Page 1

Nieuwe

JERUZALEMMER COURANT CHECK DAGELIJKS DE WEBSITE WWW.NIEUWEJERUZALEMMERCOURANT.NL PR IJ

JANUARI 2013

S: EE

N W UZ ARM JER HART VOOR

EM AL

3 5 NIEUWE JERUZALEMMER COURANT LOS VAN WIJKKRANT KONINGSHAVEN Vanaf januari 2013 is de Wijkkrant

GEZELLIG SAMEN ONTBIJTEN IN BUURTHUIS JERUZALEM Vanaf februari wordt er weer iedere derde donderdag van de maand een wijkontbijt georganiseerd in buurthuis Jeruzalem. Het wijkontbijt begint

9 13

DE BUURTTUIN HELPT EN WIL HULP

Buurttuin Het Beloofde Land gaat dit jaar alweer haar vierde jaar in. We heten voortaan buurttuin, om duidelijk te maken dat de tuin van en voor iedereen in de buurt is. Loop er

SLOOPBESLUIT FLATS EN LAAGBOUW TWENTESTRAAT Tiwos heeft 126 appartementen en maisonettes in Jeruzalem. Deze liggen in de Caspar Houbenstraat, de Veluwestraat en de Twentestraat.


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Lekker roetsjen in Winterstad Goede hulp en veel plezier voor en door Jeruzalemmers

foto: Beeldveld

Door Judith van Loon

De eerste editie van Winterstad in Nieuw Jeruzalem, van 22 december 2012 t/m 6 januari 2013, was een succes. Zowel in de voorbereiding als tijdens Winterstad hebben een aantal bewoners goede hulp en ondersteuning geboden. Buurtbewoners en kinderen hadden de helling van de roetjsbaan warm aangekleed met winterkleding. Anderen brachten de organisatie koffie en boden diverse hand en spandiensten aan. Een groepje kinderen uit de wijk hielp dagelijks mee, kaartjes knippen bij de roetsjbaan, lege glazen ophalen en het terrein schoon houden. Super! Allemaal hartelijk dank namens de organisatie, Paul en Dirk.

2

Begroeten en ontmoeten

Ruim 2.500 bezoekers wisten tijdens de kerstvakantie de sfeervolle wintertent, de zes meter hoge roetsjbaan en de vele kampvuurconcertjes bij Winterstad te vinden. Kinderen, ouders en opa’s suisden minstens 10 keer achter elkaar naar beneden terwijl de rest van de familie, buurt en vrienden zich warmden in de winterse sfeertent of bij het kampvuur. Bijzonder hoe de Sfeerproeverij de gezelligste en meest gemengde kroeg van Tilburg werd. Waar onverwachte ontmoetingen plaatsvonden tussen cultureel en hockeyend Tilburg met de bewoners van Jeruzalem. Een warme kerstgedachte.

Elke dag was anders

Elke dag was er om 17.00 u een optreden bij het kampvuur. Steeds in een andere stijl, van

The Sound of Music tot rap, van folk tot blue grass en weer terug naar meezingliedjes. Alles kwam in twee weken voorbij. Lichtkunstenaars Wiersma & Smeets hadden met laserverlichting en projecties de grote kerstboom omgetoverd tot een waar kerst kunstwerk. Steeds weer anders.

Frisse nieuwjaarsduik

En er was weer een nieuwjaarsduik in de Piushaven. Aftellen met oudjaar en een verfrissende duik nemen in de Piushaven op de eerste dag van het nieuwe jaar. Geen mooiere manier om iets af te sluiten en weer goed te starten. Het was ijskoud, maar dat schrok ruim 25 dappere Tilburgers, waaronder een aantal buurtbewoners, niet af. Wie waagt de sprong volgend jaar tijdens de tweede editie van Winterstad?

Zomerstrand en Waterjump Als alle plannen naar wens verlopen ontstaat er deze zomer een fantastisch strand met een echte strandtent op de grond van Winterstad. Durfals kunnen zich uitleven bij de Waterjump en wat denk je van roetsjend het water in? Lekker loungen op het terras bij de strandtent, beachvolley op het strand, verfrissing zoeken tijdens hete zomerdagen in het water. En dat allemaal vlakbij huis... Winterstad is een initiatief van Stichting Cultuur Regio Tilburg. Piushaven Levend Podium is partner.


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Lichtjesfeest in stijl

Prijsvraag: wat zie je hier?

Er was hard gewerkt voor de 10e editie van het Lichtjesfeest. Want ook dit jaar liepen we vanuit Jeruzalem naar dit gezellige evenement aan de Piushaven. En deze keer helemaal in Dickensstijl.

Het winterse weer maakt dat alles er anders uit ziet.

Wat zie je hier op deze foto? Weet je het juiste antwoord? Laat het ons vóór 30 maart weten! Dat kan via: winterbij@gmail.com een briefje in de bus van Beemsterstraat 8 of bellen naar 06 4453 8947 De winnaar ontvangt een eerlijke heerlijke prijs!

Kleding maken

foto:Miranda Winter

Een hele vrijdagmiddag lang kon Patricia al haar creativiteit naar hartenlust in zetten om de kinderen in Jeruzalem mooi aan te kleden. Samen met het enorme enthousiasme van Thea en de handige assistentie van Addy, werden oude placemats hoofdkapjes en lappen stof rokjes, omslagdoeken of broeken. De kinderen veranderde volledig in kinderen uit de Dickenstijd.

foto:Miranda Winter

Lampionnen maken

foto:Miranda Winter

De week erna gingen de kinderen zelf aan de slag. Nu werden er lampionnen gemaakt. Thea en Clemens hadden oude sigarendoosjes al zo verandert dat het snel lampionnetjes mt een elektrisch lichtje werden die aan de nek gedragen konden worden. Tjolina hielp met het beschilderen van de lampionnetjes en het fanatiek beplakken met glitters. Miranda leefde zich uit op het uithollen van pompoenen. Dit werden lampionnen met echte kaarsjes voor de volwassenen.

Nieuwe Jeruzalemmer Courant los van Wijkkrant Koningshaven Vanaf januari 2013 is de Wijkkrant Koningshaven volledig zelfstandig geworden. Een moeilijke maar dappere stap, die de nodige veranderingen met zich mee brengt. Een van die veranderingen is dat de Wijkkrant Koningshaven en de Nieuwe Jeruzalemmer Courant nu niet meer samen gedrukt worden, en dus ook niet meer samen bezorgd worden.

Wat houdt dat in? Voor de lezers in Jeruzalem niets! Voor jullie blijft alles zoals het was. En jullie blijven de Nieuwe Jeruzalemmer Courant en de wijkkrant Koningshaven ontvangen zoals jullie gewend waren.

De eerste prijs!

foto:Miranda Winter

Vrijdagavond: nat en druilerig. Gewapend met regenjassen en paraplu’s staken de kinderen zich toch in hun mooie kleding en lampionnen. Zo liepen ze zingend naar de Piushaven. Daar wachtte er warme choco en koekjes, mooie muziek, verhalen en warme kampvuren. Maar ook een jury die de groep graag wilde zien en fotograferen. De kinderen scoorde hoge ogen met hun outfit. Zo hoog dat ze de eerste prijs wonnen! Wat die prijs is, is nog even een verrassing, daar is de jury nog mee bezig.

Voor de lezers in de wijken Fatima, Broekhoven en Hoogvennen betekent dat een verandering. Jullie zullen, zoals je nu al merkt, de wijkkrant Koningshaven en de Nieuwe Jeruzalemmer Courant niet meer tegelijkertijd ontvangen. Daar de Nieuwe Jeruzalemmer Courant nog niet exact weet wat haar nieuwe verspreidingsgebied gaat worden, kan het dus zijn dat je in de toekomst geen Nieuwe Jeruzalemmer Courant meer ontvangt. Wil je er zeker van zijn dat je de Nieuwe Jeruzalemmer Courant blijft ontvangen? Laat het ons dan weten. Stuur een mailtje naar: winterbij@gmail.com, of doe een briefje in de bus van het redactiehuis op Beemsterstraat 8. Bellen mag ook: 06 4453 89 47 Wij komen graag de Nieuwe Jeruzalemmer Courant bij je bezorgen!

Deelname aan het Lichtjesfeest is financieel mogelijk gemaakt door Goud van de straat, Tiwos

3


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Donderdag 7 maart

Internationale Vrouwendag

Buurthuis Jeruzalem 10.00 -12.00 uur verwenochtend met workshops (enkele tegen kleine vergoeding) 13.00 – 15.00 uur feest. Alle vrouwen zijn van harte welkom!!

Logo Internationale Vrouwendag

Dappere afvalprikkers trotseren regen en kou

Gezellige Feestdagen op peuterspeelzaal Jeruzalem!

foto: Petra Schreuder Door Miranda Winter

Brrr… wat was het al koud en guur op 23 november! Dat weerhield echter enkele dappere kinderen, jongeren en volwassenen uit de buurt er niet van om toch mee te doen met de zwerfafvalactie. En met resultaat! De kinderen onder de 7 jaar gingen onder begeleiding van volwassenen afval opruimen rondom het buurthuis. Voor de kinderen van 7 jaar en ouder was het opruimen ook deze keer weer een wedstrijd. Al snel werden er twee even sterke teams gevormd: een jongensteam en een meisjesteam. Klaar voor de start… Af! Als een speer uit de boog vloog het jongensteam weg. Ze hadden al eerder ontdekt dat er in de struiken langs de Veluweflat heel veel afval (vooral bierflesjes) ligt. Zo werden er snel zakken gevuld. De meiden hadden wat meer opstart tijd nodig. Daarna gingen ze vooral in de Caspar Houbenstraat en de Twentestraat opruimen.

Na drie kwartier was iedereen nat en koud. Hoogste tijd om te stoppen. De jongste kinderen hadden twee zakken vol afval verzameld, zo ook de meiden. De jongens daarentegen waren duidelijk de winnaars. Zij hadden bijna 5 zakken afval! Snel naar binnen, naar de warme choco en het lekkere fruit en rauwkost. En natuurlijk op naar de prijsuitreiking. De winnaars kregen een zaklampje of sleutelhanger met kompas. Maar iedereen kreeg ook een mini containertje met potloden en pennen. Tot slot kregen alle dappere afvalprikkers ook een tegoedbon voor Winterstad. Daarmee konden ze in de kerstvakantie een broodje knakworst en een bekertje ranja halen, plus een uur lang tuben! Roetsssjjjj, daar krijg je het weer warm van! De volgende zwerfafvalactie is op zaterdag 16 maart, tegelijkertijd met NL Doet. Dan wordt de waterkant van de Piushaven opgeruimd. Meer informatie volgt nog. De zwerfafvalactie is ondersteunt door de Twern en financieel mogelijk gemaakt door Goud van de Straat, Tiwos.

4

foto: Miranda Wijdemans

Op 4 december kregen de peutertjes van peuterspeelzaal Jeruzalem bezoek van twee hele lieve kleine zwarte pietjes: Fop Pietje en Sport Pietje. Ze waren een beetje verlegen maar dat was al snel over toen ze samen met onze peuters een pietendansje gingen doen! Later was er nog een spannende Pieten Gym, waarbij ze "over de daken" moesten lopen en kadootjes in de schoorsteen moesten gooien. Daarna kregen alle kinderen een Pietendiploma, pepernootjes èn een kadootje! En als verrassing hadden de pietjes ook nog 2 hele mooie kado's voor de speelzaal. Namelijk een stuurkolom (zodat je een auto kunt maken) en een doos vol autootjes en Little People poppetjes en diertjes Op donderdag 20 december was er een

Kerstviering op peuterspeelzaal Jeruzalem. Alle kindjes waren samen met hun mama en/ of papa uitgenodigd om gezellig samen te eten. Voor de kerstviering hebben we op de speelzaal glazen potjes versierd voor de kerstlichtjes en we hebben zelf appelflappen gebakken. Iedereen had thuis ook iets lekkers klaargemaakt en daar hebben we heerlijk samen van gesmuld! De kinderen hebben ook nog een heel leuk kerstliedje voor de papa's en mama's gezongen. Het was een hele sfeervolle ochtend, en wij willen de ouders heel hartelijk bedanken voor hun bijdragen. Super!!! Tot slot nog even de nieuwe openingstijden van peuterspeelzaal Jeruzalem:Vanaf januari 2013 zijn wij er voortaan van maandag t/m donderdag elke ochtend van 9 tot half 12. Er zijn nog enkele plaatsjes vrij dus kom gezellig een keertje langs om bij ons te kijken en mee te spelen!!! 


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

De gedroomde Jeruzalem winter Een verhaal van Thomas Koevoets

Ik loop door de hitte, ik loop door smalle straten met beige bakstenen om me heen. Ik moet iets te drinken hebben en ga een winkeltje binnen om iets te zoete dadels te kopen en kokosdrank. Wat een hitte, wat een hitte. Ik ben in Jeruzalem, het hete Jeruzalem. Het voelt niet als hier en ook niet als daar. Thuis wil ik zijn om bij te komen van de hitte en de zware wandel

door het zand. Als ik hoog uit mijn hotel kijk zie ik een oase van een klein festijn met plaatselijke muziek en geschonken thee. Het voelt aanlokkelijk om er even te kijken naar de plaatselijke mensen maar er begint zand op te stijgen als een storm, ik wil binnen zijn. Ik kijk verder vanuit mij hoge etage en besef dat de toeristen zijn verdwenen en de bevolking hun hoofddoeken steeds verder over het

Jeruzalem kookt! gaat ook in 2013 door.

samen koken samen eten

Data Jeruzalem kookt! 2013

jan. feb. maart. april. mei. juni aug. sept. okt. nov. dec.

17 en 24 24 10 en 21 7 en 21 19 2,16 en30 25 8 en 22 6 3 en 17 1 en 15

foto: Dhinand Kleine

De kookclub ‘Jeruzalem kookt!’ is er voor & door buurtbewoners, die ‘t leuk vinden om samen te koken en samen te eten. Van eenvoudig doch smakelijk tot culinaire hoogstandjes, alles mag. Dus hutspot, couscous, Grieks of Frans, ‘t kan allemaal. Vind je ‘t leuk om voor anderen te koken, gezellig om samen te eten of kun je juist niet koken en zou je dat graag willen leren? Dan is ‘Jeruzalem kookt!’ iets voor jou! Naast het koken zijn er andere taken zoals boodschappen doen, serveren, opruimen en afwassen. Dus de ene keer kook je, de andere keer doe je de afwas en een volgende keer schuif je gewoon lekker aan. ‘Jeruzalem kookt!’ heeft plaats voor 15 deelnemers.

Indien nodig houden we rekening met ... ‘Jeruzalem kookt!’ vindt plaats elke zondag in de even weken met uitzonderingen van de vakanties en feestdagen.   De kosten per bijeenkomst bedragen 3,50 euro. Inschrijven en vooraf betalen kan aan de bar van buurthuis Jeruzalem, tot vrijdag 14.00 uur voorafgaand aan ‘Jeruzalem kookt!’ .

hoofd hebben getrokken. Willen ze zichzelf beschermen tegen het snijdende zand of zou het gebed in aantocht zijn? Ik word wakker en heb gedroomd. Gedroomd van de winter in Jeruzalem. De hitte was de kou, de zware wandel door het zand was niks minder dan sneeuw. Het hotel met het uitzicht was mijn flat in de Twentestraat, het festijn was waarschijnlijk Winterstad. De storm

moet wat regen zijn en capuchons diep over het hoofd getrokken ter bescherming. Besef komt me bij. Ik heb te veel dadels gerookt en kokosdrank gedronken in de stad en moet maar weer eens gaan slapen. Om de volgende morgen weer uit te kijken over Jeruzalem en te zien wat er te zien is.

Gezellig samen ontbijten in buurthuis Jeruzalem Vanaf februari wordt er weer iedere derde donderdag van de maand een wijkontbijt georganiseerd in buurthuis Jeruzalem. Het wijkontbijt begint om 9.30 uur. Wil je mee-ontbijten, geef je dan op bij het beheer van buurthuis Jeruzalem. De eigen bijdrage voor het wijkontbijt is €2,50. Het eerste wijkontbijt is op donderdag 21 februari. Zet de andere data van het wijkontbijt alvast in je agenda of op de kalender: Donderdag 21 maart Donderdag 18 april Donderdag 23 mei Donderdag 20 juni

Graag tot ziens!

Nieuwe website Nieuwe Jeruzalemmer Courant online

Heb je nog vragen of wil je op de hoogte gehouden worden?Bel dan met Tjolina Minderman 06-104 100 66 mailen kan naar: Jeruzalem.organiseert@gmail.com of volg Facebook: Jeruzalem organiseert

5


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Het Geluk zit in een Klein Hoekje

2013: wat kunnen we verwachten? Overwegingen voor een nieuw jaar

"Afbraak en opbouw met een stevig portie naastenliefde!" Onze buurtomgeving laat het ons al direct zien: de sloopwerkzaamheden èn de nieuwe bouwprojecten om ons heen. Inclusief de

foto: Dhinand Kleine

Column van Paul van Est

Winterstad: leuk, gezellig! Deze winter stond Winterstad voor het eerst in onze wijk, een beetje in een verloren hoek, maar het geluk zit soms ook in een verloren hoekje. Iedereen die Winterstad bezocht heeft, heeft ervan genoten. Zelf ben ik een aantal keer wezen kijken en er veel leuke dingen ervaren. De roetsjbaan (of tube-helling) was erg leuk voor roetjsers én toeschouwers. De dennenbomen waren een mooi passend decor, waarop ook nog eens mooie lichtanimaties vertoond werden. En erg leuk was ook de Nieuwjaarsduik. Maar het hart van Winterstad was toch wel, zoals in zoveel steden, de kroeg: De Schrobbelaer-tent,die uitstekend gerund werd door Dirk de Leeuw en Paul de Kanter. Zij en het clubje mensen dat altijd wel aan de bar hing, maakten al een leuk sfeertje. En de hulp van vrijwilligers uit de wijk was hartverwarmend. Omdat het buiten aardig koud was, was ook de warme chocomel en de Schrobbelaer meer dan welkom, evenals de 2 straalkachels in de tent. Twee persoonlijke hoogtepuntjes: Definitief “vallen voor” Lieve Louise, nadat ik ze hier voor de derde keer in korte tijd mocht zien en vooral horen. Ga ze vooral zien en horen op 7 februari in de NWE Vorst in en na een stuk van Boy Jonkergouw: FLAT. De hoofdrolspeler woonde tot voor kort trouwens in de VeluweFLAT ! Hoogtepuntje 2: een gesprek van ruim 2 ½ uur buiten in het donker, zonder drank of andere toevoegingen, met iemand die ik nog niet kende: vergimmes móndfiejat, ge mòkt ut meepesaant meej in Nuuw Jeruzalem, denk! Winterstad: een heel leuk stadje in een nu nog wat verloren hoekje, een stadje dat evenals Nieuw Jeruzalem nog moet en zal groeien. Ik kan haast niet wachten tot het Stadsstrand in de zomer geopend wordt. Ik moet toch al die gele zwembroek kopen voor de Dries RoelvinkKaraoke in de Hall: Beloofd is Beloofd.

6

nieuwe, veel besproken, brug die eerdaags open gaat. De oude structuren maken plaats voor nieuwere vormen. Het mag en moet anders, het oude systeem heeft zijn tijd gehad. Ook op persoonlijk vlak zullen er vele veranderingen voelbaar zijn. Het wordt een verandering vóór ons, terwijl het reuze spannend kan voelen als het oude vertrouwde zo snel weg gaat vallen. Het kan soms lijken dat het ons overkomt maar als je

Bet ie ak em aai?

foto: Grietje Smit

Door Grietje Smit

Voor mijn vaste rubriek in de Nieuwe Jeruzalemmer Courant mocht ik weer op zoek naar de honden in onze wijk. Normaal gesproken ben ik drie minuten op straat en kan ik kiezen tussen verschillende schattige en minder schattige hondjes. Deze keer was het anders. Met een temperatuur van onder het nulpunt en sneeuw op de voetpaden, is naar buiten gaan toch een hele onderneming. Drie truien over elkaar, handschoenen en een warme muts, maken het dragelijker. Eenmaal buiten kan ik werkelijk genieten van het witte landschap welke een soort sprookjesachtige sfeer in de wijk creëert. Echter had ik er geen rekening mee gehouden dat in dit weer mensen hun hond het liefste niet, of in ieder geval zo kort mogelijk, uitlaten. Dus er was geen lief schattig hondje te bekennen. Na enige tijd trof ik dan toch Bobby, met zijn baasje meneer Versluis. Zijn baasje was zo slim zijn hondje te verzorgen door een warm pakje aan te trekken. Wat tevens een fashionitem is in de hondenwereld. Bobby is twee jaar oud, vertelt meneer Versluis. Hij koste vierhonderd euro bij een kenner en dat was het zeker waard. Zijn vrouw is helemaal dol op het hondje. Het hondje is ook dol op hun en dat laat hij graag merken. ‘Soms komt hij een beetje aan mijn schoenen of broek hangen, of spelen we met een balletje, en dat raakt me wel’, vertelt zijn baasje. Soms is meneer Versluis wat eenzaam, maar Bobby is gelukkig een goede vriend van hem. Hij heeft echt een vriendschap opgebouwd met het lieve beestje. Want wat is Bobby lief. Hij heeft een zacht karakter. Nee, hij ‘bet nie ak em oai’. Ook is het hondje best rustig en daar houdt meneer Versluis van. Ze is ook wel een nieuwsgierig hondje en snuffelt wat rond tijdens ons korte gesprekje. Baasje Versluis hecht veel waarde aan het beestje. Na enige tijd heeft hij het inzicht gekregen dat mensen hem vaak teleurstellen, maar dat hij van dieren altijd liefde krijgt. Als waar statement zegt hij; ‘toen ik mensen heb leren kennen, ben ik van dieren gaan houden’. Zo dat is pas dierenliefde.

diep van binnen kijkt hoopte we allemaal wel ergens op verbetering. In het oude liepen we ook steeds meer vast. 2013 wordt een jaar van verbinden van de tegenpolen. Als je daarin meewerkt, privé, zul je merken dat voorspoed niet zo ver van je bed ligt. Het gaat om een innerlijke blik: "wat wil ik dit jaar zelf zo graag anders en ga ik daar naar handelen?". Achterover liggen is er niet bij. Dit jaar vraagt meer persoonlijke actie dan ooit! De collectieve invloeden zullen sterker worden maar vergeet niet: de maatschappij begint bij jezelf. Als je meewerkt, gaat de stroom sneller, zo ook de weerstand als je blijft mopperen. Het gaat nog meer over eigen verantwoording en in het present zijn. Het woord ‘present’ zegt het al, in het nu zijn heeft een cadeautje in zich :)

Hoe doe je dat? Kijk een paar keer per dag naar hoe je bezig bent. Doe je het met gemak? Gestresst? Ren je voorbij de klok? Of heb je vertrouwen in dat wát je doet en bereikt in de minuten die verder tikken? Als ooit geldt dit jaar het gezegde: "Verander de wereld en begin bij jezelf" En dát maakt het dus meteen ook leuk! Kijken naar jezelf en wat jij graag anders wilt. Je mag het dit jaar ook gaan doen! Actie. Onmacht wordt kracht als je kleur bekend naar jezelf! Wát heb je nodig? En daar naar gaan handelen. Durf te gaan vragen als iets je alleen niet lukt. Vele korrels zand maken een strand, wat elke dag ook in beweging is en dus verandert en verandert. Daarnaast mag je ook een golf van verbinding verwachten van het tweede gedeelte van het jaar. Als een reactie op jezelf. Venus, de planeet van Jeruzalem, vraagt onze handen uit te strekken en elkaar te verwelkomen, voorbij onze comfortzone van veiligheid. Maak de beweging naar een ander en laat je verrassen wat een meerwaarde dat kan zijn. Riskeer nieuwe contacten en ga eens buiten je boekje om! Je kunt dan beloond worden met onverwachtse meevallers en extra liefde om je heen. Niet per se groots, maar het kleine wordt opnieuw geherwaardeerd. Onze ogen gaan weer open naar het "fijnere" contact met elkaar. De Liefde onderling vraagt weer meer aandacht ten opzichte van het materiële welzijn. We zijn toch rijker dan we dachten! Dat lijkt raar in de tijd van bezuinigingen. Maar juist daarom wordt de tegenbeweging weer extra geboren. Praktisch betekent het bijvoorbeeld huiselijke dingen: weer cake bakken, samen een spelletje doen, breien en haken, samen een moestuin opzetten, het dichter bij huis zoeken, familie bezoeken, huis en haard gezellig maken, zelf dingen maken, samen eten etc. Dus ook doen waar jij goed in bent en het delen! Samen zijn we sterker dan ooit, heus, probeer het uit. Ik gun jullie een warm, knus en inspirerend 013 jaar met veel actie voor èn door elkaar! Pascale Hopstaken (www.bezieldehints.nl)


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Klein Moskou Dan weten de mensen waar het nou pas echt gastvrij is.

foto: Dhinand Kleine

Door Moos Baptist

De eerste keer dat ik mijn huisje in Jeruzalem binnen stapte herinner ik me nog als de dag van vandaag. Samen met mijn nieuw gevonden maatje en tevens huisgenoot in spé, hadden we Tiwos een week of wat daarvoor bericht dat we interesse hadden in een huisje. Geen flat, maar een huisje. Flexibel als Tiwos is stonden we een week later niet in een flat, maar in een huisje. Zonder verwachtingen. Na gewoond te hebben in duchtige pandjes met schimmel aan de muur, scheuren in de

voorgevel en een raam dat niet dicht kan, zodat je slaapkamer in de winter verandert in een vrieskist waar je zorgeloos je diepvries spinazie à-la-crème kan laten liggen, heb je geen verwachtingen. Tijdens de aantocht naar ons nieuw gevonden paleisje had de lucht een grijs-grauwige kleur, hetzelfde als de kleur van de huisjes en de flats eigenlijk. Het deed mij gelijk denken aan een docu over moeilijk opvoedbare kinderen in de achterstandwijken van Moskou, die ik onlangs had gezien. (daarmee wil ik overigens niet suggereren dat mijn huisgenoot in spé vergelijkbaar is met een moeilijk opvoedbare Russin). Ons paleis is van alle gemakken voor zien. Elke kamer heeft maar liefst een stopcontact, geel bobbelig behang aan de muur, een Oostblok CV- die elke keer als je hem

reset je net bijgesnoeide pony, wimpers en wenkbrauwen in de fik zet-, muizen, van sloophout geperste deuren, rood tapijt in de hal -waar je elke weer de complete vacht van je logeerhond vanaf kunt trekken-, werkende radiatoren, keukenkastjes, een warme douche -met behulp van een verbogen oorbel omdat er een knak in de doucheslang zat-, een Perzisch tapijt, jaren 60 zigeunervrouwen aan de muur, geurige chai in de theepot en af en toe een knuffel van inmiddels een van je beste vriendinnen. Zowel in de zomer als in de winter blijft Jeruzalem een oostblokverantwoorde indruk achterlaten. Als ik door mijn slaapkamerraam de buurt in kijk wordt ik overrompeld door zwalkende mannen met een fles wodka in de hand, hangend tegen een lantaarnpaal, 'dasvidanjaaa' roepend tegen hun metgezel.

wel zie: zelf ontworpen graffiti op de grijze schuurtjes, blaffende honden, vegende ouderen, een zwaaiende achterbuurvrouw en een aangebrande wokpan bij de tuindeur. In de zomer is het bij de voordeur te doen. Een groot festijn met bier en lichtjes in de voortuin. Een complete tuinset wordt zorgvuldig gestationeerd om heel de familie te verzamelen en schashlick op de barbecue te gooien. Met de instroom van al die flexibele jeugd, die wel tijdelijk wil wonen, kunnen onze buren hun lol niet op komende zomer denk ik. Het lijkt mij voor de gemeente wijs om de naam Jeruzalem vast te veranderen in KleinMoskou. Dan weten de mensen waar het nou pas echt gastvrij is. Nastrovjé .

Nee ok, die denk ik er altijd zelf bij. Wat ik

7


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Er waren eens… Drie flats. Nee, nu staan er nog twee. De eerste is echter al bijna gesloopt. Omdat ze uiteindelijk allemaal gesloopt worden en dus zullen verdwijnen, verzamelen we allerlei herinneringen aan deze flats. In de Nieuwe Jeruzalemmer Courant kun je iedere keer een verhaal van flatbewoners lezen. Hieronder het verhaal van Peer van Dun uit de Caspar Houbenstraat.

Moerenburg in winterrust

foto: Dhinand Kleine Door Tjolina Minderman

Een rasechte Jeruzalemmer, zo zou je Peer van Dun zeker kunnen omschrijven. Bijna zijn hele leven heeft hij hier in de wijk gewoond. En met veel plezier! Eerst woonde hij op de Veluwestraat, later op de Gooilandstraat en tot slot de Caspar Houbenstraat. Daar woonde hij jarenlang in de flat, maar vanwege de sloop is hij naar de laagbouw verhuisd.

Luxe en imago Wonen in Jeruzalem betekende voor het gezin van Dun indertijd vooral luxe. Een aanrecht, stromend water en zelfs een bad waar het gezin een keer week in mocht! De naam van de wijk was niet al te best. Er waren andere sociale gedragsregels, zoals buiten een biertje drinken, kampvuurtjes en samenscholing. Buiten Jeruzalem vond men dat asociaal. Jammer, want wie Jeruzalem wat beter leert kennen, of zoals Peer echt kent, merkt al snel dat het hier heel gezellig is. Gemoedelijk en vriendschappelijk. Het was vroeger een zelfstandige wijk. Er waren volop winkeltjes in de Caspar Houbenstraat, daar waar hij nu woont. Vanuit de flat was dat heerlijk dichtbij. Ook was er een blokhoofd (bewoner waar je met allerlei vragen bij terecht kon) en natuurlijk café Jeruzalem (nu het buurthuis) Vooral de flats hadden vanaf hun bouw in 1953 al snel een negatief imago. Er is een tijdlang drugs gedeald in de flat, maar Peer heeft dat nooit als overlast ervaren en ook niet als onveilig gezien. Ook ten opzichte van de rest

8

van de wijk had de flat een slechte naam. Peer merkte dat het wonen in de flats door andere wijkbewoners werd gezien als iets voor de gezinnen die het wat minder hadden. Maar waarom? Heel veel mensen hebben er echt met heel veel plezier gewoond en betreuren het nu dat de flat weg gaat. Ook Peer kijkt terug op fijne jaren in de flat.

Muzikale herinneringen Vanuit zijn nieuwe huis kan Peer de sloop van de flat goed volgen. De flat waar voor hem veel herinneringen liggen. Zoals er in heel Jeruzalem veel herinneringen voor hem zijn. Voor deze muzikant in hart en nieren zijn dat toch vooral muzikale herinneringen. Al op 11 jarige leeftijd leerde Peer muziek maken. Het begon met accordeon, en later volgde gitaar. Door over de schutting bij de gitaarleraar te kijken leerde hij zelf gitaar spelen. Zijn eerste bandje repeteerde in de zandbak achter de Caspar Houbenflat. Peer heeft altijd muziek gemaakt, ook al leverde hem dat geen geld op. Het liefste maakte hij luistermuziek, dat vroeg wel meer concentratie van de luisteraar. Gelukkig heeft hij ook de mogelijkheid gehad om veel op te treden. Naast muzikant is Peer ook DJ, verzorgt karaokeshows, kan hij in zijn studio muziek bewerken en geeft hij gitaarles. Dat laatste doet hij op een geheel eigen wijze. Hij noemt het zelf eerder gitaartraining. “Ook al kun je noten lezen het gaat er ook om hoe je je gitaar vast houdt en om te begrijpen wat een echte mineur is” deze training heeft hij door de jaren heen zelf ontwikkeld. Tegenwoordig treedt Peer niet zoveel meer op. Hij vraagt zich zelfs een beetje af wie er nu nog op zijn muziek zit te wachten….

foto’s: Bas Dielen

Door Bas Dielen van Brouwers Groenaannemers

Moerenburg in winterrust, maar voor de beheerders van dit stuk natuur een uitgelezen kans om terug te blikken op de resultaten van afgelopen jaar.

Winterse taferelen Op het moment van schrijven, bevindt Moerenburg zich onder een prachtig wit sneeuwtapijt. Op een zonnige winterdag levert dit werkelijk wonderschone beelden op. Vergis je echter niet, want deze winter is voor veel dieren een periode van overleven. Voedsel is schaars en de koude nachten vreten energie. Elke soort heeft zo zijn eigen tactiek om de winter door te komen. Veel zoogdieren zijn momenteel in winterslaap, amfibieën zitten ook lekker weggedoken en vogels struinen akkers, bossen en tuinen af naar voedsel. Sommige insecten, waaronder de dagvlinder kleine vos die ook In Moerenburg voorkomt, bevatten een soort antivries in het lichaam om bevriezing te voorkomen. Andere insecten overwinteren als ei of larve. Hiervoor dienen wel de nodige randvoorwaarden in het gebied aanwezig te zijn. Zo zijn veel insecten afhankelijk van kruidenrijke hoeken om zich in te kunnen verschuilen. Op hun beurt struinen vogels deze kruidenhoeken af op zoek naar deze insecten of zaden. Des te meer reden voor ons als beheerder om niet alles in het najaar kort te maaien, maar om ook wat overwinteringsplekken te laten staan.

Biodivers Moerenburg Afgelopen jaar heeft Brouwers Groenaannemers onderzoek verricht naar de soortenrijkdom in Moerenburg, dus kortom welke planten en dieren kunnen we tegenkomen als we de wijk uitlopen voor een bezoekje aan Moerenburg. Opgeteld zijn in Moerenburg maar liefst 234 plantensoorten ontdekt, 17 verschillende dagvlinders, 18 libellen en 3 amfibieën waarvan de groene kikker veruit het meest voorkomend. Naar vogels en zoogdieren is nog geen onderzoek gedaan, dus dit is slechts een greep uit het totaal aanwezige aanbod van plant- en diersoorten in Moerenburg. Wij zijn hier erg trots op en hopen door ons beheer de komende jaren steeds meer soorten te mogen verwelkomen in dit prachtige landschapspark.

Evaluatie Begin 2013 zijn alle betrokken partijen bij het beheer bij Brouwers Groenaannemers bijeengekomen om terug te blikken op het afgelopen jaar, waarin we gezamenlijk de natuur in Moerenburg hebben beheerd. Behalve dat we uiteraard ook tegen zaken aan zijn gelopen die verbeterd kunnen worden, zijn we over het geheel genomen erg tevreden. Vooral de soortenrijkdom is iets om vol trots op terug te kijken. Voorafgaand aan het beheer zijn er doelen vastgesteld. Eén doel is het nastreven van karakteristieke planten en dieren. Inmiddels zijn al 50% van de gewenste soorten aangetroffen.


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

De buurttuin helpt en Kennismaking met Mick wil hulp

foto: Dhinand Kleine

foto: Dhinand Kleine

Beste bewoners uit Jeruzalem. Mijn naam is Mick Timmermans en ik ben een derdejaarsstudent Culturele Maatschappelijke Vorming. Dit jaar loop ik stage binnen het opbouwwerkteam bij Contour de Twern, locatie Jeruzalem. Voor veel bewoners ook wel bekent als het buurthuis aan het begin van de wijk. Erg gezellig daar! Via de organisatie ben ik nieuwsgierig naar wat de mensen in de buurt bezighoudt. Hoe staat u tegenover veranderingen in de wijk? Hebt u een leuk idee om in de wijk toe te passen? Ik ben erg benieuwd en denk graag met u mee!

Sinds het verdwijnen van de buurtsupermarkt praten veel bewoners over de afstand die ze moeten afleggen om hun boodschappen te kunnen doen. Een belangrijk onderwerp! Daarom starten we een buurtonderzoek en uw mening telt! Wat vindt u van de situatie? Hebt u een idee? Wat kunnen bewoners zelf veranderen aan de situatie? Of wilt u iets anders kwijt? Dat kan! Spreek me gerust eens aan op straat of kom een bakje koffie drinken in het buurthuis. Of mail naar amp.timmermans@student.avans.nl Proatjes moake doen we gere! Graag tot ziens.

foto: Joop Wever

Buurttuin Het Beloofde Land gaat dit jaar alweer haar vierde jaar in. We heten voortaan buurttuin, om duidelijk te maken dat de tuin van en voor iedereen in de buurt is. Loop er gerust in rond, vraag ons iets als je iets te vragen hebt, zeg ons iets als je tips of klachten hebt. De tuinhekjes zijn altijd open. En houd een oogje in het zeil, ook dat blijft nodig met al die lekker buiten spelende kinderen in ons gezellige Jeruzalem. Dit jaar zal Paul van Est alleen de coรถrdinatie gaan doen. Door al het voorwerk van Anneke Scholte komt hij echt in een mooi gewied bedje. Anneke Scholte, Frans en ook Miranda Poel, zeker geen onbekende in ons Jeruzalem, stoppen. Alle 3 staan ze wel nog steeds klaar om bij te springen: joepie! Alle andere vrijwilligers gaan door, maar we kunnen zeker nog extra hulp gebruiken. Zo zullen we ook dit jaar weer een middag tuinieren met de kinderen uit de buurt die daar

zin in hebben en die kids hebben hulp nodig. Welke middag het wordt, dat gaan we aan de kinderen zelf vragen, het is hun middag natuurlijk. Verder is het heel leuk, dat we samen gaan werken met Jeruzalem Kookt, dat vanaf 27 januari om de 2 weken gehouden zal worden in Moedercentrum De Parel op Beemsterstraat 2, vlakbij de Kindertuin dus! Tjolina Minderman organiseert dit. Zij zal de kruiden in de buurttuin gaan bijhouden en met Paul overleggen, welke groenten ze gezaaid en geplant willen hebben voor Jeruzalem Kookt. Ook heeft de Buitenschoolse Opvang in Armhoefse Akkers interesse om mee te doen in onze buurttuin. Tenslotte zal een imker een paar bijenkasten in de buurt van de buurtuin gaan plaatsen op een veilige plek. Voor die bijen willen we ook enkele braakliggende stukken land in gaan zaaien met bloemen. Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van planten, dus ook dit is zeer goed nieuws voor de buurttuin. Wil je ook eens je handen uit de mouwen steken in de buurttuin? Meld je dan bij Paul van Est, Twentestraat 127: ecopaul@yahoo.com of bel 06 5310 4214

Binnenkort weer rommelmarkt in buurthuis Jeruzalem?! Twee bewoners uit de wijk Jeruzalem hebben het idee om weer twee keer per jaar een rommelmarkt te organiseren in buurthuis Jeruzalem. Vind je dit ook een leuk idee en wil je meehelpen, dan horen wij dat graag. Je kunt bijvoorbeeld helpen met het maken van een poster, het schrijven van een artikel voor de krant, het maken van de marktkramenindeling et cetera. Wil je meehelpen of meer informatie over de rommelmarkt dan kun je contact opnemen met Petra Schreuder. T: 013 542 47 98 of E: petraschreuder@contourdetwern.nl of loop binnen bij buurthuis Jeruzalem.

9


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Bewoner van Toen Frits Smits Spelen in het “oerwoudje” achter de kleuterschool

foto: Dhinand Kleine

Door Miranda Winter

“ Ik kijk mijn ogen uit! Ik zie mijn moeder hier zo weer in de keuken staan!” Aan het woord is Frits Smits, zoon van rijschoolhouder Piet (Pièrre) Smits. Na bijna 10 jaar is Frits weer eens op bezoek in de wijk van zijn jeugd: Jeruzalem. Het redactiehuis op de Beemsterstraat heeft exact dezelfde indeling als zijn ouderlijk huis aan de Sallandstraat 8. De herinneringen borrelen als vanzelf weer naar boven. Ruim 20 jaar woonde hij in de Sallandstraat. Frits Smits. In 1952 geboren in Jakarta. Oudste van drie kinderen. Een Indische moeder en een Nederlandse vader. In 1954 verhuisde hij, net zoals vele Indiërs naar Nederland. Nadat ze eerst in een soort “asielzoekerscentrum” in Oisterwijk waren opgevangen (waar het stonk naar urine) konden ze bij familie in de Akkerstraat terecht. Al snel kregen ze gelukkig een huisje in de nieuwbouwwijk Jeruzalem. De wijk was duidelijk nog in aanbouw en de schuren moesten nog letterlijk gebouwd worden. Dat

10

deerde kleine Frits niet, hij speelde heerlijk met z’n autootjes in het zand achter in het tuintje. Later speelde Frits met vriendjes veel langs het kanaal (tot ongenoegen van zijn ouders), onder de brug, op het plein, bij de heuvels van zand bij de zwaaikom, in de tuin van het schooltje en het “oerwoudje” achter de school. En natuurlijk vonden zij het prachtig om wat rotzooi te trappen. Maar ook om boten te huren bij de werf en wat te gaan varen. “Heerlijke tijd hier gehad”

Indisch, katholiek of protestant Ondertussen kwamen er steeds meer Indonesische families wonen. De kinderen speelden samen en men trok redelijk veel met elkaar op. Soms leek het de Indonesische kindertjes tegen de Hollandse kinderen. Wat echter veel meer leefde was het verschil tussen de katholieken en de protestanten! Er werd van elkaar niet gezegd dat ze slecht waren, maar het was wel “ander volk”. Iets wat we in die vorm tegenwoordig bijna niet meer voor kunnen stellen. De gewoontes van de Indonesische families, bijvoorbeeld buiten sateh bakken, werden ook als vreemd beschouwd. Er werd negatief over hen gesproken en gezegd dat ze maar “terug” moesten gaan. Vooral mevrouw Smits had het in het begin wel moeilijk om hier te aarden. Het was onder de Indische families heel gewoon om als je lekker had gekookt, hetgeen

wat je over had te delen met andere families. Zodoende werd Frits er door zijn moeder regelmatig op uit gestuurd met een pannetje eten, gewikkeld in een theedoek. Op weg naar “tante” Dee. En “tante” Dee deed dat dan de dag erna.

Rijschool en telefoon Familie Smits was een van de eerste in de buurt met een eigen telefoon. Dus kwamen buren vaak langs om tegen een kleine vergoeding even te bellen. Ook waren ze een van de weinige met een auto, vanwege de rijschool van vader Piet. De hele buurt nam rijles bij Smits. De theorielessen werden in de woonkamer gegeven. De familie ging boven zitten en beneden zaten wel 15 á 20 mensen dicht bij elkaar om de lessen, op magneetbord, te volgen. Tijdens slappere tijden verkocht Frits zijn vader ook ijsjes of huishoudelijke artikelen aan huis, of ging in de houtfabriek werken.

Lourdeskerk Zoals andere kinderen uit de wijk toen ging ook Frits naar de Paschalisschool, de jongensschool. En natuurlijk stiekem gaan kijken bij de meisjes, in het noodgebouw. Door het gaas heen contact maken. Frits herinnert zich de basisschool als een hele mooie tijd. Als het vroor werd een lange glijbaan gemaakt, samen papier inzamelen, zangkoortje van de

heer Lockeveer (hoofd der school). Maar ook een fijne tijd bij de pastorie, als misdienaar bij de oude Lourdeskerk en als lid van het jongerenkoor waar zelfs een opname van is gemaakt bij de platenstudio van Johnny Hoes. Ook op bezoek bij pater Kruisen, een missionaris uit Indonesië die zijn moeder in de Beemsterstraat op kwam zoeken, en dan samen ‘s ochtends vroeg naar de mis in de Lourdeskerk. En dan was er nog het Kindervakantiewerk waar Frits erg graag kwam, en waar Ivo en Guido de Wijs begeleiding waren. Na de basisschool volgde de Willem II HBS en de pedagogische academie aan de Fraterstraat.

Willem II Als kind was Frits al fan van de voetbalclub Willem II. Hij ging soms naar wedstrijden. En samen met zijn vader luisterde hij op de zondagmiddag naar de wedstrijdverslagen van Frits van Turenhout op de radio. Daarbij kwamen ook de toto uitslagen. Toen Frits die eens snel had ingevuld won de familie zowaar 1000 gulden! Het was de tijd dat vele winkeliers langs de deur kwamen. De supermarkt VG, het mosterdmannetje en de verzekeringsagent. Die laatste was de oom van Frits, die altijd even met hem tafelvoetbalde. In 1974 vond Frits een baan in Ridderkerk en verliet hij zijn ouderlijk huis en dus ook


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

R-Newt jongerenwerk in Jeruzalem Woensdagavond is de jongerenavond in Buurthuis Jeruzalem. Jongeren kunnen van 19.00 t/m 21.00 uur terecht. Jongeren van 12 tot en met 23 jaar die iets willen op het gebied van activiteiten, talenten, luisterend oor, oefenruimtes en /of trainingen kunnen langskomen of een kijkje nemen op www.r-newt.nl voor wat er op dit moment allemaal voor en door jongeren opgezet is. De laatste woensdag van de maand is er in samenwerking met Buurtsport een sportactiviteit. Ook wordt er een keer per maand aandacht besteed aan thema’s door middel van een poweravond.

Project Southwalk

Van oktober tot januari is er voor meiden uit Zuid een project opgestart Project Southwalk. Het nieuwe jaar 2013 is gestart met workshop ‘Skillz voor je Toekomstdromen’ in samenwerking met Boumadian Jaghi en Theaters Tilburg.

Waar kun je ons vinden? R-Newt Jongerenwerk is in heel Tilburg te vinden! Voor activiteiten check de site www.r-newt. nlhttp://www.r-newt.nl/ Heb jij nog andere ideeën die je misschien zou willen uitvoeren of heb je vragen… kom dan gerust langs! Ook kun je ons vinden op facebook of via email.

Project Southwalk Jeruzalem

Voor meer informatie R-Newt jongerenwerk in Jeruzalem neem contact op met Nina Schulte E: nina@-r-newt.nl T: 0622761350 Facebook: Nina R-Newt

Skillz voor je Toekomstdromen!

fashionista Roxanne van de Zanden.

Door Willeke Mulder

Op 9 januari zijn we gestart met de workshop Skillz voor je Toekomstdromen die begeleidt wordt door Boumadian Jaghi (acteur).Boumadian woonde als kind zelf in Jeruzalem, op Beemsterstraat 6. Hij vindt het heel bijzonder dat hij nu deze workshops in zijn “eigen oude wijk” mag geven. In drie workshops gaan jongeren aan de slag met hun toekomstdromen! Ongeveer 10 jongeren nemen deel aan de workshops, twee van de drie workshops zitten erop! Jongeren gaan door middel van kickboksen, spelvormen, theater en improvisatie aan de slag met hun houding en vragen als: Heb je toekomstdromen of ambities? Hoe

kun je deze dromen verwezenlijken? Welke mensen zijn belangrijk in je leven? Welke ’skillz’ heb je nodig om jou dromen te verwezenlijken? Wat zijn jouw kwaliteiten? Woensdagavond 30 januari vindt al weer de laatste workshop plaats in Buurthuis Jeruzalem van 19.00 – 21.00 uur. Ter afsluiting van het project gaan we met de jongeren naar de voorstelling van Boumadian Jaghi ‘4 Fighting Nordin’ op donderdag 31 januari 2013 in de studiozaal van Theaters Tilburg. De voorstelling gaat ook over het opzoek gaan en waarmaken van je toekomstdromen!

Eind oktober ging project Southwalk van start in Buurthuis Jeruzalem. Alle meiden van Tilburg Zuid mochten hier op woensdagavond binnen lopen. Een eigen kledingstuk ontwerpen binnen 12 lessen. Deze lessen werden vorm gegeven door fashionista Roxanne van de Zanden.

tie met gezelligheid, is er hard gewerkt. Riet begeleidde bij de uitleg van de naaimachines of gewoon wanneer er verkeerd was gespeld. Het eindresultaat mag er zijn. Deels door Ricken Naaimachines Tilburg, die 4 machines naar buurthuis Jeruzalem heeft gebracht om dit project mogelijk te maken. Dit met prachtige avondjurken als eindresultaat. Hier mogen de meiden trots op zijn. Met hun ontworpen kledingstuk zullen ze dan ook worden vastgelegd. Een afsluitende fotoshoot compleet met visagie. Meer hierover in de volgende Nieuwe Jeruzalemmer Courant

Patroon tekenen, techniek en vormgeving kwamen aan bod. Het was nooit zo stil dat je een speld kon horen vallen. In combina-

11


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Vrouwenraad Zuidoost organiseert Muticulturele kertsviering

Geslaagd kerstfeest van Kindereiland

foto:Sufaynur Yozgat Door Raisa Henriquez

Binnen Tilburg Zuidoost was er volop aandacht voor de multiculturele kerstviering in buurthuis Jeruzalem. De dag stond behalve in het teken van kerst, ook in het teken van de verschillende culturen en kennismaken met elkaar. Mede door een financiële bijdrage van Verijk je Wijk en de ondersteuning van De Twern is deze dag een succes geworden. Er waren verschillende nationaliteiten aanwezig met verschillende hapjes. Zo was er sarma (Turkse gerolde druifblad) kabili (Afghaanse rijst), vlaflip, aardappelkoekjes, gevuld ei (uit de Nederlandse keuken) en veel meer. Krijgt u er al honger van!? Iedereen kreeg bij binnenkomst een leuke kerstbroche met een kop koffie of thee. Zij konden een kerstwens invullen en deze ophangen in de kerstboom. Er waren mooie wensen met veel gezondheids- en “goed 2013 voor iedereen” wensen. Ook werden er kerstkaarten geschreven om te sturen naar mensen die een hart onder de riem of wat extra aandacht konden gebruiken. Daarna kon je meteen plaats nemen en smullen van de kerststol en koekjes die op tafel stonden. Binnen een mum van tijd zat de hele zaal al vol. Iedereen was samen aan het lachen en kletsen. Er hing een leuke sfeer. Ook was iedereen nieuwsgierig aan het kijken naar de sokjes die de dames van naailesactiviteit bij buurthuis de Spil hadden gemaakt. De mensen konden niet wachten om deze mee naar huis te mogen nemen. Met een kerstquiz werd de sfeer extra bevorderd. Per tafel moest je samen antwoorden op de vragen. Vier tafels hadden gelijk spel. Door middel van het zingen van een kerstlied werden de winnaars gekozen. Het was leuk te zien dat er een diversiteit aan mensen de kerstsfeer aan het beleven waren. De opkomst bestond uit ongeveer 60 mensen. Tot volgend jaar!

foto: Amanda Freriks

Vrijdag 21 december was er speciaal voor leden van Kindereiland een kerstfeest in Buurthuis Jeruzalem. Maar liefst dertig kinderen hadden zich opgegeven, dus het was een drukke boel. Vanaf 15.00 uur kwamen de kinderen binnen. Ze kregen lekkere warme chocomel en ze mochten eerst een potje met waxinelichtje versieren en kerstboomversiering maken. Daarna was het tijd voor een bingo met leuke prijzen. Het was erg spannend wie er ging winnen….Uiteindelijk hebben alle kinderen een klein prijsje gekregen. Om 17.30 uur was het tijd voor frietjes met een snack. Dat was smullen! Om 18.00 uur ging iedereen weer met een volle maag naar huis.

in buurthuis Voor een zacht prijsje Sinterklaas Jeruzalem

foto: Miranda Winter

Een mooi zacht prijsje, gaf handwerkclub Het wollige schaap dit jaar weg: een eigen gebreid kerstkussen.Maar dan moest je wel eerst raden wat het vierde plaatje op het kussen was! En dat viel nog niet mee. Velen waagde een gokje, maar NIEMAND wist het goede antwoord… foto’s : Dhinand Kleine

Dus besloten de dames van de handwerkclub om het kussen uit te reiken aan het meest originele antwoord: “een wollig schaap”. Dat antwoord kwam van Mustafa. Hij kreeg daarom daags voor kerst het mooie kussen cadeau. Het juiste antwoord van deze prijsvraag zie je op de foto: een kerstboom! Wil je ook een keer een leuk prijsje winnen? Doe dan mee aan de prijsvraag op pagina 3

12

Dertig hoopvolle kinderen, gezellig kletsende ouders en vrolijke muziek. De spanning was om te snijden... maar gelukkkig, daar was ie: Sinterklaas!! Samen met wel vijf pieten! Het feest kon beginnen. En dat werd het ook. Een feest vol pepernoten, zingen en dansen. En uiteraard met mooie cadeaus!! Tot volgend jaar!! De Sinterklaasmiddag was een initiatief van buurtbewoners en werd ondersteund door Twern. De middag is financieel mede mogelijk gemaakt door Tiwos en Piushaven Levend Podium


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Sloopbesluit flats en laagbouw Twentestraat

Waar is het feestje? Hier is het feestje!

Een feestje, ja daar houden ze wel van bij de donderdagavondsoos. Afgelopen maanden was er gelukkig aanleiding genoeg voor feestjes!

De 11e van de 11e

Op 11-11 begon officieel de carnaval, dus kwamen de boerenkielen weer van zolder en werden de canavalcd’s al opgezocht. Want deze heugelijke dag werd op 15 november ook bij de donderdagavondsoos gevierd. Verkleedt en wel werd de aftrap voor carnaval 2013 gegeven, laat het echte feest nu maar beginnen. Alaaf!

foto: Dhinand Kleine

Tiwos heeft 126 appartementen en maisonettes in Jeruzalem. Deze liggen in de Caspar Houbenstraat, de Veluwestraat en de Twentestraat. Helaas voldoen deze woningen niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. Daarnaast zijn de technische problemen te groot om met een renovatie op te lossen. In het kader van de herstructurering van Jeruzalem heeft Tiwos daarom besloten de flats in de Caspar Houbenstraat, de Twentestraat en de Veluwestraat te slopen. Ook voor de

eengezinswoningen in de Twentestraat 109 t/m 171 is nu een sloopbesluit gevallen. Het sloopbesluit betekent dat het sociaal plan in werking treedt. Huurders (met uitzondering van tijdelijke huurders en bruikleners) hebben recht op voorrang en bemiddeling naar vervangende woonruimte en de andere regelingen (vergoedingen) uit het sociaal plan. De bewoners die het betreft zijn geïnformeerd en krijgen binnenkort een huisbezoek.

Goedheiligman Donderdag 6 december bracht sinterklaas nog snel een bezoekje aan de donderdagavondsoos voordat hij weer naar Spanje reed. En hij kwam niet alleen maar werd vergezeld door vier pieten. Natuurlijk ontbrak ook het grote boek niet, met alle informatie over de bezoekers van de soos. Er werd gelachen, gezongen en uiteraard waren er cadeautjes!

De flat in de Caspar Houbenstraat is ondertussen gesloopt. Wanneer er echt gesloopt gaat worden in de Twentestraat en Veluwestraat, en wat ervoor in de plaats komt, is momenteel nog niet duidelijk.

Voorjaarsschoonmaak?

Klingklokjes en suikerspinnen De kerst ging ook niet zomaar voorbij. Het was er druk en naast de vaste bezoekers waren er deze keer ook bezoekers van buitenaf. Er waren die avond een heuse suikerspinmachine en een popcornmachine aanwezig, er werden wel heel speciale wafels op stokjes gemaakt (heerlijk met heel veel poedersuiker!) en de bezoekers konden zelf kerstlichtjes versieren. Ook de muziek ontbrak niet. Karaoke èn een optreden van John Tuiss waar volop op werd gedanst. De avond was mede mogelijk gemaakt door Verrijk je Wijk.

Heb je op zolder nog oude handwerkspullen liggen? Of heb je eindelijk besloten dat die handwerk hobby toch ècht niets voor jou is? Of kom je tot de conclusie dat je kinderen al lang veel te groot zijn voor de trui waar je 3 jaar geleden aan begon? Of ben je je kelderkast aan het opruimen en vind je daar nog die tassen wol-voor-een-prikkie van de markt? Of is die oude gebreide trui van oma zo kapot dat je hem helemaal uit kunt halen? Handwerkclub Het Wollige Schaap is altijd blij met handwerkmaterialen. Dus niet weggooien die spullen, maar even afgeven bij buurthuis Jeruzalem, of bij Thea op Caspar Houbenstraat 26.

Gelukkig Nieuwjaar

foto’s : Cor van Lieshout

Het nieuwe jaar werd ingeklonken op donderdag 3 januari. Met spelletjes, zang, champagne, oliebollen en… vuurwerk! Proost! Een vrolijke toost en veel goede wensen voor iedereen. Op naar een nieuw jaar vol leuke activiteiten op donderdagavond in buurthuis Jeruzalem.

13


Sloop van de Caspar Houbenflat 18 december 2012 tot en met 23 januari 2013 Op 12 december 2012 werd erdoor sloopbedrijf van Liempd begonnen met de sloop van de Caspar Houbenflat. De verslaggevers van de Kinderkrant mogen regelmatig een kijkje gaan nemen bij de sloop en mensen interviewen. In deze editie van de krant de verslagen van de eerste vier bezoeken.

foto’s : Freddie de Roeck

18 december 2012

23 januari 2013 We spreken weer met Peter Matsinger. Het slopen gaat best snel, maar het is veel sorteerwerk. Peter werkt niet alleen. De grote stukken doet hij met de machine, daarna wordt er op de grond verder gesorteerd. Dat doet Ridge, als het nodig is helpt Peter hem mee. Het hout wordt straks vermalen en daar worden dan weer nieuwe platen van gemaakt. Een gedeelte wordt door hun andere bedrijf, 2Life-Art gebruikt, die er weer van alles van maakt. Het ijzer wordt gesmolten. Het afval, plastic en dergelijke, wordt door een ander bedrijf meegenomen en verder uitgezocht op wat bruikbaar is. Het dakleer wordt gesmolten en komt onder de wegen terecht. Ook het puin komt onder wegen terecht. Peter doet twee dagen met één tank brandstof, daarna komt een tankauto de machine bijtanken. De schilderingen die aan de voorkant van de flat zitten kunnen er waarschijnlijk niet af gehaald worden.. Als je de schilderingen zou willen bewaren dan moet je ook de constructie er aan laten zitten anders valt het uit elkaar. We zien dat er onder de betonnen platen van de flat ook steentjes zitten. De constructie van de flat is maar heel licht, door het met steentjes op te vullen komt er stabiliteit. Je kunt ook zien dat er eerst waarschijnlijk andere ramen in hebben gezeten. Kunststof kozijnen bestonden nog niet toen de flat in de jaren ’50 gebouwd werd. Het slopen duurt waarschijnlijk tot half februari.

T EN PE S

Peter van de Ven heeft ons weer van alles verteld. We mochten nu niet naar binnen, dat was te gevaarlijk. De binnenkant van de flat slopen (strippen) duurde ongeveer 3 weken. Nu is de flat helemaal leeg. Er werkten ongeveer 10 mensen, Peter van de Ven verdeelde het werk. Het slopen kan bij alle weersomstandigheden. Maar wanneer het vriest moeten ze wel doorwerken anders krijgen ze het koud. Er is al 150 ton sloopafval afgevoerd, waarvan 84 ton aan hout. Hiervan wordt 90% gerecycled. Voor het slopen van een gebouw heb je veel ervaring nodig. De slopers moeten elkaar goed kennen wanneer ze aan zo’n grote klus werken, want slopen kan best gevaarlijk zijn. We zien gele linten voor de deuren. Dat betekent dat er asbest gesaneerd wordt en je niet naar binnen mag.

L

11 januari 2013

HET KAAR N TS VA

PE

D E RE G EL S

Peter van de Ven heeft ons rondgeleid in de flat. Het is erg donker en rommelig in de flat. Buiten staat een aggregaat, deze zorgt voor stroom in de hele flat. Alles wat ze eruit hebben gesloopt wordt gerecycled zoals deuren, ramen en plinten. Sommige dingen konden ze niet recyclen zoals isolatiemateriaal. In ander halve week slopen ze alles uit de flat. Peter vertelt dat er ook muizen rond liepen, maar hij had nog geen zwervers in de flat gezien. Een ander bedrijf heeft het asbest er uit gehaald.

Door Mohamed

Algemene Regels

Alle 52 kaarten van het kaartspel plus de jokers worden gebruikt. Er kunnen meer pakjes kaarten tegelijk worden gebruikt. Alle spelers krijgen een gelijk aantal kaarten, bijvoorbeeld zeven. De spelers leggen om de beurt een kaart af op een centrale aflegstapel. De af te leggen kaart moet qua waarde of kleur gelijk zijn aan de bovenste kaart van de aflegstapel. Wanneer een speler niet kan spelen, moet hij een kaart van de trekstapel nemen. Als de getrokken kaart wel gespeeld kan worden, kan hij deze kaart afleggen tijdens dezelfde beurt. De speler die het eerst al zijn kaarten kwijt is, wint

Betekenis van de kaarten

15 januari 2013 In de koude sneeuw mogen we een kijkje nemen bij de eerste sloop aan de buitenkant van het gebouw. Vanmorgen rond tien uur zijn ze begonnen. Wouw, dat ziet er heel indrukkenwekkend uit. Alsof er een beest zich door het gebouw heen vreet! We spreken Peter Matsinger, de machinist van de rupsbandmachine. Het werk dat hij doet is heel precies werk. Met de grote grijper van de machine pakt hij telkens kleine stukjes van de flat die hij meteen sorteert als dat kan. Soms moet hij eerst een berg puin moet maken om met de machine er op te rijden anders kan hij niet bij het dak. Hij is in het midden van de flat begonnen met slopen. Hij kon niet aan de zijkanten van de flat beginnen omdat rechts de Veluweflat er te dichtbij staat. Links staat er een elektriciteitshuisje naast de flat. Als dat kapot zou gaan dan zit de hele buurt zonder stroom.

14

Kaart 2: de speler na jou moet 2 kaarten pakken van de algemene stapel Kaart 7: 7 (alles geven) alle kaarten met de zelfde vorm opgooien (ruiten, schoppen, klaveren en harten) of (7 kleven) je mag nog 1 keer een kaart opgooien. Kaart 8: (8 wacht) de speler na jou moet een beurt over slaan Kaart 10: (10 laat je kaarten zien) jij mag de kaarten van de speler na jou zien. De boer (B): jij mag de boer altijd op elke vorm dan ook gooien en je mag de vorm veranderen in iets anders bijv. ruiten i.p.v. schoppen. De heer (h of k): (heertje nog 1 keertje) je mag nog een keer een kaart erop gooien. Aas (A): de volgorde van de spelers draait om De joker (J): je mag deze kaart altijd opgooien en vervolgens moet de speler na jou 5 of 7 kaarten pakken van de algemene stapel. En degene die de kaarten moest pakken mag dan de nieuwe vorm bepalen. Veel plezier met het spelletje en ook nog veel succes.!!!!!!!


Daar is het 90°.

KINDERKRANT

Waarom gaat een dom blondje in de hoek zitten als ze het koud heeft?

Waarom vliegen vogels in de winter naar het zuiden? Omdat ze het te ver vinden om te lopen.

Door Julia en Mirthe

Twee pinguïns lopen door de woestijn. Zegt de ene pinguïn: "Het moet hier wel een hele koude winter zijn geweest." "Hoezo?" vraagt de andere. "Omdat ze hier zoveel zand gestrooid hebben” Midden in de winter ziet een koolmeesje een slak in de kersenboom. "Wat doe jij hier nou?" vraagt het koolmeesje. "Kersen eten," antwoordt de slak. "Maar er zitten toch nog helemaal geen kersen in de boom?" zegt het koolmeesje verbaasd. "Nee, nu nog niet," zegt de slak, "maar als ik boven ben wel." Jantje en zijn vriend zitten samen een ijsje te eten. Opeens roept Jantje: "Bah er zit een vlieg op mijn ijsje." Waarop zijn vriendje zegt: "Die houdt zeker ook van de wintersport."

Waarom staan Belgen in de winter met een zak friet op straat? Ze wachten tot de zoutstrooier langs komt.

Winterse moppen en raadsels

Versier deze wintermuts zo leuk als je kunt! Schrijf je naam, leeftijd en telefoonnummer erop en lever hem voor 30 maart in op Beemsterstraat 8. Wie weet win jij een leuk prijsje.

15


Jeruzalem in de jaren vijftig

Winter in Jeruzalem 2012

foto’s : Pascale Hopstaken en Joost Winter

Redactie: Miranda Winter Fotografie en opmaak: Dhinand Kleine Redactieadres: Beemsterstraat 8 winterbij@gmail.com 0644538947

Kopij voor de volgende editie van de Nieuwe Jeruzalemmer Courant aanleveren voor30 maart 2013 De Nieuwe Jeruzalemmer Courant wordt mede mogelijk gemaakt door Tiwos

Nieuwe Jeruzalemmer Courant  

Nieuwe Jeruzalemmer courant januari

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you