aanstekelijk.” Record Bank E3, is daar een voorbeeld van.


Tonnen persaandacht De aandacht voor de persconferentie in februari deed de voorzitter enorm veel plezier. Nooit eerder woonden zoveel journalisten de aankondiging voor de wedstrijd bij. Het professionalisme waarmee de organisatie ook die ontmoeting aanpakte, wees nog eens op de ambitie in Harelbeke. “Ik snap wel dat er heel veel aandacht was voor onze nieuwe banner. Vorig jaar hadden we die namelijk moeten schrap­ pen. Een bittere pil, zo meteen na de lancering ervan, maar achteraf hebben we daar zo veel goede com­ mentaar op gekregen dat we toch overtuigd waren van de kracht van die banner. Alle publiciteit is voor een organisatie als de onze meegenomen. Dit jaar zijn we wel een stuk omzichtiger en subtieler te werk gegaan, maar ik ben fier op het resultaat.”

© AF-Fotografie.com

© AF-Fotografie.com

Meer aandacht voor de VIP-zone, weer rondrijden met de dames én een financiële meevaller: het E3-bestuur heeft de wind in de zeilen. “Het motiveert ons om verder te blijven groeien”, zegt voorzitter Guy Dedeyne.

© 2016 The Coca-Cola Company. “Coca-Cola” is a registered trademark of The Coca-Cola Company. V.U./ E.R.: Coca-Cola Enterprises Belgium bvba/sprl • Etienne Gossart • Bergense Steenweg 1424 Chaussée de Mons • Brussel 1070 Bruxelles. N° d’entreprise/ondernemingsnummer: 0425071420


20  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Vlaams minister-president Geert Bourgeois is een liefhebber


“Dit is een bijzonder dynamisch bestuur met oog voor originele acties” Als de wielerkaravaan in Vlaanderen neerstrijkt, begint het ook bij Vlaams minister-president Geert Bourgeois te kriebelen. De wielerliefhebber uit Izegem zoekt dit jaar opnieuw naar tijd om de wedstrijden te kunnen volgen. “Ik geloof in Van Avermaet.”

 Kijkt u elk jaar reikhalzend uit naar de voorAls ik E3 Harelbeke zeg, waar denkt u dan aan? jaarsklassiekers? Bourgeois: “Aan de koers met de meest ophef­ Bourgeois: “Zeker en vast. Ik heb een zwak voor de makende reclamecampagnes. Daarmee lopen de fiets. Veldrijden boeit me, maar de prestaties van de organi­satoren toch enorm in de kijker. Je moet het ze wegrenners volg ik echt gepassioneerd. Al kriebelt nageven: dit is een bijzonder dynamisch bestuur met het soms nog meer om zelf op de oog voor originele acties. Iedereen fiets te kruipen. Helaas is een ge­ “Mijn wielerheld is heeft er een mening over. Verder brek aan tijd vaak het excuus. Toch Roger De Vlaeminck” blijft voornamelijk het sportieve zal ik dit jaar mijn koersfiets zo me bij. Dit is zonder twijfel de veel mogelijk van stal halen.” koers van Tom Boonen, die E3 al vijf keer op zijn palmares kon bijschrijven. Ik Wie is uw wielerheld?
 heb hier de voorbije jaren heel mooie wedstrijden Bourgeois: “Dat moet ‘Monsieur Paris-Roubaix’ gezien.” 
 zijn, ofte Roger De Vlaeminck. Ik heb die man altijd enorm bewonderd. Hij schitterde in een tijd waarin Welke namen schuift u dit voorjaar naar voren? er veel concurrentie was, maar als geen ander kon Bourgeois: “Dit zou wel eens het jaar van Greg Van hij uit de voeten op kasseien. Ik snap wel dat hij erg Avermaet kunnen worden. Ik hoop het althans. Greg trots is op zijn record.”

 is een aanvallend ingestelde coureur en zo zien we het graag in Vlaanderen. Daarnaast zullen wellicht Volgt u ook dit jaar een aantal wedstrijden van ook wereldkampioen Peter Sagan en Zdenek Stybar dichtbij?
 van zich doen spreken. Twee jongere kerels die al Bourgeois: “Ik was heel graag bij de honderdste edi­ vaker bewezen dat ze in dit soort zware koersen tie van de Ronde van Vlaanderen geweest, maar een meer dan hun mannetje kunnen staan.” handelsmissie naar Cuba zal roet in het eten gooien.”

In it to win it!

De allerbeste prestaties vragen om ambitie, doorzettingsvermogen en het juiste materieel. Bij Boels herkennen we veel van onszelf in topsporten zoals wielrennen. Ook wij geloven in de kracht van teamwork en als het nodig is, schakelen we direct een tandje bij. Bovendien maken ook wij uitsluitend gebruik van machines en gereedschappen die aan de strengste eisen voldoen. Zo gaan we voor onze klanten tot het uiterste, met de focus op veiligheid, ondersteuning, beschikbaarheid en toegevoegde waarde. Samen naar een maximaal resultaat.

boels.com


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  21

700 WIJNEN, ‘SURPLACE’ EENS 1000 SPIRITS MET BIJ B&CO 700 & WIJNEN, EEN VERHAAL 1000 SPIRITS MET PROFESSIONEEL EEN VERHAAL & ADVIESPROFESSIONEEL ADVIES

700 WIJNEN, MET Brugsesteenweg1000 223aSPIRITS – 8500 Kortrijk EEN VERHAAL & T +32 (0)56 72 41 20 | F +32 (0)56 75 36 27 PROFESSIONEEL wine@bossuytenco.be | www.bossuytenco.be Brugsesteenweg 223a – 8500 Kortrijk ADVIES T +32 (0)56 72 41 20 | F +32 (0)56 75 36 27

Brugsesteenweg 223a – 8500 Kortrijk T +32 (0)56 72 41 20 | F +32 (0)56 75 36 27 wine@bossuytenco.be | www.bossuytenco.be

wine@bossuytenco.be | www.bossuytenco.be

‘SURPLACE’ EENS BIJ B&CO

advertentie_Kuurne-Brussel-Kuurne.indd 1

advertentie_Kuurne-Brussel-Kuurne.indd 1

1

11/02/16

15:54

700 WIJNEN, 1000 SPIRITS MET EEN VERHAAL & PROFESSIONEEL ADVIES

advertentie_Kuurne-Brussel-Kuurne.indd 1

22/01/15 16:32

22/01/15 16:32

Brugsesteenweg 223a – 8500 Kortrijk T +32 (0)56 72 41 20 | F +32 (0)56 75 36 27 wine@bossuytenco.be | www.bossuytenco.be

advertentie_Kuurne-Brussel-Kuurne.indd 1

22/01/15 16:32

© AF-Fotografie.com

advertentie_Kuurne-Brussel-Kuurne.indd 1

Ad_Lotto_Cycling_Roelandts_263x200_NL.pdf

22/01/15 16:32

Brugsesteenweg 223a – 8500 Kortrijk T +32 (0)56 72 41 20 | F +32 (0)56 75 36 27 wine@bossuytenco.be | www.bossuytenco.be

22/01/15 16:32


22  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Eli Iserbyt is een man van de streek“Ik volg E3 van in mijn kindertijd”
 Veldritkampioen Eli Iserbyt (19) groeide op in Bavikhove bij Harelbeke en weet als geen ander hoe deze koers hier leeft. “Dit is onze jaarlijkse hoogmis”, zegt hij. Eigen dorp


 veel van Tom Boonen. Hij is mijn jeugdidool en ik Eli volgt E3 Harelbeke al sinds zijn kindertijd. “Deze hoop hem nog een paar keer te zien schitteren. Hij voorjaarsklassieker leeft echt in zal zich koste wat kost nog wil­ Harelbeke en ver daarbuiten”, bewijzen tegenover die jonge “Ik gok op Boonen, len weet hij. “Dat voel je overal. Een gasten. Wat je altijd zeker weet na Van Avermaet en een klassieker is dat de beste wint. klassieker met start en finish in je Sagan” eigen dorp, dat is speciaal voor elke Dat maakt het ook zo bijzonder om koersfan. Het zou een droom zijn naar die wedstrijden te kijken. De om zelf ooit eens deel te nemen, winnaar heeft altijd gelijk.”

 maar dat is voorlopig niet aan de orde. Ik concentreer me op de cross. Daar ligt mijn toekomst.”
 Internationale kaart Wat hij straks verwacht in zijn stad? “Minstens drie Idool Boonen renners steken er bovenuit: Boonen, Van Avermaet en Eli volgt het wielrennen uiteraard van heel dichtbij. Sagan. Ik hoop dat dat ook de volgorde wordt op het De jonge renner verwacht veel van dit voorjaar. “Het podium. Kom ik kijken? Zeker. Die ambiance wil ik wordt bijzonder interessant, omdat ik denk dat geen niet missen. Harelbeke staat op de internationale kaart enkele wedstrijd door dezelfde renner gedomineerd dankzij Record Bank E3. Dit is onze jaarlijkse hoog­ zal worden. Iedere klassieker krijgt een andere win­ mis. Hier kom je iedereen tegen die je wil tegenkomen. naar. Dat geef ik je op een blaadje. Ik verwacht heel Echt, deze koers brengt de hele stad in beweging.” Wat zegt u de naam Adam Toupalik? We geven het toe: geen makkelijke quizvraag. Maar als we er als tip Eli Iserbyt aan toevoegen, gaat er bij veel wieler­ liefhebbers toch een lampje branden. Toupalik was die Tsjechische jongen die zijn armen een ronde te vroeg in de lucht gooide tijdens het afgelopen WK cyclocross voor beloften. De onfortuinlijke kerel zou in Zolder wel nog tweede worden, achter de rug van sterke Eli uit Bavikhove. Alleen nog de beloften

 Iserbyt geldt als grootste belofte in zijn discipline, al schuilt er ook een wegtalent in de jonge veldrijder. Bij de aspiranten won hij daarnaast ook een Belgi­ sche titel in het mountainbike. In het seizoen 20142015 won Iserbyt 22 wedstrijden. Bovendien werd hij dat jaar Belgisch kampioen, Europees kampioen en vicewereldkampioen. Dit jaar greep hij op het WK dus de hoofdprijs in de beloftencategorie, als eerstejaarsbelofte nota bene. “Ik begon met veldrij­ den op 13-jarige leeftijd. In mijn eerste jaar won ik twee wedstrijden. Daarna ging het alleen maar in stijgende lijn. Bij de nieuwelingen werd ik twee keer Belgisch kampioen, bij de junioren ook. Alleen bij de beloften lukte het nog niet.”


CALLEWAERT_omslag-AM.pdf

1

1/03/15

09:54

CALLEWAERT INDUSTRIELE ELEKTRICITEIT CALLEWAERT nv

Vaarnewijkstraat +14 • 8530 Harelbeke T +32 (0)56 65 09 00 • F +32 (0)56 71 63 81 info@callewaertnv.be • www.callewaertnv.be

Logo Reklame in 2 kl.indd 1

9/03/15 07:54


Karl Vannieuwkerke verzorgt tv-omkadering


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  23

“E3 staat steeds meer op zichzelf”

 Met heel veel goesting neemt Karl Vannieuwkerke tijdens Record Bank E3 Harelbeke weer plaats in de tijdelijke VRT-studio. De West-Vlaming zorgt er voor en na de koers voor een omkaderend programma. Hij ziet het koersverloop al voor zich: “Sagan zal zich willen wreken voor vorig jaar en willen schitteren in zijn regenboogtrui.”

 Karl, wat staat ons dit voorjaar te wachten?
 Karl: “Ik verwacht ongemeen boeiende klassiekers, met het vermoedelijke afscheid van Tom Boonen en Fabian Cancellara als een van de grootste topics. Daarnaast heb je de aanwezigheid van jonge man­ nen als Peter Sagan en Tiesj Benoot, jongens die rijp zijn om een wedstrijd als Record Bank E3 Harelbeke naar hun hand te zetten. En wat dan gezegd van Greg Van Avermaet? Nooit eerder begon hij zo goed aan het klassieke voorjaar. Genoeg renners dus om in de gaten te houden.”


© VRT - BMUSS

Hoe ziet jouw voorjaar eruit?

 Karl: “Ik geef commentaar tijdens Dwars door Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Daarnaast verzorg ik het omkaderend programma bij Record Bank E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen. Met interessante studiogasten proberen we de kijker warm te maken voor de wedstrijd en na afloop halen we de protagonisten erbij. Dat is voor mij een speeltuin geworden.”


Fiets je zelf nog, Karl?

 Karl: “Ik vind de tijd niet meer om vier à vijf uur onafgebroken op de fiets te zitten. Als ik sport, dan ga ik joggen of fitnessen. Ook crosstraining staat op Als ik E3 Harelbeke zeg, waaraan denk je dan?
 mijn programma. Sporten is belangrijk en daar hou Karl: “Ik associeer E3 nog altijd met een mini-Ronde ik mezelf ook aan, maar lange fietsritten zijn echt van Vlaanderen. Hoewel dat de laatste jaren toch verleden tijd.”

 fel verminderd is. E3 staat steeds meer op zichzelf. Hopelijk wordt deze editie iets spannender dan de Wie moeten we straks in de gaten houden?
 voorbije twee jaar. Toen vond ik dat het parcours net Karl: “Ik kijk dit jaar met bijzondere aandacht naar iets uitdagender mocht zijn. Maar ik heb begrepen Tiesj Benoot. Verder geloof ik in de winstkansen van dat daaraan gewerkt werd. Record Bank E3 Harel­ Peter Sagan. Vorig jaar kwam de Slovaak heel dicht beke heeft natuurlijk een dynamisch bestuur. Hand in bij Geraint Thomas, maar hij blies zich op toen hij Hand pakt dat goed aan. Ze zorgen voor originaliteit het wiel van de latere winnaar wou pakken. Tever­ in de aanloop naar de koers. Het wielrennen heeft geefs, hij werd zelfs nog overruled door het peloton. dat nodig. Verder denk ik dat E3 niet aan populariteit Dit jaar zal de wereldkampioen revanche willen en publieke belangstelling heeft ingeboet sinds de nemen. Stel je voor: een overwinning in zijn mooie wedstrijd op vrijdag gereden wordt. Het is een echte regenboogtricot. Ook voor de organisatie zou de feestdag voor Harelbeke.”


 Terminator een heel mooie winnaar zijn.” © AF-Fotografie.com

“Ik vind geen tijd meer om te fietsen”


24  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Carl Berteele, de man op de motor sinds 1993


E3? “Oh, ik hou zo van deze wedstrijd. Het is een echte klassieker, georganiseerd door een topbestuur”

 Geen man op de motor die met meer passie het koersverloop beschrijft dan Carl Berteele. Sinds 1993 laveert hij tussen de renners om de sfeer van de wedstrijd tot bij de Radio 1-luisteraar te brengen. “Ik vloek niet snel bij slecht weer.”

Gewone werkdag Record Bank E3 Harelbeke lokt bij Carl Berteele steevast dezelfde reactie uit. “Ik sta ervan te kijken dat er op vrijdag zoveel volk vrijaf heeft”, knipoogt hij. “Het lijkt wel alsof iedereen erbij wil zijn. Dat is een constante bij de Vlaamse koersen, maar in Harel­ beke is het extra speciaal. De wedstrijd valt tenslotte op een gewone werkdag.”

 Alle wedstrijden verlopen nu minstens even hectisch als vroeger, vindt Carl Berteele. “Als je hier voor de eerste keer als journalist in terechtkomt, denk je: wat een gekkenhuis is dat hier? Ondertussen zijn we dat gewoon, maar het blijft altijd weer spannend.”
radio is anders dan op televisie, benadrukt Carl. “Het is een andere manier van werken. Bij televisie zit je in het commentaarhok naar een scherm te kijken en beschrijf je wat je op de beelden ziet. Voor de radio zit je met de motor live in de koers en zie je alles van zeer dichtbij gebeuren. Ik rijd bijvoorbeeld met de motor op de Hotondberg naast Tom Boonen en Fabian Cancellara. Dat ervaar je niet in een andere sport. Een voetbalverslaggever staat niet op het gras­ veld tussen de spelers. Ik beleef alles anders.” Voor mijn ogen
 Carl Berteele heeft mooie herinneringen na zoveel jaren koers. Zo herinnert hij zich goed de overwin­ ning van Johan Museeuw in de Ronde van 1998. “De Leeuw van Vlaanderen reed weg op de Bosberg. Het was fantastisch om aan de radioluisteraars te vertel­ len hoe het volk daar stond te joelen van vreugde. In 2005 zag ik dan weer hoe Tom Boonen de aanval van Peter Van Petegem counterde en alleen naar Meerbe­ ke reed. Ik zat vlak achter hen en zag het voor mijn ogen gebeuren. Dat zijn momenten die ik koester. Een paar jaar geleden reed ik samen met Cancellara en Boonen richting de Muur van Geraardsbergen. Dan weet je dat het daar zal gebeuren. Voor zo’n mooie momenten, daar doe je het voor. Slecht weer kan mij dan niets schelen.”© AF-Fotografie.com

In een hok
 De voorbije jaren werden zijn interventies ook op tv meegenomen. Een wielerwedstrijd verslaan op de

“Vanop de motor beleef je alles anders”

PLOSPAN industrieweg 22 4181 CB Waardenburg

www.plospan.be

Isoleren voor een betere toekomst

Ontdek ons assortiment glaswol en XPS! Een compleet en aangepast aanbod in functie van uw wensen en verwachtingen.

www.ursa.be

© VRT - BMUSS

Carl Berteele wilde altijd al sportjournalist worden. “Zodra ik kon lezen, doorspitte ik het sportkatern. Ook bij mijn studiekeuzes hield ik er altijd rekening mee dat ik later in de journalistiek wou gaan.” Een­ maal zijn diploma op zak nam Carl Berteele contact op met wijlen Jan Wauters van Radio 1. “Ik mocht enkele reportages maken en toen er een plaats vrij­ kwam, mocht ik blijven. Toen Jan Wauters in 1992 de commentaarmicro opborg, ben ik ingesprongen en zo kwam ik in het wielermilieu terecht. Sindsdien is het al wielrennen wat de klok slaat. Vanaf de eerste dag had ik de microbe te pakken, en die liet me niet meer los.”En dit jaar? Verwacht Berteele opnieuw dezelfde namen? “Zo goed als”, zegt hij. “Ik ben ervan over­ tuigd dat je een dertiger moet zijn om de voorjaars­ klassiekers volwassen te kunnen rijden. Sagan is een uitzondering en zo zijn er misschien nog een paar. Van Avermaet maakt een geweldige indruk op me. Hij was eind vorig jaar al erg sterk en trekt die lijn nu door. Na zijn zege in de Omloop zag je dat iedereen hem die klassieke overwinning gunde.”
Nu of nooit voor Greg Van Avermaet


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  25

“Die grote klassieker komt er”


 Een echte veelwinnaar is Greg Van Avermaet niet. Te braaf volgens velen. De BMC-renner is echter al lang blij dat zijn naam over de tongen rolt. “Dat betekent toch dat ik iets teweegbreng bij de mensen.”Azen op klassiekers
 Zelfverzekerd werkte Van Avermaet toe naar het klassieke voorjaar. Al een paar jaar aast hij op een echte klassieke overwinning, maar tot dusver was het altijd net niet. Winnen kan hij nochtans, met onder meer Parijs-Tours in 2011, een Tourrit vorig jaar en eind februari de Omloop Het Nieuwsblad. “Men­ sen onthouden enkel de winnaar. In de Ronde van Vlaanderen van 2014 was ik er bijvoorbeeld al eens dichtbij, toen Cancellara won. Ach, eigenlijk heb ik er wel vertrouwen in dat het ooit zal lukken.” Veel waarnemers zijn het erover eens dat het dit jaar nu of nooit is. “Daar ben ik het niet mee eens”, countert Van Avermaet. “Het klopt dat ik nog nooit zo sterk begonnen ben aan het jaar, maar ik geloof dat ik sowieso nog een paar jaar zal meedoen voor de zeges in het voorjaar. Mentaal ben ik meer dan ooit klaar voor een zege in een topklassieker. Het zou mijn car­ rière in elk geval extra glans geven. Ik blijf dezelfde instelling behouden: aanvallend koersen, maar met het doel om te winnen.”
 Passage in Midden-Oosten
 Van Avermaet blikt tevreden terug op zijn passage in het Midden-Oosten. “Ik behaalde verschillende ere­ plaatsen en de conditie is goed. Ik had er graag eens

“Ik ben 30 jaar. In principe kom ik nu in mijn beste periode om klassiekers te rijden. Niet te groen, niet te oud” de bloemen gepakt, dan trek je toch iets geruster naar de volgende koersen. Maar goed: in de Omloop was het wel meteen prijs. Misschien liggen de voorjaars­ koersen in Vlaanderen me ook net iets beter. Ze zijn nog zwaarder en langer dan de ritten in het MiddenOosten.” Met zijn goede vorm zal Van Avermaet dus normaalgezien vooraan meestrijden in de klassiekers die er echt toe doen. “Ik weet dat ik beter tot mijn recht kom na 260 kilometer dan na 160 kilometer. Hoe langer de afstand, hoe groter de slijtage. Dat speelt in mijn voordeel. Ik ben 30 jaar. In principe kom ik nu in mijn beste periode om klassiekers te rijden. Niet te groen, niet te oud. Nog zeker een jaar

of vier zou ik moeten kunnen meespelen om de zege, maar dat betekent ook dat er mij maar vier edities meer resten om bijvoorbeeld Record Bank E3 Harel­ beke op mijn palmares te schrijven. Dat zorgt toch een beetje voor druk. Er zijn zoveel mooie koersen en in mijn dromen wil ik ze allemaal een keer win­ nen, maar de realiteit leert dat ik soms gelukkig moet zijn met een ereplaats. En dat lukt me vaak wel.” Kristoff en Benoot

 Van wie verwacht Van Avermaet eigenlijk de meeste tegenstand, straks? “Dezelfde jongens die ik ook vorig jaar in Vlaanderen tegenkwam: Thomas, Kristoff, Sagan, Boonen, Benoot, … Ik zet daar ook Boasson Hagen bij, omdat hij er echt bovenuit stak in het Midden-Oosten. Iedereen weet dat Edvald een groot talent is dat eigenlijk al veel verder had moeten staan. Misschien wordt 2016 wel zijn jaar?” En Van Avermaet zelf? “Ik wil na de Omloop ook graag één monument winnen. Duidelijk?”

© Het Nieuwsblad

In de Ronde van Qatar werd sympathieke Greg zevende, vierde, vierde, tweede en derde in het eindklassement. Ook in Oman haalde hij twee keer het podium. Zo begon het seizoen van de OostVlaming zoals het vorige, met veel ereplaatsen. Met dat verschil dat hij in de openingskoers in Vlaan­ deren wel meteen de hoofdvogel afschoot. “Na de succesvolle passage in het Midden-Oosten stond ik met veel vertrouwen aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad. Ik wist dat ik de goede vorm te pakken had, anders doe je niet mee in de koninginnenrit van die rittenwedstrijden. In Qatar en Oman staken we er met een paar renners bovenuit. Het zijn ook de na­ men die ik in Vlaanderen zal tegenkomen: Boasson Hagen en Kristoff. Ze zijn net een tikje sneller. Met hun eindschot had ik met gemak al een paar wedstrij­ den gewonnen.”
26  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Johan Verbrugge, al 35 jaar E3-medewerker

“Zelfs de aankomstlijn nog geschilderd” Geen taak die Johan Verbrugge (70) nog niet heeft uitgevoerd voor E3 Harelbeke. Al 35 jaar is hij betrokken bij de organisatie. “Ik ben begonnen met het schilderen van de aankomstlijn.”

 Johan Verbrugge is wat je noemt een ideale ge­ sprekspartner: gezellig, gastvrij en vol anekdotes. Goed dat hij weer hersteld is nadat een lange ziekte hem vorig jaar thuishield van E3. “Voor het eerst in jaren kon ik er niet bij zijn. Dat deed pijn. Ik wil dit spektakel eigenlijk voor geen geld van de wereld missen. Daarom doet het zo’n deugd dat ik dit jaar opnieuw op de afspraak ben.”
“Ik heb Cipollini nog begeleid na de aankomst”

Parketzaak
 Ondertussen is Johan gepensioneerd. Hij gaf zijn parketzaak door aan zijn dochter, die eerder dit jaar de onderneming verkocht. Nu helpt hij haar met het opstarten van een nieuwe zaak. “Ik zit niet graag stil en haar op weg zetten, doe ik met veel plezier”, geeft hij toe. 

 Jonge renners En dan is er natuurlijk nog de wedstrijd zelf. Heeft Johan een glazen bol? “Nee, helemaal niet. Pronos­ tieken zijn mijn ding niet. Record Bank E3 Harel­ beke is ook helemaal niet makkelijk om te voorspel­ len. Ik verwacht wel veel jonge renners vooraan. Elk jaar zijn het er meer.”© AF-Fotografie.com

© Patrick Debacker

Alle winnaars begeleid

 In 1979 was Johan voor het eerst betrokken bij E3. “Ik herinner me dat nog goed. Samen met John Soens heb ik toen de aankomstlijn geschilderd. (lacht) In de loop der jaren zijn mijn taken natuurlijk veranderd. Vijfentwintig jaar heb ik alle winnaars van E3 begeleid naar het podium. Daar zaten serieu­ ze kleppers bij hé: Cipollini, Museeuw, … Ik bewaar er goede herinneringen aan. Vaak zaten ze net na hun overwinning in een roes. Het deed me wel wat om hen tijdens zo’n topmoment te kunnen begeleiden.”

Hof van Cleve

 Johan was ook twintig jaar ondervoorzitter. Hij be­ geleidde zo de hoofdsponsors tijdens de koers. “Die mensen moet je echt soigneren. Ik ben met sommige van hen gaan eten in het Hof van Cleve of in De Karmeliet. Op die manier kwam ik ook eens in die toprestaurants.”


Controle prepress

RECTO ZIJDE Datum : 06-10-15 .......................................................................................................... 152469 Dossier : ....................................................................................................... Versie : ........................................................................................................... 500 Aantal : ................................................................................................. ex

190 292 Fmt : ................................................... x .................................................................... mm Drukkleuren quadri Recto : ........................................................................................................................................ Verso : .........................................................................................................................................

0 Perfo : Hor. .................................. 0 Vert. ...............................

wit HV maco mat 400 gr. Papier : .................................................................................................................................................................................................................................................................................................... GELEZEN EN GOED VOOR DRUK zonder korrekties

Zie wijzigingen

Handtekening:

Nieuwe drukproef

Datum :

.........................................................................................................................

Controle druk


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  27

Walter Godefroot won nooit in Harelbeke


“E3 is de opener voor een lange week vol koersplezier”

 Gentenaar Walter Godefroot (72) krabt eens in de weinige haren die overblijven. Neen, de liefde tussen Harelbeke en Godefroot was niet groot: hij won er nooit. “Toch vond ik het een mooie koers”, zegt hij. Walter Godefroot bewaart vooral slechte herinne­ ringen aan E3. Nooit won hij er. Raar, want in het naburige Waregem reed hij wel twee keer als eerste over de streep van Dwars door Vlaanderen. “De eerste keer dat ik in Harelbeke aan de start stond, was in 1966, toen Rik Van Looy won”, vertelt hij. “Ik vond het een mooie koers, doorspekt met typisch Vlaamse omstandigheden: vaak regen en wind, kas­ seien en lastige hellingen. Vandaag heeft de koers in mijn ogen zelfs nog een grotere uitstraling dan toen.” De Vlaamse Bulldog haalde twee keer het podium, maar stond nooit op het hoogste schavotje. In 1976 werd hij tweede na Walter Planckaert. “Ik ben toen geflikt door Walter”, vindt zijn naamgenoot. “We waren met twee weg. Hij zwoer de hele tijd dat hij niet mee zou sprinten. De zege was voor mij, zei hij. Walter was een groot renner en ik geloofde hem. Ik deed het meeste kopwerk en ging de sprint vrij dicht tegen de meet aan. Dat was op aanraden van Planckaert, die oordeelde dat het niet zou opvallen bij zijn ploegleider als hij uiteindelijk te laat zou zijn aangegaan. Helaas, in plaats van netjes in mijn wiel te blijven zitten, remonteerde hij me. We waren veel te dicht bij de finish om mijn wiel nog voor het zijne te gooien en de bloemen waren gaan vliegen. Ik ben daar heel lang erg kwaad over geweest.”

­ odefroot. “Nog zo’n merkwaar­ G dige editie”, aldus de voormalige winnaar van de Ronde en ParijsRoubaix. “We waren met zijn drie­ ën voorop. Ik had vooral oog voor Merckx, die ik wel aankon in een spurt en zo lieten we ons kinderlijk vloeren door ‘Huberreken’. Na afloop werden we zelfs uitgejouwd. Toeschouwers dachten dat het een

uitgekochte boel was. Maar dat was het helemaal niet. Hubert had die “Ik kijk uit naar editie door onze onachtzaamheid de prestaties van terecht gewonnen.” Als ploegleider stadsgenoot Tiesj kwam Walter later nog heel vaak Benoot. Hij heeft terug naar Harelbeke en even vaak werd hij herinnerd aan dat manco bewezen geen op zijn palmares. “Wat traditionele eendagsvlieg te zijn” wielerlanden zoals Frankrijk, Span­ je, Italië en zelfs Zwitserland ver­ bindt, is dat ze allemaal hun eigen bekende Ronde hebben. Wij zetten daar het Vlaamse voorjaar tegenover. Record Bank E3 Harelbeke is de opener van die lange week vol koersplezier. Het is voor wielerliefhebbers wereldwijd een week om naar uit te kijken: mooie wedstrijden, een internationaal deelnemersveld en altijd wat te beleven.” Uit de picture
 Hoewel hij op zijn gezegende leeftijd een beetje uit de picture is verdwenen, heeft Walter Godefroot uiteraard nog steeds een mening over het huidige wielrennen. “Dit voorjaar zal opnieuw gekleurd worden door dezelfde namen. Cancellara en Boo­ nen kunnen volgens mij nog mee, maar het verschil maken, is wat anders. Verder kijk ik vooral uit naar de prestaties van stadsgenoot Tiesj Benoot. Hij heeft ondertussen bewezen geen eendagsvlieg te zijn en in dit soort wedstrijden heeft hij zijn kans. Ik ben benieuwd hoe ver de mogelijkheden van deze jonge­ ling reiken.” 


© AF-Fotografie.com

Merkwaardige editie
 In 1972 was Godefroot er ook al eens dichtbij ge­ weest. Toen werd hij derde in een spurt met drie. Hubert Hutsebaut won voor Eddy Merckx en

NV STADSBADER NICOLAS

Afbraakwerken Grondwerken Asbestverwijdering Broelstraat 92 8530 Harelbeke Telefoon 056 71 11 78 info@stadsbadernicolas.be www.stadsbadernicolas.be


28  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Femke Herygers en Annelien Coorevits, podiumdames met pit


“De nieuwe E3 banner is weer erg geslaagd” Als podiummiss en bannermeisje vielen Annelien Coorevits en Femke Herygers eerder al op tijdens E3. De voetbalvrouw en rennersdochter komen graag naar Harelbeke en kunnen het ook goed met elkaar vinden. “Het waren de voorbije jaren altijd interessante wedstrijddagen.” Wat herinneren jullie zich nog van de E3-banner niet ver naast. Ik vertrouw op zijn oordeel en ben ook in 2013?
 altijd benieuwd of hij het bij het rechte einde had.”
 Annelien: “Dat was een heel leuke fotoshoot, hé. Ik Annelien: “Eerlijk? Ik ken meer van buitenspel dan werk sowieso graag samen met een van demarrages (lacht), maar ik organisatie zoals Record Bank E3 vind wielrennen wel een gezellige “Eerlijk? Ik ken Harelbeke. Ik kom zelf uit We­ Als Olivier op zondagmiddag meer van buitenspel sport. velgem, dus dit is mijn streek. Ik naar de koers kijkt, vind ik dat wel dan van demarrages iets hebben. Dan kruipen we onder kom er heel graag terug. Je voelt (lacht), maar ik hier ook die typisch West-Vlaamse een dekentje en leven we mee.”

 ondernemingszin.”
 vind wielrennen wel Femke: “Jij kon niet geloven dat jij hebt veel meer met een gezellige sport” Femke, ze die foto gekozen hadden waar koers. Is Record Bank E3 (Annelien) jij rechts op stond, hé. (lacht) We Harelbeke een hoogtepunt?
 hebben toen heel veel omgekeerd Femke: “Zeker weten. Ik kleur de geposeerd, maar uiteindelijk werd het de foto waar wedstrijddag altijd rood in in mijn agenda. Sinds we net andersom op stonden. Dat vond Annelien mijn zestiende ben ik geregeld podiummiss bij nogal verwarrend. (knipoogt)”
 wedstrijden in het veld en op de weg. Ik heb dan ook al heel wat vrienden gemaakt in de wielerwereld. Elk jaar is het uitkijken naar de nieuwe banner. Voelen jullie die spanning ook? 
 Femke: “Dat is echt opvallend. Iedereen is daar vooraf mee bezig. Zelf ben ik ook wel altijd be­ nieuwd. Die van dit jaar is weer heel geslaagd. E3 is als wedstrijd echt enorm gegroeid. Je voelt een enorme drive en iedere editie zet de koers nog een stap vooruit. Geweldig om daarbij te horen.”

Eigenlijk vertoef ik al sinds mijn geboorte in dit milieu. Ik ben nu 23 jaar en elk jaar kijk ik uit naar de aankomst van de Ronde van Frankrijk. Papa Paul heeft dan drie weken als chauffeur in de Tour door­ gebracht en dan ben ik blij om hem weer in de armen te sluiten.”

“Ik kijk elk jaar uit naar de aankomst van de Ronde van Frankrijk. Papa Paul heeft dan drie weken als chauffeur in de Tour doorgebracht en dan ben ik blij om hem weer in de armen te sluiten” (Femke)

WIE IS DE ‘SNELSTE’ IN HARELBEKE?

Gokken jullie ook altijd op de winnaar?
 Femke: “Ik word ’s morgens altijd gebrieft door mijn papa. Hij is natuurlijk de grootste wielerkenner van ons twee. Ik ken wel een aantal renners, maar van tactiek heb ik geen kaas gegeten. Papa zit er meestal

VRIJDAG 28 MAART 2014

START EN AANKOMST | CENTRUM HARELBEKE

CDESIGN.BE

Zijn jullie er dit jaar opnieuw bij?


 Femke: “Ik denk het wel. Ik hoop het.”
 Annelien: “Het waren de voorbije jaren altijd heel interessante wedstrijddagen. We komen al heel vroeg langs om de renners het startblad te laten tekenen. Daarna gaan we met een VIP-busje het parcours op. Op een viertal locaties kunnen we de renners zien en tussendoor eten we iets. Mooi op tijd zijn we terug in Harelbeke om de aankomst te zien en de eindcere­ monie mee te verzorgen.” HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  29

WAT IS ER TE DOEN OP 25 MAART 2016 AAN DE “E3 ARENA”?

UITNEEMBARE

GHISTELINCK VIP LOUNGE 09u00

Start brunch

15u30

Opening tent en start receptie

17u30

Walking Dinner

19u30

Sluiting bar

20u00

Sluiting tent

BIJLAGE

PODIUM RECORD BANK E3 HARELBEKE Opwarming met live DJ

09u30

10u10

Michel Wuyts & Jacques Coussens introshow Speciale attractie E3 Arena & VIP-dorp Tekenen controleblad & ploegvoorstelling

12u00

Special guest

12u15

Officieuze start

12u21

Officiële start “E3-Tunnel”

17u00

Aankomst Record Bank E3 Harelbeke Prijsuitreiking Record Bank E3 Harelbeke

10u00

17u45

STASEGEMSESTEENWEG ZONE

YOUNG E3 - KWAREMONT TENT 10u00

Opening tent - doorlopend

14u15

Start live uitzending op Sporza

17u00

Live aankomst Record Bank E3 Harelbeke

19u30

Sluiting bar

20u00

Sluiting tent

START AANKOMST

MAGNOLIASTRAAT

08u30

Ganse dag open en wordt verzorgd door Young E3

VERWARMING

AIR CONDITIONING

WATERVEN 15 • 8501 KORTRIJK T 056 21 52 77 • info@quartier.be

WWW.

.BE

SANITAIR


30  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

UITSLAG E3 HARELBEKE 2015

# NAAM (land) Team Resultaat

# NAAM (land) Team Resultaat

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63

64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126

Team Sky Etixx - Quick Step Etixx - Quick Step Team Katusha Team Lotto Nl - Jumbo Tinkoff - Saxo Lotto Soudal Team Cannondale - Garmin Orica Greenedge BMC Racing Team Astana Pro Team Wanty - Groupe Gobert Team Sky Etixx - Quick Step Wanty - Groupe Gobert FDJ Team Europcar Lotto Soudal MTM - Qhubeka Iam Cycling Etixx - Quick Step BMC Racing Team Androni Giocattoli Team Cannondale - Garmin Team Giant - Alpecin Team Sky Etixx - Quick Step Team Katusha Team Giant - Alpecin Tinkoff - Saxo Team Lotto Nl - Jumbo BMC Racing Team Team Katusha Tinkoff - Saxo Team Europcar Team Lotto Nl - Jumbo Roompot Oranje Peloton Lampre - Merida Team Europcar FDJ Topsport Vlaanderen - Baloise Trek Factory Racing Wanty - Groupe Gobert Team Europcar Mtn - Qhubeka AG2R La Mondiale Wanty - Groupe Gobert Trek Factory Racing Etixx - Quick Step Team Cannondale - Garmin Team Europcar Trek Factory Racing Etixx - Quick Step Team Giant - Alpecin Astana Pro Team BMC Racing Team MTN - Qhubeka Team Giant - Alpecin Team Europcar Astana Pro Team Astana Pro Team Trek Factory Racing FDJ

5:15:00 0:00:25 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:38 0:00:46 0:00:47 0:00:57 0:00:57 0:01:14 0:01:17 0:01:26 0:02:14 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21

Farrar Tyler Jacobs Pieter Docker Mitchell De Bie Sean Sieberg Marcel Lutsenko Alexey Quinziato Manuel Durbridge Luke Dillier Silvan Antonini Simone Hayman Mathew Wynants Maarten Vansummeren Johan Puccio Salvatore Kreder Wesley Gaudin Damien Steegmans Gert Wallays Jelle Gadret John Izaguirre Insausti Gorka Haussler Heinrich Bodnar Maciej Eisel Bernhard Popovych Yaroslav Van Avermaet Greg Van Hoecke Gijs Devenyns Dries Brutt Pavel Bystrøm Sven Erik Leezer Thomas Bandiera Marco Tosatto Matteo Trusov Nikolay Kuznetsov Viacheslav Sergent Jesse Andriato Rafael Koren Kristijan Reynes Mimo Vicente Daniel Maxime Reguigui Youcef Curvers Roy Tcatevich Aleksei Rickaert Jonas Steels StiJn Kreder Raymond Finetto Mauro Van Ginneken Sjoerd Helven Sander Brandle Matthias Van Lerberghe Bert Zabel Rick De Backer Bert Knees Christian Slik Ivar King Edward Hansen Lasse Norman Skjerping Kristoffer Le Bon Johan Hurel Tony Bagdonas Gediminas Devriendt Tom Santos Simoes Oliveira Nelson Filipe Cimolai Davide

MTN - Qhubeka Topsport Vlaanderen - Baloise Orica Greenedge Lotto Soudal Lotto Soudal Astana Pro Team Bmc Racing Team Orica Greenedge Bmc Racing Team Wanty - Groupe Gobert Orica Greenedge Team Lotto Nl - Jumbo AG2R La Mondiale Team Sky Roompot Oranje Peloton AG2R La Mondiale Trek Factory Racing Topsport Vlaanderen - Baloise Movistar Team Movistar Team Iam Cycling Tinkoff - Saxo Team Sky Trek Factory Racing Bmc Racing Team Topsport Vlaanderen - Baloise Iam Cycling Tinkoff - Saxo Team Katusha Team Lotto Nl - Jumbo Androni Giocattoli Tinkoff - Saxo Tinkoff - Saxo Team Katusha Trek Factory Racing Southeast Team Cannondale - Garmin Iam Cycling AG2R La Mondiale MTN - Qhubeka Team Giant - Alpecin Team Katusha Topsport Vlaanderen - Baloise Topsport Vlaanderen - Baloise Roompot Oranje Peloton Southeast Roompot Oranje Peloton Topsport Vlaanderen - Baloise Iam Cycling Topsport Vlaanderen - Baloise BMC Racing Team Team Giant - Alpecin Team Sky Roompot Oranje Peloton Team Cannondale - Garmin Team Cannondale - Garmin Team Cannondale - Garmin FDJ Team Europcar AG2R La Mondiale Wanty - Groupe Gobert Lampre - Merida Lampre - Merida

0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:21 0:03:31 0:06:44 0:11:33 0:11:33 0:11:33 0:11:33 0:11:33 0:11:33 0:11:33 0:11:33 0:11:59 0:11:59 0:11:59 0:11:59 0:11:59 0:11:59 0:11:59 0:11:59 0:11:59 0:11:59 0:11:59 0:11:59 0:11:59 0:13:00 0:13:00 0:13:00 0:13:00 0:13:00 0:13:00 0:13:00 0:13:00 0:13:00 0:13:00 0:13:00 0:13:00 0:13:00 0:13:00 0:13:00 0:13:00 0:13:00

© AF-Fotografie.com

Thomas Geraint Stybar Zdenek Trentin Matteo Kristoff Alexander Vanmarcke Sep Breschel Matti Roelandts Jurgen Bauer Jack Keukeleire Jens Oss Daniel Bozic Borut Leukemans Bjorn Rowe Luke Terpstra Niki Marcato Marco Offredo Yoann Jerome Vincent Benoot Tiesj Boasson Hagen Edvald Chavanel Sylvain Lampaert Yves Burghardt Marcus Gatto Oscar Van Baarle Dylan Degenkolb John Stannard Ian Vandenbergh Stijn Kolobnev Alexander Waeytens Zico Sagan Peter Tankink Bram Drucker Jean-Pierre Paolini Luca Morkov Michael Martinez Yannick Van Asbroeck Tom Hoogerland Johnny Mori Manuele Tulik Angelo Delage Mickael Capiot Amaury Rast Grégory Backaert Frederik Bernaudeau Giovanni Sbaragli Kristian Houle Hugo Selvaggi Mirko Roulston Hayden Van Keirsbulck Guillaume Marangoni Alan Pichot Alexandre Irizar Aranburu Markel Vermote Julien Sinkeldam Ramon De Vreese Laurens Schär Michael Janse Van Rensburg Reinardt De Kort Koen Duchesne Antoine Grivko Andriy Gruzdev Dmitriy Devolder Stijn Ladagnous Matthieu


DEELNEMENDE PLOEGEN

HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  31

De organisatoren van de 59e Record Bank E3 Harelbeke (World Tour) hebben hun 7 wildcards uitgedeeld. Die gaan naar Wanty-Groupe Gobert, Topsport Vlaanderen-Baloise, Southeast - Venezuela, Direct Energie Cycling Team, Fortueno - Vital Concept, Roompot Oranje Peleton, Bora - Argon 18. De achttien World Tour-ploegen hebben automatisch startrecht. De deelnemende ploegen:

LAMPRE-MERIDA

(ITA)

BMC RACING TEAM (USA)

WILDCARDS

CANNONDALE PRO CYCLING TEAM (USA)

TEAM LOTTO NL-JUMBO (NED)

WANTY-GROUPE GOBERT (BEL)

ETIXX-QUICK STEP (BEL)

IAM CYCLING (SUI)

TOPSPORT VLAANDERENBALOISE (BEL)

MOVISTAR TEAM (SPA)

TINKOFF TEAM (DEN)

SOUTHEAST - VENEZUELA (ITA)

TEAM KATUSHA (RUS)

TREK -SEGRAFREDO (USA)

DIRECT ENERGIE CYCLING TEAM (FRA)

ASTANA PRO TEAM (KAZ)

TEAM SKY (GBR)

FORTUENO - VITAL CONCEPT (FRA)

FDJ (FRA)

ORICA GREENEDGE (AUS)

ROOMPOT ORANJE PELETON (NED)

DIMENSION DATA (RSA)

AG2R - LA MONDIALE (FRA)

BORA - ARGON 18 (GER)

LOTTO-SOUDAL (BEL)

TEAM GIANT - ALPECIN (GER)

accounting, fiscaliteit, audit en advies Bij axxi kan u terecht voor alles wat te maken heeft met accountancy, audit & fiscaliteit. Naast een persoonlijke contactpersoon die de tijd neemt om uw bedrijf grondig te leren kennen, kan u steeds rekenen op een geëngageerd team dat samen over enorm veel kennis en expertise beschikt. In welke fase uw bedrijf ook zit, wij vinden altijd het juiste antwoord voor u.

Rijksweg 1 8520 Kuurne T / 056 73 15 45 E / info@axxi.be W / www.axxi.be


32  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Officieel uu ste 59 Record Ban

∆ Helling ... Kasseistrook

www.sportwereld

Record Bank E3 Harelbeke

eke k

Uur 12.15 12.21

em

ve m

em

12.59 13.27 14.23 14.44 14.55 15.01 15.10 15.17

KM UUR Route 206.4 12:20 Officieuze start Harelbeke 203.9 12:24 Officiële start “E3-Tunnel” 199.7 12:30 1. Kattenberg 196.4 12:35 Bevoorrading 194.6 12:37 192.1 12:41 2. La Houppe 190.8 12:43 3. Oude Kruisberg 189.5 12:45 4. Knokteberg 186 12:50 5. Hotondberg 181.2 12:57 6. Kortekeer 178.8 13:00 7. Taaienberg 177.5 13:02

S Harelbeke 15

Berchem

Kortrijksesteenweg 69 bus 2 | 8530 Harelbeke T 056 71 58 49 | info@creatief.be | www.creatief.be

1

11

12

6 13

4

206 km

tenberg 176.4 13:03 elling) Offline en online communicatiebureau Ronse 102.7 14:49 ke 175.7 13:04 ∆ Oude leweg 174.2 13:07 Kruisberg 98.1 14:55 meter) (3de helling) elis uit 172.4 13:09 92.1 15:04 Russeignies ke ∆ Knokteberg 88.8 15:08 asius Boekel het 169.1 13:11 (4de helling) t 166.8 13:17 destraat 164.2 13:21 meter) shove 161.7 13:24 m 159.4 13:28

Ontsnap peloton

Oudenaarde

3 14 5

Smeed het ijzer terwijl het heet is!

Ron

∆ Hotondberg (5de helling) Ontdek onze webshop Zulzeke oplossingen Nukerke webshopdevils.be ∆ Kortekeer (6de helling) xls

UW DATA RECHTSTREEKS IN EEN CATALOGUS IMPORTEREN

EASYCATALOG.BE


2006 Tom Boonen

urschema nk E3 Harelbeke

HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  33

Na de vele valpartijen van vorig jaar kiest de organisatie dit jaar voor bredere en veiligere wegen.

1 2 3 4 5 6 7 Uur8 9 15.27 10 15.31 11 15.38 12 15.53 13 14 16.00 15

d.be/e3harelbeke

Zottegem

1

e 9

10

7

8

Brakel

16.05

nse

Geraardsbergen

2

(B

16.14

HeLLingen

K

Kattenberg La Houppe Oude Kruisberg Knokteberg Hotondberg Kortekeer Taaienberg Route Boigneberg Eikenberg 8. Boigneberg Stationberg 9. Eikenberg Kapelberg 10. Stationsberg Paterberg Oude Kwaremont 11. Kapelberg Karnemelkbeekstraat 12. Paterberg Tiegemberg

17 11 9 8 8 7 7 6 6 5 4 4

Record Bank E3 Harelbeke

3 2 1

13. Oude Kwaremont 14. Karnemelkbeekstraat

16.29 15. Tiegemberg Maarkedal 16.54 Aankomst Etikhove ∆ Stationberg (10de helling) Leupegem Melden ∆ Kapelberg (11de helling) ∆ Paterberg (12de helling) Berchem Kwaremont ∆ Oude Kwaremont (13de helling)

62.2 15 58.4 15

De tijdsindicaties in het uurrooster zijn een schatting bij een gemiddelde snelheid van 45km/u.

86.3 15:12 81.9 15:18 79.2 15:22 78.2 15:24

∆ Taaienberg (7de helling) Kerkem Maarke-Kerkem ∆ Boigneberg (8ste helling) ∆ eikenberg (9de helling) Bureau d’Architecture Marc Corbiau

daphné DASKAL | stephanie LAPERRE INTERIOR ARCHITECTURE

74.2 15:29 73.0 15:31 68.8 15:37 Klarté Architecten

66.4 15:40 63.5 15:45

Tom Lierman Bureau voor Architectuur & Interieur

57.6 15

53.7 15 50.2 16

46.2 16

Architectuurburo GOVAERT & VANHOUTTE

41.6 16

40.1 16 39.2 16

Xavier Donck & Partners Architecten

WONING- / VILLABOUW APPARTEMENTSBOUW UTILITEITSBOUW

37.3 16

DEDEYNECONSTRUCT.BE


34  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Start Vertrek in stoet: Forestiersstadion - Stasegemsesteenweg, ter hoogte van de finish. Vliegende start Ringlaan N36 - Spoorwegbrug OMNIPLEX.

Hellingen Km 28,9

Katteberg (600 m)

6,7%

Km 92,0

La Houppe (3440 m)

3,32%

Km 107,8 Oude Kruisberg (800 m)

4,8%

Km 116,2 Knokteberg (1530 m)

5,3%

Km 120,1 Hotondberg (1200 m)

4%

Km 127,2 Kortekeer (1000 m)

6,4%

Km 132,2 Taaienberg (650 m)

9,5%

Km 138,4 Boigneberg (2180 m)

5,8%

Km 142,9 Eikenberg (1200 m)

5,5%

Km 148,2 Stationsberg (460 m)

3,2%

Km 159,5 Kapelberg (900 m)

4%

Km 164,4 Paterberg (700 m)

12%

Km 168,6 Oude Kwaremont (2200 m)

4,2%

Km 175,0 Karnemelkbeekstraat (1530 m) 4,9% Km 186,4 Tiegemberg (1000 m)

Bevoorrading Km 50 Km 80,1 Km 186

Start bevoorrading Europaweg N42 Oudenaardsestraat N493, 9500 Zarlardinge Eindbevoorrading Kapellestraat, Tiegem

6,5%

Harelbeke Deerlijk Vichte Ingooigem Tiegem Kaster Kerkhove Berchem Melden Leupegem Ename Mater ∆ Kattenberg (1ste helling) Horebeke ... Holleweg (1.500 meter) St.Kornelis Horebeke Sint Blasius Boekel Roborst ... Paddestraat (2.300 meter) Ruddershove Balegem BEVOORRADING Grotenberge Ophasselt Voorde Outer SmeerebbeVloerzegem Geraardsbergen Parike Everbeek ∆ La Houppe (2de helling) Schorisse Maarkedal

KM 206,4 203,9 199,7 196,4 194,6 192,1 190,8 189,5 186,0 181,2 178,8 177,5

UUR 12:20 12:24 12:30 12:35 12:37 12:41 12:43 12:45 12:50 12:57 13:00 13:02

176,4 13:03 175,7 13:04 174,2 13:07 172,4 13:09 169,1 13:11 166,8 13:17 164,2 13:21 161,7 159,4 156,4 155,8 146,1 144,2 138,4

13:24 13:28 13:32 13:33 13:47 13:49 13:58

Ronse ∆ Oude Kruisberg (3de helling) Russeignies ∆ Knokteberg (4de helling) ∆ Hotondberg (5de helling) Zulzeke Nukerke ∆ Kortekeer (6de helling) ∆ Taaienberg (7de helling) Kerkem Maarke-Kerkem ∆ Boigneberg (8ste helling) ∆ Eikenberg (9de helling) Maarkedal Etikhove ∆ Stationsberg (10de helling) Leupegem

KM UUR 102,7 14:49 98,1 14:55 92,1 15:04 88,8 15:08 86,3 15:12 81,9 15:18 79,2 15:22 78,2 15:24 74,2 15:29 73,0 15:31 68,8 15:37 66,4 15:40 63,5 15:45 62,2 15:46 58,4 15:52 57,6 15:53 53,7 15:59

Melden ∆ Kapelberg (11de helling) ∆ Paterberg (12de helling) Berchem Kwaremont ∆ Oude Kwaremont (13de helling) Ronse ∆ Karnemelkbeekstraat (14de helling) Berchem Kerkhove Kaster ... Varent (2.100 meter) ∆ Tiegemberg (15de helling) Ingooigem Vichte Deerlijk AANKOMST Harelbeke

KM UUR 50,2 16:04 46,2 16:09 41,6 16:16 40,1 16:18 39,2 16:19 37,3 16:22 35,5 16:25 29,6 16:33 26,7 16:37 24,8 16:40 23,8 16:41 21,8 16:44 19,2 16,47 16,4 16:50 13,4 16:56 11,1 16:59 0 17:15

132,2 14:07 129,7 14:10 123,7 14:17 122,6 14:20 112,7 14:34 108,4 14:41 104,3 14:46

© AF-Fotografie.com

Start


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  35

RENSON® proud partner of

WE GEVEN DE PLOEG GRAAG DAT EXTRA DUWTJE IN DE RUG!

www.renson.be Jaar

Erelijst E3 Harelbeke

H ALL O F FAM E

E3_prijs_265x130_0216.indd 1

2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990 1989 1988 1987 1986 1985 1984 1983 1982 1981 1980 1979 1978 1977 1976 1975 1974 1973 1972 1971 1970 1969 1968 1967 1966 1965 1964 1963 1962 1961 1960 1959 1958

1e plaats

G. THOMAS P. SAGAN F. CANCELLARA T. BOONEN F. CANCELLARA F. CANCELLARA F. POZZATO K. ARVESEN T. BOONEN T. BOONEN T. BOONEN T. BOONEN S. DE JONGH D. PIERI A. TCHMIL S. IVANOV P. VAN PETEGEM J. MUSEEUW H. VAN DIJCK C. BOMANS B. LEYSEN A. TCHMIL M. CIPOLLINI J. MUSEEUW O. LUDWIG S. LILHOLT E. PLANCKAERT G. BONTEMPI E. PLANCKAERT E. VANDERAERDEN P. ANDERSON B. OOSTERBOSCH W. TACKAERT J. BOGAERT J. RAAS J. RAAS J. RAAS F. MAERTENS D. THUREAU W. PLANCKAERT F. VERBEECK H. VAN SPRINGEL W. IN ‘T VEN W. HUTSEBAUT R. DE VLAEMINCK D. VANRYCKEGHEM R. VAN LOOY J. DEBOEVER W. BOCKLANDT R. VAN LOOY R. VAN LOOY R. VAN LOOY N. FORE A. MESSELIS A. DECABOOTER D. DOOM N. KERKHOVE A. DESMET

2e plaats

Z. Stybar N. Terpstra P. Sagan O. Freire J. Roelandts T. Boonen T. Boonen D. Kopp F. Cancellara A. Ballan A. Klier J. Kirsipuu S. Wesemann J. Planckaert S. Wesemann G. Van Bondt A. Tchmil M. Bartoli P. Fornaciari P. Van Petegem S. Wesemann V. Ekimov O. Ludwig W. Veenstra P. Anderson F. Roscioli A. Van der Poel A. Peiper J. Nijdam F. Pirard J. Liekens E. Planckaert B. Oosterbosch R. De Vlaeminck L. Delcroix S. Kelly F. Hoste J. Raas P. Sercu W. Godefroot F. Maertens F. Maertens A. V. Vlierberghe E. Merckx G. Pintens R. De Vlaeminck G. Van Coningslo J. Huysmans J. Huysmans W. Bocklandt G. Van Coningslo N. Kerckhove P. Post L. Schaeken F. Aerenhoudts O. Vanderlinden J. Zagers L. Demunster

3e plaats

M. Trentin G. Thomas D. Oss B. Eisel V. Gusev J. A. Flecha M. Iglinskyi G. Van Avermaet M. Bughardt A. Vierhouten P. Van Petegem A. Nauduzs S. Devolder J. Museeuw M. Hvasija C. Peers F. Vandenbroucke M. Celestino B. Holm W. Nelissen C. Bomans S. Martinello J. Nijdam E. Vanderaerden U. Raab A. Van der Poel M. Sergeant E. Planckaert M. Sergeant J. Lammertink E. Planckaert L. Van Vliet J. Jonckers D. Willems F. Dewolf R. Van Linden M. Pollentier R. Dewitte E. De Vlaeminck D. Verplancke C. Bal F. Verbeeck W. Planckaert W. Godefroot E. Merckx R. Rosiers W. Vekemans H. Van Springel A. Desmet J. Spruyt R. Thysen E. Sorgeloos J. Planckaert F. Demulder A. Noyelle P. Oelibrandt N. Van Tieghem A. Schotte

1/02/16 14:14


36  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

VENTILATIE LUCHTKANALEN LUCHTBEHANDELING De Arend 18 8210 Zedelgem tel. 050 25 25 10 www.beltherm.be Kunstenaar en trofeemaker Marc Vanhecke

“E3 zit te wachten op kwaliteit” Niet toevallig laat de organisatie Marc Vanhecke elk jaar een andere trofee maken voor de winnaar. Ook deze keer spreekt zijn kunstwerk tot de verbeelding. “Elke editie met iets origineels op de proppen komen, is niet eenvoudig. Ik ben ook niet snel tevreden”, zegt de kunstenaar uit Koolskamp.

© AF-Fotografie.com

Geen beker

 Voor deze editie koos de 57-jarige Koolskampenaar voor een trofee op basis van fietskettingen. “Elk jaar vragen mensen me hoe mijn ‘beker’ eruit zal zien. Ik leg dan met handen en voeten uit dat het geen beker is, maar een kunstwerk. Zo ontstond het idee om een echte beker te maken, met een fiets erop. De beker zelf bestaat uit 12 meter fietsketting, afkomstig van tien fietsen. Eerlijk? Ik ben er wel trots op. Ik vind het ontwerp dit jaar erg geslaagd.”

© AF-Fotografie.com

Wat hebben Tom Boonen, Fabian Cancellara en Peter Sagan, naast een paar indrukwekkende dijen, gemeen? Ze kregen alle drie ooit een kunstwerk van Marc Vanhecke mee uit Harelbeke. Waar dat kleinood vandaag precies staat, daar heeft de WestVlaamse kunstenaar het raden naar. “Ik hoop altijd dat mijn trofee niet zomaar ergens in een kot vliegt”, lacht hij. “Hij kost me elk jaar toch enkele slapeloze nachten en heel veel werk. Aan elke trofee hang ik een kaartje met mijn gegevens, in de hoop dat ooit eens een winnaar contact opneemt.”
Geen proefstuk

 ik steevast op Vanmarcke in. Niet alleen omdat ik Marc Vanhecke is niet aan zijn proefstuk toe. Hij stiekem hoop dat hij de trofee in zijn kast zal zetten. ontwierp onder meer een trofee voor de Eregalerij Ik vind het gewoon een steengoede coureur. Geen van Radio 2 en hij werkt veel voor particulieren. veelwinnaar, maar wel een sympathieke kerel.” 
 Tot vijf jaar geleden zei koers hem niet veel, maar dankzij de samenwerking met E3 is daar verande­ 60 uur werk ring in gekomen. “De wedstrijddag is ook voor mij Het beeldje zelf maakte de kunstenaar in de eerste een hoogtepunt. Dan voel ik de adrenaline stromen, drie weken van januari. Zo’n zestig uur werk kruipt net als iedereen die bij deze koers erin. “Het belangrijkste is dat ik betrokken is. Wielrennen is een “Eerlijk? Ik ben er er 110 procent plezier aan beleef, fascinerende sport. Het spreekt tot wel trots op. Dit jaar en dat is zeker het geval. Als de de verbeelding en elke Vlaming is mijn trofee in volle uit­ vind ik het ontwerp winnaar er dol op.” 
 zending omhoog steekt, ben ik erg geslaagd.” trots. Een winnaar van Record Vanmarcke-fan Bank E3 Harelbeke verdient een De voorbije twee jaar tipte de kunstenaar Sep schoon beeldje, vind ik. Ook al zit je 28 jaar in het Vanmarcke als winnaar. Even veel keer strandde vak, dan nog voelt zo’n moment goed aan. Ik merk de West-Vlaming in Nederlandse loondienst op de ook dat Record Bank E3 Harelbeke zit te wachten op vijfde plaats. Toch geeft Vanhecke zijn poulain op. kwaliteit. Op dat vlak komen we zeer goed overeen. “Als anderen Boonen of Cancellara noemen, zet Hopelijk mag dat nog lang zo blijven.”


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  37

ALS WE IN HET ROOD GAAN, DAN GAAN WE GEWOON DOOR.

ARTEX IS EEN FULL SERVICE RECLAMEBUREAU VAN STRATEGIE T.E.M CREATIE EN REALISATIE

OFFICIËLE SPONSOR VAN Record Bank E3 Harelbeke

CAMPAGNES • ADVERTENTIES • FOLDERS • BROCHURES • NIEUWSBRIEVEN • DIRECT MAIL • LOGO’S • HUISSTIJLEN • E-MAILMARKETING • WEBSITES • BEURSSTANDS • DISPLAYS • AFFICHES • RADIO & TV

ARTEX NV Roeselaarsestraat 594 B-8870 Izegem t +32 (0) 51 33 54 00 f +32 (0) 51 33 54 11 info@artex.be


38  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

E3 pakt uit met veiligheidsprimeur

“Onze camera’s zien echt alles” Record Bank E3 Harelbeke wordt beveiligd vanuit een geavanceerde commandokamer. Dat is een primeur, waar INNOS uit Zedelgem voor zorgt. “We kunnen echt alles zien”, zegt Arne Dormaels. tijdrovende communicatie de wereld uit te helpen”, zegt Arne Dormaels van INNOS. “We hebben eerder hetzelfde gedaan voor de Vredesherdenking in Nieuwpoort en Ieper en een deel van deze oplossing werd ook op Tomorrowland gebruikt. Het ondersteu­ nen van de veiligheid tijdens evenementen is onze missie. In tijden van terreurdreiging is dat een hot item waar wij een extra oplossing voor bieden. Het is vrij uniek dat de politie daarvoor samenwerkt met private bedrijven en kennisinstellingen.”


Ook VRT-beelden Concreet zullen de private partners in Harelbeke alle Vredesherdenking en Tomorrowland

 beschikbare informatie op één server laten toeko­ Record Bank E3 Harelbeke is de eerste wieler­ men. In het veiligheidscentrum zal de politiezone wedstrijd die samenwerkt met overheden en het dus alles op één groot scherm te zien krijgen: van Innovation Center for Security de VRT-wedstrijdbeelden tot de (INNOS). Harelbeke krijgt dus de “We houden ook mobiele camera’s aan de aankomst primeur. De oplossing die tijdens en alle andere informatie die nut­ de sociale media dit innovatief project wordt ingezet, tig kan zijn. “We houden ook de in de gaten” brengt alle belangrijke informatie sociale media in de gaten en volgen samen. Denk aan camerabeelden op waar zich verkeersproblemen op en naast het parcours. INNOS speelt hierbij een voordoen. Vaak wordt die informatie snel gedeeld cruciale rol. Het bedrijf uit Zedelgem zet zich in voor via Facebook of Twitter. Wij nemen ze mee naar het veiligere events en is gespecialiseerd in het samen­ controlecentrum, waar hulpdiensten heel snel kunnen brengen van cruciale veiligheidsinformatie op basis inspelen op incidenten. Via radiocommunicatie kan van technologie van Securitas en Barco. Jean-Louis een plaatselijke agent op de hoogte worden gebracht. Dalle, korpschef van de politiezone Gavers, nam het Maar ook beeldmateriaal zal met medewerkers op initiatief om de gemeente, de politie en de brandweer het terrein kunnen worden gedeeld.”


 samen te brengen met INNOS. “De bedoeling is om

“In tijden van terreurdreiging is dit een hot item en vrij uniek dat de politie daarvoor samenwerkt met private bedrijven en kennisinstellingen” Peloton aan manschappen Tot vorig jaar werd voornamelijk via radio gecom­ municeerd. “Cruciale informatie bleef zo minuten­ lang onbekend voor minstens een van de betrokken partijen, terwijl ze die nu allemaal in realtime zullen ontvangen. Wij zorgen via de technologie van Barco en Securitas voor een totaaloverzicht. Op onze vorige evenementen waren de resultaten indrukwekkend. Niet alleen verliep de communicatie rustiger en geordend, beslissingen konden ook tot zes keer snel­ ler genomen worden. Het bespaarde de politie een peloton aan manschappen.” Verkeersknoop Het is de eerste keer dat een wielerwedstrijd partner wordt van INNOS, maar wellicht niet de laatste keer. “De toepassing is geschikt voor elk groot evenement. Bij een wielerwedstrijd merk je bijvoorbeeld veel sneller op waar een verkeersknoop dreigt te ontstaan. Dankzij de camera’s vooraan de karavaan zie je ook of er ongevallen plaatsvinden op of rond het par­ cours. Ook voor ons wordt het bijzonder interessant om het mechanisme hier uit te rollen.”


© AF-Fotografie.com

De politiezone Gavers, INNOS, Securitas, Barco, de federale politie, de hulpverleningszone FLUVIA en de stad Harelbeke slaan de handen in elkaar om de veiligheid tijdens Record Bank E3 Harelbeke op een innovatieve wijze te verzekeren. Daarvoor worden dit jaar geavanceerde toepassingen ingezet. Vanuit een tijdelijke commandokamer in het VTI Harelbeke (tegenover de aankomst) zullen veiligheids- en hulp­ verleningsdiensten hun medewerkers op het terrein kunnen aansturen. Ze werken daarvoor samen met het Innovation Center for Security (INNOS), Securitas en Barco.

HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  39

Powered by:

SHIMANO ondersteunt de renners tijdens de wedstrijd met de

© AF-Fotografie.com

NEUTRALE MATERIAAL SERVICE

www.shimano.com - www.neutraleservice.nl

Libema en Shimano_85x130 2016.indd 1

19-2-2016 12:25:49

casual

swim

bike

run

food

accessories

0475 26 32 42 056 37 15 66 algemene en industriële elektriciteit verlichting - automatisatie - domotica

OPENINGSUREN: Maandag: Dinsdag: Woensdag: Donderdag:

gesloten 17:00 - 20:00 14:00 - 20:00 17:00 - 20:00

Vrijdag: Zaterdag: Zondag:

17:00 - 20:00 10:00 - 18:00 gesloten

Marktstraat 103 - 8530 Harelbeke info@tricoo.be - www.tricoo.be 0477 24 46 94

Ad_85x130.indd 1

26/02/15 09:00


40  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Buysmetal, uw partner in zaagwerk op maat

Buysmetal nv Keizersstraat 50 B-8530 Harelbeke Tel. 056/26 80 80 Fax 056/20 19 42 www.buysmetal.be E-mail: info@buysmetal.be

Gazetta_dell_E3_263x200_GV.pdf 1 18/02/2016 12:29:43

ONE TEAM, ONE NETWORK! Buysmetal nv Keizersstraat 50

B-8530 Harelbeke Tel. 056/26 80 80 Fax 056/20 19 42 www.buysmetal.be E-mail: info@buysmetal.be C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

© AF-Fotografie.com

Buysmetal nv Buysmetal N.V. Keizersstraat 50 Keizersstraat 50 B-8530 Harelbeke Tel. 056/26 80 80 B-8530 Harelbeke Fax 056/20 19 42 Tel. 056 26 80 80 www.buysmetal.be E-mail:056 info@buysmetal.be Fax 20 19 42 www.buysmetal.be E-mail: info@buysmetal.be


Chef Sportwereld Guy Fransen over de koers


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  41

“E3 is dé plek geworden in West-Vlaanderen om te netwerken. Faut le faire!”

© AF-Fotografie.com

Geen krant die dichter bij de actie komt dan Het Nieuwsblad en dus staat de koers dit wielervoorjaar weer centraal in het sportkatern. Chef Sportwereld Guy Fransen blikt vooruit. “Deze krant mag geen enkele koers links laten liggen.”Eenmaal de Omloop Het Nieuwsblad het voorjaar op gang schiet, verschijnen de protagonisten van de klassiekers prominent in Sportwereld. Naast de ontknoping van de voetbalcompetitie is wielrennen het allerbelangrijkste item. “Net voor de Omloop begint het bij de koersliefhebbers te kriebelen. Dat merk je ook aan de lezersbrieven die we ontvangen”,

zegt Guy Fransen, sinds drie jaar Chef Sportwe­ en dito deelnemersveld. Wie aan de start komt, wil reld bij Het Nieuwsblad. Voordien was hij een tijd die koers ook echt winnen. De sfeer rond E3 is de hoofd­redacteur van de krant. “Die brieven gaan over laatste jaren ook fel veranderd. De organisatoren van de nieuwe wielergids of over een jonge renner die Hand in Hand hebben de wedstrijd letterlijk onder meer aandacht verdient. Als je dat handen genomen. Ze zijn breder soort brieven krijgt, weet je dat het gaan kijken en beseften als een van “De stijl van wielerjaar eraan komt. Ik besef dat eersten dat E3 meer is dan een West-Vlamingen de we daarin mee moeten. We hebben koers. Voor wie een bedrijf heeft bevalt me wel” dit voorjaar bijvoorbeeld alle wie­ in de streek, is Record Bank E3 lerclubs in dit land de kans gebo­ Harelbeke dé plek geworden om te den om de krant te halen. Daar is heel veel respons netwerken. Als je er niet bij bent, dan heb je het echt op gekomen. We willen ook élke koers in de krant, niet goed bekeken. Ook de hype rond de affiche heeft hoe klein die ook is. Voor mensen die in Kapellen de organisatie geen windeieren gelegd. Akkoord, er wonen, is de Sluitingsprijs Putte-Kapellen de koers was vorig jaar wat ophef rond de banner, maar het van het jaar. Datzelfde geldt voor Record Bank E3 E3-bestuur is daar goed mee omgegaan. En ze zullen Harelbeke. Vorig jaar was de passage van de Tour ons in de toekomst nog verrassen. Faut le faire.” in Meensel-Kiezegem – het geboortedorp van Eddy Merckx – nog zo’n hoogtepunt. Dat soort momenten Na de start naar redactie willen we niet missen. Mensen willen dat echt lezen, Waar vinden we Guy Fransen terug tijdens Record want het is voor dat dorp het belangrijkste moment Bank E3 Harelbeke? Is hij een Chef Sport die ook van het jaar.” graag tussen de renners staat? “Ik vind dat ik een paar keer per seizoen rennersbenen van dichtbij moet Hutsebaut

 zien. Dan hoor ik ook wat het publiek van onze krant E3, dat is voor Fransen ook een stukje nostalgie. Hij vindt. Zelfs met de negatieve opmerkingen kan ik vindt het nog altijd jammer dat zijn jeugdheld Eddy aan de slag. Ook voor de renners is het belangrijk Merckx nooit won in Harelbeke. “Ik ben altijd een dat ik op het terrein kom, zodat ze weten bij wie ze enorme Merckx-fan geweest. E3 ontbreekt helaas op terechtkunnen. Ik hou bovendien van deze streek. zijn enorme erelijst, al was hij er wel eens dichtbij De Vlaamse Ardennen zijn niet alleen een prach­ toen Hubert Hutsebaut zowel Merckx als Godefroot tige omgeving, de mensen zijn er ook heel open. In klopte in de sprint. Dat was echt een memorabele tegenstelling tot veel Antwerpenaren, die het goed editie. Niemand had die nederlaag zien aankomen.”

 kunnen uitleggen, zijn de West-Vlamingen echte doeners. Dat bevalt me wel. De start meemaken, vind Netwerken ik het belangrijkste. Daarna ga ik liever terug naar “Wielervolgers noemen E3 vaak een goede gene­ de redactie. Ook daar is het belangrijk dat ik er ben. rale repetitie voor de Ronde van Vlaanderen, maar Er heerst een leuke spanning: eerst van de koers en Harelbeke staat wat mij betreft los van de Ronde. Het daarna van wat waar in de krant komt.”

 is een heel mooie koers, met een schitterend parcours

Cloud • Netwerken • Wireless Security • Telefonie Een vernieuwende kijk op ICT ! Interesse? Neem contact op met ons.

www.immotion.be denk-IT bvba – Hoogleedsesteenweg 348 bus 1 - 8800 Roeselare 051 76 00 00 - info@denk-it.be - www.denk-it.be


42  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Fietsen wordt in 2016 een belangrijk speerpunt voor het recreatief en sportief beleid van de Provincie West-Vlaanderen. Westtoer maakt op dit ogenblik werk van een grondige vernieuwing van het fietsknooppuntennetwerk dat reeds 10 jaar een uniek en gesmaakt toeristischrecreatief aanbod vormt binnen onze Provincie. Ook vanuit onze dienst Sport worden dit jaar waar mogelijk sportieve evenementen zoals deze E3-prijs ondersteund en gefaciliteerd. Ook fietsinfrastructuur is in deze optiek zeer belangrijk. De Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, de gemeenten, het Agentschap Wegen en Verkeer en het Agentschap voor Natuur en Bos hebben de voorbije jaren intens geïnvesteerd in nieuwe verbindingen voor fietsers, ook in de natuurgebieden en provinciedomeinen. Guido Decorte - Eerste Gedeputeerde Provincie West-Vlaanderen

© AF-Fotografie.com

Carl Vereecke - Gedeputeerde voor Sport Provincie West-Vlaanderen

E3 Prijs 2010


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  43

bouwplaten

decoratieve panelen

mezzanine vloeren

wandbekleding

Innovatieve houtoplossingen voor bouw en interieur Sinds de oprichtig in 1960 groeide UNILIN division panels uit tot een internationale speler die innovatieve houtoplossingen aanbiedt voor de bouwnijverheid, de meubelbranche, de interieursector en de verpakkingsindustrie. Naast spaanplaten en MDF/HDF-platen (bouwplaten) produceert UNILIN, division panels ook decoratieve collecties (gemelamineerde decoratieve platen & HPL). Ook voor tussenvloeren in opslagplaatsen vindt u bij UNILIN een gepaste oplossing. De mezzaninevloeren zijn geschikt voor zwaar belastbare vloeren en kunnen op een kostenefficiënte manier geplaatst worden. U kan er terecht voor een assortiment technisch plaatmateriaal voor algemene bouwkundige toepassingen, maar ook voor plaatmateriaal speciaal ontwikkeld voor lage-energiewoningen, volledig houten constructies of combinaties houtskeletbouw met traditionele elementen. De meubel- en interieurtoepassingen van UNILIN omvatten een breed scala aan afgewerkte en half afgewerkte panelen in melamine of HPL alsook innovatieve producten zoals ClicWall. ClicWall is een revolutionaire MDF wandbekledingsysteem met Uniclic® technologie. De panelen klikken snel en eenvoudig in elkaar en zo kunt u ClicWall tot 5 keer sneller plaatsen dan meer traditionele wandbekledingmaterialen zoals gipsplaten. Surf voor meer info of gratis stalen naar www.unilinpanels.com.

Innovatieve houtoplossingen voor bouw & interieur. Daar werken we aan, samen met u.

T 056 66 70 21

www.unilinpanels.com


44  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Sporza-journalist Christophe Vandegoor heeft een boodschap

”De wedstrijd heeft definitief zijn plaats verworven op het internationale wielertoneel”

© AF-Fotografie.com

Wat verwacht u van het wielervoorjaar?


 is wat voorspelbaar geworden. Vaak is het wachten Vandegoor: “Over het algemeen denk ik dat we tot de laatste hindernis voor de beslissing valt.”
 dit jaar echt naar een clash der generaties gaan. In eerste instantie is er de generatie Cancellara-Boonen. Hoe zie je E3 evolueren? Is dat nog altijd de miniVooral met die eerste hou ik nog veel rekening. Van Ronde?
 allebei wordt het wellicht de laatste confrontatie met Vandegoor: “Minder en minder. Dat komt doordat elkaar en met de Vlaamse hellingen. Boonen werkte het bestuur heel goed luistert naar de wensen van de hard aan zijn terugkeer, maar ik weet renners. Die zijn niet altijd voorstander niet of hij nog zal meespelen voor de van het superzware werk. Het bestuur zege. De tweede generatie is de gene­ “BMC heeft het heeft dat begrepen en heeft dit jaar ratie die nu moet oogsten, met Greg twee hellingen geschrapt. Bo­ sterkste team” zelfs Van Avermaet op kop. Samen met vendien is E3 economisch gezond en Philippe Gilbert zit hij misschien wel een commerciële machine. Ik doe daar in het sterkste team. De laatste generatie is die van de mijn petje voor af. De wedstrijd heeft wat mij betreft jongelingen zoals Tiesj Benoot. Wereldkampioen Sa­ definitief een plaats verworven op het internationale gan reken ik daar ook nog bij, want hij is nog altijd wielertoneel.”

 maar 26 jaar.”

 Hoe leef je naar zo’n wielervoorjaar toe? Kriebelt Welke namen schuift u nog naar voor?
 het bij jou nog?
 Vandegoor: “Uit het team-Boonen komen vier à vijf Vandegoor: “De eerste wedstrijd op Vlaamse wegen kandidaat-winnaars. Ik denk aan Niki Terpstra en voelt ook voor mij aan als een eerste schooldag. In Zdenek Stybar. Met Alexander Kristoff in goede de aanloop naar de Omloop Het Nieuwsblad gaat de vorm houden we ook best rekening. Ik vind het heel focus volledig naar de koers. Dat gebeurt eigenlijk al jammer dat John Degenkolb er niet bij is. Die jongen na het WK Cyclocross, wanneer het veldritseizoen heeft een schitterend 2015 gereden en had daar dit erop zit voor mij. Ik was dit jaar voor het eerst in jaar ongetwijfeld een verlengstuk aan willen breien.” Qatar en daar kan je de renners nog in alle onge­ dwongenheid spreken. Dat is verfrissend. Ik probeer Om een grote klassieker te winnen moet je niet niettemin met een gezonde dosis objectiviteit naar de alleen sterk zijn, maar ook snel. De laatste jaren renners te kijken. Ik zit sinds 1995 in de sportjourna­ lijkt dat meer en meer doorslaggevend.
 listiek en ben sinds 2007 de vaste verslaggever voor Vandegoor: “Ik denk dat het van alle tijden is. Ook het wielrennen. In die jaren heb ik heel veel meege­ Johan Museeuw had een sprint in de benen en Tom maakt.”

 Boonen heeft veel wedstrijden gewonnen dankzij zijn punch in de laatste meters. Nog verder terug in Tot slot: vorig jaar won Geraint Thomas. Hij de tijd zet ik ook Eric Vanderaerden bij dat clubje. komt dit jaar niet aan de start, maar hoe moeten Eigenlijk zijn er weinig strijkijzers die een klas­ we zo’n naam inschatten?
 sieker konden winnen. Meer dan ooit staat daar een Vandegoor: “Ik heb een hele hoge dunk van de complete renner op het hoogste schavotje. Dat zal de laatste winnaar. Thomas is een pisterenner met een komende jaren zo blijven. Ook het koersverloop zelf enorm grote motor. Het zou me niets verbazen mocht

056/71 59 16

© Patrick Debacker

Niet Peter Sagan, maar wel Geraint Thomas schreef vorig jaar zijn naam bij op de erelijst van E3. Een vreemde winnaar in een lijst vol kleppers? “Geraint Thomas is echt geen kleine coureur. Op termijn wil hij zelfs de Tour winnen”, zegt Sporza-commentator Christophe Vandegoor.hij straks in de Ronde van Vlaanderen gewoon meedoen voor de zege. En later wil hij zich toeleg­ gen op de grote rondes. Hij heeft al bewezen dat hij het zware klimwerk aankan. Vorig jaar was hij de luxehelper van Christopher Froome in de Tour en ging hij lang mee in het klassement. Hij heeft zelf al gezegd dat hij daar later zijn doel van wil maken. Thomas kijkt ook erg op naar Bradley Wiggins. Hij kan een vergelijkbaar parcours afleggen. Ik denk dat de E3-organisatoren binnen enkele jaren bijzonder fier zullen zijn met hem op de erelijst.”


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  45 WESTTOER WESTTOER

17 17 TOERISME VLAANDEREN TOERISME VLAANDEREN

BELEEF BELEEF WEST-VLAANDEREN WEST-VLAANDEREN OP ZIJN BEST OP ZIJN BEST met het vernieuwde fietsnetwerk met het vernieuwde fietsnetwerk

Vanaf 28 maart Vanaf 28 maart Het fietsnetwerk met knooppunten telt Hetruim fietsnetwerk met knooppunten telt nu 2.800 kilometer. Meer fietsplezier nu ruim 2.800 kilometer. Meer fietsplezier met nieuwe trajecten, bruggen, tunnels én … met nieuwe trajecten, bruggen, tunnels én … 4 nieuwe fietskaarten. 4 nieuwe fietskaarten.

Meer info & fietskaarten: www.westtoer.be Meer info & fietskaarten: www.westtoer.be

ADV KBKuurne_270x420.indd 1

11/02/16 13:28


46  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Stephan Dierick, de man achter E3 Velo


“Meer dan alleen de profkoers”


 Niet alleen de World Tour-koers is belangrijk dit weekend: morgen rijden de (geoefende) fietsers immers hun E3 Velo. Kiezen kan tussen 60, 80 of 135 kilometer.

© AF-Fotografie.com

Velotour staat al meer dan tien jaar in voor de organi­ E3 Loopt


 satie van fietsreizen en -evenementen. Ze werken met Naast E3 Velo organiseert Velotour ook de bekende vrijwilligers en kunnen rekenen op vele helpende Marmotte, Parijs-Nice, ritten naar de Ventoux handen om hun evenementen te doen uitgroeien tot of Milaan-San Remo. Voor de 55-jarige Stephan succesformules. “Ons doel is om mensen actief aan Dierick is fietsen een manier van leven. “Maar we te zetten tot sporten. Als we dit kun­ beperken ons niet tot fietsen. Bewegen nen koppelen aan een goed doel, is een beter woord. Vanuit dat opzicht “We zetten aan islanceerden onze opdracht geslaagd”, zegt Stephan we ook E3 Loopt en E3 tot bewegen” MTB. E3 Loopt is een mooi initiatief. Dierick.
 We waren op zoek naar een activiteit Ideale voorbereiding die los stond van de wielerwedstrijd, maar waardoor Een van die geslaagde evenementen is E3 Velo. het hele weekend toch aan E3 gelinkt zou zijn”, legt De dag na de profwedstrijd rijden de amateurs of Stephan Dierick uit. Dankzij de organisatie van E3 fietsliefhebbers hun eigen E3 over dertien hellingen, en met de medewerking van de zusjes Els en Sylvie met twee bevoorradingen, bovenaan La Houppe en in Verthé, stad Harelbeke en de provincie West-Vlaan­ de Ronde van Vlaanderenstraat. “We organiseren E3 deren stippelde E3 Loopt een uniek parcours uit in Velo al voor de dertiende keer”, zegt Dierick. “Het het provinciaal domein De Gavers. “Het wordt een mag geen toeval heten dat dit een echt succesnum­ meer dan waardige afsluiter van het E3-weekend”, mer geworden is. Hier scherpt iedereen nog eens besluit de organisator. de conditie aan. Voor veel deelnemers is dit ook de ultieme voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen voor amateurs.”


VANDECASTEELE


© AF-Fotografie.com

HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  47

‘T FONDUETJE

DE KLASSIEKE OLIEFONDUE VIS FONDUE CHINESE FONDUE MEXICAANSE FONDUE KAASFONDUE R ACLE T TE

056 21 21 55 0495 69 41 21 info@fonduetje.be www.fonduetje.be Waterpoortstraat 3 8500 Kortrijk

COW B OY S T E A K C Ô T E À L’ O S STEENGRIL

Iedere dag open vanaf 18u30 De zondagnamiddag vanaf 11u30 Dinsdag en woensdag gesloten.


48  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Minister Kris Peeters heeft een zwak voor wielrennen


“Wie zich in Record Bank E3 Harelbeke niet goed voelt weet hoe laat het is”


 Vice-eersteminister en minister van Werk, Economie, Consumenten, belast met Buitenlandse Handel Kris Peeters is zot van de koers. Als het even kan, volgt hij het wielrennen ook van erg nabij. “Ik heb een boon voor Cancellara”, zegt hij.
 Wanneer het klassieke wielervoorjaar start, begint het dan ook bij u te kriebelen?


 Peeters: “Absoluut. Het Vlaamse openingsweekend eind februari is steevast een goeie graadmeter voor

de topkoersen een maand later. Wie is conditioneel len met krijt aanbrengt op een bordje, red.) geweest. goed? Wie is al té goed? Wie heeft nog werk voor de Het is altijd leuk om de honderden vrijwilligers een boeg? De weerelementen spelen ook een grote rol: handje te helpen. Bovendien zit je dan in het heetst regen, wind, soms zelfs sneeuw. Buitenlandse ren­ van de strijd. Je ziet de grimassen op de gezichten ners staan daar vaak van te kijken. Gelukkig viel het van de renners. Je voelt ze afzien.”

 dit jaar goed mee. De openingskoersen bleven grotendeels droog en met Greg “Ik was ook al Als ik E3 Harelbeke zeg, waar denkt Van Avermaet en Jasper Stuyven stond ardoisier in de u dan aan?

 telkens een Belgische renner op het Peeters: “E3, dat is de wedstrijd van koers” hoogste schavotje. Dat is een aange­ Tom Boonen en Rik Van Looy, samen name vaststelling.”
 goed voor negen overwinningen. En het is natuurlijk de laatste rechte lijn naar de Ronde Wie is uw wielerheld?
 van Vlaanderen. Voor veel renners is dit de laatste Peeters: “Ik heb altijd enorm veel respect gehad voor of voorlaatste test. Wie zich in E3 niet goed voelt, Fabian Cancellara (3 zeges in E3) en Tom Boonen of ver achterop geraakt, weet hoe laat het is. In deze (5 overwinningen in E3). Het zijn moderne versies periode moét je goed zijn.”

 van de ‘flandrien’: stevige renners die tegen een stootje kunnen. Ik heb jaren genoten van hun explo­ Welke namen schuift u dit voorjaar naar voor? 
 ten op de fiets. Ze hebben de klassiekers gekruid met Peeters: “Het is uitkijken naar sterke jongelingen als aanvalswerk en tactisch vernuft. Jammer dat ze wel­ Tiesj Benoot en Jasper Stuyven. Maar er zijn natuur­ licht aan hun laatste kunststukje bezig zijn.” lijk ook de gevestigde waarden Greg Van Avermaet, Peter Sagan en Philippe Gilbert. Ik ben benieuwd of Volgt u ook dit jaar een aantal wedstrijden op de Gilbert straks in de Ronde start. De wereldkampioen motor?
 van Valkenburg kan echt op alle parcoursen uit de Peeters: “Als ik kan, graag. De voorbije jaren ben ik voeten. Ik zie hem wel nog wat klassiekers aan zijn al seingever en ardoisier (de man die de tijdsverschil­ rijk gevulde erelijst toevoegen.”MCS BOUWBEDRIJF // CONSTRUCTION

PARTNER VAN DE PROMOTOR // PARTENAIRE DU PROMOTEUR 056 26 11 40

i n f o

@mcs-bouw.be

w w w

.mcs-bouw.be


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  49

Meerlaags parket, meervoudig genieten

Meer info: www.lalegno.be E3 HARELBEKE 2016-2.indd 1

1/03/2016 14:15:46


50  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Sportcommissievoorzitter Johan Wastyn tekende parcours uit

“Vanaf de bergzone valt het niet meer stil”


 Met Johan Wastyn staat een ervaren ondernemer aan het hoofd van de Sportcommissie binnen het E3bestuur. Hij sleutelde mee aan het parcours. “We willen vroege valpartijen vermijden en laten het vanaf de bergzone niet meer stilvallen.”

© AF-Fotografie.com

Tien jaar zit Johan Wastyn al in het bestuur van E3 honderd kilometer nu een stukje vlakker en veiliger.” Harelbeke. In het dagelijkse leven runt de onder­ Die keuze is mee ingegeven door de vele wegen­ nemer een bouwbedrijf en een investeringsgroep in werken in de omgeving. Die probeert de organisatie de streek en die leiderschapscapaciteiten komen goed netjes te omzeilen. “Het is nu een doel geworden van pas binnen de Sportcommissie, om het hele peloton veilig door de waar Wastyn verantwoordelijk is “De eerste honderd eerste wedstrijdhelft te loodsen. In voor het parcours. Elk jaar op­ de eerste honderd kilometer komen kilometer zijn nieuw staat hij voor uitdagingen, de renners ook maar twee hellingen vlakker en veiliger” want het kan altijd beter. “Vorig tegen: de Kattenberg en La Houp­ jaar viel Fabian Cancellara in de pe. Daarna volgt een zone met nog afdaling van de Haaghoek. Al heel vroeg verloren eens dertien beklimmingen en zes kasseistroken. Ik we zo een smaakmaker. Het was voor de drievoudige vind dat we stilaan evolueren naar een kasseikoers, ex-winnaar een serieuze streep door de rekening, net een mengeling van de Ronde van Vlaanderen en als voor de organisatie. Daarom maken we de eerste Parijs-Roubaix. The best of both worlds.”
Vrijwilligerswerk

 Het grote probleem voor een organisatie als Record Bank E3 Harelbeke is dat weinig jongeren zich wil­ len engageren voor dit vrijwilligerswerk. Nochtans hebben ze in Harelbeke een middel gevonden om het engagement aan te wakkeren. “We organiseren onze juniorenkoers zo weinig mogelijk zelf”, zegt Johan Wastyn. “Dat laten we door jongeren doen. Door hen vrij jong al verantwoordelijkheid te geven, hopen we de fundamenten te leggen voor later. Want zeg nu zelf: er is vers bloed nodig om verder te kunnen groeien.”


Aangepast parcours

 Editie 59 telt 15 hellingen en 16,3 kilometer kas­ Belangrijke rol voor motards seien, meestal licht bergop. “Nochtans maakten In de weken voor de koers wijkt Johan geen zijde we ­Record Bank E3 Harelbeke niet zwaarder dan van ‘zijn’ parcours. Elk paaltje dat dan verplaatst vroeger”, vindt Wastyn. “Er zijn dit jaar zelfs twee wordt, moet hij opgemerkt hebben. “Anders dan beklimmingen minder en de wedstrijd is ook iets de vorige jaren kiezen we er nu voor om voor de korter. We hebben vooral gezocht hoe we het wed­ mobiele seingevers met een gespecialiseerde firma strijdverloop aantrekkelijk konden maken. In het samen te werken. Er rijden zo’n 41 duomotards rond. verleden zagen we dat de koers even ontplofte na Daarnaast nemen motards de verkeersborden aan de vlakke aanloop, maar dan weer in een impasse rotondes weg nadat de groene vlag is gepasseerd. terechtkwam bij de volgende vlakke zone. Die zone Als organisatie duiden we aan hoe de renners die is er nu uit, waardoor we een aaneengesloten heuvel­ rotondes kunnen nemen: langs beide zijden of aan zone krijgen. Dat zou moeten resulteren in een nog één zijde. Na de passage van de koers zorgt dit echter mooiere koers, op maat van vluchters en durvers. Dat voor verwarring bij sommige autobestuurders. Net willen de mensen zien.” daarom halen we die borden meteen weer weg.”
FIND US ON

KOPIEWERK . GROOTFORMAAT PRINTS POSTERS . BANNERS S PA N D O E K E N . R O LB A N N E R S . C A N VA S D O E K E N TEXTIELDRUK T-SHIRTS . SWEATERS . POLO’S . BODYWARMERS O P M A A K & L AY O U T V O O R A L L E D R U K W E R K ELFDE JULISTRAAT 105 . 8530 HARELBEKE . WWW.KOPIEHARELBEKE.BE . INFO@KOPIEHARELBEKE.BE


Peter Sagan mikt dit voorjaar resoluut op klassiekers

HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  51

“Winnen in de regenboogtrui”


 Geen renner die vorig jaar meer de regenboogtrui verdiende dan Peter Sagan. Het 26-jarige wonderkind uit Slovakije grossierde in tweede plaatsen, maar won slechts sporadisch een koers. In de belangrijkste wedstrijd van het jaar stond hij wel op het hoogste schavotje. “Je moet je koersen eruit pikken”, knipoogt de Tinkoff-renner. Sinds Peter Sagan vorig jaar de wereldtitel veroverde heb geen achteruitkijkspiegel, dus ik weet meestal en even later in het huwelijksbootje stapte, fonkelen niet wat er achter mijn rug gebeurt.”
 zijn pretoogjes nog meer dan anders. Niemand uit het peloton spreekt meer tot de verbeelding. Wie Oude krijgers herinnert zich niet zijn imitatie van The Wolf of Wall In 2014 sprintte Sagan als eerste over de streep in Street, de Hulk of Grease? Zijn amusante interviews, Harelbeke, in 2015 plooide hij in de slotkilometers. aanvallende stijl en showgehalte kenden we al, maar “Vorig jaar had ik wat pech, maar nu ga ik weer vol nu voegt hij daar ook een beetje voor de overwinning”, zegt hij. wielergeschiedenis aan toe. “Ge­ “Wat is er mooier voor een coureur schiedenis? Oh, maar ik heb al een “Het parcours in Rio dan winnen in dit magische shirt? paar keer de groene trui in de Tour Ik wil zoveel mogelijk koersen is niks voor mij” gewonnen hoor”, wijst hij ons te­ winnen dit jaar.” Dat hij straks af te recht. “Op de regenboogtrui ben ik rekenen krijgt met ‘oude krijgers’ niettemin heel fier. Die kleurtjes staan me wel.” Zijn Boonen en Cancellara beseft Sagan wel. “Ik weet collega’s zullen er hartelijk om lachen, want Sagan niet of ze volgend jaar nog in het peloton zitten. Can­ is de lolbroek van het peloton. Even snel zullen die cellara al zeker niet, hé? Ach, dat zal toch een gemis collega’s weer zwoegen en zweten om zijn wiel te zijn. Hij is een fijne kerel en hij zal zich dit jaar nog houden. Daarover zei de wereldkampioen ooit: “Ik eens extra willen tonen. Ik hou altijd rekening met

de Zwitser en met Boonen, maar Geraint Thomas imponeerde vorig jaar toch ook én er komen een pak Belgen in aanmerking. De weersomstandigheden spelen in Vlaanderen ook altijd een rol.”
 Klassiek voorjaar

 Na Record Bank E3 Harelbeke mikt Sagan op Vlaan­ derens Mooiste en Parijs-Roubaix. “Het klassieke voorjaar is mijn eerste doel en daarna volgt de Ronde van Frankrijk.” In de Olympische wegrit in Rio zal Sagan niet te zien zijn. “Het parcours is niets voor mij. Het is meer iets voor pure klimmers. Een me­ daille acht ik dan ook te hoog gegrepen. Zelfs al kom ik goed uit de Tour – de wegwedstrijd in Rio staat amper 13 ­dagen na de Champs-Elysées geprogram­ meerd – toch zal ik me er niet laten zien.”52  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

59 cm

WIN

170 cm

PANEL2 HEEFT EEN HANDIG FORMAAT EN IS LICHT VAN GEWICHT, MAAR IS TEGELIJKERTIJD WEL OERSTERK

ALS JE HET KAN BEDENKEN, KAN JE HET BOUWEN! Een robuuste OSB-plaat die je gemakkelijk kunt hanteren en vervoeren. Met Panel2 heb je de vrijheid om te bouwen wat je wil. Eenvoudig te verwerken en veilig want geproduceerd zonder toegevoegde formaldehyde.

WAT HOUDT JE NOG TEGEN? AAN DE SLAG!

WWW.PANEL2.EU


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  53

De link tussen titelsponsor Record Bank en de koers

“Hartelijk en familiaal, zoals E3”


 Zeg niet zomaar E3, maar praat voortaan over Record Bank E3 Harelbeke. De bank is sinds dit jaar titelsponsor van de World Tour-koers. “Net als E3 zijn we een challenger én bovendien hartelijk en familiaal”, zeggen Jean-Pierre Verbeken en Christa Decaestecker. Hoe komt Record Bank bij een organisatie als die uit een West-Vlaams nest, waar ploegsport. Er zijn dus verschil­ “We passen goed lende facetten. Iedere supporter is van E3 Harelbeke terecht? gesupporterd werd voor Freddy CEO Jean-Pierre Verbeken: “Sinds een paar jaar zijn Maertens en co. Ik heb dus heel veel bovendien gelijk. Dat maakt het bij E3” we een van de hoofdsponsors van E3. We verbinden koersen gezien. Ik voel een zekere mooi.” onze naam graag aan dit evenement. Net als E3 zijn verbondenheid.” 


 Hoogdag wij een challenger, maar dan in ons segment. E3 Jean-Pierre: “Ook bij mij staat een hometrainer, daagt klassiekers zoals de Ronde maar verder gaan mijn sportieve Waar volgen jullie straks de koers?

 van Vlaanderen uit, en in zekere ambities niet. (knipoogt) Wielren­ “Iedereen voelt zich zin doen wij hetzelfde met onze nen leeft enorm bij de mensen. Dat Jean-Pierre: “We hebben al een paar jaar het genoe­ betrokken bij het hebben we tijdens het Vlaamse gen om in een van de volgwagens mee te mogen. Dat concurrenten. Vanuit dezelfde op­ is echt een geweldige ervaring. Je hebt het gevoel dat tiek zijn we ook shirtsponsor van openingsweekend nog kunnen zien. wielrennen” Zulte-Waregem. Dit jaar wilden Het is een sport van het volk, waar je zelf in de wedstrijd zit. Je voelt echt hoe het eraan toegaat. Verder rijden onze agenten en makelaars met we nog een stap verder gaan door iedereen zich betrokken bij voelt. een busje het parcours af. Zo beleven ook zij deze onze naam effectief te verbinden aan de naam van de Ik heb heel veel respect voor de atleten. Ze vechten koers.” tegen de natuurelementen. Anderzijds is het ook een hoogdag op het terrein.” CCO Christa Decaestecker: “Als commercieel ver­ antwoordelijke waak ik mee over de identiteit van ons bedrijf. Wij passen goed bij E3. Net als de koers zijn we hartelijk en familiaal, zonder pretentie. Bo­ vendien zitten we sterk verankerd in Oost- en WestVlaanderen. Het lokale aspect is hier heel belangrijk, maar we spreken ook allebei een breed publiek aan. We hebben nationale ambities, zonder onze histori­ sche band met Vlaanderen zomaar te verloochenen.” 
Partnerschap voor drie jaar

Nog meer investeren is niet vanzelfsprekend. Waarom doen jullie dat toch?

 Jean-Pierre: “We hebben een goed gevoel bij E3 Harelbeke. Onze vorige ervaringen waren steeds uitstekend. Daar willen we verder op bouwen. We hebben de intentie om minstens drie jaar onze naam aan E3 te verbinden. Ervaring leert dat je na één jaar nooit het gewenste effect krijgt. We gaan dit partner­ schap dan ook heel bewust aan.”

© Patrick Debacker

Zijn jullie zelf sportief? Interesseert de koers jullie persoonlijk?

 Christa: “Ik heb thuis een hometrainer, waar ik af en toe op zit. (lacht) Verder gaat mijn liefde voor de fiets niet, al ben ik altijd heel geïnteresseerd geweest in de koers. Dat is al zo van toen ik jong was. Ik kom

intermezzo

adirack.be NEW WEBSITE

industrieweg 66-68, 8800 Roeselare Tel: 051 246 010 info@adirack.be

tea-room • restaurant

magazijninrichting grote voorraad direct leverbaar tweedehands en nieuw

Ringlaan 34 - Poort 4 - 8500 Kortrijk Ring Shopping Center Kortrijk T. 056 35 94 84 F. 056 37 21 85

TWEEDEHANDS REKKENSYSTEMEN

TWEEDEHANDS REKKENSYSTEMEN 000_000_E3_DEF kleur 87

8/03/10 18:25


54  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Burgemeester Alain Top genoot vorig jaar met volle teugen

“E3 is ons ultieme visitekaartje”

 Burgemeester en wielerfreak Alain Top staat straks gegarandeerd weer te glunderen als een topper de handen in de lucht steekt bij het overschrijden van de Harelbeekse meet. “Vorig jaar is de nieuwe aankomst me enorm bevallen. Dat smaakt naar meer.” Schwung in de stad
 De verankering van E3 met de stad Harelbeke blijft ook met de nieuwe finish gewoon intact. En dat is maar best ook, vindt de burgemeester. “De wieler­ wedstrijd is belangrijk voor de stad en de ruime re­ Met succes gio. Als je zegt dat je in Harelbeke woont, spreken de De nieuwe aankomststrook, met een laatste rechte mensen meteen over E3. Vroeger kwam daar nog het lijn van 650 meter, was vorig jaar voetbal bij. Nu is E3 ons ultieme hét gespreksonderwerp. Nu wordt visitekaartje. Het is een evenement “E3 is altijd er eigenlijk niet meer over gepraat. waar ook onze inwoners trots op spannend” “Dit jaar wordt de licentie voor de zijn. Het heeft grote waarde voor World Tour opnieuw geëvalueerd. onze eigenheid als stad én verbindt Als je dan aan de UCI kunt zeggen dat je al twee jaar onze inwoners. Wat de directe impact is voor bij­ met succes een knappe nieuwe aankomststrook hebt, voorbeeld de lokale economie, is moeilijk te meten. dan versterkt dat je dossier. Vergeet niet dat de laatste De koers brengt in elk geval schwung in de stad.”
 kilometers wel degelijk nog door onze stad passeren. De horeca zal nog de vruchten plukken van Record Van Avermaet Bank E3 Harelbeke. Trouwens, de Stasegemsesteen­ Alain Top is zelf ook een groot koersliefhebber. Voor weg ligt helemaal niet zo ver van het centrum.” deze editie tipt hij op Greg Van Avermaet. “Greg won de Omloop en steekt in bloedvorm. Het zou een In principe blijft E3 tot 2020 finishen op de nieuwe mooie naam zijn op de erelijst van Record Bank E3 locatie. Daarna liggen alle mogelijkheden open, ook Harelbeke. Vroeger ging ik zelf veel fietsen, maar voor de burgemeester. “Veel hangt af van de komen­ door tijdsgebrek komt het er nu minder van. Ik blijf de edities. Blijft Record Bank E3 Harelbeke groeien, wel een fervente aanhanger van de koers. Voor mij is “Als je zegt dat je in Harelbeke woont, spreken de dan zullen we niet anders kunnen dan de finish op de het een hobby. Record Bank E3 Harelbeke is trou­ mensen meteen over E3. Dit is ons ultieme visite­ Stasegemsesteenweg te leggen. Anderzijds vind ik wens altijd een spannende wedstrijd, eentje waar kaartje”, zegt Alain Top. Hij staat voor de volle hon­ dat een aankomst in het centrum van je stad een ze­ veel wielerfans naar uitkijken. Het is de ultieme derd procent achter de organisatie van Record Bank kere charme heeft. We sluiten dus nog niks uit. 2020 voorbereidingskoers, ja. Wie hier in vorm is, schittert E3 Harelbeke en steunt de organisatoren van Hand in is nog veraf. Die discussie zal nog gevoerd worden.”


 straks ook in de rest van het klassieke voorjaar.”

© AF-Fotografie.com

© AF-Fotografie.com

Hand. “De parcourswijziging van vorig jaar is zeker een meevaller geweest. Ik heb daarvan genoten. Uiteraard was de finish in het centrum ook geweldig, maar dat kon toen niet door wegenwerken.”


24/24 – 7/7d T 056 21 08 89 F 056 20 50 11 GSM 0475 86 00 22

Uit sympathie © AF-Fotografie.com

ST ARNOLDUS


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  55 KVC Panne Sportief vzw presents

Driedaagse De Panne-Koksijde

dinsdag

29 MAART 2016

Café 29 maart 2016

3-DAAGSE

30 maart 2016

De Panne Zottegem

Zottegem Oostduinkerke

Rit 1:

Volks

café toegang gratis

Kapelmuur Geraardsbergen vanaf 12u00

Rit 2:

31 maart 2016

EEN unieke BELEVENIS OP EEN iconische LOCATIE !!

De Panne - De Panne Rit 3b: De Panne - Koksijde - De Panne Rit 3a:

(Individuele tijdrit)

Met medewerking van: Gemeente De Panne - Stad Zottegem - Gemeente Koksijde

voor iedereen

Tevens mogelijkheid voor VIP-lunchformule in Restaurant ’t Hemelrijck (op de Kapelmuur) info zie www.driedaagse.be Hebt u vragen of interesse, contacteer Haelewyck Mario via kapelmuur@driedaagse.be

Beleef de twee passages van de Driedaagse De Panne - Koksijde vanop de eerste rij ! www.driedaagse.be

affiche_2016.indd 1

4/03/2016 10:07:46

S

UR

P TO

O RC

PA

N

-TE VIP

“Beleef de slotdag van de Driedaagse De Panne – Koksijde vanop de eerste rij”

daagse 40e EDITIE

De Driedaagse De Panne – Koksijde is bij veel wielrenners door de jaren heen een doel op zich geworden, al kan deze rittenkoers nog steeds perfect fungeren als dé ultieme voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen. Vorig jaar won Alexander Kristoff drie van de vier ritten. Diezelfde Noor won drie dagen later de Ronde. De afsluitende tijdrit ging naar wereldkampioen tijdrijden Sir Bradley Wiggins. De Driedaagse De Panne – Koksijde bewees andermaal dat zij haar plaats op de wielerkalender meer dan waard is.

dinsdag

29 MAART 2016

VIP LUNCHFORMULE Restaurant ’t Hemelrijck

Kapelmuur Geraardsbergen vanaf 11u30

EEN unieke BELEVENIS OP EEN iconische LOCATIE !!

WAAR?

In het hartje van De Panne en dit ter hoogte van het gemeentehuis verrijst er een exclusieve VIP-tent met ruim terras. De renners passeren er tijdens de ochtendrit tweemaal met aankomst. In de namiddag is er de passage van de individuele tijdrit. Kortom, de ideale locatie om de slotdag te beleven vanop de eerste rij…

WAAROM? Volks

café toegang gratis voor iedereen

Onze VIP-tent met ruim terras wordt gebouwd langs het parcours waardoor u geen moment van de slotdag hoeft te missen. Op TV-schermen kan u de wedstrijd eveneens verder volgen. Tijdens de live-wedstrijd kan u “netwerken” en wordt er een luxueus “walking diner” aangeboden. We starten reeds om 10u00 met een uitgebreid ontbijt. Om 12u30 volgt een walking diner, bier & frisdranken inbegrepen tot 17.00 uur. Voor de catering doen we beroep op Pannenaar en tweesterrenchef Stéphane Buyens. De uitvoering en de bediening wordt verzorgd door catering Outré.

WIE ZIJN WIJ?

Dit VIP-ARRANGEMENT wordt georganiseerd door K.V.C. Panne Sportief en Bram Haerhout. We wensen op deze hoogdag tal van bedrijven samen te brengen door het organiseren van een luxueus netwerkevenement en dit tijdens een groot sportevenement met internationale uitstraling. We streven naar een uitmuntende service en kwaliteit vanop de eerste rij…

INSCHRIJVEN

Deze all-inclusive formule bedraagt P 95 p.p. (excl. BTW) Inschrijven via vip@driedaagse.be of 0476/81.41.44 (reservaties zijn pas definitief na betaling). We hopen u te mogen verwelkomen en staan steeds ter beschikking voor verdere vragen. Sportieve groeten, K.V.C. Panne Sportief en Bram Haerhout

Om 19.00 uur bent u terug welkom voor de “gratis OPEN AFTER-PARTY” met DJ en OPTREDEN van SERGIO.


56  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

De Grand Prix E3 volgens Stéphane Thirion

“Meer dan de kleine Ronde van Vlaanderen” 


 Voor het 22ste jaar op rij komt Stéphane Thirion straks naar Harelbeke. De journalist van Le Soir heeft een uitzonderlijke liefde voor de wielersport en de fiets. “Geen enkele sport kan me meer bekoren”, zegt hij.

 Journalist Stéphane Thirion volgt de wielersport al jaren op de voet. De journalist is de ideale persoon om het wielerjaar vanuit Franstalig perspectief te overschouwen. “Ik verwacht heel veel van de klassie­ kers omdat de grote namen de neus al aan het venster hebben gestoken”, zegt de auteur van boeken over onder meer Merckx en Gilbert. “Gilbert is er een van, maar ook Cancellara, Kristoff en Van Avermaet boekten al overwinningen. Bovendien kruisen Boo­ nen en Cancellara dit jaar voor het laatst de degens. Ik ben benieuwd of ze bestand zullen zijn tegen het jonge geweld. Het wordt een clash der generaties. Vorig jaar kwam ook nog een aantal Belgische talen­ ten aan de oppervlakte. Het wordt razend interessant om te zien of iemand als Tiesj Benoot opnieuw van zich kan laten spreken.”
van Harelbeke, maar ik weet dat het voor organisato­ ren geen evidentie is om met zo’n grote koers in het hart van de stad te blijven. Jammer, want nu horen we geen klokkengelui meer aan de finish. Dat vond ik echt een leuke traditie. Niettemin is E3 de laatste test in de aanloop van de Ronde.”zoals er wel meer op de erelijst van E3 staan.”photo Le Soir / Alain Dewez

Ardennen

 Thirion is zelf geen groot fietser meer. Hij houdt er tegenwoordig een gemiddelde van zo’n duizend fietskilometers per jaar op na. “Ik ben ooit wel een ferme fietsamateur geweest, maar dat lukt minder Tchmil


 en minder. Ik hou bijvoorbeeld niet van fietsen in de Thirion kwam voor het eerst naar Harelbeke in 1994, winter. Het moet mooi weer zijn voor ik mijn twee­ het jaar dat Andrei Tchmil won. “Het was mijn eerste wieler van stal haal. In de Ardennen is fietsen boven­ kennismaking met die eigenaardige kerel. Veertien dien behoorlijk gevaarlijk. In groep geldt dat minder, dagen later zou hij ook zijn eerste Parijs-Roubaix maar in mijn beroep is afspreken met vrienden geen winnen. Dat was de meest wonderbaarlijke editie van evidentie. Niettemin blijft fietsen mijn grote liefde, de laatste dertig jaar. Tchmil hield van E3 en won er geen enkele sport zal ooit in de buurt komen.”
 ook in 2001. In dat jaar was hij al Belg geworden en hield het publiek ook meer van de persoon-Tchmil. Ik herinner me de “Met Tchmil heb ik Pannenkoek

 fluitconcerten uit de jaren negentig vaak gelachen” De ‘Grand Prix E3’, zoals Thirion nog goed, toen hij vooral de con­ deze wedstrijd omschrijft, wordt current van Museeuw was. Tchmil opnieuw om duimen en vingers af te likken. Dat heeft tijdens zijn carrière respect afgedwongen. Toen verwacht hij toch. “E3 is veel meer dan de kleine hij in 2000 de Ronde van Vlaanderen won, stond Ronde van Vlaanderen, zoals de wedstrijd soms ten iedereen recht op de banken. Zelfs al sprak hij geen onrechte wordt genoemd. Het is een klassieker op woord Nederlands. Tchmil vroeg me ooit: ‘Waarom zich, compleet en mooi getekend door de parcours­ moet ik Nederlands leren als zelfs de Nederlandsta­ bouwers, met het zwaartepunt in de laatste honderd lige renners geen woord begrijpen van ploegleider kilometer. Vaak wint in Harelbeke dezelfde renner Jef Braeckevelt?” We hebben vaak samen gelachen, als in Oudenaarde. Hier gaat dus nooit een ‘pannen­ Braeckevelt op kop. Tchmil was als een zoon voor koek’ met de bloemen aan de haal. Persoonlijk hield hem. Hij had hetzelfde aura als Museeuw, Van Pe­ ik iets meer van de start en aankomst in het centrum tegem, Boonen of Cancellara. Een echte ‘flandrien’,

MonaVisa is gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van spanplafonds en wanddecoraties. MonaVisa kleedt volledige wanden en plafonds op een uniek manier aan met een polyester geweven doek met polyurethaancoating. "MonaVisa biedt zowel bij nieuwbouw als bij renovatie- of decoratiewerken een absolute meerwaarde." Bovendien kan er op deze doeken een digitale print naar keuze komen waardoor uw spanplafond perfect gepersonaliseerd kan worden. Met de digitale prints geven we aan elke ruimte een creatieve en persoonlijke toets. Onze spanplafonds worden door eigen ervaren vakmensen geplaatst en afgewerkt van A tot Z.

SHOWROOM: OOSTNIEUWKERKSESTEENWEG 3 - 8800 ROESELARE - 051 74 77 54 - INFO@MONAVISA.BE - WWW.MONAVISA.BE


Koersdirecteur Philippe Vermeeren over zijn dag van het jaar

HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  57

“De belangrijkste voorbereiding is de keuze van het parcours”


 Voor het tweede jaar op rij is reisagent Philippe Vermeeren (56) koersdirecteur van Record Bank E3 Harelbeke. Voor hem is de wedstrijddag er een van stressen en genieten. “Als ik al het volk zie op die hellingen, dan krijg ik kippenvel.”


© AF-Fotografie.com

Enkel stress, of is er ook tijd om te genieten? 
 “Dat moment komt wanneer we de koers op gang hebben gevlagd. Op dat moment moet je de omstan­ digheden ondergaan. Uiteraard blijven we in nauw contact met de veiligheidscoördinator, maar het is ook genieten. Zeker als je in de heuvelzone al die supporters ziet staan. Dan krijg ik gegarandeerd kip­ penvel en weet ik weer waarvoor ik het doe.”

© AF-Fotografie.com

Al achttien jaar maakt Philippe Vermeeren deel zo opgedeeld dat er geen langdradige stukken meer uit van de koersdirectie van E3 Harelbeke. Lange tussen zitten. Ik verwacht mooie televisie.”

 tijd was hij adjunct-koersdirecteur, daarna vijf jaar regulator op de motor. “Maar nadat een vriend was Goeie televisie

 verongelukt met de motor, had ik geen zin meer om Goede televisie is zeer belangrijk. Philippe dat te doen. De functie van koersdirecteur ligt me ­Vermeeren houdt er dan ook bewust rekening mee. beter.” Dat is hij nu voor het tweede jaar op rij. Vorig “Ik let daar heel hard op tijdens andere wedstrijden. jaar verliep alles nagenoeg vlek­ Op het verloop van een koers heb keloos en dat hoort ook dit jaar zo “We leggen vooraf je als koersdirecteur weinig impact, te zijn. “Voor mij is dit een enorm maar je kunt er wel voor zorgen dat een gigantische stressvolle periode”, zegt Philippe. er geen stukken zijn van 10 tot 15 puzzel” “De belangrijkste voorbereiding kilometer waarin niet veel gebeurt. is de keuze van het parcours. We Ik denk dat we dit jaar de juiste kiezen dit jaar voor een vlakke aanloop, met enkel keuze maken. De Varent en de doortocht door Kaster de Paddenstraat en de Holleweg als hindernissen. Ze stonden ter discussie, maar dat zijn erg mooie plaat­ zorgen voor een beetje animo in de beginfase. De sen die we niet links konden laten liggen. Nog zo’n toppers zullen op die plaatsen al positie kiezen en ingreep om het mooier te maken, is het zetten van hun benen opwarmen.”

 nadars op de kasseistroken, zodat renners niet voor het gootje kunnen kiezen.”
 Duivels
 Vermeeren verwacht dat er opnieuw een vroege Gigantische puzzel

 vlucht de benen neemt. “Eigenlijk vind ik dat wel Zowel op koersdag vrijdag als de dag ervoor staan jammer, want het zorgt voor een voorspelbaar koers­ de zenuwen bij de koersdirecteur strak gespannen. verloop. Er rijden tien tot vijftien renners weg en op “Tijdens de voorbereiding leg je alle puzzelstukjes de Taaienberg is hun liedje zo goed als uitgezongen. en op die dagen moeten ze in elkaar vallen. Situaties Daarna is het aan de Vanmarckes, Sagans en Stuy­ waarbij een voorbijstekende motard een renner ten vens van deze wereld om de koers open te breken. val brengt, kunnen eigenlijk niet in Record Bank E3 Zestig kilometer voor de aankomst ontbinden de Harelbeke. Het is een van de maatregelen die wij favorieten hun duivels. Ik denk dat ze er dit jaar een bewust nemen. Ze maken deel uit van die gigantische spannende koers van zullen maken. Het parcours is puzzel.”

ZAKENKANTOOR

WANZEELE

Het antwoord in verzekeringen Brugsestraat 14 • 8531 Harelbeke - Hulste T 056 71 30 41 • E info@kerckhof-six.be • www.kerckhof-six.be

GARAGE VANDEWIELE Bavikhoofsestraat  1a    ǀ    8531  Bavikhove  

Uit sympathie JACQUES AMEYE

www.vandewiele-­‐fiat.be    ǀ      www.vandewiele-­‐iveco.be   T  :  056  730  710      ǀ      F  :  056  730  715  


58  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Patrick Lefevere gaat wellicht laatste seizoen in met Boonen

“Benieuwd naar de prestaties van Boonen in E3”


 Tom Boonen is aan zijn veertiende seizoen in de formatie van Patrick Lefevere bezig. Samen beleefden manager en renner vele successen, maar Lefevere is niet bang voor het zwarte gat als Boonen een punt achter zijn carrière zet. 


Leuke job Voorlopig is het pensioen van Boonen trouwens helemaal niet aan de orde. In 2016 hoopt hij alleen recordhouder te worden in de Ronde van Vlaanderen

en/of Parijs-Roubaix. “Ik herinner me nog goed dat toen Boonen op zijn 22ste zei: ‘Als ik 30 ben, stop ik met wielrennen’. Nu is hij 35 en wil hij nog altijd doorgaan. Veel renners zijn professioneel tijdens hun carrière, maar pas na hun 30ste beseffen ze dat ze een leuke job hebben. Ze realiseren zich dat ze op hun 35ste niet heel de dag thuis willen zitten. Dat is wellicht een van de redenen waarom Boonen blijft doorgaan. Om het record te pakken in de Ronde of Parijs-Roubaix zal hij in de eerste plaats blessure­ vrij moeten blijven. Dat is de laatste drie jaar niet gelukt.”© AF-Fotografie.com

Tien jaar klassiek success

 “Toen Johan Museeuw in 2004 stopte, dacht iedereen ook dat het erg moeilijk zou worden voor het team. Maar toen was daar Tom Boonen, en ook Paolo

© AF-Fotografie.com

Beschikt Etixx-Quick Step nog over de beste klas­ Bettini bezorgde ons nog vele klassieke successen. sieke ploeg van deze planeet? Op Elke periode heeft uiteindelijk zijn papier wellicht wel, maar in het “Fietsen is veel te kampioenen gekend. Ons team Vlaamse openingsweekend gaven heeft altijd een rol van betekenis leuk om al te stoppen de mannen van Lefevere niet thuis. gespeeld in de voorjaarswedstrij­ op je 30ste” Zdenek Stybar stoomde zich op den. Dat willen we niet zomaar Mallorca klaar voor de echte monu­ opgeven. Het is een van de redenen menten, de terugkeer van Guillaume Van Keirsbulck van ons bestaan. Tien jaar lang stond Boonen er in verloopt moeizaam en een paar pionnen verkeren de klassiekers. Nu hebben we ook Stybar. De Belgi­ nog niet in topvorm. Denk aan Yves Lampaert, Mat­ sche fans houden van hem, maar wie de leider van teo Trentin en Niki Terpstra. Die laatste won met de ons klassieke team wordt, staat nog niet vast. Er is in GP Le Samyn wel de Waalse openingskoers.
 ieder geval leven na Boonen.”Terpstra

 Lefevere is overigens niet alleen benieuwd naar de prestaties van Boonen in Record Bank E3 Harelbeke en de rest van het klassieke voorjaar. “Ons team is sterk in de breedte en we hebben verschillende ijzers in het vuur. Stybar is daar één van, maar ook op Terpstra kan je altijd rekenen. En er zitten een aantal jongeren aan te komen. Ik ben benieuwd of we daar dit jaar al nieuwe talenten tussen zullen ontdekken.”


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  59

YOU HAVE THE IDEA WE HAVE THE SPACE

Doorniksesteenweg 216 | 8500 Kortrijk | T 056 24 11 11 | info@kortrijkxpo.com | www.kortrijkxpo.com

23/02/16 11:18

© AF-Fotografie.com

KXpo-ad 265x130-SEMINAR.indd 1

30 cm

65 mm

INTER HORO

W E C R E AT E & B U I L D H O R E C A P R O J E C T S M 0475 48 31 15 W W W. D - U - S - T . B E

AFWERKINGSTECHNOLOGIE SYSTEEMPLAFONDS & SCHEIDINGSWANDEN VCA GECERTIFICEERD BEDRIJF

100 mm

46 mm

LAUWBERGSTRAAT 230 • 8930 LAUWE Tel. 056/41.31.16 • Fax 056/41.99.03 Web www.interhoro.be • Mail info@interhoro.be

W E C R E AT E & B U I L D H O R E C A P R O J E C T S M 0475 48 31 15 W W W. D - U - S - T . B E

ELSSTRAAT 1A B-8770 INGELMUNSTER WWW.RSMOTORS.BE


60  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Record Bank E3 Harelbeke

www.kapaza.be/nl/vi/105079336.htm.


Record Bank E3 Harelbeke steunt het goede doel

HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  61

“De pancartes worden echte collector’s items”


 Record Bank E3 Harelbeke toont meer dan ooit dat het een wielerwedstrijd is met een hart. Dit jaar worden gesigneerde pancartes verkocht ten voordele van Den Oever, een goed doel uit Harelbeke. “Omdat we gelinkt zijn aan Harelbeke hebben we Collector’s items

 na overleg met burgemeester Alain Top gekozen Op www.kapaza.be worden vijf unieke pancartes van voor een goed doel uit Harelbeke 70 op 100 cm per opbod verkocht. “Bewust gekozen De beelden in posterformaat wor­ zelf, namelijk vzw Den Oever”, zegt persverantwoordelijke Jacques voor goed doel uit den gesigneerd door acteur Wim Coussens. 


 Opbrouck, het gezicht van deze edi­ Harelbeke” tie. De winnaar van Record Bank Allerarmsten
 E3 Harelbeke zet er straks ook nog zijn krabbel op. Den Oever is een initiatief binnen het OCMW van Echte collector’s items dus. De instelprijs staat op Harelbeke. De vzw wil de maatschappelijke integra­ 250 euro per pancarte. Je kiest uit volgende banners: tie van mensen in armoede bevorderen. Dat gebeurt één met bordje, één met kruisje, één met fiets, één onder meer met voedselpakketten voor de aller­ met rozenkrans en één met bijbel. armsten en Sinterklaasgeschenken op het einde van het jaar. Surfen en bieden kan op www.kapaza.be/nl/vi/105079336.htm.


62  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

Cloudoplossingen zonder zorgen

Is uw bedrijf al in de wolken? De laatste jaren is “cloud” al wat de klok slaat in de IT-wereld. Het lijkt een trein die geen enkel bedrijf mag missen. Gelukkig is de Trustteam-cloud meer dan een uit de lucht gegrepen hype, maar een echte meerwaarde voor elk bedrijf:

Geen investering vaste kost per maand

Veilig beheer van uw omgeving

Nooit dataverlies

Altijd en overal werken

IT groeit mee met uw bedrijf

Onze cloudoplossingen zijn stuk voor stuk transparant, helemaal niet bewolkt. Bovendien hebt u ook de keuze om uw eigen omgeving samen te stellen aan de hand van de Trustteam-bouwstenen. Onze specialisten beheren, controleren en monitoren het datacenter continu, zodat u geen nodeloze tijd hoeft te investeren in de werking van uw IT. Wij hebben namelijk het beste met u voor en willen u altijd in de wolken zien, in alle betekenissen van het woord! Wilt u liever uw omgeving ter plaatse staan hebben? Geen probleem, ook in dat geval is Trustteam de ideale partner. Wij luisteren graag naar uw wensen en noden & werken een voorstel uit op maat! Het ultieme doel van IT is om bedrijven te ondersteunen in hun strategische en operationele werking. En wie weet nu het beste waar uw bedrijf nood aan heeft? Inderdaad, u.

Trustteam | Evolis 78 | 8500 Kortrijk | 056 23 46 06 | sales@trustteam.be | www.trustteam.be www.trustteamindecloud.be


HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016  63

Omniplex HOUT van de Koers! INFO@OMNIPLEX.BE

WWW.OMNIPLEX.BE B-Antwerp/Anvers IMPORT Haven 200 T +32(0)3 544 95 12 F +32(0)3 542 02 97

B-Harelbeke DEPOT-1 & DEPOT-2 Gentsesteenweg 184 T +32(0)56 72 30 00 F +32(0)56 71 31 21

B-Harelbeke DEPOT-3 Damweg 7 T +32(0) 56 71 20 98 F +32(0)56 71 80 70

B-Bavikhove DEPOT-4 Hoogstraat 70 T +32(0)56 72 30 00 F +32(0)56 71 31 21

B-Rijmenam DEPOT-5 & DEPOT-6 OudeKeerbergsebaan 8

T +32(0)15 52 92 23 F +32(0)15 58 87 91

B-Beveren-Leie DEPOT-7 Spijkerlaan 74 T +32(0)56 72 30 00 F +32(0)56 71 31 21

FR-Méru (Oise ) DEPOT-8 Allee Elyse Lemonnier 6 T +33(0)3 44 14 02 15 F +33(0)3 44 14 02 16


64  HET NIEUWSBLAD GAZZETTA DELL’ E3, E 2016

U gelooft toch ook in windenergie?

Aspiravi windpark van 10 windturbines langsheen de E314 in Halen-Diest-Bekkevoort.

BOUW MEE AAN EEN DUURZAME SAMENLEVING

SAMEN GEDREVEN DOOR DE WIND

Wie investeert in de windenergieprojecten van Aspiravi, wint drie keer. Eén keer in groene, lokale energie. Eén keer in een duurzame leefomgeving voor uw (klein-) kinderen. En één keer in een verwacht jaarlijks rendement voor uw spaargeld. Word coöperant en geniet van de opbrengsten van windenergie! www.aspiravi.be

Adv_TechnischeGids_2016_DEFDRUK.indd 1

22/02/16 15:07

Profile for Dieter Verhaeghe

La Gazetta dell'E3  

La Gazetta dell'E3  

Advertisement