DHF NordVest medlemsblad nr. 2. 2012

Page 1

Dansk Handicap Forbund

DHF NORDVEST

",!$ .2 s s ÂŻ2'!.' http://danskhandicapforbund.dk/nordvest 1


INDHOLD

Indhold og Europæisk Flagermuseaften .............................side Naturen på skinner ..............................................................side Svampekursus .....................................................................side Kørestolsbane i Råbjerg Mile ..............................................side Vrå Apotek ...........................................................................side Klitgården - Bondegårdsferie for alle ...................................side Bestyrelsesliste....................................................................side

3 5 11 13 15 17 23

EUROPÆISK FLAGERMUSEAFTEN Tidspunkt: 24. august kl. 20.00 - 22.00 Mødested: Plantagen v. indgangen til Fladstrand kirke, Kirkegårds Allé 21, Frederikshavn. Turleder: Naturvejleder Bo Storm Rundt i hele Europa afholdes der flagermusarrangementer denne weekend for at sætte fokus på dette spændende fredede pattedyr. I Danmark findes 13 arter flagermus og inde i Frederikshavn by, kan man ofte træffe tre slags.

Vi vil tage en snak om, hvad man gør, hvis man har flagermus på loftet. Vi vil bevæge os rundt med bat-detektorer, et apparat som gør, at man kan høre deres højfrekvente skrig. En spændende aften, hvis man tør.

Vi vil i Plantagen og på Frederikshavn Kirkegård gå en tur og se, Arrangementet er velegnet for om vi kan være heldige at finde kørestolsbrugere, da vi går rundt på gode stier i parken. disse spændende dyr. Deadline for blad 3. 2012 d. 6. aug 2012. Ude i uge 37 Henvendelse angående annoncer til BB Consulting tlf. 98 37 97 70 3


4


NATUREN PÅ SKINNER Tidspunkt: 2. august. formiddag. Præcist tidspunkt annonceres senere. Mødested: Banegården i Frederikshavn, Havnepladsen 30 Turleder: Naturvejleder Bo Storm

I Ålbæk holder vi en lille pause, hvor der er mulighed for en kop kaffe. Ved ankomsten til Skagen er der mulighed for at gå en tur i byen på egen hånd inden toget returnerer til Frederikshavn. Afgang i løbet af formiddagen. Se nærmere At betragte landskabet fra vinduet tidspunkt på www.frederikshavn.dk i et tog er altid en dejlig oplevelse. i tiden op til. Men hvad er det, du ser, hvilke Turen er meget velegnet for kørehistorier gemmer sig derude på stolsbrugere, og der er handicapturen mellem Frederikshavn og toilet i toget. Skagen? På denne tur vil vi køre Tilmelding og betaling på www. langsomt med toget og holde pau- frederikshavn.dk senest 1. august. ser undervejs. Vi vil bl.a. høre om Har man ikke netadgang kan tilElling Å skibet, Kragskov Mølle melding ske på tlf. 29 48 60 01. ved Jerup, Hulsig Hede og ikke Pris: kr. 100,- inkl. returrejse mindst dyrelivet.

5


6


SVAMPEKURSUS Tidspunkt: 31. august. kl. 18.30 – 21.30 + 1. sep. kl. 9.00 – ca. 15.00 Mødested: Knivholt Naturcenter, Hjørringvej 180, Frederikshavn Turledere: Naturvejleder Bo Storm, svampeekspert Henning Christensen og Anne Grethe Eriksen

Kurset er tilrettelagt for både nye og erfarne svampesamlere. På førstedagen vil vi gennemgå de forskellige svampetyper, hvad de kan bruges til, og vi lærer hvilke svampe, vi skal passe på ikke at spise. Lørdag skal vi ud på forskellige lokaliteter i kommunen. Vi starter med fælles morgenkaffe. Husk evt. selv en lille madpakke til turen. Efter turen samles vi og laver en svamperet. Arrangementet er velegnet for kørestolsbrugere. Tilmelding og betaling på www. frederikshavn.dk senest 30. aug.

Vi har en masse forskellige svampe rundt omkring i naturen. Du ser dem, når du færdes i naturen, og mange tænker på om de kan spises, hvad de hedder osv. Vi har derfor valgt at lave et aftenkursus kombineret med en tur i naturen og efterfølgende svampemad. Det bliver en anderledes måde at lære noget om svampe på.

Pris: kr. 275,- inkl. spisning.

7


8


KØRESTOLSBANE I RÅBJERG MILE Igen i år gøres Råbjerg Mile tilgængelig for en stund. Herunder bringer vi et indlæg fra Naturvejleder Villy K. Hansen som orientere om turen. Afholdes 0nsdag den 11. juli 2012 kl. 13.30-16.30. Som det fremgår af teksten længere nede, vil der ud over arrangementet onsdag den 11. juli, være muligt at benytte kørepladerne i nogle dage, så det kan måske blive aktuelt med mere end en sommerudflugt, det er også på denne måde muligt at arrangere en tur til Milen, hvis man ikke kan om onsdagen.

Udlagt kørestolsbane i milen få fornemmelsen af, hvad det vil sige at befinde sig på en vandreklit med ørken klima og kørestolsbane. Grib chance, og mød op med godt humør, rollator, kørestol og eller med hjælper fra familien og plejen, og nyd turen på kørestols-ruten til Milen, det gælder selvfølgelig også børn. På turen kan vi få svar på mange af de spørgsmål som melder sig, f.eks. Hvor kommer Milen og sandet fra? Hvor er Milen på vej hen? hvor hurtigt flytter den sig? Har Milen altid haft det samme navn? Hvilke dyr, planter og fugle kan trives i dette ørkenlandskab?

Dette naturområde er ellers temmelig umuligt, at komme ud i, hvis man er gangbesværet eller af anden årsag har et handicap, så i anledning af at Naturstyrelsens i Vendsyssel, endnu en gang har besluttet at lave et arrangement i Råbjerg Mile, hvor alle har mulighed for at komme på tur i Milen, man kan faktisk sige! Endda uden at skulle bruge alle sine kræfter i det levende og løse sand. ja så tør vi godt love, at alle kan komme ca. 300 til 400 meter op i sandmasserne og nyde udsigten over landskabet og se havet på begge sider af Skagen Odde, og dermed opleve, en af Danmarks mest besøgte naturattraktioner og

Denne opfordring til alle som arbejder med de omtalte målgrupper, til at informere omkring ture

9


10


og arrangementer samt transportmuligheder, f.eks. fælles bustransport, eller samkørsel i private biler. Så der er så mange som muligt, der kan få kendskab og mulighed for en god naturoplevelse samt socialt samvær. I 2009 lavede vi arrangementet første gang og det er siden blevet en tradition, som mange ser frem til. For de mange fremmødte, har det været en fantastisk oplevelse, og interessen har været meget stor, og der har efterhånden været folk fra hele landet, der har haft glæde af bennytte kørestolsbanen. Muligheden er igen til stede, mød op med godt humør, rollator, kørestol og med hjælper fra familien eller plejen, så tager vi Kørestolsbanen til Milen.

Storslået natur i Råbjerg Mile På dagen, kan alle få svar på mange spørgsmål, som melder sig, hvor kommer Milen og sandet fra? Hvilke dyr, planter og fugle trives i dette ørkenlandskab? Er der stjernestøv og kviksand i Milen? Disse spørgsmål vil Naturvejleder Villy K. Hansen & Skovarbejder Mickael Olesen svare på. Den 11. juli vil Kørestolsbanen være lagt ud. Det skal være muligt, for rigtig mange, at benytte muligheden, for en sommerudflugt og en oplevelse, der vil huskes længe, derfor vil banen være tilrådighed i dagene 11. til 15. juli 2012. Mødested: Ved toiletbygningen på Råbjerg Miles p-plads. (Der er Handicaptoilet) Naturvejleder Villy K. Hansen & Skovarbejder Mikael Olesen, Naturstyrelsen Vendsyssel

Stort fremmøde i 2011.

11


12


VRÅ APOTEK I december 2009 overtog Farmaceut Jesper Nordskjold Vrå apotek, som havde til huse i en gammel bygning, og hvor det var helt umuligt for kørestols brugere at komme ind. Man skulle ringe på en klokke og kunne derefter blive betjent på gaden. De planlagde så at flytte og begyndte at sætte den nye bygning i stand. Kommunen forlangte at der skulle være niveau fri adgang, hvilket ikke kunne lade sig gøre da der er fuld kælder under som de skal benytte. På dette tidspunkt er de i kontakt med tilgængeligheds rådgivere, og løsningen blev en opkørsel langs med husmuren, som fungerer fint.

Indgangen til Vrå Apotek Der er automatisk døråbner i yderdøren, hvorefter man kommer ind i en forgang hvor der er en glasdør der skal åbnes. Dvs. den står for det meste åben, undtagen om vinteren og ved kraftig vestenvind. Det er let at komme rundt blandt hylderne og frem til disken, som har en hæve sænke funktion, til gavn for både personale og kunder. Man kan ligeledes let bruge Dankort terminalen fra kørestols højde.

Farmaceut og apoteker Jesper Nordskjold ekspederer kunder. Der er mange varer på hylderne at vælge imellem.

13


14


Der forhandles forskellige hjælpemidler i form af knive og gafler til handicappede og andre småting. Der tilbydes optælling af medicin, som bliver leveret i små poser, samt udbringning for hvem der er ude af stand til selv at afhente sin medicin.

Man kan ligeledes få målt sit blodtryk hvis der er ønske om det. Venlig kundebetjening og vejledning. Det næste projekt for dem er, at bygge Løkken apotek handicap egnet hvilket flere af vores medlemmer ser frem til. Jeanne

Der er god plads ved indgangen

Her ses den flotte nye indgang for Vrå Apotek

15


16


KLITGÅRDEN - BONDEGÅRDSFERIE FOR ALLE I 2005 skrev vi om Klitgården, hvor vi i DHF NordVest havde været med til at rådgive Karen og Svend Pedersen i at gøre deres ferielejlighed tilgængelig. Klitgården er nu blevet gennemgået af God adgang og er blevet godkendt indenfor alle 7 kategorier, hvilket er særdeles flot. Vi vil derfor bringe en ny artikel om denne dejlige bondegård beliggende som en idyllisk perle i den nordjyske vilde natur.

Menneskerne bag: Når man møder Karen & Svend Pedersen, som ejer Klitgården, møder man en varme og et fantastisk engagement. Det er tydeligt at mærke at de brænder for Klitgården og det er deres livsblod. De elsker at have mennesker – voksne som børn – omkring sig konstant og nyder at bruge tid sammen med børnene udenfor. Det er tydeligt at mærke, at de befinder sig godt og gerne vil alle det bedste.

Karen og Svend Pedersen foran en af lejlighederne, som nu er godkendt.

Her ses badeværelset i en af handicaplejlighederne Lejligheder: Klitgården har 4 lejligheder, hvor af de 3 er godkendte handicaplejligheder. Der ud over forefindes der 3 værelser. På denne dejlige bondegård findes heste, geder, kaniner og katte, som børnene kan boltre sig med.

17

Nye tiltag: På trods at mange år i branchen har parret altid nye ting i støbeskeen og er altid med på nye udfoldelser. Lige nu arbejder de på at få etableret 2 naturstier. Den ene sti fra gården ned mod klitterne, hvor der vil blive mulighed for at se


18


solnedgangen. Og den anden sti langs græsmarkerne med hestene til en lille opholdsplads, hvor der kan nydes en kop kaffe. »Det vil blive en fantastisk oplevelse for handicappede børn og voksne at kunne se solnedgangen i den åbne og fri natur« siger Karen Pedersen og påpeger samtidig at »naturstierne vil blive offentlige og dermed tilgængelige for alle«. DHF NordVest har i den forbindelse hjulpet og rådgivet Klitgården om forskellige muligheder. For selv om Karen og Svend bestemt ikke er løbet tør for ideer, så skal der jo penge til for at realisere. Derfor søger parret nu en masse fonde i håb om at samle midlerne sammen, så projektet med stierne kan blive en realitet. DHF NordVest vil selvfølgelig hjælpe til med anbefalinger til brug ved fondsansøgningerne, for ildsjæle med gode projekter hjælper vi gerne. Udover naturstierne planlægger Karen og Svend en større renovering af deres legeplads, som jo er børnenes samlingspunkt på gården foruden alle dyrene.

19

Flot sten ved indkørslen til Klitgården. God adgang: Selvom Klitgården igennem årerne har haft mange handicappede gæster, som har haft stor glæde af opholdet, så ønsker Karen & Svend at udbrede kendskabet langt mere. Mange fra storbyerne vil jo kunne have stor nydelse ud af en ferie på Klitgården, hvor rammerne er frie i de naturskønne omgivelser og hvor dyrene altid er nemme at besøge og kæle for. Det vil være en perfekt måde at afstresse fra en nogen gange hård hverdag og få tid og plads til at være sammen med børnene. Og til familier med et handicappet medlem vil der her være frie udfoldelsesmuligheder for alle. Derfor valgte Karen og Svend, at blive registreret ved God Adgang, så der forhåbentlig var flere fra de forskellige handicapgrupper, som


20


kan finde frem til lige netop deres idylliske og tilgængelige bondegård. Med en smule tiltag blev Klitgården godkendt med 3 lejligheder indenfor alle 7 kategorier, hvilket er bemærkelsesværdigt flot. Se Klitgårdens registrering på: www.godadgang.dk ved at søge på »Klitgården«.

Mobil. 24 66 37 91. Hjemmesiden: www.karenpedersen.dk Mail: karenp@c.dk Der er mulighed for en billigere ferie udenfor højsæsonen.

Jeg kan varmt anbefale denne idylliske bondegård til den næste ferie, hvor tilgængeligheden bestemt er i højsædet og vi er stolte af at hans så pragtfuld et feriested i kommunen. Magen til ildsjæle skal man lede længe efter.

Der er både heste og kaniner.

Chanette

Priser, booking og Kontakt: Hvis du nu, efter at have læst alt dette, skulle have lyst til en bondegårdsferie for hele familien, hvor børnene kan boltre sig med dyrene, så kan du kontakte Klitgården via nedenstående: Klithusevej 50, Skallerup Klit 9800 Hjørring

21

Børnene elsker den nære kontakt med dyrerne. Her ses Mark med et af de nye gedekid


22


BESTYRELSEN 2012 Formand & Tilgængelighedsrådgiver: Chanette Holst Hedebovej 10, Harken 9760 Vrå Tlf. 98 92 28 26 E-mail: formand@dhfnordvest.dk Næstformand & Tilgængelighedsrådgiver: Elly Henriksen Hulknøsevej 59, Hallund 9700 Brønderslev Tlf. 98 83 52 20 E-mail: elhenrik@mail.dk Kasserer: Kurt Thomsen Tulipanvej 18A 9760 Vrå Tlf. 98 98 03 08 Sekretær og bisidder: Jeanne Ketilsson Tulipanvej 18A 9760 Vrå Tlf. 98 98 03 08 Bestyrelsesmedlem: Lise Birthe Schmidt 1. Suppleant: Peter Skands Jensen 2. Suppleant: Jan Jensen

23