Page 1

WERKEN MET REKSTOFFEN


Wat is wat? Rekbare stof noemen wij gewoon tricotstof . Engelstaligen en franstaligen noemen het allemaal jersey.Deze stof heeft meestal een duidelijke voor- en achterkant. Intrelock is dan weer stof waarvan de beide kanten er hetzelfde uitzien, er is geen goede en averechte kant. Het zijn allemaal gebreide stoffen terwijl katoen geweven stof is. Ze zijn rekbaar in de lengte en in de breedte van de stof, toch is de rek meestal groter in de breedte dan in de lengte (gelijklopend aan de zelfkant). Patronen worden meestal zo op de stof gelegd dat de grootste rek in de breedte zit, tenzij anders is vermeld. Tricot rafelt niet en daarom spaart het je wel degelijk heel wat werk want je hoeft geknipte patroondelen niet vooraf af te zomen met een zigzagsteek.


Gebruik een aangepaste steek. Tricot wordt gestikt met een rechte stretchsteek, de meeste naaimachines hebben deze keuze.

Stretch rechte steek

Je kan ook stikken met een stretch-zigzag.

zig zag stretch gebruik je als rechte steek Een oude machine kent deze aparte steek niet en dan moet je stikken met een gewone lichte zigzag (steekbreedte 0,5, steeklengte 2,5). Op deze manier rekken de naden mee.


Tricot stikken met een gewone rechte steek is GEEN optie, het stiksel knapt gegarandeerd als je het kledingstuk begint te dragen en de naden onder spanning komen te staan. Gebruik bij het stikken altijd een speciale machinenaald voor stretchstoffen.

stretch naald Ze zijn veel fijner dan de gewone machinenaalden en hebben een minder scherpe punt en zo is de kans dat je de tricotstof tijdens het stikken beschadigt minimaal. Spelden Er bestaat een kleine verdeeldheid over het gebruik van spelden in tricotstof. Gewone spelden kunnen net als gewone machinenaalden de stof beschadigen. Er bestaan spelden speciaal voor tricotstof maar ik kan me inbeelden dat niet iedereen deze heeft. Dus we doen het met de gewone spelden maar er zijn een paar dingen waar we op moeten letten. Gebruik alleen heel gladde spelden! Soms zit er in de hele verzameling spelden een oud of beschadigd gevalletje en dat is vragen om moeilijkheden als je dat bij tricot gebruikt. Blijf bij het spelden binnen je naadwaarde. Als je eventueel toch een gaatje maakt in je tricot dan is dat niet te zien bij het afgewerkte product. Soms vreet je machine je stof op als je begint te stikken. Eigenlijk is het zo dat je stof niet door je machine wordt getransporteerd, je stof blijft steken en je stikt ter plaatse. Als je dat niet dadelijk door hebt, heb je snel een dikke knobbel garen en trekt je stof onder je naaivoetje in je machine. Heel vervelend en je kan dit voorkomen op een paar manieren. Begin iets verder te stikken dan op naaldhoogte. Leg je stof meer naar het einde van je naaivoetje zodat het ondertransport (tandjes die heen en weer


bewegen en je stof meevoeren) meer grip krijgt op je stof. Begin heel traag te stikken, eens je stof meegegrepen wordt is het vaak geen probleem meer. Je kan ook gebruik maken van een boventransporteur als je die hebt. Een stukje “stik en trek� (dit is een soort Vlieseline) onder je stof leggen aan het begin van de te stikken naad kan ook helpen voorkomen dat je stof ingeslikt wordt door je machine. Een algemene regel is dat je tijdens het stikken ook nooit aan je stof trekt. Laat je naaimachine de stof zelf voorwaarts bewegen. Wil je dat de naad gaat golven dan kan je dat effect heel eenvoudig bekomen door wel je stof uit te rekken tijdens het stikken. Zo kan je bv een mooie onderkant van een bloese, t-shirt of rok maken.


Zomen werk je af met een tweelingnaald (ook voor stretchstoffen). Het geeft een nette afwerking. Aan de goede kant zie je een dubbel stiksel en aan de binnenkant is dat dubbel stiksel verbonden met een mooie zigzag. Wil je aan de binnenkant van je kledingstuk een leuk effect dan kan je de onderdraad (draad op je spoeltje) vervangen door bv. een ander kleurtje of door een borduurgaren (voor naaimachines).

tweelingnaald voor stretchstof

hier netjes bijknippen Nadat je de zoom hebt gestikt kan je de naad nog mooier maken door aan de binnenkant het stofoverschot (wat nog uit het dubbel stiksel uitsteekt) met een stofschaar netjes bij te knippen.


Naden bij tricot-kleding worden niet open gestreken. Dat geeft niet altijd een mooi resultaat omdat als de naadtoeslag wat breed is tricot nogal de neiging heeft om in elkaar te gaan rollen. Om dat tegen te gaan is het beter om je patroondelen met maar 1 cm naadtoeslag uit de stof te snijden om dan later je delen op 1cm samen te stikken. Na het samenstikken neem je de naad samen en kan je hem afwerken met een locksteek. Heb je een oude naaimachine dan kies je een zigzag die breed genoeg is en niet te lang. Het afwerken van je naden op deze manier geeft je werkstuk weer een duwtje naar een meer professionele afwerking.

Gesloten locksteek

samengenomen naad afwerken met zigzag of locksteek


Op tricot aftekenen is en blijft een vervelende zaak. De stof trekt onder je kleermakerskrijt samen en schiet dan weer terug. Niets leuk aan. Er zijn mensen die hun patroon + naad aftekenen op zicht maar dat vind ikzelf nogal gewaagd. Een goede truc is om al je papieren patroondelen met naad uit te knippen zodat je de stof net naast je papier kan knippen en dus niets hoeft af te tekenen. Tricot durft wel eens onder je papierpatroon te verschuiven. Soms doen de twee stoflagen dat samen maar je bent nog verder van huis als maar één stoflaag het in zijn hoofd haalt te gaan bewegen. Het vastspelden van het patroondeel helemaal rondom rond, is ook niet ideaal, vanwege de beschadiging (gaatjes en getrokken draden) die het kan veroorzaken. Ha, hier komen gewichten dus heel goed van pas! Je kan ze zelf maken door zakjes te maken en die te vullen met gedroogde spliterwten of rijst. Je kan ze zo funcky maken als je zelf wil, ik maak ze gewoon uit restjes katoen. Ze komen me ook heel goed van pas als ik patronen overneem van een raderblad.

Veel plezier met je volgende project uit rekstof. Wil je weten welke steken je verder nog kan gebruiken voor rekstoffen dan is er ook nog het boekje “machinesteken, welke voor wat?” dat je op deze blog kan inkijken.

Werken met rekstoffen  
Werken met rekstoffen  

Werken met rekstoffen op een gewoon naaimachine. Het kan echt!

Advertisement