Page 1

PLATÓ, ASPECTES BIOGRÀFICS

Sòcrates (470-399 a.C.) Mestre de Plató No va tenir escola Crític dels saber aparent representat pels sofistes

Plató (427-347 a.C.) Seguidor de Sòcrates Obre una escola: L’Acadèmia Utilitza la figura del mestre com a personatge en les seves obres Comparteix amb el mestre la idea de la filosofia com a recerca de la veritat i lluita contra les aparences Aristòtil (384-322 a.C.) Deixeble de Plató (hi estudia a l’Acadèmia durant 20 anys) Es el principal crític del seu mestre i un dels grans defensors de les idees empiristes


PLATÓ, ASPECTES BIOGRÀFICS

“Quan era jove vaig passar per l’experiència que tenen molts altres i vaig pensar a dedicar-me a la política” (Plató, Carta VII)

“La política d’Atenes ha estat tan cega que va arribar a condemnar a mort al nostre amic, el millor home dels que en aquells moments vàrem conèixer i el més intel·ligent i just” (Plató, Fedó)

Sòcrates beven la cicuta. Sòcrates va ser condemnat per un sistema democràtic acusat d’impietat i corrrupció de la joventut.

DESIL·LUSIÓ DE LA VIDA POLÍTICA REAL


PLATÓ, ASPECTES BIOGRÀFICS

“Vaig haver de reconèixer, en honor a la vertadera filosofia, que d’ella depèn assolir una visió clara del que és just en la vida pública i privada, i que no s’acabaran els mals del gènere humà fins que els veritables filòsofs arribin al poder, o fins que els qui ja hi han arribat esdevinguin autèntics filòsofs” (Plató, Carta VII)

L’IDEAL DEL FILÒSOFREI

Importància del coneixement (la raó) per sobre de la resta de les activitats humanes Unió del saber amb la política. El coneixement ha d’estar orientat a millorar la vida de les persones. La justícia com a base de la vida individual i col·lectiva.


PLATÓ, ASPECTES BIOGRÀFICS Amb 28 anys, Plató marxa d’Atenes i viatja a Megara (on coneix a Euclides) i a Tarent (on entra en contacte amb Arquites, un pitagòric que governava la ciutat). Als 40 anys fa el seu primer viatge a Siracusa on va intentar posar en pràctica la ideas del filòsof-rei, sense èxit. “I cap ciutat podria mantenir-se tranquil·la sota les lleis amb homes convençuts que han de dilapidar tots els seus béns en excessos i que creguin que han de romandre totalment inactius en tot el que no siguin banquets , begudes o esforços a la recerca de plaers amorosos . Forçosament , aquestes ciutats mai deixaran de canviar de règim entre tiranies , oligarquies i democràcies , i els que manen en elles ni suportaran tan sols sentir el nom d'un règim polític just i igualitari” (Plató, Carta VII)


PLATÓ, ASPECTES BIOGRÀFICS

•L’any 387 Plató obre a Atenes una escola que serà coneguda com Acadèmia. •El programa d’estudis constava de matemàtiques (aritmètica, geometria, astronomia) i dialèctica (art de pensar). •Centre de debat i formació de futurs polítics. •L’alumne més important va ser Aristòtil. •Durant el període de l’Acadèmia Plató va escriure les seves obres més importants.


PLATÓ, ASPECTES BIOGRÀFICS La seva obra consta de diàlegs i cartes. Diàlegs socràtics 399-389

Diàlegs doctrinals 388-370

Diàlegs crítics 369-347

Reprodueixen l’enseyament de Sòcrates. Diàlegs breus. Discusió sobre conceptes (bellesa, amistat, pietat…)

Temes relacionats amb el coneixement (teoria de les idees), l’ànima i la política. Apareixen alguns dels grans “mites” de Plató.

Problemàtica interna de les teories platòniques. Interés per qüestions de ciència natural

Apologia (discurs de defensa de Sòcrates davant del tribunal) Critó (Sòcrates a la presó, defensa de les lleis) Protàgores (es planteja la possibilitat d’ensenyar la virtut i apareix la idea del bé com a saber)

Fedó (darreres hores de Sòcrates, teoria de l’ànima) Convit (debat sobre el tema de l’amor i la filosofia) República (disseny de la ciutat ideal)

Parmènides (crítica de la teoria de les idees) Timeu (cosmologia platònica)

Vida de Plató  

Vida de Plató

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you