Page 1

Okapi magazine

2017-2018

CRELAN OKAPI AALSTAR


SPELER

Sam Hemeleers grijpt zijn kans.

De naam Sam Hemeleers circuleert al een paar jaar in onze eerste basketbal klasse. Men zou haast denken dat we hier met een veteraan te maken hebben, terwijl de jongeman nog maar 22 jaar is, de leeftijd waar Amerikaanse Rookies als jonge broekventjes in onze competitie verschijnen. Bij Oostende kwamen de hoge verwachtingen niet altijd uit, begrijpelijk om bij de veelvoudige Belgische kampioen door te stoten moet men van uitzonderlijk goede huize zijn, zeker op de guard positie met concurrenten als Dujan Djordjevic en vroeger Niels Marnegrave (Charleroi) voor die plaats. Bij Crelan Okapi Aalstar heeft Sam blijkbaar wel de ideale voedingsbodem gevonden om zijn talent verder te ontplooien. Hij zelf voelt zich in ieder geval op zijn gemak bij de club en vooral welkom bij bestuur en fans wat heel belangrijk is voor het zelfvertrouwen van een speler. Bezeten van Basketbal. Sam Hemeleers werd in Mechelen geboren op 23 februari 1995. Vader Guido “Guy voor de vrienden“ Hemeleers - 63, stadsambtenaar bij de Maneblussers deed in zijn jeugd wat aan judo maar was het die zijn zoon liever zag basketten dan voetballen, vooral omwille van blessure gevaar. Moeder Martine Dumon, 55, vroeger café uitbaatster in Mechelen en Leuven stond daarna vele jaren in de cafetaria van Pitzemburg, sporthal Winketkaai achter de toog. Er is ook nog Greg Hemeleers, 26, 1.86m gelijktijdig met zijn broer Sam bij Pitzemburg begonnen maar later uitgeweken naar o.a. Willebroek 2, Turuka. Door wat kleine lichamelijke kwaaltjes en omdat zijn horeca job teveel tijd opslorpt, is hij ondertussen gestopt met basketbal op competitieniveau.

Sam Hemeleers.

Als kind was het tijdsschema van Sam gemakkelijk. Na schooltijd, rap het huiswerk afwerken en dan met mama naar de sporthal waar naar hartelust basket kon geoefend worden. Sam werd dan ook vlug opgemerkt door de nationale jeugd selectie coaches en mocht in 2010 al in Tallinn-Estland, Europees kampioenschap B onder 16, aantreden, 7g - 5.6pt - 1.4rbs - 1.0as - 1.9st en één jaar later EK – Divisie B – U16 in Strumica – FYR Macedonia, 8g - 6.1pt - 61%fg - 32%3 37%1 - 2.1rbs - 2.3as - 2.4st. In 2012 combineerde hij de Topsportschool van de Vlaamse Basketbal League in Leuven met tweede klasser KangoeroesBoom. Met de schoolploeg namen ze o.a. deel aan het Tornooi van Kaunas - Litouwen, 4g - 0gs - 20min - 7.2pt - 1.5rbs De broers Hemeleers.


KLASSEMENT

TEAM

Games

Won

Lost

Points

1 BC OOSTENDE

18

18 0 36

CRELAN OKAPI AALSTAR 2

18

12 6 30

3 TELENET GIANTS ANTWERP

17

12 5 29

4 BELFIUS MONS-HAINAUT

17

10 7 27

5 PROXIMUS SPIROU CHARLEROI

16

10 6 26

6 HUBO LIMBURG UNITED

18

7 11 25

7 BETFIRST LIEGE BASKET

18

5 13 23

8 KANGOEROES BASKET WILLEBROEK

18

5 13 23

9 BASIC-FIT BRUSSELS

17

5 12 22

10 STELLA ARTOIS LEUVEN BEARS

15

2 13 17

MAIN PARTNERS


Sam met ouders.

- 3.5as - 1.2st - 2.0bv en Siauliu – Litouwen, 3g - 2gs - 31min - 7.0pt 2.7rbs - 7.0as - 5.7bv. Een oude bekende van ons, Olivier Foucart kwam samen met zijn tweelingbroer Thomas Foucart uit bij Okapi in 2008-9 en was toentertijd één van de drijvende krachten in de TSS. De hedendaagse coach van Waregem (TD1) en sportief coördinator jongens kadetten van Top Sport School – Wilrijk wou ons zijn ervaring met Sam Hemeleers meedelen (fel verkort). “Ik ken Sam al vanaf zijn twaalfde toen hij bij Pitzemburg - Mechelen speelde en wij hem gingen scouten voor instap aan de TSS. Hij viel op door zijn leiderschapkwaliteiten en was een pure point guard met een fenomenaal vista die zijn open ploegmaats blindelings kon vinden. In de TSS waar ik 4 jaar met hem samenwerkte, konden we het altijd goed met elkaar vinden omdat hij altijd correct omging met onze coach-speler relatie. Sam was leergierig, werkte hard op training aan zijn ballhandling skills en ontwikkelde verder zijn leiderschapskwaliteiten. Ik trachtte hem wegwijs te maken in zijn taken als pure point guard, gebruiken van ballscreens, maken van verschillende driehoeken, 1 tegen 1 situaties. Op 14 jarige leeftijd was zijn shot nog onvoldoende ontwikkeld, een aspect waar hij nog steeds progressie kan maken! Door zijn talent en door het feit dat hij bij Pitzemburg in een sterk offensiefteam zat met o.a. Jonathan Balanga (nu bij Soba Antwerpen, TD1) en Arno Mollekens (Soba) wonnen ze alle wedstrijden met sprekend gemak en werd de defensieve taak wat naar de achtergrond verdreven. Daar draagt Sam nog steeds de gevolgen van; Door zijn kleine gestalte (1.83m-78kg) is hij vaak kwetsbaarder op hoger niveau en moet hij dat leren compenseren door effort, intelligentie, snelheid en positionele perfectie na te streven. Sam is een goed persoon maar heeft niet altijd een gemakkelijk karakter doordat hij al vlug voor zichzelf moest leren opkomen. Dat maakte hem enerzijds sterk maar bracht hem ook vaak in de problemen. We kwamen elkaar later nog dikwijls tegen – in nationale jeugdselecties en speelden soms nog tegen elkaar maar het wederzijds respect is altijd overeind gebleven. Als Sam hard blijft werken en gesteund door de kwaliteitsvolle Aalsterse coachesstaff kan hij nog een langdurende 1ste klasse carrière maken zeker in de rol die hij nu heeft.” Sam Hemeleers was ook een trouwe leerling op het bekende Van Kers jeugdkampen. De émenise grise van het Belgisch basketbal, Lucien Van Kersschaever heeft ook zijn mening over Hemeleers. “Sam was en is een gedreven basketbal speler; Hij zou vandaag een leidende Point Guard kunnen zijn in de league. Sommigen gaan echter te snel naar een grote ploeg en lopen daar verloren. Ik hoop dat hij nu een eerlijke kans krijgt.” Zijn stats seizoen 2017-2018: 13g - 0gs - 14min - 2.7pt 50% - 39%3 - -%1 - 1.0rbs 1.7as.


PARTNERS


SPELER Maakt anderen beter. In 2012-13 zet Sam Hemeleers zijn eerste grote stappen bij Kangoeroes Boom in Divisie 2, en één jaar later stapt hij over naar de Oostendse basketschool en wordt hij bij Gistel Oostende (D3) opgenomen. Ook met de nationale jeugd op het EK 2014 Div B, U20 in Sarajevo – Bosnië waar België zilver behaald, heeft hij een groot aandeel, 8g - 19min - 3.6pt - 1.4rbs - 4.4as - 1.1bv. Hij krijgt een plaats op de bank bij Landskampioen Oostende in 2015-16 maar laat zich ondertussen opmerken bij Gistel in Top Division 1, 14g - 16.9pt - 58%fg - 29%3 - 70%1 - 6.8as - 1.8st. en op EK 2015–U20 in Lignano Sabbiadoro - Italië, 10g - 17min - 2.2pt - 2.9rbs - 3.1as - 1.6bv. In zijn trofeeënkast staan nu al met Oostende, kampioen 2016 & 17, beker 2016 & 17, Supercup 2016 & 17, en een Eervolle vermelding in TD1 voor zijn prestaties bij Gistel. Coach Sam Rotsaert heeft Hemeleers in zijn Oostendse periode van dichtbij gevolgd en wou ons ook zijn visie meegeven. “Hij is een speler die iedereen beter maakt en ogen heeft op de achterkant van zijn hoofd. Sam kijkt altijd eerst naar zijn ploegmaats en dan naar zichzelf. Een zeldzame eigenschap bij de hedendaagse spelverdelers die liever zelf scoren. Dat is dan ook de reden dat alle spelers graag met hem spelen. Hij speelt met zijn hart, is emotioneel, verbaal en haat verliezen. Voor ons was hij onze leider, motor van de ploeg en iemand waar jongere spelers naar opkeken. Hij hielp ook de jongeren door ze tips te geven op training en tijdens de wedstrijden en was ook altijd aanwezig op kampioenschappen U 18 om ze aan te moedigen. We missen hem hier in Oostende maar zijn blij en fier dat hij het zo goed doet in Aalst.”

Sam Hemeleers.

Ook coach Paul Vervaeck, met Leiden momenteel leider in de Nederlandse Eredivisie wil zijn mening kwijt over zijn vroegere pupil. “Ik ken Sam al van de U12 bij Pitzemburg, daar toonde hij al een echte PG in wording te zijn. Het waren niet alleen de vele assists die hij uitstrooide en het ritme/tempo die hij in een match bracht maar hij toonde zich toen al een leider op het terrein. Op 14 jarige leeftijd heb ik Sam en zijn ouders kunnen overtuigen om naar de TSS in Leuven te komen waar we enkele jaren hebben samengewerkt. Sam was bij elke nationale jeugdselectie U16,U18, U20 heel belangrijk op de point guard. Ik heb hem 2 jaar bij de U20 gehad, hij was de beste Pick en Roll speler op het Europees kampioenschap, vraag dat maar aan Ismaël Bako (nu bij Antwerp Giants). Sam is tijdens zij ontwikkeling veel professioneler geworden en leeft nu voor basketbal. Voor mij zijn de belangrijkste eigenschappen van Sam Hemeleers, een PG die heel goed begrijpt wat de visie van zijn coach is; Een First pass PG die alles in het belang van de ploeg doet; Een echte leider en verlengstuk van de coach op het terrein; Mentaal heel sterk – een Mechelse karaktereigenschap –Iemand die ook kan omgaan met harde aanpak en daar zelfs beter van wordt. Sam heeft het bij mij niet


PARTNERS


altijd makkelijk gehad maar hij heeft uit alles geleerd en als ik nu zie welk vertrouwen coach Jaumin in Sam heeft, ben ik super blij ik hier mijn steentje heb kunnen bijdragen. Respect!!! Alleseter. Sam woont in Aalst samen met Delphine De Cock, 22 j, werkzaam bij evenementenbureau Protéine en momenteel spelend bij basketclub Leuven Tigers. Aan tafel stelt Sam weinig eisen, spruitjes leert hij nu waarderen, witloof lust hij alleen met hesp in Sam in actie bij Oostende. de kaassaus van mama maar voor de rest gaat er zowat alles vlot in; Stoofvlees, pizza enz. maar zijn ultieme maal is Steak met Rochefort kaassaus! De frieten van Chinees Jiang vindt hij top in Aalst. Cola neemt hij niet teveel in huis want daar kan hij moeilijk afblijven. Een Duvel, één of ander triple bier drinken, aan een glaasje whisky of rhum nippen, het smaakt hem allemaal alhoewel hij ook hiermee niet overdrijft. Geen Rock, voor de rest heeft hij geen muziek voorkeur. Acteurs Will Smith & Denzel Washington ziet hij graag bezig maar zijn topper is nog altijd Kung Fu Panda. Clint Capela, nu bij Houston Rockets maakte grote indruk op het EK U16 (Tallinn) toen Sam met België tegen Zwitserland stond. In de NBA gaat er niemand boven LeBron James Sam en Guy Scheerlinckx. en de ploeg (vandaag Cleveland Cavaliers) waar The King huist. Medisch is Sam gelukkig al gespaard gebleven van veel leed. Een Patellapees ontsteking in 2012-13, een barstje in rechter enkel hielden hem vroeger enkele weken van het terrein, de zwaarste tegenslag kende hij toen hij na het seizoen 2017 met Gistel op het Tornooi van Tourcoing (Frankrijk) slecht neerkwam na een sprong en een mediale band verrekte wat hem 3 maanden inactiviteit kostte. Het leed is verdwenen, momenteel klaagt hij soms wat over onderrug problemen maar daar weten de Aalsterse Norrekes wel raad mee om dat onder controle te krijgen. Van jongsaf draagt hij zijn voorkeur jerseynummer 5, alleen bij Oostende kreeg hij als invaller natuurlijk een ander cijfer. Een wedstrijd bereidt hij voor met vooraf een dutje te doen en altijd mama’s pasta bolognaise te eten. Twee bananen en een energiereep komen ook van pas. Zijn agent Kenny Marchant, zoon van de ex Mechelen coach Robert Marchant kon hem dit jaar bij Crelan Okapi Aalstar plaatsen. Hopelijk komt hij bij ons volledig tot ontplooiing. De twee partijen kunnen er maar wel bij varen. Guy Scheerlinckx


PARTNERS


MEDIAPARTNERS


BLIKVANGER

Bij Proximus Charleroi Basket:

Jack Gibbs.

Gibbs in actie bij de Warriors.

Jack Gibbs III zag het levenslicht op 29 januari 1995 en groeide op in Westerville, Columbus – Ohio. Vader Jack Gibbs Jr., 64, een advocaat speelde American Football op High School niveau. Mama Aloma Crutchfield, een schooldirectrice overleed vorig jaar op 63 jarige leeftijd. Zus Anna Gibbs, 21 studeert Biochemie en speelt basketbal bij Wooster College. Van kindsbeen af, goed gemotiveerd. Shan Trusley, assistent – coach van Kevin Thuman bij Westerville North High School in Westerville –Ohio en huidig leraar Engels en hoofdcoach Boys basketball was zo vriendelijk wat tijd vrij te maken om zijn ervaring met Gibbs met ons te delen. “Ik leerde Jack kennen op de leeftijd van 8 jaar toen hij een basketkamp bij ons volgde. Hij was altijd vol energie en behoorlijk geschoold zeker voor zijn leeftijd en mocht het dan ook meestal tegen oudere jongeren opnemen. Uitzonderlijk was dat hij toen al zijn man kon staan op zowel offensief als verdedigend vlak. Zijn overgang naar High School basketbal gebeurde dan ook zonder problemen. Onmiddellijk bleek dat Jack Gibbs een uitzonderlijk talent was wat hem gedurende 3 jaar een basisplaats bij de Warriors opleverde. In 2011-12 scheurde Jack een kruisband van zijn knie waardoor hij 20 matchen miste maar die kwetsuur belette hem niet om sterker voor de dag te komen in zijn senoir jaar 2012-13. Zijn gemiddelde van 15.2pt - 2.5rbs - 3.4as 3.9st maakten hem de Gatorade Ohio State Player of the Year 2013 en Beste Speler in de Ohio Capital Conference; De MVP van de Play 4 Cancer Shoutout en tweemaal van de Ohio Nike City Series. Jack Gibbs was één van de betere spelers ooit in Westerville North en maakte het verschil met anderen als student, persoon en atleet,” besluit coach Trusley. Gibbs kon naar Creighton,Virginia Commonwealth en Richmond maar koos voor Davidson College. Bij de Wildcats paste Jack Gibbs zich onmiddellijk aan. Met 32g - 0gs - 20min - 6.8pt - 38%fg - 32%3 - 78%1 - 1.9rbs - 2.1as - 1.2bv werd hij door de coaches geplaatst in het Southern Conference All Freshman Team 2013-14. Het jaar nadien kreeg hij af te rekenen met een meniscuskwetsuur in zijn knie waardoor hij 7 matchen moest toekijken maar dat belette hem niet om tweemaal met een dertiger en zes keer met een twintiger uit te pakken. De vergelijking met Stephen Curry –nu bij Golden State Warriors in NBA, een andere Wildcat (2006-9) werd dan ook vlug gemaakt, 2014-15, 25g - 24gs - 30min - 16.2pt - 48%fg - 42%3 - 86%1 - 3.7rbs - 4.8as - 1.5st - 2.5bv - All Atlantic 2de team. Nog betere resultaten voor Gibbs in 2015-16, 31g - 30gs - 35min -23.5pt


- 43%fg - 33%3 - 84%1 - 4.1rbs - 4.9as 1.8st - 3.2bv - 1st Team All Conference, NABC All District 4 1ste Team. Zijn eindjaar had Gibbs wat hinder van een schouder kwetsuur maar dat belette hem niet om grootse prestaties te leveren, 2016-17, 31g - 31gs - 36min - 22.1pt - 43%fg - 39%3 - 80%1 - 4.0rbs - 4.1as - 1.3st - 2.6bv Atlantic 10 All Tournament Team, National Association Basketball Coaches All District 4 1ste Team. Coach Bob McKillop gaf ons Familiefoto. zijn opinie over zijn drievoudige ploegkapitein: ”Jack was een onbevreesde strijder. Net als Tyler Kalinoski (Davidson 2011-16, nu Antwerp Giants) toonde hij een extra ordinaire vechtlust. In de beslissende fase van een Jack en vriendin Maddie. match is de beste oplossing de bal in Jacks’ handen te geven. Zowel Tyler als Gibbs zijn niet alleen talentvolle basketspelers maar ook buitengewone ploegmaats en personen.” Gavin Viano de basketbal perschef bij Davidson voegt eraan toe: “Jack is een fantastische speler en een super persoon; We missen hem bij Davidson.” Zijn agent John Noonan-Octagon Agency kon in 2017 een kennismaking workout versieren bij Charlotte Hornets, Milwaukee Bucks, Denver Nuggets, Philadelphia Sixers en de Minnesota Timberwolves namen hem op in hun zomerliga ploeg, Las Vegas, 5g - 19min - 9.2pt - 2.0rbs - 3.2as - 1.2st - 1.6bv maar verder geraakte Gibbs (nog) niet. Zijn NBA droom heeft de 1.98m grote, 90kg zware point guard nog niet opgegeven en dan zou hij nog liefst bij zijn favorieten,Lebron James en de Cleveland Cavaliers, een plaatsje krijgen. Jabari Parker – Duke 2013-14 en nu tijdelijk out door een knieblessure bij Milwaukee Bucks is zijn sterkste tegenstander ooit. Met Adrian Cook (nu Ashland-NCAA2) speelde Jack samen van zijn vijfde tot achttiende jaar en ze kunnen het nog altijd goed met elkaar vinden. Maddie komt op bezoek. Jack, een Christen heeft op zijn linker arm een kruis met een vers Joshua 1:9 die er op neerkomt dat God u overal volgt en rechts staat een andere tattoo met de slogan van zijn Davidson College, TCC wat staat voor Trust-Commitment- Care. In zijn vrije tijd kijkt Jack naar films zoals Guardians of the Galaxy met Chris Pratt en in de muziek kan Drake hem bekoren. Schotel hem aan tafel maar kippenvleugels en ribbetjes voor maar dan zonder tomaten en mosterd want dat lust hij niet. Sprite en chocomelk staan hoog op zijn dranken menu. Zijn vriendin Maddie McCallie, 23, speelde basketbal voor Miami (Ohio) en Elon. Haar moeder Joanne Palombo McCallie is hoofdcoach van het vrouwenteam van Duke. Dochter Madeleine zoals ze voluit noemt, probeert nu haar Master in Sport& Event management te halen maar komt in maart 2018, Jack bezoeken. De gediplomeerde in Politieke wetenschappen en Communicatie zou na zijn actieve carrière liefst in de basketwereld blijven als coach of misschien gaat hij wel verder studeren. Sinds zijn jeugd draagt hij al jerseynummer 10 maar als die niet beschikbaar is zoals bij Charleroi stelt hij zich tevreden met 12. De Spirous fans is hij dankbaar omdat ze hem steunen waardoor hij gemotiveerd wordt om nog beter te presteren. Zijn Stats in EuroMillions League 2017-18: 13g - 4gs - 20min - 12pt - 42%fg - 46%3 - 70%1 - 2.4rbs - 1.8as - 1.5bv. Guy Scheerlinckx


PARTNERS

Okapi Magazine 6  
Okapi Magazine 6