a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 20

Diari de Sant Cugat Divendres, 24 de setembre del 2010

20

|

Sumari

|

a Fons

|

el Poble

la toga

|

Lectors

www.diaridesantcugat.cat |

Opinió

|

la Ciutat

|

Economia

|

Esports

|

Cultura

|

Passatemps

Entrevistem Joan Calderon, cap de llista d’ICV a les eleccions municipals

EDUARD TORRES

“El canvi polític a Sant Cugat passa per un govern d’esquerres amb una forta presència d’ICV”

Festius

“A Sant Cugat s’aprèn molt a fer política tant dels teus companys com dels adversaris”

E

m deia l’altre dia un amic que les festivitats de Barcelona sempre han estat un regal per als comerciants de les poblacions veïnes i Sant Cugat no n’és l’excepció. Esperem veure aquest divendres, dia de les Mercès, les nostres botigues plenes de clients que apaivaguin – encara que una flor no fa estiu– la sequera dels calaixos. Em sobta, o almenys no s’ha explicitat o no ho conec, que no s’hagi previst un pla d’ajuda específic per als petits comerços. Parlava amb un afectat que em feia la confidència que ja havia esmerçat els estalvis familiars per mantenir la il·lusió d’obrir cada dia. He escrit ja una columna

Esperem veure divendres les nostres botigues plenes de clients sobre aquesta qüestió i no vull ser repetitiu, però és un apartat absolutament preocupant. Són moltes famílies les que, sense sou fix, sense perspectiva d’indemnització, ni d’atur, veuen com el seu present s’ha enfosquit i la negror ha envaït la seva vida afectant l’economia, la família, la relació amb amics, tot. No cal dir que les entitats financeres ja no hi són a pesar dels grans anuncis televisius i que qui vol contractar un crèdit ho té negre per aconseguirlo i, a més, arriscant el seu patrimoni individual mitjançant avals que tard o d’hora s’acaben realitzant. No ens queda altra cosa que intentar posar el nostre petit gra de sorra senzillament comprant als comerços respectius de la nostre ciutat, on l’oferta és molt variada i competitiva, segur que hi ha qui ens ho agrairà.

www.torresadvocats.com

Anem a un terreny més personal. Confessi’ns un defecte i una virtut seva. Avançat. Joan Calderon és el primer candidat confirmat per ser alcalde de Sant Cugat #J.R. ARMADÀS

En tinc molts, de defectes, però un és que m’agrada molt dormir i quan he de fer alguna cosa la faig, però em costa posar-m’hi. Pel que fa a les virtut, destacaria que tinc molta paciència.

Segur que li va bé com a polític...

“Seré un candidat a l’alcaldia atípic” Joan Ramon Armadàs redaccio@diaridesantcugat.cat

A

ra mateix sembla que els partits polítics només tinguin el cap posat en les eleccions al Parlament de Catalunya del 28 de novembre, però a ICV ja comencen a pensar en les municipals del maig del 2011. Joan Calderon va ser proclamat oficialment alcaldable pels ecosocialistes el dijous 23, amb presència del líder del partit, Joan Herrera.

Únic candidat amb un suport de més del 90% de la militància. Tota una demostració d’unitat al partit.

Vam fer un procés de primàries, perquè no volem tancar la porta a la militància a presentar-se, però històricament a Sant Cugat quasi sempre hi ha hagut només un candidat.

Ser ja regidor l’ha hagut d’ajudar a agafar experiència en l’arena política.

A diferència d’altres companys del meu partit i d’altres formacions, tindré el bagatge d’haver estat regidor durant quatre anys i de ser portaveu del partit a Sant Cugat durant un any. Sens dubte això t’ajuda a saber com actuar, conèixer l’administració per dins, i a agafar-li el pols a la política local.

Com definiria la política a la ciutat?

Com un partit amb fair play on hi ha molt debat polític i ideològic. Tant l’oposició com el govern sempre tenen voluntat d’arribar a acords. Aquí s’aprèn molt a fer política tant

dels teus companys com dels adversaris. Pel que fa a l’actualitat, en el darrer any hem vist com a Sant Cugat hi ha hagut una manca clara de lideratge de l’alcalde, que té el cap més posat en altres projectes.

Segurament no serà l’únic candidat nou. Com veu els seus possibles rivals?

De moment sóc l’únic candidat confirmat, però dels que s’intueix que seran caps de llista hi tinc molt bona relació. El que sí que hi ha, i hi haurà, òbviament, són diferències polítiques i de model de ciutat.

Podria avançar alguns dels eixos del que serà el seu programa polític?

Nosaltres elaborarem el programa a través de les jornades Repensem Sant Cugat, que centrem en diferents àmbits. Malgrat això, farem especial èmfasi en polítiques mediambientals, d’ocupació, i mesures per sortir de la crisi econòmica.

El fet que Recoder no es presenti beneficia els partits de l’oposició?

Nosaltres, amb Recoder o sense, hauríem apostat pel mateix, que és un canvi a Sant Cugat. Un canvi de maneres de fer i de governació per higiene democràtica entesa com a alternança política.

El canvi que esmenta m’imagino que seria un govern d’esquerres amb PSC i, si aconsegueixen convèncer-los, amb ERC. El canvi passa per un govern d’esquerres on ICV sigui prou forta. Hem de tenir prou pes per aconseguir exercir les nostres polítiques. De totes maneres, tenim més en comú amb aquestes dues forces que amb CiU, que, a més, a Sant Cugat té un perfil marcadament liberal.

Un polític amb samarreta. Joan Calderon és un politòleg de 33 anys que des de Sant Boi va venir a Sant Cugat amb ganes de canviar les coses. Proper i directe, Calderon és una persona amb pocs pèls a la llengua i amb un discurs coherent amb la seva manera de ser i de pensar. Fa quatre anys que és regidor d’ICV i un que és president de la formació a Sant Cugat. Costa veure’l amb americana i no dubta a canviar la corbata per una samarreta divertida o amb missatge. El seu somni és un Sant Cugat més ecològic, igualitari i social. És el primer polític local que ha confirmat que serà alcaldable a les eleccions del maig del 2011. #J.R. ARMADÀS

Intento sempre buscar acords per molt allunyades que estiguin les posicions entre les parts.

Per què es va posar en política?

M’hi vaig posar perquè volia canviar les coses que no m’agradaven. Vull una societat justa, on hi hagi les mínimes diferències i que es preocupi pel medi ambient amb la importància que mereix. Vaig triar ICV perquè és el grup que més s’adequava a les meves idees.

Substitueix Xavier Boix com a cap de llista. Què n’ha après, d’ell?

M’ha ensenyat a mantenir la calma i ha apropar-me més a la gent. És una persona molt treballadora, molt constant, que s’ha deixat la pell per ICV i per Sant Cugat. Té els valors molt clars i mereix tota la meva admiració. De fet, el considero el meu pare polític.

Com preveu que serà la campanya?

Crec que no tindrà res a veure amb altres campanyes. Per la meva part, seré un candidat a l’alcaldia atípic. Intentaré trencar la distància que diuen que separa els polítics de la ciutadania. Apel·laré al vot de la rebel·lia entenent que ens hem de rebel·lar contra l’stablishment que s’ha instal·lat a Sant Cugat. Hem de fer un esforç de pedagogia, de parlar amb la gent dels seus problemes i no situar als mitjans debats que potser a la majoria de la població no li interessen.

És a dir, més trepitjar el carrer...

Sí, més carrer i més baixar a l’arena de l’arrel dels problemes. I no només és fer carrer, sinó està a la disposició del poble i escoltar-ne els problemes i buscar-hi solucions. En altres paraules, que hi hagi feedback. Vull trencar amb el tòpic que la política és una cosa separada de la ciutadania, perquè si no ho fem, donem encara més terreny a la desafecció.

Com li agradaria que fos Sant Cugat quan se celebrin les eleccions de l’any 2015? Bona pregunta. El primer que canviaria seria dotar la ciutat d’una veritable xarxa de transport públic, amb més oferta per a la gent jove. Sent la ciutat més jove del país, no hi ha pràcticament equipaments per a aquest col·lectiu. Per altra banda, un dels meus somnis és fer un gran centre de promoció econòmica de l’Ajuntament. Un equivalent a Esade-Creàpolis gestionat de manera pública. També m’agradaria crear un gran viver d’artistes a la ciutat, on tinguessin cabuda tot tipus d’expressions culturals.

Profile for Premsa Local Sant Cugat

Diari de Sant Cugat 826  

Diari de Sant Cugat 826, 24 de setembre de 2010

Diari de Sant Cugat 826  

Diari de Sant Cugat 826, 24 de setembre de 2010

Advertisement