Page 1

3 X KUNSTTRIËNNALE TOERISTISCHE TRENDS TIPS VOOR EEN GESLAAGD 2018


5 VRAGEN VOOR 2018 FRANKY DE BLOCK, GEDEPUTEERDE EN VOORZITTER WESTTOER

Wat is de bedoeling van deze brochure? We willen de sector aan het begin van het nieuwe jaar laten stilstaan bij wat er allemaal aankomt. Nadat je dit boekje neerlegt, heb je vast heel wat tips opgedaan om je bezoeker of klant te inspireren. We zijn immers allemaal ambassadeur van West-Vlaanderen ... Waarom vind je het zo belangrijk om de sector aan te spreken en te inspireren? Omdat er in 2018 heel wat interessants op stapel staat. En omdat de toerist van vandaag nieuwe verwachtingen heeft. Wij moeten dus mee met nieuwe evoluties en trends, zonder onze authenticiteit en kwaliteit uit het oog te verliezen. Wat zijn de prioriteiten van Westtoer voor 2018? Paraat staan voor de toeristische ondernemer ... in West-Vlaanderen. We willen iedereen in de sector helpen om hun verhaal sterker te maken en het nog beter te verkopen naar de bezoeker. Ondersteunen van innovatieve projecten, marketing en communicatie stimuleren, opwaarderen van de toeristische producten en de schouders

2

zetten onder het bestaande toeristische aanbod... het staat dit jaar allemaal op ons programma. We geloven echt in samenwerking tussen publieke en private partners om de consument te inspireren en overtuigen van de vele troeven in WestVlaanderen.

INHOUDSTAFEL PAG

04

inspiratiecongres Westtoer

06

onze bijzondere landschappen

10

op het menu in het Lekkere Westen

18

innovatief toerisme in West-Vlaanderen

24

drie kunsttriënnales

28

communicatie 2018.0

32

100 jaar Wapenstilstand

34

fietsen en wandelen in 2018

42

West-Vlaanderen vanuit de lucht

44

duurzaam toerisme

46

Vlaanderen Vakantieland

48

familievriendelijkheid

Wat wens je de sector toe voor 2018?

56

wat doet Westtoer voor jou

Veel bezoekers, professioneel en persoonlijk succes én plezier hebben in wat je doet. We zitten immers in de mooiste branche en de mooiste regio die er bestaan.

57

kalender voor de sector

58

voorstellen regio's

Grote toppers in 2018? Teveel om op te noemen! De regio’s halen opnieuw alles uit de kast om toeristen een West-Vlaamse topervaring te bieden. De grote afsluiting van onze WO-I 2014-2018 herdenkingscampagne, drie(!) geweldige kunsttriënnales met Beaufort als vlaggenschip aan de Kust, prachtige landschappen en natuur in de kijker, nieuwe recreatieve routes, lokale topgastronomie ... Westtoer staat te popelen om er in te vliegen.


DE 5 TOERISTISCHE TRENDS IN EEN NOTENDOP

1

VIRTUAL-, AUGMENTED REALITY Frederik de Bosschere (In The Pocket)

Virtuele ervaringen worden steeds belangrijker, zeker in de toeristische sector. Je kan kiezen voor een betaalbaar informatief laagje over de werkelijkheid (bv. info over openbaar vervoer, openingsuren musea ... op een kaart) tot volledige virtuele werelden (bv. levensechte historische rondleiding in een stad). Er gaat gegarandeerd een nieuwe wereld voor je open.

2

CIRCULAIRE ECONOMIE Carola Helmendach

(Economische Impuls Zeeland)

“Wij slopen niet, wij oogsten”, vertelde Carola over de circulaire economie. Vooraf grondig nadenken over hoe een materiaal in de toekomst hergebruikt kan worden. Daar gaat het ‘m om. Denk aan het volledig uiteenhalen van een oude bungalow voor een nieuwe module, of het hergebruiken van stof voor nieuw badlinnen. Duurzaam én economisch interessant.

INSPIRATIECONGRES WESTTOER Veel boeiende dingen gezien, getest én geproefd op het allereerste Inspiratiecongres van Westtoer! Dat bleek ook uit de enthousiaste feedback van het publiek. We zetten dus graag even de belangrijkste dingen op een rijtje. En dan gaan we ermee aan de slag natuurlijk. Verderop in de brochure lees je hierover meer.

• Social influencers: 88% • VR/AR en 360°media: 70% • De deeleconomie: 63%

Het congres van 3 oktober wou al wie met toerisme bezig is in West-Vlaanderen prikkelen met enkele belangrijke toeristische trends van nu en morgen. Want innovatie biedt immers nieuwe kansen voor de hele sector!

4

SOCIAL INFLUENCERS Jo Thuys (Sound of C)

4

DE DEELECONOMIE Pieter Van de Glind (ShareNL)

5

FOODPAIRING MET BIER Sofie Vanrafelghem (Sofie’s World)

De meeste bezoekers waren het er achteraf over eens. Bloggers, vloggers en influencers zijn een meerwaarde bovenop de bestaande media. Ze getuigen op een persoonlijke en authentieke manier over je stad, B&B, attractie... Ze spreken nieuwe doelgroepen aan en ... zijn doorgaans betaalbaar.

De inspiratie hing nog in de lucht, na het verhaal van Pieter Van De Glind. Nieuwe online platformen rond food, transport, voertuigdelen, beleving ... zorgen niet alleen voor concurrentie op de markt. Ze bieden overal kansen voor creatieve ondernemers. Online aanwezig zijn én je als lokale ondernemers gezamenlijk organiseren is de boodschap!

Sofie liet ons mee proeven van haar passie voor lokale producten, in het bijzonder streekbier. In het kort: food en bier kunnen samen knetteren, of totaal botsen. Maak dus zeker gebruik van de overvloed aan smakelijke streekproducten én ... durf experimenteren met interessante combinaties.

Met welke thema’s wil de toeristische sector in West-Vlaanderen aan de slag?*

• Foodpairing: 55% • Circulaire economie (cradle-2-cradle): 51%

*cijfers enquête congres

SEC TO R TIP

3

Nog meer inspiratie? Meer weten over de trends die op het Inspiratiecongres aan bod kwamen? Op zoek naar één van de presentaties? Of wil je contact opnemen met een bedrijf van het Experience Lab? Neem een kijkje op www.westtoerinspiratiecongres.be

5


De 10 landschappen van het Brugse Ommeland worden in stijl gepresenteerd in een magazine, op de website en in nieuwsbrieven.

Ontdek de verhalen achter het landschap en de insidertips van de boswachter, beiaardier, B&B-uitbaatster, brouwer ... Met die tips op zak en de uitgewerkte routes trekken fietsers en wandelaars doorheen de landschappen. Een ideaal moment om jezelf én het schilderachtig decor in een selfie te vangen dus… Het is een reis langs het mooiste plekje

aan de Damse Vaart, door diepgroene bossen met historische kastelen, langs magnifieke uitzichten op de polders en de Kust of door vochtige meersen. Tien plekken die elke bezoeker van het Brugse Ommeland in 2018 moét gezien hebben. Vanaf april meer info op www.brugseommeland.be

ONZE BIJZONDERE LANDSCHAPPEN Groene polders zo ver het oog reikt, ongerepte duinengordels, glooiende heuvellandschappen en meanderende waterlopen … onze West-Vlaamse landschappen kunnen steeds bekoren. Het Brugse Ommeland richt in 2018 de blik op haar natuurlijke troeven. Tien geweldige landschappen doen je helemaal wegdromen …

6

Een terugblik op 2017 In 2017 was het allemaal ‘Kastelen en Abdijen ‘ wat de klok sloeg in het Brugse Ommeland. En mét succes. In totaal vonden 127 evenementen plaats. De hoevepicknicks, exclusieve bezoeken achter de schermen, pop-ups en andere trokken meer dan 40.000 bezoekers. En de verhalen zijn nog niet uitverteld. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

7


DRIE GEWELDIGE VERGEZICHTEN AAN DE KUST

De duinengordel van Bredene prachtig natuurschoon waar je uren kan in verdwalen. In Bredene lopen de duinen lopen over in een fijn zandstrand. Heerlijk om te wandelen door de duinen met een machtig zicht op zee.

De zee is altijd een lust voor het oog. Maar op deze bijzondere plekken kan je je echt helemaal onderdompelen in onze knappe kustpanorama’s.

HET MOOISTE PANORAMA VAN DE LEIESTREEK Vanop de flanken van Tiegemberg heb je een prachtig zicht op het glooiende landschap tussen Leie en Schelde. Goed voor 79 meter groen geluk boven de zeespiegel. En het uitzicht wordt binnenkort nog beter. Want Provincie West-Vlaanderen en Westtoer beslisten onlangs om te investeren in een aantrekkelijk uitkijkplatform in Tiegem in het kader van het project ‘Horizon 2025’. (zie ook pagina 42) Meer bijzondere plekken in de Leiestreek: www.toerisme-leiestreek.be

2

1 De Pier in Blankenberge wandelen boven de zee op de pier en genieten van de zon die verdwijnt in zee. Wat je ziet is een fractie van oneindigheid…

3

De Kust bewonderen vanop zee scheep in voor een boottochtje en geniet van het ritme van de zee. Ook populair: varen tot aan het windmolenpark op de Thorntonbank. Bezoekers kijken achteraf gegarandeerd met een frisse blik naar onze Noordzee. www.dekust.be

EEN ONONDERBROKEN HORIZON

DE WEST-VLAAMSE BERGEN EN BEZOEKERSCENTRUM HET HEUVELLAND

De polders van Zuienkerke, Blankenberge en De Haan vormen de Oudlandpolder. Het is een van de laatste regio’s in Vlaanderen waar je een ononderbroken horizon kan zien. Het bijzonder boerenverhaal van het ontstaan van deze polder kan je in 2018 ontdekken op een gratis fietskaart. Bezoekers fietsen langs infoborden met verrassende verhalen en krijgen tips voor leuke stops onderweg.

In de Westhoek pendel je tussen bergen en zee. Vanop beboste heuvels eindeloos turen over het vlakke land met de IJzer en de mooie polders. En dan op ontdekkingstocht door het Westhoeklandschap.

www.brugseommeland.be

Start je bezoek aan Heuvelland in het vernieuwde bezoekerscentrum Het Heuvelland, waar het landschap van de Kemmelberg wordt voorgesteld. Je komt er ook meer te weten over het oorlogsverleden in de kindvriendelijke tentoonstelling ‘Landschap en oorlog: Het Heuvelland 1914-1918’. www.toerismeheuvelland.be

8

9


HET LEKKERE WESTEN Westtoer selecteerde 132 (!) chefs uit het ‘Lekkere Westen’ die potten en pannen vullen met het lekkerste wat de streek te bieden heeft. 100% West-Vlaams dus. Van sterrenchefs tot koks die enthousiast een bistro runnen. Allemaal met een passie voor wat hier geteeld en gekweekt wordt. Deze ambassadeurs van het ‘Lekkere Westen’ worden met een uitgebreide campagne in de kijker gezet en delen meteen ook hun favoriete adresjes. Wij pikten er ééntje uit: Pieter Janssens van ‘Den Heksestoel’ uit Loker.

Westtoer: Pieter, werk je sinds je selectie voor Het Lekkere Westen nog meer met lokale producten? Pieter: “We hebben zoveel uitstekende producten in de nabije omgeving en sinds mijn selectie als Lekkere Westen-chef speel ik dit volop uit. Ik heb mijn bierkaart aangepast met een pagina regionale bieren en lokale biersuggesties. Verder werk ik nauw samen met de Heuvellandse wijnbouwers, de Lovie uit Poperinge en tal van lokale producenten zoals bijv. mijn buren ‘Joie de Chocolat’ die me pralines bezorgen op basis van lokaal bier. Verder zet ik zoveel mogelijk Noordzeevis als bv. ‘mooie meid’ of ‘leng’ op de kaart.”

“Op mijn menukaart prijkt ‘Het Lekkere Westen’-menu. Het is een streekgebonden menu dat wisselt volgens de seizoenen. Een instant topper bij de klanten.”

OP HET MENU IN HET LEKKERE WESTEN Liefhebbers van de lekkere tafel, eerlijke streekproducten en overvloedige keuze aan streekbieren zitten goed in het Lekkere Westen. Nergens is het gastronomisch aanbod zo uitgebreid. Ook dit jaar zetten we onze ambassadeurs van het goeie leven terug in het uitstalraam. Want er staat héél wat lekkers op het menu.

10

11


RONDJE ROODBRUIN

Westtoer: Wat zijn de voordelen van een selectie? Pieter: “Eerst en vooral vind ik het een erkenning voor mijn keuze om te werken met lokale produc(en)ten en het feit dat we gastvrijheid en kwaliteit hoog in het vaandel dragen. Verder is dit uiteraard een fantastische promotiecampagne voor onze regio waar wij ook de vruchten van plukken. Een selectie voor ‘Het Lekkere Westen’ zorgt absoluut voor extra klanten. Je komt in de kijker en dit resulteert in extra persaandacht. Zo ben ik onlangs opgenomen in het nieuwe boek van Sofie Vanrafelghem.”

Nieuwe editie bierevent ‘Rondje Roodbruin’ in 2018 Een tip voor je bezoekers die het betere gerstenat weten te smaken. Brouwerijen ‘De Brabandere’, ‘Omer Vander Ghinste’, ‘Rodenbach’ en ‘Verhaeghe’ zetten samen met Toerisme Leiestreek terug de roodbruine bieren in de kijker. Dit gebeurt tijdens het tweejaarlijks bierevenement ‘Rondje Roodbruin’ dat plaatsvindt op zondag 6 mei 2018. De 4 deelnemende brouwerijen zetten gratis de deuren open van 10u en 18u en voorzien ook randanimatie. Meer info: www.rondjeroodbruin.be

Over de roodbruine bieren

Westtoer: Als Lekkere Westen-chefs ben je ook ambassadeur van je regio... Pieter: “Klopt! Wij zijn vaak het eerste aanspreekpunt. Klanten vragen ons tips over de omgeving. En we zijn dan ook blij om deze te kunnen geven, want een tevreden klant komt terug. Daarom ben ik ook toeristisch infopunt, herdenkingspartner van de Westhoek én heb ik het Q-label. In ons restaurant zijn tal van brochures/magazines aanwezig met toeristische info en ons team is altijd bereid om klanten verdere info te verschaffen.” Westtoer: Jij was ook aanwezig op het Inspiratiecongres. Iets van opgestoken? Pieter: “Zeker. De presentaties over sociale media, foodpairing en 360° beelden zorgden voor de nodige inspiratie. Momenteel zitten we in de fase van vernieuwing van onze website en we denken dat het een goed idee is om 360° beelden en video te integreren.”

3 X VRAAG EN ANTWOORD Wat is je lievelingsbier op je kaart ? Tripel Plukker en Pater Pitte

De Leiestreek wemelt van de brouwerijen: ambachtelijke of iets grotere, oude of jonge... En dat geldt ook voor hun bieren. Je vindt ze in blonde, bruine, zwarte, rode, of zelfs roodbruine variant. Onder die laatste categorie vallen de Vlaamse roodbruine bieren, die erkend zijn als Vlaams streekproduct. Rodenbach vormt hier de bekendste maar is zeker niet het enige bier van deze soort. Ook Vanderghinste Roodbruin, Petrus Roodbruin en Duchesse de Bourgogne doen bij liefhebbers een belletje rinkelen.

Roodbruine arrangementen Heb je leuke ideeën voor een logiesarrangement in het teken van roodbruin bier? Laat het ons dan zeker weten! De arrangementen moeten minstens geldig zijn tussen maart en juli 2018. Bezorg je arrangement via info@toerisme-leiestreek.be en wij zorgen voor de nodige promo.

S EC TO R TIP

Wat zijn je favorieten gerechten op je menukaart ? Gebraiseerde varkenswangetjes in SintBernardus Triple of Noordzeevis met sausje van Watou witbier Welke toeristische tip kan je ons geven als ambassadeur van Het Lekkere Westen ? Wij gaan graag wandelen met de kinderen in natuurdomein Eeuwenhout (Heuvelland) Info : Den Heksestoel, Douanestraat 1, 8958 Loker (Heuvelland) www.denheksestoel.be

SEC TO R TIP 12

Lees het volledige verhaal van Pieter en de 131 andere Lekkere Westen-chefs op www.hetlekkerewesten.be

13


5 X ‘GROTE GOESTING’ IN DE WESTHOEK

1

Weekend van het volkscafé

Op 14 en 15 april 2018 wordt het terug een gezellige boel in de Westhoek en FransVlaanderen. Tal van authentieke volkscafés organiseren activiteiten: optredens, bierproeverijen, voordrachten, volksspelen … www.weekendvanhetvolkscafe.be

Zin om ambassadeur/ infopunt te worden?

3

Horeca-ondernemers zijn onmisbare regio-ambassadeurs voor bezoekers. Daarom worden steeds meer restaurants en cafés in de Westhoek, het Brugse Ommeland en de Leiestreek ‘toeristisch infopunt’. Het is interessant voor de bezoeker en een troef voor je zaak.

Maand van de hopscheuten, Poperinge

Hop vind je niet alleen terug in de brouwketel, maar ook steeds vaker in de kookpot. Tijdens de Maand van de Hopscheuten (maart 2018) serveren 13 Poperingse restaurants verfijnde suggesties met hopscheuten. Verder staat ook een ‘hopscheutenhappening’ op het programma en kan je tijdens verrassende culinaire ateliers zelf de handen uit de mouwen steken op een hopboerderij.

Zin om ook je kennis van de streek in te zetten en toeristen af en toe een streepje info te geven? Dan ben je de ambassadeur die we zoeken! De Westhoek organiseert binnenkort een nieuwe opleiding.

www.hopscheuten.be

4 2

Flemish Food Bash: 29 april 2018 in Bellewaerde

Rock-’n-roll en food. Het zijn al enkele jaren de vaste ingrediënten van het culinair event ‘Flemish Food Bash’. Chef-kok Vincent Florizoone zakt dit jaar af naar Bellewaerde (Ieper) met in zijn kielzog collega-topchefs en een geweldige schare toppers uit de wereld van de muziek, street-art, tattoo en barbiers. www.flemishfoodbash.com

www.facebook.com/lHeritage.Reninge

5

Geïnteresseerde restaurants/cafés kunnen zich melden via veerle.mertens@westtoer.be

IJssalon l’Héritage

Nieuwkomer l’Heritage in Poperinge is een combinatie van ijssalon, streekhoekje en atelier. Het Westhoeklekkers doet je vast watertanden. Zeker een bezoekje waard!

Ook lekker en nieuw

v Brouwerij St.-Bernardus in Watou opent z’n nieuwe brouwerij met eventruimte en ook de Struise Brouwers uit Vleteren zetten hun nieuw duurzaam concept op de kaart.

S EC TO R TIP

Culinair genieten aan de Kust met deze 6 ladychefs Deze gepassioneerde dames staan hun mannetje in de keuken. Ze toveren smakelijke kost op je bord met heerlijke producten uit het Lekkere Westen. Vragen je gasten naar een lekker adresje aan zee? Zoek niet verder. Ontdek meer op: www.dekust.be/nl/inspiratie/vrouwelijke-chefs-aan-de-kust De Panne HUYZE ARMALOT Sandrine Auvray

Zeebrugge

Koksijde Oostduinkerke

TIJDOK

SOLL CRESS

Marianne Pauwaert

Hannelore Vandamme

Koksijde Oostduinkerke

S EC TO R TIP

De Haan Wenduine

Nieuwpoort

8CHEF

YELO

FLAVIE’S TAFEL

Veronique Dewulf

Jessica Vansever

Valérie Ryssen

v Vraag zeker naar de Westhoekbierfietsroutes. v Diksmuide trekt de kaart van ‘kaas en boter’, met een kinderroute, een nieuwe bezoekbaar concept in kaasboerderij Dischhof en andere acties …

14

15


FOODPAIRING MET BIER: 8 TIPS VAN SOFIE VANRAFELGHEM

VIER NIEUWE WEST-VLAAMSE BIEREN DIE JE MOET GEPROEFD HEBBEN

1. Kies een trouwe partner…

Op zoek naar een nieuw biertje om op de kaart te zetten in je zaak? Keuze genoeg, in West-Vlaanderen. Deze 4 nieuwe bieren verlieten in 2017 voor het eerst de brouwzaal.

Beerpairing is als een goed huwelijk tussen bier en food. Kies je voor een gelijkgestemde? Zoek dan smaaktonen die zowel in het bier als in het gerecht zitten en elkaar aanvullen.

2. …of ga voor vuurwerk Een extra dosis lef? Kies een partner waarmee het wel eens botst. De smaken van je bier en je gerecht clashen en dat levert vonken op.

3. Start vanuit je gerecht Bepaal de primaire en secundaire smaken van je gerecht. Is het gerecht vooral zoet, zuur, zout of bitter? Kijk na welke toetsen overheersen, ook bij kruiding en saus.

4. Bouw rustig op

6. Verdeel en heers Zorg dat bier noch gerecht overheerst. Bij een geslaagde foodpairing kan je zowel de smaak van het bier als de bereiding van je gerecht naar waarde schatten.

7. Sweets for my sweet Kies geen bitter bier bij je dessert. De bitterheid wordt door de zoete smaken versterkt en domineert het geheel. Ga best voor een fruitige tripel, fruitbier of donker, zwaar bier.

8. Go with the flow

Hou bij de opbouw van je menu rekening met de smaakintensiteit van de gerechten en het alcoholpercentage van je bier. Start licht en eindig zwaarder.

Respecteer de seizoenen en volg je gevoel. Een sterk gebrande stout met koffietoetsen smaakt beter tijdens de winter, een dorstlessend witbier is top op een zomers terras.

5. Vlees of vis?

Maar …. Gooi de regels af en toe over boord en durf experimenteren.

Witbier en blondjes doen het vaak goed bij vis en krachtige, donkere bieren bij vlees. Maar dit is geen sluitende regel.

SEC TO R TIP

16

De bereiding en kruiding bepalen mee de bierkeuze. Extra tip: combineer nooit een blond bitter bier bij zeevruchten. Dat smaakt minder vers.

Meer tips: www.sofiesworld.be

KUST v Jus de Mer (Jus De Mer, Middelkerke) Eindelijk wordt er terug gebrouwen aan zee! Brouwerij Jus de Mer bevindt zich dichtbij het strand, gevestigd in het oorspronkelijk gebouw van de 19e eeuwse brouwerij Lion D’Or. Het gelijknamige biertje brouwen ze er ambachtelijk met natuurlijke ingrediënten, zonder toevoeging van smaak- of kleurstoffen. Jus de Mer Blond is een artisanaal bier van hoge gisting, met nagisting op de fles. www.jusdemer.be

WESTHOEK v Westhoeker (De Plukker, Poperinge) De Westhoeker is een creatie van het toeristisch concept ‘Rondje Westhoek’. Verwacht je aan een frisse tripel, die wordt gebrouwen met drie verschillende hopsoorten bij hopboerderij en artisanale boerderij ‘De Plukker’ in Poperinge. Dit biertje wordt als geschenk meegegeven met mensen die op rondrit gaan met de VW busjes tijdens ‘Rondje Westhoek. www.rondjewesthoek.be

LEIESTREEK v De Pekker (d’Oude Maalderij, Izegem) Het eerste Izegemse stadsbier werd in 2017 officieel boven de doopvont gehouden. Jef Pirens van d’Oude Maalderij stond in voor de productie van Pekker, een stevige pils van 5,9%. Pekken betekent “tot in de late uurtjes de bloemetjes buiten zetten”. Een toepasselijke naam dus. De Pekker kan onder meer geproefd worden in de eigen estaminet van d’Oude Maalderij. De brouwerij staat ook open voor groepsbezoeken op afspraak. www.doudemaalderij.com

Onze bieren zijn een topproduct om te koesteren. Daar heeft zythologe Sofie ons tijdens het Inspiratiecongres van overtuigd. Vul je gerecht aan met een passend bier en je krijgt gegarandeerd een spetterend resultaat. Met deze tips geraak je al ver…

BRUGSE OMMELAND v De Stinker (Siphon Brewing/ Bryggja/Viven, Damme)

De lekkere brouwsels rollen in Damme de voorbije jaren vlotjes van de spreekwoordelijke band. En voor het eerst stonden drie Damse brouwerijen (Siphon Brewing, Brouwerij Bryggja en Brouwerij Viven) nu sámen rond de brouwketel. ‘De Stinker’ is een amberkleurig ‘Rauchbier’ van 5,5%. De naam verwijst, gelukkig, vooral naar de bijnaam van het Schipdonkkanaal dat door Damme loopt ;-).

17


TOERISTISCHE SECTOR ONTDEKT ‘VIRTUAL REALITY’ Kunnen we terugblikken op 2017 als het jaar waarop Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) in het toeristische landschap zijn doorgebroken? Zo lijkt het wel. Sinds 2015 kent VR een sterke opmars in verschillende domeinen buiten de film- en game-industrie. Een dalende kostprijs, een sterke vooruitgang op het vlak van realiteitsgetrouwe virtuele reconstructies en een betere gebruikerservaring zorgen voor groeiende populariteit in het toerisme. De wervende impact van een intense VR-ervaring wordt al langer door de grote Europese attractieparken ingezet. Denk bijvoorbeeld aan de ‘rollercoaster Alpenexpress’ (Europa Park, Duitsland). De gebruikers van de rollercoaster krijgen bij de start een VR-bril op. Door de bril verandert de wilde rollercoasterrit in een wervelende, avontuurlijke tocht doorheen een fictieve wereld. Een totaal nieuwe dimensie. Andere toepassingen? Bedrijven als Thomas Cook, Mariott, Qantas Airways … zetten VR in om potentiële klanten te laten proeven van de ervaringen die ze kunnen verwachten op hun reisbestemmingen. Bij de toeristische attractie ‘Historium’ in Brugge vaar je met een VR-bril op je hoofd het middeleeuwse Brugge binnen en neem je daarna een duizelingwekkende duik van het Belfort naar de Burg. Een beklijvende ervaring. En in Knokke-Heist kon je deze zomer op virtuele trip door het surrealistische oeuvre van schilder Magritte. De nieuwe technologie opent perspectieven voor ieders budget. Zo vertelde Frederik De Bosschere ook tijdens het inspiratiecongres. Denk aan een ervaring met ‘augmented reality’ waar je, door je eigen smartphone, een interactieve rondleiding krijgt door je hotelkamer. Of check allerlei nuttige toeristische info bovenop het gewone straatbeeld. Eén conclusie: augmented en virtual Reality zijn al lang geen curiositeit meer!

EEN VIRTUEEL BEZOEK AAN ABDIJMUSEUM TER DUINEN

INNOVATIEF TOERISME IN WEST-VLAANDEREN Een huizenhoog cliché: de toeristische sector verandert snel. Maar niettemin terecht, toch? Als ondernemer of toeristische dienst is het belangrijk om mee te zijn. Innovaties bieden kansen om ons aanbod uit te breiden, nieuw publiek te bereiken en duurzamer om te gaan met middelen. Westtoer blijft dus, samen met heel wat West-Vlaamse ondernemers, de kaart van innovatie trekken. Zonder kwaliteit en authenticiteit uit het oog te verliezen.

18

Nagelnieuw: VR in Abdijmuseum Ter Duinen. Eens je er de Virtual Reality-bril op hebt, lijkt het alsof je met een teletijdsmachine in 1490 bent beland. Laat je omverblazen door de architectuur van de kerk of de prachtig versierde handschriften waar je zelf kan door bladeren. Alles werd zo accuraat mogelijk heropgebouwd in een virtuele wereld.

Ook jij kan scoren met 360°

S EC TO R TIP

Gemakkelijk, aantrekkelijk en betaalbaar: 360°-beelden. Jouw online foto’s inspireren niet alleen klanten, ook een goede score in Google hangt er van af. Zo gaat de zoekmachine bijvoorbeeld steeds meer op zoek naar 360°-beelden. Om je hierin te helpen maakt Westtoer begin 2018 met enkele kwaliteitsvolle leveranciers een raamakkoord. Kwestie dat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken. Wil jij hier gebruik van maken? Laat het ons weten via marketing@westtoer.be

19


SEC TO R TIP

Surf mee op het DNA van de Kust Samen met ondernemers werd recent het ‘DNA van onze Kust’ vertaald naar vier aantrekkelijke verhaallijnen. Deze verhaallijnen bieden leuke kapstokken om jouw zaak mee te promoten. Interesse? Vraag dan het gloednieuwe kustmagazine (maart 2018) op of kom in 2018 naar één van onze Kustcafé’s. Meer informatie via eline.brutyn@westtoer.be

De interieurcoaches schuimen de Kust af Een likje verf, nieuw interieur of een volledige verbouwing van je zaak gepland? Vraag dan zeker raad aan onze interieurcoaches die je in het najaar van 2018 aan de Kust vindt. Je doet vast en zeker enkele leuke ideetjes op om er een groot succes van te maken. Meer informatie via iris.vanderborght@westtoer.be

NIEUW EN INNOVATIEF Nieuw Wielermuseum in Roeselare Het Nationaal Wielermuseum in Roeselare wordt in een nieuw jasje gestoken. De heropening is voorzien tegen de zomer van 2018. Het vernieuwde museum omvat niet alleen een gerestaureerd monument, maar ook een stukje nieuwbouw. Dit moet de museumtuin volledig tot zijn recht laten komen door er een echte verblijfsplek voor bezoekers van te maken. Met douches, een wielercafé en geïntegreerd toeristisch onthaal wordt het museum hét start- of eindpunt voor tal van fietstochten en-routes. Een hotspot voor fietsliefhebbers dus. Ontdek binnenkort meer op: www.wielermuseum.be

20

Uniek ‘Bierhotel’ in Oostende

Nieuw Yper Museum, Ieper

Café ’t Botteltje in Oostende is al jaren een begrip bij bierfanaten. Je kan er, hou je vast, van ruim 300 bieren proeven! En vanaf nu kan je er ook meteen verblijven in het bijhorende hotel. Hotel ‘t Botteltje biedt kamers die allemaal in het teken van bier staan. Kwestie dat bezoekers na een duik in het gerstenat vlotjes de weg naar bed terugvinden.

Ieper torst al meer dan duizend jaar woelige geschiedenis met zich mee en kwam steeds weer op zijn pootjes terecht. In het Yper Museum beleef je de tocht van Ieper door tien eeuwen. Het Yper Museum wordt de plek van de Ieperling. Museum van de stad én de prachtige streek daarrond. Want de historie is ook die van de Westhoek. Ontdek het vanaf juli 2018! www.ypermuseum.be

DE DEELECONOMIE MAAKT JE ONDERNEMING FUTURE-PROOF! Nederlander Pieter van de Glind (ShareNL) kent als geen ander de impact van de deeleconomie op het toerisme. Hij blikt na het inspiratiecongres van Westtoer even terug… Westtoer: Waarom zou een gewone ondernemer inzetten op deeleconomie? Pieter: “De deeleconomie biedt kansen om de eigen bedrijfsvoering winstgevender, duurzamer en socialer te maken. Investeringen in nieuwe goederen kunnen omlaag als een lokale ondernemer de reeds bestaande capaciteit in de omgeving beter benut. Andersom kan een ondernemer meer verdienen aan de eigen goederen en activa door deze te vermarkten via deelplatformen. Door zaken die je niet dagelijks nodig hebt te verhuren of te delen met andere ondernemers kan je flink besparen. Grote kansen op dit vlak zijn te vinden in ruimtes in hotels en restaurants die niet de hele dag benut worden. Of parkeerplaatsen waarop auto’s de hele dag stil staan. Daarnaast kunnen ondernemers het eigen aanbod uitbreiden door gebruik te maken van de deeleconomie. Denk aan een hotel dat ook kamers of huizen van buurtgenoten verhuurt, zoals bijvoorbeeld Room Mate Hotels. Op zo’n manier vergroot je niet alleen je aanbod tegen lage kosten, maar leer je ook een nieuw klantensegment kennen. Inspelen op de deeleconomie maakt jouw onderneming future-proof. In een toeristisch gebied waar de deeleconomie floreert blijven gasten langer, geven gasten meer uit en raden ze de ervaring eerder aan.” Westtoer: En dan is ‘online zijn’ natuurlijk belangrijk als toeristische ondernemer? Pieter: “Een alsmaar groeiende groep klanten komt binnen via online kanalen. Online is de nieuwe voordeur voor de klant en dus

een must. Maar online markten neigen naar monopolisering. Online zijn is dus niet genoeg, je moet ook zelf vorm geven hoe die online wereld eruit ziet. En alleen red je het hier niet. Ondernemers uit toeristische regio’s moeten samenwerken om een plek te verwerven in de online wereld. Bijvoorbeeld een website en app van en voor de regio. Een flinke uitdaging maar als dit lukt kunnen de lokale ondernemers samen met de lokale samenleving en politiek de toekomst zelf vormgeven.” Westtoer: Wat zal de rol/het belang van de deeleconomie in toerisme zijn binnen 5 à 10 jaar? Pieter: “De deeleconomie, en dan vooral het ten volle benutten van de capaciteit die je hebt, wordt cruciaal. Succesvolle spelers zullen op basis van real-time data zowel de eigen middelen als de middelen die via deelplatformen lokaal beschikbaar zijn, optimaal inzetten om de klant tevreden te stellen. Komt een reiziger 100 euro te kort voor een weekendje Oostende? Rij dan mee met een stadgenoot voor Blablacar en je bespaart 185 euro op je reiskosten. Is er plots nog een kinderbedje nodig? Dan leent het hotel dat bedje via Peerby van een buurtgenoot. De rol van de deeleconomie wordt de komende jaren alleen maar groter. De ondernemers die hier in mee gaan zullen de markt domineren. Waarom? Omdat zij simpelweg in staat zijn om tegen lagere kosten, betere service te bieden.”

21


LOGIES VAN DE TOEKOMST Om te kunnen inspelen op nieuwe trends en concepten pakte het provinciebestuur WestVlaanderen in 2016 uit met het subsidiereglement voor de ‘Toeristische Impulsen’. In 2017 reserveerde de Provincie West-Vlaanderen 0,5 miljoen euro ter ondersteuning van de private logiessector. 32 projecten ontvangen een subsidie. Enkele interessante trends uit de subsidiedossiers:

v Van camping tot glamping

1

De huidige kampeertoerist verwacht steeds meer charme en beleving. En de kampeersector speelt hierop in. Zo zal Hoeve Rode Duifhuize (Zwevegem) een kleinschalige hoevecamping oprichten. Camping De Nachtegaal (1) (Westouter) investeert verder in kwalitatieve, groene inrichting en toffe speelnatuur. Sommige ondernemers zetten verder in op ‘luxe kamperen & beleving’. Vakantiewoningen Aan De Vleterbeke (2) (Vleteren) & ’t Zeugekot (Alveringem) installeerden stoere, bemeubelde, safaritenten. Vakantiewoning De Douvevallei (3) (Westouter) en Verblijfpark Oase (De Haan) zetten dan weer in op deze trend door houten slaap-POD’s te installeren.

3

2

22

v Het belang van een

uitgepuurd concept

Beleving is hét buzzword van de toekomst! De toerist is op zoek naar een unieke belevenis. Dus zorg dat je niet krèk hetzelfde concept van je buurman hebt. Bepaal je doelgroep en speel er op in. B&B SeaNat (Koksijde-Oostduinkerke) richt zich bv. volledig op het naturistenpubliek en biedt wellness, het hele jaar door. Vakantiehoeve De Torreele (Koksijde-Oostduinkerke) zet in op families met kinderen, met een ingerichte speelschuur. Vakantiewoning De Wulpenbrug (Koksijde-Oostduinkerke) richt zich dan weer op gasten met een beperking met een belevingstuin die alle zintuigen prikkelt.

Of puur je thema helemaal uit. Hotel Focus - 4 (Kortrijk) zet bijvoorbeeld verder in op het kunstenaarsthema. Niet enkel in de kamers, die ingericht zijn door lokale kunstenaars, maar ook in de ontbijtruimte, atelier … Circus Les Pommiers (Nieuwpoort) combineert thema én glamping. Families zullen kunnen logeren in pipo-wagens (woonwagens), volledig ingericht in circusthema. Op het centrale binnenplein komt een grote circustent die dienst doet als polyvalente ruimte.

4

v Verkoop je verhaal Ook het verhaal van jouw pand kan misschien beleving creëren. Atelier Hortense (Poperinge) bouwt een oude maalderij om naar toeristisch logies, maar met behoud van heel wat originele, industriële elementen. Vakantiewoning Cottage De Vinck (5) (Ieper) verbouwt een oude noodwoning uit 1919 naar een vakantiewoning om, maar als in ‘de tijd van toen’: zonder stromend water, badkamer, elektriciteit. Er is echter een nooddeur, die leidt naar een bijgebouw met alle nodige comfort. Wie durft de uitdaging aan? Meer info over de subsidies en een overzicht van alle projecten is te vinden op: corporate.westtoer.be/nl/provinciaal-reglementvoor-de-toeristische-impulsen

5

23


1 I BEAUFORT

De zesde editie van Beaufort, de kunsttriënnale aan de Kust, vindt plaats van 30 maart tot 30 september 2018. Curator is Heidi Ballet. Centraal staan 18 monumentale kunstwerken in 9 kustgemeenten en een rits aan activiteiten. Bedoeling? Zorgen dat een breed publiek gratis kan genieten van kunst in een uniek kustdecor.

Curator Heidi Ballet: “Mensen die aan de kustlijn wonen hebben vaak een wereldbeeld dat beïnvloed is door de wereld achter de horizon. Tegenover dit internationalisme wordt het karakter van de regio bepaald door een lokaal gegeven: de dappere vissers die dagelijks de Noordzee trotseren. De projecten van Beaufort spelen met deze tegenstellingen die een voedingsbodem vormen voor avontuur, surrealisme en anarchie.

3 X KUNSTTRIËNNALE IN WEST-VLAANDEREN In 2018 komt de cultuurliefhebber meer dan ooit aan z’n trekken in West-Vlaanderen. Met maar liefst drie(!) grootse kunsttriënnales is onze provincie een unieke bestemming om hedendaagse kunst te ontdekken. Beaufort, Triënnale Brugge en Play Kortrijk zijn de cultuurtoeristische toppers in 2018. Een uitgelezen kans voor de sector om dit jaar bezoekers te inspireren.

24

Tijdens deze zesde editie werken de kunstenaars rond het vrijdenkende karakter van de Kust. Die specifieke sfeer van de Belgische Kust is bijvoorbeeld aanwezig in het surrealisme van James Ensor en trok mensen aan zoals de muzikant Marvin Gaye en de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig. Er is aan de Kust een open geest met een vleugje anarchie die tot de dag van vandaag voelbaar is. “

Beaufort kiest voor een beperkt aantal kunstenaars die de sterke en unieke kwaliteiten van Beaufort in de verf zetten: het decor van de zee, laagdrempeligheid voor allerlei bezoekers en de spreiding van de werken over de kustlijn. Met permanente werken bouwen we verder aan een kwalitatief beeldenpark aan zee dat ook in de toekomst nog meer toeristen kan aantrekken.

MEE VOLGEN WAT ER ALLEMAAL OP HET PROGRAMMA STAAT?

www.beaufort2018.be www.facebook.com/Beaufort2018 instagram.com/beaufort2018 info@beaufort2018.be

#beaufort2018

25


Kunstenaars Beaufort 2018

de

ne

en st

e -W

e t e rk rk eis ke e n -H i lke D e u e d kk E) td ne id ui (B ne os no M d e s K O t e y en ed K) or nd R) de Th Br (D -W po te (F sij ) ld s n r k w u a T a o e o le S ar to eu gg øl Ha )K ) O a (E H ur Ni e ru M E B o & ) b v D B e F G ( r ) ee ko ro r( is DK te et its ço r( de CN E) Z bb m uy ( v e n y n r S i a e e D G (B en No Ga Fr fD de on aB or ja Zh ne t an t n s a i m u a y X R Sti Ro N K Je Jo Si n Pa

Locatie nog niet bekendgemaakt Kader Attia (FR) Guillaume Bijl (BE) Edith Dekyndt (BE) Jason Dodge (VS) Anne Duk Hee Jordan (DE/KR)

Iman Issa (EG) Basim Magdy (EG) Frederik Van Simaey (BE) Leon Vranken (BE)

Creatief met Kunst. Chocolatier Olivier Willems liet zich inspireren door ‘Rock Strangers’. Olivier Willems: “Ik deed mee aan een wedstrijd over ‘de Belgische praline van morgen’. Toen ik op een terrasje zat te kijken naar kunstwerk ‘Rock Strangers’ (4e editie Beaufort) vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Ik ging meteen aan de slag met mijn ‘Poppolou Rocks’. De naam en vorm verwijzen naar de Rock Strangers op de zeedijk en het Oostendse Poppoloubier. Bitter, zuur, zout en exotisch: het komt allemaal samen in deze praline met Poppolou, karamel, zeezout en Açai bessen. Het juweeltje won ondertussen de prijs voor beste Belgische praline van morgen en bezoekers komen van overal om ze te proeven.”

SEC TO R TIP 26

2 I TRIËNNALE BRUGGE 2018: LIQUID CITY |VLOEIBARE STAD De tweede editie van de Brugse triënnale haakt in op het thema van 2015: de stad als megapolis. Alleen gaat het nu nog een stapje verder: hoe flexibel / vloeibaar kan een historische stad als Brugge zijn in een tijd waar niets nog zeker lijkt? Internationale kunstenaars brengen van 5 mei tot 16 september 2018 hun interpretatie van de ‘vloeibare stad’. Ze laten zich inspireren door het water dat de stad doorkruist en omringt en brengen knappe hedendaagse kunst en architectuur in een prachtig historische kader. Het kunst- en architectuurparcours (15 werken) wordt aangevuld met een boeiend randprogramma en een nieuw URB EGG-café. Ontdek meer op www.triennalebrugge.be

3 I TRIËNNALE KORTRIJK: PLAY Ook Kortrijk wordt deze zomer het speelterrein voor liefhebbers van hedendaagse kunst tijdens het uniek stadsfestival ‘PLAY’ (23 juni -11 november 2018). Tal van kunstwerken op diverse binnen- en buitenlocaties in Kortrijk nodigen de bezoeker uit om de stad, zichzelf en de maatschappij te herontdekken op een speelse en interactieve manier. Een laagdrempelig festival dus, maar met beeldende kunst op hoog niveau. Priscilla Monge vraagt zich bijvoorbeeld af wat we doen als de spelregels gebroken worden? Wat gebeurt er wanneer je voetbal moeten spelen op een veld vol heuvels die tot een halve meter hoog komen? Lawrence Weiner zet je dan weer aan tot nadenken met een groot hinkelspel in de straten waarbij je met iedere sprong een statement inneemt. Tijdens het stadsfestival grijpen een 40-tal kunstenaars actief in middenin de publieke ruimte. De stad wordt dus de speelplaats van de bezoeker. Een aantrekkelijk concept voor jong en oud. Ontdek binnenkort meer op www.playkortrijk.be

Kunsttriënnale Beaufort staat garant voor heel wat extra bezoekers aan de Kust. Een buitenkans om er als toeristische sector op in te spelen. Heb jij leuke ideeën? Laat ons weten hoe jij met Beaufort aan de slag zal gaan in jouw zaak via info@beaufort2018.be. De leukste voorstellen komen op www.beaufort2018.be.

Nog meer cultuurtoeristische projecten en events? Neem een kijkje op de regionale websites www.dekust.be – www.brugseommeland.be www.toerisme-leiestreek.be – www.toerismewesthoek.be.

27


COMMUNICATIETRENDS VOOR 2018 1

Personalisatie

S EC TO R TIP

Mensen worden overspoeld met prikkels. Stem dus de inhoud van je communicatie (website, nieuwsbrieven, social media …) nog meer af op je doelgroep.

2

Nieuwe privacywetgeving Vanaf 25/05/18 is er een nieuwe Europese privacywetgeving (GDPR). Don’t panic. Wees transparant wanneer je persoonsgegevens bewaart (bv. mailinglijsten, klantenbestanden) en zorg dat je de nodige toestemmingen hebt.

3

Video video video Video is de snelst groeiende advertentievorm. Men schat dat in 2019 70% van de inhoud op sociale media uit video/ animatie/virtual reality/augmented reality … zal bestaan!

4

Authentiek online Online marketing moet authentiek zijn. Nep (=stock) beelden hebben afgedaan. Populaire bloggers of influencers die actief zijn op sociale media bieden hier soms een meerwaarde. Met een echte geloofwaardige getuigenis of een mooie authentieke foto bijvoorbeeld. Of maak gewoon zelf enkele mooie beelden en gooi het online.

5

Mobiel Zie ook 2017. 80% van alle actie op social media gebeurt via telefoon. Zorg dus dat je communicatiecampagne mobiel is. En je website ook.

COMMUNICATIE 2018.0 Communicatie evolueert razendsnel waardoor sommige trends aan je voorbij gaan. En dat mag ook. De gulden regel: blijf authentiek, ook in je communicatie! Maar met enkele extra tips geraak je al een heel eind …

28

29


INSTAGRAM IN 5 TIPS Heb je al een Instagram-account? Het is super populair in de toeristische sector om mensen te inspireren. Hoe? Heel eenvoudig. Trek regelmatig een foto met je telefoon, bewerk in 1-2-3 met Instagram, posten en hop… je kan tot +700 miljoen potentiële bezoekers bereiken. Meteen aan de slag dus? Lees eerst eens deze tips:

1

Consistent maar afwisselend communiceren

Zorg, met mate, voor afwisseling qua kleur, thema en vorm om mensen te blijven boeien. Een rode draad qua kleur/filter … maakt het geheel herkenbaar.

2

Maak keuzes én en planning

5

Voeg de locatie toe aan je foto

4

Maak de link met andere sociale netwerken

www.westtoer.be www.instagram.com/westtoer www.dekust.be www.lelittoral.be www.belgischekueste.be www.belgiancoast.co.uk www.facebook.com/dekust Brugse Ommeland www.brugseommeland.be www.facebook.com/BrugseOmmeland

Persoonlijke getuigenissen werken altijd. Leen je account uit aan een bekende bezoeker, een andere influencer of een local. Die trekt mooie foto’s van zijn of haar bezoek en zorgt ervoor dat jouw account meer zichtbaarheid (en volgers) krijgt.

Toerisme Westhoek www.toerismewesthoek.be www.facebook.com/ToerismeWesthoek Toerisme Leiestreek www.toerisme-leiestreek.be www. facebook.com/ToerismeLeiestreek

2

Met je telefoon kan je op Instagram eenvoudig je locatie toevoegen aan een foto. Doen! Het is extra toeristische info, werkt inspirerend voor de gebruiker en mensen vinden je zo terug.

3

Waarom niet cross-posten op Facebook of op Twitter. Met Instagram kan het automatisch als je je account eraan linkt. Je krijgt meer mensen op je instagrampagina én kan je geweldige plaatjes breder verspreiden. Overtuigd? Wij alvast wel. Je vindt ons sinds kort ook terug op Instagram.com/westtoer

30

Westtoer

S EC TO R TIP

De Kust

Laat je Instagram kapen!

Je hoeft echt geen 5 foto’s per dag te posten. Liever niet zelfs. Want de gebruikers van Instagram zullen ze niet allemaal te zien krijgen. Kies mooie foto’s die jouw boodschap uitdragen en post die een paar keer per week (of maand). Maak een planning.

3

1

Volg onze online kanalen en deel naar hartenlust de leukste tips …

Een greep uit het aanbod:

Het Lekkere Westen

Kies voor je promotie gratis uit duizenden topfoto’s van de streek!

www. hetlekkerewesten.be www.facebook.com/HetLekkereWesten

Westtoer beschikt over een mediabank met meer dan 20.000 beelden! Mooie foto’s die onmisbaar zijn wanneer we onze regio’s in de picture zetten. Als lokale overheid of toeristische ondernemer kan je in jouw promo kosteloos gebruik maken van beelden uit die mediabank! Surf naar media.westtoer.be en login met je UIT-ID (vrij aan te maken). Op het sectorportaal vind je niet alleen Het sectorportaal: jij beslist zélf hoe je zaak op inspirerende informatie en tips voor jou, als toeristische ondernemer. Het is ook dé weg onze websites verschijnt

om de belangrijkste info over je onderneming te beheren zodat deze correct op onze website verschijnt. Zorg dus dat je basisgegevens, teksten en sfeerfoto’s steeds up-to-date zijn. Inloggen met UIT-ID is een makkie: win.westtoer.be

31


1918-2018: 100 jaar Wapenstilstand Er staat veel te gebeuren in 2018 in het kader van 100 jaar Wapenstilstand. GoneWest, de artistieke herdenking van WO-I door de Provincie, programmeert verschillende evenementen in de zomermaanden van 2018. De laatste editie wordt ingezet met Waterfront en sluit af met een 12-uur durende Vredesmanifestatie ‘Peace to the World’ in een regie van Wim Opbrouck op zaterdag 25 augustus in Ieper. En ook de Herdenkingspartners WO-I in de Westhoek worden actief betrokken bij het herdenkingsaanbod 2018.

Nieuw UNESCO-Werelderfgoed in West-Vlaanderen in 2018? Vlaanderen werkt momenteel aan een erkenning van een selectie van militaire begraafplaatsen en monumenten in de Westhoek als UNESCO-Werelderfgoed. Deze eretitel is vooral een waardering van het unieke karakter van deze plekken. Beslissing valt in de zomer van 2018.

100 JAAR WAPENSTILSTAND In 2018 wordt in de hele wereld 100 jaar Wapenstilstand herdacht. Ook West-Vlaanderen en de Westhoek maken zich op om het laatste jaar van de eeuwherdenking ‘100 jaar Groote Oorlog 20142018’ gepast af te sluiten.

Waterfront: 21km hoop Op 29 juni vormen 6.000 mensen een 21 kilometer lange ketting van de havengeul in Zeebrugge tot de havengeul in Oostende. Dit Waterfront opent de vijfde en meteen ook laatste editie van GoneWest. De Waterfronters houden een bootje vast op het water en pennen er een hoopvolle ‘boot’-schap op voor de toekomst. Het evenement wil de aandacht vestigen op de toekomst, hoop, verzoening, vergeving en het herbeginnen als mensheid na een catastrofe. Inschrijven voor dit unieke event kan vanaf 20 februari. Meer info: www.gonewest.be/nl/gonewest/waterfront Wist je dat… de Westhoek tussen 2014 en 2016 al 1.750.000 WO-I herdenkingstoeristen verwelkomde? Er bezochten heel wat Vlaamse herdenkingstoeristen de Westhoek, maar iets meer dan de helft kwam uit het buitenland, vooral Britten maar ook Nederlanders. Sinds 2016 combineren steeds meer mensen hun bezoek aan een Wereldoorlog I site met bezienswaardigheden en activiteiten die los staan van de herdenking.

Indrukwekkende Land-Art: Coming World Remember Me De 600.000 slachtoffers van WO-I in België worden herdacht met evenveel beeldjes die worden uitgestald in Provinciedomein De Palingbeek in Ieper. De kleisculpturen werden de voorbije jaren gemaakt tijdens talloze workshops. Resultaat: een indrukwekkende land-art installatie die ons herinnert ons aan de zinloosheid van oorlog. De 600.000 beeldjes krijgen een plaats tussen twee grote kunstwerken van kunstenaar Koen Vanmechelen. ‘Coming World Remember me’ is vanaf 30 maart 2018 gratis te bezoeken in De Palingbeek, het voormalige ‘niemandsland’ van de frontzone rond Ieper. Zeker een bezoekje waard! Meer info: www.flandersfields.be - www.comingworldrememberme.be

32

33


VERNIEUWING STADSEN ERFGOEDWANDELROUTES Liefhebbers van architectuur en erfgoed worden ook in 2018 verwend. Zo zal Westtoer de bestaande erfgoedwandelroute in Roeselare omvormen tot een gloednieuwe stadswandelroute en komt er na de uitgebreide Leiewerken een nieuwe stadswandelroute in Wervik. De stadswandelroutes krijgen een handige kaart met korte beschrijvingen van de bezienswaardigheden en de interessantste plekjes en worden bewegwijzerd met metalen klinknagels. Weer een extra reden voor toeristen om beide plekken te bezoeken. Stads-en erfgoedwandelroutes zijn recreatieve en educatieve routes waarin architectuur, stadsontwikkeling en erfgoed worden geïntegreerd. De wandelaar ontdekt het historische centrum van een stad en ervaart hoe stad en architectuur vandaag de dag evolueren. Beide realisaties zijn voorzien midden 2018.

ENKELE CIJFERS …. In 2017 werden bijna 5.000 kaarten van stads- en erfgoedwandelroutes verkocht. De meest populaire was de Erfgoedwandelroute in De Haan, met 880 kaarten.

FIETSEN EN WANDELEN IN 2018 Wandelen en fietsen blijven toeristische toppers in WestVlaanderen. Kan ook moeilijk anders met meer dan 1.500 kilometer West-Vlaamse wandelnetwerken en 3.180 fietsnetwerkkilometers die je langs de mooiste plekken van onze provincie brengen. En in 2018 komt er alleen nog maar méér moois bij.

34

NIEUWE WANDELROUTE DAMME-OOSTKERKE In maart 2018 komt er een nieuwe wandelroute van 11.7 km doorheen het weidse polderlandschap van Damme en Oostkerke. Je wandelt via bomenrijen, historische dijken en kaarsrechte kanalen van Damme naar het pittoreske Oostkerke en terug. Andere bezienswaardigheden langs de Damse Vaart wandelroute zijn natuurreservaat Romboutswerve, de site van het Verbrand Fort, het kasteel en de molen van Oostkerke, de Siphon en de Damse Vaart. En als kers op de taart ontdek je ook de stadswallen en het historische centrum van Damme. Geen tijd voor verveling dus.

35


OP VERKENNING OP HET GLOEDNIEUWE WANDELNETWERK ‘VELDEN EN MEERSEN’ Nog meer wandelplezier. Vorig jaar werd het al aangekondigd, en nu leggen we er de laatste hand aan: een nagelnieuw wandelnetwerk in het Brugse Ommeland. Het netwerk ‘Velden en Meersen’ telt 115 prachtige wandelkilometers in de groene regio ten oosten van Brugge en delen van Damme, Beernem en Oostkamp. 86 knooppunten verbinden schilderachtige paden dwars door de Assebroekse Meersen, domein Ryckevelde en het Beverhoutsveld. En ook de Gemene-en Loweiden en de 21 meter hoge Oedelemberg vormen het knappe decor van dit wandelnetwerk. Fraaie dorpjes verankeren het netwerk in de streek en vormen de toegangspoorten tot het wandelnetwerk. Het netwerk wordt eind april 2018 geopend en de wandelnetwerkkaart is daarna beschikbaar via onze webshop: shop.westtoer.be

BELEEF DE KOERS BIJ ONS West-Vlaanderen blijft ook in 2018 de ideale uitvalsbasis voor de Vlaamse voorjaarskoersen. Meer info vanaf 10 februari op www.beleefdekoers.be De toppers zijn weer allemaal van de partij en duizenden kijkers langs Vlaamse wegen vast ook. Om te noteren in je agenda:

ENKELE CIJFERS …. In 2017 werden meer dan 11.000 wandelnetwerkkaarten verkocht. De Kustwandelroute, Heuvelland en Westkustduinen spanden hier de kroon.

36

24 februari

Omloop Het Nieuwsblad

25 februari

Kuurne – Brussel - Kuurne

4 maart

Dwars door West-Vlaanderen

16 maart

Handzame Classic

20 – 22 maart

3-Daagse De Panne-Koksijde

23 maart

E3 Harelbeke

25 maart

Gent-Wevelgem

28 maart

Dwars door Vlaanderen

1 april

Ronde van Vlaanderen

8 NIEUWE ‘LEIESTREEK LUSJES’ Goed nieuws voor wie de Leiestreek wil verkennen. In maart komen er 8 nieuwe (gratis) ‘Leiestreek Lusjes bij. Twee fietsroutes (vanuit Roeselare en Waregem) en zes wandelroutes (vanuit Bellegem, Bossuit, Gijzelbrechtegem, Otegem, SpiereHelkijn en Tiegem). In 2018 staan de routes in het teken van ‘verrassende plekjes’. Fietsers en wandelaars wijken af van de platgetreden paden en ontdekken pareltjes die toch op de wandel- en fietsnetwerken liggen. Meer info op: www.toerisme-leiestreek.be/doen

37


FIETSEN EN WANDELEN IN CIJFERS Route- en netwerkkaarten Fietsen en wandelen in West-Vlaanderen is populair. Dat blijkt ook uit de verkoop van recreatieve kaarten. v Na lancering van het nieuwe fietsnetwerk in 2016 werden al meer dan 180.000 kaarten verkocht

BOEIENDE FIETS- EN WANDELVERHALEN Westtoer publiceert in 2018 een reeks fiets- en wandelverhalen van West-Vlaming Marijn Follebout, journalist en blogger. Wie op zoek is naar leuke ideeën voor een fietsof wandeltocht komt door deze campagne vlotjes op onze websites terecht.

Westtoer kiest dus steeds voor authentieke en inspirerende verhalen. Want ‘content is king’. Mooie inhoud, boeiende verhalen, echte getuigenissen op maat van de bezoeker zijn populair. En het helpt je om vlotter gevonden te worden door Google.

v Sinds 2015 gingen al meer dan 12.000 ‘14-‘18 fietsroutekaarten de deur uit v In 2017 gingen meer dan 10.000 gewone fietskaarten over de toonbank Een blik werpen op het volledige aanbod? Neem een kijkje op shop.westtoer.be

RECREATIE AAN DE KUST

DE POPULAIRSTE ROUTES VAN VLAANDEREN

Fietsen en wandelen zijn toppers bij vakantiegangers in commercieel logies aan zee. 67% van de vakantiegangers aan de Kust doet minstens 1 recreatieve wandeling (+1u). Twintig procent maakt één of meer recreatieve fietstochten (+1u). De helft van de fietsers maakt daarbij gebruik van het uitgebreide fietsnetwerk aan de Kust en het hinterland.

Dat West-Vlaanderen een populaire fietsprovincie is, blijkt ook uit het recente zomerrapport van Vlaanderen Fietsland. Op hun heatmap van de zomer 2017 lichten duidelijk de fietsknooppunten aan de Kust op, samen met de diverse groene en blauwe assen in onze provincie.

Bron: onderzoek vakantiegangers in commercieel logies aan de Kust, 2016 (Westtoer)

SEC TO R TIP 38

v In de top 10 van grootst aantal gedownloade fietskilometers van heel Vlaanderen prijken onze 4 regio’s mooi op plaats 4 (Westhoek), 5 (Brugse Ommeland), 6 (De Kust) en 10 (Leiestreek West). v In de top-10 van meest populaire trajecten van hun website staat 2 keer Nieuwpoort (plaats 4 en 10) en Brugge/ Brugse Ommeland (plaats 5).

Als ondernemer krijg je een korting op de routekaarten! Meer info via info@westtoer.be

Bron: www.vlaanderenfietsland.be

3 miljoen bezoekers Deze contentstrategie leverde de websites van Westtoer en de regio’s in 2017 prima cijfers op. Meer dan 3 miljoen bezoekers, ruim 10.000 pagina’s die Google indexeert, meer dan 1.000.000 pagina’s met logiesinformatie die bekeken werden, globaal een groei van meer dan 50% tegenover 2016.

S EC TO R TIP

Mee profiteren van die etalage? Kijk zeker eens na of jouw onderneming goed gepresenteerd staat op onze website via win.westtoer.be

39


40

41


De uitkijkpunten kunnen nieuwe constructies zijn, of bestaande gebouwen (zoals kerktorens) die ontsloten worden voor het grote publiek. Ze worden op termijn opgenomen in een provinciebreed netwerk met uniforme duiding, gelinkt aan toeristische routes en bezienswaardigheden. Alle projecten zijn gelegen langs het fietsnetwerk, zijn gratis toegankelijk en goed bereikbaar. Er komt ook een overzichtskaart van alle punten.

Enkele projecten in ontwikkeling Warandetoren

Belvedèretoren

Vredesmolen

Een van de eerste realisaties, gepland in voorjaar 2018. De bestaande watertoren werd, op de basis van zes meter hoog na, volledig afgebroken. Hierop komt de nieuwe constructie. Op het hoogste platform krijg je een panoramisch zicht van 360° graden op de Warandeduinen, de polders, de zee, het strand én het beeldenpark van Beaufort.

Het project ‘Belvedèretoren 2.0’ wil de uitkijktoren op de Kemmelberg opknappen en ontsluiten voor het grote publiek. Het bezoek aan het beschermde monument wordt veiliger en voorzien van duiding en faciliteiten voor kinderen. Terug naar de roots van het gebouw dus.

In Houthulst komt een panoramisch informatiepaneel aan de Vredesmolen. Door zijn uitzonderlijke ligging op de hoogte van Klerken biedt de molenromp een uniek zicht op het omliggende landschap van de Westhoek. Deze update maakt het uitkijkpunt nog aantrekkelijker voor bezoekers.

WEST-VLAANDEREN VANUIT DE LUCHT: HORIZON 2025 ‘Horizon 2025’ staat voor een netwerk van uitkijktorens en belevingsplatformen, verspreid over de hele provincie. De provincie WestVlaanderen en Westtoer trekken hiervoor 4,4 miljoen euro uit. Dit moet tegen 2025 een 20-tal observatiepunten opleveren. Doel? Bezoekers de kans geven om ons mooie West-Vlaamse landschap vanuit de lucht te bewonderen.

42

Kemmel

Houthulst

©Architecten Delobelle

Middelkerke-Westende

43


EEN NIEUW VERDIENMODEL VOOR DE RECREATIEVE SECTOR Duurzaam toeristisch ondernemen kan op allerlei manieren. Van kleinschalige acties en gebruik van ecologische producten tot ambitieuze totaalprojecten. De toepassing van ‘circulaire economie’ bij toeristische bouwprojecten valt in die laatste categorie, zo vertelde Carola Helmendach (Economische Impuls Zeeland) op het inspiratiecongres. Circulaire economie is een totaal nieuw economisch systeem. Dit betekent bijvoorbeeld dat er vooraf nagedacht wordt hoe je een gebouw na de levensduur eenvoudig demonteert, hoe je materialen opnieuw kan gebruiken en hoe je gemakkelijk aanpassingen aan het gebouw kan doen. Hierdoor kunnen mensen uit de hotel- en toeristische sector inspelen op nieuwe trends en snel veranderende behoeftes van de klanten zonder regelmatige ‘kapitaalvernietiging’ van oude infrastructuur. Met dit nieuw verdienmodel kan de branche zich voorbereiden op de toekomst.

DUURZAAM TOERISME Vorig jaar was dan misschien wel het ‘Internationaal Jaar van het duurzaam toerisme’ (UNWTO), maar duurzaamheid blijft ook in 2018 één van de belangrijkste trends. Het thema kreeg daarom de nodige aandacht tijdens het inspiratiecongres van Westtoer. Want duurzaamheid valt in onze sector zeker te rijmen met rendement.

www.toerismewesthoek.be

Een van de ondernemers die in dit verhaal meestappen, is Eric Van Damme van Strandcamping Groede (NL). Hij werkt aan nieuwe flexibele accommodaties die na verloop van tijd eenvoudig een update kunnen krijgen met behoud van materiaal.

Duurzaam en lokaal: 100% West-Vlaams Kies in je keuken voor West-Vlaamse producten met het label ‘100% WestVlaams’ zijn heerlijk én worden duurzaam en ambachtelijk gemaakt. Uit een onderzoek blijkt bovendien dat 93% van de respondenten van mening is dat West-Vlaanderen veel lekkere streek- en hoeveproducten heeft. En 89% zegt dat streek- en hoeveproducten smaakvoller zijn.

www.wtsarchitecten.nl

Eric Van Damme: “Dit wordt volgens ons de toekomst van bouwen in de recreatiesector. De economische en technische levensduur van gebouwen in de recreatieve sector zijn nu niet in balans. Hierdoor verliezen veel concepten snel aansluiting met de noden van de consument. Door circulair te bouwen speel je beter in op nieuwe trends en kunnen we dit effect verminderen.”

S EC TO R TIP

Meer info: www.100procentwest-vlaams.be.

44

45


VLAANDEREN VAKANTIELAND: TERUG VAN NOOIT WEGGEWEEST ’Vlaanderen Vakantieland’ is dan misschien wel niet meer op de buis te zien, maar het blijft wel een geweldig merk. De promotie van ons kwalitatief logiesaanbod via ‘Logeren in Vlaanderen Vakantieland’ levert de sector jaarlijks 60 miljoen euro op. Ondertussen werd de merknaam overgedragen aan de provincies en schakelen we een versnelling hoger. Je ontdekt binnenkort inspirerende content van influencers én een straffe radiocampagne.

INFLUENCERS NA DE HYPE Communicatiespecialist Jo Thuys schetste tijdens het Inspiratiecongres van Westtoer het belang van ‘social influencers’. Conclusie? Een welgemikte blogpost, aantrekkelijke videopost of rake persoonlijke getuigenis van een ‘influencer’ biedt zeker een meerwaarde bovenop klassieke media. En daar bleken ook veel bezoekers van overtuigd ... Westtoer: Toch, Jo?

SOCIAL INFLUENCERS IN VLAANDEREN VAKANTIELAND Bloggers en social influencers zullen de klassieke media niet meteen verdringen, maar ze bieden wel een mooie aanvulling in je communicatiemix. Dat bleek ook tijdens het inspiratiecongres. Dit jaar zetten Westtoer, samen met de andere provincies, influencers in om de troeven van Vlaanderen Vakantieland in de verf te zetten.

46

Jo: Absoluut. De reacties tonen dat een overgrote meerderheid ‘Influencer marketing’ als een belangrijk onderdeel van de marketingmix ziet.

Westtoer: Stel, men is overtuigd. Hoe ga je aan de slag? v Stap 1: Stel de vraag: wat wil ik laten zien en welke doelgroep wil ik bereiken? v Stap 2: Zoek een influencer die aansluit bij je doelgroep en je aanbod. v Stap 3: Benader de influencer. Geef aan wat je te bieden hebt en wat je in ruil hiervoor verwacht (blogposts, post op social media, gebruik tekst/beeld ...). Laat ruimte voor vragen of suggesties. Denk ook na over wanneer je de return verwacht. v Stap 4: Zet alles nog even duidelijk op papier v Stap 5: Spreek geschikte timing af en ... go go go!

Westtoer: Wat is de meerwaarde tov de klassieke media? Jo: Snelheid van return, het aanspreken van een zeer gerichte doelgroep, authenticiteit, relatief goedkoop ...

Bloggers veroveren de Kust In 2018 gaat Westtoer in zee met 20 bloggers die hun favoriete plekjes aan de Kust verklappen. Ze doen dit op hun eigen blog en via sociale media. Op de website van De Kust en in onze nieuwsbrieven worden de verhalen van deze 20 gastschrijvers gepromoot. Zo kunnen jaarlijks meer dan 1,5 miljoen bezoekers inspiratie opdoen. Wil je met jouw logies een graantje meepikken van de aandacht? Laat het ons weten via info@dekust.be.

S EC TO R TIP

47


5 RICHTLIJNEN VOOR HAPPY FAMILIES TIJDENS EEN TRIP

Waarin schuilt familiegeluk tijdens een bezoek? Enkele tips op een rijtje.

S EC TO R TIP

# SAMEN

# FLEXIBILITEIT

Families ondernemen graag betekenisvolle dingen samen, maar vrije tijd in familieverband is schaars. Ze willen dus quality time. Zorg voor een plek waar zij zich thuis voelen en elke generatie aan z’n trekken komt. Dat brengt ze terug bijeen.

Bij een uitje heeft elk familielid eigen verwachtingen. Zorg dus voor een flexibel aanbod dat families gemakkelijk kunnen aanpassen aan hun wensen, hun groepssamenstelling en dít moment. Ook medewerkers die steeds vlot inspelen op de situatie en groep horen daarbij.

# SPELEN

# X-FACTOR

De fun-factor! Een aanbod/dienst dat speels, verrassend maar toch betekenisvol is, scoort beter. Want grote mensen spelen toch ook graag? Laat families samen op ontdekking gaan, zelf dingen uitproberen en samen doen.

Wat maakt het bezoek onvergetelijk? De x-factor, de verrassing, de magie, het toeval. Dit is het extraatje dat een bezoek een gouden randje geeft.

# PASSENDE FACILITEITEN De faciliteiten (architectuur, inrichting, meubels, geur, licht, sfeer) beïnvloeden sterk de bezoekerservaring. Een veilige en toegankelijke omgeving maken het plaatje compleet. En vertel nog vóór het bezoek wat je allemaal in huis hebt.

FAMILIEVRIENDELIJK EN GASTVRIJ WEST-VLAANDEREN

Tips voor familievriendelijkheid in het logies: - Familiekamers (verbonden kamers) - Ruim sanitair - Microgolfoven voorzien

Hoe zorg je er voor dat toeristen graag terugkeren naar WestVlaanderen? Makkelijk. Zorg dat ze zich thuis voelen op hun reisbestemming. Een welkom, gastvrij gevoel does the trick! Zeker families zijn hier naar op zoek. Westtoer wil daarom samen met jou West-Vlaanderen als gastvrije provincie op de kaart zetten. Enkele tips …

48

- Grondplan van het logies - Veilige speelruimte binnen én buiten - sterk Wi-Fi-signaal doorheen het logies Bron: Westtoer Onderzoek 2017

49


WORKSHOPS FAMILIEVRIENDELIJK LOGIES

INSPIRATIE VOOR JONGE BEZOEKERS

Wat kan je allemaal doen om je logies familievriendelijk(er) te maken? Toerisme Westhoek zocht het uit in een ‘familievriendelijk traject’ voor de logiessector dat ook dit jaar nog verder loopt.

Met Blob door de Leiestreek

v Het ‘buitentraject’ bestond uit 7 praktische workshops om tuinen familievriendelijk in te richten, samen met professionals. Logies trokken letterlijk de stoute schoenen (of laarzen) aan en gingen aan de slag in de tuin. Een leerrijke ervaring, want heel wat logies namen ondertussen hun eigen tuin onder handen.

v In november ging het vervolgens over ‘familievriendelijke communicatie’. Want ook op je website of social media kan je duidelijk maken dat kinderen welkom zijn. v Begin dit jaar worden de pijlen gericht op een ‘familievriendelijk interieur’. De workshops geven praktische en budgetvriendelijke tips waarmee je ook gezelschappen zonder kinderen niet afschrikt.

Dit traject gemist maar wil je er ook iets mee doen? Laat weten via veerle.mertens@westtoer.be. Bij voldoende interesse komt er een nieuwe reeks. Ontdek meer op toerismewesthoek.be/nieuws/westhoek-kds-xl-familievriendelijk-logies.

OP EXPEDITIE DOOR LANDSCHAPSPARK BULSKAMPVELD Het project Expeditie Bulskampveld (2017-2020) zet samen met lokale partners en Toerisme Vlaanderen in op familievriendelijkheid in het Landschapspark Bulskampveld. Tegen 2019 worden 5 wandelexpedities uitgewerkt met onderweg spelprikkels, avontuurlijke speelnatuur en een creatieve kennismaking met erfgoed. Een eerste expeditie komt er al in het najaar van 2018 (Provinciedomein LippensgoedBulskampveld). Het wordt een belevingsvol parcours, ook toegankelijk voor personen met een beperking. In 2019 volgen de wandelexpedities in Aalter, Ruiselede, Wingene en Oostkamp. Voor de lokale ondernemers is er een traject op maat.

Knutselen aan het strand Krijg je jonge bezoekers over de vloer in je logies (of recazaak) aan de Kust? Dan kan je ze met deze knutseltips vast inspireren. www.dekust.be/inspiratie/knutselfun-aan-het-strand

50

Kinderen tussen 7 en 12 kunnen sinds kort op avontuur met de nieuwe held Blob tijdens een gezinsvriendelijke zoektocht in de omgeving van Moen, deelgemeente van Zwevegem. Verwacht je aan een plezierige tocht door het groen (5km) voor groot en klein. Het is de eerste zoektocht in een reeks die in 2018 verder uitgewerkt wordt in de Leiestreek. Meer info op www.toerisme-leiestreek.be/blob

Kindvriendelijke KD-tochten door de Westhoek De Westhoek is een populaire bestemming voor gezinnen met kinderen. Daarom zet de regio een tandje bij om de ‘Westhoek KaDees’ in de watten te leggen. Met een vakantieboek bijvoorbeeld, een polsbandje met kortingen en kindvriendelijke routes. Dit jaar wordt dit aanbod verder uitgebreid met nieuwe ‘Westhoek KD’ -wandeltochten in Wervik (De Geknippelde kater), Diksmuide (Boterbelevingstocht), Zonnebeke en Heuvelland. Deze tochten nemen gezinnen met kinderen mee door de stad of een dorp, met onderweg enkele leuke opdrachten. Alle nodige info in de lokale diensten voor toerisme.

GASTVRIJ DOOR DE LEIESTREEK MET NIEUWE GREETERS Toerisme Leiestreek lanceerde in 2014 de ‘Leiestreek Greeters’. Na vier jaar was er nood aan versterking. Verwachtingen? Enthousiastelingen uit de streek die geregeld enkele uurtjes vrij hebben, graag vertellen en vooral trots zijn om de eigen gemeente en streek aan bezoekers te tonen. De nieuwe Greeters versterken het bestaande netwerk na een korte opleiding vanaf het voorjaar van 2018. Een Greeter-bezoek voorstellen aan jouw bezoekers? www.greeters-leiestreek.be

51


WAT DOET WESTTOER VOOR ONDERNEMERS? We begeleiden je

We inspireren en informeren

v Starten met een logies of reca-zaak? Of wil je jouw onderneming een nieuwe impuls geven? Westtoer geeft tips, startersbegeleiding, adviezen rond marketing, visie, subsidies …

v Las je al onze digitale logiesbrieven? Je blijft zo op de hoogte van relevante informatie, opleidingen …

v Je kan bij ons terecht voor ondersteuning rond specifieke thema’s (bv. interieur, digitale ontwikkelingen, familievriendelijkheid)

v We organiseren boeiende events, zoals het inspiratiecongres.

v Wij geloven, net als jij, in kwaliteit. Met het kwaliteitstraject ‘Q-label’ zet je dat extra in de verf. We zorgen voor een grondig traject met opleiding en coaching op maat. Ideaal om je zaak kritisch onder de loep te nemen en ervaringen uit te wisselen. www.westtoer.be/q-label

We breiden je netwerk uit v Je kan bijvoorbeeld aansluiten bij het netwerk ‘Infopunten Toerisme’ (Leiestreek, Westhoek en Brugse Ommeland) en het netwerk Herdenkingspartners (Westhoek). v Elke regio organiseert jaarlijks een feestelijke startavond of nocturne. Een niet te missen aftrap van het toeristische seizoen!

v Na netwerkmomenten keer je steeds met een hoop inspiratie en info terug.

v We trekken het terrein op. Bijvoorbeeld om ‘best practices’ te bezoeken. v Op zoek naar interessante cijfers en onderzoeken over het toerisme in jouw regio? Allemaal vrij toegankelijk via corporate.westtoer.be/kenniscentrum. v Benieuwd hoe jij als toeristische ondernemer bezig bent ten opzichte van collega’s in je buurt? Je kan via ons individuele feedbackrapporten krijgen.

We promoten je onderneming v Is jouw logies in orde met het logiesdecreet? Dan kan het gratis op de Westtoer- en regiowebsites verschijnen. En ook restaurants en cafés kunnen hier op. Ga kijken op win.westtoer.be. v In onze on- en offline promo zetten we regelmatig horecazaken in de kijker.

v Logiesuitbaters krijgen regelmatig een uitnodiging voor het logiesforum in de Leiestreek en het Brugse Ommeland, of voor de vzw Kusthotels. Zo ben je weer helemaal mee met alle nieuwigheden in de sector en de regio. Helemaal klaar om van 2018 een toeristisch topjaar te maken? We helpen je er graag bij. Of je nu inspiratie zoekt, begeleiding wenst of je onderneming/gemeente extra in de spotlights wil zetten, je kan terecht bij het team van Westtoer. Tot binnenkort!

52

53


WAT DOET WESTTOER VOOR GEMEENTEN? We begeleiden de gemeente v We ondersteunen en begeleiden (boven) lokale toeristische projecten (attracties, bezoekerscentra, musea …). v We begeleiden je bij de opmaak van subsidiedossiers (bv. Provinciaal reglement voor toeristische impulsen). v We coördineren het regionaal onthaal en stemmen dit af op het lokaal onthaal bij zowel gemeenten (diensten voor toerisme) als private partners (Infopunten). v We organiseren het Q-traject voor infokantoren, bezoekerscentra, musea & attracties. v Je kan bij ons terecht voor de ontwikkeling van een strategische visie op het toerisme in jouw gemeente.

We informeren, inspireren en breiden je netwerk uit

Aanspreekpunten voor de toeristische regio’s in West-Vlaanderen:

v Je bent welkom op onze inspiratiesessies, workshops en vorming over actuele thema’s en trends (bv. rond sociale media, familievriendelijkheid …)

BRUGSE OMMELAND

KUST

Regiomanager Evy Van Schoorisse

Regiomanager Liesbet Billiet

050/30 55 70

050/30 55 47

evy.vanschoorisse@westtoer.be

liesbet.billiet@westtoer.be

LEIESTREEK

WESTHOEK

Regiomanager Katrien Six

Regiomanager Valérie Heyman

056/46 15 61

051/51 93 43

katrien.six@westtoer.be

valerie.heyman@westtoer.be

v We organiseren boeiende events, zoals het inspiratiecongres. v Op zoek naar interessante cijfers, trendrapporten en onderzoeken over het toerisme in jouw regio? Allemaal vrij toegankelijk via corporate.westtoer.be/ kenniscentrum.

We promoten je gemeente v Je bezienswaardigheden, activiteiten, nieuwigheden, musea … krijgen een prominente plaats op onze consumentgerichte communicatiekanalen. v In onze on- en offline promo zetten we doorlopend interessant regionaal nieuws in de kijker. v We organiseren promocampagnes in binnen- en buitenland. v Westtoer werkt thematische marketingacties uit rond fietsen en wandelen, gastronomie, groeps- en zakentoerisme … voor de hele provincie.

We werken mee aan het recreatief aanbod in de streek v Westtoer bouwt de fiets-, wandel en andere recreatieve netwerken verder uit. v We werken hierbij mee aan bovenlokale recreatieve producten en infrastructuur.

54

REDEN GENOEG OM WESTTOER VOORAAN IN JE CONTACTENLIJST TE ZETTEN DUS

Hieronder nog meer collega’s ten dienste van de toeristische sector Karen François

Frank Vansteeland

Kleinschalig logies (startersgesprekken, begeleiding, logiesdecreet, subsidies, Logeren in Vlaanderen Vakantieland …) karen.francois@westtoer.be - 050/30 55 04

Tafelen in West-Vlaanderen (Vlaanderen Lekkerland, Het Lekkere Westen …) frank.vansteeland@westtoer.be - 050/30 55 80

Evelien Decoster

Kenniscentrum (statistieken, feedbackrapporten en database sigrid.laveyne@westtoer.be - 050/30 55 34

Horeca, infopunten toerisme en het Q-label voor logies en reca evelien.decoster@westtoer.be - 050/30 55 57

Sigrid Laveyne

Annelies Gobert

Campings en ruimtelijke ordening michel.gilte@westtoer.be - 050/30 55 26

Q-label voor toeristische infokantoren, bezoekerscentra, musea en attracties annelies.gobert@westtoer.be - 050/30 55 53

Steve Desmidt

Stefaan Gheysen

Marketingbegeleiding voor logiesondernemers steve.desmidt@westtoer.be - 050/30 55 16

Recreatie (recreatieve netwerken en infrastructuur in West-Vlaanderen) stefaan.gheysen@westtoer.be - 050/305540

Michel Gilte

55


OPROEP

VOOR IN DE AGENDA

KANDIDATUREN TOERISTISCHE ONDERNEMERS VOOR WEST-VLAAMSE TOERISMEPRIJZEN Wie speelde de voorbije jaren een bijzondere rol in het West-Vlaamse toerisme?

Drie prijzen worden die avond uitgedeeld door een professionele jury:

Uiteraard: hónderden ondernemers en medewerkers uit onze toeristische branche speelden de voorbije jaren een bijzondere rol. Net daarom vindt Westtoer het zo belangrijk om deze in de bloemetjes te zetten. En een aantal opvallende prestaties krijgen terug een prijs. Dat gebeurt tijdens de driejaarlijkse provinciale toerismeprijzen op 25 september 2018 in het Kursaal Oostende.

Westtoer bekroont één persoon met een bijzondere verdienste die een structurele bijdrage levert aan de toeristische sector. Het is ook een stimulans om die voortrekkersrol in de toekomst verder op te nemen.

1 2

Prijs voor verdienste

Innovatie- en creativiteitsprijs

Welk persoon/bedrijf ontwikkelde de voorbije 3 jaar het meest opvallende innovatief of creatief concept in de branche?

3

Beste toeristische ondernemer

Eén prijs per regio (Kust, Brugse Ommeland, Leiestreek, Westhoek) voor een toeristische organisatie/bedrijf/persoon die de voorbije drie jaar een voortrekkersrol speelde op vlak van toerisme of recreatie.

Heb je al enkele kandidaten in gedachten? We zijn benieuwd naar jullie voorstellen, want de kandidatuurstelling is geopend.

Er staan heel wat boeiende activiteiten, vormingsmomenten en infosessies voor de sector op de planning. Hieronder alvast een greep uit het programma. Hou zeker onze communicatiekanalen in de gaten voor meer! 23 januari

Sectortraject familievriendelijkheid: workshop binneninrichting, veiligheid … (westhoek)

29 januari

Netwerkmoment herdenkingspartners Westhoek

19 februari 2018

Startavond Westhoek

Februari/maart

Masterclass door WO-I specialist (Herdenkingspartners Westhoek )

12 maart

Startavond Brugse Ommeland

20 maart

Startavond Kust

27 maart

Startavond Toerisme Leiestreek

29 maart

Officiële opening ComingWorldRememberMe land-art installatie in De Palingbeek (Ieper)

30 maart – 30 september

Beaufort 2018. Startmoment op 30/03.

31 maart

Inhuldiging Warandetoren (Middelkerke) ihkv Horizon 2025

Eerste helft april:

Nocturne voor de herdenkingspartners op de CWRM land art-installatie

1 april

Begin CWRM: land art-installatie in Palinbeek (Ieper)

15-21 april

Fietstocht ‘IJzer 2018’

25 april

Inhuldiging Belvedèretoren (Kemmelberg) ihkv Horizon 2025

28 april

Inhuldiging panoramisch infopaneel Vredesmolen (Klerken) ihkv Horizon 2025

6 mei

Rondje Roodbruin (Leiestreek)

29 juni

Openingsevent Waterfront: laatste editie GoneWest

25 augustus

Peace to the world: slotmanifestatie 5 jaar GoneWest WOI Herdenking (Ieper)

25 september

Provinciale Toerismeprijzen in het Kursaal Oostende

Eind september

Nocturne In Flanders Fields Museum over de tijdelijke expo

12 november

Afsluit- en dankmoment Herdenkingspartners en actoren Westhoek

Maak je keuze snel bekend via www.westtoer.be/toerismeprijzen (deadline 24/4/2018).

56

57


Colofon Verantwoordelijke uitgever: Westtoer apb, Koning Albert I-Laan 120, 8200 Sint-Michiels Wettelijk Depot: WD/3029/2017/80 Meer informatie bij de medewerkers van Westtoer of via corporate.westtoer.be

Regiowerking Toerisme Brugse Ommeland

Regiowerking Toerisme Leiestreek vzw

Regiowerking Toerisme Westhoek

Regiowerking Toerisme Kust

Koning Albert I-Laan 120 8200 Sint-Michiels (Brugge) T +32 50 30 55 00 info@brugseommeland.be www.brugseommeland.be

Streekhuis Zuid-West-Vlaanderen Engelse Wandeling 2 F4L 8500 Kortrijk T +32 56 24 99 95 info@toerisme-leiestreek.be www.toerisme-leiestreek.be

Streekhuis Westhoek/Esenkasteel

Koning Albert I-Laan 120 8200 Sint-Michiels (Brugge) T +32 50 30 55 00 info@dekust.be www.dekust.be

Woumenweg 100 8600 Diksmuide T +32 51 51 93 43 info@toerismewesthoek.be www.toerismewesthoek.be


info@westtoer.be corporate.westtoer.be www.westtoer.be www.facebook.com/westtoer www.twitter.com/westtoer www.instagram.com/westtoer nl.linkedin.com/company/westtoer

Deze brochure is gedrukt op gerecycleerd papier met milieuvriendelijke inkt. Koning-Albert I-laan 120, B-8200 Sint-Michiels (Brugge), T +32 (50) 30 55 00 info@westtoer.be, www.westtoer.be, www.facebook.com/westtoer

60

Westtoer Inspiratiemagazine  

Inspirerend magazine voor de toeristische sector in West-Vlaanderen.

Westtoer Inspiratiemagazine  

Inspirerend magazine voor de toeristische sector in West-Vlaanderen.

Advertisement