Page 1

Зима 2013

PULSE

2012 МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА!

СПЕЦИАЛНАТА 2012 Интервю с Рууд ван ден Ейнден

ГОДИШЕН ПРЕГЛЕД Интервюта с топ мениджърите

МАРКИТЕ ПРЕЗ 2012 Анализ на успеха


ОТ РУУД ВАН ДЕН ЕЙНДЕН

Честита Нова Година! Н

адявам се, че всички сте се насладили на приятна почивка със своите семейства и приятели. В този текст ще обърна още веднъж поглед назад, към 2012. Беше една наистина забележителна година за нашата компания. Обемът и пазарният дял се увеличиха, възвърнахме лидерството си на пазара в последните месеци от годината, водещи сме в иновациите и изпълнихме заложените ни финансови цели. В този брой на Zagorka Pulse ще прочетете повече подробности за успехите, възможностите и предизвикателствата пред нас. Тук е мястото да благодаря на всички ви за приноса и ангажираността към нашата компания. Това е поредното доказателство, че ако хората на „Загорка“ са единни и мотивирани, могат да направят чудеса. През тази година се срещнах лично с много от вас и имам страхотни впечатления. Помня визитите на пазара и срещите с търговски представители навсякъде в България − от Свищов до Кърджали, от Варна до Кюстендил − и се впечатлих от енергията им, от това колко са горди да работят за компанията. Спомням си дискусиите с колегите от Закупуване, които ми представяха своите постижения и виждам желанието им да бъдат все по-добри. Помня как влязох в заседателната зала по време на конференцията на Верига на доставки в Трявна и усетих ентусиазма и всеотдайността на хората там. Помня процеса на бюджетиране и съм благодарен за упоритата работа на участниците в него. Спомням си обиколката в Пакетиране и операторите, гонещи най-високо ниво на OPI. Помня усилената работа на групата „Зелен офис“ в София и виждам, че техният ентусиазъм е заразителен за другите. Помня дискусиите с хората от Маркетинга за кампаниите и активациите и желанието им техните брандове да са на върха. Спомням си разговорите за безопасността в пивоварната и се радвам на големия напредък през последните месеци. Спомням си събитията за новопостъпили служители в пивоварната и техните изненадани лица. Спомням си истинската болка, която почувствахме, когато Сергей и Найден си отидоха от този свят и бях впечатлен от почитта, която колегите им отдадоха. Спомням си кампаниите с Мариан и събитията на Zagorka Fusion и съм горд, че се осмелихме да бъдем различни. Помня страстта, с която всички прегърнахме иновациите и споделям с гордост успехите им. Помня посещенията си в лабораторията, където се уверих, че ние правим най-добрите бири в България. Спомням си разговорите с мениджърите екипи в Продажби, които с гордост показваха постиженията на хората си. Помня първото си посещение в новите офиси на Зеления склад и усмихнатите лица, които ме посрещнаха там. Помня срещите на мениджмънт тима с всички вас през юли и моята гордост да бъда част от един професионален екип. Помня пресконференциите, които стъпка по стъпка изграждаха репутацията ни и как всеки път бях горд да

представям нашата прекрасна компания. Спомням си и стреса, който изживяха в пивоварната при TPM одита - съвсем скоро - и имам абсолютно доверие в екипа си. Спомням си деня, в който Ариана премина 1 милион хектолитра продажби и съм развълнуван от дългия път, който марката измина дотук. Помня още много неща … твърде много, за да бъдат споменати тук. Но най-вече си спомням хилядите разговори с вас в офиса, на пазара и в пивоварната и възхищението да осъзнаеш, че именно това са хората, които правят „Загорка“. Желая на вас и вашите семейства всичко най-добро през 2013 г.! И преди всичко здраве. Нека заедно да направим „Загорка” още подобра и успешна компания. Ние сме в добра форма, но лидерството не се подарява - трябва да се бориш за него всеки ден. Уверен съм, че можем да го направим отново, като единен екип – екипът на „Загорка”!

2013 ЗИМА 1


МЕЖДУНАРОДНИ НОВИНИ

СВЕТЛИНИТЕ НА ГРАДА!

HEINEKEN ПРАЗНУВА 140 ГОДИШНИНАТА СИ СЪС ЗРЕЛИЩНА ИНСТАЛАЦИЯ В РОДНИЯ СИ ДОМ - АМСТЕРДАМ

В началото на декември 2012 стартира светлинна инсталация, монтирана върху емблематичната пивоварна Heineken Experience. Пет хиляди зелени Heineken бутилки със светодиодни лампи в тях създадоха невиждан досега видеоекран, който спечели възхищението на милиони хора от цял свят. Много от зрителите изпратиха възторжени лични съобщения във Facebook страницата на марката. БЪРЗ ФАКТ: Иновативната инсталация съвпада с Amsterdam Lights Festival (7.12-3.01), празнувайки мащаба и изобретателния дух на Heineken.

МИНАЛО БЪДЕЩЕ!

HEINEKEN ПРАЗНУВА 140 Г. С НОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ДИЗАЙН НА ЕМБЛЕМАТИЧНАТА ЗЕЛЕНА БУТИЛКА Второто издание на Your Future Bottle Design Challenge е с тема Ремиксирай бъдещето ни. В него участниците имат възможността да смесват и преработват елементи и изображения, които са използвани през всичките 140 години, за да създадат иконична Heineken бутилка на бъдещето. Марката ще превърне работата на победителя в реалност, пускайки специална лимитирана серия 2013-14. Крайният срок е 1 март 2013. Развитието на проекта може да се види във Facebook, където в раздела yourfuturebottle има галерия от 250 изображения. БЪРЗ ФАКТ: Най-добрите 30 проекта ще бъдат изложени на уникалната платформа Седмица на дизайна в Милано през април 2013 г.

2 ЗИМА 2013

БЪРЗА ПОМОЩ!

ASIA PACIFIC BREWERIES СИНГАПУР ДАРИ 1 МЛН. ДОЛАРА НА НАЦИОНАЛНАТА БЪБРЕЧНА ФОНДАЦИЯ Само две седмици след като Heineken придоби APB, главният изпълнителен директор на компанията Жан Франсоа ван Боксмер, връчи чек на най-големия доставчик на диализа в Сингапур – NKF. „Щастливи сме да имаме положителна роля за онези, които имат по-малък късмет в живота. Това е внедрено в ДНК на нашата компания“, каза той. БЪРЗ ФАКТ: Дарение с такъв размер ще помогне на 50 пациента за година - около 7800 сесии хемодиализа.


НОВИНИ ОТ „ЗАГОРКА” АД

OTЧЕТ НА ДАРИТЕЛСКАТА ПРОГРАМА! ДАРИТЕЛСКАТА ПРОГРАМА СЪЗДАВАМЕ ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ ПРЕДСТАВИ ОТЧЕТ НА ИЗВЪРШЕНИТЕ ДЕЙНОСТИ ПРЕЗ 2012

В началото на май 2012, след провеждането на публичен конкурс, „Загорка“ АД дари 82 303 лв. за усвояване в посока околна среда и три основни направления: Опазване на водите, Рециклиране и Енергийна ефективност. С помощта на специално сформирана комисия от представители на общинска и областна администрация Стара Загора, ОДФ – Стара Загора, „Загорка” АД и независими експерти, през май бяха отличени 7 проекта – 2 в категория опазване на водите, 1 в рециклиране и 4 в енергийна ефективност. Цялото издание на програмата протече 9 месеца, 6 от които предвидени за изпълнението на дейностите. Крайният срок бе 31 октомври 2012, след което бе извършен обстоен преглед на всички дейности и анализ на реализираното. Пет от проектите бяха осъществени на територията на Стара Загора, останалите два се случиха в с. Шаново и с. Старозагорски бани. Всички предварително планирани активности, заложени в проектите, бяха изпълнени успешно в рамките на зададените срокове и правила на дарителската програма. В присъствието на медии и представители на НПО, изпълнили проектите и участвали в програмата, през декември 2012 бе направен обзор на дарителската инициатива. Фокусът на програмата Създаваме по-добро бъдеще през 2012 година – опазване на околната среда, отговаря напълно на целите на компанията ни да реализира своя бизнес отговорно и устойчиво и да бъде най-зеления пивовар в страната. БЪРЗ ФАКТ: Детайлният отчет по дейностите от Дарителската програма през 2012 може да бъде открит в секцията за корпоративна социална отговорност в сайта на компанията ни: www.heinekenzagorkabrewery.bg.

АКО ПИЕШ БИРА – ХИЧ, НЕДЕЙ ШОФИРА!

ИНИЦИАТИВАТА НА „ЗАГОРКА“ АД КАРАЙ ТРЕЗВО ПРОВОКИРА ШОФЬОРСКИТЕ СПОСОБНОСТИ НА СТОЛИЧАНИ С АВТОМОБИЛ-СИМУЛАТОР И „АЛКОХОЛНИ ОЧИЛА“ Полигонът на СБА в квартал Младост 3 стана арена на атрактивни сцени, част от информационната кампания Карай трезво. Инициативата се организира за първи път с цел да информира неопитните и млади шофьори (18-24 г.) за вредното влияние и рисковете от консумацията на алкохол зад волана. Участниците имаха възможността да изпробват способностите си за управление на автомобил в екстремни условия и да симулират реакциите си след консумация на алкохол със специални очила. Събитието бе открито от представители на „Загорка“ АД, СБА, Столична община и Пътна полиция. „Като социално-отговорна компания, „Загорка“ АД осъзнава своята роля и има ясна визия в подкрепа на обществено значими проблеми. С нашата нова кампания Карай трезво искаме да обърнем внимание на младите и неопитни шофьори за рисковете от употреба на алкохол и шофирането, както и да спомогнем за намаляването на произшествията на пътя“ – заяви на откриването Нина Владимирова. Посланикът на кампанията Карай трезво – младата българска рали състезателка Мануела Костадинова, демонстрира способности зад волана, като се качи първа в тестовия автомобил. Включилите се в симулацията водачи споделиха, че задачата е била сложна дори и без „алкохолните очила“ и изисква пределна концентрация. Комисия оцени най-добре справилите се и връчи награди.

БЪРЗ ФАКТ: Карай трезво е част от платформата за устойчиво развитие на компанията – Създаваме по-добро бъдеще и е провокирана от целите, поставени в националната стратегия на МС за подобряване безопасността на движението по пътищата за периода 2011-20 и негативните последствия от ПТП.

2013 ЗИМА 3


НАШИТЕ МАРКИ - ЗАГОРКА

ЗАГОРКА ПРЕЗ 2012

СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ НА ЗАТИШИЕ ЗАГОРКА УСКОРИ ТЕМПА СИ НА РАЗВИТИЕ И ОТБЕЛЯЗА НЕСРАВНИМ ОБРАТ. ПРЕЗ 2012 ТЯ ОТПРАЗНУВА СВОЯТА 110 ГОДИШНИНА, А С ИНОВАЦИИТЕ СИ СЕ УТВЪРДИ КАТО НАЙ-ПРОГРЕСИВНАТА МАРКА НА ПАЗАРА БЪЛГАРСКА БИРА НА СВЕТОВНО НИВО!

Успехът на Загорка беше немислим без последователната комуникация, която тя води през последните две години. Благодарение на нея марката се утвърди като „Българската бира на световно ниво” и представи рекламни клипове, които развиха идеята за това. Под шапката на кампанията премина и националната консуматорска активация през лятото, която предложи преживявания на световно ниво и привлекателни награди. Резултатите не закъсняха – посланието достигна до консуматорите (11% повече са категорични в решението си да пият именно Загорка), а марката отбеляза ръст на обема с невероятните 14%.

ЧАСТ ОТ РАЗГОВОРИТЕ НА КОНСУМАТОРИТЕ…

Забележителните иновации, които марката предложи – Zagorka Fusion и Zagorka Rezerva - бяха още една предпоставка за успех. Без аналог на пазара, те се превърнаха в предпочитан избор за потребители, които традиционно избират вино и коктейли. Уникалното вкусово предложение Zagorka Fusion влезе в люта битка с конкуренцията от сайдери и радлери, и само след няколко месеца на пазара изпревари Somersby. Есента дойде с тъмногранатов цвят, кадифен вкус и фин боровинков аромат. Новата реколта на Zagorka Rezerva 2012 затвърди позицията си на най-предпочитаното предложение за дългите и уютни зимни вечери.

110 ГОДИНИ ВЪЛНУВАЩА ИСТОРИЯ!

Юбилейните опаковки, които марката пусна, отбелязвайки 110-тата си годишнина, бяха приети с такъв интерес и любопитство, че дори станаха обект на колекционерство. Загорка цяла година напомняше за този празник с поредица от активности на пазара и в социалните мрежи. БЪРЗ ФАКТ: Загорка отбеляза ръст в пазарния си дял и достигна до 10,7%, а новата двулитрова бутилка се превърна в предпочитаната опаковка на масата на хиляди български семейства

4 ЗИМА 2013


НАШИТЕ МАРКИ - АРИАНА

АРИАНА ПРЕЗ 2012

ТАЗИ ГОДИНА ОБЕМЪТ НА ПРОДАЖБИТЕ НА АРИАНА НАДМИНА 1 000 000 HL.! ТАКИВА НИВА НА ПРОДАЖБИ „ЗАГОРКА“ АД ДОСТИГА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ 2000 Г, НО С ВСИЧКИТЕ СИ МАРКИ. Растежът на Ариана с 11 % през 2012 г. е знак за стабилност и повод за гордост – това е най-продаваната марка бира в България от 2009 насам. Тя е лидер на светло пиво (21,2% пазарен дял), на тъмното пиво (от 2008 насам) и на бирените миксове (с Радлер през 2012), като е на първо място по продажби на три от петте региона на пазара. Тези постижения са резултат от последователната комуникация през последните години, голям фокус върху активациите на бранда и непрекъснато увеличение на дистрибуцията. Ариана е с най-високите имидж индикатори до момента от всички бирени брандове на пазара – ТОМ (top of mind) и спонтанна познаваемост. Качеството й също е основополагащо за успеха – Ариана постига най-добрите резултати в тестовете за вкус на продукта сред всички популярни бири на пазара през последните 3 години. Всичко това е доказателство за постоянството на усилията, стремеж към качество и непрестанната борба за лидерство. Ариана Радлер стана най-успешната иновация за марката през последните години. Чрез изцяло продуктово фокусирана комуникация, Ариана Радлер обясни категорията на консуматора, продукта и двойната свежест, която дава. Бяха семплирани над 550 000 човека в големи вериги магазини, домове на хората, молове, градини, паркове, градски центрове, плажове, както и на всички участници и зрители на турнира Ариана Аматьорска Лига – всички важни места, в които потребителят има нужда от освежаващата напитка. В комуникация до търговски отдел, дистрибутори, ключови клиенти, медии и консуматори бе разяснено защо този продукт ще бъде успешен и бяха поставени високи цели за дистрибуция и диференциация – на точката на продажба, иновативни ПОС материали, допълнителни излагания. В резултат на това тя запълни нова пазарна ниша, не така добре развита от конкурентите, които са с минимални обеми, липса на високо качество и вкус.

ДА СИ ПОЖЕЛАЕМ ОЩЕ ПО-УСПЕШНА 2013 ГОДИНА И НОВИ УСПЕХИ С АРИАНА! БЪРЗ ФАКТ: Обемът на Ариана Радлер е по-голям от сбора на всички в категорията на бирените миксове по пазарен дял, достигайки 2% от целия пазар на бира в страната.

2013 ЗИМА 5


НАШИТЕ МАРКИ - HEINEKEN

HEINEKEN ПРЕЗ 2012

СИЛАТА НА МАРКАТА, ДОБРАТА РАБОТА НА ЕКИПА И НЕСТАНДАРТНИТЕ И МОДЕРНИ КОМУНИКАЦИОННИ КАМПАНИИ СА ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ПРЕЗ 2012 Г. През 2012 Heineken беше най-бързо растящият стратегически бранд в компанията, с двуцифрен ръст на продажбите спрямо миналата година. Много добро развитие имаха и показателите за силата на имиджа на марката, особено сред по-младата част от консуматорската група 18-35 г. Основните причини за добрите резултати несъмнено са силата на марката и добрата работа на хората в компанията. Heineken става посилна най-вече заради запомнящата се и изненадваща комуникация, както и силната подкрепа на международните кампании с локални активации: глобалната кампания The Date (с награди от Фестивала на креативността в Кан) беше първата за годината и даде възможност на българските мъже (и жени) да поканят половинките си на среща по наистина запомнящ се начин – с персонална серенада във Facebook. Още по-изненадващи бяха и локалните активации (място за срещи – The Date place, модна фотосесия, флашмоб и др.), които получиха първите в историята на бранда награди за кампания и дигитална комуникация от ФАРА. Партньорството на Heineken със Solar беше активацията, която събра на една сцена за първи път в България световните DJ звезди Давид Гета и Тиесто. Даже в подобна звездна компания, брандът не остана в сянката на шоуто на стадиона в Несебър. Всички посетители бяха изненадани от първия по рода си Бар – Денс Студио на колела. По-смелите се престрашиха да танцуват и станаха част от музикалното видео на Heineken – Human Equalizer . Силната година продължи и с кампания около премиерата на новия епизод от легендарната поредица за Джеймс Бонд – 007 Координати: Скайфол. Кампанията ще се запомни със силно телевизионно присъствие, спираща дъха дигитална кампания и промоции на локално ниво. Добрата работа на екипа, дисциплинираната ценова политика и търговски активности са другата основна причина за успеха през изминалата година. Има много показатели за силното представяне на екипа, от които балансираното развитие на всички опаковки е само един пример. Бутилката от 0,5 л и кенът от 0,5 л са традиционно най-продаваните опаковки, които допринесоха за по-добрите продажби. А резултатите на Heineken при наливните инсталации David и кена от 0,33 л са с най-добър ръст в проценти. БЪРЗ ФАКТ: Българските фенове на Heineken ясно заявиха своята позиция, харесвайки страницата на бирата във Facebook. През 2012 тя увеличи феновете си с 600%!

6 ЗИМА 2013


ИНОВАЦИИ И ЗЕЛЕНИ ИДЕИ

ИМАШ ЛИ ИДЕЯ?

В НАЧАЛОТО НА ДЕКЕМВРИ СТАРТИРА НОВОТО ИЗДАНИЕ НА HEINEKEN INNOVATION CHALLENGE – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО, КОЕТО КОМПАНИЯ HEINEKEN ОТПРАВЯ КЪМ ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ В НЕЯ ПО ЦЯЛ СВЯТ Heineken Innovation Challenge се организира за трета поредна година и както казва Рууд ван ден Ейнден: „Това е една чудесна възможност да бъдете забелязани.“ Иновациите са водещ фактор за растежа на всяка компания. Te допринасят за стратегическите й приоритети, поддържат растежа на обема и подобряват репутацията. Целта на корпорацията е да достигне иновации в размер на 6% до 2020 г. и да генерира нови идеи в пет ключови области - разнообразни вкусове, усъвършенстване на наливното пиво, по-здравословни предложения, усещане за висока класа, удобство вкъщи. Тази година конкурсът започва с локална фаза (до 18 януари 2013), в която всеки ще може да даде идеи или да доразвие вече публикувани. Темите са две: удобни опаковки за вкъщи и иновации, свързани с наливната бира. Сред локалните предложения до момента се отличиха: наливна инсталация на Radler с бучки лед, PET бутилка, която лесно се смачква след употреба, пиво базирано на Божуоле Нуво, чаша с лого, чувствително на температура, овкусители за бира и др. БЪРЗ ФАКТ: В самия край на 2012 имаше близо 700 идеи за иновации и около 900 обогатявания. Регистрирани бяха около 800 човека, като най-активните са от Мексико, Великобритания и Египет.

ЗЕЛЕНИ РЕЗУЛТАТИ ПРЕЗ 2012!

И през 2012 „Загорка“ АД неизменно бе водена от амбицията да бъде зелен пивовар и в духа на един от основните принципи на корпоративната социална отговорност, се стремеше да прави добро, докато развива бизнеса си През изминалата година успешно реализирахме ключовите проекти, част от платформата Създаваме по-добро бъдеще и постигнахме добри резултати, които ни дават увереност да продължаваме смело напред. Ето какво направихме всички ние с обединени сили във водещите стратегически насоки: ЗЕЛЕН ПИВОВАР: Завършихме строежа на зеления склад в пивоварната и предстои през 2013 той да бъде сертифициран по BREEAM. В пивоварната бяха оптимизирани процесите, свързани с намаляването на употреба на енергия и вода. В резултат на това през 2012 сме изразходвали с 8% по-малко термална, с 9 % по-малко електрическа енергия и със 7,8% по-малко вода в сравнение с количествата, които са ни били необходими през 2009. ЗЕЛЕНА ТЪРГОВИЯ: Разработихме информационни материали – стикер за охладителните системи и брошура за наливните инсталации, които разпространихме сред партньорите ни на пазара и по този начин увеличихме информираността им за енергийната ефективност на охладителните системи, които предлагаме. Благодарение на оптимизирането на логистиката и въвеждането на практиката на еднопосочни курсове сме спестили 262 т.

вредни емисии в околната среда, а еднопосочните курсове са се увеличили с 1,3%. АНГАЖИРАНОСТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ: Проведохме за втори път в Стара Загора Ден на доброволчеството – участниците този път бяха с 50% повече, а резултатите – чист парк Бедечка, нови пейки и кошчета за боклук, инсталирани спортни уреди и беседка от рециклирани материали. „Зелен офис“ – успяхме да променим отношението на колегите в офиса в София – голяма част от тях не използват асансьора, изхвърлят отпадъците си разделно, пестят водата и ресурсите, а по-зеленомислещите участваха в конкурс за рециклиране и направата на Коледни картички от рециклирани материали. Някои от успешните дейности ще бъдат пренесени и в пивоварната през 2013. ЗАГОРКА СЕ ГРИЖИ: Дарителската програма завърши успешно с реализирани дарения на стойност 82 303 лв в посока опазване на околната среда по 7 проекта на територията на регион Стара Загора. ОТГОВОРНА КОНСУМАЦИЯ: На браншово ниво, съвместно със СПБ, реализирахме кампания за превенция на консумацията на алкохол от непълнолетни – „Спортът е по-добрия начин децата да пораснат“ ПАРТНЬОРСТВА ЗА РАЗВИТИЕ: В партньорство със СБА стартирахме кампания срещу употребата на алкохол по време на шофиране – „Карай трезво“, насочена най-вече към младите и неопитни шофьори. Бяха разработени информационно обучителни материали за школите и центровете от мрежата на СБА.

2013 ЗИМА 7


ИНТЕРВЮ

СПЕЦИАЛНАТА 2012!

Рууд ван ден Ейнден, изпълнителен директор на „Загорка“ АД, пред Zagorka Pulse за изминалата 2012-та – за успехите, амбициите и научените уроци Kак ще запомните 2012 г.? 2012-та беше специална година с много постижения за „Загорка“. Ние винаги сме били силна компания, но не можем да отречем, че през 2010 и 2011 бяхме изправени пред негативни тенденции. Миналата година доказахме, че сме в състояние да променим тези тенденции и въпреки кризата да се върнем отново към растеж, към лидерство на пазара, като една от най-бързо развиващите се компании на Heineken за Централна и 8 ЗИМА 2013

Източна Европа. Направихме го с мъдри решения и упорита работа на хората от „Загорка“. Чувствам се удовлетворен и много горд. Кое Ви достави най-голямо удоволствие? Много неща, и да изброя няколко няма да е честно ... но все пак мога да спомена онези, които са свързани с бъдещия ни възход: успешният старт на Ариана Радлер, доказа, че сме водещи в иновациите; подобряването на културата


на безопасност в Стара Загора − безопасността е на първо място и това е отговорност за всички ни; растежът ни в канал Ключови клиенти, тъй като трябва да печелим с победителите; стартът на Zagorka Fusion и Zagorka Rezerva, защото имахме смелостта да разширим категорията и да развием марката Загорка. Спестяването на енергия и вода в пивоварната − това намали разходите и се отрази положително на околната среда; спестяването на разходите от различни отдели и проекти, които подобриха нашата рентабилност и освободиха средства, които да инвестираме в разширяването на бизнеса; новите програми на отдел Човешки ресурси, които ще положат основата за развитието на таланти; духът в отдел Продажби, които сами се изградиха като победители на пазара. Много по-балансираният подход за месечни продажби, който подпомага ефективността в производството и в Дистрибуция; подобряване на оценките за вкуса на бирата, защото качеството в нашия бранш е в основата на всичко; много добрите резултати от последното проучване на организационния климат, показващи висока ангажираност на хората ни; най-високите резултати в последния TPM одит са истинско признание за усилената работа в последната година и така нататък, и така нататък...

За мен, а и съм убеден за целия мениджмънт тим, срещите ни със служителите през юли миналата година бяха фантастично преживяване. През март 2011 г., когато не бяхме в много добра форма като компания, мениджмънт тима се събрахме и начертахме нашата бъдеща визия: МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА 2015 и нашата бъдеща стратегия: да печелим с потребители, клиенти, хора, отлично изпълнение и с общността. Резултатите не дойдоха веднага. Въпреки това, ние бяхме взели правилните решения и започнахме да работим в правилната посока. Горд съм, че лично видях първите успешни резултати още през лятото на 2012 г. По време на срещите с хората от „Загорка“

Каква е основната причина за тези резултати? Хората в „Загорка“. Имахме куража да се върнем към корените си, да преосмислим стратегиите и приоритетите си в доста области. Приехме някои истини и се фокусирахме много повече върху нещата, които наистина дават резултати.

Определяте ли нещо като не толкова успешно през 2012 г.? Нека се фокусираме върху успехите си, защото аз винаги съм казвал, че в „Загорка“ повече неща се правят правилно, отколкото грешно. Въпреки това наистина има някои неща за усъвършенстване. Например, имахме висок разход за брак на материали, найвече заради нашите иновации. Един от големите уроци за мен е, че трябва да станем по-гъвкави

Какво беше най-ценно лично за Вас?

в планирането и в реализирания обем на иновациите. Това се отразява върху всички. Трябва да приемем, че е трудно да се предвидят обемите на нов продукт, но също така трябва да се опитаме да работим по план, да сме гъвкави при закупуване на бутилки и ресурси, както и да планираме производството. Това ще бъде голяма тема за 2013 г. и по-нататък, тъй като ще заложим на иновациите като двигател за нашия растеж. Какви, според Вас, ще бъдат основните теми за 2013? На първо място, ние сме в добра форма и можем да бъдем спокойни. И все пак, най-големият капан, в който можем да попаднем е самодоволството, мисълта,

ИМАХМЕ КУРАЖА ДА СЕ ВЪРНЕМ КЪМ КОРЕНИТЕ СИ, ДА ПРЕОСМИСЛИМ СТРАТЕГИИТЕ И ПРИОРИТЕТИТЕ СИ В ДОСТА ОБЛАСТИ. почувствах енергия и увереност и нямах никакво съмнение, че сме на прав път в една много добра година. Това е вдъхновяващо чувство.

че всичко ще се случи отново с лекота. Това, че през 2012 имаше фактори, които ни помагаха да се движим напред, не означава автоматично, че ще бъде така и през 2013 г. Да не забравяме, че 2012 беше благоприятна − ако Ариана Радлер беше успех за нас, то ние се борихме здраво за постигането на този успех. Конкуренцията гори от нетърпение също да покаже какво може. Казвайки това искам да набележа четири основни насоки за 2013 г.: устойчиво лидерство на пазара, изграждане на стойност, контрол на разходите и професионално развитие.

2013 ЗИМА 9


ИНТЕРВЮ

Да започнем с устойчивото лидерство на пазара: през последните месеци, ние върнахме лидерството си на пазара, но то все още е крехко. Дължим на себе си и марките ни тази позиция да стане по-устойчива. Новите ни кампании, иновации и постоянният фокус върху отличното изпълнение ще ни помогнат за това. Втората тема е изграждането на стойност. Едно от нашите най-големи предизвикателства, пред които сме изправени, не е само увереността, че пазарният ни дял расте, но и по-голям фокус върху създаването на стойност. През последните години прихо-

10 З И М А 2 0 1 3

дът за хектолитър в България не е нараснал, главно поради преминаването към по-големи и по-големи РЕТ бутилки и силната конкуренция в този сегмент. През 2012 г. наблюдавахме впечатляващ ръст на нашите обеми и пазарния ни дял, но не и на прихода ни за хектолитър. Ето защо, е важно да продължим инвестирането в опаковки като бутилки и кенове, в сегмента на разфасовки от 100 cl. Оставаме ангажирани в изграждането на надеждни, адекватни и отличителни марки, тъй като това е най-добрата гаранция, че потребителят е готов да плати цената за нашите продукти! Иновациите имат основен принос за създава-

нето на добавена стойност. През 2013 г., ние наистина ще трябва да сме обединени като организация около иновациите, както направихме през 2012. 2013 година ще бъде втората година за бирените миксове и зависи от нас да приемем предизвикателството да разширим и поведем този обещаващ сегмент. Третата тема е контрол на разходите. Бирената индустрия е изправена пред увеличаване на разходите, като цените на малц и ечемик се увеличават, енергията и водата поскъпват. Паралелно с това нарастват разходите за заплати и модернизиране на технологиите. Както може би знаете, Heineken стартира глобална


ства, като дадем най-доброто от себе си. Въпреки че сме силна организация, можем да бъдем по-добри специалисти, по-добри мениджъри, по-добри екипни играчи. И това не означава, че всички имаме нужда от обучение. Разбира се, може да помогне, но е много по-важно това, което учиш на работа, съветите на колегите, отговорността към другите, това да си тяхна подкрепа, да приемеш предизвикателството да промениш вече утвърденото. Аз твърдо вярвам, че ако стоиш на едно място, ти всъщност се

жалявам е, че можеше да взема някои мерки по-рано. Отне време, на мен и на екипа ми, за да начертаем правилната посока и да вземем някои важни решения. В личен план се гордея, че живея в страна и култура, която носи истинско удоволствие за мен и семейството ми. България е прекрасна и винаги ще има място в сърцето ми за нея. Съжалявам, че не научих езика в началото: това щеше да направи живота много по-лесен, но по-важното е − щях да успея да опозная всички вас още по-добре. Няма да забравя

ПРИЕХМЕ НЯКОИ ИСТИНИ И СЕ ФОКУСИРАХМЕ МНОГО ПОВЕЧЕ ВЪРХУ НЕЩАТА, КОИТО НАИСТИНА ДАВАТ РЕЗУЛТАТИ. програма наречен TCM2, с цел спестяване на разходите. „Загорка“ АД изпълни своята част през 2012. През 2013 г., ще имаме някои инициативи за намаляване на разходите, като спрем да влагаме средства в дейности, които не подпомагат стратегията ни на вдъхновена от потребителите, водена от марките ни и ориентирана към клиентите компания. Четвъртата тема е тази за развитието. Тя засяга всички нас – и професионално, и лично. Времената се променят, пазарът се развива, Heineken се разраства като глобална компания и нашите клиенти ще бъдат все по-взискателни. Трябва да се справим с тези предизвикател-

връщаш назад. Убеден съм, че тази организация е способна на много повече, и насърчавам всички ви да направите тази стъпка през 2013 г. Вече сте почти четири години в България? С какво се гордеете най-много и за какво съжалявате? От гледна точка на бизнеса съм горд, че имам до себе си стабилен мениджърски екип, както и всички вас, които правите „Загорка“ по-силна компания, оцеляваща във време на криза. Някой ден кризата ще свърши и тогава съм убеден, че ние ще сме много по-силни, отколкото когато влязохме в нея. Това, за което съ-

този урок. Какво бихте казали на хората от „Загорка“ АД? Искам за пореден път да им благодаря за големите постижения през 2012. Пожелавам им още по-голям успех през 2013. Нека да живеят с нашите ценности всеки ден – стремеж към качество, уважение, забавление. Надявам се да продължават да учат и да осъзнаят, че работят със страхотни колеги, които ги подкрепят. Но най-вече искам да пожелая здраве и всичко най-добро за тях и техните семейства. И нека всичките им съкровени желания се сбъднат!

2 0 1 3 З И М А 11


АНКЕТА

2012 – МИСИЯ ВЪЗМОЖНА!

ОБЪРНАХМЕ СЕ КЪМ ТОП МЕНИДЖЪРИТЕ НА КОМПАНИЯТА И ГИ ПОМОЛИХМЕ ДА ОБОБЩЯТ ИЗМИНАЛАТА 2012 И ДА ОТКРЕХНАТ ЗАВЕСАТА НА 2013. В ОТГОВОРИТЕ СИ НА 5-ТЕ ВЪПРОСА ТЕ ИЗРАЗИХА УВЕРЕНОСТ В СТАБИЛНОСТТА И УСПЕХА НА КОМПАНИЯТА. с нашите хора. Стартирахме програмата Leadership Academy. Започнахме активно да работим върху имиджа на „Загорка“ като работодател. Създадохме нова стажантска програма – Zagorka Future Managers. Особено се гордея с високото ниво на ангажираност в компанията ни и в тази връзка – с програмата за признание, която създадохме. Не успях да си организирам подобаваща лятна ваканция, тъй като отделът ми беше в намален състав.

ИВЕЛИНА ЯНАКИЕВА

Мениджър Човешки ресурси 1. Каква е оценката ви за 2012? 2. Кое беше Мисия Възможна за вас през 2012? 3. Има ли нещо, което не успяхте да реализирате през 2012? 4. С какво 2013 ще бъде по-различна? Какви са бъдещите ви цели? 5. Как ще работите с екипа си през 2013? 12 З И М А 2 0 1 3

Отлична година, която ни даде увереност, че вървим в правилната посока. Стартирахме много важни стратегически проекти и положихме добри основи за постигането на още подобри резултати в бъдеще. Това важи както за отдел Човешки ресурси, така и за цялата компания. Работихме много фокусирано и в трите основни насоки, заложени в стратегията на отдел Човешки ресурси, която е насочена към това да Печелим

2013 ще бъде още по-предизвикателна – година, в която ще трябва да докажем, че успехите ни не са временни. Ще продължаваме да работим много фокусирано върху стартираните през 2012 проекти и ще се стремим да постигнем още по-добри резултати. През тази година ще се опитам да дам на всички членове на екипа ми още повече увереност в работата им, като надграждам върху силните им страни и върху това, което ги прави успешни. Надявам се така да им помогна да получават удовлетворение и за напред!


2012 се оказа изключителна година за нашата компания - един много добър фундамент, за да изградим още по-устойчиво нашия бизнес. Тя просто доказа нашето убеждение, че марки и хора са печелившата комбинация за този вид бизнес.

РУМЕН КОЛЕВ

Маркетинг мениджър

Загорка, Загорка и пак Загорка. Ако има нещо, което веднага ме кара да се усмихна това е когато погледна към марката Загорка. И усмивката ми става още по-голяма, когато се сетя какво сме замислили за този красив бранд през 2013 и всичките стабилни планове, които имаме за него. Отмених си семейното пътешествие до Африка...

като едно - един екип, една цел.

НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ Мениджър продажби

2012 беше изключително успешна година. Не само това, което постигнахме, но и начина по който го направихме. Поехме риск, играхме агресивно, действахме винаги един ход преди конкуренцията, с клиентите работихме умно, разпределихме ресурсите правилно, действахме

Моята голяма цел бе да върна към растеж бизнеса ни - пазарен дял, пазарен дял, пазарен дял. Постиженията, които ми идват първо наум: След 6 години №2 си върнахме пазарното лидерство в Модерната търговия - изключително важен канал. Може би сме най-бързо растящата страна в Европа в този канал, една от малкото, които растат побързо от категорията бира в модерната търговия, една от малкото, които не си намаляват доходите, работейки с ключовите клиенти; Върнахме марката Загорка към ръст, след толкова години надолу. Това беше много важно за мен, много ми беше болно за Загорка, защото е един от малкото велики брандове на България. Работата, която свършихме с Ариана Радлер. Имахме чудесен продукт и добра кампания. Бяхме първи, активирахме го перфектно, взехме близо полови-

АНКЕТА

за втори път. Мисля, че трябва значително да подобря уменията си за планиране. Всички знаем, че ще бъде трудна година. Няма да повтарям защо, но ще кажа още веднъж, че победата е да печелиш с Потребителите, чрез Марките, в сътрудничество с Клиентите. Това е нашата стратегия, сега просто трябва да я изпълним.

Може би всички знаете, че половината от екипа ми е в отпуск по майчинство. Дами, ако имате нужда от детегледачка, винаги може да разчитате на мен. Това е валидно и за останалата част от екипа. Обещавам да съм там за вас.

ната от целия бизнес с бирени миксове. Четири от петте региона растат, и то не само там, където сме силни, например в София, но и на Черноморието, Северна България, където пазарният ни дял е по-нисък. И това става с по-добра събираемост на парите от дистрибуторите, по точни прогнози за продажбите и пониски фиксирани разходи. Екипът е в много добра форма - мобилизиран, ефективен, фокусиран. Получавам непрекъснато комплименти от други компании, от конкуренцията, от клиенти, за работата ни на пазара. Колегите, които не са пряко на пазара също много съдействат, за да сме по-ефективни и това не се отнася само за търговска администрация, но и за всички отдели и хора в компанията, с които ежедневно работим. Спирам, за да не стана досаден, но мога да напиша поне още 10 постижения, с които се гордея. В личен план съм длъжник на семейството, приятели-

2 0 1 3 З И М А 13


АНКЕТА те и на себе си дори, че не можах да отделя достатъчно качествено време за всички. В служебен - въпреки голямото ми желание, не можах да прекарам достатъчно време на пазара, с търговските представители, за да се опознаем по-добре.

Ще ни е по-трудно да изненадаме конкуренцията. Целта ми е да направим завоюваното устойчиво. Не искам да обещавам нищо. Както се казва „По делата ще ги познаете... „

бъдем по-добър бизнес партньор в организацията (контролерите добавят стойност към бизнеса чрез предоставяне на съответните финансови данни и рационални решения за вътрешните клиенти).

ЕРИК ЯНСЕН

Финансов мениджър Абсолютно страхотна година. Имам чувството, че бяхме загубили малко увереност и може би дори ни бяха обзели съмнения. През изминалата година, обаче увереността ни се върна, представихме се много добре и сме готови да печелим. Силно вярвам, че през следващата година пазарният дял и печалбите ще продължат да растат и ще бъдем номер едно. В по-личен план през 2012 започнах да опознавам България, „Загорка” и моя отдел много по-добре и вече се чувствам напълно у дома си. В края на годината стартирахме редица организационни промени в отдела. Това ще отнеме известно време и усилия на хората да се приспособят, но съм убеден, че в дългосрочен план това ще доведе до по-висока продуктивност и ще 14 З И М А 2 0 1 3

Не мога да обобщя всички успешни проекти, те са прекалено много, и малки и големи. И за да спомена някои от тях, мисля, че особено се гордеем с бързото месечно приключване (ние сме номер едно компания в региона, защото успяваме да приключим финансовите си отчети по-рано почти всеки месец) и със значителния напредък, постигнат при по-доброто управление на вземанията от клиенти* благодарение на отличната екипна работа между Продажби и Финанси (*намалихме средното време на плащане от нашите клиенти с 4 дни до 24 дни и като резултат сега компанията работи с отрицателен работен капитал). Освен това, контролерите използват много инструменти за отчет и анализ, за да подкрепят своите вътрешни клиенти за по-добри решения, както и за да се подобри точността на финансовата прогноза, например като разработения калкулатор за специални сделки и при подпомагането на иновационния процес. Отдел Закупуване спечели доста пари за компанията в областта на суровините и пакетиращите материали, както и в различни продукти и услуги. За финал IT отделът стана по-модерен с промяната ни към Windows 7 и Outlook.


АНКЕТА Имам чувството, че не прекарах достатъчно време на пазара и време с моите хора, поради многото бизнес приоритети, с които се сблъсках и защото в началото бях нов за бизнеса. 2013 г. ще бъде по-голямо предизвикателство за нас. Няма как да разчитаме само на добро време за нас и отново същото въздействие на нашите иновации. Ще започнем с по-високи очаквания към обема и печалбата. Същевременно усещам, че сме по-добре подготвени лично и професионално ... и сме готови за това предизвикателство! В моя отдел ни е нужно малко време да завършим промените, да задвижим нещата гладко, с ясни роли

и отговорности. Освен това ще продължим да подобряваме нашите умения да бъдем бизнес партньори в организацията. По отношение на работата ние трябва да „жънем“ това, което сме засели през 2012, например CO/PA (SAP модул, чрез който ще знаем точната рентабилност на всеки наш продукт от всеки клиент). Освен това, ще продължим да наблягаме върху спестяването на разходи и да се подготвяме за преход към FSS (Financial Share Service Centre), планиран за 2014-15 г. Ще прекарвам повече време с тях, не само с моите преки подчинени, но и с останалите колеги от отдела. но промяната и да направим новия екип и структура в отдела работещи и успешни от първия ден, и нашите клиенти и колегите да не почувстват промените. Смятам, че се справихме много добре и това е една от предпоставките за резултатите ни през 2012. Може би ще прозвучи странно, но не! Намерих време за всичко важно.

НЕВЕН МАДЖАРОВ

Мениджър верига на доставки 2012 е една много успешна година! Постигнахме високи резултати във всички направления, в които работихме и за много от тях надскочихме предварително набелязаните цели. Най-голямото предизвикателство през 2012 за мен беше да управляваме ефектив-

Целите, които сме си поставили и проектите, които сме планирали са различни. В този аспект, годината ще бъде различна, защото ще продължим да надграждаме над постигнатото до момента, за да постигнем дългосрочните си цели. Иначе, във всеки друг аспект, годината ще бъде „стандартна“ – динамична и предизвикателна. Ще им обещая свобода, за да творят; подкрепа, за да експериментират и екип/среда, в която да се развиват. 2 0 1 3 З И М А 15


„ЗАГОРКА“ В ЦИФРИ „ЗАГОРКА” АД Е НОМЕР

ЗАГОРКА ИМА

ОБЕМЪТ ПРОДАЖБИ НА АРИАНА НАДМИНА

HEINEKEN ДОСТИГНА

НЕМИСЛИМИТЕ

1

113

20

ОБЕМЪТ НА АРИАНА РАДЛЕР Е

„ЗАГОРКА“ АД ДАРИ 16 З И М А 2 0 1 3

ХИЛЯДИ ФЕНА ВЪВ FACEBООК, КОЕТО Я НАПРАВИ НАЙ-ПРЕДПОЧИТАНАТА БЪЛГАРСКА БИРА В СОЦИАЛНАТА МРЕЖА.

МИЛИОНА КОНСУМАТОРA СА ГЛЕДАЛИ БОНД РЕКЛАМАТА НА HEINEKEN THE EXPRESS.

1 000 000 ХЕКТОЛИТРА.

10 14%

720 000 РАСТЕЖЪТ НА АРИАНА ПРЕЗ 2012 Г. Е 11 %, БЪЛГАРСКАТА СТРАНИЦА НА HEINEKEN ВЪВ FACEBOOK УВЕЛИЧИ ФЕНОВЕТЕ СИ С

НА БЪЛГАРСКИЯ БИРЕН ПАЗАР.

МИЛИОНА ФЕНА ВЪВ FACEBOOK.

РЪСТ НА ОБЕМА ОТБЕЛЯЗА ЗАГОРКА ПРЕЗ 2012 Г. ДУШИ СА УЧАСТВАЛИ В ДИГИТАЛНОТО ИЗЖИВЯВАНЕ CRACK THE CASE ВЪВ FACEBOOK.

КОЕТО Я ПРАВИ НАЙ-ПРОДАВАНАТА БИРА В БЪЛГАРИЯ.

600 %

ПРЕЗ 2012.

82 303

ЛВ. ЗА ЗЕЛЕНАТА ПРОГРАМА СЪЗДАВАМЕ ПО-ДОБРО БЪДЕЩЕ.

2%

ОТ ЦЕЛИЯ ПАЗАР НА БИРА В СТРАНАТА - ПО-ГОЛЯМ ОТ СБОРА НА ВСИЧКИ В КАТЕГОРИЯТА БИРЕНИ МИКСОВЕ.


ПОЗИТИВНА ИСТОРИЯ

КРАСОТАТА НА ТЪМНАТА БИРА!

Русата певица Миленита стана посланик на тъмната бира на традиционния Есенен бирен салон и вдигна първи тост за новия сезон: „Тъмната бира за мен е по-женствена, по-чувствена, по-близка до мен самата. Наздраве за красотата на тъмната бира. Красота, която те кара да се влюбваш всеки ден по малко, да бъдеш по-вдъхновен и да се чувстваш щастлив да я споделиш с приятели.”

СЪБИРАЧ НА ИСТОРИИ! На 28 ноември 2012 г. в Гранд хотел София се проведе четвъртият Есенен бирен салон, организиран от Съюза на пивоварите в България. За пореден път медии, дипломати, представители на държавните институции, научните среди, бизнеса и именити приятели на бирата се събраха, за да отпразнуват началото на новия сезон на тъмната бира. Александър Грънчаров, председател на Съюза на пивоварите в България, приветства гостите и коментира тенденциите в сектора: „През 2011 г. в България са произведени 4,82 милиона хектолитра пиво, което ни поставя на 16-то място в страните от ЕС. По отношение на консумацията на бира на глава от населението в ЕС сме на 18 позиция, а по продажби на пиво сме на 14 място.” На българския пазар се предлагат 8 марки тъмно пиво родно производство, а заедно с микропивоварните и дистрибутираните вносни бири – стават 15. Водещият на програмата – журналистът Иван Върбанов, запозна гостите с качествата на тъмната бира. За тъмната напитка са присъщи ароматни кафеени нотки, лека карамелена сладост и плътен, ясно изразен малцов вкус. Любителите на бирата имаха възможността

да научат и малко повече за ритуалите около дегустацията на тъмната бира. Така например, за да се насладим най-пълно на качествата й, тя трябва да е изстудена до 9 градуса. За да усетим засилващия се букет и наситеността на аромата й, най-добре е да я дегустираме в овална чаша, леко извита към върха. За това как да приемаме тъмната бира като истински ценители разказа и радио водещият, бирен колекционер и автор на книгата Езикът на бирата – Людмил Фотев. Той подчерта, че напитката е особено подходяща през зимните месеци именно заради нейните качества – плътност, аромат и по-богат вкус. Специално подбраните нюанси на тъмното пиво отлично се съчетават с традиционните ни зимни ястия. Тъй като пивото допълва атмосферата на зимните празници, на събитието бяха представени най-популярните празнични бирени предложения и специалните лимитирани серии. БЪРЗ ФАКТ: Гостите имаха възможността да разгледат колекцията на Людмил Фотев от капачки на различни марки коледно пиво.

„Загорка“ АД отпразнува своята 110 годишнина със специална книга - Историята на пивоварна Загорка, която е първи опит за проследяване на цялостното й развитие. Неин автор е доц. д-р Светла Димитрова, с която Zagorka Pulse си поговори. Как стигнахте до идеята за такава книга? Във връзка с уреждане на музея Светът на Загорка попаднах на доста интересни материали – документи, илюстрации, статистически данни. Те ме наведоха на мисълта, че пивоварната заслужава едно по-задълбочено проучване. Колко време отне то? Около три години - изчетох всичко по темата и написах отделните глави, като съпоставих статистическите данни за пивоварната с тези за цялата пивоварна индустрия. Значителното предимство на „Загорка” ме мотивира още повече текстът да види бял свят. Реших за по-голяма яснота да има и пасажи, свързани с историческото развитие на

самата Стара Загора. Какви източници на информация сте използвали? Всички материали, събрани в музея Светът на Загорка, в държавния архив в Стара Загора, всички публикации в местната и централната преса от началото на пивоварната индустрия в града до днес, публикации в специализирани списания, включително и изданията на „Загорка”, както и книгите, посветени на пивопроизводството в България. Осъществих поредица от срещи с един от най-дългогодишните директори на „Загорка” Моньо Марков, със Стефан Димитров, със семейството на Генчо Станчев и др. За мен бе много важно мнението на Димитър Алексиев, затова му изпратих текста с молба за допълнения и корекции. БЪРЗ ФАКТ: „В архива на Министерството на финансите, където на никой не би му хрумнало да търси данни за пивоварната, попаднах на чертежите на „Тракия” и „Бъдещност” - бяха много интересни и изключително добре запазени. И до днес не мога да се нарадвам на находката“ – добавя Светла Димитрова.

2 0 1 3 З И М А 17


ОТБЛИЗО

Виктория Чорбаджийска ФУНКЦИОНАЛЕН МЕНИЖДЪР ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ

18 З И М А 2 0 1 3

НАЧАЛОТО Завършила съм специалност Химично инженерство с немски език в ХТМУ - София, като се дипломирах в Германия. Кариерата ми започна през 2005 г. със стажантска програма в „Каменица” АД. Идеята беше да се реализирам като технолог, но три години по-късно вече бях твърдо убедена, че искам да се занимавам в Човешки ресурси, а и винаги съм имала интерес и афинитет към работата за хората. В „Каменица” обаче нямах

възможност да се реализирам в тази област и затова разрових сайтовете за работа и там – изненада! – имаше позиция за HR супервайзър в „Кока-Кола ХБК“. Започнах през юни 2008 и понеже покривах Търговска функция пътувах непрекъснато: Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, София. За две години навъртях 120 хил. км. път. ПРОЗРЕНИЕТО Имала съм два момента в живота, когато съм била сигурна, че


трябва да поема по определен път - ще споделя само единия. Коренът ми е в Априлци, Троянския балкан. Това място за мен е константа вече 32 г. Прекарвах традиционно уикенда си там, около един басейн, беше лятото на 2010 и внезапно ме осени прозрение – исках дете! Чисто женско узряване, за което трябва да извървиш пътя си. Вече берях плодовете на работа, имах желание за развитие и нова крачка напред, но това автоматично означаваше още няколко години усилен труд. Година по-късно родих. Всичко се нареди прекрасно - появи се връзка, с която създадох именно това – емоционалния, разумно осъзнат, проект „дете”. Михаела беше резултат на първичната емоция, на онзи силен момент в началото на всяка връзка. До юли 2012 бях в майчинство. Върнах се в „КокаКола ХБК“, но случайно или не по същото време ме потърсиха от „Загорка“ чрез хедхънтинг агенция. Участвах в конкурса без да имам очаквания за успех, но…ето че вече 2 месеца съм част от компанията. ЗАГОРКА Тук културата е съвсем различна. Бирата е много по-сложен продукт за производство, носи в себе си семейни традиции, легенди, история. У хората се вижда и емоционална привързаност към продукта, постигнато е друго ниво на ангажираност на служителите в сравнение със темпото в „Кока-Кола ХБК“, което ти дава много, но и взима много. Любимата ми бира е Heineken - вкус, качество, послание и имидж. Дали от възрастта, не знам, но за първи път усещам, че не е толкова лесно да смениш работното си място и среда - нови лица, имена, навици. Предполагам това са

стандартите и филтрите, които всеки изгражда с времето и все по-трудно може да променя. Добро упражнение е в посока личностно развитие. Иначе в работния процес на HR не изпитвам затруднения. Имах възможност да се включа и в годишните срещи на различните функции, така че това ми помогна много в опознаването на хората. А скоро осъзнах и, че винаги започвам нова работа на дата включваща в себе си числото 2 – 2.01 - „Каменица“, 2.06 - „КокаКола ХБК“, 22.10 - „Загорка“. СВОБОДНО ВРЕМЕ Откакто имам дете, свободното ми време е изцяло посветено на него. Може да е клише, но наистина не знам какво е осмисляло живота ми преди това. Преди да се появи Михаела почивах с плуване и преходи в планината. Въздухът и водата са задължителни за живота ми, ще се върна към тях веднага щом малката поотрасне. Басейните в Хисар и винарната в Старосел винаги са били едни от котвите ми за уикенда – до скоро живеех в Пловдив. Стара планина е моята планина – гледката, въздуха, ароматите. Обичам да чета български автори. По време на майчинството си попаднах на няколко книги от Дончо Цончев. Пише основно кратки разкази, но така красиво, мъдро, с респект към природата и човечността, че оставят дълготрайна следа в ума. Искам всяка книга да оставя нещо в мен, да се уча, да израствам. Сега, например, за първи път чета Петър Дънов. Преди това прочетох Лидерът без титла на Робин Шарма. Търся простичките, но наистина големи ценности - любов, търпение, уважение. А за съжаление днес все повече живеем в един панаир на суетата.

Числото 2 Според китайската нумерология числото две е много щастливо, защото “добрите неща винаги идват по двойки“. На китайски думата за това число е идентична с “леко, лесно”.

Винарски комплекс Старосел В района на Старосел траките са правили и пиели вино още в V –VI век пр. Хр., което с право го нарежда между най-старите винарски тероари в света.

Дончо Цончев Български писател-прозаик, известен с реалистичната си проза. Героите му - спортисти, геолози, рибари, ловци, работници - са свързани пряко с начина му на живот. Негов е изразът: „Няма кофти въпрос. Бедата обикновено идва от отговорите.“

2 0 1 3 З И М А 19


БАРОМЕТЪР

ГОРЕ АКО ИМА РАЙ Магистърът фармацевт от Стара Загора Любомир Пировски създаде бира с райски газ - Бира N20. Той твърди, че газът е безвреден, възбужда хормона на щастието и се третира от закона като хранителна добавка, а не като опиат. Чакаме инвеститор и световна слава.

БИРЕН ЛЕК Съставката на хмела, хумулон, е ефективна срещу респираторен синцитиален вирус установиха изследователи от Медицинския университет в Сапоро, Япония. През студените зимни месеци вирусът причинява симптоми подобни на грип. Не и при биропиещите.

ДОН ДОМАТ Heineken пусна в Америка Tecate Michelada – коктейл с лимон, доматен сок и подправки, който е нещо като Блъди Мери, но с бира вместо водка. Той следва световната тенденция на бири с алкохолен вкус. Например Desperados, с аромат на текила.

ДОМ МИЛ ДОМ Японска неправителствена организация построи найголемия замък (умален модел на централната кула на замъка Такатори в град Нара) от 35 600 празни бирени кена. Така тя успя да влезе в рекордите на Гинес.

ОТ ГЛУПАВ ПО-ГЛУПАВ 5 затворници от Айдахо искат обезщетение от 1 млрд. долара от големи бирени и алкохолни компании, защото върху етикетите не било описано ясно и категорично въздействието на алкохола. Според тях това щяло да спре извършването на престъпленията.

ХЛАПАШКА РАБОТА Всеки втори ученик на възраст от 10 до 18 години се налива с бира поне 2 пъти седмично показват резултатите от националните проучвания за храненето и навиците на децата в ученическа възраст в България, направено през 2012.

ПЪРВОРОДЕН ГРЯХ Защитникът на „Динамо“ Загреб Домагой Вида влезе в Книгата на Гинес, защото изпи най-скъпата бира. Тя струвала 100 000 евро. Това е цена-наказание, защото влязъл с бутилка в клубния автобус след победа за Купата и я отворил пред очите на всички.

БИЧИ ПАЗАР Пивоварната Wynkoop в Денвър пусна Rocky Mountain Oyster Stout - бира с тестиси от бик, които са местен деликатес от векове. Създателите определят вкуса като смес от шоколад, калуа, кафе и леки нотки на чубрица. За всяко буре бира се използват точно 3 тестиса от бик.

ДОЛУ Списанието се издава на рециклирана хартия

20 З И М А 2 0 1 3

Zagorka Pulse е тримесечно издание на „Загорка“ АД, предназначено за служители на компанията. „Загорка“ АД София, бул. „Самоковско шосе“ 2А Стара Загора, ул. „Хан Аспарух“ 41

За контакт: Анна Великова, тел. 02/9760630 Валерия Дойчева, тел. 02/9760626

e-mail: zagorka_internal_communications@heineken.com


Zagorka Pulse Winter 2013  

Zagorka Pulse Winter 2013