Page 1

WIJNKOERS NUMMER 5 - NOVEMBER 2018

Wijnstudiegids voor Premium leden

Pinot Noir excelleert Met als bakermat de Bourgogne

Hoe Duitsland zijn peilen richt op kwalitatief hoogwaardige wijnen

Riesling is de baas! MET IMPORT VAN WINNENDE WIJNEN EXCLUSIEF VOOR PREMIUMLEDEN


- EXCLUSIEF VOOR PREMIUMLEDEN -

Saint-Émilion van 100% Merlot VÉR ONDER WERKELIJKE WAARDE! De in New York gecancelde St-Émilion order van begin dit jaar, levert u nu een onverwacht voordeel op! Want na de Super Deal met de 2011 Château Lestage, Montagne St-Émilion, mag u nu profiteren van de met 18/20 punten bekroonde top jaargang 2014 van dit Château van € 13,99 voor slechts € 8,99 per fles! Het gaat om een partij van 180 dozen. Dit keer niet van 12, maar van 6 flessen. Exclusief voor Premiumleden. Château Lestage ligt met 18,5 ha wijngaard op de top van de hoogste berg van Montagne St-Émilion. Op een ondergrond van dikke klei met zand, mergel en kalk die grote gelijkenissen vertoont met de beroemde bodem van Pomerol. Door de schuine helling-wijngaarden hangen de Merlot- en Cabernetdruiven overdag vol in de zon en koelen ze door hun hoge ligging ‘s avonds weer goed af. Wat ideaal is voor een langzame rijping met behoud van frisheid. En dat proef je!

100% Merlot zeldzaam De kwaliteit van de Merlot druiven in 2014 was op Château Lestage zo extreem goed, dat Olga Giraud, de wijnmaakster van het Château besloot om haar ‘Grand Vin’ van dat jaar voor 100% uit Merlot te laten bestaan. De Merlot druiven waren immers dermate rijp en rijk van structuur dat de gebruikelijke aanvulling van wat Cabernet (voor extra backbone) haar niet nodig leek. Wat best gewaagd was, want grote Bordeaux van 100% Merlot kom je eigenlijk alleen maar tegen in Pomerol bij enkele van de beroemdste Châteaux, zoals Petrus en Le Pin.

Wijnmaakster had gelijk Toch zult u, als u de wijn proeft, haar groot gelijk geven en zelfs dankbaar zijn. Want het is best uniek om zóveel vettig rijke Merlot expressie en romig eiken in perfecte balans met fruit en frisheid te ervaren. Zeker aan zo een lage prijs! Voor vergelijkbare Crus van dit kaliber betaalt u in Saint-Émilion of Pomerol al gauw tussen de € 14 en € 25 per fles. Exclusief voor u nu slechts € 8,99 per fles. Ik raad u aan om snel toe te slaan.

Proefnotitie

2014 Château Lestage

Montagne Saint-Émilion Bordeaux, Frankrijk Donker Bordeauxrood. Bedwelmend geurig bouquet met massa’s zwart bosfruit, vanille en Saint-Émilion kruiderij. In de mond rond, vol en romig met een fluweelzachte, vettige structuur van zoete plak-tannines die goed zijn versmolten. Lange afdronk van donkere vruchten, munt, vanille en cederhout. Prachtglas klassieke Merlotweelde met het kruidige fluweel van Saint-Émilion en de molligheid van Pomerol. 100% Merlot, 18 maanden gerijpt in eiken houten vaten (50% nieuw). 14,5% alc. Begint op dronk te komen, oplegbaar tot 2030.

Nu slechts € 8,99 per fles!


Woord van

aul

Hierbij krijgt u een eerste inkijkje in wellicht de beste voor blinde proeverijen geoutilleerde proefkamer van Europa! Waarom? Kijk op pag. 10. Vanaf nu komen alle proefervaringen die we met u delen uit dit proefeldorado. Deze Wijnkoers gaat over:

Rode Top Bourgognes Hoe staat het met de kwaliteit in Gevrey-Chambertin, Nuits St-Georges, Vosne-Romanée, Pommard en Volnay?

Grote Duitse Rieslings Uit de Rheingau, Pfalz en Mosel. Van kraakdroog tot halfzoet. Een feest om te proeven!

Finale assemblage ‘Parcelle Privée’ top! Samen met Premiumleden proeven en assembleren tot de allerbeste Cuvée à l’Autre Coté was gevonden.

Oude knoest op koers De speurtocht naar toppers van 70+ jaar oude stokken ging goed van start in Frankrijk én Spanje.

Exclusief voor premiumleden Exclusief voor Premiumleden hiernaast een klasse Saint-Émilion van 100% Merlot met 18/20 punten aan een heerlijk lage prijs (zie uw bestelformulier). Met vriendelijke groeten,

Paul Van Boxstael


2

6

10

Inhoud 2

Premiumdeal Saint-Émilion van 100% Merlot

3

Woord van Paul

5

UPDATE - 'Oude Knoest' | Cru Classé à l'autre Coté

6

Pinot Noir excelleert

10

In beeld Proefkamer

12

Conclusie + Proeverij Rode Bourgogne

14

Riesling is de baas!

16

Conclusie + Proeverij Duitse Riesling

18

Proefnotities

Colofon Opmaak/Vormgeving Niels Janssens Redactie Gert-Jan Boone, Franz Lampe en Paul Van Boxstael Eindredactie Franz Lampe Medewerkers Tamara Reedijk en Justin Ouwerkerk. Samenstelling proefpanel Paul Van Boxstael, Tineke Janssen, Franz Lampe, Jim James, Gerrit Swart. Fotografie & beeldselectie Franz Lampe en Niels Janssens

Foto voorpagina: Hervé Kerlann: trotse producent van 2 geselecteerde wijnen. Redactie-adres Bosstraat 71 bus 3c, 3560 Lummen Telefoon 016 980 108 Internet www.wijnbeurs.be/premiumleden Abonnementsgeld dient bij vooruitbetaling te worden voldaan. Indien één maand voor het verstrijken van de abonnementsperiode géén bericht van opzegging is ontvangen, wordt het abonnement automatisch verlengd. © Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

14


Zoektocht top wijnen ‘Oude Knoest’ begonnen! Door de vele enthousiaste reacties op onze eerste oproep, zijn we alvast begonnen met zoeken naar die zeldzaam rijke wijnen die gemaakt worden van boomstam-dikke oude druivenstokken, de zogenaamde oude knoesten. Deze zeer oude stokken (van 70 jaar en ouder) worden steeds zeldzamer, omdat ze vanwege het minieme aantal trossen dat ze nog voortbrengen niet meer rendabel zijn. En daarom vaak door de wijnboer worden gerooid. Wat heel jammer is, omdat de kwaliteit van die paar trossen extreem hoog is. Want doordat deze diepgewortelde oude stokken hun voedsel uit de mineraalrijke onderlagen van de bodem halen, zijn ook hun druiven rijk aan mineralen en zitten ze barstensvol geconcentreerd fruit. Ideaal om rijk gespierde topwijnen van te maken.

Welke druivensoorten? Uit ons eerste onderzoek blijkt dat de we per land de hoogste kwaliteit van 70+ jaar oude stokken mogen verwachten van navolgende druivensoorten: Frankrijk rood Cabernet Franc, Grenache Noir, Syrah of Carignan Frankrijk wit Chardonnay, Sauvignon, Grenache Blanc of Chenin Spanje rood Tempranillo, Garnacha, Mencia of Monastrell Spanje wit Garnacha Blanca, Macabeu of Viura Dus de te selecteren wijnen zullen in ieder geval bestaan uit één of meer van deze druiven. Gemaakt van stokken van 70 jaar en ouder met een rendement van 35 hl per ha of minder. Goed voor extractrijke top-wijnen van minimaal 17,5/20 punten, aan maximaal € 8,99 per fles. Die nu mooi op dronk zijn en nog zeker 3 (wit) tot 6 jaar (rood) houdbaar zijn.

Uw eigen

'Cru Classé' à l'autre Coté 2017 ‘Cru à l’Autre Coté’ overtuigend goed! Op dinsdagavond 9 oktober jl. vond de finale proeverij van het prestigieuze Bordeaux project ‘Cru Classé à l’Autre Coté’ plaats in onze gloednieuwe proefkamer te Hilversum. Met als doel om samen met een paar enthousiaste deelnemers aan dit project de best mogelijke wijn samen te stellen. De château eigenaar had hiervoor een serie proefflessen afgevuld met wijn afkomstig van ‘onze percelen’ vlak bij de rivier. Die allemaal een net iets andere houtrijping hadden ondergaan. Eerst proefden we de standaardkwaliteit van het château naast onze speciale Cuvée, die door Mr. Chardat zelf voor ons was samengesteld, om te bezien of onze Cuvée inderdaad beter was. En dat werd een glorieus moment. Want het château-voorstel voor onze 2017 Parcelle Privée excelleerde op alle fronten. De wijn was bijna twee keer zo donker van kleur, diep gebald en rijk van geur met een volle, lang aanhoudende smaak van dik donker fruit, SaintÉmilion-achtige vuursteen-kruiderij en mokka luxe van goed gedoseerd eiken. Veel meer een rijkgespierde (nog

Hoe doe ik mee? Geef op wijnbeurs.be/oudeknoest aan hoeveel dozen rood of wit u uit Frankrijk of Spanje wilt of stuur uw bestelformulier op. Dan kunnen wij zodra we zo’n zeldzame wijn hebben gevonden, deze direct voor u reserveren. En nog vóór komende Kerst, gratis bij u laten thuisbezorgen. U betaalt pas achteraf.

ingehouden) maaltijd Bordeaux, dan de ook lekkere, maar minder complexe en snellere standaardwijn van het château. Iedereen was duidelijk onder de indruk.

Meester blender Jacques Chardat Wát we daarna ook probeerden om de wijn nog lekkerder te krijgen, door andere blends van de verschillende Merlot en Cabernet flessen er naast te proeven, glas nr. 2 met het château voorstel, bleef fier overeind. Voegden we meer dikke Merlot op fors gebrand eiken bij, dan namen de impressies van kokos en mokka toe, maar dreigde de disbalans van té harde, drogende tannines. Verhoogden we het aandeel Cabernet, dan won de wijn aan zwarte bessen-fraîcheur, maar verloor weer aan fluwelige Merlotrijkdom. Jacques Chardat bewees hiermee niet alleen een kundig wijnmaker te zijn, maar ook een meester in blenden. Aan het eind van de intense, maar geanimeerde proefavond besloot het proefgezelschap dan ook unaniem om met het châteauvoorstel mee te gaan.

Van genieten vanaf Kerst volgend jaar In deze finale assemblage (blend) van 95% Merlot (waarvan 60% gerijpt op medium-, 30% op licht- en 5% op fors getoast eiken) met 5% Cabernet Sauvignon, zit alles op zijn plek. Met veel karakter en een perfect evenwicht tussen, kracht, weelde, (kalk) terroir, fruit en eiken. Deelnemers aan dit project kunnen uitkijken naar een rijk geconcentreerde Merlotwijn vol dik rood fruit, Saint-Émilion kruiderij en mokkaluxe. Een klasse wijn waarvan u het eerste flesje gerust al met Kerst 2019 kunt ontkurken. 5


Pinot Noir excelleert Met als bakermat de Bourgogne

Pinot Noir is aan een gestage opmars bezig en verovert langzaamaan de wereld. De aanplant van de druif is in twintig jaar tijd meer dan verdubbeld en inmiddels staat Pinot Noir met bijna 90.000 hectare op plek 10 van de meest aangeplante druivenvariëteiten. Oregon (Verenigde Staten) en Central Otago (Nieuw-Zeeland) zijn als wijnbouwgebieden in opkomst en zetten Pinot Noir in als troef. Daarnaast worden in Duitsland en Noord-Italië al jaren interessante wijnen van Pinot Noir voortgebracht. Zelfs in de mediterrane Languedoc is de druif populair en neemt de aanplant zienderogen toe. Desalniettemin is en blijft de Bourgogne en de Côte-d'Or in het bijzonder de bakermat van Pinot Noir. Met dank aan een uniek terroir en eeuwenlange ervaring met deze allerminst dienstige druif!

Speculeren Pinot Noir staat sinds mensenheugenis aangeplant in Frankrijk. Uit geschriften blijkt dat de druif reeds in de 14e eeuw volop vertegenwoordigd is in de Bourgondische wijngaarden. De chauvinistisch ingestelde Fransozen menen dan ook dat Pinot Noir een inheemse druivenvariëteit betreft. De Italianen willen ons echter doen geloven dat een Keltische stam, de Aedui, de druif vanuit Lombardije heeft

6

meegenomen naar Frankrijk en rond 200 voor Christus heeft geïntroduceerd in de Bourgogne. Beide theorieën lijken echter niet te kloppen. Het meest waarschijnlijke scenario is dat Pinot Noir, net als vele andere druiven, haar oorsprong heeft in het Midden-Oosten en door de Grieken ruim voor het begin van onze jaartelling is meegenomen naar nederzettingen in de Provence. Uiteindelijk hebben de Romeinen de wijnbouw vanuit het zuiden van Frankrijk langs de Rhône en Saône uitgebreid naar het noorden en de druif vermoedelijk voor het eerst in de Bourgogne aangeplant. Maar het blijft speculeren, want harde bewijzen zijn er vooralsnog niet!

Pinot Noir excelleert In de Côte-d'Or heeft Pinot Noir haar thuis gevonden. In dit wijndistrict met Beaune als epicentrum vinden we de vermaarde wijnbouwgebieden van Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges, Aloxe-Corton, Pommard en Volnay. In een relatief koel klimaat en op een fascinerende bodem van klei, kalk en kalkmergel worden enkele van de bekendste en duurste wijnen voortgebracht. Pinot Noir excelleert in de Côte-d'Or. Mits zorgvuldig wordt omgegaan met deze kwetsbare druif.


Schade in de wijngaard

Pinot Noir kan hele mooie wijnen voortbrengen met veel smaak en elegantie. Zacht en verfijnd.

De vroegrijpe Pinot Noir voelt zich thuis in koele wijnbouwgebieden, maar hierin schuilt wel een groot gevaar. De druif is namelijk niet enkel vroeg rijp, maar ook de knoppen lopen relatief vroeg in het seizoen uit. Pinot Noir is daarmee erg gevoelig voor schade door vorst in het voorjaar. Met name in 2016 en 2017 heeft extreme kou in april veel schade aan de uitgelopen knoppen toegebracht en de uiteindelijke oogst gedecimeerd. Daarnaast heeft Pinot Noir een dunne schil en zijn de trossen erg compact. Dit maakt de druif vatbaar voor aantasting door een schimmel, die 'grijze rotting' veroorzaakt. Met name in de cruciale weken voor de oogst kunnen vochtige weersomstandigheden de ontwikkeling van deze schimmel stimuleren en veel schade aan de druiven toebrengen.

De nukken van Pinot Noir Pinot Noir kan hele mooie wijnen voortbrengen met veel smaak en elegantie. Zacht en verfijnd. Maar meer dan bij andere druivenvariĂŤteiten is het toepassen van oogstreductie een belangrijke randvoorwaarde om wijnen van hoge kwaliteit te maken. Merlot en Cabernet Sauvignon leveren bij een rendement van 60 hectoliter per hectare goede wijnen op, terwijl voor kwalitatief hoogwaarde Pinot

7


Noir het rendement niet hoger dan 45 hectoliter per hectare mag liggen. Dit verklaart meteen waarom koopwaardige Pinot Noir per definitie duurder is dan wijnen van Merlot en Cabernet Sauvignon.

Controversiële regelgeving Hoewel de wijnwetgeving in Gevrey-Chambertin, VosneRomanée, Nuits-Saint-Georges, Aloxe-Corton, Pommard en Volnay een maximaal rendement van 50 hectoliter per hectare voorschrijft, was het tot voor kort in veel gevallen gepermitteerd om tot 20% meer wijn te produceren. De enige ingebouwde kwaliteitswaarborg was een organoleptisch onderzoek. Deze 'smaaktest' werd slechts éénmaal en direct na vinificatie uitgevoerd en de jury bestond louter uit lokale wijnboeren en -handelaren. In een dergelijk systeem ligt list en bedrog om de hoek en na aanhoudende kritiek en lang aandringen is de controversiële regelgeving een jaar of tien geleden aangepast. In de Bourgogne wordt nu gewerkt met een gemiddeld rendement over een periode van tien jaar. Magere jaren met minder dan het toegestane rendement mogen worden gecompenseerd met een surplus in goede oogstjaren mits het gemiddelde rendement het maximale rendement niet overstijgt. Heden ten dage wordt de smaaktest bovendien pas uitgevoerd als de malolactische vergisting heeft plaatsgevonden en de vatrijping gereed is, waardoor een veel beter oordeel over de kwaliteit van de wijn kan worden geveld.

Man en paard Naast oogstreductie zijn ook andere aspecten van het wijngaardbeheer van belang om kwaliteitswijn voort te brengen. Zo is het in de Côte-d'Or geen uitzondering dat de wijngaard bewerkt wordt met man en paard in plaats van zware machines om de bodem en het bodemleven te sparen. Ook is het gebruikelijk om de druiven niet machinaal, maar met de hand te oogsten. Hoewel handmatig oogsten beduidend duurder is, heeft het enkele belangrijke voordelen. Zo kunnen de druiven reeds in de wijngaard worden geselecteerd ('triage') en wordt voorkomen dat rotte en onrijpe druiven in de wijn worden verwerkt. Bij handmatig oogsten wordt ook voorkomen dat de druiven reeds ontsteeld worden of beschadigd raken waardoor vroegtijdige en uiterst ongewenste oxidatie optreedt.

Gras in de wijngaard In de Côte-d'Or en dan met name in de wijngaarden op de steile hellingen vormt erosie bovendien een serieuze bedreiging. Bij langdurige regenval ontstaan ongecontroleerde modderstromen, die een deel van de toplaag meevoeren naar lager gelegen land. In NuitsSaint-Georges is, als één van de eerste wijnbouwgebieden ter wereld, met succes geëxperimenteerd met het zaaien van gras tussen de wijnstokken om de bodem te sparen voor erosie. Daarnaast is gebleken dat de concurrentie van het gras maakt dat de wortels van de wijnstok dieper in de bodem naar voedingsstoffen en water zoeken, hetgeen de complexiteit van de uiteindelijke wijn ten goede komt. Inmiddels is de meerwaarde van gras tussen de wijnstokken wereldwijd bekend en wordt dit, waar nodig en mogelijk, op grote schaal toegepast.

In de top 10 van duurste wijnen ter wereld staan acht wijnen uit de Côte-d'Or.

Het geheim van het terroir Het koele klimaat met een mengeling van Atlantische en continentale invloeden en de op het oosten en zuidoosten gerichte hellingen bieden uitstekende omstandigheden voor Pinot Noir om te excelleren, maar zijn niet uniek in de wereld. Het geheim van het terroir van de Côte-d'Or schuilt voornamelijk in de samenstelling van de bodem. De kleiige bodem is rijk aan kalk en mergel met dien verstande dat de compositie per dorp en per wijngaard significant kan verschillen. Zo staan de wijnen uit Pommard bekend om haar vlezige en masculiene karakter als gevolg van het hoge aandeel vette klei. De bodem in het direct aangrenzende Volnay is juist rijk aan kalksteen met lichtere en elegantere Pinot Noir als eindresultaat. Significant anders van smaak, maar beide hoog aangeslagen door de internationale wijnpers.

Kaf van het koren Het merendeel van de wijngaarden in de Côte-d'Or is aangelegd op de hellingen van de eerste heuvelrij ten westen van de provinciale weg tussen Dijon en Chagny.

8


Het wijnbouwgebied van Gevrey-Chambertin vormt hierop echter een uitzondering en herbergt ook wijngaarden ten oosten van de Route Nationale. In het heuvelige achterland ontsprongen beekjes en rivieren hebben afgebrokkeld kalksteen en kiezels meegevoerd en onderweg naar de Saône achtergelaten op het vlakkere land, waardoor ook hier de bodem geschikt is voor wijnbouw. Door de mindere ligging ten opzichte van de zon en het ontbreken van een goede onderlaag is de kwaliteit van de wijnen minder hoog. Onafhankelijke proeverijen zijn dus zelfs in de Côte-d'Or van groot belang om het kaf van het koren te scheiden.

prijzen enkel verder opstuwt. In de top 10 van duurste wijnen ter wereld staan maar liefst acht wijnen uit de Côte-d'Or en voor de absolute nummer één, Romanée-Conti, worden ettelijke tienduizenden euro's neergeteld. De meeste Grand Cru wijnen zijn dan ook voorbehouden voor de rijken der aarde. Desalniettemin hoeft de minder bedeelde liefhebber niet te treuren, want ook tussen de 1ers Crus en de "villagewijnen" zijn veel goede Bourgognes te vinden. Zoals bleek uit het resultaat van onze eigen proeverij.

Niet getreurd Het karakter van de Pinot Noir en het streven naar de allerbeste kwaliteit maakt dat aan wijnen uit de Côte-d'Or een behoorlijk prijskaartje hangt. Daarnaast is het aanbod klein en de vraag groot, waardoor de marktwerking de

Wijngaarden van Domaine Joannet - Vosné Romanée

In de wijngaard van Domaine Guy & Yvan Dufouleur - Côte de Nuits

9


In beeld...

De nieuwe Proefkamer Onze nieuwe proeflokaal waar je 150 geopende flessen simpel achter schuifwanden kunt verstoppen om ze volledig blind te kunnen proeven op een goed verlichte hagelwitte proefbalie van 12 meter lang! De 3 meter hoge schuifkasten bevinden zich aan beide zijden van het lokaal. Het lokaal beschikt over twee ingebouwde klimaat- en koelkasten, drie waterspoelbakken en voldoende opslagcapaciteit voor ruim 1000 referentie flessen. Overzichtelijk per gebied, liggend in donkere kasten gearchiveerd. De twee rijdende ‘spuugtonnen’ met ingebouwde trechter en emmer, zijn samen met de glazen en het ontkurkapparaat de enige proefattributen die zijn meeverhuisd. In deze nieuwe proefkamer zullen ook de proefsessies met leden plaatsvinden, die met 25 proevers per sessie zittend aan de middelste proefbalie hun mening kunnen geven. De recente assemblage proeverij voor het ‘Cru Classé à l’Autre Coté’ project, waarvan op pagina 5 het verslag, was de eerste in de serie.


Conclusie Rode Bourgogne (door onze Belgische Bourgogne expert Paul Van Boxstael) Het proefpanel kijkt met mij jaarlijks uit naar de vergelijkende blindproeverij van rode Bourgognes. Die is immers altijd spannend. Bij deze editie stelden we o.a. de volgende vragen. Is er voldoende fruitextract aanwezig? Is dat fruit voldoende rijp? En zijn de zuren en het fruit van die nobele, maar oh zo nukkige Pinot Noir druif goed in balans? En zouden we, gelet op de moeilijke weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende beperkte voorraden wel voldoende proefflessen toegestuurd krijgen? De vragen waar we mee zaten werden stuk voor stuk op een uitbundig positieve manier beantwoord. De proeftafel was royaal gevuld met lekkere en soms uitzonderlijke wijnen. Het niveau van de proeverij lag hoog… Wat een feest! De rode draad is de grote smakelijkheid met aromatisch, zacht, clean fruit, mooi ondersteunende (niet agressieve) zuren en zachte tannines. Het fruit was rijp maar niet overrijp. Gaandeweg werd duidelijk dat de typiciteit van elke gemeente duidelijk naar voor kwam. En dat er zowel drinkrijpe, (en ook nog lang houdbare) als stevige bewaarwijnen op de proeftafel stonden. Van de gevestigde orde en enkele zeer interessante ‘nieuwe’ Domaines. Zowel de Côtes de Beaune als Côtes de Nuits scoorden hoog. Maar niet alle wijnen waren even koopwaardig. ■■

■■

■■

■■

■■

■■

De wijnen uit Aloxe-Corton waren bijvoorbeeld wel fruitig en lekker, maar met wat lichte Cru de Beaujolais-achtige fruitimpressies. Voor de stevige prijzen die er voor werden gevraagd, helaas niet koopwaardig. De twee rode grootheden van de Côtes de Beaune, Volnay en Pommard, stonden beide duidelijk voor hun afkomst. Volnay uit het boekje met sappige, cleane, smakelijke wijnen boordevol rank rood fruit met weelderigheid en soms ook de nodige complexiteit. De 2016 Volnay “En Vaut” van oude bekende Guy & Yvan Dufouleur spande met ruim 18 punten de Volnay kroon. Pommard bekoorde door true to type mineralige klassewijnen op die heerlijke grens tussen karaktervolle terroir-expressies, ingehouden uitbundigheid van het Pinot fruit en complexe brede structuren. Henri Clerc was met zijn 1er cru Les Epenots de duidelijke winnaar. Het is mooi om te zien dat deze ontdekking van enkele jaren geleden zich nog steeds verder ontwikkelt. Deze grootheid uit 2013 is niet alleen dé Pommard Nr. 1 van de proeverij, maar ook een gouden tip voor uitzonderlijke gelegenheden. Gevrey-Chambertin werd als grootste gemeente ook het meest uiteenlopend beoordeeld door het panel. Daarbij werd vooral (door mij, Paul) gezocht naar puur Pinot Noir fruit gecombineerd met mineralen, AOC typiciteit en terroir-expressie, waardoor ik vaak wat strenger was dan proefpanelleden Franz en Jim die meer naar de algehele smaakimpressie, structuur en rondeur keken. Voor direct drinkplezier is de 2015 Gevrey-Chambertin van Thierry Mortet de Nr.1, waar u komende kerst optimaal van kunt genieten. De wijn heeft alles wat je van een uitstekende Gevrey mag verwachten. De andere verrassend goede nieuwkomer is 2016 Gevrey-Chambertin van Hervé Kerlann die met zijn lieu-dit “En Derée“ een klasse Nr.1 bewaar Gevrey aflevert. Nuits Saint-Georges heeft enkele heerlijke minerale wijnen opgeleverd. Waarbij de 2015 Nuits Saint Georges “En la Pierre Noblot” van Domaine Machard de Gramont als beste uit de bus kwam. De combinatie van typiciteit, focus, romig fruit, malse sappigheid, perfect gedoseerd eiken en aardse terroir was een revelatie. Een smaakrijke Nuits St Georges die nu perfect op dronk is, voor een verrassend betaalbare prijs. Vosnes-Romanée levert eveneens een interessante nieuwkomer op met Domaine Joannet uit het klassieke jaar 2014. Met rijke materie, een mooie structuur, velours en rozen. Een grote Nr. 1 Vosne Romanée voor direct drinkplezier met nog vele jaren voor de boeg.

Piraat Gezien de uitzonderlijke ‘Pommard achtige kwaliteit’ van de 2016 Beaune 1er Cru Bressandes van het Lycée Viticole de Beaune, die we eerder dit jaar selecteerden, werd deze 1er Cru blind tussen de Pommards geplaatst om te zien of de wijn stand zou houden tussen het Pommard geweld. De uitkomst verraste ons nauwelijks. Deze Beaune 1er Cru bleek zonder meer de kwaliteit te hebben van een top Pommard, voor een aanzienlijk lagere prijs. Zeer koopwaardig!

12


Proeverij Rode Bourgogne Gevrey-Chambertin

Beoordeling

Prem.l.pr*

16

26,50

2017 Gevrey Chambertin, Alexandre Gauvin 2016 Gevrey-Chambertin, Madame Veuve Point 2016 Gevrey Chambertin, "En Derée", Herve Kerlann

Bewaar

Nr.1

2016 Gevrey-Chambertin, Vieilles Vignes, Henri Clerc

15,5

40,84

19

37,50

18

39,02

17,5

34,67

2016 Gevrey-Chambertin, Vieilles Vignes, Herve Kerlann

18

32,67

2015 Gevrey-Chambertin, Vieilles Vignes, Domaine Tortochot

17

27,65

2016 Gevrey Chambertin, Vieilles Vignes, Domaine Marchand Frères

2015 Gevrey-Chambertin, Jean Lefort

16,5

33,00

18,5

29,99

2015 Gevrey-Chambertin, Albert Bichot

17

32,37

2014 Gevrey-Chambertin, Labaume Aine & Fils

15

32,31

2014 Gevrey Chambertin, Decelle Villa

16

37,51

2013 Gevrey-Chambertin, Vieilles Vignes, Dupont Tisserandot

15

29,99

Beoordeling

Prem.l.pr*

2015 Gevrey Chambertin, Domaine Thierry Mortet

TIP

Nuits-Saint-Georges 2016 Nuits Saint Georges, "Les Damodes", Domaine Jean Pierre Bony

19

uitverkocht

2016 Nuits-Saint-Georges, "Vielles Vignes", Domaine Louis Fleurot

18

23,78

2016 Nuits-Saint-Georges, "Aux Saint Juliens", Domaine Guy & Yvan Dufouleur 2015 Nuits-Saint-Georges, "En La Pierre Noblot", Domaine Machard de Gramont

Nr.1

2014 Nuits-Saint-Georges, Albert Bichot 2014 Nuits-Saint-Georges 1er Cru, " Les Crots ", Domaine Lupé-Cholet 2012 Nuits-Saint-Georges, Labaume Ainé & Fils

17,5

28,98

19

26,99

16

29,65

18,5

39,45

16

30,89

Beoordeling

Prem.l.pr*

2016 Vosne-Romanée, Domaine Joannet

17

44,77

2016 Vosne-Romanée, Sirugue - Noellat

18

50,40

19

39,50

Vosne-Romanée

2014 Vosne-Romanée, Domaine Joannet

Nr.1

2015 Vosne-Romanée, Les Vignes Olivier Decelle

18

45,98

Beoordeling

Prem.l.pr*

2017 Pommard, Alexandre Gauvin

16

26,50

2017 Pommard, Vieilles Vignes, Domaine Capuano Ferreri

14

31,94

2016 Pommard 1er Cru, "Les Epenots", Henri Clerc

19

48,52

2016 Pommard, Domaine Virely Rougeot

17

28,44

2016 Pommard, Maurice Gaviguet

16

34,12

18

29,50

15

35,09

kurk

30,73

Pommard

2016 Beaune 1er Cru, "Les Bressandes", Domaine du Lycée Viticole

PIRAAT

TIP

2016 Pommard, Vieilles Vignes, Domaine Jean Jacques Girard 2015 Pommard, Madame Veuve Point 2015 Pommard 1er Cru, Madame Veuve Point 2013 Pommard 1er Cru, "Les Epenots", Henri Clerc

Nr.1

2013 Pommard, Albert Bichos

16

44,77

19

41,50

15

28,98

2013 Pommard, "Clos Bizot", Domaine Lupé-Cholet

17,5

33,64

2011 Pommard, "Clos Bizot", Domaine Lupé-Cholet

18

32,07

Beoordeling

Prem.l.pr*

2016 Volnay 1er Cru, "Santenots ", Madame Veuve Point

17

49,34

2016 Volnay, Vieilles Vignes, Henri Clerc

16

32,19

18

29,75

Volnay

2016 Volnay, "En Vaut", Domaine Guy & Yvan Dufouleur

Nr.1

2016 Volnay "Les Pluchots", Domaine Prunier Damy

15,5

29,04

2016 Volnay, Domaine Cauvard

15

26,08

2015 Volnay, "Cuvée Marie", Domaine Perrin

14

27,35

2015 Volnay, "Les Pluchots", Domaine Prunier Damy

16

29,04

2014 Volnay, Domaine Potinet - Ampeau

15

29,04

Beoordeling

Prem.l.pr*

2017 Aloxe-Corton, Michel Voarick

17

25,23

2016 Aloxe-Corton, "Les Valozières", Domaine Christian Gros

16

31,22

2016 Aloxe Corton, "Crapousuets", Vieilles Vignes, Domaine Jean Pierre Maldant

15

26,38

2014 Aloxe-Corton, Domaine Doussot Rollet

15

24,44

Beoordeling

Prem.l.pr*

17

12,99

Aloxe-Corton

Blanc de Pinot Noir 2016 Blanc de Pinot Noir, Hervé Kerlann

Nr.1

Beste wijn ongeacht zijn prijs

TIP

Beste kwaliteit-prijsverhouding in zijn categorie

TIP * Premiumledenprijs per fles inclusief Premiumledenkorting

De in rood gedrukte wijnen zijn geselecteerd. Zie bestelformulier.

PIRAAT Wijn van zelfde druif uit ander gebied

13


Hoe Duitsland zijn peilen richt op kwalitatief hoogwaardige wijnen

Riesling is de baas! Hoewel onze oosterburen voornamelijk droge wijnen produceren, associeert het grote publiek Duitsland vooral met zoete witte wijn. Zonder twijfel met dank aan (of ondanks) de Liebfraumilch. Deze zoete bulkwijn vond, ondanks de vaak inferieure kwaliteit, enkele decennia geleden gretig aftrek in menig huishouden. Gelukkig is de in literpak verkrijgbare wijn inmiddels verwezen naar het onderste schap van de supermarkt en vormt de pretentieloze drank slechts nog een dankbaar ingrediënt in een smakelijke vruchtenbowl. Anno 2018 zijn de pijlen van Duitsland gericht op kwalitatief hoogwaardige wijnen van Riesling en Pinot Noir. Deze twee edele druiven vormen het visitekaartje van dit verrassende wijnland, dat ondertussen internationaal volop op erkenning mag rekenen.

Noordelijke ligging Door de noordelijke ligging van de meeste Duitse wijnbouwgebieden is de temperatuur dusdanig laag dat het verbouwen van wijndruiven een grote uitdaging vormt. Veel druivenvariëteiten worden door de korte zomer en de relatieve kou simpelweg niet rijp. Om aan deze uitdaging het hoofd te bieden hebben wijnboeren massaal vroegrijpe druiven, waaronder Silvaner, Schwarzriesling en Portugieser, aangeplant en wordt veel gewerkt met kruisingen, zoals Müller-Thurgau, Kerner en Dornfelder. Duitse onderzoekscentra, waaronder het gerenommeerde onderzoekscentrum verbonden aan de Universiteit van Geisenheim, experimenteren al ruim 150 jaar met het kruisen van druiven en hebben het creëren van nieuwe en sterke druivenrassen tot een kunst verheven. Vroegrijpe druiven en druiven met een hoge schimmelresistentie worden geselecteerd en gecombineerd met alom gewaardeerde druiven met veel aromatische complexiteit. Het bekendste en meest geslaagde voorbeeld is de Müller-Thurgau. Deze druif, amper twintig jaar geleden nog de meest aangeplante druif in Duitsland, is een kruising van de vroegrijpe Madeleine Royal en de edele Riesling en zag reeds in 1883 het levenslicht.

Wisseling van de wacht De gekruiste druivenrassen leveren veelal frisse en aromatische wijnen op, maar volgens critici ontbeert het deze wijnen aan complexiteit. De roep om complexere kwaliteitswijn heeft Duitse wijnboeren tot drastische maatregelen genoopt. In veel wijngaarden met gekruiste variëteiten zijn wijnstokken gerooid en druiven, zoals Grauburgunder (Pinot Gris), Weissburgunder (Pinot Blanc), Spätburgunder (Pinot Noir) en Riesling winnen gestaag aan terrein. Bijna een kwart van de ruim 100.000 hectare aan

14

wijngaarden in Duitsland is aangeplant met Riesling en de druif heeft Müller-Thurgau van de koppositie verdrongen. Spätburgunder kent een aanplant van bijna 12.000 hectare en staat stevig op de derde plek in de lijst van de meest aangeplante druivenvariëteiten in Duitsland.

Terroir De lage gemiddelde jaartemperatuur maakt dat wijnboeren zorgvuldig moeten kiezen waar de wijngaarden met Riesling en Spätburgunder worden aangelegd. Zeker bij de laatrijpe Riesling is een ligging nabij de Rijn of één van haar zijrivieren en een aanplant op een steile op het zuiden georiënteerde heuvel van groot belang. Het beste terroir volgens velen vinden we in Rheingau, één van de kleinste wijnbouwgebieden van Duitsland. In dit wijnbouwgebied van amper 3.000 hectare groot vervult de nabijheid van de Rijn een bijzondere rol bij de groei en rijping van de druiven. De rivier is op enkele plaatsen meer dan één kilometer breed en de watermassa geeft 's nachts warmte af, waarmee in het vroege voorjaar vorstschade aan de uitgelopen knoppen veelal wordt voorkomen en in de zomer de druiven geleidelijk kunnen rijpen. Daarnaast weerkaatst de ongekende watermassa veel licht, waardoor de fotosynthese en de opbouw van suikers in de druif wordt bespoedigd. Ook draagt de nabijheid van het vele water bij aan de ontwikkeling van ochtendnevel en zijn de omstandigheden ideaal voor aantasting van de druiven door edele rotting (Edelfäule). Net als in Sauternes staan de door edele rotting aangetaste druiven in Rheingau aan de basis van vermaarde zoete wijnen, die al eeuwenlang begeerd worden in binnen- en buitenland. Johannes en Sabine Eser met hun TIP Riesling - Weingut Johannishof


Leisteen Rheingau kent bovendien een bijzondere geologische diversiteit. De wijngaarden zijn aangelegd op steile hellingen met zandsteen, kiezel, mergel en klei, maar de meest aansprekende resultaten worden op een bodem van leisteen geboekt. Leisteen kan overdag warmte opnemen en staat deze in de koele nachten af aan haar omgeving, waardoor de druiven beter rijpen. Een andere eigenschap van dit metamorf gesteente is dat water goed kan worden afgevoerd, waardoor de druivenstokken hard moeten werken en diep in de bodem voedingstoffen en water moeten opnemen, hetgeen de smaak en het karakter van de wijn ten goede komt. Overigens treffen we leisteen niet enkel in Rheingau, maar ook in andere Duitse wijnbouwgebieden, zoals de Mosel.

"Säure" en "gout de pétrol" Van alle dertien Duitse wijnbouwgebieden is de Mosel (inclusief Saar en Ruwe) in de Benelux ongetwijfeld het gebied met de meeste naamsbekendheid. Toch is de Mosel met een kleine 9.000 hectare bij lange na niet het grootste wijnbouwgebied. Rheinhessen, vaak aangeduid als de wijnplas van Duitsland, is ruim drie keer zo groot. De naamsbekendheid hangt zondermeer samen met de rijke historie van de streek, de toeristische aantrekkingskracht en uiteraard de veelbelovende wijnen, zowel zoet als droog. Naast kalksteen en zandsteen bevatten de steile hellingen langs de oever van de Moezel voornamelijk leisteen. Naast de drainerende en warmteregulerende werking van het gesteente bevordert leisteen ook de opbouw van zuren in de druif en lijkt het gehalte aan TDN, de veroorzaker van de kenmerkende "gout de pétrol" (geur van petroleum), hoger dan in druiven uit wijngaarden met een andere onderlaag. Dit gaat vooral op in warme en droge jaren, waarin de druiven onder droogtestress hebben geleden.

beduidend zuidelijker dan Rheingau en Mosel en grenst aan de noordzijde van de Franse Elzas. Het warmere klimaat, de ligging in de luwte van diverse gebergten en bossen en de bodem van klei, kalksteen, leem en löss maakt de streek uitermate geschikt voor wijnbouw. De wijnen van Riesling, welke een kwart van de gehele aanplant in Pfalz uitmaakt, zijn wat voller en vleziger dan de exemplaren uit de meer noordelijk gelegen wijnbouwgebieden. Overigens is de streek niet alleen populair bij liefhebbers van Riesling, maar ook bij een stel criminelen. Een maand geleden is een wijngaard in Deidesheim vol rijpe druiven 's nachts leeggeplukt door een stel dieven en uit het nieuwsartikel blijkt dat dit vaker gebeurt in de streek.

Van wit naar rood Door de klimaatverandering wordt Duitsland steeds meer geschikt voor het verbouwen van blauwe druiven. In twintig jaar tijd is de aanplant van blauwe druiven exponentieel toegenomen van amper 15.000 hectare tot de huidige 35.000 hectare. Vooral het aandeel Spätburgunder en Dornfelder in de Duitse wijngaarden neemt snel toe. Van Dornfelder worden over het algemeen plezierige en fruitrijke wijnen voortgebracht. De wijnen van Spätburgunder vallen simpel gezegd uiteen in twee categorieën. Sommige wijnboeren maken wijnen, die zich kunnen meten met Bourgondische Pinot Noir. Andere wijnboeren behandelen de kwetsbare druif met onvoldoende zorg en lengen de wijn (in lijn met de wijnwetgeving) tot maximaal 15% aan met wijn van andere druiven voor meer kleur- en smaakextractie. De kwaliteit van de Spätburgunder uit Duitsland verschilt dan ook sterk per wijnboer. En dat werd door onze blinde vergelijkende proeverij bevestigd. De Spätburgunders die we voor deze Wijnkoers proefden waren wisselvallig van kwaliteit. Van matig tot correct met slechts twee uitschieters maar voor navenant gepeperde prijzen.

Beter goed gejat... Ook het wijnbouwgebied van Pfalz, gelegen op de westelijke oever van de Rijn, staat goed aangeschreven. De streek ligt

Suikergehalte in de druiven wordt gecontroleerd met een refractometer - Weingut Tina Pfaffmann

15


Conclusie Duitse Riesling Door de enorme diversiteit aan Riesling flessen die voor deze proeverij binnenkwamen, besloten we de wijnen in een andere volgorde te proeven dan u van ons gewend bent. Want waar we altijd van jong naar oud, gebied per gebied proeven, werd er bij deze proeverij van bijna 60 Duitse Rieslings nu geproefd van droog naar zoet. Dus dit keer alle verschillende herkomstgebieden en jaargangen kris kras door elkaar heen, zolang het aantal grammen restsuiker* per liter, die het Rieslingzuur tegenwicht moeten geven, maar consequent opliep. Per wijn werden daarom bij de producent deze ‘trocken’ gegevens opgevraagd, zodat de wijnen op volgorde konden worden ingeschonken van knetterdroog (van 0,7 gram restsuiker per liter) via milddroog tot aan halfzoet (68,7 gram per liter). In het proefoverzicht ziet u de droogste Rieslings (t/m 10 gram per liter) bovenaan de lijst staan onder ‘Duitse Riesling Trocken’. En vervolgens de iets minder droge tot halfzoete Rieslings vanaf 10 gram per liter onder ‘Halbrocken tot Spätlese’. *Zoals u weet, is restsuiker hier het van nature aanwezige druivensuikergehalte dat na de vergisting in de wijn overblijft en dus niet in alcohol is omgezet. Anders dus dan bij Champagne waar bijvoorbeeld aan een Champagne Brut tot maximaal 15 gram rietsuiker wordt toegevoegd. Bij deze Rieslings gaat het dus om ‘restsuikers’ uit de druiven zelf.

Riesling Trocken Bij de 36 droogste Rieslings van deze serie zaten maar liefst 22 wijnen die de voor import vereiste 16/20 punten grens haalden. En dat is een groot compliment aan de Duitse producenten, die zorgden voor een hoog gemiddeld niveau aan snerpend frisse, mineraalzuiver Rieslings. Gelijkelijk verdeeld onder de Rheingau (8 selecteerbare Rieslings) uit de Pfalz en Mosel (beide goed voor 7 stuks). De allerbeste droge Riesling en met 19/20 punten tevens beste wijn van de gehele proeverij was de 2016 Riesling Grosses Gewächs, Berg Rottland van Weingut Johannishof uit Rüdesheim in de Rheingau. Een complexe, rijk gelaagde top-Riesling met een enorme concentratie aan ziltige citrus, exotisch fruit, levendig fris zuur en karaktervolle mineraliteit. Een onberispelijke Grosses Gewächs (Grand Cru), Majestueus mooi. Deze Nr.1 uit de Rheingau werd op de voet gevolgd door één 18/20 punten Riesling uit Pfalz en één uit de Mosel. De 2017 Riesling Trocken, Dr. Bassermann-Jordan uit Pfalz is met z’n strakmineralige limoen-fraîcheur dé knisperfrisse vis-Riesling voor bij een moot blanke vis met citroen. En de 2016 Riesling, Kabinett Trocken, Trittenheimer Apotheke van Ernst Clüsserath uit de Mosel is de compact stenige Terroir Riesling vol tropisch fruit doorspekt met die fijne zuren waar Riesling liefhebbers op uit zijn. Ook 18/20 punten, maar in een geheel andere, meer exotische Riesling-stijl. Bij de droge Rieslings blijkt tot slot de 2017 Riesling Trocken Kult van Tina Pfaffmann uit Pfalz de meest koopwaardige Riesling van de serie. Want met 17/20 punten biedt Kult heel veel fruitig Rieslinggenot (ananas, grapefruit en frisse limoentjes) aan slechts € 7,99 per fles! Een aanrader.

Riesling Halb Trocken tot Spätlese In deze categorie was de 2016 Riesling Finesse Feinherb van Weingut Johannishof uit de Rheingau met 17/20 punten de meest koopwaardige ‘mild droge’ Riesling van de serie. De 2017 Riesling Spätlese, Trittenheimer Apotheke van (wederom) Ernst Clüsserath, versloeg de meer dan twee keer zo kostbare Spätlese (uit 2004!) van top producent Fritz Haag met een neuslengte en werd met 18,5 punten onze Nr.1. Dat de 14 jaar oude Riesling van Haag overigens nog steeds in goede vorm verkeerde, geeft aan dat dit soort Rieslings heel lang meegaan. Goed om te weten.

Spätburgunder (Pinot Noir) Duitsland De serie Spätburgunders die we meteen achter de Rieslings aan proefden, viel een beetje tegen. Veel Duitse Spätburgunders van deze serie hadden wel het kenmerkende sappig frisse Pinot fruit, maar waren aan de te lichte kant. Zeker voor de pittige prijzen die er voor worden gevraagd. Twee wijnen sprongen er met 16,5/20 punten bovenuit, maar werden aan net onder de € 20 per fles niet koopwaardig genoeg bevonden. Dan boden de Pinot Noirs uit Bourgogne van deze Wijnkoers aanzienlijk meer Pinot Noir geweld. Ook al zijn de prijzen van de toppers daar nog steviger. Maar dan heb je ook wat! Zie de conclusie op pagina 12. 16


Proeverij Duitse Riesling Duitse Riesling Trocken ** 2016 Riesling, Kabinett Trocken, Kaseler Dominikanerberg, Mosel 2016 Riesling, Grosses Gewächs, Kalkofen, Dr. Von Basserman-Jordan, Deidesheim, Pfalz 2016 Riesling, Grosses Gewächs, Eitelsbacher Karthäuserhofberg, Mosel 2016 Riesling, Erste Lage, Ersbacher Steinmorgen, Baron Knyphausen, Rheingau 2014 Riesling, Trocken, Rolf & Tina Pfaffmann, Naturschön, Pfalz 2017 Riesling, Trocken, Rolf & Tina Pfaffmann, Steingut, Pfalz 2016 Riesling, Trocken, Rolf & Tina Pfaffmann, Ü40, Pfalz 2016 Riesling, Grosses Gewächs, Kieselberg, Georg Mosbacher, Deidesheim, Pfalz 2016 Riesling, Grosses Gewächs, Berg Rottland, Weingut Johannishof, Rüdesheim, Rheingau 2016 Riesling, Grosses Gewächs, Brauneberger Juffer, Fritz Haag, Mosel 2016 Riesling, Grosse Lage, Winkler Hasensprung, Familie Allendorf, Rheingau 2017 Riesling, Kabinett Trocken, Weingut Bauer, Mülheimer Sonnenlay, Mosel 2016 Riesling, Spätlese Trocken, Alte reben, Weingut Bauer, Mosel 2017 Riesling, 1141 Baron Knyphausen, Rheingau 2017 Riesling, Spätlese Trocken, Weingut Schwan, Pfalz 2017 Riesling, Trocken, Rüdesheimer Ramstein, Johannishof, Rheingau 2017 Riesling, Knypi, Baron Knyphausen, Rheingau 2016 Riesling, Berg Rottland, Georg Breuer, Rheingau 2017 Riesling, Trocken, Dr. von Bassermann-Jordan, Pfalz 2017 Riesling, Mineral Trocken, Weingut Johannishof, Rheingau 2017 Riesling, Trocken, Vom Schiefer, C. von Nell-Breuning, Mosel 2017 Riesling, Trocken, Kult, Weingut Rolf & Tina Pfaffmann, Pfalz 2017 Riesling, Kabinett Trocken, Weingut Schwan, Pfalz 2017 Riesling, Kabinett Trocken, Trittenheimer Apotheke, Ernst Clüsserath, Mosel 2014 Riesling, Kabinett trocken, Gutswein, Baron Knyphausen, Rheingau 2016 Riesling, Weingut Bauer, Mosel 2016 Riesling, Kabinett trocken, Trittenheimer Apotheke, Ernst Clüsserath, Mosel 2016 Riesling, Estate Rüdesheim, Georg Breuer, Rheingau 2016 Riesling, Trocken, Familie Allendorf, Ortswein, Rheingau 2013 Riesling, Kabinett trocken, Berg Roseneck, Weingut Johannushof, Rüdesheim, Rheingau 2016 Riesling, Grosses Gewächs, Zilliken Rausch, Fortmeister Geltz, Mosel 2017 Riesling, No 9 trocken, Tina Pfaffmann, Pfalz 2017 Riesling, Trocken, Save Water Drink Riesling, Allendorf, Rheingau 2017 Riesling, Basis Trocken, Trenz, Rheingau 2017 Riesling, Trocken, Johannisberger Alte reben, Trenz, Rheingau 2016 Riesling, Charta, Weingut Johannishof, Rheingau Duitse Riesling Halbtrocken tot Spätlese *** 2017 Riesling, Classic, Ernst Clüsserath, Mosel 2016 Riesling, Erste Gewächs, Winkeler Hasensprung, Trenz, Rheingau 2017 Riesling, Herzglück, Tina Pfaffman, Pfalz 2015 Riesling, Kabinett Feinherb, Veldener Elisenberg, Weingut Bauer, Mosel 2017 Roter Riesling, Gutswein, Baron Knyphausen, Rheingau 2017 Riesling, Trocken, Familie Allendorf, Gutswein, Rheingau 2017 Riesling, Johannisberger Kabinett Feinherb, Trenz, Rheingau 2017 Riesling, Finesse Feinherb, Weingut Johannishof, Rheingau 2017 Riesling, 1818 Gutswein, Baron Knyphausen, Rheingau 2017 Riesling, Classic, Weingut Schwan, Pfalz 2017 Riesling, Kabinett halbtrocken, Weingut Schwan, Pfalz 2017 Riesling, Kabinett halbtrocken, C. von Nell-Breining 2014 Riesling, Auslese Feinherb, Kaseler Kehrnagel, C. von Nell-Breuning, Mosel 2016 Riesling, Kabinett Feinherb, Dr. Von bassermann-Jordan, Pfalz 2017 Riesling, Kabinett, Gutswein, Familie Allendorf, Rheingau 2016 Riesling, Spätlese, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Fritz Haag, Mosel 2017 Riesling, Spätlese, Winkeler, Familie Allendorf, Rheingau 2016 Riesling, Kabinett Rausch, Fortmeister Geltz, Zilliken, Mosel 2016 Riesling, Spätlese, Gutswein, Baron Knyphausen, Rheingau 2017 Riesling, Spätlese, Trittenheimer Apotheke, Ernst Clüsserath, Mosel (Dessertwijn) 2004 Riesling, Spätlese Kabinett, Brauneberger Juffer, Fritz Haag, Mosel Spätburgunder (Pinot Noir) Duisland 2016 Spätburgunder, Classic, Weingut Schwan, Pfalz 2016 Spätburgunder, Trocken, Familie Allendorf, Gutswein, Rheingau 2016 Spätburgunder, Weingut Schwan, Pfalz 2016 Pinot Noir, Trocken, Trenz, Rheingau 2015 Spätburgunder, Ruva Rubina, C. von Nell-Breuning, Mosel 2015 Spätburgunder, Trocken, Weingut Bauer, Mosel 2015 Spätburgunder, Assmannshäuser Trocken, Ortswein, Familie Allendorf, Rheingau 2015 Pinot Noir, Barrique Trocken, Trenz, Rheingau 2015 Spätburgunder, Trocken, Baron Knyphausen, Gutswein, Rheingau 2015 Pinot Noir, Trocken, Quercus, Familie Allendorf, Rheingau 2014 Spätburgunder, Trocken, Weingut Bauer, Mosel 2014 Spätburgunder, Barrique, Kaseler Niesçhen, C. von Nell-Breuning, Mosel Nr.1

TIP

Beste wijn ongeacht zijn prijs Beste kwaliteit-prijsverhouding in zijn categorie

De in rood gedrukte wijnen zijn geselecteerd. Zie bestelformulier.

Beoordeling

Nr.1

TIP

TIP

TIP

14 16,5 18 17 16 15 16 18 19 18 16 17 16 11 15 16 14 17,5 18 15 14 17 16 18 14 14 18 16 16 17 16 15 15 14 15 14

Beoordeling

TIP

Nr.1

16 18 16 15 10 13 15 17 13 15 14 11 17 16 15 16 15 17 11 18 18

Beoordeling

13 13 14 14 12 14 13 17 12 15 17 14

Prem.l.pr*

10,35 26,50 32,65 19,75 14,90 19,45 13,90 25,50 21,50 22,75 24,99 10,75 14,99 11,40 8,60 11,99 10,30 38,10,49 10,65 9,70 7,99 8,29 10,25 13,20 9,70 9,99 14,25 12,30 11,85 33,20 8,95 10,50 10,90 16,60 10,65

Prem.l.pr*

9,75 26,75 10,85 10,55 16,50 10,95 11,60 10,99 11,30 9,45 8,10 10,65 13,95 10,15 11,70 19,50 19,85 17,90 15,20 11,99 29,50

Prem.l.pr*

9,99 11,30 8,45 13,99 11,75 10,80 14,90 19,50 15,99 18,45 18,95 14,90

*

Premiumledenprijs per fles inclusief Premiumledenkorting

**

Op volgorde van boven naar beneden van 0,7 tot 10 gram restsuiker p.lr.

*** Op volgorde van boven naar beneden van 10 tot 70 gram restsuiker p.lr.

17


Domaine Guy & Yvan Dufouleur

18/20

Vitaal paarsrood. Elegant zwoel bouquet van rood fruit en pioenroos met een rand tijm en karamel. Heeft de punch en de pinot expressie van een topjaar. Prachtig smaakrijk en versmolten, sappig en rank, met subtiel cederhout. Smakelijke Volnay met een zachte textuur vol zachte kersen en frambozen in een bessig frisse finale. 13% alc. Drinken vanaf nu tot 2033.

Nr.1

Nr.1

Premiumledenprijs € 29,75 per fles. 6 flessen per doos.

Hervé Kerlann

19/20

TIP

Nr.1

Stevig geschakeerd purperrood. Bedwelmend bouquet van espresso, leer, rijpe griottes, specerijen en zwarte kers. Doet denken aan de Clos Vougeot van Château de La Tour die we enkele jaren geleden selecteerden, zo krachtig! Volromige complexe smaak met violet, kers, specerijen en mokka. Helemaal conform de neus. Grote ‘bewaar Gevrey-Chambertin’ met de lengte en luxe van een Grand Cru. Een ontdekking! 13,5% alc. Drinken van 2020 tot 2045. Premiumledenprijs € 37,50 per fles. 6 flessen per doos.

Henri Clerc

19/20

Domaine Machard de Gramont

19/20

Premiumledenprijs € 26,99 per fles. 6 flessen per doos.

TIP

Nr.1

Warm granaatrood. Grootse bedwelmend mooie neus van aardse truffel-terroir met mals sappig kersenfruit. Gevolgd door mineralen, sous-bois en mokka. Perfect in balans met de complexe rijkdom aan fruit, cederhout en specerijen. Alle proevers waren danig onder de indruk van het brede smaakpallet van de wijn. Waanzinnig mooie Nr.1 Nuits voor een nog betaalbare prijs. (Lieudit “En La Pierre Noblot” ligt pal naast de beroemde 1er Cru “Les Damodes”, maar is minder bekend, vandaar de gunstige prijs). 13% alc. Nu van genieten tot 2038.

Bourgogne Wit

Bourgogne Rood

2015 Nuits-St-Georges "En La Pierre Noblot"

TIP

Premiumledenprijs € 41,50 per fles. 6 flessen per doos.

PIRAAT

Nr.1

Dik roodpaars met donker hart. Diepe, complexe neus van donkere kersen, pruim, cacao, tabak, karamel, chocolade, nieuw eikenhout en een hint van stenig terroir. Mondvullend breed en rijk van smaak boordevol fruit, geroosterd brood, malse kersen en zoete tannines. Met een eindeloos lange afdronk. Weelderig zachte 1er Cru van één van de beste 1er Cru akkers. Gemaakt van 67 jaar oude stokken van 1er Cru wijngaard Les Epenots op 250m. hoogte. 14 maanden gerijpt in eikenhouten vaten. 13,5 % alc. Nu van genieten tot 2025.

Bourgogne Rood

Bourgogne Rood

2013 Pommard 1er Cru "Les Epenots"

Bourgogne Rood

Bourgogne Rood

2016 Gevrey Chambertin "En Derée"

Bourgogne Rood

Bourgogne Rood 18

2016 Volnay "En Vaut"

2014 Vosne-Romanée

19/20

Domaine Joannet

Vitaal warm roodzwart. Topneus met veel diepgang, power en complexiteit. Zalvend aardse aroma’s van rood en zwart fruit, specerijen, chocolade, espresso en kiezel. Mondvullend breed en zacht, helemaal open met prachtige framboos, vlier, cederhout, chocolade mousse en violet. Hemelse Vosne-Romanée uit het boekje. Met de kersen van Gevrey, de mineraliteit van Nuits en de zalvende zachtheid van Chambolle. 13 % alc. Nu van genieten tot 2038. Premiumledenprijs € 39,50. 6 flessen per doos

2015 Gevrey Chambertin Domaine Thierry Mortet

18,5/20

Levendig robijnrood. Erg verleidelijk, warm rokerig bouquet met focus en punch. En veel rood kersenfruit, espresso, chocolade en iets van Mon Chérie bonbons. Kan je aan blíjven ruiken! Ook de smaak is uiterst interessant. Complex en nobel met pioenroos en die voor Gevrey zo typerende kers in een romig bed van cederhout. Prachtige Gevrey op 1er Cru niveau. Een Domaine om in de gaten te houden! 13% alc. Nu drinken tot 2033. Premiumledenprijs € 29,99 per fles. 6 flessen per doos.

2016 Beaune 1er Cru "Les Bressandes" Domaine du Lycée Viticole

18/20

Medium intens bessenrood. Bedwelmend romige Bourgogne neus met de luxe van zacht geroosterd cederhout. Typerend voor een grote Côte de Beaune. Vol rode en zwarte besjes, aardbei, kruidig eikenhout en iets van charcuterie. Mals en sappig met een solide ronding. Warm romig en gelaagd van smaak met blonde tabak en een Pommard achtige Pinot Noir Power met rozen en mineralen. Top 1er Cru in Pommard stijl. Nog krachtiger dan de 2015. 13,5 % alc. Nu van genieten tot 2031. Premiumledenprijs € 29,50 per fles. 6 flessen per doos.

2016 Blanc de Pinot Noir Hervé Kerlann

17/20

Helder strogeel. Aromatische, zeer expressieve neus met citrus, exotisch fruit en het terroir dat aan een mooie Mâcon doet denken: mineraal en volfruitig met kiezeltjes. De smaak is heerlijk sappig en rond met prachtig versmolten weelderigheid. Deze verrassend mooie witte wijn van 100% Pinot Noir druiven is voor de helft gerijpt op roestvrij staal (voor frisheid) en voor de helft in eiken vaten (voor complexiteit). En dat proef je! Bourgogne Blanc met luxe karakter en frisse finale met punch! Nu lekker tot 2022 Premiumledenprijs € 12,99 per fles. 6 flessen per doos.


Weingut Johannishof, Rüdesheim, Rheingau

19/20

TIP

Nr.1

Rijk glanzend groengeel. Expressieve crunchy, zuivere terroirneus met exotische twist. Knapperig fris en geconcentreerd met een hint van petrol. Ingetogen complex en uiterst gelaagd van smaak. Met een enorme concentratie aan ziltige citrus, exotisch fruit, levendig fris zuur en karaktervolle mineraliteit. Majestueuze Riesling, een toonbeeld van een grote wijn uit de Rheingau. 11% alc, 4,9 gram restsuiker. Drinken vanaf nu tot 2025. Premiumledenprijs € 21,50 per fles. 6 flessen per doos.

Kult, Weingut Rolf & Tina Pfaffmann, Pfalz

17/20

Premiumledenprijs € 7,99 per fles. 6 flessen per doos.

Weingut Johannishof, Rheingau

17/20

Gelaagd vitaal witgroen, een powerkleur! Breed walmende neus met fijne rijpe vruchten (feinherb) – citrus, ananas, leisteen en rook. De mond is krachtig en krokant met fijne Rieslingzuren en een ellenlange afdronk vol roze pompelmoes en frisse limoen. Krokante, elegante Riesling met feinherb fruit uit het boekje. Heerlijk! 11,5% alc en 18 gr. restsuiker. Nu van genieten tot 2025.

Nr.1

TIP

Premiumledenprijs € 10,99 per fles. 6 flessen per doos.

Duitsland Riesling

Duitsland Riesling

2017 Riesling, Finesse Feinherb

TIP

TIP

Schitterend groengeel. Volromig en energiek bouquet met vettig rijp geel fruit (reine claude, abrikoos). De smaak is al even breed en vet. Gelaagd en stuivend rijk. Flink kruidig ook met witte peper. Alles mooi in balans met goed extract en fruitzuur. De afdronk is fantastisch met ananas, pompelmoes en een fraaie frisheid door de frisse limoentjes. Bijzonder interessante Riesling van aanstormend producent voor scherpe introductieprijs. 12,5% alc, 7 gram restsuiker. Nu van genieten tot 2022.

Duitsland Riesling

Duitsland Riesling

2017 Riesling, Trocken

Duitsland Riesling

Duitsland Riesling

2016 Riesling, Grosses Gewächs

2017 Riesling, Trocken

Dr. von Bassermann-Jordan, Pfalz

18/20

Fris jeugdig groen. Aromatisch, krakend fris groen à la Verdejo en Sauvignon Blanc. Eclatant en jong met kruisbes, buxus en iets subtiel rokerigs. De mond is lieflijk, verleidelijk, maar ook direct en strak van een mineraalrijk terroir. Een frisse, strakke Riesling weldadig voorzien van groene kruiden en limoen. Perfect voor bij een moot blanke vis. 12,5% alc, 6,6 gram restsuiker. Nu drinken tot 2023.

Premiumledenprijs € 10,49 per fles. 6 flessen per doos.

2016 Riesling, Kabinett trocken

Trittenheimer Apotheke, Ernst Clüsserath, Mose

18/20

Rijk goudgeel, straalt kracht uit. Zeer geconcentreerd en karaktervol bouquet met rijpe gele pruim, peer, abrikoos en butterscotch. Rijke, compacte en open smaak waarin het stenig terroir goed aanwezig is. Trittenheimer Apotheke (een van de sterren terroirs van de Mittelmosel) heeft die zalige, ietwat boerse en tropische smakelijkheid doorspekt met fijne zuren waar Riesling liefhebbers op uit zijn. 11,5% alc, 8,2 gram restsuiker. Nu van genieten tot 2025. Premiumledenprijs € 9,99 per fles. 6 flessen per doos.

2017 Riesling, Spätlese (Dessertwijn)

Trittenheimer Apotheke, Ernst Clüsserath, Mosel 18/20 Blinkend bleek intens energiek à la Pouilly-Fumé. Complexe neus met diepgang en concentratie. Duidelijk van een kruidig terroir met uitgesproken indrukken van leisteen. Krachtig, gelaagd en rijk geconcentreerd. Met lieflijk zuur, citronelle, limoen, steentjes expressie en edel zoet Rieslingfruit met veel extract. Uiterst boeiende dessertwijn. De wereldberoemde, op een steile heuvelflank gelegen ‘Apotheke’ wijngaard maakt zijn reputatie volledig waar. 7,5% alc, 68,7 gram restsuiker. Nu van genieten tot 2025. Premiumledenprijs € 11,99 per fles. 6 flessen per doos.

Proefnotities 19


- EXCLUSIEF VOOR PREMIUMLEDEN -

Saint-Émilion van 100% Merlot VÉR ONDER WERKELIJKE WAARDE! De in New York gecancelde Saint-Émilion order van begin dit jaar levert u nu een onverwacht voordeel op! Want na de Super Deal met de 2011 Château Lestage, Montagne SaintÉmilion, mag u nu profiteren van een met 18/20 punten bekroonde top jaargang van wijnmaakster Olga Giraud. Lees meer op pagina 2

Wijnkoers 5 BE - 2018  

In deze Wijnkoers keken we naar de Pinot Noir en de Riesling.

Wijnkoers 5 BE - 2018  

In deze Wijnkoers keken we naar de Pinot Noir en de Riesling.

Advertisement