__MAIN_TEXT__

Page 36

Tržište

Ansambl LADO jedini je profesionalni nacionalni folklorni ansambl. No, unatoč tome i da, kao ustanova u kulturi kojoj je osnivač Republika Hrvatska, nema izravnu konkurenciju, sve veća dinamika tržišta obvezuje na pažljivo odabiranje načina opstanka na tržištu. Zbog sve veće usmjerenosti na tehnološki razvitak i nove, suvremene načine umjetničkog izražavanja, danas se sve više gubi interes za tradicijsku kulturu što je velika opasnost ne samo za LADO, već i za mnogobrojne amaterske KUDove. Upravo je iz tog razloga LADO povećao ponudu raznolikosti svojih nastupa omogućivši samostalne nastupe svojim podbrendovima – Ladaricama, Vokalistima Lada i Orkestru Ansambla LADO. Ustanova se bavi i drugim aktivnostima vezanim uz predstavljanje hrvatske tradicijske kulture, poput izdavanja nosača zvuka, organiziranje radionica, seminara, okruglih stolova, itd. Uz veću prisutnost u medijima i stalnom poboljšavanju vizualnog identiteta, LADO je usmjerio svoju pažnju na organiziranje radionica, edukacija i drugog sadržaja namijenjenog osvještavanju i obrazovanju djece i mladih, njihovih profesora, nastavnika i odgajatelja.

Dostignuća

Iza Lada je 68 godina postojanja, više od 5000 nastupa u najvažnijim svjetskim dvoranama na gotovo svim kontinentima, 31 nosač zvuka koji su osvojili 24 nagrade Porin, te dva DVD-a. LADO je osvojio i mnogo nagrada, poput nagrade Orlando, dvije nagrade Ivan Lukačić - na 44. Varaždinskim baroknim večerima, pet Nagrada grada Zagreba, itd.

Povijest

Nakon Drugoga svjetskog rata pojavile su 34

SUPERBRANDS

se u zemlji mnogobrojne amaterske folklorne skupine, među kojima i folklorna sekcija Omladinskog KUD-a "Joža Vlahović" iz Zagreba pod umjetničkim vodstvom profesora Zvonimira Ljevakovića. Ta je grupa 1947. godine ostvarila zavidan međunarodni uspjeh osvojivši drugo mjesto na prvom Svjetskom festivalu omladine u Pragu, odmah iza poznatog Ansambla Igora Mojsejeva. 11. studenoga 1949. godine, ukazom Vlade NR Hrvatske, osnovan je Državni zbor narodnih plesova i pjesama koji su većinom sačinjavali umjetnici upravo iz „Jože Vlahovića“. Radi se o ansamblu koji danas poznajemo pod nazivom LADO. Pune 24 godine prof. Ljevaković bio je umjetnički voditelj Ansambla LADO, njegov najuspješniji koreograf, autor mnogih folklornoscenskih umjetničkih djela, čija se muzička i koreografska rješenja zasnivaju na autentičnom izrazu i elementima naše narodne umjetnosti. Dr.sc. Ivan Ivančan 1974. godine postaje novi umjetnički voditelj Ansambla LADO. Dr. Ivančan je u Hrvatskoj najpoznatiji etnokoreograf i autor više od dvadeset knjiga o hrvatskoj plesnoj tradiciji. Put koji je zacrtao Zvonimir Ljevaković, a nastavio dr.sc. Ivan Ivančan, slijedili su i drugi umjetnički ravnatelji - Hanibal Dundović, Ivan Ivančan ml., a slijedi ga i Andrija Ivančan (od 2016.). Za glazbenu djelatnost Ansambla osobito su se brinuli u ranijim godinama Božo Potočnik, a poslije muzički rukovoditelji Dinko Fio, Tomislav Uhlik i Bojan Pogrmilović i Dražen Kurilovčan koji, uz povremene vanjske suradnike, danas ravna koncertnim izvedbama Ansambla. Od prosinca 1990. godine LADO s jednakim uspjehom priređuje cijelu seriju koncerata pučke crkvene glazbe, od kojih su najpoznatiji već tradicionalni božićni koncerti u Zagrebačkoj katedrali i korizmeni koncerti u okviru "Pasionske baštine".

Proizvod

Hrvatska je, gledano u svjetskim okvirima, relativno mala zemlja, ali je po ljepoti,

Profile for Dhar media

Superbrands Hrvatska 2017-18 book  

Superbrands Hrvatska branding bible 2017-18, Volume VII. An insight into Croatia's strongest brands.

Superbrands Hrvatska 2017-18 book  

Superbrands Hrvatska branding bible 2017-18, Volume VII. An insight into Croatia's strongest brands.

Profile for dharmedia
Advertisement