turner magazine 7

Page 1

#07 het magazine over bedrijfsvastgoed 2015

www.turner.immo

Wouter Torfs opnieuw Beste Werkgever 06 Bedrijvencentra worden coworkingplaces 14 LinkedIn grootste arbeidsbureau

20


Neem plaats in deze

en vertel eens.

Buro Center. Van ergonomische bureaustoel tot totaalinrichting. Op zoek naar een comfortabele bureaustoel? Of heeft u nood aan een volledig nieuwe kantoorinrichting? Reken dan op de 30 jaar ervaring van Buro Center. Ons uitgebreid aanbod biedt u een ruime keuze stoelen, steeds comfortabel en ergonomisch. Breng een bezoek aan onze toonzaal en ontdek zelf de vele mogelijkheden. Uiteraard komen onze medewerkers ook graag bij u langs op kantoor. Neem alvast een kijkje op burocenter.be.

www.burocenter.be L. Bauwensstraat 15 / 8200 Brugge / info@burocenter.be / T 050 32 04 08


TURNER NEWS Turner is voortdurend in beweging.

BUSINESSCASE Turner loodst Decoglas feilloos door complex dossier

4 COVERSTORY De Mozes in Wouter Torfs

18 SOCIAL MEDIA LinkedIn, het grootste arbeidsbureau ter wereld

6

20

TAXATION Kanscontract, risicocontract

30 BUSINESSCASE Handelsruimtes De Neerstad verkocht voor start bouwwerken

33

BUSINESSCASE Nieuwe opslagruimte geeft Mega Trading vleugels

TIMEMANAGEMENT “Het denkend brein kan niet multitasken”

11 BUSINESSCASE Bedrijvencentra ontpoppen zich tot hippe coworkingplaces

14

24 BUSINESSCASE “Kort op de bal spelen, daar vonden we elkaar”

28

COLOFON: Turner magazine is een publicatie van bedrijfsvastgoedmakelaar Turner UITGEVER: Geert Berlamont, gedelegeerd bestuurder Turner, Kwadestraat 157 bus 34, 8800 Roeselare, tel. 0800 11 880, www.turner.immo REALISATIE: Roularta Custom Media DRUK: Roularta Printing VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Sophie Van Iseghem, p/a Roularta Media Group nv, Meiboomlaan 33, 8800 Roeselare, sophie.van.iseghem@roularta.be


TURNERNEWS

Kruisbestuiving De Syndic Turner, dat al 5 jaar instaat voor de tak bedrijfsvastgoed binnen Dewaele groep, wordt vaak gelinkt aan Dewaele | vastgoed & advies, dat instaat voor het woonvastgoed binnen de groep.

DYNAMISME IN DE MARKT Geert Berlamont is gedelegeerd bestuurder van Dewaele groep en Turner. Hij blikt tevreden terug op het voorbije jaar. “We hebben in 2014 een degelijk jaar gekend voor Turner. In totaal heeft ons team van 15 specialisten ruim 450 transacties succesvol afgesloten, wat een stijging met 21 procent ten opzichte van 2013 vertegenwoordigt. We scoorden vooral goed op het vlak van winkelvastgoed en de verhuur is een stabiele en licht groeiende factor gebleken.” Hij ziet de toekomst dan ook met het volste vertrouwen tegemoet. “We zijn positief over 2015 en merken dit ook aan de realisaties gedurende het eerste kwartaal. Voornamelijk dankzij de lage interesten zit er dynamisme in de markt, waardoor we opnieuw grote deals kunnen realiseren. Anderzijds stellen we vast dat het afronden van een transactie meer tijd in beslag neemt dan voorheen en dit zal er naar verwachting niet op verbeteren. Dit heeft te maken met de toegenomen complexiteit van onze sector, waarbij onze juriste het voorbije jaar haar meerwaarde heeft bewezen.” In de markt stelt Geert Berlamont een aantal opvallende trends vast. “Vlotte bereikbaarheid en parking zijn meer dan ooit een voorwaarde om toekomstgericht te kunnen ondernemen. Bedrijfsgebouwen moeten een juiste inkleuring hebben, binnen een industriezone en niet meer zonevreemd of in een woonzone. Een andere uitdaging is de herbestemming van oude sites, die we steeds meer gaan opsplitsen of waar we een andere invulling willen aan geven.”

04

Een derde pijler wordt echter minder vaak geassocieerd met Dewaele groep: De Syndic. Want in hetzelfde jaar (2010) dat Turner werd opgericht riep Dewaele groep ook De Syndic in het leven, een samenwerking tussen Dewaele | vastgoed & advies en Leliaert Beheer. De kracht van Dewaele groep schuilt in de synergie tussen woonvastgoed, bedrijfsvastgoed en syndicusschap. Klanten worden dus geholpen bij al hun vragen over de volledige vastgoedmarkt, Dewaele groep bespeelt elke niche!

De Syndic specialiseert zich in het professionele beheer van medeeigendommen. De syndicus is de persoon die ervoor zorgt dat het reilen en zeilen van het gebouw in goeie banen wordt geleid. Heeft u vragen rond het beheer van medeeigendommen of bent u op zoek naar een syndicus? Neem dan zeker contact op met De Syndic op 058 41 07 41 of via info@desyndic.be.

HR - vacature vastgoedmakelaar Momenteel is Turner actief op zoek naar een vastgoedmakelaar die ons team kan versterken en bedrijfsvastgoed in de kustregio voor zijn of haar rekening kan nemen. Naast de kust zit er natuurlijk nog potentieel in de andere regio’s waar Turner actief is. Surf daarom snel naar www.dewaelegroep.be/jobs en ontdek onze nieuwste vacatures! Ook voor spontane sollicitaties kunt u hier terecht.


NIEUWE WEBSITE EN SOCIALE MEDIA: STERKE PIJLERS IN EEN ONLINE WERELD Turner gaat mee op de digitale trein. In 2015 lanceren wij een gloednieuwe website die meer dan voldoet aan de standaarden van vandaag. We zetten volop in op gebruiksgemak en usability. Wij willen vooral een aangename surfervaring op zowel desktop als mobiel. Aan de ene kant willen wij ons aanbod optimaal in de kijker zetten en zorgen dat bezoekers heel vlot en in slechts enkele klikken het pand dat aan hun wensen beantwoordt kunnen vinden. Aan de andere kant willen wij ook onze expertise nog extra in de verf zetten. Door creatieve content te leveren, zorgen we ervoor dat onze bezoekers geadviseerd en tegelijk ook ge誰nspireerd worden. Dit alles in een aangenaam en fris design. Deze strategie gaan we ook doortrekken op onze sociale media. Zowel op Facebook als op Twitter en LinkedIn willen wij onze volgers content aanbieden die hen kan inspireren.

turner #07 NEWS

Ook op adviseren willen wij meer inzetten. We houden volgers op de hoogte van de nieuwste trends in ondernemen, bedrijfsvastgoed, evenementen,... Bovendien laten wij hen kennismaken met ons uitgebreide netwerk. En we laten hen ook graag even meekijken achter de schermen van Turner, zodat ze met eigen ogen kunnen zien hoe het bij onze experts toegaat. Met een gloednieuwe website en sociale media heeft Turner twee belangrijke pijlers om ook zijn expertise in te zetten in de online wereld van vandaag.

Benieuwd? Volg ons via onze socialemediakanalen www.facebook.com/turnerimmo @turnerimmo www.linkedin.com/company/turnerimmo

CIJFERS Turner eindigde in 2014 op de zesde plaats qua verhandelde oppervlakte en op de tweede qua aantal transacties bij industrieel vastgoed! Bij winkelvastgoed werd dit de zevende plaats. Het aantal transacties van Turner in 2014 lag maar liefst 22 procent hoger dan in 2013. De gemiddelde leeftijd van alle Turnermedewerkers bedraagt 33 jaar. Van alle medewerkers van Turner zijn 60 procent mannen en 40 procent vrouwen. Bij Dewaele is dit exact omgekeerd. De vrouwelijke medewerkers voelen zich dus meer aangetrokken tot de gevoelswereld terwijl de rationele markt meer biedt voor de mannelijke medewerkers. Het eerste kwartaal van 2015 nam een positieve start! Vandaag zit Turner volledig op target en de vooruitzichten voor de rest van 2015 zien er uitermate goed uit!


DE MOZES

IN WOUTER TORFS

06


Zesmaal de titel van Beste Werkgever van het Jaar binnenrijven… il faut le faire. Wouter Torfs van de gelijknamige schoenenketen doet het, met ogenschijnlijk gemak. “De focus op het menselijke verhaal binnen het bedrijf is de sleutel tot ons succes.” Dat aan zijn veelvuldig geroemde hr-beleid een spirituele zoektocht voorafging, vindt de CEO niet meer dan normaal. Katrien Bonne

Kunt u uw hr-beleid uit de doeken doen aan de hand van een aantal kernbegrippen? “Dat is als vragen wat het geheim is van een goede relatie… dat vat je evenmin in één recept. (lacht) Voor mij is het een combinatie van aandacht voor het kleine én aandacht voor het grote. Vriendelijk goeiedag zeggen tegen elke collega die je tegenkomt op kantoor, een kaartje sturen bij een overlijden,... Kleine attenties. Het komt er niet op aan grote events te organiseren, maar gewoon, op regelmatige basis, aandacht te schenken. Net als in een relatie. Little acts of kindness. Met het grote doel ik op de bedrijfscultuur. Werken bij Torfs moet meer zijn dan je uren kloppen, zo niet breng je wel erg veel tijd in de wachtkamer door tot het ‘echte’ leven begint. Idealiter is je job een plek waar je je talenten ontwikkelt, toffe collega’s ontmoet, waar het plezant mag zijn, waar bijleren wordt aangemoedigd en intern promoveren net zo goed, waar je als mens in je totaliteit welkom bent. Gaat het eens een dag wat minder, dan is daar ruimte voor. Jezelf mogen zijn, het klinkt wat wollig. Maar als het kan, is het ronduit geweldig!”

Vandaar dat Torfs herhaaldelijk tot Beste Werkgever wordt uitgeroepen.

© MARC WALLICAN

“Sinds 2002, toen we al van bij de eerste deelname als tweede eindigden, doen we jaarlijks mee aan dit Vlerickonderzoek. Een strategische keuze, want het houdt ons scherp. De feedback die we krijgen, is van goudwaarde. Zelfs indien we slecht zouden scoren... dan nog steken we er veel van op. Elke werknemer moet

turner #07 COVERSTORY

een lijst van 100 vragen invullen. Daarin wordt gepeild naar beroepstrots, transparantie, de balans tussen werk en privé enz. Op minder fijne werkplekken vult minder dan de helft van het personeel de enquête in; bij ons schommelt het rond de 70 procent. Hoog scoren betekent telkens opnieuw een opsteker voor onze community, voor de samenhang in het bedrijf. We sluiten daarmee nauw aan bij wat Bomma en Bompa, de eerste generatie Torfs, ons altijd voorhielden: ‘Een goed woord doet zoveel meer dan een kwaad woord.’ Tot op vandaag is dat de basis van ons beleid. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, vertalen dat in hun service naar de klanten toe. Dat is zo simpel als iets. Onnodig om daar geleerde managementtermen tegenaan te gooien, zoals vandaag de dag al te vaak gebeurt...”

Little acts of kindness - Medewerkers van Torfs krijgen een dagje vrij op hun verjaardag. - Voor het communie- of lentefeest van zoon- of dochterlief mogen ze een paar schoenen uitkiezen. - Mooie bedrijfscadeaus: vorig jaar was er de keuze tussen een smartphone of een fiets. - Tweemaal per jaar zijn er de Medewerkersdagen: training én fun.


“Ik heb dat lang gedacht, ja. Maar nu ben ik van mening dat het een én-énverhaal is. Ken je die quote van schrijver Peter Drucker: culture eats strategy for breakfast? Je kunt de meest briljante strategieën bedenken, als de mentaliteit en de medewerkers niet volgen, zal het nooit lukken. Positivisme moet heersen, want een positief verhaal lokt klanten, maar uiteraard moet je als bedrijf ook de juiste strategische keuzes maken.”

U wordt weleens een goeroe genoemd… “Tja… Ik ben ervan doordrongen dat inzetten op een mensgericht beleid de juiste weg is – niet

08

de enige, dat zal ik nooit beweren – en dat is niet eens zo moeilijk: mensen hunkeren ernaar om fatsoenlijk behandeld te worden. De omzet van ons bedrijf is op 10 jaar tijd verviervoudigd, de laatste 5 jaar zelfs verdubbeld. Dat had nooit duurzaam kunnen gebeuren – in de zin dat het blijft duren – zonder die ijzersterke bedrijfscultuur.”

Vindt u het niet vreemd dat niet meer CEO’s uw voorbeeld volgen? “Ik vind dat heel gek. Daarom ga ik bijna iedere avond, als een echte missionaris, op pad. De teneur van de meeste feedback die ik krijg, is ‘geweldig’. Zeker omdat ik ook economische resultaten kan voorleggen, dat geeft me de nodige credibiliteit en snoert veel sceptici

de mond. Maar de vraag is natuurlijk: ben je als bedrijfsleider bereid om voor diepgaande verandering te gaan?”

Waar haalde u de mosterd voor uw missie ‘360° zorgzaamheid leidt tot 360° winst’? “Mijn moeder had al een hang naar het spirituele. Ze las veel boeken, bracht tijd door in de ashrams in India. Als twintiger vond ik dat flauwekul. Maar op een gegeven moment pak je zo’n boek vast en raak je geboeid. Halverwege de dertig had ik alles wat ik moest hebben: een fijne relatie, vier gezonde kinderen en een boeiende job. Toch knaagde het, er ontbrak iets: ‘Is dit het nu?’ Ik voelde de nood om mezelf ook op persoonlijk vlak verder te ontwikkelen. De eerste stap was een opleiding bij NLP, neuro-

© MARC WALLICAN

Kent Torfs daarom zo’n ongebreidelde groei?


Momenteel is duurzaamheid een hot topic. Is Torfs mee? “Van mijn nichtje, de eerste van de vierde generatie die nu in het bedrijf actief is, heb ik geleerd dat de essentie van duurzaamheid is: oog hebben voor de noden van alle betrokkenen. Het is haar verdienste dat ze

© MARC WALLICAN

linguïstisch programmeren. Het liet me toe om beter met mensen te communiceren, beter te luisteren, beter leiding te geven. Later kwam daar nog een verticale dimensie bij: wat doe ik hier, wat is de zin van alles? Ja, ik stel mezelf die vragen. Vanuit een nood om de zaken anders aan te pakken, ben ik mij gaan verdiepen in mindfulness en meditatie. Recent nog ondernam ik een spirituele reis van tien dagen naar China. Het geeft me veel voldoening om mezelf te blijven verkennen. En wat ik opsteek, vindt zijn weg naar hoe ik tegen leidinggeven aankijk. Torfs wil een zorgzaam bedrijf zijn: voor de klanten, de medewerkers, de aandeelhouders, de maatschappij waarin we actief zijn. Alle beslissingen worden daaraan afgetoetst. Dat zijn heel vrouwelijke waarden hè. Het zorgt er ook voor dat we de juiste mensen aantrekken. Een jonge alumnus die meteen een BMW onder zijn gat wil, zal hier geen sollicitatiebrief binnensteken…” (lacht)

dat zo op de kaart heeft gezet, als jonge meid van 28. We verengen duurzaamheid nog te veel tot het plaatsen van zonnepanelen of windmolens. Uiteraard kopen we met onze medewerkers groene stroom aan en plaatsen we ledverlichting, maar we kijken ook naar hoe we op een duurzame manier met mensen kunnen omgaan. 1,5 procent van onze financiële cashflow, dat is 250.000 euro per jaar, besteden

TIPS VOOR JONGE STARTERS 1. Alles begint met een goed idee. Een tip: doe het niet alleen. Zoek bondgenoten. Met twee of drie kan je elkaar door moeilijke momenten heen helpen, en ideeën blijven uitwisselen. 2. Passie: de goesting om het echt graag te doen. Je moet ermee opstaan en ermee gaan slapen. 3. Keihard werken. Wees bereid om ook op de werkvloer de mouwen op te stropen, vertrek vanuit de basis. 4. Investeer in persoonlijke ontwikkeling. Heb oog voor hoe je als mens ‘rijker’ kunt worden. Want als je als mens evolueert, zal ook je business evolueren. 5. Hou de balans tussen werk en privé nauwgezet in de gaten. Wie een duurzaam resultaat wil neerzetten, zorgt het best goed voor zichzelf!

turner #07 NEWS

wij structureel aan het goede doel. In een ander project mogen geëngageerde medewerkers voorstellen indienen: ze ontvangen een budget tussen 300 en 1.000 euro om zelf goede doelen op poten te zetten of verder uit te bouwen.” “Een heel leuke is deze: elke vijf jaar wordt een Torfswinkel verbouwd. Alle meubilair belandt dan in de container. ‘Een beetje zonde’, vonden onze medewerkers. En ze hadden gelijk. Daarom mogen collega’s tijdens ‘Ten afval’ de winkel eigenhandig slopen. Lampen, meubels, parket: alles mag mee. Aanvankelijk lieten we hen betijen en kregen we meer een soort ‘Ten aanval’ dan ‘Ten afval’: doodbrave medewerksters die zich ontpopten tot halve tijgerinnen om toch maar dat ene lampje te bemachtigen. (lacht) Momenteel zien veel huiskamers van onze medewerkers er dus uit als mini-Torfswinkels. Kleine dingen, maar ze betekenen zoveel voor ons ‘community’-gevoel: gezellig, plezant, relevant. Nu, de achilleshiel in dit hele verhaal is ons product. We verkopen lederen schoenen, die zijn allerminst CO2neutraal. Ze komen van ver, en we hebben niet altijd zicht op de omstandigheden waarin ze werden geproduceerd. Daar moeten we heel eerlijk in zijn. Op het vlak van duurzaamheid staat ons product de komende jaren dus met stip op één. De consument zal daarin trouwens meer en meer vragende partij zijn.”


Als de wereld in sneltempo digitaliseert, zal het verlangen naar echt menselijk contact alleen maar toenemen. Wouter Torfs

Welke uitdagingen treedt Torfs in de nabije toekomst tegemoet?

© MARC WALLICAN

“De digitalisering, absoluut. In de kern moet een bedrijf digitaal worden: een webshop is niet de 76ste winkel naast 75 andere stenen winkels, maar moet in het hart van het bedrijf worden geplaatst: op dat vlak liggen gigantische uitdagingen te wachten. Zalando is al fors bezig, Amazon is in aantocht, net als Zappos. Vraag is: hoe gaan wij onze unieke menselijke touch overbrengen op de e-commerce? Ik ben er rotsvast van overtuigd dat je nog altijd het verschil kunt maken op het vlak van customer care, hoe je service biedt, welke informatie je verstrekt. De manier waarop je je product verpakt, een cadeautje emballeert: daar kan je nog altijd veel van de sfeer meegeven die in de winkels heerst. Bij Zalando worden producten verstuurd door werknemers die ei zo na worden opgesloten: die ethische spiegel willen we onze klanten blijven voorhouden. Dat het bij ons wat duurder zal uitvallen, impliceert dan ook dat je ervan op aan kunt dat hier niets het daglicht schuwt. En weet je, als de wereld in sneltempo digitaliseert, ben ik van mening dat het verlangen naar echt menselijk contact alleen maar zal toenemen. Een mens is geen robot hè. Er breken m.a.w. razend spannende tijden aan. En daar wil ik, als een hedendaagse Mozes, mijn bedrijf nog heel graag doorheen loodsen.” (lacht)


THEO COMPERNOLLE LEERT HOE U MEER UIT UW HERSENEN HAALT

“Het denkend brein kan niet multitasken” Neuropsychiater en consultant Theo Compernolle leert ons hoe we onze hersenen efficiënter kunnen gebruiken. Tijd nemen om te pauzeren en anders omgaan met smartphones en de continue e-mailstroom maakt ons gemiddeld vijftig procent efficiënter. Julie De Jonghe

“Verbazend hoe weinig mensen weten over hun brein”, steekt professor Theo Compernolle van wal. “Terwijl het brein voor de meeste professionals — ik noem hen breinwerkers — het belangrijkste werkinstrument is.” De neuropsychiater wijdt zijn carrière aan het uitzoeken wat stress met ons doet en hoe we onze hersenen efficiënter kunnen gebruiken. Als hoofdspreker, executive teamcoach en onafhankelijke internationale consultant bij bedrijven als BNP Paribas, Cargill, Philips, L’Oréal en heel wat Nederlandse ministeries verspreidt Compernolle zijn kennis. In zijn jongste boek Ontketen je brein legt hij in mensentaal uit hoe hyperconnectiviteit en multitasking je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen. “Ik heb tegenwoordig echte fanclubs. Niet alleen aan de top van bedrijven, maar vooral veiligheidsmanagers van fabrieken zijn enthousiast. Ze zien meteen wat in hun eigen fabriek kan verbeteren.”

011

turner #07 TIMEMANAGEMENT

1

2

VERGEET MULTITASKEN

ONTKOPPEL VAN HET INTERNET

Om ons brein beter te gebruiken, moeten we eerst weten hoe het werkt. Want we hebben eigenlijk drie breinen: een denkend brein waarmee we abstract kunnen nadenken; een reflexbrein dat razendsnel is en onvermoeibaar routines, gewoontes stuurt; en een archiverend brein dat al onze kennis opslaat. “De essentie is dat het denkend brein niet kan multitasken”, stelt Compernolle. “We kunnen onmogelijk over twee dingen tegelijk nadenken. Ik liet een journalist ooit eens het woord ‘multitasking’ en daaronder de cijfers 1 tot 12 schrijven. Daarna vroeg ik hem om de twee zaken beurtelings te schrijven, dus ‘m-1-u-2-l-3’. Hij deed dubbel zo lang over de tweede taak. Bovendien maakte hij een fout en was hij gespannen. Dat is het effect van multitasken. Het duurt langer, het kost meer energie en je maakt meer fouten. Dat geldt zowel voor simpele als complexe taken. Let wel, voor gewoontes en taken die we zo goed kunnen dat we er niet moeten over nadenken, ligt dat anders. We kunnen bijvoorbeeld fietsen en praten omdat we ons concentreren op het gesprek en het fietsen overlaten aan de automatische piloot van het reflexbrein.”

Multitasken is dus onmogelijk voor het denkend brein. De huidige technologie, met haar smartphones en voortdurende stroom e-mails, maakt het ons echter heel moeilijk om niét te multitasken. “Het denkend brein is in onderdrukking geraakt door hoe we technologie gebruiken. Continu verbonden zijn, is onze grootste fout. Onze aandacht wordt voortdurend naar het internet gezogen, waardoor we als consument irrelevante informatie opslorpen en ongewild informatie vrijgeven. Het is een schitterende technologie, maar bedoeld om consumenten vast te houden. Het eerste wat je moet doen om efficiënter te werken, is ontkoppelen van het internet.”

Continu verbonden zijn, is onze grootste fout. Teo Compernolle


Drie tips van Tom Tom Deckers, CEO van een internationaal vastgoedbedrijf, heeft ervaring met de raad van Teo Compernolle. “De combinatie van medicus, coach en managementspecialist maakt zijn coaching bijzonder. Hij weet hoe het brein werkt, heeft ervaring met de coaching van mensen op hoog niveau en heeft een visie over hoe een manager in een bedrijf functioneert. Je krijgt ook geen todolijst, maar eerder suggesties om mee aan de

slag te gaan. Uiteindelijk heb je zelf de sleutel in handen. Drie tips wil ik eruit lichten.” 1. Vier je mislukkingen. Wat heb je eruit geleerd? 2. Confident but never certain. Doe je huiswerk, neem je beslissing met vertrouwen en aanvaard dat je geen zekerheid over het resultaat hebt. 3. Te commander’s intent. Leg uit ‘wat’ en ‘waarom’, en vooral niet ‘hoe’.

3

4

ROEI WISSELINGEN UIT

VERDEEL UW DAG IN BLOKKEN

NEEM TIJD VOOR PAUZES EN SLAAP VOLDOENDE

Multitasken is zo inefficiënt door het constante wisselen tussen de taken. Compernolle: “Bij elke wissel moet het brein razendsnel van de ene taak naar de andere schakelen. Stel, je bent geconcentreerd bezig met een opdracht. De hele context van die opdracht zit dan in je ‘werkgeheugen’ opgeslagen. Terwijl je aan het werk bent, verschijnt er een pop-up van een nieuwe e-mail. Gewoon door naar die pop-up te kijken, raakt je concentratie twee minuten in een dipje. Het eerste wat iedereen trouwens zou moeten doen, is die pop-ups uitschakelen. Beslis je de mail te beantwoorden, dan zet het brein de hele context van de vorige opdracht in een tijdelijk geheugen, wist het je werkgeheugen, haalt het de nodige informatie voor de e-mail uit je langetermijngeheugen en bouwt het je concentratie weer op. Deze wissels kosten niet alleen energie en tijd, maar heel wat informatie gaat gewoon verloren en we maken meer fouten. Denk maar aan het testje met de journalist. Schakel de wissels zo veel mogelijk uit. De winst in productiviteit, creativiteit en efficiëntie is enorm.”

Een CEO stuurde zijn hr-directeur naar Compernolle wegens dreigende burn-out. Hij kreeg de raad aan zogenoemde batchprocessing te doen. “Hij boekte een enorme tijdwinst en heeft voor het eerst sinds jaren tijd voor alles en hij slaapt voldoende. Je verdeelt je werk in tijdsblokken en houdt je telkens ongestoord met één taak bezig. Maak ook een blok om e-mails te verwerken en op het internet te surfen, maar programmeer die nadat je eerst het blok met belangrijk denkwerk hebt afgerond. Beperk het blok van e-mails en internet tot vier keer per dag. Mensen die daarin slagen, ontdekken dat het ook in drie keer kan. Dat lijkt moeilijk, maar zodra je beseft hoeveel efficiënter je bent en hoe sneller je dingen kan afwerken, kost het geen wilskracht meer.” “Waarom het belangrijkste denkwerk eerst? Tijdens de nacht wordt de informatie van de voorbije dag netjes opgeborgen in het archiverend brein. In het laatste deel van de nacht bereidt dit brein ons voor op de volgende dag. Voordat je naar bed gaat in drie regels opschrijven wat je belangrijkste taken van de volgende dag zijn, versterkt dit proces. Door je dag met andere zaken zoals e-mails of surfen op je smartphone te beginnen, raak je dit voordeel kwijt.” “Ik raad mensen ook aan rotklusjes bijeen te brengen. Vaak stellen we ze uit tot het moment dat ze erg dringend worden en dan is het nog frustrerender om ze te klaren. Gooi alle rotklusjes op een stapel en ruim ze elke vrijdag om 16 uur op. Hierdoor stel je de klusjes niet uit en zet je met een opgelucht gevoel het weekend in.”

“Je archiverend brein slaat kennis op”, gaat Compernolle voort. “Dit brein kan echter niet op hetzelfde moment actief zijn als het denkend brein. Het gebruikt dus elke pauze die we nemen. Als je ook tijdens je pauzes bezig bent met je smartphone, heeft dit brein onvoldoende tijd om zaken op te bergen en vergeet je veel meer. De belangrijkste pauze is onze slaap. Mensen beseffen de negatieve invloed van te weinig slaap op de kwaliteit van ons brein niet. Ook al denk je het fysiek aan te kunnen, een brein na een nachtje doorgaan is vergelijkbaar met het brein van iemand met 1,5 promille alcohol in zijn bloed. Een professional werkt dan op het niveau van een ongeschoolde, niet erg verstandige arbeider. Geen wonder dat wetten en compromissen bekokstoofd in nachtelijk overleg zo slecht zijn.”

012

5


6

“Je kan er als werknemer zelf weinig aan doen, maar open kantoren zijn een ramp voor ons brein. Ik heb het dan over de kantoren zonder afgesloten ruimtes om te werken, te vergaderen of te telefoneren. Uit onderzoek weten we dat mensen in zulke kantoren om de drie minuten een interruptie hebben. Dit betekent een wisseling van aandacht. Daar is ons arme brein niet voor gemaakt. In een open kantoor kost het je veel meer energie om je te concentreren en aan het einde van de dag ben je uitgeput.”

© ALEXIS GOLDMAN

GA DE DISCUSSIE OVER OPEN KANTOREN AAN

Theo Compernolle • Sinds 1980 onafhankelijke internationale consultant, executive (team)coach, trainer en keynote speaker.

In een open kantoor heb je om de drie minuten een interruptie. Teo Compernolle

turner #07 TIMEMANAGEMENT

• Vanaf 2014 adjunct-professor aan het CEDEP European Centre for Executive Development. • Voormalig Suez Chair in Leadership and Personal Development aan de Solvay Business School, adjunctprofessor aan het Insead, visiting professor aan de Vlerick School voor Management en professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam. • Auteur van Stress: Vriend en Vijand (2006) en Ontketen je Brein (2014).


© JOKE COUVREUR

BUSINESSCASE

Bedrijvencentra ontpoppen zich tot hippe coworkingplaces

De Flexbox in Brugge

Ook in ons land zie je ze overal opduiken: coworkingplaces, plekken waar zelfstandigen en/of kleine bedrijven samenhokken en hun vaste kosten en creativiteit delen. Samen met enkele private partners springt Turner mee op deze kar. Onder andere in Torhout en Brugge zijn er flexibele kantoorruimtes ter beschikking. Hermien Vanoost

014

Bedrijvencentrum 3koningen in Torhout

‘Notaris’ staat er op het bordje aan de voordeur van de Flexbox in Brugge, maar het is ingenieur Bert Bernolet van Solar zonder Grenzen die de deur voor me opent. De start-up bouwt zonnekiosken in Togo en voorziet op die manier de lokale bevolking van stroom en licht. Een van de oprichters zit ter plaatse, de anderen werken vanuit het kantoor in Brugge. “Tot voor kort was dat mijn slaapkamer”, lacht Bert Bernolet. “Maar toen er extra mankracht kwam, moesten we uitkijken naar een ruimere locatie. Deze coworkingplace was precies wat we zochten. En bovendien betaalbaar.”

All-incontract Naast de notaris en de ingenieur nemen er binnenkort ook een wijnhandelaar, een

consultant, een bedrijf rond inbraakbeveiliging en eentje rond fiscale optimalisatie hun intrek. Een boeiende en verrassende mix die geheid tot vruchtbare wisselwerkingen zal leiden, precies wat de eigenaars van het pand – verzekeraars Protect en CDA – op het oog hebben. Pol Vandemoortele, financieel directeur van Protect en bezieler van de Flexbox: “Voor we ermee startten, brachten we enkele thuiswerkende zelfstandigen samen om te luisteren naar hun verwachtingen. Flexibiliteit was een veelgehoorde eis. Met transparante all-incontracten proberen we daar maximaal op in te spelen.” Over de invulling van de coworkingplaces waren de meningen tijdens de brainstormsessies verdeeld. Sommigen wilden afzonderlijke burelen, anderen wilden liefst samen aan


© JOKE COUVREUR

v.l.n.r. Alexander Deloof, Bert Bernolet, Joost Vanhaerents en Siska Dejonghe

één eiland werken. “Daarom bieden we nu beide formules aan”, vertelt Alexander Deloof, bedrijfsvastgoedmakelaar van Turner en verantwoordelijk voor de verhuur van de kantoorruimtes in de Flexbox. “Ondernemers kunnen kiezen tussen een eigen kantoor van 18 tot 87 m2 of voor een bureau en een stoel in een van de coworkingzones in het gebouw. Dit biedt ook een mooie oplossing voor bedrijven die nu en dan met freelancers werken. Indien nodig kunnen ze op het eiland een extra werkplek huren.” Intussen zijn alle kantoren op de eerste verdieping verhuurd, en dit zonder al te veel reclame te maken. Alexander Deloof: “Omdat we de marktleider in bedrijfsvastgoed zijn, komen veel ondernemers bij Turner langs om informatie te vragen. We luisteren naar hun verhaal en schatten op basis daarvan in of de Flexbox iets voor hen is. Vaak reageren ze enthousiast op het voorstel, temeer omdat er in de regio weinig vergelijkbaar aanbod is.”

Weg uit de living Dat het coworkingconcept aanslaat, ondervinden ze ook in het bedrijvencentrum 3koningen in Torhout. Nog voor de officiële opening in mei is nu al bijna de helft van de beschikbare ruimte bezet. Eigenaar Joost Vanhaerents: “Toen Vanhaerents nv in 2012 opging in bouwgroep Artes, kwam ons kantoor in Torhout grotendeels leeg te staan. Samen met Turner ging ik op zoek naar een nieuwe invulling. Dat werd een bedrijvencentrum.” Aanvankelijk wilde Joost Vanhaerents burelen van 250 à 300 m2 aanbieden, maar daar bleek niet zoveel vraag naar. Uiteindelijk maakte hij

turner #07 BUSINESSCASE

er kantoorruimtes van 11 tot 35 m2 van die alle op een centrale gang uitkomen. Die aanpak sloeg duidelijk wel aan. Een textielbedrukker, een schoonmaakbedrijf, een telecomfirma en een boekhouder hapten intussen al toe. Siska Dejonghe, bedrijfsvastgoedmakelaar bij Turner: “Voor zelfstandigen die hun kantoor uit hun eigen living willen krijgen, biedt bedrijvencentrum 3koningen aantrekkelijke mogelijkheden. Ze kunnen hier bijvoorbeeld makkelijk uitbreiden indien nodig. Voor een beginnende onderneming is het sowieso moeilijk te voorspellen waar het over pakweg vijf jaar zal staan. Hier evolueert de bureauruimte mee met de groei van het bedrijf.” Maar Joost Vanhaerents mikt met bedrijvencentrum 3koningen zeker niet alleen op starters. “Ook voor bijvoorbeeld advocaten of consultants met hoofdzetel in Antwerpen of Brussel kan dit het perfecte satellietkantoor zijn.” Qua logistiek moeten ze zich alvast geen zorgen maken; alles is aanwezig: vergaderruimtes, een kitchenette, postverdeling, wifi,… Er is zelfs een receptioniste aanwezig die pakjes en klanten ontvangt als ze zelf even niet aanwezig zijn. Die professionele omkadering zorgt ervoor dat ze zich rustig op hun eigen

activiteiten kunnen focussen. Ook wat de prijs betreft, ligt alles op voorhand vast. De uitgaven vallen dus perfect te budgetteren.

Kunst als inspiratie Dat het kantoor dankzij de kunstwerken aan de muren – in samenwerking met de VanhaerentsArtCollection – bijzonder fraai oogt, is eveneens meegenomen. Joost Vanhaerents: “Ik heb het niet zo voor het deprimerende kantoor met de muffe vloer, het oude behang en de slechte verlichting. Je besteedt enorm veel tijd op je werkplek. Je kan er dus maar beter een aangename stek van maken. Wij kozen ervoor om de gemeenschappelijke ruimtes, gangen en vergaderzalen op te vrolijken met kunst. Omdat dat inspirerend werkt.” Voor wie benieuwd is naar het eindresultaat is het uitkijken naar 28 mei, de dag van de officiële opening. Voor een publiek van 200 lokale ondernemers komt trendwatcher Herman Konings er dan zijn toekomstbeeld voorstellen. En uiteraard krijgen de bezoekers op dat moment uitgebreid de kans om de werkplekken te ontdekken. Wellicht trekt ook dat nog eens heel wat ondernemers over de streep.

Businesscentra in onze portefeuille -

Roeselare, ref.: T8800-13116a Knokke, ref.: T8000-Q0451 Torhout, ref.: T8800-13131-NBW Assebroek, ref.: T8000-00176-BC

Bekijk deze aanbiedingen op www.turner.immo


Wij zijn Turner. Wij verkopen & verhuren uw bedrijfsvastgoed,

Bedrijfsvastgoed vraagt een bijzondere aanpak en extra

Bij de opstart van elk dossier nemen we de tijd om samen

aandacht. Als specialisten in de branche beschikt Turner

met u de aanpak en procedures te bespreken.

over tal van troeven: we kennen de lokale markt als geen

Turner werkt uitsluitend met transparante, waterdichte

ander, we hebben zicht op het recente aanbod ĂŠn we

overeenkomsten, waarin alle afspraken duidelijk staan

weten wat de noden van ondernemers zijn. Kortom, bij

vermeld. Zo weet u altijd wat u kan verwachten.

Turner zit u als ondernemer goed...

We houden u ook op de hoogte van de stand van uw dossier. U kan steeds bij de makelaars van Turner terecht

Alle vastgoedmakelaars van Turner zijn echte specialisten

voor de recentste informatie over uw project.

in hun vak. Ze kennen de lokale markt en weten alles over de huur- en verkoopprijzen van alle bedrijfsvastgoed, van

Neem vandaag nog contact op met Turner voor een

een eenvoudig atelier met woning tot grote industriĂŤle

vrijblijvende afspraak. Of bezoek www.turner.immo voor

panden. Ideaal, want een juiste prijszetting is van heel

meer informatie en ons vastgoedaanbod.

groot belang voor de vlotte afhandeling van een vastgoedtransactie.

/ experts in bedrijfsvastgoed


Wij vinden overnemers voor uw handelsfonds.

Bij de overname van een handelsfonds komt heel wat kijken. Dergelijke dossiers dienen met de grootste zorg en vaak in alle discretie aangepakt te worden. Turner heeft ervaring met het zoeken en vinden van een geschikte en betrouwbare kandidaat. De specialisten van Turner hebben niet alleen een hoge expertise op vlak van bedrijfsvastgoed, maar zijn dus tevens sterk onderlegd in overnamedossiers. Dankzij hun jarenlange ervaring en hun uitgebreid lokaal netwerk van ondernemers brengen ze op een correcte en vlotte manier vraag en aanbod samen. Bent u van plan om binnenkort uw handelsfonds over te laten? Neem dan contact op met Yves of Thierry van Turner. Zij komen graag langs voor een vrijblijvend gesprek waar ze de manier van werken toelichten.


Š MARC WALLICAN

01

Turner loodst Decoglas feilloos door complex dossier v.l.n.r. Jeroen Samyn, Ilse De Coninck en Ivan Bouckaert

Begonnen in de garage van zijn ouders en drie verhuizingen later uitgegroeid tot een stevige kmo met een atelier, kantoor en toonzaal van 2.000 m2. Dat is het verhaal van Decoglas. Voor hun nieuwe uitvalsbasis klopten Jeroen Samyn en Ilse De Coninck aan bij Turner. Hermien Vanoost


BUSINESSCASE

Nieuwe zoektocht Decoglas bestaat vandaag zeventien jaar. Al drie keer is het bedrijf van locatie moeten veranderen. Met de groei namen immers ook het aantal machines en de glasvoorraad toe. “Ik ben ooit begonnen in de garage van mijn ouders, aan een zelf geknutselde tafel. Toen dat uit zijn voegen barstte, kochten we in de Wakkensesteenweg een pand van 550 m2. Daar was ook een tankstation bij”, vertelt Jeroen Samyn. “We dachten dat we daarmee voldoende zouden hebben, maar na enkele jaren was ook die locatie te klein geworden. Daarna hebben we vier jaar gewerkt vanuit de Tenhovestraat, op een oppervlakte van 750 m2.” In 2013 stootten Jeroen Samyn en Ilse De Coninck opnieuw op de grenzen van hun groei. En dus startten ze een nieuwe zoektocht. Hiervoor klopten ze bij Ivan Bouckaert van Turner aan, die hen onder meer het gebouw in de Meulebeeksesteenweg voorstelde. Ilse De Coninck: “Naast de oppervlakte was voor ons ook de ligging cruciaal. De Meulebeeksesteenweg leek ons ideaal want daar passeert veel verkeer.” Samen met de vastgoedmakelaar bezochten ze het pand een eerste keer in november 2013. In mei 2014 hakten ze de knoop door en deden turner #07 BUSINESSCASE

ze een bod. Omdat het een bedrijf in faling betrof, moest hun voorstel eerst naar de curator en vervolgens naar de rechter. Pas als die zijn akkoord gaf, kon de verkoop doorgaan. Ivan Bouckaert: “Omdat er verschillende bedrijven en schuldeisers in het faillissement betrokken waren, was het uitermate moeilijk om alle gegevens te verzamelen en het dossier samen te stellen. Door die complexiteit heeft het verkoopproces wat langer geduurd dan gewoonlijk, maar uiteindelijk is het vlot verlopen.”

Verdere uitbouw Sinds 16 februari werken Jeroen Samyn, Ilse De Coninck en hun drie personeelsleden vanuit de nieuwe vestiging. De verhuis was in amper zes weken geklaard. Dat moest, want hun vroegere locatie in de Tenhovestraat was intussen verkocht aan een kennis. Jeroen Samyn: “Die verkoop hebben we op eigen houtje geregeld. Voor de verkoop van het gebouw in de Wakkensesteenweg, dat we tot nu toe altijd verhuurden, hebben we wel een beroep gedaan op de expertise van Turner.” Aan dat pand hing een tankstation, wat maakte dat de zoektocht naar een koper niet vanzelfsprekend was. Ilse De Coninck: “Net daarom hebben we Turner ingeschakeld. Hun vastgoedmakelaars hebben contacten in allerhande sectoren. Zij kennen de markt, maken publiciteit en zijn thuis in de regelgeving.” Ivan Bouckaert en zijn collega’s namen ook alle administratieve lasten uit handen. Nadat Jeroen Samyn en Ilse De Coninck alle gegevens van het bedrijfspand hadden doorgegeven, moesten ze zich van de verkoop

niets meer aantrekken. Kandidaat-kopers konden met al hun vragen rechtstreeks bij Turner terecht. Jeroen Samyn: “Wij konden ons concentreren op de verdere uitbouw van onze zaak. Omdat we eerder samenwerkten, hadden we alle vertrouwen in een goede en vlotte afloop.” Terecht, zo bleek. Na iets meer dan een half jaar was alles rond: de koper was gevonden, de verkoop geregeld.

Positieve reacties Jeroen Samyn en Ilse De Coninck blikken tevreden terug op wat ze zelf een bijzonder leerrijk jaar noemen. “Een huis kopen houdt niets in in vergelijking met een bedrijfspand kopen, zeker als er zoals bij ons verschillende partijen in betrokken zijn. Dankzij Turner konden we al die maanden toch op beide oren blijven slapen. Ook al was het ingewikkeld, Ivan heeft zich in dit dossier echt vastgebeten. Dat appreciëren we.” Dat Decoglas een nieuwe vestiging heeft, is intussen niet onopgemerkt gebleven. Jeroen Samyn en Ilse De Coninck verschenen prompt met een interview in het VOKA-tijdschrift Ondernemers. Ook familie, vrienden én klanten reageerden positief op de verhuis. “We kregen zelfs al bloemen”, zegt Ilse De Coninck. “En complimenten van ondernemers naar wie we zelf opkijken. Dat doet deugd, dat spreekt voor zich.” Het toont aan dat Decoglas nu echt een nieuwe stap heeft gezet en klaar is om verder te groeien. En wie weet waar dat eindigt. Misschien moeten ze over enkele jaren wel op zoek naar een vestiging van 3.000 m2. “En ja, dat zullen we dan zeker samen met Turner doen!” (lacht)

© MARC WALLICAN

De verwarming hebben ze vernieuwd, de gas- en elektriciteitsleidingen aangesloten en de kantoorruimte volledig heringericht. Toen Jeroen Samyn en Ilse De Coninck het pand in de Meulebeeksesteenweg in Tielt kochten, was er heel wat werk aan de winkel. De vorige eigenaar had door zijn faillissement het gebouw nooit volledig afgewerkt, waardoor Jeroen Samyn en Ilse De Coninck het nog grotendeels naar hun eigen hand konden zetten. Intussen zijn de infrastructuurwerken afgerond en hebben ze een binnenhuisarchitecte in de arm genomen om ook de toonzaal vorm te geven. Tegen de zomer willen ze alles rond hebben, zodat ze voluit verder kunnen schrijven aan het succes van hun bedrijf. Decoglas is zoals de naam het zelf zegt bedreven in interieuren constructieve beglazing. Dat kan gaan om het klassieke schrijnwerk van ramen en deuren, maar ook om meer gespecialiseerde glasafwerkingen zowel voor binnens- als buitenshuis. Ilse De Coninck: “Balustrades, traptreden, keukenwerkbladen. Noem maar op. We doen alles op maat van de klant. Meer en meer evolueren we naar totaaloplossingen waarbij ons glaswerk een centrale rol speelt.”

v.l.n.r. Jeroen Samyn, Ilse De Coninck en Ivan Bouckaert


© REUTERS

DE GROEIPLANNEN VAN LINKEDIN

HET GROOTSTE ARBEIDSBUREAU TER WERELD

020 LinkedIn heef de arbeidsmarkt veranderd. Maar de ambitie van CEO Jef Weiner reikt veel verder: de website moet uitgroeien tot een wereldwijd netwerk. Ook chaufeurs en caissières vinden nu de weg naar LinkedIn. Te Economist


Je kunt nergens binnenstappen of iedereen heeft iedereen al van tevoren opgezocht op LinkedIn.

Jeff Weiner en Barack Obama LinkedIn wil de hele werking van de arbeidsmarkt en de efficiëntie van economieën veranderen.

LinkedIn ontstond in 2002 in Mountain View in de Amerikaanse staat Californië als een “netwerk van mensen”, zegt Allen Blue, een van de oprichters. “We hadden eigenlijk een instrument voor eigen gebruik in gedachten.” Het is heel anders gelopen. LinkedIn heeft zijn vleugels uitgestrekt tot ver buiten Silicon Valley. Het is een adresboek, een databestand van cv’s en een publicatieplatform voor iedereen die zijn weg wil vinden in de professionele wereld. Het aantal leden is de voorbije drie jaar bijna verdrievoudigd tot 313 miljoen (zie grafiek Het netwerkeffect). Twee op de drie wonen buiten

turner #07 SOCIAL MEDIA

de Verenigde Staten. In België telt LinkedIn 2,2 miljoen profielen. De meeste zijn bedienden met een diploma, die noch aan de top, noch aan de basis van de bedrijfspiramide staan. “Je kunt nergens binnenstappen of iedereen heeft iedereen al van tevoren opgezocht op LinkedIn”, zegt een lid dat voor een accountantsfirma werkt. De meeste leden betalen niets om de details van hun opleiding en hun loopbaan op te lijsten, meldingen van werkaanbiedingen te krijgen, elkaars capaciteiten en vaardigheden te bevestigen, aanbevolen artikels te lezen of zich te ergeren over de onophoudelijke vragen van mensen die met hen in verbinding willen komen. Sommigen betalen voor een premiumabonnement, dat hen recht geeft op een aangepast profiel, een grotere foto en 25 e-mails per maand naar andere leden, zelfs als die nog niet tot zijn contacten behoren. Die abonnementen brengen een vijfde van de inkomsten van LinkedIn op. In het tweede kwartaal van 2014 bedroegen die inkomsten 534 miljoen dollar, 47 procent meer dan het jaar daarvoor. Er was wel een klein nettoverlies, grotendeels door de kosten van aandelenopties aan het personeel.

Economisch diagram Maar LinkedIn is meer dan een middel voor opkomende professionals om vrienden te maken en mensen te beïnvloeden. De website heeft de arbeidsmarkt veranderd — hoe mensen een baan vinden en hoe werkgevers werknemers vinden. De ene rekruteerder na de andere noemt de website een gamechanger. Maar daar houdt de ambitie van LinkedIn niet op. CEO Jeff Weiner droomt van een wereldwijd ‘economisch diagram’ dat mensen verbindt die op zoek zijn naar werk, die beginnen te werken en die meer verwachten van hun loopbaan. Dat veronderstelt uiteindelijk een ledenaantal van 3 miljard mensen — de omvang van de wereldwijde actieve bevolking volgens Weiner. LinkedIn wil dus niet alleen de rekrutering van professionals, maar de hele werking van de arbeidsmarkt en bijgevolg de efficiëntie van economieën veranderen.

Rekruteerders zijn voor LinkedIn de belangrijkste bron van inkomsten. Ze betalen voor vergunningen om te kunnen zoeken naar mogelijke kandidaten voor een vacature en hen te mailen als ergens een plaats openvalt. Daarnaast kunnen ze ook advertenties plaatsen. Die zogenoemde ‘talent solutions’ zijn goed voor drie vijfde van de verkoop. Op de website kunnen rekruteerders de groepen waarin ze willen zoeken — mensen die aan een bepaalde universiteit hebben gestudeerd bijvoorbeeld — nauwkeurig afbakenen. Zo spitste Rajesh Ahuja, de senior recruiter in Europa en Azië voor de Indiase softwarefirma Infosys, een recente poging om 200 MBA-studenten aan te werven toe op afgestudeerden van verscheidene honderden universiteiten. Het belangrijkste voordeel voor de rekruteerders is dat LinkedIn het gemakkelijker maakt om mensen te vinden die niet uitkijken naar een nieuwe baan, maar die wel bereid zouden zijn om te veranderen als er een geschikt aanbod kwam. Zes op de tien leden zijn wellicht passieve werkzoekenden, zegt Dan Shapero, de verkoopchef van de talentsolutionstak van de onderneming. Een kwart van de leden is volgens hem actief op zoek naar een andere baan, de rest wil voor geen geld veranderen.

Concurreren met headhunters LinkedIn heeft het voor ondernemingen ook gemakkelijker gemaakt om zelf mensen te identificeren, veeleer dan headhunterbureaus in de arm te nemen. De website is dus een concurrent voor die ondernemingen. Ahuja zegt dat hij drie jaar geleden voor 70 procent van de openstaande betrekkingen in Europa een beroep deed op externe firma’s. Intussen is dat aandeel gedaald tot 16 procent. Steven Baert, hoofd human resources van het farmabedrijf Novartis, zegt dat hij “vorig jaar minstens 250 mensen heeft aangeworven via LinkedIn, terwijl we daarvoor in het verleden hebben gebruikgemaakt van executive search.” De headhunters werden niet buitenspel gezet, maar ze moeten voortaan meer doen dan


Halfvol, niet halfleeg LinkedIn maakt het makkelijker om vooruit te plannen. Ondernemingen weten wie ze moeten benaderen voordat ze aan een rekruteringscampagne beginnen. “Nog voor wij mensen zoeken, hebben we hen al geïdentificeerd”, zegt Baert. Het verbetert ook bepaalde soorten van gespecialiseerde rekrutering: wie zeldzame vaardigheden zoekt, vist het beste in een grotere vijver. Glenn Cook, de wereldwijde personeelsdirecteur bij Boeing, zegt dat LinkedIn een goede vindplaats is voor gespecialiseerde vliegtuigmecaniciens. “Je zou niet meteen denken dat zulke mensen ook op

LinkedIn zitten, maar dat doen ze wel.” Hij gaat ervan uit dat het nu eenvoudiger is vacatures in te vullen die vroeger “zes of acht maanden” bleven openstaan. Het is ook waar dat bedrijven door LinkedIn sneller mensen verliezen, omdat ze permanent te bezichtigen zijn door concurrenten en headhunters. Ondernemingen vinden evenwel dat het glas halfvol is, niet halfleeg. Bovendien hebben hun medewerkers zich toch al in groten getale aangesloten, of ze dat nu graag hebben of niet (zie grafiek Organisaties met de meeste leden). Toen hij de outsourcingseenheid van Capgemini leidde, moedigde Hubert Giraud alle 15.000 medewerkers aan zich aan te sluiten. “Ik dacht dat het fantastisch zou zijn dat we een fraai profiel hadden, zodat onze zakenpartners een duidelijk beeld hebben wie wij zijn.”

Big data voor de arbeidswereld LinkedIn helpt rekruteerders ook in hun eigen bedrijf op zoek te gaan naar talent. Ondernemingen zien vaak niet wat vlak voor hun neus staat. Marie-Bernard Delom, die bij de Franse telecommaatschappij Orange hoogvliegers moet opsporen, gebruikt LinkedIn precies om die reden. Ze heeft software laten ontwikkelen die LinkedIn-profielen koppelt aan interne data. Ondernemingen kunnen ook nagaan hoe ze het ervan afbrengen tegenover andere bedrijven die dezelfde mensen proberen aan te werven. Dat kan door LinkedIn te gebruiken

022

in combinatie met andere websites zoals Glassdoor, waar mensen anoniem de plek kunnen beoordelen waar ze werken of een sollicitatiegesprek hebben gedaan. Shapero noemt dat een verkoop- en marketingproces, waarbij ondernemingen hun reputatie als werkgever gebruiken als merk. Ze kunnen opvolgen hoeveel personeelsleden zijn overgestapt naar de concurrentie en hoeveel er de andere richting zijn uitgegaan. De LinkedInleden kunnen ondernemingen waarvoor ze niet werken volgen — opnieuw een indicator voor de mogelijke interesse in een baan. Novartis en Infosys gaan er prat op dat ze 500.000 volgers hebben, de Amerikaanse technologiereuzen hebben er nog veel meer (zie grafiek Bedrijven met de meeste volgers). Naarmate LinkedIn meer leden aantrekt in meer landen en sectoren, worden ook de data waardevoller. Er verschijnen meer lijnen op Weiners diagram en ze worden vooral nuttiger. Hij denkt dat de informatie over de arbeidsmarkten baanbrekend verbetert als er verbindingen tussen werknemers, ondernemingen en onderwijsinstellingen worden gelegd en als de banen, de capaciteiten en de vaardigheden van de leden in kaart worden gebracht. Big data voor de arbeidswereld.

Verborgen parels In principe kan LinkedIn er zo toe bijdragen dat de arbeidsmarkt soepeler functioneert.

© REUTERS

alleen een lijst van namen samenstellen. Dat kunnen de eigen rekruteerders van de onderneming nu zelf. Koppensnellers zijn nog altijd nuttig in de latere fases van het aanwervingsproces, bijvoorbeeld om te bepalen wie waarschijnlijk het beste in de onderneming past. Omdat LinkedIn het aantal potentiële kandidaten aanzienlijk vergroot, moet er ook meer worden geschift. Sommige rekruteerders zeggen dat ze nog altijd evenveel uitgeven aan rekruteringsfirma’s als vroeger. Voor de echte topbanen is LinkedIn nog altijd iets te openbaar. Dat verklaart waarom Korn/Ferry, een van de grootste headhunterbureaus, vorig jaar een recordbedrag aan inkomsten en winsten heeft geboekt. Niettemin klimt LinkedIn langzaam maar zeker naar boven. Hubert Giraud, hoofd human resources bij het Franse consultancybureau Capgemini, zegt dat hij vorig jaar heeft gebruikgemaakt van LinkedIn om 33 managers in India aan te werven. Ahuja: “Ik hoef headhunters niet langer hopen geld te betalen, zelfs niet om hooggeplaatste mensen te bereiken.” Zelfs buiten de directiekamer is LinkedIn niet alomtegenwoordig. Een Franse rivaal, Viadeo, is groter in Frankrijk en China, al heeft LinkedIn in februari 2014 wel een website gelanceerd in vereenvoudigd Chinees.

IBM LinkedIn helpt rekruteerders in hun eigen bedrijf op zoek te gaan naar talent.


Aanwervingsprocedure Rekruteerders zijn de belangrijkste bron van inkomsten voor LinkedIn.

ORGANISATIES MET DE MEESTE LEDEN

© REUTERS

% van het aantal voltijdse werknemers

De website kan de kloof dichten tussen de vaardigheden die mensen hebben en de vaardigheden die werkgevers willen, en tussen de plaats waar banen worden aangeboden en de plaats waar mensen wonen. Dat kan bijvoorbeeld de jeugdwerkloosheid doen dalen; een grote groep van de 20 miljoen Amerikanen die geen passend werk hebben, confronteren met de 4,7 miljoen vacatures; of Chinezen die naar de stad migreren helpen om werk te vinden. “Maar er zijn reële hinderpalen die we nog niet eens beginnen te zien”, geeft Blue toe. LinkedIn begint bijvoorbeeld nu pas verder te reiken dan alleen maar bedienden. Uiteindelijk zal het, net als Amazon, Facebook en Google, een internettoegang in afgelegen delen van de wereld moeten verlenen. Dat is nog verre toekomstmuziek. Niettemin begint LinkedIn stilaan meer te doen dan alleen maar professionele betrekkingen vinden en invullen. Om hun eigen pad uit te stippelen, kunnen studenten bijvoorbeeld op de website nagaan hoeveel van hun voorgangers zijn terechtgekomen in een bepaalde onderneming of in een bepaald beroep. Sommige bedrijven maken gebruik van de gegevens van LinkedIn om te bepalen waar ze nieuwe kantoren en fabrieken moeten openen. Door na te gaan welke capaciteiten in verschillende delen van de Verenigde Staten worden aangeboden — weliswaar onder de leden van het netwerk — en de vraag ernaar, kunnen bedrijven op LinkedIn ‘verborgen parels’ ontdekken, waar er veel potentieel geschikte werknemers zijn, maar waar weinig concurrentie is voor hun diensten.

turner #07 SOCIAL MEDIA

Chauffeurs en kassapersoneel Het meest opmerkelijke is wellicht dat LinkedIn ook de wereld buiten de bedienden is beginnen af te tasten. Sinds begin juni 2014 is het aantal banen op de website gestegen van 350.000 tot ongeveer 1 miljoen. Naast vacatures voor software-ingenieurs bij IBM staan er nu ook banen op voor chauffeurs bij Pizza Hut of voor kassapersoneel in Home Depots, die niemand daar tot nog toe zou hebben verwacht. De reden daarvoor is dat LinkedIn jobaanbiedingen van websites van werkgevers of hr-databanken heeft toegevoegd aan de betaalde advertenties. In tegenstelling tot de betaalde advertenties zijn de nieuwe zoekertjes alleen zichtbaar voor wie actief op zoek is naar een baan. Het idee werd tot dusver enkel in de Verenigde Staten uitgetest. Maar als pizzaleveranciers en kassapersoneel banen beginnen te bekijken en te vinden op de website, dan heeft LinkedIn een stap gezet om een veel bredere arbeidsbeurs te worden.

IBM Hewlett-Packard US Army Accenture Tata Consultancy Services Walmart Bank of America Deloitte JPMorgan Chase GE

92 83 46 82 69 9 77 89 71 55

in duizend 0 100 200300 400 Cijfers op 13 augustus 2014 Bron: LinkedIn, Bloomberg, bedrijfsrapporten

HET NETWERKEFFECT marktwaarde, in miljard dollar

leden, in miljoen

40

400 300

30

beursgang

200

20

100

10 0

0

‘09 ‘10 ‘11 ‘12 ‘13 ‘14 Bron: LinkedIn, Bloomberg

BEDRIJVEN MET DE MEESTE VOLGERS In miljoen

Headhunters moeten voortaan meer doen dan alleen een lijst van namen samenstellen.

Google IBM Microsoft Apple HP Accenture Deloitte Oracle Unilever Shell

0 Cijfers op 31 augustus 2014 Bron: LinkedIn, Bloomberg, bedrijfsrapporten

1

2

3


BUSINESSCASE NIEUWE OPSLAGRUIMTE GEEFT MEGA TRADING VLEUGELS

“De expertise van Turner biedt een grote meerwaarde” De Gentse zakenman Ibo Sener had een opslagplaats in Wondelgem, maar was al na twee jaar op zoek naar een nieuwe locatie met vooral meer ruimte. Zijn bedrijf kent immers een sterke expansie. Via Turner vond hij in Waarschoot een geschikt pand. De dossiers werden vlot en in vertrouwen afgerond.

0

© MARC WALLICAN

Hilde Pauwels

v.l.n.r. Franky Tytgat, Melanie Van Brussel en Ibo Sener


© MARC WALLICAN

Ibo Sener is zaakvoerder van Nicole Burrick Lederwaren, een gerenommeerde zaak in Gent. De winkel in de Meibloemstraat bestaat al sinds 1977 en is een begrip geworden. Daarnaast is er ook een zaak in de Mageleinstraat, hartje stad dus. Het gaat om een goedgekozen kwaliteitsaanbod: reistassen, schoenen, handtassen, kleine lederwaren als portefeuilles en tal van accessoires. Daarnaast leidt Ibo Sener het bedrijf Mega Trading – onderdeel van Sener Group – een groothandel in huishoudproducten, zaken voor de horeca, seizoen- en geschenkartikelen. “We importeren onder meer uit het Verre Oosten en Turkije, de export is vooral bestemd voor de Europese markt. Onze klanten zijn ondernemingen en handelaars, geen particulieren”, zegt Ibo Sener. Twee jaar lang had hij een pand in Wondelgem, een deelgemeente van Gent. Omdat het bedrijf een snelle groei kent, was dat al vlug te krap. Ook heeft hij wat opslagruimte nodig voor Nicole Burrick Lederwaren.

Bouwen “Ik besloot een perceel grond te zoeken en zelf een magazijn en kantoren te bouwen. Via internet ging ik op zoek naar een geschikte site en zo kwam ik snel bij vastgoedmakelaars terecht. Turner sprong er voor mij uit omdat zij zich effectief op bedrijfsvastgoed toeleggen en dat gaf me vertrouwen. Dat is immers een branche waar heel specifieke factoren een rol spelen. Er zijn minder spelers dan bij residentieel vastgoed, dus de keuze om met hen samen te werken, was snel gemaakt”, aldus Ibo Sener. Maar het liep toch enigszins anders, er werd geen nieuwbouw opgetrokken. Franky Tytgat van Turner stelde de zakenman een turner #07 BUSINESSCASE

magazijn voor dat in de kmo-zone De Priorij in Waarschoot ligt. Ibo Sener: “Ik aarzelde heel even, vooral dan omwille van de investering die groter was dan ik aanvankelijk had gepland. Maar in overleg met Turner kon ik er een haalbaar project van maken. Nu zijn we op zoek naar een bedrijf dat een deel van de site voor opslag wil huren.” Franky Tytgat bevestigt dat er gesprekken met een grote partner lopen. Zoiets vergt uiteraard de nodige onderhandelingen en dus wat tijd. Hij realiseerde de verkoop van de site in Waarschoot, zijn collega Melanie Van Brussel slaagde erin de voormalige site van Ibo Sener in Wondelgem te verkopen. De afhandeling van de dossiers verliep vlot.

Ruimte De belangrijkste troef van de site in Waarschoot is de beschikbare oppervlakte. Het volledige terrein is 18.500 m2 groot, het magazijn beslaat 9.000 m2 en er zijn nog zowat 1.000 m2 kantoren. Ook is er een appartement. ”Er zijn dus nog groeimogelijkheden. Schitterend is onze showroom van 750 m2. We kunnen alle producten op een mooie manier aan onze klanten voorstellen. Dat betekent een wereld van verschil. Firma’s vragen nu expliciet om met ons te mogen samenwerken en hun producten via ons te kunnen tonen. De verkoop werd amper een jaar geleden bezegeld, intussen konden we al 4.000 m2 van het magazijn in gebruik nemen. De uitstraling van de site is mooi meegenomen, die hadden we in Wondelgem niet. Zo creëren we een positieve wisselwerking. En hier hebben we ook heel geschikte bureauruimtes.” Ook de ligging is prima. Vrachtwagens kunnen de locatie vlot bereiken. Gent ligt op amper 15 kilometer. “Het schrikt onze klanten niet af,

zij komen immers uit de wijde omtrek en dan maken die paar kilometer geen verschil. In een stad als Gent hadden we nooit een dergelijke site kunnen vinden. We zijn er dus blij mee. Nog een pluspunt was dat de gebouwen instapklaar waren, op enkele opfrissingswerken na.” Ook voor de bedrijfsvoering is de ligging een meerwaarde. Door de vele ruimte is een grote opslag mogelijk, zodat klanten kunnen rekenen op een just-in-time-levering en dat is een commercieel pluspunt.

Goed contact Franky Tytgat: “Van bij het begin verliepen de contacten met Ibo Sener heel vlot, we konden goed samenwerken. Toen hij de gebouwen in Waarschoot zag, wou hij er echt wel voor gaan.” Ibo Sener voegt eraan toe dat het liefde op het eerste gezicht was. “Ik deed snel een bod en daar heb ik nog geen minuut spijt van. De contacten verliepen uitstekend. Voor mij was het dan ook vanzelfsprekend om onze oude site via Turner te verkopen. Hun voorstel om een deel van het nieuwe magazijn te verhuren, zodat het voor mij haalbaar werd, is uitstekend. Dat vertrouw ik ook graag aan hen toe. Bij dergelijke contracten komt heel wat kijken, het is heel fijn als je dan kunt rekenen op een professionele partner die de materie door en door kent.”


Een vliegende start.

Pre-sale: een succesvol verkoopsconcept voor nieuwe bedrijfspanden op de markt! Komt uw eigendom voor het eerst op de vastgoedmarkt?

stap 3 | marketing opstarten

Reken dan op Pre-sale en scoor de hoogste verkoopprijs

Uw eigendom wordt speciaal in de kijker gezet via onze

voor uw bedrijfspand.

website, maar ook via andere portaalsites. Er wordt

Turner ontwikkelde een unieke verkoopformule voor panden die voor het eerst worden aangeboden op de vastgoedmarkt: Pre-sale. Een innovatief concept waarmee heel wat bedrijfspanden snel én tegen de hoogst haalbare marktprijs worden verkocht.

Hoe werkt Pre-sale? stap 1 | de waardebepaling Bel 0800 11 880 om uw eigendom te laten evalueren door één van onze makelaars. Met onze accurate kennis van de vastgoedmarkt geven wij u een perfecte indicatie van een marktconforme en realistische richtprijs. stap 2 | Pre-sale moment vastleggen In overleg bepalen we een passende datum om het Pre-sale moment te organiseren. Het type pand zal bepalen welk moment ideaal is. De Pre-sale kan zowel georganiseerd worden tijdens de week als in het weekend.

regionaal en eventueel nationaal geadverteerd in kranten en tijdschriften. De reacties komen binnen en de bezoekmomenten worden vastgelegd! stap 4 | bezoekers vastleggen Op vaste bezoekmomenten mag het pand bezichtigd worden. De verschillende kandidaten kunnen daarna tot een vaste datum en uur hun bod onder gesloten enveloppe binnenbrengen. stap 5 | uw eigendom piekfijn in orde In de meeste Pre-sales bezoeken alle kandidaat-kopers uw eigendom op hetzelfde moment. Uw pand hoeft dus slechts één keer piekfijn in orde gebracht te worden. stap 6 | laat Turner het werk doen Zowel vóór als tijdens het Pre-sale moment verzorgen onze Turner makelaars alles van a tot z. Alle onderhandelingen en bezoeken worden dan ook door hen uitgevoerd. U kan op uw beide oren slapen en alles aan Turner overlaten.


Een nieuwe boost!

Count-down is dynamisch verkopen aan de beste prijs! Uw eigendom staat al een tijdje te koop? Er zijn weinig

stap 4 | dagprijs

kandidaten die geĂŻnteresseerd zijn in uw bedrijfspand?

Via de website zullen kandidaat-kopers de dagprijs van uw

Maak dan kennis met Count-down, een verkoopsconcept

eigendom op de voet kunnen volgen. Op uw pandpagina op

van Turner.

www.turner.immo wordt de dagprijs bekend gemaakt.

Hoe werkt Count-down?

stap 5 | marketing opstarten Het is onze bedoeling om uw eigendom terug volledig in de

stap 1 | analyse & kennismaking

picture te plaatsen. In combinatie met de dagelijkse prijs-

Aan de hand van een verkennend gesprek maken we een

aanpassing moet dit de kandidaat-kopers opnieuw zin doen

analyse waarom uw eigendom nog niet verkocht werd en

krijgen in uw eigendom. Door de grote visibiliteit worden

laten we u kennismaken met het Count-down concept.

zowel bestaande als nieuwe kandidaat-kopers aangespro-

Bel 0800 11 880 of neem contact op met uw plaatselijk

ken en worden zij aangezet om een bod uit te brengen.

Turner kantoor. stap 6 | followers stap 2 | prijzen en termijn bepalen

Kandidaat-kopers die interesse hebben in uw pand zullen

Samen bepalen we de start- en eindprijs van de Count-

dagelijks op de hoogte gehouden worden van nieuwe

down alsook de termijn waarbinnen er gewerkt wordt.

bezoeken, eventuele opendeurdagen en het aantal biedin-

Een marktconforme en dynamische prijsbepaling is cruciaal

gen die reeds uitgebracht werden. Op deze dynamische

voor het succes van de Count-down.

manier informeren we de kandidaat-kopers optimaal.

stap 3 | uw eigendom opnieuw in beeld

stap 7 | verkocht

Uw eigendom wordt volledig nieuw in beeld gebracht zodat

Eens een bod aan de dagprijs behaald is, wordt uw pand

we met een mooie, vernieuwde lei de markt in kunnen.

verkocht aan de hoogste bieder. ProďŹ ciat, uw eigendom is

Onze beroepsfotograaf komt bij u langs en onze makelaars

alsnog verkocht aan de beste marktprijs!

maken nieuwe beschrijvingen. Klaar om van start te gaan!


BUSINESSCASE

“Kort op de bal spelen, daar vonden we elkaar” Turner en BJ Create gingen vorig jaar met elkaar in zee voor de verkoop van een site in de Brugsesteenweg. Beide partijen zijn in hun nopjes met de vlot verlopen transactie. “Turner heeft ons perfect begeleid bij de aankoop van onze nieuwe stek”, klinkt het bij BJ Create. Het bedrijf is gespecialiseerd in trappen, leuningen, terras- en gevelbekleding. “De inrichting van de zaakvoerders gebruiken we als voorbeeld voor nieuwe kopers”, stelt Turner. Matthias Feyen

John Bulteel van BJ Create: “Ons bedrijf zag in 2007 het levenslicht in Oostende. Toen startte ik in bijberoep. In 2012 namen we de beslissing om volledig zelfstandig te worden. Een jaar later kwam Els erbij en startten we samen een bvba. Het aantal projecten ging in stijgende lijn en we konden een mooie groei laten optekenen. Onze vorige uitvalsbasis barstte uit zijn voegen waardoor een uitbreiding zich opdrong.”

Klaas De Muyt: “Turner specialiseert zich in bedrijfsvastgoed. We zijn een dochter van Dewaele groep die zoals bekend bestaat uit drie delen: Dewaele | vastgoed & advies voor residentieel vastgoed, Turner voor bedrijfsvastgoed en De Syndic, gespecialiseerd in professioneel gebouwenbeheer. We deden de verkoop van het project in de Brugsesteenweg en kwamen zo in april vorig jaar in contact met BJ Create. Ik blik tevreden terug op de samenwerking.”

028

© TOM VAN RYCKEGHEM

Els Legein: “In april 2014 kwamen we voor het eerst naar de Brugsesteenweg in Bredene. Eind juli kregen we de sleutels in handen. Op zes maanden tijd waren de verbouwingen achter de rug zodat we in december konden openen. Het was een race tegen de klok, maar alles ging vlot dankzij de prima samenwerking met Turner. Voor ons was het een groot pluspunt dat we alle werkzaamheden konden laten uitvoeren. Zo konden onze opdrachten blijven doorlopen.”

John: “Op vier jaar tijd hebben we een heel parcours afgelegd. We werken in totaal met vijf mensen en zijn actief in heel West-Vlaanderen. De regio Middenkust levert ons heel wat opdrachten op. Op het vlak van ambachtswerk komen we helemaal tot ons recht op onze nieuwe locatie in de Brugsesteenweg. We hebben een goed contact met de andere eigenaars. In die zin kan deze site stimulerend werken voor de verschillende ondernemers.”

Inkom van BJ Create


© TOM VAN RYCKEGHEM

v.l.n.r. Klaas De Muyt, John Bulteel en Els Legein

Els: “Wij waren eerst op zoek naar een werkplaats met woning, maar dat kostenplaatje lag een stuk hoger en bleek uiteindelijk financieel niet haalbaar. Op een dag kwamen we toevallig van het shoppingcenter in Bredene en reden we even in de Brugsesteenweg. Ons oog viel meteen op de bedrijvensite hier. Aanvankelijk hadden we een andere site in gedachten, maar nu zijn we bijzonder verheugd dat we de grootste nog beschikbare locatie hebben genomen.” John: “We kunnen hier onder andere onze klanten ontvangen en gasten verwelkomen. Vergaderen kan hier ook voor we de weg op gaan. De ligging is erg interessant.”

Deze site geeft ons een belangrijk overzicht en heeft meteen een heel eigentijds karakter. John Bulteel

turner #07 BUSINESSCASE

“We zien ons atelier vanuit de bovenste verdieping. Dat was een belangrijk punt voor mij, want het werkt motiverend. Je ziet je personeel in actie. Deze site geeft ons een belangrijk overzicht en heeft meteen een heel eigentijds karakter.” Klaas: “Dit is een bedrijfsverzamelgebouw dat volledig doorloopt en gecompartimenteerd is. De oppervlaktes lopen wat uiteen naargelang de behoeftes van de koper. De samenwerking met BJ Create verliep rimpelloos. Je mag niet vergeten dat de zaakvoerders onder tijdsdruk stonden bij de bank. Ik herinner me het eerste bezoek nog levendig. Amper twee weken later was de overeenkomst beklonken en was de compromis getekend. Snel schakelen was de boodschap. Zoiets vraagt een specifieke benadering, zeker voor wie zoekt naar uitbreiding.” “We proberen steeds kort op de bal te spelen in een correcte afhandeling en die visie deelt BJ Create. Door hun mooie inrichting kom ik al eens in de verleiding om hier mensen rond te leiden om hen een idee te geven van wat je met deze ruimte kan verwezenlijken. Uiteindelijk start je met enkele lege muren.”

Els: “Voor ons was deze aankoop een absolute noodzaak. Onze vorige stek was veel te klein geworden. Je moest alles steeds verzetten en dat kwam de efficiëntie niet ten goede. We hadden een project lopen dat amper te voltooien viel zonder deze oppervlakte. Het was de eerste opdracht die we op onze huidige stek tot een goed einde brachten. De locatie is bovendien niet ver van ons privéadres. Op het vlak van bereikbaarheid is dit een ideale investering. Je zit vlak bij de autosnelweg.” Klaas: “Momenteel zijn er nog 8 van de 27 units ter beschikking. Er lopen nog enkele opties. Het project werd opgeleverd in april en is volledig instapklaar. Gas, water, elektriciteit en internet liggen tot voor de loods.” Els: “Onze werknemers zijn erg tevreden met deze accommodatie. Er is een keuken en ze kunnen douchen. Bovendien is alles nog spiksplinternieuw. Wij kunnen de samenwerking met Turner van harte aanbevelen.”


EEN WONING VERKOPEN OP LIJFRENTE

Kanscontract, risicocontract U kunt uw pensioen aanvullen met een extra maandelijks inkomen door uw woning op lijfrente te verkopen. Zo’n contract kunt u zelfs afsluiten met een kind, maar de fscus kan daar bezwaar tegen maken. Roel Van Espen

Freddy en Magda staan enkele jaren van hun pensioen. Om hun levensstandaard na hun pensionering te kunnen behouden, zijn ze ruim twintig jaar geleden begonnen met pensioensparen. Hun woning is sinds een tiental jaar helemaal afbetaald, waardoor ze meer financiële ademruimte hebben. Toch twijfelen ze eraan of hun wettelijk pensioen en hun pensioenspaarpot volstaan om alle kosten in de herfst van hun leven te dekken. Daarom overwegen ze hun huis op lijfrente te verkopen. “Een verkoop op lijfrente is een alternatieve financieringsvorm, waarbij de verkoopprijs van de woning wordt omgezet in een periodieke uitkering”, zegt Jessy Nauwelaers, vastgoedexpert en makelaar van Lijfrentemakelaar.be. “De koper betaalt de integrale verkoopsom niet in één keer aan de verkopers, hij doet periodieke betalingen van een lijfrente. Die rente, die doorgaans wordt geïndexeerd, wordt meestal maandelijks uitgekeerd.” Met die inkomsten kunnen Freddy en Magda bijvoorbeeld een appartement huren, maar ze kunnen met de koper ook afspreken dat ze het vruchtgebruik van de woning behouden. Op die manier kunnen ze tot aan hun dood in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.

Eenmalig startkapitaal Verkoop op lijfrente “Voor de koper blijft het speculeren.”

Welk bedrag Freddy en Magda maandelijks ontvangen van de koper, hangt vooral af van drie factoren: de geschatte verkoopwaarde van de woning, hun leeftijd en de marktrente. Vaak wordt


De fiscus kwalificeert de verkoop op lijfrente aan een kind als een vermomde schenking, als de ouders een te lage lijfrente vragen.

aan het begin eenmalig een hoger bedrag — bij wijze van startkapitaal — uitgekeerd. Meestal komt dat overeen met 5 tot 20 procent van de waarde van de woning. “De maandelijkse lijfrente ligt vaak hoger dan de inkomsten uit het belegde kapitaal na een klassieke verkoop”, weet Jessy Nauwelaers. “In principe ontvangen de verkopers die rente zolang ze leven, maar tegenwoordig wordt meestal in een beperking in de tijd voorzien. Het geval van Jeanne Calment, die haar huis op lijfrente verkocht en 122 jaar werd, is alom bekend. Kandidaat-kopers willen zo’n risico niet lopen.”

Risico voor de koper Freddy en Magda krijgen elke maand een vast inkomen als ze hun huis op lijfrente verkopen. Daarop betalen ze in principe geen belasting. Als ze vroeg overlijden, verwerft de koper de woning tegen een voordelige prijs. Maar als beide partners ouder worden dan hun statistische levensverwachting, moet hij misschien nog wel gedurende dertig jaar elke maand een lijfrente uitbetalen. Kortom: voor de koper blijft het speculeren. Een lijfrente is een kanscontract. Een lijfrenteovereenkomst wordt op maat gemaakt, maar ondanks die contractuele vrijheid moeten de verkoper en de koper zich aan bepaalde regels houden. Daarom is professionele begeleiding aan te raden. Freddy

turner #07 TAXATION

en Magda kunnen bijvoorbeeld kiezen voor de verkoop van de volle eigendom van hun woning. Willen ze liever in hun huis blijven wonen, dan kunnen ze aan de koper voorstellen het vruchtgebruik te behouden, of onmiddellijk een levenslange huur met hem afsluiten. Uiteraard ligt de rente dan lager. “Wie zijn huis op lijfrente verkoopt, wil er meestal blijven wonen”, weet Jessy Nauwelaers. “Dat is geen slechte zaak voor de koper: die heeft dan de zekerheid dat zijn eigendom goed onderhouden blijft, omdat de verkoper zich er nog altijd emotioneel mee verbonden voelt.”

Verkopen aan een kind Met de formule van de lijfrente doen de eigenaars ooit volledig afstand van hun woning, welke optie ze ook kiezen. Dat betekent dat na hun overlijden niets meer van hun woning overblijft voor hun kinderen of andere erfgenamen. Maar Freddy en Magda kunnen er ook voor kiezen het huis op lijfrente te verkopen aan hun enige zoon. Die betaalt dan een levenslange rente aan zijn ouders, zoals zou gebeuren als ze het huis op lijfrente zouden verkopen aan een vreemde. Voor Freddy en Magda maakt dat weinig verschil, maar hun zoon heeft op die manier wel een belangrijke troef in handen: hij krijgt de woning zonder dat hij daarop successie- of schenkingsrechten moet betalen. Een woning op lijfrente verkopen aan een

kind is in principe volledig legaal. Maar de fiscus beseft dat via die constructie heel wat successie- of schenkingsrechten kunnen worden omzeild. Daarom zal de belastingadministratie in de praktijk al gauw oordelen dat het om een vermomde schenking gaat. Zo kan ze vermoeden dat Freddy en Magda een veel te lage rente aan hun zoon vragen, die niet in verhouding staat tot de marktwaarde van de woning of tot hun levensverwachting.

Problemen vermijden Om problemen te vermijden, doen Freddy, Magda en hun zoon er goed aan een correcte rente te bepalen. Een notaris of een professioneel adviesbureau kan helpen dat bedrag vast te leggen. Bovendien moet de zoon de periodieke betalingen kunnen bewijzen, bijvoorbeeld via rekeningafschriften. Een ijverige belastingcontroleur kan vermoeden dat de ouders de inkomsten uit de lijfrente op de een of andere manier terugstorten naar hun zoon. Bij twijfel kan de ambtenaar na het overlijden van Freddy en Magda eisen dat hun zoon alsnog schenkingsrechten moet betalen op de woning. Daarbovenop riskeert de zoon een boete voor fraude. Jessy Nauwelaers is er dan ook geen voorstander van om de verkoop op lijfrente aan rechtstreekse erfgenamen te promoten als techniek voor successieplanning. “De fiscus is erg op zijn hoede voor zulke constructies”, waarschuwt ze. “Als de ouders vroegtijdig overlijden, wordt de verkoop hoe dan ook als een schenking getaxeerd. Ook als achteraf blijkt dat ze al ongeneeslijk ziek waren op het moment van de verkoop, kan de fiscus de hele operatie terugfluiten.”


Wij geven advies in beleggingsvastgoed.

Met meer dan 10 jaar professionele ervaring is onze

weer voor een jaarlijkse aanpassing aan de inflatie. Met

beleggingsspecialist meer dan thuis in de complexe

Turner nemen we via de beheersformule deze indexatie

materie van investeringsvastgoed. Hij maakt graag uw

voor onze rekening. Zo bent u gerust van een perfecte

persoonlijke financiële analyse en formuleert advies op

opvolging van uw dossier, zonder extra zorgen!

maat van uw situatie. / een uitstekend moment om fiscaal voordelig te

Waarom is beleggen in vastgoed een uitstekend idee?

lenen De historisch lage intrestvoeten zijn een uitgelezen kans om te lenen. De financiering van uw project zorgt voor een hefboomeffect op uw eigen middelen. Daardoor kan u niet alleen meer investeren dan verwacht, maar geniet u door deze financiering tevens van verschillende fiscale

/ creëer meerwaarde op lange termijn De statistieken spreken voor zich: in de laatste 50 jaar steeg de waarde van vastgoed in België gemiddeld met 6,3% per jaar. In tegenstelling tot de aandelenbeurzen blijft beleggen in vastgoed dus een stabiele keuze. Turner begeleidt geïnteresseerde beleggers tijdens het volledige traject.

voordelen.

Uw Turner beleggingsspecialist Stefan De Cooman U kan mij bereiken op het nummer 0478 04 02 20

/ geniet van een interessant huurrendement Het huurrendement dat u als eigenaar opstrijkt, overstijgt de intrest op uw spaarboek. De huurindexatie zorgt dan

/ experts in bedrijfsvastgoed


BUSINESSCASE

Handelsruimtes De Neerstad verkocht vóór start bouwwerken Op de voormalige Picanolsite aan de Brugseweg in Ieper rijst momenteel een modern appartementsgebouw met drie commerciële ruimtes uit de grond. Die laatste waren al verkocht nog voor er één spade in de grond stak. Met dank aan de expertise van Turner.

© TOM VAN RYCKEGHEM

Hermien Vanoost

Tien jaar al is Marc Decostere betrokken bij het project De Neerstad. Als commercieel directeur van Van Roey Vastgoed kwam hij voor het eerst in beeld toen de stad Ieper in 2003 de oude Picanolsite kocht en een private investeerder zocht om het terrein te ontwikkelen. “Samen met bouwgroep Vanhaerents dongen we mee naar het project”, vertelt Marc Decostere. “Na een intense wedstrijd kregen we het uiteindelijk toegewezen. In 2006 startten we de eerste fase van de werken.” Lode Waes, CEO van Vanhaerents Development: “In de gerenoveerde constructiehal gaven we onderdak aan de stedelijke academie. Boven de oude ijzersmelterij, die we omvormden tot een bibliotheek en een brasserie, bouwden we appartementen. Daarnaast kwam een rij sociale woningen. Het resultaat is een mooie mix van stedelijke functies.” Momenteel bouwen Vanhaerents en Van Roey aan de laatste fase van het project: een gebouw

033

De bouwwerken zijn reeds van start gegaan.

turner #07 BUSINESSCASE

met drie handelsruimten – goed voor een oppervlakte van 350 m2 –, 38 appartementen en een ondergrondse parking. Voor de verkoop zochten de ontwikkelaars een externe partner: voor de woningen en appartementen klopten ze aan bij Dewaele | vastgoed & advies, voor de commerciële ruimtes bij Turner. Beide partners opereren onder het moederbedrijf Dewaele groep. Dat ze de expertise voor het residentiële en het bedrijfsvastgoed in hetzelfde huis vonden, was voor de projectontwikkelaars een extra stimulans.

Verkocht zonder reclame De bedrijfsvastgoedmakelaars zitten overigens al van bij de planvorming mee aan tafel. “Dat was absoluut noodzakelijk”, stelt Marc Decostere. “Aangezien zij lokaal verankerd zitten, zijn ze beter dan wie ook op de hoogte van de echte noden van de


Dankzij ons uitgebreide netwerk, nog voor de publiciteit van start kon gaan, vonden we een investeerder om de drie winkelpanden te kopen. stad. Zo konden ze perfect inschatten welke oppervlakte verkoopbaar was en kenden ze de parkeerbehoeften op die specifieke locatie.” Opvallend, Turner slaagde erin de handelsruimten te verkopen nog voor de werken van start gingen. Thierry Declercq, makelaar bij Turner: “Zonder publiciteit hebben we een investeerder bereid gevonden om de drie winkelpanden te kopen. Dat is uniek. Het toont aan dat we de vraag van de markt prima hebben ingeschat en samen met de projectontwikkelaars de juiste keuzes hebben gemaakt.” Zo opteerden ze ervoor om de commerciële ruimtes aan de straatkant volledig in glas op te trekken. Dat mag dan de verkoopprijs verhogen, de uitstraling van het pand vaart er wel bij. Tel daar nog de uitstekende ligging – aan een invalsweg – en de vele parkeergelegenheden bij en je begrijpt welke meerwaarde het gebouw voor de koper kan hebben. Alhoewel de oplevering van De Neerstad pas voor 2016 voorzien is, zijn er voor de commerciële ruimtes nu al gesprekken met potentiële huurders bezig. Ook daar biedt Turner de nodige ondersteuning. Thierry Declercq: “Het is een van de redenen waarom vastgoedbeleggers met ons in zee gaan. Ze weten dat we de kennis en de kunde in huis hebben om de panden juist in de markt te zetten en te verhuren.”

blijkt overigens uit de vele andere projecten die ze overal in Vlaanderen samen opzetten. Zo hebben ze momenteel gezamenlijke initiatieven lopen in Izegem, Lokeren en Kortrijk. “Voor we samen in een project stappen, voeren we elk afzonderlijk een haalbaarheidsstudie uit en bepalen we los van elkaar de verkoopprijs. Meestal komen we tot dezelfde conclusies. Ook bij De Neerstad was dat het geval.” Nu de bouwwerken begonnen zijn, is het

uitkijken naar de eerste reacties van het publiek. Thierry Declercq verwacht dat de meeste positief zullen zijn. “Als we de beelden tonen, horen we niets anders dan bewondering. In Ieper is het zeer moeilijk om binnen de stadsmuren nieuwbouw te realiseren. Alleen al daarom is De Neerstad bijzonder. Bovendien zijn de architecten van BURO II erin geslaagd een pareltje neer te zetten. Dat kan alleen maar goed zijn voor de uitstraling van de stad.”

Marc Decostere en Thierry Declercq

Tandem

034

© TOM VAN RYCKEGHEM

Expertise en vertrouwen, daar draait het volgens Marc Decostere allemaal om. “Daar steunt ook de samenwerking tussen Van Roey en Vanhaerents enerzijds en Dewaele groep anderzijds op. Bij Turner en Dewaele | vastgoed & advies vinden we de makelaars die onze projecten dat extra duwtje kunnen geven. We zijn een uitstekende tandem. Beide partijen gaan ervoor, dat voel je. Op het einde van de rit komen we er allebei sterker uit.” Dat het klikt tussen de makelaar en de bouwgroep


een tuin voor wout? Ook op zoek naar een woning die beter bij je past? Of ben je van plan om je woning binnenkort te verkopen? Kies voor ons succesvolle verkoopsconcept pre-sale en ontvang de hoogste marktprijs voor je eigendom dankzij de unieke biedingsformule.

www.dewaele.com

slim gevonden.


#07