Page 1


04

07

08

09

10

04 - 09 .................... Δράσεις 04 ............................................... Κοινωνία 07 .......................................... Αθλητισμός 08 ................................................. Παιδεία 09 ........................................... Πολιτισμός

Φίλες και Φίλοι, Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία με τη συνεργασία των Εργαζομένων του Δήμου, των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και τη δική σας Συμμετοχή ολοκληρώσαμε σημαντικά έργα για την Πόλη μας, ξεκινήσαμε νέα, δημιουργήσαμε κοινωνικές δομές και με την εθελοντική προσφορά σας στηρίξαμε στην πράξη συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την κρίση. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες και δράσεις που συνέβαλαν στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας, στην ενίσχυση του αθλητισμού και τη βελτίωση των σχολικών υποδομών, δημιουργώντας καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά και τους δασκάλους τους. Η βελτίωση ποιότητας ζωής μας στη Γλυφάδα, η άσκηση κοινωνικής πολιτικής για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους μας παραμένουν προτεραιότητες μας. Στόχος μας ήταν και εξακολουθεί να είναι η ανάδειξη της Γλυφάδας σε Πρότυπη Πόλη. Μια πόλη όμορφη και ανθρώπινη, φιλική σε όλους που θα προσφέρει πολλές και ποιοτικές επιλογές. Ως Δημοτική Αρχή με τον εξορθολογισμό των εξόδων και τη σταδιακή αύξηση των εσόδων πετύχαμε ο Δήμος μας να παραμείνει οικονομικά ισχυρός και να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των Δημοτών του, τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε. Σε αυτή την προσπάθεια η συνδρομή σας είναι καθοριστική γιατί πιστεύουμε ότι μόνο «Όλοι μαζί θα χαράξουμε το αύριο πιο φωτεινό, γεμάτο δράση κι ανθρωπιά».

10 - 15 ................... Υποδομές 10 ....................................................... Έργα 15 .............. Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο

Περιεχόμενα - Μήνυμα Δημάρχου

Περιεχόμενα

Χρόνια Πολλά με Υγεία και Αισιοδοξία! Κώστας Κόκκορης Δήμαρχος Γλυφάδας

Ενημερωτική Έκδοση Δήμου Γλυφάδας Ο τόπος µας Δεκέμβριος 2013

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Δήμου Γλυφάδας Άλσους 15, 16677, Τ: 213 2025381, F: 210 8942140 E: grafeio.typou@glyfada.gr S: www.glyfada.gr E-mail επικοινωνίας πολιτών: info@glyfada.gr

Συντονιστής Έκδοσης: Δημήτρης Χιλέλης Επιμέλεια Έκδοσης: Ελένη Θεοδωράκου Συντακτική ομάδα: Αλέξανδρος Αλευρίτης, Ελένη Θεοδωράκου Καλλιτεχνική Επιμέλεια - Δημιουργικό: Κάτια Σταματελοπούλου Παραγωγή - Διανομή: Β. Καλογερόπουλος - Γραφικές Τέχνες

03


Δράσεις - Κοινωνία

Παιδικός Εμβολιασμός Περισσότερα από 100 παιδιά εμβολιάστηκαν με πολυδύναμα εμβόλια για διάφορες ασθένειες, στο πλαίσιο της Εκστρατείας Δωρεάν Παιδικού Εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων γονέων και γονέων χρονίως ανέργων, καθώς και για παιδιά που ζουν στη Γλυφάδα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση. Τη δράση αυτή πραγματοποιεί ο Δήμος σε συνεργασία με τη Μ.Κ.Ο. «Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ», στο πλαίσιο του προγράμματος «Εμβολιάζουμε: Παιδιά Ανασφάλιστα, όχι Απροστάτευτα».

Εξέταση Ψηφιακής μαστογραφίας Περισσότερες από 80 ανασφάλιστες γυναίκες ηλικίας 40-70 ετών πραγματοποίησαν εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας δωρεάν. Το πρόγραμμα παρείχε ο Δήμος ως μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι».

Πρόληψη Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Για δεύτερη χρονιά ο Δήμος με την υποστήριξη της Novartis Hellas πραγματοποίησε δωρεάν εξετάση σπιρομέτρησης για όλους τους Δημότες.

Προληπτικός Έλεγχος για τον καρκίνο Παχέος Εντέρου Προληπτική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα παρείχε στους δημότες του ο Δήμος Γλυφάδας ως μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ). Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Πρόληψης του Καρκίνου Παχέος Εντέρου με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού και του ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ σε Αττική και Θεσ/νίκη.

Ουρολογικός έλεγχος για την Ακράτεια Ο Δήμος συμμετείχε στο πρόγραμμα δωρεάν ουρολογικού ελέγχου για την ακράτεια, ανταποκρινόμενος στην πρωτοβουλία των μελών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Pfizer.

Έλεγχος Αρτηριακής Πίεσης

04

Δωρέαν εξετάσεις, σε όλους τους Δημότες ηλικίας 18-65 ετών για διάγνωση της Υπέρτασης με ενδελεχή επιστημονικό έλεγχο, κοινωνικοδημογραφικές & σωματομετρικές μετρήσεις, μετρήσεις του Στρες, του τρόπου ζωής και των καθημερινών συνηθειών καθώς και εκτίμηση του συνολικού καρδιομεταβολικού κινδύνου, παρέχει ο Δήμος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Καρδιαγγειακό Εργαστήριο της Α' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου.

Κοινωνικό

Ιατρείο Στο Κοινωνικό Ιατρείο, που στεγάζεται στο κτίριο επί των οδών Μυστρά 1 & Επιδαύρου 2, παρέχονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας από εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, σε ενήλικες και παιδιά, συγκεκριμένες ώρες και μέρες την εβδομάδα. Το Κοινωνικό Ιατρείο Γλυφάδας μαζί με το Παντοπωλείο και το Φαρμακείο εντάσσονται στην κοινωνική πολιτική του Δήμου για τη στήριξη των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων κατοίκων της πόλης μας.

Διαιτολογική υποστήριξη και παρακολούθηση Τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής στο Πρόγραμμα Διατροφικής Παρέμβασης για 6 μήνες παρέχει ο Δήμος, σε συνεργασία με το τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Η διατροφική παρέμβαση περιλαμβάνει πρόγραμμα Διατροφής προσαρμοσμένο στις ενεργειακές θρεπτικές ανάγκες, το ιατρικό ιστορικό, εκπαίδευση στην τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς, μετρήσεις σύστασης σώματος, συστηματικές συναντήσεις με Διατροφολόγο - Διαιτολόγο.

Συμμαχία για την υγεία-άσκηση Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ημέρες Άσκησης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την υποστήριξη του Δήμου και του Κ.ΑΠ.ΠΑ. ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες για τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης.


Εμβολιασμοί Ενηλίκων: Αναγκαίοι όσο και για τα παιδιά; Με στόχο την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας και ο Δήμος Γλυφάδας, διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τους εμβολιασμούς ενηλίκων με την υποστήριξη της εταιρείας Pfizer Ελλάς.

Μαθήματα / δράσεις για παιδιά και νέους από 14 έως 30 ετών Ο Δήμος και ο όμιλος «Νέοι Ορίζοντες Φιλίας» παρείχαν δωρεάν μαθήματα χοροθεραπείας, μουσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, χειροτεχνίας, ζωγραφικής, θεατρικού παιχνιδιού, μουσικής, ψυχολογικής υποστήριξης, ειδικής αγωγής. Τα μαθήματα υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης Για Την Κοινωνική Ενσωμάτωση Και Την Καταπολέμηση Του Κοινωνικού Αποκλεισμού - Στήριξη Του Παιδιού Και Του Νέου σε συνέχεια του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Πρόγραμμα εκμάθησης χρήσης διαδικτύου (Internet) Το Αλλεργικό παιδί στο Σχολείο Η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα « Το Αλλεργικό παιδί στο σχολείο».

Οι Γονείς ρωτούν - Οι Ειδικοί απαντούν Ο Δήμος σε συνεργασία με τον Όμιλο «Νέοι Ορίζοντες Φιλίας» διοργάνωσαν εκδήλωση με θέματα όπως: Χτίζοντας τη μάθηση από την προσχολική ηλικία, Μαθησιακές δυσκολίες: μια «επιδημία» της σύγχρονης εποχής, Βάζοντας όρια στο παιδί σας, Όταν το παιδί αρνείται να πάει σχολείο: Σχολική άρνηση ή σχολική φοβία;

Ηλιοπροστασία και πρόληψη του Δερματικού Καρκίνου Μια χαρούμενη ιατρική ομιλία διάρκειας περίπου μιας ώρας που απευθυνόταν σε ενήλικες και παιδιά. Μέσα από εικόνες ζωγραφικής ή κατασκευών πλαστελίνης, με μαριονέττες και με εκλαϊκευμένες ιατρικές εικόνες ή τραγούδια ηλιοπροστασίας [σε μουσική γνωστών ελληνικών τραγουδιών] το κοινό ενημερώθηκε με απλά λόγια και τραγουδώντας, για τα ευεργετήματα της έκθεσης στον ήλιο αλλά και για την ανάγκη προφύλαξης του δέρματος, ιδιαίτερα των παιδιών και των νεαρών ατόμων, από το ηλιακό έγκαυμα.

Δωρεάν πρόγραμμα εκμάθησης χρήσης του διαδικτύου (Internet) και εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες, για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (άποροι, άνεργοι ως 30 χρονών, νέοι κάτω των 30 ετών, ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, μονογονεϊκες οικογένειες) πραγματοποίησε ο Δήμος σε συνεργασία με τον Όμιλο «Νέοι Ορίζοντες Φιλίας».

Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε Απόρους» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων Ο Δήμος Γλυφάδας συμμετέχει στο πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε Απόρους, του έτους 2013. Το πρόγραμμα υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διανομή τροφίμων θα ξεκινήσει το 2014.

«Επένδυσε» και εσύ στην Τράπεζα Χρόνου Η Τράπεζα Χρόνου είναι μια από τις πέντε Δομές του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές για την Άμεση Αντιμετώπιση της Φτώχειας στο Δήμο Γλυφάδας», και αποτελεί μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής υπηρεσιών, γνώσεων και αγαθών. Βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής, το Χρόνο.

Θαλάσσια Μπάνια - Επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους Για δεύτερη χρονιά το ΚΑΠΠΑ με δύο δρομολόγια καθημερινά μετέφερε τους δημότες, μέλη των Κ.Α.Π.Η. στην παραλία Βουλιαγμένης και υλοποίησε πρόγραμμα επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους, στην περιοχή της Ερέτριας.

05


Δράσεις - Κοινωνία

Κοινωνικό Μαγειρείο Σε περισσότερα από 100 άτομα καθημερινά θα παρέχει σίτιση το Κοινωνικό Μαγειρείο του Δήμου. Το Μαγειρείο στεγάζεται στην πρώην οικία Βαρικοπούλου επί των οδών Αριστοτέλους αρ. 29 και Αριστίππου στην Ευρυάλη. Το κτίριο είναι δωρεά και οι εργασίες ανακατασκευής του έγιναν από το Δήμο.

Υπηρεσίες Εξυπηρέτησης Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους! Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση δημιουργίας του δικτύου ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi) του Δήμου Γλυφάδας. Το δίκτυο καλύπτει τα ακόλουθα σημεία: Δημαρχείο Γλυφάδας, πλατεία Κατράκη, πλατεία Εσπερίδων, Γ' Μαρίνα, και το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας.

e- Asti Γλυφάδα: μια καινοτόμος εφαρμογή για smartphones και tablets

Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες Περισσότεροι από 800 τόνοι τροφίμων διανεμήθηκαν απευθείας από τους παραγωγούς στα νοικοκυριά στο πλαίσιο του κινήματος διανομή τροφίμων χωρίς μεσάζοντες.

Παιδικοί Σταθμοί: μείωση τροφείων - ένταξη στο ΕΣΠΑ Για πρώτη φορά οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Γλυφάδας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και έτσι σήμερα εξήντα ένα επιπλέον παιδιά ηλικίας από 8 μηνών έως 5 ετών φιλοξενούνται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν τροφείων για τα παιδιά των οικογενειών που το ετήσιο εισόδημα τους δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.

Έρευνα για την Ποιότητα Ζωής στην τρίτη ηλικία Έρευνα για την Ποιότητα Ζωής (ΠΖ) των ατόμων της τρίτης ηλικίας, η οποία αποτελεί τη βάση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής στην τοπική κοινωνία, διεξήγαγε το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, σε συνεργασία με το Κ.Α.Π.ΠΑ και το Κ.Α.Π.Η Γλυφάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ άλλων κατέδειξαν ότι η ΠΖ των ατόμων τρίτης ηλικίας επηρεάζεται θετικά από τις ικανοποιητικές οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις και τη ποιοτική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου.

Δράσεις Κέντρου Πρόληψης Το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Γλυφάδας για το 2013-2014 υλοποιεί τα προγράμματα: • «Στηρίζοντας το παιδί στο πέρασμά του στην εφηβεία» • «Χαράσσοντας έναν επαγγελματικό προσανατολισμό» • «Εποπτεία σε δασκάλους του 2ου Δημοτικού» που επιθυμούν να εφαρμόσουν πρόγραμμα πρόληψης. Παράλληλα πραγματοποιεί άμεσα βραχυπρόθεσμη εκπαίδευση για εκπαιδευτικούς β'θμιας και α'θμιας εκπαίδευσης. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια ενηλίκων.

06

Με την εφαρμογή e-Asti Γλυφάδα ο πολίτης μπορεί να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για θέματα που αφορούν το πράσινο, το φωτισμό, τη σήμανση, τους κοινόχρηστους χώρους, τα σχολικά κτίρια, τις μαρίνες και το οδικό δίκτυο, σχετικά με βλάβες, λακκούβες, βανδαλισμούς κλπ. Η αναφορά συνοδεύεται, με φωτογραφία που τραβάει ο πολίτης επιτόπου με τη φορητή του συσκευή, περιγραφή του προβλήματος καθώς και τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες του σημείου στο οποίο υπάρχει το πρόβλημα πάνω στο χάρτη. Επίσης έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει καθημερινά ενημερώσεις για πολιτιστικές εκδηλώσεις, προγράμματα και ημερίδες καθώς και να υποβάλλει αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως ή την εγγραφή στα μητρώα αρρένων.

Διασύνδεση μέσω οπτικής ίνας Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διασύνδεσης μέσω οπτικής ίνας των κτιρίων του Δήμου Γλυφάδας (Δημαρχείο, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, πρώην κτίριο Δημοτικής Αστυνομίας, Παλαιό Δημαρχείο, Δ/νση καθαριότητας). Με το έργο αυτό επιτεύχθηκε η δημιουργία ενιαίας δικτυακής υποδομής για τη χωρίς κόστος και σε υψηλές ταχύτητες επικοινωνία μεταξύ των κτιρίων του Δήμου Γλυφάδας.

Ηλεκτρονικός Οδηγός Πόλης Σύντομα ο Δήμος Γλυφάδας θα διαθέτει ηλεκτρονικό οδηγό πόλης για smartphones και tablets. Οι επιχειρηματίες του Δήμου Γλυφάδας θα έχουν τη δυνατότητα να διαφημίσουν την επιχείρηση τους χωρίς κανένα κόστος μέσω της εφαρμογής η οποία θα είναι διαθέσιμη δωρεάν.


Τουρνουά ποδοσφαίρου για παιδιά

Αγώνα δρόμου 2.000 & 5.000 μέτρων, αφιερωμένο στις γυναίκες διοργάνωσε ο Δήμος Γλυφάδας και το Κ.Α.Π.Π.Α στο χώρο του Γκολφ Γλυφάδας με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Οι συμμετέχουσες στη διοργάνωση Women Run ενίσχυσαν το έργο του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού.

Περισσότερα από 150 παιδιά από τις ομάδες «Παναθηναϊκός Soccer Schools», «Δάφνη», «Γ. Σ. Αργυρούπολης», «Νίκη», «Λαύρα», «Orion sports club», «Α.Ο. Γλυφάδας» και «Α.Ο. Τερψιθέας» έλαβαν μέρος στο διήμερο τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργάνωσε ο αθλητικός τομέας του Κ.Α.Π.ΠΑ. Το κύπελλο για το νικητή κατέκτησε η ομάδα της «Δάφνης» Παλαιού Φαλήρου, αφού νίκησε τη «Λαύρα» Αργυρούπολης.

Πεζοπορία στον Υμηττό Πεζοπορία διοργάνωσε ο αθλητικός τομέας του Δήμου Γλυφάδας. Η πεζοπορία ξεκίνησε από το Πυροφυλάκειο και τερμάτισε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Υμηττό. Οι 519 συμμετέχοντες ηλικίας 4 ετών μέχρι 91 ανέβηκαν στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, απόλαυσαν τον καθαρό αέρα & θαύμασαν την καταπληκτική θέα.

Δράσεις - Αθλητισμός

Women Run: Αγώνας δρόμου Γυναικών

Zumba στην παραλία Γλυφάδας Σε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα, με κέφι, χορό και μουσική πραγματοποιήθηκε στην Γ΄ Μαρίνα το ZUMBA© PARTY που διοργάνωσε ο Δήμος Γλυφάδας & το Κ.Α.Π.ΠΑ. Σε ξέφρενους ρυθμούς για 2 ώρες και 40 λεπτά περισσότερα από 600 άτομα, παρά τη βροχή που προηγήθηκε απόλαυσαν την αθλητική εκδήλωση.

Beach Volley στην παραλία Ο Δήμος Γλυφάδας & η Ένωση Σωματείων Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (Ε.Σ.Α.Π.), διοργάνωσαν στην Γ' Μαρίνα Γλυφάδας αγώνες Beach Volley Ερασιτεχνών. Το τουρνουά ερασιτεχνών έδωσε την ευκαιρία σε λάτρεις του αγωνίσματος να λάβουν μέρος, συνδυάζοντας, άσκηση και διασκέδαση.

Βόλτα στις Γειτονιές της Γλυφάδας Για δεύτερη χρονιά δώσαμε ραντεβού και μεταφέραμε το μήνυμα ότι το ποδήλατο μπορεί να γίνει καθημερινό μέσο μεταφοράς αλλά και για να χαρούμε όλοι μαζί τη «Βόλτα με το ποδήλατο στις Γειτονιές». Η διαδρομή 17 χλμ συνδυάζει την ομορφιά της κάτω Γλυφάδας με την τέρψη και τη θέα της Άνω Γλυφάδας.

3ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου Περισσότεροι από 2.000 δρομείς συμμετείχαν στο Λαϊκό Αγώνα από τον αθλητικό τομέα του Κ.Α.Π.Π.Α & το Δήμο Γλυφάδας. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις. Φέτος ήταν αφιερωμένη στο Δημοτικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο. Οι συμμετέχοντες δρομείς προσέφεραν φάρμακα & τρόφιμα μακράς διάρκειας τα οποία διατέθηκαν σε συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη.

Η Εθνική προπονήθηκε στο γήπεδο Τερψιθέας Αναγνώριση των προσπαθειών για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών της πόλης, αποτελεί η επιλογή του γηπέδου Τερψιθέας από την Εθνική Ομάδα για προπόνηση στο πλαίσιο του αγώνα Ελλάδας - Λιθουανίας. Είναι το μοναδικό γήπεδο στην Αττική που διαθέτει πλαστικό τάπητα, όπως το LFF Stadium της Λιθουανίας.

07


Δράσεις - Παιδεία

Επιτροπή Παιδείας - Γραφείο Παιδείας

Ξεκίνησαν τα μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο

Κοινωνικό Με την υποστήριξη εθελοντών Φροντιστήριο

καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκίνησαν οι παραδόσεις μαθημάτων, Έκθεσης, Αρχαίων Ελληνικών, Νέων Ελληνικών, Ιστορίας,Λατινικών, Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Αγγλικών και Ισπανικών στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Γλυφάδας. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου παρέχεται δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών του Δήμου μας, ώστε να καταστεί εφικτή με αξιοπρεπείς όρους η ισότητα στην πρόοδο και την παρεχόμενη παιδεία.

Θερινό πρόγραμμα ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης «Δημιουργούμε - Παίζουμε - Διασκεδάζουμε για το καλοκαίρι του 2013» ήταν το μήνυμα του θερινού προγράμματος απασχόλησης που διοργάνωσε ο Δήμος για τρίτη χρονιά. Το Πρόγραμμα Απασχόλησης διάρκειας πέντε εβδομάδων βασίστηκε στο ειδικά σχεδιασμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα «ολοήμερη κατασκήνωση».

Eκστρατεία συγκέντρωσης σχολικών ειδών

08

Περί τα 3.000 απαραίτητα σχολικά είδη ήταν το αποτέλεσμα της εκστρατείας που διοργάνωσαν ο Δήμος με πρωτοβουλία της Ενωσης Γυναικών Γλυφάδας «Εμείς». Τα είδη που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν στο Δ/ντή του 3ου Δημοτικού για να διανεμηθούν σε παιδιά που έχουν ανάγκη και οι οικογένειες τους αδυνατούν να ανταποκριθούν. Δυναμικό παρόν στην εκστρατεία έδωσαν οι σύλλογοι και φορείς: ΕΝΕΟΝ ΑΜΕΑ Γλυφάδας, Σύλλογος Αρκάδων ο «Αρκάς», Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία», Σύλλογος Μικρασιατικών Γλυφάδας «Αργένον», Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Παρθενών», Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Ευρυάλης, Σύλλογος Φίλων Χορού & Παράδοσης, Σύλλογος Γονέων 6ου Γυμνασίου Γλυφάδας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών

ΠΕ Γλυφάδας, Ένωση Γονέων Γλυφάδας. Επίσης σημαντική ήταν η προσφορά των: Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών Μπάμπαλη, Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Η Μάθηση», βιβλιοπωλείο «Σελίδα», βιβλιοπωλείο «Τo Φάσμα», «S.M. ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΑΕ», «ΜΑΧ STORES», «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ STAGER».

1ο Γυμνάσιο - 1ο Λύκειο Γλυφάδας: 70 χρόνια ιστορία, μια γιορτή! Ένα διαφορετικό αλλά ιδιαίτερα ευχάριστο και συγκινητικό ταξίδι στην πιο ξέγνοιαστη περίοδο της ζωής τους, τα μαθητικά χρόνια, έκαναν οι τέσσερις γενιές μαθητών του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Γλυφάδας που παρευρέθηκαν στη γιορτή για τα 70 χρόνια ιστορίας του σχολείου. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διοίκησης, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και την υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας.

Συντηρήσεις επισκευές σχολικών κτιρίων Αναμορφώσεις γηπέδων, επισκευές μονώσεων, βάψιμο εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, συντήρηση εσωτερικών χώρων, περίφραξη εξωτερικού χώρου, τοποθέτηση σκιάστρων


Δράσεις - Πολιτισμός

Πολιτιστικός τομέας Κ.Α.Π.ΠΑ. - Δημοτικό Ωδείο

Όλοι μαζί γιορτάζουμε τις Απόκριες!

Συναυλία για το Κοινωνικό Φαρμακείο και Παντοπωλείο

Καλοκαιρινό σινεμά για πάντα !

Ο Δήμος Γλυφάδας πραγματοποίησε Καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων που ξεκίνησε από τις οδούς Μυστρά και Γεννηματά και κατέληξε στην οδό Κων/νου Αθανάτου, στον Αγ. Τρύφωνα (Κ.ΑΠ.Η), όπου ακολούθησε Αποκριάτικο Γλέντι.

Μια διαφορετική συναυλία με τον Κρητικό ερμηνευτή Ηλία Παλιουδάκη διοργάνωσαν ο Δήμος Γλυφάδας και η Ένωση Κρητών Γλυφάδας στην Γ’ Μαρίνα Γλυφάδας για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου.

Ο Δήμος και ο πολιτιστικός τομέας του Κ.Α.Π.ΠΑ διοργάνωσαν κινηματογραφικές προβολές με ελεύθερη είσοδο για Mικρούς... με αγαπημένους παιδικούς ήρωες και Μεγάλους... με αξέχαστους πρωταγωνιστές.

Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2013 Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο πολιτιστικός τομέας του Κ.Α.Π.ΠΑ. του Δήμου Γλυφάδας διοργάνωσε τον «Πολιτιστικό Σεπτέμβρη» . Το φετινό πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα πλούσιο θεματικά και περιελάμβανε 21 ποιοτικές εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 20.000 θεατές όλων των ηλικιών. Η φετεινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στην ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Φαρμακείου.

Δημιουργία Δημοτικής Φιλαρμονικής Φιλαρμονική μπάντα με τη συμμετοχή εθελοντών μουσικών όλων των ηλικιών έχει και πάλι ο Δήμος μας. Την απολαύσαμε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Αποκαλυπτήρια Λίθινης στήλης Αιξωνής Διάλεξη με τον καρδιοχειρουργό μουσικό Θ. Δρίτσα «Η μουσική ως σύγχρονο μαθησιακό και θεραπευτικό εργαλείο» ήταν το θέμα της διάλεξης του καρδιοχειρουργού Θανάση Δρίτσα. Μετά τη διάλεξη ακολούθησε μουσικός θεραπευτικός αυτοσχεδιασμός για πιάνο με παράλληλη προβολή φωτογραφιών καθώς και παρουσίαση τραγουδιών του για φωνή και πιάνο.

Η στήλη απεικονίζει μισθωτήριο συμβόλαιο των Αιξωνέων που χρονολογείται στο έτος 345 π.Χ. Το μισθωτήριο συμβόλαιο βρέθηκε στις ανασκαφές που έκανε ο Gropius το 1819 με τον Rottiers και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο της ολλανδικής πόλης Leyden.

«Τραγούδια ψυχής» με τον Γιώργο Κριμιζάκη Ο πολιτιστικός τομέας του ΚΑΠΠΑ και ο Δήμος διοργάνωσαν μια βραδιά γεμάτη τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε & τραγουδήσαμε.

Έκθεση Ζωγραφικής - Γλυπτικής του Β. Κοκκώνη Ο Δήμος φιλοξένησε στο Παλαιό Δημαρχείο την πρώτη έκθεση ζωγραφικής - γλυπτικής στο χώρο του καλλιτέχνη Β. Κοκκώνη.

09


Υποδομές - Έργα

Τα έργα συνεχίζονται... Κατασκευή κεντρικού συλλεκτικού αγωγού όμβριων Υπεγράφη η σύμβαση και ξεκίνησε η κατασκευή του κεντρικού συλλεκτικού αγωγού όμβριων στην περιοχή της Τερψιθέας προϋπολογισμού 5,8 εκατ. ευρώ από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό και το Δήμαρχο Γλυφάδας Κώστα Κόκκορη. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και η μελέτη κατασκευής του εκπονήθηκε από το Δήμο Γλυφάδας.

Αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση της πλατείας Χαρίτων Η προγραμματική σύμβαση που αφορά την αισθητική και ποιοτική Αναβάθμιση των Κοινόχρηστων και Παράπλευρων χώρων της Πλατείας Χαρίτων (στο Ο.Τ. 69) υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό και το Δήμαρχο Γλυφάδας Κώστα Κόκκορη. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,7 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Η μελέτη ανάπλασης του έργου εκπονήθηκε από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου Γλυφάδας. Το έργο αφορά στην ολική ανάπλαση της Πλατείας Χαρίτων και περιλαμβάνει την επαναδιαμόρφωση των ελεύθερων χώρων με τη δημιουργία νέων οδεύσεων - μονοπατιών, νέες φυτεύσεις - παρτέρια, προσθήκη σύγχρονων παιχνιδιών παιδικής χαράς με θεματικές ενότητες και ειδική πρόβλεψη για παιδιά ΑμΕΑ, ηλεκτροφωτισμό της Πλατείας και δίκτυο άρδευσης. Επίσης αφορά τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της πλατείας και συγκεκριμένα τον πεζόδρομο της οδού Γιαννιτσοπούλου και τα πεζοδρόμια της οδού Σεμέλης τα οποία περιβάλλουν το Α’ Δημοτικό Σχολείο. Ο νέος σχεδιασμός αποσκοπεί στη λειτουργική αναβάθμιση της ως χώρος «βιωματικής συνάντησης» όλων των ηλικιών με επιστημονικά κριτήρια και υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα σχεδιασμού κατασκευής και λειτουργίας αντίστοιχων χώρων.

Αναμόρφωση και συντήρηση οδών Α/Α ΟΔΟΣ 1 Γιαννιτσοπούλου 2 Ακροκορίνθου 3 Παλαμηδίου 4 Ψαρρών 5 Αράχθου 6 Πλαπούτα 7 Κριμαίας 8 Αγ. Νικολάου 9 A. Παπανδρέου 10 Λαγκαδίων

ΑΠΟ ΟΔΟ Κύπρου Παλαμηδίου Ακροκορίνθου Οινόης Σόλωνος Γούναρη Αττικής Ζέππου Όλγας Σαλαμίνος

ΕΩΣ ΟΔΟ Φιλικής Εταιρείας Γούναρη Γούναρη Ζαμάνου Ηρακλέους Γ. Γεννηματά Βορ. Ηπείρου Λαμπράκη Λ. Βουλιαγμένης Γούναρη

Α. Παπανδρέου

Αναμόρφωση στάσεων λεωφορείων

10

Επισκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν πλάκες πεζοδρομίου στο χώρο γύρω από αυτές.

Αγ. Νικολάου


Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων τοποθέτηση φυτών

Σάκη Καράγιωργα & Μιλτιάδου

A. Παπανδρέου

• επί των οδών Ποσειδώνος & Αρετής (πίσω από την Εφορία) • του πεζοδρόμου Φ. Μαλάμη μεταξύ των οδών Βενεζουέλας & Αριστείδου • Α. Παπανδρέου - Δήλου • Α. Παπανδρέου - Πέλλης • Α. Παπανδρέου - Παλμύρας • Γούναρη - Δήλου

Πεζόδρομος Φ. Μαλάμη

• Κ. Αθανάτου - Αρχιπελάγους • Κ. Αθανάτου - Πέλλης • Σ. Βέμπο - Βουλιαγμένης & Α. Μεταξά Α. Λαζαράκη • διασταύρωση των οδών Σάκη Καράγιωργα και Μιλτιάδου • κατά μήκος της Λ. Παπανδρέου (χρυσάνθεμα, κυκλάμινα, αρωματικά φυτά κ.α.)

Διαπλάτυνση και ανακατασκευή των πεζοδρομίων

Σκιάθου & Λαμίας

• επί της Α. Παπανδρέου (κάθοδος από Υψηλάντου ως Λεωφ. Βουλιαγμένης & άνοδος από Λεωφ. Βουλιαγμένης ως Όλγας, καθώς και της κεντρικής νησίδας)

Αγ. Νικολάου

• επί της οδού Σ. Καράγιωργα (από Σκιάθου έως Λαμίας) • επί της οδού Αγ. Νικολάου (από Ιούς μέχρι τον κόμβο με την Λαμπράκη)

Καθαρισμός και περιποίηση νησίδων

Λεωφ. Βουλιαγμένης

Λεωφ. Ποσειδώνος

• στο τμήμα μεταξύ των οδών Σάκη Καράγιωργα και Κατράκη προβαίνοντας σε αποψίλωση χόρτων και χαμηλής βλάστησης, περιποίηση του πρασίνου, κλάδεμα και καθαρισμό των δέντρων, απομάκρυνση σκουπιδιών και τοποθέτησης εποχικών και αρωματικών φυτών • κατά μήκος των Λεωφ. Βουλιαγμένης & Ποσειδώνος

11


Υποδομές - Έργα

Παιδική Χαρά (Παλαιολόγου και Νυμφών)

Η νέα παιδική χαρά είναι «δώρο» της οικογένειας Νουρτάγεφ, πρέσβη του Καζακστάν στην Ελλάδα και συμπολίτη μας, στα παιδιά του Δήμου Γλυφάδας. Ο περιβάλλον χώρος διαμορφώθηκε από το Δήμο, συνεργεία του επιμελήθηκαν την κατασκευή της.

Παιδική Χαρά (Σ. Βέμπο και Παλμύρας)

Η αναμόρφωση έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Δημιουργία Πλατείας Ντ. Μεθενίτη

12

Ανάπλαση χώρου επί των οδών Κεφαλληνίας και Όλγας δημιουργία πολυχώρου αναψυχής για όλες τις ηλικίες. Η κατασκευή του έργου είναι δωρεά του Ντ. Μαρτίνου.


Ανακατασκευή Παλαιού Δημαρχείου Οι εργασίες ανακατασκευής του Παλαιού Δημαρχείου είναι δωρεά της οικογένειας Αντρέα και Αλεξάνδρας Μαρτίνου. Το κτίριο αξιοποιείται για τη στέγαση υπηρεσιών και τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Άποψη του χώρου

13


Υποδομές - Έργα

Κατασκευή υποδομών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ρύπων εξομάλυνσης της θερμοκρασίας και διευκόλυνσης της όδευσης των τυφλών Πεζοδρομίων, επίστρωση με πλάκες όδευσης των τυφλών, δεντροφύτευση, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Καθαρισμός και εκβραχισμός Δ’ Μαρίνας

Αναδάσωση της Αιξωνής Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών αλλά και εθελοντικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε η δεντροφύτευση 5.000 νέων δέντρων στην περιοχή γύρω από το παλιό λατομείο της Αιξωνής. Τη δράση διοργάνωσαν ο Δήμος Γλυφάδας και ο Σύνδεσμος Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) με την υποστήριξη της Δ/νσης Αναδασώσεων Αττικής σε συνεργασία με το ρ/φ Σκαι. Το καλοκαίρι η δράση συνεχίστηκε με το πότισμα των νέων δέντρων.

Let’s do it Greece: Όλοι μαζί καθαρίζουμε την παραλία Με το μήνυμα «Όλοι μαζί καθαρίζουμε την παραλία Γλυφάδας» ο Δήμος Γλυφάδας συμμετείχε στην εθελοντική περιβαλλοντική δράση Let’s do it Greece 2013 «Καθαρίζουμε όλη την Ελλάδα σε μια Μέρα».

14


Ο Δήμος στηρίζει τον Αθλητισμό και τους Συλλόγους. Στo Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας για την περίοδο 2013 - 2014 θα λειτουργούν όλοι οι Αθλητικοί χώροι από 07.00 - 22.00 με τα εξής προγράμματα:

Υποδομές - Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας

Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας (Προγράμματα 2013-2014)

Κολυμβητήριο

Αθλητικοί Κολυμβητικοί Όμιλοι

Κλειστό Γυμναστήριο Ακαδημίες Μπάσκετ - Βόλεϊ (Σύλλογοι)

Πληροφορίες και εγγραφές για τα παραπάνω προγράμματα: Καθημερινά από τις 08.00 - 22.00 ΔΑΚ: ΦΟΙΒΗΣ 14 & Α. ΜΕΤΑΞΑ ΓΛΥΦΑΔΑ, ΤΗΛ.: 210 8943800, FAX: 210 8947702, e-mail: eakgraml@otenet.gr

15


Γλυφάδα ο Τόπος μας - Δεκέμβριος 2013  
Γλυφάδα ο Τόπος μας - Δεκέμβριος 2013  
Advertisement