Page 1


Σύντομα Νέα

έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ.απόφ. 122/2011). «Κοινωνική, Αθλητική & Το ΚΑ.Π.ΠΑ. διέπεται Πολιτιστική Παρέμβαση» από τις διατάξεις του δήμου Γλυφάδας, με διαάρθρου 103 του Ν. κριτικό τίτλο «Κ.Α.Π.ΠΑ.», 3852/2010, καθώς και είναι το νέο Νομικό Πρόαπό τα άρθρα 239-242 σωπο Δημοσίου Δικαίου του Ν. 3463/2006. Ασκεί (Ν.Π.Δ.Δ.) που δημιουρτις αρμοδιότητες των γήθηκε από τη συγχώνευση των πέντε (5) Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου υπαρχόντων Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου (Κ.Α.Π.Η, ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, καθώς και την παρέμβαση του Δήμου ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ΠΝΕΥ- στους τομείς Πολιτισμού, Αθλητισμού, ΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝ- Κοινωνικής Προστασίας και ΑλληΤΡΟ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ) λεγγύης.

Κ.Α.Π.ΠΑ: Νέο νομικό πρόσωπο

Οι κρίσιμες εποχές που ζούμε χρειάζονται λαμπερά χαμόγελα! Με επιτυχία ολοκληρώθηκε δωρεάν πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της στοματικής υγείας στο Δήμο Γλυφάδας, το οποίο ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη. Το πρόγραμμα στοματικής υγείας αφορούσε τους μαθητές των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου. Είχε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία των Οδοντιατρικών Συλλόγων Πειραιά και Αττικής, εθελοντών οδοντιάτρων, και με την καθοδήγηση των υπευθύνων προληπτικής των δύο συλλόγων.

Ποδηλατοδρομία για το Διαβήτη «Δώσε αξία στο κάθε σου βήμα. Πάμε μπροστά μαζί. Δράση για το Διαβήτη.Tώρα!» ήταν το μήνυμα της ποδηλατοδρομίας που πραγματοποιήθηκε στο Γκολφ της Γλυφάδας. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η διάδοση του μηνύματος και η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, οι οποίοι συμμετέχοντας στην ποδηλατοδρομία, έδειξαν την υποστήριξή τους στα άτομα με Διαβήτη. Ο Δήμος Γλυφάδας στήριξε τη διοργάνωση της Ποδηλατοδρομίας, η οποία εντάσσεται στην εκστρατεία ενημέρωσης της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.

Πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης μεταναστών Tο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης μεταναστών, με στόχο τον επαναπατρισμό τους, υλοποιήθηκε από το Δήμο Γλυφάδας και το προξενείο της Ακτής Ελεφαντοστού. Στόχος του προγράμματος ήταν η εκπαίδευση 15 μεταναστών από την Ακτή Ελεφαντοστού στην Ιχθυοκαλλιέργεια και στη συνέχεια ο επαναπατρισμός στη χώρα τους, όπου θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε νέες και σε υφιστάμενες ιχθυοπαραγωγικές μονάδες.

Στο πλευρό 350 οικογενειών που έχουν ανάγκη Με στόχο τη στήριξη των δημοτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ο Δήμος μοίρασε σε 350 οικογένειες 15 τόνους τρόφιμα (λάδι, κρέατα, πουλερικά, ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα) καθώς και δωροεπιταγές δωρεά γνωστής αλυσίδας super market. Οι οικογένειες αυτές διαπιστωμένα από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Ενημερωτική Έκδοση Δήμου Γλυφάδας Ο τόπος µας Ιούνιος 2012

02

Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Γλυφάδας Άλσους 15, 16677, Τ: 213 2025381, F: 210 8942140 E: grafeio.typou@glyfada.gr S: www.glyfada.gr E-mail επικοινωνίας πολιτών: info@glyfada.gr

Συντονιστής Έκδοσης: Δημήτρης Χιλέλης Επιμέλεια Έκδοσης: Ελένη Θεοδωράκου Καλλιτεχνική Επιμέλεια - Δημιουργικό: Κάτια Σταματελοπούλου Παραγωγή - Διανομή: EPSON EKE


Τα παιδιά του Ωδείου Γλυφάδας και του Παιδικού Χωριού SOS ένωσαν τις φωνές τους! Πράξη έκαναν, τους στίχους του Γ. Ρίτσου «Αν όλα τα παιδιά της γης …», με τη συμμετοχή τους τα παιδιά του Δημοτικού Ωδείου Γλυφάδας και του Παιδικού χωριού SOS Βάρης σε μια συγκινητική μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης το Δημοτικό Ωδείο Γλυφάδας. Τα παιδιά ένωσαν τις φωνές τους και ερμήνευσαν έργα μεγάλων ελλήνων συνθετών και ποιητών στέλνοντας με το δικό τους τρόπο το μήνυμα ότι “η μουσική ενώνει όλα τα παιδιά”.

Δωρεάν εξετάσεις για πρόληψη χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας Με πρωτοβουλία του Δήμου και την υποστήριξη της Novartis Hellas πραγματοποιήθηκε δωρεάν έλεγχος σπιρομέτρησης από ειδικό πνευμονολόγο στο πλαίσιο της πρόληψης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Η χρόνια αποφρακτική πνευμοποπάθεια αποτελεί χρόνια νόσο με σοβαρότατες επιπλοκές, η επίπτωση της οποίας αυξάνεται ταχέως κυρίως λόγω του καπνίσματος.

Προγράμματα άθλησης

Δράσεις κατά της Βίας στο Σχολείο Με αφορμή την καθιέρωση της 6η Μαρτίου ως Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού, η Σχολική Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου πραγματοποίησε διαδραστικές ομιλίες στους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Γλυφάδας. Οι συγκεκριμένες δράσεις είχαν μορφή εργαστηρίου και χωρίζονταν σε δύο μέρη: θεωρητικό και βιωματικό, διάρκειας 2 ωρών και πραγματοποιήθηκαν εντός του σχολικού ωραρίου. Οι παρεμβάσεις είχαν ως στόχο την κατανόηση του φαινομένου της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, του ρόλου των εμπλεκόμενων, θύτη, θύματος, παρατηρητή και την εξοικείωση με τεχνικές επικοινωνίας που βασίζονται στην ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη.

Άσκηση Ενηλίκων (γυναίκες - άνδρες) Παμβώτιδος 104

Δευτέρα - Παρασκευή 09.00 - 12.00 & 17.00 - 20.00

Άσκηση Ενηλίκων (γυναίκες - άνδρες) Σ. Βέμπο 18 - Kαραχάλιου

Δευτ. - Τρίτη - Τετάρτη - Παρ. 09.00 - 2.00 & 17.00 - 20.00 Πέμπτη 09.00 - 12.00 & 18.00 - 20.00

Άσκηση Ανηλίκων Tae Kwo Do Ελευθέριου Βενιζέλου & Ηρακλείου

Δευτέρα - Τετάρτη 16.30 - 20.30 Πέμπτη 17.00 - 20.00

Ακαδημία Ποδοσφαίρου 1ο Δημοτικό Στάδιο Γλυφάδας Παναγούλη 2

Σάββατο 08.30 - 09.30 Κυριακή 09.00 - 10.30

Ακαδημία Στίβου 6ο Δημοτικό Στάδιο οδός Ζέρβα

Παρασκευή 19.30 - 20.30 Σάββατο 11.00 - 12.00

Ακαδημία Τένις και Τένις Ενηλίκων

Δευτέρα και Τετάρτη 09.00 - 11.00 Γήπεδα ΑΡΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Τρίτη - Πέμπτη 08.30 - 11.30 Γήπεδα ΑΡΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Τρίτη 15.30 - 17.30 Γήπεδα Ευρυάλης Σ. Βέμπο & Παλμύρας Σάββατο 14.30 - 17.30 Γήπεδα Ευρυάλης Σ. Βέμπο & Παλμύρας

Πληροφορίες: Τηλ.: 210 9602130, Fax: 210 9637550 E-mail: t.gounaridis@glyfada.gr, m.eleftheriadou@0114.syzefxis.gov.gr

03


Σύντομα Νέα

Διάθεση προϊόντων στους δημότες απευθείας από τους παραγωγούς Με στόχο να στηρίξει τους πολίτες στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν καθημερινά τα απαραίτητα, ο Δήμος σε συνεργασία με τους παραγωγούς πατάτας Νευροκοπίου διέθεσε πατάτες, ρύζι με τη συνεργασία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών και λάδι με τη συνεργασία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη καθώς διατέθηκαν 55 τόνοι πατάτες και 18 τόνοι ρύζι.

Βόλτα με το Ποδήλατο στις Γειτονιές της Γλυφάδας Περισσότεροι από 900 φίλοι του ποδηλάτου συμμετείχαν στη “Bόλτα στις Γειτονιές της Γλυφάδας” που διοργάνωσε ο αθλητικός τομέας του Κ.Α.Π.ΠΑ. του Δήμου, με την υποστήριξη της COSMOTE. Μικροί και μεγάλοι με ενθουσιασμό έστειλαν με τη συμμετοχή τους το μήνυμα ότι το ποδήλατο μπορεί να μπει στη ζωή μας και να αποτελέσει καθημερινό εναλλακτικό μέσο μεταφοράς. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, οι μικροί ποδηλάτες ηλικίας 4-12 ετών απόλαυσαν τα πρώτα τους μαθήματα στις αρχές ασφαλούς κίνησης με το ποδήλατο στο πλαίσιο του προγράμματος «Μάθε να κάνεις Ποδήλατο». Τη διοργάνωση η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και την υποστήριξη του Γ. Αμυρά στήριξαν επίσης η «Interamerican» ως χορηγός αστικής ασφάλειας και η «ΑSICS» ως χορηγός σημάτων Αγώνα ενώ εθελοντικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους οι Σαμαρείτες του ΕΕΣ και η ομάδα εθελοντών Δασοπυρόσβεσης και Δασοπροστασίας Γλυφάδας.

20 τόνοι ειδών διατροφής από το Δήμο Γλυφάδας σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες για τις ημέρες του Πάσχα

04

Δέματα αγάπης με είδη διατροφής για τις γιορτές του Πάσχα διένειμε ο Δήμος Γλυφάδας σε περισσότερες από 350 οικογένειες της πόλης που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Τα είδη διατροφής ξεπέρασαν τους 20 τόνους και περιελάμβαναν ζυμαρικά, όσπρια, λάδι, κρασί, λαχανικά, φρούτα, κρέας & κοτόπουλα.Δικαιούχοι των δεμάτων αγάπης που διανεμήθηκαν στα ΚΑΠΗ του Αγ. Τρύφωνα ήταν μακροχρόνια άνεργοι, άποροι, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, μοναχικοί άνθρωποι, ηλικιωμένοι.

Εκδήλωση: Πρόληψη ατυχημάτων στην τρίτη ηλικία Εκδήλωση για την πρόληψη των ατυχημάτων στην τρίτη ηλικία διοργάνωσαν το ΚΑ.Π.ΠΑ Δήμου Γλυφάδας και το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προαγωγή της υγείας ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι. Η εκδήλωση είχε ως θέμα τα ατυχήματα στο χώρο του σπιτιού. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι πτώσεις αποτελούν την τρίτη αιτία χρόνιας αναπηρίας σε ηλικιωμένα άτομα, ενώ η πλειοψηφία των τραυματισμών που καταλήγουν στο θάνατο προέρχονται από πτώσεις.

Ορειβασία στον Υμηττό "Αγαπάμε τον Υμηττό, αγαπάμε το περιβάλλον" ήταν το μήνυμα των 162 συμμετεχόντων στην ορειβασία στον Υμηττό που διοργάνωσε ο αθλητικός τομέας του (Κ.Α.Π.ΠΑ.). Ο μεγαλύτερος σε ηλικία "ορειβάτης" ήταν 98 ετών ενώ ο μικρότερος μόλις 4 ετών. Αφετηρία της διαδρομής ήταν το πυροφυλάκιο Δήμου Γλυφάδας (τέρμα της οδού Κων. Αθανάτου) και τερματισμός το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.


Μείωση των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς Τη μείωση του ποσού των τροφείων για τα παιδιά που φοιτούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αποφάσισε το Δ.Σ. του Κ.Α.Π.ΠΑ. Αναλυτικότερα για τους πολίτες με εισόδημα από: 0,00 έως 5.000€, δωρεάν, για πρώτη φορά, από 30,00€ μηνιαίως / 5.001,00€ έως 15.000,00€, 20,00€, από 30,00€ μηνιαίως. Η προσαρμογή έγινε στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει ο Δήμος εξασφαλίζοντας παράλληλα υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Η τεχνολογία στην Εξυπηρέτηση του Πολίτη Με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ο Δήμος Γλυφάδας εγκαινιάζει μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία. Συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα σε όσους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο να λαμβάνουν μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Δήμου www.glyfada.gr «πατώντας» το εικονίδιο «ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του Πολίτη» πληροφορίες σχετικά με διαδικασίες, δικαιολογητικά, αιτήσεις, νομοθεσία, κ.α. για τις ακόλουθες υπηρεσίες του Δήμου: Ληξιαρχείο & Πολιτικοί Γάμοι - Δημοτολόγιο Καταστήματα - Οικονομικές και Τεχνικές Υπηρεσίες - Δημοτική Αστυνομία - Μαρίνες. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τις προαναφερόμενες υπηρεσίες στο αρμόδιο τμήμα, επιλέγοντας από το βασικό μενού Επικοινωνία και αφού συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα.

Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη «Τραγούδια της Ελλάδας…» ήταν ο τίτλος της συναυλίας αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη που πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το Δημοτικό Ωδείο Γλυφάδας, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Παιδικού Χωριού SOS. Στη συναυλία, ακούστηκε μελοποιημένη ποίηση από μεγάλους Έλληνες συνθέτες και συμμετείχαν μουσικά σύνολα με μαθητές και καθηγητές του Ωδείου.

Ενημέρωση για την αγορά των οικοπέδων κληρονόμων Παπαδημητρίου Με στόχο την ενημέρωση των Πολιτών σχετικά με την αγορά των οικοπέδων κληρονόμων Παπαδημητρίου σας παραθέτουμε τα ακόλουθα στοιχεία : 1. Τα εν λόγω οικόπεδα ήταν χαρακτηρισμένα ως χώροι πρασίνου από την ένταξη τους στο σχέδιο το έτος 1969 σύμφωνα με τότε ρυμοτομικό. Αποτελούν τα μόνα ελεύθερα οικοδομικά τετράγωνα σε μια έκταση 700 στρεμμάτων όπου δεν υπάρχει άλλος κοινόχρηστος χώρος. 2. Η επιβληθείσα απαλλοτρίωση ήρθη δυνάμει της αμετάκλητης υπ’ αριθ. Α407/2010 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά (τμήμα 12ο Τριμελές). Η επανεπιβολή νέας ουδέποτε ολοκληρώθηκε εντός των νομίμων προθεσμιών. Ο Δήμος επομένως κινδύνευε άμεσα να απολέσει αυτούς του ζωτικούς χώρους μετά από 40 ολόκληρα χρόνια αδράνειας. 3. Η τιμή αγοράς είναι απόλυτα συμφέρουσα και εντός των πλαισίων του νόμου. Ειδικότερα σύμφωνα με τα άρθρα 186 και 191 του Κ.Δ.Κ. (Νόμος 3463/2006 ), ορίζεται ότι για την κατάρτιση σύμβασης μεταβίβασης της κυριότητας ακινήτων, εφόσον συμβάλλεται Δήμος απαιτείται εκτίμηση της αγοραίας αξίας, η οποία γίνεται από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών. Εν προκειμένω η τιμή εκτίμησης του Σ.Ο.Ε. που προηγήθηκε της αγοράς ήταν 1529,89 €. Η τιμή που επιτεύχθηκε μετά από διαπαραταξιακή διαπραγμάτευση και 2 θυελλώδεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν 1290,00 € και ουσιαστικά 1250,00 € μετά τη δήλωση δωρεάς της οικογένειας Παπαδημητρίου μέρους του συμφωνηθέντος τιμήματος. Την πρόταση αυτή υπερψήφισαν 4 Δημοτικές Παρατάξεις ενώ και η παράταξη “Ανοιχτοί Ορίζοντες” συμφώνησε στην αγορά αλλά με το τίμημα των 1050,00 €. 4. Κατόπιν αυτού προς μεγαλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου και προ της σύναψης των συμβολαίων διενεργήθηκε ενδελεχής νομικός έλεγχος τίτλων από 2 δικηγόρους, έναν (1) εκ των οποίων πρότεινε η Δημοτική Αρχή και έναν (1) η μείζονα αντιπολίτευση. Στα συμβόλαια με ευθύνη της συμβολαιογράφου επισυνάφθηκαν όλα τα κατά νόμο απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ο Δήμος έχει διασφαλιστεί απόλυτα στα συμφέροντα του. Κάποιοι προβάλλουν κάθε δυνατό εμπόδιο για να διαιωνιστεί ένα πρόβλημα και να ματαιωθεί το έργο του Δήμου μας εις βάρος των συμφερόντων του ίδιου του Δήμου αλλά κυρίως σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών μας που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να στερούνται της χρήσης αυτών των ζωτικών χώρων πρασίνου σε μια εποχή που μας πνίγει το τσιμέντο.

05


Νέα έργα στη Γλυφάδα

Η πλατεία της Αγ. Τριάδας: σε εξέλιξη οι εργασίες διαμόρφωσης

06

Το οικολογικό πάρκο της Ν. Ευρυάλης: μετά την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης


Νέα έργα στη Γλυφάδα Η δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών που θα διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων και θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους στην πόλη της Γλυφάδας, αποτελεί βασικό στόχο του προγράμματος έργων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα που αναβαθμίζουν την εικόνα της Γλυφάδας και αποτελούν ένα πρώτο δείγμα ότι η πόλη έχει αρχίσει να αλλάζει. Συμμόρφωση του εμπορικού κέντρου, εξωραϊσμός πλατειών και οδών με την ενίσχυση του πρασίνου, κατασκευή πεζοδρόμων και ανακατασκευή οδοστρώματος, διαμόρφωση χώρων ψυχαγωγίας, ενίσχυση φωτισμού, βελτίωση της καθαριότητας των δημόσιων χώρων και των ακτών, καθώς και προστασία του βουνού και ενίσχυση της χλωρίδας. Δύο καινοτόμα έργα, αποτελούν η διαμόρφωση της πλατείας Αγ. Τριάδας και του οικολογικού πάρκου Ν. Ευρυάλης. Η δαπάνη κατασκευής της πλατείας Αγ. Τριάδας καλύπτεται με την ευγενική προσφορά του συμπολίτη μας κ. Αθαν. Μαρτίνου, και του οικολογικού πάρκου Ν. Ευρυάλης με την ευγενική προσφορά του κ. Κων/νου Μαρτίνου. Το πάρκο Ν. Ευρυάλης παραδόθηκε στο Δήμο και είναι στη διάθεση των κατοίκων και των επισκεπτών του.

Η πλατεία της Αγ. Τριάδας πριν τη διαμόρφωσή της

Ο χώρος του πάρκου Ν. Ευρυάλης πριν τη διαμόρφωσή του

07


Νέα έργα στη Γλυφάδα

08

Πλατεία Αγίας Τριάδας

Με την ολοκλήρωση του έργου, η πλατεία θα αποτελεί τόπο κίνησης, δράσης και ανάπαυσης για όλες τις ηλικίες. Πλατώματα, ράμπες, πεζόδρομοι και μονοπάτια συνδέουν όλους τους επιμέρους χώρους μεταξύ τους και με τη γύρω περιοχή.

Στοιχεία πλατείας Αγίας Τριάδας Τοποθεσία: Περικλείεται από τις οδούς Αγίας Τριάδας, Αρετής, Μυκηνών και Παλαιών Πολεμιστών. Συνολική επιφάνεια: 9.206,00 τ.μ., Υφιστάμενη κατάσταση: Τμήμα της επιφάνειας καταλαμβάνουν σήμερα δύο γήπεδα μπάσκετ καθώς και παιδική χαρά, ενώ σε κεντρικό τμήμα της, επιφάνειας 1.005,40 τ.μ., έχει ανεγερθεί ο Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, σύμφωνα με ειδικούς όρους δόμησης. Τo υπόλοιπο υπό διαμόρφωση τμήμα της πλατείας έχει έκταση 4.674,60 τ.μ. Ο χώρος μέχρι σήμερα ήταν αδιαμόρφωτος και αξιοποιείτο ως χώρος στάθμευσης σε όλη του την έκταση.

Το έργο σε εξέλιξη


Πάρκο Νέας Ευρυάλης

Το έργο ολοκληρωμένο

Oικολογικό πάρκο υψηλού και χαμηλού πρασίνου με διακεκριμένη ταυτότητα που ταιριάζει με το ευρύτερο φυσικό και διαμορφωμένο περιβάλλον του.

Το οικολογικό πάρκο Ν. Ευρυάλης έκτασης 7.797,85 τ.μ. εφάπτεται με την οδό Βενιζέλου. Στο πάρκο, έχουν γίνει διαμορφώσεις υψηλού και χαμηλού πρασίνου που ταιριάζουν με το ευρύτερο φυσικό και διαμορφωμένο περιβάλλον του. Με απλή οργάνωση των φυσικών παραμέτρων προκύπτουν τόποι εύκολοι στη διατήρηση, λειτουργικοί, ασφαλείς και απόλυτα προσβάσιμοι. Η σημασία του πάρκου είναι ταυτόχρονα τοπική και υπερτοπική. Για τη βιωσιμότητά του έχει προβλεφθεί οργανική ανάπτυξη και διαδικασία συντήρησης, επιλογή κατάλληλων φυτών για το συγκεκριμένο τόπο, προσεκτική επιλογή θέσεων για παθητικό δροσισμό και ηλιοπροστασία και διαμορφώσεις με νερό. Ειδικότερα, χρησιμοποιήθηκαν ενδογενείς οικογένειες φυτών σε αρμονία με την τοπική οικολογία. Επίσης πλατώματα, ράμπες, πεζόδρομοι μονοπάτια συνδέουν όλους τους επί μέρους χώρους μεταξύ τους και με τη γύρω περιοχή. Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι ακόμη και από άτομα μειωμένης κινητικότητας, μεγάλης ηλικίας, ή συνοδούς βρεφών σε καροτσάκια. Η οργάνωση του χώρου και το λειτουργικό πρόγραμμα προσκαλούν για τη συνεχή χρήση του ως σημαντικού τόπου συνήθους διαμονής και αναψυχής σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, απαιτείται η πάροδος τεσσάρων περίπου χρόνων ώστε να αναπτυχθούν τα φυτά και να αναδειχθεί ο χαρακτήρας του πάρκου.

09


Νέα έργα στη Γλυφάδα

Βελτίωση υποδομών - Ενίσχυση πράσινου

Βελτίωση φωτισμού υψηλής απόδοσης και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης

Πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου

Ανθέων

Πλατεία Αγ. Νικολάου

Ελευθερίου Βενιζέλου

Ζέππου

Οδοί: Ανθέων - Μετσόβου, Δερβενακίων, Ρήγα Φεραίου, Παπανδρέου και Ζέππου - Ζέρβα. Πλατείες: Αγ. Κωνσταντίνου, Αγ. Νικολάου, Ελ. Βενιζέλου. Επίσης στην 3η μαρίνα και το κλειστό γυμναστήριο.

Τοποθέτηση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής

10

Άλσους (στέγαστρα)

Πλατεία Καραϊσκάκη

Ίωνος Δραγούμη

Παλμύρας

Οδοί: Σ. Βέμπο και Παλμύρας, Ίωνος Δραγούμη, Άλσους (τοποθέτηση στεγάστρων) και πλατεία Καραϊσκάκη.


Εξωραϊσμός οδών και πλατειών

Μεταξά - Λαζαράκη

Δελφών - Κεφαλληνίας - Γούναρη

Παλαιοχριστιανικός Ναός

Κιλκίς - Γούναρη

Κέας - Γούναρη

Ζέππου

Αθανάτου - Αρχιπελάγους

Γκολφ Γλυφάδας

Ενίσχυση του πράσινου με δενδροφύτευση και τοποθέτηση καλλωπιστικών φυτών. Καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου και τοποθέτηση wc για τα κατοικίδια στις πλατείες Εσπερίδων, Καραϊσκάκη, Μακεδονίας, Κονίτσης, Ζέππου.

11


Νέα έργα στη Γλυφάδα

Διαπλάτυνση, ασφαλτόστρωση κατασκευή πεζοδρομίων

Αγ. Νικολάου

Αγ. Νεκταρίου

Σοφίας

Πεζόδρομος μεταξύ οδών Βαλαωρίτου & Αγαμέμνονος

12

Οδός Αγίου Νικολάου, μεταξύ των οδών Α. Παπανδρέου μέχρι και τη Γρ. Λαμπράκη, ανακατασκευή τμημάτων, διαπλάτυνση, ποδηλατόδρομος. Οδός Αγ. Νεκταρίου, ασφαλτόστρωση, ανακατασκευή τμημάτων, δημιουργία πεζοδρομίων, εσοχών στάθμευσης, ποδηλατοδρόμων, παρτεριών. Οδός Σοφίας, διαπλάτυνση, δημιουργία πεζοδρομίων και δικτύου αποχέτευσης. Κατασκευή πεζόδρομου μεταξύ των οδών Βαλαωρίτου και Αγαμέμνονος.


Διαμόρφωση χώρων ψυχαγωγίας

Υψηλάντου & Τσιτσάνη

Υψηλάντου & Τσιτσάνη

Παιδική χαρά, στο οικόπεδο επί των οδών Υψηλάντου και Τσιτσάνη. Τα παιχνίδια προέρχονται από την πλατεία Ν. Ευρυάλης, όπου σήμερα στη θέση της βρίσκεται το οικολογικό πάρκο Ν. Ευρυάλης.

«Συμμόρφωση» εμπορικού κέντρου

Εμπορικό Κέντρο Γλυφάδας

Ζησιμοπούλου

Εργασίες «συμμόρφωσης» της οδού Ζησιμοπούλου, αποξήλωση των διαφημιστικών πινακίδων για την απελευθέρωση των πεζοδρομίων και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πεζών

Αναβάθμιση και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων

Γήπεδο Τερψιθέας

Γήπεδο Τερψιθέας

Πλήρης αναδιαμόρφωση του αγωνιστικού και του περιβάλλοντος χώρου του 7ου Δημοτικού Γυμναστηρίου Γλυφάδας (γήπεδο Τερψιθέας)

13


Χωροθέτηση Νέου Νεκροταφείου

Χωροθέτηση Νέου Νεκροταφείου Η λύση ενός κοινωνικού θέματος τριών δεκαετιών Το αίτημα δημιουργίας νεκροταφείου που να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης μας είναι κοινωνικό. Πέρα από παρατάξεις και κομματικές αποχρώσεις. Μας ενώνει γιατί μας αφορά όλους. Είναι ένα θέμα που χρονίζει και πρέπει να λυθεί άμεσα με τη συνεργασία της Πολιτείας. Ζητούμε την εφαρμογή της απόφασης του ΟΡΣΑ για τη χωροθέτηση νεκροταφείου στο συγκεκριμένο χώρο, η οποία εκδόθηκε το 1995 και την αξιοποίηση της πλήρους μελέτης εγκατάστασης νεκροταφείου, την οποία εκπόνησε ο Δήμος το 1998 για τη δημιουργία ενός νεκροταφείου περιβαλλοντικά και οικολογικά ενταγμένου στη ζώνη του Υμηττού.

Νέο Νεκρτοταφείο

Το χρονικό του αιτήματος δημιουργίας νέου νεκροταφείου στη Γλυφάδα Η πρώτη αναφορά περί ακαταλληλότητας του υφιστάμενου νεκροταφείου, λόγω κορεσμού του εδάφους, έγινε σε Δημοτικό Συμβούλιο το 1980. Από τότε πολλές οι επισημάνσεις και οι αναφορές στο ίδιο θέμα, είτε στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, είτε στα αιτήματα των Δημοτικών Αρχών προς την πολιτεία, για την επίλυση του προβλήματος με τη χωροθέτηση νέου νεκροταφείου. Το υφιστάμενο νεκροταφείο έχει έκταση 7.000 τ.μ. Λειτούργησε το 1935 όταν οι κάτοικοι της Γλυφάδας ανέρχονταν στους 1.800 περίπου, ενώ σήμερα ξεπερνούν τους 86.000.

14

Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου


Το Ε.Α.Κ. από τη Γ.Γ.Α. στο Δήμο ΓΛυφάδας

Το Ε.Α.Κ. “Ματθαίος Λιούγκας” από τη Γ.Γ.Α. στο Δήμο Γλυφάδας

Το Ε.Α.Κ. άρχισε ήδη να λειτουργεί Με στόχο την πλήρη λειτουργία του και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες παραχωρήθηκε το Ε.Α.Κ. Γλυφάδας «ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΛΙΟΥΓΚΑΣ» από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο Δήμο Γλυφάδας καθώς έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία στο σχέδιο νόμου "Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των συνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις". Το ΕΑΚ Γλυφάδας, με ποικίλες εγκαταστάσεις (κλειστό κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, εξωτερικά γήπεδα τένις, ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, αίθουσες γυμναστικής κλπ), κτισμένες σε έκταση 16.810,19 τ.μ, φιλοξενούσε ομάδες Α1΄ Εθνικής Κατηγορίας, τοπικούς αθλητικούς συλλόγους και ταυτόχρονα διοργάνωνε εκδηλώσεις, προγράμματα για εκμάθηση κολύμβησης και δωρεάν αθλητικά προγράμματα για ΑΜΕΑ. Εξυπηρετούσε κατά μέσον όρο ημερησίως περί τους 750 - 1000 αθλούμενους, με μόνο 10 υπαλλήλους τα τελευταία χρόνια, αντί 27 που όριζε ο οργανισμός του. Μετά την παραχώρησή του με την ψήφιση του νόμου 4049/2012, τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ 35Α/23-122012 και την ολοκλήρωση των διαδικασιών παραλαβής - παράδοσης, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες μετάταξης του προσωπικού στο Δήμο και στη συνέχεια η ένταξη τους στο δυναμικό του Δήμου ώστε και πάλι

να αρχίσει να λειτουργεί όλο το Αθλητικό κέντρο. Παράλληλα έχει συνταχθεί αναπτυξιακό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο από την νέα αθλητική σεζόν θα είναι αυτάρκης οργανισμός και θα προσφέρει καλύτερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες.

15


Γλυφάδα ο Τόπος μας - Ιούνιος 2012  

Τεύχος Ιούνιος 2012