Page 1

ButlletĂ­ informatiu municipal

maig i juny 2017

Diada Cultural 2017

8

59a Festa de la Gent Gran

XII Aplec Sardanista


editorial LA FORÇA D’UNA IMATGE

Dia d’Europa

És ben cert que una imatge val més que mil paraules. El 14 de maig es va celebrar a La Sala la presentació de l’exposició ‘Mirades properes - El valor educatiu de la fotografia’. En essència, aquesta mostra reflecteix les sensacions viscudes per cadascun dels alumnes de l’Escola Pau Casals, després de veure les fotos preses prèviament per la Carme Huerta.

Nova visita de l’OMIC

Durant l’acte, la part dreta de la primera fila estava reservada als membres de l’ajuntament, i l’esquerra als representants de l’escola, com ara la seva directora, Susanna Sanchís i el professorat del centre. Des d’aquesta editorial, l’equip de govern els hi vol fer arribar un profund agraïment a ella i a tots els mestres per la feina ben feta. La Sala també va aplegar a molta gent, entre ells, els infants de l’escola, els seus familiars i amics. Com és possible portar a terme aquest tipus de projectes amb èxit? Per l’existència d’un grup força important i estratègic de ciutadans i ciutadanes que són ‘generadors’ de cultura, en el sentit més ampli de la paraula. Aquest grup de vilatans valoren, amb els seus actes, el nostre entorn, les nostres gents, el nostre municipi i la nostra història com a poble. Una molt bona representant és la Carme Huerta, que amb les seves iniciatives aconsegueix, sempre, dinamitzar, implicar, seduir i engrescar a entitats i a persones en els seus projectes. Gràcies, Carme! Dit això, la imatge amb més força de totes va ser contemplar davant de La Sala i de cara al públic assistent, cinc cadires amb cinc alumnes, l’Eric Arriazu, la Carla Esteban, la Marina Ruiz, la Laia Salvat i l’Artur Sanarau, en representació dels infants de l’escola. Orgullosos, compromesos, implicats, segurs de si mateixos i disposats a comunicar-nos i transmetre’ns les seves sensacions. Gràcies a tots/es per fer possible un dia tan especial!

Com cada any, el 9 de maig es va celebrar el Dia d’Europa i l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons també ho va fer penjant, aquest dia, la bandera de la UE. Sant Llorenç d’Hortons va acollir una nova visita de l’Oficina Mòbil d’Informació al Consumidor (OMIC), el 10 de maig, al matí, davant del consistori.

Temporada d’estiu a la Piscina Municipal

Aquest estiu, la Piscina Municipal està oberta, de dilluns a diumenge, des del 17 de juny fins a l’11 de setembre en aquests horaris: d’11:00 a 20:00 hores. L’entrada serà gratuïta el 10 d’agost i l’11 de setembre. Els abonaments es van tramitar els dies 15 i 16 de juny, al matí.

Cursos de natació i aquagym

Del 3 al 28 de juliol es realitzaran cursets d’aquagym i de natació per a diferents nivells. Les inscripcions es van portar a terme del 17 al 26 de juny, a la Piscina Municipal.

Inspecció Tècnica de Vehicles

El 10 de juliol es faran, en el Torrentfondo, des de les 9:00 a les 10:00 hores; i a la plaça de Mossèn Comerma, des de les 10:30 a les 13:00 hores, les revisions de la ITV per a maquinària agrícola. Podeu trucar o acostar-vos a l’ajuntament per a demanar cita fins al 7 de juliol.

Ajuts escolars

Des de l’1 al 30 de juny va estar oberta la presentació de sol·licituds de la convocatòria d’ajuts escolars 20172018 per a material i sortides, destinats a l’alumnat d’educació infantil, primària i secundària.

Casal d’Estiu de l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons

Del 26 de juny al 28 de juliol, i del 4 al 8 de setembre, 94 infants estan gaudint de les activitats que es realitzen dins del Casal d’Estiu de l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons. Aquesta activitat que enguany està gestionada per la Fundació Catalana de l’Esplai, Fundesplai, es porta a terme a l’Escola Pau Casals.

Mulla’t per l’esclerosi múltiple

2

Jordi Ferrer, alcalde de Sant Llorenç d’Hortons

El 9 de juliol, tots els hortonencs i hortonenques que vagin a la Piscina Municipal donaran suport a la campanya ‘Mulla’t per l’esclerosi múltiple’, ja que els diners recaptats de les entrades es lliuraran a la FEM (Fundació Esclerosi Múltiple). Aquells veïns/es que tinguin l’abonament de la piscina, si paguen l’entrada, també col·laboraran amb aquesta entitat.


Nous horaris dels busos i precaucions durant les festes populars L’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons va realitzar, el 21 de juny, diverses bustiades per a informar a la ciutadania sobre les precaucions que cal tenir en compte durant les festes populars; i sobre els nous horaris dels autobusos que passen pel municipi.

Horaris des del 22 de juny

En dos dels escrits informatius, el consistori hortonenc va recordar als veïns/es que cal tenir cura a l’hora d’encendre fogueres i va oferir un seguit de consells per a fer un bon ús del material pirotècnic. En el full informatiu sobre els vehicles que fan la línia de Sant Llorenç-Gelida-Barcelona, el consistori hortonenc va comunicar als veïns/es que junt amb l’empresa de transports Hispano-Llacunense, havia mantingut diversos contactes, en els últims mesos, amb la Generalitat per evitar perdre aquest servei, ja que aquest organisme el considerava deficitari pel poc ús que en feien els ciutadans. Durant l’última reunió realitzada el 13 de juny, a Barcelona, l’alcalde, Jordi Ferrer i el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, van acordar mantenir els horaris amb més demanda. Els serveis dels busos es realitzaran, en els nous horaris establerts fins al 31 de juliol; i es reprendran el 4 de setembre. Durant l’agost no n’hi haurà.

Minuts de silenci convocats per l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons L’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons va convocar a la ciutadania a fer un minut de silenci, davant de la Casa de la Vila, per homenatjar a les víctimes dels atemptats que es van produir a Anglaterra, concretament a Manchester i Londres, els dies 22 de maig i 3 de juny, respectivament.

Minut de silenci per l’atemptat de Londres, realitzat el 5 de juny

3


L’alcalde rep tres documents sobre seguretat confeccionats per la Diputació de Barcelona L’alcalde de Sant Llorenç d’Hortons, Jordi Ferrer, va rebre, el 8 de juny, de mans de Daniel Laga, coordinador d’Esports de la Diputació de Barcelona, tres documents confeccionats per tècnics d’aquest últim organisme: el pla inicial de manteniment del Poliesportiu Municipal; i dos estudis per a la millora de la seguretat de la Cursa de la Vinya i de la CACO.

Jordi Ferrer i Daniel Laga, durant el lliurament dels documents

El primer treball analitza l’estat de les instal·lacions del pavelló i identifica els riscos lleus i greus en matèria de seguretat. També informa sobre les diverses tasques de manteniment que cal realitzar, de forma periòdica, en aquesta instal·lació municipal. Els estudis sobre els dos esdeveniments esportius recullen una extensiva anàlisi de les curses i es proposen mesures preventives per evitar problemes de seguretat, com ara disposar de serveis mèdics i DEA convenientment distribuïts; i realitzar bones senyalitzacions i inspeccions dels recorreguts abans de la realització de les competicions, entre altres. Tot i que de forma habitual, la major part de les mesures i tasques recollides en aquests documents ja es realitzen en el Poliesportiu Municipal i s’apliquen a la Cursa de la Vinya i a la CACO, el consistori hortonenc estudiarà quines cal incorporar en els actuals protocols de seguretat.

59a Festa de la Gent Gran L’1 de maig es va celebrar la 59a Festa de la Gent Gran. La jornada es va iniciar amb una missa i, a continuació, més d’un centenar de persones es van dirigir a La Sala, lloc on l’alcalde, Jordi Ferrer, i la regidora de Serveis Socials, Clara Carreras, els van donar la benvinguda i els van lliurar un obsequi commemoratiu. Després del dinar de germanor que va comptar amb la col·laboració de 4 joves voluntaris, el president de l’Associació de Jubilats i Pensionistes, Joan Ollé, va dedicar unes paraules d’agraïment als assistents. Posteriorment va ser el torn de Clara Carreras i de Jordi

La parella més gran, Julián Marqués i Francisca Collado L’avi de més edat del municipi, Isidro Pellisa

4


Pere Carafí i Josefa Ferrer van fer 50 anys de casats

Josep Costa i Carme Cardona van fer 50 anys de casats

Ferrer que van destacar la necessitat de tenir cura de la gent gran. També van destacar la tasca realitzada pels joves que van col·laborar en aquesta festa. Seguidament es van lliurar els obsequis a les persones de més edat del municipi, així com a les parelles que complien 50 i 60 anys de casats. Concretament es va retre homenatge a aquests veïns i veïnes: Pere Carafí, Carme Cardona, Carme Carreras, Francisca Collado, Josep Costa, Josefa Ferrer, Julián Marqués, Isidro Pellisa, Joan Serra i Maria de los Ángeles Carreras. Després, els presents van poder gaudir de l’actuació de la coral Rebrots de Primavera que va oferir una entretinguda selecció de cançons del seu repertori. Com a activitats complementàries d’aquesta festa es va presentar el llibre guanyador del ‘Premi de Narrativa Vila de Martorell 2016’, La veritable pàtria – Records de Sant Llorenç d’Hortons (1952 – 1961), de l’escriptor Josep Maria Calaf; i també es va fer la representació de l’obra Air Pack, espectacle musical amb playbacks del grup teatral Apassionats de l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Esparraguera.

Joan Serra i Carme Carreras van fer 60 anys de casats

La presentació del llibre va comptar amb la presència de l’autor, Josep Maria Calaf

Nova tarifa social en el rebut de l’aigua per a famílies nombroses Des del mes de juny, les famílies nombroses de Sant Llorenç d’Hortons ja es poden beneficiar de la implantació d’una tarifa social que els permetrà abaratir el seu rebut de l’aigua. Fins ara havien d’abonar els preus habituals de qualsevol usuari que per a un tram de 12 metres cúbics, havia d’abonar 1,15 euros per metre cúbic al mes. A partir d’ara, pagant aquest mateix preu, la tarifa de consum mínima per a famílies nombroses s’amplia a 18 metres cúbics mensuals. Per aconseguir que s’apliqui aquest canvi de tarifació que està recollida en l’ordenança fiscal número 30 de la taxa pel subministrament d’aigua que va ser aprovada en el ple del 24 de febrer, els interessats han d’adreçar-se a l’ajuntament per fer una instància adjuntant còpia de la seva factura de l’aigua i han de disposar del carnet de família nombrosa. El consistori traslladarà les sol·licituds a Sorea.

5


El Casal de la Gent Gran va celebrar el seu 22è aniversari El 18 de juny, l’Associació de Jubilats i Pensionistes de Sant Llorenç d’Hortons va celebrar, amb un dinar de germanor a La Cantina de Piera, els seus 22 anys d’existència. Durant l’acte es va homenatjar a l’hortonenca Maria Carreras pels seus 100 anys que va complir l’11 de juny. Per la seva part, la veïna Montserrat Esteve li va dedicar un dels seus poemes, el titulat Mirant més enllà que va guanyar, el 21 d’abril, el primer premi al millor text en català del 27è concurs de poesia de Sant Jordi convocat per la Confraria Sant Raimon i el Casal de Gent Gran de Vilafranca del Penedès.

Diversos moments de l’aniversari del Casal de la Gent Gran

Durant els parlaments institucionals, Joan Ollé, president de l’Associació de Jubilats i Pensionistes, va donar les gràcies als assistents i va entregar una placa commemorativa a l’hortonenca Maria Carreras. Per la seva part, l’alcalde de Sant Llorenç, va destacar la bona salut de la qual gaudeix la gent gran del municipi i la importància de cuidar als nostres avis i àvies, i va desitjar també poder celebrar molts més aniversaris com aquest. Mentre la regidora de Serveis Socials, Clara Carreras, lliurava a aquesta veïna una medalla per a celebrar els seus 100 anys, atorgada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, el batlle va llegir també la carta enviada per la màxima representant d’aquest organisme, la consellera Dolors Bassa que va felicitar personalment a Maria Carreras. A més, la regidora de Serveis Socials, en nom de l’equip de govern, també va obsequiar a aquesta hortonenca amb un ram de flors.

Activitats organitzades pel Casal de la Gent Gran Durant el mes de maig, el Casal de la Gent Gran va organitzar dues activitats. La primera, una xerrada sobre la prevenció d’accidents domèstics, va tenir lloc el 17 de maig, a la seu de l’entitat. L’activitat que va ser impartida per una infermera de l’hospital de Granollers, va aplegar a una vintena de veïns/es. El 31 de maig, l’Esplai va acollir un taller d’autoprotecció, suport vital bàsic i DEA que tenia com a objectiu dotar als participats de les eines i dels recursos necessaris per identificar una situació d’emergència i saber com actuar. L’activitat que va comptar amb la participació de 20 persones, va ser impartida per Lídia Mesas, formadora de l’empresa de serveis de riscos laborals, SIS Prevenció.

6

La xerrada sobre prevenció d’accidents domèstics

El taller d’autoprotecció, primers auxilis i DEA


perfil

salut 31 persones van participar en l’última campanya del banc de sang

CAVES JOSEP CARRERAS Propietari d’una finca agrícola del 1856 anomenada Cal Mus, situada a Sant Llorenç d’Hortons, l’any 1953 en Josep Carreras va decidir passar de cuidar vinyes a començar a comercialitzar el seu propi cava. Des de l’any 1980, el seu fill està al capdavant del celler. Durant els últims anys, l’empresa ha apostat més per l’elaboració de vins i caves que no pas per la cura de les vinyes. Per aquest motiu, s’ha optat per confiar en Logotips dels anys 80 i 90 pagesos i cooperatives del Penedès que proporcionen les matèries primeres amb les quals es fan els cupatges. Entre els productes que s’hi elaboren es poden trobar vins joves d’autor i caves clàssics i reserva com els Privée. El blanc està fet amb macabeu, xarel·lo i parellada; el rosat, amb garnatxa i samsó; i el negre, amb ull de llebre i garnatxa. De caves hi ha la gamma bàsica (semi, brut i brut nature) i dos reserves: Privée plata (brut) i Privée or (brut nature). L’empresa ven unes 20.000 ampolles a clients  majoritàriament a l’Estat Espanyol. Els que tenen més sortida són els vins negres, els blancs i el cava brut nature.

CONTACTE CAVES JOSEP CARRERAS c/ Santa Filomena 26-30 Telf.: 93 771 72 73 Mail: cavajcarreras@gmail.com

31 veïns/es es van desplaçar, el 15 de maig, fins al Centre d’Atenció Primària (CAP) de Sant Llorenç d’Hortons per a donar sang. 25 persones van poder fer-ho. Durant la pròxima convocatòria que tindrà lloc al setembre, s’iniciarà la recollida voluntària de dades personals per a construir un banc de dades propi de Sant Llorenç d’Hortons amb l’únic objectiu de mantenir informada a la ciutadania de les dates de cada campanya al municipi.

Resultats de la darrera campanya, realitzada el 15 de maig de 2017: Donants que han participat en la campanya

31

Donants efectius

25

Donants exclosos

6

Pròxima campanya

Setembre del 2017

L’apunt: Puc donar sang després d’anar al dentista? Si només t’has fet una revisió, pots donar sang el mateix dia. En cas que t’hagin fet una neteja dental, hauràs d’esperar 24 hores. Si t’han fet un empastament, cal que esperis 72 hores; i si t’han extret un queixal, no pots tornar a donar sang fins passat 7 dies. Més informació al web del Banc de Sang i Teixits de Barcelona: http://www. bancsang.net/banc-sang/.

7


L’ajuntament se suma al Dia Mundial de l’ELA El 21 de juny, Dia Mundial de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons es va sumar a la campanya de la Fundació Miquel Valls, il·luminant la façana del consistori de verd, color representatiu d’aquesta entitat que lluita contra la malaltia i treballa per a la millora de la qualitat de vida de les persones afectades i de les seves famílies a tot Catalunya. Alguns membres de l’equip de govern, fent un gest per l’ELA

El Club de Deures tornarà després de l’estiu Els integrants del Club de Deures dels dilluns

Durant la segona quinzena del mes de juny, Cal Jove va tancar el Club de Deures fins després de l’estiu. Més de 20 nens/es i joves van estar, durant tot l’any, fent repàs en aquest espai. Amb aquestes classes es realitza un acompanyament de l’alumne que a més, també aprèn diverses tècniques d’estudi, mitjançant el joc. D’altra banda, l’Aula d’Estudi estarà oberta fins a l’11 d’agost, excepte els dijous del mes de juliol, que romandrà tancada. Aquest és un espai obert a tothom per estudiar, llegir, etc. També hi ha un Punt TIC que es pot utilitzar per a redactar currículums i fer treballs en grup.

Curs d’interpretació teatral Cal Jove acollirà un curs d’interpretació teatral a càrrec de l’actriu Roser de Castro. Aquest taller tindrà lloc tots els dimarts i dijous del mes de juliol de 10:00 a 14:00 hores, excepte l’última setmana que serà de 10:00 a 13:00 hores. El curs està adreçat a joves que estiguin cursant l’ESO i que vulguin conèixer les tècniques d’interpretació i el seu desenvolupament pràctic basat en l’expressivitat i creativitat actoral mitjançant el joc dramàtic. Les places són limitades. Les inscripcions es realitzen mitjançant el mail slh.caljove@ ajhortons.cat o presencialment a Cal Jove, de dilluns a divendres, de 17:00 a 20:00 hores.

8

Cal Jove acull el ‘Rap Contra el Racisme’ Cal Jove va organitzar un taller anomenat ‘Rap Contra el Racisme’ els dies 2, 15 i 30 de juny. Aquesta activitat gratuïta va estar a càrrec de Pau Llonch, vocalista del grup català At Versaris. Durant el taller, el cantant va fer una introducció sobre el context històric i social del rap, i també sobre la seva estructura rítmica. Amb els coneixements assolits, els assistents van escriure després el seu tema musical i el van gravar en àudio o vídeo. De fet, Ràdio Gelida va col·laborar en aquest taller cedint els seus estudis de gravació perquè els pa r t i c i pa nt s poguessin enregistrar les seves composicions musicals durant l’última sessió del taller.


Refresca Jove 2017

perfil

POSA’M 1

En el marc de la iniciativa ‘Refresca Jove’, entitats i equipaments del municipi i Cal Jove organitzaran diverses activitats durant el mes de juliol. Tots els dimecres, de 18:00 a 20:00 hores, hi haurà projeccions de cinema. El 8 de juliol es recaptaran donatius que es destinaran a la plataforma ciutadana Stop Mare Mortum, des de les 22:00 a l’1:00 hores, a la Piscina Municipal. En aquest mateix espai es faran també tots els dijous, tallers, de 18:00 a 20:00 hores. A més, el 29 de juliol, des de les 22:00 i fins a les 00:00 hores, s’organitzarà una gimcana. Aquesta activitat estarà destinada a joves, a partir de 12 anys, o que hagin nascut durant el 2005. Per a cloure les activitats, els veïns/es podran gaudir, per segona vegada, del  tobogan aquàtic de 75 metres de longitud i dos carrils que s’instal·larà el dia 30, des de les 18:00 a les 21:00 hores. El lloc on estarà ubicat, encara està per determinar. Podeu consultar el web municipal per a més informació.

Posa’m 1, bar especialitzat en entrepans, es va inaugurar durant el mes de setembre del 2016 i és propietat dels hortonencs Eric Rando i Jordi Linares. Els productes que més s’utilitzen en aquest establiment són els de proximitat, com ara el pollastre, la vedella, el xai, les verdures, les viandes fredes i els embotits que són subministrats per proveïdors de Sant Llorenç i també de municipis propers. També elaboren salses amb productes hortonencs. Les seves especialitats són els kebabs, les hamburgueses de bou retinto i el porc rostit esfilegat. També s’hi poden trobar tapes variades, confeccionades de forma artesanal amb carn de xauarma/kebab, com ara canelons, croquetes, bombes, crestes i pintxos. A més, algunes d’elles tenen un toc picant. Com a plats estrella tenen la carn de xauarma/kebab de pollastre, vedella i xai, preparades en ‘durums’ i ‘pites’. Aquests últims productes tenen gran sortida sobretot entre els més joves. Els clients que són majoritàriament del municipi i també de zones pròximes a Sant Llorenç d’Hortons, fan els encàrrecs per whatsapp a través del telèfon 622 688 417 i minuts després, ja es poden emportar la seva comanda a casa. Des que es va obrir Posa’m 1, l’establiment s’ha promocionat a través del ‘boca-orella’, gràcies a la qualitat dels productes que ofereixen i també per les ofertes mensuals que porten a terme, mitjançant una targeta que ofereixen als seus clients.

CONTACTE POSA’M 1 C/ Santiago Rusiñol, 7 08791- Sant Llorenç d’Hortons Telf.: 622 688 417 · Mail: ericrando.singa@gmail.com Facebook: https://www.facebook.com/posam.bocateriadestllorencdhortons Enllaç a Instagram: @posam.1

9


Els jocs i els infants que van ‘participar’ a la jornada

L’entitat No sabem perdre i l’Escola Pau Casals engeguen una prova pilot L’Escola Pau Casals i l’associació No sabem Perdre, representada per dos dels seus membres, el president, Manel Mendoza, i el secretari, Sergi Tendero, van realitzar una prova pilot, el 6 de juny, per acostar el vessant més educatiu dels jocs a 22 alumnes de 5è. Els nens i nenes van gaudir i aprendre habilitats socials, matemàtiques, coneixements d’història i planificació. Això va ser possible utilitzant jocs com Timeline: Invents, Spookies, Storycubes, Carcassone junior i els Homes Llop de Castronegro. L’objectiu del centre escolar i de l’associació és fer extensiva aquesta col·laboració a altres cursos i per tant, a tots els infants de l’escola. De forma regular, No sabem perdre realitza jornades de jocs, obertes a tothom i per a totes les edats.

L’Escola Vinyes Verdes finalitza el curs 2016-2017 i prepara el nou L’Escola Vinyes Verdes i l’AMPA del centre van organitzar i realitzaran un seguit d’activitats com a cloenda del curs 2016-2017, i per a preparar les classes del pròxim que s’iniciaran el 12 de setembre. El 2 de juny, els alumnes de Cicle Superior van fer una sortida cultural a Tàrraco i van poder gaudir també d’una estona de bany i diversió a la platja de Tarragona. Dies després, concretament el 16, l’AMPA va organitzar un berenar de germanor i l’equip docent va realitzar el festival de final de curs amb els balls preparats per cada classe, acte durant el qual també es va fer el comiat dels alumnes de 6è. Aquestes però, no van ser les últimes activitats de l’escola, perquè el dia 20, el centre va rebre la visita de membres de la colla de diables Pixafocs i Cagaspurnes de Masquefa que van presentar les seves tres noves bèsties i van demanar la col·laboració dels infants en la votació per decidir els seus noms. L’endemà, últim dia de curs, infants i mestres van celebrar la finalització de les classes, amb la col·laboració de l’AMPA que va organitzar la festa de l’escuma, esmorzar i jocs d’aigua perquè tothom gaudís d’un comiat ben divertit. D’altra banda, l’Associació de Mares i Pares ha posat en marxa el Casal d’Estiu que novament es fa a l’escola en anglès. En aquesta ocasió, es realitza en aquestes dates: del 26 de juny al 28 de juliol i del 4 al 7 de setembre. Durant el casal, els infants fan sortides, treballs manuals, esports i jocs. A més, pel curs vinent ja s’han inscrit, a tancament d’aquesta revista, en el centre, 10 infants, tot i que es continuaran realitzant matriculacions, durant els pròxims mesos, únicament per als nens/es residents a La Beguda Alta. Per la seva part, l’AMPA té previst pel 2017-2018 continuar organitzant activitats extraescolars, concretament aquestes: anglès; dansa; dibuix; escacs; esports; música; natació; programació i robòtica; reciclatge; teatre; i treballs manuals. Per a fer-se soci de l’Associació de Mares i Pares cal abonar 25 euros per família i curs.

10


Últimes activitats de l’Escola Bressol Els Gotims i noves matriculacions L’Escola Bressol Els Gotims finalitzarà l’actual curs escolar el 21 de juliol. Abans d’aquesta data va portar a terme i farà un seguit d’activitats.

Els infants van rebre el 16 de maig la visita d’una excavadora

En el mes de maig, els nens i nenes van experimentar amb caixes i amb pintures per tal de reconèixer els colors que s’associen amb la primavera. Concretament el dia 5, l’escola va realitzar una jornada de portes obertes. Aquest acte es va dur a terme en el marc de la Festa de la Primavera, a la qual van assistir moltes famílies i nens/es que van poder participar també en diversos tallers. Dies després, el 16, el pare d’un dels infants del centre va visitar l’escola amb una excavadora. Durant el mes de juny, els alumnes van estar adquirint coneixements sobre El Terrazel i van experimentar amb gelats. A més, el 6, els infants de l’aula blava van visitar als nens/es de P3 de l’Escola Pau Casals. Dies després, el 19, un familiar d’una alumna de l’aula blava va oferir un petit concert amb el seu acordió. El 22, el centre va celebrar, a la plaça de les escoles, la revetlla de Sant Joan i alumnes i mestres van menjar coca.

Ja al juliol, concretament el dia 1, l’escola i l’AMPA celebraran la festa de fi de curs, tot i que les activitats finalitzaran el dia 21. Fins llavors, els infants podran gaudir dels jocs d’aigua que es faran en el centre. D’altra banda, el nou curs escolar que començarà el 7 de setembre, s’obrirà amb 28 infants matriculats.

‘Connecta amb els teus fills’

Casal sobre educació emocional i creativitat La psicòloga hortonenca Montserrat Ferraro organitza un casal sobre educació emocional i creativitat, destinat a infants i joves d’entre 6 i 14 anys. Les places són limitades. En aquest casal, els infants treballaran l’expressió lliure, la concentració, la relaxació i la presència atencional. Per a participar-hi, cal inscriure’s trucant al telèfon 657 674 170. Aquest casal es portarà a terme a la masia La Cova de Sant Llorenç d’Hortons, del 26 al 30 de juny; i del 3 al 7 i del 10 al 14 de juliol.

La Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el marc del seu programa ‘Connecta amb els teus fills’ i amb la col·laboració de l’AMPA de l’Escola Pau Casals, va oferir dos tallers adreçats a famílies amb infants d’entre 6 i 16 anys que tenien per objectiu desfer-se de creences errònies entorn del consum de drogues, potenciar les competències parentals positives i prevenir les conductes de risc. Aquestes sessions informatives es van realitzar en el centre, el 23 i el 30 de maig. Les sessions van ser seguides per 10 famílies. L’AMPA va oferir als assistents el seu servei d’acollida.

11


La presentació, realitzada a La Sala

Cal Jove acull l’exposició ‘Mirades properes – El valor educatiu de la fotografia’ Cal Jove acull fins al 22 de setembre l’exposició titulada ‘Mirades properes – El valor educatiu de la fotografia’. Aquesta mostra que compta amb la col·laboració de l’Escola Pau Casals, es pot veure de dilluns a divendres de 17:00 a 20:00 hores. L’exposició que va ser inaugurada el 24 d’abril, és el resultat del treball entre l’equip docent i l’alumnat d’aquest centre i el projecte fotogràfic ‘Per camins d’Hortons’, que la historiadora de l’art i professora de secundària, Carme Huerta, va impulsar, amb la finalitat de divulgar el seu arxiu fotogràfic a través d’accions de suport educatiu. El 14 de maig es va fer la presentació del catàleg de l’exposició, a La Sala. Durant l’acte van tenir lloc un seguit d’intervencions tant per part de membres de l’equip de govern i de l’Escola Pau Casals, com per part de la pròpia autora de les fotografies, Carme Huerta. Durant el seu parlament, el regidor d’Ensenyament, Albert Callís, va comentar que amb aquest projecte s’havia aconseguit la participació activa dels alumnes i del professorat. Huerta va destacar l’entusiasme amb el qual la comunitat educativa havia rebut la proposta i sobre com es podia utilitzar la imatge fotogràfica com a eina pedagògica a partir de la qual es podien potenciar habilitats comunicatives i consolidar aprenentatges. La directora de l’Escola Pau Casals, Susanna Sanchís, va comentar que gràcies a aquesta iniciativa els alumnes havien estat capaços de transmetre sensacions i emocions a través de l’observació de les imatges de l’entorn més proper preses per la seva autora. Els alumnes de 6è, Eric Arriazu, Laia Salvat, Marina Ruiz, Artur Sanarau i Carla Esteban van assegurar que havia estat molt interessant participar en aquest projecte perquè havien pogut conèixer millor el paisatge que els envolta. Per últim, va intervenir l’alcalde, Jordi Ferrer, que va afirmar que iniciatives com aquesta són molt importants per Sant Llorenç donada la seva singularitat i capacitat de dinamització del municipi.

12


Els arranjaments que es van portar a terme a l’escola

Últimes activitats de curs de l’Escola Pau Casals Per a cloure les classes del curs 2016-2017, l’Escola Pau Casals va organitzar diverses activitats durant el mes de juny. El 10 va organitzar una jornada anomenada ‘Projecte del pati que ens agradaria’ amb els infants i les seves famílies, i també amb els mestres per a realitzar diferents tasques de manteniment a l’escola. Es van muntar unes taules de pícnic, es va netejar l’hort i es van pintar els murs del pati de primària i d’infantil, entre altres arranjaments. El dia 16, com ja és habitual, l’alumnat de 3r de primària de l’Escola Pau Casals va visitar l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons. L’alcalde, Jordi Ferrer, els va rebre a la Sala de Plens i els hi va explicar quin era el funcionament del consistori i com es prenien les decisions municipals. Fins i tot, per tal que entenguessin millor les seves explicacions, els va fer seure a la taula presidencial com si fossin regidors. Els infants li van fer un seguit de peticions, com ara col·locar més aparcaments de bicicletes a la plaça d’Europa i al Cafè; ubicar més contenidors d’escombraries en el municipi; arranjar la pista de futbol que hi ha davant de la llar d’infants; i instal·lar nous ordinadors a l’escola. Després els alumnes i l’alcalde van fer, plegats, un recorregut pels diferents departaments de l’ajuntament. El mateix dia, el centre va finalitzar el curs realitzant diverses activitats. A més, les famílies de l’alumnat de 6è van organitzar un sopar de comiat a la plaça d’Europa. Les classes del curs 2017-2018 s’iniciaran el 12 de setembre.

Dinar col·lectiu realitzat durant la jornada de manteniment

Noves activitats al voltant de l’exposició ‘Mirades properes - El valor educatiu de la fotografia’ Amb la finalitat d’apropar la fotografia i el coneixement del paisatge hortonenc als joves de 12 a 16 anys, s’han programat noves activitats per aquest estiu a Cal Jove. El 12 de juliol, a les 10:00 hores, en el marc de l’exposició ‘Mirades properes - El valor educatiu de la fotografia’, tindrà lloc la projecció Paisatges propers. D’altra banda, del 4 al 8 de setembre, de 10:00 a 13:00 hores, es realitzarà el taller ‘Biodiversitat fotografiada’, durant el qual els/les participants podran descobrir la riquesa biològica de l’entorn més proper, i també conèixer les obres més destacades en l’àmbit de la fotografia de natura i els procediments que permeten capturar bones imatges amb el telèfon mòbil. També es realitzaran sortides per posar en pràctica els coneixements adquirits. Per a participar en aquest taller, cal apuntar-se prèviament, a partir del 26 de juny i fins a l’1 de setembre a Cal Jove (de dilluns a divendres de 17:00 a 20:00 hores) o a la Piscina Municipal (tots els dies, d’11:00 a 20:00 hores). La inscripció costa 5 euros. Les dues activitats estaran conduïdes per la docent, historiadora de l’art i fotògrafa, Carme Huerta.

13


Les paradetes de la campanya

Campanya per a fomentar el reciclatge Durant l’última setmana del mes d’abril es van portar a terme un seguit d’activitats en el marc de la campanya per a fomentar el reciclatge de la fracció orgànica entre els hortonencs i hortonenques. En les sessions informatives, realitzades el 26 i el 29 d’abril davant de l’ajuntament i de la plaça d’Europa, es van lliurar als veïns/es cubells, díptics, bosses biodegradables i de compost. També se’ls va obsequiar amb una planta de temporada, per donar la benvinguda a la primavera. El primer cap de setmana de juliol, membres de l’empresa de recursos ambientals, Ambiens, també visitaran, casa per casa, als veïns/es del Grandet per informar-los sobre com cal fer una correcta separació d’escombraries.

Els infants de l’Escola Pau Casals durant la jornada mediambiental del 5 de juny

Passat un any de la implantació de la recollida selectiva de la fracció orgànica, el regidor d’Obres i Serveis, Jordi Planas, els veïns/es i els propietaris d’establiments de Sant Llorenç van explicar com han integrat la separació de residus a les seves cases i els avantatges que suposa per al municipi, en un vídeo que podeu trobar en el web de l’ajuntament o en aquest enllaç a YouTube https://www.youtube.com/watch?v=5uNCLnNYyIk. A més, per a commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient es van realitzar, el 5 de juny, un seguit d’activitats a la plaça d’Europa, en les quals van participar 140 alumnes de l’Escola Pau Casals. Durant el matí, els nens/es van poder gaudir d’un esmorzar ecològic amb coca, xocolata i sucs proporcionats per comerços hortonencs. A més, dinamitzadors d’Ambiens, van portar 30 jocs interactius i col·laboratius, construïts amb materials reciclats, amb els quals els infants van poder passar una jornada ben entretinguda i divertida.

Resultats de la campanya de reciclatge realitzada a Sant Llorenç

14

Què es fa amb la matèria orgànica recollida al municipi?


Presentació a Sant Llorenç d’Hortons de la plataforma ciutadana #StopAgroparc La Sala va acollir, el 9 de maig, la presentació de la plataforma #StopAgroparc que es va constituir el 2 de març i que està integrada per un grup de veïns, principalment de Sant Llorenç d’Hortons i Gelida, però també d’altres poblacions com Vilafranca, Olèrdola, La Granada, Sant Cugat Sesgarrigues i Sant Sadurní d’Anoia. El seu objectiu és fer visible el malestar d’alguns sectors de la ciutadania i aturar la construcció del projecte que vol portar a terme el Grup Ametller. L’alcalde de Sant Llorenç d’Hortons, Jordi Ferrer, va inaugurar l’acte presentant als membres de la plataforma. Durant la seva intervenció, el batlle va comentar que un dels objectius de l’equip de govern és posar a l’abast de la ciutadania la màxima informació sobre l’Agroparc, tant els seus avantatges com els seus desavantatges. #StopAgroparc considera que per iniciar un projecte d’aquestes dimensions, de 121 hectàrees en sòl de protecció especial no urbanitzable entre els municipis de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons, cal que la gent i els sectors afectats estiguin informats i està realitzant un seguit d’accions com ara xerrades i l’edició de fullets que recullen els arguments en contra d’aquest projecte. Durant l’acte, també van fer una crida entre els veïns/es perquè formessin part de la plataforma.

La presentació de la plataforma #StopAgroparc, a La Sala

#StopAgroparc també porta a terme una campanya de recollida d’al·legacions individuals i col·lectives amb la intenció que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, visualitzi l’oposició a la proposta per evitar l’especulació en sòl no urbanitzable. La plataforma considera que el projecte tindrà un fort impacte ambiental irreversible, perquè trencarà el connector ecològic entre els PEIN’s de Montserrat i Roques Blanques i el PEIN de les Muntanyes d’Ordal. Els membres de #StopAgroparc van afirmar que comportarà una forta pressió humana i circulatòria perquè està previst que el visitin 200.000 persones anualment i que podria suposar una amenaça per l’àliga cuabarrada de Gelida, espècie en perill crític d’extinció i protegida a nivell europeu. Trobareu més informació en el web de la plataforma: https://stopagroparc.cat/page/homepage

Nova màquina de neteja adquirida pel consistori hortonenc L’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons ha adquirit una nova màquina de neteja de la via pública. Aquest vehicle està substituint de forma progressiva al ja existent que s’està utilitzant ara com a reforç per a moments puntuals. La nova màquina que està operativa des del 13 de juny, recull la brutícia fàcilment gràcies al seu sistema de pressió d’aigua i al tub d’aspiració amb dos raspalls davanters que li permeten una gran flexibilitat i adaptació. El vehicle va ser adquirit al febrer per 108.000 euros a l’empresa Aebi Schmidt, mitjançant la central de compres de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM). Gràcies a aquest servei de l’ACM, els ens locals aconsegueixen millors preus, màxima seguretat jurídica, estalvi en procediments i expertesa local. El 12 de juny va tenir lloc l’acte d’entrega del vehicle durant el qual van estar presents el cap de gestió de contractes de l’ACM, Víctor Torrents; el representant d’Aebi Schmidt, Jordi Ródenas; representants de l’equip de govern del consistori hortonenc; i membres de la brigada municipal que van seguir també una formació per aprendre a utilitzar la màquina correctament.

L’acte d’entrega del vehicle va comptar amb la presència de representants de l’equip de govern i de la brigada municipal

15


entrevista L’Alzina entrevista als propietaris d’Elèctrica Fusté

Jordi Planas, envoltat dels participants de les campanyes de la ‘Verema Solidària’

2a edició de la ‘Verema Solidària’ La ‘Verema Solidària‘, iniciativa que va néixer l’any passat a Sant Llorenç d’Hortons i que uneix territori, vi i responsabilitat social captant recursos per a entitats que combaten la pobresa i l’exclusió social, va presentar, a principis del mes de maig, la campanya del 2017. Durant l’acte celebrat al Palau Robert de Barcelona el dia 8, es van anunciar els projectes guanyadors de la segona convocatòria dels ‘Premis Verema Solidària’ i els cellers que coorganitzaran aquest any la verema. ‘Construint oportunitats’ de la Fundació Síndrome de Down de Girona i Comarques – Astrid 21, amb seu a la ciutat de Girona; i ‘SENECTUS’, un programa d’envelliment per a persones amb discapacitat intel·lectual del centre ocupacional Mas Albornà de Vilafranca del Penedès, van ser els projectes guardonats. Les dues entitats seran beneficiàries de la campanya de micromecenatge i de l’acció col·lectiva de la verema que es durà a terme al setembre en quatre bodegues, dues en el Penedès, i dues en un nou àmbit geogràfic, el de l’Empordà. Els cellers que prendran el relleu de la Finca Parera de Sant Llorenç d’Hortons que va acollir l’edició de la verema l’any passat, són aquests: La Vinyeta, Credo, Raventós i Blanc, i Cooperatiu d’Espolla. La campanya del 2017 s’ha fixat com a objectiu reunir 18.000 euros, dels quals el 80% es destinaran a finançar les dues entitats socials que han estat premiades i a formació en captació de fons per a entitats socials del Penedès, el Garraf, l’Empordà i el Gironès. La resta dels recursos recaptats cobriran diversos costos d’estructura i despeses de la plataforma de micromecenatge Goteo. Una de les presentacions de la campanya de la ‘Verema Solidària’, la que es va realitzar al Castell d’Olèrdola, el 9 de maig, va comptar amb l’assistència del regidor de Desenvolupament Local, Jordi Planas. Des del 26 de juny i fins al 4 d’agost ja és possible inscriure’s en la ‘Verema Solidària’ d’enguany a través d’aquest web: www.veremasolidaria.cat

16

Elèctrica Fusté va ser fundada fa 50 anys per Jordi Esteve. El seu pare havia estat fuster i per aquest motiu, el nom de la casa familiar era Cal Ton Fusté. D’aquí ve el nom de l’empresa. Jordi Esteve es va dedicar, però a l’electricitat, a la fontaneria, al gas i a la climatització. L’Alzina entrevista als seus fills, Toni i Marta que actualment gestionen l’empresa familiar.

Perquè l’empresa es va establir a la nostra vila i amb quants treballadors comptava? Jordi Esteve la va establir a Sant Llorenç perquè aquí era on hi havia la casa familiar i en aquells anys la gent tampoc no es desplaçava massa. Va començar a treballar amb una moto i quatre eines, i a poc a poc, l’empresa va anar creixent. Pràcticament totes les obres del poble les feia ell i no era habitual veure instal·ladors de fora per Sant Llorenç. En aquella època, treballaven a l’empresa 5 persones, a més del Jordi Esteve i del seu germà Enric. Qui porta actualment l’empresa? Ara l’empresa la gestionem dos dels quatre fills de Jordi Esteve. El Toni té el títol d’electricista i el carnet d’instal·lador autoritzat amb la categoria d’especialista, així com el de telecomunicacions, instal·lacions tèrmiques, aigua i manipulació de gasos fluorats, etc. Des de molt jove, ja anava darrere del seu pare i per tant, té molta experiència i professionalitat. La Marta va estudiar magisteri, però no va arribar a exercir mai. Quan va finalitzar els seus estudis, va començar a treballar per una empresa dedicada a la distribució d’electrodomèstics que cercava gent a la zona, i va estar exercint, durant deu anys, com a responsable del departament comercial. Fa 20 anys es va incorporar a Elèctrica Fusté. Ha anat actualitzant la seva formació, realitzant cursos d’administració d’empreses i d’assessorament energètic. Per tant, el Toni s’encarrega de les tasques tècniques; i la Marta, de les admi-


Diverses imatges de l’establiment preses al 1980, al 1993 i al 2017

cada dia més serveis, sempre de la màxima qualitat, i a prop de casa.

nistratives i de la botiga. En aquests moments, també treballa a l’empresa una persona de la zona. Quins són els principals productes i serveis que oferiu? Ens dediquem a fer instal·lacions elèctriques, d’il·luminació, fontaneria, climatització, energies renovables, etc., tant domèstiques com industrials i recentment hem tornat a posar en marxa la botiga física que ja havia existit, però que per circumstàncies personals, durant uns anys, va estar tancada. Ara estem engegant, a través del nostre web, la venda online. No podem oblidar que el comerç electrònic està creixent molt i és important oferir productes i serveis a través d’Internet. Estem potenciant però, la botiga física, perquè creiem més en el tracte personal. Tot i estar en un poble petit, hem aconseguit el suport d’un grup reconegut a tota Europa com és Expert i això ens ha permès poder distribuir importants marques i oferir diversos serveis. Actualment també col·laborem amb una reconeguda comercialitzadora d’electricitat. Gràcies a això, podem oferir un servei d’estudi de la factura de la llum per tal de reduir-la en la mida del que és possible. A més, som distribuïdors autoritzats d’Orange, Simyo, Amena i Jazztel. En definitiva, treballem per a poder oferir

Els serveis més sol·licitats són els relacionats amb les energies renovables? En totes les instal·lacions que es fan, sobretot les de climatització, però també en el cas dels electrodomèstics, es busca la màxima eficiència energètica i es prioritzen les energies renovables, però hi ha molta feina a fer encara en aquest aspecte: els aparells són més cars i la gent encara no està massa conscienciada. Ens costa tenir una visió de futur. Només veiem el preu, sense pensar que quan ens decantem per aparells més eficients, a la llarga, hi sortim guanyant nosaltres i el medi ambient. Els vostres clients són de Sant Llorenç i dels municipis del voltant? De clients, en tenim a Sant Llorenç, però també a altres municipis com Gelida, Masquefa, Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca del Penedès, Barcelona, etc. Durant l’època del nostre pare es sortia poc de Sant Llorenç, però ara, en canvi, ens desplacem força fora del municipi. Per exemple, hem treballat a l’Aquàrium de Barcelona, a la Sagrada Família, al camp del Futbol Club Barcelona com a llocs més emblemàtics o coneguts, tot i que totes les feines i clients són molt importants per a nosaltres. Quins són els principals objectius a aconseguir per l’empresa de cara al futur? Els principals objectius de cara al futur són: continuar treballant amb ganes, tal com ho hem fet fins ara; formar-nos i actualitzar-nos per a estar al dia de totes les novetats; i intentar aconseguir els millors productes i els millors serveis per als nostres clients.

CONTACTE ELÈCTRICA FUSTÉ Carrer Major, 9-11 · 08791 - Sant Llorenç d’Hortons Telf: 937 71 61 75 Web: www.efuste.com · Mail: efuste@efuste.com Facebook: https://www.facebook.com/El%C3%A8ctricaFust%C3%A9-171197692910429/

17


PRIMERS DOS ANYS DE GOVERN DE POBLE 2.0

¿Com tenim les accions que us vam prometre que faríem durant aquests quatre anys? Ja hem arribat als dos anys de legislatura i és un bon moment per parlar del que hem fet i ens queda per fer. En primer lloc i més important, us volem agrair a tots els ciutadans i ciutadanes la confiança i el suport que vau donar a Poble 2.0 en les darreres eleccions. Poble 2.0 va presentar un programa ambiciós, però a la vegada realista que ara analitzarem després d’aquests dos anys intensos que per l’equip de govern i per mi mateix, han estat un repte realment il·lusionant i enriquidor. Medi Ambient: • Hem reduït un 28,53% la despesa energètica, canviant la meitat de lluminàries del nucli de Sant Llorenç d’Hortons i seguim treballant per a millorar aquest punt a nivell de tot el municipi. També posarem gas a l’Escola Pau Casals (actualment amb gasoil), durant el pròxim hivern; i a l’ajuntament, en el decurs del 2018 (actualment hi ha electricitat). • Hem fet i farem un municipi més bonic, enquitranant i asfaltant el carrer Ronda de les Escoles durant el 2016; i iniciant la reordenació del carrer Major durant el 2017/2018. • Recuperarem els horts municipals per transmetre ofici, valors i atenció social, en el decurs de l’any 2018. Economia: • El principal repte, després d’uns anys d’una pujada desmesurada en l’IBI, l’estem reduint un 10% a raó d’un 2,5% anual, durant aquests 4 anys. De moment portem un 5%. • S’han fet reunions de seguiment amb els nuclis del municipi per assignar recursos de la inversió municipal. • Hem potenciat els contactes amb empreses ja existents i també amb altres que es podrien instal·lar en el municipi en el futur. Comunicació i participació ciutadana: • Organitzem plens participatius i donem la paraula al ciutadà. Això ‘abans estava prohibit’. • Hem creat un Consell Cívic, representatiu del municipi i fem un seguiment personalitzat de les situacions puntuals més significatives dels veïns/es. • Hem acabat i aprovat per Ple el ROM (Reglament Orgànic Municipal), després d’estar anys aturat. També realitzem reunions trimestrals amb els principals pobles del municipi com són Sant Joan Samora, La Beguda i El Grandet amb l’objectiu d’apropar

18

l’equip de govern a la ciutadania i millorar la comunicació entre ajuntament i veïns/es. Seguretat: • Hem posat dos vigilants pel municipi durant el 2017, amb horaris més amplis, incloent-hi dissabtes. • Hem potenciat la presència dels Mossos d’Esquadra. • Hem millorat les senyalitzacions en les vies d’interconnexió dels nuclis i també la seguretat en el camí de Sant Joan Samora, treballant amb la Diputació. • Hem posat diversos ressalts a petició la ciutadania per a millorar la seguretat viària en els diferents nuclis. Esports: • Estem instal·lant, des d’inicis del mes de juny, una sala de cardio i musculació. • El Rocòdrom ja està comprat, i únicament s’ha de col·locar a l’interior de la sala de musculació durant el 3r trimestre del 2017. • Respecte a la piscina coberta, estem analitzant les opcions més adequades i viables pel nostre municipi. • Hem creat la plaça de Tècnica d’Esports per a gestionar el Poliesportiu Municipal i coordinem la interacció entre les diferents entitats esportives del municipi. Aquesta figura era irregular fins a la creació de la plaça. Benestar Social: • Hem duplicat la dedicació de l’assistent social en el nostre municipi. • Hem allargat les beques-menjador fins als 365 dies, tema gestionat a través del Consell Comarcal. • Podrem tramitar la bonificació del consum d’aigua de fins al 50% per als jubilats que acreditin necessitar-ho. Si aquesta és la vostra situació, contacteu primer amb l’assistenta social. Les famílies nombroses també poden sol·licitar una bonificació del


consum de l’aigua, ja que la tarifa de consum mínim s’amplia fins als 18m3/m. • Podrem tramitar la bonificació del consum per a la calefacció per persones necessitades amb uns criteris definits. Si esteu en aquesta situació, cal que contacteu primer amb l’assistenta social. • El consistori participa en el mapa d’entitats de distribució d’aliments, a través del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya. • S’ha posat en marxa la Comissió de la Dona i Serveis Socials per a desenvolupar accions encaminades a millorar la implantació de polítiques de serveis socials i igualtat de gènere, no discriminació i eradicació de la violència de gènere.

evitar estafes i furts. En definitiva, s’han portat a terme iniciatives per ajudar-les a valer-se per elles mateixes. Cultura • Amb la col·laboració de les entitats i des de la regidoria de Cultura, s’ha fet un gran esforç per alinear el seu funcionament amb les actuals normes legals vigents. • S’estan mantenint reunions amb el vicepresident tercer de la Diputació i la gerent del Servei de Biblioteques, així com amb altres alcaldes, per endegar la nostra pròpia biblioteca. • Hem potenciat la Festa Major d’Hivern i estem treballant per tal de mantenir alguns actes i activitats que es volien deixar de fer, i aquí no defallirem.

• S’han començat a controlar les colònies de gats, mitjançant la captura controlada, la revisió, esterilització i devolució al seu entorn per evitar un creixement desmesurat de la població. Aquesta mesura pretén evitar que els gats que estiguin malalts segueixin reproduint-se de forma descontrolada i puguin arribar a suposar un risc per a la salut humana.

Joventut: • Hem incrementat els recursos de Cal Jove i li hem donat un impuls més, potenciant-ne els horaris. Creiem que els joves, un col·lectiu ampli del municipi, ha de tenir una estructura sòlida on recolzar-se per iniciar el seu projecte de vida en una etapa clau per al seu desenvolupament professional i personal.

Accessibilitat: • Continuarem treballant en el Pla d’atenció a les persones amb dependència, millorant accessos i carrers dels diferents nuclis del municipi, seguint el Pla d’Accessibilitat de redactat per la Diputació de Barcelona per a Sant Llorenç d’Hortons, així com per l’estudi aportat pel Sr. José Manuel Gutiérrez Rodríguez.

Urbanisme: • Hem aconseguit fites importants a nivell tant d’equip de govern com amb la totalitat dels regidors que configuren l’ajuntament, per exemple aconseguint aprovar per unanimitat i per primer cop els pressupostos del 2017. Una de les nostres propostes ja comentades dins del programa, és embellir el poble i amb aquest objectiu començarem renovant i reordenant el carrer Major, ja que entenem és una de les vies més importants i cèntriques del nostre poble. Després i de forma concèntrica anirem arranjant la resta de carrers.

Educació: • Davant de la disminució del nombre d’infants a la nostra escola bressol, vam posar en marxa en el 2016, un pla de xoc encarregant, a una empresa especialitzada, un estudi de viabilitat i potenciació d’aquest centre. Els resultats van ser inicialment, d’un 23% d’augment en el nombre d’alumnes a l’escola en el moment de començar el curs, respecte a l’any 2015. Hi seguirem treballant. • Durant el mes de setembre es presentarà a la ciutadania el projecte EDUCAENTORN en el municipi, plataforma digital de la Diputació de Barcelona que permet centralitzar la informació de totes les activitats educatives, culturals i esportives existents en el municipi. Gent Gran: • Hem augmentat en 2 hores l’horari de la dinamitzadora de la Gent Gran, fet que ha permès poder programar més activitats i més diverses. • S’han renovat els ordinadors que havien quedat obsolets al Casal de la Gent Gran. • S’han realitzat diversos cursos i xerrades, destinats a potenciar la capacitat de la gent gran, sobretot de les persones que viuen soles, per a saber reaccionar en situacions d’emergència a la llar i prevenir-les, i s’han donat a conèixer mesures de seguretat per

• En l’últim Ple corresponent al dia 26 de maig, vam poder tirar endavant tant la modificació de crèdit per aquest important projecte, com l’aprovació inicial de la proposta de reordenació del Carrer Major, amb 4 abstencions corresponents a Entesa i el vot en contra de Convergència i Unió. Noves tecnologies: • Hem fet una renovació integral dels equipaments informàtics del consistori. • Hem passat a treballar digitalment (pràcticament sense papers) amb el nou Gestor d’Expedients Electrònics (programa Genesys de l’empresa Audifilm). Finalment, hem instal·lat també la plataforma de Gestió del Temps dels recursos humans de l’ajuntament (rellotge). Estem convençuts que amb l’ajut de tots els ciutadans i ciutadanes, i de tots els regidors/es que els representen, podrem tirar endavant la pràctica totalitat del nostre programa. Jordi Ferrer Alcalde de Sant Llorenç d’Hortons

19


Diada Cultural 2017 Amb un gran èxit de participació, es va celebrar, el 20 de maig, la Diada Cultural, a la plaça d’Europa. Des de primera hora del matí i fins al migdia hi va haver tallers de castells i capgrossos impartits pels Vailets de Gelida i per la colla gegantera d’El Terrazel, respectivament, que van ser seguits per uns 40 infants. Al migdia va començar la cercavila pels carrers del municipi. La rua que va finalitzar a la mateixa plaça d’Europa, va comptar amb les animacions dels gegants, dels grallers i dels bastoners d’El Terrazel. A continuació, es va fer, amb la participació d’una vuitantena de persones, el dinar popular, organitzat pel Ball de Diables. Durant la tarda es van realitzar també moltes activitats. A més de la trobada de puntaires, hi va haver sardanes amb la colla infantil Xiroia; contacontes a càrrec de L’Esplai La Caseta; lectura literària realitzada per la veïna Montse Baena; actuacions de les corals Rebrots de Primavera i Mar i Muntanya; i castells amb les colles de Gelida i Els Laietans de Gramenet. La festa es va cloure, al vespre, amb la petada del Ball de Diables d’El Terrazel i amb un petit refrigeri que el consistori hortonenc va oferir a totes les entitats que, de forma altruista, havien participat en la Diada Cultural. Durant la jornada, es van poder veure molts castells

20

Els infants, realitzant els capgrossos que van participar després a la cercavila

Les sardanes van comptar amb la participació de la colla Xiroia

La plaça d’Europa va aplegar molts veïns/es


Les participants; la poetessa Montserrat Esteve; i la regidora de Serveis Socials, Clara Carreras acompanyada per la puntaire Sandra Soro, durant la trobada

IV Trobada de Puntaires El 7 de maig es van aplegar, a La Sala, unes 150 aficionades procedents de diversos municipis catalans per a celebrar la quarta edició de la Trobada de Puntaires. De fet, les participants procedien, a més de Sant Llorenç, d’aquestes poblacions: El Prat del Llobregat, Gelida, La Granada, L’Arboç, La Pobla de Claramunt, Masquefa, Masllorenç, Olèrdola, Piera, Sabadell, Sant Esteve Sesrovires, Sant Sadurní, Sant Cugat Sesgarrigues, Pacs del Penedès, Palma de Mallorca, Torrelles de Foix i Vilanova i la Geltrú. La jornada que va començar a les 10:00 hores, es va iniciar amb la benvinguda de la regidora de Serveis Socials, Clara Carreras, i posteriorment totes elles van poder gaudir d’un petit esmorzar i van rebre diversos obsequis. A més, a mig matí, l’hortonenca Montserrat Esteve va llegir una poesia seva dedicada a les puntaires de Sant Llorenç, que després li van agrair el gest obsequiant-la amb un mocador que havíen confeccionat. A més, la trobada va comptar amb una activitat paral·lela, realitzada el mateix dia de la jornada i el dia anterior: una exposició realitzada a la Sala de l’Esplai amb els treballs confeccionats durant tot l’any per les aficionades a les puntes de coixí de Sant Llorenç.

L’hortonenc Ricard Garcia presenta el seu llibre ‘On la Sang’ L’escriptor hortonenc Ricard Garcia va presentar, el 29 d’abril, a la Sala de Plens, On la Sang d’Onada Edicions que va rebre, el 4 de novembre, el 19è Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal – Ciutat de Sagunt. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Sant Llorenç, Jordi Ferrer; del regidor de Cultura, Jaume Julibert; i del professor de filosofia, Ramon Moix. Durant la seva intervenció, el batlle va agrair l’assistència dels veïns/es en l’acte. Per la seva part, el regidor de Cultura va destacar que l’autor havia decidit realitzar la presentació oficial del llibre en el seu poble natal, fins i tot abans de fer-ho a Sagunt, ciutat on es va portar a terme dies després, concretament el 5 de maig, al Centre Mario Monreal. Posteriorment el torn de paraula va ser per Ramon Moix que va comentar que tenia una estreta amistat amb Garcia i que sentia per ell una gran admiració literària. Aquest professor de filosofia va explicar també com estava estructurada l’obra i el que podrien trobar els seus lectors: ‘una bellíssima reflexió sobre el pas del temps’. A continuació, Garcia va oferir un breu recital amb poemes del llibre i després va estar signant exemplars per als assistents, mentre es feia un petit refrigeri. Ramon Moix i Ricard Garcia, en els extrems de la imatge, acompanyats pel regidor de Cultura i l’alcalde

21


6è Concurs de Disseny per a la imatge del cartell de l’11 de Setembre

La Comissió 11 de Setembre (C11S) va convocar de nou, per sisè any consecutiu, els veïns i veïnes de Sant Llorenç d’Hortons a presentar les seves propostes d’imatge per al cartell amb el qual s’anunciarà, en el nostre municipi, la Diada Nacional de Catalunya 2017. Les obres es podien presentar a l’ajuntament i en horari d’oficina, fins al 30 de juny, i el premi serà una panera de productes de la terra per al guanyador. En el pròxim número de la revista informarem sobre els resultats d’aquest concurs.

Durant la festa es van portar a terme diverses activitats

Sant Joan Samora va celebrar la Festa del Roser Sant Joan Samora va celebrar, el 14 de maig, la Festa del Roser. Després de la missa a l’ermita, la processó i la benedicció de les garlandes, van actuar el grup d’havaneres Barca Mitjana i la coral del barri Rosanes de Martorell que va cantar els goigs de la Verge del Roser. Ja a l’exterior, ho va fer l’esbart Rocasagna de Gelida. A continuació, els presents van ser obsequiats amb tastets de mistela i de garlandes que van ser subhastades just després. En aquesta ocasió, hi havia 170 i per la més gran es van arribar a pagar 50 euros. A més, els assistents, unes 140 persones, van poder visitar les bodegues de la Masia Casa Gran, lloc on també van degustar els vins Sant Joannes.

Festa del Roser a La Beguda L’Envelat de La Beguda va acollir els dies 13 i el 14 de maig la Festa del Roser, acte organitzat per la Societat Recreativa Unió Begudenca. El primer dia, un centenar de veïns/es es van emportar, de casa, la seva carmanyola per sopar plegats i després alguns d’ells van divertir als presents amb unes actuacions de playback imitant als seus cantants i ídols favorits. En acabar, hi va haver disco-mòbil per a tothom. El 14 de maig, després de la missa que es va realitzar al migdia, va tenir lloc una gimcana per infants i adults, i un aperitiu, activitats en les quals van participar gairebé una cinquantena de veïns/es. El dinar popular i l’actuació del grup Thumbnail Gospel Feeling que va ser seguida per un centenar de persones, van cloure els actes de la Festa del Roser a La Beguda.

22


Festa Major de Sant Llorenç d’Hortons 2017 Enguany, la Festa Major de Sant Llorenç d’Hortons es portarà a terme entre el 9 i el 13 d’agost. Les primeres activitats començaran amb la benvinguda als voluntaris que es realitzarà a les 19:00 hores, a Cal Jove. A més, la Societat Cultural Hortonenca realitzarà el berenar de germanor acompanyat amb havaneres. Per a finalitzar els actes del primer dia, la Comissió dels Mallols té previst organitzar jocs destinats a participants més grans de 16 anys. L’endemà, 10 d’agost, durant el qual se celebra la festivitat de Sant Llorenç, patró del municipi, es faran els actes habituals, com ara la missa a l’Església Parroquial, el vermut, la cercavila, el pregó i El Terrazel. Per a facilitar que tots els veïns i veïnes puguin veure l’espectacle, per tercer any consecutiu, es tornarà a instal·lar una pantalla gegant de TV d’alta definició, a La Pista. Posteriorment actuarà l’orquestra Mitjanit a la plaça d’Europa. L’11 d’agost hi haurà, al matí, inflables; i a la tarda, sardanes, puntaires, una actuació musical de petit format al Pàmpol i el Polimusic a la plaça d’Europa, que començarà a les 12 de la nit i que donarà pas, l’endemà, a les matines que es faran a les 7:30 hores. Posteriorment, es portarà a terme el concurs de tennis taula, i hi haurà diversos jocs que s’organitzaran amb la col·laboració de l’entitat No sabem perdre. Després, es realitzaran els concursos de cuina i de balcons. Aquest any, per primer cop, es farà un correfoc en el qual participaran el Ball de Diables d’El Terrazel i dues colles més. A partir de les 00.30 hores tindrà lloc la ‘Nit de Blanc’, organitzada per la Societat Cultural Hortonenca. La Festa Major es clourà el dia 13 d’agost amb les tirolines, al matí, a la plaça d’Europa; i ja, a la tarda, amb les curses d’atletisme pels infants i el Ball de Nit.

La Sala va acollir l’espectacle ‘Cantant estrelles’ de la companyia Trapelles Un centenar de veïns/es van veure, a La Sala, el 25 de juny, a la tarda, l’espectacle musical Cantant estrelles de la companyia infantil Trapelles. L’entrada va ser gratuïta, però es va posar una guardiola a l’entrada d’aquest espai perquè els assistents poguessin fer les seves aportacions per a la continuïtat i desenvolupament d’aquest grup teatral. La Sala va acollir la representació

KampiKipugui presenta el seu nou espectacle ‘Som Barcelona ‘92’

Sortides de les puntaires

La companyia KampiKipugui presentarà la seva segona obra titulada Som Barcelona ’92, el 5 d’agost, a les 22:30 hores, a La Pista de la Societat Cultural Hortonenca. Aquesta estrena és fruit de dos anys de preparació i treball dels seus membres, i de la seva directora, Laura Serra que també ha creat aquest muntatge teatral. Des de la darrera representació de l’espectacle L’Hort realitzada el 12 de març de 2016 a La Sala, la companyia ha incorporat, en el seu planter, a noves actrius.

Les puntaires de Sant Llorenç per finalitzar la temporada i iniciar la pròxima han realitzat i portaran a terme diverses sortides. En el mes de juny van fer aquestes: el 4, van estar a Vallbona; l’11, a La Pobla de Claramunt; i el 18, a Gelida. Al juliol, aniran, el dia 2, a La Llacuna. Ja en el mes de setembre, tenen previst realitzar dues sortides: el 6, a Sant Sadurní d’Anoia; i el 18, a Sant Esteve Sesrovires.

Som Barcelona ’92 ret homenatge 25 anys després a les Olimpíades de la Ciutat Comtal, explicant l’experiència de 10 personatges que van viure, en primera persona, l’esdeveniment esportiu més important de la història de Catalunya. Els actors i les actrius hortonencs interpretaran aquesta comèdia que incorpora música i ball. Les entrades per a l’espectacle es podran comprar a partir la segona quinzena de juliol, tot i que encara està per determinar el lloc on s’hauran d’adquirir.

23


Primera Jam Session d’alumnes de l’EMAP i inscripcions a l’Escola de Música El 17 de juny, 10 alumnes de l’Escola de Música de l’Alt Penedès (EMAP), amb el suport dels seus mestres Xavi López, Dani Payà, Miquel Portet i Esteve Rodríguez, van oferir la seva primera Jam Session. Aquest concert que va ser coordinat pel veí Josep Maria Espelta, va tenir lloc a la terrassa del bar Maria Castanya, just davant de l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons. Uns 40 veïns/es van seguir aquesta primera Jam Session. Els alumnes de l’EMAP, durant la 1a Jam Session

D’altra banda, les inscripcions al curs 2017-2018 encara estan obertes. Es poden fer presencialment a les oficines de l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons i del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, o bé telemàticament al web de l’EMAP, concretament en aquest enllaç: www.emaltpenedes.wordpress.com/matriculacio-tramits/. El curs començarà el 12 de setembre. Trobareu més informació en el seu web https://emaltpenedes.wordpress.com o en el seu Facebook https://www.facebook.com/emaltpenedes.

Activitats en El Grandet L’Associació de Veïns, Residents i Propietaris del Grandet ha organitzat diversos actes en els últims mesos i també farà pròximament moltes activitats en el seu local social. A la calçotada que van organitzar el 30 d’abril ,van participar unes 70 persones. Aproximadament un mes després, el 28 de maig van fer una sardinada. Uns 40 veïns/es van assistir a l’acte. Per a la revetlla de Sant Joan, el 23 de juny, qui va voler sopar en el local de l’associació va tenir a la seva disposició la barbacoa des de les 20:00 hores, i també beguda i coca de Sant Joan per 1,5 euros. A la festa que va acabar a l’1 de la matinada, van participar 20 persones. A tancament de la revista, s’havia de celebrar la Festa Major del Grandet del 30 de juny al 2 de juliol. Enguany, aquestes eren les activitats previstes: Nit Jove; guerra de globus d’aigua; taller de treballs manuals; rifa i sopar popular amenitzat després pel grup musical Memory; i tast de ‘lacon’. A més de la festa de l’escuma i de la pirotècnia present cada dia, per primera vegada, s’havia d’instal·lar, durant els tres dies, un castell inflable pels infants.

9a edició de la Festa dels 4 Tombs El 4 de juny es va celebrar, en el barri del Torrentfondo, la novena edició de la Festa dels 4 Tombs. A la cercavila, encapçalada per en Goliat, el perxeró francès de l’Antoni Malet, l’organitzador d’aquesta festa, van estar presents 19 genets que muntaven cavalls, mules i ponis; i 25 carros de pagès amb diferents càrregues, com ara de sarments, ceps, raïm, coves i sacs de llana, entre altres. També es van poder veure 12 carruatges de luxe i de passeig, entre ells, per primera vegada, un sulky, vehicle de dues rodes, tirat per un cavall. La comitiva va ser rebuda per l’alcalde de Sant Llorenç, Jordi Ferrer; i pels regidors de Nuclis i Cultura, Jordi Planas i Jaume Julibert, respectivament. De fet, com cada any, l’acte va comptar amb la col·laboració del consistori hortonenc. A més, la comitiva va ser beneïda pel mossèn de l’església de Sant Llorenç, Josep Ramon Ruiz. La Festa dels 4 Tombs va comptar novament, amb una exhibició d’oficis vinculats al món del cavall, concretament van estar presents terrissers, cistellers, espardenyers, ferrers i amb l’artesà hortonenc Benet Sánchez que va fer diversos treballs manuals en ferro. També hi va haver un esmorzar popular en el qual van participar 182 persones, procedents majoritàriament de diversos punts de Catalunya. Del municipi van estar presents uns 15 veïns/es.

Alguns dels ‘participants’ a la festa

24


XII Aplec Sardanista El 17 de juny es va celebrar, a la plaça d’Europa, la dotzena edició de l’Aplec Sardanista, organitzada pel grup Petúnies i Gladiols, i que va comptar amb la participació de les cobles Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i La Flama de Farners. Durant l’acte es va estrenar la sardana Nits d’estiu a Sant Llorenç del compositor tarragoní Alfred Abad. Cap al final de la sessió de la tarda es va celebrar el concurs de colles improvisades que va comptar amb la participació de 10 grups i que va ser guanyat per la colla ‘Hortons 17’. Durant l’acte, l’alcalde de Sant Llorenç, Jordi Ferrer, va destacar, la gran feina feta pel grup Petúnies i Gladiols durant les 12 edicions de l’Aplec i va reconèixer l’esforç realitzat per aquesta entitat per tal d’engegar un grup de sardanes infantil en el municipi. Per la seva part, l’organització va lliurar, com a agraïment, records commemoratius al batlle i al mestre de cerimònies de la jornada, Josep Maria Clavé.

L’alcalde, durant la seva intervenció a l’Aplec

Al vespre, el sopar de germanor que va comptar amb la participació de 290 persones, va donar pas a l’Aplec de Nit. El grup Petúnies i Gladiols es va adherir a la celebració del Dia Universal de la Sardana, que es portava a terme l’endemà, llegint el missatge que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia adreçat als sardanistes. Els participants van ballar també la peça Una mirada de l’empordanès Pep Ventura. Com a símbol d’unió universal, aquesta composició d’un dels músics més destacats dins del món de la sardana i la cobla, es va interpretar a totes les audicions i concerts que se celebraven, durant aquesta mateixa data, tant a Catalunya com a nivell internacional. L’hortonenc Josep Maria Clavé, també va informar els presents que la Confederació Sardanista de Catalunya estava realitzant un seguit d’accions perquè aquest ball s’inclogui a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco.

Algunes de les participants a l’Aplec

A més, la colla barcelonina Xàldiga, va ballar una sardana de lluïment; es va fer un sorteig i es va repartir coca i cava entre els assistents. L’acte es va cloure amb la peça L’Aplec de Sant Llorenç del compositor barceloní, Josep Clavé.

Activitats i sortides de la colla gegantera d’El Terrazel Els membres d’El Terrazel van estar, el 7 de maig, a Lavern, i dies després van participar a la Diada Cultural, realitzada a Sant Llorenç. Ja al juny, la colla del nostre municipi va estar l’11, a la trobada dels gegants de Sarrià que van celebrar, a Barcelona, el seu 30è aniversari amb una exposició i una cercavila. Al juliol, la colla d’El Terrazel anirà, el dia 1, a Can Batista; i el 15 i el 16 del mateix mes, a Ribes de Freser.

Les sortides geganteres de Lavern el 7 de maig, i del barri barceloní de Sarrià l’11 de juny

25


Classificacions de l’11è Cros Escolar: Categoria Infantil masculina (03/04) 1r: Marcel Sotelo (IES Eugeni d’Ors) 2n: Dídac Hierro (Sant Josep) Categoria Aleví femenina (05/06) 1a: Aina Albertí (Escola Pau Casals) Categoria Aleví masculina (05/06) 1r: Pau Hierro (Sant Josep) 2n: Sergi Planas (Sant Josep) 3r: Arnau Fuertes (Escola Pau Casals) Categoria Benjamí femenina (07/08) 1a: Lorena Peinado (Escola Pau Casals) 2a: Gisela Guasch (Escola Pau Casals) 3a: Paula Primo (Escola Pau Casals) Categoria Benjamí masculina (07/08) 1r: Daniel Noguera (Escola Pau Casals) 2n: Oriol Banfi (Escola Pau Casals) 3r: Guillem Planas (Escola Pau Casals) Cursa adaptada en la qual van participar aquests infants Edu De Veciana (L’Espiga), Eduard Calin (L’Espiga) Biel Campo (Escola Pau Casals)

Els participants fent l’escalfament per a preparar les diferents curses

11è Cros Escolar Uns 100 infants de diferents escoles i instituts del Penedès van participar, el 6 de maig, en l’11è Cros Escolar del centre Pau Casals. En aquesta cursa que es va fer pels voltants del Pàmpol, van participar nens i nenes nascuts/des entre el 2003 i el 2014, dividits en diferents categories, una d’elles per a persones amb discapacitat o mobilitat reduïda. En les dels més petits, els nascuts des del 2011 i fins al 2014, van estar presents 31 infants. La Secció Esportiva Pau Casals, organitzadora de l’acte, vol donar les gràcies, des d’aquestes planes, a tots els voluntaris per la seva tasca en el Cros Escolar, i també felicitar a tots els nens i nenes que hi van participar.

Categoria Pre-benjamí femení 2009 1a: Mireia De Veciana (Escola Pau Casals) 2a: Júlia Mirabent (Escola Pau Casals) 3a: Sílvia Olivella (Escola Pau Casals) Categoria Pre-benjamí masculí 2009 1r: Max Fuentes (Escola Llebeig) 2n: Bernat Campo (Escola Pau Casals) 3r: Javi Rodríguez (Escola Pau Casals) Categoria Pre-benjamí femení 2010 1a: Megan Rennie (Escola Pau Casals) 2a: Noa Julià (Escola Pau Casals) 3a: Júlia Ballesté (Escola Pau Casals) Categoria Pre-benjamí masculí 2010 1r: Yeray Pedrosa (Escola Pau Casals) 2n: Guillem Noguera (Escola Pau Casals) 3r: Xavi Gómez (Escola Pau Casals)

Sant Llorenç d’Hortons participarà a la 10a Copa Penedès Televisió L’1 i el 2 de juliol, se celebrarà a la Granada, la desena edició de la Copa Penedès Televisió-Gran Premi Consell Comarcal de l’Alt Penedès, iniciativa que va néixer el 2008 i té la particularitat que els equips de categoria infantil i de futbol 7, estan formats pels jugadors dels propis municipis. En aquesta ocasió, la participació s’incrementa en un equip i per tant, en seran 17, i entre ells estarà novament el de Sant Llorenç format per 15 infants hortonencs.

26


Activitats del C.E. Korretonencs

Els veterans, a la cloenda de la lliga

El C.E. Hortons tanca una bona temporada El C.E. Hortons tanca una excel·lent temporada amb resultats destacables per part de tots els seus equips. El d’iniciació va estar entrenant per preparar-se per a disputar partits durant la pròxima temporada, ja que durant la del 2016-2017 no ha estat possible per manca d’equips. L’aleví que juga a la lliga dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya (JESPE), va finalitzar la temporada assolint una molt bona posició, concretament va quedar cinquè de la seva categoria.

El 12 de maig, diversos membres del C.E. Korretonencs van fer senderisme per la serra del Montsant (Priorat), guiats pels hortonencs Mercè Postiguillo i Nando Alonso. Els participants van gaudir d’un recorregut variat amb pujades, baixades i grimpades; i passant per coves, boscos, gorgues, cingleres i balmes, entre altres. Alguns dels espais visitats, amb espectaculars vistes, van ser el Grau de Barrots, la Serra Major, el barranc de les Falles, el Toll de l’Ou, el camí de la Pleta i el Clot del Cirer. Durant la jornada no van faltar el bon humor, l’excel·lent ambient i el bany dels més intrèpids. Després de 21 quilòmetres i 10 hores de recorregut, els participants van fer un petit descans per agafar forces a Morera de Montsant, lloc des del qual van tornar cap a Sant Llorenç d’Hortons. Per tancar la temporada, el C.E. Korretonencs ha organitzat, com cada any, una ascensió d’alta muntanya. En aquesta ocasió, els participants aniran al Besiberri sud i al Comaloforno (Alta Ribagorça), el 22 i el 23 de juliol. Trobareu més informació en el web municipal.

L’infantil va quedar quart del seu grup. Aquest ha estat un bon final per la seva entrenadora, Marta Cubero, ja que la temporada vinent no continuarà treballant amb l’equip, però sí que ho farà dins del club. El sènior, equip entrenat per Clara Cámara ha pogut arribar, per segon any consecutiu, a disputar les fases d’ascens a la 3a Divisió Catalana. Finalment va quedar situat en una destacable 7a posició dins de la competició de la Federació Catalana. Aquest ha estat un bon comiat de Cámara, després de tres temporades en l’equip. Els veterans i veteranes han obtingut resultats destacables dins de la lliga del JESPE. Els primers han aconseguit la primera plaça; i les segones, la cinquena. A més, el 28 de maig, l’entitat va participar en la cloenda de la lliga d’aquests equips, que va comptar amb la participació de clubs del Penedès.

Els Korretonencs, durant la sortida al Montsant

Festa de l’Aigua 2017 Prèviament a la celebració de la Festa Major de Sant Llorenç, el 6 d’agost, a partir de les 11:00 hores, es portarà terme, com cada any, la Festa de l’Aigua. Aquest esdeveniment esportiu que es realitzarà a la Piscina Municipal, inclourà les curses de natació i la masterclass d’aquagym al matí; i els inflables aquàtics, a la tarda. L’entrada en el recinte és gratuïta si porteu algun producte destinat al Banc d’Aliments. Per a participar a les curses de natació, us podeu inscriure a la Piscina Municipal del 31 de juliol al 4 d’agost, o 30 minuts abans de l’inici de les competicions.

27


El Bàdminton Club Hortons finalitza la temporada amb diverses activitats El Bàdminton Club Hortons va finalitzar la temporada 2016-2017 organitzant 3 tornejos. El 27 de maig es va celebrar, com cada any, la 16a prova del Circuit Català, amb la participació de 96 jugadors federats de totes les categories. Els jugadors de l’entitat van obtenir excel·lents resultats en aquesta competició. En la categoria infantil, Daniel Noguera va aconseguir la segona posició en sub9. En sub11, Lorena Peinado i Amanda Frattini van quedar primera i segona respectivament; i en sub13, Xènia Torrens es va situar en segon lloc. En dobles, a la categoria sub11, Amanda Frattini i Guillem Planas van aconseguir la primera posició, mentre que Clàudia Hernández i Victòria Bayda van ser segones; i en dobles sub13-15, Lorena Peinado i Carlos Téllez es van situar en segon lloc. En individual femení C, Núria Salvat va assolir la primera posició, mentre que Laura Inga i Ferran Garzón van ser segons en les categories IFA-B i IMD. Laura Inga i Tirso Fernández van quedar segons en dobles mixtes A; i formant parella amb jugadors d’altres clubs, Sílvia Gascó va aconseguir el segon lloc en dobles mixtes B, i Jofre Comella també va ser segon en dobles masculí C. Per la seva part, Ona Múrria i Abril Serra van obtenir la primera posició en dobles femení B-C. D’altra banda, l’enEls guanyadors del torneig, realitzat el 27 de maig titat va organitzar dos tornejos per a jugadors tant federats com no federats. El primer es va celebrar el 13 de maig, al Poliesportiu Municipal de Sant Llorenç, i van participar 132 esportistes de totes les categories. La competició es va realitzar des de primera hora del matí i fins al vespre, i va finalitzar amb un sopar de germanor.

Els participants del Bàdminton Club Hortons, durant la competició celebrada a Sant Esteve Sesrovires, el 17 de juny

El segon es va portar a terme el 17 de juny al pavelló de Sant Esteve Sesrovires, on alguns dels jugadors més petits de l’entitat van competir, per primera vegada, obtenint molt bons resultats. El club va organitzar també el cap de setmana del 6 i del 7 de maig, unes jornades de dobles amb la presència de dos jugadors de renom en aquesta modalitat. Els assistents, de diferents entitats de tot Catalunya, van tenir l’oportunitat de perfeccionar la seva tècnica de joc i d’aprendre d’esportistes de la talla de Daniel Sánchez i Ernesto Cogolludo. Amb l’objectiu de difondre i donar a conèixer el bàdminton, durant la segona quinzena d’abril es van impartir algunes sessions de bàdminton als alumnes de l’Escola Pau Casals de Sant Llorenç i alguns membres del club es van desplaçar, en el mes de maig, fins a Sant Esteve Sesrovires per impartir classes als alumnes del seu institut. Amb totes aquestes activitats, el club ha finalitzat la temporada 2016-2017; i la pròxima, la començarà al setembre.

28


Festa de l’Esport 2017 El 3 de juny es va celebrar una nova edició de la Festa de l’Esport, a la plaça d’Europa i al Poliesportiu Municipal amb la participació de 350 veïns/es.

La Festa de l’Esport va aplegar molts participants

Des de mig matí i fins al migdia van tenir lloc un seguit d’activitats: un taller de psicomotricitat per a infants nascuts entre el 2011 i 2016; inflables; i dues masterclass, una de dansa moderna, a càrrec d’Eva Caño de l’Escola de Dansa Noemí Rubira, i l’altra de zumba que va ser impartida pel monitor, David Teruel. Ja a la tarda, uns 125 infants van realitzar l’exhibició de les activitats extraescolars de la Secció Esportiva Pau Casals, espectacle del que van poder gaudir també els seus familiars. A continuació, es va portar a terme la Cursa d’Orientació Familiar Fotogràfica en la qual van participar 9 grups. Aquesta activitat va ser organitzada per l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons i la Secció Esportiva Pau Casals, amb la col·laboració de l’Escola de Dansa Noemí Rubira i Fem Gym.

Joan Casanova, màxim golejador de la lliga alevina de la Federació Catalana de Futbol El veí, Joan Casanova, ha estat aquesta temporada el màxim golejador amb el seu equip, l’aleví del F.C. Hortonenc que juga al grup 23 de la Federació Catalana de Futbol. Amb només 12 anys ha aconseguit enguany arribar a la porteria contrària en 67 ocasions. Els gols més decisius i importants van ser els 3 que va marcar en el camp del Sant Sadurní d’Anoia i els 3 fets, a casa, contra aquest mateix rival. La temporada vinent, aquest jugador pujarà a la categoria infantil del F.C. Hortonenc. Des que va entrar en el club, durant la temporada 2013-2014, aquest estudiant de 6è de primària ha estat entrenat per l’hortonenc Joan Estruch. Imatges de l’esportista Joan Casanova: una a casa, i l’altra disputant (amb el número 11) el partit contra el Capellades del 3 de juny del 2017

Dates dels partits en els quals Joan Casanova va marcar els gols més importants de la temporada 2016-2017: 8/10/2016: 6 gols al camp del Subirats, partit guanyat pel F.C. Hortonenc amb un resultat de 7 a 11 5/11/2016: 3 gols al camp del Sant Sadurní d’Anoia, partit guanyat amb un resultat de 3 a 6 3/12/2016: 5 gols al camp de l’Òdena, partit empatat pel F.C. Hortonenc amb un resultat de 6 a 6 4/3/2017: 3 gols al camp de Sant Llorenç d’Hortons contra el Sant Sadurní, partit guanyat amb un resultat de 6 a 5 18/3/2017: 6 gols al camp de Les Roquetes, partit empatat amb un resultat de 7 a 7

29


agenda Pròximes activitats Aquestes són les activitats previstes dels mesos de juliol, agost i setembre: Fins al 8 de setembre, a l’Escola Pau Casals, Casal d’Estiu de l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons;

L’equip benjamí, campió de la Copa del JESPE

Noves activitats i bons resultats i pel F.C. Hortonenc El F.C. Hortonenc va finalitzar la temporada 2016-2017 amb bons resultats pels equips del club. Gràcies als diferents partits disputats dins de la competició dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya (JESPE), els més petits, els prebenjamins, van aprendre les normes del futbol, i van conèixer el joc i als jugadors de les diferents escoles de futbol base del Penedès. L’equip benjamí, després de quedar tercer en la lliga del JESPE, es va convertir també en el campió de la Copa d’aquesta mateixa competició. Per la seva part, l’aleví va assolir la setena posició en el grup 23 de la Federació Catalana de Futbol; i l’infantil va acabar la temporada imposant-se al Pallejà. El femení es va classificar en la penúltima posició de la segona fase de la Federació Catalana de Futbol Amateur; i l’equip sènior, es va situar en el desè lloc del grup 12 de la Tercera Catalana, oferint un bon joc i un excel·lent fair play durant tota la lliga. Un cop finalitzades totes les competicions, l’entitat va organitzar, el 17 de juny, un sopar de germanor amb els jugadors del club, les seves famílies i acompanyants.

Fins al 22 de setembre, a Cal Jove, de dilluns a divendres de 17:00 a 20:00 hores, exposició ‘Mirades properes – El valor educatiu de la fotografia’; Del 26 al 30 de juny; i del 3 al 7, i del 10 al 14 de juliol, a la masia La Cova de Sant Llorenç d’Hortons, casal sobre educació emocional i creativitat, organitzat per la psicòloga hortonenca Montserrat Ferraro; Del 30 de juny al 2 de juliol, Festa Major del Grandet; Tots els dimarts i dijous de juliol, a Cal Jove, curs d’interpretació teatral;

Del 3 al 14 de juliol es realitzarà el 6è Campus de Tecnificació del F.C. Hortonenc, adreçat a nens i nenes de 6 a 14 anys. Trobareu tota la informació sobre aquesta activitat a la pàgina web del club: fchortonenc.jimdo.com.

Tots els dimecres de juliol, a Cal Jove, de 18:00 a 20:00 hores, projeccions de cinema, en el marc de la iniciativa ‘Refresca Jove’;

Uns dies abans de la Festa Major, concretament el 5 d’agost, l’entitat organitzarà una jornada de portes obertes, amb activitats destinades als equips de futbol base; i dos partits, un obert a tots els nens i nenes que hi vulguin participar; i l’altre, d’antics jugadors del F.C. Hortonenc contra l’actual equip sènior. Després es farà una barbacoa a preus populars.

Tots els dijous de juliol, a la Piscina Municipal, de 18:00 a 20:00 hores, tallers en el marc de la iniciativa ‘Refresca Jove’;

L’entitat i els equips del club reprendran les activitats a mitjans del mes de setembre.

30

Fins a l’11 de setembre, la Piscina Municipal, oberta d’11:00 a 20:00 hores; i entrada gratuïta el 10 d’agost i l’11 de setembre;

L’1 de juliol, a l’Escola Bressol Els Gotims, celebració de la festa de fi de curs;


juliol

setembre

agost

1

2

1

2

3

4

5

6

3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

7

8

9

10 11

12

13

4

5

6

7

8

9

10

10 11

12

13 14

15

16

14 15

16

17 18

19

20

11 12

13

14 15

16

17

17 18

19 20 21

22

23

21 22 23 24 25

26

27

18 19 20 21 22

23

24

24 25 26 27 28

29

30

28 29 30 31

25 26 27 28 29

30

L’1 de juliol, a Can Batista, sortida de la colla gegantera d’El Terrazel; L’1 i el 2 de juliol, a La Granada, desena edició de la Copa Penedès Televisió-Gran Premi Consell Comarcal de l’Alt Penedès, amb la participació de l’equip de Sant Llorenç d’Hortons format per 15 infants; El 2 de juliol, a La Llacuna, sortida de les puntaires; Del 3 al 14 de juliol, al Camp de Futbol Municipal, 6è Campus de Tecnificació del F.C. Hortonenc, adreçat a nens i nenes de 6 a 14 anys; Del 3 al 28 de juliol, a la Piscina Municipal, cursets d’aquagym i natació per a diferents nivells; El 8 de juliol, a la Piscina Municipal, des de les 22:00 a l’1:00 hores, activitat nocturna solidària; El 9 de juliol, a la Piscina Municipal, a les 12:00 hores, ‘Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple’; El 10 de juliol, al Torrentfondo i a la plaça de Mossèn Comerma, revisions de la ITV per a maquinària agrícola; El 12 de juliol, a Cal Jove, a les 10:00 hores, projecció

Paisatges propers, en el marc de l’exposició ‘Mirades properes - El valor educatiu de la fotografia’; El 15 i el 16 de juliol, a Ribes de Freser, sortida de la colla gegantera d’El Terrazel; El 21 de juliol, a l’Escola Bressol Els Gotims, finalització del curs escolar; El 29 de juliol, per diversos espais del municipi, 19a Trobada Gegantera; El 29 de juliol, per diversos espais del municipi, gimcana en el marc de la iniciativa ‘Refresca Jove’; El 30 de juliol, tobogan aquàtic, des de les 18:00 a les 21:00 hores, en el marc de la iniciativa ‘Refresca Jove’; El 5 d’agost, al Camp de Futbol Municipal, jornada de portes obertes, partits amistosos i barbacoa, activitats organitzades pel F.C. Hortonenc; El 5 d’agost, a La Pista de la Societat Cultural Hortonenca, a les 22:30 hores, representació del nou espectacle de la companyia KampiKipugui, Som Barcelona ’92; El 6 d’agost, a la Piscina Municipal, Festa de l’Aigua; Del 9 al 13 d’agost, per diversos espais del municipi,

Festa Major de Sant Llorenç d’Hortons; Del 24 al 27 d’agost, Festa Major de Sant Joan Samora; Del 31 d’agost al 3 de setembre, Festa Major de La Beguda; El 3 de setembre, Cursa de la Vinya; Del 4 al 8 de setembre, a Cal Jove, de 10:00 a 13:00 hores, taller ‘Biodiversitat fotografiada’, en el marc de l’exposició ‘Mirades properes - El valor educatiu de la fotografia’; El 6 de setembre, a Sant Sadurní d’Anoia, sortida de les puntaires; El 7 de setembre, a l’Escola Bressol Els Gotims, inici del nou curs escolar; El 10 i 11 de setembre, per diversos espais del municipi, activitats per la Diada de l’11 de Setembre; El 12 de setembre, a l’EMAP, inici del curs; El 12 de setembre, a l’Escola Vinyes Verdes, inici del nou curs escolar; El 12 de setembre, a l’Escola Pau Casals, inici del nou curs escolar; El 18 de setembre, a Sant Esteve Sesrovires, sortida de les puntaires;

31


participació ciutadana

les entitats del municipi Entrevista L’ALZINA ENTREVISTA A LA CORAL MAR I MUNTANYA La coral Mar i Muntanya va néixer l’any 2002. Actualment està formada per 11 membres i està dirigida per Elisenda Reñé. L’Alzina entrevista, en aquest número, als membres d’aquesta entitat. Com va néixer la Coral Mar i Muntanya? Després de la dissolució del Grup Harmònic Hortonenc, una colla de persones que la integraven, van decidir crear-ne una de nova i va néixer llavors la Mar i Muntanya. Quin tipus de cançons interpreteu? Inicialment interpretàvem cançons de mar com havaneres; i de muntanya, és a dir, les típiques melodies que tots els excursionistes coneixen. Poc temps després vam anar ampliant el repertori. Ara interpretem tot tipus de cançons: des de Nadales en diversos idiomes, melodies polifòniques, clàssiques internacionals i populars catalanes. Quan i on assageu? Els assajos els fem al domicili de la Teresa Mut que abans tocava a l’orgue a l’Església Parroquial. Ens trobem tots els dimarts i dijous de 21:30 a 00:00 ho-

32

res. Si algun veí o veïna s’anima a formar part de la coral, pot contactar amb nosaltres i l’informarem. Qui formeu la coral? L’Elisenda Reñé, amb estudis de solfeig, a més de ser la directora, també canta a la coral. De fet, també era integrant de l’antiga formació que es va dissoldre. Aquesta és la primera coral que dirigeix. Actualment està formada per aquests membres, veïns de Sant Llorenç d’Hortons i amb edats d’entre els 55 i els 85 anys: Carme Costa; Fèlix Esteve; Pere Fonollà; Joan Llamas; Rosa Llésera; Ángeles Martínez; Rosa Piqué; Magdalena Tortajada; i Àngels Viladoms. A la nostra coral tenim sopranos, tenors, baixos i contralts. Quantes actuacions feu a l’any aproximadament? Fins fa uns quatre anys, realitzàvem únicament dos concerts cada temporada: el de la Diada Nacional de Catalunya; i el concert de Nadal, coincidint amb La Marató de TV3, durant el qual recollíem donatius per aquesta causa solidària. Des de fa 3 anys, hem començat a participar en més actes, com per exemple, a la trobada de corals catalanes que es fa a l’abril, en el Monestir de Ripoll. A més, hem actuat


opinió Benvinguts/des a l’espai de participació ciutadana de L’Alzina de Sant Llorenç, creat amb aquest objectiu: que tots els/les veïns/es pugueu opinar sobre la vida municipal i aporteu les vostres visions sobre les millores, els dèficits i les mancances que trobeu en el vostre entorn més immediat. Les cadets del C.E.Hortons I Trobada de Corals, activitat realitzada a l’Església Parroquial de Sant Llorenç d’Hortons, el 20 de novembre de 2016 La coral Mar i Muntanya, durant l’actuació que va realitzar al Monestir de Ripoll el 19 d’abril de 2015

Per poder fer la vostra aportació en aquest espai, heu de fer arribar l’escrit, indicant que és per la revista municipal, mitjançant: • Correu electrònic (st.llorensh@ajhortons.cat). • En mà a l’Oficina d’Atenció Ciutadana. • Deixar-lo a la bústia de suggeriments de l’ajuntament. Els textos rebuts seran registrats mitjançant un registre d’entrada de l’ajuntament.

a la residència d’avis de Sant Llorenç, i hem realitzat audicions a diversos casaments en el nostre municipi i a Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès. Aquest any vam cantar també a la Diada Cultural. A data d’avui, la coral ha fet ja 5 audicions. En el 2016 vau crear la trobada de corals a Sant Llorenç d’Hortons que es va realitzar en el marc de Santa Cecília. Aquest any ja esteu organitzant la nova edició? Quan es portarà a terme? L’estem ja preparant i la portarem a terme el 19 o el 26 de novembre, ja que sempre l’organitzem el diumenge abans o el diumenge després de Santa Cecília que enguany serà el dia 22. Es tornarà a fer aquest acte a l’Església Parroquial i participaran 5 corals catalanes, entre elles la nostra i l’altra que hi ha a Sant Llorenç, la Rebrots de Primavera. També estem en contacte amb altres de Gelida i Martorell. Esperem que sigui un èxit com l’any passat. Tothom hi està convidat!

Els textos d’aquesta secció hauran de complir els següents requisits: • És requisit imprescindible per publicar l’escrit, aportar el nom, cognoms, dades de contacte i DNI de l’autor. L’Alzina de Sant Llorenç no es fa responsable de les dades no sol·licitades que siguin facilitats pels usuaris. • Es publicarà el nom i els cognoms de l’autor. • Les entitats i partits polítics queden exclosos d’escriure en aquesta secció donat que ja disposen del seu espai. • Els escrits rebuts no poden excedir les 200 paraules. En cas contrari no seran publicats. • Han de portar també un titular breu que resumeixi el contingut del text. L’Alzina de Sant Llorenç es reserva el dret de publicar els escrits si es considera que vulneren el següent punt de la normativa: No es publicaran els escrits que continguin obscenitats, atacs personals i/o difamatoris evidents, així com qualsevol tipus de comportament antisocial que atempti els bons costums, o els escrits malintencionats o inadequats. L’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons no es fa responsable de les opinions expressades pels usuaris d’aquesta secció. No es facilitarà la informació personal aportada pels autors. No es mantindrà correspondència ni s’atendrà visites o trucades respecte als originals enviats o publicats.

CONTACTE CORAL MAR I MUNTANYA Mail: perejosep@gmail.com Telfs.: 93 771 60 80 / 671 827 991

La redacció es tancarà el 20 dels mesos imparells; en cas d’arribar posteriorment, es donarà prioritat a sortir en la següent edició. L’Alzina de Sant Llorenç es reserva el dret de modificar aquesta normativa, prèvia comunicació a la ciutadania.

33


Grup Municipal ENTESA-ERC-MES-AM

Grup Municipal Poble 2.0

grups municipals VALOREM L’ESFORÇ DE LES PERSONES I ENTITATS Gràcies, moltes gràcies a tots els ciutadans que d’una manera o altra participeu de l’organització d’actes festius i lúdics al municipi. La vostra altruista feina no té preu i només vosaltres i les vostres famílies saben l’esforç i sacrifici que feu per tirar-les endavant. Sense vosaltres, el 99% de les activitats que s’organitzen en el municipi no es durien a terme. Algunes entitats esteu passant moments molt difícils, donat no surten relleus,

costa encaixar les xifres a finals d’any, manca temps per tirar endavant certs projectes i falta més gent que relaxi l’esforç individual i passi a ser més col·lectiu. No defalliu! Poble 2.0, des del govern, està posant tots els mitjans possibles per tal que pugueu tirar endavant amb les activitats, així com intenta dotar-vos dels recursos econòmics que pot i en fa la difusió per tots els canals disponibles per tal que arribi

TERCERA MODIFICACIÓ DE CRÈDITS O NOU PRESSUPOST ANUAL? En el Ple del 26 de maig es va aprovar (sense consens i amb el vot de qualitat de l’alcalde) la 3a modificació de crèdits per un import d’1.005.065 euros, gairebé el 50% del pressupost anual. El punt estrella va ser l’aprovació inicial del projecte de reordenació d’un tram del c/ Major per un import de 762.196 euros. Ens vam abstenir, tot i que ho trobem desmesurat, donat que és una aprovació inicial i restem a l’espera de tenir més informació (ens van convocar a una sola trobada per informar-nos el dimecres abans de la reunió del ple) i tenir l’oportunitat de poder opinar i treballar conjuntament en aquest projecte, el qual

s’endurà tota l’aportació econòmica per part de la Diputació pels 4 anys d’aquesta legislatura i més de 300.000 euros de romanent de tresoreria. Ningú més que nosaltres ha patit la falta de suport per tirar endavant projectes. No es tracta de posar pals a les rodes com ha estat la norma en anteriors legislatures, però això sí, esperem un compromís per part de l’equip de govern D’altra banda, no és un projecte força important i que afecta totes les persones del municipi, tant en la mobilitat com en el fet que no hi ha contribucions especials i ho paga tot el

EL PERQUÈ DEL NO Grup Municipal de CIU

Benvolguts/des,

34

El 26 de maig, hi va haver Ple i es va proposar l’ampliació dels pressupostos acabats d’aprovar, per un import d’1.065.000 euros. D’aquesta quantitat, 800.000 EUROS són per pagar les obres d’UNA PART del carrer Major. Aquestes són les dades: Cost d’aquesta obra: 800.000 euros + 30.000 euros del projecte + un mínim de 80.000 euros de la direcció d’obres. Esperem que no hagi cap més cost afegit, donada la facilitat amb què l’obra pública es dispara, tots ho sabeu. També potser s’afegirà l’import de la resta del carrer Major, per-

què no es deixarà una part feta i l’altre no. O SÍ! I continuaran circulant els cotxes i autobusos, sense un espai preservat pels vianants! Aquests són els motius pels quals hem votat NO: 1. No s’ha dit la veritat quan s’ha explicat als veïns del carrer Major que les obres les paga la Diputació. Els veïns del Grandet, Sant Joan, Les Begudes i Sant Llorenç, pagarem gairebé 400.000 euros més. 2. No s’ha donat la possibilitat que cap veí d’altres carrers poguessin participar, per més que a l’hora de pagar, han aprovat que paguem tots.


Espais reservats per als grups polítics municipals amb representació a l’ajuntament

al màxim nombre de ciutadans possible. Tot i això, fem una crida a què tots sigueu partícips d’aquestes festes que organitzen els vostres veïns i amics, perquè sense el públic no té sentit l’esforç que fan per realitzar-les. Ara arriba l’estiu i tindrem festes majors als quatre nuclis, i es faran la Trobada de Gegants, la Festa de l’Aigua, la jornada de portes obertes del futbol i les representacions d’obres de teatre ‘municipals’, entre altres activitats.

Des d’aquest escrit, volem fer una crida a tots vosaltres perquè en sigueu partícips i per tal que els organitzadors, un cop finalitzi la festa, puguin dir ‘ha valgut la pena l’esforç’. Així que MOLT BONA FESTA MAJOR a tots, i sortiu i gaudiu del que ens han preparat les persones i entitats de tot el municipi per a tots vosaltres!

poble? Nosaltres creiem que és necessari conèixer l’opinió general. Què hi pensa la gent? És necessari invertir tant si l’espai dels vianants l’envaeixen els vehicles? Quina és la prioritat? Hauria de ser de vianants 100% o no? Quin tram del c/ Major? En qualsevol cas, tot això no s’ha tingut en compte. Sí, en canvi, volen fer una consulta en el tema de la implantació de l’Agroparc, acció que necessitaria directament una modificació del planejament urbanístic.

a Ple temes no consensuats’.

Novament s’han oblidat de les seves promeses de participació i de transparència, amb els representants del consistori i amb la gent, i també han deixat de creure en les seves pròpies paraules: ‘no portar

3. La Diputació donarà, per tota la legislatura, 520.000,00 euros que l’equip de govern destinarà íntegrament a aquestes obres. També els hauria pogut destinar a eixamplar les estretíssimes voreres del poble, plenes d’obstacles, a asfaltar els carrers que encara són de terra i a arranjar els que estan malmesos. Per què no se segueixen els programes electorals? És com si s’enfonsés el terra de la cuina, però arrangem el del menjador, que és on rebem les visites. 4. No s’ha elaborat un pla integral de millora de tot el nucli, ni tan sols del mateix carrer Major: fem el tros del mig, el de més impacte visual, a corre-cuita i ja s’es-

Ens preocupa seriosament l’estabilitat pressupostària de l’ajuntament per la que tant vam treballar durant els últims anys, sense deixar de banda les coses importants i el que va ser el nostre compliment del compromís electoral. Però, i ells quan començaran a complir les seves promeses electorals? Piscina coberta, nova llar d’infants, biblioteca, etc., i el més important, amb quins calés? Seguirem informant. MOLT BON ESTIU A TOTHOM! Més informació a www.entesahortons.cat

pavilarà el que vingui. Continuem sense estar d’acord amb aquesta forma de fer! 5. Per últim i IMPORTANTÍSSIM: sempre, quan s’han fet obres d’aquestes (exemple c/ Pompeu Fabra entre c/ Major i Verge de Montserrat), s’ha obligat a pagar als veïns del carrer, el 90% del seu cost, de manera que la revalorització dels seus immobles i la millora dels seus serveis les paguessin ells. En aquest cas NO, paguem tots. És que potser no tots som iguals? Després quan toqui urbanitzar un altre carrer, ja tornarà a pagar cada veí el que li correspon. Sintetitzant: el carrer Major el paguem entre tots; i la resta de carrers, cadascú el seu.

35


Telefons d’interès Bombers . ....................................................... Bombers de Gelida........................................ Bombers de Martorell.................................... Cal Jove .......................................................... Casal d’Avis . .................................................. Consultori Mèdic............................................ Consultori Mèdic de Gelida.......................... Consultori Mèdic de La Beguda Alta........... Consultori Mèdic de Sant Esteve................. Correus............................................................ Creu Roja Martorell......................................... Emergències................................................... Escola Bressol Els Gotims.............................. Escola Intermunicipal del Penedès (St.Sadurní) .. . ............................................... Escola Lluís Rutllant (Gelida)......................... Escola Pau Casals........................................... Escola Vinyes Verdes (La Beguda Alta).............................................

085 93 779 11 50 93 775 10 80 93 771 67 88 93 771 70 61 93 771 71 11 93 779 26 69 93 772 52 62 93 771 34 43 902 197 197 93 775 05 50 112 93 771 63 37 93 891 20 61 93 779 04 50 93 771 63 02 93 772 76 27

Farmàcia.......................................................... FECSA - ENDESA............................................ Hillsa (Bus’9)................................................... Hospital St. Joan de Déu (Martorell)........... Jutjat de Pau................................................... Mossos d’Esquadra....................................... Oficina de Recaptació (Gelida).................... Parròquia......................................................... Piscina.............................................................. Poliesportiu Municipal................................... Servei d’Aigües (Masquefa).......................... Servei Funerari................................................ SIAJ.................................................................. Societat Cultural Hortonenca........................ SOREA . .......................................................... Taxi................................................................... Urgències Àrea de Salut (Martorell)............ Urgències Ambulàncies................................. Vigilant Municipal...........................................

93 771 60 80 800 760 706 93 891 25 61 93 774 20 20 93 771 60 00 088 / 112 93 472 92 55 93 771 60 53 93 771 61 30 93 771 71 02 93 772 50 30 93 771 61 27 93 892 20 20 93 771 61 53 900 304 070 93 771 60 12 93 775 19 65 061 616 970 727

Ajuntament i Serveis municipals Ajuntament

C/ Major, 36 Tel. 93 771 60 00 · Fax 93 771 63 08 www.ajhortons.cat · st.llorensh@diba.cat

Horari habitual · Matins: Dilluns - Dimecres: de 8 a 14.30 hores. Dijous - Divendres: de 8 a 14 hores. · Tardes: Dilluns i Dimecres: de 16.30 a 20 hores.

Alcaldia i Regidories Concertar visita al telèfon 93 771 60 00.

Dinamitzadora gent gran Dimecres de 16 a 19 hores al Casal d’Avis.

Àrea d’Urbanisme Serveis tècnics Concertar visita al telèfon 93 771 60 00.

Servei d’Orientació Laboral i Xarxa Xaloc Concertar visita al telèfon 93 771 60 00.

Treballadora i educadora social Concertar visita al telèfon 93 771 60 00. Dies de visita: tots els dimarts.

Servei d’Informació Juvenil Dilluns i dijous de 17 a 19 hores a Cal Jove.

Deixalles

Contacte

Podeu portar a la deixalleria de Sant Llorenç aquells residus que no es poden llençar als contenidors habituals que es troben a peu de carrer, principalment objectes voluminosos, restes vegetals, electrodomèstics, fustes, ferralla, olis usats, envasos de productes fitosanitaris, etc. Si feu servir la deixalleria, teniu a la vostra disposició un sistema de bonificació per a la taxa de recollida d’escombraries. Aquest sistema afavoreix aquelles persones que fan un ús regular de la deixalleria, sempre que siguin deixalles domèstiques. S’estableix un sistema de bonificació, proporcional a les vegades que es faci servir, sempre i quan s’utilitzi un mínim de 5 vegades. Heu de sol·licitar el cartró de la bonificació a l’ajuntament i fer-lo servir durant l’any en curs.

Un cop emplenat, podeu sol·licitar aquest descompte a les oficines del consistori i la bonificació s’aplicarà l’any següent. Els cartrons no són acumulables. Horari d’atenció: DIMECRES DIJOUS DIVENDRES DISSABTE 11 a 13 h 15 a 19 h1 11 a 13 h 9 a 13 h 16 a 20 h2

DIUMENGE 9 a 13 h

1: De l’1 d’octubre al 31 de maig 2: De l’1 de juny al 30 de setembre

Els serveis de recollida de voluminosos i poda: · Sol·liciteu prèviament el servei al telèfon 900 101 861 (de dilluns a divendres, de 8 a 18 hores) · Deixeu el dia d’abans, al vespre, els residus pactats al portal de casa · Es recolliran un màxim de 4 trastos i 6 feixos de poda

Departament de Premsa de l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons. Responsable: Maribel Tomàs Telèfon 93 771 60 00 - www.ajhortons.cat - st.llorensh@ajhortons.cat Si vols obtenir informació dels diferents plens municipals consulta el web de l’Ajuntament Impressió: Gràfiques Voisin Mateu, S.L. · Dipòsit legal: B 1645-2016 · Número ISSN edició impresa: 2462-4381 Número ISSN edició digital: 2462-439X · 1.400 exemplars gratuïts · Imprès en paper ecològic

Profile for Ajuntament  Sant Llorenç d'Hortons

Alzina8 web  

Alzina8 web  

Profile for dhortons
Advertisement