Issuu on Google+

PORTFOLIO DI BELLA LISE

POST-GRAD ARCHITECT

2016


event center on the « môle citadelle » Graduation project - Strasbourg's port, France - 2016

Research and exhibition center Usine List, Rhinau, France - 2016

ROMKERT IN BUDAPEST Master Thesis - 2016

HOTSPOT

Strasbourg, France - 2014

Interior design for the graduation party Architecture School, Strasbourg, France - 2016

Anamorphosis : « un déjeuner sur l’ombre » april 2015


DI BELLA Lise April 7th 1993 (23 years old) 17 rue Thiergarten 67 000 STRASBOURG 06.10.99.87.49 dibellalise@gmail.com French (mother tongue), English (fluent)

EDUCATION 2016/2017 - Master of Architecture + Archeology (Double Master), ENSAS, Strasbourg 2016 - Diploma of Architect (Diplôme d’État d’Architecte - DEA), ENSAS, Strasbourg 2016 - Master of Architecture Degree, ENSAS, Strasbourg 2014 - Bachelor of Architecture, ENSAS (Strasbourg) & BME (Budapest) 2013 - CLES 2 English (level B2) 2011 - Baccalaureate of science and technology of the industry (Civil Engineering), Lycée le Corbusier, Illkirch-Graffenstaden

professional experiences 2016 - Temporary missions (event, inventory, material handling), Strasbourg 2015 - 2016 Usherette at the Opera House, OnR, Strasbourg 2015 - Intern at STAP Bas-Rhin, Patrimonial mission, (2 months), DRAC, Strasbourg 2013 - Intern at l’Atelier d’Architecture Deschamps (1 month), Sélestat


Competences DAO & CAO (AutoCad, ArchiCad, Sketchup, Allplan) PAO (Velux, TwinMotion, Photoshop, Illustrator, InDesign) Construction of models (physical or computer assisted) Communication (communication ease and good at handling new communication tools, visuals & social media)

Interests Traveling (I studied in Budapest, traveled in many European capitals and also in China, Senegal, North Africa countries, Ukraine, Turkey, NewYork & Cuba). New technologies and communication (social media, graphic design, actuality and new way to communicate with the world) Museum, exhibition, cinema, photography, conferences and new cultural experiences


event center on the « môle citadelle » Strasbourg’s port, France september 2016 Graduation project w/ the studio : Project, History & Heritage Teachers : Muller François-Frédéric, Kehr AnneSophie, Weber Patrick

Since the Middle Age, Strasbourg's port is evolving, moving and following the growth of the city. Today, after different localizations “le Port Autonome" (the autonomous port), is situated next to the Rhine, but it has left traces : canals, harbors and buildings Today, this port heritage is seating into the city, but is yet to be used totally. “Le Schéma Directeur des Deux Rives" (The master plan of the two banks) published in 2011, aim to connect the city of Strasbourg to Kehl, the German city right next to the Rhine. This master plan include many unused port facilities and areas I decided to work on the east coast of the "môle citadelle" (a triangular shaped pier), next to the smallest harbor of the city : the harbor of the Citadelle. Nowadays, there are three buildings on the pier, built in the 1930's by the "Port Autonome": an administrative building, storage halls and a mechanical workshop. These three buildings got my intention because there are in between the existing city and the one that is yet to be constructed (the pier is the first neighborhood of the master plan to be renewed), but mostly

because their shapes and uses are a huge testimony of the industrial architecture of this time and place. Today, the pier is calmer than ever : the administrative building is shut down, the storage halls are almost empty and unused, only the mechanical workshops are still working. The peninsula is now really far from the dynamic of the city, but the urban planning is trying to catch it up. Indeed, new projects are now, projected or already constructed, changing the port heritage of the city. The Pier Malraux, neighbor of the Citadelle's one, is home of new complexes for housing and leisure, lots of new building are emerging close to the canals, and with all this hype around this area, it's difficult not to ask our selves what the Citadelle pier and harbor is going to offer and how its building are going to survive. I wanted to bring a proposition with a dynamic and festive program, creating an urban core for the dwellings projected around this area by the master plan. I also tried to integrate a marina, missing part of Strasbourg, where water is everywhere but mainly unused. The Citadelle harbor, by its size and situation close to the city center, seemed to be perfect for this program. The omnipresence of water also challenged me and I had to question the role of the water, the canals and the banks inside of the city. In Strasbourg, the docks of the city are pleasant

but mostly underused. I wanted to keep their romantic qualities, with green spaces and calm vibe, while trying to boost them a bit, connecting them to public facilities and event spaces for example. The global program, with the marina (that creates a walkway on the water in between its pontoons), is divided in three main centers : - An event center, inside of the storage hall, with concert, exhibition and a reception spaces with an extension. - An artistic center, in the old mechanical workshops, converted into artist's workshops with shared spaces for the technical but also the public parts : galleries and an outdoor market. - A touristic center, in the former administrative space, restored as a tourism office with resting spaces, a restaurant and lavatory for the boaters of the marina. This center would be linked directly to the marina thanks to a pavilion placed right on the docks. I decided to focus my work on the event center, because of its program, and also because of its direct relation with the waterside. Firstly, I choose to create three different spaces for the center, that could be used alone or additionally to one another. The first existing hall is a "traditional" concert hall with a static stage. This stage can be used for a crowd inside the hall, but can also be opened on the outside and host an outdoor event.


Nouveau dessin du quais

1

2

The second existing hall is a more open and versatile space. It can host different style of event, inside it's big volume, but can also be open to face to docks or to face a patio, created by the extension.

urban plan printing scale 1/500

3

The foyer is the extension and last building of the center. It is a reception space that can host indoor and outdoor receptions, for big event happening in the other hall or for smaller one.

2

1

This three edifices are connected by a porch creating outdoor but protected spaces. It partially close the breach between the buildings and make it enjoyable and usable as extension tracé du quais existant of the inside venues.

4 2

2

3

10

6

4 5

9 7

5 6

7 3

11

Éléments du projet

6 8

Final documentation : https://issuu.com/dibellalise/docs/planches_pfe_molecitadelle

12 12

Final report with historical analysis :

http://issuu.com/dibellalise/docs/rapport_pfe_pages 7 existants projetés port

8 9

10

Plan masse 1/500

11


C’

B

A

A’

B’

C

plans Ground floor and 1st floor printing scale 1/200

plans rez-de-chaussé et étage 1/200


salle de concert - coupe-perspective AA’ 1/50 The 1st Hall : the concert hall - perspective-section bb’

festive - coupe-perspective BB’ 1/50 The 2nd hall : the partysalle hall - perspective-section cc’


la promenade sous la casquette

the covered la promenade sous lapromenade casquette

la halle 2 et sa terrasse couverte

the 2nd hall and the terrace la halle 2 etcovered sa terrasse couverte


les quais et le port de plaisance

le foyer et sa vue vers les bassins

the the marina les docks quais et and le port de plaisance

the foyer andleits view over theles canals foyer et sa vue vers bassins

north-est facade faรงade nord-est 1/200 printing scale 1/200

faรงade nord-est 1/200


espaces v techniques et de stockage les boîtes techniques structurant les espaces de réception

espaces v techniques et de stockage les boîtes techniques structurant les espaces de réception


bars et restaurations

terrasses

stockages

vestiaires

billetteries

régies

sanitaires

administration & locaux pour les employés schéma programmatique

bars et restaurations

terrasses

stockages

vestiaires

billetteries

régies

sanitaires

administration & locaux pour les employés schéma programmatique

long section aa' printing scale 1/100 coupe longitudinale CC’ 1/100

coupe longitudinale CC’ 1/100

façade sud-ouest 1/200

south-west façade sud-ouestfacade 1/200

printing scale 1/200


Research and exhibition center Usine List - Rhinau, France 2016 Studio : Constructing within an existing structure Teachers : Weber Patrick, Oziol Antoine

The List Factory is one of the only building the famous Ernst Neufert desgined. In 1942, Heinrich List, a rich German industrialist decided to build his new factory at the French border, in the small village of Rhinau. He asked Ernst Neufert, who saw there the opportunity of testing his architectural principles. Today, the village of Rhinau is known for it's crossing point over the Rhine, but the factory and its history are forgotten. It is still really present though : by its size and because it is next to the main road of the village, every visitor ask what is this huge and strange building doing here. The factory is modern by its design but old by its decrepitude, and enormous by its size but also by the big terrain it is still maintaining today, the building is somehow installed in the middle of nowhere and seem to have been that way forever. For this project, the program had to be extraordinary to be plausible. That's why I chose to rehabilitate the List factory as a research center, used by scientists with laboratories and offices, but also used as a showroom and exhibition center to host the general public. One

of the studio requirement was about extension buildings, I had to integrate an extension for my project and choose to create an amphitheater and seminary center in an additional volume, creating a new entrance on the north facade. The program, with public and private areas, needed separated circulations for both type of users. Because of this double program I also had to think about the gathering and cohabitation of the various users : their entrances and exits, the facilities for the visitors and for the searchers, the way the visitors could see the laboratory without interfering with the comfort and work of the searchers....

- For the double circulation issue I choose to keep the existing system of the factory for the use of the research center, but to create a new entrance and a new stairwell sliding inside the existing structure of the building. The stairs become an event inside of a really organized system, for the visitors visiting and going through the research area, without arming the good operation of the work. - The extension for the amphitheater, creating a new volume without pushing too hard on the shape of the factory. The space between the two building (the new one and the factory) become the new public entrance for the visitors and leave the south facade free of modification.

With the extension I tried to boost and break the sometime heavy aspect of the factory, by introducing a new axis of construction. By this way, I preserved an angle of the vision of the building for its north facade, without altering the south facade.

Reflexion & program : - Maintaining the vision of the big industrial floors, their natural light and transparency. I choose to install boxes inside of the big volumes. There would be 2 types of box : semi-transparent boxes for the work spaces (offices, laboratories, workshops) and opaque boxes structuring spaces and hiding storage, technical spaces or bathrooms.

The entire presentation and the historical analysis is on issuu : https://issuu.com/dibellalise/docs/pwp_usinelist


the north entrance, between the existing building and its extension


Section BB' : conference center printing scale 1/200

COUPE LONGITUDINALE _ BB’ 1/200

ExTENSION

5 1

20 10

50

section aa' : the visitor's stairs printing scale 1/200


2nd floor

1st floor

CROQUIS DE PRINCIPE

RéHABILITATION

ground floor

CROQUIS DE PRINCIPE

RéHABILITATION Axonometry : existing structures and designs of the new structures separating the public and privates areas


section-model showing interior designs and the stair's structure 1/200

the visitors' stairs showing a part


part of the laboratories


CIPAL

axonometry : the visitor's stairs

the entrance for the public visitors leading to the visitor's stairs


For the master thesis, I describe and analyze, chronologically, the evolution of a central and historical district of Budapest and its leisure places, indicative of the urban evolution and of the gentrification of the city. Through the analysis of the prominent actors of this urban renewal, I had to research what actions were changing the city the most, in good or bad ways. I wanted to show the different levels that the changes were the most effective. A documentary research was done to understand the history, the economy and the urban politic of the city, and also to show the context of the other eastern-European capitals, in a postsocialist country or not, to see if Budapest could be compared to scheme of other cities. Furthermore, field researches had to be done in order to have the most current informations. I interviewed part of the main actors of the dynamics to understand where the city development is coming from and where it is heading to.

The master thesis can be read on issuu :

https://issuu.com/dibellalise/docs/budapest_et_ses_bars_en_ruine_di_be

ROBERT CAPA, homme à la pioche (MFM) source : KINCSEZ (Karoly), « Photographes made in Hungary », Hongrie, ACTES SUD/MOTTA, 1998.

Master Thesis 2016 Director of the Thesis : Bocquet Denis Graded with the honors of the jury

Photos of the city center of Budapest after World War II

SZOLLOZY KALMAN, «Le pont Lanchid en ruine», 1945 source : KINCSEZ (Karoly), « Photographes made in Hungary », Hongrie, ACTES SUD/MOTTA, 1998.

ROMKERT IN BUDAPEST

Urban wastelands, testimony of a lack of reconstruction in the Jewish District, are today used for different purposes : parkings or terraces of hip clubs


picture of simpla's official website : szimpla.hu

personal picture, july 2015

personal picture, july 2015

Szimpla Kert, first ÂŤruin pubÂť, opened in 2001, it was representing a new creative flow then, that it tries to maintain now. personal picture, july 2015


HOTSPOT Strasbourg, France 2014 Optional class of Markus Hastenteufel Collaboration w/ Groslevin Johanna, Julen Debora, Rinaldo Pauline, Silva Nuno, Truong Antoine This workshop called ÂŤen.trainÂť was about reusing old train wagons, railways and other unused infrastructures to create emergency housing for the less fortunate. To connect this project with our city we worked on the idea th at the trains/shelters had to be a part of a more global system, connected to points in the city and in the everyday life of people. We thought about some HOTSPOTS, placed at key locations in Strasbourg : in public areas but not the touristic ones, with visibility but not focal points, to connect the community of en.train to the social dynamic of the city center. We designed mini-architecture & urban furniture, with various services (medical support, moving library) that could travel between the hotspots. We wanted this to be temporary and flexible, easy to use on both side (the one helping and the one getting help). We also thought about stationary services such as lockers, fountains and message boards. en.train. la toile.

T


Perspectives of the moving cabin and the lockers The designs of the structure to keep the cabins and locker simple and cost-efficient


Scenography & photography


interior design for the graduation party ENSAS (Architecture School), Strasbourg, France june - september 2016 Design, Organisation et Construction of the decor of the gala for the graduation party of the promotion 2016 of the ENSAS w/ Henry Mathias We had to take care of the scenography of the party if we wanted to celebrate it in a warm and festive atmosphere. The challenge here was to create a distinctive and quirky vibe for the celebration, in a place that the students celebrating their diploma knew as a work place that had been stressful,

Amphitheater of pallets Metallic drapes Buffet Stairwells with balloons Stage Exhibition area

Specification of the project : - Leaving a part of the hall for the exhibition of the student's models, - Having a podium for the bands playing music, - Covering the bay windows of the hall looking the Moll Street, - Creating an outside area for people smoking and eating We had a really small budget and Mathias & I choose to create an ÂŤAmerican promÂť vibe. We wanted to use drapes to cover the bays and to close the stairwell with balloons to have a more intimate atmosphere inside of the huge hall of the school. We choose neutral tones for the balloons and fabrics, but shiny ones, so the colorful lights would reflect and shine through them.

schematic plan


inspirations


We created an outdoor amphitheater, with pallets and a neutral fabric covering it. This was offering seats and tables for people enjoying the summer night to celebrate in the street next to the school. (photo credits : ENSAS 2016)

The set up had to be easy and quick. With volunteers, Mathias and I installed the different elements (the curtains, the balloons, the lights and all the furnitures) within the two days before the party. Because the event was short (just a few hours), and because we had to remove everything really quickly after the party because an other event was taking place in the hall the next day, we used simple hanging systems for the drapes and the nets for the balloons.


Anamorphosis : un dÊjeuner sur l’ombre april 2015 Intensive artistic studies Collaboration w/ Ferreux Charlotte Researches around the anamorphosis, between optical illusions, mathematics and the perfectly magical timing. We wanted to work with light, to create a light effect, and after a few day of research we got interested by shadows, the one created by the movements of the sun, hazardous patterns, sometimes induced by an elaborated system, or the opposite : a clearly drawn shape induced by a hazardous composition.


DI BELLA Lise architect https://issuu.com/dibellalise

dibellalise@gmail.com



Post-Grad Portfolio DI BELLA Lise