Page 1

juni-juli 2012

DE

5e Jaargang No. 0025

OPROEP!!!!!!!!!!!

prijs: een warm hart voor Jeruzalem

De Caspar Houbenflat zal de eerste flat zijn die gesloopt gaat worden. Vele Jeruzalemmers hebben hier gewoond. Velen hebben er herinneringen aan. Ben jij een van deze mensen die hier gewoond heeft ? Of wil je laten weten wat de flat en de sloop voor jou betekenen?

JERUZALEMMER COURANT

redactie: Miranda Winter winterbij@gmail.com mobiel: 0644538947 redactiehuis: Beemsterstraat 8 fotografie en opmaak: Dhinand Kleine Dhinand@jeruzalemmercourant.nl

Voor de volgende (Nieuwe) Jeruzalemmer Courant zijn wij nieuwsgierig naar deze herinneringen en verhalen. Je kunt hiervoor contact opnemen met: Miranda Winter. Beemsterstraat 8 Tel 06 4453 89 47 winterbij@gmail.com

check ook de website www.jeruzalemmercourant.nl

Een nieuwe jas voor de Bettie ak em aoi? Jeruzalemmer Courant Tristan met Winky en Xinix

Oude kleding het hele jaar naar Ringbaan Oost 260!

fotografie: Anne Hooijen

fotografie: Dhinand Kleine

Voor je ligt de laatste “ouderwetse” Jeruzalemmer Courant. Na de zomer krijgt de Jeruzalemmer Courant een gezellige, nieuwe jas. De overgang van Jeruzalem naar Nieuw Jeruzalem is al lange tijd gaande. Het eerste gedeelte, de renovatie, is ruim een jaar achter de rug. Het tweede gedeelte van sloop en nieuwbouw staat voor de deur. Tesamen vormen de renovatie en de sloop nieuwbouw dadelijk Nieuw Jeruzalem. Veel plannen en veranderingen. En daarbij hoort een nieuwe, frisse, vrolijke en uitnodigende huisstijl.

Ook de Jeruzalemmer Courant sluit zich graag bij deze nieuwe huisstijl aan. En er gaat meer veranderen. Zo gaat de krant op tabloid formaat verschijnen en krijgt vanaf de volgende editie de naam: “de Nieuwe Jeruzalemmer Courant”. Deze keer dus nog een klassieke Jeruzalemmer Courant. En een dunne variant. Hier binnenin zit namelijk ook een krant: “Op zoek naar de Nieuwe Jeruzalemmer”. Een mooie, eenmalige krant vol informatie over Jeruzalem, die door heel Tilburg verspreidt

wordt. Met onder andere meningen van mensen over de wijk, toelichting op alle plannen en oproepen om mee te denken over de wijk. En uiteraard is de “Op zoek naar de Nieuwe Jeruzalemmer” al in de nieuwe huisstijl. Na de zomer verschijnt ook de (Nieuwe) Jeruzalemmer Courant dus in haar nieuwe jas. Een nieuwe uitstraling, maar gewoon gevuld met artikelen voor, door en over Jeruzalem en Jeruzalemmers.

Jeruzalem aan de bruisende Piushaven

Door Grietje Smit Tristan is onlangs in de flat in de Casparhoubenstraat komen wonen. Hij is daar komen wonen met Winky en Xinix, twee erg leuke honden. Winky en Xinix zijn ‘bastaards’, het is niet duidelijk van welk ras de ouders van de honden zijn. De nieuwe inwoner van Jeruzalem noemt het ras: de ‘Hollandse straathond’. Wel kent Tristan de erg leuke moeders van de honden en hij heeft ze hierop uitgekozen. Xinix is de oudere, wijzere hond. Zijn naam heeft een diepere betekenis. Baasje Tristan vindt het grappig als een mens z’n hond roept met “ik zie niks!”. Mensen zien nu eenmaal minder dan honden. Volgens Tristan hebben honden toch een soort 6e zintuig, ze zijn doortastender als het erop aankomt. Xinix is een rustige, betrouwbare hond. Winky is jonger en heeft altijd een beetje afgekeken bij Xinix. Ze is een beetje ‘anders’. Ze houdt zich vaak wat afzijdig, houdt niet van groepsspelletjes, maar kan dingen die andere honden niet kunnen. Slim als ze is, klimt ze zo langs een afmeerpaal van 1,5 meter hoog de hoge kant bij het kanaal op! De hond is wat onver-

schillig, maar soms ook eigenwijs en rebels. “Bettie ak em aoi?” is de prangende vraag. Xinix is een erg rustige hond en zal niet snel bijten. Winky kan wel fel zijn als er geknokt moet worden, ze helpt graag. Echt agressief is ze niet, ze wil eigenlijk gewoon spelen. Eerst had Tristan een PittbullerRotweiler en dan moet je toch wel iets beter op je hoede blijven. De honden zijn trouw, maar niet aanhankelijk. Tristan heeft altijd geleerd dat ze goed moeten opletten, maar wel hun eigen ding moeten doen. De zelfstandige honden kunnen gemakkelijk los van de lijn en Tristan weet zeker dat hij ze niet kwijt zal raken. Samen kunnen ze het goed vinden. Beide honden zijn goede vrienden, zowel met elkaar als met baasje Tristan. Het fijne van honden vindt Tristan, is dat ze niet echt oneerlijk kunnen zijn, in tegenstelling tot mensen. Een hond kan wel vals zijn, maar dat laat alleen zien dat hij het ergens niet mee eens is. Tristan gelooft dat het je menselijke instinct is om te zorgen. Hij heeft geen kinderen. Hij vindt zijn twee lieve honden een fijne manier om zichzelf bezig te houden en te kunnen zorgen.

Prijsvraag Winnen…

Een puzzel prijsvraag deze keer. Hoeveel woorden kun je maken uit de woorden “de Nieuwe Jeruzalemmer”?

De hele zomer zijn er tal van activiteiten in en rond de Piushaven. Een aantal trekt ook langs Jeruzalem. Zo vaart er op 6 juli het tangodiner van Ninix producties voorbij. Op 1 september komt een lange sliert boten achter moederschip de Tilia langs de wijk op weg naar de Meierijbaan voor een Sous le Pont concert onder de brug. De Tilia vaart in samenwerking met Sushi Lounge uit voor Sushi ‘proef’ vaartochten, in samenwerking met de Stadsgidserij voor stadsgidsvaartochten en in samenwerking met Van Naturen (Anneke Scholte van de Kindertuin) voor natuurgidsvaartochten.

Bekijk je Jeruzalem graag vanuit het water terwijl je zelf vaart? Ook dat kan. In de havenkom zijn motorbootjes en roeiboten te huur. zie www.ontdektilburg.nl en www. tilburgtewater.nl Er zijn ook tal van activiteiten op de kade en in de haven: o.a. de Piushaven Kampvuur Concerten, het tennistoernooi op de draaiburg (een activiteit van Miranda Poel), De Drijf In Film avonden in augustus, Festival koningshaven, droomvaart en de Museumhaven (bestaat al 10 jaar!). In de zomer kunnen waaghalzen een sprong wagen vanaf kappersboot Hardys bij de Water-

jump, toekijken mag ook. En mis tot slot het grootste waterspektakel van Tilburg en omstreken niet: het DrakenbootFestival op zondag 15 september. Meer informatie of reserveren via www.piushaven.nl Er liggen ook programmaboekjes in buurthuis Jeruzalem en op Beemsterstraat 8.

Een bruisende zomer toegewenst!

De Jeruzalemmer Courant is gefinancierd en mede mogelijk gemaakt door

Je mag alle letters door elkaar gooien, maar uiteraard niet vaker gebruiken dan ze in de oorspronkelijke woorden voor komen. Het dienen goede Nederlandse woorden te zijn en te vinden te zijn in het Nederlands woordenboek (de dikke van Dale) Maak een lijst met al je woorden en stuur die vóór 22 augustus naar: winterbij@gmail.com of doe een briefje in de bus bij het redactiehuis op Beemsterstraat 8.

… en gewonnen!

De paraplutekening die op de foto in de vorige Jeruzalemmer Courant te zien was, stond op de zijkant van het gebouw van Ortopedagogisch dagcentrum ’t Zonnelicht. Aan de kant van de Betuwestraat. En uiteraard wisten ook de kinderen en medewerkers van ’t Zonnelicht dat. Door hun inzending, voorzien van mooie paraplu’s, werden zij op een zonnige dag verblijdt met een cadeau: een waterbal voor op de tuinslang. Juichend namen Kim en de kinderen van groep “de rupsen” hem in ontvangst.

Is er niemand thuis? Dan kun je de dichte zakken ook even in de voortuin zetten. Alleen hele kapotte of smerige kleding kun je hier niet inleveren. De opbrengst van de oude kleding is voor het Kindervakantiewerk Koningshaven. Win-win dus. Jij je oude kleding kwijt, kinderen uit Koningshaven een onvergetelijke vakantieweek.

Kindertuin op maandagavond open Tuinhulpen gevraagd

Door Anneke Scholte De aardbeien zijn weer rijp en worden volop geplukt in Kindertuin Het Beloofde Land in de Betuwestraat. De tuin ligt er goed bij en nieuwe groentes voor in de soeptuin zijn al geplant. Elke woensdagmiddag zijn er een paar kinderen en volwassenen aan het werk in de tuin maar toch ... er hangen donkere wolken boven de kindertuin! We willen namelijk meer hulp uit de buurt zodat het een echte buurttuin wordt. Want eenmaal gezaaid en geplant groeien de groentes vanzelf maar ook het onkruid! En dat moet steeds weggehaald worden. Soms moet er wat gesnoeid of opgebonden worden en al doende leert men. Daarom gaan we ook elke maandagavond van 19.00-20.00 uur open. Iedereen is welkom om mee te helpen, jong en oud. Paul van Est zal er ook zijn en zorgt voor het gereedschap. Kom eens kijken of bel voor meer informatie: 06-53104214. Tot ziens in de kindertuin!

www.jeruzalemmercourant.nl


juni-juli 2012

DE JERUZALEMMER COURANT

2

Graffiti op het Lourdesplein Het Door Joep van Gassel Op zaterdag 2 juni stond het Lourdesplein in het teken van graffiti. Daar vond, in het kader van de opening van de WAK (week van de amateurkunst) en de Dag van de Bouw, het evenement 'Piushaven - Piece Heaven' plaats.

fotografie: Dhinand Kleine

Foto: Rinaisa met haar broertjes en zusjes. Fotografen: Anne Hooijen en Rinaisa

Het evenement Piushaven-Piece Heaven is mogelijk gemaakt door: • Van de Ven Bouw en Ontwikkeling Tilburg • Kunstbalie • Art Fact • R-Newt • Hall of Fame • Van der Weegen • Informatiecentrum Piushaven • Triborgh

Door Esther Elias Op maandag 11 juni was het alweer de laatste keer schoolloopbaanbegeleiding (slb) van dit seizoen. Zeventien kinderen van basisschool Pendula en vier kinderen van basisschool Pantha Rei uit groep 7 en 8 hebben het hele schooljaar meegedaan in buurthuis Jeruzalem. We hebben huiswerk gemaakt, maar ook verschillende thema’s behandeld.

lokalen waar je op tijd moest zijn. En we hebben het gehad over talenten en over hoe je met geld om kunt gaan. En zo nog veel meer.

Omdat het 11 juni de laatste keer van dit seizoen was, gingen we natuurlijk iets leuks doen. En dit jaar was dat: het Slb-lab. De kinderen mochten samen met hun ouders allerlei rare en leuke proefjes doen. Zo hebben we bijvoorbeeld de Wist je bijvoorbeeld dat je een middelbare school nagespeeld ei niet kapot kunt knijpen wanmet echte roosters en overal neer je dit in een plastic zakje

doet? Of weet je hoe je zelf priklimonade kunt maken? De kinderen van de schoolloopbaanbegeleiding nu wel. Veel kinderen die hebben meegedaan, gaan volgend jaar naar het voortgezet onderwijs. Heel veel plezier en succes gewenst! Mocht je meer informatie willen over Schoolloopbaanbegeleiding, dan kun je een kijkje nemen op www.twern.nl of contact opnemen.

Jeruzalem trakteert Tilburg op kunst

Door Miranda Winter In het kader van de opening van de Week van de Amateurkunst trakteerden Jeruzalemmers Tilburg en omgeving op kunstwerken uit de wijk. Aan de picknicktafel werd de laatste hand gelegd aan de kunstwerken en werden deze aan de witte en rode ballonnen vast gemaakt. Tekeningen, gedichten, foto’s, schilderijen en handwerkjes. Sommige kunstwerken waren zo groot dat er er meerdere ballonnen aan moesten worden be-

vestigd. Alles werd voorzien van een kaartje waarop stond dat het kunstwerk uit Jeruzalem kwam en wie het, met passie, had gemaakt. Om te voorkomen dat de ballonnen al wegvlogen werden ze voorlopig met haringen vastgezet in de grond. Om 17.00 uur was het aftellen geblazen en vlogen alle 50 ballonnen tegelijk de wijde wereld in. Op weg om anderen te verrassen. Van een handwerkkunstwerk is bekend dat deze terug is gevonden in een weiland in Mönchengladbach.

fotografie: Dhinand Kleine

MOEDERDAG

Door Mohamed

Zondag 13 mei 2012 was het Moederdag! Kinderen op school hebben iets gemaakt voor hun mama. Ik zelf ook. Het was heel leuk om lekker te knutselen voor de mama’s. De mama ’s waren er vast wel blij mee. Er is heel veel liefde uitgegeven aan de moeders. Ik heb iets leuks gemaakt, mijn moeder was daar ook heel blij van geworden. Andere moeders ook (zeker wel). Je kunt ontbijt op bed geven. Pannenkoeken als ontbijt. Taart kopen voor je mama. Cadea utjes geven. Daarom heb ik hier ook een gedich t voor mijn mama. Rozen zijn rood. Viooltjes zijn blauw. Ik heb liefde en die is voor jou. Dit was het stuk over Moederdag, dag!

Mop en raadsel Door Julia

est tot 10 verstoppertje spelen. Gek mo Niets, Nergens en Gek gaan belde de k Ge . Nergens niet vinden tellen. Hij kon alleen Niets en Niets en ben Ik k kunt u mij helpen? politie en zei: ‘’hallo ik ben Ge Nergens kwijt’’. oord)

pen?? (keer de krant om voor het antw

Waarom heeft een zebra stre

de stippen waren uitverkocht.

Hoe heet je? Rachel Paula Op welke school zat je? De Mariaschool in Dordrecht Hoeveel jaar ben je? 24 jaar In welk land wil je wonen Curaçao of Nederland? Nederland Wat doe je in je vrije tijd? Niet veel vrije tijd met 5 kinderen Wat voor auto zou je willen hebben? Ik heb een fijne fiets Wat zou je nu doen als je 2 kinderen had? In de stad lopen Wat zou je kopen als je heel rijk was? Jullie verwennen en alles kopen wat jullie willen Waar hou je van? Muziek op mijn Blackberry (Richanella: nee, mijn Blackberry, die van jou is stuk) Wat is je lievelingseten? Rijst met kip en maïs Hoe vaak doe je boodschappen in de winkel? Ik ga iedere dag naar de boodschappenwinkel Wat is je lievelingskleur? Blauw Wat vind je leuk? Tattoos en piercings Wat ging je vroeger doen van sport? Dansen (streetdance) en voetbal Hou je van de buurt? Ja, ik hou heel veel van de buurt Wat zijn je lievelingsschoenen? Nikes Wat wil je later worden? Kraamverzorgster Wat vind je leuk aan moeder zijn? Leuk om te zien wat er eerst in je buik zat. Ik ben blij dat zo snel zijn gegroeid Wat vind je van de kat? Fijne kat

Voor iedereen vanaf 10 jaar waren er tussen 10.00 en 16.00 gratis workshops. Daarnaast lieten Brabantse topkunstenaars op grote houten letters, die het woord 'PIUSHAVEN' vormden, zien wat ze in huis hadden! Zo ontstond er op het grijze Lourdesplein in een kleurrijke, gezellige en relaxte sfeer. De kunstzinnige letters van het woord Piushaven zijn momenteel nog te bewonderen op te Lourdesplein. Hopelijk krijgen ze een mooie plek tegen het oude Jumbo gebouw zodat ook voor voorbijgangers op de Ringbaan Oost goed zichtbaar zijn.

Interview met… mijn moeder Rachel Paula Door Richanella Fotografie: Rinaisa

slb-lab in buurthuis Jeruzalem

Kleurplaat v

an Jose

12-07-11 omslag jc 25  
12-07-11 omslag jc 25  

12-07-11 omslag jc 25

Advertisement