__MAIN_TEXT__

Page 44

Tržište

Plodine su danas jedan od vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, sa 82 prodajna mjesta diljem zemlje. Barem jedan supermarket Plodine nalazi se u većim gradovim svih županija, osim u Dubrovačkoneretvanskoj županiji. Najviše prodajnih centara, ukupno njih 16, nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji, a zatim slijedi Istarska županija s trenutno 10 prodajnih centara. Tijekom 2018. godine planira se otvorenje dva nova prodajna mjesta u Hrvatskoj.

Dostignuća

Gledajući poredak retailera u Hrvatskoj prema ukupnim prihodima, Plodine su jedan od vodećih trgovačkih lanaca. Prema rang-ljestvici za 2016. godinu, Plodine su na 3. mjestu retailera u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od 10%. Prateći pozitivne trendove u maloprodaji te osluškujući potrebe i zahtjeve domaćeg kupca, vizija

42

SUPERBRANDS

Plodina je držati korak s modernim europskim standardima trgovine. Cilj je proširenje poslovanja i nastavak ekspanzije, uz fokus na kvalitetu usluge te sretnog i zadovoljnog kupca.

Povijest

Tvrtka Plodine osnovana je 1993. godine u Rijeci, a svoju prvu veću ekspanziju doživjela je 1999. godine, dok je druga značajnija ekspanzija započela 2002. godine. Supermarketi Plodine unificiranog su tipa i u skladu s europskim standardima koji pružaju funkcionalan i ugodan način kupovine. U svakom prodajnom mjestu poštuju se visoko postavljeni standardi kvalitete. Kako bi kupcima osigurali ugodnu kupovinu, bez obzira u kojem gradu i u kojoj poslovnici je obavljali, brojni su čimbenici uključeni u to jedinstveno iskustvo. Tipičan supermarket Plodine proteže se na oko 2.500 m2 i udovoljava najvišim građevinskim i energetskim standardima. Zahvaljujući širokom asortimanu

prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, kupci imaju mogućnost obaviti kupovinu na jednome mjestu, te tako uštedjeti i vrijeme i novac. U supermarketima Plodine na odjelima prehrane i neprehrane kupac doista može pronaći sve što mu treba na jednom mjestu. Standardna ponuda je i caffe bar koji posluje u sklopu supermarketa i kupcima nudi trenutak predaha uz piće po izboru. Supermarketi Plodine imaju vlastita parkirališta s optimalnim brojem parkirnih mjesta, u skladu s prostornim mogućnostima.

Proizvod

U prodajnom asortimanu Plodina prehrambeni proizvodi čine 65% ponude, a 35% asortimana čine neprehrambeni proizvodi koji nude sve potrebne proizvode za kućanstvo: od sitnih kućanskih potrepština, preko kvalitetnog tekstila do električnih uređaja i alata. U kategoriji prehrambenih proizvoda poseban je naglasak na takozvanim svježim odjelima: odjel zelene tržnice, odjel mesa te odjel pekare koji se svakodnevno opskrbljuju svježim artiklima provjerenog porijekla i ispitane kvalitete. U velikom broju supermarketa novitet u ponudi su i samoposlužne pekare koje nude svježe i tople pekarske proizvode. Dugoročan je plan uvesti samoposlužne pekare u sve prodajne centre. Svježina proizvoda najbitnija je odlika odjela zelene tržnice, koji nudi veliki izbor različitog sezonskog voća i povrća, dok je odjel mesa obogaćen ponudom svježe ulovljene i svježe pakirane ribe. Vođeni premisom da osnovne prehrambene namirnice i kućne potrepštine trebaju biti dostupne svima, Plodine nastoje u svoju ponudu uključiti proizvode po povoljnim, a u mnogim slučajevima i diskontnim cijenama. Prilikom pomnog odabira dobavljača Plodine zahtijevaju visoku razinu kvalitete proizvoda, od kontroliranog porijekla do konačnog transporta u objekte. Osobita pozornost pridaje se što većoj zastupljenosti izvornih hrvatskih proizvoda na policama, kojih je iz dana u dan sve više, podjednako od većih i manjih proizvođača. Sedamdeset pet posto asortimana Plodina čine proizvodi domaćih tvrtki, što doprinosi procesu oporavka hrvatskog gospodarstva, a 25% asortimana čine inozemni proizvodi.

Profile for Dhar media

Superbrands Hrvatska 2017-18 book  

Superbrands Hrvatska branding bible 2017-18, Volume VII. An insight into Croatia's strongest brands.

Superbrands Hrvatska 2017-18 book  

Superbrands Hrvatska branding bible 2017-18, Volume VII. An insight into Croatia's strongest brands.

Profile for dharmedia
Advertisement