Page 1

Número 1 // 22.000 exemplars // Novembre 2011 // Sant Feliu de Llobregat

Forastock

Es presenta El Diari

El dijous 20 d’octubre es va presentar públicament El Diari de Sant Feliu. Amb aquest acte es volia explicar de primera mà un projecte comunicatiu per fer ciutat.

Homenatge

El Consorci de Comerç de Sant Feliu ocupa la rambla Marquesa Castellbell per vendre productes de final de temporada a preus rebaixats.

El que fou diputat i tinent d’alcalde de Sant Feliu, Josep Lluís Fernández Burgui (CiU), va rebre un homenatge per la seva trajectòria política.

/Ciutat p. 3

/Ciutat p. 6

/Ciutat p. 4

Sant Feliu es queda sense urgències nocturnes

/Ciutat p. 5

El consistori acusa la Generalitat d’incomplir el compromís assumit al juny El servei d’urgències queda interromput de 12 de la nit a 8 del matí El dilluns 17 d’octubre, l’Ajuntament va fer públic que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya suprimia el servei d’urgències nocturnes. Segons el consistori, aquesta retallada del servei, incomplia el compromís assumit el mes de juny amb el director del Servei Català de la Salut (SCS), Josep Maria Pedrosa. El servei d’urgències, doncs, queda interromput des de les 12 de la nit fins a les 8 del matí. Així doncs, les persones que tinguin alguna urgència fora dels horaris establerts podran trucar al telèfon 112 d’emergències o a Sanitat Respon 902 111 444, on els atendrà un professional sanitari. Redacció.

Manifestació i ocupació Poc desprès de saber-se la notícia, des del moviment 15–M de Sant Feliu, es va convocar una manifestació per al dilluns 24 d’octubre, el mateix dia que començava el tancament del CAP. Unes 200 persones van participar a la manifestació, on es van poder veure diversos representants polítics del consistori, entre els quals l’alcalde. L’acte de protesta va finalitzar davant del CAP El Pla, on es va realitzar una assemblea en què es va decidir l’ocupació del centre sanitari. Després d’una setmana, en el moment de tancar l’edició d’El diari, aquesta acció reivindicativa al CAP El Pla es manté de forma indefinida.

FOTO: Redacció

Alguns veïns i veïnes i l’assemblea del 15-M de Sant Feliu han ocupat el CAP El Pla

Jazz a l’Ateneu El cicle de concerts Contrabaix porta a l’Ateneu el trompetista Josep Maria Farràs i el clarinetista Oriol Romaní. Dos dels músics de jazz més reconeguts del país ofereixen la seva música plena de vitalitat i de swing, i recreen a la seva manera blues, espirituals o temes típics del jazz. Un concert divertit per a tota la família. Farràs-Romaní Hot Jazz Cats

Navarro, medalla d’or de la ciutat

Entre bambolines de tardor

El reconeixement institucional és fruit d’una iniciativa popular que va començar a les xarxes socials /Esports p. 12

Les festes de tardor explicades pels seus organitzadors

/Reportatge p. 8 i 9

21.30 hores 4 de novembre Preu anticipada: 9 €. Preu taquilla: 12 € Lloc: Ateneu Santfeliuenc (c/ Vidal i Ribas, 25)


OP I N I Ó

2

Cambios necesarios En mi anterior artículo pronosticaba una hipótesis que se ha producido. En el pleno municipal de septiembre, el equipo de gobierno consolidó los cargos de confianza política y configuró la organización directiva municipal a imagen y semejanza del —negativo— periodo anterior. Con una estructura excesivamente dimensionada de cargos políticos es innecesario un segundo nivel de cargos de confianza política. La gestión y administración de un Ayuntamiento de nuestras dimensiones, ante un largo periodo de años sin grandes realizaciones, en la coyuntura económica y social que atravesamos… no se justifica este tipo de organización. Dos ejemplos significativos resumen la crítica planteada: en primer lugar, la alcaldía dispondrá de un jefe de Protocolo, una jefa de Comunicación y un jefe de Alcaldía (los dos primeros contratados por libre designación), y, en segundo lugar, nombran a un gerente (de confianza del equipo anterior) con un sueldo de 5.245,62 euros mensuales por 14 pagas. Los argumentos del ahorro económico respecto al anterior gobierno no son relevantes. La cuestión fundamental está en el modelo organizativo y en cómo éste gestiona y administra los intereses y derechos de los ciudadanos. Éste es un debate abierto que sólo con el tiempo se podrá verificar y evaluar. Pero hasta el momento son significativos los comunicados de los sindicatos en el Ayuntamiento. Según la USOC «vivimos en la paradoja de que los que forman parte del personal de confianza —que entran a dedo, cuyos méritos y currículos desconocemos y que en nuestro caso fueron traídos y ajustados a sus puestos de trabajo por la anterior gerente—, se convierten en los más profesionales y mejor valorados por el actual equipo de gobierno». Y CCOO manifiesta que «estamos ciertamente cansados de que mientras se nos baja el sueldo un 5% a los trabajadores y trabajadoras, los altos cargos y una cierta casta directiva se alejan de la realidad, superan los vaiveSilvestre Gilaberte.

nes políticos y no asumen la cuota de responsabilidad cuando alguna cosa no va bien». La discusión y el debate tiene también otros grandes temas de ciudad: impuestos y presupuestos, estado de los servicios municipales, criterios y control de la gestión, eficacia y eficiencia en las realizaciones municipales. En resumen, proyectos y propuestas para mejorar nuestra ciudad, desde un necesario trabajo unitario con todos los grupos municipales, las entidades y la ciudadanía.

Llibres de franc Els estudiants tenen dret a formar-se a les escoles gratuïtament. Moltes són privades, els pares les han de pagar per la formació i els estudis dels seus fills. Aleshores, paguen els llibres acadèmics sense cap problema; pensem que els nois i noies que són d’una escola concertada o privada tenen uns pares amb un nivell econòmic més alt que la resta. Així doncs, poden pagar els llibres i l’escola. Però aquells pares que no poden pagar una escola privada i que tenen dificultats per comprar els llibres podrien tenir la satisfacció de poder portar els seus fills al col·legi sense preocupar-se d’haver-se de gastar més de dos-cents euros a l’any en llibres acadèmics. En aquests moments, en què tenim una situació econòmica molt fràgil, seria una bona notícia saber que els llibres són de franc, ja que molts alumnes de primer i tercer d’ESO de força llocs es beneficiaran aquest curs del programa de gratuïtat de llibres de text. A la província de Sevilla, per exemple, ho gaudiran més de 44.600 estudiants d’aquests cursos. Els llibres no només haurien de ser gratuïts per la situació econòmica actual, sinó també perquè la formació és el més important per als nens. Si no, el dia de demà no tindran futur. Hi ha molts pares, com he dit abans, que no poden pagar els llibres de l’escola i els demanen als pares dels nens que ja els han usat en anys anteriors, però no sempre es així, i és que, per alguna Cristina Serrano.

el diaride Sant Feliu El diari de Sant Feliu no comparteix necessàriamente les idees expressades als articles d’opinió. La responsabilitat d’aquests recau exclusivament en els seus autors. El diari de Sant Feliu no es fa responsable de la veracitat de la publicitat ni dels articles aliens a aquesta redacció. La reproducció total o parcial dels continguts d’aquesta publicació queda subjecta al consentiment de l’editor, així com dels respectius propietaris intel·lectuals dels mateixos.

raó, això no sempre es fa o no és útil quan el contingut dels llibres canvia o s’actualitza. És llavors quan no hi ha cap més remei que pagar-los, i no són deu o vint euros, són molts diners, molts dels quals es podrien utilitzar per comprar menjar o medicaments. Per a l’educació, però, no se n’haurien de gastar més, perquè l’educació és un dret i un bé, no pas una obligació. Un altre argument important que respon al plantejament que estic fent és que els llibres són només eines d’estudi: el més important són els professors, que són recompensats amb un salari mensual, i aquests són els que haurien de donar la formació, no els llibres; el mestre és qui explica, qui ensenya... És important recalcar que els llibres no només són eines, sinó que són eines molt cares, i no són gran cosa, ja que molts d’aquests després no s’empren a l’escola. Tot plegat ho dic com a estudiant, i és que moltes vegades m’ha passat el fet d’haver de comprar un llibre, per exemple de matemàtiques, per després no utilitzar-lo. Llavors, però, ja l’havíem pagat, i aquests diners perduts, les famílies els podrien haver utilitzat per menjar. Aquesta és la meva opinió, com n’hi ha d’altres, i crec que la que plantejo és la més encertada.

el diari de Sant Feliu . novembre de 2011

un paquete de medidas económicas con el cual, en tan sólo ocho meses, vamos a empezar la recuperación y nos vamos a preocupar de los verdaderos problemas de la ciudadanía. Y al Sr. Rubalcaba le pedimos que, por favor, deje de mentir y contradecirse, pues ni él mismo se cree lo que dice. Lo único que ha hecho en ocho años es llevar a cabo el mayor recorte social y la mayor subida de impuestos de la historia de la democracia y dejar un país totalmente arruinado.

Sí estamos para cohetes

elecciones generales y, gracias a los ciudadanos, todos volverá poco a poco a su cauce; si depositan su confianza en el PP seguro que no se arrepentirán. A cambio, devolveremos la ilusión a todas las personas que, por desgracia, están pasando por muy malos momentos por culpa de ZP y del gobierno del PSOE, que ni supo reconocer la crisis a tiempo, ni tomó medidas, y lo único que hizo y está haciendo es el ridículo. Estamos de acuerdo que la crisis es mundial, pero España ocupa el peor lugar en tasa de paro de toda la Unión Europea y nuestro gobierno ha perdido toda credibilidad en todo el mundo. Ante este panorama, España necesita un cambio: el Partido Popular va a desarrollar

El Sr. San José ha decidido comunicar en el programa de fiestas que «no estamos para cohetes», y de un plumazo ha suprimido los fuegos artificiales que todos los años han puesto el punto y final a nuestras fiestas. Sr. San José, su obligación como alcalde es hacer lo posible por mantener las tradiciones de nuestra ciudad y más en estas fiestas tan importantes para la mayoría de los ciudadanos. Más que una decisión reflexionada, parece una ocurrencia: coger al pie de la letra una frase hecha y convertirla en realidad. ¿Qué pretende con esta decisión?, ¿hacer creer a los ciudadanos que usted y su consistorio son sensibles a la difícil situación económica que estamos viviendo? ¿Esto es todo lo que se les ocurre? Sr. San José, sí que estamos para cohetes. ¿Qué les parece si, para empezar, se bajan el sueldo que se han subido de forma descarada e insolidaria y siguen con dejar de incrementar el gasto público con tanta contratación de cargos de confianza en Protocolo y en Relaciones Institucionales? Sr. San José, el Ayuntamiento de Sant Feliu no es la Generalitat; a este paso, van a dilapidar la buena situación económica que les dejamos. Sr. San José, está demostrando tener un horizonte muy corto. Precisamente, la difícil situación por la que pasamos aconseja más que nunca cerrar la fiesta con los fuegos artificiales; no necesitamos que nuestro Ayuntamiento nos recuerde lo mal que estamos y, sí

Publicitat: Jordi Santamaria @ jordis@eldiaridesantfeliu.com Administració Jordi Aleu Carreiro @ jordi@eldiaridesantfeliu.com Edició, redacció i maquetació: Eduard Giménez i Fisa @ redaccio@eldiaridesantfeliu.com Redacció esports: Aleix Mirabet Ruiz @ esports@eldiaridesantfeliu.com

Edita: SANT FELIU COMUNICACIÓ, SL NIF: B-65631889 Socis fundadors: Jesús Serrano Martínez, Jordi Aleu Carreiro, Joan Solsona Rius, Eduard Giménez i Fisa Dipòsit legal: L-1046-2011 Adreça: c/ Joan XXIII, 7, local 08980 Sant Feliu de Llobregat Baix Llobregat Contacte: info@eldiaridesantfeliu.com Telèfon: 936 857 683

Empieza el cambio Sergio Jimenez. Pronto van a ser las

Lourdes Borrell.

que necesitamos, aunque sea por un momento, que nos haga felices como niños, cuando embobados miramos el cielo lleno de formas y colores. Les parece de recibo suprimir los fuegos y, por otra parte, subvencionar con 4.000 euros la actuación pactada con Omnium Cultural con Lax’n’ Busto para la cual, además, hacen pagar entrada. Sr. San José, los fuegos forman parte de nuestra tradición. Por otra parte y en el mismo editorial, usted no se cansa de repetir cuánto ama a esta ciudad, como la mayoría de ciudadanos que vivimos en ella. Pero como usted bien sabe, las historias de amor necesitan hechos para sobrevivir y no sólo palabras…

Temps de reformes En aquests temps que tots tenim (tenen) pressa per reformar el sistema financer, la llei electoral, les administracions provincials i, válgame Dios, la sacrosanta Constitució, no he sentit ningú parlar de reforma per millorar l’Estat aconfessional. En un país on es retalla la despesa sanitària, l’educativa, l’assistencial, és a dir, on es trinxa l’estat del benestar, ningú no ha sentit mai ni una sola veu que demani reformar —per mi, abolir— el concordat amb la Santa Seu. Aquí, a la nostra ciutat, el comportament antidemocràtic —dictatorial, diria jo— de l’amic de Rouco Varela, aquest que vol de totes passades que li diguin Excel·lentissim i Reverendíssim bisbe de Sant Feliu, el passat Onze de Setembre va tenir un comportament d’aquests que anomenen de “caritat cristiana” i va obligar els campaners a arriar la senyera del campanar de la seva catedral —sota pena d’excomunió, suposo, si no ho complien. No cal dir que la resposta dels campaners té tot el meu suport i comprensió. El que no té ni la meva comprensió ni el meu suport són els aires de menyspreu a les conquestes polítiques que, per assolir-les, tants homes i dones van haver de passar pel patiment, la repressió i, en alguns casos, Xavier Alegre.

continua següent

Podeu consultar l’edició digital a: www.eldiaridesantfeliu.com Seguiu-nos a: Distribució: Número 1 Novembre 2011 22.000 exemplars


OP I N I Ó

novembre de 2011 . el diari de Sant Feliu

3

ve de pàgina anterior

deixar-hi la vida. Aquest personatge amb cara de bon minyó, sense cap legitimitat democràtica ni institucional, viu —i molt bé, per cert— dels diners que rep l’Església catòlica d’aquest irreformable concordat, mitjançant el qual l’Estat aconfessional envia una part dels nostres impostos democràtics perquè els amics de Rouco Varela facin actes antidemocràtics.

¿De qué vais? Leo y escucho con estupor las últimas declaraciones de Carme Chacón y Rubalcaba: «Tenemos la solución, vamos a salir de la crisis, vamos a crear empleo, vamos a proponer la dación del piso por la hipoteca». Vamos, vamos que nos vamos. Lo dicen sin sonrojarse, sin que les crezca la nariz como a Pinocho, sin que se les caiga la cara de vergüenza. Chacón, Rubalcaba, si tenéis la solución, ¿por qué no la aplicáis ahora que estáis gobernando? Chacón, Rubalcaba, si vais a proponer la dación por hipoteca, ¿por qué habéis votado que “no” en el Congreso de los Diputados? Los que habéis permitido la burbuja inmobiliaria, los que habéis permitido que haya cinco millones de parados, los que en su día negasteis la existencia de esta crisis, los que habéis modificado la Constitución sin consultar con el pueblo soberano, a vosotros, prepotentes, endiosados, el pueblo con su única arma, el voto, os pondrá en vuestro lugar y, tal vez algún día, cuando de verdad renovéis a vuestros líderes, cuando el aparato deje de hacer y deshacer a su antojo, cuando de verdad manden las bases, algún día, tal vez, volváis a gobernar. PSC, PSOE, ¿a dónde vais, de qué vais? Antonio Cárdenas.

Transformador eléctrico y alcaldía

Una cuestión de salud para todos Ana García-Arroyo*. ¡De absoluta

sorpresa y de incredulidad! Sí, así se nos puso la cara a algunos cuando el pasado mes de mayo se instaló un transformador eléctrico enorme, de intensidad media-alta, en La Salut - La Riera, donde se está construyendo el nuevo aparcamiento. Y todo se hizo, se podría decir que de la noche a la mañana. No hubo, en absoluto, información en su día a los vecinos; no hubo “dibujito de tal monstruo” en el plano original. ¿Interesaba? Sería muy correcto decir que, en su momento, se pactó que dicho transformador se situase en los campos baldíos más allá del cementerio, alejado de la población. Y, sin embargo, no ha sido así. De nuevo, la cuestión económica impera: ahorrarse miles de euros por llevarlo hasta allí, más su infraestructura. Pues, al fin y al cabo, ¿qué gentes viven aquí, en La Salut? Si fuesen otros barrios, tal vez... Pero siendo La Salut, todo vale, incluso hasta un enorme transformador eléctrico con todos los peligros de salud que conlleva. (¿A costa de quién y de qué se ahorra?) Algunos vecinos y vecinas se han movilizado, han protestado e incluso han expuesto su queja ante el alcalde. El Sr. San José y todos los miembros de la alcaldía tienen la decisión ahora:

Si ho volem, podem! Josep Lluís Argemí. Cada dia, quan

parlem entre nosaltres, surt a la palestra la mateixa conversa: quin futur ens espera i quin futur espera els nostres fills? A continuació, surten els pri-

hacerlo bien y ordenar el traslado del transformador a zona segura, o, tal vez, buscar justificaciones huecas y permitir que funcione. No obstante, seguro que les interesa saber lo siguiente: 1. Los campos electromagnéticos de media-alta intensidad (como el transformador), aunque sus ondas sean invisibles, producen enfermedades crónicas confirmadas por Sanidad y basadas en varios estudios científicos. 2. Por esta misma razón, los grupos políticos de ERC, IU e Iniciativa per Catalunya - Verds, presentaron en el Congreso de los Diputados una moción sobre protección de la salud frente a la exposición a campos electromagnéticos el 28 marzo de 2011. Niños, ancianos y personas con enfermedades crónicas son las más afectadas. 3. Una de las cláusulas dice: «El Congreso de los Diputados insta al Gobierno a: establecer un sistema público de control fiable e independiente de los niveles de emisión radioeléctrica e infraestructura en zonas residenciales.» [www.redaccionmedica.es] ¿Cómo es posible, pues, que una alcaldía de ICV que dice defender políticas ecologistas, verdes, se muestre totalmente insensible y juegue con la salud de mers atacs: «la culpa és de tots aquests polítics que no fan res», l’altre diu que «també és dels banquers, que ens han portat a aquesta situació, ara els hem de rescatar i ells ens han enfonsat», un tercer exposa que «la culpa de tot la té aquesta Merkel, que por-

algunos? ¿Cuántas protestas se necesitan, informes, casos reales de cáncer, dolencias? Díganme, ¿cuántas? ¿Cuánto tiempo es necesario para concienciar a nuestros políticos de que somos personas, humildes, ilustradas o no, pero personas? Sr. regidor de Medi Ambient, ¿dónde están las “energies netes”, la “millora del Medi Ambient”? ¿Acaso se va a pintar el transformador de color verde? ¿Será necesario llamar a “altos mandos” de aquí y allá, a la televisión, para complicarlo todo aún más? Cuando están en la oposición, critican a los demás y no dejan de alardear de su ecología. ¿Acaso lo que defiende su mismo grupo ICV en el Congreso les importa un bledo? ¿En qué quedamos entonces? ¡Actúen, señores y señoras! Y háganlo éticamente. Más aún en tiempos arduos. ¡No es su gloriosa retórica, sino sus acciones las que les definen! *vecina de La Salut, profesora URV y escritora.

tarà a la ruïna tot Europa». Finalment, algú pregunta: «Qui es farà càrrec de nosaltres i ens resoldrà els problemes?» Podríem esmentar-ne moltes més, totes girarien cap a veure un problema gros: la culpa és dels altres. En part tenen molta raó, però

hi ha una premissa destacable, que ja manifestava en l’anterior article: ens hem de negar a ser conformistes. Actualment, tenim una greu crisi econòmica que té dos orígens: la crisi financera i la crisi de valors. Pel que fa a la primera, malauradament, poca cosa podem fer els ciutadans de peu, i una mica, no gaire, els governants polítics de l’Estat. Quant a la segona, sí podem fer-hi alguna cosa, i no només una. Primer, podem exigir als nostres polítics un canvi de rumb en la seva acció, no només en relació amb les retallades, que algunes s’han de fer i, probablement, dirigir-les cap a altres espais. Es pot sortir de la crisi i ells han de liderar el canvi, el país reclama lideratge i confiança, cosa que vol dir posar-se al davant i fer una crida a favor de despertar els valors dels ciutadans, els valors de l’esforç, del sacrifici, de l’empenta, el fet de no esperar, sinó el d’anar a buscar. Els governs se les han d’enginyar per poder actuar sobre la reactivació econòmica i la generació d’ocupació: aquesta ha d’ésser la nostra reclamació més important, ja que, sense això, la resta és fullaraca autèntica, no serveix per a res. Hem de ser una societat emprenedora que sigui capaç de crear autònoms i generar empreses, només d’aquesta forma ens en sortirem i crearem ocupació; per tant, cal exigir als nostres governants una actuació decidida per poder: recuperar els valors, fer circular els diners, tenir lideratge, despertar la capacitat i el potencial de les ciutadanes i els ciutadans del país. La suma de tots aquests conceptes ens convertirà en una societat emprenedora. Només les societats emprenedores, creatives, són les que poden garantir el progrés social i econòmic dels seus ciutadans.


C I U TAT

4

breus

Ritmes country al tendal d’El Diari durant la Festa de Tardor

Els dies de la Festa de Tardor, El Diari de Sant Feliu va muntar un tendal on es van realitzar activitats diverses, entre les quals l’oportunitat de ballar country durant una estona. Gràcies a la

col·laboració desinteressada del grup de ballarins que assagen al Complex de Piscines Municipals, moltes persones que passejaven pel carrer Mataró van poder ballar a ritmes de música popular originària FOTO: Redacció de l’oest dels Estats Units d’Amèrica. També, hi va haver un taller de pintures per a nens i nenes, així com un soldat-clon de La guerra de les galàxies, perquè grans i petits s’hi poguessin fer fotografies.

el diari de Sant Feliu . novembre de 2011

Èxit de la segona edició del Forastock Una fira on es venen productes de final de temporada

FOTO: Clara Torrijos

El bisbat rebrà 60.000 euros per digitalitzar els arxius de les parròquies L’entitat financera Caixa Penedès ha signat un acord de col·laboració que permetrà digitalitzar els arxius de les parròquies del bisbat de Sant Feliu, que comprenen l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf i part de l’Anoia, el Bages i el Vallès Occidental. Amb una aportació de 60.000 euros, aquest acord

s’emmarca dins l’obra social de Caixa Penedès, que l’any 2010 va destinar 6,4 milions d’euros a diferents projectes. Actualment, aquesta entitat financera està pendent de convertir-se en banc pel fet d’haver-se fusionat amb Sa Nostra, Caja Murcia i Caja Granada.

Les parades dels botiguers van ocupar la rambla Marquesa Castellbel

El diumenge 2 d’octubre es va celebrar la segona edició del Forastock, organitzat pel Consorci de Comerç de Sant Feliu de Llobregat. Aquest mercat és una fira que se celebra dos cops l’any, el primer diumenge d’abril i el primer d’octubre, i que enguany compleix cinc anys. En aquesta ocasió, el lloc escollit va ser la Clara Torrijos.

rambla Marquesa Castellbell, que es va omplir de paradetes amb tot tipus de productes d’oportunitat. Els 57 comerços que omplien la rambla, entre els carrers Verge de Montserrat i Santiago Rusiñol, exhibien amb alegria els seus productes. Des de roba, complements i sabates de final de temporada, fins a coses per a la llar, flors,

alimentació i joieria. La novetat d’aquesta edició va ser que, en comptes d’organitzar-ho a la plaça de la Vila —lloc on s’han realitzat totes les altres edicions—, va celebrar-se a la rambla, fet que va permetre que el mercat fos més gran i que hi tinguessin cabuda més comerços de la ciutat. L’objectiu de la fira, més que fer caixa, era donar a conèixer als veïns de Sant Feliu els productes de cada comerç amb l’objectiu de revifar el sector comercial de la ciutat. El matí va ser mogut, amb molta afluència de gent, tot i que tal com va assenyalar una comerciant «la gent mirava molt, però comprava poc». A la tarda, el rebombori va disminuir, però cap a les sis, hora en què els comerciants tenien previst començar a recollir, la gent va animar-se i la rambla va tornar a omplir-se de gom a gom.


C I U TAT

novembre de 2011 . el diari de Sant Feliu

crònica

Ocupació del CAP El Pla

El 15 d’octubre els Indignats de Sant Feliu es van unir a la jornada de lluita pel canvi global

Cada dilluns a les 20 hores hi ha convocada una assemblea general per analitzar com va l’ocupació

De la indignació a l’acció Torrijos. Un grup d’Indignats de més de 80 països dels cinc continents va manifestar-se el 15 d’octubre, a més de 950 ciutats d’arreu del món en defensa dels drets conquerits i per una democràcia real. A les cinc de la tarda, la plaça de Catalunya estava plena de vessar. «Ni d’esquerres ni de dretes, som els de baix i anem contra els de dalt», «Em sobra mes al final del sou», «Nosaltres també vam ser al Parlament», «Si no ens deixen somniar, no els deixarem dormir», «Com puc cotitzar si no puc treballar?», «Es lloga esclau econòmic», «Entre malparits i gavines, ens prenen per idiotes», «Assumeixo els meus deures, torna’m els meus drets», «Un altre món és possible», «Pensar és de franc, no ferho surt caríssim». Eren algunes de les pancartes que es podien llegir entre tants caps. Segons la Lola, santfeliuenca de 26 anys, anar a la manifestació «era important perquè la banca i els mercats sabessin que sabem què fan, que nosaltres som més». A causa de la riuada humana, la capçalera de la marxa avançava molt lentament, però va aconseguir pujar el passeig de Gràcia i girar pel carrer Aragó fins finalitzar a Arc de Triomf. Clara

Per a la Pepi, de 19 anys i veïna de Sant Feliu, anar a la manifestació «va ser molt emocionant, mai havia sentit tanta solidaritat junta, que tots lluitaven per tots i cadascú per tots els altres». Segons la Isabel, de 50 anys, anar-hi era important perquè no «desmuntin el poc estat de benestar que tenim», reivindicació que també recull el manifest global, que considera «intolerable» la situació actual, on «el poder polític actua pel benefici d’una minoria, i no valora el preu que haurem de pagar la majoria de la humanitat i la major part del medi ambient». Aquestes mobilitzacions globals són una fita històrica en la lluita pels drets socials i per un sistema polític i econòmic més just. Des de tots els continents, milers de veus s’han alçat per autodeterminar-se i «dir a la classe política i les elits financeres que ens deixin decidir el nostre futur». Així doncs, el lema «no ens representen», dirigit a polítics i banquers, va tornar a traspassar fronteres, va arribar a les principals ciutats de l’Estat espanyol, però també a ciutats d’arreu del planeta. De nord a sud, i d’est a oest: tot fa preveure que l’onada pel canvi no ha fet més que començar.

El dilluns 24 d’octubre es va ocupar el CAP El Pla com a protesta pel tancament del servei d’urgències nocturnes. L’ocupació es va decidir desprès d’una manifestació que va aplegar unes 200 persones. Amb aquesta acció, promoguda per l’assemblea d’Indignats de Sant Feliu, es vol denunciar el tancament de les urgències des de les 12 de la nit fins a les 8 del matí. El dimecres 27, l’assemblea, acompanyada per alguns veïns del barri, va decidir realitzar una assemblea general de Sanitat cada dilluns a les 8 del vespre. Durant aquesta setmana, han dormit al CAP entre deu i vint persones, segons el dia. La mateixa setmana que es va ocupar el CAP, les associacions de veïns i veïnes locals van començar a treballar en una plataforma per defensar la sanitat pública i contra les retallades. Una iniciativa que va tenir una bona acollida entre els Indignats, que només es plantejaven dubtes al voltant del paper Redacció.

Turiauto_210x210.pdf

RESTAURANT XINÈS AUTÉNTICA COMIDA CHINA CELEBRA CON NOSOTROS CUMPLEAÑOS, BANQUETES, BODAS, COMUNIONES Y BAUTIZOS

C

M

Y

PRECIOS ESPECIALES PARA GRUPOS CM

Mariscos y pescados a precio de mercado. Carnes y verduras frescas, hechas al momento.

MY

CY

Gran pantalla T.V. y canal de deportes Local insonorizado Acceso wifi gratuito

CMY

K

De lunes a jueves O NUEV O A Menú diario 6,75 € ICI (mínimo pedido 2 menús) SERV CILIO I Menú diario 8,95 € M O D BEBIDA INCLUÍDA

RESERVAS DE MESA

93 685 02 85 93 666 84 04

SE ADMITEN TIQUETS RESTAURANT

nina67nina@hotmail.com

C/. Rupert Lladó, 49 08980 Sant Feliu de Llobregat

5

1

25/10/11

13:22

que poden jugar els partits dins d’aquesta plataforma. Amb l’horitzó cada vegada més proper de les eleccions del 20–N, un dels temors que apareixia era la possible utilització electoral d’unes reivindicacions que responsabilitzen, de la mateixa manera, tots els partits de l’actual crisi econòmica. Identificacions per part dels Mossos Segons els ocupants del CAP, des de la primera nit van rebre la visita dels Mossos d’Esquadra, que van dur a terme la identificació d’algunes de les persones que es quedaven a dormir. «Ens van identificar, segons deien, per la nostra pròpia

FOTO: Redacció

seguretat, per si passava alguna cosa a la nit», posa de manifest un membre de l’assemblea.


é

C I U TAT

6

el diari de Sant Feliu . novembre de 2011

Homenatge a Fernández Burgui Presentació pública El que va ser diputat, tinent d’alcalde i portaveu d’Unió d’El Diari de Sant Feliu deixa la política municipal El passat divendres 30 de setembre, es va celebrar al Casino de Sant Feliu un sopar per homenatjar el Dr. Josep Lluís Fernández Burgui, que ha estat primer tinent d’alcalde de la nostra ciutat els darrers vuit anys. Per a aquells que no el coneguin, Burgui, com l’anomenem la majoria de col·laboradors, va iniciar la carrera professional en l’àmbit de la medicina, i es va especialitzar en cirurgia general i digestiva. És conegut per molts en la faceta de metge exercida a Sant Feliu, on també va fundar la Creu Roja local. Cap d’urgències i de docència de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, on va treballar durant 25 anys. Amb la voluntat de seguir les pròpies inquietuds socials, va fer el salt a la política institucional l’any 1995 com a diputat al Parlament de Catalunya, i va ocupar aquest càrrec durant tres legislatures, amb la dedicació i devoció pròpies del seu caràcter. President del Consell Comarcal del Baix Llobregat i diputat provincial de Barcelona, va arribar a la política local ara farà 8 anys. En aquest temps, s’ha guanyat el respecte i l’admiració de tots els que han pogut compartir la seva tasca, companys ideològics o no. La majoria eren presents a l’acte, procedents de tots els àmbits, i li van oferir paraules càlides i emotives, obsequis de record, que van avivar l’emoció dels presents. Jesús Serrano, promotor de l’esdeveniment, va ser l’encarregat d’engegar la vetllada, i va oferir a tothom la possibilitat de participar activament amb llibertat total. Això va fer que els presents, més o menys preparats, pugessin a l’escenari: una clara mostra de l’afecte que ©©©©©©©∫∂©©©©©©3©# l’homenatjat desperta en tots. Xavi Alegre, exregidor d’Urbanisme, i Juan Antonio Vázquez, exalcalde, com a representants del PSC i a títol personal. Aquest últim, va fer referència a l’ajut magistral, a la fidelitat al govern i al sentit de la responsabilitat que va demostrar Burgui. Josep Lluís Argemí, director de les dues campanyes, i Jordi Boronat, de CDC, acompanyats de Florencio Moyano, que ha treballat molt a prop seu. L’estoig de bolígrafs ofert sembla una crida a favor de la continuïtat en l’aportació d’idees. Esther Nan.

El dijous 20 d’octubre es va dur a terme la presentació d’El Diari de Sant Feliu al Palau Falguera. Aquest acte va esdevenir la presentació formal d’aquest nou mitjà de comunicació i va comptar amb la presència de l’alcalde, FOTO: Redaccio Jordi San José, així com d’altres representants polítics de l’oposició. Una trentena de persones van poder escoltar la valoració positiva del número zero que, segons Jordi Aleu, soci fundador de la publicació, «ha servit per presentar-nos i “calar” a la ciutat». En aquest sentit, l’alcalde va destacar la vocació de fer ciutat de l’equip de santfeliuencs que fan possible El DiAri de Sant Feliu, un fet diferencial amb altres publicacions locals. Després de la presentació, hi va haver un pica-pica durant el qual els assistents i els socis fundadors de la publicació es van intercanviar impressions i preguntes. Redacció.

Eddy Serrano, president de la Unió de Joves, i el seu col·laborador més pròxim, Rubén Vigorós, que van agrair l’impuls i la força que sempre ha donat als joves. Eduard de Batlle, historiador i simpatitzant que l’ha acompanyat a les llistes en ambdues legislatures locals, va fer referència a la seva incansable i productiva participació en la societat. Sara Fernández, de la Penya Barcelonista, li va dedicar un poema, emmarcat per a la posteritat, on recorre tota la seva experiència des de la més alta emotivitat. Sergio Gimenez i Antonio Martinez, per part del PP, van obsequiar l’homenatjat amb una encertada pintura de Subirachs amb clares referències humanistes. Marta Llorenç, vicepresidenta d’UDC, va conduir la major part dels parlaments duts a terme després del sopar, amb una evident estima personal i reconeixement de la seva vàlua, i amb la seguretat que el futur encara gaudiria de la participació activa de Burgui. Fins i tot la seva mare, de 92 anys, va saltar a l’escenari sense dubtar-ho, i va donar als assistents un dels moments més divertits i personals de la trobada. Altres van preferir no pujar a l’entaulat, però enmig de les taules també hi havia paraules per escoltar. Pascual Iranzo, perruquer reial i fundador de la línea que duu el seu nom, just després de la salutació formal va afegir que «és una gran persona», amb el to solemne que només ell pot executar. Va haver-hi de tot, ballarina de dansa del ventre, jocs de màgia, poesia, política, amistat per sobre de tot, respecte i reconeixement. Fins i tot el seu fill, Josep Lluís

FOTO: Esther Nan

també, però anomenat Pep, va oferir un petit concert amb la seva banda de rock català Sarramangu. Escolteu-los! I no podia ser d’una altra manera: va ser Josep Lluís pare mateix qui va finalitzar l’espectacle amb un sentit discurs on la seva vocació i devoció només eren superades per l’amor immens que sent cap als companys, cap al seu treball cap a la seva família, demostrat any rere any en qualsevol faceta i reconegut per tots els presents durant aquest homenatge sentit. Cal dir que, amb l’emoció del moment, i tot i donar les gràcies diverses vegades a tots els presents, va mancar l’agraïment específic a Jesús Serrano. Si el coneixeu, sabreu que va ser un descuit fortuït i despistat, que ja ha esmenat, i que es fa palès en aquest escrit. Un cop més, des d’aquí, gràcies Burgui. Moltes gràcies. Comptem que no reculis ni una mica.

Automóviles de ocasión y seminuevos Exposición parking Muxu Ctra. BV 2001 Km 2, 6 - Sant Joan Despí (Junto Ciudad deportiva Barcelona) Tel·Fax: 934 771 856 Móvil: 678 652 375 · 661 549 555 e-mail: syjautomoviles@hotmail.com

SsangYong Actyon 2.0 XDI P.V.P.: 12.500 € Categoría: Todoterreno Kilómetros: 70.000 km Matriculación: 09/2007 Potencia: 104 kW (141 CV) Combustible: Diésel Negro metalizado, Automático, Diésel, ABS, Airbag, Airbag acompañante, Aire Acondicionado, Asientos eléctricos, Cierre centralizado, Climatizador, Dirección asistida, Faros antiniebla.

Audi A3 Spor. 2.0TDI P.V.P.: 11.500 € Categoría: 4/5-puertas Kilómetros: 140.000 km Matriculación: 09/2005 Potencia: 103 kW (140 CV) Combustible: Diésel Negro metalizado, Manual, Diésel, ABS, Airbag, Aire Acondicionado, Cierre centralizado, Climatizador, Dirección asistida, Elevalunas eléctrico, ESP, Faros antiniebla, Inmovilizador

Mercedes-Benz E 240 P.V.P.: 4.800 € Categoría: 4/5-puertas Kilómetros: 122.000 km


novembre de 2011 . el diari de Sant Feliu

C I U TAT

7

«Pocas ciudades tienen un archivo audiovisual como éste» Antonio Caballero

cinéfilo y cineasta

Antonio Caballero fue uno de los promotores de la Agrupación de Cine Amateur de Sant Feliu, una entidad que en 1981 realizó las doce horas de cine de ficción en el cine Guinart. A pesar de que cuatro años después de su nacimiento, la agrupación cinéfila desapareció, Caballero ha mantenido viva su pasión por el cine y por la ciudad. Ahora cuenta con lo que, seguramente, es el archivo audiovisual más extenso de la ciudad. Han sido cuarenta años de filmaciones en todos los formatos: celuloide, Súper-8, cinta magnética, DVD y disco duro. Y de muchos actos y hechos que nos cuenta mientras va sacando alguna que otra reliquia. — ¿Cómo funcionaba esta agrupación de cinéfilos? — La agrupación surgió como un grupo de amigos con un interés común, que era el cine. Cada socio pagaba 5 pesetas y podía participar en cualquier actividad. Todos los socios tenían la posibilidad de

realizar tareas de dirección, de cámara, de guionista... A mí, me nombraron presidente de honor porque fui quien tuvo la idea de la agrupación, pero todos hacíamos de todo. También se marcó el objetivo de hacer este archivo de la ciudad y talleres de técnicas cine-

matográficas. — ¿Qué hicieron en la ciudad con la agrupación? — La agrupación tuvo una vida muy corta, sólo fueron 4 años, pero en ese tiempo se hicieron muchas cosas. Se hicieron las doce horas de cine de terror que se proyectaron en Súper-8 en el Centro Parroquial. La entrada valía 10 pesetas con derecho a bocadillo y a cerveza. Visto el éxito, el año siguiente hicimos las primeras doce horas de cine de ciencia ficción, que se proyectaron en 35 milímetros en el cine Guinart. Se proyectaron Alien, El octavo pasajero, Encuentros en la tercera fase, Superman y La guerra de las galaxias, entre otras. — Pero también se dedicaron a rodar... — Sí, filmamos las primeras elecciones democráticas en Súper-8, la toma de poder del primer alcalde en democráticas, Francesc Baltasar, y todas esas imágenes, cuando la agrupación se deshizo, las guardé y se conservan hasta hoy. También se filmó el primer documental de la ciudad, que lo pagó íntegramente el Departamento de Cultura del primer gobierno democrático. Aquel documental se llamaba Sant Feliu, ayer, hoy y mañana, se filmó en 16 mm y antes de entregarlo al Ayuntamiento hice una copia para conservarlo. La copia original seguramente se perdió, pero conservo una en Súper-8. —¿Cómo conserva todas estas imágenes? Actualmente hay unos 80 do-

cumentales, concretamente 82, ya que los últimos han sido los que he hecho para el patrón de la Guardia Urbana. Me he encargado de ir pasando de formato a formato y he ido grabando imágenes nuevas. Así seguí haciendo el archivo que se propuso la asociación hasta nuestros días. Pero llega un momento que tienes tanto archivo que hay que darlo a conocer, porque si no es como el que estudia una carrera y se cuelga el diploma en su casa y no ejerce. La única vez que se ha proyectado una parte de este material fue durante el homenaje a la Guardia Urbana, y les encantó, gustó muchísimo. — ¿Y qué va hacer con todo este material? — Con la asociación, lo que se pretendía era donar el archivo a la ciudad. Yo, esta idea la respeto y la respetaré siempre, por eso empecé a lanzar piedras por aquí y por allá. Los partidos se interesaron y ahora me han salido muchas novias [risas]. Así que el día que nos

pongamos de acuerdo con el Ayuntamiento que gobierne, donaré el archivo. — Es la memoria de la ciudad... — Creo que habrá muy pocos pueblos y ciudades que tengan un archivo tan extenso y completo, porque hay de todo. Hay elecciones, exposiciones de rosas y de belenes, calles que no estaban asfaltadas y edificios que han cambiado, descampados que ahora tiene edificios... Hay de todo. Y sigo filmando, ahora en digital, porque una ciudad sin historia no es una ciudad. — Tiene mucho mérito. — Yo no tendría todo este archivo si no hubiera sido por los compañeros con los que montamos la agrupación de cine. Hoy no estaríamos hablando si no fuera por ellos. Verdaderamente, el mérito fue de aquellos amigos con los que decidimos montar la asociación, y yo lo único que he hecho ha sido seguir con esa tarea. Eduard Giménez i Fisa

Especialistas en: Prospectos para la Industria:

Especialistas en:

Farmacéutica, Veterinaría y Cosmética. Prospectos para la Industria: Especialistas en:envase automático. Plegados Especiales para máquinas de Farmacéutica, Veterinaría y Cosmética. Prospectos paraenlacruz. Industria: Plegados Plegados Especiales para máquinas de envase automático. Farmacéutica, Veterinaría y Cosmética. Plegados en cruz. Plegados Especiales para máquinas de envase automático. Plegados en cruz.


REP ORTATG E

8

el diari de Sant Feliu . novembre de 2011

Entre bambolines de tardor Les activitats de la Festa de Tardor són possibles per la feina de les persones que formen les més de setanta agrupacions que les organitzen La Núria, la Gemma i la Pepi dels bastoners, el José Colmenero de la Penya Bètica, el Pere Vila dels Castellers, la Mari de l’ACA Roses i la Carme del Drac són algunes de les persones que han fet possible les festes . Un any més, a frec de la Festa del Pilar, el santoral marca la celebració de sant Rarimi, copatró de Sant Feliu. És, doncs, el moment en què les colles de la ciutat han de treballar de valent per tirar endavant amb les festes. Sant Feliu compta amb un ampli teixit associatiu que va florir a mitjan anys setanta, amb la fi de la dictadura franquista, i ha anat arrelant durant les dues darreres dècades. La major part de les colles locals han superat els 15 anys d’existència i s’enfronten a una maduresa difícil en un context de crisi. Per tant, tot i que la valoració general de la Festa de Tardor és positiva, molta gent hi afegeix matisos que assenyalen la complicada situació econòmica de les entitats. Aquest any, el cap de setmana previ (8 i 9 d’octubre) es va inaugurar l’espai La Nau, Cultura i Tradicions. El regidor de cultura, Manel Martínez, situa part de l’èxit global de les festes en aquest petit tast que va servir per «escalfar motors». L’organització d’actes com el seguici, la cercavila o el correfoc infantil, el van determinar les colles dins un calendari de fesEduard Giménez.

tes que venia marcat per les decisions del govern anterior. Aquest calendari no recollia cap festivitat local i, per tant, es va produir un daltabaix raonable pel fet de tenir un dijous i un divendres laborables desprès de començar la gresca. Tot seguint l’exemple dels seus predecessors, l’actual govern va aprovar un calendari sense cap festivitat local per a mitjan octubre del 2012, una decisió que, segons el regidor de cultura, «no sé si estem a temps d’esmenar, però cal tenir un dia festiu». Martínez mateix reconeix que «no agradarà als comerciants», però que és necessari. Amb un octubre assolellat, totes les valoracions són positives. La Carme, del Drac de Sant Feliu —colla que néixer l’any 1984— remarca l’augment de públic que han tingut activitats com el correfoc infantil. «El que més m’agrada és veure la participació dels infants, perquè s’ho passen bé i, a més a més, són el nostre planter», reco-

neix la Carme poc desprès de la Així, mentre que uns tornaven cercavila que posa punt final a les a l’activitat castellera, els altres festes. Tornar a viure aquests dies organitzaven una cercavila amb amb la camisa magenta ha estat una quinzena de colles bastonel’alegria més gran per al Pere Vila, res d’arreu del país. «L’activitat cap de colla que més ens ha dels Casteagradat és la llers de Sant Xifres cercavila, no?» Feliu. Segons Entre rialles i un Vila, «feia dos 106.000 euros de pressupost cert proselitisme anys que no la Pepi, la Núria actuàvem a 109 activitats: concerts, i la Gemma es Sant Feliu per teatre, titelles, jocs pregunten què manca de gent infantils, correfoc, destacar. «Noi aquest any espectacles saltres som bashem tornat a toneres i, és clar, actuar, ens va 70 organitzadors i el que més ens sortir bé, i el col·laboradors: ha omplert és la més imporentitats, penyes, cercavila», deixa tant és que agrupacions, partits, clar la Pepi, amb hem aconseclubs el suport de la guit reunir un Núria i la Gemgrup gran de gent per mirar de fer ma. «A part de la nostra activitat, una temporada de castells». De la l’espectacle de foc [que aquest any mateixa manera que els castellers, no s’ha fet] i el correfoc és el que la colla de bastoners (els Ceballuts) més ens agrada». celebrava els 15 anys d’existència. A la zona dels firaires els exces-

sos sensorial d’olors, colors i sons donen la benvinguda al visitant i es barregen amb el públic heterogeni i d’orígens ben diferents. L’entrada del carrer Mataró és l’espai on s’instal·len cada any les casetes de les penyes andaluses amb espectacles folklòrics del sud peninsular. Tant l’Agrupació Cultural Andalusa (ACA) com la Penya Bètica coincideixen a fer una valoració molt positiva de l’assistència de públic. «Nosaltres no hem notat gens la crisi, ha vingut molta gent», emfatitza la secretaria de l’ACA Rosas, Mari Cozar. El president de la Penya Bètica, José Comenero, afegeix: «només hem notat la crisi en una cosa, es venen més canyes a un euro». La mesura d’aquestes dues entitats ha estat abaixar preus i oferir espectacles ben diversos, des d’un cor rociero a una nit de pòquer i les tradicionals sevillanes. És en les reduccions de pressupostos on moltes entitats han

D’ESQUERRA A DRETA: Encesa del campanar / Seguici / Diables de La Salut a l’inici del correfoc / FOTO: Redacció


REP ORTATG E

novembre de 2011 . el diari de Sant Feliu

focalitzat les crítiques. Aquest any, l’Ajuntament ha destinat uns 90.000 euros a realitzar les festes de tardor. Una quantitat a la qual cal afegir 16.000 euros que reben les entitats que formen part de la Federació d’Entitats Tradicionals de Sant Feliu de Llobregat (FETS). Precisament aquesta entitat va fer públic un comunicat on posava de manifest les dificultats creixents en l’àmbit de les festes. Segons el comunicat, «malgrat l’esforç de les nostres colles i entitats, que sovint posen diners de la seva pròpia butxaca per poder fer les activitats, any rere any la Festa de Tardor i també la Fira veuen com els seus recursos disminueixen». En aquest sentit, la Carme, del Drac, esmentava la necessitat de vendre samarretes per poder finançar les activitats. «Aquest any és el nostre quinzè aniversari —dels bastoners— i hem tingut el mateix pressupost que l’any passat», remarca la Núria. Altres entitats, com l’ACA Roses, també han vist com el seu pressupost reduït que no els permetia cobrir les despeses de l’equip de so. La Mari, de l’ACA, té molt clar que l’Ajuntament «està més sec que la moixama». Com a responsable de cultura, Martínez assumeix que «les festes són impossibles de fer sense les entitats, són recursos, compensem la manca de diners amb la feina de les agrupacions». Davant del manifest de FETS, el regidor reconeix: «Hi ha elements que jo mateix podria compartir d’aquest cansament acumulat de les entitats», però qüestiona la manca de concerts a la qual fa esment el text. «S’insistia que a les festes no es feien concerts, i en aquestes festes precisament hem fet concerts, hem potenciat els dels joves, i hem fet el de Lax’n’Busto i el de l’orquestra que va tocar a Can Calders.» Justament, el concert de Lax’n’Busto ha estat un dels plats forts de les festes, i hi ha hagut opinions per a tots els gustos. Una de les queixes més sentides es referia al fet que un concert de festa major s’hagués de pagar. Però tal com reconeix el senyor Martínez, això ha permès abaratir costos, ja que l’Ajuntament només va haver

9

DE DALT A BAIX: La Petita / Cercavila de final de festes / FOTO: Redacció

de posar-hi 4.000 euros, i és que el concert l’organitzava Òmnium Cultural. Aquesta entitat assumia un risc, que amb 1.600 assistents ha esdevingut un èxit, tal com explicava, en un correu, Montserrat Corregidor, membre de la junta comarcal d’Òmnium Cultural. Pel que fa a les qüestions econòmiques, l’opinió personal de la Pepi dels bastoners és que «l’any que ve no tindrem quasi res, o ens unim i fem coses conjuntament o a veure com afrontem les retallades...». Una idea que no s’allunya

de les del responsable de cultura, segons el qual «de cara a l’any vinent, l’aposta és crear una comissió de festes i començar a treballar ara mateix». L’any que ve, els diners que rep l’administració local d’altres institucions es reduiran encara més. D’una banda, es deixaran d’ingressar 200.000 euros de l’Estat i, de l’altra, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) estima el deute de la Generalitat amb els consistoris locals en uns 500 milions d’euros. Davant d’aquesta situació cal

Cercavila de final de festes / FOTO: Redacció

buscar noves vies per poder seguir tenint unes festes de qualitat. El manifest de FETS demana «una reflexió profunda per part de les autoritats sobre les mancances que tenen les nostres festes de tardor i la Fira, i la situació sense sortida on es troben actualment». Iniciatives com el concert de Lax’n’Busto d’enguany són una possibilitat de coordinació entre entitats i col·laboració institucional. La venda de material, com ara samarretes, mocadors i barrets per finançar-se n’és una altra.

Sense rebre cap subvenció pública, trobem l’espai de La Petita, al parc Nadal, que aquest any dedicava el seu manifest a la denúncia del sistema patriarcal. Els beneficis d’aquestes festes alternatives serveixen per finançar diverses lluites socials i per assegurar la continuïtat de properes edicions. Però en tots els casos, com assenyala la Carme, «és l’esforç de les persones de les colles que durant tot l’any fan reunions, activitats i treballen, el que fa possible les festes de tardor». Concert de Lax’n’Busto / FOTO: Redacció


10

C I U TAT

Peña Bética para todos Actualmente realizan una liga de fútbol sala con jóvenes del barrio Hace 17 años nació la Peña Bética de Sant Feliu fruto de la pasión por el Real Betis Balompié. Desde el primer momento, esta entidad junto a su nombre añadió los adjetivos de «deportivo cultural recreativa andaluza». Por eso, como explica el presidente de la Peña, José M. Colmenero, «el año pasado además [a parte de otras actividades] empezamos una liga regular en las pistas que hay frente a nuestra peña donde hay equipos sudamericanos y españoles». Esta tarea con los jóvenes del barrio de Can Calders tuvo un reconocimiento institucional. El vicepresidente, Francisco Escacena, detalla Redacció.

el diari de Sant Feliu . novembre de 2011

ACA Rosas, pasión por Andalucía

Jóvenes y veteranos, juntos en las fiestas A principios de los noventa nació un grupo de amigos que se decidió a crear la Agrupación Cultural Andaluza (ACA) Rosas de Sant Feliu, una de las dos entidades andaluzas que estuvieron presentes durante las fiestas de otoño en la calle Mataró. «Este año en la carpa, nos hemos juntado con la gente de los pajaritos y ha ido muy bien», explica la secretaria de la ACA Rosas, Mari Cozar. Esto permitió la confluencia de la gente más veterana de la agrupación con los jóvenes de los pajaritos, y que se realizaran actividades para todas las edades. Cozar remarca que «la gente mayor pudo ver el coro rociero de la Redacció.

«El Ayuntamiento ha que el Ayuntamiento «reconoció la buena reconocido nuestra organización y la tarea labor intersocial» intersocial». La Peña Bética actualmente cuenta con 170 Colmenero con orgullo. socios y ofrece baile de Todos los socios coinciden sevillanas, cursos de gui- en reiterar que la Peña Bétarra, de informática y la tica está abierta a todo el posibilidad que los «cha- mundo que quiera venir, vales puedan venir a ha- pero, eso sí, tomando en cer tareas del colegio con cuenta que su pasión prinlos ordenadores», asegura cipal y su motor es el Betis.

agrupación y por la noche había espectáculos para los jóvenes». Actualmente, ACA Rosas tiene la sede en el barrio de Can Calders, y ofrecen la posibilidad de alquilar la sala para fiestas, comuniones, bautizos y bodas. «Es una forma para financiar el alquiler que tenemos», asegura

Mari Cozar, «ya que se trata de una nave grande con un espacio muy bonito». Para participar en las actividades o hacer uso de la sede, no hace falta ser socio de la entidad, «es suficiente con venir y ponerse de acuerdo en la fecha y el precio de la comida», reitera Mari Cozar con un marcado acento andaluz.


novembre de 2011 . el diari de Sant Feliu

S U G G ERI M

11

cóctel

llibres

«Una esposa de fiar»

• • • • • •

Relat psicològic, balada sobre el crim, intensa i satisfactòria Si miro les novetats que ens ofereix la Biblioteca Montserrat Roig, me n’adono que hi ha una ambició literària que va més enllà dels clàssics i dels llibres amb més presència dins de la gran massa lectora de la població. Si aposten per una novel·la com la de Robert Goolrick, indirectament envien un missatge interessant a tots aquells que gaudeixen de la bona i nova literatura: som curiosos, som inconformistes. Fan un pas endavant i donen suport a la història Una esposa de fiar, publicada per l’editorial Salamandra. Ralph Truitt —poderós, temut, envejat, admirat i solitari a Wisconsin— busca dona. No una qualsevol, però sí una de la qual es pugui refiar. Algú senzill i honrat que, per motius pràctics —soledat, Jenn Díaz.

anhels i ganes de reconduir una vida plena d’absències i buits— i no romàntics busqui companyia com ell; això ho deixa ben clar. L’anunci, el contesta una dona que, segons ella, es correspon amb aquesta definició. Catherine Land és la dona que tots, absolutament tots, estan esperant que arribi a Truitt (població i home), però no ve disposada a correspondre les expectatives de ningú. Amb aquest plantejament, Robert Goolrick s’endinsa amb valentia, subjectivament, però amb certa distància, al teixit emocional dels seus personatges. S’ha dit del llibre que és sensual, complex, original i inquietant. Relat psicològic, balada sobre el crim, intensa i satisfactòria, entre altres virtuts literàries innegables. Realment, Robert Goolrick sedueix els lectors, admira-

2

Con calidad, ganas y detalle Recetas y cócteles de El Diari de Sant Feliu, por Iván Ramos

½ media (25 ml) de ron de coco C/S de granadina Mojaremos los bordes con C/S de curaçao azul ron de coco y los pondremos Hielo acto seguido en coco rallado para que se nos queden los borRegaliz rojo des pegados. Coco rallado

1

3

Pondremos la media medida de ron.

Acabaremos con un regaliz como pajita para detalle final.

Ponemos el hielo.

Consejo: Es un cóctel dulce, por

Ponemos la cantidad suficiente a partes iguales (misma cantidad) de granadina y curaçao azul. La diferencia de densidad hará que la granadina se vaya abajo y el curaçao azul se nos quede arriba con el ron de coco.

lo tanto recomiendo tomarlo antes/durante el postre, como coctel para tomar por la noche o no llenar el vaso de granadina y curaçao hasta arriba y/o aumentar la cantidad de ron de coco.

Robert Goolrick Traducció: Santiago del Rey Editorial: Salamandra Número de pàgines: 279 Preu: 17 € Està disponible a la biblioteca Montserrat Roig

blement i magistralment, amb aquesta trobada entre Ralph i Catherine; els deixa sorpresos i alhora agraïts.

Kapriol el 1° fabricante en línea de herramientas y protección laboral Europeo con presencia en más de 51 países. Puede usted disponer mas Kapriol el 1° fabricante en línea dede herramientas y protección laboral Europeo con presencia en más de 51 países. Puede 3.000 referencias usted disponer de mas 3.000 referencias

La moda más avanzada para el La moda más avanzada para el profesional profesional

JOSEP RICART, 2-4 2-4 JOSEP RICART, 08980 SANT FELIU DE LLOBREGAT 08980 SANT FELIU DE LLOBREGAT EXPOSICIÓN Y TIENDA EXPOSICIÓN Y TIENDA www.kapriol.com - kaprioltools@kapriol.com www.kapriol.com - kaprioltools@kapriol.com 936 722- Fax 785 -936 Fax720 936 107 720 107 Tel 936Tel 722 785

Horarios tienda y exposición:

y exposición: Mañana: de 09:00 a 14.00 horas Horarios - Tardes:tienda de 16.00 a 19.00 horas Mañana: de 09:00 a 14.00 horas - Tardes: de 16.00 a 19.00 horas

Nueva apertura Nueva apertura

Visítenos los y ley daremos la bienvenida con un refrigerio Visítenos los días días18 25y y1926Noviembre Noviembre le daremos la bienvenida con un refrigerio


ES P ORTS

12

el diari de Sant Feliu . novembre de 2011

Una “bomba” de oro

Juan Carlons Navarro

MVP Eurobasket 2011

Tan sólo tenía 12 años cuando el FC Barcelona vio en esa criatura del CB santfeliuenc la posibilidad de una futura estrella. Los ojeadores azulgranas no se equivocaron en el pronóstico. Dieciséis años después, la Bomba ya se había convertido en toda una institución para el baloncesto barcelonista. Su éxito le llevó a convertirse en jugador de la NBA durante una temporada. Ahora, con 31 años, le está llegando el reconocimiento dentro i fuera de las pistas. Como capitán del Barça i de la selección, y como santfeliuense Redacció. Juan Carlos Navarro re-

cibió la medalla de oro de Sant Feliu de Llobregat. El galardón fue entregado en la plaça de la Vila el pasado viernes 14 de octubre, coincidiendo con las fiestas locales. Navarro, que lleva a cabo un papel de embajador de Sant Feliu por el mundo, fue aclamado por los centenares de ciudadanos que se acercaron al acto, a los que deleitó con unas palabras. El jugador más valioso del último Eurobasket entonó un breve discurso. Inmediatamente después, no tuvo problema en mezclarse entre la multitud santfeliuense que quiso homenajearle en la plaza central del pueblo. En declaraciones posteriores

para El Diari de Sant Feliu, la Bomba se mostró muy agradecido por el homenaje y el galardón. «Hace poquito pusieron mi nombre al pabellón donde yo crecí, y ahora una medalla, así que imagínate; para mí es un honor», manifestó el escolta del Barça, que no tuvo pelos en la lengua a la hora de reconocer que «es un orgullo ser el embajador de Sant Feliu allá donde vaya» cuando se le recordó que el otorgamiento de la medalla fue a petición popular. Por último, declaró estar un poco sorprendido por la magnitud que están teniendo sus logros durante este último año. A sus 31 años, le da la sensación de que muchos le están descubriendo

Diada de futbol blanc-i-blava

FOTO: redacció esports

Miguel Fajardo, president de la Penya, va fer l’entrega de premis

La Penya Blanc Blava de Sant Feliu de Llobregat va organitzar el passat 12 d’octubre un torneig de gairebé 12 hores Redacció.

on van participar futures estrelles de totes les edats. Gràcies a la feina del coordinador i responsable de l’àrea esportiva,

ahora, cuando se trata de un jugador que lleva muchas temporadas rindiendo al más alto nivel con el Regal FC Barcelona. Así se expresó Navarro tras preguntarle si tenía la sensación de que ahora se le valoraba más: «Ya lo he dicho en alguna ocasión, no lo digo por el acto que estamos haciendo ahora, sino porque llevo muchos años trabajando, por suerte me han respetado las lesiones, he ganado muchas cosas, pero sí que es verdad que lo que he ganado ahora y cómo lo he ganado, me ha dado un impulso.» Desde El Diari de Sant Feliu también quisimos preguntarle por la imagen que tenía sobre el estado del básquet santfeliuense en la actualidad. Navarro apuntó que Joan Palomo, es va viure una jornada festiva futbolística encomiable al parc esportiu de les Grases. La Penya va endur-se tres títols dels 11 que estaven en joc: el duel directe de cadets, un dels dos triangulars en categoria aleví i un altre enfrontament directe en categoria promeses, els més menuts. El Santfeliuenc va ser l’únic club que va aconseguir empatar a trofeus amb l’amfitrió gràcies a les victòries dels equips juvenil, infantil (categoria que va inaugurar el torneig) i aleví. Per darrere dels dos equips de la ciutat que van participar i amb dos guardons, trobem el Martorell i l’Incresa. La Penya Barcelonista de Collblanc-Sants es va quedar amb un sol premi.

«es muy importante el vínculo establecido en la sección femenina entre CB Santfeliuenc y Barça» a la hora de dar un empujón al club que le vio nacer como baloncestista. Pero también reconoció que los compromisos deportivos le dejan poco tiempo para seguir a las bases locales. «A partir de ahora que mi hija ha empezado en las categorías inferiores, intentaré tener más tiempo para ver algunos partidos», aseguró el jugador barcelonista. En el acto también se anunció la puesta en marcha de un torneo que llevará su nombre en un nuevo reconocimiento al protagonismo que la Ciutat de les Roses se está llevando a su costa. Navarro, que fue también MVP de la últi-

ma Supercopa, ha ganado todas las competiciones posibles: Lliga Catalana, Liga ACB, Copa, Supercopa, Copa Korac y Euroliga a nivel de clubs, y el campeonato del mundo y de Europa con la selección española. Ante la pregunta de sus preferencias durante los actos de las fiestas locales, Navarro puso de manifiesto que «lo que más me gusta es lo que disfrutan mis niñas, cuando puedo me escapo al baño de espuma, pero no siempre puedo disfrutarlas a causa de los compromisos deportivos». La Bomba también invitó a que la gente participe en las entidades y actividades locales donde participa mucha gente y que son «dignas de verse».

Josan Daban, nou president del CBS El Club Bàsquet Santfeliuenc (CBS) ja té nou president. José Antonio Daban Jordán, més conegut com a Josan Daban, serà el nou mandatari de l’entitat esportiva santfeliuenca durant els propers sis anys. Daban ha pogut accedir directament al tron presidencial, ja que l’altra única candidatura que hi aspirava, la de l’anterior president, Xavier Sospedra, va acabar renunciant a la reelecció. Josan Daban va ser el tresorer del CBS durant el mandat de quatre anys de Xavier Sospedra, una etapa de desenvolupament i grans canvis que el nou màxim responRedacció.

sable no vol perdre de vista. El bàsquet formatiu —recordem que el CBS i el FC Barcelona van signar per a la nova temporada un vincle que vetlla per la potenciació de les seccions femenines i que compareix nom i estructura orgànica en tots els equips d’aquest sector—, l’enfortiment de la imatge del club en el context de la seva ciutat i el manteniment del projecte EBA (la quarta divisió del bàsquet espanyol) seran les peces angulars del Santfeliuenc entre les temporades del 2011 i del 2017. Daban tindrà l’oportunitat de dirigir un projecte esperançador que avança a passes de gegant.


novembre de 2011 . el diari de Sant Feliu

ES P ORTS

13

Presentació dels equips de waterpolo del Club Natació Sant Feliu

FOTO: Club Natació Sant Feliu

El dissabte 17 de setembre, el Club Natació (CN) Sant Feliu va realitzar els actes de presentació dels seus equips de waterpolo i natació amb diferents activitats a les instal·lacions del Complex Municipal de Piscines de la ciutat. L’agenda començava amb l’equip infantil femení de waterpolo, que va fer el seu debut a la categoria amb un partit amistós que el va enfrontar al CN Rubí i contra el qual va aconseguir la victòria per 16 a 3. Només tres equips d’arreu de Catalunya poden presumir de CNSF.

disposar d’un conjunt compost íntegrament per noies que disputaran la propera Lliga catalana contra equips mixtes i masculins. Tot seguit, el conjunt absolut de waterpolo masculí es va enfrontar en un partit amistós al conjunt del Vallè, el CN Rubí, de la primera divisió estatal. Els santfeliuencs van ser derrotats per 11 a 13. Un cop finalitzat el partit, va ser el torn de les nostres esportistes de l’equip absolut de waterpolo femení, que ha ascendir de nou, recentment, a la Divisió d’Honor.

Van jugar contra el conjunt del barri barceloní de Sants, el CE Mediterrani, campió de Lliga espanyola la temporada 2009-2010, i encara que la victòria va ser clarament per a les visitants, la bona imatge del nostre equip dóna ànims per aconseguir mantenir la categoria aquesta temporada. Quan van acabar els partits, van prendre protagonisme els més de 200 esportistes del club, amb la presentació i les corresponents fotografies dels 16 equips que componen el Club Natació.

La boxa com a treball en equip apte per a tothom L’escola de boxa es va inaugurar el 5 de setembre a les instal·lacions del gimnàs Sant Feliu Fitness Club

Vasile Surcica, de 34 anys, i Alex Roman, de 27, són els impulsors d’aquest projecte

Un nou concepte de boxa obre les portes al gimnàs Sant Feliu Fitness Club. Un espai destinat a joves i adults, nois i noies, dirigit pel boxejador professional Vasile Surcica i pel boxejador amateur Alexandru Roman. La seva intenció és mostrar la boxa com un esport allunyat del KO. Vasile mateix defineix la seva forma d’entendre la boxa amb el concepte “hop hop”, un terme utilitzat per marcar el moment d’esquivar el cop. «La clau de Redacció.

la boxa és el fons i marcar els cops, si resisteixes i t’esforces el fora de combat ja arribarà». El seu soci, Alex Roman, afegeix que volen «ensenyar boxa com una forma de treballar en equip» i que comencen i acaben «en equip, tots junts». La voluntat d’aquests dos joves és crear una escola de boxa a Sant Feliu sota en col·laboració amb el gerent del gimnàs Sant Feliu Fitness Club. És per això que ofereixen la possibilitat, a tothom que ho vulgui, d’assistir

FOTO: redacció esports

«Es poden provar un parell de sessions i, si vols seguir, la matrícula és gratuïta» a un parell d’entrenaments de franc. En el cas de voler-s’hi inscriure, la matrícula actualment és gratuïta. També fan activitats més centrades en l’aspecte físic, però sempre vinculades a la boxa com a “aerobox”.

resultats Futbol

Primera catalana, grup 2 2/10/11 Santfeliuenc 1 - Almacelles 2 9/10/11 Tortosa 2 - Santfeliuenc 2 16/10/11 Santfeliuenc 1 - Ascó 1 23/10/11 Olímpic Can Fatjó 1 - Santfeliuenc 0

Mala fortuna per al principal equip del poble, que es troba en zona de descens.

Tercera catalana, grup 8 2/10/11 Martorell 0 - PR Sant Feliu 1 9/10/11 PR Sant Feliu 4 - PU Málaga 2 16/10/11 Molins de Rei 0 - PR Sant Feliu 2 23/10/11 PR Sant Feliu 1 - Cervelló 2

El primer equip dels Pajaritos segueix ferm en la pugna per ascendir de divisió.

Tercera catalana, grup 10 2/10/11 PR Sant Feliu B 3 - Sant Just 2 9/10/11 PB Collblanc 0 - PR Sant Feliu.B 2 16/10/11 PR Sant Feliu B 1 - Gornal 4 23/10/11 Can Buxeres 4 - PR Sant Feliu.B 2

Inici de temporada irregular per als homes de Rubén Bella, que es troben a la meitat de la classificació.

Bàsquet

EBA (Lliga regular C)

02/10/11 Bàsquet Sitges 58 - Eninter Santfeliuenc 87 9/10/11 Eninter Santfeliuenc 73 - CB L’Hospitalet 65 16/10/11 CB Cornellà 66 - Eninter Santfeliuenc 76 23/10/11 Eninter Santfeliuenc 68 - CB Granollers 62

Impressionant paper de l’equip referent del poble, que és tercer empatat a punts amb el líder.

Handbol

Segona Catalana Sènior Masculina, grup B 02-10-11 Sant Llorenç 28-30 Alcarràs 09-10-11 Cambrils 34-26 Sant Llorenç 16-10-11 Sant Llorenç 25-27 Molins de Rei 23-10-11 Sant Joan Despí 23-25 Sant Llorenç

Waterpolo

Segona Divisió Absoluta Masculina

15-10-11 CN Sant Feliu 13-11 CN Sabadell 22-10-11 CW Túria 8-8 CN Sant Feliu

E! ¡RENUEVAeT n tí Pensamos

PRESENTANDO ESTE ANUNCIO ¡¡MATRÍCULA GRATIS!!

CUIDAMOS DE TU SALUD Boxeo (nuevo horario) Aerobox Kick Boxing (nuevo horario) Suplementación deportiva Müai Thai Wu Shu Kung Fu (niños y adultos)

Jiu-Jitsu (novedad) Fitness Culturismo Rehabilitación Ciclo Indoor Pilates (novedad)

Joan Maragall, 40 • 08980 Sant Feliu de Llobregat (BCN) • Telf. 93 685 09 02 gimnassantfeliu@telefonica.net · www.gimnasiosantfeliu.com www.facebook.fitnessclubfeliurondan


G U I A D E S ERV EI S

14

Telèfons d’interès

Serveis

Llar

Ajuntament 936 858 000 Ambulàncies Condal 933 316 666 Àrea Bàsica de Salut Rambla 936 662 313 EMERGÈNCIES: Bombers, Mossos d’Esquadra 112 Comissaria Mossos d’Esquadra a St. Feliu de Llob. 936 858 800 Cinebaix 936 661 859 Jutjat de Primera Instancia i Instrucció Núm. 1 935 529 130 Policia Local 936 661 543 Sanitat cita prèvia del Baix Llob. 935 670 999 Rodalies Renfe 902240202 Autobusos Soler i Sauret 936 325 133 *** Arxiu Històric Comarcal 936 666 703 Biblioteca Montserrat Roig 936 850 186 Casal de Joves 936 664 503 Casal Municipal de la Gent Gran 936 325 159 Centre Cívic Roses 936 665 651 Centre Collserola 936 850 898 Centre d’Atenció i Seguiment de Drogodependències (CAS) 936 327 044 Centre d’Atenció Primària (CAP) en Salut Mental Pins d’Or 936 661 211 Centre de Planificació Familiar 936 662 290 Especialistas en: Centre de Serveis a les Empreses El Pla 936 661 876 Especialistas en:para la Industria: Prospectos Complex Municipal de Piscines Prospectos para la Industria: Farmacéutica, Veterinaría y Cosmética. Esport 936 661 444 Farmacéutica, Veterinaría y Cosmética. Plegados Especiales para máquinas de envase automático. Estadi Municipal d’Atletisme Plegados Especiales para máquinas de envase automático. 936 853 461 Plegados en cruz. Plegados en cruz. Formació i Ocupació; Centre Can Maginàs 936 850 783 Mercat Municipal 936 661 335 Especialistas en: Oficina d’Atenció Ciutadana Prospectos para la Industria: 936 858 001 Farmacéutica, Veterinaría y Cosmética. Oficina Municipal Jove d’Habitatge Plegados Especiales Cultura para máquinas de envase automático. 936 858 007 Plegados en cruz. Oficina de Planificació Estratègica per a la Convivència 936 858 008 Palau Falguera (Escola Municipal de Música) Joan Maragall, 40 936 858 006 08980 Sant Feliu de Llobregat (BCN) Telf. 93 685 09 02 Palau Municipal d’Esports Juan www.gimnasiosantfeliu.com Carlos Navarro 936 668 162 Patronat de Persones amb Disminució 936 853 476 Pavelló Municipal Esportiu Grases 936 858 029 Piscina Municipal de l’Excorxador 936 661 292 Ràdio Sant Feliu 936 666 985 Servei Local de Català 936 852 432 Serveis Socials - Can Calders-La Salut: Educadora Social 936 325 243 Treballadora Social 936 857 293 Serveis Socials - Zona Nord: Educadora Social 936 667 161 Treballadora Social 936 666 753 Telecentre Sant Feliu On Line 936 666 180

el diari de Sant Feliu . novembre de 2011

Flors

Restaurants

RESTAURANT XINÈS

Oci

C/. Rupert Lladó, 49 08980 Sant Feliu de Llobregat Telfs. 93 685 02 85 93 666 84 04

·

Automoció

nina67nina@hotmail.com

Moda

Josep Ricart, 2-4 08980 Sant Feliu de Llobregat EXPOSICIÓN Y TIENDA Tel. 936 722 785 - Fax 936 720 107 www.kapriol.com - kaprioltools@kapriol.com

Nit

BADEMECUM

MENARGUES

REVOLUCIONS


www.unipost.es

Atenció al Client

902 902 242

Una gran organització postal privada amb cobertura directa i diària superior al 70% de la població espanyola

Centres més pròxims: Sant Feliu de Llobregat Tel.: 936 854 822

Cornellà de Llobregat Tel.: 934 746 117

Molins de Rei Tel.: 936 684 624

Serveis bàsics Distribució de correspondència. Distribució d’enviaments publicitaris, catàlegs, revistes, publicacions, etc. Distribució d’enviaments amb justificant de lliurament. Franqueig i lliurament a Correos dels serveis no coberts per la xarxa Unipost.


El Diari de Sant Feliu  

Numero 1, novembre 2011

Advertisement