Page 1

,,

kiCSENGEto a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola diáklapja

2016 / január


TARTALOM Ajánló

2

Hírek, aktualitások

3

Sakk tanítás Polgár Judit nyomán

9

A természet képekben

10

Sport

12

Tanulóink tollából …

14

Mesesarok

15

Könyvajánló

16

Impresszum: Kiadja: Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola 2016. II. évfolyam 1. szám Felelős kiadó: Varga Ferencné igazgató Szerkesztő: Karcagi Gabriella Szerzők: Árvai Fanni 4.a, Baranyai Bence László 4.a, Beke Kinga, Figeczkiné Kobzi Barbara, Práger Kinga Katalin 4.b, Takács Marcell 8.b, Tircsi Tiborné, Tóthfalusi Rebeka 4.a, Ujj Lívia Léda 4.b ,Vágnerné Czecz Zsuzsanna, Zemlényi Emőke 1 Borítóterv: Lehoczky Alfréd Weboldal: www.petofi10miskolc.hu Elérhetőség: kicsengeto@gmail.com


AJÁNLÓ

Kedves Olvasó!

A tanév első Kicsengetőjét olvashatod. Az első félév képes beszámolóit, melynek közvetve vagy közvetlenül részese lehettél. Beköszöntött a 2016-os esztendő, melyre: Kívánok én hitet, kedvet, szép szerelmet, hű türelmet, utakhoz fényt, csodát, álmot, békességes boldogságot, magyar szót és égre kéket, emberarcú emberséget, verseket, célt, igazságot, daltól derűs jobb világot, bokrok mellé társnak fákat, napfényt, amely el nem fárad, tekintetet szembe nézve, éjt meg nappalt soha félve, kézfogásos tiszta csöndet, és mosolyból minél többet!

Köszönjük iskolánk pedagógusainak írásait, fotóit és támogatását! Az újság olvasásához jó szórakozást!

Szerk.

2


Hírek, aktualitások fotókkal Ősszel a Miskolci Gombász Egyesület (MIGE) tagjaival gombászhattunk az iskola aulájában. Sokszínű kiállítás, érdekes élőadás várta az érdeklődő tanulókat és felnőtteket egyaránt. Sokat tanultunk a gombákról, a különböző életközösségekről, az egészséges életmódról és a környezetvédelemről. Köszönjük a szervezést Tircsi Tiborné Mónika néninek!

Szeptember 25-én a Rendészeti Szakközépiskolában megrendezett KRESZFESZT verseny győztesei lettünk! Kupával, értékes ajándékokkal és jó élményekkel gazdagodtunk!

3


Részt vettünk a DIGITÁLIS ÚTON-ÚTFÉLEN pályázaton a Víz az élet c. projektmunkával. A megszerzett tudáson túl 40 diák ingyenes kiránduláson vehetett részt Budapesten a Csodák Palotájában, 20 tanuló kilátogatott a Miskolci Egyetemre és a Diósgyőri Várba. Sokat dolgoztunk, de megérte!

Benedek Elek nagy meseírónk tiszteletére olvasóversenyt rendeztünk a II-IV. évfolyamos tanulóink számára. A zsűri tagjai között volt Dóra néni, a József Attila Könyvtár gyermek könyvtárosa is. Tanulóink örömmel olvasnak, erről tanúskodnak a szép eredmények is! Iskolai hagyományainknak megfelelően a tavalyi Márton napi vidámságok mintájára az idén témanapot rendeztünk. Minden tanóra e jeles nap szokásait elevenítette fel. Nagy örömünkre, nemcsak a faliújságokról, de ebédnél a tányérról is libák néztek ránk. Libasült formában, párolt káposztaágyon pihenve. Jó hangulatú, vidám nap volt.

4


Iskolánk virágosítása érdekében ZÖLD SULI versenyt szerveztünk. Virágföldet, szobanövényeket, tápoldatot hozhattak a tanulók. Az osztályok díjazása pontrendszer alapján történt. I.helyezett – 6.b osztály 87 ponttal II. helyezett – 4.a osztály 45 ponttal III. helyezett – 3.b osztály 43 ponttal Gratulálunk az eredményhez! Szervezők:Báriné Vodilla Márta, Benedek Piroska és Ujj Csabáné Köszönet minden cserép virágért, amit iskolánk virágosítása érdekében hoztatok! Játékos ügyességi sor- és váltóversenyt rendezett a Miskolc Városi Diáksport Szövetség 2015. december 08-án a Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola (volt Hunyadi Mátyás Általános Iskola) új tornacsarnokában. A Zemlényi Emőke tanító néni által felkészített, alsó tagozatosokból (2005, 2006, illetve 2007-ben született lányokból és fiúkból) álló csapat a városi döntőben, szoros versenyben érte el a IV. helyezést. HAJRÁ PETŐFI!

5


Játszótérrel bővültünk! Tavasszal jött az ötlet, hogy oly sok hónapnyi sikertelen fáradozás, telefonálgatás és e-mail után megkeressük területünk önkormányzati képviselőjét, Dr.Nánási-Kocsis Norbertet. Nagyon szívmelengető volt hallani, hogy az első szóra a kezdeményezés mellé állt! Iskolánk hátsó részében kihasználatlanul állt a dimbes-dombos, félig füves terület, ahol régebben is fa játékok voltak, de mivel elhasználódtak, egyben balesetveszélyessé is váltak, le kellett bontani. Azóta várta a hely kis gazdáit, akik hála a képviselő úr hatékony és nagylelkű segítségének, a téli szünet előtt birtokba is vették a hintát, csúszdát és homokozót is A kivitelezésben az Északerdő vállalt szerepet, köszönjük a balesetmentessé varázsolt területet! Beke Kinga tanító néni Külön köszönet a lelkes és kitartó telefonálgatásért, intézkedésért Beke Kinga tanító néninek!

A hejőcsabai HCM pályán volt a tornabajnokság. Kiss Szabolcsné Gabi nénivel sokat gyakoroltunk. Talajon, gerendán és szekrényugrásban versenyeztünk. Az országos bajnokok is ott voltak. Nagyon jól éreztük magunkat! Végül 8. helyezettek lettünk. Práger Kinga Katalin 4.b

6


Adománygyűjtés Karácsony közeledtével ismét adományokat gyűjtöttünk a rászoruló gyermekek és családok számára! Szerettünk volna a gyerekeknek szép és boldog karácsonyt! Ilyeneket gyűjtünk: játékok, ruhanemű, könyvek, plüssjáték,édesség. Segélyszervezetek: Vöröskereszt, Böjte Csaba, Városi DÖK, Kórházi tagozat. Iskolánk jó kapcsolatot ápol a MÁSA állatmenhellyel, s számukra is gyűjtöttük a meleg takarókat, élelmet és játékokat. Köszönjük mindenki segítségét! Tóthfalusi Rebeka 4.a

Gratulálunk Záhorczki Stella 6.b osztályos tanulónknak a 2015. karácsonyi „szépírás” versenyen felső tagozatos kategóriában elért I. helyezésért.

Az iskolánkban decemberben megrendezésre került a karácsonyi koncert. A műsort Gávay Kati néni szervezte az iskolai kórussal. Énekeltek alsósok és felsősök egyaránt. Volt csengettyűzés, ének, zongoraszámok. Felléptek nemcsak iskolánk tanulói, hanem a kórházi tagozatos gyerekek és a Rónai iskolások is. Árvai Fanni 4.a

7


Január 22-én a magyar kultúra napján, Körtvélyesi kiállításának megnyitójára került sor iskolánk aulájában. „Szolgálni

az önmagunkká őszinték, igazak lehessünk.”

születést,

hogy

A képek megtekinthetőek: 2016. február 19-ig. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

8

Mária művésztanár


SAKK tanítás Polgár Judit nyomán A játék folytatódik… Intézményünkben 4-dik tanéve folyik a sakk tantárgyként való oktatása. A sakk az egyik leghatékonyabb képesség-fejlesztő eszköz, amelynek segítségével a gyerekeket az iskoláskor első éveiben be lehet vezetni a tudatos ismeretelsajátítás világába. Iskolánk célként tűzte ki, hogy ez évben referenciaiskolává váljon. Ez egy óriási lépés lenne az életünkben. Iskolánk az összes kritériumnak megfelel. Már csak egy gálaműsor megrendezése van hátra, hogy kellő tisztelettel fogadhassuk Polgár Juditot, hazánk első számú sakk nagymesterét. A referencia cím azt jelentené, hogy intézményünk további fejlődésen menne keresztül, mert hiszünk a sakk jótékony hatásaiban, hogy ez által tanulóink könnyebben sajátíthatják el az alapvető készségeket, könnyebben birkóznak meg a problémákkal, hiszen a mindennapjaink részévé válna. A sakkozás, alapvető lelki folyamatokat és funkciókat működtetve, jótékonyan hat az értelmi képességek, mindenekelőtt a megértést és a problémamegoldást biztosító gondolkodás fejlődésére, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni nevelő-fejlesztő erejét, személyiségformáló hatását sem. A sakkjáték tanulásának-gyakorlásának kedvező hatása a gyermek egész intellektuális fejlődésére tudományosan is kimutatott. Az iskolában sakkoktatáson résztvevő gyerekek nagyon fogékonyak az új tantárgy tanulására és szabadidejükben is ügyesen alkalmazzák az órán tanult lépéseket, stratégiákat. Szeretnénk, ha ez lenne az utunk, a jövőnk ... A sakkjáték elsajátítása NEM cél! Hanem ESZKÖZ! Egy hihetetlenül hatékony eszköz a logikus, kreatív gondolkodás fejlesztésére! Videó az iskolai sakkóráról: https://www.youtube.com/watch?v=JgsEwhRF7bk Figeczkiné Kobzi Barbara

9


A természet képekben Első képes újságcikkemben az erdők-mezők élővilágát bemutató képeimből válogattam.

Erdei béka

Erdei csiperke

Idős bükkfa

Széncinege az etetőn

10


Kiszakadt faág

Magányos fenyő savas eső után

Erdei ösvény

Pannongyík

Vadalma termése

Sárga szívvirág

( Írta és fényképezte: Takács Marcell)

11


SPORT 2015.12.12 -én Megyei Szertorna Diákolimpián vettünk részt. Iskolánk 3 csapattal indult a versenyen. Eredményeink: Alsó tagozatos lány csapat VII. hely

Felső tagozatos fiú csapat bronzérmet nyert!

A felső tagozatos lányok csapata a pontszerző VI. helyet vívta ki magának.

Gratulálunk a csapatoknak!

Felkészítő tanár: Kiss Szabolcsné Gabi néni

12


Iskolánk, alsó tagozatos diákjaiból összeállított csapata, Játékos Sorverseny Városi Döntőjében vett részt.

Játékos Sportverseny Városi Döntő 2015. december 08. Játékos ügyességi sor- és váltóversenyt rendezett a Miskolc Városi Diáksport Szövetség 2015. december 08-án a Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola (volt Hunyadi Mátyás Általános Iskola) új tornacsarnokában. A Zemlényi Emőke tanító néni által felkészített, alsó tagozatosokból (2005, 2006, illetve 2007-ben született lányokból és fiúkból) álló csapat a városi döntőben, szoros versenyben érte el a IV. helyezést. Csapattagok: Bán Bianka, Jánosik Balázs, Tóthfalusi Rebeka, Ujj Léda (4. a), Dombi Milán, Práger Kinga (4.b), Darnai Bianka, Fazekas Milán, Nagy Ákos, Simon Daniella (3.a), Glonczi Kevin (3.b), Tóth Ágoston, Veres Boldizsár (3.c), Kótai Kimberli, Madar Sára, Mészáros Alexa (2.a), Áfra Dominik, Lenkovics Patrik (2.b). Gratulálunk a csapatnak!

13


Baranyai Bence László: Tavaszváró Elmúlt a tél, itt a tavasz, mosolyognak a napsugarak. Tavaszi szél lengedez, virágillat körbevesz. Elmúlt a tél, itt a tavasz, csicseregnek a kismadarak. Madárfütty szól minden ágról, hirdetik a tavaszvárót. Elmúlt a tél, itt a tavasz, virágoznak a domboldalak. Krókusz, jácint, tulipán, nincs is ettől szebb talán! Elmúlt a tél, itt a tavasz, beköszönt a legszebb évszak. Örülök, hogy május lesz már, köszönthetem az édesanyám!

14


Mesesarok R OM HÁ N Y I J Ó Z SE F : N Y Ú L I S K OL A

E r d ős zé le n na g y a m ó ka , m ula ts á g , is ko lá ba g y űl ne k m i nd a ny ul a c s ká k. A ta ní t ó o t t kö zé pe n a z a ny úl, ki ne k f üle le g ho s s za b b na k b i zo n y ul. Ke zd i a z o kt a tá s t e g y f e j ká p os zt á v a l, ha llg a t j á k is tá t o t t s zá j ja l . - A z e g y má s t t a p a s zt ó t á p o s zt ó l e v e le k ké pe zte ká p os zt a le té pe t t le v e le i n be l ül ta p a s zt a l t be t é te t, me l y a ko p a s zt o t t ká p os zt a t ör zs e , úg y hív já k, ho g y t or zs a . Ha m os t a t o r zs á r a s or já b a v is s z a ta p a s zt j uk a le té pe t t t á p o s zt ó ká p os zt a le v e l e ke t, a t a p a s zt a l t r e nd be n, a kko r s za ka s zt o t t, he l y e s e n f e je s e n s ze r ke s zt e t t ká p os zt á t ké pe zt ü n k. - E z a le c ke ! M e g é r te tt ü k? - ké r de zt e a ny úl ta ná r . B ól o g a t ta k a ne b ul ó k, his z m i nd e g y i k unt a má r . - A kk o r r ö g t ö n f e l e l te te k! L a p ul t a s o k ta ps if ül, f ül le nt e t te k, de ho g y é r ti k , é s e z m os t mi nd j á r t kis ül! - N os f e le l j, te N y us zi G y us zi ! Á l lj ké t lá br a , s v á zo l d há t, mi t ör té ni k, ha í ze kr e b o nt a s z e g y f e j ká p o s zt á t? - J ó ll a ko k! - f e le l te e l ké pe s zt ő k é p ze tt e n a kis ká p os zt a ko p a s zt ó e b ug a t ta , de a t a ná r me g b ukt a t ta .

15


Könyvajánló Az iskola könyvtárából szeretnék ajánlani néhány könyvet. A második mesekönyvem első és második osztályosoknak szól, akik már maguk is kezdenek olvasni, és örömet találnak abban, hogy egyedül barangolnak a mesék, versek birodalmában. T. Aszódi Éva a mesék válogatója a magyar és külföldi népmesék színe-javából, klasszikus írók, költők műveiből és fiatal írók vidám verses meséiből állította össze a kötetet. 10 év körülieknek készült két ismeretterjesztő sorozat - rokonságukat azonnal elárulja formájuk: egy-egy zsebbe való, elegáns külsejű kötet 29 színes táblán kb. 120 illusztrációt tartalmaz, mellettük rövid, lényegre törő és tudományosan megbízható szövegek olvashatók. Pl.: Pókok, skorpiók c., Tengeri állatok c., Díszmadarak címmel.

A Kolibri könyvek az emberi kultúra, civilizáció bizonyos területeiről nyújtanak hasznos ismereteket. Néhány cím a sorozatból: Pásztorművészet, pásztorélet; Autók. Kellemes kikapcsolódást kívánok mindenkinek! Vágnerné Czecz Zsuzsanna Iskola gyermekkönyvtárosa

16


Következő KICSENGETŐ várható megjelenése:2016.május

KICSENGETŐ Diáklap  

MISKOLCI PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKLAPJA 2016 .január

KICSENGETŐ Diáklap  

MISKOLCI PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKLAPJA 2016 .január

Advertisement