__MAIN_TEXT__

Page 32

Tržište

Index.hr je najutjecajniji neovisni medij u Hrvatskoj i internetski medij broj 1 u Hrvatskoj prema godišnjem istraživanju Reutersa za 2017. godinu. Čak 31 posto čitatelja tvrdi da posjećuje Index zbog izraženih jasnih i čvrstih stajališta, 24 posto čitatelja kaže da je najjača strana Indexa zanimljiv sadržaj, njih 20 posto kaže da posjećuje Index zbog točnih i pouzdanih vijesti, a 19 posto čitatelja tvrdi da upravo na Indexu mogu pronaći objašnjenja o kompleksnim pitanjima i događajima. Prema istom istraživanju Reutersa, 55 posto korisnika posjećuje Index barem jednom tjedno, od čega većina korisnika Index posjećuje više od tri puta tjedno. Index je prema ovoj statistici na uvjerljivom prvom mjestu među online medijima u Hrvatskoj. Portal Index.hr čitan je u cijelom svijetu, pogotovo u zemljama s jakom hrvatskom dijasporom. U Hrvatskoj, Index čitaju srednje i visokoobrazovani ljudi, pretežno u urbanim sredinama i to najviše u dobi između 25 i 55 godina. Index mjesečno bilježi prosječno 150 milijuna otvaranja stranica, prema istraživanju Google Analyticsa. Indexove stranice na Facebooku prati više od milijun ljudi.

Dostignuća

Index.hr jedini je hrvatski portal koji je već desetljeće i pol neprestano najposjećeniji ili u top 3 najposjećenija hrvatska portala. Od prvog dana pozicionirao se kao hrabar i odvažan medij za kojeg ne postoje politički niti ekonomski autoriteti, tabui niti svete krave. Index već godinama piše ono čega se ostali boje i to na otvoren, istinit i relevantan način, a čitatelji su to oduvijek znali prepoznati. Pojas zanimanja portala Index.hr je širok – od priča malih ljudi, surove birokracije i nelogičnih zakona, pa do korupcije i bahatosti političke kaste koja dolazi iz svih političkih stranaka, i s lijeve i s desne strane. Također, Index je kroz analize svojih kolumnista kreirao javno mnijenje koje je u

30

SUPERBRANDS

nemalom broju slučajeva rezultiralo smjenom odgovornih ljudi, promjenom zakona ili propisa i propitivanjem odgovornosti. Teme koje je otvarao Index postale bi predmet zanimanja istraga tek nakon šest mjeseci ili godinu dana. Index je često citiran u ostalim medijskim kućama i izvještajima, dok strani mediji vrlo često koriste Index kao relevantan izvor informacija o našoj zemlji. Dobitnik je i ugledne nagrade za promicanje demokracije Miko Tripalo. Index je uvijek rušio tabue te vrlo često prvi, a nekada i jedini, ukazivao na brojne nepravilnosti u društvu. Angažiranim istraživačkim novinarstvom Index. hr doveo je do smjene četiri ministra umočena u afere – što je novinarski uspjeh kojim se ne može pohvaliti niti jedan drugi medij u Hrvatskoj.

Povijest

Index.hr je osnovan u prosincu 2002. godine od strane uredničkog tima predvođenog Matijom Babićem. Vrlo brzo se etablirao kao sinonim za neovisno i odvažno novinarstvo. Svega tri mjeseca nakon pokretanja, Index.hr proglašen je najboljim hrvatskim web-stranicama od strane sva tri informatička magazina u Hrvatskoj, te Nacionala i Jutarnjeg lista. Od prvog dana obilježja Indexa su pisanje bez dlake na jeziku, držanje distance od svih političkih struja, kritiziranje nacionalnih idola bez obzira na kritiku posjetitelja te oštar stav prema vlasti, navijačima, primitivizmu i licemjerju svake vrste, crkvi i gospodarskim moćnicima, bez obzira na cijenu. Posjet Indexu stabilno i neprestano raste kroz sve ove godine, proporcionalno broju ljudi koji imaju pristup internetu.

Profile for Dhar media

Superbrands Hrvatska 2017-18 book  

Superbrands Hrvatska branding bible 2017-18, Volume VII. An insight into Croatia's strongest brands.

Superbrands Hrvatska 2017-18 book  

Superbrands Hrvatska branding bible 2017-18, Volume VII. An insight into Croatia's strongest brands.

Profile for dharmedia
Advertisement