Page 1

ANY X

101

Diari de l’Ametlla BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS

WWW.AMETLLA.CAT

gener 2013

Fe l iç 2 01 3!

La Fira de Nadal de l’Ametlla es consolida >>> pg. 3 / Es presenta el nou calendari oficial de l’Ametlla 2013 >>> pg. 3 / Alguns animals domès9cs causen nombrosos incidents a la via pública >>> pg. 6 / Millores en el local d’assaig de l’Ametlla >>> pg. 8 / Entrevista al dibuixant Ramon Serra i Massana, autor de la vinyeta “En Genís i l’Emma” >>> pg. 12 / SUPLEMENT CULTURAL AMÍNDOLA >>> A LES PÀGINES CENTRALS / Primera trobada espor9va de Els Cingles i Ber: >>> pg. 17 / Diari Jove: Diferents ac9vitats pel Internacional de la SIDA >>> pg. 21


2 | Diari de l’Ametlla, gener de 2013

Agenda - Gener

Ajuntament al dia...

’13

Divendres 11

A les 18 h. a la sala infanAl de la Biblioteca.

Consulta la darrera hora a www.ametlla.cat

Divendres 18

A les 18 h. a la sala infanAl de la Biblioteca

Hora del conte. Qui menja sopes..., a càrrec de Mon Mas.

Hora del conte. Contes que explicava en Xesco Boix, a càrrec d’Emma Puig.

A les 18 h. al Casal de la Gent Gran

A les 18 h. al Casal de la Gent Gran

Org. Biblioteca Josep Badia i Moret

Concert audiovisual. La Sonata Primavera per violí i piano de Beethoven. Org. Agrupació de la Gent Gran

A les 20 h. a la Sala d’Art Carles Sindreu

Inauguració de VI exposició sobre postals a l'Ametlla. El Catalanisme cent anys enrere. Col·lecció de Joaquim Boix, Llorenç Codern i Enric Vilalta. Org. Ajuntament i Cercle Cartòfil de Catalunya

Dilluns 14

A les 19 h. a la sala annexa de la Biblioteca

Converses en anglès. Org. àrea de Cultura.

Dimarts 15

A les 18 h. a l’aula TIC de la Biblioteca

Curs informà9ca: Windows. Org. Biblioteca Josep Badia i Moret.

Dimecres 16

A les 19 h. a la Sala Polivalent

Conferència + degustació. Alimentació i vida saludable, a càrrec d’Íngrid Blancafort (10 anys). Org. Biblioteca Josep Badia i Moret.

Dijous 17

A les 9 h. al Casal de la Gent Gran

Excursió mensual de tot el dia amb visita al Museu Industrial del Ter.

Tertúlia literària. Verd aigua, de Marisa Madieri. Org. àrea de Cultura.

A les 18 h. a l’aula TIC de la Biblioteca

Curs informà9ca: ofimà*ca.

Cinema: El apartamento

Org. Biblioteca Josep Badia i Moret.

Org. Agrupació de la Gent Gran

A les 20 h. al TNC

Sor9da al TNC. Els nostres *gres beuen llet, d'Albert espinosa. Inclou autocar d'anada i tornada i xerrada prèvia al TNC. Venda d'entrades a Can Canudas o bé a lola3rs@gmail.com. Org. àrea de Cultura

Dissabte 19

A les 11 h. a la sala infanAl de la Biblioteca

Cistell de contes per infants de 0 a 3 anys. Somni d'una nit de lluna, a càrrec de Bruno. Org. Biblioteca Josep Badia i Moret.

Diumenge 20

A les 11,15 h. a la plaça de l’Ajuntament

Diada de Sant Antoni Abat i Sant Sebas9à. Concentració d’animals per a la benedicció, amb passa carrers a cavall.

Org. Ajuntament i Parròquia de Sant Genís. Col. Cavalls la Quaranya. Org. Parròquia de Sant Genís. Col. Cavalls la Quaranya.

Curs informà9ca: Windows.

Org. àrea de Cultura.

A les 19 h. a la sala annexa de la Biblioteca

Converses en francès.

El Diari de l’Ametlla és una publicació mensual de distribució gratuïta, que edita l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès. Coordinació, redacció, fotografia i maquetació: Àrea de Comunicació de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès- 3.700 exemplars - Dipòsit legal: B-50749-2003 - Impremta: Gráficas de Prensa Diaria (www.gpd-sa.com). www.ametlla.cat / correu-e: diariametlla@ametlla.cat

Curs informà9ca: ofimà*ca. Org. Biblioteca. A les 18,30 h. a la sala de la Biblioteca

Tertúlia literària. Verd aigua, de Marisa Madieri. Org. àrea de Cultura.

Divendres 25

A les 18 h. a la sala infanAl de la Biblioteca

Contes en família

Org. Biblioteca Josep Badia i Moret.

A les 18 h. al Casal de la Gent Gran

A les 18,30 h. a la sala de la Biblioteca

Org. Banc de Sant i Teixits.

Missa en commemoració a Sant Sebas9à.

A les 18 h. a l’aula TIC de la Biblioteca

Org. Agrupació de la Gent Gran.

Jornada de Donació de Sang

A les 12 h. a la Parròquia de Sant Genís

Dijous 24

Bingo col·lec9u amb obsequis.

De les 10 h. a les 14 h. al Casal de la Gent Gran.

Dilluns 21

Org. Biblioteca Josep Badia i Moret.

A les 19 h. a la sala de la Biblioteca

Org. Biblioteca Josep Badia i Moret.

Org. Agrupació de la Gent Gran

A les 18 h. a l’aula TIC de la Biblioteca

Dimarts 22

Tertúlia literària. Verd aigua, de Marisa Madieri. Org. àrea de Cultura.

Dilluns 28

A les 9 h. a la Sala Polivalent

Inici de la II Temporada del Cafè Club de Feina. Org. àrea de Promoció Econòmica.

A les 19 h. a la sala annexa de la Biblioteca

Converses en anglès.Org. àrea de Cultura.

Divendres 1 de febrer A les 20 h. a la Sala d’Art Carles Sindreu

Inauguració de l'exposició Ar*stes per la independència. Org. àrea de Cultura i ANC l’Ametlla

Cartes al Director: S’han d’enviar signades, i fer constar el nº de DNI i un telèfon de contacte a: diariametlla@ametlla.cat. No poden tenir una extensió superior a 3.000 caràcters, espais inclosos. El Diari de l’Ametlla es reserva el dret a modificar la llargada del text per adaptar-lo a la maquetació i no es fa responsable del seu conAngut.


Diari de l’Ametlla, gener de 2013 | 3

Ajuntament al dia...

Ajuntament al dia...

El dilluns 28 de gener torna el Cafè Club de Feina a l’Ametlla del Vallès

La Fira de Nadal de l’Ametlla es consolida Més de cent parades i un munt d’acAvitats varen ser els protagonistes de la segona edició de la Fira de Nadal de l’Ametlla del Vallès, que enguany ha registrat un increment considerable de visitants i que es consolida com un dels esdeveniments més importants i concorregut del municipi.

El passat cap de setmana 15 i 16 de desembre l'Ajuntament va organitzar la II Fira de Nadal, la qual va comptar amb una gran afluència de visitants i que va reunir a gairebé un centenar de parades. Alhora, es van organitzar moltes acAvitats, com ho són el tradicional guarniment de l'arbre de Nadal, el taller de fanalets, jocs de tennis i pàdel organitzats pel Club Vallès, la presència del Patge Reial que va fer les delícies dels més peAts, les actuacions de l'escola de dansa Judit Font, el concert de la jove cantant ametllatana Maria Sagana, la desfilada de moda a càrrec de Krisbel o les acAvitats infanAls cortesia de Carrefour. A més, també es varen fer degustacions i tastets diversos. Menció a part mereixen les acAvitats a favor de la Marató de TV3 impulsades pel grup 3 i més, per l'IES Eugeni Xammar i per ILLA AcAva Can Camp, de les quals trobareu informació a la pg. 14. Durant la Fira de Nadal també es va inaugurar a la Sala Polivalent l'exposició Gent de l'Ametlla, organitzada per l'Associació Fotogràfica de l'Ametlla (AFA), i que està formada per les fotografies que varen fer a gent del poble durant la Festa Major. El president de l'AFA, Rafael

* El Passeig de l’Ametlla es va engalanar per acollir la II Fira de Nadal de l’Ametlla del Vallès

Sánchez, va dir que aquestes fotografies es posen a la venda i que, els guanys obAnguts, seran lliurats a Càritas Parroquial. Al seu torn l'Alcalde Andreu González, acompanyat per la regidora Teresa Bada, va lloar la feina que desenvolupa l'AFA i els va mostrar el seu recolzament. Seguidament, la carpa central va ser l'escenari de la presentació del nou calendari oficial del 2013, promogut per la regidoria de Turisme de l'Ajuntament i que ha comptat amb el patrocini de la Residència de la 3ª edat Millet Park, així com amb la col·laboració de l'AFA. La regidora de Comerç Teresa Bada fa una valoració "Molt posiAva de la II Fira de Nadal". Destaca "L'augment dels visitants respecte la primera edició" i que, vistos els resultats, "Aquesta acAvitat, que pretén dinamitzar el comerç i la vida social del poble, està plenament consolidada". Alhora, vol "Agrair a tots els tècnics, enAtats i empreses que han col·laborat d'una manera o una altra amb aquesta iniciaAva, la seva bona predisposició". Podeu veure fotografies de les acAvitats de Nadal a l’Ametlla del Vallès a les pàgines 4 i 5.

A resultes de la bona acollida que va tenir la primera edició del Cafè Club de Feina que va organitzar l’àrea de Promoció Econòmica l’any passat, i a parAr de la demanda registrada perquè es torni a repeAr, el proper dilluns 28 de gener s’inaugurarà la segona edició d’aquesta iniciaAva, a partrir de les 9 h. a les 12 h., a la Sala Polivalent de l’Ametlla. El Cafè Club de Feina forma grups de treball, organitza ponències, etc. per oferir eines en la recerca de feina.

El nou calendari oficial de l’Ametlla del 2013 es pot recollir a l’Ajuntament.

En el marc de la II Fira de Nadal de l'Ametlla del Vallès, el passat diumenge 16 de desembre es va presentar el nou calendari oficial del 2013, promogut per la regidoria de Turisme de l'Ajuntament i que ha comptat amb el patrocini de la residència de la 3ª edat Millet Park, així com amb la col·laboració de l'Associació Fotogràfica de l'Ametlla (AFA). El Sr. Lucas Millet, representant Millet Park, el Sr. Rafael Sánchez representant l'AFA, la regidora Teresa Bada i l'Alcalde Andreu González, varen mostrar al públic el nou calendari, que es va regalar a la concurrència i que, qui ho desitgi, pot recollir de forma gratuïta a l'Ajuntament de l'Ametlla. La caracterísAca més destacada del calendari rau en el fet que cada mes de l'any està il·lustrat amb una fotografia d'un esdeveniment important que es realitza a l'Ametlla. Així les coses, s'hi reprodueixen fotografies fetes per l'AFA i per l'Ajuntament de la cavalcada de Reis, del Carnaval, dels Tres Tombs, de la Trobada de Cotxes Clàssics, del Tapametlla, de la Fira de Sant Ponç, de les festes dels barris, de la Festa Major, de la Diada Nacional, del Cicle de Caminades, de la Trobada de Motos Clàssiques i de la Fira de Nadal. Alhora, també hi estan indicats els dies fesAus, així com la relació d'acAvitats previstes pel 2013.

Par9cipació per a l’elaboració del Pressupost Municipal 2013

Entre el 15 i el 31 de desembre l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès ha habilitat un formulari a la pàgina web per copçar les prioritats de la ciutadania i per recollir les seves propostes a l’hora d’elaborar els pressupostos del 2013. Aquest formulari feia sis propostes, les quals s’havien de valorar de l’1 al 6 segons les prioritats dels parAcipants: 1) Incrementar recursos desAnats a polítques socials. 2)Potenciar políAques d'ocupació. 3) Potenciar les políAques de joventut i d'educació. 4) Manteniment de la via pública: repavimentació de carrers. 5)Manteniment de la via pública: arranjament de voreres. 6) Potenciar acAvitats de lleure.


4 | Diari de l’Ametlla, gener de 2013

Ajuntament al dia...

Molta gent es va reunir a la carpa de la Fira de Nadal

El taller de fanalets es va fer durant la Fira de Nadal

El Passeig també va ser escenari de la Fira de Nadal

Passeig amb poni durant la Fira de Nadal

Inauguració de l’exposició de l’AFA en benefici de Càritas

Actuació dels alumnes de l’escola de dansa Judit Font

El Patge Reial va visitar la Fira de Nadal

Tastavins a cegues a la Fira de Nadal

Desfilada de models de Krisbel a la Fira de Nadal

Alumnes de 4rt de Els Cingles interpreten Escudella de contes

La Coral InfanAl Els Cingles cantaren nadales a Millet Park

Festa de l’ACA

Torronada de l’Agrupació de la Gent Gran

Classe de cuina de Nadal de l’Agrupació Cultural de Dones a Can Plantada, a càrrec de Francesc Roger

Exposició col·lecAva dels ArAstes de l’Ametlla


Diari de l’Ametlla, gener de 2013 | 5

Ajuntament al dia...

Concert de Nadal de l’Escola Municipal de Música

Concert de Nadal de la Coral Lo Lliri

Concert de la Coral InfanAl Els Cingles

350 motoristes varen pujar a Sant Bartomeu el dia de Sant Esteve / Foto: Motoclub l’Ametlla

38ª pujada amb moto a Sant Bartomeu / Foto: Motoclub l’Ametlla

Tió solidari del Barri de la Miranda

Concert de Nadal 9ª Internacional. Agrupació Cicloturista Puig. Foto: Laia Vilaubí

Els patges i el seu seguici, abans de sorAr a la plaça

El patge blanc recollint una carta d’un infant

Els Reis Mags es varen penAnar a la Perruqueria Rosa Bedmar

Els Reis Mags, acompanyats de regidors de l’equip de govern, varen visitar els avis i àvies de les residències del poble

Gràcies!

Els carruatges engalanats per a l’ocasió

Aquest Nadal ha estat trepidant a l’Ametlla del Vallès; La Fira de Nadal, la Festa del Patge, la Gran Cavalcada, moltes activitats... Tot plegat no hagués estat possible sense la implicació i col·laboració, en la majoria de casos desinteressada, de voluntaris, entitats, empreses i treballadors municipals. A tots ells, moltes gràcies! Hípica la Quaranya va col·laborar amb la Cavalcada

Els Reis es varen presentar a la plaça de l’Ajuntament amb un nombrós seguici

+ fotografies de la Cavalcada a www.ametlla.cat


6 | Diari de l’Ametlla, gener de 2013

Ajuntament al dia...

Alguns animals domès9cs causen nombrosos incidents a la via pública

Durant els darrers mesos s’ha detectat un increment del nombre d’incidències derivades d’animals de companyia a la via pública, propiciant que la Policia Local hagi d’intervenir gairebé a diari per resoldre incidències. Al llarg del 2012 s’han tramitat aproximadament doscents expedients per presència de gossos a la via pública, sense comptar aquells que, per altres prioritats, no s’han pogut tractar. Diversos episodis, especialment amb gossos solts als carrers, han interferit el correcte desenvolupament de diversos serveis públics: recollida de deixalles, correus, etc. D’altra banda, recentment, també s’ha constat l’atac a un vianant i són moltes les queixes rebudes pels qui que pateixen aques-

tes molèsAes. És per tot això que, l’Ajuntament, durant els propers mesos i per mitjà de la Policia Local, iniciarà una campanya informaAva adreçada a fomentar el cens dels animals domèsAcs “el xipat i el registre dels animals”, informar de les mesures prevenAves per evitar que els animals domèsAcs circulin lliurement per la via pública i reduir les incidències de salut pública per excrements als carrers. Alhora, un cop acabada aquesta campanya informaAva, el Consistori està estudiant la possibilitat d’incrementar les sancions per manca de cens, per localització d’animals domèsAcs en llibertat a la via pública i per reduir les incidències d’excrements. La normaAva vigent esta-

bleix que els animals han de estar idenAficats amb sistema electrònic (microxip) i els posseïdors estan obligats a inscriure’ls en el registre censal del municipi. També obliga a “Mantenir-los en bones condicions higiènic-sanitàries, de benestar i de seguretat”. Malgrat això, és freqüent trobar gossos sols en parcel·les, balcons o jardins sense aigua, menjar o un resguard en cas de pluja o sol, fet que provoca que bordin tot el dia i que origini molèsAes als veïns i problemes higiènic- sanitaris. Cal recordar que “La persona posseïdora d'un animal, sens perjudici de la responsabilitat subsidiària de la persona propietària, és responsable dels danys, els perjudicis i les molès;es que ocasioni a les persones, a altres animals, a

les coses, a les vies i espais públics i al medi natural en general” . L’ Art. 21 estableix que “A les vies públiques els gossos aniran subjectes per una corretja o cadena o collar” i que cal recollir les seves defecacions a la via pública. Per censar el vostre gos cal presentar a les oficines de la Policia Local la carAlla sanità-

ria, la targeta del xip o resguard corresponent i el DNI del propietari. En cas de tractarse d'un gos perillós, s’adjuntaran, a més, dues fotografies del Atular, el cerAficat de capacitat ,sica i apAtud psicològica, i una assegurança de responsabilitat civil concreta. Policia Local (www.ametlla.cat/policia)


Diari de l’Ametlla, gener de 2013 | 7

Ajuntament al dia...

Formació per pares i mares per aprendre a posar normes i límits als fills * Els tallers varen comptar amb professionals del servei SPOTT de la Diputació de Barcelona i el va coordinar el Pla C17

Els passats dies 28 de novembre, 5 i 12 de desembre es van realitzar tres sessions pràcAques adreçades als pares i mares de l’Ametlla que estaven interessats en abordar diferents situacions i dificultats que es poden produir en la vida quoAdiana de l’àmbit familiar, en relació al control i la comunicació amb els seus fills. A cada sessió es van treballar diferents temàAques, com ara la millora de la comunicació,

Crònica del darrer Ple

El passat dia 28 de novembre l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès va celebrar un Ple de caràcter ordinari, integrat per tretze punts. La sessió va començar amb l'aprovació per unanimitat dels esborranys de les actes anteriors i va prosseguir amb la discussió de les resolucions de govern, bona part de les quals també es varen aprovar per unanimitat dels tretze regidors. En aquest senAt, s'aprovà el conveni entre el Consell Comarcal del Vallès Oriental i l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès per a la ges9ó i prestació dels serveis socials, altres programes rela9us al benestar social i polí9ques d'igualtat per als anys del 2012 al 2015, i que ve a donar conAnuïtat a la tasca que ja s'estava realitzant des de Benestar Social; El conveni entre el Consell Comarcal del Vallès Oriental i l'Ajuntament de l'Ametlla per la concertació de polí9ques de turisme i que estableix un import de 800 € a pagar el 2013; La modificació de la periodicitat de les sessions de Junta de Govern Local, que passaran a fer-se el primer i el tercer dimarts de cada mes; I també s'aprovà inicialment la desafectació del bé de 9tularitat municipal en el que s'emplaça el consultori mèdic local. L'únic punt en què no va haver-hi unanimitat pel que fa als vots, però sí en les exposicions dels diferents grups políAcs, va ser el sisè, referent a l'obligació imposada per part del govern central de l'Estat, a que els ajuntaments aprovin en el Ple municipal una declaració de no disponibilitat de crèdit, directament relacionada amb la imposició de la supressió de la paga extra de Nadal dels treballadors del sector públic. Tots els grups varen coincidir en no entendre que aquest punt hagués de passar pel Ple i l'alcalde, Andreu González, va reiterar que s'estàva fent tot el possible perquè els treballadors

com i quan posar normes i límits o com educar les emocions dels fills. Aquesta formació va gaudir d’una molt bona acollida, i hi van assisAr una vintena de pares i mares del municipi. Els tallers els va realitzar un professional del servei SPOTT de la Diputació de Barcelona i es va coordinar des del Pla de Prevenció de Drogues i Promoció de la Salut C17.

Avis i joves en el concert de Nadal de l’Ins9tut Eugeni Xammar

de l'Ajuntament cobréssin la paga extra de Nadal de forma legal i que, si no fos possible, els càrrecs electes també en prescindirien. Les votacions varen ser: A favor: CiU (7), adduint que se senAen obligats a votar-hi a favor perquè ell presentaven la proposta; En contra: PSC (3) + PP (1) + PA (1); Abstenció: SI (1).

La resta de punts varen ser "donar a compte" i varen suscitar poc debat: Donar a compte de la sentència núm. 197/2012 del procediment ordinari 407/2012, Jutjat Contenciós AdministraAu núm. 10 de Barcelona; Donar compte de la resolució del recurs ordinari 229/2010-A, Jutjat Contenciós AdministraAu núm. 12 Barcelona; Donar compte de la resolució del recurs ordinari 325/2011-C, Jutjat Contenciós AdministraAu núm. 11 Barcelona.

L'únic punt on es va produir debat va ser el desè, en el qual es donava compte de les sol·licituds presentades a la Diputació de Barcelona protocol (Xarxa de Governs Locals 20112015). En aquest punt, l'equip de govern va exposar l'odre de prioritat pel qual s'han demanat subvencions, que és el següent: 1- Construcció de la vorera a la carretera de Sant Feliu; 2.- Catàleg de masies; 3.- Construcció d'un col·lector d'aigua al camí del Verder i Font de la Mina; 4.- Passera a la C-17 i 5.- Coberta de la pista esporAva annexa al pavelló. Els tres darrers punts varen estar relacionats amb el control de l'acció de govern, i foren els que segueixen: - Coneixements de comunicacions oficials i decrets d'Alcaldia, específicament els núms. 2012/154, 2012/625 i 2012/626. - Mocions d'urgència (no se'n va presentar cap).

Els Avets Solidaris recullen 1.268 € per la Marató de TV3

L’acAvitat organitzada per l’InsAtut Eugeni Xammar anomenada Els avets solidaris per recollir fons per a la Marató de TV3 va recollir un total de 1.268 euros. Els avets es van confeccionar amb cartolines que portaven el logo de La Marató TV3 i que es van vendre a 1 euro als centres escolars i a diferents boAgues de l’Ametlla. Amb les més de 1.000 cartolines que es van vendre els alumnes del centre van confeccionar les peAtes piràmides que després van servir per construir un avet de 2,60 metres que es va muntar a l’escenari de la plaça de l’Ajuntament el dia 16 de desembre durant la Fira de Nadal.

* La Sala de Teatre es va omplir de gom a gom per acollir aquest concert

El dimecres 12 de desembre es va celebrar per segon any consecuAu el concert de Nadal de la coral d’alumnes de 1r d’ESO de l’InsAtut Eugeni Xammar, la coral d’àvies de la Residència Francesca Roig i el Grup de Teatre del Casal de la Gent Gran de l’Ametlla. El programa estava compost per cançons tradicionals catalanes, i el recital es va dedicar a la figura del periodista Eugeni Xammar, que dóna nom a l’insAtut, i del qual el 2013 se celebra el 125è aniversari del seu naixement i el 40è aniversari de la seva mort. Per això entre cançó i cançó, membres del Grup de Teatre del Casal de la Gent Gran van llegir fragments de la seva l’obra. El concert va ser molt emoAu i al final alumnes i àvies de la residència van aixecar unes cartolines en què es podia llegir “Per un país de tots, l'escola en català”, com a mostra de rebuig a l'avantprojecte de la nova Llei d'Educació del ministre Wert. Aquest acte és el punt final del projecte “Qui canta els mals espanta” que pretén educar en valors com el respecte i la responsabilitat, i promoure el senAment de perAnença a la comunitat. La direcció va anar a càrrec de la professora de música de l’insAtut Anna Relats i l’acompanyament al piano va ser de l’exalumne del centre MarB Carreras.

Alumnes de l’IES fan la ruta Xammar Uns vuitanta alumnes de 1r i 2n de batxillerat de l’InsAtut Eugeni Xammar van fer el 23 de novembre la Ruta Xammar per l’Ametlla, guiats pel tècnic de l’Ajuntament Jordi Puig. La ruta s’emmarca en la jornada de *Explicacions a la Font de la Mina Recuperació de la Memòria Història que ja fa uns quants cursos que se celebra al Centre. Com a novetat els alumnes han senAt les explicacions del guia, prèviament enregistrades, a través dels seus disposiAus electrònics.


8 | Diari de l’Ametlla, gener de 2013

Ajuntament al dia...

Districte ametllatà

Nou model de la ges9ó dels verds urbans

Millores al local d’assaig de l’Ametlla

El nou local d’assaig de l’Ametlla està essent remodelat íntegrament per la brigada municipal de l’Ajuntament, la qual està ampliant el paA, pavimentant el perímetre del local, habilitant una zona d’aparcament i construint un escenari per acollir concerts i actuacions.

Amb la voluntat de millorar i dinamitzar l’equipament desAnat a assaig dels grups musicals de l’Ametlla, situat al Camí de Can Draper, a la vora de la deixalleria municipal, s’estan realitzant obres per tal de pavimentar, ampliar el paA del local i dotar l’establiment d’un aparcament de vehicles. Així les coses, les obres contemplen ampliar el tancament de la zona, pavimentar els perímetres del local i de la zona d’aparcament, així com condicionar l’entorn exterior de l'edifici.

* Aquest equipament està ubicat al Camí de Can Draper i comptarà amb un nou escenari i aparcament pels usuaris.

Així mateix, es construirà un peAt escenari per tal de poder oferir un espai on poder realitzar actuacions dels grups musicals usuaris del local d’assaig de l’Ametlla aconseguint, així, dotar a la població en general i als grups musicals en parAcular, d’un equipament segur i adequat on poder realitzar puntualment actuacions musicals o d’altres acAvitats. Alhora, el nou aparcament suposarà una gran millora i un complement necessari per l’ús de l’equipament, degut als canvis que es realitzaran. Està previst que doni cabuda als vehicles dels usuaris habituals del nou local, així com del públic que s'hi concentri en d’altres acAvitats organitzades pel Consistori ametllatà. Amb la finalitat d’opAmitzar al màxim els recursos, aquestes obres s’estan realitzant íntegrament per la brigada municipal d’obres de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès i es preveu que aquestes acabin a finals de gener d'enguany.

Durant els propers mesos, tal i com ja s’havia informat anteriorment, es procedirà a realitzar un canvi de model en la recollida dels verds urbans. Els contenidors seran subsAtuïts per un sistema de recollida a domicili per mitjà de saques. En breu, l’Ajuntament informarà del procediment per a l’obtenció de les saques i dels mecanismes per accedir al servei.

L’Ametlla inicia el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible El passat mes de juliol, l’ajuntament de l’Ametlla va signar el pacte d’alcaldes i alcaldesses. Aquesta és una ambiciosa inicia9va per fomentar la parAcipació de les ciutats i els pobles en la lluita contra el canvi climàAc. Els signataris del Pacte es comprometen a anar més enllà dels objecAus de clima i energia de la UE fixats per al 2020 mitjançant la reducció de les emissions de diòxid de carboni (CO2) en el seu territori, com a mínim, un 20%. Per aconseguir això, aquest passat mes de desembre, l’ajuntament va iniciar la redacció del Pla local d’Acció d’Energia Sostenible (PAES). Aquest document estratègic servirà per portar a la pràcAca accions d’eficiència energèAca i energies renovables tant en el sector públic com en el privat del municipi. Aquests esforços estan fortament recolzats per la Comissió Europea (CE) i l’oficina del Pacte d’alcaldes i alcaldesses. Aquest programa lliga estretament amb els acords presos a la Cimera de la Terra (Rio+20), on un dels principals aspectes tractats, va ésser la reducció de les emissions de diòxid de carboni. Es preveu que durant el primer semestre de 2013 l’estudi esAgui enllesAt i, en base a aquest, iniciar importants accions d’estalvi i eficiència energèAca en diversos equipaments municipals. Alguna de les accions més immediates serà la subsAtució de calderes de gasoil per d’altres en base a fonts d’energia renovable.

Canvis a les llumeneres del Serrat

En total s’actuarà sobre 420 punts de llum al barri del Serrat

Aquestes darreres setmanes s’estan realitzat tasques de millora en les faroles a diferents carrers del barri del Serrat de l’Ametlla, per tal de millorar la seva eficiència energèAca i qualitat luminotècnica. La millora consisteix en la subsAtució del bàcul existent que es troba en molt mal estat de conservació i amb uns rendiments lluminosos molt baixos, per una llumenera estanca d’alumini molt més eficient tant energèAcament com en qualitat de la llum generada. La millora únicament contempla la subsAtució de la llumenera, pel que la columna de la farola serà la mateixa. Aquesta actuació prevista consta d’un total de 420 punts de llum, que representen la totalitat d'aquests que es trobin en estat d’obsolescència tècnica.


Ajuntament al dia...

Els barris opinen... Can Camp

La iniciaAva del Ayuntamiento para que parAcipemos en la elaboración de los Presupuestos 2013 es un buen inicio para conocer nuestras prioridades y recoger nuestras propuestas para mejorar nuestra vida en el pueblo. Desde la Associació hemos votado dando prioridad a las ayudas sociales, para el empleo, juventud y educación. Ahora bien, esto no quita que no se tengan que atender otras áreas en este presupuesto. Concretamente, la gran inversión realizada por los vecinos de este Barri (5,4 millones de € en los años 2004/2007) para la urbanización de Can Camp (terminada en 2007) exige un mantenimiento adecuado y constante del barri que muchas veces cuesta conseguir que se realice desde Territori i Barris de forma conAnua. No queremos insisAr, pero lo que tenemos que saber es que en el barrio de La Miranda se han realizado (y en El Serrat se realizarán en breve) obras de reparación del asfalto (¿cuántas capas de asfalto se pusieron de inicio?) y que la suma de las dos REPARACIONES (por mala ejecución de inicio y mínima inversión en la urbanización de entrega al Ayuntamiento hace no muchos años) supone la suma total de 375.000 € (185 + 190). Que se nos enAenda bien. No decimos que NO hayan que realizarse estas obras, lo que sí decimos es que el coste inicial de estas obras para el vecino que compraba estas parcelas en La Miranda y en El Serrat ¡No superó las 200.000 pesetasne los años 1970/80! Y que el coste medio/parcela por vecino en las obras de remodelación de Can Camp (año 2004) fue de 25.000 € (en pesetas 4.165.000). Por tanto, creemos que tenemos derecho a exigir que Territori y Barris se comprometan a mantener adecuadamente y reparar los desperfectos (son muchas cosas) de la urbanización del barrio de Can camp, y que es ahora (7 años desde que se terminaron las obras) cuando hay que hacerlo sin esperar a que se destrocen los elementos urbanos. Nuestra carta a los Reyes Magos de Alcaldía, Territori y Barris es que este barrio de Can Camp tenga un mantenimiento constante y conAnuo mucho mejor que el actual, que se poden los árboles, se pinten los pasos de peatones y líneas de aparcar, que se reparen y ejecuten los temas pendientes, etc., y que cerremos un plan concreto para el 2013 y 2014 de tal forma que no comprometa el Presupuesto en un sólo año. Y que todo esto se haga de forma habitual sin tener que estar dando la murga desde esta Associació para que se mantengan y reparen los elementos urbanos. Que vuestros Reyes Magos os traigan un buen año 2013!

El Serrat

Resumen de los trabajos realizados en 2012 por el equipo de gobierno de CIU en El Serrat. Obje9vo de la Associació de Veïns del Serrat:

* Basuras: gesAón muy mejorable, quedando aparcado el objeAvo principal (puntos estratégicos donde depositar todo Apo de residuos y su mantenimiento). *Limpieza de las calles con la barredora: se realiza habitualmente una vez a la semana, aunque no tenemos claro las zonas. Trabajo aceptable. * Limpieza y tala del sotobosque en las zonas que lo requieren: esfuerzo importante pero a medias. Lo talado y restos de los árboles y matojos quedaron en las zonas trabajadas. No se ha producido un incendio gracias al civismo de los vecinos que transitan las zonas y hay muchas quejas. GesAón sin dudas, mejorable. * Seguridad: tenemos constancia de algún robo en pleno día. A parte de la información que se recibe (que es mucha) se echa de menos más presencia de la Policía Local. *Arreglar calles y carreteras del Serrat: sin realizar. *Cambio de iluminación por fases: sin realizar.

* Recolectores de piñas: decepcionante. El problema de cada año con los recolectores que por estas fechas recogen las piñas furAvamente sigue exisAendo, y no se están tomando las medidas necesarias por parte del Ayuntamiento, Policía Local y Mossos; Prueba de ello es que siguen entrando en las casas y con el agravante de que los vemos paseándose tranquilamente con sus palos largos por el pueblo sin que nadie les invite a marcharse. Antes estos recolectores de piñas subían a pie hasta nuestro barrio, ahora ya han progresado y llegan con sus propios vehículos (es sorprendente que a nuestra Policía Local se les escapen). Son inconfundibles, coches viejos y en mal estado, ocupantes casi siempre de color y herramientas de trabajo (palos largos con gancho en la punta) en la parte trasera del coche. Sin palabras. El trabajo realizado en este 2012 en El Serrat es decepcionante y zarrapastroso, hacerlo peor es imposible. En los dos úlAmos objeAvos se tenía que realizar una inversión de unos 350.000 euros, que de momento se los ahorran seguramente para cuadrar sus cuentas. Estos dos úlAmos objeAvos los llevamos trabajando más de dos años y los hemos trabajado y trabajado y retrabajado. Queremos recordarle al Sr. Andreu que una muy amplia parte del Serrat votó a CIU, con el ánimo de que las cosas realmente cambiaran, y de momento es decepcionante y desilusionante. El Serrat no 9ene la culpa de que ninguno de los gobernantes anteriores miraran hacia otras partes, y precisamente por ello se produce un agravio tan importante como el que produce España con Cataluña; Cataluña genera muchos más dinero en impuestos de lo que recibe. Con el Serrat sucede lo mismo. Los impuestos que se generan en nuestro barrio se des9nan a aquellas zonas donde han creído oportuno establecer zonas de servicios y disfrute. Ninguna en El Serrat. Veïns del Serrat trabajará en el 2013 con el objeAvo de que se cumpla lo acordado en varias reuniones. Por úlAmo, un hecho que deja en muy mal lugar como mínimo al responsable de infraestructuras y medio ambiente, Sr. Carles Borràs. No se ha comunicado ni una sola palabra a Veïns del Serrat de qué ha sucedido con los arreglos de las calles que se estaban realizando y que de un día para otro (cuando le tocaba al Serrat) se interrumpieron y nunca más se supo. Ofrecimos nuestro espacio en el Diari para que dieran una explicación a nuestros vecinos y con toda su mayoría lo dejan tranquilamente en blanco. Queremos aprovechar estas fechas para desearos un Feliz Año Nuevo, paz, amor, salud y trabajo. Comentario hecho por Juan Gu;érrez

Aclariments a l’escrit de l’Associació de Veïns del Serrat

- Basuras (Regidoria de Medi Ambient) Actualment existeixen 6 punts de concentració de contenidors de recollida selecAva, més 7 punts de recollida de matèria orgànica i resta, distribuïdes per tot el barri. La seva ubicació és àmpliament coneguda per tot el veïnat. Aprofitem per recordar-li que és molt important pel nostre poble la col·laboració en la separació de les deixalles per adequar el seu reciclatge, així com l’existència eficient d’una deixalleria dotada d’un ampli horari per a donar servei a tothom. - Limpieza de calles con la barredora (Reg. de Medi Ambient) L’Associació de Veïns del Serrat disposa, des de fa un any, d’un plànol on s’indica els iAneraris i la freqüència del pas dels serveis de neteja viària. També fem constar que, per primera vegada, la neteja de les voreres es realitza amb una periodicitat controlada. - Limpieza y tala del sotobosque (Reg. de Medi Ambient) La neteja dels boscos de les franges de protecció es realitzen segons la periodicitat que ve marcada pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat, segons el Decret 64/1995, en la que s’inclou la trituració de la capçada i les restes de poda. En les explotacions forestals de parAculars el reglament permet la no trituració de les capçades per la regeneració del sotabosc, degut a que l’Ametlla no està catalogat com un municipi d’alt risc d’incendis. L’Ajuntament no té cap atribució per exigir la trituració de les restes de poda en finques parAculars, però sí que té l’obligació de controlar que les capçades dels arbres no es sobrepassin una franja de 20 m. d’amplada a banda i banda dels camins principals. Agraïm la col·laboració dels veïns en aquesta tasca, ja que és un benefici per tots.

Diari de l’Ametlla, gener de 2012 | 9

- Seguridad (Reg. de Seguretat Ciutadana) La presència de la policia al Serrat, com a la resta de barris, incloent polígons i centres comercials, és diària amb la freqüència de pas vinculada a un programa establert. A més a més, la policia dóna resposta amb la celeritat més immediata possible sempre que qualsevol veí ho requereixi. Pel seu coneixement, durant l’any 2012 s’han produït 3 robatoris al barri del Serrat, el que situa l’índex de robatoris un 30 % menor que la mitjana de les poblacions confrontants. - Arreglar calles y carreteras del Serrat (Reg. d’Urbanisme) Afortunadament, el procés administraAu de redacció del plec de clàusules per licitar ha finalitzat, degut a la necessitat de fer un canvi de desAnació d’una subvenció de l’any 2010 que estava mal gesAnada i així evitar perdre aquests diners, s’ha endarrerit molt el procés de licitació. El proper dia 11 de gener s’obrirà el sobre núm. 1 de les ofertes, al cap de quatre dies s’obrirà el sobre núm. 2 i en els següents 10 dies s’obrirà el sobre núm. 3. Aquest procés finalitzarà com a màxim el dia 25 de gener de 2013, i amb un termini de 10 dies s’iniciaran les obres de reparació. - Cambio de iluminación por fases (Reg. d’Urbanisme) El canvi de lluminàries i adequació de la instal·lació al barri del Serrat s’està fent en tota la seva totalitat i no per fases com estava previst. El dia 11 de desembre, nou dies abans de rebre el seu escrit, es va iniciar el canvi de lluminàries i adequació d’instal·lació, i a dia d’avui aquestes tasques estan finalitzades en els següents carrers: Aligot, Gavina, Falcó, Amadeu Vives (1ª fase) i Cadernera. Tota l’obra completa finalitzarà al mes de febrer. - Recolectores de piñas (Reg. de Seguretat Ciutadana) Sobre aquest tema, cada cop que s’ha detectat presència de recol·lectors de pinyes, ja sigui per avís d’un veí o perquè la patrulla ha detectat la seva presència, s’han fet les gesAons perAnents: IdenAficació de la persona, sol·licitud del permís de recollida i documentació del vehicle. En el cas de no complir la legalitat, es procedeix a requisar la mercaderia i se’ls “convida” a marxar. Cal dir que, en aquest cas concret, s’actua segons la normaAva del Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, i les actuacions efectuades durant els úlAms 3 mesos han estat les següents: 15 actuacions, 25 persones idenAficades, 1.100 quilos de pinyes i 7 ganxos requisats. - Trabajo decepcionante y zarrapastroso (Reg.de Barris) Des de la regidoria de Barris creiem que s’està fent una bona tasca, però les circumstàncies, tant pel tema econòmic com per temes administraAus, no ens permeten fer les actuacions amb la rapidesa i eficiència que desitjaríem. Sobre el tema de quadrar els comptes, és totalment fals i un comentari molt desafortunat. Els comptes municipals són de tots els ciutadans de l’Ametlla, i són ells que ens han escollit per administrar els seus recursos (pressupost). Sr. President de l’Associació de Veïns del Serrat, l’equip de govern administra el pressupost pensant en tots els ciutadans de l’Ametlla, independentment del barri o ideologia políAca. - Impuestos del Serrat (Reg. d’Hisenda) En aquest aspecte, és totalment contrari el que s’ha exposat amb la realitat, ja que el barri del Serrat representa un 12% de la població del nostre poble i la ràAo d’inversió i manteniment és molt superior a la de la resta dels barris. Restem a la seva disposició per comentar aquest tema. Respecte a l’espai desAnat a “Els Barris Opinen” del Diari de l’Ametlla, aquest és un espai reservat perquè els barris opinin i així seguirà essent, i si algun barri no vol fer comentaris quedarà el seu espai en blanc. Si reiteradament no fa ús d’aquest espai, automàAcament li serà reArat. Al·lusió personal al regidor Carles Borràs Benvolgut Sr. Juan. Aquest regidor desconeixia que deixar el seu espai en blanc era perquè li hagués de contestar a no sabem quines preguntes. Després d’un any i mig, vostè hauria de saber que la relació d’aquest equip de govern amb els barris es va acordar que s’establiria mitjançant la regidoria de Barris. En el cas de que després d’aquest temps vostè consideri que no ha Angut la resposta adient, no dubA a concertar una trobada per ser atès per mi mateix o per tot el personal adscrit a la regidoria d’Urbanisme i Medi Ambient, tal i com han fet repeAdament altres veïns del Serrat. (signat: Sr. Carles Borràs) I només recordar-li que l’alcalde no només és l’alcalde dels seus votants, sinó que ho és de tots els ametllatans i ametllatanes i, per això, conAnuarà treballant tant o més que fins ara, per aconseguir el recolzament de tots els vilatans. Sr. Andreu Gonzàlez


10 | Diari de l’Ametlla, gener de 2013

Els partits opinen... Grup municipal de Convergència i Unió

- Andreu González i Gil - Enric Castellví i Barrera - Teresa Bada i Franquet - Pep Moret i Tanyà - Roser Ametller i Sánchez - Xavier MarBnez i Bosch -Carles Borràs i Vadillo

Grup municipal del Par9t del Socialistes de Catalunya

- M. Àngels Cabello i Jodar - Francisca Hernández i Menéndez - Óscar Villalón i Alonso

Grup municipal de Solidaritat Catalana per la Independència

- Francesc Sulé i Carreras

Grup municipal del Par9t Popular de Catalunya

- Juan Esteban Beriain

Ajuntament al dia...

Convergència i Unió “Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar, tornarem a vèncer”

Hem deixat enrere ja el 2012 i hem començat un nou any, ple d’incerteses i incògnites, alhora que d’esperances i il·lusions.

El 2012 ha estat un any molt intens, ajustaments econòmics, eleccions anAcipades i pressió, molta pressió per part del Govern d’Espanya. Com si no haguessin passats els anys tornem a tenir un atac brutal contra la nostra idenAtat, la nostra cultura, la nostra nació. Davant de la impotència que senten els governants espanyols de la nostra decisió de SER, ens estant “bombardejant” amb totes les lleis que poden, una de les més importants la de la llengua. Saben molt bé el que fan, el Sr. Wert i “companyia”, són plenament conscients que la cohesió social l’hem aconseguit a través del català, alhora que és el nostre signe d’idenAtat més potent. Ja que no poden amb nosaltres ens volen dividir. Hem de ser molt conscients d’aquest fet i no deixar-nos portar, per això és tant important l’acord d’ERC i CiU, més que mai hem d’estar units i pensar en clau de país, només així podrem esdevenir un país. Com el nostre malaurat President, Lluís Companys, va dir: “Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar, tornarem a vèncer”. Ara toca VÈNCER, ja hem sofert i encara estem lluitant.

Si bé demanem als nostres políAcs, als quals hem votat, que esAguin a l’alçada de les circumstàncies que estem vivint, nosaltres, com a ciutadans, també hem d’estar a l’alçada. El país l’hem de fer entre tots. L’endemà de la derrota del 1714 diuen les cròniques que la gent es va llevar com cada dia i varen començar a recollir i netejar les runes, i es varen posar a reconstruir altra vegada el país. Nosaltres, tot i les penúries econòmiques i les “imposicions” del Govern espanyol, hem de conAnuar lluitant i no defallir.

Per altra banda, s’ha de felicitar a la regidoria de Comerç per l’organització de la Fira de Nadal, així com també als comerços i paradetes que hi van parAcipar, a les persones que hi van assisAr i a tota la gent de l’Ajuntament que ha fet possible que aquest esdeveniment sigui un èxit de parAcipació. Entre tots podem i haurem de construir un país millor. Aquesta nova legislatura serà crucial.

Grup municipal del Pacte per l’Ametlla

- Joan Guarch i Calvet

BON ANY 2013!!

Par9t del Socialistes de Catalunya Recuperar la confiança

Considerem imprescindible reconèixer davant de tothom que hi ha coses en les que el govern socialista es va equivocar, i demanem perdó per alguns errors de la passada legislatura. Admetem que hi ha coses que vàrem fer bé i d'altres que malament , és a dir, reconeixem els nostres errors i també d'altres tasques de què ens senAm molt orgullosos haver-les fet, amb treball i esforç La decisió, l'acAtud , el procés i la forma amb políAca és la diferència entre un cantó i un altre. Qui fa coses sempre estarà subjecte a una críAca constant, posiAva o negaAva ; qui no fa res i és darrera de la bandera, sempre li preocupa la cartera, els errors sempre són dels altres. Catalunya necessita, des del nostre punt de vista, acords excepcionals. Una proposta de renovació que implicarà una reforma total del procés de presa de decisions, per guanyar la confiança de la societat i fer front a l’actual situació de crisi i les seves conseqüències socials, i que pot contemplar no tan sols l’evidència de comptar amb el suport majoritari dels votants, sinó aplegar millor i de forma contundent un compromís per sorAr de la crisi que eviA el descarrilament social de molts dels nostres conciutadans. Cal seguir defensant el que som com a progressistes, assumir de manera plena la defensa de l’Estat del Benestar com a gran mecanisme d’anivellament, de jusBcia social i d’igualtat d’oportunitats, tot fent compaAble la necessària iniciaAva privada amb les garanAes i la protecció social perquè el progrés no només està associat a l’increment de riquesa i béns materials, sinó també a la millora de la qualitat i l’accés als serveis públics. En defensa de la jusBcia social, cal revisar plantejaments econòmics i fiscals per ajudar a promoure un progrés econòmic sostenible, una economia diversificada i la creació de llocs de treball, la qualitat ambiental i el desenvolupament de políAques de benestar que assegurin la cohesió, redueixin les desigualtats socials i culturals. Cal deixar clar que Catalunya és una nació. Avui estem a l’oposició però la nostra voluntat és governar Catalunya per transformar-la en una societat molt més justa i igualitària. Tenim també la voluntat i la vocació de parAcipar en un projecte federal per a Europa i per a Espanya. L’alternaAva federalista és l’única capaç d’arAcular de manera justa per a tothom la nació de nacions que és Espanya. El poble de Catalunya ha de poder formar part d’Espanya sense renunciar a la seva idenAtat. Email: pscametlla@yahoo.es


Diari de l’Ametlla, gener de 2013 | 11

Ajuntament al dia...

Solidaritat Catalana per la Independència Esperem que no sigui massa tard

Ara fa dos anys i mig, el juliol de 2010, es va fundar Solidaritat Catalana per la Independència. L’objecAu inicial era fer una crida a tots els sectors sobiranistes del país a crear una plataforma unitària que es presentés a les eleccions del novembre del mateix any amb un únic objecAu: assolir la independència de Catalunya. Fou tot just després de la gran manifestació del 10 de juliol en contra de la sentència del tribunal suprem contra l’Estatut de 2006. La gent estava farta del tracte humiliant que ens dispensa Espanya a tots els nivells: lingüísAc, cultural, econòmic, jurídic, etc. La crida, però, va ser infructuosa, i només alguns parAts minoritaris s’hi van sumar. Es va Atllar els promotors d’aventurers, egocèntrics, visionaris i un enfilall de desqualificaAus que seria llarg d’enumerar. Doncs bé, ara que s’ha arribat, amb penes i traballs, a un pacte CiU-ERC amb el mateix objecAu, volem encoratjar, des de SI-L’Ametlla, als qui l’han fet possible, fonamentalment a Artur Mas i Oriol Junqueras i a tota la gent dels seus parAts respecAus, desitjant de tot cor que l’empresa arribi a bon port i el nostre país esdevingui un estat independent abans del 2015. Tanmateix, som conscients que la situació no és la mateixa que la del 2010. L’estat d’as,xia econòmica que pateix la Generalitat al cap de dos anys i mig més d’espoliació fiscal, l’augment de l’endeutament, les retallades, l’atur, la fuga de treballadors qualificats i especialitzats formats a les nostres universitats amb els nostres impostos, la precarietat dels sectors sanitaris i educaAus i dels serveis socials, etc., fan que el procés de creació del nostre estat independent sigui avui més complex que el 2010. Tots els auguris per al bienni 2013-14 són terriblement pessimistes. I tot això dóna arguments als qui no volen la independència, que ens amenacen amb l’argument de la por, amb la cantarella de sempre, allò que el que vol la gent és la sorAda de la crisi i la recuperació del nivell de benestar perdut, com si això fos possible seguint dins d’Espanya. No ens diuen, però, quin és el futur que ens depara si conAnuem sent una comunitat “autònoma” finançadora neta de l’estat espanyol. Si fem cas d’algunes veus, la unitat per ella mateixa ens hauria de treure de la crisi. I encara hi ha qui s’ho creu, tot i que ja hem vist on ens ha dut la unitat. Dos anys perduts, dos anys amb tot el que comporta: 32000 MEUR. d’espoli (16000 anuals), l’ofec econòmic, el col·lapse de les infraestructures, més atacs a la llengua i la cultura, com la llei Wert, amb l’intent d’aniquilació del nostre sistema educaAu forjat en trenta anys d’esforços del nostre poble. Dos anys perduts, tot plegat per acabar fent allò que Solidaritat havia proposat: un pacte per fer la transició a la independència. Gràcies, CiU i ERC, més val tard que mai. Ens Andreu al vostre costat si sou fidels al vostre programa nacional, que és el nostre. I esperem que no sigui massa tard. Desitgem, malgrat tot, un feliç any 2013 a tots els nostres conciutadans. SI / Secció Local de l’Ametlla del Vallès ametlla@solidaritatcatalana.cat www.territoris.solidaritatcatalana.cat/ ametlladelvalles

Par9t Popular de Catalunya No me lo puedo creer!!!

Sorprende leer el pasado viernes 14 de diciembre de 2012 que un excargo de Convergencia de L’Ametlla del Vallès se comprome;ó ayer ante el juez del caso Palau a devolver los 13.000 euros que en el 2007 recibió de Fèlix Millet y se ha acogido a su derecho de no declarar ante el juez. El juez y el fiscal le advir;eron, con todo, que su responsabilidad en la causa no sólo deriva de esos 13.000 euros recibidos el 2007, sinó que también constan otras anotaciones sobre supuestos pagos en los años 1999 y 2002 que suman cerca de 40.000 euros, (no;cia publicada en lavanguardia.com). No se deben sacar conclusiones an;cipadas y hay que respetar el derecho que todos tenemos a una defensa justa. No obstante, ver que se ha pactado un Gobierno para la Generalitat y observar que la prioridad es un referéndum independen;sta, y mientras tanto que aparezcan cada vez nuevos casos de corrupción o que la deuda de Catalunya cada vez es mayor 45.000 Milones € y que nos van a crujir a impuestos, causa preocupación a aquellos que estamos intentando vivir el día a día. En cualquier caso esperando lo mejor para todos y con la mayor de las esperanzas, les deseo un Feliz Año Nuevo y Próspero 2013.

No m'ho puc creure!!!

Sorprèn llegir el passat divendres 14 de desembre de 2012 que un excàrrec de Convergència a l’Ametlla del Vaalès es va comprometre ahir davant el jutge del cas Palau a tornar els 13.000 euros que el 2007 va rebre de Fèlix Millet, i que s'ha acollit al seu dret de no declarar davant del jutge. El jutge i el fiscal li van adverAr, amb tot, que la seva responsabilitat en la causa no només deriva d'aquests 13.000 euros rebuts el 2007, sinó que també consten altres anotacions sobre suposats pagaments en els anys 1999 i 2002 que sumen prop de 40.000 euros, (noBcia publicada a lavanguardia.com). No s'han de treure conclusions anAcipades i cal respectar el dret que tots tenim a una defensa justa. No obstant això, veure que s'ha pactat un Govern per a la Generalitat i observar que la prioritat és un referèndum independenAsta, i mentrestant que apareguin cada vegada nous casos de corrupció o que el deute de Catalunya cada vegada és més gran 45.000 Milions € i que ens cruixiran a impostos, causa preocupació a aquells que estem intentant viure el dia a dia. En qualsevol cas esperant el millor per a tots i amb la major de les esperances, els desitjo un Feliç Any Nou i pròsper 2013.

Juan Esteban Portavoz Grupo Municipal PP l’Ametlla del Vallès Tel 625 782 249 Mail: ppametlla@gmail.com

Pacte per l’Ametlla L’austeritat, la degradació dels serveis públics i el rerefons de la corrupció

No tenim cap dubte que estem immersos ja en temps de canvis. La crisi d’un sistema econòmic esgotat, les receptes inúAls que s’han aplicat fins ara, i un preocupant rerefons de corrupció ens interpel·len més que mai a responsabilitzar-nos dels béns públics, dels diners que aportem a la caixa de l’estat en forma d’impostos i del seu desB. La nova composició políAca del Parlament de Catalunya, trencant l’hegemonia dels grans parAts catalans, està obrint nous escenaris que requereixen d’un seguiment proper de la ciutadania que aporta els recursos i que reclama claredat i transparència en la seva administració. Els nostres pobles i ciutats necessiten trencar amb les políAques de retallades i de degradació dels serveis públics, que estan deixant en situació de desprotecció a gent gran, persones amb discapacitat, autònoms, treballadors i empresaris que han perdut la feina i veuen amenaçada la seva vivenda, infants que només fan un àpat al dia. També cal considerar l’impacte sobre l’economia producAva de la conAnua pèrdua de poder adquisiAu dels treballadors públics i de les retallades directes sobre els serveis bàsics d’educació, sanitat, jusBcia. No ens podem instal·lar en el convenciment que no hi ha diners i que tot això és inevitable, quan tenim a l’abast informació sobre la lògica especula9va del sistema financer que domina l’ac9vitat econòmica, de la il·legi9mitat d’una part del deute que ens ofega, dels camins que queden per recórrer perseguint el frau fiscal, i processant els corruptes que han robat de la caixa pública. Un altre gran paquet d’accions possible és la de posar seny a les políAques fiscals, afavorint l’acAvitat producAva que aporta benefici a les persones i atén a les nostres necessitats bàsiques i ens aporta benestar, penalitzant i gravant aquelles acAvitats que provoquen malalAes, que agredeixen el nostre entorn o que directament el seu benefici es basa en l’especulació. Tot això amanit amb l’escanyament econòmic que el Govern de Madrid sotmet Catalunya i que pot agreujar-se si consolidem el full de ruta de la consulta al poble de Catalunya amb la que tots els parAts del Pacte per l’Ametlla hi estan compromesos. També estem compromesos en la cerca d’alternaAves perquè els treballadors públics no perdin més poder adquisiAu, amb acabar amb la políAca indiscriminada de retallades i amb els moviments socials com la PAH que fa costat a la gent amb sentència de desnonament i concreta propostes de modificació de les lleis vigents que posen per davant del dret a l’habitatge la salvaguarda dels interessos especulaAus.


Diari de l’Ametlla, gener de 2012 | 12

Ajuntament al dia

Entrevista

En Ramon Serra i Massana, nascut a Vilada (Berguedà) l’any 1959, fa més de deu anys que viu a l’Ametlla del Vallès. Vinculat professionalment a la indústria farmacèuAca, és dibuixant vocacional i ha col·laborat al llarg dels darrers trenta anys, en diferents etapes, dibuixant Ares còmiques per a diverses publicacions, com ho són Regió-7, Arlot, Horta Avui o La Font del Diàleg, . Apassionat del dibuix, ha reunit una col·lecció d’originals, la majoria dels quals són d’autors catalans, pels quals reivindica un reconeixement oficial. Col·labora amb el Diari de l’Ametlla des del seu número 100, amb la vinyeta d’en “Genís i l’Emma”.

“Catalunya és un país de grans dibuixants, de 1ª divisió internacional” Joan Cucurella

de molts dibuixants... Sí. Vaig començar fa molt de temps recollint i comprant originals, seguint un criteri que és que m'agrada tot, de manera que la meva col·lecció no gaudeix de gaire homogeneïtat.

Dibuixant per vocació o de professió? Dibuixant per vocació. De fet, és gairebé una frustració. El meu gran somni hagués estat ser dibuixant de tebeos. Potser, si hagués Angut una conAnuïtat d'ençà de les meves primeres col·laboracions al Regió 7, suposo que la vida m'hagués donat l'oportunitat i hagués estat dibuixant professional.

Quan comença la seva afició pel dibuix? Té un record concret? I tant! Als quatre anys la meva àvia em va regalar una subscripció a l'Infan;l, i recordo perfectament quan vaig obrir aquell tebeo i vaig veure aquells dibuixos. Em vaig quedar enganxat de per vida. Llavors em va agafar com una mena de bogeria per fer jo allò que veia tant maco, per dibuixar...

Quina formació té, pel què fa al dibuix? Sóc autodidacte. M'he guiat molt a parAr de l'obra dels autors que més m'agraden. Sí que fa uns anys em vaig apuntar a una acadèmia dirigida per tres grans dibuixants, però va ser una experiència del tot decebedora. També recordo haver fet un curs de dibuixos de còmic a distància, però poca cosa més.

Parli'ns de la seva trajectòria com a dibuixant... Vaig començar a col·laborar amb el Regió 7 a principis dels vuitanta. Llavors vaig fer el

Quants originals té? Potser milers.

servei militar i ho vaig haver de deixar. Després no em vaig poder reincorporar. Al cap d’un temps em va passar una cosa, i és que vaig veure l’obra original d’un dibuixant aficionat que em va impactar. Al veure aquesta obra tant fantàsAca, i que jo mai ho arribaria a poder fer, vaig paAr una mena de frustració i vaig deixar de dibuixar durant molt de temps, fins que vaig reprendre l’acAvitat, amb moltes ganes, col·laborant amb una revista d'Horta. Cap el 2003, ja vivint a l'Ametlla, vaig començar a collaborar amb la revista La Font del Diàleg fent una Ara al mes, durant cinc o sis anys. El darrer Diari de l'Ametlla va publicar la vinyeta d'en Genís i l'Emma. Com sorgeix la idea? Ja fa temps que quan veia el Diari de l'Ametlla pensava que hi faltava un acudit, però el pudor de fer alguna cosa

* En Ramon Serra i Massana és l’autor de la vinyeta “En Genís i l’Emma”

que la veiés gent molt propera i la por de no ofendre a ningú, em frenava a l'hora de proposar de fer una vinyeta. A més, sóc molt críAc amb la meva feina i no ho veia clar. Però, finalment, quan ho vaig proposar, al veure la bona resposta que em vàreu donar, em vaig animar.

Què n'hem d'esperar? Jo porto el meu fill a l'escola BerB i m'he adonat d'aquesta mena de dicotomia que hi ha entre l'escola de dalt i la de baix, fet que dóna molt de joc. A més, a la Festa Major de l'Ametlla també hi ha la lluita (simbòlica!) entre els de dalt i els de baix... I pel que fa als noms dels protagonistes, vàrem optar per noms Bpics de l'Ametlla, com ho són Genís (en referència al patró) i Emma (en referència a l'abadessa). Vostè dibuixa en clau d’humor...

Sí. Jo disAngeixo entre els dibuixants que fan humor gràfic, els que dibuixen tebeos o els que fan una il·lustració... Tinc la fortuna d'haver conegut a molts dibuixants, i tenen perfils molt diferents.

Quins són els seus referents? N'hi ha tants... Jo diria en Coll, l'escola Bruguera, la gent de la revista Trinca... No podria concretar, però el gran bressol del nostre dibuix seria en Junceda, l'APA, l'Aragay...

Catalunya és un país de grans dibuixants? És un país de grans dibuixants, de primera divisió internacional. Prou reconeguts? No, en absolut. No hi ha gairebé cap reconeixement oficial cap aquests arAstes, i és una llàsAma. Vostè col·lecciona originals

Els ha exposat, oi? Sí, al meu poble natal, Vilada. L'Ajuntament em va encarregar fer una exposició d'aquest material que col·lecciono, i em va fer molta il·lusió. Un dels meus gran somnis seria fer un museu... Tinc peces d'una gran qualitat, moltes d'aquestes d'autors anònims. He rescatat alguns dibuixos de la paperera, fet que em reporta un plaer immens. De fet, m'agradaria molt poder exposar a l'Ametlla.

Què n'opina del boom del manga? Penso que ha fet molt de bé, que ha renovat i que ha permès la incorporació de gent jove. Jo que vinc de l'escola europea i catalana primer n'era molt críAc, però vaig tenir la sort que un bon company meu em va recomanar un parell d'obres i les vaig trobar extraordinàries, obres mestre! I de la irrupció de les noves tecnologies en el món del dibuix? Penso que l'obra en paper desapareix. Molts ja dibuixen directament amb l'Ipod, amb uns resultats extraoridinaris. Ara bé, jo sóc un romànAc. M'agrada molt el paper, la Anta, l'olor que fa...


Societat

Societat

Diari de l’Ametlla, gener de 2013 | 13

Clara Prat exposarà dues obres seves a la Bienal de Londres L’ametllatana Clara Prat parAciparà representant Catalunya a la Bienal de Londres que se celebrarà del 23 al 26 de gener, amb dues obres seves, Atulades “Entreteixit de somnis” i “Pensaments en expansió”. Aquestes dues obres són fetes amb rotolador sobre paper i, segons explica Prat, sense cap esboç previ, doncs “em deixo portar pel dibuix”. Podeu seguir-la a: hCp://mclarapr.blogspot.com

ANC Ametlla A parAr d’aquest gener l’Assemblea Nacional Catalana, com una enAtat més del poble, iniciem un espai propi al Diari. Anirem publicant arAcles i escrits, tant propis, com de presAgiosos escriptors, comunicadors, tècnics, cienBfics, etc., al servei de la independència del nostre país. Volem començar amb un resum publicat al portal digital www.directa.cat d’un arAcle de la catedràAca d’Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona, Núria Bosch, publicat al diari ARA el dilluns 10 de desembre Atulat “El joc brut d’Espanya”, en què explica l’estratègia de l’estat espanyol per anorrear el procés sobiranista a Catalunya. A falta de tancs, que són di,cils de jusAficar en els temps que corren, Espanya ha optat pel joc brut. Bosch explica quins són els blancs i els objecAus i la finalitat úlAma i, també, quina és l’alternaAva: “L’única sor;da és anar cap a l’estat propi. Alguns diuen que la prioritat és la crisi i que l’independen;sme és només, una qües;ó de sen;ments. No és així. Precisament, si la prioritat és la crisi, hem d’anar cap a la independència perquè Catalunya esdevingui un estat pròsper, i com més de pressa millor. Així evitarem molt joc brut d’Espanya.”

Atacar les ins9tucions i el president de la Generalitat fins fer-lo caure. Els atacs de El Mundo durant les eleccions del 25-N contra el President Mas, pretenen debilitar la Generalitat i afeblir la presidència de Catalunya. Assenyala Bosch que “ho hem vist fa poc amb l’aparició d’un esborrany d’informe que atacava durament els presidents Mas i Pujol. Han estat necessàries tres setmanes per saber que és un informe fals, que ningú se’n responsabilitza i que ningú sap d’on va sor;r”.

Atacar la llengua catalana per dividir Catalunya. L’atac del PP sota la figura de Wert a la llengua i l’ensenyament a Catalunya, diu Bosch que no té altre objecAu que “dividir la societat catalana per la llengua, trencar la cohesió social i la bona convivència que hi ha actualment a Catalunya al voltant d’aquesta qües;ó”.

Acabar d’escanyar les finances de la Generalitat. Diu Bosch que “una altra manera de fer mal és escanyant les finances de la Generalitat per dinamitar qualsevol marge de maniobra, per fer al màxim els nostres recursos del govern central i per provocar que les conBnues retallades minvin cada vegada més el suport dels ciutadans de Catalunya al govern de la Generalitat”. La catedràAca també assenyala que l’establiment d’uns objecAus de dèficits autonòmics completament inassolibles són una altra arma de l’estat, al que Bosch proposa combatre negant-se a assolir-lo i explicar-ho a Europa. Estocada final i 300 anys més de dominació. La part més inquietant de l’arAcle de Núria Bosch és quan explica estar convençuda que “l’any 2013, quan la Generalitat es;gui del tot escanyada financerament, el govern central li oferirà reformar el sistema de finançament autonòmic , ja que l’any vinent toca revisar-lo. Es voldrà vendre com el pacte fiscal que demanava Catalunya, però només serà l’excusa per introduir confusió en la societat catalana, dient que els catalans es neguen a millorar les seves finances”. Vist així, posar data al referèndum i fer-ho públicament és tan urgent com començar a treballar per defensar-nos del joc brut d’Espanya.

Trentè aniversari de la Residència Millet Park

El passat divendres 30 de novembre l'Alcalde de l'Ametlla del Vallès, Andreu González, acompanyat per la regidora de Benestar Social, Roser Ametller, varen visitar la residència per a la gent gran, Millet Park, per fer entrega als germans Lucas i Toni Millet d'un ram de flors amb moAu de la celebració del trentè aniversari de la residència. Amb moAu d'aquesta efemèride, el passat dimarts 27 de novembre la residència va organitzar la conferència "La residència *D’esquerra a dreta: Lucas Millet, Andreu González, Roser Ametller i Toni Millet avui en dia", a càrrec de la psicòloga Valérie Buscemi, de la Dra. Elena Barranco i del Dr. Joan Mogas, els quals varen parlar de la malalAa de l'Alzheimer i d'altres Apus de demències, de com ho viuen les famílies i del procés d'integració i adaptació a una residència per part de la gent gran. L'Ajuntament vol agrair públicament a la Residència Millet Park haver subvencionat el nou calendari 2013 de l'Ametlla del Vallès, que es va presentar el dissabte dia 15 de desembre, en el marc de la II Fira de Nadal de l'Ametlla.


14 | Diari de l’Ametlla, gener de 2013

Societat

Eleccions a la Junta Direc9va de l’Agrupació de la Gent Gran * L’Agrupació de la Gent Gran va celebrar eleccions a la seva Junta DirecAva el passat 14 de desembre.

El dia 14 de desembre es feren eleccions a la Junta DirecAva de l’Agrupació de la Gent Gran, i l'única candidatura presentada, la de la Junta en funcions, va ser raAficada per la votació de 95 socis i sòcies, dels quals 92 van dipositar el sí a una urna que es va instal·lar a la Sala de Juntes del Casal, sota la supervisió de la Junta Electoral presidida per en Ferran Ariño, amb assistència de Leonor Tejero i Josep Trullenque, a qui volem agrair llur inesAmable col·laboració.

Coses del Casal de la Gent Gran: El pessebre Com és habitual cada any per aquestes dates, el Casal de la Gent Gran celebra el Nadal engalanant el Casal amb el tradicional arbre de Nadal i confeccionant el pessebre. Enguany, a més, han visitat els diorames d’escenes bíbliques del monesAr de Solius de Santa CrisAna d’Aro. Casal de la Gent Gran

A la nostra societat la celebració del Nadal commemora l’aniversari del naixement de Jesús de Nazaret. Aquest és un fet històric que marca un abans i un després no sols en l’àmbit religiós, sinó també en la determinació de l’origen dels anys. El Papa Bonifaci IV va determinar que aquest fet marqués l’any 1 de l’Era CrisAana. Cap a l’any 440 l’Església va decidir oficialment celebrar el 25 de desembre com a data del naixement de Jesús, i es va insAtuir com dia fesAu l’any 529 per l’emperador romà JusAnià. Les festes nadalenques, festes familiars per excel•lència al voltant dels torrons i les neules, estan lligades a un conjunt de tradicions com l’avet guarnit -que és d’origen germànic-, o com el Pare Noel -una versió americana de Santa Klauss-. Però el símbol més entranyable del Nadal és el Pessebre, la composició arBsAca de figures que reprodueix escenes bíbliques al voltant del naixement de Jesús de Nazaret. Qui va realment popularitzar el Pessebre va ser Sant Francesc d’Assís, quan per Nadal de 1223 va representar el Naixement amb personatges i ani-

L’Acta de l’escruAni, degudament signada per la Junta Electoral, està exposada al taulell d’anuncis del Casal. Es van recollir, també, 47 enquestes complimentades en les que la Gent Gran va poder manifestar les seves preferències marcant-les entre 34 acAvitats llistades. Sobre aquesta informació, la Junta treballarà i presentarà el programa d’acAvitats per al 2013 a la propera Assemblea General Ordinària.

Concorreguda presentació del llibre “Dos pares i onze germans”

* Arisa, González, Puig i Arimon

* Imatge del pessebre del Casal de la Gent Gran de l’Ametlla.

mals vius (el primer pessebre vivent) en el lloc que ara és el Santuari de Greccio a la Valle Santa, prop de RieA, al centre d’Itàlia. Uns anys després, el 1292, Arnaldo di Cambio va fer el primer pessebre amb figures esculpides que encara es conserven a la basílica de Santa Maria Maggiore de Roma. A parAr d’aleshores la tradició es va estendre per tot Europa i després per la resta del món. Darrerament hem conegut que la mula i el bou no són figures històriques, però la tradició és la tradició i no és probable que desapareguin. Al Casal del Gent Gran, aquest passat desembre 2012, hem culAvat la tradició del Pessebre. Hem visitat els diorames d’escenes bíbliques del monesAr de Solius de Santa CrisAna d’Aro, i hem assisAt a la representació del Pessebre Vivent de Sant Fost de Campsentelles. Per descomptat, a la nostra sala no hi ha faltat ni l’arbre adornat ni les figures del pessebre. Al seu voltant, el berenar de la Torronada va ser la festa familiar nadalenca del Casal, aquest any coronada amb un fi de festa molt especial de cantada de nadales, cantada que comentarem en una propera crònica.

El dia 14 de desembre la Sala Polivalent es va omplir de gom a gom amb la presentació del llibre "Els pares i onze germans. Can Peret la casa pairal", obra de Josep Arisa i Vall-llovera. Aquesta presentació, organitzada per la Biblioteca Josep Badia i Moret de l'Ametlla, va esdevenir en un acte nostàlgic i emoAu, doncs es va fer un recorregut per la història de la família Arisa, fincada al poble des de fa gairebé un segle. La presentació va estar presidida per l'Alcalde de l'Ametlla, Andreu González, que va felicitar a tota la família Arisa per l'obra que es presentava, i a la que va agrair la seva implicació amb l'Ametlla. Després de projectar un vídeo musical amb imatges de la família Arisa, va prendre la paraula el Sr. Ignasi Arimon, que va fer una introducció a la història de Can Peret, de la qual va dir que "deixarà empremta a l'Ametlla". Seguidament va prendre la paraula el Sr. Jordi Puig, de Can Forns, que va explicar anècdotes de la pagesia de l'Ametlla durant l'època de la post guerra. El darrer a parlar fou l'autor del llibre, Josep Arisa que, després de llegir un senAt text, va explicar els moAus que l'han fet posar negre sobre blanc la història de la seva família i que va anunciar l'edició d'un segon llibre que tractarà sobre l'Ametlla.

2.173,50 € per la Marató de TV3

Un any més l’Ametlla del Vallès ha mostrat el seu caràcter solidari, organitzant acAvitats en benefici de la Marató de TV3, que enguany estava dedicada al càncer. Sumant totes les acAvitats organitzades, s’han recaptat 2.173,50 €, reparAts de la següent manera: - Classe de Cuina de Nadal a Can Plantada, organitzada per l’Agrupació Cultural de Dones de l’Ametlla i imparAda pel cuiner Francesc Roger: 482,50 € - Caminada solidària organitzada pel grup 3 i més: 230 € - Els avets solidaris de l’IES Eugeni Xammar: 1.268 € - ILLA AcAva Can Camp va aportar 193 €, ja que va donar un euro per cada persona que va pedalar durant un minut a l’estand que tenien a la II Fira de Nadal.


Diari de l’Ametlla, gener de 2012 | 15

Cultura

Cultura

Conferència Alimentació i Vida Saludable, amb Íngrid Blancafort (10 anys)

Eugeni Xammar - “Seixanta anys d’anar pel món”

Després de l’exitosa conferència de l’Ot Fernández, un jove ametllatà de 10 anys que va parlar de l’evolució de la vida a la Terra el passat 12 de desembre, l’Íngrid Blancafort prendrà el relleu i el proper dimecres 16 de gener, a les 19 h. a la Sala Polivalent, pronunciarà la conferència “Alimentació i vida saludable”. Aquesta xerrada, durant la qual s’obsequiarà el públic amb un suc, està organitzada per la Biblioteca Josep Badia i Moret de l’Ametlla del Vallès.

“Ha estat polí9c” volia dir que havia parlat bé, una llarga estona, i que prou feina hi havia per entendre-les”. El 31 de desembre de l’any 1900 s’acostava a la seva fi. Quan de dalt del campanar s’escampessin arreu quatre batallades febles i dotze batallades fortes, això voldria dir que el poble, tot el poble i tots els pobles passaven del segle XIX al segle XX. L’església era plena de gom a gom. Per commemorar l’excepcional esdeveniment, el rector, mossèn Anton, havia organitzat una solemníssima missa cantada. Per celebrar dignament el canvi de segle els cantaires de l’Ametlla, van cantar la Missa pastoral del mestre Calvó i Puig, composició llarga i entreAnguda. Una nota caracterísAca d’aquesta eren els refilets d’ocell obAnguts per mitjà d’uns instruments rudimentaris anomenats “xiulets d’aigua”. M’hauria agradat enfilar-me al cor i demanar que em deixessin fer cantar aquella mena d’ocells, però vaig renunciar-hi entenent que l’hereu Xammar, a la vetlla de complir tretze anys, no podia desertar del lloc que per dret li corresponia, al cap del banc de casa seva. Sense necessitat del meu concurs el rossinyol, el passerell i la cadernera van saludar a l’arribada del segle XX amb els refilets que enamoraven. El gran do de pit, però, el va donar el mossèn amb un sermó llarg, solemne i molt meditat. Tot el segle XIX hi va passar. Segle de les llums i, sobretot, per éll, “segle dels llumins”. Va dedicar també un record a un altre “invent meravellós” del segle: el ferrocarril. Va parlar del ferrocarril en general, del ferrocarril de Barcelona a Mataró, el “primer d’Espanya”, dels ferrocarrils de Barcelona a França (amb estació a Granollers), i de Barcelona a Sant Joan de les Abadesses (amb estació a la Garriga). Mossèn Anton va parlar del telèfon, del telègraf, de la màquina de vapor, etcètera, etcètera. “SorAm d’un segle durant el qual –va dir mossèn Anton− l’home ha vist coses extraordinàries, però entrem en un altre segle en el qual es veuran coses més extraordinàries encara.” Ningú no podrà dir que mossèn Anton anava errat. A la sorAda de l’església dos pagesos diuen: −Què t’ha semblat el sermó? −Ha estat políAc... Les paraules sàvies, en llavis dels pagesos, s’han d’interpretar. “Ha estat políAc” volia dir que mossèn Anton havia parlat bé, una llarga estona, i havia dit moltes coses que prou feina hi havia per entendre-les. En el 125 aniversari del naixement d’Eugeni Xammar

Un Nadal diferent

Ens podem imaginar un any sense Nadal? No hem pensat moltes vegades que aquestes festes són una crida al consum? Hem Angut mai el desig de plantar-nos i dir no a tanta compra, tant àpat forçat, tanta obligació de mantenir uns rituals que ja han perdut el seu senAt primigeni? I si prenem la decisió de fer-ho, seríem capaços de suportar l‘explícita o subAl pressió de la família, dels amics, dels veïns? I si, en subsAtució de les festes de Nadal, organitzem un viatge amb la nostra parella i, amb els bitllets a la mà i a punt de sorAr, un fill o una filla, cooperant d’una ONG en un perillós país subdesenvolupat, ens anunciés que està a punt d’agafar un vol per a venir a celebrar el Nadal amb nosaltres, què faríem? Aquestes i altes preguntes similars s’han plantejat els tertulians en sintonia amb els protagonistes de Un Nadal diferent de John Grisham. Acostumats als seus thrillers i a les seves novel·les d’espionatge, l’autor de La tapadora, El client i L’informe pelicà, entre altres, ens va sorprendre amb la publicació en el 2001 d’una obra molt diferent tant pel to com pel tema. Amb molt senAt de l’humor, l’escriptor qüesAona el consumisme desaforat de les festes de Nadal i les seves pernicioses conseqüències per a l’economia familiar, i a la vegada posa de manifest les dificultats que hi ha per a sorAr del sistema. Grisham situa l’acció en un dels Bpics barri de vivendes unifamiliars de pel·lícula americana que es converteix, per aquestes festes, en un parc temàAc nadalenc amb les cases envoltades de llums, cérvols i frostys de mides desmesurades en les taulades i jardins. Els protagonistes són la parella formada per Luther Krank i Nora. Ell, un assessor fiscal esgarrifat davant els més de sis mil dòlars de despeses de l’úlAm

La Biblioteca Josep Badia i Moret exposa obres del projecte “Parelles ar:s9ques”

A la biblioteca tornarem a donar acollida a un projecte solidari, que organitzen la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), amb el suport de l’Obra Social d’Unnim Caixa, des de fa 6 anys: el projecte Parelles Ar+s*ques, experiències crea*ves per la salut mental. Aquesta és una exposició iAnerant d'obres arBsAques que són fruit del treball a “quatre mans” entre arAstes amateurs usuaris dels serveis de salut mental- i arAstes professionals, els quals treballen per parelles. En acabar l’exposició iAnerant, a l’esAu, se subhastaran totes les obres. La podreu veure a la biblioteca, del 9 al 31 de gener.

Paraules del Tertulià

Nadal, convenç la seva dona d’optar per una alternaAva més coherent a tanta disbauxa: unes vacances junts al Caribe. Però aquest somni es converArà en un malson quan tothom els acusi d’assassinar l’esperit nadalenc. I tot això en una novel·la fresca, irònica, humorísAca molt adequada com a anBdot davant d’aquests temps di,cils que estem vivint. Un nadal diferent es presenta com un best seller, veu anglesa que fem servir per a denominar llibres, discos, pel·lícules o videojocs que, gràcies a l’acceptació que tenen entre el públic, passen a formar part de les llistes dels més venuts. Un best seller implica solament això un nivell de ventes o difusió, no s’ha d’associar a una qualitat impecable, tot i que podria haver-hi. De fet la majoria dels autors de best sellers tenen una fórmula que acostumen a repeAr llibre darrera llibre. La de John Grisham està en treure una novel·la cada any i en “la combinación de un buen suspense con un marco legal. En mi caso un buen conocimiento del mundo de la ley es mi marca de iden;dad. Hay además un tercer elemento, que no se da en todos los escritores, y es que mis libros son limpios, no hay nada escabroso ni moralmente objetable en ellos” (El País, 31/08/2008). Però, per a aconseguir estar entre els més venuts, fins i tot John Grisham necessita una molt ben organitzada promoció propagandísAca, dirigida per les industries editorials, que han Angut en compte els gustos, les exigències de consum i expectaAves del públic. Els tres grups de tertulians


16 | Diari de l’Ametlla, gener

Arxiu

de 2012

MUSEU VIRTUAL DE LA TARGETA POSTAL DE CATALUNYA AMETLLA DEL VALLÈS

Article nº11: Protagonistes de la postal catalana 1899-1910 (2) Ramon Casas (1866-1932)

Fragment de l’ar;cle publicat el desembre de 2010 en el número 32 de la Revista Cartòfila del Cercle Cartòfil de Catalunya.

Al tombant del segle es crea la base sobre la qual es fonamentà el comerç de la targeta postal catalana de primers del segle XX [...] a parAr de varies iniciaAves entrellaçades necessàriament entre elles. Aquestes les anomenem metafòricament pilars, damunt les quals es fonamentà tot el mercat [...]. El primer pilar fou el dels arAstes de l’art modern: dibuixants i fotògrafs. Dels primers en destaquem en Miquel Utrillo, n’Alexandre de Riquer i Ramon Casas (que ja eren coneguts a l’estranger pels seus cartells). Pel que fa als fotògrafs cal destacar sobretot en Josep Baltà de Cela, qui aplegà a l’entorn de la revista La Fotografia Pràc;ca una munió de fotògrafs àvids de progrés fotogràfic. Devem a la iniciaAva d’a-

Carrer de Ferran VII a Barcelona el 1905. Editada per Àngel Toldrà Viazo (A.T.V.)

quests dibuixants i a La Fotografia Pràc;ca les primeres postals fabricades a Barcelona. El segon pilar fonamental del mercat de les targetes postals van ser les impremtes. D’aquests tallers va excel·lir en quanAtat i qualitat d’impressions, ja a parAr de 1901, la casa THOMAS, dirigida per en Josep Thomàs i els seus fills [...] El tercer pilar del mercat fou el dels editors. En aquest ram destaca la figura pionera d’en Lluís Bartrina, provinent del món de la fotografia, com a principal editor i comerciant a l’engròs de targetes postals en aquest període, tant pel que fa a la importació com a l’exportació. El quart pilar, el de la venda al detall, fou protagonitzat per dos comerciants que es van fer visibles a través de dues revistes: La Tarjeta Postal d’Heremenegild Prats i el Bole<n de la Tarjeta Postal Ilustrada, creada per S. Duran i Bori [...]

El cinquè pilar del mercat, imprescindible per a la bona salut de tot el comerç, fou el de l’associacionisme cartòfil amb la fundació, el 1901, de la S.C.E. “Hispania” capitanejada en un primer moment per en Bartrina [...] Aquest associacionisme es basava a fomentar l’intercanvi de postals entre col·leccionistes de països ben llunyans.

Jaume Tarrés Pujol

Aquelles persones que considerin que poden aportar informació i/o postals d’algun esdeveniment succeït a l’Ametlla o a Catalunya que es posin en contacte amb l’ajuntament de l’Ametlla del Vallès. Pròxim article: Protagonistes de la postal catalana 1899-1910 (III) Persona de contacte: Crisant Tengo, coordinador del projecte. www.postalsdecatalunya.cat www.cerclecartofilcatalunya.com

Des de L’Arxiu

Eugeni Xammar i Puigventós

Aquest any es compleix el 125è aniversari del naixement d’Eugeni Xammar i Puigventós (Barcelona, 17 de gener de 1888 – l’Ametlla del Vallès, 5 de desembre de 1973). Amb moAu d’aquesta efemèride, i al llarg de tot el 2013, ens aproximarem al genial periodista amb la presentació cada mes d’un document vinculat a la seva figura.

En aquesta ocasió hem volgut abordar el personatge des d’una òpAca diverAda, mitjançant un document força desconegut com és la caricatura que el periodista, humorista i ninotaire Jaume Passarell va fer l’any 1972 al seu company d’inicis periodísAcs Eugeni Xammar. Podem veure’l amb el seu inseparable corbaB i fumant purs. Imatge: Fons Josep Badia


Diari de l’Ametlla, gener de 2013 | 17

Esports

Fes9val de dansa dels grups del Servei d’Esports

Esports

El 12 de desembre a les 12 h. i a la Sala de Teatre, els grups de dansa van oferir als pares una exhibició que va constar d’un escalfament, unes diagonals (exercicis tècnics que després s’incorporen a les coreografies) i finalment les coreografies que han estat preparant aquest trimestre. Una dansa conjunta felicitant el Nadal va tancar l’exhibició.

Primera trobada espor9va de les escoles Els Cingles i Ber: curs 2012-2013

Tercera Assemblea General de Socis de l’Eduvólei

Eduvólei

El divendres 14 de desembre es va celebrar la primera trobada esporAva d’aquest any, que reuneix els alumnes d’ambdues escoles de primària del municipi, Els Cingles i el BerB. Els cursos de Cicle Superior es van barrejar en dotze grups que van parAcipar en un circuit de dotze es-

* Els alumnes de Els Cingles i BerB varen pracAcar bàsquet, futbol, voleibol, bàdminton, mini-tennis, curses de velocitat, cross, tamborí, hoquei, dansa...

tacions amb diferents acAvitats: bàsquet, futbol, voleibol, bàdminton, mini-tennis, curses de velocitat, cross, tamborí, hoquei, dansa... Les acAvitats van ser dinamitzades per alumnes de l’InsAtut Eugeni Xammar. Un magnífic espai de trobada dels alumnes dels centres escolars del municipi al voltant de l’esport.

* Tercera Assemblea General de Socis de l’Eduvólei / Eduvólei

El 20 de novembre és una bona data per celebrar la democràcia, i així ho va fer el CE Eduvólei Ametlla, organitzant la seva 3a Assemblea General de Socis a la Biblioteca Josep Badia. L'Assemblea de Socis és, per estatuts, l'òrgan suprem d'Eduvólei i, per tant, l'encarregat d'aprovar i raAficar la gesAó de la Junta DirecAva, presidida per Carlos Orgaz des de la consAtució del club. El president va encetar l'acte amb una detallada exposició de totes les tasques i gesAons en les diverses àrees de l'enAtat (esporAva, social, econòmica i educaAva). A conAnuació, es van aprovar, sense entrebancs i amb unanimitat, les gesAons econòmiques de les dues passades temporades 2010-11 i 2011-12, així com el manteniment de les quotes i el pressupost per aquesta present temporada, 2012-13. L'assistència dels socis a l'Assemblea va ser del 10%. La Junta DirecAva vetllarà per una major parAcipació a la propera assemblea, malgrat això, conclou que aquesta poca afluència és degut a la gran confiança que les famílies tenen en l'excel·lent gesAó esporAva i econòmica que l'enAtat porta desenvolupant des que va néixer, ara fa 3 anys i 7 mesos.

Cinc pa9nadors ametllatans fan pòdium al IV Trofeu de Nadal

* PaAnadors del CP Ametlla / CP Ametlla

El Club PaAnatge L’Ametlla del Vallès, per quart any consecuAu, va organitzar el Trofeu de Nadal de Pa*natge Ar+s*c el passat dissabte 15 de desembre al Pavelló Municipal, un gran esdeveniment que ha comptat amb la parAcipació de 205 paAnadors i paAnadores de diferents clubs catalans. El ventall de categories va ser molt ample: Iniciació (D,C,B,A), CerAficat, Debutants i també de les categories Aleví, InfanAl i Cadet. Per la seva banda, diversos integrants del CP L’Ametlla van arribar al pòdium en diverses categories. Així doncs, hem de felicitar per la primera posició de la Carla Saperas, la segona posició d’en David André, la Marina González i la Yelenis Brisseys, i la tercera posició de la Laura Giménez. Sens dubte, un dia ple d’espectacle i d’emoció. A més, enguany, i com ja és habitual, el CP L’Ametlla va celebrar una gran rifa i va mostrar el seu costat més solidari amb la donació íntegra dels diners recaptats a la Fundació La Marató de TV3, que fomenta i promou la recerca biomèdica. CP Ametlla


Vols posar un anunci al diari de lâ&#x20AC;&#x2122;Ametlla?

Contacta amb nosaltres 93 843 25 01 diriametlla@ametlla.cat


17

gener 2013

Diferents ac9vitats pel dia Internacional de la SIDA Recentment s’han organitzat diferents acAvitats relacionades amb el Dia Internacional de la SIDA. La primera d’aquestes fou una exposició i un concert organitzat pel Crit i l’Ajuntament i l’altra fou el torneig de futbol “Gols vs. SIDA, organitzat pel Pla C 17

El Casal de Joves El Crit va organitzar el dia 1 de desembre un acte amb moAu del Dia Internacional de la SIDA, per tal sensibilitzar la població, sobretot els joves, sobre aquesta malalAa i d'altres de transmissió sexual. L'acAvitat, que va tenir lloc al Casal de la Gent Gran, va comptar amb una exposició de sensibilització cedida per la Federació de Casals de Joves de Catalunya (de la qual forma part El Crit), un concert del grup de rumba Los de la Curva i també un DJ. Una 70 de joves van guadir de l'esdeveniment, que va comptar amb el suport de les àrees de Joventut i de Gent Gran de l'Ajuntament. Gols vs. SIDA

També relacionat amb el Dia Internacional de la SIDA, el Pla de Pre-

El Club de Rol i Jocs de Taula segueix amb les seves ac9vitats

* Trobada al local del carrer Poeta Maragall

* Concert de Los de la curva, organitzat el Casal de Joves El Crit

venció de Drogues i Promoció de la Salut C17 (que dóna servei a l’Ametlla del Vallès, les Franqueses del Vallès, la Garriga, Figaró Montmany i Tagamanent), va organitzar al camp de futbol Josep Costa de l’Ametlla del Vallès el II Torneig de Futbol 7 Gols vs. SIDA, que va reunir a quatre equips que van compeAr entre ells el dissabte 29 de desembre. Els equips parAcipants foren: - Manada de lobos, de la Garriga. - Minabo de Kiev, de les Franqueses. - C.F. Ametlla, de l’Ametlla. - Ballons d’or, de l’Ametlla. L’equip vencedor va ser el Manada de lobos, el màxim golejador fou Xavi Pelaó i l’equip més esporAu Minabo de Kiev. Al llarg de la jornada es va proporcionar material divulgaAu en contra de la SIDA i es va convidar als parAcipants a un entrepà.

Tots els diumenges, al carrer Poeta Maragall just al costat de la plaça de l'Eglésia, podeu trobar el club 1D10. Hi serem per jugar a jocs de taula, jocs de rol i Magic, i si no en sabeu us n'ensenyarem. Competeix per conquerir el món del Risk, uneix forces i supera missions al Warhammer o juga als clàssics: Trivial, Parchís o UNO. Després d'unes bones festes i un gran Nadal ens retrobem el 13 de gener! Per a més informació, ens trobareu al Facebook.

Sopar Jove de Nadal

*Sopar Jove de Nadal

*Equips parAcipants a la final del torneig

El passat dijous dia 13 de desembre va tenir lloc el Sopar Jove de Nadal al Casal de la Gent Gran. L'acte va comptar amb l'assistència de gairebé totes les enAtats juvenils del municipi i els joves més acAus i parAcipaAus a l'hora d'organitzar acAvitats i projectes. L'objecAu del sopar, organitzat per l'àrea de Joventut, era agrair a tots aquest joves la seva capacitat per fer de l'Ametlla un poble més viu, i facilitar la creació de xarxes entre ells.


22 | Diari de l’Ametlla, gener de 2013

Els alumnes de 4rt d'ESO recapten fons pel viatge de fi de curs

Curs de monitors durant les Festes nadalenques

*Estand dels alumnes de 4rt d’ESO durant la Fira de Nadal

Com cada any per aquestes dates els alumnes de 4rt d'ESO de l'InsAtut Eugeni Xammar organitzen acAvitats per a recaptar fons pel seu viatge de fi de curs a Londres. Així, el 14 de desembre van organitzar el ja tradicional sopar de Nadal a l'InsAtut, en el qual van parAcipar alumnes, professors i pares per, a l'endemà, muntar un estand a la Fira de Nadal de l'Ametlla, els dies 15 i 16. Els alumnes de 4rt d'Eso compten amb el suport de l'AMPA, l'InsAtut i l'Ajuntament de l'Ametlla.

*Curs de monitors

Durant les setmanes de Nadal una vintena de joves han estat alumnes del curs de monitor de lleure organitzat per l'àrea de Joventut de l'Ajuntament, i imparAt per l'Escola Lliure el Sol. L'objecAu del curs ha estat adquirir els coneixements necessaris, tant teòrics com pràcAcs, per poder treballar en un centre de lleure com a monitor/a d’infants i/o joves. Superar el curs amb èxit permet accedir a la Atulació de Monitor de Lleure atorgada per la Secretaria General de Joventut.

Con9nuen les LAN Par9es de l’Ametlla

*LAN Party

El grup de joves integrants de la PC Party va organitzar una nova trobada de PC's en xarxa el cap de setmana de l'1 i 2 de desembre. L'acAvitat, que va comptar amb el suport de l'àrea de Joventut de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès, va reunir prop de 20 joves que van gaudir dia i nit de la xarxa. La PC Party ja està pensant en la propera acAvitat (a la primavera o a l'esAu) amb ànim d'aconseguir més parAcipants.

El PICA organitza activitats durant aquestes Festes nadalenques

Una desena de joves de l’Ametlla del Vallès va parAcipar en el taller de cuina de Nadal organitzat pel PICA, i que va anar a càrrec de la cuinera Laura Rodríguez. Els joves van aprendre a elaborar un plat ben Bpic de l’època de Nadal: canelons amb carn rosAda! A més, durant el mes de desembre el PICA

ha conAnat amb les seves acAvitats habituals, com ara tallers com el de la foto que acompanya aquest arAcle (de sandvitxos saludables) o xerrades com la de treballar de monitor. El PICA reprèn la seva acAvitat el dia 7 de gener. Podeu consultar les acAvitats programades pel mes de gener al calendari de sota d’aquestes línies.

*Tallers de canalons i sandvitxos saludables organitzats pel PICA


Serveis

Diari de l’Ametlla, gener de 2012 | 23

Ametlla - Barcelona (bus- tren)

TELÈFONS D’INTERÈS

Ajuntament Biblioteca Municipal PICA Bombers Camp de Futbol CAP Ametlla CAP La Garriga Club Can Camp Club EsporAu Vallès Mossos d’Esquadra Consell Comarcal del V.O. Correus de l’Ametlla Creu Roja Granollers Escola BerB Escola Bressol l’Ametller Escola Els Cingles Deixalleria Escola Municipal de Música Espai Municipal de Can Camp Estabanell Farmàcia Puigdollers Farmàcia Valls Farmàcia Viña Mata Fecsa-Endesa (avaries) Funerària Granollers Hisenda Granollers Hospital de Granollers InsAtut Eugeni Xammar Jutjat de Pau Llar d’Infants el Carrilet Llar d’Infants l’Ametlla Mossos Trànsit Parròquia Pavelló d’Esports Piscines de Ca l’Arenys Policia Local Policia Nacional Granollers Protecció Civil Can Moret Repsol Butano Residència Millet Park Residència Fsca. Roig Residència l’Ametlla Residencial Can Camp Santuari de Puiggraciós Sorea Ametlla Taxi Júlio González Taxis Beltran Taxi Salvadora MarBnez Urgències Mèdiques 24 hores Veterinari

Borsa de treball

93 843 25 01 93 843 19 66 93 845 72 01 93 849 60 80 93 845 70 94 93 845 72 46 93 860 58 97 93 843 11 50 93 843 28 27 93 860 85 00 93 879 14 44 93 843 26 04 93 861 12 40 93 843 27 78 93 845 79 59 93 845 70 39 93 744 50 68 93 843 28 82 93 843 11 50 93 860 91 09 93 843 25 46 93 843 19 07 93 870 40 18 902 50 88 50 93 861 82 30 93 870 76 00 93 842 50 00 93 843 01 25 93 843 28 08 93 843 02 50 93 843 00 20 088 93 843 00 23 93 843 28 65 93 843 21 10 93 843 29 92 93 870 75 99 93 843 24 26 93 843 02 53 93 870 07 97 93 843 00 71 93 843 29 84 93 843 22 56 93 845 79 74 93 744 50 30 93 843 22 56 670 89 48 10 670 79 72 79 619 07 76 01 061 607 62 26 77

Si vols més informació d’aquestes ofertes de feina, visita la secció “Busques feina?” de la web de l’Ajuntament www.ametlla.cat i el Facebook del PICA

A conAnuació podeu consultar l’horari i les connexions de l’autobús de l’Ametlla del Vallès, amb les estacions de tren de Granollers i de la Garriga

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Centre) - BCN (De dilluns a divendres) L’Ametlla (Parc Joan Plumé)

BUS

8,00 h.

Granollers (Estació Centre)

Granollers (Estació Centre)

9,45 h.

Granollers (Estació Centre)

Granollers (Estació Centre)

9,59 h.

10,35 h.

7,41 h.

8,19 h.

08,34 h.

12,49 h.

12, 59 h.

13,34 h.

10,51 h.

11,26 h.

11,34 h.

20,19 h.

20,29 h.

21,05h.

14,53 h. 16,00 h. 17,51 h.

15,27 h. 16,37 h. 18,27 h.

15,40 h. 16,49 h. 18,34 h.

11,34 h.

14,00 h.

14,34 h.

19,45 h.

8,43 h.

9,20 h.

11,59 h.

12,36 h.

14,45 h.

15,22h.

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Canovelles) - BCN (De dilluns a divendres) L’Ametlla (Parc Joan Plumé)

BUS

7,42 h.

TREN

Barcelona (Plaça de Catalunya)

11,00 h. 12,15 h.

BCN - GRANOLLERS (estació Centre) - AMETLLA (De dilluns a divendres)

Barcelona (Plaça de Catalunya)

8,34 h.

9,15 h.

TREN

TREN

6,30 h. 9,00 h.

12,30 h.

TREN

13,30 h.

12,15 h. 16,15 h. 17,30 h. 19,15 h. BUS

Granollers (Estació Canovelles)

Granollers (Estació Canovelles)

L’Ametlla (Parc Joan Plumé)

8,20 h.

8,47 h.

9,23 h.

6,27 h.

7,06 h.

7,39 h.

8,00 h.

8,04 h.

8,44 h.

5,16 h.

10,02 h.

10,38 h.

10,03 h.

10,19 h.

10,32 h.

11,09 h.

12,15 h.

12,35 h.

12,41 h.

13,19 h.

11.08 h.

15,44 h.

12,08 h.

9,49 h.

11,00 h.

11,20 h.

12,27 h.

12,43 h.

14,00 h.

14,20 h.

15,03 h.

15,19 h.

15,48 h.

16,04 h.

16,15 h.

16,35 h.

16,33 h.

16,49 h.

19,03 h.

19,19 h.

18,00 h.

18,20 h.

19,45 h.

20,05 h.

21,45 h.

21,56 h.

10,02 h.

10,38 h.

11,57 h.

12,33 h.

13,15 h.

13,50 h.

15,06 h. 15,37 h.

16,16 h.

16,39 h.

17,18 h.

16,39 h.

17,18 h.

17,00 h.

17,37 h.

18,50 h.

19,32 h.

20,27 h.

21,08 h.

20,04 h.

20,39 h.

22,20 h.

9,49 h.

12,38 h. (fesAus)

10,04 h.

10,40 h.

12,43 h. (fesAus)

15,03 h. (també fesAus)

15, 19 h. (també fesAus)

15,57 h. (també fesAus)

19,18 h.

19,34 h.

20,28 h.

16,42 h. (també fesAus)

7,57 h.

La Garriga

16,46 h. (també fesAus)

La Garriga (Estació de tren)

10,15 h. (només lecAus)

10,20 h. (només lecAus)

13,30 h.

13,40 h.

14,16 h. 19,55 h.

17,40 h. 19,25 h.

10,50 h.

9,07 h.

9,08 h.

9,25 h.

11,47 h.

11,54 h.

12,15 h.

12,10 h. 12,41h. 13,55h.

14,08 h.

14,44 h.

16,15 h.

16,54 h.

15,50 h. 17,42 h.

18,08 h.

9,15 h.

9,10 h.

10,30 h.

11,27 h.

17,08 h.

8,54 h. 10,09 h.

11,10 h.

15,15 h.

6,55 h.

9,45 h.

10,27 h.

13,08 h.

6,40 h.

18,46 h.

11,25 h.

11,40 h.

12,25 h.

12,40 h.

13,09 h.

13,30 h.

14,10 h.

14,25 h.

15,55 h.

15,10 h.

15,54 h.

16,15 h.

17,09 h.

17,30 h.

18,10 h.

18,25 h.

18,54 h.

19,15 h.

DISSABTES i FESTIUS

7,05 h.

7,39 h.

8,40 h.

8,55 h.

13,22 h. (fesAus)

10,25 h.

11,10 h.

11,25 h.

11,40 h.

17,22 h. (també fesAus)

17,41 h.

18,16 h.

18,25 h.

18,40 h.

16,31 h. (també fesAus) 21,10 h.

13,21 h.

14,00 h.

TREN

Barcelona (Plaça de Catalunya)

Barcelona (Plaça de Catalunya)

11,30 h.

9,38 h.

11,09 h. (només lecAus)

18,16 h.

14,10 h.

14,23 h.

BCN - LA GARRIGA - AMETLLA (De dilluns a divendres)

TREN

10,05 h. (només lecAus)

10,40 h.

8,37 h.

8,27 h.

AMETLLA - LA GARRIGA - BCN (De dilluns a divendres) BUS

05,55 h.

22,57 h.

DISSABTES I FESTIUS

9,33 h.

19,15 h.

12, 49h.

BCN - GRANOLLERS (estació Canovelles) - AMETLLA - (De dilluns a divendres)

9,35 h.

17,30 h.

10,30 h.

Barcelona (Plaça de Catalunya)

9,33 h.

10,30 h.

9,15 h.

9,49 h.

Barcelona (Plaça de Catalunya)

9,15 h.

L’Ametlla (Parc Joan Plumé)

13,07 h.

8,00 h.

Granollers (Estació Canovelles)

7,58 h.

16,27 h. (també fesAus)

9,37 h.

7,25 h.

L’Ametlla (Parc Joan Plumé)

Granollers (Estació Canovelles)

8,00 h.

12,22 h. (fesAus)

7,07 h.

BUS

La Garriga (Estació de tren)

La Garriga

BUS

L’Ametlla (Parc Joan Plumé)

8,27 h. (només lecAus)

9,18 h. (només lecAus)

9,45 h. (només lecAus)

10,05 h. (només lecAus)

15,02 h.

12,38 h.

13,29 h.

13,40 h.

14,00 h.

20,39 h.

18,08 h.

18,58 h.

19,00 h.

Residència de nova obertura a Sant Oferta de treball a l'estranger: Animadors/es (Portugal) -60810 http://www.barcelonesjove.net/info

- Perfil del personal titulació:requerida: relacionat amb animació, turisme, esport, nens etc. - Experiència: No requerida - Idiomes: anglès, castellà. - Tasques: diferents tasques d’animació: esport, jocs, musicals, shows de ball etc.

Multinacional de la moda necessita una dependenta a la botiga situada a l'aeroport de Barcelona.

- Funcions: Obertura i tancament de botiga. Recepció de mercaderia. - Requisits: Orientació a la venda, bona relació amb la gent, simpatia i responsabilita. Dos anys d'experiència i costum de treballar sota pressió. Imprescindible anglès parlat. Qualsevol altre idioma es valorarà. Experiència en el sector del retail. Capacitat de dirigir equips i treballar amb objectius.

16,15 h. 19,59 h.

20,17h.(dissabtesifesAus)

10,22 h.

17,02 h. 20,49 h.

21,00h.(dissabtesifesAus)

10,40 h. 17,40 h. 19,25 h. 21,10 h.

21,20h.(dissabtesifesAus)

11,00 h. 18,00 h. 19,45 h. 21,20 h.

21,30h.(dissabtesifesAus)

- Oferta: Contracte temporal de 6 mesos, amb possibilitat de renovació i més tard indefinit. Promoció dins de la companyia i incentius. Busquem personal per treballar 20 o 30 hores setmanals. Salari de 6.000-18.000 € + incentius. Contracte eventual per circumstàncies de la producció. Horari de 20 o 30 hores. Torns rotatoris. - Interessades envieu CV a l'adreça electrònica indicada, a l'atenció de Maite Sánchez i amb la referència "Botiga Sky Centre". formacion@accessorize.es Botiga de souvenirs de la Rambla de Barcelona necessita una dependenta amb idiomes.

Interessades envieu CV a l'adreça electrònica indicad:eli_bosser@hotmail.com


Diari de l’Ametlla, gener de 2012 | 24

Diari de l’Ametlla

Rebotiga

Pat Millet

Té molt a dir, l'Eugènia, i així ho fa en una conversa molt interessant, diverAda i posiAva. Comença parlant vivament, un to que manté durant tota la xerrada. “Porto gairebé 20 anys, juntament amb el meu germà, Francesc, treballant a l’empresa familiar “Globo Image”. És una empresa de decoració i organització de festes, esdeveniments d’empresa, actes lúdics, festes majors, etc. Els pros i les contres de la meva feina? Comencem per els pros: és una feina crea;va, sempre donant alegria i transformant l’espai. Coneixes molts llocs arreu de tot Catalunya, vens aire de color al client. Tens tracte amb tot ;pus de gent, de totes les classes socials... Les contres són que els esdeveniments sempre coincideixen en festes o caps de setmana. L'horari és imprevisible, perquè tot s'ha de preparar amb antelació. És una feina també &sica i cansada, però és gra;ficant perquè a l'estar de celebració l’ambient és molt posi;u i, a l'observar les cares de la gent, et compensa el teu cansament &sic". Ser creaAva de mena li facilita molt la seva tasca. "El cost de la decoració depèn, com tot, del material que u;litzi. Per exemple, el globus no és un material car i dóna grans resultats, perquè posant uns globus i una llum el resultat és bo, ja et dóna molta vida. Un altre concepte a tenir en compte és que tot depèn molt de la col·locació. També pots u;litzar flors, etc., però seria més costós”.

L’Eugènia Pujol Maragall té un currículum acadèmic realment interessant: Diplomatura en tècnica de publicitat i màrqueAng; AdministraAva en informàAca; Diversos cursos i seminaris de fotografia; Decoració i aprofitament de espais; Complements decoraAus enfocats al Nadal; Classes de dibuix amb Maria Vilanova i Curs de ceramista. La seva experiència professional és molt àmplia, sempre relacionada amb aquest món que, com llegireu, és el que li agrada. L'Eugènia, nascuda a Barcelona el novembre del 1973, ens explica el recorregut de la seva trajectòria professional.

Publicitat, decoració i imatge Eugènia Pujol

El que dóna molt de joc és fer les festes en el jardí que, ja de per si, és un espai molt agraït. Té molta cura de quin és l'entorn del client. Per exemple, una primera comunió “si la nena va ves;da de blanc amb el clàssics complements, buscarem un ;pus de decoració diferent. T'has d'adequar molt al que volen, si és més fi, més lluminós, etc. És important tenir ben clixat el client. Des del moment en què truca has de saber adaptar-te a les seves necessitats. Naturalment aportant, primer de tot, insisteixo, il·lusió, alegria i crea;vitat. Quan veig un espai a decorar de seguida capto la decoració que s’ha de fer... En ocasions proposo un

tema per decorar inspirat en alguna pel·lícula. És important u;litzar materials econòmics on el posar bé els material que u;litzis és el tot”. Problemes sempre n'hi ha, i el temps és un conflicte que de vegades fa de les seves. “Recordo que un cop, a la Costa Brava, feia una forta tramuntana i que de tot el que havíem muntat, als deus segons no en quedava res. Ho havies deixat tot molt bé i en un no res tot en orris!”. La seva experiència amb l’Ajuntament de l’Ametlla, al marge de que ha format part en dos ocasions del jurat en el concurs d'aparadors de les boAgues del poble, és que fa 3 anys que realitza els carruat-

L’Eugència Pujol decorant una carrossa de la cavalcada d’enguany / Rafael Sánchez

ges de Reis. “Són molts dies per preparar-ho. La dedicació és total. T'interessa quins són els passos a seguir? Doncs comencem buscant informació sobre cada carruatge observant-ne d’altres d’arreu del món. Busquem que les formes, els materials i els colors siguin els adequats, ja que cada carruatge té un significat”. Busca la música adient a cada carruatge; "Els colors del primer amb tons durats que, representen Europa; el segon amb tons més àrabs, amb moltes teles i coixins... I el darrer amb molts mo;us africans”. Així, el rei blanc, el ros i el negre se senAran còmodes en el seu carruatge. Ella s’informa, composa i co-

ordina la feina. Té molta visió, i de seguida li ve la inspiració. Sent la composició de l'espai. “Els nens de sisè de l'Ins;tut són els que fan de patges. Són dies especials”. Dies màgics, sobretot per als infants que saben que els Reis Mags marxen i que sempre tornen. A l'acomiadar-se, l'Eugènia ens descobreix el per què els amics i familiars li diuen afectuosament “Pipi”. La raó és que de menuda era una enamorada de la sèrie de televisió “Pipi Calzaslargas" i el seus germans la varen batejar amb aquest àlies, molt ben trobat pel caràcter que mostrava la “Pipi” televisiva: imaginaAva, animosa, creaAva, voluntariosa i emprenedora.

Diari de l'Ametlla gener 2013  

Diari de l'Ametlla del mes de gener de 2013, número 101

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you