Page 1

Nieuwe

JERUZALEMMER COURANT CHECK DAGELIJKS DE WEBSITE WWW.JERUZALEMMERCOURANT.NL PR

IJ

S:

EE

N W ARM HART VOOR

LE ZA U R JE

M

2 4 7 burendag 2012

behoud de bomen in Jeruzalem

Stadsstrand, horeca of kookstudio?

Ook dit jaar werd er een Jeruzalemmerburendag georganiseerd. Het begon al vroeg met de voorbereidingen. Pascal, Wil, Clemens en Thea hielpen mee met de opbouw.

De Caspar Houbenflat wordt gesloopt, hier komt nieuwbouw voor terug. Deze plannen zijn begin dit jaar gepresenteerd. Voor het realiseren van de nieuwbouw moeten er bomen (knotwilgen) weggehaald worden.

Het bruist van de ideeĂŤn bij de ondernemers die naar de informatielunch aan de Twentestraat kwamen om te zien wat de mogelijkheden zijn voor de hal en het omliggende terrein.

10

bewoner van toen: jaap quispel Jaap Quispel, wijkregisseur bij de afdeling Veiligheid en Wijken bij de gemeente Tilburg. Jaap is een geboren Hagenees, maar een getogen Tilburger.


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Burendag 2012 Jeruzalem-organiseert: wederom een succesvolle burendag

foto: Dhinand Kleine Door Willeke Mulder en Jorri Roosen

Het begon al vroeg met de voorbereidingen. Pascal, Wil, Clemens en Thea hielpen mee met de opbouw. Om 12.00 kwamen er al een aantal kinderen om polshoogte te nemen van alle voorbereidende activiteiten. Ze konden niet wachten om zich in te schrijven voor het voetbaltoernooi. Rond 13.00 kwamen de organisaties om de kraampjes te openen en om 14.00 ging het dan echt van start! Onder begeleiding van sfeervolle muziek van Peer van Dun.

Voetbaltoernooi De kinderen hadden zich inmiddels ingeschreven en de eerste wedstrijd was van start. Ouders die stonden te koukleumen langs de zijlijn, konden een lekkere kom verse uiensoep halen bij ‘Jeruzalem Kookt!’. Een project dat binnenkort een eetcafe start in onze wijk (zie pagina 6). Ook de allerkleinste hoefden zich niet te vervelen en werden voorgelezen door de VoorleesExpress in moedercentrum De Parel. Hier kon je geschminkt worden en henna laten zetten. De mooiste crea-

2

ties werden door De Parel op handen gezet. Het droogproces duurde even, wat voor sommige kinderen lastig bleek.

Breiwerk vloog over de toonbank Ouderwerkster Kitty was benieuwd naar wat ouderen van activiteiten in de wijk vinden en had voor hen een prijsvraag paraat. Thea’s handwerkkraam werd druk bezocht, ze hield bijna niks meer over door de goede verkoop. Naar eigen zeggen heeft ze een heel jaar voorbereid en gaat ze nu alweer beginnen voor burendag 2013. Petra was aanwezig voor De Dag van het Dialoog die in november plaatstvindt (zie pag. 12). Amarant had haar deuren geopend, waarmee we de mogelijkheid hadden om te kijken wat er voor nieuwe invulling aan dit gebouw is gegeven. Hier vlakbij stond de grote bus van Kindereiland, dus vervelen hoefde je je zeker niet. Met de laatste tonen van de muziek werden de handen weer flink uit de mouwen gestoken en terug gekeken op een geslaagde dag!


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Piushaven Open Herfst-tuinfeest in de Tennis Toernooi: Kindertuin tennissen op het water

foto: Martijn Kool foto: Anneke Scholte Door Remi Pandalo

Zondag 26 augustus was de draaibrug in de Piushaven het 'centre-court' van het Piushaven Open Tennis Toernooi. Van 12.30 tot 20.30 uur werden de tennisspelers met bootjes overgevaren om op de opengedraaide brug te strijden om de titel: allereerste Piushaven Open Tennis Kampioen. Een eer die Remi Huybregts ten deel viel in een zinderende finale tegen Henk Geurts. Die ochtend kwam de regen met bakken uit de hemel en de weersverwachting-sites voorspelden niet veel beters voor de rest van de dag. Alleen buienradar gaf aan dat het in het begin van de middag op zou klaren. Initiatiefneemster van het toernooi Miranda Poel (destijds ook initiatiefneemster van Jeruzalem Nodigt Uit en oprichtster van de Jeruzalemmer Courant), liet zich door medeorganisator Nina Hovers overhalen om het toernooi door te laten gaan. De onzekere vooruitzichten hadden de deelnemers sowieso niet weerhouden om in vol ornaat op te komen dagen in de stromende regen. Ook wethouders Frenk en Berends lieten zich niet uit het veld slaan door het weer. Terwijl het pijpenstelen regende beklommen ze de brug over de aanlegsteiger die Scouting Lord Baden Powell vakkundig had aangelegd. Met in de ene hand een racket en in de andere een paraplu, sloegen de wethouders de eerste

ballen van het toernooi. Vervolgens konden de voorrondes beginnen. Iedere wedstrijd werd opgeluisterd door het kunstenaarsduo Leonard&Jeroen, die op hun geheel eigen droog-humoristiche wijze de arbitrage voor hun rekening namen. In elk van de 7 poules selecteerde slechts ĂŠĂŠn van de vier spelers zich voor de kwartfinales. De achtste deelnemersplek in de kwartfinale was gereserveerd voor de speler met het beste Britse outfit. Madelon Ghering sleepte die eervolle vermelding in de wacht en had daarmee meteen al een beker te pakken. Dat niet alleen haar looks maar ook haar spel er mocht zijn, bleek wel uit het feit dat ze zich plaatste voor de halve finales. Daarin bleek ze net een maatje te klein voor Remi Huybregts maar wist ze, in een bloedstollende wedstrijd om de derde plek, nipt van Sander Pastoor te winnen. Overigens hoefde geen van de deelnemers met lege handen naar huis, iedere speler ontving een medaille als bewijs van deelname aan het allereerste Piushaven Open Tennis Toernooi.

Op maandag 8 oktober van 17.30 uur (half zes) tot 19.00 uur (7 uur) bouwen we weer een klein feestje in Kindertuin Het Beloofde Land. Al de hele zomer hebben we bonen in de diepvries gedaan en er zijn ook nog lekkere kruiden. Daar maken we soep van. Ook bakken we weer frietjes van echte aardappelen net zoals vorige jaar. En er zijn tuinverhalen en tuinliedjes te horen voor wie wil. Tot slot doen we een Tuinkwis want de handwerklub heeft 2 leuke prijsjes voor ons gemaakt. Dus een feestje klein maar fijn voor wie er bij wil zijn! Jij ook? Alle kinderen en hun ouders zijn welkom en op = op. Tot ziens in de kindertuin!

Daag, Caspar Houbenflat!!

Tussen de tenniswedstrijden door waren er culturele intermezzo's door o.a. dansgezelschap 'Vloeistof' en dansduo 'Batja&Ulrike'. Gezongen werd er door Eva Emmen en Piet Hoofs, begeleid door Henk Koekoek. Al met al was, ondanks het weer, het eerste Piushaven Open een groot succes, mede mogelijk gemaakt door gemeente Tilburg, Piushaven Levend Podium, Tapperij Burgemeester Janssen, Harense Smid, echte Bakker Theo Pastoor en van de Braak & Maas fysiotherapie. Zowel deelnemers als publiek gaven aan in te zijn voor een tweede editie!

foto: Dhinand Kleine

Bij het ter perse gaan van deze krant, zijn de laatste bewoners van de flat aan de Caspar Houbenstraat, aan het verhuizen. Ook wordt er nog gewerkt aan een klein passend afscheid. Per 1 oktober is de gehele flat leeg en wordt hij volledig gestript en afgesloten in afwachting van het moment van sloop. Daarmee verdwijnt er het eerste oude en vertrouwde beeld van de wijk maar start er tevens een nieuwe fase in de ontwikkeling van Nieuw Jeruzalem.

3


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Bet ie ak em aai?

Laat je stem horen!

Behoud de bomen in Jeruzalem

Door Grietje Smit

Een tijdje terug kwam ik David tegen toen ik aan het wandelen was in Jeruzalem. David spreek je uit als ‘Deevid’, want hij is van Engelse afkomst. Hij was vergezeld door Blixa, een Engelse Staffordshire Bull Terriër, een leuk apart hondje. David woont zelf niet meer in de wijk, maar Blixa nog wel. Het baasje komt speciaal voor zijn hond regelmatig naar Jeruzalem. foto: Dhinand Kleine

De flat aan de Caspar Houbenstraat wordt gesloopt, hier komt nieuwbouw voor terug. Deze plannen zijn begin dit jaar gepresenteerd. Voor het realiseren van de nieuwbouw moeten er bomen (knotwilgen) weggehaald worden. Bomen die al meer dan 50 `a 60 jaar in de wijk staan. Een aantal bewoners vindt het jammer als de bomen uit de wijk verdwijnen. Zij hopen daarom dat de bomen herplaatst kunnen worden elders in de wijk. Jeruzalem is een groene wijk, graag willen zij dit behouden.

Laat je stem horen! Vinden jullie ook dat de bomen herplaatst moeten worden in de wijk? Vul dan onderstaand strookje in. . Alle invulstrookjes samen worden met een begeleidende brief naar de gemeente gestuurd. Dus hoe meer invulstrookjes we hebben, hoe sterker dat we staan! Het strookje kun je inleveren bij: Wil de Rooij (Betuwestraat 27) of bij buurthuis Jeruzalem (Caspar Houbenstraat 109)

Invulstrook “ Behoud de bomen in Jeruzalem” Naam:

David heeft de hond genoemd naar zijn favoriete gitarist van de Duitse rauwe band Einsturzende Neubauten. De band is ruig en stuurs, net als Blixa. ‘Alles wat de hond doet, doet hij met 120 %’, zegt David. Hij doet nooit rustig aan. Al snel komt David met wat leuke anekdotes over zijn hond. Hij noemt de hond een ‘integratie hond’. Onlangs liep de hond in een brutale bui gewoon bij de Turkse buren naar binnen. Hoewel de hond iets weg heeft van een pitbull, waren de buren helemaal niet bang voor hem, maar juist dol op hem. Ze wilde hem zelfs uitlaten. Een paar kleine Turkse vrouwen met zo’n stoere hond ziet er toch wel grappig uit, vertelt David. Blixa heeft soms niet door dat hij een hond is, hij voelt zich erg thuis onder de mensen. Hij gaat er gewoon bijzitten alsof hij een van hen is. Mensen hoeven dus niet bang te zijn voor de hond, hij ‘bet nie ak em aai’. Andere honden houdt baasje David liever een beetje op afstand. Hij is vroeger bij de puppycursus aangevallen en sindsdien is Blixa het vertrouwen in zijn soortgenoten verloren. Er is echter één hond waar Blixa een oogje op heeft, en waar hij uren mee kan spelen, en dat is Guusje. Guusje woont ook in de wijk, en is een snelle lieve hond die dol is op Blixa. Ze rennen achter elkaar aan, maar Guusje is altijd sneller, wat zorgt voor een grappig beeld. David is heel blij met Blixa. Het hondje ziet eruit als een stoere hond, maar is vooral erg lief!

Kindereiland naar de Betuwestraat Wellicht was het al opgevallen: de bus van Kindereiland staat sinds kort niet meer aan de Schielandstraat. Kindereiland heeft namelijk sinds 1 september een nieuwe locatie: speeltuin de Apenboom aan de Betuwestraat.

Adres

Maar er zijn meer veranderingen bij Kindereiland. De bus staat er tegenwoordig nog maar alleen op vrijdag, op woensdag staat hij in de Reeshof.

Ik ben voor het herplaatsen van de bomen die weg moeten omdat er nieuwbouw komt

Lever het strookje zo snel mogelijk in, uiterlijk zondag 14 oktober

De Jeruzalemse kinderen hebben echter hun weg naar de nieuwe locatie alweer gevonden. Het is er erg gezellig, er wordt in de speeltuin gespeeld, gevoetbald en er komt veel minder verkeer. En op woensdagmiddag kunnen alle kinderen nu lekker tuinieren in de Kindertuin.

4


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

De Twentestraat: thuishaven voor Ruby Kramer

foto: Dhinand Kleine

Ruby Kramer woont sinds enige tijd in Jeruzalem. In de Twentestraat startte deze jonge onderneemster haar eigen bedrijf, ontdekte ze de leuke kanten van Tilburg en vond ze bovenal haar thuishaven. Door Miranda Winter

Ruby studeerde aan de NHTV (Nederlands Hogeschool voor Toerisme en Vrijetijdsmanagement) in Breda. Al doet de naam anders vermoeden, het is een heel uitgebreid vakgebied, met veel commerciële economie. Ruby volgde de richting vrijetijdsmanagement met specialisatie “creatieve industries (kunst en cultuur)”. Het laatste jaar van haar opleiding heeft ze zich gespecialiseerd in “winkelbeleving” en is ze uiteindelijk afgestudeerd in “museumbeleving”: hoe ervaren mensen een museum en wat kun je er aan doen om die ervaring nog beter of prettiger te maken?. Doordat ze tijdens de opleiding heeft gekozen voor specifieke vakgebieden, heeft ze nu iets unieks te bieden op de arbeidsmarkt.

“Wat ik ook ga doen, het zal creatief en succesvol zijn”. Tijdens haar opleiding ontwikkelde Ruby haar levensvisie: “wat ik ook ga doen, het zal creatief en succesvol zijn”. En zo geschiedde. Sinds kort heeft Ruby haar eigen bedrijf: PanterKist. Een naam die apart is en goed klinkt. Waar de naam vandaan komt wil ze je graag zelf een keer vertellen. Ze helpt souvenirwinkels het beleid te verbeteren door onder andere de winkel anders in te richten.. Dit deed ze al voor Dierenpark Emmen, Beekse Bergen, Toverland, Madurodam en Museum Broekerveiling. Dus inderdaad ze is creatief en succesvol.

“Geen plastic fantastic maar duurzaam en goed” Duurzaamheid staat bij Ruby hoog in haar vaandel: geen ‘plastic

fantastic’ in souvenirwinkels, maar goede duurzame producten die niet door kinderarbeid zijn vervaardigd. Zo introduceerde ze in 2010 in Dierenpark Emmen kwalitatieve unieke producten, Fair Trade producten en producten waarbij een gedeelte naar een goed doel gaat. Hierdoor bleken mensen ook echt bereidt om meer voor hun souvenir te betalen. Ook het ‘merkdenken’ probeert Ruby onder de aandacht van parken te krijgen. Het is belangrijk dat een bezoeker een park gaat herkennen, blijft herinneren en mogelijk zelfs fan wordt.

“Het wordt allemaal hergebruikt en het gaat levenslang mee.” Als Ruby over haar werk aan het vertellen is, blijft ze overlopen van enthousiasme. Ze geeft ook verkooptrainingen aan winkelteams en kwam daardoor in aanraking met Tupperware. Een organisatie die een heel eigen manier van verkopen heeft, wat al jaren succesvol is. Het interactieve van de kookstudio’s van Tupperware trok Ruby over de streep om toch eens verder te kijken bij dit merk. Ze besefte dat men al het plastic hergebruikt wordt en het levenslang mee gaat. Dit haalde haar uit haar vooroordeel en ondertussen is ze helemaal thuis in de wereld van (goed afsluitbare, muisdichte) bakjes en magnetron koken. Ze vindt het geweldige producten, kookt er elke dag mee en is zelfs begonnen om het te verkopen via kookstudio’s. Ook steeds meer leeftijdsgenoten van Ruby beginnen te ervaren hoe handig het materiaal is en zijn nu enthousiast.

“Ik dacht dat ik in een getto ging wonen. Maar het is hier zó leuk!!” Haar werk bij de Beekse Bergen bracht Ruby vorig jaar naar Tilburg. Ze heeft echter al op heel veel plaatsen gewoond,

van Spanje tot Amerika en van Enschede tot Oosterhout. Nooit heeft ze een plek gehad waarvan ze dacht “hier voel ik me echt thuis, hier ga ik ooit naar terug”. In Jeruzalem heeft ze dat, tot haar eigen grote verrassing wel! Toen ze onlangs de brief ontving dat de tijdelijk huurcontracten om gezet werden naar bruikleencontracten, en ze besefte dat ze hier wellicht niet zo lang meer woont, werd ze daar echt verdrietig van. Ze is in die korte tijd enorm gehecht geraakt aan de wijk, maar ook aan Tilburg. Ze had dat zelf niet verwacht. “Al die mensen op straat is heel gezellig. Even met je buren kletsen.” Ruby zit hier heerlijk. “Lekker aan het water en binnen 10 minuten in het centrum. Er wordt veel georganiseerd en om de hoek is de Piushaven met alle activiteiten.” Maar wat haar vooral verbaasd is dat ze, ondanks al het leven op straat, zich hier nog nooit onveilig heeft gevoeld. Dat is het mooie van de wijk. Iedereen laat elkaar in zijn waarde. Er is een prettige vorm van sociale controle, op een vrije manier. “Je kunt gaan, staan en doen wat je wilt, maar als er echter iets zou zijn, staan de buren voor je klaar”. Dat alles had ze absoluut niet verwacht toen ze hierheen kwam. Ook zij had een vooroordeel over de wijk. “Ik dacht ik ga in een getto wonen. Maar het is hier zó leuk! Het maakt ook niet uit hoe je er uit ziet, daar wordt niet over geoordeeld. En mensen praten hier tenminste met elkaar. Iets wat vaak niet vanzelfsprekend is.”

“Ook in de nieuwbouw zou ik me wel thuis voelen” De wijk leent zich steeds meer voor de creatievere mensen, merkt Ruby. Ze is ook heel benieuwd wat de nieuwbouw straks voor uitwerking zal hebben op de rest van de wijk. De wijk zal er toch door veranderen. Toen ze zelf de nieuwbouwplannen las, voelde zich daar ook in thuis. De omschrijvingen en kenmerken passen wel bij haar. Tot slot pleit ze er voor om de wijk in al zijn schoonheid aan toekomstige bewoners te laten zien. “Benoem de vooroordelen en laat zien dat daar vooral een heel mooie zijde aan zit. Mensen staan voor elkaar klaar.“

5


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Het Geluk zit in een nieuw Klein Hoekje

Bouw in de herfstvakantie mee aan NatuurStad BeestenBoel bij KinderBouwSpeelplaats Piushaven Dagelijks kunnen maximaal 100 kinderen samen bouwen aan een grote apenkooi, een klim- en een klauterbos met touwen, touwbruggen, sloten, groentetuintjes, hutten, vogelkooitjes en allerlei andere bouwsels. Datum: ma 15 t/m vrij 19 oktober dagelijks van 11.00 u tot 16.00 u Locatie: Jean Baptiste mavo Lourdesplein Deelname: kinderen van 6 t/m 12 jaar uit de wijken om de Piushaven Aanmelden: vanaf 1 oktober via www.piushaven.nl/kinderbouwspeelplaats of via info@piushaven.nl Je mag je voor meerdere dagen opgeven. Dit kan eventueel ook bij de poort op de dag zelf. Kosten:  € 3,00 per dag.Uitgebreidere informatie in Wijkkrant Koningshaven pag. 5. Of zie www.piushaven.nl/kinderbouwspeelplaats. foto: Dhinand Kleine

Column van Paul van Est

Het is me door Tiwos gegund om in oktober neer te strijken op Twentestraat 127. Ik ben hier echt superblij mee, al is ook dit weer tijdelijk (alles is uiteindelijk tijdelijk...). Daardoor houd ik de band met de buurt voor de Kindertuin in stand. Vanaf volgend jaar ben ik daar de enige coördinator en de tuin mag nóg meer van de hele buurt worden. Iedereen is altijd welkom, jong en oud. Dit is de 5e verhuizing in 13 maanden: Beemsterstraat 8, toen Caspar Houbenstraat 43 en nu dan naar dit nieuwe hoekje. Daarnaast verhuisden Hall of Fame en het kantoor van onze Stichting Duurzaam Tilburg eind vorig jaar naar een fantastische nieuwe plek: Hall 90 in de Spoorzone. Op mijn fietsreis vorig jaar ben ik wat vaker verhuisd, ik schat een keer of 120 tussen ZuidFrankrijk en Kirgizië. Naast het slapen in mijn eigen tentje en hostels, werd me door gastvrije mensen 28 keer bed & ontbijt en vaak nog veel meer aangeboden. Interessant hierbij is, dat hoe minder mensen hebben, des te meer ze delen. Een fantastische ervaring in dit opzicht waren de 31 dagen in Iran. Je verwacht een wat achtergebleven en strenge Islamitische politiestaat. In werkelijkheid wordt je overdonderd door gastvrijheid, schoonheid, millennia oude cultuur en bakken vol oprechte liefde. De media geven een totaal vervormd beeld van buiten. Ook in Nederland is dat zo. Die paar honderd 'haatbaarden' bepalen het beeld, de stille Islamitische meerderheid die hard werkt in vooral schoonmaak, fabriek en logistiek blijft ongezien. Wat zou ik het iedereen die vooroordelen heeft over de Islam gunnen, om ook enkele weken in fabelachtig mooi Iran door te kunnen brengen. Iedereen is trouwens van harte welkom om bij me op de koffie of wat er ook in huis is te komen. Al ben ik een druk baasje en daarom niet vaak thuis. Maar jullie weten me nu in elk geval weer te vinden. www.paulopdefiets.waarbenjij.nu

6

Wijkontbijt in Jeruzalem, help jij mee? Iedere derde donderdag van de maand wordt er in buurthuis Jeruzalem een wijkontbijt georganiseerd, gezellig samen eten. Jarenlang is het wijkontbijt georganiseerd door een vaste groep vrijwilligers. Zij stoppen er mee en geven het stokje graag door aan andere mensen uit de buurt. Zonder vrijwilligers, geen wijkontbijt. Dus, wil jij dat het wijkontbijt blijft en vind je het leuk om te helpen, meld je dan nu aan! Voor meer informatie en aanmelding: beheer buurthuis Jeruzalem, T 013 542 4798 of loop binnen.

Jeruzalem kookt! samen koken, samen eten! De kookclub ‘Jeruzalem kookt!’ gaat binnenkort van start. ‘Jeruzalem kookt!’ is er voor & door buurtbewoners, die ‘t leuk vinden om samen te koken en samen te eten. Van eenvoudig doch smakelijk tot culinaire hoogstandjes, alles mag. Dus hutspot, couscous, Grieks of Frans, ‘t kan allemaal. Vind je ‘t leuk om voor anderen te koken, gezellig om samen te eten of kun je juist niet koken en zou je dat graag willen leren? Dan is ‘Jeruzalem kookt!’ iets voor jou! Naast het koken zijn er andere taken, zoals boodschappen doen, serveren, opruimen en afwassen. Dus de ene keer kook je, de andere keer doe je de afwas en een volgende keer schuif je gewoon lekker aan. ‘Jeruzalem kookt!’ heeft plaats voor 6 tot 12 deelnemers. Indien nodig houden we rekening met ...   ‘Jeruzalem kookt!’ gaat in oktober van start. De locatie en datum wordt nog bekend gemaakt.   De kosten per bijeenkomst bedragen 3,50 euro. Inschrijven en vooraf betalen kan aan de bar van buurthuis Jeruzalem, tot vrijdag 14.00 uur voorafgaand aan ‘Jeruzalem kookt!’. Heb je nog vragen of wil je op de hoogte gehouden worden? Bel dan met Tjolina Minderman, 06-104 100 66 ,Jeruzalem.organiseert@gmail.com ‘Jeruzalem kookt!’ wordt mede mogelijk gemaakt door de Twern en Moedercentrum de Parel


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Stadstrand, horeca of kookstudio?

foto: Iris Nieuwboer

Inschrijvingen De Waterkant kwijt! Helaas is er iets misgegaan met de server van Nieuw-Jeruzalem. Daardoor zijn veel formulieren die op de website zijn ingevuld verloren gegaan. Heb je je aangemeld om mee te denken over een koopwoning aan de

Het bruist van de ideeën bij de ondernemers die naar de informatielunch aan de Twentestraat kwamen om te zien wat de mogelijkheden zijn voor de hal en het omliggende terrein. Over een paar jaar verschijnen er op dit mooie bouwveld aan de waterkant nieuwe woningen en een stadspark. Maar vóór het zo ver is is er ruimte voor van alles.

Waterkant en nog niks van ons gehoord? Ga dan nogmaals naar www.nieuw-jeruzalem.nl en meld je aan. Excuses voor het ongemak!

Reuring in Nieuw Jeruzalem De hal en het omliggende terrein ligt naast het nieuwbouwproject De Waterkant en reikt tot de strook van Rijkswaterstaat aan het Wilheminakanaal. Triborgh verwacht in 2013 te starten met de nieuwbouw aan De Water-

kant en dit project eind 2014 op te leveren. Tot die tijd is de hal aan de Twentestraat beschikbaar en kan gebruikt worden voor doorlopende activiteiten. De activiteiten in en om de hal moeten voor reuring zorgen in Nieuw Jeruzalem, dat onderdeel uitmaakt van de Piushaven. Doel is Tilburg te laten zien op wat voor prachtige uitnodigende locatie Nieuw Jeruzalem ligt, direct aan het kanaal.

Hippe eigenzinnige ideeën Noortje Goossens, ontwikkelingsmanager bij Triborgh, “Afhankelijk van het succes kunnen we er ook nog voor kiezen om de hal te laten staan en eerst op een ander kavel te bouwen. Maar dit hangt natuurlijk ook van de ideeën af. De eerste bijeenkomst was in elk geval zeer geslaagd met veel verschillende ondernemers en onderne-

mende types. We hopen dat de bijeenkomst tot onderlinge kruisbestuiving heeft geleid. Alles is nu nog mogelijk maar we vinden het vooral belangrijk dat de activiteiten de doelgroep aanspreken. We mikken op een hip, trendy en stads georiënteerd publiek. Mensen met uitgesproken ideeën, die houden van de eigenzinnige sfeer in zo’n oude volkswijk. Die inzien dat daar mooie, nieuwe dingen kunnen ontstaan die niet zo huisjeboompje-beestje zijn.” De ondernemers konden tot 1 oktober hun ideeën mailen naar info@nieuw-jeruzalem.nl. Deze maand wordt er een vervolgbijeenkomst georganiseerd om de plannen concreter te maken en aan de slag te gaan met dit bijzondere stukje Tilburg.

7


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Er waren eens… Drie flats. Nee, nu staan ze er nog. Maar aangezien ze over een tijdje gesloopt worden en dus zullen verdwijnen, verzamelen we allerlei herinneringen aan deze flats. In de Nieuwe Jeruzalemmer Courant kun je iedere keer een verhaal van flatbewoners lezen. Hieronder het verhaal van Shekiba Habibi van uit de Twentestraat.

Moerenburg, ecologisch groenbeheer Op 10 mei is Landschapspark Moerenburg feestelijk geopend. Tegelijkertijd heeft de aanbesteding van het ecologisch groenbeheer in Moerenburg plaatsgevonden om te zorgen dat Moerenburg goed onderhouden wordt.

De drie kinderen van Shekiba, Mosrahat, Basrahat en Nekhat, voor de flat aan de twentestraat foto: Dhinand Kleine

pen met haar opleiding. Door Miranda Winter

Negen jaar geleden verhuisde de Afghaanse Shekiba Habibi naar Nederland. Ze was afgestudeerd als rechtenstudent Afghaans Recht (Sharia) en kwam voor het eerst in Nederland. Haar man was als vluchteling al eerder verhuisd en had hier ondertussen een woning. Hij haalde haar op, bracht haar naar de Twentestraat en wees trots omhoog: daar is ons huis! Een spannende tijd.

Eenzaamheid Nu Shekiba dit eerste Nederlandse huis weer verlaat herinnert zij zich vele mooie momenten. Maar ook zeker de eenzaamheid van het ver weg zijn van je eigen vaderland. Alleen in een kleine flat aan de rand van Tilburg. In een land en stad waar je bijna niemand kent en de taal niet spreekt. Shekiba schreef zich meteen in voor de taalles maar moest 7 lange maanden wachten voordat ze daar kon beginnen. Al snel bleek dat zij aan haar rechtenachtergrond in Nederland niet veel had, daarom startte zij met een opleiding in de kinderopvang. Het stagelopen van 7.00 tot 18.00 ging helaas niet lukken omdat ze zelf ondertussen ook kinderen kreeg. Hierdoor ze moest stop-

8

Een goed huis Gelukkig zijn er ook hele mooie herinneringen aan dit huis. In Afghanistan zeggen ze dat als een huis goede energie heeft, dan is het ook goed voor je. Zo ervoer Shekiba ook dit huis: een goed huis. In dit huis werden de drie kinderen, Basrahat, Mosrahat en Nekhat, geboren. Bijzonder. Het is hun geboortehuis. Shekiba vond in die negen jaar goed haar weg in de wijk. Ze leerde veel mensen kennen, vrienden, maakte graag een praatje in het buurthuis en sloot zich aan bij de Vrouwenraad. De kinderen gingen hier naar de peuterspeelzaal en maakte er hun eerste vriendjes en vriendinnetjes.

De Reeshof Het liefst wilden ze in Jeruzalem blijven wonen, dichtbij de roots van de kinderen, in de buurt waar ze het ondertussen heel prettig hadden. Maar ondanks al hun inspanningen, is dat helaas niet gelukt. Nu hebben ze een huis in de Reeshof gekocht en zullen daar opnieuw hun draai vinden. Gelukkig zijn ze niet vergeten hun mooie herinneringen in te pakken. Deze blijven in hun hoofden bestaan. Herinneringen aan hun eerste Nederlandse huis: Twentestraat 39.

Brouwers Groenaannemers Wij van de firma Brouwers Groenaannemers zijn de komende 2 jaar verantwoordelijk voor het ecologisch groenbeheer in Moerenburg. Kortom gaan wij de 20 hectare nieuw aangelegde ‘natuur’ in Moerenburg door middel van beheer ontwikkelen tot iets waar we samen trots op mogen zijn: een kleinschalig cultuurlandschap met een natuurlijke uitstraling.

Samenwerken: de sleutel tot succes!

In ons beheer betrekken wij partijen die actief zijn in Moerenburg. Denk hierbij aan melkveehouders, schapenhouders, Werkgroep Behoud Moerenburg en gemeente Tilburg. Wij

streven naar een gezamenlijk doel, namelijk een landschappelijk aantrekkelijk Moerenburg met veel verschillende plant- en diersoorten.

Succesvol van start Inmiddels zijn we gestart met de beheerwerkzaamheden in Moerenburg. Het grootste deel van het terrein is voor de eerste keer dit jaar gemaaid. Het afgemaaide plantmateriaal ruimen we bewust op zodat ook andere soorten de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen. Het is een bewuste keuze om niet alles in eens te maaien. Door in fases te werken, behouden we verspreid over het jaar schuilmogelijkheden voor allerlei diersoorten. Om deze reden zullen verspreid over het jaar verschillende terreindelen ruiger ogen. Waarschijnlijk zul je ons de komende 2 jaar met regelmaat in Moerenburg treffen. Schroom niet om ons vragen te stellen over het beheer dat wij in Moerenburg voeren. Wij zullen je met regelmaat via dit medium op de hoogte stellen van ontwikkelingen rondom het ecologisch groenbeheer in Moerenburg.


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Vijf ontwerpers aan de Mee ontwerpen aan je slag voor De Waterkant eigen huurwoning

De flats aan de Caspar Houbenstraat worden binnenkort gesloopt. Daarvoor in de plaats komt een bijzonder project; een appartementencomplex waar huurders zelf aan mee kunnen ontwerpen. Een werkwijze die al wel veel toegepast wordt voor koopwoningen maar voor huurwoningen nog uniek is in Tilburg.

Grotere betrokkenheid huurders Na een grondige renovatie van de sociale huurwoningen de afgelopen jaren is nu de nieuwbouw aan de beurt. Als Nieuw Jeruzalem klaar is is er een verdeling van ca. 50% huurwoningen en ca. 50% koopwoningen. Een verdeling die zorgt voor een goede mix van bewoners maar ook voor veel nieuwe instroom in de wijk. Tiwos vindt het belangrijk dat Nieuw Jeruzalem ondanks alle vernieuwing een wijk blijft waar zowel de huidige als toekomstige bewoners zich thuis voelen. “Daarom laten we bewoners al vanaf het ontwerp meedenken met hun huurwoning”, zegt Lodewijk Verleisdonk, projectleider bij Tiwos. “Wij geloven dat de huurders daardoor meer betrokkenheid krijgen met de woning en de woonomgeving. De huurders leren elkaar al kennen voordat ze er samen wonen en het proces schept een band onderling. Deze aanpak past bij ons beleid om huurders meer eigen initiatief te laten nemen en verantwoordelijkheid te geven.”

‘Wel binnen de lijntjes kleuren’ Vijf jonge Tilburgse architecten hebben onlangs hun visie gepresenteerd voor het project 'Jij betaalt dus jij bepaalt'. Zij kregen de moodboards mee als briefing voor de ca. 25 gezinswoningen en ca. 18 appartementen in het project De Waterkant. De schetsen worden uitgewerkt om op korte termijn de dialoog te kunnen starten met geïnteresseerden voor “Jij betaalt dus jij bepaalt”.   Bij 'Jij betaalt dus jij bepaalt' krijgen de aanstaande kopers zo veel mogelijk vrijheid om de woning naar eigen wens, budget en smaak af en uit te bouwen. Spreekt dit je aan? Kijk voor meer informatie op www.nieuw-jeruzalem.nl en meld je aan via het inschrijfformulier.

‘Niet alles is mogelijk bij het eigen ontwerp’, zegt Jan Walrecht van Bouwen In Eigen Beheer die de huurdersgroep samen met architectenbureau Groosman Partners begeleidt. ‘De groep moet rekening houden met de wettelijke regelgeving, het stedenbouwkundig plan dat er al ligt en waarin omschreven staat hoe hoog het gebouw gaat worden. Daarnaast is er natuurlijk ook een budget waar de huurders zich aan moeten houden. Maar de groep kan wel meepraten over bijvoorbeeld de gevels, de plattegronden en de installaties van het gebouw. Er is dus nog veel mogelijk maar we moeten wel binnen de lijntjes kleuren.’

Planning Tot 1 oktober konden geïnteresseerden zich inschrijven voor het project. Begin oktober wordt de huurdersgroep samengesteld op basis van de toewijzingsregels. Deelnemers hebben garantie op een apartement. De huurdersgroep komt vanaf oktober elke drie weken samen totdat het ontwerp er ligt. Medio 2013 start de bouw en een jaar later kunnen de huurders verhuizen naar hun eigen appartementen.

9


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Bewoner van Toen Jaap Quispel

“Mijn moeder was op slag verliefd op het huis. Ik heb hier een heerlijke tijd gehad”

foto: Dhinand Kleine

Door Miranda Winter

Jaap Quispel, wijkregisseur bij de afdeling Veiligheid en Wijken bij de gemeente Tilburg. Jaap is een geboren Hagenees, maar een getogen Tilburger. Als baby verhuisde zijn familie van een portiekwoning in Den Haag, naar de Betuwestraat in Jeruzalem. Jaap Quispel is het een na jongste kind van Jacob Quispel en Tera van Engelen. Vader Jacob was bouwkundig tekenaar/ opzichter en werkte voor de grote architectenkantoren van Nederland. In Tilburg kon hij eind jaren 50 aan de slag bij de Aabefabiek met het bouwen van een nieuw gedeelte: het kantoorgedeelte. Rond 1960 accepteerde hij een baan in vaste dienst en zodoende werd er verhuisd. In die tijd was het heel gebruikelijk dat een fabriek mee zocht naar een passende woonruimte voor zijn personeel. Nadat moeder Tera al een paar huizen had afgewezen werd Betuwestraat 46 aangeboden. Moeder Tera was op slag verliefd! Een huis met een tuin, een keuken en een woonkamer. Boven 3 slaapkamers, een voor de ouders en verder in iedere kamer 3 kinderen. Ook in de kleinste kamer. Daar stond een stapelbed met daarnaast een opklapbed. In het midden van de gang was een inloopkast, daar konden spullen in opgeslagen worden. Wat plaatjes die uit het plafond werden gehaald zorgde voor extra opslagruimte op de

10

‘vliering’.

De Aabe fabriek Iedereen in de wijk had indertijd een baan bij de Volt, de Aabe, Thijs de Beer, de anilinefabriek of Puijenbroek. Op zaterdag mochten de kinderen Quispel mee naar de Aabefabriek, als vader zijn inspectieronde ging doen. Op fietsjes heerlijk door de lange gangen racen. In de jaren ’60 –’75 was de Aabefabiek onder leiding van Gijs van den Berg een super moderne fabriek, met tal van mogelijkheden voor het personeel. Zo was er toen al een gescheiden rookruimte, er waren voetbalvelden, tennisbanen, een fotoclub, doka’s en een hobbyclub. In de kantine stonden relaxstoelen zodat het personeel in de pauzes kon relaxen. Uiteraard was dit een mooie manier om als fabriek personeel aan je te ‘binden’, maar vooral ook om het personeel gezond te houden! Jaaps vader had een goede baan en Jaap herinnert het zich als een mooie tijd waarin ze het bijzonder goed hadden. In de zomervakanties vertrok moeder met de zes kinderen voor vier weken terug naar Den Haag, heerlijk de hele dag op het strand. Jaap heeft, zoals velen in de wijk, op de kleuterschool gezeten (huidige amarantgebouw) en later op de St. Paschalisschool aan het Lourdesplein. Dat was eerst nog een aparte school voor alleen jongens, iets wat kinderen zich tegenwoordig wellicht moeilijk kunnen voorstellen. Tijdens Jaap zijn schooltijd veranderde de gescheiden school in een gemengde school. Hetzelfde gold voor het gescheiden zwembad aan de Ringbaan Oost waar de jeugd van Jeru-

zalem ook veel kwam. Deze gebeurtenissen hebben op Jaap enorm indruk gemaakt.

Het café, het veld en het kanaal

Als kind brachten Jaap en zijn vrienden veel tijd door in café Jeruzalem, het huidige buurthuis, van uitbater Fons van den Aabelen. Daar was bijvoorbeeld het kindercarnaval. Buurman Jan Hamers (uit de Betuwestraat) bracht met zijn band de hele zaal op gang. De zaal werd ook gebruikt door de tafeltennisvereniging, waar Jaap en zijn broer lid van waren. Het binnenplein was er nog, waar nu de Gaasterlandstraat is. Daar was een voetbalveld, een basketbalveld, een grote speeltuin en een hele grote zandbak. Voor familie Quispel was dat pal achter hun huis. Toch zochten de kinderen ook vertier langs het kanaal: meegaan met de rattenvanger (spannend!) of van de viaduct af in het kanaal duiken. Verderop, voorbij Were-Di, waren er het kleine woudje en de “schone Leij” en de “gekleurde Leij” waar gespeeld werd. Nu Jaap terug kijkt realiseert hij zich dat er gewoon heel veel te doen was.

Jeugdvrienden zijn nog steeds bij elkaar

De negatieven verhalen over de wijk waren er toen al, maar Jaap herkende dat niet en vond het vaak overdreven. Het waren een paar mensen die met hun gedrag de wijk een slechte naam bezorgden. Wel werd er in die tijd op Jeruzalem neer gekeken. Jaap weet nog dat hij aan het begin van het schooljaar vertelde dat zijn familie particulier verzekerd

was. Dat moest moeder Tera persoonlijk komen bevestigen. Want iemand uit Jeruzalem kon toch niet particulier verzekerd zijn? Moeder Tera was furieus! Een grote kentering vond in Jeruzalem plaats toen de Volt- en de Aabefabrieken sloten. Ineens werd het een wijk waar heel veel mensen werkloos waren. De invloed van deze fabrieken op een wijk als Jeruzalem was natuurlijk enorm. Zelf heeft Jaap de wijk altijd als heel positief ervaren. Hij heeft nog steeds veel jeugdvrienden uit de wijk: Henk van Noort (Westlandstraat), Henk van Aart (Veluwestraat), Wolfgang Kurten (flat Caspar Houbenstraat), Hans Wagener (Ringbaan Oost, helaas overleden) en Flip van de Enden (Veluwestraat). Ieder jaar houden ze een kleine reünie, met vrouwen en kinderen, en gaan ergens in een cafeetje wat eten en drinken. Heel gezellig.

Een fantastische wijk Rond 1979 vertrok Jaap uit Jeruzalem en ging samen met zijn vrouw naar een flat in Tilburg Noord. Later verhuisde hij nog naar de Bredaseweg en de Blaak. Nu is hij weer bijna terug en woont in Fatima. Nog steeds vindt hij Jeruzalem een fantastische wijk. Er is nog altijd veel te doen: speeltuinen, voetbalvelden, basketbalvelden, kindertuin, buurthuis met oa activiteiten en computers en een jeu de boulesbaan die door bewoners veel wordt gebruikt en zelf wordt onderhouden. Na de renovatie hebben de huizen weer een frisse uitstraling en de straten lijken een nieuwbouwwijk. De wijk is ruim van opzet met veel groen. Iets wat je op veel plekken in Tilburg niet ziet!


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Stemlokaal 67 Woensdag 12 september. Aan de muur van het buurthuis hangt een klein bordje “stemlokaal 67”. Zo ook aan de lantaarnpaal. Vandaag is het buurthuis voor de 6e maal in 10 jaar tijd weer ingericht als stemlokaal. Binnen aan de lange tafel treffen we rond 15.00 uur inmiddels bekende gezichten: voorzitter Bert Vennix, en stembureauleden Piet Valkenaar en Sil Granucci. Trees Granucci is even pauzeren. Het is rustig rond dit uur. Af en toe druppelen er wat mensen binnen om in de grijze stemhokjes achterin hun stem uit te brengen. Deze grote brief verdwijnt vervolgens in de vergrendelde blauwe container die vanavond om 21.00 uur pas open zal gaan. De heren achter de tafel zijn niet ontevreden over de opkomst op dit moment, al zo’n 350 mensen zijn geweest. Dat zal in de loop van de dag en avond zo nog wel oplopen tot zeker 500. Nee, echt groot is stemlokaal 67 niet, maar ook deze stemmen doen er zeker toe.

foto: Miranda Winter

Indien u kleding heeft kunt u dit via kvwkoningshaven@ gmail.com melden. We zullen dan een afspraak met u maken. Ook kunt u uw dichte kledingzakken tot 21 oktober inleveren bij Erica en Louis van de Dries, Ringbaan oost 260. Als er niemand thuis is mogen de zakken in de voortuin gezet worden. Vriendelijke groet, Frank Musters namens bestuur Kindervakantiewerk

Vooraf aan hun vrijwilligerswerk kregen ze een korte cursus. Hoe controleer je identiteit bewijzen, wat is wel toegestaan bij het stemmen en wat niet (zoals helpen bij het invullen). Het werk bevalt ze wel, ook al zijn de dagen wel lang: van 8 uur ‘s ochtends tot 9 uur ’s avonds. Af en toe maken ze een praatje met iemand en voor de inwendige mens wordt goed gezorgd. ’s Avonds om 21.00 uur sluit het stemlokaal. Dat wil niet zeggen dat de deur op slot gaat. De stemmen gaan geteld worden en dat is openbaar. Dus iedereen die wil kan daar bij aanwezig zijn. Alleen Bert, Piet, Sil en Trees mogen als officiële vrijwilligers de stemmen tellen. De uitslag wordt door gegeven. Hun vrijwilligerswerkzit er weer op. Op naar de definitieve landelijke uitslag later op de avond.

Last van muizen?, bah!

Kindervakantiewerk Via deze weg willen wij vragen of er nog mensen zijn die oude kleding hebben om op deze manier Kindervakantiewerk te sponsoren! In de week van de herfstvakantie houden we weer een grote inzamelingsactie. Hebt u nog oude kleding? Lever dit dan bij ons in. Van de opbrengst van deze kleding kunnen wij alle kinderen in de zomervakantie wederom een leuke week te bezorgen.

Bert, Piet, Sil en Trees zijn al jaren vrijwilliger bij de verkiezingen. Bert al zelfs 25 jaar. Iedere keer als het kabinet valt of de regeerperiode is voorbij weten ze dat ze weer de vraag krijgen om hun bijdrage te leveren. De locatie waar

ze als vrijwilliger terecht komen kan telkens anders zijn, maar alle vier zitten ze nu al een aantal jaar in Jeruzalem.

Heeft u last van muizen in of om uw woning? Dat is vervelend! Maar gelukkig zijn er dingen die u kunt doen om overlast te voorkomen en wanneer nodig de muizenoverlast te bestrijden: Een gaatje van een halve centimeter is voor een muis al voldoende om binnen te komen! Dicht daarom brede spleten en kieren (zorg wel dat er voldoende ventilatie blijft in huis). Muizen komen af op voedsel. U maakt het huis minder aantrekkelijk voor muizen door al het eten muisdicht op te bergen. Verwijder ook kruimels van de vloer, zodat de muizen niets te eten kunnen vinden. 

Dit geldt ook voor diervoeder. Vooral ook buiten en in de schuur: berg het voer muisdicht op en strooi geen kruimels (bijv. voor de vogels) in de tuin.

bestrijden. Een actief jagende kat kan muizenoverlast tegengaan, maar is geen garantie voor een muisvrij huis.

Laat ook buiten geen afval of etensresten slingeren. En ruim dichtgeknoopte vuilniszakken meteen op.

Heeft u nog een goede tip dan laat het weten bij Petra Schreuder in buurthuis Jeruzalem of mail naar: petraschreuder@twern.nl.

Bevestig stevige deurborstels (rondom en onder deuren) Muizen houden niet van de geur munt. Hang takjes munt op plekken in huis waar muizen komen. Maak regelmatig schoon onder fornuizen, koelkasten en kasten Door middel van bijvoorbeeld muizenkorrels of muizenlokaas op strategische plaatsen uit te zetten, kun je zelf eenvoudig en effectief muizen

11


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Week van de dialoog Van vrijdag 2 t/m vrijdag 9 november vindt de week van de dialoog plaats. Op verschillende plaatsen in Tilburg (en omgeving) kunnen mensen zich inschrijven voor de zogeheten dialoogtafels.

Aan een dialoogtafel gaan mensen met elkaar in gesprek aan de hand van een thema. Het thema dit jaar is “Lef”. Wat is lef voor jou? Heb jij het lef om jouw ervaringen te delen? Heb je het lef om te dromen? In de wijk Jeruzalem worden ook twee dialoogtafels

georganiseerd. Op de website: www.tilburgindialoog.nl kun je onder het kopje “waar staan de tafels” terugvinden waar en wanneer de tafels georganiseerd worden. Iedereen is van harte welkom om aan te sluiten. Opgeven hiervoor is verplicht. Dit kun je doen via de website www.tilburgindialoog.nl onder het kopje “Ik doe mee”. Voor vragen kunt u contact opnemen met Petra Schreuder (opbouwwerker Twern) : T 013 542 47 98, E petraschreuder@twern.nl of loop binnen in buurthuis Jeruzalem.

Jeruzalems weerbericht Ach, hij is weer voorbij die mooie zomer. Met regen en regen en regen èn een hittegolf met heel lang warm weer. De herfst doet nu zijn intrede. Mooie kleuren, oogsten die van het veld (en de kindertuin) komen, vallende blaadjes, kale bomen (en flat) en niet weten of je je nu warm of fris aan moet kleden. Voor dat laatste helpen vestjes vaak goed. Lekker warm als het fris is en zo weer uit als de, toch nog felle, zon door komt. Waai komende periode nog eens lekker uit en geniet van het onstuimige seizoen.

Coladisco in buurthuis Jeruzalem Vrijdag 2 november 19.30 uur tot 22.00 uur Voor kinderen vanaf groep 6. Voor meer info: zie wijkkrant Koningshaven pag.10 of http://coladisco2009.hyves.nl

Prijsvraag

Op welke flat hangt dit kunstwerk? Denk je het antwoord te weten, of wil je gewoon een gokje wagen, stuur dan voor 12 november je antwoord naar: winterbij@gmail.com of doe een briefje in de bus op Beemsterstraat 8.

12


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Ramadan, Suikerfeest en danswedstrijd Vrouwenraad organiseert feest in buurthuis Jeruzalem

Door Miranda Winter

Ramadan is volgens de islam een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning, waarin mensen extra verdraagzaam, toeschietelijk en vrijgevig zijn en waarin de eenheid en samenhorigheid van de mensheid centraal staan. Ramadan begint altijd op de negende maand van de islamitische kalender, zodra het nieuwe maan is. Die kalender is gebaseerd op het maanstelsel. Daardoor zijn er maar 354 dagen per jaar: 11 dagen minder dan het westerse zonnejaar. Hierdoor verschuift de ramadan en komt beurtelings in alle seizoenen terecht.

Suikerfeest Ook dit jaar was de ramadan weer extra zwaar omdat deze midden in de zomer viel. Het was buiten overdag soms wel 30 graden en het was al vroeg licht en pas laat donker. Op 18 augustus eindigde de ramadan en volgde het Suikerfeest (ook wel Klein Feest genoemd) Hierbij wordt het breken van de vasten gevierd met familie en vrienden, en wordt er veel zoetigheid gegeten. Ook in buurthuis Jeruzalem had de Vrouwenraad dit jaar weer een Suikerfeest georganiseerd.

Hapjes uit verschillende landen Op donderdag 6 september kwamen zo’n 50 vrouwen van allerlei nationaliteiten bijeen om dit feest te vieren. Bij binnenkomst waren er direct lekkernijen: Turks fruit, Nederlands ‘doopsuikers, Irakese koekjes en Marokkaanse zoetigheid. Maar ook werd iedereen besprenkeld met een klein beetje eau de cologne. Aan lange tafels werd er volop gekletst en genoten van alle andere lekker hapjes die later volgden. Menige vrouw had haar best gedaan om een gerechtje uit haar land van afkomst te maken.

Dansen Tijd om alle calorieën weer te verbranden tijdens een heuse danswedstrijd. Daar iedere cultuur op zijn eigen manier danst waren er verschillende soorten muziek. Immers de Turken dansen meer met hun heupen, de Marokkanen met hun buik, de Nederlanders met hun schouders en de Afrikanen met hun billen. Het publiek jureerde de wedstrijd door na afloop applaus te geven voor alle deelnemers afzonderlijk. De zes beste gingen door naar de finale. Uiteindelijk koos een deskundige jury, bestaande uit vrouwen uit de Vrouwenraad, de twee winnaressen: Ayse Altiparmak en Miranda Winter. Beiden ontvingen een mooi ingepakte waardebon van 10 euro, te besteden bij de Hema. Tot slot werd er nog even nagekletst. Maar al snel was het tijd om kinderen van school op te halen en op te ruimen. Terugkijkend op een geslaagde middag.

13


De_Nieuwe_Jeruzalemmer_Courant

Zomers knus en gezellig buurtfeest Een mooie zaterdag midden in de zomervakantie.

foto: Hein Peters

Door Miranda Winter

Het grasveldje tussen de Biesboschstraat en de Schielandstraat is omgetoverd tot een leuk gezellig festivalterreintje. Vandaag vindt hier het buurtfeest plaats. Ans Snoeren, Bep Smit en Cor Brouwer hebben er voor gezorgd dat alle thuisblijvers deze zomer vandaag een geweldige dag hebben.

Eerst is het de beurt aan de kinderen om zich uit te leven. Het mooi versierde veld staat vol met leuke speeltoestellen. Een draaimolen (zeer populair), rodeo, wervelwind, springkussen en kikkermeppen. Maar er wordt ook geschminkt, aan de tafel bij Loes kan er naar hartenlust gekleid of sieraden gemaakt

14

worden en er is een rad van fortuin met echte prijzen. Dit alles uiteraard onder het genot van de nodige versnaperingen (chips, drinken, ijs, snoep, popcorn, suikerspin en worstenbrood) en muziek. Het zonnetje schijnt volop, de partytenten zorgen voor de nodige schaduw en de sfeer is prima. Halverwege de middag mogen de kinderen laten zien wat voor zang- en danstalent ze in huis hebben in de karaokeshow. Er volgen een aantal daverende, ontroerende of mooie optredens en de jury heeft het niet gemakkelijk. Uiteindelijk gaan Sjanjeantelly en Rinaisa met de eer strijken. Uiteindelijk zijn ook de frietjes en frikadellen op en is het tijd voor het feest van

de volwassen. De barbecue is aan, de salades staan klaar en het stokbrood is gesneden. Heerlijk. Terwijl iedereen nog nageniet van al dat lekkers verschijnt daar, als een echte wervelwind, ineens El Niño, de Braziliaanse percussieband. Hun opzwepende tromgeroffel is tot ver in de wijk te horen en de nog aanwezige kinderen swingen er meteen op los. Als langzaam aan de avond valt is er voor de groten een loterij. Loes gaat er met de hoofdprijs vandoor: een mooie oranje omafiets. Een jongen met 5 lootjes wint maar liefst 4 prijzen, waaronder een gitaar. Hij is hier zo blij mee dat hij spontaan beloofd volgend jaar op te komen treden.

De muziek wordt gedurende de hele dag en avond verzorgd door Insomnia en gepresenteerd door dj Cor. Er zijn live optredens van Domenico d’Avanzo, Corné Delanos, Berrry van Rijen, zangeres Monique en zangeres Christine, zanger Rien, André Pronk Raymond en John Tuiss. Om middernacht is het welletjes. De leuke dag is voorbij, op naar volgend jaar. Het buurtfeest was financieel mogelijk door heel veel sponsors (te veel om op te noemen), Goud van de Straat en Verrijk je Wijk, maar had ook niet kunnen slagen zonder de inzet van vele vrijwilligers. Allemaal bedankt!


kinderkrant Zomerse kiekjes collage Door Julia, Jose, Rinaisa, Mohamed, Richanella. Met dank aan Dolores

Gewapend met ouderwetse wegwerpcamera’s ging de redactie van de Kinderkrant de zomer in. Er werden volop foto’s gemaakt van al hun zomerse activiteiten. Van kamperen, tot heerlijke dagen thuis, van zonnig badderen tot schuilen voor de regen. Het leverde mooie foto’s op waarmee kon worden geknipt en geplakt. Zie hier het resultaat: “zomerse kiekjes collage ” De originele collages zijn te bezichtigen in het redactiehuis van de Nieuwe Jeruzalemmer Courant op Beemsterstraat 8.

Gedichten Verliefdheid ik zit op een wolk door jou en ik ben verliefd op jou ik vind je lief liefje schat als jij naar mij lacht vind ik je een pracht je bent super,geweldig,mooi rekken op mij ik sta aan je zij roep mij een keer dan ben ik er weer

Ben ik voor jou? Ben ik voor jou? Ben jij voor mij? De onzekerheid Overvalt mij, Je ogen blauw, Je lach zo mooi, Ik houd van jou, Houd jij van mij? Je bent zo lief, Je maakt me blij, Ja wees jezelf, En wees bij mi

Recept

Ik denk aan jou Ik Denk Niet Snel IK Denk Niet Veel Ik Denk Niet Gouw Maar Als Ik Dan Denk Dan denk Ik Alleen Nog Maar Aan Jou , Om Dat Ik Zo Veel Van Jou Hou

Benodigd heden: -maïsmeel (gele of witte) -1 liter water -1 theelepel olie -een snufje zout -een grote pan -een houten lepel

Bereiding: Breng eerst het water aan de kook. Blijf erbij tot dat het water kookt. Doe het theelepeltje olie erbij en het snufje zout. Als het water kookt dan giet je vervolgens het maïsmeel erin. Goed roeren met de pollepel totdat het een goeie dikke massa word. Het lijkt dan op dikke pap. Vervolgens pak je twee grote borden. En maak je ze een

beetje nat. Dan zet je de dikke maïsmeelpap op een bord en bedek je het met de andere bord. Even laten afkoelen en smullen maar. Het is lekker met ketchup of mayo, maar wat ook heel lekker is om het te serveren met een koude yoghurt met suiker en daar die stukjes funchi in te dopen.

Mmmm, eet smakelijk!!

Zomer top 10 1.Balada: Gustavo 2.Yeah, Yeah, Yeah: Ibrahim en Aliyah 3.Touwtje springen: The Bananas 4.Aise en pega: Michel Telo 5.Call me maybe: Carly Rea Jespen 6.Een parel in gods hand: Jehovagetuigen 7.Never say never: Justin Bieber 8.Beautiful: One direction 9.Replay: Iyaz 10.Fout ventje: Lisa, Amy en Shelly

15


In memoriam

Dora van de Sande – Bergmans

Wachten op de foto’s Op vrijdag 10 augustus zijn er van 12 Jeruzalemse moeders foto’s gemaakt in het kader van Inside Out van Incubate. Ook deze foto’s zijn bij het ter perse gaan van deze Nieuwe Jeruzalemmer Courant nog niet bij de organisatie van Inside Out aangekomen (zoals veel van de foto’s voor dit Tilburgse project).

Zorgzame lieve buurvrouw. Voor iedereen een luisterend oor en altijd vol verhalen. Actief en betrokken in de wijk. Een vrouw van spreuken en gedichten. Dora overleed 16 september 2012 Op 21 september namen ook vele Jeruzalemmers afscheid van haar. “ Als ik doodga en naast mijn lichaam sta begint alles van tevoren want ik word opnieuw geboren. Eer alles is voltooid zal ik nog dikwijls moeten sterven maar echt doodgaan doe ik nooit…” - Dora, maart 1982-

Sommige Jeruzalemse moeders hebben van Incubate een tijdelijke noodposter gekregen, echter ook niet alle moeders die mee deden. Het wachten is nu wanneer de goede foto’s als nog arriveren. Wellciht hangen ze er al wel als deze krant wordt verspreidt. Je kunt de foto’s dan op mooi groot formaat aan de flat van de Caspar Houbenstraat zien hangen. Een eerbetoon aan de moeders en aan de flat.

Redactie: Miranda Winter Fotografie en opmaak: Dhinand Kleine

Kopij voor de volgende editie van de Nieuwe Jeruzalemmer Courant aanleveren voor 9 november.

Redactieadres: Beemsterstraat 8 winterbij@gmail.com 0644538947

De Nieuwe Jeruzalemmer Courant wordt mede mogelijk gemaakt door Tiwos

nieuwe jeruzalemmer courant  

nieuwe jeruzalemmer courant

nieuwe jeruzalemmer courant  

nieuwe jeruzalemmer courant

Advertisement