Page 1

Google earth les Bewegende Aarde Voordat je van start gaat, zorg voor de volgende settings in Google Earth: -

zorg dat bij tabblad weergave je raster uit staat. (sneltoets= Control+L) Zorg dat bij ∆ PLAATSEN en dan bij tijdelijke plaatsen, plates.kml aangevinkt staat. Zorg dat bij ∆ LAGEN Primaire database:Grenzen en Labels aangevinkt staan. Zorg ook dat bij Gallerij alleen aardbevingen, google earth- community en vulkanen aangevinkt staan.

Uiteindelijk is dit je set-up in Google Earth:

Je ziet nu de alle platen en breuken staan, een rood lijntje staat voor divergerende platen, een blauwe voor transforme plaatbewegingen (langs elkaar) en een gele voor convergerende (botsende)

 Sla dit word bestand op in je eigen map “ mijn documenten” of USBstick. Vervolgens kun je jouw antwoorden er direct intypen. Gebruik een andere kleur voor je antwoord!  Vanaf nu lees je i.p.v. Google Earth telkens GE.

Suc6 


http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/ 1.

Ga naar de bovenstaande website De site is van de Amerikaanse overheid; US Geological Survey, deze houdt direct/ real time bij waar en wanneer er wereldwijd een aardbeving voorkomt. Zoek eens op waar en wanneer de laatste aardbeving met een magnitude van +2voorkwam en plak hem hieronder.

14 oktober Gebruik de link: http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/quakes_all.php

2. Zoek uit waar wereldwijd de zwaarste aardbeving (= in het Engels Largest Earthquake ) ooit heeft plaatsgevonden en beantwoord de volgende vragen: (ga naar http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eqarchives/)

a) Waar en wanneer vond dezeplaats en hoe zwaar was dezeaardbeving? (noteer de kracht van de beving op de hiervoor gebruikte schaal van Richter)

Op chili 27-2 2010, 8.8 op de schaal van richter. b) Was dezeaardbeving ook de dodelijkste aller tijden?

Nee c) Hoeveel keer sterker was deze“moeder aller aardbevingen” dan een beving van 7,5 op de schaal van Richter? (Tip: Een aardbeving van magnitude 2 op de schaal van Richter is 10x zo sterk dan een magnitude 1 aardbeving.)

15x zo sterk d) Vlieg naar de locatie in GE,knip en plak -38.24,-73.05bij ” vliegen naar” en lees het artikel. (let op, klik op het vierkantje, exact eronder staat de informatie) Andere landen hadden ook last van deze beving, noem 3 landen en leg uit hoe dat kwam.

Kon ik niet vinden e) Welke 2 platen zorgden voor dezebeving, geef ook de beweging t.o.v. elkaar aan. (tip: zoom even uit in GE)

Zuid amerikaanse en pacifische  convergent f)

Zullen er ook vulkanen in dit gebied voorkomen? Indien ja, zoek er één en noteer deze. Wat voor soort vulkanen zie je vooral? Zijn dit rustige of juist explosieve vulkanen?

Explosieve, er botst een oceanische plaat op een continentale plaat. g) Leeshet artikel over diepzeetroggen; http://nl.wikipedia.org/wiki/Trog_(geografie) Welke diepzeetrog, tevens de langste ter wereld, vind je aan de westkust van Zuid-Amerika?

Marianentrog h) Ga naar: http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsanim/world/ En start de animatie. Wat heeft dezeanimatie met de “Ring van Vuur” te maken? (weet je niet wat de ring van vuur is, Google het dan)

Hij laat de ring van vuur zien, hoeveel aardbevingen er voorkomen i) Ga naar http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/world/ Zoek waar in Nederland de laatste aardbeving plaatsvond. Noteer het gebied. Dit gebied ligt niet vlakbij een plaatrand, waarom komen hier dan toch aardbevingen voor?

Vlakbij de grens met duitsland, dat komt omdat de aardkorst een sprong maakt. j)

Zoom vanaf Nederland in GEuit en ontdek waar de dichtstbijzijnde vulkaan ligt. Noteer zijn naam. Is dezevulkaan actief, slapend of dood? Vesuvius, slapend


3.

Bouw je virtuele vulkaan en laat hem uitbarsten! Ga naar de onderstaande site van Discovery Channel http://dsc.discovery.com/convergence/krakatoa/virtualvolcano/virtualvolcano.html

Stratovulkaan : bestaat uit felsisch lava= hoge graad van stroperigheid. Dit leidt tot vulkanen welke een steile helling hebben, omdat het lava minder vloeibaar is kan het geen lange afstanden afleggen. Daarnaast bergt felsisch lava grote hoeveelheden gas, wat tot explosieve erupties leidt.

Schildvulkaan : bestaat uit mafisch lava= dun & vloeibaar en bergt het niet zoveel gas. De lava kan breed uitstromen waardoor er een vorm ontstaat van een Romeins schild. Erupties zijn bij deze vulkanen niet zo explosief en gaan heel traag. Stel je virtuele strato- en schildvulkaan in en zie de verschillen in uitbarsting! (viscosity High betekent erg stroperig!)

Leuke opdracht ď Š 4.

Tik in bij vliegen naar: rode zee a) Wordt de Rodezeesteedsbreder of juist kleiner? Leg uit waarom!Ik denk dat ie juist smaller wordt,

want de twee platen die daar lopen botsen op elkaar


b) Welke 2 platen spelen hier een rol? De arabische en afrikaanse c) Vlieg rond de rode zeeen zoek de vulkaan Erta Ale. In welk land ligt dezeen wat voor soort vulkaan is dit? In ethiopie, strato vulkaan Zoom verder in en bekijk wat plaatjes van deze vulkaan Vergelijk de vorm met de gevraagde vulkaan bij 2f, noteer de verschillen! Hij barst minder uit, maar

wel gevaarlijker

5.

Ga naar Sumatra. a) Welke 2 platen zorgden voor de catastrofale aardbeving welke dodelijke tsunami’s veroorzaakte op 26 december 2004rondom de Indische Oceaan? Euraziatische en oceanische plaat b) Heeft deze aardbeving iets te maken met de zware aardbeving die Pakistan op 8 oktober 2005trof? Zoek dit uit via GE.( of zoek hem op via de link bij vraag 1) Het zou kunne, het kan een naschok zijn geweest of een gevolg van de andere .

Een weetje: De hoogste vloedgolf was 85 meter hoog. Hij trof in 1971 het Japanse eiland Ishigaki.

6. 9 december 2008 Reuzengolven overspoelen Papoea-Nieuw-Guinea PORTMORESBY(ANP) - De noordelijke kust van Papoea-Nieuw-Guinea is dinsdag getroffen door enorme golven. Sommige eilanden voor de kust van het land zouden volledig onder water staan. Leeshet volledige artikel: http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article1919636.ece Vlieg naar Jayapura en probeer een verklaring te zoeken voor deze reuzengolven.

7. Vlieg naar het oceanisch eiland Guam, onderdeel van de eilandengroep Micronesië. a) Hoe is dit eiland ontstaan? (namen van de platen, soort en bewegingen van platen) b) Waarom vindt er hier subductie plaats van de pacifische plaat? c) Geef als zoekopdracht: mariana trench. Dezediepzeetrog is het diepste punt op aarde (bekijk wat foto’s via GE) Waarom ligt dezeplek vlakbij het eiland Guam?

Een weetje: De Yanken (Amerikanen) hebben hier een belangrijke marine- en luchtmachtbasis. Vooral in WOII was het eiland van groot strategisch en militai r belang in de Grote Oceaan in de strijd tegen Japan. Kijk eens in het noord- oosten op het eiland en zoek naar B52 bommenwerpers.

8. We verlaten dit dunbevolkte gebied op aarde en vliegen naar Hayward Californië USA. Tik in bij vliegen naar: Hayward. a) Net als San Fransisco ligt dezeplaats in een zone waar veel aardbevingen voorkomen.


Leg uit waarom!

b) De Hayward Fault (Fault= breuk) is één van de breukzones1 die je hier aantreft. Ga naar www.liveleak.com en geef als zoekopdracht “Hayward fault” Bekijk het eerste filmpje in de lijst. Leg uit waarom dezebreuklijn zo gevaarlijk is!

9. Bezoek ook nog eens Hawaï, ontdek dat het schuiven van de platen niet de oorzaak is van het ontstaan van deze eilanden. Welk eiland is het oudste denk je?

10. Vlieg naar Kreta (Griekenland). Wat heeft Kreta met de Alpen te maken?

Klaar? Lees nog wat interessante artikelen over: -

1

Nieuwe prehistorische hobbit ontdekt in Micronesië http://www.kennislink.nl/publicaties/nieuwe-prehistorische-hobbit-uit-micronesie Zie welke vulkanen nu actief zijn op: http://volcanoes.usgs.gov/ Krakatoa, Vulcano of destruction: http://dsc.discovery.com/convergence/krakatoa/krakatoa.html

De San Andreas breuk is de bekendste met zijn 1300 kilometer lengte

diane  
diane  

so nice, read it now

Advertisement