Hoho5

Page 1

HOH

House & Home

House&Home Het lifestylemagazine van Dewaele | vastgoed & advies

HOHO magazine / Het lifestylemagazine van Dewaele l vastgoed & advies

wonen in het groen

5

HOHO mag nr.05 2013 - A 5,50

>

groen geluk

Koken in een driehoek • ons pandenaanbod • Op stap in onze hoofdstad


Speciaal Trends-nummer

Wat is de werkelijke waarde van uw woning? Alle huizen, alle appartementen, alle bouwgronden, alle villa’s, alle flats, alle residenties, alle lofts, alle optrekjes, alle hoeves … het huis van uw dromen.

OB56650

Kortom, alle koop- en verkoopprijzen van alle vastgoed in alle provincies en alle gemeentes vindt u op één enkel adres: De Trends Vastgoedgids

Te koop

in uw krantenwinkel of digitaal via de Trends-app

Scan deze QR-code om de applicatie te downloaden.

www.trends.be


03

EDITO EEN DUIDELIJKE POSITIONERING IS PRIMORDIAAL Nog steeds is de financiering van vastgoed een aandachtspunt. Banken gaan heel behoedzaam om met leningen en dat is ook zo bij het verstrekken van hypothecaire leningen. Deze trend is er al langer, maar zet zich nog steeds door. We horen geregeld dat de bank slechts 80 % van de aankoopsom ontleent en niet meer 100 % of zelfs 110 % zoals vroeger wel gebeurde. Wie een huis of appartement wil kopen, is daardoor soms gedwongen langer te wachten tot er meer spaargeld is. Of men moet op zoek naar andere geldbronnen. Een prijsdaling maakt vaak geen verschil. Ook wanneer de verkoopprijs daalt, zal de bank niet altijd geneigd zijn het volledige bedrag te belenen. Sommigen hebben een grotere of kleinere woning op het oog, of er is een echtscheiding die zich opdringt of afbetalingen die niet meer haalbaar zijn... Er zijn tal van redenen waarom eigenaars willen of moeten verkopen. Zij willen dan graag op korte termijn het dossier afronden. Het valt echter op dat het niet altijd haalbaar is een eigendom tegen dezelfde prijs te verkopen als de som die men er zowat vijf jaar geleden voor betaalde, verhoogd met eventuele renovatiekosten. De financiële crisis duwt dus de verkoopsom in veel gevallen naar beneden. Juist daarom moeten verkopers goed nagaan hoe ze hun woning of appartement op de markt aanbieden. Vroeger kon men verschillende kanalen uitproberen, nu komt het er vooral op aan het eigendom van bij het begin zeer goed te positioneren. Een marktconforme prijs speelt een rol, maar ook de voorwaarden. Zo is het belangrijk dat alle attesten voorhanden zijn en dat het energiepeil bekend is. Kopers willen graag (en terecht ook) duidelijke informatie. Onze dienstverlening is dan ook volledig aangepast aan deze noden en trends. Enerzijds zorgen wij ervoor dat elk dossier opgebouwd wordt zoals het hoort en anderzijds zorgt onze marketing voor een boost bij elke opstart. De combinatie van vele communicatiekanalen zorgt ervoor dat we zo veel mogelijk kandidaat-kopers en -huurders bereiken. We merken dat klanten op onze expertise als vastgoedmakelaar een beroep doen omdat ze zekerheid willen. De markt is immers complexer geworden en dan is professioneel advies echt wel een meerwaarde. Meer over ons aanbod, vastgoedtrends en onze dienstverlening vindt u in deze HOHO. We wensen u alvast veel leesplezier.

Doeltreffend advies is een meerwaarde in een onzekere periode.

Stefaan Coucke en Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurders dewaele groep


04

INHOUD

INHOUD DEWAELE NEWS 06 praktische info | WONEN IN HET GROEN 08 INLEIDING 10 EEN GREEP UIT ONS AANBOD | VASTGOEDMARKT 14 RONDETAFELGESPREK | PLANNEN&PROJECTEN 18 CANVAS OP HET WATER | MYHOHO 22 BRUGGE, villa in het groen 34 EEKLO, ruime eengezinswoning 56 DENDERMONDE, vlotte verkoop 62 KOKSIJDE, moderne villa 68 KORTRIJK, ijzersterk huurdossier | DOSSIER 24 OPTIMAAL VERKOPEN 26 seniorenflats 36 VERKOPEN MET PRE-SALE 46 VERKOPEN MET COUNT-DOWN | INSIDE 28 FUNCTIONELE KEUKENS 76 BADKAMERTRENDS |

08

14

50

58


05

OUTSIDE 30 SLIM OMGAAN MET REGENWATER | ENERGIE&PRAKTIJK 38 BEGLAZING | WONEN aan zee 40 EEN GREEP UIT ONS AANBOD | Exclusief wONEN 50 JEFF KOONS 52 EEN GREEP UIT ONS AANBOD | ZONE BRUSSEL 58 OP STAP IN DE HOOFDSTAD | WET&BUDGET 64 AFLOSSING WOONKREDIET 66 WETTELIJK SAMENWONEN | nieuwbouw in de kijker 70 INLEIDING 72 EEN GREEP UIT ONS AANBOD | ETEN&DRINKEN 80 CULINAIR VLAANDEREN | FORUM 82 Brieven en vragen van lezers

18

40

70

76


06

NEWS Blik op Brussel 25 juni 2013 was een belangrijke dag in de geschiedenis van dewaele | vastgoed & advies. Die dag opende dewaele | vastgoed & advies de deuren van een gloednieuw kantoor in Brussel. Een bewuste keuze om zo vooral toe te spitsen op nieuwbouwprojecten met Vlaanderen als afzetmarkt. Daarnaast concentreert dewaele zich ook op Brusselse promotors die een afzetmarkt zoeken bij Vlaamse kopers-beleggers. Verantwoordelijke van het nieuwe kantoor op de Meeûssquare in Brussel is Frederick Declercq, die al heel wat ervaring heeft opgebouwd in het beoogde marktsegment. De nieuwe Brusselse vestiging is enkel via afspraak te bereiken op 02 223 23 23 of via brussel@dewaele.com.

Van links naar rechts: Gudrun Maes (directieassistente de syndic), Filip Dewaele (gedelegeerd bestuurder dewaele groep), Mehdi Devos (nieuwbouwverantwoordelijke dewaele groep), Stefaan Leliaert (bestuurder de syndic).

Onderneming met een hart Het Rode Kruis-Vlaanderen ging ook dit jaar weer op zoek naar ondernemingen met een hart, en dewaele groep is er daar één van. Onze medewerkers zetten zich massaal in om de campagne ‘bloedgevendoetleven’ van het Rode Kruis-Vlaanderen volop te steunen. Het resultaat van onze massale inzet ziet u hierboven: dewaele groep kreeg het certificaat ‘Onderneming met een hart 2013’ toegewezen en daar zijn we best fier op!

dewaele ‘‘academy haalt het beste uit onze mensen naar boven

’’

Geert Berlamont - bestuurder dewaele groep

Dewaele academy maakt je wijzer! Ons vak vraagt om een constante bijscholing. Daarom heeft dewaele | vastgoed & advies in 2012 de dewaele academy in het leven geroepen. Deze dienst zorgt ervoor dat alle richtlijnen van de groep worden uitgeschreven en staat in voor de organisatie van interne en externe opleidingen. Loop je stage bij dewaele? Dan zorgt de academy ervoor dat je enkele basisopleidingen kunt volgen tijdens je stageperiode! Maar ook voor onze makelaars en administratieve medewerkers biedt de academy heel wat interessante opleidingen aan, zowel intern als buitenshuis.


07

Nummer 15 voor dewaele! Immo Comma uit Dendermonde ging onlangs een associatie aan met dewaele groep en heet voortaan dewaele | vastgoed & advies, terwijl Syndicom deel gaat uitmaken van de syndic, de afdeling van dewaele die zich toespitst op het professioneel beheer van mede-eigendommen. Het kantoor in de Ridderstraat 5 kreeg een nieuwe look in de huisstijl van dewaele | vastgoed & advies en de syndic. De kwalitatieve dienstverlening én de medewerkers bleven dezelfde, dus enkel de naam veranderde. Immo Comma en Syndicom behartigen dezelfde waarden als dewaele groep en passen bijgevolg perfect in onze groeistrategie. De centrale ligging in de provincie is zeker ook een pluspunt. Dewaele | vastgoed & advies opent met kantoor Dendermonde zijn 15de vestiging, de syndic krijgt er een 6de kantoor bij.

Dewaele toont je de weg Groepsdiensten onder één dak Het kantorennetwerk van dewaele | vastgoed & advies blijft verder uitbreiden waardoor ook het aantal medewerkers van de groep aangroeit. Een grondige reorganisatie van alle groepsmedewerkers drong zich dus op. Zo gezegd, zo gedaan: eind augustus verhuisden alle groepsmedewerkers (IT, HR, boekhouding, marketing, …) naar het Accent Business Park in Roeselare. Ook de vier gedelegeerd bestuurders van onze groep (Filip Dewaele, Stefaan Coucke, Geert Berlamont en Hendrik Tanghe) werken voortaan vanuit dit kantoor. Voor onze klanten verandert er uiteraard niets, maar voor de groep dewaele is dit een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf.

Vastgoed en rock-'n-roll: wat hebben die twee begrippen met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niet veel zou je denken, maar bij dewaele groep zorgen we ervoor dat elke dag een beetje rock-'n-roll is. Dankzij een no-nonsensesfeer en een directe aanpak geven we bij dewaele groep elke dag het beste van onszelf om onze bestaande en nieuwe klanten met raad en daad bij te staan. Bekijk onderstaand filmpje en maak kennis met het swingende team van dewaele groep. www.youtube.com/watch?v=WbEyAsCBG2I


08

wonen in het groen | inleiding

© Kat De Baerdemaeker

WONEN IN HET

GROEN TEKST KATRIEN BONNE - FOTO KAT DE BAERDEMAEKER


09

Huisje-tuintje, dromen we daar niet allemaal van? Een weelderig erf, een strak in de hand gehouden hofje of een bescheiden stadsterras... Het maakt eigenlijk niet zoveel uit, zolang het maar groen is!

H

et is ontroerend om te zien hoe we haast allemaal onvermoeibaar het geluk najagen. En hoe we denken het gevonden te hebben als die haast onmogelijke spreidstand tussen gezin, werk en vrienden een beetje in balans is. Toch wordt één factor vaak over het hoofd gezien: onze woonst. Het huis waarin we wonen blijkt onze levenskwaliteit fel te beïnvloeden. Sterker nog: de aanwezigheid van groen, het zicht op een eigen stukje natuur jaagt die dosis geluk zelfs fors de hoogte in. Eigenlijk ligt dat voor de hand: zwierven de jagers-verzamelaars die we eertijds waren ook niet hele dagen door eindeloze vlaktes, op zoek naar een plek om zich te settelen en een malse brok om te kluiven?

Verlengstuk van binnen

Kinderen die als kleuter lekker vuil mochten worden in de tuin, kunnen later makkelijker met problemen om. Bejaarde eigenaars van een tuin zijn gezonder dan leeftijdsgenoten zonder. En een gemiddelde boom slorpt per jaar 22 kilo CO² op. Het zijn maar enkele van de vele opbeurende conclusies uit grootschalige internationale onderzoeken. Rode draad: de aanwezigheid van een stukje privégroen biedt eindeloze mogelijkheden. Met een schommel, boomhut of clubhuis achterin tover je het in een mum van tijd om tot de hotspot van kleine kinderen. Ook voor volwassenen vormen tuin of terras een fantastisch stuk speelgoed. Als moestuin met verse peentjes. Als perfect getrimd gazon. Als outdoorsalon, loungeruimte of buitenkeuken. Als dakterras met adembenemend uitzicht. Of als buitenpatio, lekker privaat en zuiders knus. Plekken om ongestoord tot rust te komen na een drukke werkdag, terwijl de vogeltjes kwinkeleren en de bomen ruisen. Waar je vrienden vergast op een uitgebreide BBQ, buren op een vrijdagavondaperitief, familie op een reünie of jezelf op een stevig boek met een lekker glaasje wijn erbij. Een smaragden decor waar je je nog eens één kunt voelen met de elementen, de seizoenen, de tijd. De tuin als wellnessruimte, rustoord, ontmoetingsplek, feestzaal en hobbykamer. Die snipper buitenruimte die uw huis verlengt, heeft dus tonnen potentieel. Goed om te hebben, én te houden!


10

wonen in het groen | een greep uit ons aanbod

Art-deco Pol y val e nte herenwoning woning i www.dewaele.com VERKOCHT

i www.dewaele.com ref. D8500-13209

Gent Oude Houtlei 117

BELLEGEM Bellegemsestraat 239

• Omschrijving: de Gentse binnenstad is het decor voor deze schitterend gerenoveerde en instapklare art-decoherenwoning. Het pand dateert uit 1910 en werd in 1998 volledig gerenoveerd met behoud van de authentieke elementen. Deze parel telt twee verdiepingen en een zolder die een ruime slaapkamer met zithoek en voorzieningen voor kitchenette herbergt. Op de eerste twee verdiepingen zijn 5 slaapkamers en 2 badkamers ondergebracht. • Grootste troef: de woning beschikt over een sfeervolle, zonnige binnentuin en een prachtig dakterras. • Contact: deze woning is verkocht. Bent u op zoek naar een gelijkaardig pand? Contacteer dewaele Gent voor meer info, 09 234 34 34.

• Omschrijving: deze gerenoveerde woning bestaat uit twee delen. Enerzijds is er aan de straatkant een grote polyvalente ruimte die kan gebruikt worden voor tal van beroepen (crèche, kantoor, praktijk, fietsenwinkel,...). Anderzijds ligt aan de achterkant van het gebouw het woongedeelte dat tot in de puntjes werd afgewerkt. De woning telt 4 slaapkamers, een moderne badkamer, stemmige leef- en eetruimte en een praktisch ingerichte designkeuken. • Grootste troef: de woning is heel recent gerenoveerd (2005) en volledig instapklaar. • Contact: Annelies Wyseur, bestuurder dewaele Kortrijk & Wevelgem, 056 22 55 66.


11

Prachtige

herenwoning

Instapklare

woning

i i

www.dewaele.com ref. D9000-12148

www.dewaele.com ref. D8800-12120

ROESELARE Ardooisesteenweg 116

SINT-GILLIS DENDERMONDE Kruisstraat 85

• Omschrijving: de bekende ‘Villa Acacia’ is een uiterst imposant eigendom, omringd door een prachtige tuin. Het perceel bestrijkt een oppervlakte van 1535 m². Deze herenwoning is opgebouwd uit kwaliteitsvolle materialen en heeft zowel aandacht voor de authenticiteit als voor moderne materialen en elementen. Het gebouw kan dienst doen als privéwoning, kantoorgebouw, horeca,... De mogelijkheden zijn legio. Bovendien is de woonst volledig onderkelderd. • Grootste troef: de talloze mogelijkheden en de prachtige, aangelegde tuin maken deze woning uniek. • Contact: Cedric Lombaert, bestuurder dewaele Roeselare & Izegem, Geert Berlamont, bestuurder dewaele groep – bedrijfsvastgoed, 051 26 50 00.

• Omschrijving: deze villa werd in 1980 gebouwd maar kreeg in 2008/2009 een integrale renovatie waardoor ze volledig instapklaar is. Hoogwaardige materialen en energiebesparende voorzieningen waren de belangrijkste aandachtspunten. Getuige hiervan de zonneboiler op het dak. De woning is uiterst geschikt voor een kapperszaak, kantoren, b&b, fitness, restaurant of kangoeroewonen aangezien het huis is onderverdeeld in afzonderlijke woonentiteiten. Er is voldoende parkeergelegenheid en het station van Dendermonde ligt op wandelafstand. • Grootste troef: ongetwijfeld de prachtige, zuidgerichte tuin met aangelegd zwembad en het rustgevende karakter van de omgeving. Ook de afzonderlijke woonentiteiten bieden een grote meerwaarde. • Contact: Mathias Dierckens, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 09 33 44 55.


12

wonen in het groen | een greep uit ons aanbod

Feeërieke

woning

Exclusief

landhuis

i www.dewaele.com ref. D8900-13075

i www.dewaele.com ref. D8790-13043

KEMMEL Lokerstraat 10

DEERLIJK Otegemstraat 21

• Omschrijving: ‘een stukje paradijs op aarde’ is misschien wel de beste omschrijving voor dit prachtige domein. Het bestrijkt een oppervlakte van 2 ha 27 a 32 ca en ligt op de heuvelflank van de Kemmelberg. De woning is afgewerkt met kwalitatieve, rustieke materialen en omvat onder andere een gezellige woonkamer met open haard, mezzanine, ingerichte keuken, 4 slaapkamers, 2 badkamers, polyvalente ruimte met bar, wijnkelder en een ruime garage. • Grootste troef: vanop de terrassen rondom de woning geniet je van een schitterend zicht op het Heuvelland. Dit pareltje ligt in een rustgevende oase van groen vlak bij de Franse grens en op slechts een kwartiertje rijden van Ieper en Poperinge. Privacy, rust en een prachtig panorama zijn de grootste troeven. • Contact: Stijn Soenen, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 057 48 94 99.

• Omschrijving: dit prachtige landhuis is het droomhuis voor wie rust, ruimte en privacy nastreeft. De woning is gebouwd in 1980 en gerenoveerd in 2000. Het perceel heeft een totale oppervlakte van 4560 m² en een bewoonbare oppervlakte van 530 m². Het huis is volledig onderkelderd, heeft een dubbele garage, een volledig ingerichte keuken (23 m²), ruime living, 4 slaapkamers, 3 badkamers, dressing, sauna en stoomcabine. • Grootste troef: een prachtige, goed onderhouden tuin in een oase van rust. • Contact: Lien Sulmon, kantoorverantwoordelijke Waregem, Steffie D’Huyvetter, administratief medewerkster woonvastgoed, 056 22 55 66.


13

Prachtig afgewerkte villa

Ruime Villa i

i

www.dewaele.com

www.dewaele.com

ref. D8400-13013

ref. D8000-H0852

ZWEVEZELE Blindestraat 1

OOSTENDE Kanariestraat 11

• Omschrijving: deze recente villa op 1030 m² ligt vlak bij het centrum van Zwevezele en is afgewerkt met oog voor detail en alle comfort. Het huis beschikt over een prachtig aangelegde tuin met vijver, verschillende terrassen en een dubbele carport. Het huis kan aangekocht worden met het naastliggende kantoor. Op het gelijkvloers vind je een ruime inkomhal met gastentoilet, ruime keuken met kookeiland, woonkamer (54 m²), berging en wasplaats, bureau en een overdekt terras. Verder beschikt de woning over 3/4 slaapkamers en badkamer met dubbele lavabo, massagebad, toilet en inloopregendouche. • Grootste troef: de luxueuze afwerking geeft de villa extra karakter. • Contact: Benjamin Benoit, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 050 444 999.

• Omschrijving: deze ruime villa ligt op een boogscheut van het centrum van Oostende vlak bij de belangrijke invalswegen en op 3 km van het strand. De grondoppervlakte bedraagt 1025 m². De woning beschikt op het gelijkvloers over een inkomhal met gastentoilet, een zeer grote living, leefkeuken, wasplaats en berging. Op de eerste verdieping zijn er 3 slaapkamers, 2 badkamers met dubbele lavabo, douche en bad en een apart toilet. Op een zomerse dag is het genieten in de grote zonnige tuin. Verder is er een tuinhuis en een carport met plaats voor 2 wagens. • Grootste troef: deze woning heeft een uitstekende ligging en een grote tuin waar het heerlijk vertoeven is. • Contact: Mathias Dewulf, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, Roeland Trooster, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 059 50 60 50.


14

vastgoedmarkt | rondetafelgesprek

5 6

4

‘‘We merken

vooral een stabilisering van de prijzen

’’

3

2

1


15

Geregeld duiken er in de media berichten op over de woningmarkt. Een panel experts van dewaele | vastgoed & advies houdt de vinger aan de pols en geeft duiding bij enkele trends. TEKST HILDE PAUWELS – FOTO’S LENNEN DESCAMPS

De rondetafel bestaat uit: 1 Stijn Voet,

bestuurder Brugge:

“In het begin van de crisis was er toch wel wat paniek. Die is gelukkig verminderd. Men ziet in dat vastgoed een veilige belegging is en dat is het ook.” 2 Christophe Vermeulen, bestuurder Oostende:

“Vastgoed aan de kust is voor veel mensen een financiële houvast.” 3 Filip Dewaele,

gedelegeerd bestuurder dewaele groep:

“Heel belangrijk voor ons is het nieuwe kantoor in Brussel. Beleggers willen graag hun producten spreiden en ook regionaal uitbreiden. In de hoofdstad groeit de populatie en ook de vraag naar huurpanden. Dus we willen een degelijk aanbod realiseren.” 4 Charlotte Druant, bestuurder Ieper:

“In onze regio hebben sommige kopers het moeilijk om een kleine woning te verwerven. Er is ook een grote vraag naar nieuwbouwappartementen, dat aanbod is vrij klein.” 5 Cedric Lombaert,

bestuurder Roeselare en Izegem:

“De investeerdersmarkt doet het goed. Onze centrale ligging in West-Vlaanderen is zeker een voordeel.” 6 Ron De Meyer,

bestuurder Gent, Dendermonde, Eeklo en Zuid-Oost-Vlaanderen:

“De markt is degelijk en stabiel. In Gent vind je soms nog excessen. Maar het aanbod werd er groter en de hype van ‘Gent moet’ is wat voorbij, waardoor alles meer in zijn plooi valt.”

Realistische prijzen

De Standaard verwees op 22 juni naar een makelaarsketen die stelt dat goedkopere huizen en appartementen het op de vastgoedmarkt moeilijk hebben. De doelgroep heeft immers te weinig spaargeld en de banken geven minder vlug een lening. Wat is jullie ervaring? Charlotte Druant: “In de regio Ieper-Poperinge herkennen we dat zeker. Voor panden van zowat 100.000 euro gaf de bank vroeger een volledige lening, wat kandidaat-kopers aanzette de knoop door te hakken. Nu moet men zelf vaak 20 % investeren en dat is niet voor iedereen haalbaar. Met als gevolg dat deze doelgroep geen woning meer kan kopen en op de huurmarkt is aangewezen. De prijzen van deze woningen zijn daardoor wat gedaald en dat biedt dan weer mogelijkheden voor investeerders.” Filip Dewaele: “De prijszetting is per regio heel verschillend. Hoe dan ook heb je nu echt wel een eigen kapitaal nodig om een huis te kopen. Dat heeft een positieve invloed op de huurmarkt. Zo zie je dat starters eerst enkele jaren een huis huren en intussen proberen te sparen. Globaal genomen staan de prijzen niet onder druk. Er is eerder sprake van een stabilisering.” Stijn Voet: “In onze regio loopt het nog steeds goed. Toen er hoogconjunctuur was, vroeg iedereen er maar op los. De prijzen hebben zich nu hersteld. In de regio Brugge gaan panden in de populaire prijsklasse – tot 270.000 euro – heel vlot weg. Soms gebeurt dat al binnen de week of na één of twee bezoekmomenten.” Ron De Meyer: “Het is niet opportuun om de gegevens van één vastgoedmakelaar te veralgemenen. Die is soms slechts in één bepaalde niche actief en die gegevens stemmen niet altijd overeen met andere marktcijfers. Onze groep heeft het voordeel dat we een divers aanbod hebben. Je moet dergelijke informatie dus echt goed nuanceren. We maken een periode mee waarin de prijzen realistischer en stabieler zijn.” Hoe is de situatie in het duurdere segment van de vastgoedmarkt? Filip Dewaele: “Daar gaat het er al enkele jaren heel rustig aan toe. Vooral in dit segment staan de prijzen onder druk. Wie over een budget van 400.000 euro of meer beschikt, heeft een ruime keuze aan woningen. Maar ook hier spelen regionale verschillen. Bovendien stellen we vast dat sommige eigendommen nu eenmaal beter in de markt liggen, los van de prijsklasse, zodat bij een goede commercialisatie er zelfs meerdere kandidaten zijn op hetzelfde moment.” Stijn Voet: “We merken dat kandidaat-kopers veel meer vasthouden aan hun bod. Vroeger bleken ze soms bereid iets meer te betalen, maar dat gaat nu moeilijker.” Ron De Meyer: “In deze prijscategorie gaat het om mooie en goed uitgeruste woningen. Als ook de ligging goed is, valt de interesse heel goed mee.”


16

vastgoedmarkt | rondetafelgesprek

Welke trends zien jullie op de huurmarkt? Ron De Meyer: “Die verstevigt. Er zijn immers steeds meer mensen die net niet de woning kunnen kopen die ze zouden willen, maar wel een behoorlijk inkomen hebben. Zij kunnen wel een huur van 700 tot 1200 euro betalen.” Cedric Lombaert: “We merken inderdaad dat de huurmarkt toeneemt, maar er is ook een almaar groter verschil merkbaar tussen de echt solvabele huurder en de sociaal zwakkere huurder. Als vastgoedkantoor moeten we dus ook instaan voor een doorgedreven screening van de huurkandidaten.” Charlotte Druant: “Essentieel is dat de woning van goede kwaliteit is, ook in het onderste marktsegment. De sociale huurmarkt speelt daar een rol. In dat aanbod vind je degelijke woningen tegen een betaalbare prijs.” Stijn Voet: “We merken steeds vaker dat alles inclusief is. Huurwoningen beschikken over een uitgeruste keuken en badkamer. Vroeger nam men gemakkelijker alle toestellen mee.”

Fiscaal vraagteken

Eind juli stelde ING dat de woningprijzen tegen 2016 met 15 % zullen dalen. Het ratingbureau Standard & Poor’s stelt daarentegen dat de huizenprijzen in België de komende jaren met 0,5 tot 1,5 % zullen stijgen. Wat denken jullie? Stijn Voet: “Dergelijke berichten horen we al enkele jaren, maar een prijsdaling kwam er niet. Wel zijn de prijzen nu correcter. Absurde bedragen slaan niet meer aan.” Filip Dewaele: “We gaan heel voorzichtig met dergelijke berichten om. Belangrijk is na te gaan welke factoren tot een prijsdaling kunnen leiden. Denk aan een overaanbod zoals in Spanje, maar dat is er bij ons niet. Ook de economische crisis en werkloosheid spelen een rol. Hoewel we nog niet aan de bodem van de crisis zitten, maken we nog geen dramatische periode mee. Een reëel gevaar zijn de stijgende intrestvoeten, dat is dus afwachten. Voorts krijgt de Vlaamse gemeenschap meer fiscale bevoegdheden. Vraag is welke richting dat zal uitgaan. Daartegenover staat dat het aantal gezinnen nog steeds toeneemt en dus ook de vraag naar woningen. Een van deze parameters zou al heel sterk moeten wijzigen om een invloed te hebben op de prijzen.” Stijn Voet: “De banksector zal wellicht proberen de intresten onder controle te houden. Als het steeds moeilijker wordt om een woning te kopen, speelt dat in het nadeel van de banken.” Christophe Vermeulen: “De kust is zeer conjunctuurgevoelig. Als

de vraag daalt, krijg je een discrepantie met een te groot aanbod. Er werd aan de kust massaal gebouwd en dat gebeurt nog steeds. Het is moeiKandidaat-kopers lijk dergelijke projecten houden af te remmen omdat er tegenwoordig veel dure grond werd gemeer vast aan hun kocht en die moet renderen.” Hoe schatten jullie de nieuwe fiscale aanpak in? Zijn er veel veranderingen op komst? Filip Dewaele: “Ik ging naar enkele seminaries hierover. In bepaalde landen sleutelde men flink aan de fiscale voordelen, maar dat gebeurde in België niet. Momenteel voert men onderzoek naar de impact ervan. Ik hoop dat het huidige systeem overeind blijft, zeker voor wie nu al een contract heeft lopen. Wellicht zullen er bijsturingen komen. Ik vermoed dat er een ecologische factor zal spelen. Ook komt er misschien een correctie voor wie een laag inkomen heeft. Nu geldt het fiscale voordeel voor iedereen, ongeacht het budget. Als je dat wegneemt, zal dat zware gevolgen hebben in de populaire prijsklasse.”

‘‘

oorspronkelijke

bod

’’

Stabiele vastgoedmarkt

Luc Coene van de Nationale Bank stelt dat de woningen gemiddeld 10 % te duur geprijsd zijn. Ook de Oeso en het IMF geven signalen in die richting. We doen het volgens die rapporten weliswaar beter dan landen als Frankrijk en Spanje. Maar wachten we toch maar beter met het kopen van vastgoed? Stijn Voet: “Absoluut niet. Integendeel, de banken zijn wel strenger geworden, maar er kan nu nog altijd zeer goedkoop geleend worden. Wel is het zo dat onze klanten geregeld met deze vraag komen aankloppen. Dergelijke berichten versterken de onzekerheid. Het is in tijden van economische crisis een pluspunt als de prijzen stabiel blijven, wat bij ons toch wel zo is.” Ron De Meyer: “Er is natuurlijk de situatie in Spanje en Nederland. Daar maakt de vastgoedmarkt een woelige periode mee. In vergelijking met de omringende landen, doet België het goed.” Filip Dewaele: “Ons land heeft een conservatieve hypotheekmarkt. Globaal genomen betalen we onze leningen goed af. In Nederland wijzigde men de fiscaliteit, met zware gevolgen voor de vastgoedmarkt. Ook kennen we hoge registratierechten. Dat houdt eigenaars tegen om hun huis te verkopen. De keerzijde is dat we zeer honkvast zijn. Ik denk dus dat we naar een zachte landing


17

gaan. De prijzen zullen misschien niet stijgen, maar als de inflatie 3 % zal bedragen, heb je na enkele jaren vanzelf een prijscorrectie. Ideaal is een prijsstijging van 1 % en een inflatie van 2 %. Vergeet ook niet dat de nieuwbouwmarkt steeds duurder wordt. Dat komt onder meer door de extra criteria voor energiewaarden. Het wordt duurder, maar het beschikbare budget dat men kan besteden, blijft beperkt. Bovendien is het niet altijd gemakkelijk om grond te vinden. Door steeds kleiner te bouwen, kon men de prijs in toom houden. Maar die grenzen zijn min of meer bereikt. De vraag naar bestaande woningen is daardoor toegenomen.” Cedric Lombaert: “In de regio Roeselare-Izegem doet nieuwbouw het nog bijzonder goed. Er lopen enkele verstandige projecten, zoals betaalbare appartementen.” Ron De Meyer: “Een goede economische basis is cruciaal. Gent is daar een mooi voorbeeld van. Het gevolg is dat er een groot aanbod is aan woningen en kantoren. Tegelijkertijd is er een actief economisch beleid, wat groei met zich meebrengt. Ook het verschil tussen Eeklo en Oudenaarde toont het duidelijk aan. Eeklo wil groeien, maar dat komt pas nu heel traag op gang. In Oudenaarde was er een actieve versnelling en dat merk je ook op de vastgoedmarkt.”

Investeringsvastgoed

we een rendement van 4 % garanderen. Dus in de regio Roeselare loopt het goed. De centrale ligging speelt zeker in ons voordeel.”

De meerwaarde van een makelaar

De markt is complexer geworden, daardoor is er meer vraag naar professionele expertise zoals van vastgoedmakelaars. Stijn Voet: “Zeer zeker. Klanten twijfelen, ze krijgen via de media veel informatie en willen graag zekerheid. Voor veel mensen gaat het om hun spaarkapitaal en dan is een professionele aanpak zeker belangrijk.” Ron De Meyer: “Een transactie gaat gepaard met veel juridische consequenties en paperassen. Ook op dat vlak bieden we een meerwaarde. Een professionele aanpak is echt wel nodig.” Charlotte Druant: “Kopers zijn mondiger geworden. Ze willen dat alles in orde is, heel terecht uiteraard.” Filip Dewaele: “Omdat we een groep met regionale kantoren vormen, kunnen we ons ook specialiseren. We hebben experten in de diverse segmenten van vastgoed. Ook is er tussen de kantoren een mooie kruisbestuiving. Wie in Ieper iets wil verkopen en in Oostende wil investeren, kan een beroep doen op ons netwerk. Het zal ook belangrijker worden om de vastgoedportefeuille af en toe kritisch te bekijken. Ook op dat vlak kunnen vastgoedmakelaars een belangrijke rol spelen.” In Cedric Lombaert: “Naast onze uitgebreide dienstverlening voor de verkoper, wordt onze rol voor de kandidaat-kopers steeds groter. Een voorbeeld hiervan is met de onze rendementsstudie voor investeerders, iets wat een omringende landen kandidaat-investeerder vandaag zeker verwacht en doet de niet iedere eigenaar kan bieden.”

‘‘

Volgens bestuurder Hendrik Tanghe is het niet altijd vanzelfsprekend om een eigendom voor hetzelfde bedrag te verkopen als de som die men er zowat vijf jaar geleden voor betaalde. Schrikt dit investeerders af? Christophe Vermeulen: “Eigenaars die na vijf jaar hun wovastgoedmarkt ning verkopen, zijn daar vaak toe gedwongen door omstandigheden. In de meeste situaties is de tijdshorizon vaak veel langer. Wie dan beslist te verkopen, doet dat doorgaans omdat hij een betere woning op het oog heeft. Investeerders blijven zoeken naar een zinvolle belegging en hebben nog steeds interesse in vastgoed. Maar ze zijn momenteel tevreden met minder opbrengst. Een rendement van 3 % vinden ze nu prima, terwijl dat vroeger ondenkbaar was.” Ron De Meyer: “Investeerders kijken naar het directe en indirecte rendement. Het directe rendement bestaat uit de huur en het percentage op jaarbasis. Indirect is er het langetermijneffect, maar dat is moeilijk te voorspellen. Soms is het rendement laag, maar mikt een investeerder op het effect na enkele jaren.” Cedric Lombaert: “Voor betaalbare nieuwbouwappartementen vinden we heel gemakkelijk investeerders. Onlangs konden

vergelijking

Belgische het goed

’’

Hebben jullie een studiedienst om trends op te volgen? Filip Dewaele: “Momenteel werken we aan het in kaart brengen van onze data. Zo zijn er weinig cijfers over de verhuurmarkt. In onze portefeuille is dat een belangrijk aandeel. Van zodra alles op punt staat, kunnen we daar conclusies uit halen en die ook bekendmaken.” Van links naar rechts: Filip Dewaele, Ron De Meyer, Cedric Lombaert, Charlotte Druant, Stijn Voet, Christophe Vermeulen.


18

PLANNEN & PROJECTEN | Canvas op het water Het grote vierkante raam omkadert letterlijk het panorama, een subliem uitzicht op de Gentse (voor)haven.


19

Canvas op het water Een 19de-eeuws hoekhuis in de oude Gentse voorhaven vormde het ideale decor voor het ontwerp van een luchtige en praktische woning met een weids uitzicht over het water.


20

PLANNEN & PROJECTEN | Canvas op het water

A

rchitect en eigenaar Basile Graux ging bewust op zoek naar een hoekpand, voor het licht, het uitzicht en de architecturale uitdaging. Toen hij in de Gentse voorhaven op dit 19de-eeuwse pand stootte, wist hij genoeg, nog zonder de binnenkant gezien te hebben. Een hoekhuis schept mogelijkheden om een licht huis te creëren, aangezien er drie gevels met ramen zijn. Tegelijk was dit ook een boeiende denkoefening, net omwille van zijn beperkte oppervlakte en grillige trapeziumvorm.

Zwarte mantel

De basis van het concept is dat het oude omhulsel van het huis, de mantel, zo intact mogelijk werd gelaten. De oorspronkelijke bepleistering kon uiteindelijk niet behouden blijven, door de slecht onderhouden buitengevels. Daarom werd het pleisterwerk verwijderd en werden de baksteengevels in het zwart gekaleid. De nieuwe toevoegingen bestaan uit twee nieuwe perforaties in de gevel: één pivoterende glaspartij dient als toegang, op de verdieping springt een bijna vierkant raam van ongeveer 2,50 meter uit het vlak van de gevel. Ter hoogte van de tweede verdieping werd een hap uit het volume genomen zodat er binnen de beschutting van de oude gevel een dakterras kon worden gecreëerd. Het huis werd aan de binnenkant vrijwel helemaal uitgehold en ingevuld met nieuwe witte volumes. Basile Graux: “Omwille van de privacy hielden de mensen vroeger de gordijnen in de woonkamer gesloten. Wij wilden geen gordijnen, omdat je daarmee ook het uitzicht camoufleert. Om toch geen inkijk te hebben, draaiden we het programma om: slaapgedeelte beneden, woonvertrekken op de twee hogere verdiepingen.”

Lichtrijke schaduwvoegen

De binnenkant van de buitenmuren, de trap en het dakgebinte bleven behouden én zichtbaar, de rest van het interieur is gloednieuw. PU-vloeren, gipskartonnen wanden en plafonds zijn in het wit, de binnenkant van de buitengevels werd naar analogie van buiten in het zwart gekaleid. Detaillering zit onder meer in de plafonds, die de muren net niet raken. Praktisch voor de afwerking en handig om indirecte tl-verlichting in de schaduwvoegen te verwerken. De badkamer is een uiterst compacte oplossing die de functies schakelt: één meubel voor lavabo, bad, kastjes én verwarming. De resterende oppervlakte wordt gebruikt als open douche. In de keuken kan de wand met het fornuis helemaal worden afgesloten, het centrale keukenblok is afgewerkt met afrormosia waardoor het een zachte uitstraling krijgt. Details, zoals het in verstek zagen van de planken, geven blijk van een elegante, huiselijke afwerking. Het compacte wonen wordt in de verf gezet door de vensterbank die als zitplaats dient. Zo kunnen gemakkelijk zes tot acht mensen aan tafel aanschuiven en genieten van de boten op het water en de levendige volksbuurt.

De woning heeft

Gelaagdheid van het uitzicht

De trechtervormige toegang beneden wordt geflankeerd door de ouderslaapkamer links en kinderkamer rechts. Door de binnendeuren discreet in het vlak van de witte muren te verwerken, vallen de toegangen nauwelijks op. Bovendien wordt de bezoeker door de specifieke vorm van de gang quasi automatisch naar de trap geleid. Op de eerste etage – die met het grote vierkante raam – kwam een zithoek en aanpalend de badkamer. Wie de oude trap opkomt en de zithoek binnenkomt, krijgt nog niet onmiddellijk het grote kaderraam te zien, zodat je aandacht nog niet meteen naar buiten gezogen wordt. Een wit kastenvolume – waarin ook een toilet is verwerkt – stelt die verrassing nog even uit. “Dat noem ik de gelaagdheid van het uitzicht”, zegt Basile. “We willen een weids uitzicht, maar toch niet alles in één oogopslag zien.” Op de verdieping daarboven bevindt zich één ruimte met kook- en eethoek, logisch verbonden met het dakterras. Ook daar zijn grote ramen gecreëerd, één vast en één openend dat toegang verschaft tot het terras. De architect speelde met de afmetingen van die nieuwe ramen, die zowel in breedte als hoogte variëren. Samen met de oorspronkelijke raamopeningen in de oude gevel wordt het uitzicht over de haven gefragmenteerd. En dat zorgt voor een iets introverter karakter, je blik wordt gefocust en op die manier wordt het uitzicht veel minder evident. Met andere woorden: de ontdekking blijft duren. Een andere gelaagdheid situeert zich op de tweespalt horizontaal-verticaal. De zithoek heeft een standaard plafondhoogte, de woonkeuken is veel verticaler door de opening tot in de nok van het dak, met zichtbaar dakgebinte.

gelaagd uitzicht: weids, maar niet in één oogopslag zichtbaar. een

1


21 2

3

1. De architect ging bewust op zoek naar een hoekhuis met mogelijkheden om zichten en lichtinval te creëren. Opvallend is het grote raam op de eerste verdieping dat uit het vlak van de gevel springt. 2. De tweede etage bestaat uit één grote ruimte voor de woonkeuken en een dakterras. 4

3. De badkamer is een compacte ruimte met een zelf ontworpen meubel dat badkuip en lavabo combineert. De open douche neemt de rest van de badkamer in. 4. De zithoek bevindt zich op de eerste verdieping omwille van het uitzicht en de privacy. 5. De architect koos voor een brede ingang door middel van een pivoterende raampartij.

5


22

??????????? | ??????????????

Benjamin Benoit, vastgoedmakelaar dewaele | vastgoed & advies en echtpaar Warmoes-Wijffels.

‘‘

uitgesteld compromis was dé oplossing Een

’’


MYHOHO | brugge

MY HOHO

VILLA IN HET GROEN TEKST hilde pauwels - foto’s LENNEN DESCAMPS EN DEWAELE

Bij de verkoop van villa’s in een hogere prijsklasse zijn extra aandachtspunten nodig. Om financiële risico’s uit te sluiten, bood het kantoor dewaele | vastgoed & advies de formule aan van een uitgesteld compromis. Tot grote tevredenheid van alle partijen. Hoe kwamen jullie bij dewaele | vastgoed & advies terecht? Echtpaar Warmoes-Wijffels: “We waren op zoek naar een nieuwe woning en vonden een geschikt huis dat via dewaele | vastgoed & advies werd verkocht. We wilden meer rust en deze vrijstaande villa was bijzonder geschikt. Al heel snel waren we aangenaam verrast door de medewerkers van dewaele | vastgoed & advies. Deze eerste ervaring was heel positief, daarom besloten we ons oude huis ook via hen te verkopen. Om alles financieel goed te organiseren, kregen we het voorstel van een uitgesteld compromis. Van deze formule hadden we nog niet gehoord, maar het was een ideale oplossing.” Waarom was dat een interessante optie? Echtpaar Warmoes-Wijffels: “Voor ons was het belangrijk dat we eerst onze eigen woning konden verkopen. We wilden de villa heel graag, maar hadden dus tijd nodig en de kans bestond dat er een andere koper zou opdagen. Met de formule van een uitgesteld compromis heb je een wederzijdse belofte van verkoop en aankoop. Beide partijen gaan een engagement aan om samen te werken.” Waarin maakt dewaele | vastgoed & advies het verschil? Echtpaar Warmoes-Wijffels: “Ze werken heel professioneel en correct. Soms hoor je dat verkopers in de vastgoedsector gehaaid zijn en er alles aan doen om zo snel mogelijk een verkoop door te duwen. Hier was dit niet het geval. We kregen heel duidelijke informatie en degelijke argumenten. Alles was steeds tot in de puntjes voorbereid.” Is een uitgesteld compromis een ingewikkelde juridische constructie? Benjamin Benoit, dewaele | vastgoed & advies: “Een akte wordt doorgaans verleden binnen de 4 maanden na de ondertekening van het compromis aangezien de registratierechten binnen deze termijn worden geïnd. Bij deze verkoop was dat echt wel heel krap, dus uitstel was aangewezen. Met een uitgesteld compromis zijn beide partijen gebonden aan het contract. Hier ging het om een win-winsituatie. Het was ook voor de verkoper van de villa interessant omdat hij tijd wilde om een geschikt appartement te kunnen zoeken. Hij wist dat de villa verkocht was en stond dus sterker in zijn zoektocht. Voor ons kantoor ging het uiteindelijk om een drieledige kettingverkoop. Een uitgesteld compromis komt vaker voor bij commercieel vastgoed, maar kan dus ook interessant zijn voor de woningmarkt. Toch blijft het uitzonderlijk. Want wie een huis koopt, wil daar meestal zo vlug mogelijk intrekken.” uw woning verkopen? Meer info: www.dewaele.com

23


24

dossier | optimaal verkopen

Beloof alleen wat je kan doen

Pol Dewaele, oprichter en mentor van

Uw eigendom verkopen tegen

de beste prijs?

De prijs die voor een pand betaald wordt, is niet noodzakelijk de waarde van dat pand. Hou daarom steeds rekening met het verschil tussen waarde en prijs! Om de beste prijs te verkrijgen, hangt veel af van hoe een pand wordt aangeboden op de vastgoedmarkt. Hierbij zijn zowel de timing als de manier waarop van cruciaal belang. We overlopen even de vier fases die bij een verkoop van belang zijn. 1

2

Wij zorgen voor een

... een uitgebalanceerde

uitgekiend dossier...

Meer dan ooit is een goed voorbereid dossier van belang om de verkoop succesvol af te ronden. Niets is vervelender dan een koper die wenst aan te kopen maar nog tal van vragen heeft waarop maar geen antwoord kan gegeven worden. Door het dossier tot in de puntjes voor te bereiden, werken we proactief en voorzien we antwoorden op vragen die nog niet gesteld zijn.

marketingstrategie

De eerste weken waarin een eigendom wordt aangeboden aan de kopersmarkt zijn dé belangrijkste weken. Zoals het spreekwoord zegt: you never have a second chance to make a first impression of je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk, geldt ook zo bij het aanbieden van een onroerend goed. Het is belangrijk dat uw eigendom alle aandacht krijgt tijdens deze periode. Alleen zo zal de effectieve verkoopprijs de hoogst mogelijke toppen scheren. Dewaele heeft toegang tot de meeste efficiënte methodes die ervoor zorgen dat elk eigendom de beste aandacht krijgt: affiche in onze kantoren & kiosken, publiciteit in nationale kranten en magazines, verspreiding van flyers, weergave op onze website,…

3 ... een correcte

verkoopprijs We weten dat elke prijs bepaald wordt door het spel van vraag en aanbod. Om dit spel te optimaliseren werd pre-sale ontwikkeld. Jaren terug stelden we ons de vraag hoe we eigendommen konden verkopen met als basis een aantrekkelijke vraagprijs. Een prijs die door ons als makelaar voor 200% kon verdedigd worden én die een koper zin doet krijgen in meer. Dit in tegenstelling tot vraagprijzen waar je als koper na twee zinnen al te horen moet krijgen dat de prijs wel bespreekbaar is... Door bij pre-sale te werken met biedingen onder gesloten omslag optimaliseren we enerzijds de verkoopprijs van uw pand en geven we anderzijds de kopers de kans om op een ongedwongen manier de beste biedingen uit te brengen. Wilt u meer weten over pre-sale? Blader dan door naar pag. 36!

4 en bijstand tot bij de notaris! Al voorzien wij in onze onderhandse verkoopovereenkomst de nodige verbrekingsvergoedingen ten opzichte van een koper, toch is een verkoop van een onroerend goed pas definitief bij het verlijden van de notariële akte. Om die reden mag u erop rekenen dat wij u bijstaan tot en met het verlijden van de notariële akte! Dan kunt u definitief zeggen: “Dewaele verkocht mijn eigendom tegen de beste prijs én tegen de beste voorwaarden!”


25

en doe wat je belooft... dewaele | vastgoed & advies

verkoopt

hoe dewaele | vastgoed & advies uw woning? 1 Naast de ‘traditionele’ verkoopkanalen biedt dewaele | vastgoed & advies ook de concepten Count-down en presale aan. Om te zien welk concept het meest geschikt is bij de verkoop van uw pand, is één vraag heel belangrijk: staat de woning reeds te koop of heeft de woning al te koop gestaan? 2

Wanneer u uw pand al te koop heeft aangeboden, willen we graag weten of dit recent of een tijd geleden was en of dit met of zonder tussenkomst van een andere makelaar is gebeurd. 3

Aan de hand van deze gegevens, beoordelen onze makelaars of ze de verkoop via het traditionele verkoopkanaal laten lopen (uithangbord, flyers,…) of liever het Count-downprincipe toepassen. Alle info over Count-down vindt u op de pagina’s 46 tot 49.

4 Is het de eerste maal dat u uw woning te koop stelt, dan is pre-sale uitermate geschikt. Het concept verloopt kort samengevat als volgt: wij organiseren een kijkdag in uw woning, de kandidaat-kopers doen een bod onder gesloten omslag, het hoogste bod haalt het! 5 Moet uw pand gerenoveerd of verbouwd worden? Dan kunnen de kandidaat-kopers op meerdere kijkdagen rekenen zodat eventueel overlegd kan worden met een architect of aannemer. 6 Stelt u een instapklaar pand te koop? Dan organiseren we slechts één kijkdag. 7 Dewaele | vastgoed & advies verkoopt uw woning tegen de hoogst haalbare prijs.

2

3 7

1 5 4

6


26

DOSSIER | SENIORENFLATS

InvesteREN in DE toekomst! Bent u op zoek naar een stabiele investering met zeker huurrendement en geen verhuurzorgen? Wenst u daarnaast uw eigen toekomst veilig te stellen? Investeer dan in een assistentieflat! Waarom uw investering in seniorenflats een goede investering is:

• afgewerkt investeringsconcept: eigen verhuur en beheer; • innovatief oproepsysteem met betaalbare huurprijzen die een groter doelpubliek aantrekken; • de toenemende vergrijzing die een tekort aan seniorenflats genereert; • aankoop in volle eigendom! Aarzel niet langer, verzilver de vergrijzing!

Interesse in kopen of huren? Contacteer ons via 0800 21 011.

De projecten van Senior Homes bieden u: 1) EEN VEILIGE BELEGGING De vergrijzing neemt toe, tegen 2020 is er een tekort aan seniorenflats. Wie een assistentieflat koopt voor de eigen toekomst of als investering, is verzekerd van een superieur rendement aangezien het assistentieconcept perfect inspeelt op de behoeften van onze actieve senioren! 2) KWALITEIT EN COMFORT De assistentieflats vallen op door hun uitstekende, luxueuze afwerking. Licht en ruimte in overvloed, gelegen in rustige, groene toplocaties nabij alle faciliteiten, en bovendien volledig aangepast voor rolstoelgebruikers. Het dienstenpakket is volledig op maat: elke bewoner beslist zelf wanneer hij er gebruik van wil maken. Comfort en vrijheid zijn van het grootste belang. 3) EEN UNIEKE SERVICE Uniek is de frequente aanwezigheid van de woonassistent: het aanspreekpunt voor wie hulp of advies wenst, voor het maken van afspraken met de kine, het organiseren van maaltijden of zorg en zoveel meer. Elke residentie beschikt over een fitness en wellness, restaurant met verse maaltijden, tearoom, kapsalon,...


27

Residentie

Leiedam

Project Deinze

• Residentie Leiedam in Deinze, een unieke vorm van huisvesting voor de actieve 65-plussers. • Dit hoogstaande project is gelegen in het centrum van de bruisende stad Deinze, nabij alle voorzieningen (openbaar vervoer, winkels, tavernes,...) en biedt u een prachtig uitzicht op de vernieuwde Leiedam en/of aangelegde publieke parktuin. • Residentie Leiedam omvat 39 rolstoeltoegankelijke appartementen met ruime terrassen waar het gezellig vertoeven is! • Elke flat is voorzien van alle comfort (wellness, fitness, kineruimte, brasserie/tearoom), veiligheid, service en wordt hoogstaand afgewerkt met kwalitatieve en duurzame materialen.

Keizerhof

Oudenaarde

• In Oudenaarde, het kloppend hart van de Vlaamse Ardennen, wordt het unieke woonproject van assistentieflats Keizerhof ontwikkeld. • Keizerhof bevindt zich op 800 m wandelafstand van het centrum, doch in de onmiddellijke nabijheid van tal van voorzieningen (bakkers, buurtwinkeltjes, Aldi, scholen, opstapplaats bus,...) en een pittoreske plezierhaven. • Het woonproject voor de actieve 65-plusser zal de bouw omvatten van 80 assistentieflats, verdeeld over 2 bouwblokken. U heeft de keuze tussen één- of tweeslaapkamerflats met een nettovloeroppervlakte tussen de 45 à 76 m² en daarbovenop ruime terrassen tot zelfs 14 m²! • Zoals steeds wordt uitermate aandacht besteed aan de veiligheid (innovatief oproepsysteem, e.a.), het comfort (kapsalon, wellness, kineruimte, fitness, brasserie) en service (zeer uitgebreid basispakket aan zorg- en dienstverlening) van de bewoners!


28

inside | functionele keukens

Koken in een drie Meer dan ooit houdt de keukeninrichting rekening met de beschikbare oppervlakte, de plaats van de ramen en de technische vereisten voor de aanvoer van water, elektriciteit en gas. Lineair, L- of U-vorm of met een kookeiland: de inrichting van de woning evolueert op het ritme van de nieuwste trends.

1

Lineaire inplanting

Hoekvormige inplanting

5m

Een L- of U-vormige inrichting is klassiek voor een oppervlakte van 12 tot 20 m² en perfect geschikt voor vertrekken met een (bijna) vierkante oppervlakte. In het geval van een L-vorm is er plaats voor een eettafel, maar de activiteitendriehoek wordt uitgerekt en twee van de zones liggen vaak te ver van de derde verwijderd. Tracht de afstand tussen de zones dan ook zo veel mogelijk te beperken. De U-vormige inplanting, die bestaat uit drie muren en twee hoeken, rentabiliseert de ruimte en minimaliseert de verplaatsingen. Alles bevindt zich binnen handbereik. In deze opstelling is de activiteitendriehoek perfect. In de hoeken 0m 5m wordt opbergruimte ingewerkt om die weinig toegankelijke plaatsen te optimaliseren. Als u over voldoende ruimte beschikt, kunt u midden in de keuken ook nog een eettafel plaatsen. Loodrecht op een van de uiteinden kunt u tevens een toog laten vertrekken voor de bereiding van de maaltijden en om aan te eten.

5m

© Bruynzeel

0m

5m

Die I-inplanting komt vaak voor in appartementen waar smalle gangkeukens werden geïnstalleerd. Daarin worden alle functies langs één muur gegroepeerd, omdat er gewoon geen andere mogelijkheden zijn. Gezien die configuratie kan er daar geen sprake zijn van een heuse activiteitendriehoek. Dit kan worden opgelost door een comfortabele voorbereidingszone vrij te maken tussen de gootsteen en de kookplaten om er de activiteiten te centraliseren. Om de eentonigheid van de inrichting te doorbreken, kunt u spelen met verschillen in diepte. De parallelle keuken of de dubbele I-keuken is een variant op de lineaire keuken. Als de breedte het toelaat (vanaf 210 cm), kunt u de opstelling spreiden over twee overstaande muren om op die manier de ruimte te optimaliseren. Een perfect vlotte circulatie tussen beide zijden wordt pas gegarandeerd wanneer er 120 cm werd vrijgehouden. De huishoudtoestellen zijn dan gemakkelijk toegankelijk en de verschillende deuren kunnen ongehinderd worden geopend. In deze opstelling ligt alles op de juiste afstand, wordt de activiteitendriehoek gerespecteerd en is er plaats voor een maximaal aantal toestellen en kasten.

2

5m

e activiteiten in de keuken groeperen zich hoofdzakelijk rond drie zones die bij de bereiding van een maaltijd worden gebruikt: de bewaarzone (koelkast, diepvriezer, provisiekasten), de spoelzone (gootsteen, vaatwas) en de kookzone (kookplaten, oven), beter bekend als de zogenaamde activiteitendriehoek. Een ergonomische planning rond die activiteiten garandeert de efficiëntie en de veiligheid in de keuken. In dit artikel tonen we de verschillende inplantingsmogelijkheden van de keuken aan, rekening houdende met deze activiteitendriehoek.

0m

D

0m


29

3

0m

5m

hoek

0m

Beperk de afstand tussen koelkast, diepvriezer, voorraadkamer en gootsteen.

Foto’s hiernaast van links naar rechts: Het toonbeeld van een bijzonder warme, U-vormige inrichting, dankzij het houten meubilair en een toog van 90 cm breed. De gedeeltelijk ingewerkte en zwevende kolomkasten maken dit vrij compacte geheel op een kleine oppervlakte toch luchtig.

Ar clin ea

Vergemakkelijk de circulatie tussen het werkblad waar de ingrediënten worden voorbereid en de kookzone (kookplaten of -bekkens en ovens). Kies voor een zo functioneel mogelijke inrichting om uw tijd en beschikbare ruimte optimaal te kunnen benutten.

Foto boven: Een van de zijden van deze inplanting in dubbele I-vorm herbergt een functioneel opbergmeubel met een aantal ovens en een functionele werkzone die met hout werd bekleed.

©

Tips

voor een praktische keuken

© Fierens

Een dergelijke configuratie vertrekt meestal van een I- of L-vormige inrichting. In het midden van het vertrek is plaats voor een aantal meubels. De inrichting geeft de keuken een luchtige uitstraling en is vooral bedoeld voor ruime vertrekken, die al dan niet in verbinding staan met de zitkamer. Het eiland zelf kan een vierkante, rechthoekige, ronde of vrije vorm hebben. Het herbergt de kook- of spoelzone (of beide) of is enkel bedoeld voor de voorbereidingen. Specialisten wijzen terecht op de noodzaak om minimaal 90 cm aan weerszijden van het eiland vrij te houden en zelfs 120 cm indien er een vaatwas is geïnstalleerd. Houd aan weerszijden van de kookplaten minimaal 40 cm vrij zodat u zich niet permanent moet verplaatsen met hete kookpotten. Indien u het eiland alleen gebruikt als werkblad met extra opbergkasten eronder, vereist dat geen specifieke technische voorzieningen.

5m

Centraal eiland

In deze open ruimte werden de spoel- en kookzones in het eiland geconcentreerd. De ovens, de bewaarzone en de opbergruimte bevinden zich in de grote, functionele muur.

Kies voor oplossingen die het comfort bevorderen en zorg ervoor dat het kookmateriaal en de kookproducten binnen handbereik zijn. Voorzie de kookzone rechts van de gootsteen, of omgekeerd indien u linkshandig bent. Zorg ervoor dat er voldoende vrije ruimte is vóór elke activiteitenzone (minimaal 90 cm vóór de koelkast en de oven). Installeer de vaatwas naast de gootsteen en de opbergkasten.


30

outside | slim omgaan met regenwater

Slim omgaan met regenwater

Š Frederik Vercruysse/Arch. Jos Vanderperren

Vlaanderen blijft verder verstedelijken waardoor onze bodem almaar minder doordringbaar wordt voor regenwater. Bovendien vermindert het aantal natuurlijke absorbtiezones door het hergroeperen van de landbouwgronden, en vloeit het regenwater sneller weg. Daardoor kan het water moeilijker doordringen tot aan het grondwaterpeil. Nochtans bestaan er oplossingen voor bouwers die het regenwater liever niet zomaar zien weglopen...

W

ie een nieuw huis bouwt, heeft een zekere vrijheid wat de inplanting van de woning betreft. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop water op het terrein of vanop de straat wordt afgevoerd, en dus voor het risico op wateroverlast. Neem daarom de tijd om, samen met uw (tuin)architect, het bouwniveau en de hellingsgraad van uw terrein te bepalen. Als de samenstelling van de bodem dat vereist, kan een proefboring door een landmeter de nodige informatie opleveren. Soms is het echter niet mogelijk om hoger te bouwen dan de tuin, de straat of de omliggende velden. In dat geval moet u rondom uw woning draineren en moeten de rioolkolken rond het huis ruim worden bemeten.


31

Soorten

drainerende materialen Om de hoeveelheid water dat naar de riool wordt afgevoerd te beperken, kiest u rond uw woning het best voor doordringbare en/of absorberende bestrating. Gebruik daarom ‘drainerende’ materialen die het water makkelijker in de bodem laten doordringen. Dergelijke materialen zijn echter pas efficiënt als de fundering van de doorlaatbare bestrating en de ondergrond eveneens veel water kunnen opnemen.

Klinkers of kasseien met doorlaatbare voegen

© Wienerberger © Alternabois

© Ebema

Er bestaan verschillende modellen klinkers of kasseien met een vorm die brede tussenvoegen mogelijk maakt waardoor ze het regenwater beter kunnen opslorpen. De voegen worden dan opgevuld met zand, grind of ingezaaide gazonaarde. U kunt ook niet-opgevoegde plavuizen van groot formaat leggen. De tussenruimte van enkele centimeters breed wordt dan opgevuld met gras of grind (stapstenen).

Poreuze tuintegels

Nóg efficiënter zijn poreuze elementen waar het water rechtstreeks kan insijpelen. Kies sowieso voor vorstbestendige tegels, anders kan het geabsorbeerde water bij vriestemperaturen schade veroorzaken aan de tegels.

© PG

Terrasvloer met open voegen

Kanaalplaatvloeren

Ook tuinpaden en parkeerplaatsen kunnen worden aangelegd in grasbetontegels of kanaalplaten op een laag van doorlaatbaar gestabiliseerd zand. De talloze structurele openingen worden daarna opgevuld met grind of ingezaaide gazonaarde.

Het is eveneens mogelijk om een terrasvloer met open voegen tussen de planken aan te leggen waarvan de draagstructuur rust op een absorberende ondergrond (grind of gestabiliseerd zand). Op die manier kan het water dat tussen de voegen van het terras sijpelt, in de onderliggende bodem doordringen en vermindert bij zware regenval het risico op een verzadigd rioolnetwerk.

Tip

Om efficiënt te zijn, mag waterdoorlatende bestrating niet meer hellen dan 5 %. Helt het meer dan 5 %, dan vloeit het regenwater sneller weg dan dat het in de bodem kan dringen.


outside | slim omgaan met regenwater

bufferbekken

Als de aard en de samenstelling van uw terrein het toelaten, kunt u de aanleg overwegen van een bufferbekken om het regenwater in op te vangen. Het opgevangen water kan daarna langzaam in de bodem doordringen. Denk daarbij niet meteen aan de grote bufferbekkens langs de kant van de weg, maar eerder aan een bescheiden waterpartij die kan bijdragen tot de charme en de esthetiek van uw tuin. Rond het bekken kunt u planten aanplanten die voor hun groei veel water nodig hebben. Zo kan het waterpeil sneller dalen en zal de volgende regenbui minder problemen veroorzaken.

Correcte dimensionering van het afvoerstelsel

Uw architect berekent de diameter van de afvoerbuizen die het water moeten afvoeren in functie van de eigenheid van uw bouwproject. Met het oog op intense regenbuien (die helaas steeds vaker lijken voor te komen) verdient het aanbeveling om in de buurt van uw huis een natuurlijk overloop- en afvoersysteem aan te leggen, zelfs als de afvoerbuizen correct werden bemeten. Misschien zult u dat systeem maar zelden nodig hebben, maar die voorzorgsmaatregel kan u alleszins heel wat narigheid besparen als uw afvoerbuizen verstopt raken of het rioolnet verzadigd is.

Opslag gebruik en

van regenwater

De recuperatie van regenwater mag dan al financieel minder rendabel zijn dan de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen, het blijft een ecologisch meer dan interessante investering die in Vlaanderen bovendien wettelijk verplicht is bij nieuwbouw. De grootte van de regenwatertank hangt af van uw behoeften en de afmetingen van uw dak.

Twee materialen lenen zich tot het opvangen van regenwater: beton en kunststof. Beton heeft het voordeel dat het cement kalk bevat die de zuren in het opgeslagen water gedeeltelijk neutraliseert. Bovendien is beton uiterst sterk. Kunststof is dan weer licht en makkelijk te monteren. Uit welk materiaal de regenwatertank ook werd vervaardigd, de filters en het pompsysteem zijn veelal gelijkaardig. De tank wordt met een flexibele Socarex-darm aangesloten op een dompelpomp of een hydrofoorgroep in een technische ruimte (kelder, garage of berging). Een dompelpomp gaat wellicht minder lang mee, maar de geluidsoverlast die een hydrofoorgroep veroorzaakt, kan uw keuze toch in die richting oriënteren. Het water wordt bij voorkeur bovenaan in de tank opgepompt, dankzij een vlotter op de verbindingsbuis. Op die plaats worden ook een voorfilter en een antiterugslagklep aangeraden. Met welke filters u het recuperatiesysteem moet uitrusten, hangt af van de doeleinden waarvoor u het regenwater wilt gebruiken. Tegenwoordig worden er veelal het toilet, de wasmachine en het sproeisysteem voor de tuin op aangesloten. Voor die toepassingen volstaan een zeeffilter en een actieve koolstoffilter. Het regenwater is dan evenwel niet drinkbaar. Het gebruiken voor lichaamsverzorging of voor de bereiding van voedsel wordt dan ook afgeraden. Om besmetting van het leidingwaternet door regenwater te voorkomen, wordt een verbinding tussen beide netwerken verboden. Er bestaan automatische vulsystemen die, in periodes van grote droogte, de regenwatertank gedeeltelijk bijvullen met leidingwater als die leeg dreigt te raken.

Groendaken © Jan Sneyers/Collectiv4 Architects

: oplossing voor verstedelijkte gebieden

In dichtbebouwde steden kunnen groendaken helpen om de hoeveelheid regenwater die na zware regenbuien of onweer rechtstreeks in het rioleringsstelsel terechtkomt, te beperken. Een deel van het regenwater zal door de substraatlaag (de aarde) worden vastgehouden. Daarna zal een deel van dat water opnieuw in de omgevingslucht worden opgenomen door evapotranspiratie van de planten. Dat percentage staat in verhouding tot de dikte van de substraatlaag. Nog efficiënter is wanneer het water van het groendak wordt opgevangen in een buffer- of opslagtank. Daarvoor is evenwel een speciaal filtersysteem nodig, waarvan de kosten eigenaars vaak afschrikken.

© Graf

Vang het water op in een

© b-arch.be

32


PROOF PDF

/ experts in bedrijfsvastgoed / Het verkopen of verhuren van bedrijfsvastgoed is een nichemarkt en vraagt een professionele en actieve aanpak. turner & dewaele is de nieuwe naam van de samengang van dewaele | vastgoed & advies en Turner & Partners die zich focust op alles wat bedrijfsvastgoed is in Oost- en West-Vlaanderen. Check turner-dewaele.be voor ons aanbod en meer info.

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen www.turner-dewaele.be


34

MYHOHO | eeklo

Jan Pluvier, vastgoedmakelaar dewaele | vastgoed & advies en verkoper mevrouw Vervalcke.


35

MY HOHO

RUIME EENGEZINSWONING TEKST Hilde pauwels - foto’s LENNEN DESCAMPS EN DEWAELE

Uitstekende mond-tot-mondreclame bracht een eigenaar bij dewaele | vastgoed & advies in Eeklo. De keuze viel op pre-sale, en dat bleek een ideale formule. Mevrouw Vervalcke, verkoper: “Vorig jaar besloot ik mijn woning te verkopen, het huis was te groot geworden. Via mijn kinderen kwam ik terecht bij dewaele | vastgoed & advies. Zij hadden heel goede ervaringen met het kantoor in Oostende. Het kantoor in Eeklo was voor mij het ideale aanspreekpunt. Daar stelden ze pre-sale voor en dat leek ons een uitstekende formule. Er wordt een dag bepaald waarop kandidaat-kopers een kijkje kunnen nemen. Als verkoper kun je je daar heel goed op voorbereiden. Ook voor de kopers is het handig. Zij krijgen een basisprijs en kunnen een bod uitbrengen. Zo bepalen ze zelf het bedrag dat ze aan de woning willen besteden.”

‘‘

twee maanden tijd In

was de verkoop

’’

afgerond

Verliep alles vlot? Mevrouw Vervalcke: “Zeker. De dossierbeheerder volgde alles uitstekend op en ik werd op de hoogte gehouden zoals afgesproken. Al twee maanden na de eerste afspraak met dewaele | vastgoed & advies was alles achter de rug. In totaal kwamen zowat acht kandidaat-kopers langs. Drie daarvan brachten een bod uit. Dat lag hoger dan de vanafprijs, dus we waren heel tevreden. Misschien hadden we via de klassieke verkoopwijze een nog hogere prijs kunnen krijgen. Maar dat is afwachten en wellicht had de verkoop dan ook veel langer geduurd. Daarnaast moet je ook altijd beschikbaar zijn om kopers te ontvangen. We namen dus liever het zekere voor het onzekere.” Welke factoren speelden een rol om voor pre-sale te kiezen? Jan Pluvier, dewaele | vastgoed & advies: “Belangrijk bij deze presale was dat de bouwstijl een breed publiek aansprak. De woning was ruim, had een prima indeling en de afwerking was perfect. Het huis was instapklaar. Ook de ligging was uitstekend: dicht bij het centrum van Eeklo en bij verbindingswegen.” Hoe reageren kopers op het concept van pre-sale? Jan Pluvier: “Dat zijn bijna altijd positieve reacties. Pre-sale heeft als voordeel dat iedereen kan bieden en er geen onderscheid is tussen wie eerst reageert of de woning bezoekt. De verkoper weet snel na het bieden of zijn woning aanspreekt en hoeveel men ervoor wil geven. Er kan dus heel snel verkocht worden.” Voeren jullie bij deze formule specifieke publiciteit? Jan Pluvier: “We maken een afzonderlijke flyer met een foto en een beschrijving. Die verspreiden we via de post in een ruime regio rond de woning. We plaatsen ook een opvallend bord ‘pre-sale’, maken een mooie fotoreportage en er is de gebruikelijke publiciteit in kranten. Daarnaast sturen we een mail naar mogelijke kandidaat-kopers die specifiek op zoek zijn naar een woning die in pre-sale aangeboden wordt. Dat verloopt via de formule ‘Hou mij op de hoogte’ die de groep dewaele | vastgoed & advies uitwerkte.”


36

dossier | verkopen met pre-sale

PRE-SALE heeft Heel veel in zijn mars Dewaele | vastgoed & advies ontwikkelde het unieke verkoopconcept ‘pre-sale’ om panden die nog nooit te koop hebben gestaan aan te bieden op de vastgoedmarkt. Een eenvoudig en open systeem van biedingen zorgt voor een snelle verkoop en dit tegen de hoogst haalbare marktprijs. Hendrik Tanghe, bestuurder dewaele groep en ontwerper van de formule, licht het concept verder toe.

‘‘

Wij willen onze

klanten

altijd recht in de ogen kunnen blijven kijken, zowel

voor als na

’’

de verkoop

Vanuit welke ideologie is het pre-sale concept ontstaan? Hendrik Tanghe: “Het concept van presale is gestoeld op het element dat wij als dewaele | vastgoed & advies altijd voor correcte marktprijzen hebben gestaan, van als wijlen Pol Dewaele ermee gestart is tot op de dag van vandaag. Hoeveel de werkelijke verkoopprijs zal bedragen, kan je niet helemaal exact op voorhand bepalen. Elke woning heeft een technische waarde, maar de emotionele waarde van een eigendom wordt door de markt bepaald. Laat ons zeggen dat onze ervaring leert dat er vaak 30 % verschil zit tussen het hoogste en het laagste bod. Los daarvan staat het subjectieve gegeven dat wanneer een pand snel verkocht raakt, de verkopers vaak de indruk krijgen dat ze te weinig hebben gevraagd. Door de jaren heen is de vraag gegroeid hoe we dynamischer kunnen omgaan met het begin van de verkoop. De klassieke houding is: we zetten het te koop, we zien wel wat er op ons afkomt en na x aantal maanden gaan we de prijs eens herbekijken, indien blijkt dat er geen koper gevonden wordt. Eigenaardig toch dat men bij

het in de markt plaatsen van eender welk product heel beredeneerd te werk gaat, terwijl dat veel minder gebeurt met vastgoed. Nu, de reactie op dergelijke attitude kan positief zijn, maar ook heel negatief. Na enige tijd de prijs verlagen, is natuurlijk niet goed naar de markt toe en brengt je in een soort patstelling. Uit deze context is het concept pre-sale ontstaan.” Was iedereen meteen gewonnen voor het pre-sale concept? HT: “Oorspronkelijk hadden we binnen de groep dewaele uiteenlopende meningen hieromtrent. Je gaat de mensen toch niet laten opbieden tegen elkaar, dat is slecht voor onze reputatie? Dat was de teneur van het verzet dat ik oorspronkelijk kreeg. Begrijpelijk, want er bestonden al langer dergelijke praktijken elders, vooral via de telefoon. Het zijn toestanden waar je als makelaar slecht uitkomt, want wie het pand koopt, voelt zich finaal bedot omdat hij mogelijks te veel betaald heeft, en degene die het niet heeft, voelt zich eveneens bedot. Alle partijen zijn in dit geval ongelukkig. Met pre-sale voelt geen enkele partij zich slecht behandeld. Degene die het pand heeft, is blij en weet tegen welke prijs hij


37

Verkopen tegen de hoogste marktprijs Kiezen voor een snelle afhandeling Verkopen op één moment Zich onderscheiden ten opzichte van het andere pandenaanbod Kiezen voor zekerheid

het heeft gekocht; degene die het niet heeft, is misschien ontgoocheld, maar heeft geboden wat hij wou en kan noch naar ons, noch naar de verkoper de steen werpen.” Is de instelprijs van een pre-sale de marktconforme prijs of zit die er net onder? HT: “Daar heb je het, wat is de marktconforme prijs? Niemand kan dit met zekerheid bepalen. Eigenlijk ligt daar ook de hoofdreden in besloten waarom pre-sale ontwikkeld is. Stel dat we bij een klassieke verkoop de eigenaar overtuigd hebben om z’n huis voor een marktconforme 100.000 euro op de markt te brengen. Wanneer het pand snel verkocht is, dan heb je twee elementen: als verkoper denk je dat die 100.000 euro misschien te weinig was, en als makelaar denk je dat voor een instel van 105.000 euro het pand misschien ook zou verkocht zijn en dat er voor de klant dus 5.000 euro meer in zat. Wij willen onze klanten altijd recht in de ogen kunnen blijven kijken, zowel voor als na. Het is nooit onze strategie geweest om de prijs zodanig laag te zetten dat het pand zeker wordt verkocht. Nee, we willen er zo veel mogelijk uithalen voor onze klant en als die 105.000 euro erin zit, die er ook uithalen. Met pre-sale zal

de eigenaar nooit kunnen beweren dat er meer in zat! Moet een pand in goede staat of zelfs instapklaar zijn voor pre-sale? HT: “Het is een misvatting dat eigendommen sneller zouden verkopen omdat ze goed in orde zijn, al helpt dat natuurlijk wel. Om het even welk eigendom (instapklaar, nieuw of krot) kan als pre-sale verkocht worden. De essentie van pre-sale is dat je het voor de eerste keer op de markt plaatst, niet in welke mate het instapklaar is. Op zich is pre-sale geen luxelabel voor huizen waar niks meer aan gedaan wordt. Neen, het is een startteken van een verkoop.” Is een eigenaar verplicht om te verkopen wanneer het hoogste bod in de pre-sale de richtprijs niet overschrijdt? HT: “Bij een pre-sale heb je een richtprijs, bv. 100.000 euro, maar de eigenaar heeft de mogelijkheid om – achter de schermen en voorafgaand – een minimumverkoopprijs vast te leggen, bv. 110.000 euro. In dit geval is hij niet verplicht om te verkopen wanneer de biedingen onder die 110.000 euro liggen. In de meeste geval-

len is de richtprijs wel gelijk aan de minimumverkoopprijs en is de opdrachtgever gehouden om te verkopen wanneer de richtprijs het hoogste bod is.” Ander belangrijk voordeel van pre-sale is dat de verkoop minder tijd opeist van de eigenaars. HT: “Inderdaad, bij pre-sale komen mensen op één bezoekmoment kijken. Het huis moet dus maar één keer helemaal op orde zijn. Bij een gewone verkoop kan je van een gezin met kleine kinderen dat ’s middags een telefoontje krijgt van de makelaar niet verwachten dat het huis er ’s avonds piekfijn bij ligt wanneer de makelaar langskomt met potentiële kopers. Ook in het geval van een scheiding is het pre-sale concept uitermate geschikt. Mensen doen biedingen onder een gesloten omslag, maar de enveloppen worden publiekelijk opengemaakt. Wanneer je verkopers hebt die elkaar onderling niet meer vertrouwen, is dit een goede oplossing, want er kan niet worden gesjoemeld. Het pand heeft de beste prijs. Is het mijnheer of mevrouw die het wil inkopen, dan kunnen zij ook meedoen. Het product heeft veel in zijn mars.”


energie&praktijk | beglazing

Een zonnebril v De zon is een bron van weldaad: ze brengt licht en warmte. Tijdens de koude wintermaanden halen we die warmte liefst zo veel mogelijk in onze woning terwijl we in de zomer de zon liever buiten houden om oververhitting te voorkomen. Met een doordachte keuze van de beglazing kunt u die instraling van warmte-energie enigszins in de hand houden.

r

Gekleurd glas... Gekleurd glas wordt in de massa gekleurd en ziet er brons, grijs, groen, blauw... uit. Die kleur krijgt het glas door de toevoeging van metaaloxiden aan de grondstoffen. Naargelang de kleur en de dikte van het glas, varieert de zontoetredingsfactor van 0,45 tot 0,80 (g-waarde). Gekleurd glas heeft een absorberend effect op de zonne-energie en die geabsorbeerde energie wordt deels naar buiten weerkaatst.

W

© Tim Van de Velde / Arch. Bassam El Okeily en Karla Menten

anneer een bundel zonnestralen op een glasvlak invalt, zal de ruit ze deels reflecteren, absorberen en doorlaten. Een goede zonwerende beglazing zal vooral proberen de zonnestralen te reflecteren of te absorberen. Dat is een gevoelige evenwichtsoefening, want we willen natuurlijk wel de lichtstralen maximaal naar binnen trekken. Bovendien hebben we in het winterseizoen andere verwachtingen dan in het zomerseizoen. De kunst bestaat erin die eigenschappen in evenwicht te brengen in één product. De glasproducenten gebruiken hier twee technieken voor: het glas kleuren of een coating aanbrengen.

© Sapa Building System

38


39

uw woning ... of met een laagje

Zon- en lichttoetreding bepalen

Een andere techniek is het aanbrengen van één of meerdere coatings op de glasbladen. Dat coaten kan tijdens het productieproces of na de productie van het glas gebeuren. Gecoat glas reflecteert een deel van de invallende zonnestralen. Er bestaan verschillende soorten coatings:

Dankzij het gebruik van gekleurd glas, gecoat glas of een combinatie van beide kunnen de glasproducenten de lichtdoorlating en zontoetreding van glas beïnvloeden. Die twee factoren zijn echter onlosmakelijk met elkaar verbonden. U kunt dus niet kiezen voor maximale lichtinval en minimale zontoetreding. In een particuliere woning is de behoefte aan daglicht de bepalende factor bij de keuze. We willen immers zo veel mogelijk kunstlicht vermijden. Gratis zonnewinsten zijn ook gewenst – zeker in de winter – maar dat betekent dat de ramen in de zomer beschermd moeten kunnen worden met een goed werkende buitenzonwering. In een kantooromgeving bijvoorbeeld speelt het omgekeerde. Hier is de zontoetredingsfactor veel belangrijker omdat er een hoge warmteproductie is – computerapparatuur,... – en is de lichttransmissie minder belangrijk aangezien er toch altijd kunstlicht brandt.

• Magnetroncoatings worden in een vacuüm procedé op het glasblad aangebracht. Die coatings zijn kwetsbaarder dan pyrolytische coatings. Daarom worden ze het best in positie 2 (zonwerende coating, zie tekening) of 3 (thermisch isolerende coating) geplaatst. Kortom, ze moeten altijd aan de binnenzijde van de dubbele beglazing geplaatst worden.

Isolerend glas

Coating

Buiten

Binnen

© Saint-Gobain Glass

• Pyrolytische coatings zijn op basis van metaaloxiden die tijdens het productieproces worden geplaatst op positie 1 of 2 (zie tekening), zowel bij enkel als bij dubbel glas.

De coatings kunnen zowel op helder als op gekleurd glas worden toegepast, afhankelijk van het gewenste resultaat. Ze raken nauwelijks aan de stralen in het zichtbare bereik (licht), terwijl ze de infrarode stralen maximaal reflecteren. Op die manier wordt het serre-effect vermeden en behoudt u toch een hoge lichttoetreding. Sommige coatings kunnen zelfs heel selectief filteren in het stralingsgebied van de zonnestralen die op het glas invallen. Ook goed om te weten: de zonwerende eigenschappen van het glas hebben weinig of geen invloed op de andere kwaliteiten die u in het glas zoekt zoals thermische en akoestische isolatie of veiligheid. Al die wensen of eisen zijn in hoge mate met elkaar te combineren. Wel een belangrijk aandachtspunt is het risico op thermische breuk bij het gebruik van gecoat glas. Glas heeft immers een laag thermisch geleidingsvermogen. Wanneer één deel van het glas sneller opwarmt dan een ander deel, kan het glas op de grens tussen die vlakken barsten. Dit fenomeen noemen we thermische breuk. In bepaalde gevallen zal de glasleverancier dat risico moeten berekenen. Uit die berekening blijkt dan of het glas al dan niet gehard dient te worden om thermische breuk te voorkomen.

Zonwerende beglazing of zonwering? Zonwerende beglazing kiezen is een evenwichtsoefening. Enerzijds wilt u maximaal zonnewarmte weren in de zomer, anderzijds wilt u in de winter net wel genieten van de gratis zonnewarmte. Is uw prioriteit zomercomfort, kies dan voor een hoog selectief zonwerende beglazing voor de gevels gericht naar het zuiden en het westen. Zo beperkt u de oververhitting in sterke mate, terwijl u toch altijd voldoende daglichtinval hebt. Kiest u voor maximale zonnewarmtewinst, dan kunt u oververhitting beperken met een architecturale ingreep, zoals een overkragend gebouwdeel of het plaatsen van hoge bladverliezende bomen of struiken. Screens en lamellen kunnen ook een oplossing bieden. Ze zijn bovendien regelbaar, maar daartegenover staat dat ze ook een impact hebben op de daglichttoetreding. Bovendien vragen die systemen om onderhoud.

Zon weren met een folie Wie nieuw bouwt of nieuwe ramen laat steken, heeft de mogelijkheid om de zonwerende kwaliteiten van de beglazing zelf te kiezen en te sturen. In een bestaande woning is dat niet mogelijk. Behalve wanneer u ervoor kiest een zonwerende folie te plaatsen. Dergelijke folies hebben dezelfde kwaliteiten als de zonwerende coatings die in nieuwe beglazing worden geplaatst: ze reflecteren de uv- en infrarode stralen uit de zonnestralen naar buiten en gaan zo opwarming van de binnenruimte tegen.


40

wonen aan zee | onze panden

WONEN AAN

zee Illustratie Anton Van Hertbruggen

Authentieke Statige dumontvilla art-dEcovilla

Koksijde

stad van de garnaalvissers

i

www.dewaele.com - ref. D8670-13033

i

www.dewaele.com - ref. D8670-12025

De Panne Kykhillweg 22

Sint-Idesbald Pannelaan 40

• Omschrijving: deze exclusieve villa, gelegen in het hartje van de Dumontwijk in De Panne, dateert uit 1910 en is een ontwerp van de gebroeders Albert en Alexis Dumont. De gevelkleuren zijn nog origineel en binnenin bevinden zich nog authentieke, ingemaakte meubelstukken in pitchpine. Zeer uniek aan deze woning is het overdekte terras dat afgesloten kan worden met rolluiken. Centrale verwarming en elektriciteit zijn voorzien, maar een grondige opfrisbeurt is aan de orde. Een mooie, volgroeide karaktertuin omsluit de woning. • Grootste troef: authentieke en typische Dumontwoning op wandelafstand van het centrum (100 m) en de zee (300 m). Een absolute buitenkans voor wie op zoek is naar een karaktervolle woning met een rijke geschiedenis. • Contact: Ellen Bruynoghe, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 058 330 600.

• Omschrijving: deze art-decovilla uit 1938 van de hand van architect J. De Bruycker is een voormalige directeurswoning met zeer veel aandacht voor authenticiteit. De woning is zeer goed onderhouden en volledig instapklaar. De woning heeft een gracieuze inkomhal met vestiaire, lichtrijke woonkamer, recente keuken van Smeg volledig in de stijl van weleer, 4 slaapkamers, 2 ruime badkamers, overdekt terras, zolder en wijnkelder. De tuin is professioneel aangelegd en zeer goed onderhouden. • Grootste troef: deze art-decovilla is zorgvuldig bewaard en goed onderhouden en heeft een grote grondoppervlakte (2547 m²) waardoor een gevoel van ruimte wordt gecreëerd. • Contact: Ellen Bruynoghe, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 058 330 600.

Naast de legendarische garnaalvissers te paard en een rijke cultuurgeschiedenis biedt Koksijde een boeiende cocktail van natuur, folklore, evenementen, shopping en gastronomie. Jaarlijks zakken duizenden toeristen naar de gemeente af om de garnaalvissers te aanschouwen en versgekookte garnalen te proeven. “Ondertussen hebben we het dossier van de garnaalvissers te paard voorgedragen om deel uit te maken van het Unesco Werelderfgoed”, vertelt burgemeester Marc Vanden Bussche. De badstad ademt cultuur. “We tellen niet minder dan zeven musea en zijn volop bezig met de uitbouw van het Grard Museum, gewijd aan de Belgische kunstenaar George Grard. Er zal ook werk van Paul Delvaux worden tentoongesteld. Koksijde biedt een grote waaier aan activiteiten, maar bovenal geniet je in Koksijde van de rust en gezonde zeelucht”, omschrijft Vanden Bussche de troeven van zijn gemeente. “Mijn favoriete plekje? Dat is momenteel Koksijde Golf ter Hille, waarvan de grote opening is voorzien in het voorjaar van 2014.”


41

Bent u van plan om te verhuizen naar onze Belgische kust of wilt u er een optrekje om volledig tot rust te komen? Blader dan zeker door ons uitgebreide aanbod aan woningen en appartementen, van De Panne tot Knokke. Niets gevonden? Contacteer een van onze makelaars of loop eens langs bij een dewaele-kantoor in uw buurt. Wij hebben beslist wat u zoekt!

Schitterend DesignHistorisch penthouse APPARTEMENT APPARTEMENT i

www.dewaele.com - ref. D8670-12036

i

www.dewaele.com - ref. D8670-12045

i

www.dewaele.com - VERKOCHT

Koksijde Professor Blanchardlaan 14

Oostduinkerke Broersbankhelling 7

Nieuwpoort Albert I-laan 247

• Omschrijving: dit penthouse biedt een fantastisch zicht op zee en duinen en ligt op nauwelijks enkele stappen van het centrum van Koksijde-bad. Het pand beschikt over een eetplaats en living met zicht op zee, open geïnstalleerde keuken, berging met aansluiting voor wasmachine en boiler (2001), 3 slaapkamers, 2 badkamers en een prachtig terras met tegels en tropisch hardhout. • Grootste troef: groot zuidgericht terras van 150 m² met fantastisch zicht op zee en duinen. • Contact: Hylke Castelain, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 058 330 600.

• Omschrijving: dit exclusieve appartement kent een hoogwaardige designafwerking (plafondhoge deuren, designsanitair,...) en ligt op 50 m van de zee, zeilclub en winkels. Het appartement beschikt over een ruime inkom met indirecte verlichting, een open geïnstalleerde keuken met toestellen van Novy en Miele, woonruimte met veel lichtinval, 3 slaapkamers waarvan 1 met aansluitende dressing, badkamer met ligbad, inloopdouche, dubbele lavabo en toilet en een groot zuidgericht terras (15 m²). • Grootste troef: het strakke design met zeer kwalitatieve materialen en de unieke ligging op 50 m van het strand en van zeilclub Sycod. • Contact: Hylke Castelain, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 058 330 600.

• Omschrijving: dit ruime appartement maakt deel uit van een historisch gebouw, opgetrokken in Normandische stijl, en ligt in de welbekende winkelstraat van Nieuwpoort. Het appartement heeft een bewoonbare oppervlakte van 120 m², telt 4 slaapkamers, een gezellige leefruimte, een apart ingerichte keuken, badkamer met bad en apart toilet. Het terras geeft uit op de gezellige winkelstraat. • Grootste troef: de unieke locatie is uiteraard de grootste troef van dit prachtige appartement. • Contact: Roeland Trooster, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 059 50 60 50.


42

wonen aan zee | onze panden

3APPARTEMENT slaapkamer- ZeezichtAPPARTEMENT Oostende stad aan zee

i

www.dewaele.com - ref. D8400-13074

i

www.dewaele.com - ref. D8400-13100

Oostende Zeedijk 177

Oostende Albert I-promenade 7

• Omschrijving: dit appartement huist in residentie Blinckaert (1989) en ligt op de zeedijk van Oostende ter hoogte van Mariakerke. Het appartement heeft een ruime leefruimte (45 m²), keuken, 3 ruime slaapkamers, een grote en kleine badkamer en een terras. Dit alles is goed voor een bewoonbare oppervlakte van 120 m². Er zijn voldoende winkels en horecazaken in de buurt. Het centrum ligt op wandelafstand. Aankoop van garage in het gebouw is mogelijk. • Grootste troef: het prachtige zicht op zee en strand. • Contact: Delphine Snaet, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 059 50 60 50.

• Omschrijving: dit uiterst zeldzaam gelegen appartement ligt op de achtste verdieping en biedt een fantastisch zicht op de zee en de vaargeul. Het appartement beschikt over een ruime leefruimte (27 m²) met veel lichtinval en aanpalend balkon, keuken, 2 slaapkamers aan de achterzijde van het gebouw, badkamer en een overdekt terras, eveneens aan de achterzijde van het gebouw. • Grootste troef: ongetwijfeld het schitterende uitzicht. Vanop de achtste verdieping heeft u een uitzicht tot in Knokke. • Contact: Roeland Trooster, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 059 50 60 50.

De slogan van Oostende vat de troeven van de koningin der badsteden goed samen. “De combinatie van de stedelijke aspecten en de unieke ligging aan zee is onze grootste sterkte. Ook de authenticiteit van de badstad aanschouw ik als meerwaarde”, opent burgemeester Jean Vandecasteele. “Oostende was en is nog altijd een inspiratiebron voor kunstenaars, auteurs en muzikanten als Ensor, Spilliaert, Marvin Gaye, Hugo Claus...” Ondanks het stedelijke karakter van de badstad, tref je er ook verschillende parken en veel groen. “Wonen aan zee is een privilege op zich: de zee, het strand en de duinen stralen rust uit. Ik zou nergens anders willen wonen.” Oostende heeft maatregelen genomen om de woonwijken te vrijwaren van hoogbouw. In het centrum en langs de invalswegen is appartementsbouw wel toegelaten. “Er werden twee premies in het leven geroepen, gericht op jonge mensen”, zegt Vandecasteele. “De premie voor het huren van een eerste woning en de premie voor de verwerving van een eerste woning.”


43

Gerenoveerd Gl o ednieuw Modern vil l a APPARTEMENT Penthouse APPARTEMENT i

www.dewaele.com - VERKOCHT

i

www.dewaele.com - ref. D8400-13057

i

www.dewaele.com - ref. D8400-13054

Oostende Zeedijk 191

Bredene Zandheuvel 7

De Haan Driftweg 179

• Omschrijving: dit 2 slaapkamerappartement op de zeedijk werd volledig gerenoveerd en kreeg een heel gezellige uitstraling, mede dankzij het keramische parket dat doorheen het volledige appartement loopt. Ook het dak, de gevel en de lift werden recent vernieuwd. • Grootste troef: fenomenaal uitzicht. • Contact: Roeland Trooster, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 059 50 60 50.

• Omschrijving: dit prachtige penthouse ligt in een nieuwbouwresidentie (bouwjaar 2012) met een onbelemmerd zicht op de duinen. U geniet er volop van zon, licht en ruimte. In deze groene omgeving komt u ongetwijfeld tot rust. Het penthouse telt 3 grote slaapkamers en grote, zongeoriënteerde terrassen. De prijs is inclusief een ondergrondse garagebox. Er is ook een gemeenschappelijke fietsenberging aanwezig. • Grootste troef: de grote raampartijen zorgen ervoor dat licht en zon maximaal toegelaten worden. • Contact: Delphine Snaet, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 059 50 60 50.

• Omschrijving: dit villa-appartement bevindt zich in een gebouw uit 2000. Het appartement ligt op het gelijkvloers en beschikt daardoor over een aangelegde tuin en 2 terrassen. De woonkamer is hedendaags ingericht, er is een open keuken met alle toestellen, berging met aansluiting voor een wasmachine, 3 slaapkamers, badkamer met douche, lavabomeubel en toilet en een apart gastentoilet. Mogelijkheid tot aankoop van een garage in het gebouw. • Grootste troef: een villa-appartement met tuin en 3 slaapkamers vind je niet overal. • Contact: Delphine Snaet, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 059 50 60 50.


44

wonen aan zee | onze panden

Instapkl a re Smaakvol Prachtig WONING APPARTEMENT APPARTEMENT i

www.dewaele.com - ref. D8400-13113

i

www.dewaele.com - ref. D8000-A0578

i

www.dewaele.com - ref. D8000-A0590a

Wenduine Zuidzandstraat 16

Blankenberge Sgt. De Bruynestraat 63

Zeebrugge Sint-Thomas Morusstraat 1

• Omschrijving: tot in de perfectie gerenoveerde, authentieke rijwoning. De woning ligt in een rustige buurt dicht bij het strand en de duinen. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping vindt u een duplexappartement met woonkamer, afzonderlijke eetkamer, volledig ingerichte keuken, bureau, overdekte binnenkoer, 2 toiletten, badkamer met ligbad en instapdouche, wasberging en 1 slaapkamer. Op de tweede en volgende verdieping is er een ruime woonkamer met terras, ingerichte keuken, badkamer, apart toilet, 4 slaapkamers en wasberging. • Grootste troef: deze instapklare woning heeft tal van mogelijkheden: ruime gezinswoning, kangoeroewoning of opbrengsteigendom. • Contact: Roeland Trooster, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 059 50 60 50.

• Omschrijving: dit smaakvol ingerichte appartement (86 m²) op de derde verdieping heeft een ruim zonneterras dat een schitterend uitzicht op de Markt van Blankenberge biedt. Het appartement bestaat uit een inkomhal, zonnige leefruimte (35 m²) met open ingerichte keuken, royale nachthal met ingebouwde kasten en apart toilet, 2 slaapkamers met ingebouwde kasten en een badkamer met douche en lavabo. Mogelijkheid tot aankoop van een garagebox. • Grootste troef: de zonnige leefruimte met het unieke uitzicht maakt het hier heel aangenaam vertoeven. Er is ook een ruime kelderberging beschikbaar. • Contact: Benjamin Benoit, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 050 444 999.

• Omschrijving: deze woonst is een unieke buitenkans voor wie graag ruim woont. Vanuit de ruime woonkamer (44 m²) kijkt u uit op de duinen en zee. Via de woonkamer is er een doorgang naar een studio met slaapkamer, badkamer en toilet (totale oppervlakte: 32 m²) die uitgeeft op de dijk van Zeebrugge. De keuken is uitgerust met alle moderne comfort. De badkamer is volledig betegeld en beschikt over een ligbad en dubbele lavabo. • Grootste troef: het appartement heeft een frontaal én zijdelings zeezicht waardoor u een vrij zicht heeft over de duinen en zee, tot aan de pier van Blankenberge. De namiddag- en avondzon zorgen voor veel lichtinval. De gevel en terrassen werden pas vernieuwd. • Contact: Kurt Van Lancker, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 050 444 999.


45

Instapkl a re ruime villa

KnokkeHeist

Subliem afgewerkte NIEUWBOUW

parel aan zee

“Iedereen die onze stad komt bezoeken, weet meteen dat het er puur genieten is”, zegt burgemeester Leopold Lippens.

i

www.dewaele.com - ref. D8000-H0804

Heist-aan-zee Middeldiep 22 • Omschrijving: deze ruime, instapklare villa beschikt over alle comfort. Een zonnige leefruimte met inbouwcassette, halfopen keuken met keramische kookplaat, oven, inbouwfrigo, dubbele spoelbak en voldoende opbergkasten. De woning telt 5 slaapkamers en een volledig geïsoleerde zolder. Op het dak liggen zonnepanelen en er is een mooie, aangelegde tuin met tuinhuis. • Grootste troef: de woning is instapklaar en is gelegen in een rustige, kindvriendelijke buurt. • Contact: Birgit Jansen, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 050 444 999.

Dankzij het tien kilometer brede strand – een zesde van de hele Belgische kust – kan je in Knokke-Heist zowel aan trendy strandbars van een cocktail nippen als in de Zwinduinen konikpaarden en highlandrunderen bewonderen. Op gastronomisch vlak telt de badplaats maar liefst 27 Michelinsterren, dat is per 100.000 inwoners het hoogste aantal ter wereld. Knokke telt ook een 60-tal kunstgaleries. “De badplaats biedt alle voordelen van een grote stad zonder de nadelen ervan”, weet burgemeester Lippens. “Het liefste wandel ik ’s morgens vroeg en in alle rust op het strand, in het bos of in de polders.” De badplaats telt 18.000 woningen van tweedeverblijvers. “In het weekend groeien we uit tot een gemeenschap van 70.000 inwoners en op topdagen zelfs tot een stad van 150.000 inwoners. Meer kan ons dorpje aan zee echt niet aan.

i

www.dewaele.com - ref. D8000-F0691

Knokke-Heist Graaf Jansdijk 285 • Omschrijving: deze subliem afgewerkte cottagewoning ligt aan de rand van Het Zoute, vlak bij de golf en de Boslaan en op fietsafstand van het strand. De woning is afgewerkt met de betere materialen en telt 4 slaapkamers en 3 badkamers. De ruime living (70 m²) is afgewerkt in parket en geeft uit op het terras en de aangelegde tuin. Op de eerste verdieping is er een dakterras (9 m²). In de hele woning zijn inbouwspots voorzien. • Grootste troef: de afwerking met hoogwaardige materialen geeft deze woning nóg meer uitstraling. Het volledige huis kreeg ook al een eerste schilderbeurt. • Contact: Kurt Van Lancker, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 050 444 999.


46

dossier | verkopen met count-down

Count-down

brengt nieuwe dynamiek TEKST HILDE PAUWELS – FOTO’S DEWAELE

Het is niet vanzelfsprekend om als verkoper de prijs van uw eigendom te laten dalen. Toch blijkt dit soms de enige uitweg als een pand maar niet verkocht raakt. Dewaele | vastgoed & advies werkte daartoe het concept van Count-down uit. Met succes, zo blijkt. Want het is een geschikte methode om een nieuwe doelgroep kopers aan te trekken.

S

ommige huizen of appartementen raken maar niet verkocht. Daarbij gaat het zeker niet altijd om verouderde woningen. Een van de oorzaken kan zijn dat de woning te hoog geprijsd wordt aangeboden waardoor de interesse verdwijnt. Verkopers beslissen dan soms om een vastgoedkantoor in te schakelen. De ervaring van dewaele | vastgoed & advies leert echter dat het weinig zin heeft om de woning opnieuw op dezelfde manier te koop aan te bieden. Er is immers dynamiek nodig om nieuwe geïnteresseerde kopers aan te trekken. Hendrik Tanghe van dewaele | vastgoed & advies bedacht met Count-down een activerende procedure.

Een marktconforme prijs

Bij Count-down is er een plafond- en bodemprijs. Kopers weten dat de verkoopprijs gedurende een periode elke dag wat zal dalen. Van zodra ze een bedrag zien dat met hun verwachtingen overeenstemt, kunnen ze toehappen en een bod uitbrengen. Lager dan de bodemprijs kunnen ze niet gaan. Er ontstaat een risico dat iemand anders op een hogere prijs inzet. De praktijkervaring leert dat er vaak een hoger bedrag uit de bus komt dan de bodemprijs van de eigenaar. Kopers en verkopers weten dat het bedrag marktconform is en een weerspiegeling van de waarde van het huis. Dewaele | vastgoed & advies doet er ook alles aan om het pand weer in de kijker te plaatsen. Er komt een nieuwe publiciteitscampagne waarbij professionele foto’s worden gebruikt die de woning op een andere manier laten zien. Ook in de omschrijving worden eventueel andere accenten benadrukt. Een bepaald detail kan immers voor kopers doorslaggevend zijn.

Een snelle procedure

De formule werd twee jaar geleden gelanceerd en de resultaten blijken positief. Bij zowat alle dossiers kwam er een nieuwe dynamiek tot stand en raakte het eigendom verkocht, tot tevredenheid van beide partijen. Soms is er aanvankelijk wat scepsis. Er wordt dan ook een nieuw, atypisch verhaal gebracht. Maar eens kopers en verkopers de procedure goed kennen, zien ze de potentiële mogelijkheden. De eigenaar weet dat het een goede formule is om het huis toch nog verkocht te krijgen. Zeker wanneer hij plannen had om met de opbrengst iets te ondernemen of een nieuwe woning te kopen, is het aanslepen van de verkoop een streep door zijn rekening. Dus ook in gevallen waarbij de koper zijn pand snel van de hand wil doen, kan Count-down een uitweg zijn.

De vismijn als inspiratiebron

De procedure is zeer vernieuwend en dat kenmerkt dewaele | vastgoed & advies. De woningmarkt verandert voortdurend en dat houdt in dat een persoonlijke dienstverlening belangrijk is. De groep bedacht deze unieke procedure zelf, ze bestond nergens in België. De inspiratie kwam van de werkwijze bij veilingen van groenten en vis. Een ‘vismijn’ bemiddelt in de verkoop van verse vis aan de handelaar. Daarvoor geldt een specifieke procedure. Er is eerst een hoge startprijs. Soms hapt iemand heel snel toe. Als dat niet lukt, laat de veilingmeester de prijs stelselmatig dalen. Geïnteresseerde kopers kunnen het verloop volgen op de veilingklok en beslissen wanneer ze zullen kopen. Wel is er het risico dat iemand anders hen te snel af is. Nederlanders gebruiken hiervoor de term visafslag. Net deze traditionele ‘afslag’ inspireerde dewaele | vastgoed & advies om het concept van Count-down te lanceren. Weliswaar waren er wat aanpassingen nodig.


47

in dossiers

Stappen

Count-down

Meer info? Dewaele | vastgoed & advies is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Eerder was er al pre-sale, ook een originele en unieke formule. Wilt u meer weten over deze methodes? Neem dan contact op via 0800 11 880 of met het kantoor van dewaele | vastgoed & advies in uw buurt. U kunt vertrouwen op de jaren ervaring van onze ruim honderd medewerkers. Een vaste dossierbeheerder zal alles goed voorbereiden en zorgen voor een perfect verloop.

Stap 1 – analyse en kennismaking Als u zich zorgen maakt over een aanslepende verkoop van uw eigendom, dan is er de originele formule Count-down. Die biedt ook een uitweg als u wilt dat er meer schot in de zaak komt en de procedure vlugger mag vooruitgaan. Neem dan zeker contact op via 0800 11 880 of met het kantoor van dewaele | vastgoed & advies in uw buurt. Op korte termijn krijgt u een afspraak. Een verkennend gesprek zal duidelijk maken welke oorzaken er eventueel een rol spelen. Deze analyse zal ook uitwijzen of Count-down een meerwaarde kan hebben.

Stap 4 – QR-code Kandidaat-kopers kunnen met een QR-tag de dagprijs volgen. Die wordt elke dag bekendgemaakt.

Stap 2 – prijzen en termijn bepalen We leggen samen de start- en eindprijs vast en de termijn waarbinnen we zullen werken. Belangrijk is dat de prijs marktconform is en dynamisch.

Stap 7 – verkocht Als een bod tegen de dagprijs is behaald, is de koper gevonden.

Stap 3 – uw eigendom opnieuw in beeld Onze beroepsfotograaf maakt nieuwe beelden. Ook de omschrijving passen we aan om zo een nieuw doelpubliek aan te trekken.

Stap 5 – marketing opstarten We doen er alles aan om uw woning onder de aandacht te brengen. Kandidaat-kopers zullen de evolutie op de voet volgen wegens de dagelijkse prijsaanpassingen. Stap 6 – followers Wie zich aanmeldt als kandidaat-koper krijgt elke dag informatie over bezoekmomenten, opendeurdagen en het aantal biedingen.

Info

Wat is Count-down: www.dewaele.com/count-down Aanbodpagina’s Count-down: www.dewaele.com/nl/pandenmet-verkoopformule-count-down


48

dossier | verkopen met count-down

Kortrijk

Verkoop grote villa

Dewaele | vastgoed & advies kreeg een eigenaar van een grote villa over de vloer die al twee jaar lang zijn villa probeerde te verkopen, zonder succes. Annelies Wyseur, dewaele | vastgoed & advies Kortrijk: “De eigenaar van de villa vroeg een prijs die een stuk boven de door ons geschatte prijs lag. Vorige makelaars slaagden er niet in voor die prijs te verkopen, dus was de villa figuurlijk verbrand. De eigenaar stapte na lang proberen naar ons kantoor met de vraag zijn villa te verkopen. Omdat de eigenaar niet wou weten van Count-down probeerden we het eerst op de klassieke manier en gaven prikkels door de prijs met 10.000 en daarna 20.000 euro te laten dalen.

augustus 2012 Eigenaar villa neemt contact op met dewaele | vastgoed & advies Kortrijk.

21/03/2013 Count-down gaat van start.

Dat lokte wel een paar kandidaten, maar zonder verder resultaat. Daarom besloot de eigenaar dan toch om met Count-down te werken. Eerst hanteerden we gedurende een periode de maximumprijs, maar die had geen succes. Van zodra de prijs begon te dalen, kwam er meer dynamiek. Met de minimumprijs slaagden we er immers in een nieuwe doelgroep aan te spreken. Zo lukte het een koper te vinden die een bod deed dat schommelt rond de minimumprijs. De verkoper kampt met gemengde gevoelens. Hij hoopte op een hogere prijs, maar is ook heel blij dat de villa eindelijk verkocht is. Hij moest immers een leegstandstaks betalen, in de zomer de tuin onderhouden en in de winter de woning toch wat verwarmen. Dat bracht dus allemaal extra kosten met zich mee.�

17/05/2013 De periode van prijsdalingen begint.

augustus 2013 Er is een koper gevonden.


49

Ieper

Verkoop authentieke fermette

300 000 297 500 295 000 292 500 290 000 297 500 295 000 287 500 285 000

Max-prijs

Dagprijs

Min-prijs 24/08

01/09

07/09

14/09

21/09

30/09

01/10

Fictieve voorstelling van het Count-down concept.

30/04/2013 Woning wordt op de traditionele manier te koop aangeboden.

07/10

14/10

21/10

30/10

Op nauwelijks twee weken tijd slaagde dewaele | vastgoed & advies erin om met de formule van Count-down een bijzondere fermette te verkopen. Charlotte Druant, kantoor Ieper: “De woning stond aanvankelijk zowat een jaar bij een andere makelaar te koop. Maar die slaagde er niet in een geschikte koper te vinden. De eigenaar heeft een zaak en was daardoor steeds druk in de weer. Hij had weinig tijd om de verkoop nauwgezet op te volgen. Het gaat om een heel bijzondere woning: een authentieke fermette met rustieke elementen, gelegen in Watou. De stijl is zeldzaam en dan moet je echt wel een koper vinden die daarvoor gaat. De eigenaar wou na het overlijden van zijn echtgenote de woning om emotionele redenen verkopen. Na verloop van tijd besloot hij een pand te kopen dat dichter bij zijn zaak gelegen was. Dus hij wou toen echt wel vaart zetten achter de verkoop van de fermette. De eigenaar deed al een beroep op ons kantoor voor een verhuurdossier en kwam nu ook bij ons voor de verkoop van zijn huis. Uit onze analyse bleek dat het pand overgewaardeerd was. Op 30 april zetten we het pand te koop op de traditionele manier. Omdat er weinig respons was, en de eigenaar nu echt wel wilde verkopen, zetten we op 3 juli de formule van Count-down in gang om zo meer dynamiek te krijgen. Het was dan wel zomervakantie, maar we vonden al snel twee geïnteresseerde kopers. De uiteindelijke koper had immers net haar woning verkocht en kon over een budget beschikken. De fermette sprak haar enorm aan. Omdat er nog een andere potentiële koper was, besliste ze snel en bracht ze een bod uit waarmee de eigenaar heel tevreden was. Op 14 juli was de verkoop bezegeld. Omdat het zo snel ging en er twee echt wel geïnteresseerde kandidaten waren, zakte de prijs amper. De woning is verkocht tegen een heel degelijke marktprijs en dat blijkt in elk dossier de clou van alles. Voor ons is dat een belangrijk principe. Sommige makelaars beloven veel en elke eigenaar hoopt uiteraard op een lucratieve verkoop. Maar de kans op slagen bij een overwaardering is echt wel heel klein. In dit dossier gaven we correcte informatie aan alle partijen en zorgde het concept van Count-down voor nieuwe interesse. En dat was voor de koper en verkoper een prima zaak.”

03/07/2013

14/07/2013

Start Count-down.

De woning is verkocht.


50

Exclusief

exclusief | jeff koons

j e ff k o o n s TEKST KATRIEN BONNE - FOTO © Reporters Agency


51

 Vergeet de zwoele poses met pornoster La Cicciolina, negeer de spotnaam ‘koning van de kitsch’: kunstenaar Jeff Koons tilde het postmodernisme naar een hoger – en vooral leuker – niveau.

R

elletjes, opstootjes, controverse. De Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons heeft geen spindoctors nodig om zichzelf en zijn kunst in de kijker te werken. Waar hij, kamerbrede glimlach in de aanslag, neerstrijkt, valt altijd wel iets te beleven. Zoals in 1988: de aankoop door het Stedelijk Museum in Amsterdam van een door engelen voortgedreven varkenspostuur zet niet alleen half Nederland op zijn kop – pure geldverspilling! –, het markeert ook het begin van Koons’ wereldwijde faam. Roem die hij vergaart met een universum dat teert op kleurrijke fantasieën en een voorliefde voor het banale en gekunstelde. Zwevende basketballen in een aquarium, porseleinen beeldjes van knuffeldieren en Amerikaanse popiconen: de humor is nooit veraf. Schandalen evenmin: in 1991 schopt hij flink keet met Made in Heaven, een reeks schilderijen en levensgrote sculpturen van pornografische standjes, waarmee hij zijn huwelijk met La Cicciolina bezegelt. “Het meest radicale, meest riskante en meest oprechte werk dat ik ooit heb voortgebracht”, aldus Koons. Enkele jaren later is het sprookje voorbij, en ook Made in Heaven komt niet ongehavend uit de breuk: in zijn woede over de scheiding wordt het deels gesloopt, maar tegelijk luidt het werk zijn definitieve doorbraak in.

Opblaasbaar of opgeblazen?

Dat Koons door critici weleens aan het kruis werd genageld, hoeft niet te verbazen. Zijn oeuvre is niet hermetisch, maar herkenbaar en direct. Evenmin is het kunst met de grote K, want naar eigen zeggen wil Koons de massa verleiden door hen simpelweg een leuke tijd te bezorgen. Tot afgrijzen van de Franse intelligentsia stelt hij in 2008 zelfs in Versailles tentoon: de Balloon Flower – een van zijn vele iconische ballonsculpturen – pronkt er voor de gouden poort. Enkele maanden ervoor bracht de magenta versie nog 25 miljoen dollar op. Als statement voor Koons’ werk kan het tellen: überkitsch volgens sommigen, (h)eerlijke kunst voor velen, en die mag in ieder geval een duit kosten…


52

exclusief | een greep uit ons aanbod

Residentiële

luxevilla AALTER

• Omschrijving: deze exclusieve villa is rustig gelegen in een residentiële buurt op een oppervlakte van 3.033 m². Het centrum van Aalter is vlakbij. Deze woning telt 2 ruime leefruimtes telkens voorzien van een open haard, ingerichte keuken, 5 slaapkamers waarvan 3 met eigen badkamer, sauna en zwembad. • Grootste troef: de woning is heel rustig gelegen en uiterst geschikt voor vrije beroepen (aparte ingang ter hoogte van het bureaugedeelte). • Contact: Annemie Louwyck, kantoorverantwoordelijke vastgoed, 09 375 33 33.

i www.dewaele.com ref. D9880-H0727


53

in

Franse stijl villa

BRUGGE SINT-ANDRIES

• Omschrijving: deze unieke villa ligt op een oppervlakte van 2.797 m² en beschikt over een prachtige tuin met zwembad. De woning telt 4 slaapkamers (waarvan één ingericht als dressing), 3 badkamers, eetkamer (30 m²), living (42 m²), luxekeuken (26 m²), bureel met zitruimte (35 m²) en aanpalende ontbijthoek. • Grootste troef: de woning is zeer hoogstaand afgewerkt met luxueuze materialen en beschikt over een apart gebouw (45 m²) met sauna, regendouche en relaxruimte. • Contact: Stijn Voet, bestuurder Brugge, Jeroen Sanders, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 050 44 49 99.

i www.dewaele.com ref. D8000-H0745


54

exclusief | een greep uit ons aanbod

Rustiek

gelegen kasteel DESTELBERGEN

• Omschrijving: dit prachtige kasteel met koetshuis heeft een bewoonbare oppervlakte van 636 m² op een domein van 2 ha 30 a. Het kasteel omvat 4 verdiepingen met een totaal van 5 slaapkamers en 4 badkamers. Bij het kasteel hoort ook een gerenoveerd koetshuis en personeelswoning, ingeplant in een romantische parktuin. • Grootste troef: het kasteel is volledig gerenoveerd met respect voor historie en oog voor hedendaags comfort. De aanwezigheid van een hydraulische lift en centraal stofzuigsysteem bewijst dit. • Contact: Ron De Meyer, bestuurder Gent, Jeroen Adriaansen, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 09 234 34 34.

i www.dewaele.com ref. D9000-12097


55

Schitterende

villa in het groen

i www.dewaele.com ref. D8800-13116

OEKENE

• Omschrijving: dit uiterst exclusieve, instapklare eigendom is landelijk gelegen op een oppervlakte van 2,5 ha. Een schitterende, aangelegde tuin met vijver (ca. 2000 m²) en diverse terrassen, waaronder een overdekt barbecueterras met zomerkeuken, maakt van deze woning een heerlijke plaats om te vertoeven. De woning bestaat onder meer uit een gezellige leefruimte (60 m²) met zicht op de tuin, aparte zithoek met open haard, recent vernieuwde keuken, 4 slaapkamers, dubbele garage, ruime kelder en een polyvalente ruimte, tot op heden ingericht als kantoorruimte. • Grootste troef: de ruimte en de groene omgeving maken deze villa uniek. De woning is bovendien volledig instapklaar. • Contact: Cedric Lombaert, bestuurder Roeselare & Izegem, Alexander Declerck, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 051 265 000.


56

MY HOHO

vlotte verkoop TEKST hilde pauwels - foto LENNEN DESCAMPS

Dewaele | vastgoed & advies nam in Dendermonde het kantoor over van een lokale vastgoedmakelaar. Die gaf ook dossiers door. Al vrij snel kon dewaele | vastgoed & advies een eerste verkoop realiseren. Tot grote tevredenheid van de klanten. Verkoper Kris Schelkens: “Toen ik de woning van mijn ouders wou verkopen, deed ik een beroep op de plaatselijke vastgoedmakelaar. Door een persoonlijk contact en een overname kwam ik bij dewaele | vastgoed & advies terecht. Ik ben al jarenlang heel goed bevriend met Stefaan Leliaert. Hij werkte vroeger voor Syndicom, maar deze onderneming ging recent een alliantie aan met de syndic, een tak van dewaele | vastgoed & advies die het beheer van gebouwen onder zijn hoede neemt. Zo leerde ik de groep kennen. Toen het plaatselijke vastgoedkantoor werd overgenomen, kwam de verkoop van de woning bij hen terecht. Zij namen het dossier over.” Verliep dat vlot? “Het was een groot succes, want de woning was in een mum van tijd verkocht. Het kan natuurlijk ook dat een flinke dosis geluk speelde, maar het is toch wel fijn. De dossierbeheerder voerde publiciteit om de verkoop bekend te maken. Ik had er alle vertrouwen in. Wat me vooral opviel, is de grote mate van professionaliteit. Het dossier werd heel goed opgevolgd en alle uitleg was steeds voorhanden. De overname zorgde ook voor een vernieuwde uitstraling. Het kantoor werd helemaal gerenoveerd en oogt heel aantrekkelijk. Je herkent bovendien de frisse huisstijl die je ook bij de andere kantoren van dewaele | vastgoed & advies terugvindt. Ik vond het ook een geruststelling om met een grotere vastgoedgroep te kunnen samenwerken. Dat waarborgt vakkennis.” Welke factoren speelden een rol bij de vlotte verkoop? Harry Vanderborght, dewaele | vastgoed & advies: “Er kwamen enkele kandidaat-kopers een kijkje nemen. Sommigen aarzelden, maar toen vonden we iemand die de woning heel mooi vond. Het gaat om een karaktervolle stijl uit de jaren 30. De uitstraling met onder meer de hoge plafonds was intact gebleven en dat gaf de doorslag. Ook was de verkoper tevreden over de prijs die hij aangeboden kreeg. We konden het dossier dus vrij vlot afronden.” Het was de eerste compromis voor het nieuwe kantoor. Is de werkwijze door de overname veranderd? “We pakken de opbouw en opvolging van dossiers op een meer gestructureerde en uniforme manier aan. Zo kunnen we niet alleen de klanten efficiënt op de hoogte houden, het is ook voor ons een gemakkelijke en handige werkwijze.”

uw woning verkopen? Meer info: www.dewaele.com


MYHOHO | dendermonde

Harry Vanderborght, vastgoedmakelaar dewaele | vastgoed & advies en verkoper Kris Schelkens.

‘‘

Doorgedreven

professionaliteit maakt het

verschil

’’

57


bru ssel © www.visitbrussels.be - Olivier van de Kerchove

© www.visitbrussels.be Marcel Vanhulst

© www.visitbrussels.be

© www.visitbrussels.be - Marcel Vanhulst

© www.visitbrussels.be - Eric Danhier

© www.visitbrussels.be - Luc Viatour GFDL

zone brussel | op stap in de hoofdstad

© www.visitbrussels.be - Jean-Pol Lejeune

© www.visitbrussels.be - Olivier van de Kerchove

58

Brussel kunt u het best vergelijken met een kameleon: een multiculturele stad die op elke hoek van de straat verrast. Maak kennis met de fiere hoofdstad van Europa en u zult merken dat Brussel veel meer te bieden heeft dan wafels, chocolade en Manneken Pis.


Belga Queen Brussels

Queen-ly yours

1

© Belga Queen

In een gebouw daterend van de 18de eeuw (ooit het onderdak van het ‘Hôtel de la Poste’ en daarna de bank ‘Crédit du Nord’) creëerde Antoine Pinto een universum dat definitief komaf maakt met de traditionele overbezette brasserie. Hedendaagse gastronomie en architectuur ontmoeten er elkaar op een verbluffende manier. De Belgische keuken werd in een hedendaags kleedje gestoken, lichter en met een nationaal tintje door de toevoeging van bier in diverse gerechten. Enkel kwaliteitsproducten van Belgische ambachtslui die de streektradities volle eer aandoen, worden hier gebruikt. Dankzij de oorspronkelijke samenwerking met brouwerij Palm is er een ruime selectie van kwaliteitsbieren verkrijgbaar. Al deze kenmerken maken van de brasserie Belga Queen de ‘made in Belgium’ ambassadrice. Of het nu om een zakendiner gaat of om een avondje uit met familie of vrienden, de Belga Queen zet al uw zinnen op scherp.

© Belga Queen

1

i Wolvengracht 32, 1000 Brussel, 02 217 21 87 www.belgaqueen.be

Vintage Hotel

2

2

Ellis Gourmet Burger

3

Eerherstel van de burger

Ellis Gourmet Burger is een hamburgerrestaurant met een missie: de herwaardering van de hamburger. Thierry Canetta ging met vijf vrienden op zoek naar de perfecte burger in binnen- en buitenland maar de ultieme, perfect gebakken, zacht-sappige gourmetburger kregen ze nergens op hun bord. Er zat dus niets anders op dan de ultieme gourmetburger zelf te creëren. Voor deze zes ondernemende fastfoodfoodies is een hamburger geen junkfood maar comfy food. Ellis serveert een patty van zo’n 160 gram van kwaliteitsvol rundvlees op een broodje van durumbloem en gebakken in een speciaal formaat. Bij de compositie van de gourmetburger wordt erop gelet dat het geheel niet te hoog wordt: in een hamburger moet je immers kunnen bijten! Naast de vestiging in Brussel, vind je Ellis Gourmet Burger ook op de zeedijk van Knokke-Heist.

i Sint-Katelijneplein 4, 1000 Brussel, 02 514 23 14 www.ellisgourmetburger.com

3

© Ellis Gourmet Burger

i Dejonckerstraat 45, 1060 Brussel, 02 533 99 80 www.vintagehotel.be

© J.J. Serol

Het stijlvolle Vintage Hotel Brussels ligt op zo’n 50 meter van de trendy Louizalaan en slechts op 10 minuten van de Grote Markt. Dit hotel is ondergebracht in een majestueus herenhuis dat dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Het hotel telt 29 kamers die op unieke wijze zijn ingericht met designstukken van topkwaliteit uit de vorige eeuw. Alle kamers zijn uitgerust met hedendaagse hightechsnufjes zoals gratis wifi, onmisbaar voor de moderne wereldreiziger. Het hotel beschikt ook over een vintage wine bar met een uitgebreide selectie topwijnen uit de hele wereld.

© J.J. Serol

Logeren in een ander tijdperk

© Ellis Gourmet Burger

u

59


zone brussel | op stap in de hoofdstad

Marcolini

4

Park Kleine Zavel

5 © www.visitbrussels.be - Olivier van de Kerchove

i Miniemenstraat 1, 1000 Brussel, 02 514 12 06 www.marcolini.com

4

© Marcolini

De mooiste chocoladewinkel van ons land is die van Pierre Marcolini aan de Brusselse Zavel. De pralines zijn klein en hebben originechocolade als basis. Elk jaar opnieuw reist Marcolini de wereld af (Latijns-Amerika, Mexico, Madagascar,...) op zoek naar ’s werelds beste cacaobonen. Deze smakenalchimist gaat vervolgens zelf aan het mengen en verwerkt bonen van verschillende oorsprong tot subtiele, originele aroma’s die zijn producten hun ongeëvenaarde smaak geven. De meest verkochte is de ‘Pierre Marcolini’ met donkere ganache met 72 % cacao. Naast de winkel op de Zavel heeft Marcolini nog drie andere winkels in Brussel (aan de Louizalaan, in Ukkel en Stockel), maar ook internationaal is Marcolini een naam als een klok.

© Marcolini

Meester in chocolade

5

Dit kleine, gezellige park, dat ongetwijfeld tot de mooiste parken van de stad behoort, ligt tegenover de prachtige Onze-Lieve-Vrouwter-Zavelkerk, het Justitiepaleis en het Koningsplein. Rond het park staan gotische zuilen die verbonden zijn met een smeedijzeren hek. Op elk van de 48 zuilen staat een bronzen beeldje dat een oude gilde voorstelt. Centraal in het park staan de standbeelden (in Vlaamse neorenaissancestijl) van de graven Egmont en Hoorn die zich omringd weten door prominente figuren. Al deze 16deeeuwse personages kwamen in opstand tegen de Spaanse tirannie. Het park werd aangelegd in 1879 en is het hele jaar open.

© Marcolini

Architecturale verademing

i Regentschapsstraat (Kleine Zavel) www.brussel.be/artdet.cfm/5462

Een rijke geschiedenis

6

Het Goudblommeke in Papier is niet zomaar een café. Het is een café dat gedurende lange tijd een prominente rol heeft gespeeld in het culturele verleden van Brussel. Het café is sinds zijn ontstaan een ware schatkamer van artefacten, foto’s en teksten verzameld door kunsthandelaar en stichter van het café, Geert van Bruaene, of nagelaten door bezoekers van het café, de ene al wat beroemder dan de andere. Je vindt er foto’s van Hergé, Jean Brusselmans, Magritte maar ook teksten van Guido Gezelle, Jan Cox en vele anderen. In dit café vonden de boegbeelden van het Brusselse surrealisme elkaar, zoals René Magritte, Louis Scutenaire, Marcel Mariën,... Het café is nog altijd een artistiek en literair trefpunt. In het Goudblommeke in Papier vindt u nog de originele lambiek uit het Zennedal en het Pajottenland, en zijn afgeleiden geuze en kriek. Deze donkerbruine kroeg is absoluut een bezoekje waard.

i Cellebroersstraat 55, 1000 Brussel, 02 511 16 59 www.hetgoudblommekeinpapier.be

6

© Lander Loeckx – quasi.be

Het Goudblommeke in Papier

© Lander Loeckx – quasi.be

60


61

7

Etiquette Wines

7

Aan de overkant van de Abdij Ter Kamerenbos vindt u de grootste selectie aan wijnen in België. Hier kunt u niet alleen wijn proeven, maar ook de meest diverse wijnen aankopen. Het strakke interieur van Etiquette is een samenspel van vintage vondsten en nieuwe elementen. Wijnkisten en -flessen zijn nooit veraf, dankzij de houten en groene accenten. Zwart en zilver domineren de rest van de ruimte. Een mix van barkrukken, hoge en lage tafels staan verspreid doorheen de ruimte, opdat iedereen wel een plekje vindt om enkele wijnen te degusteren. De groene Chesterfield bij het raam nodigt uit om al nippend van een glas kwaliteitswijn onderuit te zakken. Degusteren kan per 3, 6 of 12 cl en ook een assortiment van hapjes (pincho's, kaas en charcuterie) en zelfs een complete lunch zijn verkrijgbaar.

© Etiquette Wines

© Etiquette Wines

The Brussels Wine Experience

i Avenue Emile de Mot 19, 1000 Brussel, 02 644 64 11 www.etiquette-wines.com

© Frederiek Vercruysse

Senteurs d’ailleurs

© Frederiek Vercruysse

8

© Les Remparts

© Les Remparts

9

Geurenparadijs

8

Senteurs d’Ailleurs is geen gewone parfumerie, noch een concept store. Senteur d’Ailleurs presenteert zich als een unieke juwelendoos die gevuld is met een uitzonderlijk en exclusief universum van geur. Deze Brusselse nicheparfumerie is het enige verkooppunt van Jo Malone in de Benelux, maar heeft ook de pareltjes van onder andere Frédéric Malle en Maison Francis Kurkdjian in huis. Senteurs d’Ailleurs heeft ook een skincareafdeling met verzorgingscabines waar je de behandelingen van Eve Lom, Crème de la Mer en Perricone MD kunt boeken. Om u over te geven aan de rijkdommen van deze geuren wordt u bij Senteurs d’Ailleurs niet aan uw lot overgelaten. Een toegewijde en gespecialiseerde ploeg vergezelt u op weg naar het parfum dat aan uw diepste verzuchtingen zal beantwoorden.

i Stefaniaplein 1A, 1050 Brussel, 02 511 69 69 www.senteursdailleurs.com

Les Remparts

9

Slapen in hartje Brussel

Eigenaar Daniël Schaffeneers is geen ochtendmens. De antiquair die een zaak runt aan de Grote Zavel, noemt zichzelf ’s morgens totaal onaanspreekbaar. En toch is hij een sociaal mens die graag in de compagnie van anderen vertoeft. Die karaktertrek zette hem ertoe aan om zijn 17de-eeuwse huisje in hartje Brussel open te stellen voor gasten. In zijn charmante woning verzamelt Daniël alles waar hij zelf van houdt. Daardoor staan er meubilair en accessoires van diverse pluimage die het geheel een rommelige indruk geven. Maar oergezellig, dat wel. Les Remparts telt drie studio’s die vanaf 77 euro per nacht worden verhuurd. Elke studio heeft zijn eigen keuken, badkamer en terrasje. Een ontbijt is er niet – Daniël is, zoals gezegd, geen ochtendmens –, maar Le Pain Quotidien ligt vlakbij.

i Papenvest 9, 1000 Brussel, 0475 81 77 08 www.rempart.be


62

MYHOHO | KOKSIJDE

VOOR

MODERNE VILLA

MY HOHO

TEKST HILDE PAUWELS – FOTO’S LENNEN DESCAMPS EN DEWAELE

Een schitterende villa in Sint-Idesbald ging op amper zeven dagen van de hand. Dewaele | vastgoed & advies raadde een opfrissing van het pand aan en vond heel snel de ideale koper. De vorige eigenaars zijn opgetogen. Hoe slaagden jullie erin om deze villa in een hoge prijscategorie zo snel te verkopen? Ellen Bruynoghe, dewaele | vastgoed & advies, kantoor Koksijde: “Het gaat om een woning met een aantal extra troeven. De buurt is zeer gegeerd en ligt op zowat honderd meter van de duinen. De villa was pas achttien jaar oud en dus nog in een behoorlijk goede staat. De eigenaars waren toen al zeventigers maar opteerden toch voor een heel moderne stijl en met veel hedendaagse snufjes zoals onder andere een ingebouwd stofzuigsysteem. Het leek ons een goed idee om de woning een frisse touch te geven. Binnen schilderden we de muren opnieuw. Ook alle verwijzingen naar oudere mensen namen we weg. Denk bijvoorbeeld aan handvatten of verouderde meubels.” U haalde nieuwe meubels in huis, hoe ging dat? Ellen Bruynoghe: “We deden een beroep op een bedrijf waar we voor zes maanden een pakket meubels konden huren. Alles was opnieuw aangekleed, ook de terrassen. Het is moeilijk te zeggen of dat een rol speelde. Maar de koper had ook veel appreciatie voor de stijl van het huis en de degelijke bouwmaterialen. Ook stelde hij het op prijs dat we voor een aangename sfeer hadden gezorgd. De verkoop was dan ook op één week afgerond, wat heel snel is.” Zijn er bij jullie als immokantoor vaker dergelijke belangrijke projecten? Ellen Bruynoghe: “Toch wel. We voeren dan een specifieke doorgedreven publiciteit en spreken de doelgroep heel gericht aan. Zo werken we graag met een professionele fotograaf.” Familie Steen, verkopers: “We kennen de groep dewaele al heel lang, het is prettig samenwerken. Toen we besloten de villa te verkopen, gingen we uiteraard daar aankloppen. De familie Dewaele heeft roots in Veurne, dus vlak bij Koksijde. Ze geniet een zeer groot aanzien en is ook zeer bekend. Hun naam wekt vertrouwen en bovendien wordt iedereen zeer gerespecteerd.” De verkoop was al na één week rond, wat toch niet vanzelfsprekend is bij een dergelijk dossier. Welke factoren speelden een rol? Familie Steen: “De verkoop werd bijzonder goed aangepakt. De medewerkers zijn zeer bij de pinken. Het komt er vaak op aan vasthoudend te zijn en dat gebeurde ook. Zo waren de kopers aanvankelijk heel enthousiast. In een volgend stadium formuleerden ze enkele bezwaren en ze haakten bijna af. Zo misten ze een gasaansluiting en dachten ze dat er geen plaats was voor sommige van hun decoratiestukken. Dan is een vastberaden verkoper die uitlegt wat de reële mogelijkheden zijn echt wel een meerwaarde.” Ook op zoek naar een geschikte woning? www.dewaele.com


63

‘‘

De familie

Dewaele

’’

waarborgt

vertrouwen

Ellen Bruynoghe, vastgoedmakelaar dewaele | vastgoed & advies en verkoper familie Steen.

NA


64

wet&budget | aflossing woonkrediet

aflossing woonkrediet

Minder lenen of Het geld op onze spaarboekjes brengt tegenwoordig nog maar weinig op. Beschikt u over spaargeld dat u niet onmiddellijk nodig hebt, dan kunt u deze som beter aanwenden om uw woonkrediet (gedeeltelijk) af te betalen.

D

oor de algemene lage renteniveaus zijn de interesten op spaarrekeningen vandaag historisch laag. Bij de meeste grootbanken moet u tevreden zijn met een basisrente en een getrouwheidspremie die samen nog geen 2 % per jaar opbrengen. Voor wie zijn geld tijdelijk wil parkeren, blijft zo’n spaarboekje evenwel een interessante formule. Het grote voordeel ten opzichte van andere spaar- en beleggingsproducten is namelijk de permanente beschikbaarheid van het kapitaal. Maar als u uw spaargeld niet echt nodig hebt, is het dan niet interessanter om hiermee een gedeelte van uw woonkrediet vervroegd af te betalen?

Voorbeeld

Stel: u sloot in 2006 een hypothecair krediet van 150.000 euro af voor de aankoop van uw woning. De looptijd van die lening bedraagt twintig jaar, en het krediet werd afgesloten tegen een vaste rentevoet van 4,5 % met constante maandlasten. Daardoor betaalt u elke maand 941,68 euro aan interesten en kapitaal terug. Vandaag, zeven jaar later, hebt u 25.000 euro aan spaargeld op overschot. Dé vraag is nu dus: plaatst u dit kapitaal op een spaarrekening of kiest u voor een vervroegde aflossing van uw krediet met een resterende looptijd van dertien jaar?

Scenario 1- U zet de 25.000 euro op een spaarrekening.

groter kloof

Hoe de tussen de rentevoeten van uw woonkrediet en van het spaarboekje,

voordeel u haalt uit een vervroegde aflossing hoe meer

In dat geval gaat u het best op zoek naar een formule die u een hogere interest geeft dan traditionele spaarboekjes. Stel dat u uw geld plaatst op een goed uitgekozen spaarboekje dat u 2,3 % per jaar opbrengt (basisrente plus getrouwheidspremie). Als we ervan uitgaan dat die interest niet wijzigt, dan groeit het beginkapitaal op dertien jaar uit tot 33.598,76 euro. Dankzij het systeem van samengestelde interesten – waarbij de opbrengsten opnieuw herbelegd worden – hebt u dus 8.598,76 euro winst met een eenvoudige spaarrekening. En als u zeker bent dat u de 25.000 euro gedurende een langere periode kunt missen, kunt u zelfs opteren voor een kasbon of een termijnrekening die u nog hogere interesten geven.

Scenario 2 - U gebruikt de 25.000 euro om uw woonkrediet vroeger af te betalen. In dat geval daalt uw maandelijkse aflossing van 941,68 euro naar 730,84 euro. U betaalt dus elke maand ruim 200 euro minder af. Wanneer u dat bedrag gedurende de resterende dertien jaar telkens op een spaarboekje plaatst (met een interest van 2,3 %), dan hebt u na afloop 39.562,24 euro gespaard. Dat is bijna 6.000 euro meer dan de 33.598,76 euro uit scenario 1. En een belegging in een kasbon of een termijnrekening zou het verschil wellicht nog groter maken. Weet wel dat u rekening moet houden met de zogenaamde wederbeleggingsvergoeding bij de herziening van een hypothecair krediet. Die komt overeen met drie maanden interest op openstaand saldo, maar die enkele honderden euro’s wegen niet op tegen de gemaakte winst.


65

meer sparen? Een genuanceerde kijk

Is het dus altijd voordeliger om uw woonkrediet vervroegd af te betalen met uw spaargeld? Neen. Er zijn namelijk een heleboel bijkomende elementen die mee bepalen welk scenario het best is. Allereerst zijn er de rentevoeten van uw woonkrediet en van het spaarboekje: hoe groter de kloof, hoe meer voordeel u kunt halen uit een vervroegde aflossing. De interesten van spaarrekeningen kunnen echter op elk moment wijzigen, en als ook de rentevoet van uw lening nog eens variabel is, wordt het wel erg moeilijk om zinnige uitspraken te doen. Ook het (uitstaande) bedrag van uw krediet, de resterende looptijd en het spaarbedrag spelen mee. De inflatie moet eveneens betrokken worden in het hele verhaal, maar de evolutie hiervan is – net zoals die van de rentestanden – nu eenmaal erg moeilijk te voorspellen.

Ook de fiscus kijkt mee...

En dan is er nog het fiscale plaatje. Wellicht geniet u momenteel een belastingvoordeel in de vorm van een woonbonus op uw hypothecair krediet. Hoewel dit voordeel in de toekomst mogelijk zal teruggeschroefd worden, hebt u voorlopig nog altijd recht op een jaarlijkse fiscale basisaftrek van 2.260 euro (voor inkomstenjaar 2013) per persoon. Dat bedrag wordt verhoogd met 750 euro per ontlener gedurende de eerste tien jaar, en nog eens met 80 euro extra als er minstens drie kinderen ten laste zijn op 1 januari 2014. Voor een gezin met twee kinderen betekent dat een fiscaal voordeel van ruim 6.000 euro. Bij een belasting van 50 % bedraagt het voordeel dan zo’n 3.000 euro per jaar.

Bij een vervroegde aflossing van uw lening bestaat echter de kans dat u een deel van uw fiscaal voordeel verloren ziet gaan. Maar omdat in het elfde jaar van uw lening de verhoging van 750 euro per jaar wegvalt, kan het wel de moeite lonen om in dat jaar een vervroegde aflossing te overwegen. In het voorbeeld hiernaast is dat pas in 2017. Is uw woonkrediet overigens gedeeltelijk gewaarborgd door een mandaat, dan is het doorgaans beter om daarop vervroegd terug te betalen. Dat krediet levert immers sowieso geen fiscaal voordeel voor de kapitaalaflossingen op.

Conclusie Het meest optimale scenario verschilt dus van geval tot geval. Vraag daarom aan uw bankier of boekhouder om een simulatie te maken. Maar weet dat ook zij geen glazen bol hebben.


wet&budget | wettelijk samenwonen

Wettelijk samenwonen

Een stelsel in de lift In 2010(1) kozen ongeveer 72.000 mensen ervoor om wettelijk te gaan samenwonen. In 2011 steeg dit aantal tot bijna 79.000. Een cijfer dat dicht in de buurt komt van het aantal gehuwden in datzelfde jaar (ongeveer 81.000). Waarom is dat stelsel zo populair?

H

et stelsel van wettelijk samenwonen ligt tussen het huwelijk en het ongehuwd samenleven (of het feitelijk samenwonen) in. Twee mensen die beslissen om te gaan samenwonen, worden niet zomaar als ‘wettelijk samenwonend’ beschouwd. Zij leven feitelijk samen en voor de betrokkenen gelden de bepalingen inzake wettelijk samenwonen niet. Wie tijdens het samenleven toch een bepaalde juridische zekerheid wil genieten, kan er sinds eind 1998(2) voor opteren wettelijk te gaan samenwonen. Het gaat om een officiële procedure. De partijen moeten hun voornemen in een schriftelijke en gedateerde verklaring vastleggen, en die aan een ambtenaar van de burgerlijke stand overhandigen in de gemeente waar ze zich willen vestigen. In die verklaring moet de wil om samen te wonen duidelijk worden geformuleerd.

Wie

komt voor het stelsel in aanmerking?

De wet legt geen beperkingen op inzake seksuele geaardheid of verwantschap. Het stelsel staat voor iedereen open, zowel voor heteroseksuelen als voor homoseksuelen, en ook voor mensen die geen intieme relatie onderhouden (broer en zus, bijvoorbeeld, die ervoor kiezen om te gaan samenwonen). Wettelijk samenwonen is wel beperkt tot twee personen. Aan het wettelijk samenwonen kan een einde worden gemaakt via een eenzijdige of gemeenschappelijke schriftelijke verklaring bij de burgerlijke stand. Uiteraard heeft het overlijden van een van beiden diezelfde implicaties.

Wanneer

kiezen voor wettelijk samenwonen?

© Thinks tock

66

• Bescherming van het familiaal patrimonium Het meest voor de hand liggende voordeel is de bescherming van de gezinswoning en de inboedel. Net als voor gehuwden(3), mogen de gezinswoning en de inboedel niet zonder instemming van de ander worden verkocht, weggeschonken of gehypothekeerd. Of die bezittingen nu toebehoren aan beide betrokkenen of aan een van beiden, dat verbod blijft gelden. Zelfs al wil de enige eigenaar het pand wegschenken of verkopen, of een hypothecair krediet afsluiten met de woning als onderpand. De rechtbank van eerste aanleg moet zich erover uitspreken of de weigering van de andere samenwonende al dan niet gegrond is. Leven beiden samen in een slechte verstandhouding, dan is de weigering soms ongefundeerd en wordt ze als rechtsmisbruik beschouwd. Trou-


67

wens, net als bij getrouwde stellen kan de vrederechter soms worden aangezocht om tijdelijke en dringende maatregelen te nemen (in verband met het huis, de kinderen, de inboedel...). • Na het overlijden van de partner in het huis blijven wonen Sinds de wet van 28 maart 2007 geniet de overlevende wettelijk samenwonende het vruchtgebruik van het pand dat tijdens hun samenwonen dienst deed als gezinswoning, evenals van de meubels in huis(4). Die regeling wordt getroffen, ongeacht de erfgenamen onder wie de erfenis moet worden verdeeld. Wordt het pand verhuurd, dan maakt de langstlevende wettelijk samenwonende bovendien als enige (met uitsluiting van de andere erfgenamen) aanspraak op het huurgeld en de inboedel van het verhuurde pand. De betrokkene kan de woning dus zelf betrekken óf verhuren en de huur innen. Of de eerst overleden samenwonende erfgenamen had of niet, speelt hierbij dus geen rol. Pas na de dood van de langstlevende samenwonende verwerven de erfgenamen de naakte eigendom en kunnen ze volle eigenaars van het pand worden. Om hun rechten te vrijwaren, geeft de wet al wie de naakte eigendom verkrijgt ontegensprekelijk het recht om een inventaris op te maken van de inboedel en van de staat waarin de gemeenschappelijke verblijfplaats verkeert.

Wie

wettelijk wil gaan samenwonen, hoeft niet per se een

samenlevingscontract af te sluiten.

Toch is er één uitzondering: een testament dat de overlevende samenwonende duidelijk onterft, blijft geldig. In tegenstelling tot een langstlevende echtgenoot, heeft een wettelijk samenwonende geen rechten op een voorbehouden deel van de erfenis. Met andere woorden: hij of zij kan niet automatisch aanspraak maken op een minimaal deel van de erfenis van de eerst overleden partner. Verhuurden de wettelijk samenwonenden een huis, dan heeft de langstlevende als enige (met uitsluiting van andere erfgenamen) recht op het huurgeld en op de meubels in het verhuurde pand (juridisch gezien gaat het om preferentiële goederen).

Welke

plichten

houdt dit stelsel in?

• Zorg voor kinderen of ouders, indien nodig De nieuwe wet beschermt de hulpbehoevende kinderen én ouders van de eerst overleden wettelijk samenwonende. Net als echtgenoten, hebben wettelijk samenwonenden bepaalde plichten tegenover de kinderen van de eerst overleden samenwonende, zelfs al zijn ze niet de natuurlijke vader of moeder. In de mate van het mogelijke, is de langstlevende onderdak, onderhoud, toezicht, onderwijs en opvoeding verschuldigd aan de kinderen tot die meerderjarig zijn of zelf in hun onderhoud kunnen voorzien. Die zorg voor zowel kinderen als ouders moet in verhouding staan tot wat de wettelijk samenwonende van de overledene erfde of wat hem/haar via schenking, testament of andere formules werd toebedeeld. • Samen dragen van de gezinslasten Binnen het stelsel moeten de wettelijk samenwonenden elk bijdragen in de huishoudelijke noden, in functie van hun financiële middelen en hun aandeel in de gezamenlijke levensstijl. Die solidariteit betreft ook de schulden (onroerende voorheffing voor de woning inbegrepen), waarbij eenieder voor alles aansprakelijk wordt gesteld, met uitzondering van schulden niet aangegaan met het oog op gemeenschappelijke noden of die van de kinderen én in verhouding tot de financiële mogelijkheden van het stel buitensporige schulden. In beide laatstgenoemde gevallen kan enkel de samenwonende die de schulden aanging voor de terugbetaling aansprakelijk worden gesteld. Tot slot willen we een ingeburgerd misverstand uit de wereld helpen. Wie wettelijk wil gaan samenwonen, hoeft daarom geen samenlevingscontract af te sluiten. Willen de wettelijk samenwonenden hun rechten en plichten verduidelijken, dan kunnen ze dat doen in een specifieke notariële acte die, meer algemeen, al hun verzuchtingen stipuleert. Een samenlevingscontract wordt eventueel gehecht aan de wettelijke samenwoningsverklaring die bij de burgerlijke stand van de gemeente wordt ingediend.

(1) Persbericht van 13 augustus 2012, na te lezen op de website van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (www.notaris.be). (2) Artikels 1476 tot 1479 van het Burgerlijk Wetboek. (3) Artikel 1215 van het Burgerlijk Wetboek. (4) Artikel 745octies, §1 van het Burgerlijk Wetboek.


Van links naar rechts: Hilde Coopman, Sam Scherpereel, Bert Van Assche (allen dewaele | vastgoed & advies) en verhuurders, echtpaar Tant-Devenijns.

‘‘

dewaele

steekt er met kop en schouders

’’

bovenuit


MYHOHO | kortrijk

MY HOHO

IJZERSTERK HUURDOSSIER TEKST HILDE PAUWELS – FOTO LENNEN DESCAMPS

Op de verhuurmarkt kan er soms een obstakel opduiken, zoals wanbetalingen. Dan komt het erop aan een correct en glashelder dossier te hebben, iets waar dewaele | vastgoed & advies alle mogelijke aandacht aan besteedt. Het echtpaar Tant-Devenijns bood een appartement te huur aan in Kortrijk, maar kreeg heel weinig reactie. “Omdat onze dochter goede ervaringen had met het kantoor van dewaele | vastgoed & advies in Oostende, besloten we naar deze groep te stappen. Dat was een goede keuze, want al na twee weken was er behoorlijk wat respons. Er kwam een goede kandidaat-huurster uit de bus en alle papieren werden getekend. Het ging om een dame die door omstandigheden op zoek was naar een andere woning. Maar toen haar vorige huisbaas hoorde dat ze zou verhuizen, verlaagde hij prompt de huur. De dame besloot uiteindelijk niet te verhuizen, ook al had ze een contract bij ons ondertekend. Dus voor ons begon de zoektocht opnieuw. Ook wilden we de verloren huur recupereren”, vertelt mevrouw Devenijns. Via dewaele | vastgoed & advies werden vrij snel nieuwe huurders gevonden. Deze keer ging alles goed. De verhuurders liepen echter wel drie maanden huur mis, een bedrag dat de eerste kandidaat hoorde te betalen. Toen ze weigerde, werd het geschil aan de vrederechter voorgelegd.

PERFECTE OPVOLGING

“Vanuit onze professionele expertise wisten we dat het een waterdicht dossier was. We raadden het echtpaar af om een advocaat in te schakelen, dat zou een nodeloze uitgave zijn. We vonden het te gek om het echtpaar dat al geld te goed had extra op kosten te jagen. Het werk van advocaten is uiteraard zeer zinvol, maar aan dit dossier konden ze niets toevoegen”, zegt Hilde Coopman van dewaele | vastgoed & advies. En dat bleek ook. De vrederechter bepaalde dat de dame het verschuldigde bedrag moest betalen, zij het met een afbetalingsplan. Dat loopt nu goed. “Het contract was heel duidelijk. Dergelijke situaties doen zich soms nog voor. We weten dus hoe cruciaal het is dat een dossier uitstekend in orde blijft. Belangrijk is geen gegevens te verliezen en heel correct te werken. Zo kun je je klanten echt wel goed begeleiden, ook als er iets fout loopt”, aldus Hilde Coopman. “Chapeau voor dewaele! Ze hielpen het probleem oplossen, wat heel fijn is. Ook hun aanpak is uitstekend. We kregen steeds snel alle informatie over het verloop. En de medewerkers zijn ook heel vriendelijk. Ze boden ons telkens een kopje koffie aan, wat een mooi gebaar is. Als vastgoedkantoor steken ze er echt wel met kop en schouders bovenuit”, aldus nog mevrouw Devenijns. VERKOPEN OF VERHUREN VIA HET NETWERK VAN DEWAELE | VASTGOED & ADVIES? www.dewaele.com

69


70

nieuwbouw IN DE KIJKER | INLEIDING

NIEUWBOUW TEKST KATRIEN BONNE - FOTO Š Reporters Agency

in de kijker

Postuum kreeg Heydar Aliyev, Azerbeidzjans voormalige president, in Baku een wel heel opmerkelijk verjaardagsgeschenk cadeau: een schitterend gebouw van de hand van sterarchitecte Zaha Hadid.

Het Heydar Aliyev Centre loodst Baku gewillig de moderne tijden binnen.


71

De Iraans-Britse architecte Zaha Hadid mag gerust een wereldster worden genoemd. Een wereldspeler ook, van wie de typerende architectuur zich de laatste jaren in een razend tempo over de aardbol heeft verspreid. Met haar dynamische curves, sensueel lijnenspel en vloeiende, onconventionele composities raakt de ‘diva van de architectuur’ een gevoelige snaar in een snel veranderende en veeleisende maatschappij. Dat levert haar geen windeieren op: in 2004 won ze als eerste vrouw ooit de Pritzker Architecture Prize, zowat de Nobelprijs voor Architectuur, en recent nog werd ze in Groot-Brittannië tot ‘Dame Commander of the Order of the British Empire’ gekroond.

Van vele markten thuis

Hoewel Hadid weleens schoenen of loungezetels ontwerpt, of een acht meter lange speedboot met asymmetrische vormen (check de Z-Boat), is het vooral haar prikkelende, deconstructivistische stadsarchitectuur die tot de verbeelding spreekt. In Baku draagt het Heydar Aliyev Centre – met zijn museum, bibliotheek en drie conferentiezalen – overduidelijk haar signatuur: grensverleggend, visionair, complex. Een indrukwekkend landmark, dat de hoofdstad van de voormalige Sovjetrepubliek gewillig de moderne tijden binnenloodst.


72

nieuwbouw IN DE KIJKER | ons aanbod

project

WEST-VLAANDEREN AVELGEM Kerkhofstraat D8790-13012-NBW BLANKENBERGE Residentie Orphée

D8000-A0460-NBW

BLANKENBERGE Sterken Dries

D8000-A0465-NBW

BLANKENBERGE Brittannia

D8000-A0517-NBW

BRUGGE Isola Bella

D8000-A0475-NBW

BRUGGE Gouden Boom

D8000-A0456-NBW

BRUGGE Dijverhof

D8000-A0457-NBW

DE PANNE Parkzicht

D8630-10012-NBW

DE PANNE Residentie Marie

D8670-13034-NBW

HARELBEKE Staceghem

D8500-12024-NBW

De Munt IV

Roeselare Noordstraat 42-48

• Omschrijving: binnen het project De Munt, op een boogscheut van de Grote Markt, wordt nu de laatste fase appartementen opgetrokken. Er worden 48 meegroei-appartementen gebouwd waarbij, zoals bij de vorige fases, kwaliteit van ruimte en afwerking wordt gegarandeerd. Er is daarbij bijzondere aandacht voor de circulatie binnen het appartement, naar buiten gerichte leefzones en brede zichtassen door het appartement heen. Alle appartementen beschikken over een ruime en lichtrijke leefruimte, open keuken, ruim aanpalend terras, 1 of 2 slaapkamers en een badkamer. • Grootste troef: u woont in het hartje van Roeselare in een uniek stedenbouwkundig concept bestaande uit een aantal bouwkernen met een centraal plein. De bijzondere mogelijkheid bestaat om uw eigen comfort te verhogen door naar eigen nood en behoefte een beroep te doen op een dienstenpakket. • Contact: Sarah De Geest of Jens Neirinck, vastgoedmakelaars verkoop woonvastgoed & nieuwbouw, 051 265 000.

HARELBEKE Residentie Den Balling D8500-12257-NBW HEIST-AAN-ZEE Graham Bell

D8000-A0499-NBW

IEPER Residentie Goesdam

D8900-10144-NBW

IEPER Residentie Tempeliershof D8900-12158-NBW IEPER Residentie De Leet

D8900-13044-3B

IEPER Westkaai D8900-13265-NB IEPER Kattenkerkhof IZEGEM Feniks

D8870-11270-NB

IZEGEM Nieuwe Wereld

D8870-12017-NBW D8870-12018-NBW

IZEGEM Park Zicht

D8870-13038-NBW

IZEGEM Meilief

D8870-12135-NBW

IZEGEM Kasteeldreef D8870-12149-NBW IZEGEM Woonproject Valerie

D8870-13022-NBW

IZEGEM

D8870-13028-NBW

De Baron

IZEGEM Prinsessestraat D8870-13034-NBW IZEGEM Grote Markt

D8870-10329

KEIEM

D8630-12038-NBW

De Stoomboot

KNOKKE-HEIST Volterra

D8000-A0531-NBW

KOEKELARE Residentie Karel de Gheldere D8400-13063-NBW KOKSIJDE Residentie Cara

D8670-13039-NBW

KOKSIJDE-BAD Seahouse

D8670-13003-NBW

KOOLSKAMP Verkaveling Lichterveldsestraat D8800-11312-NBW KORTRIJK Residentie Saint-Georges D8500-11183-NBW KORTRIJK Residentie Como

D8500-11530-NBW

KORTRIJK Residentie Kapellerie

D8500-12128-NBW

KORTRIJK Project AVANTI

D8500-13227-NBW

KORTRIJK

D8500-13285-NBW

3 lofts condé 95

KORTRIJK Residentie White Corner D8500-12240-NBW LAUWE Lauwe aan de Leie MOERKERKE

D8500-11459-NBW

De Heerlyckheid fase III D8000-A0520-NBW

MOESKROEN Village des Brasseurs D8500-12002-NBW MOESKROEN Residentie Madame

D8500-12251-NBW

OOSTDUINKERKE Verner Panton

D8630-11030-NBW

OOSTENDE Monique

D8400-01354-NBW

OOSTENDE Arthur

D8400-01437-NBW

OOSTENDE Militair hospitaal

D8400-01558-NBW

OOSTENDE Wellington Golf Park

D8400-12290-NBW

OOSTENDE Residentie Victoria

D8400-12197-NBW

RAMSKAPELLE Tegelrie

D8000-F0657-NBW

ROESELARE Vijversche

D8800-11160-NB

ROESELARE

De Munt

D8800-09041-NBW

ROESELARE

De Munt II

D8800-10307-NBW

ROESELARE Sint-Hubrechtstraat D8800-11123-NBW

i www.dewaele.com

i

www.dewaele.com ref. D8800-13221-NBW


73

residentie

village

De Heerlyckheid des Brasseurs Moerkerke Vissersstraat 39

Moeskroen Rue des Brasseurs

• Omschrijving: deze gloednieuwe residentie bestaat uit 2 handelsruimtes, 8 eigentijdse appartementen en 1 bel-etagewoning. Dit in het verlengde van de 16 nieuwbouwwoningen die in de eerste 2 fases werden gebouwd. Alle woningen zijn ondertussen verkocht en grotendeels bewoond. De appartementen en woning zullen afgewerkt worden met hoogwaardige materialen en voorzien in hoog wooncomfort. Bij dit project horen ook garageboxen en parkeerplaatsen, prijzen vanaf 15.000 euro. Per entiteit kan maximaal 1 box of staanplaats verkocht worden. • Grootste troef: rustig gelegen, kleine en moderne residentie in het centrum van Moerkerke op wandelafstand van alle winkels en op slechts 10 minuten van Brugge. • Contact: Stijn Voet en Jeroen Hautekiet, bestuurders Brugge, 050 444 999.

• Omschrijving: Village des Brasseurs is een prachtig woonerf van 42 woningen dat centraal en toch rustig gelegen is, vlak bij het centrum van Moeskroen en op wandelafstand van scholen en openbaar vervoer. Het project bestaat uit verschillende types van woningen met 3 slaapkamers met tuin en ondergrondse garagebox. • Grootste troef: dit project is ideaal als investering of eigen gezinswoning dankzij scherpe lanceerprijzen. • Contact: Massimo Deknudt, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed & nieuwbouw, Matthias Vanneste, vastgoedmakelaar verkoop woonvastgoed, 056 22 55 66.

i

www.dewaele.com ref. D8500-12002-NBW

i

www.dewaele.com

ref. D8000-A0520-NBW


74

nieuwbouw IN DE KIJKER | ons aanbod

ROESELARE

D8800-11214-NBW

De Munt III

ROESELARE Woningen - Izegemseaardeweg D8800-12053-NBW De Tramstatie

D8800-12054-NBW

ROESELARE Braam

D8800-12168-NBW

ROESELARE Hendrik

D8800-13023-NBW

ROESELARE

D8800-13221-NBW

ROESELARE

De Munt IV

SIJSELE Socrates

D8000-A0543-NBW

TORHOUT Tor Azur

d8800-12200

Dulle Grietgarden Gent Vrijdagmarkt

TORHOUT Oude Lichterveldestraat D8800-12129-NBW VEURNE Cobourg

D8630-10024-NBW

VEURNE Residentie ‘t Jaagpad D8630-11034-NBW D8630-12040-NBW

VEURNE Van Gucht

VEURNE Woonproject ‘t Jaagpad D8630-13050-NBW VEURNE Carbonez

D8630-13015-NBW

VLAMERTINGE

D8900-13191-NB

De Lombaert

D8790-13005-NBW

WAREGEM Avalon WAREGEM Engelenstraat

D8790-13086-NBW-1

WAREGEM Groenhove

D8790-13061-NBW

WESTENDE Carlton

D8400-12145-NBW

ZEEBRUGGE Barcadère

D8000-A0533-NBW

ZWEVEGEM Residentie De Markt

D8500-08250-NBW

OOST-VLAANDEREN AALTER Parkside

D9880-A0571-NBW

AALTER Woonerf Rijsestraat

D9880-F0666-NBW

AFFLIGEM

T9051-12030-NBW

De Zonnevallei

DE PINTE Belle Arti

D9000-10072-NBW

DENDERMONDE Gloriette

D9000-13075-NBW

EEKLO Eikenbos

D9000-11162-NBW

GENT Vida Verde

D9000-12045-NBW

• Omschrijving: het nieuwbouwproject Dulle Griet Garden is gelegen op een unieke en vlot bereikbare ligging in het hart van het prachtige centrum van Gent. Het project bestaat uit 46 appartementen. De architectenbureaus Bontinck en Jasper-Eyers hebben in samenwerking met de dienst Monumentenzorg de gevels grondig gerenoveerd en gerestaureerd. De historische panden worden aangevuld met hedendaagse architectuur wat leidt tot een fantastisch en harmonieus geheel. De appartementen tellen 1, 2 of 3 slaapkamers waarbij de oppervlakte varieert van 67 m² tot 188 m² . Alle appartementen beschikken over een berging in de garage. Studio’s vanaf 57 m². • Grootste troef: een krachtig geheel waarin oud en nieuw, winkelen en wonen, groen en stedelijk hand in hand zullen gaan. • Contact: Jeroen Adriaansen en Iris Dewaele, vastgoedmakelaars verkoop woonvastgoed, 09 234 34 34.

GENT Blaisantpark D9000-12079-NBW GENT

D9000-12156-NBW

Canal View

GENT Residentie Central Park D9000-12157-NBW GENT

Dulle Griet Garden

D9000-12159-NBW

GENT Residentie Adoria

G10057-NBW

GENT Lievehof

G10081-NBW

GENT Bellevuekaai G11002-NBW GENT

De L’Eau Belle

G9000-12012-12013-NBW

GENT Corrida

D9000-11129-NBW

GENTBRUGGE Veldehof

D9000-13158-NBW

HEUSDEN Residentie Tygo

D9000-12072-NBW

KRUISHOUTEM Hoogmolen

T9051-0933-NBW

MERELBEKE

D9000-13034-NBW

Hof ter Wallen

RONSE Panoramique G10061-NBW RONSE Ferraris

D9000-13031-NBW

BRUSSEL DIEGEM

D1000-13003-NBW

ELSENE

D1000-13006-NBW

SINT-JANS-MOLENBEEK Blue & Green

D1000-13004-NBW

UKKEL Les Hauts de St Job

D1000-13001-NBW

UKKEL Les Jardins de Majorelle D1000-13002-NBW

i www.dewaele.com

i

www.dewaele.com ref. D9000-12159-NBW


75

residentie

Van Gucht

Veurne Rodestraat 16-18-20

• Omschrijving: Residentie Van Gucht bestaat uit 32 stijlvolle woonappartementen en ligt in het centrum van Veurne op wandelafstand van station, winkels, scholen en de markt van Veurne. Tevens is de kust vlot bereikbaar. Elk appartement beschikt over ruime en zuidgerichte terrassen, 1of 2 slaapkamers en alle voorzien van een instapklare afwerking. Mogelijkheid tot aankoop van een ondergrondse staanplaats. Kelderberging is inbegrepen. Interessant huurrendement. Vanaf 109.000 euro! • Grootste troef: instapklare afwerking en in te richten naar eigen smaak. Deze residentie onderscheidt zich van alle omliggende projecten door haar gunstige aankoopprijs en degelijk huurrendement. • Contact: Pieter Vanoverschelde en Mathijs De Vloo, vastgoedmakelaars verkoop en verhuur woonvastgoed, 058 330 600.

PROJECT

Bellevuekaai

Gent Gaston Crommenlaan

• Omschrijving: het prachtige project Bellevuekaai onderscheidt zich door zijn uitzonderlijke ligging. De residentie ligt midden in het groen, maar toch op wandelafstand van het centrum van Gent. De bereikbaarheid met de fiets, de auto en het openbaar vervoer is uitzonderlijk. De bouwheer zorgde voor een optimale inplanting zodat elk appartement beschikt over voldoende licht en een mooi uitzicht. Het binnenhof is een prachtige, private groene oase met kronkelende paadjes en vele rustpunten. • Grootste troef: de vlotte bereikbaarheid, de aangename binnentuin en de optimale inplanting geven dit project een uitzonderlijk karakter. • Contact: Jeroen Adriaansen, Iris Dewaele en Fanny Windels, vastgoedmakelaars verkoop woonvastgoed, 09 234 34 34.

i

www.dewaele.com ref.

D8630-12040-NB

i

www.dewaele.com ref. G11002-NBW


INSIDE | BADKAMERTRENDS

DE BADKAMER ALS OASE VAN RUST Vergelijk eens de badkamers van enkele decennia terug met die van nu: een wereld van verschil, toch? Onze badkamer fungeert tegenwoordig meer als een heuse leefruimte, een plaats om te genieten en te ontstressen. Wij overlopen de belangrijkste trends om van de badkamer een gezellige ruimte te maken waar u uren wilt vertoeven. Š Confindustria Ceramica

76


1

terug naar de

Het gebruik van natuurlijke materialen en vormen laat de plantenwereld doordringen tot in de badkamer. Hout, natuursteen en kurk dragen bij tot de authenticiteit van de omgeving en zorgen voor een ‘terug naar de bron-gevoel’. Afgeronde wastafels, badkuipen en kranen in organische vormen versterken dit gevoel.

Materialen: de natuur primeert

• Hout Hout in de badkamer? Ja, het kan! In theorie is hout minder waterafstotend dan tegels, maar toch kan het perfect in de badkamer, als u niet overdrijft met waterspatten en u bij het verlaten van de badkamer geen plassen op de vloer achterlaat. Hout in de badkamer zorgt voor een enorm gevoel van comfort en gezelligheid, dat wel degelijk opweegt tegen de geboden omzichtigheid. De geraffineerde accenten in hout benadrukken bovendien de natuurlijke sfeer in de badkamer. • Natuursteen Ook natuursteen duikt regelmatig op in de moderne badkamer. Natuursteen wordt vaak gebruikt voor specifieke elementen zoals de douche, het tablet van de wastafel of als strook tegen de wand. Natuursteen vraagt echter ook bijzondere aandacht. De steensoort en de afwerking moeten zich lenen tot gebruik in de badkamer. Zo zal gepolijste steen te glad en te glibberig zijn voor de vloer. En een

© Duravit

natuur

© Geberit

77

te gestructureerde steen is door het uitgesproken reliëf dan weer moeilijker schoon te maken. • Kurk In tegenstelling tot wat u zou denken, is kurk bijzonder geschikt voor natte ruimtes aangezien het van nature ondoorlatend is. Een toplaagje vernis biedt voldoende bescherming tegen stof en schimmelvorming én vergemakkelijkt het onderhoud. Bovendien heeft kurk een warme uitstraling en voelt het prettig aan. En niet te vergeten: dankzij de lichte oppervlaktestructuur zult u niet gemakkelijk uitglijden op kurk... Niet onbelangrijk in een badkamer, toch?

Kleuren: zachte tinten

In de ‘natuurlijke’ badkamer overheersen grijs-, bruin- en beigetinten en zuiver of gebroken wit. Die zachte tinten leveren een licht resultaat op. Felle kleuren worden hier beter gemeden aangezien alle aandacht naar de ‘natuurlijke elementen’ uitgaat.

Verlichting: daglicht is prioritair

Koel of sterk licht dient u absoluut te vermijden in de ‘natuurlijke’ badkamer. In deze badkamers krijgt natuurlijk licht de voorkeur. Zorg ervoor dat de afmetingen en locaties van de raamopeningen optimaal zijn om voldoende licht binnen te laten in de badkamer.


2

de badkamer als

© X2O

INSIDE | BADKAMERTRENDS

© Kaldewei

78

leefruimte

De tijd die we spenderen in onze badkamer neemt almaar toe: we maken er meer ruimte voor vrij en we besteden de nodige aandacht aan comfort en decoratie. De badkamer wordt een leefruimte waar we samen of alleen heel wat tijd doorbrengen.

Materialen: knipoog naar de slaapkamer

Wilt u een badkamer inrichten als leefruimte, dan is het belangrijk om elementen die visueel met de badkamer in verband worden gebracht, zoals hagelwitte tegels, te vermijden en een esthetische eenheid te creëren met de materialen, het meubilair en designaccessoires uit de slaapkamer. Zo laat u het best de vloerbedekking van de slaapkamer doorlopen tot in de badkamer. Kies hier voor knusse en comfortabele materialen waar u blootsvoets kunt op lopen, zoals hout, kurk of tapijt.

Kleuren: universum van het slaapcomfort

In de aan de slaapkamer grenzende badkamer, kiest u het best voor sobere tinten (grijs en beige voorop). Deze kleuren die behoren tot het universum van het slaapcomfort werken rust in de hand. Kleurrijke

accenten kunnen uiteraard het geheel wat opvrolijken. Vermijd wit om een té clean effect te voorkomen.

Centraal bad: de blikvanger

Net als het keukeneiland enkele jaren geleden, duikt de centrale badkuip tegenwoordig op in de showroompresentaties van alle grote merken. Een badkamer in het midden van het vertrek, zet duidelijk de toon. Alles staat hier in het teken van ontspanning!

Verlichting: daglicht en speels licht

In de badkamer als wellness- en leefruimte die op de slaapkamer aansluit, zorgen grote ramen voor een natuurlijke lichtinval en een weidse uitkijk op de omgeving. Indien gewenst, kan de badkamer intiemer worden gemaakt met speelse wanden, stores en kamerschermen. ’s Avonds zorgt indirect en gedempt licht voor een ontspannende sfeer.


© Facq

© Duscholux

© Eyeleds

79

3

de

minimalistische

De minimalistische look staat voor sanitaire toestellen en meubilair in gestileerde vormen en sobere kleuren. De uitdaging hier is om betrouwbare technische elementen te integreren in een steeds meer verfijnde en discrete omgeving.

Materialen: vormgeving en plaatsing primeren

Tegels in groot formaat en een vloer in gepolierd beton worden vaak aan een minimalistisch interieur gelinkt. Maar nog méér dan de materialen zelf, dragen de vormgeving en de plaatsing bij tot een minimalistisch resultaat. Rechte en langgerekte elementen, het ontbreken van decoratieve of technische details en een nauwgezette afwerking zijn sleutelbegrippen om tot dat gestileerde resultaat te komen.

Kleuren: soberheid ten top

Minimalisme en soberheid gaan vaak hand in hand, maar om de ‘kilte’ te doorbreken die soms ontstaat in dergelijke interieurs, worden accessoires of soms zelfs volledige wanden in felle kleuren uitgewerkt.

badkamer XXL-douche: heer en meester

De douchebakken worden almaar dunner, ruimer en eleganter, en worden volledig in de vloer ingewerkt. De vlakke afvoeren worden vaak in het materiaal van de douchebakken uitgewerkt, waardoor ze haast onzichtbaar blijven. Ook de douchewanden worden steeds discreter. Op de nieuwe modellen werd de visuele impact van het beslag geminimaliseerd. Bij ruime douches worden de glazen douchewanden trouwens slechts enkel boven- en onderaan, ter hoogte van de vloer en het plafond, in ingewerkte rails opgehangen voor een hypergestileerd effect.

Verlichting: ingebouwde lichtbronnen

Verlichting is in minimalistische, gestileerde badkamers erg belangrijk om het vertrek te dynamiseren. Een installatie met ingebouwde lichtbronnen is hier dus cruciaal. Een doordachte wisselwerking tussen direct en indirect licht verleent volume aan verschillende elementen, die zo extra in de verf worden gezet.


80

ETEN&DRINKEN | culinair vLAANDEREN

resto INTIEM HUISKAMERRESTAURANT

GASTRONOMISCHE TAPAS

Dit intieme, Brugse eethuisje dat de naam draagt van chef-kok Timothy, is de ideale plaats om te ontsnappen aan de horden toeristen die de Brugse binnenstad kenmerken. Dit gezellige huiskamerrestaurant is te vinden aan de buitenzijde van de ring, schuin tegenover de Kruispoort en het Justitiepaleis, op de plaats waar voorheen café-restaurant Den Voerman was gevestigd. Gastvrouw Valerie ontvangt haar gasten met brede lach en spontane babbel. Timothy ontsnapt regelmatig uit zijn keuken om een gerecht in te zetten en terloops te polsen of alles in orde is. Timothy Goffin liep school in Ter Groene Poorte en verdiende zijn strepen in gerenommeerde restaurants zoals De Karmeliet, Den Gouden Harynck, Sans Cravate en het Nederlandse sterrenrestaurant De Bokkedoorns in Overveen. Daarnaast was hij ook een tijdje de privékok van de flamboyante industrieel, Joris Ide. Timothy is gepassioneerd door smaakcombinaties: topproducten verwerkt hij op een inventieve manier tot verfijnde gerechten met altijd dat ene doel voor ogen, een verrassende combinatie van smaken op je bord brengen.

Restaurant Cuines, 33 (spreek uit als ‘kwinez trenta tres’) betekent ‘keuken’ in het Catalaans en wordt gerund door drie jonge, gemotiveerde mensen. Fleur Boussy is de energieke gastvrouw. Haar echtgenoot Edwin Menue staat in de keuken met Fleurs broer, Frederik. Het drietal deed de voorbije jaren de nodige ervaring op in gerenommeerde toprestaurants in binnen- en buitenland zoals Escabèche (Knokke), Oud Sluis (Sluis) en Comerç 24 (Barcelona), om er maar enkele te noemen. De ambiance in dit restaurant is mondain en kosmopolitisch, de bediening vlot en gesmeerd. De succesvolle interieurarchitect Lieven Musschoot zorgde voor een warm en modern geheel met een sfeervol verlichte cocktailbar met eettoog aan de ingang en een open keuken aan de achterkant. Je waant je in een trendy wereldstad als New York of Barcelona. De gerechten bij Cuines, 33 zijn gebaseerd op smaak en passie. U krijgt er uitsluitend seizoenproducten op uw bord, verrijkt met wereldse invloeden. Proef zeker de creatieve tapasmenu-formule: een nieuwe manier van eten, waar ‘smaak’ centraal staat.

i Restaurant Goffin Maalse Steenweg 2, 8310 Sint-Kruis Brugge, 050 68 77 88 Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten Lunch 30 euro, menu’s van 47 tot 67 euro www.timothygoffin.be

i Cuines, 33 Smedenstraat 33, 8300 Knokke, 050 60 60 69 Woensdag en donderdag gesloten Lunch 35 of 45 euro, menu’s 59 of 79 euro www.cuines33.be

Goffin

Cuines, 33


81

Wij maakten opnieuw een rondrit door bourgondisch Vlaanderen op zoek naar de beste culinaire adresjes. We hielden halt in Knokke, Brugge, Dendermonde en Brussel en schotelen u vier toplocaties voor waar u heerlijk kunt tafelen tegen een correcte prijs. Smakelijk! BRUSSEL OP UW BORD

ONGEFORCEERD TAFELEN

Au Vieux Saint Martin is een begrip in de Brusselse horecawereld. Het restaurant ligt centraal op de Grote Zavel met een prachtig zicht op de Zavelkerk en op twee minuten wandelen van de Kunstberg. Au Vieux Saint Martin werd opgericht in 1968 en wordt nog altijd gerund door afstammelingen van de oorspronkelijke oprichter van het restaurant, Albert Niels. Deze knusse brasserie is niet goedkoop, maar iedereen wil hier blijkbaar zijn of gezien worden. Ook Bill Clinton kwam hier in 1994 op bezoek. Au Vieux Saint Martin biedt het beste van de Belgische keuken zoals filet americain (naar een recept uit 1924), worst met stoemp, bloedworst met aardappelpuree en compote. Ook de boterhammen met ‘plattekees’ zijn een must. Een smakelijke keuken zonder franjes, maar alles wordt in huis vervaardigd (sauzen, patisserie, roomijs en frieten) en verschijnt perfect op het bord. Deze brasserie is zeven dagen per week open en biedt het beste van de Belgische specialiteiten.

In Appels, een deelgemeente van Dendermonde, vonden Olivier Van de Meerssche en zijn echtgenote Heidi Raes het ideale pand om hun droom te verwezenlijken. Hun restaurant huist in een geklasseerd pand aan een met groen omlijste Scheldearm, vlak bij de oudste overzet van de Schelde. De drempel van dit eethuis werd vanaf de eerste dag platgelopen en daar is vooral de chef-kok de oorzaak van. Olivier Van de Meerssche was tien jaar lang chef-kok van het alom geliefde eethuis ’t Ebdiep in Sint-Amands waar hij samen met de eigenaars een Michelinster binnenrijfde. Hij bouwde zijn reputatie op met persoonlijke, seizoengebonden gerechten van Belgische oorsprong. In Appelsveer doet hij meer dan ooit een beroep op vergeten groenten en vlees, die hij op een actuele manier weer onder de aandacht brengt. De spijskaart is beknopt en ingedeeld in klassiekers en hedendaagse bereidingen. Ganzenlever, lamsnek, ossenstaart en varkenswangetjes krijgen een gerechtvaardigde ereplaats. Appelsveer herbergt ook een winkeltje met in huis gemaakte artisanale producten en twee gastenkamers.

i Au Vieux Saint Martin Grote Zavel 38, 1000 Brussel, 02 512 64 76 Alle dagen open www.auvieuxsaintmartin.be

i Appelsveer Hoofdstraat 175, 9200 Appels, 052 55 44 90 Zondag- en dinsdagavond en woensdag gesloten Lunch 28 euro, menu’s 40 of 50 euro www.appelsveer.be

Au Vieux Saint Martin Appelsveer


@ hebt u Ook een vraag, mail ons op info@HOuse-en-HOme.com De redactie behoudt zich het recht voor om lezersbrieven in te korten of te weigeren.

Is een gesplitste aankoop nog steeds mogelijk?

Ik ga binnenkort verbouwen. Op welke premies heb ik recht?

Bij de gesplitste aankoop gaan ouders hun kinderen bij de aankoop van een stuk vastgoed betrekken zodat die, wanneer de ouders overlijden, geen successierechten hoeven te betalen op die woning. In een eerste fase schenken de ouders geld aan hun kinderen. Daarna kopen de ouders en de kinderen samen een stuk vastgoed, waarbij de ouders het vruchtgebruik kopen en de kinderen de blote eigendom. Als de ouders overlijden, voegt het vruchtgebruik zich automatisch bij de blote eigendom van de kinderen en worden ze volle eigenaar, zonder dat ze successierechten hoeven te betalen. De techniek werd jarenlang aanvaard door de fiscus, maar vorig jaar kwam de gesplitste aankoop plots op de lijst met verdachte financiële transacties te staan. In april verdween de aankoop weer van de lijst en even later bleek dat de administratie Financiën de gesplitste aankoop toch als belastbaar zag op basis van een bijna 100 jaar oude wettekst. Minister van Financiën Koen Geens meldt nu dat de gesplitste aankoop kan, zolang er schenkingsrechten zijn betaald op de voorafgaande schenking en de ‘begiftigden’ (de kinderen uit dit voorbeeld) vrij konden beschikken over het geschonken geld. Het geld mag dus niet voor de aankoop van het onroerend goed zijn geschonken. Deze beslissing is sinds 1 september 2013 van kracht.

Wanneer u plant om uw huis te verbouwen, doet u er goed aan om vooraf eens te bekijken voor welke premies u in aanmerking komt. Hieronder vindt u een lijst van de meest belangrijke premies, per niveau: Vlaams niveau • De Vlaamse Renovatiepremie: voor wie grondige renovatiewerken uitvoert voor minimaal 10.000 euro (excl. btw). • De Vlaamse Verbeteringspremie: voor wie kleinere verbeteringswerken uitvoert. • De Vlaamse Aanpassingspremie: voor wie 65 plus is en aanpassingen wil doen die tegemoetkomen aan de fysieke noden van het ouder worden. • Verzekering gewaarborgd wonen: gratis verzekering tegen inkomensverlies voor wie onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt en een hypothecaire lening heeft voor de aankoop, bouw of renovatie van zijn woning. Federaal niveau • Belastingvermindering voor dakisolatie

Bent u van plan om te huren, kopen, (ver)bouwen of bepaalde groenwerken uit te voeren? Op de websites www.premiezoeker.be en www.wonenvlaanderen.be kunt u in enkele eenvoudige stappen uw premies aanvragen.

RECHTGEZET STAAT NETJES

HOH

House & Home

house&home het lifestylemagazine van dewaele | vastgoed & advies

HOHO magazine / het lifestylemagazine van Dewaele l vastgoeD & aDvies

op zoek naar evenwicht

renaissance van een oude zolder 4

COLOFON

(aangepast vanaf 1 januari 2012). • Belastingvermindering voor brand en inbraakpreventie. • Verlaagde btw op renovatie (6 % btw voor woningen ouder dan 5 jaar). • Belastingvoordelen bij de vernieuwing van woningen die liggen in bepaalde achtergestelde stadsgebieden of zones voor positief grootstedelijk beleid. Gemeenten en provincies Sommige gemeenten en provincies geven ook premies voor bepaalde (renovatie-) werken. Informeer bij uw gemeente of provincie of kijk op een van onderstaande websites.

DakbeDekking • Dossier trappen • vloerverwarming • kuieren in kortrijk

In het vorige nummer van HoHo brachten we op pagina 20-25 de reportage ‘Renaissance van een oude zolder’: een verhaal in woord en beeld over hoe je een oude zolder kunt ombouwen tot een aantrekkelijke leefruimte. Uit de reportage haalden we eveneens het coverbeeld. Hierbij willen we nog even vermelden dat deze renovatie werd gerealiseerd door architect Pieter Vandenhout, www.pietervandenhout.be. De foto’s werden gemaakt door fotograaf Jan Verlinde.

HoHo House&Home is een lifestylemagazine van Dewaele | vastgoed & advies. Winkelprijs: € 5,50 | uitgever: Stefaan Coucke, gedelegeerd bestuurder Dewaele groep | Publiciteitsregie: Roularta Media Group, 02 467 59 71 | Realisatie: Roularta Custom Media – roulartacustommedia@roularta.be | Concept: Ben Herremans | Hoofdredactie, eindredactie en coördinatie: Pieter Taelman | Vormgeving: Stefanie Demuzere | Drukkerijredactie: evy dermaut | Druk: Roularta Printing – info@roulartaprinting.be | Verantwoordelijke uitgever: SOPHIE VAN ISEGHEM, MEIBOOMLAAN 33, 8800 ROESELARE, sophie.van.iseghem@roularta.be Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm of op enige andere wijze, zonder voorafgaand schriftelijk akkoord van de uitgever. Gedrukt op PEFC-papier


Uw gebouw in goede handen Vertrouw het beheer van uw eigendom toe aan De Syndic cvba. Dankzij de planmatige aanpak en gedegen vakkennis bent u zeker van een hoogstaande en kwalitatieve service. De Syndic beheert zowel kleine als grote gebouwen en heeft uitstekende referenties.

Enkele troeven van De Syndic cvba: _ Permanente bereikbaarheid voor zware pannes en/of ongevallen _ Zowel kleine als grote gebouwen in beheer _ Eigen technische dienst voor kleinere depannages _ Uitgebreid kantorennetwerk via de Dewaele-verkooppunten

Meer info vindt u op www.desyndic.be

Leeuw van Vlaanderenlaan 35 • 8500 Kortrijk • t 056 25 22 29 Dynastielaan 34 • 8660 De Panne • t 058 41 07 41 H.Brugmansstraat 2/001 • 8000 Brugge • t 078 05 10 50 Kouter 12 • 9000 Gent • t 09 282 88 88 algemeen e-mailadres info@desyndic.be een dienst van dewaele | vastgoed & advies • vestigingen in west- en oost-vlaanderen