Page 1


Just me, DharsJ. naam leeftijd geboren plaats vooropleiding media kan niet zonder grootste ergenis merken films muziek boek interesses land eten drinken inspiratie

2

VĂŠroniQue Wassing 20 jaar Sri Lanka Ruurlo VWO & 1,5 jaar Biologie Facebook, Twitter, Wordpress, DeviantArt, Hyves Rijbewijs, iPod, internet Slecht rijgedrag, uitvallend internet Volkswagen, Audi, Ray-Ban, H&M Fantasy, actie, crime Top 40 Tekenen, autorijden, met vrienden omgaan, tv kijken ItaliĂŤ, Sri Lanka Italiaans Fanta, Malibu-cola Symphony of Ages, Het Erfgoed, Karen Slaughter Boeken, films, reclame, deviantart.com


I’m in control

guided by emotions

imagination curious

different perspectives appreciation of beauty

think before

new experiences eye for beauty

ability to think abstractly

open-minded sense of style

discovering different possibilities

innovativeness

advocating artist emphatic

social

insight

meeting new people

understanding

solidarity

sensitive

highly compassionate

enjoy company

3


5 10 15

100 vragen, 10 antwoorden

Hoe heet ik? Waar woon ik? Waar ben ik geboren? Wat is mijn sterrebeeld? Wat maakt mij uniek?

Waar ben ik bang voor? Wat zijn mijn bijnamen? Waar kan ik echt niet zonder? Waar heb ik de grootste hekel aan? Wat is mijn beste eigenschap?

20

Wat is mijn slechtste eigenschap? Wat zijn mijn uiterlijke kenmerken? Wat zijn mijn hobby’s? Wat wilde ik vroeger worden als ik groot was? Hoe ziet de ideale wereld eruit?

Wat is mijn favoriete gadget? Wat is mijn favoriete app? Wat is mijn favoriete vakantieland? Wat is mijn favoriete land? Wat is mijn favoriete eten?

25

4

Wat is mijn favoriete drinken (alcohol)? Wat is mijn favoriete drinken (non-alcohol)? Wat is mijn favoriete seizoen? Wat is mijn favoriete muziekgenre? Wat is mijn favoriete artiest?

30 35 40 45 50

Wat is mijn favoriete Deviant? Zaterdag of zondag? Wat is mijn favoriete tv commercial? Wat zijn mijn favoriete filmgenres? Wat is mijn favoriete tv programma’s?

Wat vinden mensen meestal van mij? Wat zijn mijn doelen? Wat heb ik bereikt? Waar hecht ik waarde aan? Wat wil ik uitstralen?

Van welke boek genres hou ik? Wat voor muziek luister ik? Wat is mijn lievelingskleur(en)? Wat is mijn favoriete kleur nagellak? Wat zijn mijn favoriete merken?

Wat wil ik absoluut niet uitstralen? Welke sociale media gebruik ik? Hoe kan ik deze efficiënter gebruiken? Hou ik van plannen? Hou ik van spontane acties?

Denk ik altijd goed na over mijn acties? Sta ik altijd volledig achter mijn beslissingen? Stel ik snel mijn mening bij? Verkondig ik mijn mening? Ook als deze zeer afwijkend is?


100 vragen, 10 antwoorden

55 60 65 70

Wie bewonder ik? Werk ik graag samen met anderen? Wat zoek ik in mijn vrienden (eigenschappen)? Favoriete normen/waarden? Wat is mijn favoriete bloem?

Echte bloemen of kunst? Waar val ik op? Heb ik een rijbewijs? Wat is mijn favoriete auto? Welke auto’s hebben we thuis?

75

Try before you die? Geloof ik in een ‘leven’ na de dood? Geloof ik in God? Wat vind niet interessant? Wijn of bier? Kun je appels met peren vergelijken? Wat vind ik van plastische chirurgie? Welk muziekinstrument bespeel ik? Welk kon ik ooit bespelen? Welke wil ik nog kunnen bespelen? Hou ik van clichés? Of meer van originele acties? Wat zou ik aan mezelf veranderen? Wat zou ik nooit aan mezelf veranderen? Oldtimers of nieuwste supercars?

80 85

Wil ik later in een stad wonen? Wat is de mooiste edelsteen? Wat is mijn favoriete taal om te horen? Wat is mijn favoriete taal om te spreken? Hoe zou het ideale huis eruit zien?

90 95 100

Hou ik van traditionele kunst? Hou ik überhaupt van kunst? McDonald’s of Burger King? Welke landen wil ik absoluut naar toe? Wil ik op kamers?

Ultieme smartphone? Windows of Mac? Hartig of zoet? Wat is mijn favoriete sport? Wat is mijn favoriete sport om naar te kijken?

Wat is mijn favoriete tijd om op te staan? Wat is mijn favoriete tijd om naar bed te gaan? Wat is mijn favoriete sporter/team? Wat is mijn favoriete dansstijl? Wat is mijn favoriete haarstijl?

Hoe wil ik gekleed met carnaval? Wat is mijn favoriete geurtje? Wat is mijn favoriete winkel? Wat is mijn favoriete getal? Wat is mijn favoriete game? 5


100 vragen, 10 antwoorden

1 2 3 4 5 6

Wat is mijn slechtste eigenschap? Perfectionisme.

Wat is mijn beste eigenschap? Perfectionisme.

Wie bewonder ik? Mijn familie.

Wat wil ik uitstralen? Vrouwelijk, stoer, vleugje exotisch.

Wat wil ik absoluut niet uitstralen? Saai of ordinair.

6 7 8 9 10

Wat zijn mijn doelen? Diploma CMD halen. Motorrijbewijs, vliegbrevet. Leren drummen, schilderen, photoshoppen, mijn eigen huis ontwerpen, circuit rijden, kapperscursus doen.

Wat vinden mensen meestal van mij? Arrogant.

Wat zijn mijn favoriete merken? Volkswagen, Audi, McDonald’s, Coca Cola, Apple, Disney, Yamaha.

Waar hecht ik waarde aan? Normen & waarden.

Wat is mijn favoriete tv commercial? Volkswagen. Chevrolet Spark. Audi r8.


#Riemmomentje

Een lezing van Guido Crolla Mijn allereerste officiële blog zal gaan over een lezing van Guido Crolla. Deze lezing werd gegeven voor Communicatie & Multimedia Design, in de cursus Redesign. Guido kwam vertellen over zijn passies in het leven; zeilen, sociale media en natuurlijk zijn dromen najagen. Om het meeste uit het leven te halen was zijn tip eigenlijk om gewoon je ideeën volgen ook al zijn die soms moeilijk te realiseren. Hij liet ons foto’s zien van zijn nieuwste project, hij bouwt momenteel aan een houten speedboot met zijn zoon. De lezing zou voornamelijk over sociale media gaan, en na alle foto’s kwamen die ook aan bod. Naar mate hij vorderde met zijn verhaal, werd het de zaal steeds duidelijker, hoe groot de rol is die de sociale media spelen in de samenleving van tegenwoordig. Meneer Crolla was vooral een fan van Twitter werden besproken. Ons leven wordt steeds verder bepaald door alle applicaties. Als je geen Facebook heb dan wordt je niet eens meer uitgenodigd voor verjaardagen! Guido probeerde de studenten ook te laten zien hoe je soms dingen van een hele andere kant kunt bekijken. Als kleine demonstratie moest iedereen opstaan en de riem van zijn of haar broek binnenste buiten door de lusjes halen. Twee vliegen in een klap: niet alleen werd er een ander perspectief getoond, maar ook kon hij er meteen over twitteren #riemmomentje. Het was wel wat jammer dat de lezing eigenlijk niet heel informatief was. Het was een combinatie van demonstraties en verhalen over zijn eigen hobby’s. Het was absoluut niet saai, maar heel veel aantekeningen heb ik niet gemaakt..

7


Mindmap over mijn blog

Een vreemd verhaal...

8


9


BLACKBOXES Deze opdracht is een vervolg op de persersonal DNA test. Uit test kwamen een aantal eigenschappen van jezelf duidelijk naar voren. Daar heb ik er vier van gekozen, en geprobeerd ze weer te geven door middel van kleine zwarte vierkantjes. Different, open-minded, curious en compassionate, zijn de eigenschappen die ik heb uitgebeeld. Ik heb bij veel mensen gezien dat er met de blokjes allerlei figuren werden gemaakt. Ik heb besloten om het juist simpel te laten, en het zo essentieel mogelijk gehouden.

10


MOODBOARDS

11


BRAND DESIGN

Auteur van ‘Brand Design’ en ‘Als jij een merk zou zijn’, eigenaar van de Bataafse Teeken Maatschappij, met twaalf jaar ervaring in branding, met vele succesvolle projecten op zijn naam: Ruud Boer.

Voor het vak Redesign kwam deze befaamde Ruud Boer een lezing geven. Zijn theorieën zijn geformuleerd in een aantal modellen. Hierin zijn een aantal kernwoorden te herkennen. Daarop baseerde Ruud zijn lezing. Allereerst is er het merkinnerlijk. Dit is eigenlijk het DNA van het merk, dit zegt precies waar het merk voor staat en wat het merk te bieden heeft. Het merkinnerlijk kun je vertalen naar 6 begrippen. Merkvisie, merkmissie, merkwaarden, merkpersoonlijkheid, merkbelofte, merk-kernconcept. Vervolgens is het merkuiterlijk erg belangrijk. Dit bevat de beeldtaal van het merk, hoe het merk eruit ziet, en hoe het zich gedraagt. Merkuiterlijk is een visuele vertaling van het merkinnerlijk. Je kunt het 7 aspecten opdelen: zien, voelen, horen, proeven, ruiken, taal en iconen. Tot slot is het merkgedrag van belang. Er zijn 4 groepen van merkuitingen. Hieronder vallen: producten/diensten, externe communicatie, interne communicatie en onderneming. Behalve de voorbeelden die Ruud Boer ter illustratie gaf, is de stof ook gewoon te vinden in het boek, en in de powerpoint. Het was wel erg leuk dat hij het ons persoonlijk kwam uit leggen, dat is natuurlijk altijd interessanter dan uit een boek leren.

12


DESIGN & RECLAME Vandaag kregen we een PowerPoint over design voor de kiezen. We wisten tijdens de les alleen niet dat we ook echt dingen moesten onthouden. Na nog even een rondje sheets, razendsnel kernwoorden neerpennen in een überlelijk handschrift, hadden we hopelijk genoeg materiaal voor een blog. We zullen zien. We kunnen denk ik maar het beste beginnen met de definitie van design. Je denkt misschien bij design aan een interessant vernieuwend product. Echter, ook het proces van totstandkoming hoort hierbij. Het kan dat het ontwikkelde design zo succesvol is, dat anderen er iets kleins aan aanpassen, en zo meeliften op het succes. De uiterlijke kenmerken zijn dan haast niet meer uit elkaar te houden. Het kan ook zijn dat merken in een bepaalde categorie dezelfde uiterlijke kenmerken hebben. Vele vakantielanden hebben bijvoorbeeld logo’s met vrolijke, felle kleuren. Overal kan reclame op; een feit dat je ook uit tekenfilms kan halen, maar het wordt toch even genoemd. Een merkuiterlijk moet het merkinnerlijk uitstralen. Een niet zo voor de hand liggend voorbeeld is het sombere uiterlijk van de site van Allianz. Op het eerste gezicht lijkt het saai, maar voor een bedrijf dat verzekeringen en dergelijke biedt is het juist de bedoeling dat de site betrouwbaarheid en degelijkheid uitstraalt. Vaak zie je in alledaagse reclame dat producten design worden genoemd. Dit is natuurlijk onzin, het gaat namelijk gewoon over goedkope massaproductie. Het tegenovergestelde hiervan is wanneer er van iets maar één is, en dus uniek. Als dit niet vanuit een functioneel oogpunt ontworpen is, dan is het (toegepaste) kunst. Als een merk wil blijven verkopen, zal het met de tijd mee moeten gaan. Tijdens de evolutie van het merk gingen de logo’s van zwart-wit naar kleur, en werden ze steeds gestileerder. Dit ging wel beetje bij beetje, om de herkenbaarheid te behouden. Deze herkenbaarheid is zeer belangrijk, vooral de kleur. In de winkel kiezen mensen namelijk op kleur, ze pakken bijvoorbeeld altijd het rode pak koffie, ervan uitgaande dat dit Douwe Egberts is. Dit is niet zo vreemd, aangezien we gemiddeld in 0.09s een product beoordelen. Het laatste wat ik meekreeg en ook wel de moeite waard is om te noemen: MERK = een netwerk van associaties in de hoofden (en harten) van mensen. Hierbij zijn reputatie, merkbelofte, referentie en consistentie erg belangrijk.

13


Douchen enzo Net wakker

Ontbijten...

Naar school:

ÉÉN DAG IN MERKEN 14

@Ruurlo


Merkinnerlijk MERKVISIE Wat is het toekomstbeeld van de markt en het merk? Onsterfelijk worden als de Queen of Pop.

Mensenmerk analyse - Madonna

MERKMISSIE Hoe is de merkvisie te realiseren? Door zeer controversieel te zijn, vestigt ze de aandacht op zichzelf. Door te choquerende dingen te zeggen of te doen met betrekking tot seks en religie, krijgt ze dit voor elkaar. MERKWAARDEN Wat maakt het merk waardevol? Goede muziek, en net als zijzelf, altijd anders dan anders. MERKPERSOONLIJKHEID Hoe is het merk als mens? Provocerend, controversieel, maar betrokken bij de wereld. MERKBELOFTE Originele muziek. MERK-KERNCONCEPT Grensverleggend. Merkkuiterlijk ZIEN De typerende zichtbare elementen: Modern, fit, modieus en vaak controversieel. HOREN De typerende hoorbare elementen: Haar muziek, pakkende beats, moderne pop. TAAL De taal die het merk spreekt: Aangepast aan de tijd waarin de muziek uitgebracht wordt. ICONEN De typerende personen of karakters: Madonna zelf is natuurlijk een icoon.

15


Dutch Desigin analyse - Marcel Wanders Merkinnerlijk MERKVISIE Wat is het toekomstbeeld van de markt en het merk? Over de hele wereld bekend worden/blijven met zijn creaties. MERKMISSIE Hoe is de merkvisie te realiseren? Door de strakke elegantie van zwart en wit te combineren met moderne versies van de barokstijl. MERKWAARDEN Wat maakt het merk waardevol? Unieke combinatie van stijlen. MERKPERSOONLIJKHEID Hoe is het merk als mens? Bijzonder aardig, charmant en een echt familiemens. MERKBELOFTE Wat belooft het merk? Elegante, vernieuwende interieurdesigns. MERK-KERNCONCEPT Beschrijf het merk in één woord? Zoals hijzelf zei: Moooi

Merkuiterlijk ZIEN De typerende zichtbare elementen Interieur design. Zwart & wit. VOELEN De typerende tastbare elementen Zijn meubels hebben vaak bijzondere structuren. Zoals de ‘Knotted chair’. TAAL De taal die het merk spreekt Modern, maar ook klassiek en sophisticated. ICONEN De typerende personen of karakters Dat is hij zelf.

16


Merk-ik analyse - DharsJ. Merkinnerlijk Merkuiterlijk ZIEN De typerende zichtbare elementen Strakke designs, vaak in zwart/wit gecombineerd met een felle kleur. VOELEN De typerende tastbare elementen Als het kan, reliëf in het drukwerk, velours op de printjes. HOREN De typerende hoorbare elementen Misschien in de toekomst een eigen korte tune. TAAL De taal die het merk spreekt Modern, strak, tikkeltje klassiek. ICONEN De typerende personen of karakters DharsJ.

MERKVISIE Wat is het toekomstbeeld van de markt en het merk? Wereldberoemd worden. MERKMISSIE Hoe is de merkvisie te realiseren? Door precies te weten wat de consument wil, altijd het goede aanbieden. MERKWAARDEN Wat maakt het merk waardevol? Eerlijk, bijzonder, vrouwelijk maar stoer, en natuurlijk een vleugje exotisch. MERKPERSOONLIJKHEID Hoe is het merk als mens? Creatief, eerlijk en diplomatiek. MERKBELOFTE Wat belooft het merk? Vernieuwend. MERK-KERNCONCEPT Beschrijf het merk in één woord? Indrukwekkend.

17


Gestalt, kleurenleer & typografie Vandaag hebben we, jawel, weer iets geleerd. Deze keer ging het over gestalt, typografie en kleur. Oftewel visuele vormgeving. Deze begrippen zijn erg belangrijk als je een logo wilt ontwerpen. Welke kleuren wil ik gebruiken? Hoe vind ik dat mijn woordmerk eruit moet zien? En past dit wel bij het beeldmerk?

Gestalt Het is wel zo makkelijk om bij gestalt te beginnen. Dit is duidelijk een Duits woord, en je kunt het ruw vertalen met ‘geheel’ of ‘vorm’. De gestalt-theorie gaat ervan uit gestalt in design wordt beïnvloed door een aantal samenhangende factoren. Closure. De eerste factor is closure. Als we een complex object voor onze neus krijgen, dan zien we eigenlijk een heleboel aparte kenmerken, maar ons brein kleit daar automatisch een geheel van. Hierdoor kun je ook bij bijvoorbeeld een logo, alleen de essentiële kenmerken te laten zien. De rest vullen we gewoon zelf in ons hoofd aan. Continuance. Dit is de tweede factor. Het is een manier om ervoor te zorgen dat mensen van het ene element automatisch naar het volgende element kijken. Dit kan door typografie met schreef of doordat de letters aan elkaar zijn geschreven. Het kan ook in beeld door diepte te creëren waardoor je vanzelf verder kijkt. Similarity. Hierbij gaat het erom hoe de verschillende elementen eruit zien. Hoe meer de elementen in een logo of iets dergelijks er hetzelfde uitzien, hoe groter de kans dat je het (on)bewust als een groep gaat zien. Als je wilt dat iets dus heel erg opvalt moet je hiervoor oppassen. Proximity. De vierde factor slaat op de afstanden tussen elementen. Door er bijvoorbeeld twee bij elkaar te zetten vestig je daar de aandacht op. Het is ook zo dat proximity-verbanden veel dominanter zijn dan similarity-verbanden. Dit is dus een factor die je goed moet benutten. Alignment. Tot slot is het belangrijk dat je de items die vormgeeft ‘op één lijn zet’. Je kunt dan een lijn trekken langs de onderkant, of door alle middelpunten. Recht oogt prettig: UITLIJNEN dus.

18


Kleurenleer De kleurenleer kun je verbeelden in een model. Johannes Itten heeft deze kleurencirkel ontworpen. Je begint met de drie primaire kleuren. Blauw, rood en geel. Een combinatie van twee primaire kleuren geeft een secundaire kleuren, dit zijn: violet, oranje en groen. Door de secundaire kleuren te combineren krijg je tertiaire kleuren. Later is duidelijk geworden dat de primaire kleuren van Itten niet echt primair zijn, bijvoorbeeld: in plaats van rood moet het meer de kleur zijn die je printer gebruikt. Volgens de kleurenleer van Itten zijn er zeven kleurcontrasten: • kleur-tegen-kleur contrast: dit zijn de zuivere verzadigde kleuren. • licht-donker contrast: hierin zijn de extremen zwart en wit • warm-koud contrast: bijvoorbeeld rood-oranje tegenover blauw-groen • complementair contrast: bijvoorbeeld rood-groen • simultaan contrast: bijvoorbeeld als je oranje met grijs combineert, krijgt het oranje een blauwachtige tint. • kwaliteitscontrast: verzadigd tegenover onverzadigd • kwantiteitscontrast: veel van de ene kleur tegenover minder van de andere kleur.

Typografie Typografie gaat over het vormgeven van de tekst zelf. Moet het bijvoorbeeld alleen maar mooi zijn, dan ziet het er heel anders uit dan wanneer het ook daadwerkelijk goed leesbaar moet zijn. Typografie kan op zichzelf een kunstwerk zijn. Als je het uiterlijk van de tekst wil laten passen bij de inhoud van de tekst moet je o.a. letten op de zetbreedte, lettergrootte, interlinie, regelafstand en letterspatiëring.

19


CLOSURE OPDRACHT

20


DHARSJ. LOGO’S

21


Huisstijl à la DharsJ.

# df076d C=7 M=100 Y=31 K=0

#282828 C=71 M=65 Y=64 K=68

22

#ffffff

# 000000


23


Beeld & geluid museum Hilversum Voor de cursus Redesign moesten we op excursie. Nou ja moeten, eigenlijk vonden we dit helemaal niet erg. We hadden onze excursie ook heel slim gepland op onze vrije woensdagmiddag, zodat we vrijdag de hele dag vrij hadden. Meteen na de redesign-les van die ochtend stappen we (Alyssa, Maarten, Sabre, Sascha en ik) op de trein naar Hilversum. Na zo’n anderhalf uur later zijn we op het mediapark. Tussen alle studio’s staat een fel gekleurd gebouw van glas. De buitenkant, maar ook zeker de binnenkant ademen pure creativiteit. In het gebouw is een bruggetje met een balustrade, met een afgrond die iedereen de rillingen geeft. Als we het museum binnenkomen, heet een vriendelijke mevrouw in een soort van labjas -die dingen geven me de kriebels- ons van harte welkom. Bij het kopen van de kaartjes, horen we dat we geen foto’s in het museum mogen maken. Wel krijgen we een ring met een chip, hierop kunnen we de beelden van onze activiteiten opslaan.

Het volgende op de agenda is een playbacksessie. Op oude liedjes uit Toppop laten we onze beste performances zien. Zo goed, dat zo min mogelijk mensen de filmpjes te zien krijgen. Een paar van de vele kinderen in het museum doen enthousiast met ons mee. Alsof de ruzie van een halfuur terug niet heeft plaatsgevonden. We willen ook graag de nieuwslezer uithangen, maar helaas is er een aantal kinderen voor ons, dus besluiten we dit niet te doen. Verder maken we nog ‘the Truman-show-poster-achtige foto’s, waarbij je hoofd uit talloze kleine fotootjes bestaat. We zien de hele geschiedenis van de radio en tv voorbijkomen en we vermaken ons als dj of vj. Inmiddels loopt het al weer aardig tegen etenstijd. Onze maagjes knorren, en we hebben wel zin in pasta van Julia’s op Utrecht Centraal. Met penne bolognese en een Swirl sluiten we een geslaagde dag af.


DHARSJ

Young, refreshing, talented, elegant and unique. Born in 1991, Sri Lanka. Second name: Priyadharshanee. Think big. Think from the heart.

VERONIQUE WASSING


do een tuin ontwerpendrummen

edelsmid zijn

do

olifant rijden

gek doen

een magazine maken

kungfu

in animatiefilm insprekenlife

mijn eigen huis ontwerpen

prachtig piano & viool spelen

terug naar Sri Lanka

schilderen

to volkswagen for life

een boom omhakkken

auto uitgeven cupcakes maken

life

automonteur zijn

actrice zijn

want twee ton aan een

beter tekenen

things graffiti spuiten

motorrijden achtergrond zangeres zijn reizen circuit rijden kapperscursus

the

photoshop painting leren wraak nemen

piloot worden


think

big think from theheart


‘afscheid

nemen bestaat niet’

30


D dharsj.

Digitaal werkboek  
Digitaal werkboek  

Het definitieve digitale werkboek van VéroniQue Wassing voor Redesign.