Issuu on Google+

d y l a n

f o r e s t e r


SELECTED WORK Pier 27: America’s Cup Pavilion Hamilton College Dormitories La Città dentro la Città The Post-Standard Building Summer + Intern Work


PIER 27: AMERICA’S CUP PAVILION

San Francisco, CA Program: Cruise Terminal, Event Seating, Team Mooring, Exhibition Hall, Foredeck Club Pier 27 seeks to re-imagine the pier typology of San Francisco Bay through a total transformation in program and form. The pier is redefined as a massive programmed park situated along the Embarcadero – a continuous 3-mile public armature that links major nodes of activity and cultural landmarks in the Bay area. The site will allow the pier to become a public pavilion and a key open space geared towards the accommodation of accessible and flexible public space, unobstructed views, and heavy boat traffic – including a terminal supporting the arrivals and departures of mega-cruise ships.

I

G

E H F

D

B

C

A

SYSTEMS A_PUBLIC BOARDWALK B_PIER 29 INTERVENTION C_SHELL D_COLUMNAR AISLES E_VIEWING PULPIT F_SPINE G_BRIDGE H_LIGHT WELLS I_ROOFSCAPE

Shower Shower


A

8 10

7 C

C

11

C

C

9 6

SECTION AA

5

4

B

B

B

B

SECTION BB 2 A

A

A

A

3

1

PLAN: LEVEL 1

PLAN: LEVEL 2

PROGRAM 1_ENTRY RAMP 2_PUBLIC EXHIBITION HALL 3_CRUISE TERMINAL ENTRY 4_EXPOSITION HALL 5_AUDITORIUM 6_TEAM MORRING 7_CELEBRATION PLAZA 8_EVENT SEATING 9_TEAM HOSPITALITY 10_FOREDECK CLUB 11_VIEWING PULPIT

SECTION CC


HAMILTON COLLEGE DORMITORIES

Hamilton College, Clinton, New York Program: Dormitories, Classrooms, Reading Room, Cafe, Auditorium, Amphitheatre, Adminstration Building The project, envisioned as a public armature extended off of an existing pathway, seeks to establish a formal link between the traditional campus plan to the north and the natural terrain of the root glen to the south. Issues of environmental performance, productive landscaping and program adjacencies are pursued in order to achieve a holistic, contextual response to the demands of the program. DISPERSED

ATTRACTED

ROTATED


840

ER 840

850

CLINTON CENT

HAMILTON COLLEG ER ESE

RV OI RS

CLARK MILLS | SUBU RBS

89 0

ROOT GLEN


LA CITTÀ DENTRO LA CITTÀ

Fortezza da Basso, Florence, Italy Program: Architecture + Engineering Studios, Faculty Offices, Gallery & Review Space, Exhibition Hall, Reading Room, Auditoriums, Public Gardens A large scale urban intervention set within the confines of Sangallo’s Fortezza da Basso - a 34,000 square meter micro-city erected under the rising threat of surrounding political upheavals. Conceptually, the question becomes: How to propose a public, democratic institution while preserving the qualities of a dominant, medieval fortification?


SECTION AA


CLASSROOM TOWER

PARAPET WALK

WALL INTRUSION

ARCADE

BRIDGE EXISTING WALL ADDED WALL

SECTION BB


THE POST-STANDARD BUILDING

Syracuse, New York Program: Flexible Office Space, Administrative + Executive Offices, Archive, Winter Garden, Cafe, Exhibition Hall, Conference Rooms (Collaborated with Cameron Cunneyworth) The Syracuse Post-Standard project is one that calls for comprehensive and sustainable transformation of a solid, concrete mass to a transparent and flexible office building. Its site - sitting along the northern edge of Clinton Square - encourages the realization of new public programs, including an 8,000 square foot winter garden that breathes life into the office interior and serves as a natural buffer between the office building and the press room of Block B to the north.


Tracking photovoltaic cells 6” batt insulation Roof membrane Built up rigid insulation Metal flashing with drip edge

Roof deck

Return duct

Pin connection through glass Stainless steel rainscreen structure

1/2” tempered glass rain screen

Underfloor pressurized plenum

Air supply diffuser Aluminum curtain wall assembly Ceramic frit spandrel glass

4” ceramic frit sun diffusion louver Threaded support rod 3’ Operable window

Double glazed Low E glass

1’ Raised access flooring pedestal

5” poured conc. over metal deck W 8 x 13 stringer` External maintenance catwalk C 6 x 13 channel girder W 14 x 30 girder Open Web Joist 6’ O.C.

W 12 x 65 steel column with intumescent paint

8” growing medium. 3 1/2” drainage layer Drainage pipe Drainage gravel Root Barrier Waterproof membrane 3” rigid insulation Fireproofed mineral wool lay-in ceiling tiles – wire hangers

Hydronic radiant flooring –1/2” plastic tubing

Aluminum fascia 4” rigid insulation Firestop as req. 3’ x 1’6” Zinc soffit panels Zinc panel hanging brackests

Existing 1’7” concrete waffle slab

Existing 20” x 20” concrete column @ 26’ O.C

Concrete pavers

DETAIL SECTION AA 0

Existing 7’6” x 7’6” x 2’4” concrete footer

1

2

4

8

16 ft


1

2

2B

3

3B

4

4B

5

5B

6

52' Level 6: Top of Parapet EL: 89' 0"

11'

Level 5 Top of Steel EL: 78' 0"

13'

Level 4 F.F.E EL: 65' 0"

14'

Level 3 F.F.E EL: 51'' 0"

14'

Level 2 F.F.E EL: 37' 0"

19'

Level 1 Top of Slab EL: 18' 0"

18'

Ground Level EL: 0' 0"

17'-6"

Existing Basement Level EL: -17' 6"

SECTION AA 0 1 2

4

8

16 ft


Environmental Performance Diagrams

H.E.P. 2.2., Professor Timothy Stenson, Research Grant

3

buffer zones

radiant heat pre-heat

4

hydronic pre-heat

solar thermal

domestic hot water

4

insulation

prevailing winds

winter

afternoon sun

summer


A

1" 22'-62

8"

5'-10"

15'

8"

8'

2'-47 8"

1'

8'

12'

6'

SECTION AA

10' 38'-13 4"

8'

8'

1'

1'

8'

8'

12'

SOUTH ELEVATION

1'

1'

2'

4'

4'

8'

16'

Early diagrams were developed to idenitify the primary environmental strategies that would define the architectural form of each scheme (scheme 1 of 3 shown) as well as its performance. The simplicity of the diagram is crucial in understanding the range of design features, including strategies for solar gain, solar access, ventilation, and insulation.

A

GROUND FLOOR

2'

NORTH ELEVATION

8'

16'

As a fundamental stage in the design process, architectural drawings were developed as a means of communicating each scheme’s design in a holistic form. Within each set of constructed drawings are refined plans, sections and elevations. The drawings, calling attention to details such as wall thickness, dimension and materiality allow each scheme to be evaluated through a cross-disciplinary approach.


Solarium Rendering: Firestone Library, Princeton University Completed for Frederick Fisher and Partners


Jerry Bruckheimer Conference Room Rendering Completed for Frederick Fisher and Partners


d y l a n

f o r e s t e r 20 Gladstone Street, Wakefield, MA 01880 (617) 650. 4763 | dwforest@syr.edu


Undergraduate Portfolio