__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Învață online!

Tot ce trebuie să știi despre cursul online de formare antreprenorială


Bun venit la bord! ........................................................................................................................... 3 Cine sunt trainerii? .......................................................................................................................... 4 Care este scopul cursului? .............................................................................................................. 6 Care este structura cursului? ......................................................................................................... 6 Cum se desfășoară cursul? ............................................................................................................. 7 Ce este platforma elearning?......................................................................................................... 7 Ce sunt grupurile online? ............................................................................................................... 8 Ce sunt streamingurile live? .......................................................................................................... 9 Vom avea exerciții practice? .......................................................................................................... 9 Ce obligații am? ............................................................................................................................ 10 În ce ritm se desfășoară cursul? .................................................................................................. 11 În ce constă examenul final? ....................................................................................................... 12 Primesc certificat?......................................................................................................................... 12

Martie 2018


Bun venit la bord! Ai primit acest ghid de învățare pentru că te-ai înscis în grupul țintă al proiectului 40.000 de motive să devii antreprenor în România, și ca prim pas al proiectului participi la cursul online de dezvoltare antreprenorială, unde te salutăm cu drag și cu acest prilej. În acest ghid îți explicăm tot ce trebuie să știi despre cursul online. Te rugăm să citești cu atenție acest material, iar dacă rămâi cu întrebări neadresate, nu ezita să ni le transmiți.

Date de contact Dacă pe parcursul învățării apar întrebări cu privire la materialele de curs și exercițiile aferente, contactează trainerii în grupurile online din cadrul platformei elearning. Pentru detalii privind grupurile online citește capitolul Ce sunt grupurile online? Dacă vrei să trimiți email către traineri, iată adresele lor: Antal Ficz: ficz.antal@kepzesek.ro Dániel Kapusy: kapusyd@gmail.com Gabriella Várdai: info@gabriellavardai.com István Szabó: istvan@facilitator.ro Dacă ai întrebări cu privire la utilizarea platformei elearning, scrie-ne pe adresa: szocsildiko1@yahoo.co.uk (Ildikó Bagoly, coordonator program formare antreprenorială).

Cum să beneficiezi cât mai mult de acest curs? Dacă vrei să participi la concursul de planuri de afaceri pentru a obține finanțare pentru implementarea planului de afaceri, va trebui să participi în mod obligatoriu la cursul online de formare antreprenorială organizat în cadrul proiectului. Totuși sperăm că banii nu sunt singurul factor de motivație care te-a îndreptat către proiectul nostru, și ești conștient de faptul că autodevzoltarea continuă este indespensabilă pentru un antreprenor. Și oricum, știi zicala: cine nu știe cum să facă bani fără bani, nu va putea face nici cu bani. Iar banii fără bani (și cu bani, de altfel...) se fac învățând ceva nou și util în fiecare zi. Te rugăm să participi la acest curs având în minte această idee, și vei vedea că cele învățate te vor ajuta să faci bani și fără bani, dacă va fi cazul. Pentru a fi cât mai eficient în învățare, iată câteva idei de urmat:  Citește cu atenție acest ghid. Vei găși răspunsuri la aproape toate întrebările care pot apărea în legătură cu acest curs.  În prima săptămână de curs vom pune accent pe oferirea de ocazii pentru a face cunoștință cu trainerii și cu ceilalți participanți. Nu rata aceste ocazii! Abia așteptăm să te cunoaștem,


sperăm că interesul este reciproc. :) Urmărește primele streaminguri live, de prezentare, ale trainerilor, loghează-te în grupurile online, prezintă-te, citește prezentările colegilor, fii parte a comunității!  Profită de toate oportunitățile pentru a adresa întrebări trainerilor și colegilor, pentru a formula opinii, pentru a împărtăși problemele și dubiile tale cu privire la acest curs. Interacțiunea în cadrul cursului este posibilă cu prilejul streamingurilor live, în cadrul grupurilor online, dar poți să trimiți și mesaje personale trainerilor sau colegilor de curs.  Parcurge materialele de curs în ritmul tău, învață când ai timp și chef, dar te rugăm să iei în considerare că fiecare modul de curs are un interval de timp fix. Temele legate de un modul vor fi dezbătute în grupul de învățare în intervalul de timp dedicat modulului, tot în această perioadă vor fi programate streamingurile live aferente ale trainerilor, așadar în această perioadă vei putea beneficia cel mai intens de sprijinul trainerilor și colegilor.  Sperăm că nu te-ai înscris la acest scurt doar din curiozitate, ci pentru că ai un obiectiv concret. Acela de a lansa o nouă afacere și de a dezvolta planul de afaceri în cadrul cursului. Așadar este în interesul TĂU să participi în mod activ la curs și să faci toate exercițiile practice. Fișele de lucru pentru aceste exerciții sunt gândite astfel încât să te ajute să gândești, să planifici și să-ți pregătești planul de afaceri. Dacă ai o întrebare sau ai nevoie de ajutor, trainerii îți stau la dispoziție!  ”Dar eu nu am mai scris un plan de afaceri, nu am nicio șansă…” Ba cum să nu! Pentru a pregăti un plan de afaceri cel mai important este să te gândești și să planifici. Vestea bună este că acest curs te sprijină tocmai în a gândi și a planifica. Iar dacă poți să-ți imaginezi și să-ți planifici afacerea ta, formularea planului de afaceri nu va mai fi o problemă.

Cine sunt trainerii? Pe întreaga durată a cursului vei avea la dispoziție patru traineri care te vor ajuta în înțelegerea și prelucrarea materialelor de curs, precum și în aplicarea celor învățate, astfel încât la sfârșitul cursului să ai un plan de afaceri de milioane. Cine știe, face, cine nu știe, învață pe alții – spun unii, dar noi nu credem în această teorie. Din acest motiv trainerii care te vor învăța cum să-ți lansezi propria afacere chiar știu cum se face, pentru că nu sunt doar traineri, sunt și antreprenori. Fiind antreprenori de succes, nu bat câmpii, știu foarte bine care e treaba cu startupurile, și știu și cum să te sprijină în lansarea afecerii tale. Acest curs este un curs online, pe care vei parcurge în mod individual, într-un mediu fizic ales de tine, însă trainerii te vor acompania pe toată durata învățării. Îi vei auzi când vei parcurge materialele audio-video, îi vei vedea cu prilejul emisiunilor live, vor comunica cu tine în cadrul grupurilor online de pe platforma elearning, vor verifica exercițiile tale realizate și își vor sta la dispoziție dacă ai întrebări și nelămuriri.


Iată-i:

Trainer, coach și consultant HR cu experiență de aproape 15 ani. Antreprenor, administrator al firmei Fontium Training & Coaching. Oferă sprijin pentru antreprenori în vederea soluționării problemelor legate de resursele umane.

Expert cu cunoștințe vaste și experiență de 30 de ani în domeniul antreprenoriatului, managementului, formării profesionale a adulților și al mentoratului pentru startupuri, dobândite în diverse țări europene, precum și în Canada și SUA.

Trainer, facilitator, consultant și antreprenor cu experiență de peste 15 ani. Pe lângă administrarea propriei firme de consultanță participă în mod continuu în proiecte antreprenoriale finanțate de Banca Mondială și de Uniunea Europeană. Este manager de proiect al fundației care administrează Castelul Kálnoly din Micloșoara.

Coach și trainer recunoscut la nivel internațional, expert în domeniul autodezvoltării conștiente și al comunicării asertive. Se bucură cel mai mult când vede că oamenii percep diferența între a vorbi și a comunica.


Care este scopul cursului? Asemănător celor mai multe cursuri de dezvoltare antreprenorială, acest curs are ca scop să te sprijine în dezvoltarea unei afaceri viabile. Făcând parte dintr-un proiect mai amplu, cursul are menirea să te ajute să ajungi de la ideea ta de business la planul detaliat al afacerii, la un plan de afaceri competitiv, cu care vei putea participa la concursul de planuri de afaceri, care îți oferă șansa de a obține o finanțare de maxim 40.000 de euro pentru lansarea afacerii tale. Este foarte important ca acest plan să fie planul tău, să conțină ideile și dorințele tale, având în vedere aptitudinile și oportunitățile tale, că până la urmă TU vei fi cel care va trăi cu noua afacere, și probabil vrei ca viața de antreprenor să-ți fie o plăcere, nu un motiv de nemulțumire. Acest curs are tocmai acest avantaj: te ghidează pas cu pas prin procesul de planificare a afacerii tale, sprijinindu-te în pregătirea planului de afaceri chiar și în condițiile în care este prima dată când ești implicat într-o astfel de aventură. Fiecare lecție are un obiectiv de învățare, în sensul că te ajută să înțelegi ceva sau să faci ceva. Aceste obiective se regăsesc pe platforma elearning, le vei auzi în fiecare dintre materialele video. Te sfătuim să ai în vedere obiectivele de învățare înainte să abordezi o lecție, ca să-ți fie clar de ce merită s-o parcurgi.

Care este structura cursului? Cursul conține 10 module, fiecare acoperind un domeniu major al planificării și dezvoltării antreprenoriale. Astfel, de exemplu, într-un anumit modul vei învăța cum să descoperi cerințele de pe piață, cum să investighezi concurența, într-un alt modul vei vedea cum merită să planifici activitățile de marketing ale afacerii, există un modul separat pentru aspectele financiare ale firmei, și așa mai departe. Pe platforma e-learning materialele de curs sunt organizate pe module. Principalele materiale de curs sunt cele video, fiecare modul incluzând mai multe astfel de materiale. Pentru a fi mai simplu de parcurs, durata unui material video este de apx. 15-20 de minute. Fiecare lecție video are materiale complementare, inclusiv:  versiunea audio a materialului video, ca să poți învăța, de exemplu, și în timp ce conduci, în timp ce speli vasele, sau când petreci ore în șir pe mijloacele de transport public în drum spre serviciu și spre casă,  transcrisul materialului video (SCRIPT), ca să înveți cu plăcere și dacă preferi să citești în loc să vizionezi un material video sau să asculți un material audio,


 prezentare PPT cu cele mai importante idei din materialul video, ca să vezi esența, dacă nu ai nevoie de detalii,  materiale suport, de exemplu studii de caz, șabloane, exemple concrete, legislație aferentă, ca să ai la îndemână cât mai multe idei practice și inspirații. Știm că este important pentru tine să înveți în limba ta maternă, din acest motiv am avut grijă să ai acces la toate materialele de curs în limba română, și să ai posibilitatea de a comunica cu trainerii și cu colegii la curs în limba ta maternă. Ți-am pregătit în total 47 de lecții. Dar nu ai de ce să te sperii! :) Nu trebuie să știi toate detaliile prezentate în aceste lecții ca să-ți lansezi afacerea. Materialul de curs a fost conceput astfel încât să te ajute în elaborarea planului de afaceri, însă nu ne-am oprit aici. Am mai inclus și alte lecții utile, în lipsa cărora poți să ai un plan de afaceri, dar dacă vrei mai mult, dacă vrei să te dezvolți, ai acces la multiple resurse. Cursul este all-inclusive, poți considera lecțiile propuse ca fiind un meniu. Este decizia ta ce alegi. Dacă vrei să parcurgi doar lecțiile care te ajută în pregătirea planului de afaceri, nu e nicio problemă. Materialele vor fi accesibile și după finalizarea cursului și le vei avea la dispoziție și ulterior, când vei avea nevoie de ajutor în dezvoltarea afacerii.

Cum se desfășoară cursul? Cursul se desfășoară online, prin intermediul platformei elearning. În cadrul unui curs online nu există ore de curs care presupun participarea fizică, nu trebuie să te deplasezi, nu trebuie să frecventezi orele de curs, vei putea parcurge cursul în propriul tău ritm, în cadrul intervalelor de timp alocate fiecărui modul în parte. Dar trebuie să știi că – în ciuda tuturor avantajelor sale – un curs online poate constitui o provocare serioasă, pentru că în majoritatea timpului vei învăța în mod individual, ceea ce presupune să ai autodisciplină. În același timp trebuie să știi, că nu vei fi singur de-a lungul cursului. Vei putea contacta trainerii și colegii de curs în mod continuu, fie implicându-te în dezbaterile din cadrul grupurilor de învățare de pe platforma elearning, fie cu prilejul streamingurilor live ale trainerilor.

Ce este platforma elearning? Platforma e-learning este sala de curs virtuală, accesibilă pe pagina http://cursuri.diasporaungaria.ro. Vei intra pe platformă cu numele de utilizator și parola comunicate în email.


Platforma elearning este mediul în care poți să vizionezi, să asculți sau să citești materialele de curs, aici ai acces la fișele de lucru pregătite pentru componenta practică a cursului, și tot aici poți să încarci exercițiile realizate. În același timp platforma elearning funcționează și ca comunitate de învățare. Grupurile online de pe platformă îți oferă oportunitatea de a contacta trainerii și ceilalți cursanți, pentru:    

a dezbate idei și a gândi împreună, a discuta întrebările care apar în legătură cu materialele de curs, a oferi sprijin reciproc, a urmări streamingurile live ale trainerilor.

Examenul final va avea loc tot pe platforma elearning: aici vei putea completa testul aferent examenului teoretic, și aici vei putea încărca planul de afaceri pentru examenul practic. Pentru a utiliza în mod corespunzător platforma elearning vei avea nevoie de următoarele instrumente tehnice:      

adresă de e-mail funcțională, pe care o verifici zilnic, PC, laptop sau tabletă, eventual smartphone, acces la Internet, Adobe Reader pentru gestionarea fișierelor PDF, programe necesare pentru gestionarea fișierelor video și audio MS Office sau Open Office.

Platforma are și aplicație mobilă, Moodle Mobile, pe care o poți descărca din magazinul de aplicații de pe smartphone-ul tău. După ce ai instalat aplicația, vei avea acces la curs de pe adresa de web a platformei (http://cursuri.diasporaungaria.ro), cu numele de utilizator și parola cu care ai acces și pe platformă.

Ce sunt grupurile online? Grupurile din cadrul platformei elearning au ca scop asigurarea cadrului interacțiunii cu traineri și cu ceilalți participanți la curs. Aceste grupuri îți oferă un cadru interactiv pentru a învăța în grup, pentru a solicita sprijin și pentru a gândi împreună cu colegii la curs și cu traineri. Pentru ca fluxurile de comunicare să fie mai ușor de monitorizat, am creat mai multe grupuri:  Grupuri de învățare Aceste grupuri aparțin modulelor de curs (câte un grup dedicat fiecărui modul) și le vei putea utiliza pentru a pune întrebări și a participa în discuții cu privire la lecțiile și exercițiile fiecărui modul în parte. Grupul de învățare asigură cadru pentru discutarea în grup a ideilor tale, pentru formularea de opinii, pentru solicitarea de sprijin de la traineri și colegi, precum și pentru asigurarea de sprijin pentru colegi.


Fiind grupuri de învățare, vei putea obține răspunsuri la întrebările tale nu doar de la traineri, dar și de la ceilalți participanți. Platforma include în total 10 astfel de grupuri, câte un grup per modul. O altă caracteristică a acestor grupuri este că oferă spațiu pentru împărtășirea de către traineri a unor materiale de curs complementare, de exemplu, cele mai interesante studii de caz, cele mai bune practici, recomandări și idei care te ajută ca planul tău de afaceri să primească un punctaj mai mare.  Grupuri tematice Aceste grupuri sunt create pe sectoare economice. Astfel, dacă vrei să lansezi o afacere turistică, merită să contribui la activitatea grupului turistic, pentru că aici vor fi dezbătute teme relvante pentru afaceri din acest sector. În cadrul acestor grupe tematice vei putea interacționa cu ceilalți colegi care planifică afaceri turistice, având astfel probleme și întrebări asemănătoare, care împreună pot fi adresate mai eficient.  Minigrupuri Probabil știi deja, că participi la acest curs împreună cu alte 259 de persoane. Totuși, pentru a vă trata cât se poate de personalizat, v-am distribuit în minigrupuri. În cadrul minigrupului de care aparții vei găsi răspunsuri la întrebările tale generale și cele organizatorice legate de curs, și tot aici vor avea loc dialogurile și discuțiile mai informale, prin care vei cunoaște mai bine ceilalți participanți.

Ce sunt streamingurile live? Streamingurile live asigură cadrul pentru întâlnirile personale cu trainerii. Aceste evenimente sunt emisiuni online, anunțate în prealabil, pe care le poți viziona live. Trainerii vor avea emisiuni live săptămânal, tematica emisiunii fiind legată de modulul de curs actual. Data și ora exactă, precum și tematica propusă vor fi comunicate prin email și în grupul de învățare al modulului, de regulă cel târziu cu o săptămână în prealabil. Emisiunile live pot fi vizionate pe platforma elearning al cursului, pe pagina http://cursuri.diasporaungaria.ro. Emisiunile vor fi înregistrate, putând fi vizionate și ulterior, însă dacă ratezi emisiunea live, ratezi și șansa de a pune întrebări live și de a primi feedback instant de la traineri.

Vom avea exerciții practice? Da, veți avea! Cursul are caracter practic, aproape fiecare lecție are și exerciții practice aferente, pe care le vei putea realiza prin utilizarea fișelor de lucru. Exercițiile practice au ca scop facilitarea aplicării practice a celor învățate, astfel încât prin completarea fișelor de lucru să ajugi la o primă variantă a planului de afaceri. Dacă ai întrebări, nelămuriri privind un exercițiu practic, poți solicita sprijin prin mai multe căi:


Când mai lucrezi la un exercițiu și ai întrebări pe parcurs:  poți adresa întrebări în cadrul grupului de învățare aferent modulului (avantajul acestei opțiuni este că aici apar și întrebările similare ale colegilor tăi, și s-ar putea să găsești răspuns înainte de a-ți formula întrebarea),  poți adresa întrebări direct trainerilor, la finalul streamingurilor live,  dacă ai o întrebare specifică – de exemplu este relevantă doar firmelor din sectorul industriilor creative – poți utiliza grupul tematic aferent,  dacă preferi să întrebi trainerului responsabil în privat, poți să-i trimiți un email. Dacă ai completat fișa de lucru și ai încărcat-o pe platformă, trainerul responsabil o va verifica și îți va trimite opinia sa și recomandările de îmbunătățire.

Ce obligații am? Când participi la un curs online, ai nevoie de multă autodisciplină, pentru că cea mai mare parte a responsabilității îți revine. Echipa de traineri fac tot ce-i stă în putință pentru a te sprijini și pentru ați oferi o experiență de învățare cât mai plăcută, dar din cauza distanției fizice nu putem interveni oriunde și oricând. De exemplu, nu te putem atenționa, când parcurgi materialul de curs și atenția ta se tot distrage. Nu te putem îndemna să stai în fața laptopului ca să-ți completezi fișa de lucru. Nu te putem trage la răspundere dacă nu te ții de propriile promisiuni. Dar cum este în interesul tuturor (inclusiv al tău) să participi activ la acest curs, am introdus două reguli pe care le vom respecta în mod obligatoriu: REGULA NR. 1: Este obligatoriu să ai o prezență activă pe platforma elearning de cel puțin 40 de ore. Prezența activă include acțiuni ce se leagă de vizionarea, audierea, citirea unui material de curs, vizionarea unei emisiuni live, inclusiv ulterior, descărcarea și încărcarea unui document, implicarea în discuțiile din cadrul grupurilor online de pe platformă. Sistemul vede și înregistrează tot ceea ce faci online, inclusiv data și ora intrării și ieșirii, precum și activitatea efectivă, și nu contorizează timpul inactiv. Poți să verifici și tu timpul petrecut pe platformă, să vezi, cum stai cu prezența activă obligatorie. Cursanții care la finalul cursului nu au cel putin 40 de ore de prezență activă pe platforma elearning nu vor putea participa la examenul final, și în consecință nici la concursul de planuri de afaceri! REGULA NR. 2: Pentru a putea participa la examenul final este obligatoriu să completezi și să încarci pe platforma elearning cel puțin 50% din fișele de lucru aferente modulelor de curs.


În ce ritm se desfășoară cursul? Cursul online începe în data de 12 martie 2018 și se finalizează în data de 1 iulie 2018. Este posibil ca tu să te alături cursului ulterior datei de lansare. Și în acest caz vei avea acces la modulele de curs deschise. Indiferent de data de intrare în curs, vei putea parcurge cursul în propriul tău ritm, ținând cont de condițiile de mai jos:  Vei avea acces la materialele de curs în mod treptat, modul cu modul. Odată cu deschiderea unui modul te vom informa prin email.  Fiecare modul are un anumit interval de timp activ, de regulă 3-6 săptămâni, în funcție de complexitatea modulului. Acest lucru înseamnă că vei avea acces la materialele de curs aferente modulului începând cu data lansării până la finalul cursului, ÎNSĂ după expirarea termenului trainerii nu vor mai avea streaminguri live pentru discutarea tematicilor abordate prin modul. Iată programarea cursului: Săptămâna de curs 12-18 martie 19-25 martie 26 martie - 1 aprilie 2-8 aprilie 9-15 aprilie 16-22 aprilie 23-29 aprilie 30 aprilie - 6 mai 7-13 mai 14-20 mai 21-27 mai 28 mai - 3 iunie 4-10 iunie 11-17 iunie 18-24 iunie 25 iunie - 1 iulie

M1

M2

M4

M5

M9

M7

M8

M10

M3

Perioada de activitate a modulului, cu streaminguri live și activitate intensă în grupul de învățare al modulului. Lecțiile din cadrul modulului sunt accesibile, nu au loc streaminguri live și activitatea în grupul de învățare este redusă.

M6


În ce constă examenul final? Examenul final constă într-o componentă teoretică și una practică. Vei putea participa la examenul final dacă:  ai petrecut cel puțin 40 de ore active în cadrul platformei elearning,  ai realizat și ai încărcat pe platformă cel puțin 50% din fișele de lucru. Dacă îndeplinești ambele condiții te vei putea înscrie la examen, urmând să ai acces la modulele Plan de afaceri și Test de pe platformă, unde vei încărca planul de afaceri și vei completa testul. Pentru toate acestea vei avea la dispoziție maxim 48 de ore. Data limită pentru înscrierea la examen este 1 iulie 2018. Examenul teoretic constă într-un test. Vei trece examenul teoretic dacă reușești să răspunzi corect la cel puțin 50% dintre întrebări, obținând un punctaj minim de 5. Examenul practic constă în evaluarea primei versiuni a planului de afaceri. Vei trece examenul practic în condițiile în care vei obține un punctaj minim de 5 din totalul de 10. Vei trece examenul final dacă obții punctajul minim atât la examenul teoretic, cât și la examenul practic, ȘI media celor două punctaje va fi de cel puțin 6. Rezultatul final al examenului îțî va fi comunicat prin email. La finalul cursului notele obținute de toți cursanții vor fi centralizate într-un tabel care va fi publicat pe platforma elearning și pe pagina oficială a proiectului (www.diasporaungaria.ro). Cursanții care nu participă la examenul final sau nu finalizează cu succes examenul, nu vor putea participa la concursul de planuri de afaceri!

Primesc certificat? Da! Dacă finalizezi cu succes cursul, Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România și Fundația LAM Ilieni, în calitate de furnizori de formare profesională a adulților, vor emite un certificat, care va conține competențele antreprenoriale dobândite în cadrul cursului și notele obținute la examen.

Spor la învățat! :) Cu drag, Ildikó Bagoly – coordonatorul programului de formare antreprenorială

Profile for diasporaungaria

Diaspora Guide pentru Cursul Online  

Tot ce trebuie să știi despre cursul online de formare antreprenorială

Diaspora Guide pentru Cursul Online  

Tot ce trebuie să știi despre cursul online de formare antreprenorială

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded