Page 1

Dansk Handicap Forbund

DHF NORDVEST

GlĂŚdelig jul ",!$.2ssÂŻ2'!.' http://danskhandicapforbund.dk/nordvest 1


2


INDHOLD Indhold og Kære medlem ............................................................ side

3

Ny dansk webshop sælger danskproduceret badetøj til kvinder og mænd med stomi ...................................... side

5

Egholm ........................................................................................ side

11

En udfordrende tur på Vilsted Sø ................................................ side

17

Til de fodkolde ............................................................................. side

21

Bestyrelsesliste............................................................................ side

23

KÆRE MEDLEM Så er året ved at rinde ud og julepynten er dukket frem I butikkerne igen. I DHF NordVest tænker vi tilbage på et år med flere begivenheder. I april løb vores store Jacob Haugaard show af stablen og det har vi modtaget meget ros for og kunne derfor godt finde på at holde noget lignende en anden gang. Vi håber blot at I som medlemmer vil bakke op.

Det har været et travlt, men meget spændende år og vi har gennem året brugt meget tid på de 4 lokale medlemsblade, som er udkommet. Vi håber I er tilfredse med bladene og vil rette henvendelse, hvis I har nogle ideer vi kunne skrive om. Alt modtages med glæde.

Løbende har der været holdt bestyrelsesmøder, hvor der er blevet fulgt op på det handicappolitiske og tilgængeligheds arbejde, som omfatter både vores bisidder og tilgængelighedsrådgivere.

Til sidst vil vi ønske jer alle en glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår Venlig Hilsen Bestyrelsen DHF NordVest

Deadline for blad 1 - 2014 d. 13. januar 2014. Ude i uge 11 Henvendelse angående annoncer til BB Consulting tlf. 98 37 97 70 3


4


NY DANSK WEBSHOP SÆLGER DANSKPRODUCERET BADETØJ TIL KVINDER OG MÆND MED STOMI DHF NordVest har indgået et samarbejde med det danske firma Lykke Refsgaard, som producere badetøj. Som noget nyt har de startet Sporty Living, som er en webshop til mennesker med særlige krav til badetøj feks. Stomiopererede. På de følgende sider kan I læse meget mere om de helt nye produkter, som er produceret i tæt samarbejde med de brugere som skal bruge badetøjet hver dag. DHF NordVest hilser det nye tiltag velkommen og er altid parat til at samarbejde med firmaer, som sætter brugerne som midtpunkt.

I foråret 2013 åbnede webshoppen www.sporty-living.dk for salg af badetøj til kvinder og mænd med stomi. Filosofien bag badetøjet er, at alle skal kunne føle sig tilpas i svømmehallen og på stranden – også når man har stomi. »Vi kunne mærke, at der på det danske marked, var en efterspørgsel efter badetøj til stomiopererede. Vi fik derfor hurtigt sammensat et testpanel af danske mænd og kvinder med stomi, så vi kunne være klar med en kollektion til sommer 2013«, udtaler direktør Klaus Lykke Refsgaard.

Her ses Klaus & Gitte Refsgaard, som er ejere af A/S Lykke Refsgaard beliggende i Struer.

5


6


Elegant badedragt udviklet i samarbejde med kvinder med stomi. Badedragtens skørt falder flot, Klassisk blå badetight til mænd camouflerer stomien og giver dig med stomi, hvor der i designet er en flot profil. taget højde for individuel placering af stomien. Badetighten har indvendig tværgående lomme, så »Vores testpanel har deltaget stomiposen holdes på plads. En aktivt i udvikling og design af badetight du kan føle dig sikker badetøjsmodellerne med fokus på og præsentabel i på stranden og funktionalitet, pasform og smart i svømmehallen. Kan kombineres design. Det har indtil videre ført til med smart matchende tanktop. udvikling af det sortiment, som nu er til salg i webshoppen.«, tilføjer Det kan for eksempel være en direktør Klaus Lykke Refsgaard. inderlomme i badebukserne til stoI designet tages der hos sporty- miposen, et ekstra lag inderstof living højde for stomien, baseret i badedragten som støtter uden på testpersonernes tilbagemeldin- at stramme, eller en bikinitrusse med rynkeeffekt som camouflerer ger og ønsker.

7


8


stomiposen. Diskrete detaljer som giver den stomiopererede optimal pasform og funktion uden at badetøjet ellers adskiller sig fra andet badetøj på markedet. »Da udvikling og produktion begge ligger i Danmark, er vi meget fleksible og kan hurtigt optimere modellerne, hvis der kommer småjusteringer fra vores testpanel. Det faktum underbygges af, at det er en kerneværdi for os at være i direkte dialog med brugerne, så badetøjet kan bidrage til en god badeoplevelse. Vi er desuden stolte over at kunne tilbyde danskproduceret badetøj i et rimeligt prisleje«, siger Klaus Elegant bikinitrusse til stomiopeLykke Refsgaard. rerede. Bikinitrussen har regulerEt udpluk af testpanelets tilbage- bar skørt – en smart detalje som meldinger kan findes under menu- camouflerer stomien. Kombinér punktet »Referencer« på www. bikinitrussen med en klassisk maritim bikinitop med bøjle og du sporty-living.dk. kan føle dig præsentabel på stran»Næste skridt bliver badetøj til den eller i badelandet. børn og teenagere med stomi. Her mangler vi p.t. at få sammensat testpanelet«, slutter Klaus Lykke Yderligere information: Refsgaard. Kontakt direktør Klaus Lykke Refsgaard, sporty-living. E-mail: info@sporty-living.dk Mobil: 20 65 17 04

9


10


Her ses billede af fabrikken. Sporty-living åbnede i foråret 2013 efter test af produkterne hos testpanelet bestående af danske stomiopererede. Badetøjet udvikles i samarbejde med Lykke R (A/S Lykke Refsgaard), som har mere end 40 års erfaring i design og produktion af badetøj til sportsbranchen i ind- og udland. Produkterne produceres på Lykke R’s systue i Danmark. Materialerne som anvendes har solfaktor 40+ - 50+ og er egnede til brug i klorvand.

EGHOLM Lige ud for Ålborg i Limfjorden ligger den skønneste lille ø, som jeg aldrig før har været opmærksom på. Vi var en flok venner der i sommers tog turen derud trods regnvejr og kraftig blæst, og med madkurve. Det var en herlig oplevelse. Fra Ålborg går der færge dertil som tager få minutter og samtidig er billig, 10. kr. for en tur uden bil.

11

Inden afgang fra Ålborg


12


I infohytten ved færgelejet kan man via plancher få et hurtigt overblik og indsigt i Egholms naturforhold og inspiration til ture på egen hånd. Ved restaurant Kronborg, som ligger straks efter landgangen, findes et offentligt handicaptoilet og Kommunevejen mellem Kronborg Skov og Statsbroen ved Nørredyb er normalt farbar for kørestolsbrugere. Første skriftlige kilde om Egholm findes i Kong Valdemar Sejrs jordebog over Kronens gods fra 1231, hvor man ved, at han benyttede Egholm som Jagtområde. Skoven er et areal på 17.ha, som er plantet af flere gange og i dag fremstår som lysåben ege og elleskov og som i sommerhalvåret rummer en del ynglefugle, der nyder godt af øens frodige jordbund, bl.a. sangdrosler, løvsanger, munk, gærdesmutte, rødhals, fasan og solsort.

Der blev også tid til en pause i de flotte naturskønne omgivelser. Her ses Jeanne til venstre og Jan. Desuden findes en primitiv lejrplads, med shelter og egen bålplads, som frit kan benyttes af mindre grupper til overnatning. Desuden findes tre forskellige tur ruter til fods. En spændende ø med masser af historie, som er værd at besøge. Jeanne

Flere steder i skoven vokser planter som i gamle dage var nytte og lægeplanter, bl.a. vild mynte, stor nælde og vild pastinak. I Kronborg skov findes opholdsplads med borde, bænke, en bålplads og et madpakkehus.

13

Mødested på parkeringspladsen


14


Det blev til lange g책ture i smuk natur

Jan Jensen var ogs책 med p책 turen

Den samlede gruppe p책 Egholm

15


16


EN UDFORDRENDE TUR PÅ VILSTED SØ I august måned var min mand og jeg ude at sejle på Vilsted sø. Båden blev bestilt på behørig vis dagen før, og vi fik den overdraget.. Jeg troede den var eldrevet, men den var blevet forsynet med en lille benzinmotor. Vi fik at vide at der skulle være brændstof nok til ca 3 timers sejlads- med moderat tempo.

Super flot udsigt.

Turen tilbage blev sandelig også Vores mål var Ranum Søhus hvor også noget af en udfordring. Alle de vi ville spise den medbragte frokost. små græs-og sivøer lignede hinanden , så det var lidt svært at finde vej. Den første udfordring var overho- Vi sad mange gange fast i sandet, vedet at komme ned i båden, ja, eller græs viklede sig ind i skruen. rampen fra bådebroen var virkelig Sammen med alle genvordigheder så stejl at forcere at jeg lidt fortrød, kunne vi konstatere at brændstofbehvad jeg havde indlagt mig på. holdningen var ved at være i bund. Ned i båden kom jeg med noget besvær, og vi sejlede derudaf. No- Tilbage kom vi dog, men her venget ude i søen sad vi fast i sand og tede nok turens største udfordring dynd, - ja vi sad så fast at vi ikke idet rampen op til bådebroen var kunne komme fri. Manden smed temmelig stejl. Men takket være sko og strømper og skubbede os swiss-tracken og et godt skub bagfri. Denne manøvre måtte vi gen- på kom jeg op. tage adskillige gange. Vel i land fik vi at vide at der var planer om at bygge en ny bådbro, Efter meget asen og mase nåede således det fremover vil blive letvi broen hvor en kørestolsegnet sti tere at komme ned i bådene med skulle føre os op til madpakkehuset. en kørestol. Her var der så stor niveauforskel Til trods for alle udfordringerne var at vi straks opgav at komme i land. det naturmæssigt en dejlig opleDerfor lagde vi en ny plan om at vi velse som vi alligevel vil gentage. ville sejle tilbage til startstedet og i stedet nyde vores frokost der. Lise

17


18


BILLEDER FRA VILSTED SØ:

19


20


TIL DE FODKOLDE… Hvis I også fryser om fødderne i handicapbilerne har jeg fundet en nem og billig løsning. Trinbræthullet i begge sider skal blot fyldes op med et stykke elegant tilskåret gulvflamingo, ca 15 Super smart ide til den fodkolde cm tykt, dette passer til en Renault vintertid vi går i møde. Master (movano er magen til). Pak det ind i film eller lignende så det ikke drysser. Det er rimelig nemt at tilskære med en almindelig sav eller en brødkniv/hobbykniv. Varmen omkring fødderne bliver væsentlig bedre og som en sidegevinst virker det også meget støjdæmpende i bilen. Jeg vil gerne høre om andre gode ideer. Lise

21


22


BESTYRELSEN 2013 Formand & Tilgængelighedsrådgiver: Chanette Holst Tlf. 98 92 28 26 E-mail: nordvest@dhf-net.dk Næstformand & Tilgængelighedsrådgiver: Elly Henriksen Hulknøsevej 59, Hallund 9700 Brønderslev Tlf. 98 83 52 20 E-mail: elhenrik@mail.dk Kasserer: Kurt Thomsen Tulipanvej 18A 9760 Vrå Tlf. 98 98 03 08 Sekretær og bisidder: Jeanne Ketilsson Tulipanvej 18A 9760 Vrå Tlf. 98 98 03 08 Bestyrelsesmedlem: Lise Birthe Schmidt 1. Suppleant: Peter Skands Jensen 2. Suppleant: Jan Jensen

23


Returneres ved varig adresseĂŚndring

Returadresse: Tulipanvej 18A . 9760 VrĂĽ

24

Blad nr 4 2013  

Lokal afdelingens medlemsblad.