Page 1

DIEGO SOLOGUREN Portfolio 2010 - 2017


DIEGO SOLOGUREN 09/02/1985 Bilbao SP Mehringdamm 77 10965 Berlin +49 (0)176 700 74 111

DE

diegosologuren@gmail.com d i e g o s o l o g u r e n . c o m

«The broad spectra of Diego Sologuren’s activity extends to a field made of music composition, performance, poetry, sculpture, architecture, emotions, and maths. A trained architect, his projects and missions disrupt the topographical and temporal limitations set by societal constructions. Using rooms, objects, and even buildings, Diego’s work carries a transformative symbolism of both the powerful and the powerless with equilibrated instabilities. An executioner of different genres, he crafts new backdrops that request poetic interaction from the natural and unique locations in the city, from the visitors, and the practitioners.»

[Rose Pacult is the author of Knowing Zasd by His Walk VOL I-III (Dokument Press) and Schrieben mit Jung Pioner Espinosa (forthcoming from Galerie Im Turm) and the poetry collections Bending (Juste Ici) and Lifter + Lighter (Hasau Mountain. She lives in Chicago and is writer in residence at No Nation Gallery.]


work 2017 -

GRÜNTUCH ERNST ARCHITEKTEN [BERLIN] Project Manager - [architect - designer ]

2017

CONSTRUCTLAB [BERLIN] Designer KÉRÉ ARCHITECTURE [BERLIN-BURKINA FASO] Project Manager - [architect - designer - construction site superviser]

2014 - 2016 2013

THE vGH COMPANY [MARSEILLE] Architecture + Urbanism [associated architect]

2010-13

MARCIANO ARCHITECTURE [MARSEILLE] Project Manager [project architect - project manager] UNIVERSITY OF THE BASQUE COUNTRY [MARSEILLE-SAN SEBASTIAN] Design Studio 4th year [Teacher Assistant - Research fellow - Lecturer]

2012 2007-2010

VIAR ESTUDIO [BILBAO] Project Architect [intern-designer-project manager]

education 2007 - 2008 2003 - 2010

SINT LUCAS ARCHITECTUUR HOGESCHOOL VOOR WETENSCHAP EN KUNST [BRUSSELS] Erasmus Master Course - Fiber City Urban Planning Strategy ETSASS-UPV UNIVERSITY OF THE BASQUE COUNTRY [SAN SEBASTIAN] Architecture and Urban Planning Degree

workshops 2014 2009-10 2009

EL NO DEL MAPA - ZARAMARI COLLECTIVE [BILBAO] Derivé urban experience and strategic interventions on multietchnical district ETSASS-UPV UNIVERSITY OF THE BASQUE COUNTRY [SAN SEBASTIAN] Koloktibo Lektibo - creativity workshops two-semester participation SINT LUCAS ARCHITECTUUR HOGESCHOOL VOOR WETENSCHAP EN KUNST [BRUSSELS] Fibercity 2050 - multilevel workshops on the city of Brussels


achievements 2016 2015 2013 2009 2009 2007

Winner - Euroshop design awards - Vitra / Campus pop up store [Germany] First Prize - Meroe Royal Baths Competition [Germany/Sudan] First Prize - Marseille Euromediterranee Ilot 2B competition [France] Finalist - EUROPAN12 Ruban d’Aou Marseille [France] Finalist - Arrasate Quarry Refurbishment [Spain] First Prize - Zarautz Cultural Centre [Spain]

exhibitions 2017

EN PARALLELE - MOPA29 - [LAUSANNE] Video Art installation

2017

HAPPILAND - SCOTTY PROJEKTRAUM - [BERLIN] Art installation - Group Show

2016

FESTIVAL UCKERMARK 2016 - GUT FERGITZ - [GERMANY] Architecture+art installation

2015

DUST - SCHILLERPALAIS - [BERLIN] Art Installation - Group show

2015

FESTIVAL OUTLINE 2015 - [MOSCOW] Architecture+art installation

2015

KONKRETE UTOPIEN - REALISMUS CLUB - [BERLIN] Architecture+art performance

2014

SOUTHAMERICA - COLOURS OF A PATH - LAMIAK - [ BILBAO] Photography solo show

skills Spanish ***** English ***** French ***** Italian **** German *** AutoCAD ***** Rhinoceros ***** Vectorworks **** Revit ***

native language fluent in speaking + reading + writing fluent in speaking + reading + writing fluent in speaking + reading + writing Intermediate Abode Photoshop ***** Adobe inDesign **** Abode Illustrator *** MS Office (Word,Excell) *****


SELECTED PROJECTS Lycée Schorge Watertower Camper- Vitra Africa Canopy Lycée St Gilles Royal Baths Meroe Stavia A4 Est B - Boulogne Ruban d’Aou The White Series Dust Reinventing the chair


locally committed architecture

i

p u b l i c

c o l l e c t i v e

a r c h i t e c t u r e

strategic planning

archisculpture

a

n

s

r

t

a

t

l

w

l

a

t

i

o

n

s

d w e l l i n g

o

r

k

s


l o c a l l y

c o m m i t t e d

a r c h i t e c t u r e


LYCEE SCHORGE - KOUDOUGOU - BURKINA FASO 2014-16 - 350 m² - 0,5 M E - Kéré Architecture - Stern Stewart Institute Project Manager - construction site superviser and coordinator Team : Dominique Mayer - Yara Pavel - Marta Migliorini - Nataniel Sawadogo Financed by the German Stern Stewart Institute, Lycee Schorge is an attempt to bring quality education to the kids of one of the poorest countries of West Africa and the world: Burkina Faso. The participation of the architectural team is, therefore, not superficial. Design, construction and further adaptations have been carried out within a direct and participatory process in which every single agent was involved. Architecturally, the school is developed around a courtyard; one of the most noticeble elements of the West African architecture; which represents the space for encounter, for discussion, for celebration. The classrooms have been conceived according to very simple cross ventilation and shading principles, with no use of active engineering elements. The main element of the builiding is a large metallic roof which protects the laterite stone architecture from the strong African sun and enables the circulation of air beneath.


exterior view

courtyard view


exploded axonometry of a class module


general axonometry


l o c a l l y

c o m m i t t e d

a r c h i t e c t u r e


WATERTOWER - KOUDOUGOU - BURKINA FASO 2016 - 10 m E - KĂŠrĂŠ Architecture - Stern Stewart Institute Project Manager - construction site planner and coordinator Team : Marta Migliorini - Yara Pavel - Dominique Mayer As part of the Infrastructure to supply the school of Schorge, this watertower has been conceived in connection with the local well and the orchard, within the didactic programme for the children. The process of design and construction has been, once again, in relationship with the local needs, techniques, resources and materials. The structure is composed of 16+16 20mm concrete rebars welded forming a hyperboloid which acquires a somewhat iconic presence. It bears a 3000 liter water tank on the platform situated 6 meters above the ground. The construction process, although planned very rapidly, was carried out succesfully, with very scarce means, but with an efficient coordination between the designers and the workers.


front view


construction phases


i n s t a l l a t i o n s


CAMPER STORE - VITRA CAMPUS - WEIL AM RHEIN [DE] 2015 - 476 m² - 0,3 M E - Kéré Architecture - Camper Project Architect - Developer and designer at Kéré Architecture Team : Samuel Perea - Dominique Mayer Ines Bergdolt As an addition to the Making Africa exhibition at the Vitra Design Museum, the project aims to create a fully-functioning shop with an embedded atmosphere of virtual, sensory, and communal interfaces. Located inside the Buckminster Fuller geodesic dome on the Vitra Campus, the interior retail space is shaped by an interactive boundary. Conceived as an interactive wall system made of lightweight composite timber panels, the architecture supports all functions of the store including product display and showroom, stock storage, welcome desk, transaction counter, fitting area and customer lounge. The spacing and structure of the wall elements allow for a visual and acoustic permeability, promoting a sense of discovery, exploration and chance encounters between visitors.


outer wall

innerview view


level plans


constructive system


exploded axonometry


i n s t a l l a t i o n s


AFRICA CANOPY

- LOUISIANA MUSEUM - [DK]

2015 - Kéré Architecture - Louisiana Museum - Africa (culture / identity) Project Architect - Developer and designer at Kéré Architecture Team : Samuel Perea - Dominique Mayer Adriana Arteaga Common in African mythologies, the powerful symbol of the great tree is used as a bridge between two seemingly contrasting cultures. Just like the canopy of a great tree, the design provides the most basic form of shelter from the elements while remaining open and accessible. The wooden terrain below the canopy provides informal seating where visitors can gather, reflect, and encounter each other in an intimate setting. The articulated ceiling structure is dramatized by a programmed high-intensity daylighting system that mimics the arc and movement of the sun throughout the day. The installation highlights the powerful ability of architecture to embody cultural narratives, traditions, and aspirations. Taking cues from traditional architectural forms and practices from a traditional village in rural West Africa, this architectural installation aims to highlight the importance of shading and sheltering as a form of protection from over-exposure to the sun as well as an inherent space-making device for community gathering. The design makes use of two major elements : an over-hanging ceiling component and an open communal gathering space underneath. The entirety of the installation is made of locally sourced unbarked willow branches and logs.


canopy upper view

lower view


canopy structure plan


axonometric view


p u b l i c

a r c h i t e c t u r e


LYCEE POLYVALENT - S. GILLES CROIX DE VIE - FRANCE 2017 - 16.000 m² - 29 M E - Grüntuch-Ernst / A Propos Arch. Project Architect designer and team coordinator Team : Arno Löbbecke - Andi Hoppe - Peggy Jouse - Xavier Fromaigeat

The design of the Lycée polyvalent Saint-Gilles-Croix-de-Vie relies on the image of protection and openness, learning and awakening to life: The two L-shaped main buildings frame a Central Garden as the pier frames a port, both open and protective. Gathered under one roof, the various school functions play the role of a protective framework for development and learning. The polygonal configuration of the building deploys a quiet force, elaborated from the geometry of the site, but perfectly autonomous from a formal point of view. Designed as a collective playground, the Central Garden is the green heart and center of the establishment. It creates an atmosphere of introverted concentration and contemplation. The point opening of the courtyard in the South-East still allows to look at the distant landscape, towards the future.


exterior view

main hall view


sections and elevations


floor plans


p u b l i c

a r c h i t e c t u r e


ROYAL BATHS MEROE COMPETITION - SUDAN 2015 - 615 m² - 0,3 M - Kéré Architecture - Deutsches Archälogische Institut Project Manager - developer and designer at Kéré Architecture Team : Alice Busani - Daniel Heuermann - Yara Pavel - Dominique Mayer First excavated in 1912 under the University of Liverpool, the Meroe Royal Baths are now the focus of a joint research project between the German Archaeological Institute and the National Corporation for Antiques and Museums. Dating back to the first century AD, the complex is thought to have serviced two nearby palaces from the great African Kingdom of Kush in what is now modern-day Sudan. Located 200 kilometers north-east of Khartoum, the ancient city of Meroe sits on the eastern bank of the Nile and is still today marked by temples, palaces and more than two hundred pyramids. The proposal consists of a protective shelter that keeps the architectural heritage of the site. A 60 centimeter thick wall of mud brick not only offers protection against eroding winds and outside forces, it also aids in maintaining a stable interior climate. Vaulted brick ceilings and courtyards help to promote natural ventilation and humidity control inside, creating an optimal condition for the artifacts. A series of partially-suspended walkways offers visitors to experience the historic ruins. To minimize damage to the ruins, a combination of foundations and structural systems will work together to support all new construction. Furthermore, the shelter will maintain its structural stability while allowing for further research and excavation to continue.


outside view

inner view


construction and climatic diagrams


constructive axonometry


c o l l e c t i v e

d w e l l i n g


STAVIA HOTEL AND PARK - ESTAVAYER LE LAC [CH] 2011- 8900 m² - Marciano Architecture - Atelier Dots - Competition Project Manager - Team coordinator at Marciano Architecture Team : Julien Hubert - Leila Bochicchio - Stephanie Vandergoten The thin blades of Stavia Hotel fit the smooth landscape to create a suspended, stretched design towards the horizon. Located on Lake Neuchatel, Switzerland, the architecture celebrates the meeting between the park and the surface of water: nature and water, in a staging of exchange. The water, the glass and the horizontal slaps affirm the scenography of the sight, of serenity, of pending time, an immovable journey. The park, from the city, is stretched towards the building interfering with the courtyard up to the bank. The hotel is organized in a layered structure which produces a vacuum, material, large terraces and open and generous views of the lake.


north faรงade

courtyard view


1

2

3

4

urban and programmatic diagrams


diagrammatic development on site plan


c o l l e c t i v e

d w e l l i n g


HOUSING IN BOULOGNE-BILLANCOURT - PARIS 2010-14 - 4147 m² SHON- Marciano Architecture - Loci Anima - Vinci Project Architect - Designer -Developer at Marciano Architecture Team : Anne Sophie Gloanec - Elsa Giuenne - Stephanie Vandergoten Situated in the new urban developement of Boulogne-Billancourt, the project is part of a Plot which has been conceived to meet the standards of environmental sustainability, functionality, social interaction and aesthetics. There is a reference to the industrial past of the city and its transformation which can be appreciated in its materials, textures, forms, rythms, vegetation and hybridation. The building consists of two main volumes; which combine concrete, steel, glass and wood; and are immersed in a lush vertical garden which introduces a comfortable and pleasant landscape for the new apartments. The plan is organized in two blocks which are disposed north-south. The different and variated typologies are set in order to maximize the qualities of sunlight and fresh air. Every unit is equipped with a terrace, a loggia, or a balcony; those which have more than two rooms have been conceived with a double or even a triple orientation; and the apartments that are in contact with the garden have been carefully disposed in order to privilege this relationship.


east faรงade

courtyard view


1. common circulations

2. common spaces

3. fragmented typologies

programmatic diagrams


sections and elevations


s t r a t e g i c

p l a n n i n g


EUROPAN 12 - ADAPTABLE CITY - MARSEILLE 2013 - 13 ha the vGH company (Marseille) - Finalist Associated Architect - Designer at the vGH company (Marseille) Team : Julien Hubert Thomas van Gaver Our proposal is affirmed as an urban alternative for a settlement problem. We firmly desire to search for the hierarchy and the sense within these un-ruled spaces, public wasteland, wild car park sites, abandoned green areas. Our project intends to give to these spaces a communal and participative value. Therefore, it is precisely the inhabitants that become the principal actors in their environment. The population identifies itself with the district with the aim of belonging to a heterogeneous totality. The « boulevards » that are created are thought for the totality community of Plan d’Aou and could eventually also be extended to the surrounding districts. We propose different plots which could be shared between individuals or groups (5, 10 or 50 people) with the intention of offering spaces for common activities which could be developed according to their interests with respect to the collective spirit. We star up with the statement that each community has 3 different spaces to choose at their disposal: agardening space, a ground for leisure, a built space. This association of programmes will permit the inhabitants of the district or from others, to share their values and hence re-shape this places in order to serve for a bigger community (pool, gardens, greenhouses, urban beaches, workshops for artists…).


general birdview

street configuration


actual situation

the dream of the inhabitant

X3

dividing the plots

X2

X4

programmatic diagrams


catalogue of proposed typologies


a r c h i s c u l p t u r e


THEWHITESERIES-ARCHISCULPTURES-PUBLICWORKS Konkrete Utopien - Realismus Klub - Berlin - 2015 OUTLINE Festival 2015 - Moscow / UM2016 Festival - Uckermark - 2016 architecture / art series collaboration with Brad Downey As a series of architectural sculptures, the pieces attempt to explore the boundaries of function and dysfunction. According to the position and the function they are carrying out, they could be classified either as usable sculptures, or as somewhat absurd architectural pieces. From the first suite suit, designed to fit he artist moving around the gallery space; the hut on the soviet lamp; the bridge on the railtracks or the platform on the water, all pieces share some common characteristics: - they have an initial parasitic condition upon their context - they generate an inner and outer space - they trigger or are product of a flux - they are interactive, touchable, usable, functional - they have a sharp, simple, white, abstract geometry The White Series is an ongoing experimental project between fruit of a collaboration between Diego Sologuren and Brad Downey.


suite suit - Realismus Klub - Berlin


the parasite - OUTLINE2015 - Moscow


the Bridge - OUTLINE2015 - Moscow


the tunnel, the ladder, the platform - UM2016 - Uckermark [DE]


a r t w o r k s

NO PIECE 01 - DUST - SCHILLERPALAST - BERLIN 2016 - Materials: wood, glue, acrylic paint, iron cable The perception of space is a mental illusion produced by the definition of its limits. Space can be light, energy, flows, sound, life; but also nothingness, silence, air, dust. A hanging plateau is occupied by a vacuum: an implied space, an absent form; a piece of void, quietness; suspended dust in the air.


a r t w o r k s

REINVENTING A CHAIR - KOUDOUGOU - BURKINA FASO 2016 - Materials: steel rebars The components of a system can configure a new reality for perception. Its projection may reinvent its meaning and originate a new dimension for rationality. The series explore the interaction of two structural elements of a steel chair in relationship with each other. Their shadow is the third element, which multiplies the geometrical expression.


DIEGO SOLOGUREN 2017

Diego Sologuren Architecture and Art Portfolio  

Selection of Architecture and Art projects by Diego Sologuren. 2010-2016.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you