Page 1


p4 modeleerlingen in stripverhaal

De redactie

Sylvie loves kajakken

p 12-13 Lucas bedankt

p9 Wouter en zijn wekker p 14-15 Structuur IdP

p 16-17 Prizma is born p 18-19 IdP = cultuur

p 24 Glaasje op, laat je …

De tijden veranderen snel. Scholen ook, schoolkrantjes zeker.

We wensen u veel lees- en kijkplezier toe. Reacties zijn ook altijd welkom en gewaardeerd! Reacties en info: peter.roose@imksori.be, joke.vercaemer@imksori.be, michelle.snauwaert@imksori.be. Nieuw adres: mozeh@imksori.be ® Meer info over het IdP vind je op www.depelichy.be

COLOFON ® MoZeH verschijnt 2 keer per jaar ® Gedrukt bij Artex nv ® Dit tijdschrift heeft een grote waarde en roept zijn lezers op het zoveel mogelijk te bewaren. De lezers die het blad niet bewaren, vragen wij het op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. ® Het blad is bedoeld om alle betrokkenen van het IdP wat info te bezorgen omtrent activiteiten op onze school. ® De MoZeH wordt gedrukt op 500 exemplaren. ® De eindredactie is in handen van Peter Roose ® De kernredactie bestaat uit Peter Roose, Michelle Snauwaert, Joke Vercaemer en Dave Willems ® Kookredactie: Martine Vermeersch ® Buitenland: Dieter Claus ® Moderubriek: Tessa Dejans en Michelle Snauwaert ® Cultuur: Dieter Claus, Johan Derycke en Joke Vercaemer ® Milieuredactie: Joke Vercaemer en Sabine Lacroix® Pastorale: Ilse Derweduwen ® Leerlingenraad: Stefanie Debunne en Tom Vanroose ® Spel: Joke Vercaemer ® Cover: dAVE ® Lay-out: Peter Roose, Joke Vercaemer, Michelle Snauwaert, dAVE en Stephanie Deprez ® Cartoon: dAVE ® Alle stukken die worden ingezonden, vallen onder de verantwoordelijkheid van de inzender ® Verantwoordelijke uitgever: Serge Verlinde

p 6-7

Woord van de redactie

Beste lezer

U leest de nieuwe MoZeH met een bont overzicht van alle activiteiten en faits-divers uit het eerste semester van het schooljaar 2013-2014 aan het Instituut de Pélichy.

Groot nieuws: de naam van onze school is veranderd! Daarover leest u alles in dit krantje.

Wie het krantje al langer in zijn bus krijgt, heeft het de laatste jaren flink zien veranderen. Aanvankelijk een gekopieerde zwartwitbrochure onder de naam Ave-krantje. Daarna een professioneel gelay-out zwart-witkrantje in een nieuw formaat en met de naam IdP-krantje. Ondertussen de versie die voor u ligt: de MoZeH in kleur, waarbij de naam samengesteld is uit onze afdelingen Mode, Verzorging en Handel en overgoten met een West-Vlaams sausje.

Op het einde van het tweede semester heeft u van ons nog een tweede krantje te goed. Dat zal dan de laatste MoZeH zijn. Vanaf volgend schooljaar zullen de redacties van de verschillende scholen een gezamenlijke schoolkrant maken.


Beste ouders, leerlingen en sympathisanten Met dit eerste nummer van ‘MoZeH’ voor het schooljaar 2013-2014 zijn we meteen ook volop in de kerstperiode beland.

De voorbije weken waren druk en dit niet in het minst voor onze leerlingen. Inspanningen die hopelijk vertaald werden in goede schoolse resultaten. Voor het IdP was de omschakeling naar een nieuwe naam hét ijkpunt van de afgelopen maanden. Een project waar de volledige scholengemeenschap de schouders onder zet. In deze MoZeH schenken we er uiteraard de nodige aandacht aan. Het volledige team van Prizma – Campus IdP wenst al onze lezers een deugddoende fysieke en mentale rustpauze toe in deze letterlijk donkerste periode van het jaar. Moge 2014 mooi en aangenaam worden! Serge Verlinde Directeur Prizma - Campus IdP

30 augustus 2013 – ons team stelt zich voor

MoZeH │ 3

De herdenking van de geboorte van Jezus doet ons, meer dan anders, weer even diepgaander stilstaan bij de zaken die er écht toe doen. Geloof in de boodschap van God maar ook geloof in elkaar, in familiebanden, in vriendschap, in vrede, … Het is een wens dat deze basiswaarden door ieder van ons mogen ervaren worden.


De leerlingen van 5 en 6 OH verzorgden de stagementorenavond op 21 november 2013. Zij kozen zelf de receptjes voor de aperitiefhapjes.

In de Panne

Misschien een tip voor de eindejaarsfeesten? Veel succes!

Ciabatta met geitenkaas, peer en honing

MoZeH │ 4

-

1 ciabatta 1 peer 1 rolletje geitenkaas honing naar smaak

Werkwijze:       

de ciabatta in gelijke kleine stukjes snijden en kort afbakken, de peer schillen en in fijne brunoise snijden, de geitenkaas verkruimelen en mengen met de peerstukjes, honing toevoegen naar smaak, het mengsel verdelen over de broodjes, net vóór het opdienen nog even onder de grill plaatsen, eventueel als afwerking wat balsamicoazijn gebruiken.

Een erwtensoepje -

1 prei 1 ui 2 aardappelen 20 g boter 1,5 l water

12 september 2013 onze modeleerlingen bezoeken cartoonfestival in Knokke

-

600 g erwten 150 g spekblokjes 12 schijfjes ringworst 1 eetlepel groentebouillon


Werkwijze       

Snijd prei, ui en aardappelen fijn en stoof ze 5 à 6 minuten aan. Let erop dat je de groenten niet bruin bakt! Voeg het water toe, gemengd met een eetlepel groetenbouillon. Laat het geheel opkoken en vervolgens 30 minuten verder pruttelen. Leg de erwten in kokend, gezouten water en kook ze in 7 à 8 minuten gaar. Laat diepgevroren erwten eerst ontdooien vooraleer je ze kookt. Spoel de gekookte erwten onmiddellijk in ijskoud water. Mix de erwten samen met 0,5 liter water tot een gladde puree. Mix ook de soep. Laat ze opkoken en voeg net vóór het serveren de erwtenpuree toe, samen met de spekblokjes en de in stukjes gesneden gerookte worst.

-

150 g gerookte zalm 1 appel naar keuze 1 klein potje platte kaas natuur

-

bieslook peper pijpajuintjes

Werkwijze      

Snijd de appel in kleine blokjes. Kies hier naar smaak voor een zoete Jonagold of een zure Granny Smith. Meng de appelblokjes met de platte kaas, peper en fijngesneden bieslook en pijpajuintjes. Doe in 4 aperitiefglaasjes een laagje van de appelblokjes met platte kaas. Snijd de gerookte zalm in reepjes en verdeel over de glaasjes. Laat dit enkele uren in de koelkast staan zodat de smaken goed met elkaar vermengen. Net vóór het opdienen afwerken met een sprietje bieslook en een partje appel.

12 september 2013 – thuiszorgwandeling in Brugge ter voorbereiding van stage

MoZeH │ 5

Glaasje met gerookte zalm en appel (voor 4 personen)


Jullie leren ze eindelijk kennen. Ze geven zich bloot. Ze staan voor de spiegel. Ze werpen hun maskers af. Ze kunnen geen kant meer op. Leraren geven hun laatste geheimen prijs, behalve twee: op één van de volgende vragen mogen ze passen, voor één vraag mogen ze ook een leugentje-om-bestwil opdissen.

In de Privé

Maar voor de rest: DE NAAKTE WAARHEID.

Sylvie Van Collie

MoZeH │ 6

Lavendelstraat 17 bus 5, 8870 Kachtem (dus dicht bij het “rondpunt” in Kachtem) 04 oktober 1984 Vrijetijdsbesteding: dansen, kajakken, reizen, fotografie, motorrijden en plezier maken Figuur van de eeuw vind ik: geen idee eigenlijk Ergerlijkste TV-figuur: Jim Carrey Slechtste TV-programma: kan daar geen naam op kleven, want wat ik slecht vind, daar kijk ik niet naar Sympathiekste TV-figuur: Erik Van Looy Beste TV-programma: Schalkse Ruiters Beste radioprogramma: ik luister vooral naar Studio Brussel, maar ’s avonds zap ik veel tot ik een liedje vind waar ik kan bij meezingen

19 en 20 september 2013 – zesdejaars op tweedaagse bezinning in het Heuvelland


Favoriete vak: natuurlijk bedrijfseconomie (vooral marketing) Favoriete CD (muziek): The Best of R.E.M Favoriete boek: ‘Haar naam was Sarah’ van Tatiana De Rosnay Favoriete film: op dit moment Safe Haven, maar ik zie heel graag films met Denzel Washington Lievelingsgerecht: aardappelen met appelmoes en gehaktballetjes (zonder tomatensaus, dat verpest het gerecht), maar ik kan geen week zonder spaghetti bolognaise Lievelingsdrankje: een lekker wit/rosé wijntje of een kriekske

Als dat kon zou ik voor één dag en nacht de lotto willen winnen en alles kopen wat nu nog op mijn verlanglijstje staat. Oud-leerling die beste herinnering nalaat en reden daarvan: Maurice Dhondt, gewoon omdat het Maurice is. Lijfspreuk: Ik wil het, ik kan het, ik doe het. Collega met wie meest contact: Michelle Snauwaert Wat ik op school veranderd zou willen zien: meer activiteiten met de collega’s, Scolarest die voor het middageten en een aangename refter zorgt. Indien ik geen leraar was geworden, dan was ik nu consultant of misschien wel advocaat geworden. Iedereen zegt toch dat ik alles zo goed kan uitleggen. (Waar ze dat vandaan halen, geen idee).

19 en 20 september 2013 zevendes bezinnen in jeugdherberg Europa (Brugge)

MoZeH │ 7

Huisdieren: Mijn goudvissen Flipke (al 27 jaar oud) en Harley (10 jaar oud) zijn bij mijn ouders gebleven. Ondertussen is Harley op 20 november overleden.


Naast meer dan honderd nieuwe leerlingen in het IdP, hebben we ook acht nieuwe leraren mogen verwelkomen op onze school. We stellen ze graag aan jullie voor en wensen hen uiteraard het allerbeste toe. Dit laatste geldt trouwens voor iedereen. We vroegen hun naam, welke vakken ze geven op onze school en met wie (al dan niet nog in leven) ze graag eens een babbel willen hebben.

In de Pampers

MoZeH │ 8

Trui Roose houdt vooral van wiskunde en chemie en zou graag met Pascal Smet een babbeltje slaan.

Mattijs Ostyn, leraar aardrijkskunde, wil wel eens praten met alle (ex-) aardbewoners. Van de 'grote' genieën die iets betekend hebben voor de grote wereld tot de 'kleine' genieën die iets betekend hebben in hun eigen kleine leefwereld.

4 oktober 2013 oud-leerlingen op bezoek

Hans Hillewaere is leraar LO en zou heel graag met zijn beide grootvaders, die hij nooit gekend heeft, eens op stap gaan.

Beatrijs Moortgat geeft in het IdP opvoedkundige, sociale en expressieve vakken. Heel graag zou ze haar grootouders, die vroeg gestorven zijn, nog eens ontmoeten, of zelfs voor hen zorgen.


Hanne Descheemaeker leert onze leerlingen de Engelse taal en zou het leuk vinden de mannen van ‘Mumford and Sons’ eens te ontmoeten.

Wouter Vandenbroeke is leraar wiskunde en hoopt ‘the king’ Elvis Presley eens te ontmoeten. MoZeH │ 9

Wouter Cortier, onze nieuwe geschiedkundige, wil graag eens zijn gedacht zeggen tegen de uitvinder van de wekker. Hij verwenst hem meermaals per week.

Elien Lefebvre, lerares LO, PAV en geschiedenis, zou zeer graag haar overleden opa – ook LO-leraar en fervent turner – tonen dat ze haar droom als lerares en turnster heeft waargemaakt.

16 oktober 2013 bezoek merceriezaken te Roeselare met 7MV

bij Couture Robel droomden verschillende leerlingen over wat de mooiste dag van hun leven zou kunnen worden …..


Ook dit schooljaar is er opnieuw heel wat bedrijvigheid in het IdP. Zowel de leerlingen van 7 KAG, de leerlingen van 6 BIHA en de creatievelingen van Mode zijn van start gegaan met een bedrijf op onze school

In de Praktijk

MoZeH │ 10

Apronice (7 KAG) zal proberen met ambachtelijke voedingsproducten en keukenschorten (voor kinderen en volwassenen) een plaats op de markt te veroveren.

Ontbijtpakketten aan huis leveren, wordt de hoofdactiviteit van DĂŠjeunesse (studentenbedrijf van 6 BIHA). Zaakvoerder Sean hoopt er een leerrijk jaar van te maken.

17 oktober 2013 STW-leerlingen gaan fitnessen in ISOGYM


Als je snoep via google vertaalt in het IJslands bekom je ‘Nammi’. Dit is de naam van het studentenbedrijf van Steffi, Eva, Cheara en Shari (6 BIHA).

De leerlingen van 7 MV staan met hun retouchezaak Ritocchi klaar voor vele herstellingen.

18 oktober 2013 dag van de jeugdbeweging

MoZeH │ 11

Studentenbedrijf WeCoverIt (6 BIHA) zal de jongeren proberen te overtuigen om hippe en coole GSM-hoesjes bij hen te kopen. Dit aan een zeer democratische prijs.


Enkele jaren geleden vertoefden ze op onze schoolbanken. De meesten onder hen nog uit de periode van ‘den Ave’. Wat ze heden ten dage uitspoken, kun je lezen in onze rubriek: ‘In de prehistorie’. Een oud-leerling aan het woord.

In de Prehistorie

MoZeH │ 12

Dit keer: Lucas Derycke (23), oud-leerling Mode en Creatie. Na den Ave ging ik een klein jaar op vakantie. Om te kijken hoe ver je raakt met vier woorden Frans en een cosinus. Bleek goed mee te vallen. Ik kwam terug en studeerde Journalistiek aan de Hogeschool. Ik maakte de opleiding af en trok naar het RITS. Dit is mijn laatste jaar. Als alles goed gaat, heb ik eind juni een Master in de Audiovisuele Kunsten. Schijnt niet erg praktisch te zijn op de arbeidsmarkt. Vijf jaar: het is wat kort om terug te blikken. Te vers voor poëzie, maar ideaal om enkele mensen te bedanken. Een inhaalbeweging voor wat ik toen niet heb gedaan omdat ik én de woorden niet vond én niet snel genoeg de school kon verlaten. 

De nagesprekken met Patrick Van Moen, die - voor alle duidelijkheid - over muziek gingen, en niet over Frans. Heb je die nieuwe plaat al? Ken je die nieuwe groep al? Ik beeldde me zijn huis in als een enorm archief. Op maat gemaakte rekken, waarin cd's niet alleen alfabetisch, maar ook per kleur geordend waren. Waar er voor elk gemoed wel een nummer te vinden was, waar stilte enkel bestond op band.

Peter Roose, die me vertelde dat Bob Dylan nog leeft. Maar dat ik hem toch niet live moet gaan zien. Het beste is er af.

19 oktober 2013 vredesloop in Ieper met enkele van onze leraren en leerlingen


Luc Dewulf, die me leerde om gezag in vraag te stellen. Dat afspraken geen afspraken zijn als er geen dialoog is, waarop hij het schoolreglement met balpen aanpaste. "De 10 afspraken" werden "De 10 blafspraken". Ook zijn kijk op vriendschappen op school blijft me bij. Gevangenschap schept een band. Ik kon me daar toen wel in vinden.

Johan Derycke, die tijdens de les Nederlands zei dat een gelijke behandeling van ongelijken even onrechtvaardig is als een ongelijke behandeling van gelijken. Johan Derycke, die ik ook tijdens de les gewoon pa mocht noemen.

Peter Brouw, die me toonde wat levenslust is. En die - terwijl zijn lichaam er steeds minder zin in had - luidop bleef dromen van fietsen. En hoe de vertelling - de cols op! me kapot rijden! - een bijna waardige vervanger was voor de 'echte' ervaring.

Jan Vandecasteele, die bewees dat één jaar werken, één jaar je zin doen ook werkt. Het was ook hij die me definitief van de illusie afhielp dat er een moment komt in je leven waarop je het wél weet.

Dank voor de wijsheid en het gekluns. Ik stak er iets van op.

21 oktober 2013 in het kader van de lessen bedrijfseconomie bezoekt 3 handel Ardo

MoZeH │ 13


Vraagt de meester aan Jantje: “Jantje, wat wil jij later worden?” Jantje kijkt bedenkelijk en zegt: “Meester, ik ben toch al!”

IdP

Vandaar onze meer genuanceerde vraag: “Jantje, welk beroep zou jij later willen uitoefenen?”

2de graad Handel

MoZeH │ 14

“Mijn droomberoep: voor de radio werken, lijkt mij fantastisch.”

Personenzorg

Sociale en technische wetenschappen

“Ik twijfel tussen lerares lager onderwijs of diëtiste.”

Creatie en Mode Mode

3de graad Handel “De wereld rond in de toeristische sector.”

Handel

tso

“Wat zou ik graag actrice of modeontwerpster zijn.”

Boekhouden – Informatica “Graag zomaar rentenierend miljonair zijn.”

Sociale en technische wetenschappen

“Mijn droomberoep is verpleegkundige.”

Creatie en Mode

“Mijn droom is werken voor radio of televisie”

25 oktober 2013 vredesdag ….. Ontmoeten doet er toe Kennismaking met andere culturen in Kortrijk en Roeselare Toneel ‘Doodgepest’ Vredelievende fietstocht Vluchtelingenspel Klimaatverandering Bezoek ondergronds museum Passendaele Terroristenspel Bezoek Breendonk


Handel

bso

2de graad Kantoor

“Zelfstandig ondernemer graag”

Verzorging – Voeding

3de graad Kantoor “Ik wil handelsvertegenwoordiger worden.”

Zevende jaar Kantooradministratie en gegevensbeheer “Kon ik maar hostess zijn in een mooi zuiders land.”

Verzorging Thuis- en bejaardenzorg / zorgkunde

MoZeH │ 15

Personenzorg

“Werken als zorgkundige”

Kinderzorg

“Werken als kinderverzorgster zou ik enorm leuk vinden.”

“Zeer graag in een rusthuis werken.”

“Politieagente lijkt echt iets voor mij.”

Organisatie -hulp “Logistiek medewerker in een rusthuis.”

Mode

Moderealisatie en – Mode presentatie realisatie en –verkoop “Mijn droom is een eigen ontwerpbureau te hebben.”

“Schoonheidsspecialiste”

25 oktober 2013 – de leerlingen van 5 en 6 OH steken een handje toe in het woon- en zorgcentrum Aksent in Lendelede. Ze helpen bij de herdenking van de overleden bewoners.

Mode – Verkoop “Mijn eigen lingeriewinkel openhouden.”


MoZeH │ 16

Eén naam, één missie Prizma, een boost voor kwaliteitsvol secundair onderwijs

Op maandag 25 november werd in Cultuurhuis ‘De Leest’ voor ruim 400 genodigden de nieuwe naam van de scholengemeenschap voorgesteld. Vanaf dit moment maken al onze leerlingen en personeelsleden deel uit van scholengemeenschap ‘Prizma’. De zes scholen binnen ‘Prizma’ zijn trouwe partners en vormen onmiskenbaar één samenwerkingsverband. Op de foto hierboven herken je van links naar rechts mevrouw M. Creupelandt ( directeur Middenschool Izegem), de heer L. Berteloot (directeur Middenschool Izegem), mevrouw M. Berghman (directeur Middenschool Ingelmunster), de heer S. Verlinde (directeur Campus IdP), mevrouw G. Feys (coördinerend directeur Prizma), de heer J. Verbeke (directeur Campus VTI) en mevrouw Evy Gruyaert (presentator op 25 november).

V.l.n.r. op de foto herken je mevrouw P. Joosten ( directeur Middenschool Lendelede), de heer R. Duchi (adjunct-directeur Campus VTI), de heer P. Pieters (adjunct-directeur Campus College), mevrouw A. Manhaeve (directeur Campus Colllege) en algemeen directeur K. Geldof

Heb jij ook een hart voor de natuur? Kom dan af en toe een handje helpen en maak op die manier van onze school en van de aarde een schonere plek!

Schmetterling – sabine.lacroix@imksori.be 27 oktober 2013 - paddenstoelenwandeling van de milieuactivisten van Schmetterling in het Wallemotepark


Waarom gebruiken we de vroegere naam niet meer? De familie de Pélichy zette zich sterk in voor het katholiek onderwijs in Izegem de voorbije twee eeuwen. Overblijfselen van die betrokkenheid en de dankbaarheid daarvoor vind je onder andere in de namen van de Middenscholen de Pélichy en het Instituut de Pélichy. Voor heel wat jongere leerkrachten, voor ouders en leerlingen is de link tussen de familie de Pélichy en het onderwijs echter niet meer duidelijk. Daarom kiezen we voor een nieuwe, vlotte en eigentijdse naam.

… en de nieuwe baseline? De baseline ‘Hier groeit talent’ verwijst naar de vele kansen die we al onze leerlingen bieden. Iedereen krijgt de ruimte en de tijd om zijn talenten te ontdekken en maximaal te ontplooien. Onze katholieke inspiratie is hier niet vreemd aan. Zes scholen, één geheel, één visie

4 november 2013

ex-verslaafde vertelt een aangrijpend verhaal over alcohol- en drugsverslaving aan onze zevendes

MoZeH │ 17

Wat betekent de naam Prizma? Onze nieuwe naam en het nieuwe logo maken duidelijk dat we één geheel vormen, met respect voor eigenheden en verschillen binnen de individuele scholen. Prizma is vergelijkbaar met een diamant met verschillende zijden en kleuren. Die symboliseren de zes scholen en hun studierichtingen, de leerlingen met hun eigen specifieke talenten, de leerkrachten met hun competenties. Tegelijk vormen de kleuren één geheel. Ook de namen van onze afzonderlijke scholen illustreren die eenheid in verscheidenheid (het gebruik van ‘Middenschool’ en ‘Campus’ over de individuele schoolgrenzen heen). Onze scholengemeenschap omvat drie geografisch gespreide middenscholen met hetzelfde aanbod en drie bovenbouwcampussen met complementaire studierichtingen. Aldus bieden alle Prizmascholen samen een stevige zesjarige opleiding. Deze structuur garandeert een objectieve oriëntering en een vlotte doorstroming van de eerste naar de tweede graad.


Ip de Podia

Tijdens de maand november gingen we z’n allen naar de Leest om te genieten van één van onderstaande voorstellingen:

MoZeH │ 18

You not shoot , We not shoot - Wannes Capelle & F. Grapperhaus Wannes Cappelle, acteur, zanger en songschrijver van het Zesde Metaal, brengt een aangrijpende monoloog over een soldaat tijdens het kerstbestand aan het front in 1914. Me Brommer is Kapot (Jeugdtheaterhuis Larf!) ‘Me brommer is kapot’ is het verhaal over het verlies van de onschuld, verteld vanuit het perspectief van 12 jongeren. We duiken in hun werkelijkheid en leven mee met hun zoektocht. Shut your facebook - Bert Gabriëls Shut your facebook is een interactieve, humoristische show over de voor- en nadelen van nieuwe sociale media. De show was doorspekt met actuele voorbeelden van hoe het mis kan gaan en bood ook tips om ons tegen die nadelen te beschermen.

8 november 2013 – 3 TSO en 3 Kantoor op de boekenbeurs in Antwerpen


MoZeH │ 19

14 november 2013 gezond ontbijt


MoZeH │ 20

Ip de Pleine

Op de foto’s hierboven zie je enkele derde- en vijfdejaars in actie tijdens onze sportdag. Onze sportredactie wil bovendien nog drie leerlingen een extra vermelding geven. Tijdens de laatste loopcross in Wallemote trotseerden Mathilde Beheydt, Aaron Vandenbulcke en Timon Rogiers de weergoden. Aaron behaalde viermaal de gouden plak, Timon won viermaal zilver en eenmaal goud en Mathilde liep … bewonderenswaardig.

15 november 2013 educatief stadsspel waarbij laatstejaarsleerlingen advies vragen aan verschillende stadsdiensten om een schuldenberg van 1 400 euro weg te werken


I dee Poederthee

Om los te laten is liefde nodig. Loslaten betekent niet dat het me niets meer uitmaakt, Het betekent dat ik het niet voor iemand anders kan oplossen of doen. Loslaten betekent niet dat ik ‘m smeer, Het is het besef dat ik de ander ruimte geef, Loslaten is niet het onmogelijk maken, Maar het toestaan om te leren van menselijke consequenties, Loslaten is machteloosheid toegeven, Hetgeen betekent dat ik het resultaat niet in handen heb, Loslaten is niet proberen om een ander te veranderen of de schuld te geven, Het is jezelf zo goed mogelijk maken, Loslaten is niet zorgen voor maar geven om, Loslaten is niet oordelen maar de ander toe te staan mens te zijn, Loslaten is niet in het middelpunt staan en alles beheersen, Maar het anderen mogelijk maken hun eigen lot te bepalen, Loslaten is niet anderen tegen zichzelf beschermen, Het is de ander toestaan de werkelijkheid onder ogen te zien, Loslaten is niet ontkennen maar accepteren, Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten maar elke dag nemen zoals die komt, En er mezelf gelukkig mee prijzen, Loslaten is niet anderen kritiseren of regulieren, Maar te worden wat ik droom te zijn, Loslaten is niet spijt hebben van het verleden, Maar groeien en leven voor de toekomst, Loslaten is minder vrezen en meer beminnen.

21 november 2013 - de leerlingen van 5 en 6 OH bedienen de stagementoren en GIP-verantwoordelijken tijdens een zeer gezellige avond.

MoZeH │ 21

Nelson Mandela 1918 - 2013

LOSLATEN (tekst van Nelson Mandela)


In onze rubriek ‘Ip de Puppe’ ontdekken wij heel graag welke trends en modegrillen leven bij onze hipsters van het IdP. Dit keer gingen we op zoek naar iets wat we eigenlijk nooit mogen zien. We vonden selfies (hip toch?) van tattoos en wilden graag het verhaal erachter weten.

Ip de Puppe

MoZeH │ 22

Marthe (6 MRV) heeft ‘Tu es si loin et pourtant si proche’ - je bent zover weg maar toch zo dichtbij - op haar voet staan om haar mama te herdenken die in 2009 overleed. T-day: augustus 2011 No pain no gain: doenbaar omdat het amper 10 minuutjes duurde Ze houdt het voorlopig bij de twee tattoos die ze nu heeft omdat ze van deze zeker nooit spijt zal krijgen. Een overtuigde dame ging op bedevaart en kwam fysiek sterker terug en was na die periode van intens bezinnen en bidden ook 100% overtuigd van haar geloofskeuze. In mei 2012 besliste ze om haar geloof te tonen met een tattoo. T-day: mei 2012 No pain no gain: 3,5/10 Graag nog een vogel op de voet of de enkel Nina (4 MRP) draagt heel vaak een peace-teken rond de nek en wil duidelijk maken hoe belangrijk vrijheid voor haar is. Ze zag deze tattoo bij iemand anders en was er meteen weg van. T-day: 4 april 2013 No pain no gain: 9,5/10 – ja écht een pijnlijke plaats! Als ze 18 is, wil ze graag de spothaai uit The Hunger Games op haar sleutelbeen. Daarmee wil ze verwijzen naar hoop en… uiteraard vrijheid.

26 november 2013 – 3 kantoor bezoekt Colruyt


Helena (4 VV) heeft vertrouwen en zette deze tattoo om een heel persoonlijke reden. T-day: februari 2013 No pain no gain: 2,5/10 Zeker nog eentje op de schouder of de enkel Een doorzettertje koos deze tattoo omdat ze, ondanks de vele problemen en lastige momenten thuis, vindt dat je maar één keer leeft. Heb iedereen lief en lach is dan ook haar motto, die tattoo betekent enorm veel voor haar.

Samira (4 KA) droomt al een lange tijd van deze tattoo en op 15 maart 2014 zou het wel eens zover kunnen zijn. Ze vindt haar schouderblad de ideale plaats omdat ze de tattoo zo verborgen kan houden voor haar familie uit respect voor hun geloof. De boodschap is voor haar superbelangrijk. Ze is een hele tijd op het slechte pad geweest maar kijkt nu erg hoopvol naar de toekomst. Deze tattoo wordt haar steun als het even wat moeilijk gaat.

29 november 2013 naast een frietjesavond en een filmavond organiseerde onze leerlingenraad een kerstontbijt voor het goede doel

MoZeH │ 23

T-day: begin augustus 2013 No pain no gain: 7/10 Ze wil zeker nog ‘Never give up and never lose faith’ . Ze is al vaak het geloof in zichzelf verloren en wou al even vaak opgeven. Toch wist ze altijd wel een reden te vinden om door te bijten. Het leven al zo kort, iedereen heeft moeilijkheden en er zijn altijd ergere dingen. Wees positief en maak plezier!


MoZeH │ 24

In de ‘Picture’

2 december 2013 Rudy Cracco (RIHO) komt vertellen dat autorijden en alcohol drinken geen geslaagde combinatie is.


MoZeH │ 25

5 december 2013 – de Sint in het IdP


MoZeH │ 26

Ip de Pauzeknop

6 december 2013 – soepopdestoepactie tegen armoede


In de Prizen

Aaron Vandenbulcke en Timon Rogiers, leerlingen uit 3 STWc, behaalden respectievelijk goud en zilver in het loopcriterium van de Stichting Vlaamse Schoolsport.

Ontwerp een mascotte die past bij ons nieuwe logo en win! Dien jullie ontwerpen ten laatste in op vrijdag 10 januari aan misskwis (alias Joke Vercaemer). Veel succes x


Krant 1 2013 2014