Page 1

PORTFOLIO

Portfolio

Dídac Sellarès Boada architecture student - escola tècnia superior d’arquitectura del vallès (ETSAV) 2016-2019


Name: Contact:

Dídac Sellarès Boada didac.sellares@gmail.com +34 672 036 215


Curriculum Vitae Education: ETSAV School of Architecture

Barcelona, Spain

Degree in architecture

2016 – Present

Escola Pia de Terrassa

Terrassa, Spain

High school (ESO) and Scientific-Technical Baccalaureate

2010 – 2016

Work experience: L35 Arquitectos Summer Intern Estudi Bosch S.L. Part-Time Assistant

Barcelona, Spain June – August 2019 Terrassa, Spain September 2017 – Present

Skills: Autocad

Advanced

MicroStation Bentley

Advanced

Rhinoceros Grasshopper Autokitchen

Good Begginer Advanced

SketchUp

Good

Lumion

Good

Adobe Lightroom Adobe InDesgin

Advanced Good


About me

I am attracted by the details; that is why I see in things attributes that one would pass over. The possibilities of the space are endless, architecture is, there will always be thousand ways to solve it and that increases my taste for it. My interests –among architecture- include photography.

The portofolio

This portafolio brings together some of the works done in the class subject Architecture Workshop and Projects. It includes some of the tasks that I have considered relevant to show. The last pages hold an annex with some of the pictures I recently took and personal projects. The following pages are a reflection of what I do and who I am.


Content Projects:

People and animals

page

1

3rd semester

Punkthaus

page 7

5th semester

La Sagrera

page 13

6th semester

Besòs legítim

page 19

4st semester

First year models

page 23

1st semester

Annex: Rhino & Grasshopper projects

page 27

Photography

page 31


People and animals Remodeled industrial warehouse

Location: Barcelona

1

Building area: 3530 m2


Can BatllĂł is an old industrial complex located next to Gran VĂ­a de las Corts Catalanes. It is made up of the facilities that created the textile factory created in 1878 and which in the late nineteenth century brought life to the neighborhood. The building is a work protected as a Cultural Good of Local Interest. The project consists in the interior remodeling of the industrial warehouse to cover a series of spaces that will be used to carry out activities, such as homeless shelter during the night or coworking areas during the day.

2


3


A city within a factory.

Main path.

Privacy.

The idea is that homeless people feel comfortable. It’s like a safe city inside an enclosed space.

It gives the spaces the same importance. It is free to enter, because its a public space. Two entrances on the long side, and one on the short side.

Modules create private interior spaces that allow their inhabitants to enjoy greater privacy in case they want to sleep outside.

The path is below the room level, thus creating a difference between public and private

As an adaptation they can start sleeping in the outside to end up sleeping under cover.

Not only this is gonna work as a places for the homeless during the night but also as a coworking space during the day.

4


5


Holes on the roof strategically places on the roads and squares inside.

Small wooden cabins to accommodate the homeless (night) or activities (day).

High platform for privacy and thermal comfort. To differentiate from the street.

6


Punkthaus

The course project proposes an exploration of the possibilities of the “point blocks” or “punkthaus”.

7

Location: Undifined

Building area: 2800 m2

facades

south-west

south-east


Collective dwelling or multi-family residence is a type of human habitat where several family homes or homes are located in the same building or property.

north-west

north-east

8


9


The rooms are constituted by spaces of similar surfaces. The houses will be approximately 60 m2, 80 m2 and 100 m2. The total constructed area of the building will be 2800 m2, not counting the ground floor.

10


11


The use of exposed concrete in the outside as in the interior is chosen for its materiality without image; It does not have on its own nor inductive geometry, nor vector organizer. The monolithism represented by this encounters with the fragility and purity of the glass. The iron, which frames the windows, aims to give relief to the building already delimited by the long vertical columns. 12


Planta baixa Ground floor

13 b’ 1/1000 Planta primera First floor b’ 1/1000

1/1000 1/1000

1/1000 1/1000

Planta primera Planta primera

b’ b’

1/1000 1/1000

1/1000 1/1000

a’ a’

The purpose is to formulate a concrete answear, in the form of a project, at condition of transformation of a determined physical context.

Comerç en primera planta 1/1500 Comerç en primera planta 1/1500

Building area: 24778 m2

Comerç en primera planta

Comerç en planta baixa 1/1500 Comerç en planta baixa 1/1500 El comerç a dos pisos està situat a totaEl lacomerç longitud de les rampes, i al a a dos pisos està situat voltant Masia (centre En la i al totade la la longitud de les illa). rampes,

b

Secció b-b’ b-b’ Section Secció b-b’

Section a-a’

b’

a’

Secció a-a’ Secció a-a’

b’

a’ a a’ a a’ a

b

Planta baixa Planta baixa

a

a

b

Location: Barcelona

a

b

La Sagrera

1/1500


Axonometria de la zona

14


1-Accés rampa amb comerç

1/500

2-Representació dels filtres (en rosat)

1-Accés rampa amb comerç 1-Ramps

1/500

1-Rampes: El punt d’accés al comerç serà allà on l’alçada de la rampa coincideix amb la del paviment de l’edificació. Això es repeteix en tota la seva longitud. 1/500

2-Filtres: 1/500 La disposició dels edificis i el fet que el comerç només sigui accessible per la zona de les rampes, crea uns interiors més privats. En rosat observem les terrasses en planta baixa d’aquests, el retranqueig de la terra i el fet d’estar sota coberta creen la privacitat. Verd públic = verd privat. No hi ha límits materials.

2-Representació dels filtres (en rosat)

1-Rampes: El punt d’accés al comerç serà allà on l’alçada de la rampa coincideix amb la del paviment de l’edificació. Això es repeteix en tota la seva longitud.

3-Desglosament interior

3-Moòduls: -El modelatge interior és flexible i combinable. -L’estructura i l’accés vertical són els únics elements immòbils. -Terrasses de diferents mides que es “mengen” la façana desdibuixant així la seva 2-Filtres: monotonia. La disposició dels edificis i el fet que el comerç només sigui accessible per la zona de -Nuclimés vertical obert/ventilat, façana vegetal. Darrera dels ascensors: bugaderia coles rampes, crea uns interiors privats. En rosat observem les terrasses en planta baixa d’aquests, el retranqueig de la terra i el fet d’estar sota coberta creen la privamunitaria per planta. citat. Verd públic = verd-La privat. No hi ha límits materials. planta, al ser sempre d’amplada no superior a tres mòduls em permet tenir sempre les habitacions ventilades. -Baixant i muntants col·locades al centre dels cubs en tots els casos. -Principal avantatge: família creix = compren més cubs, família decreix, en ven un.

1/500

4-Representació del desglosament de la Masia 2-Filters

2-Representació dels filtres (en rosat)

1/500

3-Moòduls: -El modelatge interior és flexible i combinable. -L’estructura i l’accés vertical són els únics elements immòbils. -Terrasses de diferents mides que es “mengen” la façana desdibuixant així la seva monotonia. Planta primera -Nucli vertical obert/ventilat, façana vegetal. Darrera dels ascensors: bugaderia co4-Transformar l’existent: munitaria per planta. La Masia es reconverteix en una nova parada del Metro de la Línia 4, que es preveu -La planta, al ser sempre d’amplada no superior a tres mòduls em permet tenir semallargar en del aquests pròxims anys. La d’aquesta nova parada crearà un nou pre les habitacions ventilades. 4-Representació desglosament decreació la Masia petit centre endels aquesta residencial. -Baixant i muntants col·locades al centre cubs enzona tots els casos. -Principal avantatge: família creix = compren més cubs, família decreix, en ven un.

4-Transform the existing

L’axonometria és una representació dels diferents nivells d’aquesta nova construcció

Masia

Masia 1-Rampes: El punt d’accés al comerç serà allà on de l’alçada de la rampa coincideix amb la del 4-Representació del desglosament la Masia paviment de l’edificació. Això es repeteix en tota la seva longitud.

vamente para uso académico]

Masia

4-Transformar l’existent: La Masia es reconverteix en una nova parada del Metro de la Línia 4, que es preveu allargar en aquests pròxims anys. La creació d’aquesta nova parada crearà un nou petit centre en aquesta zona residencial. 3-Desglosament interior Rambla L’axonometria és una representació dels diferents nivells d’aquesta nova construcció

[Exclusivamente para uso académico]

Menys de 300 m de distancia - 3 a 5 minuts camiant

2-Filtres: La disposició dels edificis i el fet que el comerç només sigui accessible per la zona de amente para uso académico] les rampes, crea uns interiors més privats. En rosat observem les terrasses en planta [Exclusivamente para uso académico] baixa d’aquests, el retranqueig de la terra i el fet d’estar sota coberta creen la privausivamente académico] Menys deprivat. 300 m No de hi distancia 3 a 5 minuts camiant mente parapara usouso académico] citat. Verd públic = verd ha límits-materials.

15

sivamente para uso académico]

[Exclusivamente para uso académico]

de Prim Línia 4

Menys de 300 m de distancia - 3 a 5 minuts camiant Planta baixa Rambla de Prim Línia 4

TAP VI

A+C: Arquitectura i Ciutat QM Primavera 18-19

Professors: Benjamin Pleguezuelos Casino i Isab


1-Ramps: The access point to the trade will be where the height of the ramp coincides with that of the ramp of the building.

2-Filters: The disposition of the buildings and the fact that the commerce is only accessible by the ramps, creates more private interiors. In pink we observe the terraces.

/500 1/500

2-Representació dels filtres (en rosat)

1/500

2-Representació dels filtres (en rosat)

1/500

3-Modules: -Flexible and can be combined. 1-Rampes: El punt d’accés al comerç serà allà on l’alçada de la rampa coincideix amb la del 1-Rampes: -The structure and the access El punt d’accés al Això comerç serà allàen ontota l’alçada devertical la rampa coincideix amb la del paviment de l’edificació. es repeteix la seva longitud. paviment de l’edificació. Això es repeteix en tota la seva longitud. are the only immovable elements. -Vertical acces open / vegatable faça2-Filtres: 2-Filtres: Lade. disposició dels edificis i el fetthe que el comerç només sigui accessible per la zona de Behind community La disposició edificis i el privats. fet queelevators: el només sigui per planta la zona de les rampes, crea unsdels interiors més Encomerç rosat observem lesaccessible terrasses en les rampes, crea uns interiors més privats. En rosat observem les terrasses en planta baixa d’aquests, el retranqueig de la terra i el fet d’estar sota coberta creen la privalaundry per plant. baixa d’aquests, el retranqueig de la terra i el fet d’estar sota coberta creen la privacitat. Verd públic = verd privat. No hi ha límits materials. citat. Verd públic = verd privat. No hi ha límits materials. -The floorplan, being always of width no greater than three modules so the rooms 3-Moòduls: 3-Moòduls: -Elcan modelatge interior és flexible i combinable. be ventilated. -El modelatge interior és flexible i combinable. -L’estructura i l’accési l’accés verticalvertical són elssón únics immòbils. -L’estructura elselements únics elements immòbils. -Terrasses de diferents mides que esque “mengen” la façana desdibuixant així la seva -Terrasses de diferents mides es “mengen” la façana desdibuixant així la seva -Family grows = buy more cubes, family monotonia. monotonia. -Nucli vertical obert/ventilat, vegetal. Darrera dels ascensors: bugaderia -Nucli vertical obert/ventilat, façanafaçana vegetal. Darrera dels ascensors: bugaderia co- codecreases, munitaria per planta.they sell one. munitaria per planta.

3-Desglosament interior 3-Desglosament interior

3-Modules

Layout 2

Planta primera Planta primera

1/150 1/150

0707 7,7,

7,077,07

2,65 2,65

-La al planta, al ser sempre d’amplada no superior tres mòduls em permet -La planta, ser sempre d’amplada no superior a tres amòduls em permet tenirtenir sem-sempre les habitacions ventilades. pre les habitacions ventilades. -Baixant i muntants col·locades al centre dels cubs en tots els casos. -Baixant i muntants col·locades al centre dels cubs en tots els casos. -Principal avantatge: = compren més cubs, família decreix, en ven -Principal avantatge: família família creix =creix compren més cubs, família decreix, en ven un. un.

4-Transformar l’existent: 4-Transformar l’existent: La Masia es reconverteix en una nova parada del Metro de la Línia 4, que es preveu La Masiaallargar es reconverteix en una nova parada del Metro de la Línia 4, que es preveu en aquests pròxims anys. La creació d’aquesta nova parada crearà un nou allargar petit en aquests pròxims anys. La residencial. creació d’aquesta nova parada crearà un nou centre en aquesta zona petit centre en aquesta zona residencial. L’axonometria és una representació dels diferents nivells d’aquesta nova construcció L’axonometria és una representació dels diferents nivells d’aquesta nova construcció

4-Transform the existing: The “Masia” is converted into a new Metro stop. The will create a new small center in this residential area. Rambla de Prim Rambla de Prim

Línia 4 Línia 4

Layout 1

Planta baixa Planta baixa

1/150 1/150

TAP VI A+C: Arquitectura i Ciutat QM Primavera TAP VI A+C:18-19 Arquitectura i Ciutat Professors: Benjamin Pleguezuelos Casino i Isabel Castiñeira Palou

QM Primavera 18-19

Professors: Benjamin Pleguezuelos Casino i Isabel Castiñeira Palou

Mòdul tipus 1/100 Mòdul tipusfan 7,07 x 7,07 és a dir 1/100 Els mòduls 50 m2. Els mòduls fan 7,07 x 7,07 és a dir 50 m2. L’alçada és de 2,65. L’alçada és de els 2,65. Els pilars seran delimitadors entre mòduls.

The pillars will be the delimiters between modules.

Els pilars seran els delimitadors entre mòduls.

16

Dídac Sellarès Boada

Dídac Sellarès Boada


Axonometria de la zona

Vista exterior zona rampes

17

TAP VI A+C: Arquitectura i Ciutat

QM Primavera 18-19


Vista a peu de carrer

18


“Besòs legítim”

The purpose is to formulate an accurate response, in the form of a project, at condition of transformation physical context. Location: Badalona

19

Building area: 1872 m2


n of a determined

As we are occupying a space that belongs to the Basketball Club, taking advantage of its electricity, temperature, bathrooms, etc. We wanted to create individual spaces that during the night made the function of “habitat”. Given the lack of storage space, is to place locks that work as such during the day and as a room during the night for the homeless.

As we are occupying a space that belongs to the B ball Club, taking advantage of its electricity, tempe bathrooms, etc. We wanted to create individual spac during the night made the function of “habitat”. Giv lack of storage space, is to place locks that work a during the day and as a room during the night for th meless.

The spaces are designed so that you can enter wit mounts its space as he wants. This individual spaces can be used as individual chan wanted to create individual The spaces are designed so that you can enter with a cart and We it near where you sleep. The homeless The the Basketball Club it’s mounts its space as he wants. spaces that during the running, night this has the excl gymnasium, changing rooms and individual changin This individual spaces can be used as individual changing rooms for people who want to go to the gym.

made the function of “habitat”.

The the Basketball Club it’s running, this has the exclusive occupation of its facilities (lower and upper track, Changing rooms on the upper floor can be used by gymnasium, changing rooms and individual changing rooms on the floor). Thislower individual spaces can be closest to the public track above.

used as individual changing Changing rooms on the upper floor can be used by people from rooms outside, for sincepeople they are the ones that are who want to closest to the public track above. go to the gym. The the Basketball Club has the exclusive occupation of its facilities (lower and upper track, gymnasium, changing rooms and individual changing rooms on the lower floor).

As we ball Clu bathroo during lack of Taking into account the disastrous state of theduring roof, b Changing rooms on the upper vantage of this exisiting structure to generate ameless. flat ro floor can be used people the professor David by Garcia (assistant at our school), w The spa from outside, since of they the reinforcment that. are the mounts Taking into account the disastrous state of the roof, but the good ones condition of are the hinges; weto willthe takepuadthat closest ind vantage of this exisiting structure to generate a flat roof where to place a basketball court. Withe the help of blic track above. 20 This The the the professor David Garcia (assistant at our school), we have designed the adaptation of the structure and gymna

the reinforcment of that.


21


The purpose was to find a legitimate activity in the Barcelona area and propose an architectural solution. It had to relate an “occult collective� the community. Projects that prioritize cohabitability and the fertile relationships between what is established as acceptable and what is to be hidden.

22


First year projects

Sellarès Boada, Dídac

Sellarès Boada, Dídac Sellarès Boada, Dídac

23

Sellarès SellarèsBoada, Boada,Dídac Dídac


24 Sellarès Boada, Dídac


25


Annex:

26


Rhino & Grasshopper projects

27


28


29


30


Photography

31


32


Profile for didac_sellares

Portfolio 2016-2019  

Portfolio 2016-2019