Page 1

Dansk Handicap Forbund

DHF NORDVEST

Velbesøgt & populÌr messe ",!$.2ss¯2'!.' http://danskhandicapforbund.dk/nordvest 1


2


INDHOLD Indhold og Tillykke til Kaj ............................................................. side

3

Thingbæk Kalkminer ................................................................... side

5

Massiv interesse for velfærdsteknologi ....................................... side

9

DHF’s 17. kongres - 18.-21. oktober 2012 .................................. side

17

Nyt Ledsagekort .......................................................................... side

21

Bestyrelsesliste............................................................................ side

23

TILLYKKE TIL KAJ Mandag den 24. september 2012 fyldte Regionsrepræsentant og formand for Skagen afdeling 70 år. Kaj har været formand i Skagen i mange år og er utrolig vellidt. På trods af han ikke selv har et handicap nyder han at kunne hjælpe andre med et handicap. Jeg kender Kaj som en evig optimist og har nydt de stunder vi har tilbragt sammen i Hovedbestyrelsen, hvor vi begge sidder for Nordjylland. På sidste regionsmøde fik Kaj overrakt en kurv med lækkerier for at vise DHF’s taknemmelig for hans indsats. Kaj har en meget sød tand, så nu kan den holdes ved lige et stykke tid.

En glad fødselar med en sukkersød gave.

Tak for din varme måde at være på. Chanette

GLÆDELIG JUL & GODT NYTÅR

Deadline for blad 1. 2013 d. 11. feb. 2013. Ude i uge 11 Henvendelse angående annoncer til BB Consulting tlf. 98 37 97 70 3


4


THINGBÆK KALKMINER Thingbæk Kalkminer er bestemt et besøg værd. Vi er en lille gruppe pige som har været på vores årlige sommerudflugt. Turen gik i år til Tingbæk Kalkminer, det blev en rigtig god oplevelse for os alle, to af os kører på El-crosser. Så jeg mødte op, spændt på om det var muligt at komme ned i minen. Fra parkeringspladsen ved kalkminen, går der en lidt stejl grusbelagt vej op til indgangen, der kan sagtens køres op på el-crosser.

Lidt om Thingbæk Kalkminer Den har været åben for besøgende siden 1930.

Fra indgangen og ned i minegangen til kalkgrotter kunne vi også køre på el-crosser, da det jo er en kalkmine kan underlaget godt være lidt ujævnt, men med lidt forsigtighed gik det fint. Der er fin adgang for gående og gangbesværede. Der er endvidere mulighed for handicappede, at køre helt op til minen. Hvis du skulle have fået lyst at besøge minen vil det være en god ide at kontakte Tingbæk Kalkmine på nedenstående telefon eller mail for yderligere information.

Thingbæk Kalkminer er Danmarks mest særprægede museum. Udsigten fra indgangen ved kalkminerne er i sig selv en seværdighed. Her ser man ud over Lindenborg Ådal med Rold Skov og de berømte Rebild Bakker på den anden side af dalen. Derfor er kontrasten stor, når man fra den smukke udsigt går ind i Thingbæks mørke og kølige minegange og pludselig har disse kæmpemæssige kalkgrotter foran sig.

Medbragt mad kan nydes udenfor eller i laden, I laden er der også mulighed for at se en film om minen.

Minerne har åbent dagligt i perioden 1. maj til 31. august samt i

5


6


Påsken, weekends i april, september og oktober, i efterårsferien samt i forbindelse med lysfester i minerne.

bineres med musikalsk underholdning for hele familien. Thingbæk Kalkminer/Rebildcentret Røde Møllevej 4 9520 Skørping Tlf: 98375500 eller Mail: niels@moes.dk h t t p : / / w w w. r e b i l d c e n t r e t . d k / Default.aspx

Flere gange om året virker kalkminerne som fortryllet, idet minerne oplyses af 3000 levende lys. Disse lysfester, som finder sted Påskedag, Rebilddagen (d. 4. juli), Luciaoptog (d. 9. december i 2012) samt 2. juledag (d. 26. dec.), kom-

Bodil Holm

7


8


MASSIV INTERESSE FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Over 5.000 mennesker lagde vejen forbi den første Velfærdsteknologi- og Handicapmesse i Arena Nord i Frederikshavn den 13.-14. oktober. Se, hør og kør! Gæsterne på messen fik en oplevelse af, hvordan den nye velfærdsteknologi – fra spiserobotter i lækkert design til synsstyrede kørestole – kan give mennesker med nedsat funktionsevne et liv med mere selvbestemmelse og uafhængighed af andres hjælp. De mange spændende produkter gav anledning til livlig dialog på messens mere end 60 stande, hvor gæsterne både kunne se, prøve og få svar på deres spørgsmål om produkternes funktionalitet, kvalitet, pris, vedligeholdelse og meget mere.

Bordtennisspiller Peter Rosenmeier viste Borgmester Lars Møller hvordan man kan spille på trods af handicap. om deres oplevelse af messen, må konklusionen være, at messen har levet op til ambitionen. Mange vil gerne være med igen næste år, og som formand for Handicaprådet er jeg 100 procent stemt for, at vi gentager succesen«, siger Kurt Nielsen.

- Mange vil gerne være med igen Kurt Nielsen, formand for Handicaprådet i Frederikshavn Kommune, har en klar fornemmelse af, at Velfærdsteknologiog Handicapmesse 2012 var en succes for både gæster og udstillere:

Alt under ét tag Kurt Nielsen har et bud på, hvorfor så mange valgte at bruge efterårsferiens første weekend på messe i Arena Nord:

- »Vi har i Handicaprådet satset stort. Med over 60 udstillere og 5.000 besøgende, der har givet meget positive tilkendegivelser

- »Hele spektret af velfærdsteknologi og velfærdsservice var repræsenteret på messen, og det tiltrak

9


10


mange professionelle fra bl.a. Esbjerg Kommune. Der var også rigtig mange familier med børn med nedsat funktionsevne blandt gæsterne. Jeg tror, at det betød meget, at de kunne se det hele ét sted, og at børnene kunne prøve smarte cykler og hurtige kørestole, spille bordtennis mod medaljevinderen Peter Rosenmeier fra Para-OL og opleve, hvor meget de faktisk kan, selv om de måske mangler et ben«, fortæller Kurt Nielsen. Nyt koncept virker Med Velfærdsteknologi- og Handicapmesse 2012 fik arrangørerne afprøvet et helt nyt koncept, og kombinationen mellem messe, sportsaktiviteter og oplæg fra scenen viste sig at fungere. Flere hundrede mennesker strømmede ind i Arena Nord lige fra messen åbnede lørdag kl. 12. Publikum stod tæt omkring scenen, da professor Henrik Schärfe fra Aalborg Universitet kort tid efter den officielle åbning holdt et spændende foredrag under overskriften ”Forbliv menneske” om sine oplevelser med sin tvillingrobot Geminoid-DK. Hele lørdag eftermiddag var der trængsel omkring professoren og kopien af ham selv, som både smilede, blinkede og charmerede publikum. De friske og fartglade fyre fra Team Wounded Racing havde

11

Ebbe Brag fra firmaet Ropox viser forskellige hjælpemidler på standen pudset racerbilen og pokalerne, der vidner om, at teamet kan måle sig med de professionelle racerkørere. De har alle været aktive soldater i Afghanistan og har mén efter de kvæstelser, de har pådraget sig under krigen. Med deres brændende engagement og aktive indsats i racerteamet er de forbilleder for mange unge. De er fantastiske eksempler på, at man godt kan vinde store sejre, selv om man mangler begge ben! Bordtennisspilleren Peter Rosenmeier var en kæmpe øjenåbner for, at hvor der er vilje, er der en vej. Han var - trods sit handicap på banen hele weekenden, hvor han imponerede alle med sit store talent, sit smittende humør og sin inspirerende personlighed.


12


Flere hundrede mennesker lyttede med stor interesse til professor Henrik Schärfe, AAU, da han fortalte om sine oplevelser med sin tvillingrobot Geminoid-DK under overskriften »Forbliv menneske«. Hele lørdag eftermiddag var der trængsel omkring professoren og kopien af ham selv, som både blinkede, smilede og charmerede publikum. Fakta Velfærdsteknologi- og Handicapmesse 2012 blev afviklet på initiativ af Handicaprådet i Frederikshavn Kommune med det formål at sætte spot på velfærdsteknologi som en løftestang for det enkelte menneske til at blive mere selvbestemmende, mere aktiv og få større livskvalitet. Messen havde mere end 60 udstillere og ca. 5.000 besøgende fra hele landet. Læs mere om Velfærdsteknologiog Handicapmesse 2012 på www.frederikshavn.dk Jeanne aer Paro, som viser velbehag til gengæld. Den bliver brugt på plejecentrene rundt omkring i Frederikshavn Kommune.

Nynne Fabricius, handicappolitisk konsulent Mail: nyfa@frederikshavn.dk

SE FLERE BILLEDER FRA MESSEN PÅ NÆSTE SIDE

13


14


De fartglade fyre fra Team Wounded Racing havde pudset pokalerne og racerbilen og fortalte et begejstret publikum om deres oplevelser som medlemmer af racerteamet.

Handicaprådsformand Kurt Nielsen og socialudvalgsformand Peter E. Nielsen er godt tilfredse med fremmødet til messen.

Den veloplagte bordtennisstjerne fra Para-OL, Peter Rosenmeier, var klar med batet til at give borgmester Lars Møller, socialudvalgsformand, Peter E. Nielsen og Handicaprådets formand, Kurt Nielsen kamp til stregen.

15


16


DHF’S 17 KONGRES 18.-21. OKTOBER 2012 Det var med mange sommerfugle i maven jeg tog til min første kongres i DHF, ja faktisk min første nogensinde. Der var straks en rigtig god modtagelse på Egtmont Højskolen, fra første færd kunne man mærke at intet var overladt til tilfældighederne. Vi blev indkvarteret enkeltvis i elevernes værelser (de havde efterårsferie), men de havde lavet det fint og alt var gjort klart til at vi skulle komme. Efter kaffe og middag var der en samlet velkomst ved vores landsformand Susanne Olsen. Efter endnu en omgang kaffe--og natmad, var det »på hovedet i seng« helt fyldt op med indtryk fra den første dag.

Det ene ud af to borde fra Nordjylland. Der var super god plads i den nybyggede store hal på Egmont Højskolen.

17

Indkørslen til Egmont Højskolen Kongressen blev åbnet fredag kl. 9.00. På åbningsdagen blev der valgt diverse dirrigenter, stemmeudvalg, og de demokratiske ting der nu engang skal være på plads. På meget højtidelig vis tændte vores formand et lys som skulle lyse under hele kongressen for at mindes de af medlemmerne der var faldet bort siden sidste kongres. Det var utrolig rørende, og for mig et markant symbol på et stærkt sammenhold, og på at ingen bliver glemt i forbundet. Næste dag var afsat til at arbejde med den fremtidige strategiplan 2012-2016. Der blev dannet 5 grupper, som arbejdede med hvordan alle de gode ideer kunne føre til handling. Der var rigtig mange gode forslag om hvordan vi fører strategien ud i praktiske handlinger, (nogle måske lidt for yderliggående efter min mening).


18


Lørdagens nok allervigtigste punkt var valg af kandidater til hovedbestyrelsen. Mange gode kandidater var opstillede, men desværre var der flere rigtig dygtige og energiske medlemmer som ikke blev valgt, efter min mening. Der blev snakket, hygget og danset lørdag aften.

Alle klar til en formidabel festmiddag lørdag aften

Det er mit håb, at mange andre vil føle sig draget til at arbejde for at alle handicappede kan få de bedst mulige vilkår.

Der blev også formuleret en pressemeddelelse som klart beskriver forbundets holdninger. Efter nogle lange og inspirerende arbejdsdage var lørdag aften festaften med en enestående middag, god musik og ikke mindst en rigtig god stemning.

Lise B. Schmidt

Sommerfuglene i maven forsvandt hurtigt og jeg ser med spænding frem til den næste kongres. Jeg har fået en varm modtagelse, både i vores lokale bestyrelse og til kongressen. Det er inspirerende at blive budt velkommen med åbne arme i et forbund, der kæmper så aktivt for vores kerneværdier.

DHF’s forpagter på Sct. Knudsborg fik en gave og mange varme klapsalver for hans mangeårige virke som alt mulig manden til alle DHF’s arrangementer. Tak for dit varme væsen Ole.

19


20


NYT LEDSAGEKORT Den 1. september 2012 introducerer Danske Handicaporganisationer (DH) i samarbejde med Social- og Integrationsministeriet nyt ledsagekort. Det nye ledsagekort erstatter DSB’s ledsagekort og Børneledsagekortet. DH og Socialministeriet er blevet enige om, at det er tid til at få et nyere og mere tidssvarende ledsagekort. Tidligere kunne kortet kun bruges i forbindelse med længere togrejser, men i dag kan det bruges på alle ture med bus og tog. Det kan også bruges til en lang række teatre, museer, koncerter, sportsbegivenheder, biografer, zoologiske haver og forlystelsesparker. En af grundene til, at udskiftningen kommer nu, er, at det har skabt forvirring, at man skal bruge et DSB ledsagekort til eksempelvis at få en ledsager gratis med ind på et museum.

tale om ledsagebehov, der rækker ud over de ledsagebehov, der er normalt for børn uden funktionsnedsættelse. Det nye ledsagekort kan bruges fuldstændigt som det gamle. Kortet giver stadig samme ret til brug på alle ture med tog og bus, og det erstatter det gamle DSB kort, som udfases.

Det nye ledsagekort ligner et »kredit-kort« i størrelsen, og der vil være et foto af indehaveren samt navn og adresse. På korSamme kort tet vil man kunne se det inter– nyt navn og udseende nationale handicapsymbol, og Det nye ledsagekort bliver et »DH der vil være en forklarende tekst ledsagekort«, og det bliver fortsat på både dansk og engelsk på DH’s Brugerservice der udsteder bagsiden. Det betyder, at kortet kortet. Betingelserne for ledsage- fremover vil kunne bruges som kortet er, personen har en fysisk man bruger handicap id-kort i eller psykisk funktionsnedsættelse udlandet – typisk til besøg på med behov for ledsagelse. Kortet museer og kulturelle institutiogælder for både voksne og børn. ner. Når det gælder børn, skal der være

21


22


BESTYRELSEN 2012 Formand & Tilgængelighedsrådgiver: Chanette Holst Tlf. 98 92 28 26 E-mail: nordvest@dhf-net.dk Næstformand & Tilgængelighedsrådgiver: Elly Henriksen Hulknøsevej 59, Hallund 9700 Brønderslev Tlf. 98 83 52 20 E-mail: elhenrik@mail.dk Kasserer: Kurt Thomsen Tulipanvej 18A 9760 Vrå Tlf. 98 98 03 08 Sekretær og bisidder: Jeanne Ketilsson Tulipanvej 18A 9760 Vrå Tlf. 98 98 03 08 Bestyrelsesmedlem: Lise Birthe Schmidt 1. Suppleant: Peter Skands Jensen 2. Suppleant: Jan Jensen

23


Returneres ved varig adresseændring

Returadresse: Tulipanvej 18A . 9760 Vrå

NT’s Handicapkørsel - Et godt tilbud til dig

Svært bevægelseshæmmede der benytter ganghjælpemidler (rollator, kørestol m.v.) kan søge om optagelse i NT’s Handicapkørsel I NT’s handicapkørsel kan du benytte taxi og minibusser til fritids-aktiviteter (familiebesøg, indkøb m.v.). På www.NordjyllandsTrafikselskab.dk finder du yderligere information og det ansøgningsskema, du skal udfylde for at komme med i ordningen. Yderligere info fås hos NT’s Handicapkørsel på tlf.: 99 34 11 47

www.NordjyllandsTrafikselskab.dk

24

Blad nr. 4. 2012  
Blad nr. 4. 2012  

Afdelingens medlemsblad

Advertisement