Page 1

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΜΑΪΟΣ 2013

σελ. 10 

ΥΠΕΡ THΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

DIE GRIECHISCHE ZEITUNG IN DEUTSCHLAND

 ΙΔΡΥΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ

 ΕΤΟΣ 1ο - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 6 - ΤΙΜΗ €2,00

ΠΑΓΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 2013

«ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ PROWEIN 2013 ΣΤΟ DÜSSELDORF

ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

σελ. 15

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΕΙ

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ σελ. 16

Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ σελ. 18-19

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠEΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 

σελ. 23

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗΣ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ»

Η Ημερίδα οργανώθηκε από την Συνομοσπονδία Γονέων Γερμανίας με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Γονέων Βαυαρίας και την Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελντ και φιλοξενήθηκε στους χώρους της Ευαγγελικής Εκκλησίας Adalbert. σελ. 04-06

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΛΓΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΧΑΝΣ ΦΟΥΧΤΕΛ Η σύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, μέσω ενός πρότυπου προγράμματος που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Γερμανία και σε άλλες χώρες ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας Χανς Φούχτελ, παρουσία του Οτο Ρεχάγκελ.

ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Η κρίση του ευρώ έχει μετατρέψει ήδη την Ευρωπαϊκή Ένωση από μια εθελοντική ένωση ισότιμων κρατών σε μια σχέση πιστωτή-οφειλέτη από την οποία δεν υπάρχει εύκολη διαφυγή. Οι πιστωτές θα χάσουν μεγάλα ποσά αν πρέπει κράτος μέλος να βγει εκτός νομισματικής ένωσης, από την άλλη οι οφειλέτες υπόκεινται σε πολιτικές που εμβαθύνουν την ύφεση τους, επιδεινώνουν το βάρος του χρέους τους, και διαιωνίζουν την υποδεέστερη θέση τους. [...] σελ. 2

σελ. 14


02 ΤΗΣ

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ DIE GRIECHISCHE ZEITUNG IN DEUTSCHLAND

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΜΑΪΟΣ 2013

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ: Καραγιάννη 6 & Λιβισίου, 19005 Νέα Μάκρη - ΑΤΤΙΚH, Τηλ.: +3022943 01156, +3022943 00690, Faχ: +3022940 99128 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: Schwanheimerstr. 5, D 65451 Kelsterbach Τel. 0 176 97437338 Ε-mail: info@dimotis.eu, news@dimotis.eu Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και τους επαγγελματίες ότι τα ονόματα όλων των συνεργατών της εφημερίδας «Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ» αναγράφονται στην ταυτότητά της. ΜΟΝΟ οι συνεργάτες της επιχείρησης που αναγράφονται στην ταυτότητα της εφημερίδας είναι ΝΟΜΙΜΟΙ εκπρόσωποί της.

ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ «ΔΗΜΟΤΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ» Για Ιδιώτες €50. Για Συλλόγους και Δημόσιες Υπηρεσίες €100 ετησίως Πώς θα γίνετε συνδρομητής: Α) Αποστέλλετε το ποσό της συνδρομής και τα στοιχεία σας: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Καραγιάννη 6 & Λιβισίου, Νέα Μάκρη, Τ.Κ.: 190 05. Β) Καταθέτετε τη συνδρομή σας στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησής μας και αποστέλλετε το καταθετήριο και τα στοιχεία σας στο fax: +3022940 99128.

ΕΚΔΟΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ

ΟΙ ΛAΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓEΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝIΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΦΡΑΝΣΙΣ ΡΟΜΠΟΚΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΤΕΛΙΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ CREATIVE MEDIA:

romanόs

ΥΠΕΥΘΥΝH ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ: ΕΦΗ ΠHΠΕΡ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗ: DRUCK UND VERLAGSHAUS FRANKFURT AM MAIN GMBH

του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ

INTERNET: www.dimotis.eu Facebook: www.facebook.com/dimotiseu Twitter: www.twitter.com/dimotiseu ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΡΑΤΣΙΑΝΟΣ ΘΑΛΕΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ WEB DESIGNER: ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΑΡΑΟΥΛΗΣΗ Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί τα ευρωομόλογα ή αν θα φύγει από την ευρωζώνη, αλλά είναι λιγότερο εμφανές ποια από τις δύο εναλλακτικές λύσεις θα ήταν καλύτερη για τη χώρα. Μόνο το γερμανικό εκλογικό σώμα μπορεί να αποφασίσει.

Η κρίση του ευρώ έχει μετατρέψει ήδη την Ευρωπαϊκή Ένωση από μια εθελοντική ένωση ισότιμων κρατών σε μια σχέση πιστωτή-οφειλέτη από την οποία δεν υπάρχει εύκολη διαφυγή. Οι πιστωτές θα χάσουν μεγάλα ποσά αν πρέπει κράτος μέλος να βγει εκτός νομισματικής ένωσης, από την άλλη οι οφειλέτες υπόκεινται σε πολιτικές που εμβαθύνουν την ύφεση τους, επιδεινώνουν το βάρος του χρέους τους, και διαιωνίζουν την υποδεέστερη θέση τους. Ως αποτέλεσμα, η κρίση απειλεί τώρα να καταστρέψει την ίδια την ΕΕ. Αυτό θα ήταν μια τραγωδία ιστορικών διαστάσεων, την οποία μόνο η γερμανική ηγεσία μπορεί να αποτρέψει. Οι αιτίες της κρίσης δεν μπορούν να κατανοηθούν σωστά χωρίς να αναγνωρίσουμε το μοιραίο ελάττωμα του ευρώ: με τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας, οι χώρες μέλη έχουν χρεωθεί με ένα νόμισμα που δεν ελέγχουν. Τόσο οι αρχές όσο και οι συμμετέχοντες στην αγορά αντιμετωπίζαν όλα τα κρατικά ομόλογα σαν να ήταν ακίνδυνα, δημιουργώντας ένα διεστραμμένο κίνητρο για τις τράπεζες να φορτωθούν με τα πιο αδύναμα ομόλογα. Όταν η ελληνική κρίση έθεσε το φάσμα της χρεοκοπίας, οι χρηματοοικονομικές αγορές αντέδρασαν με εκδίκηση, υποβιβάζοντας όλες τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης στο καθεστώς χώρα τρίτου κόσμου που έχει υπερεκτεθεί σε ξένο νόμισμα. Στη συνέχεια, οι υπερχρεωμένες χώρες αντιμετωπίζονταν σαν να ήταν αποκλειστικά υπεύθυνες για τις κακοτυχίες τους, και το διαρθρωτικό ελάττωμα του ευρώ δεν διορθώθηκε. Μόλις αυτό γίνει κατανοητό, η λύση εμφανίζεται μόνη της. Μπορεί να συνοψιστεί σε μια λέξη: ευρωομόλογα. Αν οι χώρες που συμμορφώνονται με το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ είχαν τη δυνατότητα να μετατρέψουν ολόκληρο το δημόσιο χρέος τους σε ευρωομόλογα, ο θετικός αντίκτυπος θα ήταν κάτι λίγο λιγότερο από θαυματουργός. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα εξαφανιζόταν, όπως και τα ασφαλίστρα κινδύνου. Τα οικονομικά των τραπεζών θα σημείωναν βελτίωση, όπως και οι προϋπολογισμοί των υπερχρεωμένων χωρών. Τα ευρωομόλογα δεν θα καταστρέψουν την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας. Αντιθέτως, θα συγκρίνονται ευνοϊκά με τα ομόλογα των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Ιαπωνίας. Για να είμαστε σίγουροι, τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν πανάκεια. Η ώθηση που θα έφερναν τα ευρωομόλογα ενδέχεται να μην είναι επαρκής για να εξασφαλίσει την ανάκαμψη. Μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα φορολογικά ή/και νομισματικά μέτρα τόνωσης. Όμως, ένα τέτοιο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι πολυτέλεια. Πιο ανησυχητικό, τα ευρωομόλογα δεν θα εξαλείψουν τις αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα. Οι επιμέρους χώρες θα πρέπει να προβούν και πάλι σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς, η Γερμανία αντιτίθεται στα ευρωομόλογα. Η Καγκε-

TO PORTAL ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

λάριος Άνγκελα Μέρκελ άσκησε βέτο στην ιδέα, και έκτοτε δεν έχει λάβει εκ νέου την προσοχή της. Η Γερμανία έχει το δικαίωμα να απορρίπτει τα ευρωομόλογα. Αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίσει τις υπερχρεωμένες χώρες στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τη δυσμένεια τους ενωμένες κάτω από την ομπρέλα των ευρωομολόγων. Ο λόγος είναι απλός. Επειδή το σύνολο των συσσωρευμένων χρεών είναι εκφρασμένο σε ευρώ, έχει σημασία ποια χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Αν είναι η Γερμανία, το ευρώ θα υποτιμηθεί. Οι χρεωμένες χώρες θα ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής θα πέσει στις χώρες που θα αποχωρήσουν από το ευρώ. Οι εξαγωγές τους θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικές, και θα αντιμετωπίσουν ισχυρό ανταγωνισμό από την ευρωζώνη στις εγχώριες αγορές. Θα υπάρξουν, επίσης, απώλειες και για τις επενδύσεις τους σε ευρώ. Αντίθετα, αν η Ιταλία εγκαταλείψει την ευρωζώνη, η επιβάρυνση του χρέους της σε ευρώ θα ήταν μη βιώσιμη και θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, βυθίζοντας το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο χάος. Έτσι, αν κάποιος πρέπει να φύγει, θα πρέπει να είναι η Γερμανία και όχι η Ιταλία. Η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί τα ευρωομόλογα ή αν θα φύγει από την ευρωζώνη, αλλά είναι λιγότερο εμφανές ποια από τις δύο εναλλακτικές λύσεις θα ήταν καλύτερη για τη χώρα. Μόνο το γερμανικό εκλογικό σώμα μπορεί να αποφασίσει. Αν πραγματοποιούνταν δημοψήφισμα στη Γερμανία σήμερα, οι υποστηρικτές της εξόδου από την ευρωζώνη θα υπερίσχυαν σίγουρα. Αλλά πιο προσεκτική εξέταση θα μπορούσε να αλλάξει τη γνώμη τους. Θα ανακαλύπταν ότι το κόστος για τη Γερμανία από την έγκριση ευρωομολόγων ήταν σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές, και το κόστος της εξόδου από το ευρώ έχει υποτιμηθεί. Το πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία δεν έχει αναγκαστεί να επιλέξει. Μπορεί να συνεχίσει να μην κάνει τίποτα περισσότερο από το απολύτως απαραίτητο για να διατηρήσει το ευρώ. Αυτό είναι σαφώς η προτιμώμενη επιλογή της Μέρκελ, τουλάχιστον μέχρι μετά τις επόμενες εκλογές. Η Ευρώπη θα είναι σε απείρως καλύτερη κατάσταση αν η Γερμανία έκανε μια οριστική επιλογή μεταξύ ευρωομολόγων και εξόδου από την ευρωζώνη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Πράγματι, ακόμα και η Γερμανία θα είναι σε καλύτερη θέση. Η κατάσταση επιδεινώνεται, και μακροπρόθεσμα, είναι βέβαιο ότι θα γίνει μη βιώσιμη. Μια άτακτη διάλυση ως αποτέλεσμα των αλληλοκατηγοριών και των οικονομικών αξιώσεων θα άφηναν την Ευρώπη σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν όταν ξεκίνησε το τολμηρό πείραμα της ενοποίησης. Σίγουρα ούτε αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας.


Wir verbinden Kulturen. Kulturen verbinden Menschen. Tourismus bringt Menschen zusammen!

d n a l n e h c e i r G n i n e m m o k l l Wi

GoFerry

.de

Online Fährreservierungen Ιταλία - Ελλάδα & Ελληνικά νησιά Italien-Griechenland & zu den griechischen Inseln

gr

Die billigsten Flüge online (Ab August 2013)


04

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΜΑΪΟΣ 2013

ΠΑΓΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 2013

«ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣ

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠ 

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥΠαγγερμανική Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου στο Karlsfeld με θέμα «Το μέλλον των Ελληνικών σχολείων και της ελληνόγλωσσης παιδείας και εκπαίδευσης των ελληνόπαιδων στη Γερμανία». Η Ημερίδα οργανώθηκε από την Συνομοσπονδία Γονέων Γερμανίας με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Γονέων Βαυαρίας και την Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελντ και φιλοξενήθηκε στους χώρους της Ευαγγελικής Εκκλησίας Adalbert.

Η Ημερίδα που διήρκησε από τις 10:00 πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα, είχε μεγάλη απήχηση και την τίμησαν με την παρουσία τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, φορείς του Ελληνισμού στην Γερμανία, Σύλλογοι γονέων και Κηδεμόνων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών από το Κάρλσφελντ, το Μόναχο και τη Νυρεμβέργη, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και ελληνικά ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές, Σταυρούλα Ξουλίδου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και Θωμάς Ψύρρας από την ΔΗΜΑΡ, η Γενική Πρόξενος του Μονάχου Σοφία Γραμματά, οι εκπρόσωποι των Τοπικών Κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και της ΟΕΚ, Γιώργος Βλαχόπουλος και ο συντονιστής Παιδείας του Μονάχου κ. Μακρης. Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ παραβρέθηκε στην ημερίδα και παρουσιάζει σημείο προς σημείο όλες τις εξελίξεις με ένα ρεπορτάζ-αφιέρωμα. Η εκπαίδευση των ελλήνων μαθητών στη Γερμανία είναι ζήτημα υψίστης σημασίας και απαιτεί άμεσους και αποφασιστικούς χειρισμούς ώστε να δωθεί η δυνατότητα στα ελληνόπουλα που μαθητεύουν στα γερμανικά σχολεία να μάθουν την γλώσσα τους, την Ιστορία και τον Πολιτισμό, είναι καιρός να καταλήξουμε σε προτάσεις που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες των μαθητών.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Η Ημερίδα είχε ως κύριο θεματικό άξονα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες μαθητές στο εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας, τα οποία αναπτύχθηκαν αναλυτικά από όλους τους ομιλητές ώστε να δημιουργηθεί μια πιο σαφής εικόνα. Δυστυχώς, στην Γερμανία του 2013, οι αυξημένες μορφωτικές απαιτήσεις και οι πιέσεις προς την αριστεία, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων της αγοράς εργασίας συνεπάγονται βαρύ φορτίο για το σημερινό μαθητή, φορτίο που γίνεται ακόμα βαρύτερο για ένα μικρό ελληνόπουλο που ζει ανάμεσα σε διαφορετικά σχολεία στη Γερμανία. Η απόφαση του γερμανικού κράτους που υποχρεώνει όλα τα γερμανικά σχολεία να γίνουν ολοήμερα

μέχρι το 2018, δημιουργεί πολλές δυσκολίες, καθώς το μοντέλο του απογευματινού ελληνικού σχολείου, το οποίο αφορά δημοτικό και γυμνάσιο, καταργείται εκ των πραγμάτων. Άλλωστε υπήρξε λειτουργικά ανεπαρκές, δεδομένου ότι λειτουργεί 3 μέρες τη βδομάδα για λίγες ώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει αρνητική εικόνα στα παιδιά για την ποιότητα της ελληνικής εκπαίδευσης και να υπάρξει υψηλή μαθητική διαρροή. Ταυτοχρόνως, τα ελληνικά σχολεία (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), όπου τα ελληνόπουλα ακολουθούν καθαρά ελληνικό πρόγραμμα, αποτελούν πλέον χώροι πειραματισμών και αβεβαιότητας. Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι η αναγνώριση τίτλων, καθώς οι απόφοιτοι των ελληνικών Λυκείων της Γερμανίας δεν μπορούν να εισαχθούν σε γερμανικά πανεπιστήμια παρά μόνο εάν δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις με την ποσόστωση του 3% και πιάσουν βαθμολογία τουλάχιστον 10. Με το νόμο 4027/2011, με τον οποίο καταργούνται


ΜΑΪΟΣ 2013

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

05

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΔΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ» σταδιακά τα ελληνικά Λύκεια, δημιουργείται το δίγλωσσο δημοτικό και γυμνάσιο στο οποίο τα μαθήματα θα γίνονται σε ποσοστό 50-50 στις δύο γλώσσες. Το ζήτημα όμως είναι ότι η γερμανική πλευρά δεν το αναγνωρίζει ως ισότιμο με τα γερμανικά παρά μόνο αφού αποφοιτήσουν δύο σειρές και αξιολογηθούν τα αποτελέσματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ελληνόπουλα που σκοπεύουν να φοιτήσουν στο υπό σύσταση δίγλωσσο σχολείο θα έχουν αβέβαιο μέλλον. Κι έτσι το πιθανότερο είναι να στραφούν προς το αμιγές γερμανικό σχολείο. Τέλος, υπάρχει και το μοντέλο του ενταγμένου ελληνικού σχολείου (αφορά Δημοτικό και Γυμνάσιο), που λειτουργεί μέσα στα γερμανικά σχολεία μετά το τέλος του γερμανικού προγράμματος και έχει το πλεονέκτημα να μη διασπάται ο χρόνος του παιδιού σε δύο σχολεία, αλλά και αυτό συναντά πολλές πρακτικές δυσκολίες, καθώς δεν έχει θεσμοθετηθεί πλήρως. Εκτός όμως από τα θεσμικά προβλήματα και την ελλιπή ελληνική εκπαιδευτική πολιτική, προκύπτουν και ζητήματα προσωπικού, αξιολόγησης και υλικοτεχνικών υποδομών. Στα ανωτέρω αναφέρθηκε διεξοδικά και ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗΜ.ΑΡ, Θωμάς Ψύρρας, προσθέτοντας: «Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η ελληνική εκπαίδευση στη Γερμανία οδηγείται σε αδιέξοδο και ο μετανάστης γονιός δεν ξέρει τι να αποφασίσει για το παιδί του. Ο κίνδυνος να «αφανιστεί» η ελληνόγλωσση εκπαίδευση είναι άμεσος». Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν επίσης η παρέμβαση της Ελληνικής κοινότητας του Καρλσφερντ, κατά την οποία τέθηκε το φλέγον ζήτημα της συνέχισης ή όχι Δημοτικού Σχολείου στο Νταχάου. Σε αδιέξοδο βρίσκονται μαθητές, γονείς και καθηγητές καθώς κυριολεκτικά τους έγινε «έξωση» από το Σχολείο και το ελληνικρό κράτος δεν τους παρέχει στέγη, λόγω περικοπής κονδυλίων. (σ.σ. Σας παραθέτουμε επιστολή διαμαρτυρίας που αφορά στο θέμα). Επιπλέον Γενική Πρόξενος του Μονάχου κα Γραμματά, ο εκπρόσωπος της ΟΕΚ κ. Βλαχόπουλος και ο Συντονιστής Παιδείας Μονάχου κ. Μακρης έθιξαν το θέμα της ανέγερσης σχολείου στο Μόναχο. Σημειώνουμε ότι η πορεια των εξελιξεων καταγράφεται σε άλλο ρεπορταζ μας. Επιπλέον οι δάσκαλοι και οι καθηγητές από τις Ομοσπονδίες Αδιόριστων Ομογενών και Διορισμένων Δασκάλων δεν έμειναν αμμέτοχοι και με καίριες παρεμβάσεις αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ Η εκπαίδευση βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, καθώς ο νευραλγικός αυτός τομέας για τον απανταχού παρών ελληνισμό νοσεί. Οι ομιλητές δεν έμειναν στον εύκολο αφορισμό της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας λύσεις. Η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να παρέμβει άμεσα και να συζητήσει το πρόβλημα της ισοτιμίας των δίγλωσσων σχολείων με τα γερμανικά σχολεία έτσι ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να συνεχίζουν απρόσκοπτα στις ανώτερες βαθμίδες της γερμανικής εκπαίδευσης. Επίσης θα πρέπει να κατοχυρώσει το μοντέλο του ενταγμένου σχολείου σε όλη την γερμανική επικράτεια ζητώντας να από την κεντρική κυβέρνηση να νομοθετηθεί το ενταγμένο σε όλα τα κρατίδια. Ακόμα, να καλύψει άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών και να δοθεί μια λύση στα προβλήματα στέγασης των σχολείων, με την αξιοποίηση των ήδη αγορασμένων κτηρίων. Η έγκαιρη απόσπαση εκπαιδευτικών και αποστολή βιβλίων καθώς και η αξιοποίηση των ομογενων εκπαιδευτικών είναι απαραίτητες ενέργειες στις απόιες οφείλει να προωεί η ελληνική πολιτεία. Τέλος είναι σκόπιμο να ζητήσει από τη Γερμανία σε ανώτατο επίπεδο να επιλεγεί η ελληνική γλώσσα, αρχαία και νέα, ως γλώσσα επιλογής στα Γερμανικά σχολεία. Την αναγκαιότητα των ενεργειών αυτών υπογράμμισε και ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ, Θωμάς Ψύρρας, συνοψίζοντας: «Από τη μια πρέπει να διευκολύνουμε την ενσωμάτωση των παιδιών στη Γερμανική κοινωνία με όρους ισοτιμίας και κοινωνικής αποδοχής, κι από την άλλη να ενισχύσουμε την αντίσταση στην αφομοίωση με σκοπό τη διατήρηση της συνείδησης του εμείς» και δεσμευόμενος ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα προωθήσει τις προτάσεις του συνεδρίου. Αλλά και το ΚΚΕ, εμμένοντας σταθερό στις ξεκάθαρες πάντα θέσεις του, ζήτησε δια μέσου της εκπροσώπου του στο συνέδριο κας Γρηγοριάδου, να αναγνωριστούν τα ελληνικά σχολεία από τη Γερμανική πλευρά, με το απολυτήριο του οποίου να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης επιθυμείται (τριτοβάθμια εκπαίδευση ή σχολή μαθητείας) καθώς και να καταβάλλεται το επιμίσθιο κανονικά σε όλους τους εκπαιδευτικούς, για όσα χρόνια παραμένουν αποσπασμένοι στο εξωτερικό. >> συνεχεια στην επόμενη σελίδα


06

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΠΑΓΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 2013 Από την πλευρά τους, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Ντίσελντορφ, Βαυαρίας και Φρανκφούρτης, γνωρίζοντας το πρόβλημα καλύτερα από τον καθένα, κατέθεσαν μια σειρά από προτάσεις. Τα σημαντικότερα σημεία των οποίων ήταν: - Η διατήρηση της βάσης του 3% και εφαρμογή της στις στρατιωτικές σχολές και τα σώματα ασφαλείας • Ο υπολογισμός των βαθμών των Πανελληνίων στους βαθμούς του Απολυτηρίου, όπως γίνεται και με το Απολυτήριο Λυκείου της Ημεδαπής. • Η δημιουργία Τεχνολογικής κατεύθυνσης στα λύκεια

• Η ορθολογική χρήση των οικονομικών πόρων (αυστηρός έλεγχος εσόδων - εξόδων) • Η πιστοποίηση Αγγλομάθειας και Γερμανομάθειας μεσα στο σχολείο στην Γ΄ Γυμνασίου ή Α΄ Λυκείου, καθώς και αναλυτικό προγραμμα αγγλικής και γερμανικής γλώσσας για το δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. • Η χρηματοδότηση των σχολείων από την Ε.Ε. ως διαπολιτισμικά σχολεία. Ολόκληρο το κείμενο με τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας Γονέων και Κηδεμόνων στα Ελληνικά Σχολεία Φρανκφούρτης δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο φύλλο μας.

Η... ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Σε μια από τις σπάνιες στιγμές συμφωνίας του πολιτικού κόσμου, όλες οι πολιτικές δυνάμεις αναγνώρισαν την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης των προβλημάτων των Ελλήνων μαθητών στη Γερμανία. Συνολικά, όλοι οι συμμετέχοντες κατέληξαν ότι είναι απαραίτητο η Ελληνική Πολιτεία να επιδιώξει επίμονα να αναγνωρίζονται οι σχολικοί τίτλοι των ελληνικών σχολείων ως ισότιμοι με τους αντίστοιχους γερμανικούς. Να απαιτήσει τη δίκαιη αντιμετώπιση των ελλήνων μαθητών στα Ε.Ι.Σ. της Γερμανίας στην απαίτηση τους για ανώτερη μόρφωση, επαγγελματική κατάρτιση και σταδιοδρομία ανάλογα με τις ικανότητές τους. Να υπάρχει εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης στα μορφωτικά αγαθά και στις κοινωνικές παροχές. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να προσφύγει στους καθ’ ύλη αρμοδίους θεσμούς της Ε.Ε. Ζητούμενο όλων είναι η προώθηση μιας οργανωμένης

και κεντρικής προσπάθειας για την οργάνωση των σχολείων και με έναν κεντρικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Γερμανία, που θα εγγυηθεί την ποιοτική αναβάθμισή τους. Ο Θανάσης Κρίκης, αναφέρθηκε στην ουσία του ζητήματος, ανεξαρτήτως κομματικών χρωμάτων, λέγοντας: «Παλεύουμε για ένα Δημόσιο, Ελληνικό, δωρεάν σχολείο με φορέα το ελληνικό κράτος, που μέσα από ποιοτική αναβάθμιση, με πληρότητα εκπαιδευτικού προσωπικού, υλικοτεχνική / κτηριακή υποδομή και Αναγνώριση Τίτλων σπουδών, θα δίνει τα εφόδια και την δυνατότητα στα παιδιά μας, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν ισάξια και ισότιμα, στην Πανεπιστημιακή η Επαγγελματική κατεύθυνση στην Ελλάδα στην Γερμανία η όπου αυτά επιλέξουν». Αλλά και ο Θωμάς Ψύρρας, υπογράμμισε τον κοινό στόχο, λέγοντας: «Μας συνέχει όλους η ίδια έγνοια: η επιθυμία να κρατήσουμε «αυτό που είμαστε». Και ξέρουμε ότι αυτή η «συνείδηση του εμείς» δεν μπορεί να διατηρηθεί αν χαθεί η γλώσσα. Γιατί η γλώσσα είναι το υλικό που δένει τα στοιχεία του εσωτερικού μας κόσμου, σαν το υγρό τσιμέντο που περνάει μέσα από τους αρμούς, και στεριώνει τη «συνείδηση του εμείς», την κοινωνική και την εθνική μας συνείδηση». Κλείνοντας της εργασίες της ημερίδας, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Γερμανίας τόνισε ότι η κεντρική απόφασή της Ημερίδας είναι: • Να ενισχυθεί ο Έλληνας μαθητής που φοιτά σε γερμανικό σχολείο με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, στο ωρολόγιο του πρόγραμμα και να αναγνωριζεται στο πτυχίο του. • Να δημιουργηθεί ένα μοντέλο ελληνικού σχολείου για όλη τη Γερμανία που θα δίνει την δυνατότητα και τα εφόδια στα Ελληνόπουλα που τα επισκέπτονται να μπορούν να ανταπεξέλθουν ισάξια και ισότιμα, σε όποια κατευθύνση αυτά επιλέξουν και σε όποια χώρα. • Οι Έλληνες μαθητές να φοιτούν στο Ελληνικό δωρεάν Σχολείο με φορέα το ελληνικό κράτος, με Έλληνες εκπαιδευτικούς, με γνώση της γερμανικής γλώσσας και γερμανούς εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στο γερμανικό ωρολόγιο πρόγραμμα. • Να κατοχυρωθεί η ισοτιμία των τίτλων σπουδών, που θα συνοδεύονται και με τα κατάλληλα εφόδια και φυσικά αναγνώριση γλωσσομάθειας Γερμανικών και Ελληνικών, ως μια δεύτερη ξένη γλώσσα στα σχολεία μας, μόνο θετικό θα ήταν για τα παιδιά μας και την αναγνώριση. Δυστυχώς πικρή επίγευση άφησε, για ακόμα μια φορά η απουσία του επίσημου κράτους, δηλαδή του Υπουργείου Παιδείας, στα προβλήματα που απασχολούν τον απόδημο ελληνισμό.

ΜΑΪΟΣ 2013

Σύλλογος μη διορισμένων ομογενών καθηγητών και επιστημόνων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Düsseldorf 28.03.2013 Θέμα: Θέσεις-προτάσεις του Συλλόγου μη διορισμένων ομογενών εκπαιδευτικών και επιστημόνων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας για τα ελληνικά σχολεία της ομογένειας στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Πάγιες θέσεις μας: • Δημόσια και δωρεάν παιδεία με φορέα αποκλειστικά και μόνο το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. • Κατάργηση του απαράδεκτου νόμου 4027/2011 και συνέχιση της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας υπό το σημερινό καθεστώς των αμιγώς ελληνικών σχολείων καθώς και παράλληλη λειτουργία των Τμημάτων Μητρικής Γλώσσας (ΤΕΓ). • Ναι στην αναβάθμιση των σχολείων και όχι στην κατάργησή τους. • Διατήρηση του καθεστώτος 3% της εισαγωγής των μαθητών της ομογένειας στα ανώτερα και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος. • Οι θέσεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία της ομογένειας να καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από ομογενείς εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, που είναι δίγλωσσοι και που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των παιδιών της ομογένειας. Στην περίπτωση που δεν επαρκούν σε αριθμό τότε το υπουργείο παιδείας να στέλνει εκπαιδευτικούς δίγλωσσους Ελληνικά-Γερμανικά από την Ελλάδα. • Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευτικοί που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να καλύπτουν τις μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των εκπαιδευτικών υπηρεσιών της Γερμανίας. Απαιτούμε την κατάργηση της καταχρηστικής πρόσφατης τροπολογίας που απαξιώνει τους ομογενείς εκπαιδευτικούς σε καθεστώς ωρομίσθιου για έκτακτες περιοδικές ανάγκες με μέγιστη απασχόλησή το πολύ ενός έτους. • Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτικοί που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να έχουν το δικαίωμα σε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στα ελληνικά σχολεία της ομογένειας και την δυνατότητα να καταλαμβάνουν διοικητικές θέσεις, όπως άλλωστε όλοι οι εκπαιδευτικοί με τα αντίστοιχα προσόντα. Με τιμή εκ μέρους των μελών μας Το Δ.Σ του Συλλόγου μη διορισμένων ομογενών και επιστημόνων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας για την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων της Γερμανίας


ΜΑΪΟΣ 2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ (V.R. 6163 e.V.) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ (V.R. 6664 e.V.)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

07


08

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ξεπαγώνει» η υπόθεση ανέγερσης σχολείου στο Μόναχο Θετικές είναι οι εξελίξεις ως προς το θέμα της ανέ-

γερσης ελληνικού σχολείου στο Μόναχο, κατόπιν διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες αρχές του Δήμου Μονάχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που ανέρτησε στην ιστοσελίδα ανακοινώσεων του Υπουργείου Παιδείας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γιώργος Βλαχόπουλος. Πολέμιος της προσπάθειας των ελληνικών αρχών είναι η Münchner Merkur, με το προκλητικό δημοσίευμα της το οποίο φιλοξενεί τις δηλώσεις γερμανών πολιτικών, που θεωρούν τους «πτωχούς ΄Ελληνες» εμπόδιο στην «οικιστική ανάπτυξη» της πόλης και υποδαυλίζουν το μένος των δημοτικών συμβούλων και των περιοίκων για την υπόθεση του σχολείου, προβάλλοντας μάλιστα «προβλήματα στην οικιστική επέκταση» της περιοχής. Παρόλες τις αντιδράσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η ελληνική Κυβέρνηση κατόρθωσε να ανακαλέσει την απόφαση του δήμου Μονάχου, που ζητά επίμονα την επιστροφή του οικοπέδου στο Δήμο. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 15.4.2013, σε μία νέα διαβούλευση, συνέχεια αυτής της 6.2.2013, οι νομικοί εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Ανάπτυξης, Γ. Βλαχόπουλος, και της ΟΣΚ ΑΕ, Μ. Ντότσικα, κατάφεραν να επιτύχουν από το Τμήμα Διοικητικών Υποθέσεων - Τομέας Ακινήτων (Kommunalreferat/Abt.Immobilien), Διευθυντής του οποίου είναι ο κ. Markwardt, την συμφωνία για τροποποίηση των επαχθών συμβατικών όρων. Η συμφωνία αυτή πρέπει να κατατεθεί την 29.4.2013 σε συμβολαιογράφο προκειμένου να διαμορφωθεί και προσαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλίο σε συνεδρίαση της 18.7.2013 για έγκριση. Βεβαίως, προϋπόθεση είναι η ρητή γνωστοποίηση απο την ΟΣΚ ΑΕ του χρονοδιαγράμματος έναρξης-πορείας και εργασιών ανέγερσης εντός του 2013, ώστε να μην αμφισβείται το ακίνητο και η ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου από την δημοτική αρχή. Την σημασία επιλυσης του προβλήματος και ανέγερσης σχολείου από πλευράς της ελληνικής Πολιτείας υπογράμμισε με την παρουσία της η Γενική Πρόξενος Μονάχου, κα Γραμματά.

ΜΑΪΟΣ 2013

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Dachauerstr 481, 80993 München, Tel: 01607423024, E-mail:athanassios.krikis@man.eu ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΛΣΦΕΛΤ Tel: 01784142890, E-Mail: reifen-panos@hotmail.de Μόναχο 22.04.2013 Προς: Υπουργό Παιδείας κ. Kωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο Κοινοβουλευτικά Κόμματα Κοιν: Συλλόγους Γονέων, ΦΟΡΕΙΣ, ΟΕΚ, MME Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές των Eλληνικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, Με αυτήν την Επιστολή, της Συνομοσπονδίας Γονέων Γερμανίας και της Ελληνικής Κοινότητας Κάρλσφελτ, θέλουμε να σας ενημερώσουμε και να επισημάνουμε την προσοχή σας, στην απόφαση του Υπουργείου Παι-

Το Βαυαρικό κράτος δικαίωσε τους Έλληνες εκπαιδευτικούς που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη με αφορμή τη μείωση μισθού τους επειδή οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται σε ποσοστό 100% απ’ αυτό (σ.σ. ζητούσαν ο ένας 1275€ και ο άλλος 11.349€). Στην πρωτόδικη δικαστική απόφαση το Υπουργείο Παιδείας άσκησε έφεση την οποία και έχασε σύμφωνα με δημοσίευμα της dpa (Deutsche presse Agentur). Ακολουθεί το δημοσίευμα…

Παράσταση Διαμαρτυρίας Γονέων στο Ελληνικό Προξενείο Μονάχου

Για παράσταση διαμαρυρίας συντεντρώθηκαν γονείς και κηδεμόνες των Ελληνικών Σχολείων Μονάχου στο Προξενείο Μονάχου την ημέρα της εθνικής επετείου, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου στην Ελληνική Πολιτεία για την κρίσιμη κατάσταση των σχολείων. Αιτία της έντο-

νης ανησυχίας είναι η υποβάθμιση και το κλείσιμο των σχολείων που προκαλεί ο νόμος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και οδηγείχιλιάδες μετανάστες και τα παιδιά τους σε αδιέξοδο. Αφορμής δοθήσης με την επέτειο της 25ης Μαρτίου και την πρόσκληση της προξένου προς τους Έλληνες της πόλης, ο Σύλλογος Γονέων αποφάσισε να δηλώσει τα αιτήματά του στο υπουργείο παιδείας και στην ελληνική κυβέρνηση. Το δικαίωμα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις, να καλυφθούν οι ελλείψεις ως προς τις υλικοτεχνικές υποδομές, να εξαρφαλισθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον

δείας να κλείσει μετά από δεκαετίες λειτουργίας το Δημοτικό Σχολείο με αιτιολογία το ακριβό ενοίκιο του κτηρίου. Σας ενημερώνουμε ότι, ζητήθηκε από το Συντονιστικό Γραφείο και το Γενικό Προξενείο Μονάχου, τα Συνδικαλιστικά Όργανα των γονέων και η Ελληνική Κοινότητα της περιοχής (Ε.Κ.Κάρλσφελτ) να συνδράμουν έτσι ώστε να βρεθεί κτήριο με φτηνό ενοίκιο για να στεγαστούν

κρατικό προυπολογισμό και η καταβολή του επιμισθίου στους εκπαιδευτικούς, για όσα χρόνια παραμένουν αποσπασμένοι στο εξωτερικό, είναι κάποια από τα βασικά αιτήματα που θέτουν στους αρμοδίους. Στο πλευρό των γονέων βρέθηκε αντιπροσωπία της ΚΟΒ Μονάχου του ΚΚΕ η οποία στην παρέμβαση της τόνισε οτι το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα τους και οτι υπερασπίζεται και παλεύει για ένα ενιαίο, δηµόσιο, αποκλειστικά δωρεάν εκπαιδευτικό σύστηµα της Γερµανίας χωρίς καµία κατηγοριοποίηση, χωρίς καµία επιχειρηµατική δράση και χωρίς ταξικούς φραγµούς.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔ ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ. Σας γνωρίζουμε τη σύνθεση του Δ.Σ. του νεοϊδρυθέντα Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Βαυαρίας, που προέκυψε ύστερα από τις εκλογές, που διεξήχθησαν στις 20.03.2013. Πρόεδρος: Διγώνη Σπυριδούλα - Νατάσσα Αντιπρόεδρος: Δερπούλη Παρθένα Γ. Γραμματέας: Κορωνίδου Άννα Ταμίας: Βαρδακάς Δημήτριος Μέλος: Σαμψωνίδου Καλλιόπη Ο νέος Σύλλογος συγκροτήθηκε ύστερα από


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΑΪΟΣ 2013

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

09

ΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΤΑΧΑΟΥ οι 70 μαθητές του Δημοτικού. Οι Γονείς και η Ελληνική Κοινότητα πράγματι έκαναν τα αδύνατα δυνατά αν και δεν είναι στις αρμόδιότητές τους και βρήκαν 2 κτήρια που θα μπορούσαν να στεγάσουν τους 70 μαθητές του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Νταχάου και Περιχώρων. Το ένα κτήριο μάλιστα πληροί όλες τις προυποθέσεις και έχει άδεια λειτουργίας σαν σχολείο μιας και στεγάζονταν στον ίδιο χώρο γερμανικό σχολείο και μπορεί χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες να νοικιαστεί από το Ελληνικό Κράτος για τη νέα σχολική περίοδο. Σημειώνουμε ότι: Α) Τα σχολεία μας χρηματοδοτούνται από το Γερμανικό κράτος σε ποσοστό 80% και 100% στα λειτουργικά έξοδα. (περίπου 1.750€ ανά μαθητή) Β) Το Ενοίκιο για το Νέο Σχολείο, είναι το ΜΙΣΟ από αυτό που πληρώναμε

μέχρι τώρα. Γ) Μέχρι πριν 3 χρόνια που κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα κλείσει, το σχολείο είχε 165 Μαθητές, με αποτέλεσμα πολύ γονείς να πάνε τα παιδιά τους στα Γερμανικά σχολεία. Δ) Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός Νέων Μεταναστών και Ελληνοπαίδων στην περιοχή μας. Ερωτάμε τον κ. Υπουργό: 1) Είναι στην πρόθεση του Υπουργείου να βρεθεί κτήριο, ΝΑΙ ή ΟΧΙ. 2) Γνωρίζει την συγκεκριμένη περίπτωση και έχει δώσει οδηγίες στους εδώ Υπευθύνους του Υπουργείου για την τακτική που ακολουθείται, έτσι ώστε να βρεθούν οι γονείς και τα ελληνόπουλα προ τετελεσμένων γεγονότων το Σεπτέμβριο, ή γίνονται όλα εν αγνοία του. Τέλος κλείνουν και στην Ελλάδα Δη-

μοτικά με 70 και πάνω μαθητές ή τα Ελληνόπουλα της Γερμανίας δεν συμπεριλαμβάνονται στην αρμοδιότητα του Ελληνικού Κράτους.

ΖΗΤAΜΕ ΑΠO ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚA ΚOΜΜΑΤΑ: Σε περίπτωση που δεν ενδιαφερθεί το Υπουργείο να δώσει την πρέπουσα λύση για τα παιδιά μας, έτσι ώστε να μην υπάρξουν και άλλες διαρροές από τα σχολεία μας, αλλά και να αποφύγουν την τεράστια ταλαιπωρία οι γονείς, αλλά κυρίως οι μικροί μαθητές που θα παραμείνουν, να αναγκάζονται δηλαδή 2 φορές την ημέρα να διανύουν χιλιόμετρα μακριά, μέχρι να φτάσουν στο επόμενο Ελληνικό Σχολείο, Να καταθέσουν Επερώτηση στην Βουλή για το θέμα και να πιέσουν με όλα τα

μέσα που διαθέτουν, ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι ώστε να μην χαθούν κι άλλες Γεννεές Ελληνοπαίδων στο βωμό οικονομικών (που εδώ δεν υπάρχουν) ή Πολιτικών Επιλογών. Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Η Υπόθεση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και Παιδείας είναι υπόθεση όλων μας και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Για την Συνομοσπονδία Γονέων Γερμανίας Ο Πρόεδρος Κρίκης Αθανάσιος Για την Ελληνική Κοινότητα Καρλσφελτ Ο Πρόεδρος Μπαλογιάννης Παναγιώτης

Κατάσχεση Ελληνικού Σχολείου στη Νυρεμβέργη

από το Βαυαρικό κράτος

Bayern pfändet griechische Schule Nürnberg - Die Pfändung einer griechischen Schule in Nürnberg durch den Freistaat Bayern ist rechtens. Das entschied das Landgericht Ansbach am Montag. Damit geht ein jahrelanger Streit zu Ende. Griechenland muss eine Pfändung durch den Freistaat Bayern hinnehmen.

ΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΥΣΗΣ ΒΑΥΑΡΙΑΣ τη διάλυση των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Α/θμιας Μονάχου και Νυρεμβέργης. Το Δ.Σ. ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Υπενθυμίζουμε στα μη οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του Συλλόγου να φροντίσουν να τακτοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Σύλλογο μέχρι 15.04.2013.

Για το Δ.Σ. Η Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας Ν. Διγώνη Α. Κορωνίδου

Das Landgericht Ansbach begründet sein am Montag veröffentlichtes Urteil damit, dass die von der Pfändung direkt betroffene griechische Schule in Nürnberg keine hoheitliche Einrichtung darstelle, die vor Pfändungen geschützt sei. Zudem unterstünden auch die griechischen Schulen wie andere private Schulen der bayerischen Schulaufsicht. Mit der Entscheidung beendete das Landgericht einen jahrelangen Streit um

gekürzte Lehrergehälter an der griechischen Hauptschule in Nürnberg, die vom Freistaat Zuschüsse erhält. Ein Lehrer der Schule hatte vor dem Arbeitsgericht erfolgreich auf Nachzahlung von 1275 Euro, ein zweiter auf 11 349 Euro geklagt. Beide hatten darauf verwiesen, dass der Freistaat weiterhin die vollen Zuschüsse für die Lehrer zahle und eine Kürzung nicht gerechtfertigt sei. Als die griechische Schulleitung sich den-

noch weigerte, das ausstehende Gehalt nachzuzahlen, erwirkten die beiden Pädagogen beim Amtsgericht Ansbach Pfändungsbeschlüsse. Den Widerspruch der Republik Griechenland verwarf nun das Landgericht (Aktenzeichen 1 T 123/13 und 1 T 124/13 vom 16 und 17. April 2013). Gegen die Entscheidung ist Rechtsbeschwerde beim Bundesgerichtshof möglich. dpa

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Ντύσσελντορφ σας ανακοινώνει ότι στις 23/02/2013 διεξάχθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου Γονέων με τυπικές και νόμιμες διαδικασίες για την ανάδειξη του ΝΕΟΥ Διοικητικού Συμβουλίου. Η ΝΕΑ σύνδεσή του είναι: Πρόεδρος: Γκούγκλιας Στέφανος Αντιπρόεδρος: Ρέππα Ρούλα Γεν. Γραμματέας: Μήτρογλου Νικόλαος Ταμίας: Γεωργακοπούλου Σταθούλα Ειδ. Γραμματέας: Σμίντ-Μάρκου Σοφία Μέλος: Αραμπατζή Φανή Μέλος: Παλάζης Κώστας Μέτα από μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε επιτέλους να επαναλειτουργήσουμε έναν μεγάλο και πολύ σημαντικό σύλλογο,σημαντικό διότι το δημοτικό αντιπροσωπεύει τα θεμέλια του Ελληνικού

Σχολείου και γενικότερα του Ελληνισμού εφόσον τα Ελληνόπουλα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τα πρώτα ερεθίσματα για την ταυτότητα τους και να μπορούν να είναι και να αισθάνονται υπερήφανα γι αυτήν. Μέσα από το δημοτικό επίσης μαθαίνουν τα παιδιά μας και το βασικό ρόλο της Εκκλησιάς μας που είναι και ένα από τα βασικότερα θεμέλια του Ελληνισμού.

Με βάση τους λόγους αυτούς όπως και πάρα πολλούς άλλους και έτσι όπως μάθαμε από μικρά παιδιά και πλέον τώρα Γονείς είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τα παιδιά μας, την οικογένεια μας, την ταυτότητα μας. Να στηρίξουμε το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο μας για το οποίο οι Γονείς μας αποκτήσαν με μεγάλους αγώνες. Να στηρίξουμε επίσης και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δίνουν και αυτοί των δικό τους αγώνα για την διατήρηση αυτού του θεσμού. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο μέλλον των παιδιών μας. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πείτε μας τη γνώμη σας, τις απόψεις σας, τις ιδέες σας τις παρατηρήσεις σας και κάντε τις υποδείξεις σας, Ε-mail: sgkdsd@web.de. Με εκτίμηση Το Δ.Σ. του Συλλόγου


10

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίου και Διδάκτορες

υπέρ αποπληρωμής Γερμανικού χρέους

Εκστρατεία υπογραφών έχουν ξεκινήσει Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου και Διδάκτορες, αιτούμενοι την καταβολή των Γερμανικών αποζημιώσεων και την επιστροφή του κατοχικού δανείου. Αυτό το μείζονης σημασίας ζήτημα, που κατά καιρούς έρχεται στην επικαιρότητα, δεν άφησε αδιάφορη την πανεπιστημιακή κινότητα της χώρας, η οποία έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 200.000 υπογραφές. Ανάμεσά τους και υπογραφές από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα του Ολακαυτώματος που ακόμη αναμένουν την έμπρακτη συγνώμη των Γερμανών. Οι υπογραφές συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά από το Φόρουμ Hellenic Professors and PhDs (Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου και Διδάκτορες που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα http://www.greece.org/blogs/wwii/).

Το αίτημα είναι σαφές: «Ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε πρόσφατα ότι η Γερμανία χρωστάει περισσότερα στην Ελλάδα από ότι η Ελλάδα στην Γερμανία. Όπως δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Γερμανική εφημερίδα Die Welt παραδέχθηκε ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα το κατοχικό δάνειο. Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον

Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα - άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, «Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες

δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995. Παρά ταύτα, η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990. Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΜΑΪΟΣ 2013

Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011). Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21, 2011). Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών. Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών.

Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς. Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών».


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΑΪΟΣ 2013

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ… ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

Το παράδειγμα πρότυπο της Coco-mat

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

11

Νέες υπερσύγχρονες Μονάδες Ηλεκτροπαραγωγής Βιοενέργειας

Η Coco- mat και ο Παύλος Ευμορφίδης συνεχίζουν την ανοδική επιχειρηματική πορεία, εγκαινιάζοντας το νέο κατάστημα της εταιρείας στο Βερολίνο. Η Coco- mat διαθέτει πλέον 40 καταστήματα στην Ελλάδα και 30 στο εξωτερικό, εκ των οποίων δέκα βρίσκονται στην Κίνα, έξι στην Ολλανδία, τρία στην Ισπανία και τώρα ανοίγει ένα ακόμη στη Βερολίνο. Όπως είαι λογικό, το 50% του τζίρου της εταιρίας γίνεται πλέον στο εξωτερικό, ενώ στους πελάτες περιλαμβάνονται πολλά ξενοδοχεία. Μεγάλο μέρος της συνταγής της επιτυχίας της εταιρίας αποκαλύπτεται μέσα από τα λόγια του ίδιου του Παύλου Ευμορφίδη, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται καθόλου για αριθμούς, παρά μόνο για τη φιλοσοφία της Coco-mat, όπως λέει στη Deutsche Welle, μετά τα εγκαίνιά του νέου καταστήματος της εταιρίας στο Βερολίνο, τη Παρασκευή 22 Μαρτίου. «Εγώ γυρίζω από το ένα κράτος στο άλλο και πηγαίνω και λέω την ιστορία της Coco-mat. Μου αρέσει αυτό. Δεν πίστεψα σε νούμερα, δεν πίστεψα ποτέ, γι αυτό έρχονται κιόλας. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι η Coco-mat θα είναι αυτή που είναι τώρα, να σου πω την αλήθεια. Και οι ρυθμοί είναι λίγο ξέφρενοι. Μερικές φορές τρελαίνομαι, λέω πού να πας εδώ, πήγαινε κι εκεί, και σε αυτά τα εγκαίνια και στα άλλα, και στη Σεούλ, να σε δουν οι άνθρωποι εκεί. Εγώ πιστεύω στα απλά πράγματα. Στο μυαλό μου έχει μείνει ότι όταν κάνεις τα μικρά πράγματα, τα μεγάλα γίνονται μόνα τους» λέει ο Έλληνας επιχειρηματίας. Η ιστορία της Coco- mat μετρά 25 χρόνια, από τη μέρα δηλαδή που ο Παύλος Ευμορφίδης, 30 χρονών τότε, είχε ξαπλώσει στην παραλία κάπου στην Πελοπόννησο και αναρωτιόταν τι να κάνει στη ζωή του. Η ξεκούραση πάνω στα φύκια του άρεσε τόσο πολύ, που σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να προσφέρει και στους άλλους μία παρόμοια αίσθηση χαλάρωσης, κατασκευάζοντας στρώματα από φυσικά υλικά. Έτσι προέκυψαν τα λιτής και υψηλής αισθητικής προιόντα Coco- mat. Στρώματα, έπιπλα και λευκά είδη στα χρώματα, τις γραμμές και την ποιότητα της εταιρείας επενδύουν τους προσωπικούς χώρους με πολυτέλεια. Φύκια, φυσικό καουτσούκ, ίνες καρύδας, ξύλο που δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία, ίνες καλαμιού και βαμβάκι είναι κάποιες από τις βασικές πρώτες ύλες των προιόντων. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της Coco-mat είναι το έντονο ελ-

ληνικό στοιχείο. Τα προιόντα με τις ονομασίες τους τιμούν την ελληνική μυθολογία, ενώ στα καταστήματα συναντά κανείς ελληνικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών, όπως μαρμελάδες, κοσμήματα, καλλυντικά και ρούχα. «Η φιλοξενία πιστεύω ότι είναι το ιδίωμα του Έλληνα, είναι το χαρακτηριστικό του Έλληνα, είναι ο Έλληνας! Η Coco-mat μεγαλούργησε στο εξωτερικό, γιατί όταν μπαίνει κάποιος του δίνουμε- θα σου δώσαμε κι εσένα πιστεύω- ένα παστέλι, ένα σύκο με καρύδι και ρίγανη. Θα σου δώσουμε ένα χυμό, θα σου πούμε κάτσε μαζί μας. Βλέπεις τα τραπέζια, πελώρια πάντα, έχουμε πάντα φαγητό. Δεν θέλω να αγοράσεις τίποτα, θέλω να σου πω ποιος είμαι. Κι όταν έρθει η ώρα να αγοράσεις, σίγουρα θα αγοράσεις από μας, γιατί έχουμε και τα καλύτερα στρώματα και τις καλύτερες τιμές» υποστηρίζει ο Παύλος Ευμορφίδης. Αντίθετα από την ιδιαίτερη σχέση του επιχειρηματία με το ελληνικό στοιχείο, η σχέση του με τις τράπεζες είναι κακή. Όπως δηλώνει ο ίδιος «Ακούω τράπεζα και φεύγω κι έχω γίνει και καλός δρομέας. Αυτή τη στιγμή έχουμε 70 μαγαζιά. Τώρα είμαστε στο Βερολίνο, σε λίγο ξεκινάμε στο Μιλάνο. Μόνο με ίδια κεφάλαια και με franchising, δηλαδή με ανθρώπους που τους αρέσει να τραβάνε κουπί, να ιδρώνουν σαν εμάς με τα λίγα ή πολλά λεφτά που έχουν. Μπαίνουν στην ομάδα μας και δεν πηγαίνουμε ποτέ στις τράπεζες. Δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με τράπεζα». Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια της Coco-mat είναι η συμμετοχή για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στην διεθνή έκθεση Salone Internazionale del Mobile στο Μιλάνο, και η συνεργασία με ένα ελληνικό εργοστάσιο μαλλιού. Το συμπέρασμα είναι ένα: Η κρίση δεν πτοεί την επιτυχή πραγματοποίηση των καλών επιχειρηματικών ιδεών, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα αλλά και μοχλό προόδου στην πληττόμενη οικονομία της Ελλάδας.

Αποτύπωση έκτασης στην Μάνδρα Αττικής

Ο όμιλος Επενδύσεων και Συμμετοχών MPIMPAS INVESTING GROUP στα πλαίσια του προγράμματος «Περιβάλλον-Πράσινη Ενέργεια» αναπτύσσει την δραστηριότητά του στην βιομηχανία της βιομάζας- βιοενέργειας σε τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδας με την εγκατάσταση ισάριθμων βιομηχανικών μονάδων. Το Project Plan βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης και θα πραγματοποιηθεί στις περιοχές Αττικής (Μάνδρα), Έδεσσας (Βόρεια Ελλάδα), Αιτωλοακαρνανίας (Δυτική Ελλάδα) και Λάρισας (Κεντρική Ελλάδα). Η δραστηριότητα συνίσταται στην αξιοποίηση της ξυλείας και των δασικών-καλλιεργητικών υπολειμμάτων τα οποία μετατρέπονται σε βιομάζα και στην συνέχεια σε ενέργεια. Αυτή η ενεργειακή αξιοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές και στην συγκράτηση του πληθυσμού σε μη αστικά κέντρα με παράλληλη ανάπτυξη τόσο του αγροτικού όσο και του βιομηχανικού τομέα. Ήδη η πρώτη βιομηχανική μονάδα βιομάζας 10 MW εγκαθίσταται σε ιδιόκτητη έκταση 108 στρεμμάτων στην Μάνδρα Αττικής επί της Εθνικής οδού Αθηνών - Θηβών. Η Μονάδα θα είναι ισχύος 10 MW ενώ το κόστος του έργου αγγίζει τα 15.000.000€. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία MPIMPAS INVESTING GROUP Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Συμμετοχών και Επενδύσεων.

MAINSTRASSE 54 D-65451 KELSTERBACH TEL. +49-06107-8137/90240 FAX +49-06107-902435

GRIECHISCHES RESTAURANT - FREMDENZIMMER

Träumen Sie einen Abend lang in unseremRestaurant, lassen Sie sich verwöhnen. Erleben Sie griechisches Flair,-eben Griechenland Wir freuen uns auf Ihren Besuch. Ihre Familie Angelis

e-mail: g.angelis@gmx.de www.zumgruenenbaum.net


Η ΧΡΥΣΗ ΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΠΩΛΕΙΤΑΙ; ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ; ΠΡΟΣΦΟΡΑ ή ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ; Επικοινωνήστε μαζί μας ή στείλτε e-mail στο info@dimotis.eu

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «Η ΧΡΥΣΗ ΑΓΓΕΛΙΑ»

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΟMOΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Πρεσβεία Βερολίνου Διεύθυνση: Jaegerstr. 54-55, 10117 Berlin, Deutschland Τηλ.: (004930) 206260, Fax: (004930) 20626444 Ε-mail: gremb.ber@mfa.gr Website: www.mfa.gr/germany/ Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 10:00-19:00 Πρέσβυς: Ράλλης Δημήτριος - ΠΡΣ Προξενικό Γραφείο Βερολίνου Διεύθυνση: Wittenbergplatz 3A/10789 Berlin Deutschland Τηλ.: (004930) 2137033, 2137034, Fax: (004930) 2182663 Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 0049 171 1047370 Ε-mail: grcon.ber@mfa.gr Website: www.mfa.gr/germany/ Διευθύνων: Κολιάδης Αντώνιος - ΓΠΓ Γραφείο ΟΕΥ Βερολίνου Διεύθυνση: Jaegerstr. 54-55, 10117 Berlin, Deutschland Τηλ.: (004930) 2360990, Fax: (004930) 23609920 Ε-mail: ecocom-berlin@mfa.gr Website: http://www.griechische-botschaft.de, http://agora.mfa.gr/de62 Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 10:00-18:00 Επικεφαλής: Δήμητρα Χριστοδουλοπούλου Γενικό Προξενείο Αμβούργου Διεύθυνση: Neue ABC Str.10, 20354 Hamburg Τηλ.: (004940) 4132430, Fax: (004940) 449648 Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 0049 176281990029 Ε-mail: grgencon.ham@mfa.gr Website: www.mfa.gr/hamburg

Διεύθυνση: Mühlenstr. 40, 51143 Köln, Deutschland Τηλ: +49 2203 9883540, Φαξ: +49 2203 9883541 Ε-mail: info@oek-germany.de http://www.oek-germany.de

Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 09:30-16:30 Γενικός Πρόξενος: Δημάκη Αικατερίνη- ΣΠΑ

Τρίτη 09:30-14:00/16:00-19:00 Γενικός Πρόξενος: Πλεξίδας Νικόλαος - ΠΥΒ

Γενικό Προξενείο Μονάχου Διεύθυνση: Moehlstrasse Str. 22, 81675 Muenchen Τηλ.: (004989) 99886716, 99886723, Fax: (004989) 409626 Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 0049 1746744898 Ε-mail: grgencon.mun@mfa.gr Website: www.mfa.gr/munchen Ωράριο: Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη 8:00-16:00, Πέμπτη 8:00-13:00 & 14:30-18:00 και Παρασκευή 8:00-15:30 (τοπική ώρα Γερμανίας) Γενικός Πρόξενος: Σοφία Γραμματά - ΣΠΑ

Γραφείο ΟΕΥ Ντύσσελντορφ Διεύθυνση: Grafenberger Allee 128 a, 40237 Dusseldorf Τηλ.: (0049211) 68785015, 68785016, Fax: (0049211) 68785033 Ε-mail: ecocom-dusseldorf@mfa.gr Website: http://agora.mfa.gr/de128 Επικεφαλής: Κολλάρος Ιάκωβος - Σ. ΟΕΥ Α

Γραφείο ΟΕΥ Μονάχου Διεύθυνση: Moehlstrasse Str. 22, 81675 Muenchen Τηλ.: (004989) 998867-19, Fax: (004989) 409626 Ε-mail: ecocom-munich@mfa.gr Website: www.grhandel.de, http://agora.mfa.gr/de63 Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 09:30-16:30 Επικεφαλής: Βιτσικουνάκη Δάφνη - Σ. ΟΕΥ Α Γενικό Προξενείο Ντύσσελντορφ Διεύθυνση: Grafenberger Allee 128 a, 40237 Dusseldorf Τηλ.: (0049211) 6878500, Fax: (0049211) 68785033, 68785034 Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 0049 1747681722 Ε-mail: grgencon.ddf@mfa.gr Website: www.mfa.gr/dusseldorf Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 09:30-17:30,

Γενικό Προξενείο Στουτγάρδης Διεύθυνση: Hauptstatter Str. 54, 70178 Stuttgart - Deutschland Τηλ.: (0049711) 22298713-4, Fax: (0049711) 22298740 Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 0049-1511-8156424 Ε-mail: grgencon.stu@mfa.gr Website: www.mfa.gr/stuttgart Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 09:40-16:45, Τρίτη 09:45-14:30/16:30-19:00 Γενικός Πρόξενος: Παναγιώτης Πάρτσος Γενικό Προξενείο Φραγκφούρτης Διεύθυνση: Zeppelinallee 43, 60325 Frankfurt am Main – Deutschland Τηλ.: (004969) 9799120 97991215, Fax: (004969) 97991233, 97991244 Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: 0049-1755132683 Ε-mail: grgencon.fra@mfa.gr Website: www.mfa.gr/frankfurt Ωράριο (ώρα Eλλάδος): 09:30-17:00 Γενικός Πρόξενος: Ευθαλία Κακιοπούλου - ΣΠΑ

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Δορυλαίου 10-12, 115 21 Αθήνα Τηλ.: 0030 210 64 19 000, Fax: 0030 210 64 45 175 URL: http://griechenland.ahk.de E-mail: ahkathen@mail.ahk-germany.de Διευθύνων Σύμβουλος: Μάρτιν Κναπ Παράρτημα Βορείου Ελλάδος Βούλγαρη 50, 542 48 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 0030 2310 32 77 33-35, Fax: 0030 2310 32 77 37 URL: http://griechenland.ahk.de Ε-mail: ahkthess@mail.ahk-germany.de Ειδικός Σύμβουλος: Δρ. Αθανάσιος Κελέμης

ΓΕΡΜΑΝΙKH ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Δ/νση: Καραολή & Δημητρίου 3, 106 75 Κολωνάκι, Αθήνα Τηλ.: 0030/210 7285111, Φαξ: 0030/210 7285335 Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή από 09:00 έως 12:00. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις (και μέσω μηνύματος sms) στο υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο: 0030/6932 338153 (για γερμανόφωνους), 0030/6932 338152 (για ελληνόφωνους). http://www.griechenland.diplo.de

Wohnungsbaugesellschaft der Angestellten der ATE Bank

ΜΗΛΙΕΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ

Bebaubaubare Grundstücke in der Gegend von Milies in Nord Euböa innerhalb

Baugebietes für nur EUR €12.500 Der Vorstand unserer Baugesellschaft bietet Ihnen eine sichere und profitable Investition Ihrer Gelder mit dem Kauf eines Grundstückes in dem Baugebiet Milies Istieas zum Vorteilspreis von EUR 12.500,00.

ĸ›ūųŤůŤŭŚŧůŞŮŤŭ

440 und 510 qm liegen an der öffentlichen Strasse innerhalb eines Baugebietes und sind alle bebaubar. Je nach Größe des Grundstücks kann darauf ein Wohnhaus mit einer Wohnfläche ab 200 qm plus Keller und Garage gebaut werden.

Istiea Milies ist ein pitoreskes Dorf am Fuß der Berge in Nord Euböa. Es ist 12 Km von Istiea, 32 Km von Edipso und 2,5 Stunden Fahrtzeit von Athen entfernt. Das Dorf könnenSie entweder per Fähre über Arkitsa und Edipso, oder per Auto über Halkida (170 Km) erreichen. Eine Strecke führt 90 Km über die Dörfer Prokopi, Madoudi und Agia Anna. Die andere Strecke führt durch die Dörfer Madoudi, Limni Euböa, Rowies und Edipsos.

In dem Vorteilspreis von EUR 12.500,00 pro Grundstück sind schon die Kosten der Baugesellschaft enthalten. Alle Interessenten mögen bitte den Betrag von EUR 300,00 pro Grundstück auf das Konto 01704 005808-03 bei der ATE Bank überweisen und den Zahlungsnachweis an die Wohnungsbaugesellschaft mit ihrem Namen und einer Telefonnummer schicken.

Die angebotenen Grundstücke befinden sich am Dorfrand in einer herrlichen grünen Umgebung, geprägt von Kirschbäumen. Sie bieten alle einen uneingeschränkten Panoramablick auf die umliegende Gegend sowie auf Pilio und die Bucht von Pagasitikos. Die Grundstücke mit einer Größe zwischen

Für mehr Informationen können Sie sich an die Büros der Wohnungsbaugesellschaft wenden. Ansprechpartner sind Herr Antonis Athanasakos (Tel. +30 210 3224989) und Frau Georgia Koufogianni (Tel. +30 210 3236 085). Kontaktaufnahme mobil +30 6973799965 und +30 6945440205.

GÜNSTIGE INVESTITION IN GRUNDVERMÖGEN MIT SICHEREM WERTZUWACHS

ŏŞŬŞŨŜŞŌŏŸŬŠūŰ

ŇŚŞŞ›ŷůŤũŚŧůŞŮŤ

¨ŦŞšŬū—ś›ŬūŭůŤũŚŧůŞŮŤ

Wohnungsbaugesellschaft der Angestellten der ATE Bank von Griechenland Ecke Stadiou 10 und Omirou 4 (6. Etage), 10564 Athen, Tel.: +30 210 3224989 und +30 210 3236085, Fax.: +30 210 3230414, E-Mail: osyate@osyate.gr, url: www.osyate.gr


14

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

H Aegean πετάει για Βουδαπέστη! Η Βουδαπέστη είναι ο νέος προορισμός που εντάχθηκε στα δρομολόγια της Aegean, κερδίζοντας έδαφος στο κενό που άφησε ο ουγγρικός αερομεταφορέας MALEV.

Η Tensi Aviation, η αντιπρόσωπος της Aegean στην Ουγγαρία, στις 10 Απριλίου πραγματοποίησε εκδήλωση με τη στήριξη του Γραφείου ΕΟΤ Αυστρίας - Ουγγαρίας και του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στη Βουδαπέστη, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Γιανακάκη, κατά την οποία ενημερώθηκαν για το νέο δρομολόγιο της εταιρείας οι τουριστικοί φορείς της Ουγγγαρίας. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων ξεκινά στις 15 Μαίου και λήγει 26 Οκτωβρίου, 3 φορές την εβδομάδα, Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο. Επίσης πτήσεις προς Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ηράκλειο, Χανιά, Μύκονο και Σαντορίνη, με ανταπόκριση μέσω Αθήνας. Η Ελλάδα συνιστά έναν από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς των Ούγγρων, καθώς 150.000 επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας, κυρίως οδικώς. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν και οι Ούγγροι Tour Operators, σύμφωνα με τους οποίους η πορεία των κρατήσεων με προορισμό την Ελλάδα, έχει ανοδική πορεία της τάξης του 20%.

ΜΑΪΟΣ 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΛΓΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΧΑΝΣ ΦΟΥΧΤΕΛ Η σύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, μέσω ενός πρότυπου προγράμματος που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Γερμανία και σε άλλες χώρες ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας Χανς Φούχτελ, παρουσία του Οτο Ρεχάγκελ.

Το πρόγραμμα βασίζεται κυρίως στη στήριξη των τουριστικών επισειρήσεων, αλλά θα μπορούσε να να λειτουργήσει ενισχυτικά και παράλληλα με τα προγράμματα του Υπουργείου Τουρισμού για την επαγγελματική τουριστική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι σπουδαστές θα προσλαμβάνονται άμεσα από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις παράλληλα με τις σπουδές τους, κάνοντας έμμισθη πρακτική άσκηση.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως η προώθηση του περιηγητικού και περιπατητικού τουρισμού, που θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας. Αναφορά έγινε και στον αθλητικό τουρισμό όπου η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, ζήτησε τη συνδρομή του πρώην Ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής Ελλάδος κ. Ότο Ρεχάγκελ οποίος ήταν παρών στη συνάντηση.

Σε δηλώσεις της η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι στηρίζει το εν λόγω πρότυπο πρόγραμμα, που είναι απόρροια της ελληνογερμανικής συνεργασίας σε θέματα τουρισμού, καθώς και ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕΡ, ΑΣΤΕΑΝ) και της δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής τουριστικής εκπαίδευσης (ΙΕΚ και ΕΠΑΣ). Στην αναζωογόνηση του νευραλγικού τομέα του τουρισμού, αλλά και στην καταπολέμιση της ανεργίας στους νέους αποσκοπούν και τα Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης για εργαζομένους, εποχιακά εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες, που δραστηριο- ποιούνται σε επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού.

«Επιδιώκουμε να προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κατάρτιση σε σπουδαστές που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ξενοδοχειακό κλάδο», τόνισε και πρόσθεσε ότι: «Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενσωματώθηκε η λειτουργία των σχολών του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στο Υπουργείο Τουρισμού. Οι σχολές λειτουργούν κανονικά και επιλύονται άμεσα και οι τελευταίες διοικητικές λεπτομέρειες». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας κ. Χανς Φούχτελ, κάλεσε τους γερμανούς να επισκεφτούν την Ελλάδα, ενώ επικρότησε την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να προωθήσει το θέμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, γιατί όπως είπε θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΘΕΜΑ ΣΤΑ ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΜΜΕ Η χώρας μας και ο τουρισμός της κυριαρχούν στην ατζέντα των αυστριακών ΜΜΕ, με αφορμή τη συνέντευξη τύπου του τουριστικού ομίλου Verkehrsbüro (στον οποίο ανήκουν η αλυσίδα ταξιδιωτικών γραφείων Ruefa Reisen και οι εταιρίες T.O. Ruefa και Hofer Reisen) και την αναφορά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Αυστρία για Ελλάδα. Στην «αναγέννηση» της Ελλάδας ως τουριστικός προορισμός, αναφέρθηκε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης ORF. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το 2012 η Τουρκία ήρθε πρώτη στις προτιμήσεις των Αυστριακών με ποσοστό 15,8%, η Ισπανία δεύτερη με 12,3% και η Ελλάδα τρίτη με ποσοστό 9,1%, ενώ φέτος η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, μετά την Τουρκία, με ποσοστό 12,6% στον όμιλο. Στόχος της Ελλάδας είναι 17 εκατομμύρια τουρίστες για το 2013, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι Αυστριακοί. Τα στοιχεία του Verkehrsbüro «γνέφουν

καταφατικά» προς τον στόχο αυτό, καθώς συνιστούν αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Αυστρία προς την Ελλάδα κατά 40%. Η ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα πρωτοστάτησε στο αντίστοιχο ρεπορτάζ του ORF στην ενημερωτική εκπομπή «ZiB Magazin».Ο Markus Jurasek, από τον τουριστικό οργανισμό TUI, δήλωσε στην εκπομπή ότι αν και η μείωση στις κρατήσεις για την Ελλάδα πέρυσι ανέρχονταν σε διψήφιο αριθμό, όσοι επισκέφτηκαν τη χώρα αποκόμισαν θετικές εντυπώσεις και συνεπώς αναμένεται μεγάλη άνοδος στην τουριστική κίνηση στη χώρα. Επίσης, το ρεπορτάζ φιλοξένησε δηλώσεις και της κας ΓραμματικούNunner από το Γραφείο ΕΟΤ Βιέννης, η οποία υπογράμμισε το πολύ θετικό κλίμα των Αυστριακών έναντι της Ελλάδας. Αλλά και τα υπόλοιπα μέσα της Αυστρίας δεν έμειναν αμέτοχα και έσπευσαν να ενισχύσουν το θετικό κλίμα προς τον τουρισμό στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, η Wiener Zeitung αναφέρει

«Comeback για τα ταξίδια στην Ελλάδα», η Der Standard: «Η Ελλάδα κερδίζει φίλους», η Kurier: «Η Τουρκία είναι πρώτη, αλλά η Ελλάδα κερδίζει έδαφος» και οι Kronen Ζeitung και Österreich: «Η Ελλάδα ως hit του καλοκαιριού». Επίσης το επαγγελματικό περιοδικό TiP στη διαδικτυακή του έκδοση tip-online, αναφέρει ότι η Ελλάδα καλύπτει την περσινή μείωση.


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΑΪΟΣ 2013

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

15

PROWEIN 2013 ΣΤΟ DÜSSELDORFΓεύσεις Ελλάδας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνής έκθεση κρασιού και οινοπνευματόδων ποτών, που πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ από 24 έως 26 Μαρτίου.

Τα παραδοσιακά τραπεζάκια, οι ευγενικές φιγούρες των παραγωγών, οι μεθυστικές μυρωδιές και η απλόχερη ελληνική φιλοξενία κέρδισαν τις εντυπώσεις.

Παρασημοφόρηση του Πρέσβη της Ελλάδας από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck απένειμε στον Πρέσβη της Ελλάδος στη Γερμανία κ. Δημήτριο Ράλλη τον Μέγα Σταυρό της Αξίας του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Großes Verdienstkreuz des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland).

Πάνω από 44.000 επισκέπτες (σ.σ. ProWein 2012: 40.667 επισκέπτες) από όλο τον κόσμο τίμησαν με την παρουσία τους την φετινή έκθεση, η οποία συγκεντρώνει από το 1994 τους πιο σημαντικούς παράγοντες στο διεθνή χώρο. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δει και να δοκιμάσει από κοντά τα προϊόντα των 4.783 εκθετών από 48 χώρες.

Η Ελλάδα έδωσε δυναμικό παρών με 62 εκθέτες. Ο «ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ» ήταν εκεί και επισκέφτηκε τα ελληνικά περίπτερα. Οι ελληνικές μυρωδιές και γεύσεις κέρδισαν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Το κρασί, η ρετσίνα, τα λικέρ, τα τσίπουρο και το ούζο είχαν την τιμητική τους και έδιναν στον χώρο γεύση και παράδοση... Ελλάδας. Ανάμεσα στα προιόντα ξεχώρισαν η ρετσίνα Κεχριμπάρι, ο Genesis οίνος ερυθρός, το απίθανο λικέρ κράνο, το καρυδάκι DORIKI, το παλαιωμένο Τσίπουρο Τσιλιλή 5 ετών DARK CAVE και το Ροζέ ΜΕΤΕΩΡΟ (σ.σ. χρυσό μετάλλιο στο Berliner Wein Trophy 2013).

Να μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε στο περίπτερο DICTADOR Colombian Rum - Since 1913 με τα καταπληκτικά κορίτσια του που άναβαν φωτιές στους επισκέπτες του περιπτέρου αλλά και στους περαστικούς... Το ραντεβού ανανεώνεται για την επόμενη χρόνια στο ProWein 2014 που θα γίνει στις 23-25 Μαρτίου. B.K.

Η παρασημοφόρηση πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Gauck σε τελετή που έλαβε χώρα στις 21 Μαρτίου 2013, κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Πρέσβη κ. Ράλλη στο Ανάκτορο Bellevue, σε αναγνώριση της ιδιαίτερης συμβολής του στη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Βερολίνο.

QUALITÄTS ECK ESSEN & TRINKEN

Hedderichstraße 132, 60596 ffm / Sachsenhausen TEL. / FAX: 069-616644

in Sachsenhausen

Öffnungszeiten Mo.- Sa. 17:00 - 24:00 Uhr So. ab. 12:00 Uhr Durchgehend


16

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΑΪΟΣ 2013

Η κρίση στην Ευρώπη θα θυσιάσει το περιβάλλον;

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Το περιβάλλον είχε την τιμητική του στο στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Μαρτίου. Ζητήματα πράσινων μοντέλων οικονομίας, αειφορικής διαχείρησης του περιβάλλοντος αλλά και συσχετισμού της οικονομικής κρίσης με την οικολογική καταστροφή αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα των ομιλιών. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Χρυσόγελος που μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο τρόπος που προσεγγίζεται το περιβάλλον και η διαχείρισή του, ότι δηλαδή πρέπει να θυσιαστεί τώρα για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση είναι εντελώς λάθος. Το περιβάλλον σχετίζεται με την ποιότητα ζωής μας αλλά και με την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Δεν πρέπει να προσθέσουμε στη δημοσιονομικό και κοινωνικό χρέος και επιπλέον περιβαλλοντικό χρέος. Αντιθέτως, η προστασία και η διαχείριση του περιβάλλοντος αποτελούν τη βάση για μια νέα οικονομία, μια πράσινη οικονομία που θα είναι προς όφελος και της κοινωνίας και της απασχόλησης. Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχει τεράστιο δυναμικό σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο σε τομείς όπως είναι η βιο-οικονομία, η θαλάσσια οικονομία, η αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων, της ενέργειας και του νερού, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιώσιμη αλιεία, η αποκατάσταση των υπηρεσιών του οικοσυστήματος. Εκθέσεις της Κομισιόν δείχνουν ότι στην πράσινη οικονομία μπορεί να δημιουργηθούν 20.000.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Είναι, λοιπόν, η ώρα των βαθιών αλλαγών. Η πραγματικότητα είναι γκρίζα, αλλά δεν έχει χαθεί η μάχη αν γίνει κατανοητό ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η αλλαγή νοοτροπίας στη διαχείρισή του αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβίωσή μας. Κι ένα μόνο στοιχείο θα ήταν κανονικά αρκετό να καταλάβουμε τη σύνδεση οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμάει το κόστος της κλιματικής αλλαγής για

την Ελλάδα, αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, σε 700 δις Ευρώ μέσα σε αυτό τον αιώνα, δηλαδή δυο φορές το δημοσιονομικό χρέος. Είναι εφικτό να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας τοπικά μηδενίζοντας τα σκουπίδια μας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Ιταλία. Δεν είναι διόλου ανάγκη να επενδύουμε σε εξορυκτικές δραστηριότητες όπως αυτές στη Χαλκιδική και στη Θράκη τη στιγμή που δεν έχουμε διερευνήσει ούτε στο ελάχιστο τις δυνατότητες της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης πολύτιμων μετάλλων. Στο Βέλγιο εδρεύει η εταιρεία Umicore που ανακυκλώνει μέταλλα. Έχει τζίρο σε ένα χρόνο 14.5 δις όσο περίπου η αξία όλου του χρυσαφιού της Χαλκιδικής και απασχολεί 14.500 εργαζόμενους. Ακόμα και σε αυτές τις ζοφερές συνθήκες λοιπόν υπάρχουν λύσεις. Αρκεί να το αποφασίσουμε και να στηριχτούμε σε καταρτισμένους ανθρώπους και για το σχεδιασμό και για την υλοποίηση». Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Σταύρος Δήμας, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο οποίος ανέλυσε τη σχέση μεταξύ της οικονομικής κρίσης σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης και της επιδείνωσης των περιβαλλοντικών πολιτικών στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το περιβάλλον προσφέρει μια ευκαιρία για χτίσιμο μιας νέας οικονομίας πάνω σε πράσινες βάσεις. Ο Γιάννης Φίλης, Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος τόνισε τη σημασία αλλαγής του αδιέξοδου οικονομικού μοντέλου που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες. Εξήγησε πως η οικονομική κρίση μπορεί να επιδείνωσε τον τρόπο αντιμετώπισης περιβαλλοντικών ζητημάτων

αλλά το πρόβλημα προϋπήρχε. Ο Γρηγόρης Τσάλτας, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστήμιου, ο οποίος μίλησε για το πολύ καλό θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ευρώπη σχετικά με το περιβάλλον, το οποίο όμως καταπατείται στις χώρες του Νότου με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Η Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής WWFΕλλάς, η οποία παρουσίασε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος καθώς το WWF-Ελλάς έχει δημιουργήσει το περιβαλλοντικό παρατηρητήριο για τις επιπτώσεις της κρίσης Crisis Watch. Ο Nίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής GREENPEACE, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι η οικονομική κρίση έχει ήδη θυσιάσει το περιβάλλον. Παρά το ότι η Greenpeace έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικών προτύπων και υπήρξε μια σύντομη αναλαμπή στο θέμα της πράσινης οικονομίας, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σαφής υποβάθμιση και οπισθοχώρηση. Ο Λάκης Κουκιάσας, Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ο οποίος μίλησε για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης μακριά από μεγάλους δρόμους και αυθαίρετα που να επικεντρώνεται σε ήπιες μορφές τουρισμού, σε κίνητρα βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων όπως το νερό και σε επενδύσεις σε μέσα σταθερής τροχιάς όπως το τρένο. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο συστημικό χαρακτήρα της κρίσης και τόνισε την ανάγκη ανάδειξης νέων πολιτικών δυνάμεων που θα ερ-

γαστούν για τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός συμφώνου βιώσιμης ευημερίας για διέξοδο από την πολύπλευρη κρίση. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης και εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών που ενεργοποιούνται για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων στην Ελλάδα, καταθέτοντας την πολύτιμη εμπειρία τους. Πιο συγκεκριμένα, ο Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων παρουσίασε τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας στη Χαλκιδική ενάντια στις εξορύξεις στους οποίους συμμετέχει εδώ και 15 χρόνια. Ο Παύλος Κοντογιάννης από την «Κίνηση για την Προστασία του Αώου» μίλησε για το σχέδιο κατασκευή φραγμάτων μέσα στην προστατευόμενη ζώνη στην Βάγια Κάλντα και τις συνεπαγόμενες καταστροφές στο περιβάλλον. Ο Θανάσης Παντέλογλου από το Ινστιτούτο Τοπικής και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΤΑΠ) παρουσίασε το απόσταγμα της εμπειρίας του από τους αγώνες 15 χρόνων ενάντια στις πολιτικές που είναι υπεύθυνες για την ρύπανση του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής με βαρέα μέταλλα και τις τραγικές της συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο περιβάλλον. Επιπλέον, παρεμβάσεις έκαναν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει στην προστασία του Περιβάλλοντος, δημιουργώντας τις βάσιες ενός γόνιμου διαλόγου. Ο Κώστας Διάκος, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, επικεφαλής της παράταξης «ΑΤΤ.ΟΙΚ.Α», τόνισε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι επιθετική πλέον αλλά ήπια, αποκεντρωμένη και άρα ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να ενισχυθεί. Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» χαρακτήρισε κλειδί την αλλαγή της νοοτροπίας που θεωρεί την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ως εμπόδιο στην ανάπτυξη. Τέλος, ο Γιώργος Δημαράς, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής με την «ΑΤΤ.ΟΙΚ.Α», μίλησε για το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο προβάλλεται μονομερώς από τα ΜΜΕ και το οικονομικό σύστημα ως μονόδρομος και το οποίο χαρακτήρισε ανισόρροπο.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΑΪΟΣ 2013

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

17

Η έκθεση «Άγιον Όρος» του Ευθύμιου Βαρλάμη ταξιδεύει στην καρδιά της Ευρώπης Η έκθεση του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα και εικαστικού Ευθύμιου Βαρλάμη «Mount Athos - A European Project For Peace» εγκαινιάστηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου στην κεντρική αίθουσα Yehudi Menuhin του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και έληξε στις 4 Απριλίου. Η έκθεση ταξίδεψε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην καρδιά της Ευρώπης, μεταδίδοντας τις αξίες και το πνεύμα της Αγιορείτικης ζωής. Όπως και ο ίδιος ο δημιουργός σημειώνει χαρακτηριστικά, «Το Άγιον Όρος μιλάει στην ψυχή μας, μας διδάσκει τη λιτότητα και την ταπείνωση, την ευγνωμοσύνη και τη δοξολογία, αλλά το κυριότερο διευκολύνει την υπέρβαση. Κάθε Έλληνας φυλάει μέσα στην καρδιά του το δικό του προσωπικό Άγιον Όρος και αυτό μας ενώνει να κρατήσουμε τις αρχέγονες αξίες που οδηγούν την ανθρωπότητα στο φως, την αλήθεια. Γιατί η μόνη και απόλυτη αλήθεια είναι ο Θεός». Η έκθεση είναι μια εικαστική αναπαράσταση της Αθωνικής πολιτείας και περιλαμβάνει πίνακες, γλυπτά και εγκαταστάσεις, πρωτότυπα σκηνοθετημένα. Τα περισσότερα ζωγραφικά έργα απεικονίζουν μοναστήρια, σκήτες και τοπία του Αγίου Όρους. Η ζωγραφική συνδυάζεται με κατασκευές στο χώρο και συνοδεύεται από μουσική επέν-

λευτής της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλης Κανάκας, ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Παντελεήμων, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., Πρέσβης Ανδρέας Παπασταύρου και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής. Το συντονισμό και την οργάνωση της έκθεσης, που μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδιάζεται η παγκόσμια περιοδεία της στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, έχει αναλάβει το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας, που ιδρύθηκε το 1980 με την υποστήριξη και καθοδήγηση του Ευθύμιου Βαρλάμη. δυση ώστε να δίνει τη αίσθηση στον επισκέπτη ότι μεταφερθεί στο Άγιον Όρος και μετέχει της ατμόσφαιρας και των αξιών της αγιορείτικης κληρονομιάς. Οι αρμονικές γραμμές, η λιτή αισθητική και οι χρωματικοί τόνοι εκφράζουν το αίσθημα του ωραίου και ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην μοναστική απλότητα, τη φύση και την αλήθεια του Αγίου όρους. Ο Ευθύμιος Βαρλάμης στέλνει μήνυμα ειρήνης αναπαριστώντας όψεις του πιο σημαντικού θησαυρού της Ευρώπης, όπως χαρακτηρίζει το Άγιον Όρος και τονίζει ότι η αξία του επιβεβαιώνεται στο πέρασμα των

Δυναμική η παρουσία της Ελληνικής Κοινότητας Κάρλφεστ Με μεγάλη συμμετοχή μεγάλων και μικρών πραγματοποιήθηκε από της Ελληνική Kοινότητα Κάρλφεστ ο καθιερωμένος καθαρισμός της πόλης, το Σάββατο 13 Απριλίου. Παρά τη μικρή συμμετοχή των Ελλήνων στην Αντιναζιστική διαδήλωση στο Μόναχο, με αφορμή τη δίκη μελών της NSU, τους εκατοντάδες συγκεντρωμενους χαιρέτησε ο Παύλος Δέλκος. Υπενθυμίζουμε ότι η NSU κατηγορείται για τη δολοφονία μεταναστών, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας και μιαςγυναίκας αστυνομικού. Δυναμική είναι η παρουσία και στον τομέα της εκπαίδευσης, που είναι ύψιστης σημασίας για τους ομογενείς. Η υποβάθμιση των ελληνικών σχολείων τους έχει θορυβήσει και στέλνουν καθημερινώς γράμματα και e-mails στο αρμόδιο υπουργείο, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Στόχος όλων η επίλυση των προβλημάτων των ελλήνων μεταναστών και η ελληνόγλωσση παιδεία και εκπαίδευση.

αιώνων, ενώ αποτελεί παράδειγμα για τους νέους της Ευρώπης, που η πολιτική δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει μόνο με την εξασφάλιση εργασίας στην βιομηχανική παραγωγή. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που οργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τίμησαν με την παρουσία τους ο καλλιτέχνης Ευθύμιος Βαρλάμης, οι Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά και Othmar Karas, οι Ευρωβουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου, Γιώργος Παπανικολάου και Συλβάνα Ράπτη, η Βου-

«Σκηνοθετημένα είδωλα και μικρές φιγούρες» Έκθεση «Σκηνοθετημένα είδωλα και μικρές φιγούρες» του Gösta Hellner στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου, Wittenbergplatz 3 A, 10789 Berlin. Διάρκεια της έκθεσης: 25 Απριλίου έως 23 Μαΐου 2013. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή από 10:00 έως 16:00. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι κτίζουν ναούς και ιερά σε ιδιαίτερα ωραία τοπία. Στην ζωγραφική των σπηλαίων διακρίνει κανείς μαγικά σχέδια με ζώα. Κυκλαδικά ειδώλια και μινωικές πήλινες κούκλες δημιουργούνται για την εξασφάλιση της ευφορίας. Συχνά τέτοιες παραστάσεις έχουν μυστικιστικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Οι χριστιανοί κτίζουν εκκλησίες και καθεδρικούς ναούς. Σε πολλούς τόπους λατρείας υπάρχει μια θέση για αφιερώματα. Πέτρες, στήλες και τραπέζια είναι φορτωμένα από δώρα προς τους θεούς και μικρά ειδώλια. Πάνω στους βωμούς του Gösta Hellner παρουσιάζονται, σαν σε μια σκηνή, πολύχρωμες κούκλες και χαριτωμένα αντικείμενα. Ο Gösta Hellner γεννήθηκε το 1937 στο Münster της Βεστφαλίας.

Σπούδασε φωτογραφία και γραφικές τέχνες στην Ανωτάτη Ακαδημία Φωτογραφίας του Μονάχου. Το 1963 μετακόμισε στην Ελλάδα, όπου επί 25 χρόνια εργάσθηκε ως φωτογράφος στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Σε ένα από τα ταξίδια του ανακαλύπτει το νησί της Άνδρου. Εκεί θα εγκατασταθεί και θα οργανώσει το ατελιέ του. Θα διαχωριστεί από τα καλλιτεχνικά κινήματα που επικρατούν και θα δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο με φιγούρες, δέντρα και ζώα από χαρτοπολτό, βωμούς με κούκλες και αντικείμενα ως αφιερώματα. Ζει στην Άνδρο, την Αθήνα και το Βερολίνο. Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Παράρτημα Βερολίνου Griechische Kulturstiftung Zweigstelle Berlin Wittenbergplatz 3A D-10789 Berlin Tel.: +49 (0)30 2143-386/-287, 214 75 171 Fax: +49 (0)30 2143-486, 214 75 172 www.griechische-kultur.de

Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τον Ευθύμιο Βαρλάμη • Γεννήθηκε το 1942 στη Βέροια, σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βιέννης και δίδαξε σε διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και Ακαδημίες. • Τα τελευταία 50 χρόνια ζει στην Αυστρία. • Από το 1992 διευθύνει το Διεθνές Ινστιτούτο για το Σχεδιασμό και την Επικοινωνία I.DE.A. στην Αυστρία. • Είναι ο δημιουργός της θεωρίας της Προαρχιτεκτονικής και της Σχολής των Αισθήσεων, που για πρώτη φορά παρουσίασε στο Γερμανικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής (D.A.M.) της Φρανκφούρτης στην έκθεσή του Une cité imaginaire. • Πραγματοποίησε σειρά από πειραματικά ερευνητικά προγράμματα όπως η «Σαντορίνη, Παγκόσμια Οικολογική Ακαδημία», που οργάνωσε με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεσογειακών Πανεπιστημίων. • Στην έκθεσή του «Το τέλος της Ατλαντίδας - Αρχιτεκτονικές Ουτοπίες», στο Grand Palais, στο Παρίσι, υποστήριξε την αναγκαιότητα της σύνδεσης της μεταβιομηχανικής κοινωνίας με την οργανική πραγματικότητα της φύσης. • Το 1993 στο Convention Center της Νέας Υόρκης έκανε διεθνή επιτυχία την ιδέα της Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής • Το 1995 ζωγράφισε 12 πίνακες από την Αποκάλυψη του Ιωάννη στα πλαίσια του εορτασμού από το Οικουμενικό Πατριαρχείο των 1900 χρόνων της συγγραφής του έργου του στην Πάτμο. • Προτάθηκε για το «Βραβείο Kyoto 2002» στις τέχνες και τη φιλοσοφία. • Για περισσότερο από 10 χρόνια αφοσιώθηκε στο μεγάλο εικονογραφικό project του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2.000» και δημιούργησε περισσότερα από 1.500 έργα με θέμα το Μέξαλέξανδρο (πίνακες, γλυπτά, εγκαταστάσεις), που παρουσιάστηκαν για πτώτη φορά το 1997 στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου και των Ο.Τ.Α. της Βόρειας Ελλάδας και συνεχίζει να περιοδεύει σε όλο τον κόσμο.


18

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣΗ ΜΕΓΑΛΗ ΦΥΓΗ Τ Το επίπεδο των ειδικευόμενων γιατρών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να έχει πέσει. Γιατί οι καλύτεροι, που έχουν και τη δύναμη, προσπαθούν να φύγουν. Μεγάλος αριθμός πηγαίνει στη Γερμανία. Οι ίδιοι οι Γερμανοί λένε ότι οι Έλληνες τελειόφοιτοι γιατροί είναι από τις καλύτερες ομάδες στη χώρα.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ζουν στο εξωτερικό πρέπει να δηλώσουν τον Α.Φ.Μ. και τον Α.Μ.Κ.Α. Τον Α.Φ.Μ. και τον Α.Μ.Κ.Α. Θα πρέπει να δηλώσουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό. Σύμφωνα, με ανακοίνωση του Ιδρύματος, που αφορά ειδικότερα τους ασφαλισμένους που υπάγονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών, έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης όσων δεν διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) ή δεν έχουν γνωστοποιήσει τα στοιχεία αυτό στην αρμόδια υπηρεσία του ασφαλιστικού τους φορέα στην Ελλάδα και πρόκειται να ανασταλεί σε όσους συνταξιούχους δεν έχουν γνωστοποιήσει ένα από τα δύο αυτό στοιχεία. Για το λόγο αυτό, στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr) λειτουργεί ειδική εφαρμογή Πληροφόρηση συνταξιούχων εξωτερικού, στην οποία οι συνταξιούχοι θα πρέπει να καταχωρούν τον Α.Μ.Κ.Α. και τον Α.Φ.Μ., καθώς και τα ζητούμενα ατομικά στοιχεία τους, από την οποία θα ενημερώνονται μεταγενέστερα και για την τακτοποίηση της πληρωμής της σύνταξης τους. Για κάθε αναγκαία πληροφορία σχετικά με τον Α.Μ.Κ.Α. οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδαwww.amka.gr, ενώ στην περίπτωση που δεν διαθέτουν Α.Μ.Κ.Α., θα πρέπει να μεριμνήσουν αμέσως για την έκδοση του, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω πληρεξουσίου, απευθυνόμενοι σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (www.kep.gov.gr) ή στα Γραφεία Α.Μ.Κ.Α. που λειτουργούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι συνταξιούχοι που θα εκδώσουν Α.Μ.Κ.Α. πρέπει να δηλώσουν οπωσδήποτε ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας στην Ελλάδα. Εάν δεν διαθέτουν κατοικία, θα πρέπει να δηλώσουν την ταχυδρομική διεύθυνση του Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών (Αγησιλάου 48, Τ.Κ. 10436 Αθήνα), ενώ, εάν η διαδικασία γίνεται μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου, πρέπει να δηλωθεί η διεύθυνση κατοικίας του προσώπου αυτού. Οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν Α.Φ.Μ. μπορούν να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού (Μετσόβου 4, Αθήνα, τηλ.: 2108204606, 2108204648-9, fax: 210 8204653, e-mail: doykatex@1850.syzefxis.gov.gr), είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία έκδοσης Α.Φ.Μ. και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ζητούνται συνεργάτες, παραγωγοί διαφήμισης και διανομείς για την μηνιαία Ελληνική εφημερίδα της Γερμανίας «Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ» για κρατίδια της Βαυαρίας, Βάδης-Βυρτεμβέργης, Έσσης, Ρηνανίας - Παλατινάτο και Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Μόνο σοβαρές προτάσεις Τηλ.: 0 176 97437338, +30 6977232183 Γιάννης Κοντογεώργος

ΜΑΪΟΣ 2013

O Γιάννης Άγγελος Τράντος είναι στο 5ο έτος, στην Ιατρική Αθηνων. Το μέλλον για τους περισσότερους συμφοιτητές μου, λέει, είναι ανεργία ή μετανάστευση. «Θέλω να μείνω Ελλάδα, γιατί δεν νομίζω ότι μετά τις σπουδές μας το όνειρό μας είναι να γίνουμε επιστημονικοί μετανάστες. Δυστυχώς, αυτό είναι το μελλον που μας προσφέρουν» λέει ο νεαρός φοιτητής. «Όταν νοσοκομεία κλείνουν λόγω υποχρηματοδότησης, όταν άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι υποστελεχωμένα, όταν το μέλλον μας είναι στον αέρα και οι κρατούντες μάς ... διαγράφουν ως γενιά, τότε ένα κομμάτι της νέας γενιάς σκέφτεται, δυστυχώς, τη φυγή στο εξωτερικό». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Λέντζας, φοιτητής στο τμήμα ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λέει ότι «η φυγή στο εξωετρικό είναι μονόδρομος». Δεκάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες και ειδικοί εγκαταλείπουν μαζικά τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα για να βρουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Η κρίση, η ανεργία, ο φόβος για μια ζωή δίχως μέλλον, διώχνει από τη χωρα τα παιδιά της... Περισσότεροι από 120.000 Έλληνες επιστήμονες και ειδικοί έχουν εγκαταλείψει την Ελλαδα, λέει ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα με δείγμα 2.800 Ελλήνων επιστημόνων, εργαζομένων στο εξωτερικό. «Στα τέλη του 2010, 10% του επιστη-

μονικού δυναμικού της χώρας -κάπου 120.000 άνθρωποιβρίσκονταν στο εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να μας ανησυχεί για το πού πάει η χωρα. Οι επιστήμονες αυτοί έχουν πάει σε πολλές χώρες κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική. Είναι άνθρωποι με πολύ καλές σπουδές, με διδακτορικό και μάστερ, κάτι που σημαίνει ότι ποιοτικά η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη από το 10%. Το επιστημονικό αυτό δυναμικό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας, καθώς δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη, χάνοντάς το. Υπάρχουν καθηγητές πανεπιστημίου που δεν μπορούν να τα

βγάλουν πέρα οικονομικά και φεύγουν με τριετή άδεια άνευ αποδοχών για να πάνε σε άλλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού και να βγάλουν χρήματα για να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Αυτό είναι μια πάρα πολύ κακή ένδειξη για την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνικη κοινωνια» λέει\ ο κ. Λαμπριανίδης.

Περίπου 300.000 Ελληνες επιστήμονες έτοιμοι για μετανάστευση

«Με την ανεργία περίπου στο 30% και την εργασία να υποβαθμίζεται συνεχώς ως περιεχόμενο, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ένας αριθμός 300.000 Ελλήνων, στην πλειονότητά τους ειδικευμένοι επιστήμονες, που έχουν συμπληρώσει βιογραφικά για να μεταναστεύσουν. Παρατηρείται φυγή ειδικά προς τη Γερμανία. Οι ίδιοι οι Γερμανοί λένε ότι τα τελευταία δύο χρονια, 35.000 Έλληνες ειδικευμένοι έχουν ήδη εγκατασταθεί και εργάζονται στη Γερμανία. Άλλοι 25.000 αναμένεται να πάνε το 2013. Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε νόμο για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών από την αλλοδαπή. Περισσότεροι από 8.500 αλλοδαποί γιατροί έχουν υποβάλει αίτηση για αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους στη Γερμανία, ώστε να εργαστούν στη χώρα. Οι μνήμες από τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα των δεκαετιών του 1960 και του 1970 από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου προς τη Γερμανία ξυπνούν και πάλι. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ποιοτική άποψη. Γίνεται μαζική απογύμνωση των ευρωπαϊκών χωρών του νότου από τους μορφωμένους νέους, ανώτερης και ανώτατης μόρφωσης και όχι από τους ανειδίκευτους «γκασταρμπάιτερ», όπως οι γονείς και οι παπούδες τους. Οι ανεπτυγμένες χώρες τού ευρωπαϊκου βορρά παίρνουν έτοιμους τους επιστήμονες χωρίς να έχουν ξοδέψει οι ίδιοι ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωσή τους» λέει ο καθηγητής της Παντείου, πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Γιάννης Κουζής.


ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΜΑΪΟΣ 2013

ΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

γερμανική οικονομία κρύβει ένα δράμα για τις χώρες του νότου της Ευρώπης. Αν αυτή η κίνηση μεταναστών συνεχιστεί, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και οι άλλες χώρες του νότου θα αδειάσουν σιγά σιγά από τους καλύτερα μορφωμένους νέους, «από τη ζωτική ουσία που μπορεί να εκπροσωπεί μια πολλά υποσχόμενη νεολαία», όπως τονίζει η γαλλική εφημερίδα «Μοντ».

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ντι Βελτ», 35,5 % των ξένων επιστημόνων και ειδικών που πηγαίνουν να βρουν την τύχη τους στη Γερμανία προέρχονται από την υπόλοιπη Ευρώπη, 26,3% από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, 6,5% από την Τουρκία, 11,6% από την Ασία και 5,8% από την Αφρική.

Παίρνουν επιστήμονες δωρεάν «Η Γερμανία» τονίζει ο καθηγητής «ενώ έχει ιδιαίτερα αυξήσει τον τεχνικό προσανατολισμό στην εκπαίδευσή της, έχει έλλειμμα σε άλλες επιστημονικές ειδικότητες και αυτό το έλλειμμα προσπαθεί να το καλύψει με επιστήμονες των χωρών του νότου. Η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενη στους ισοπεδωμένους εργαζόμενους του νότου τούς καλεί να μεταναστεύσουν στη Γερμανία, γιατί υπάρχει εργασία για τις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας. Ποια επιστημονικά επαγγέλματα αντιμετωπίζουν, όμως, τη μεγαλύτερη αιμορραγία προς το εξωτερικό; Γιατροί και μηχανικοί στην πλειονότητά τους. «Οι μισοί από αυτούς έχουν πτυχία από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου» λέει ο κ. Κουζής. «Η κύρια δεξαμενή συναδέλφων που φεύγουν στο εξωτερικό είναι αυτοί που τελειώνουν την Ιατρική» τονίζει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος, και προσθέτει: «Οι περισσότεροι που πάνε έξω για ειδικότητα δεν θα γυρίσουν. Υπάρχουν και επιστήμονες, που αποφασίζουν να αφήσουν τη θέση τους στην Ελλάδα και να διεκδικήσουν μια αντίστοιχη και πολύ πιο καλοπληρωμένη θέση στο εξωτερικό. Υπάρχουν γιατροί που πάνε στη Γερμανία, την Αυστραλία, το Ντουμπάι και αλλού. Εμείς, ως Ιατρική Σχολή, βλέπουμε ότι από τους νεαρούς συναδέλφους που παίρνουν το πτυχίο τους, αυτοί που έχουν τις καλύτερες βαθμολογίες και δυνατότητες, φεύγουν. Αποτέλεσμα; Το επίπεδο των ειδικευόμενων γιατρών στην Ελ-

λάδα τα τελευταία χρόνια να έχει πέσει. Γιατί οι καλύτεροι, που έχουν και τη δύναμη, προσπαθούν να φύγουν. Μεγάλος αριθμός πηγαίνει στη Γερμανία. Οι ίδιοι οι Γερμανοί λένε ότι οι Έλληνες τελειόφοιτοι γιατροί είναι από τις καλύτερες ομάδες στη χώρα.

Πόσο κοστίζει η εκπαίδευση των γιατρών Ο καθηγητής Κουζής δίνει τη δική του διάσταση: «Αυτό, όμως, για χώρες όπως η Ελλάδα συνιστά ένα τεράστιο πρόβλημα παραγωγικής διάστασης. Δεν μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα το δικό της δυναμικό, που με δικά της έξοδα σπούδασε. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής της Ιατρικής κοστίζει στο ελληνικό κράτος 12.000 ευρώ τον χρόνο και έως ότου ολοκληρώσει τις σπουδές του, σε 7 χρόνια κατά μέσο όρο, στοιχίζει 84.000 ευρώ. Όλα αυτά πάνε στον βρόντο. Πάνε στη Γερμανία, την οιαδήποτε Γερμανία, που παίρνει το επιστημονικό δυναμικό χωρίς να

έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ». Τα ωφέλη της Γερμανίας είναι ολοφάνερα, αν πούμε μάλιστα ότι για να ολοκληρώσει τις σπουδές του ένας γιατρός στη Γερμανία κοστίζει στο γερμανικό δημόσιο κάπου ένα εκατομμύριο ευρώ, καταλαβαίνει κανείς γιατί το

Βερολίνο ενισχύει διακαώς την «εισαγωγή εγκεφάλων» από τις χώρες του νότου». «Δεκάδες χιλιάδες μορφωμένοι νέοι που προέρχονται από αυτές τις χώρες βρίσκονται ήδη καθ΄οδόν προς τη Γερμανία. Τα γερμανικά Επιμελητήρια Βιομηχανίας και Εμπορίου διοργανώνουν μαθήματα Γερμανικών και υπόσχονται προσοδοφόρες θέσεις εργασίας» μετέδωσε το Γερμανικό Ραδιόφωνο. Για τη Γερμανία και τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, που γερνούν δημογραφικά, οι νεοφερμένοι ξένοι επιστήμονες που έχουν ήδη εκπαιδευθεί με έξοδα των χωρών προέλευσής τους, είναι ένα απροσδόκητο κέρδος. Την ίδια ώρα, η «ευκαιρία» αυτή για τη

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2012 μετανάστευσαν στη Γερμανία για να εργαστούν περισσότερα από 600.000 άτομα από χώρες της ΕΕ, στο σύνολό τους σχεδόν από χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης. Το 2011, το νούμερο αυτό ήταν 500.000. Στη μεγάλη πλειονότητα οι μετανάστες αυτοί διαθέτουν μεγάλα επαγγελματικά προσόντα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιούργησε μάλιστα ειδικό φορέα που ελέγχει την ισοδυναμία των ξένων επαγγελματικών προσόντων. Υπάρχουν 19 εμπειρογνώμονες, που μιλούν 19 διαφορετικές γλώσσες. «Πρόκειται για καθηγητές, γιατρούς, μηχανικούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς» λέει η επικεφαλής του προγράμματος, Κλόντια Μόραβεκ και προσθέτει: «Σε όλους αυτούς τους τομείς υπάρχει τώρα έλλειψη προσωπικού. Ο νέος νόμος θεσπίστηκε, ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργατών στη Γερμανία».

Μπορεί να σταματήσει η αιμορραγία; Είναι δυνατόν να σταματήσει η «εξαγωγή εγκεφάλων» στο εξωτερικό, ρωτά τους ειδικούς το ΑΠΕΜΠΕ. «Με τι μισθούς να δουλέψει κάποιος επιστήμονας στην Ελλαδα, όταν ισοπεδώνεαι το περιεχόμενο της εργασίας, όταν έχουμε μια εργασία χαμηλά αμοιβόμενη και τόσο μεγάλη ανεργία» αναρωτιέται ο καθηγητής Κουζής και προσθέτει: «Δυστυχώς, η Ελλάδα θα αιμορραγεί συνεχώς στο θέμα του επιστημονικού δυνα-

19

μικού όσο θα παραμένει ως παραγωγικό πρότυπο της χώρας η προσφορά φτηνών υπηρεσιών. Για να αλλάξει αυτή η τάση πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση των κρατούντων, κάτι που δεν το βλεπω να γίνεται. Οι αρμόδιοι φορείς έχουν κάνει διαχρονικά τις προτάσεις τους, ακόμη και από την περίοδο της λεγόμενης ευημερίας και είχαν ασκήσει κριτική ότι αυτό που δημιουργείτο στην Ελλάδα ήταν μία φούσκα. Δεν οικοδόμησαν μια χώρα με υποδομές τέτοιες που να μπορέσει να έχει μια προοπτική. Για παράδειγμα, το ΕΣΠΑ. Το ένα πέμπτο των συνολικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ απευθύνεται στα "τσιμέντα", ενώ στη Φιnλανδία το ένα πέμπτο πηγαίνει στην έρευνα και την καινοτομία. Το ποσοστό του ΕΣΠΑ για την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει το 2%. Πρέπει, λοιπόν, να αλλάξουμε προσανατολισμό ως χώρα. Αλλά μέσα στο πλαίσιο των γενικών περικοπών υποβαθμίζεται η εκπαίδευση, η έρευνα. Το μέλλον δεν φαίνεται ευοίωνο.

Όχι οριζόντια μέτρα Ο καθηγητής Λαμπριανίδης λέει, άπό την πλευρά του: «Πρέπει να ακουστεί από επίσημα χείλη, την πολιτεία και με βροντερό τρόπο ότι χάνουμε ένα πολύ μεγάλο και το πιο ποιοτικό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Στην Αμερική προκλήθηκε πανικός όταν Κινέζοι και Ινδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι επιστρέφουν στις χώρες τους. Ήδη η Αμερική προσπαθεί να τους μεταπείσει να μείνουν στη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί, παρά την κρίση που περνάμε, να ασκήσει μια διαφορετική πολιτική. Είναι σε λάθος κατεύθυνση να επιβάλλονται οριζόντια μέτρα σε όλους. Ναι, πρέπει να μαζέψουμε τα πράγματα, χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά αυτά δεν μπορούν να γίνουν με οριζόντια μέτρα. Άλλωστε, εκτός από τα μέτρα που χρειάζονται χρήμα για να γίνουν, υπάρχουν και μέτρα που δεν χρειάζονται χρήματα. Όπως, για παράδειγμα, το ερευνητικό πρόγραμμα "Θαλής" που έδινε επιπλέον μοριοδότηση σε εκείνη την ερευνητιική ομάδα, η οποία είχε ως μέλος και έναν επιστήμονα από το εξωτερικό. Ο νόμος Διαμαντοπούλου, επίσης, είχε ένα θετικό στοιχείο, που έδινε τη δυνατότητα σε επιστήμονες, οι οποίοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα ή σε Έλληνες που μεταβαίνουν στο εξωτερικό, να διατηρούν και τις δύο θέσεις τους. Πρέπει η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να ανταγωνιστούμε χώρες χαμηλού κόστους. Θέλουμε η ελληνική κοινωνία να σπουδάζει και να αξιοποιεί τα παιδιά της προς όφελος της χώρας μας». Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ


20 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Λαμπερή η 9η Πανορθόδοξη Συνάντηση Εκκλησιαστικών Χορωδιών στο Μόναχο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ένατη πανορθόδοξη συνάντηση εκκλησιαστικών χορωδιών, μια πρωτοβουλία του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας Μονάχου. Η συνάντηση έλαβε χώρα, για δεύτερη φορά, στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Μονάχου σε συνεργασία και με τις άλλες ελληνορθόδοξες ενορίες της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (γνωστή ως Σαλβάτορκιρχε), του Αγίου Γεωργίου και της γερμανόφωνης ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Ανδρέα. Παράδοση αποτελεί να συμμετέχουν στη συναυλία και οι εκκλησιαστικές χορωδίες δύο αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών (Προχαλκηδονίων), της Αρμενικής και Κοπτικής. Η συνάντηση τα προηγούμενα χρόνια είχε φιλοξενηθεί το 2006 από τη Σέρβικη ενορία, το 2007 από τη Ρωσική (Εκκλησία της Διασποράς), το 2008 από Ρουμανική, το 2009 από τη Βουλγαρική, το 2010 από την Αρμενική, το 2011 από τη Γεωργιανή και το 2012 από τη Ρωσική (Πατριαρχείο της Μόσχας). Η συνάντηση των χορωδιών στοχεύει στην περαιτέρω αλληλογνωριμία και σύσφιξη των σχέσεων των Ορθοδόξων στο

Μόναχο, αλλά και στην προβολή του πλούτου της εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσης της Ορθοδοξίας στη γερμανική κοινωνία. Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο οικοδεσπότης αρχιερατικός επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού θρόνου π. Απόστολος Μαλαμούσης τόνισε την ευλογία και το προνόμιο της συνύπαρξης και αρμονικής συνεργασίας των ποικίλων Ορθόδοξων Εκκλησιών στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, η οποία έχει αποκτήσει πλέον στέρεες ρίζες και προσφέρει πολύτιμους καρπούς. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του προέδρου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και προέδρου του Συλλόγου Βυζαντινής Μουσικής Μονάχου, καθηγητή Αθανάσιου Βλέτση και του θεολόγου και υπεύθυνου οργάνωσης της εκδήλωσης Γεώργιου Βλαχώνη. Τη συναυλία παρακολούθησαν όχι μόνο ορθόδοξοι ιερείς με το ποίμνιό τους από 10 διαφορετικές ορθόδοξες ενορίες του Μονάχου, αλλά και πολλοί γερμανοί συμπολίτες, ανάμεσά τους και ο καθηγητής της Ευαγγελικής θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου Gunther Wenz, ευλόγησε ο σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Βερολίνου και πάσης Γερμανίας Μάρκος (Ρωσική Εκκλησία της Υπερορίου Δικαιοδοσίας). Το παρών έδωσε και ο αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Εκκλησίας στη Γερμανία, Karekin Bekdjian.

«Έφυγε» ο Βάσος Μαθιόπουλος Το τελευταίο αντίο συγκεντρώθηκαν να δώσουν στον Βάσο Μαθιόπουλο φίλοι και συγγενείς, το Σάββατο 23 Μαρτίου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Ο παλαίμαχος δημοσιογράφος έσβησε σε ηλικία 84 ετών, αφήνοντας το έργο του ως πλούσια παρακαταθήκη στην ελληνική συγχρονη ιστορία. Ο Βάσος Μαθιόπουλος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας 1967-74 διετέλεσε πολιτικός σχολιαστής της Ντόιτσε Βέλε, ενώ παράλληλα ανέπτυξε και έντονη αντιστασιακή δράση. Υπήρξε συγγραφέας πολλών βιβλίων για την Αντίσταση, όπως «Εικόνες της Κατοχής», «Η Ελληνική Αντίσταση 1941-44 και οι Σύμμαχοι», «Ο Πόλεμος που Ρήμαξε την Ευρώπη» και «Εδώ Ντόιτσε Βέλε». Συνεργάστηκε με γερμανικές και ελβετικές εφημερίδες και ραδιοφωνικά συγκροτήματα, καθώς και με τις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα», ως ανταποκριτής στη Δυτική Ευρώπη. Στα μέσα της δεκαετίας του 80 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή στην ΕΡΤ-1. «Ο Βάσος Μαθιόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης της δημοσιογραφίας, ήταν ένας δημοκρατικός άνθρωπος με παιδεία και ήθος, ένας πολίτης με αγώνες για τη Δημοκρατία, γνώστης των ευρωπαϊκών πραγμάτων όσο λίγοι άνθρωποι της γενιάς του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Κονσέρτο αφιερωμένο στην ποίηση και τη μουσική της Ελλάδας Η διακεκριμένη μέτζο σοπράνο Αλεξάνδρα Γκράβας και ο πιανίστας Παντελής Πολυχρονίδης ερμηνεύουν διασκευασμένα έργα των Δημήτρη Μητρόπουλου, Ned Rorem, Μάνου Χατζηδάκι, Μίκυ Θεοδωράκη, Μίμη Πλέσσα, Christian Boissel και άλλων. Μετά την τεράστια επιτυχία στη Γερμανία (Alte Oper), την Αγγλία (South Bank London) και τις ΗΠΑ, τώρα ταξιδεύει στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για ένα κονσέρτο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου στο Palais des Beaux-Arts (Centre for Fine Arts / Hall M) στις 19:30 και θα παρουσιάσει την Ελληνική Λογοτεχνία με μελοποιημένα αποσπάσματα καθώς και ερμηνείες από έργα των σημαντικότερων σύγχρονων ελλήνων ποιητών, όπως ο Καβάφης, Ρίτσος και Ελύτης. Η θεματολογία του κονσέρτου συμπίπτει χρονικά και με το Έτος Καβάφη- 2013. Η UNESCO διακύρηξε το 2013 ως έτος Καβάφη εις μνήμην της 150ης επετείου των γεννεθίων του διεθνούς φήμης ποιητή. Ο Καβάφης, μια από τις εμπνευσμένες προσωπικότητες της ελλήνικής ποίησης του 20ου αιώνα, θεωρείται ο πατέρνας της Μοντέρνας Ελληνικής Ποίησης, ενώ ταυτοχρόνως έκανε πρωτοποριακά βήματα τόσο στην Ελληνική, όσο και στην Ευρωπαική ποίηση, με την καινοτόμο χρήση της γλώσσας. Η εξαιρετική φωνή της ελληνίδας μέτζο σοπράνο Αλεξάνδρας Γκράβας μας χαρίζει ένα ταξίδι στην Ελλάδα και στον κόσμο της μουσικής και της ποίησης του τελευταίου αιώνα. Με φωνή που πηγάζει από την καρδιά, αγγίζει τις καρδιές των ακροατών. Την συνοδεύει ο πιανίστα Παντελής Πολυχρονίδης. Τα κέρδη από την βραδιά θα δοθούν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Panos & Cressida 4 Life. Είναι ένα κοσνέρτο που κανείς δεν πρέπει να χάσει!

ΜΑΪΟΣ 2013

Δ΄ Αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης

Ένα ταξίδι στην παράδοση Το Δ΄ Αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης, ένα διήμερο αφιερωμένο στην πλούσια παράδοση της πατρίδας μας, ανακοίνωσε η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης σε συνεργασία με τον Ηπειρωτικό Σύλλογο Ludwigshafen. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Gemeinde Ketsch am Rhein, δίπλα στο Ρήνο (Ανάμεσα από Ludwigshafen και Hockenheim), στις 25-26 Μαΐου 2013 και θα είναι αφιερωμένη στην Επέτειο των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Ηπειρωτικοί Σύλλογοι από όλη την Ευρώπη θα φιλοξενηθούν στη περίφημη Rheinhalle Ketsch χωρητικότητας 1.100 και πλέον θέσεων.

Νέο Δ.Σ. στην Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης Στις 16 Μαρτίου, στη Φραγκφούρτη πραγματοποιήθηκε η εκλογική-καταστατική, γενική συνέλευση των αντιπροσώπων, των Κρητικών Συλλόγων, μελών της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, στους χώρους του Blau Gelb. Οι εργασίες ξεκίνησαν κατόπιν της εισήγησης του προέδρου της ΠΟΕ, Γιάννη Επιτροπάκη και των χαιρετισμών, αρχικά του συντονιστή ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης Γιώργου Αμαραντίδη και στη συνέχεια του Νίκου Bauer, που μετέφερε το χαιρετισμό της συντονίστριας της Κρητικής Νεολαίας ΚΡΗΝΕ ΠΟΕ Δήμητρας Ματθαιάκη. Το νέο ΔΣ της Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης για τα επόμενα 3 χρόνια έχει ως εξής: Πρόεδρος: Γιάννης Επιτροπάκης, Γερμανία. Αντιπρόεδρος: Μανόλης Κουγιουμουτζής, Γερμανία, Γενικός γραμματέας: Δημήτριος Γιανναδάκης, Γερμανία, Οργανωτική γραμματέας: Ειρήνη Τσόνγκα, Γερμανία, Ταμίας: Βαρδής Ανεζάκης, Γερμανία Με ομόφωνη απόφαση η γενική συνέλευση ψήφισε την πρόταση του Δ.Σ. για τιμητική διάκριση με τον τίτλο επιτίμου προέδρου της Ομοσπονδίας τον καθηγητή πανεπιστημίου Βασίλη Φθενάκη μέλος του Κρητικού συλλόγου Μονάχου.

Ακολούθησε διάλογος για το νέο όραμα των κρητικών οργανώσεων στην Ευρώπη και κατατέθηκαν προτάσεις δράσεων για την επόμενη τριετία. Τέλος, αποφασίστηκε η κεντρική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, να γίνει το Νοέμβριο του 2013 στο Ludwigshafen. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους χώρους του Blau Gelb Φραγκφούρτης, έγινε έκθεση Κρητικών προϊόντων, καθώς και ότι μετά τη συνέλευση ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση στην αίθουσα HAUS GALLUS της Φραγκφούρτης, με συναυλία από την Ελληνογερμανική χορωδία «ΚΙΝΗΣΗ» Φραγκφούρτης, αφιερωμένη στον Νίκο Ξυλούρη και Κρητική μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Το πρόγραμμα της συνάντησης θα είναι πλούσιο και θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική με τη συμμετοχή των Πετρολούκα Χαλκιά και Αντώνη Κυρίτση με τη συνοδεία της ορχήστρας του Τρύφωνα Αναστασίου, καθώς και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα των Ηπειρωτικών Συλλόγων Ευρώπης. Επίσης, παραγωγοί και βιοτέχνες από την Ήπειρο θα παρουσιάσουν τα τοπικά προϊόντα στους προσκεκλημένους και στην αγορά της Γερμανίας και της Ευρώπης. Τη δεύτερη μέρα, στις 26 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο Οικονομικό Φόρουμ, με κεντρικό θεματικό άξονα την ανάπτυξη της Ηπείρου και τις δυνατότητες προώθησης των ντόπιων προιόντων στην αγορά του εξωτερικού.


ΜΑΪΟΣ 2013

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

21

Ελπιδοφόρο μήνυμα για την πολιτιστική μας κληρονομιά έστειλαν οι Θεσσαλοί της Ευρώπης λίων του κάθε συλλόγου. Τον δικό του φόρο τιμής απότισε με τη συμμετοχή του ο ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης ο οποίος θα εκπροσωπήσει φέτος μαζί με τους KOZA MOSTRA την Ελλάδα στο διαγωνισμό της Eurovision στην Σουηδία. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του 9ου Φεστιβάλ ήταν ότι για πρώτη φορά τιμήθηκαν Ευρωπαίοι Ακαδημαϊκοί, λάτρεις της Θεσσαλίας που με το ερευνητικό τους έργο συνετέλεσαν στο να έρθουν στο φως κρυμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί της. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά τους ευρωπαίους αυτούς ερευνητές που συνιστούν τους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού: • Ο Bruno Helly, από τη Λυών της Γαλλίας, με μια ομάδα αρχαιολόγων και ιστορικών Γάλλων και όχι μόνο, τα τελευταία χρόνια επισκέπτεται το αρχαίο θέατρο Λάρισας, όπου εργάζονται στη μελέτη των επιγραφών. Την ομάδα και τη δουλειά τους χρηματοδοτεί το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας, στο οποίο επί χρόνια Bruno Helly διετέλεσε διευθυντής στο παράρτημά του, στη Λυών. Με πρωτοβουλία του σημαντικού αυτού ερευνητή του πολιτι-

Το 9ο Φεστιβάλ Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Gartenstadt της Νυρεμβέργης, έστειλε μήνυμα ενότητας, χαράς, παράδοσης και περηφάνιας για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Εθνικοτοπικοί και πολιτιστικοί Σύλλογοι από πολλές περιοχές της Γερμανίας συγκεντρώθηκαν και παρουσίασαν μουσικοχορευτικά και θεατρικά δρώμενα άμεσα συνυφασμένα με τη θεσσαλική παράδοση, με την Θεσσαλική Νεολαία Ευρώπης να πρωτοστατεί.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης Διαμαντής Γκίκας κήρυξε την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, ενώ στο Φεστιβάλ παραβρέθηκαν πλήθος επισήμων και ερετών.

Ανάμεσά τους, οι Ιερείς της Ενορίας Νυρεμβέργης π. Σωτήριος Τσουρλής και π. Αλέξανδρος Τζατζάνης, η εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου Μονάχου κα Χυνά, η Γραμματέας του Παγκοσμίου Σ.Α.Ε. Όλγα Σαραντοπούλου, ο Δήμαρχος Πύλης του Νομού Τρικάλων Κώστας Κουφογάζος, ο Αντιδήμαρχος Τρικκαίων κ. Σπανός, η Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων Μαρία - Χριστίνα Μπακλαβά, η επικεφαλής της αποστολής της Eurovision Λίτσα Πισκερά και η Δημοσιογράφος από το Euronews Μόνικα Παπαδάτου. Επίσης από την Ελλάδα παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Φλώρινας Ρένα Κουρεμένου και ο Αντιπρόεδρος του

Θεσσαλικού Συλλόγου Θρασίου Πεδίου Θωμάς Κολωβός, καθώς και ο τέως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρακότρυπας Καρδίτσης Γεώργιος Στεφανής. Επιπλέον την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητών Ευρώπης Ιωάννης Επιτροπάκης και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών Ευρώπης Παναγιώτης Τσέπης. Για ακόμα μια φορά την παράσταση έκλεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων Νυρεμβέργης, Ντύσσελντορφ, Κολωνίας, Γκύτερσλο, Σβαϊνφουρτ και Τίμπιγκεν, όπου παρουσίασαν παραδοσιακούς και άλλους χορούς. Τα παιδιά των χορευτικών ομάδων βραβεύτηκαν με ένα μετάλλιο της Ομοσπονδίας, από εκπροσώπους των διοικητικών συμβου-

σμού της Θεσσαλίας, δημιουργήθηκε στη Γαλλία το Γενικό Αρχείο Θεσσαλικών Επιγραφών, που σήμερα αριθμεί πάνω από 5.500 σελίδες περιγραφής επιγραφών και 2.500 φωτογραφίες. • Ο Reinder Reinders, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία, έχει αφιερώσει τη ζωή του στον πολιτισμό της Θεσσαλίας. Επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας ερευνητών και φοιτητών, υπό την αιγίδα του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών σκάβει εδώ και δεκαετίες στην περιοχή του Αλμυρού και φέρνει στο φως την αρχαία πόλη Άλο. • Και ο Slawomir Sprawski, Πολωνός ερευνητής, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Jagiellonian, ο οποίος ανήκει στη νεώτερη Ευρωπαίων επιστημόνων που δέθηκαν με την περιοχή της Θεσσαλίας. Ασχολείται εδώ και χρόνια συστηματικά με την ιστορία της αρχαίας Θεσσαλίας και μάλιστα η διατριβή του με τίτλο «Jason of Pherae. Study on history of Thessaly 431-370» (Ο Ιάσων των Φερών. Μελέτη της ιστορίας της Θεσσαλίας από το 431-370 π.Χ.) δημοσιεύτηκε στην Πολωνία στην Αγγλική γλώσσα.


22

Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Αρχαιρεσίες στην Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (Ο.Ε.Κ.) διεξάγονται την Κυριακή, 19 Μαΐου 2013, από τις 10:30 μέχρι 18:00, στο κτίριο που στεγάζεται η Ελληνική Κοινότητα, Adam-Klein-Str.6, 90429 Nürnberg. Σύμφωνα με το καταστατικό της Κοινότητας, Α. το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν: 1. τα μέλη της Κοινότητας, που θα έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους 2. νέα μέλη, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και είναι κάτοικοι Νυρεμβέργης (Έλληνες/Ελληνίδες και οι σύζυγοί τους) και θα έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση εγγραφής στην Κοινότητα μέχρι 28.04.13 (11:00 - !3:00 η ώρα) Β. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχει κάθε μέλος της Κοινότητας που έχει υποβάλει αίτηση εγγραφής ως τακτικό μέλος τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται γραπτά στο Προεδρείο της Εφορευτικής Επιτροπής κάθε Κυριακή από 11:00 μέχρι 13:00 η ώρα στο γραφείο της Κοινότητας. Τελευταία προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 07.05.2013, ημέρα Τρίτη, από 16:00 μέχρι 18:00. Για το Δ.Σ. της Κοινότητας εκλέγονται εννέα (9) μέλη και για την Ε.Ε. τρία (3). Ο αριθμός των αντιπροσώπων για την Ο.Ε.Κ. θα καθοριστεί σύμφωνα με τον αριθμό μελών που θα ψηφίσουν. Η συνδρομή μέλους για δυο (2) χρόνια ανέρχεται στα πέντε (5) Ευρώ. Κατά την εκλογή ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει να φέρει μαζί του κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (π.χ. ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή κάτι σχετικό με φωτογραφία).

Ελληνική Κοινότητα Όφφενμπαχ

Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας εξελέγη η Νικολέτα Κοτινά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοινότητας. Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. είναι: Δ. Ταμάρογλου, αντιπρόεδρος, ΧαντζάραΠλούμη ταμίας, Δ. Κυβρίκη, Γραμματέας και μέλη οι Ι. Σαρρής, Μ. Κοράκης και Φ. Μαντζίδου.

Δυσαρέσκεια για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό Με ανακοίνωση Τύπου η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» εκφράζει της δυσαρέσκειά της προς το πρόσωπο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού. Αιτία αποτελεί το ανικανοποίητο αίτημα των Απόδημων Θεσσαλών Ευρώπης για σύσταση γραφείου Απόδημων Θεσσαλών. Δύο χρόνια έχουν περάσει από τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών στην Αγιά το 2011, ότι θα συσταθεί Γραφείο Απόδημων Θεσσαλών μέσα στο 2012, με στόχο τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και τη διαρκή ενημέρωση και συνεργασία των απανταχού Θεσσαλών, αλλά καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί. Υποσχέσεις και για ανακύρηξη του 2012 ως έτος επιστροφής στην πατρίδα για τους απόδημου Θεσσαλούς είχε δώσει ο κ. Αγοραστός στον Διαμάντη Γκίκα, που τελούσε τότε καθήκοντα Προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων, αλλά και αυτές έμειναν απραγματοποίητες. Καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαίτερης σπουδαιότητας για τον απόδημο ελληνισμό της Θεσσαλίας, καθώς συνιστά μια γέφυρα των Θεσσαλών με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τις παραδόσεις και την ιστορία τους, την απάντηση του κ. Αγοραστού περιμένουν οι Θεσσαλοί Γερμανίας αλλά και των υπόλοιπων κρατών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΑΪΟΣ 2013

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μεταναστών 

Νέα και νέε μετανάστη, εργαζόμενε, άνεργε, συνταξιούχε, Η αφόρητη πίεση που άσκησε σε μας και στις οικογένειές μας η ανεργία και η φτώχεια στην Ελλάδα, τόσο σήμερα όσο και παλιότερα, μας ανάγκασαν να μεταναστεύσουμε σε μια ξένη χώρα. Η ανεργία, η ανασφάλεια, οι απολύσεις, οι μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, η σύνταξη στα 67 και άνω, τα δουλεμπορικά «γραφεία ευρέσεως εργασίας», οι εργασιακές συνθήκες γαλέρας σε χώρους όπως τα εστιατόρια (ακόμα και συμπατριωτών μας), η τρομοκρατία και η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, οι υποβαθμισμένες και εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, τα ταξικά εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών μας, η αγωνία για το μέλλον, η εξοντωτική φορολογία είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που βασανίζουν τις λαϊκές οικογένειες τόσο στην Ελλάδα όσο και εμάς εδώ στη Γερμανία. Το προσωπείο του “κοινωνικού κράτους” ξεφτίζει όλο και περισσότερο. Ειδικά για τους νέους μετανάστες οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολλές φορές χειρότερες από αυτές της δεκαετίας του '60 (σπίτια – κοινόβια μόνο με ένα κρεβάτι, κοινές τουαλέτες κ.λπ). Η κατάσταση παίρνει μορφές για πολλούς από εμάς σύγχρονου δουλεμπορίου, με “ειδικά” δουλεμπορικά γραφεία στην Ελλάδα και εδώ. Η κρίση, που είναι στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος, φανερώνει ακόμα πιο έντονα τα αδιέξοδα του. Οι διαχειριστές της κρίσης, φιλελεύθεροι, «αριστεροί» ή σοσιαλδημοκράτες, δεν μπορούν να τη δαμάσουν. Η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, η σαπίλα του είναι μπροστά μας καθημερινά, γίνεται όλο και πιο επιθετικό απέναντι στο σύνολο της ζωής και των δικαιωμάτων των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία, αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι οι καλύτεροι υπηρέτες των βιομήχανων, των μεγάλων επιχειρηματιών, των τραπεζιτών, που στόχο έχουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Τόσο σε περίοδο κρίσης, όσο και σε περίοδο “ανάπτυξης”. Είναι αναγκαίο να δοθεί απάντηση στην επίθεση αυτή. Οι μετανάστες των λαϊκών οικογενειών έχουμε τη δύναμη να υψώσουμε τη φωνή τους, να δυναμώσουμε τη δράση μας και να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης στις μεταναστευτικές κοινότητες, στους χώρους δουλειάς, στα συνδικάτα, στις γειτονιές, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας. Να αντιδράσουμε συντονισμένα, οργανωμένα και να αντιταχθούμε αποφασιστικά στην αντιλαϊκή επίθεση, αξιοποιώντας την πείρα που έχουμε τόσο από τη ζωή στην ξενιτιά, όσο και από την Ελλάδα.

Είναι κύριο καθήκον να αποδυναμώσουμε τα κόμματα του κεφαλαίου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κ.λπ., αλλά και τους εκπροσώπους τους στο μαζικό κίνημα ΠΑΣΚΕΜ, Νέες Δυνάμεις, και άλλων δήθεν «ανεξάρτητων» ή «ανένταχτων» παρατάξεων και ψηφοδελτίων στους μαζικούς φορείς. Να μην δείξουμε καμία εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που είναι υποστηριχτής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του «δήθεν» ανθρώπινου καπιταλισμού που έχει ξηλώσει τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, έχει συρρικνώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, που είναι θερμός υποστηρικτής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Η Ελληνική Κοινότητα του Καρσφελντ μπορεί και πρέπει να πάρει θέση απέναντι σε αυτά τα προβλήματα που ζει ο κάθε Έλληνας μετανάστης. Οφείλει να βρεθεί στο πλευρό όλων των εργαζομένων και ειδικά των νέων μεταναστών, να αγωνιστεί στο πλευρό τους, στο πλευρό του ντόπιου ταξικού εργατικού κινήματος για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας. Να πρωτοστατήσουμε και εδώ ως νέοι μετανάστες για οργάνωση στους χώρους δουλειάς, για συγκρότηση επιτροπών αγώνα, στο πλευρό των ντόπιων ταξικών δυνάμεων. Η Ελληνική Κοινότητα του Καρσφελντ οφείλει να παλέψει ουσιαστικά για τα προβλήματα των μεταναστών και ειδικά των νέων μεταναστών. Ο νόμος πχ. για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού πετάει έξω τα παιδιά μας από το σχολείο ή τα στέλνει στα κατώτερα γερμανικά σχολεία. Οφείλει να πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στο σύνολο του νόμου και όχι απλά σε επιμέρους ζητήματα ή παραγράφους. Να εναντιωθεί σε διαβουλεύσεις και «κοινωνικούς διαλόγους» με αυτούς που επιλέξανε αυτήν την κατάσταση για τα παιδιά των μεταναστών. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών, η αγωνιστική συνέχεια της Δημοκρατικής Ενότητας, θα δώσει όλες τις δυνάμεις της ώστε οι εκλογές αυτές να σημάνουν ριζική αλλαγή στη δράση των Ελλήνων Μεταναστών μέσα από την Κοινότητα. Καλούμε όλους τους μετανάστες σε μια πάλη οργανωμένη:

Για πλήρη-μόνιμη δουλειά, με εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, ελεύθερο δημιουργικό χρόνο. Για κατάργηση όλων των δουλεμπορικών γραφείων, των «συμβούλων μετανάστευσης» και κάθε είδους μεσαζόντων που εκμεταλλεύονται τους νέους μετανάστες. Για σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες, Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν λαϊκή παιδεία, υγεία, πρόνοια χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση. Για το δικαίωμα στη φτηνή ή και δωρεάν στέγη Για το σεβασμό των πολιτιστικών παραδόσεων και της ταυτότητας των μεταναστών, για τα εκλογικά τους δικαιώματα. Ένα ενιαίο, δημόσιο, αποκλειστικά δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα παρέχει ταυτόχρονα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, εθίμων και παραδόσεων της χώρας μας, με ευθύνη του ελληνικού υπουργείου παιδείας, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να συνεχίσει τη ζωή του είτε παραμείνει στη Γερμανία, είτε στην Ελλάδα. Ένα σχολείο χωρίς καμία κατηγοριοποίηση και φραγμούς για τα παιδιά της εργατικής τάξης, όπως είναι το σημερινό ταξικό σχολείο της Γερμανίας αλλά και το σχολείο στην Ελλάδα. Χωρίς χορηγούς και κέρδη και καμιά επιχειρηματική δράση. Με επαρκή αριθμό καθηγητών και δασκάλων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Με χρηματοδότηση και πλήρη εξοπλισμό. Ταυτόχρονα, και ειδικά με το νέο κύμα μεταναστών, παλεύουμε για: Χρηματοδότηση από το γερμανικό και το ελληνικό κράτος για την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας στους νέους μετανάστες και για τη διοργάνωση άλλων δραστηριοτήτων (πολιτισμός, αθλητισμός, κτλ) ΔΩΡΕΑΝ. Να αποσυρθεί όλος ο νόμος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Να γίνουν αμέσως αποσπάσεις και άλλων δασκάλων και καθηγητών καθώς και νέες προσλήψεις, έτσι ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά των ελληνικών σχολείων. Να μην λειτουργήσει ούτε ένα Κέντρο Λόγου και να επαναλειτουργήσουν όλα τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας που υπήρχαν. Σταθερή χρηματοδότηση των ελληνικών κοινοτήτων τόσο από το ελληνικό όσο και από το γερμανικό κράτος. Καλούμε τους Έλληνες εργάτες και εργάτριες, τους νέους μετανάστες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους στις εκλογές της Ελληνικής Κοινότητας Κάρσφελντ να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μεταναστών.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ Πραγματοποιήθηκαν τη Κυριακή 24 Μαρτίου οι εκλογές στην ελληνική Κοινότητα Ντύσσελντορφ και η Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα, που είναι τα παρακάτω: Ψήφισαν: 367 Άκυρα: 1 Λευκά: 1 Ανεξάρτητος Ενωτικός Συνδυασμός: 189 (4 ΕΔΡΕΣ) Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών: 97 (2 ΕΔΡΕΣ) Κοινοτική Συνεργασία: 53 (1 ΕΔΡΑ) Νέες Δυνάμεις: 26 (-)

Αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων: Ανεξάρτητος Ενωτικός Συνδυασμός: 2 ΕΔΡΕΣ Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών: 1 ΕΔΡΑ Κοινοτική Συνεργασία: 1 ΕΔΡΑ Για την εξελεγκτική επιτροπή: Ανεξάρτητος Ενωτικός Συνδυασμός: 2 ΕΔΡΕΣ Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών: 1 ΕΔΡΑ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΑΪΟΣ 2013Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜOΣ ΤΟΥ LEONBERG ΤIΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠEΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Μεγάλη εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των ηρώων του 1821, διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Leonberg, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Leonberg το Σάββατο 23 Μαρτίου στην Stadthalle της πόλεως.

23

Εορτασμός της 25η Μαρτίου από την Ελληνική Κοινότητα Κολωνίας Η Ελληνική Κοινότητα της Κολωνίας τίμησε την 25η Μαρτίου και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, διοργανώνοντας μια λαμπρή εκδήλωση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελίες ποιημάτων, σκετς, τραγούδια και χορούς από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου.Ακολούθησαν το καλοσώρισμα και οι ευχαριστείες του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Χρήστου Χαρίση. Την διάθεση όλων των παρεβρισκόμενων απογείωσε το χορευτικό του Συλλόγου Γο-

νέων και Κηδεμόνων υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Αδαμάντιου Μπάνιου. Τη βραδιά πλαισίωσε μουσικά η ορχήστρα ΑΚΡΟΑΜΑ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η κλήρωση πλούσιας λαχειοφόρας αγοράς, προσφορά ελλήνων επιχειρηματιών και διαφόρων ελληνικών συλλόγων.

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΟ ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Στο Haus Gallus πραγματοποιήθηκε ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821 από τα Ελληνικά Σχολεία της Φρανκφούρτης. Η γιορτή ξεκίνησε με το ΥΠΕΡΜΑΧΩ και συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό της Προξένου Ευθαλείας Κακιοπούλου που ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητος με αποτέλεσμα να συγκινήσει το σύνολο των παρευρισκομένων, μια και αναφέρθηκε τόσο στη δύσκολη περίοδο που περνά η πατρίδας μας όσο και στις δύσκολες ώρες που περνά η Κύπρος. Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου έκλεισε με τον ΖΟΡΜΠΑ, που τον χόρεψαν άψογα τα κορίτσια του Λυκείου, και τον Εθνικό Ύμνο. Αξίζουν Θερμά Συγχαρητήρια, στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά για το άριστο αποτέλεσμα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου στους χώρους της Κοινότητας σε ατμόσφαιρα χαράς και συγκίνησης. Αρχικά, χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευάγγελος Πλακοπίτας, με σύντομη αναφορά στο ιστορικό της ημέρας. Στη συνέχεια, ο προσκεκλημένος ομιλητής Βασίλειος Νικόλτσιος, διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και επιμελητής της πρόσφατης έκθεσης σπάνιων κειμηλίων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε με τη συνδρομή βιντεοπροβολέα σπάνιο υλικό από τη δραματική για την επιβίωση του Ελληνισμού εποχή. Ιδιαίτερη νότα αποτέλεσαν για ακόμα μια φορά τα χορευτικά της Κοινότητας, ενώ η μουσική του συγκροτήματος Rebetik.on συνάρπασαν το κοινό.

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ Ειρηνική Διαδήλωση Τιμής και Μνήμης» στην Στουτγάρδη διοργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ) το Σάββατο 18 Μαϊου 2013, στις 16:00, τιμώντας την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και τους 353.000 νεκρούς Έλληνες του Πόντου. Τόπος συνάντησης έχει οριστεί η πλατεία Wilhelmsplatz, απέναντι από το Ελληνικό Προξενείο. Στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί Ειρηνική Πορεία προς το μνημείο, το οποίο είναι αφιερωμένο σε όλους τους Λαούς που υπέστησαν την βία του Ναζισμού, και κοσμεί με την παρουσία του την Stauffenbergplatz. Ακολουθεί, στις 17:00 απότιση στεφάνων και τιμών στο μνημείο. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι: Dogan Akhanli Autor und Menschenrechtler Ciler Firtina Vorstandsmitglied im Förderverein des NS- Dokumentationszentrums der Stadt Köln Evthimiadis Evthimios Ehemaliger Vorstandsvorsitzender des Verbandes der Pontischen Vereine aus Nordgriechenland.


Informationen Tel. 0 173 3103120 (Markus Pieper) Tel. 0 176 97437338 (Ioannis Kontogeorgos) E-mail: info@dimotis.eu

Τεύχος 06 Ο Δημότης της Ομογένειας  

τεύχος 06 ομογένεια

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you