Page 1

2 MAANDELIJKS NIEUWSBLAD

s e p t e m b e r- o k t o b e r 2 0 0 8

1e Jaargang No. 00002

DE JERUZALEMMER COURANT NIEUWSBLAD VOOR JERUZALEM

Directeur: M.H. Poel Hoofdredacteur: M.P. Winter Bureaux: Betuwestraat 21 Telefoon: 013 - 536 53 87

verhalen van toen en nu, verhalen van ons en van ú

Hulp voor buurtrestaurant Dat ook de kinderen in Jeruzalem langzaam aangestoken worden door de verhuiskoorts is onlangs gebleken.

Boven: Petra, Dani, Miranda, Martijn, Bryan Onder: Prodige en Natalya

Miranda valt voor vangrail Van 21 tot en met 28 september speelt de vangrail op de Meierijbaan (de Oude Eindhovenseweg) in Tilburg de hoofdrol in het kunstproject 'KOOK.

'KOOK is een brugrestaurant in de openlucht waar de bezoeker eet van het land waarover hij uitkijkt. Van 18:00 tot 21:00 uur kan men voor € 32,50 genieten van een vijfgangendiner. Bewoners van Koningshaven hebben de gelegenheid om voor € 10,-. te dineren (zie flyer). Alsof dat nog niet genoeg is vindt u voor dit bedrag ook nog eens goud terug in het diner. Het bladgoud van het Juweel van Moerenburg (verderop in deze krant). Dit brugrestaurant is een initiatief van buurtbewoonster Miranda Poel. We vroegen haar hoe ze op dit idee kwam? Vol vuur vertelt ze over haar eerste ontmoeting met de brug en haar liefde voor de vangrail. Vaak gaat ze naar deze mooie plek om te genieten van het uitzicht. Ook neemt ze dan altijd wat lekkers mee uit de streek. Zodoende kwam ze op het idee om een tijdelijk restaurant op de vangrail te maken. Uiteraard mogen buurtbewoners bij dit feest niet ontbreken.

Abonnementsprijs: een warm hart voor Jeruzalem

Fotografie: Zoë

Het was zwoegen. Het was zweten. Het was een zwaar werk. Ze hadden enkel een karretje aan een touw. Maar ze waren enthousiast. En het is ze gelukt: grindtegels verhuizen. Doel van dit sjouwwerk: Betuwestraat 5, het buurtrestaurant. Daar kunt u ze nu bewonderen. (als u een hapje komt eten of komt koken)! De kinderen die dit werk hebben gedaan zijn er trots op. En het buurtrestaurant is er blij mee. Kids bedankt!

Jeruzalem ingelijst

Op welke plek in Jeruzalem bent u trots? Waar heeft u een bijzondere herinnering aan? Welke plek moet behouden blijven? Op al deze vragen kunt u als bewoner van Jeruzalem antwoord geven. Petra Schreuder van Buurthuis Jeruzalem zal de komende maanden door de wijk lopen met een grote gouden lijst, een fototoestel en pen en papier. Maak samen met haar op een bijzondere, mooie of leuke plek in Jeruzalem een foto met de gouden lijst en vertel uw verhaal erbij. De foto’s worden opgehangen bij Buurthuis Jeruzalem. Meer informatie in de volgende wijkkrant.

Kogel

Nieuws van toen

“Droomland” in Jeruzalem Het is voor de tweede maal dit jaar, dat het kinderballet “Jeruzalem” voor het voetlicht zal treden. De eerste maal werd “Hans en Grietje” ten tonele gebracht, nu komt men met “Droomland”, ’n spel van fantasie met ballet door Jac. v.d. Ven. Hij ontwierp “Droomland”, de bijzondere fraaie kleding voor de 35 medewerkenden en ook de decors komen van zijn hand.

okt 1956

De inhoud is ongeveer als volgt: ’n Meisje, Roos-Marie, zit in het bos een sprookjesboek te lezen, valt daarbij in slaap en droomt. Verschillende figuren uit de sprookjeswereld, zoals elfjes, vlinders, bloemen, kabouters, sterren brengen haar een bezoek. Fee “Geluk”komt haar tegen en zij moet drie parels gaan zoeken: liefde, eenvoud en eerlijkheid. Lea de bosheks, werkt haar echter tegen, wil later de parels van haar stelen, doch de kabouters kunnen dit op het laatste moment verijdelen. De heks wordt opgesloten, doch Roos-Marie vraagt de kabouter haar vrij te laten, daar de eerste parel “liefde” betekent. In het vijfde bedrijf is er het afscheid van Roos-Marie en de sprookjesfiguren. Hierna ontwaakt zij, doch neemt zich voor altijd de namen der parels te onthouden en ook te beleven. Voor de volwassenen zal “Droomland” zondagavond worden opgevoerd, terwijl zaterdagmiddag de kinderen ervan kunnen genieten.

door de kerk Het was lang afwachten wat er ging gebeuren. Het “roddelcircuit” maakte overuren. Werd er nu wel of niet gerenoveerd aan de flats en eengezinswoningen aan de Twentestraat? Maar de kogel is door de kerk: er wordt NIET gerenoveerd. we spelen immers “Mens-erger-je-niet! Kom, drinkt U nog maar eens een kop lekkere cacao. Dat kikkert op! ‘t Is dan ook van Houten cacao: veel geuriger, veel krachtiger, en klaar in een wip.

Wilt u graag voor € 10,-. naar het diner? Lees dan onderstaande flyer en lever hem bij het buurthuis in.

voor 2

De meningen over het nietrenoveren zijn erg verdeeld. “Jammer”, zegt Ivonne Linthorst. Zij woont nu al zo’n acht jaar in de flat. Ze begon in een klein appartement op de tweede etage en kon na 3,5 jaar doorstromen naar een appartement aan de begane grond, waar ze nu met man en kind woont. “De wanden zijn heel dun in de flat en daardoor is het heel gehorig. Ook zitten er op veel plaatsen scheuren in de wanden, dus ik snap dat renoveren niet mogelijk is. Maar toch… Je zit hier goed en betaalbaar. Wat krijg je ervoor terug? En voor welke prijs? Vaak betekent nieuwbouw toch meer huur. Het wordt afwachten.”

Een bonte verzameling kinderen was maandag 11 augustus druk in de weer op het plein van de Fatimaschool. Het was kindervakantieweek. Thema dit jaar: Koningshaven in 3008. De kinderen waren ingedeeld in groepen met ieder hun eigen kleur T-shirt. Rood, groen, geel, blauw,

grijs, wit, oranje, hemelsblauw en aardbeirood. Maar de kleur die het meest aanwezig was, was roze! Gelukkig, want dit waren alle vrijwilligers die deze week mogelijk maakten. En dat waren er heel veel. Een gedeelte van dit eerste dagdeel van de week werd gebruikt om een mascotte voor de eigen groep te knutselen.

Van buurtbewoners hoort ze ook allerlei reacties. Ook teleurstelling. Bijvoorbeeld over de toch wel bijzondere bouwstijl die nu verloren gaat. Sommige bewoners proberen te kijken of ze nog iets kunnen doen om de sloop te voorkomen. Ivonne vindt het ook vooral jammer dat er appartementen op het Kanaalzicht gebouwd zullen gaan worden. “Er zijn al zoveel appartementen in Tilburg. Er worden er veel gebouwd of zijn pas gebouwd. Denk aan de Stadsheer, Westpoint en het nieuwe complex aan de haven. Allemaal dure koopappartementen. En er staan er blijkbaar ook heel veel leeg. Dus ja, waarom dan nu nog meer van dit soort appartementen?” Waarschijnlijk bereikt de sloophamer pas over 3-4 jaar de Twentestraat. Dus voor de bewoners is het nog even genieten van hun woningen.

De Jeruzalemmer Courant is onderdeel van

Kindervakantieweek 2008 Er werden fraaie kunstwerken gemaakt: vlaggen, versierde knuffels, een slangenbek van papier (met een tong erin!), een kartonnen pop van het logo van dit jaar en nog veel meer. Zouden de mascottes geluk hebben gebracht bij de activiteiten de rest van de week? Lees het verslag van onze jeugdige reporter op pag. 2

voor

Buurtmuziekfeest Wie doet er mee?

Een ieder die muziek maakt, muziek draait of van muziek houdt (professioneel of amateur) is van harte welkom om zich aan te melden voor het Buurtmuziekfeest van augustus 2009.

Strip gemaakt door Anna

Coördinatie en inschrijving: Peer van Dun Caspar Houbenstraat 43. p.v.dun@hccnet.nl of 54406222.

muziek

Sta jij de volgende keer in de krant? Maak een strip, tekening, een foto, een puzzel of wat voor leuks je maar verzinnen kan. Gooi het dan vóór 10 oktober bij Betuwestraat 21 door de brievenbus. Of geef het daar persoonlijk af.

Buurt muziekfeest

Misschien sta je de volgende keer dan met je eigen creatie in de krant. In deze editie de strip van Anna (zie boven) en de puzzel van Martien (zie pagina 2).

een initiatief van Miranda Poel in samenwerking met

en


DE JERUZALEMMER COURANT

september-oktober 2008

Entertainer met hart van goud Al jarenlang zit multi-musicus Peer van Dun in het vak. Hij arrangeert, bewerkt, componeert en verzorgt muzikaal complete feestavonden. Bij het buurtfeest vorig jaar juni heeft iedereen nog van zijn talenten kunnen genieten. Maar deze, hier al jaren wonende Jeruzalemmer, heeft meer noten op zijn zang dan alleen zijn muziek. Voor zijn muzikale werk is Peer van Dun tweemaal per jaar in de Dominicaanse Republiek. Daar verricht hij studiowerk en werkt hij met grote artiesten zoals Julio Iglesias en L’Aventura. 12 Jaar geleden leerde hij, in de Dominicaanse stad Moca, Denise kennen, een meervoudig gehandicapt meisje. Het was Peer al snel duidelijk dat er voor dit meisje weinig toekomst was. De voorzieningen in de Dominicaanse Republiek zijn slecht en de kosten voor zorg zijn hoog. Peer besloot Denise te adopteren. “Ik had geen keus” zei hij, “als ik niets zou doen, zou ze dood gaan.” Denise woont thuis bij haar familie maar Peer steunt haar financieel. Zo heeft hij al gezorgd voor medicijnen, luiers en vloeibaar voedsel. Ook maakte hij mogelijk dat ze onderzoeken en operaties kon ondergaan, dat er een badcel en wc werd gebouwd, riolering werd aangelegd en dat ze een invalidenwagen en zuurstofflessen kon huren. Ondertussen heeft Peer er nog een paar adoptiekinderen bij. Nicole

n de o va rant?? z k oo eze k d iet u Gen agina in and p e ma o d t n fo i er u op e ke Twe kunt estraat 3o. w fot Betus op de i grat

. Op het raam ziet u wanneer de fotografen er zijn. U krijgt zelfs een

gratis foto thuis gestuurd!

Denise in haar invalidewagen en Emily. Ook zij zijn gehandicapt. Ze wonen in de Dominicaanse hoofdstad Santo Domingo. Tijdens zijn werkreizen gaat hij er altijd even naar toe om te zien hoe het gaat. Binnenkort hoopt Peer zich ook te kunnen ontfermen over Zoeleili, een 14 jarig meisje dat op de vuilnisbelt woont. Ondanks alle lieve zorg en al het goede dat al voor deze kinderen is gedaan, is er nog steeds een tekort aan geld. Daarom heeft Peer een nieuwe actie bedacht. Wie Denise, Nicole of Emily met minimaal €5 steunt krijgt de nieuwste gitaar cd (live) van Peer van Dun.

Giro 2881960 tnv P.J.M. van Dun te Tilburg. Onder vermelding van 'voor Denise' (voor langdurige en eenmalige donaties). Of kom langs op Caspar Houbenstraat 43.

Puzzel gemaakt door Martien. Zoek het woord en streep het door. peuterspeelzaal biljarten werkster darten schoonmaken tosti feestjes afsluiten koffie openen Maandag 11 augustus 2008 begon nooduitgangen drankjes kindervakantiewerk. Eerst kreeg kletsers bladeren iedereen een kaartje met twee Tiwos kinderen planeten erop. Daarboven stond de bouwwen Huubke naam van de planeet. Eerst moest slopen Jeruzalem je de kinderen zoeken met cola gebakje dezelfde naam van de planeet erop spelen zalen als op jouw kaartje, bijvoorbeeld computeren zon. Daarna moest je met alle kaartjes een soort domino maken. Heb jij ook een leuke puzzel Daarna moest je met de hele groep voor deze krant? Gooi het in de in een uur een mascotte maken. Na bus bij Betuwestraat 21 het lunchen zijn we naar de oude Warande geweest om spelletjes van vroeger te spelen zoals spijkerpoepen en hoefijzergooien. Toen was de eerste dag voorbij.

In 2006 riep KORT kunstenaars op om de schoonheid en het karakter van Landschapspark Moerenburg onder de aandacht te brengen.

KVW 2008

Groetjes Anna (11 jaar)

Onder de juiste inzendingen wordt een (h)eerlijke prijs verloot.

Vrijdag werden we voor acht uur wakker gemaakt en om acht uur begon het pyjamaontbijt. Die middag hadden we een sportdag en zijn we naar huis gefietst.

Is het een hooligan? Is het een leeuw? Nee, het is….

Woensdag gingen we naar de Efteling. Dat was leuk. Donderdag zijn we naar Alphen gefietst (in Noord-Brabant) en daar moesten we een lange wandeling van 10 km maken. Dat was leuk, maar vermoeiend. In de avond hadden we voor de groten een spannende spooktocht en voor de kleintjes een lichtjestocht. Daarna was er nog een kampvuur. Om 0.30 uur moest iedereen naar bed. En het was pas om 2.15 uur stil!

Voor informatie of vragen over de adoptiekinderen of Peer en zijn muzikale bezigheden: 013-5440622 U kunt ook een kijkje nemen op www.peervandunmusic.nl P.s. Goed bedoelde inzamelingen zoals knuffels en kleding hebben helaas geen nut.

: den ebo abels, g n k a , a en, ialen oop Te k kmater genhed tc. e ie le Muz c aange tukken, p loops m: van ver Korto t gebiedk. nie p he es o en techtraat 43 l l a k s van muzie uben o ar H Casp

Verhuizen is opruimen, weggooien, uitzoeken en dingen nodig hebben. Dus heeft u iets aan te bieden of zoekt u iets, plaats dan een GRATIS advertentie in deze krant. Redactie: Betuwestraat 21.

Kees Bakker Dieet

Ook al is zijn achternaam dezelfde als van de beroemde diëtiste Sonja Bakker, toch viel Kees Bakker zónder haar dieet 24 kg af! Toen Kees Bakker een jaar geleden zijn oren uit moest laten spuiten, werd hem gevraagd of hij mee wilde doen aan een risicogroeponderzoek. “Ach waarom ook niet?” dacht Kees. Hij woog toen ruim 111 kg en bleek een bloeddruk van 200 te hebben. Veel te zwaar en een veel te hoge bloeddruk dus. Dat was even schrikken. Hij werd doorgestuurd naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Gelukkig was zijn suikergehalte verder in orde. Kees besloot dat hij wel wat kon doen aan die kilo’s. Dat zou immers ook ten goede komen aan zijn bloeddruk. Ondersteund door een arts die hij eens per maand ziet, begon Kees aan zijn afvaldoel. Geen dieet, gewoon gezond verstand gebruiken. “Light en magere producten gebruiken. Bijvoorbeeld wel rundvlees en kip eten maar geen varkensvlees (behalve achterham op brood)” vertelt Kees “en verder goed letten op voldoende omega 3 en vitaminen en veel groente eten. Je mag 2200 à 2300 kal per dag binnenkrijgen. Ik kom nu aan de 1000.” Maar wat eet Kees dan de hele dag? “Ik ontbijt met 2 krentenbollen en water. Tussen de middag eet ik bruin brood met achterham, rosbief of appelstroop. Om 16.00 uur een kopje soep uit

een zakje (met het laagste zoutgehalte). Mijn avondeten bestaat uit aardappelen of rijst met een stukje mager vlees en veel groente. Bijvoorbeeld een pond boontjes. Daarbij drink ik water met citroensap omdat zuur vet oplost. Een toetje neem ik pas veel later na het eten omdat je dan beter voelt dat je eigenlijk al vol zit. Aardbeien vind ik op dit moment een heerlijk nagerecht. Voor appels moet je oppassen, die zitten vol met suikers, dus veel calorieën. Om 21.00 uur een kop koffie met een krentenbol of een snee peperkoek. En later, op doktersadvies, nog twee borreltjes. Goed voor het bloed en jenever zet, in tegenstelling tot bier en wijn, niet aan.” Naast dit alles heeft Kees ook activiteiten omhanden. Hij organiseert mede het buurtontbijt en het jaarlijkse vrijwilligerskerstdiner, hij is actief bij het dansen in het buurthuis, is voorzitter van “verrijk je wijk” in Jeruzalem en regelt samen met José van Iersel ‘dat verdient een bloementje’. Tot slot beweegt Kees ook veel. Vooral fietsen of lopen met zijn hond Faya. Kees is een echte volhouder. “Dat is ook een heel belangrijk punt als je af wilt vallen” zegt hij zelf. “Volhouden!”

‘KOOK (zie voorpagina krant) zult u het terug vinden. Het Juweel van Moerenburg, volgens sommigen zo’n 80 jaar oud en vermoord door een bijennest, zal blijven staan tot de sanering van het weiland waarnaast het staat. Dit weiland is eigendom van de gemeente Tilburg. Tot die tijd is het Juweel te bewonderen. En als u een beetje geluk heeft ziet u daar ook nog eens de kameel staan.

Marieke Hurkens zal het Juweel zelf afvoeren en kijken of het nog een derde leven kan krijgen op een andere locatie in de stad. Hurkens krijgt naar aanleiding van haar kunstwerk een hoop reacties. Vaak met foto's. Vandaar dat ze een weblog over de gouden berk wil starten. Onder juweelvanm.waarbenjij.nu kunt u de ontwikkelingen op de voet volgen.

U vindt Kees ook op de fotopagina en de flyer in deze krant.

Juweel van Moerenburg

Marieke Hurkens woont in Jeruzalem tegenover Moerenburg. Als ze trimt, rent ze vaak via de Meierijbaan het kanaal over. Zo komt ze bij de Koebrugseweg. Daar staat ‘haar boom’ eenzaam en doods bij ‘het weiland met de kameel’. Marieke wilde deze dode berkenboom met bladgoud bedekken om te schitteren naast alle andere bomen in Moerenburg. Ze is onder de indruk van de schoon

heid van dode bomen. "In de winter weet je niet of ze leven of dood zijn. In de lente wordt dat zichtbaar en vinden de meeste mensen ze vaak lelijk." Het bladgoud dat Hurkens gebruikte zit op vloeipapier, dit is de enige manier om bladgoud buiten te verwerken. Het bladgoud is maar 0,0007 tot 0,000125 millimeter dik. Nadat het is aangebracht, is het meteen weerbestendig, het oxideert niet en is daarom erg geschikt. Wat veel mensen niet weten, is dat bladgoud gegeten kan worden doordat het zo flinterdun is. In één van de vijf gangen van het diner van

Raad en win!! Kalender Wie gaat er schuil onder dit T-shirt? Denk je het te weten? Of durf je een gokje te wagen? Stuur je antwoord naar: Redactie Jeruzalemmer courant Betuwestraat 21 of jeruzalemnodigtuit@gmail.com

De tweede dag deden we een ruilspel. We begonnen allemaal met een plastic vogeltje en moesten met iets groters terug komen. Dat lukte veel kinderen. Op dinsdagmiddag gingen we waterspelletjes doen.

en U zult vinden wat U reeds maanden lang zocht, dank zij de

2

Medewerkers van Buurthuis Jeruzalem maken een verjaardagskalender voor en door bewoners. Zou het niet leuk zijn als uw foto of herinnering gebruikt wordt voor de verjaardagskalender van Jeruzalem? Dat kan nu! Daarom vragen wij bewoners om een leuke, grappige of bijzondere foto op te sturen. Maar een tekening, recept, gedicht of tekst kan ook. Jong en oud, iedereen kan iets opsturen. U kunt uw inzending opsturen of afgeven bij Buurthuis Jeruzalem t.a.v. Petra Schreuder Caspar Houbenstraat 109 5021 BP Tilburg Wanneer uw inzending geplaatst wordt krijgt u van ons bericht. Alle huishoudens van Jeruzalem krijgen de kalender. Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met Petra Schreuder:013 542 47 98. U kunt ook mailen: petraschreuder@ koningshaven.twern.nl

8


JC editie 2  

JC editie 2