Page 1

INNOVATIVE MAGAZINE innovative magazine

56

1


256


COLOFON Hoofdredacteur Else Kuik Ad-junct hoofdredacteur Anne Dekkers

Een keer per jaar bedenken wij massaal goede voornemens voor het nieuwe jaar. Resoluut gooien we onze sigaretten weg, verbergen de alcoholische dranken weer in de kelder en trekken onze stoffige weegschalen weer onder het bed vandaan. Het is tijd voor een nieuwe, gezonde leefwijze.

Ad-junct Art Director Celine van der Geer

Probleem met deze voornemens is vaak dat we na twee weken dermate gestresst zijn dat voorzichtig een pakje sigaretten weer wordt losgetrokken, een flesje wijn wordt opengemaakt en de weegschaal in een onbewaakt ogenblik weer onder het bed wordt geschoven. Volgend jaar maar weer proberen, denken we dan, terwijl we toch lichtelijk teleurgesteld in onszelf zijn.

Tone of Voice Pascal Keuken

Het voornemen om duurzaam te leven is echter lang zo moeilijk niet. Duurzaam leven zit ‘m namelijk in de kleinste dingen, waar niet eens zo veel moeite voor gedaan hoeft te worden.

Art Director Devon Verberkmoes

Verslaggever Leonie Damink Anne Dekkers Celine van der Geer Masha van Hamersveld Pascal Keuken Else Kuik Yasmin Meijer Ivo Posthumus Margot Stuyt Devon Verberkmoes Fotograaf Leonie Damink Ivo Posthumus

WOORD VAN DE REDACTIE

Eindredacteur Leonie Damink Pascal Keuken

Al rokend kunnen wij spaarlampen in fittings draaien, met een wijntje in de hand kan de verwarming uitgezet worden en de weegschaal hebben wij niet eens nodig wanneer we de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen. Duurzaam leven is eigenlijk heel gemakkelijk, en beter nog, het bespaart ons geld. Een verwarming lager zetten en een extra trui aandoen klinkt wellicht weinig aanlokkelijk; het is immers lang zo gezellig niet als we tezamen bibberend in de huiskamer zitten echter een koud lijf verbruikt energie om warm te worden en verbruikte energie, daar valt men van af. Nu is dus een goed moment om de voordelen tegen de nadelen af te wegen en te bekijken of een duurzame levensstijl nu echt iets is wat we niet zien zitten. Dit magazine zal je niet alleen informeren over duurzaamheid, maar het zal je hopelijk ook doen laten inzien dat met duurzaamheid geen geitenwollen sokken in sandalen gepaard hoeven gaan.

56

3


INHOUDSOPGAVE 456

innovative magazine

ALGEMEEN

Duurzaam leven 6 Column: salamiworst 30 Horoscoop 62 Vooruitzicht volgende maand 63

UITERLIJK De Freitag tas 12 Van afval tot kunst 14 Natuurlijk mooi 18

REIZEN Zon, zee en lava 22 Tanzaniaandacht voor de cashewnoot van Job

24

Briljant Barรงa 28


KOKEN Biologische studentenhap 34 Budget recepten 36 Efficient in de keuken 37 Eerlijk over eten 38 Houd het simpel 39

TECHNOLOGIE Upgrade je smartphone 42 Innoveren loont 44 Groene gadgets 46

WONEN Leef je uit (de kosten) 50 Goedkoop wonen 51 Oud maakt nieuw 52

ONTSPANNING Goed(koop) 56 Boek recensies 58 Film recensies 59 Hebben 60

56

5


DUURZAAM LEVEN Besparen, consuminderen, budgetteren.. Verschillende definities voor duurzaam leven. Maar wat houdt het nu precies in? En nog belangrijker, hoe kunnen we dit het best doen? Met deze tips kom je al een heel eind.

656


Slim kopen, koken en bewaren

Duurzaam leven begint met bewust leven. Van al het afval dat door de Nederlander wordt geproduceerd is een derde afkomstig van gewone huishoudens. 8 procent van de 550 kilo voedsel die elke Nederlander jaarlijks koopt, verdwijnt ongebruikt in de afvalbak. Door verstandig in te kopen verspil je geen geld en energie, en hoef je niet onnodig eten weg te gooien. Houd bij het boodschappen doen goed in je achterhoofd: ‘wat heb ik echt nodig?’. Kijk in je agenda en plan je maaltijden voor de aankomende week. Zo voorkom je dat je voor een week boodschappen doet, terwijl je maar een paar avonden thuis eet. Maak een boodschappenlijstje en ga niet met een hongerig gevoel boodschappen doen, want dan koop je vaak te veel onnodige dingen. Koop je te veel of vergeet je wat je hebt gekocht, dan gaat het rechtstreeks de afvalbak in als het bedorven is. Een goede tip om niet te veel eten te maken om het daarna weg te kunnen gooien, is samen eten. Het is sowieso goedkoper, maar ook duurzamer. Als je alleen voor jezelf kookt, maak je meestal niet volledig gebruik van alle ingrediënten. Eet je met 2 personen of meer, komt het product vaak wel op. Zo eet je gevarieerd en gooi je geen voedsel weg. Heb je alsnog te veel gemaakt, kan je het bewaren voor een volgende keer. Stop het in een bewaarbakje en zet het in de koelkast. Dan kan je het twee tot drie dagen bewaren. Je kunt het ook in de vriezer doen, waardoor je het wat langer kunt bewaren. Aangebroken verpakkingen kan je ook in een bakje doen, zo kan er geen lucht bij komen en bederft het minder snel.

Milieubewust leven

Besparen op je energierekening helpt om het milieu te ontzien. Alle kleine beetjes helpen en het is moeilijk. Je moet letten op de kleine dingen. Doe bijvoorbeeld de lampen uit als je de kamer verlaat. Als er niemand in de kamer is, hoeft het licht niet aan te blijven. Het is goed om in plaats van gewone lampen spaarlampen te gebruiken. Let goed op de isolatie thuis. Als je de verwarming aan hebt zorg dan dat je alle ramen en deuren dicht hebt. Het is zonde om op deze manier warmte te verliezen. Om nog minder energie te gebruiken kan je de verwarming aan de kant van de muur isoleren met folie. Zo straalt de warmte niet tegen de muur,maar de kamer in.

Veel mensen laten vaak de opladers van producten in het stopcontact zit. Dit kost jaarlijks veel energie. Dit komt omdat zolang hij aangesloten is op elektriciteit hij energie blijft verbruiken. Ditzelfde geldt ook voor je apparaten, laat niet op stand by laat staan. Hang bij mooi weer je natte was buiten te drogen en was je kleren niet te warm. Tegenwoordig worden zelfs bij temperaturen van 40 graden je kleren mooi schoon. Water besparen kan op vele manieren. Een simpele manier is bijvoorbeeld om de kraan niet te laten stromen terwijl je je tanden poetst. Douche iedere dag 5 minuten minder lang en gebruik een waterbesparende douchekop. Dit kan per huishouden een besparing opleveren van 50 liter water per dag. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op de energie labels. Ieder apparaat dat minder verbruikt scheelt uiteindelijk weer in de kosten. Zodra je alle apparaten in huis hebt kan je ook een NEE – NEE sticker aanvragen. Dit scheelt weer in de hoeveelheid post die ongelezen bij het oud papier beland. Wil je toch graag op de hoogte blijven van de aanbiedingen? De meeste bedrijven hebben hun folder tegenwoordig online staan. Laat voortaan ook de rekeningen per mail doorsturen. Deze belanden vaak ongelezen bij het oud papier. Lees jij veel magazines? Deel deze zodra je ze uit hebt met je buren en vrienden. Op deze manier maak je langer gebruik van de producten. Gebruik zo min mogelijk plastic artikelen. Neem bijvoorbeeld je eigen boodschappentas mee naar de supermarkt en neem een lunchbakje mee zodat je niet iedere dag je brood in een plastic zakje hoeft te stoppen. Let op de producten die je nieuw koopt. Vaak kun je bij tweedehands winkels goedkopere producten halen met gelijkwaardige kwaliteit. Duurzaam leven en bewust omgaan met het milieu zorgt er niet voor dat je minder comfortabel leeft. Het is meer bewust omgaan met je omgeving, wat je koopt en wat je verbruikt. Veel apparaten staan onnodig aan en er wordt veel verspild bijvoorbeeld qua voedsel, energie en papier. Als je probeert er op te letten, ben je goed bezig voor je eigen portemonnee, maar ook voor de aarde. En met die aarde moeten we nog lang doen, het is verstandig als we er goed voor zorgen.

56

7


Polkadot of Zebraprint? Create your own Wayfarer

www.rayban.nl

upload je eigen  design

856


Sleutel weggelopen? Safe Mate kopen!

Het doel van het apparaat is de eigendommen van de consumenten en gebruikers te bewaken en/of terug te vinden. Als zender en ontvanger een x aantal (centi)meter uit elkaar komen gaat er een piep/trilsignaal af. De afstand voor het alarmsignaal is in te stellen. Dit kan bijvoorbeeld 40 centimeter zijn, maar ook 2 meter. De reikwijdte van het apparaat is +/- 25 meter. Dit is ruim voldoende voor de doorsnee huis tuin en keukenspullen (denk hierbij o.a. aan een portemonnee, tas of zelfs een huisdier).

Bezoek www.safemate.nl of voor meer informatie kunt u mailen naar info@safemate.nl

56

9


uiterlijk

56 10


De Freitag tas 12 Van vrachtwagenzeil tot hippe tas

Van afval tot kunst 14 Afval hergebruiken voor mode

Natuurlijk mooi 18 Tips voor een mooie make-up

56

11


UITERLIJK

DE FREITAG TAS Hij is hip, kleurrijk, stevig en duurzaam; de Freitag tas! Het merk Freitag staat al jaren bekend om hun tassen, portemonnees en agenda’s. De reden waarom ze zo populair zijn is omdat ze gemaakt worden van onder andere oude vrachtwagenzeilen, dit maakt elke tas uniek en persoonlijk. Met de hoge eisen die Freitag stelt aan het design en functionaliteit geven ze het gerecyclede materiaal een geheel nieuwe toepassing! Geschiedenis

In 1993 waren de grafische ontwerpers en broers Markus en Daniel Freitag uit Zürich op zoek naar een stevige maar toch leuke messengertas. De echte Züricher fietst namelijk naar zijn bestemming en moet daarbij menig regenbui trotseren. De gebroeders FREITAG zochten voor hun ontwerpen een sterke, functionele en waterafstotende tas. Ze lieten zich inspireren door de zware vrachtwagens, die direct voor hun woning over de snelweg raasden en hebben zelf een koerierstas gemaakt van een oud vrachtwagenzeil. Voor de draagriem gebruikten ze veiligheidsgordels en voor de randen een oude binnenband van een fiets. Zo ontstond uit eigen behoefte en geheel onbedoeld een onderneming, waar vandaag de dag meer dan 80 mensen werken. Naast de originele messengertas hebben de gebroeders FREITAG meer dan 40 verschillende dames- en herentassen ontwikkeld en op de markt gebracht. Sindsdien maakt FREITAG dames- en herentassen en accessoires van gebruikte materialen, die ooit eens dienst deden op straten en snelwegen: vrachtwagenzeilen, die vele kilometers hebben afgelegd, uitgerangeerde veiligheidsgordels, versleten fietsbanden en gerecyclede airbags. En omdat de FREITAG producten zijn gemaakt van originelen zeilen, die allemaal verschillen van kleur, opdruk en snit, is ieder product een unicaat.

56 12


De productie

De FREITAG fabriek staat in het centrum van Zürich, vandaag de dag werken hier op 2800 m2 80 mensen in productie, logistiek en administratie. Verder zijn er nog 5 flagshipstores in Berlijn, Davos, Hamburg, Keulen en Zürich, en FREITAG word verkocht in 300 winkels overal ter wereld. Dat dit merk een succes is, dat mag duidelijk zijn, maar sinds ze ook nog een webshop hebben verkopen ze meer dan ooit! Bovendien gaan ze ook nog eens strategisch te werk: ze sturen hun personeel naar plekken waar er veel verkeer is. Als ze mooie dekzeilen spotten, bellen ze de firma’s in kwestie om te vragen wanneer hun dekzeilen aan vervanging toe zijn, en vervolgens kopen ze die op. De productie van de tas gaat als volgt: In de eerste plaats is er natuurlijk een mooi gebruikt vrachtwagenzeil nodig, het liefst met zoveel mogelijk kleuren. De bruikbare stukken worden dan uit het zeil gesneden en daarna in zoemende XXXL-wasmachines gewassen. Als dit is gedaan worden de stukken handmatig met de cutter en transparante sjablonen op maat gesneden. De sjablonen zijn transparant omdat de designers van FREITAG moeten beslissen, welk stuk zeil het beste bij de toekomstige tas past, vervolgens worden deze gebundeld en zijn dan klaar om te worden omgetoverd tot een FREITAG tas. De gebundelde losse stukken worden naar door FREITAG geselecteerde naaiateliers in Zwitserland, Frankrijk, Portugal en Tunesië vervoerd. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het naaien van onze robuuste materialen. Daarna komt het product weer terug naar FREITAG en wordt hier gecontroleerd, gefotografeerd en verpakt. En ten slotte gaat de tas de wijde wereld in. Dat is al het werk, dat in een FREITAG tas zit!

Als je zo’n fashionable maar toch duurzame tas in je bezit wilt hebben, dan kan je in Utrecht terecht bij de winkel The Revenge. Als ze jouw tas hier niet hebben, dan kan je altijd nog naar de website www.freitag.ch om te kiezen uit exemplaren op de site of zelf een tas samen stellen!

56

13


VAN AFVAL Als kind zijnde had ik een enorme puinhoop op mijn kamer. Mijn moeder vertelde me telkens weer dat ik mijn kamer moest opruimen en dat ik moest leren om dingen weg te gooien. Voor mij was het een zware straf als ik op zaterdagmiddag onder dwang van mijn moeder spulletjes moest weggooien.

56 14


UITERLIJK

Mijn kinderjaren bracht ik door in een klein Gelders dorpje, waar mijn ouders een agrarisch bedrijf hadden. Het was fantastisch om als kind op te groeien op een boerderij. Er was genoeg te ondernemen; ik hielp mijn vader vaak mee met het voeden van de kalfjes, het schoonmaken van de hokken en ik ging graag mee voor een ritje op de tractor. Ik had veel vriendinnetjes die op woensdag- of zaterdagmiddag bij mij thuis wilden spelen. Samen met mijn vriendinnetjes speurden we het terrein af naar interessante voorwerpen. We waren avontuurlijk ingesteld en konden ons de hele middag uitstekend vermaken. Met sommigen van hen heb ik zo’n hechte band opgebouwd, dat ik na al die jaren nog steeds goed bevriend ben met deze meiden. De voorwerpen die wij vonden, sloeg ik allemaal op in mijn slaapkamer. Mijn slaapkamer was een grote verzameling van gevonden voorwerpen. Ik verzamelde van alles; fietsbanden, gevonden oorbellen en maakte regelmatig mijn moeder overstuur doordat ik een skelet van een overleden vogeltje mee naar huis nam. Je kan het zo gek niet verzinnen, of het was te vinden in mijn collectie van gevonden voorwerpen.

Inmiddels weet ik waar de passie van het verzamelen van spullen vandaan komt. Nadat ik zes jaar geleden ben afgestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten te Utrecht, ben ik zelfstandig kunstenares geworden. Ik houd me in het dagelijks leven bezig met recycling. Het is geweldig om van afvalproducten iets nieuws te maken, dat is pas echte kunst! Mijn hart en ziel ligt bij het ontwerpen van duurzame kledingstukken. Deze passie heb ik ontdekt tijdens mijn afstudeerproject. Het was toen de bedoeling dat we een collectie maakten van zes kledingstukken, geĂŻnspireerd op je eigen leven. Ik woonde toentertijd in een studentenhuis te Nijmegen. Het studentenhuis was een anti-kraakpand, die gelegen was aan de rand van de stad. Ondanks dat er weinig te besteden was als student zijnde, beleefde ik samen met mijn 51 medebewoners een geweldige tijd in dit huis. We teerden op onze studiefinanciering en leefden primitief. Op het moment dat ik stoffen moest kopen voor mijn afstudeerproject, ontdekte dat ik nog maar weinig geld had om de maand mee door

56

15


UITERLIJK

te komen, dus besloot ik gewapend met een stanleymes, het studentenhuis rond te struinen om op zoek te gaan naar bruikbare spullen. In de kelder vond ik oude banken en stoelen, deze waren in vreselijke staat en rijp voor de sloop. Met mijn mes sneed ik stukken stof van de meubels af en verzamelde op deze manier stoffen voor mijn collectie. Ik kreeg de smaak te pakken en speurde in het rond op straat en op de wekelijkse stoffenmarkt. Marktkooplieden gooiden dikwijls afdankertjes weg, die ik daarentegen nog goed kon gebruiken. Op het moment dat Sinterklaas uit het land vertrok, gooiden mensen massaal de jutezak in de vuilnisbak. Ook de jutezak dacht ik goed te kunnen gebruiken voor mijn eindcollectie, en voegde ik toe aan mijn verzameling van stoffen.

Toen ik voldoende stoffen had verzameld, tekende ik op papier mijn eindcollectie uit. De kleding heb ik op maat van mijn modellen gemaakt, zodat de kleding de perfecte pasvorm zou krijgen. De collectie heeft een mooie vloeiende lijn gekregen waarbij de vrouwelijke rondingen worden benadrukt. Het gebruik van de verschillende stoffen zorgen voor een rauw randje. Het heeft mij veel tijd en moeite gekost om het uiteindelijke ontwerp te creëren. Ik ben erg tevreden over het eindproject en het heeft mij de kans gegeven om een carrière op te bouwen als zelfstandig kunstenares. Mijn toekomst als kledingontwerpster ziet er rooskleurig uit; ik heb inmiddels de opdracht gekregen om meerdere collecties uit te tekenen die te maken hebben met duurzaamheid en recycling. Door middel van mijn kledingcollecties wil ik laten zien dat er naast een heel mooi leven als kunstenares, ook geld te verdienen is aan de afvalproducten en afdankertjes van een ander.

“IETS NIEUWS VAN AFVALPRODUCTEN MAKEN, DAT NOEM IK PAS KUNST!”

56 16


56

17


UITERLIJK

NATUURLIJK MOOI 56 18


De mooiste look is de natuurlijke look, maar daar heb je wel make up voor nodig, aldus Calvin Klein. Met een goede huidverzorging en een paar natuurlijke accenten kan je al snel een mooie look creeren.

Accentueer je jukbeenderen met een subtiele blush en zet je ooglid aan de buiten kant aan met een bruine tint. Door op de binnenkant van je ooglid een lichte tint te gebruiken, creeer je een frisse oogopslag. De smokey eyes zijn al jaren een begrip in de visagie. Deze look is nog nooit uit de mode geweest en hiermee kan je op feestjes altijd hoog scoren. Zet met een zwart oogpotllood een dikke rand rond het gehele oog. Vervaag deze lijnen met een kwastje voor een mooi verloop. Zet de zwarte lijnen op je ooglid extra aan voor een mooie intense blik. Tip: Maak ook eens gebruik van kunstwimpers!

56

19


reizen technologie ontspanning uiterlijk

56 20


Zon, zee en lava 22 Op reis naar Lanzarote

Tanzaniaandacht voor 24 de cashewnoot van Job Afgestudeerde Job vertelt over zijn project

Briljant Barรงa 28 Lowbudget cultuursnuiven

56

21


REIZEN

ZON, ZEE EN LAVA Lanzarote is een prachtig vulkanisch eiland dat vlakbij de kust van Afrika ligt. Het eiland is hooggewaardeerd om duurzaam toerisme en allerlei natuurlijke bezienswaardigheden. Lanzarote is niet voor niets door UNESCO beloond met de toonaangevende biosfeerstatus in 1993. Het is een schitterende bestemming om je

Cultuur

Lanzarote is een van de Canarische eilanden, de voertaal is Spaans en de inwoners worden “Conecheros” genoemd. Ze leven vooral van het toerisme en verder is men werkzaam in de bouw, landbouw en industrie (voornamelijk elektrici-teitsopwekking). Het eiland bestaat uit allerlei eeuwenoude witgekalkte dorpjes, die een soort magisch voorkomen hebben. Hoogbouw is niet toegestaan op het eiland om de natuur in stand te houden.

Natuur en bijzonderheden

Het binnenland van het eiland bestaat uit een ruig landschap, waar zich o.a. het vulkanenpark ‘Timanfaya’ bevindt dat 300

56 22

kraters van vulkanen telt. Voor slechts 8 euro krijg je toegang tot het park en wordt je rondgereden in een bus door het vulkanenlandschap. Maar je kunt er ook voor kiezen om per dromedaris de omgeving te verkennen. Het noordelijke deel van het eiland is een stuk vruchtbaarder dan het zuiden, hier is dan ook meer groen te zien. In het midden van het eiland zijn wijngaarden gebouwd tegen zwarte lavahellingen, dit is ook erg apart om te bezichtigen. Je komt er af en toe een boer tegen die zijn plantjes handmatig van water voorziet. Haria is het dorp van 1000 palmbomen en lijkt op een soort oase te midden van alle droogte. En wil je genieten van

een prachtig uitzicht, ga dan naar Mirador del Rio. Hier kan je voor 6 euro over het eiland La Graciosa uitkijken bij een hoogte van 500 meter. Of breng een bezoek aan het dorp El golfo dat aan zee ligt en neem dan meteen een kijkje bij El Lago Verde dat hiernaast ligt: een lagune die een groene kleur heeft door bepaalde algen. In het Guinate Tropisch Park zijn verschillende exotische dieren te bekijken en is ook zeker de moeite waard. En bij Salinas del Janubio zijn schitterende zoutvelden te zien in allerlei verschillende kleuren. Natuurlijk bied het eiland een veelzijdigheid aan verschillende prachtige ongerepte stranden, waar je in alle rust kunt bijkomen. En als je van surfen


houd dan moet je in het kust plaatsje Famara zijn. Dit kleine dorpje bestaat voornamelijk uit surfshops en surfscholen.

Verkennen

Dit kan per bus, huur auto, taxi, of fiets. Voor 25 euro per dag huur je al een auto. Ook de benzine is daar een stuk goedkoper dan in Nederland, voor 10 euro rijd je twee dagen lang over het hele eiland rond. Ook is er nog de mogelijkheid om rond te rijden op een Segway: een soort step met grote wielen die elektrisch wordt aangedreven (geschikt voor een persoon). Dit duurzame vervoersmiddel zorgt voor plezier voor alle leeftijden. In Puerto del Carmen, Costa Teguise en Playa Blanca is er de gelegenheid om een fiets te huren. Tijdens je tocht over het eiland zal je veel wielrenners tegenkomen, want deze sport wordt ook veel beoefend op het eiland. Verder is het eiland ook erg ge-

schikt om te wandelen, in veel hotels is informatie te verkrijgen over wandelroutes. Of je kunt ervoor kiezen om te gaan paardrijden of op een kamelen tocht te gaan. Per vliegtuig naar Lanzarote is natuurlijk niet erg duurzaam, maar je kunt er wel voor kiezen om ‘schoner’ te vliegen. Dit kun je doen door voor een rechtstreekse vlucht te kiezen met een modern toestel, deze zijn namelijk een stuk minder vervuilend dan de oudere modellen. Daarnaast kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld via Sawadee te vliegen met Greenseat: zij zorgen voor een compensatie van CO2 uitstoot, door te investeren in duurzame energie- en bosprojecten.

Deze projecten dragen bij aan de duurzame ontwikkeling van lokale gemeenschappen en creëren werkgelegenheid. Als je bij je boeking besluit om je vlucht te compenseren gaat je geld naar een project in ZuidAfrika. Kijk voor meer informatie eens op: www.greenseat.nl of www. klimaatneutraal.nl

56

23


REIZEN

TANZANIAANDACHT VOOR DE CASHEWNOOT VAN JOB 56 24


Tanzania. Een vreemde taal, een andere cultuur, een andere mentaliteit, een busongeval wat hem een gebroken rug opleverde, maar bovenal, een duurzaam project betreffende cashew... Job Kuik, afgestudeerd aan de Landbouw Universiteit van Wageningen en momenteel werkzaam voor Stichting World Partners, heeft het allemaal meegemaakt. In september 2010 vertrok Job voor twee maanden naar Masasi, te Tanzania. Daar zou hij een ondersteunende functie hebben binnen een bestaand project van World Partners, wat op haar beurt met een lokale organisatie samenwerkt Het project van World Partners is getiteld “Duurzame energie voor de cashewverwerkende industrie en omliggende dorpen in Mtwara regio, Tanzania” en heeft als doel een verwerkingsfabriek van cashewnoten op te zetten en deze volledig van duurzame energie te voorzien. De lokale organisatie waar World Partners mee samenwerkt betreft de boerencoöperatie ‘Masasi High Quality Farmers Products’ (kortweg MHQFP) die bestaat uit meer dan 1200 cashewboeren uit acht dorpen met boerenverenigingen. Deze coöperatie organiseert Farmer Field Schools voor hun leden. Op deze ‘school-zondermuren’ discussiëren de boeren met elkaar en met specialisten van verschillende disciplines over duurzame teelt en betere teelttechnieken. Het resultaat is dat boeren biologisch zijn gaan verbouwen en hiervoor ook beloond zijn met het predicaat ‘biologisch gecertificeerd’. Cashew is het belangrijkste marktgewas in het zuiden van Tanzania en de kust gebieden. Het grootste gedeelte van de cashew oogst wordt echter nu nog geëxporteerd. Juist door het ontbreken van cashew-verwerkingsfabrieken, waardoor

deze boeren veel inkomsten mislopen, is het project van World Partners opgezet. Zij zetten zich in om meer fabrieken op te zetten waar de lokalen boeren zelf, op duurzame wijze, de cashewnoten kunnen verwerken. De rol die Job hierin vervuld is het ondersteunen van dit project in de stad Masasi waar de boerencorporatie gevestigd is en waar hij deze ondersteund als het gaat om Fair Trade certificering en de opleiding van boeren zodat deze hogere opbrengsten behalen om te voldoen aan de regels van de biologische landbouw. Else Kuik sprak met Job.

Wat is de mentaliteit van de Tanzaniaanse boer(in), als het gaat om werken en omgang met jou, als westerling en professional? De mensen hier zijn erg vrien-

delijk maar een beetje afstandelijk èn ze spreken niet of nauwelijks Engels. Het contact verloopt dus, zeker in het begin, niet altijd heel gemakkelijk wat natuurlijk vooral aan mij ligt omdat ik nog slecht Swahili spreek. Als je een poging doet wordt dat erg gewaardeerd en probeert men zeker een praatje met je aan te knopen. Wat betreft kennis over landbouw zijn de boeren erg geïnteresseerd in alles wat er aan informatie te krijgen is.

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor de boeren?

Duurzaamheid is een begrip wat in Europa en Amerika veel wordt gebruikt maar wat mensen hier niet echt kennen behalve uit praktische noodzaak: van oude autobanden maak je spanbanden of slippers, de meeste kleding die mensen hier dragen is tweedehands, ze nemen zeker “vaker

56

25


REIZEN

de fiets” omdat een auto maar voor weinigen is weggelegd... Als begrip is het moeilijk uit te leggen en duurzame energie of afvalscheiding is hier natuurlijk niet aan de orde. Duurzame energie is een goede optie voor gebieden die niet zijn aangesloten aan het elektriciteit netwerk. Nu vind je in dorpen vaak (diesel)generatoren en kerosine lampen, wij proberen de fabriek met energie uit biomassa en zonne-energie te laten draaien.

Hoe belangrijk is biologisch verbouwen voor de boeren?

Hier geldt een beetje hetzelfde als bij duurzaamheid: boeren hebben geen geld voor kunstmest en dus gebruiken ze het niet. De stap naar biologische landbouw is daarom kleiner dan in Nederland. Er zijn alternatieven voor het gebruik van chemische pesticiden, variërend van biologische bestrijdingsmiddelen (gemaakt van

56 26

onder andere rode peper, aloë vera, mango en andere lokale planten) tot het bevorderen van rode mieren in de cashew boom die insecten die de noten beschadigen aanvallen. Biologische landbouw legt een sterke nadruk op goed bodemgebruik en hier kunnen de boeren enorm van profiteren. Vaak wordt hier nog alle ondergroei weggebrand waardoor de bodem erg arm is. Met de lessen die de boeren krijgen kunnen ze hun velden verbeteren wat ook weer kan zorgen voor meer opbrengst van voedsel gewassen. Uiteindelijk krijgen de boeren ook meer geld per kilo noten als ze biologisch gecertificeerd zijn en dat is natuurlijk ook belangrijk.

Hoe gaat controle van het produceren van biologische producten in zijn werk? Boeren controleren elkaar: er

is een systeem waarbij in ieder dorp tenminste twee “Field Officers” zijn die de taak hebben om tenminste twee keer per jaar alle boeren langs te gaan om te controleren of ze geen chemische middelen hebben gebruikt. Daarnaast is er de organisatie die het biologische certificaat geeft: die kunnen nog een externe controle uitvoeren waarbij ze bijvoorbeeld het blad van de cashewboom kunnen monsteren om te controleren op chemicaliën. Het is in het belang van de boerengroep in het dorp dat mensen eerlijk zijn over het gebruik van pesticiden: als er bij één boer pesticidengebruik wordt aangetoond kan het hele dorp biologische certificering mislopen! Daardoor worden boeren die tóch pesticiden spuiten soms door hun buren aangegeven. Daarnaast heeft elk dorp een aantal mensen die in het bezit zijn van de apparatuur om pesticiden te spuiten en bij hen kan je navraag doen wie er


dit jaar van hun diensten gebruik heeft gemaakt. Afgelopen jaar was er een Field Officer die haar eigen man aangaf als gebruiker van pesticiden dus het wordt zeker serieus genomen!

Nadat je betrokken was bij een busongeluk bleek achteraf dat je daar een gebroken rug aan had overgehouden. Hoe is dat, wat betreft ziekenhuisbezoek en behandeling van artsen, voor jou geweest? Ik ben door twee artsen weggestuurd met de mededeling dat het een verrekte spier was voordat ik bij een Tanzaniaanse fysiotherapeut kwam die het niet vertrouwde en me doorverwees voor röntgenfoto’s. Dat klinkt heftig maar eigenlijk was het niet anders dan wat er bij terugkomst in Nederland gebeurde, terwijl ik toen al zeker wist dat het gebroken was: zowel de studentenarts (die een radioloog had geraad-

pleegd om mijn röntgenfoto’s te bekijken) als mijn eigen huisarts geloofden niet dat er iets aan de hand was. Pas in het ziekenhuis werd weer vastgesteld dat het inderdaad gebroken was... In Tanzania ben ik naar het beste ziekenhuis in de wijde omtrek geweest en dan is het toch wel een beetje schokkend om te zien hoe dat er uit ziet. Grote zalen, veel mensen en verre van de hygiënische omstandigheden die je in Nederland gewend bent. Ik ben wel enorm goed geholpen, dus over het personeel niets dan lof! Ik heb groot respect voor wat zij, met beperkte middelen klaarspelen! En het was beduidend goedkoper dan in Nederland: twee röntgenfoto’s, vier euro vijftig. Daar heb je in Nederland nog geen pasfoto voor!

Waar ga jij je de aankomende maanden op richten?

biologische en FairTrade certificering en met de opleiding van boeren door middel van trainingen en Farmer Field Schools. Ik zit met name op kantoor en begeleid de managers (veelal ook cashewboeren) met de organisatie en rapportage.

Wat ga je doen als je weer terugkeert naar Nederland?

Mijn contract loopt in ieder geval af per 1 juni. Dat is dus al een paar dagen voordat ik terug kom. Het zal nog even moeten blijken. Ookal staat de fabriek, er blijft hier veel werk in het begeleiden van de organisatie. Meer van Job weten? Bekijk zijn reisverslagen op www.jbk.waarbenjij.nu

Ik ga mij bezig houden met de

56

27


REIZEN

BRILJANT BARCA Wie het heeft over de architectuur van Gaudi en de uiteenlopende mogelijkheden van deze geweldige bruisende stad, heeft het natuurlijk over de Spaanse stad Barcelona. Barcelona biedt mogelijkheden voor jong en oud, of je nou wilt genieten van de cultuur, een dagje shoppen of een avondje wilt stappen; deze stad heeft alle mogelijkheden binnen handbereik! Via de website van vliegmaatschappij Ryanair zijn goedkope vliegtickets te boeken. De mogelijkheid bestaat om voor amper €12,- een retourtje te boeken. Let daarbij wel op de wekelijkse acties; de prijzen kunnen per week namelijk enorm verschillen. De stad heeft genoeg gelegenheden om te kunnen overnachten. Zoek je een hostel of een hotel, via de website www.booking.com kun je de goedkoopste slaapplekken reserveren. Het is een aanrader om een goedkoop hotel te zoeken die net iets buiten de stad ligt. Op deze manier bespaar je geld en daarnaast is het centrum per metro uitstekend te bereiken. Begin je trip met een dagje cultuur snuiven. Er zijn schitterende gebouwen in en rondom Barcelona. Antoni Gaudi heeft hier in het verleden niet stil gezeten en geweldige architectuur geleverd, waaronder de Sagrada Familia, Casa Mila en het schitterende Parc Guell. Na een dagje rond struinen, kun je de honger stillen met de meest verse tapas. Deze heerlijke verse tapas kun je nuttigen op de markt, gelegen aan de boulevard La Rambla. Een uitgebreid diner kan je al benuttigen vanaf € 15,-. Op deze markt zijn de meest verse producten te vinden. Naast fruit en groenten, zijn er ook overheerlijke bonbons en allerlei soorten vis te verkrijgen. Het is absoluut de moeite waard om een rondje over de markt te lopen en te genieten van alle heerlijke geuren. Ben je

56 28

een echte shopaholic, maar heb je maandelijks weinig te besteden aan kleding? Neem dan eens een kijkje bij in het winkelcentrum bij de kade. Hier zijn tientallen winkeltjes waar je geweldige kleding kunt vinden voor een klein prijsje. Een middag shoppen kun je afsluiten met het lekkerste gebak uit Barcelona, verkrijgbaar bij een kleine banketbakkerij die gevestigd is aan de kade. Voor de voetballiefhebbers onder ons, is het een aanrader om het stadion van FC Barcelona te bezoeken. ‘Camp Nou’ is het grootste voetbalstadion van Europa, waar een wereldclub in het weekend de sterren van de hemel speelt. Om een voetbalwedstrijd bij te wonen, is het verstandig om een dag voor de wedstrijd de kaarten te bestellen en op te halen. De kaarten om een voetbalwedstrijd van FC Barcelona bij te wonen zijn prijzig, maar de wedstrijd is absoluut het geld waard. Heb je even genoeg van alle drukte en wil je je citytrip afsluiten door lekker uit te waaien op het strand? Barcelona geeft je hiertoe de gelegenheid. De stad is gelegen aan de Middellandse Zee, waar je heerlijk kunt genieten van de natuur. Dit alles maakt Barcelona de perfecte stad om een gevarieerde citytrip te beleven!


56

29


salamiworst

COLUMN Een ieder die mij goed kent, weet inmiddels dat ik vol overgave producten hekel die tegen de houdbaarheidsdatum lopen, of erger, al over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Ik check dit zorgvuldig, liefst in andermans koelkast en vraag geregeld aan de persoon die mij een wijntje voorschotelt hoe lang de fles al openstond om vervelende verrassingen nadien te voorkomen. Het is een vermoeiende dwangmatigheid, die vanzelfsprekend ergernis wekt van hen wiens koelkasten ik grondig inspecteer, echter dit weegt niet op tegen het feit dat ik vaak bevestigd wordt in mijn wantrouwen of vermoedens. Laatst was ik op bezoek bij mijn zuster, haar koelkast is vaak in orde en producten zijn overwegend vers, dus mijn controleerwoede is daar vele malen minder dan wanneer ik elders op visite ga. Mijn zuster voorzag ons allen van een rode wijn die, zoals zij specifiek tegen mij zei, “net geopend was”. Rode wijn is heerlijk, maar helemaal wanneer deze genuttigd kan worden met iets erbij, zoals chips of...een salami. En toevallig had mijn zuster die avond nog een salamiworst in haar keukenkast liggen. Zij zette een bord met gesneden plakjes salami op de tafel en keek toe hoe ik daar een plakje vanaf pakte en in mijn mond stak. Het plakje wat ik in mijn mond stak, bevatte echter een stukje bot, of iets dergelijks, waardoor ik een onderdrukte kreet sloeg, niet eens heel hard. En direct schoot mijn zuster omhoog en vroeg met grote ogen wat er was. Een beetje van mijn stuk gebracht door haar reactie vertelde ik haar dat ik “alleen maar op iets hards kauwde”, waarna zij, zichtbaar opgelucht weer ontspande in haar stoel. Met groeiend wantrouwen observeerde ik haar toen ik haar zag kijken hoe mijn vader het ene na het andere plakje salami in zijn mond stak en met smaak opat. Zelf at zij niets. De maat was vol, hier was iets niet aan de haak. Ik besloot op onderzoek uit te gaan. Met nog de smaak van dat ene plakje salamiworst in mijn mond sloop ik naar de keuken. Het koude zweet brak mij uit toen ik naar de prullenbak keek en voorzichtig de deksel ervan opende. En daar, weggemoffeld onder een leeg pak appelsap, lag de verpakking van de salamiworst die mij vertelde dat het beste ding al een aantal dagen over datum was. “Ik wist het wel!” riep ik mijn zuster toe, toen ik de huiskamer weer binnenliep. “Die worst is hartstikke over datum!” waarop mijn zuster zenuwachtig begon te giechelen en mijn vader het plakje worst, wat hij net in zijn mond wilde steken, prompt teruglegde op het bordje, waar nog maar gevaarlijk weinig plakjes op lagen. “Oh”, zei mijn moeder, terwijl zij naar mijn zuster keek en zichtbaar opgelucht was dat ook zij geen enkel plakje genuttigd had. “Nee,” zei mijn zuster, rood van schaamte maar met moeite haar lachen onderdrukkend, “zo erg is het niet, een paar dagen maar...” En iedereen begon opgelucht te lachen. Oh een paar dagen maar, nee dan maakt het niet uit. Dat zo’n worst normaliter nog 3 jaar houdbaar is wanneer je deze in de winkel koopt, leek iedereen voor het gemak even vergeten te zijn. “Neem dan een plakje,” wierp ik haar agressief toe terwijl ik het bordje met de plakjes onder haar neus hield. “Toe dan, als het zo erg niet is, neem dan een plakje!” Waarop zij met tegenzin maar uit schuldgevoel een plakje van het bord pakte en hier met zichtbaar veel moeite een heel klein hapje van nam. “Joh”, zei mijn moeder tegen mij, “daar wordt je echt niet ziek van hoor...” Maar dit was dezelfde vrouw die ooit een pak melk in haar koelkast had staan wat bijna zelf naar de container had kunnen lopen... Het kwaad was geschiedt. Terwijl ik hardop mijzelf probeerde te overtuigen van het feit dat een plakje salami wat een paar dagen over datum was, geen schade aan zou richten, voelde ik mij uiterst ongemakkelijk en hield ik zorgvuldig de bewegingen in mijn maag in de gaten. En ook al at de man van mijn zuster, om mij te bewijzen dat het echt geen kwaad kon, alle overgebleven plakjes salami met smaak op, ik zal niet ontkennen dat ik die nacht, vol angst en beven, met een emmertje naast mijn bed heb geslapen en de volgende ochtend, uit voorzorg, mij afmeldde voor college in verband met een “nog op te treden voedselvergiftiging, met dank aan mijn zuster.”

56 30

Else


Have fun!

Veilig voor het milieu, veilig voor jezelf!

56

31


koken wonen reizen technologie ontspanning 56 32

uiterlijk


Biologische studentenhap 34 In gesprek met Pieter van Rijn

Budget recepten 36 Voor, hoofd en na: lekker ĂŠn goedkoop

EfficiĂŤnt in de keuken 37 De snelkookpan, snel en groen.

Eerlijk over eten 38 3 restaurants met een eerlijke menukaart

Houd het simpel 39 Basis tips voor in de keuken

56

33


KOKEN

BIOLOGISCHE STUDENTENHAP Voortaan drinken we met zijn allen een biertje minder voor een lekker stukje biologisch vlees op ons bord. Pieter van Rijn van C1000 vertelt ons waarom dit zo belangrijk is en dat biologisch eten niet zomaar een media hype is. Biologische producten zijn producten die voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van milieu, natuur en het welzijn van dieren. Eind 2010 kochten 1 op de 4 mensen biologische producten, wat de grootste groei in tien jaar is. C1000 kwam daarom in december van 2010 met een eigen biologische lijn. Maar waarom als student hier meer geld uitgeven, als diezelfde producten ook goedkoper in de schappen liggen?

tegenwoordig weten waar producten vandaan komen en wat er met deze producten gebeurd voordat ze in de schappen komen te liggen. Enerzijds komt dit doordat er meer aandacht in de media wordt besteedt aan dierenwelzijn en milieu. Maar aan de andere kant wat misschien nog wel veel belangrijker is, is de media aandacht voor dierenziektes en allerlei negatieve gevolgen van intensieve veehouderij.”

Pieter van Rijn van C1000: “We zijn eind 2010 gestart met onze eigen biologische lijn omdat er een toenemende relevantie is voor biologische producten en we daar met ons huismerk nog geen invulling in hadden. Deze toenemende vraag naar biologische producten komt voort uit de bewustwording onder consumenten. Mensen willen

Bij biologische producten hebben de dieren een beter welzijn gehad, ze hebben bijvoorbeeld een ruimere leefomgeving, er wordt gebruik gemaakt van biologische voer, er is geen genetische manipulatie en de dieren zijn antibiotica vrij. In de voeding van de dieren zitten geen hormonen en groeibevorderaars. Ook wordt er geen

56 34

gebruik gemaakt van kunstmest en hebben de beesten een vrije weidegang, wat betekent dat ze ieder moment van de dag naar buiten kunnen. “Het is dus niet alleen belangrijk voor een goed welzijn van het dier om biologische producten te kopen, het is ook nog eens gezonder voor jezelf en volgens veel klanten ook lekkerder van smaak”, verteld van Rijn.

‘BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN LEKKERDER VAN SMAAK!’ Biologische producten zijn alleen wel iets duurder dan de andere producten, doordat de productie ervan duurder is. De boer heeft namelijk een lagere


Profiel Naam Pieter van Rijn opbrengst per hectare en de verwerker besteedt meer tijd aan zijn producten. De controle op de naleving van het EKO-keurmerk kost daarnaast ook tijd en geld. Dit keurmerk is het bewijs dat een product biologisch verantwoord is. Bij een biologisch product heeft de klant dus de zekerheid dat het met respect voor mens en dier tot stand gekomen is. “Het is voor de student dus afwegen of je iets meer geld wilt uitgeven aan een gezonder en biologisch product of dat je gewoon de gangbare producten blijft kopen” aldus van Rijn. Misschien is het dus een idee om dat ene biertje, die je eigenlijk toch al niet meer op kon, te laten staan en te gaan voor een biologisch stukje vlees op je bord!

Functie Productmanager bij C1000

Jaren werkzaam In deze functie twee jaar

Affectie met duurzaamheid Vindt het belangrijk om wel iets extra’s te geven waar dit mogelijk is voor een betere toekomst van anderen en het milieu.

Affectie met innoveren Zeker voor een bedrijf is het belangrijk om te blijven innoveren en de concurrent voor te blijven.

56

35


KOKEN

BUDGET RECEPTEN

1

Gegrilde ciabatta met parmaham en kaas Voorgerecht voor 4 personen Bereiding: 5 minuten

2 kleine ciabatta’s 1 potje tomatentapenade 1 bakje gesneden rauwkost 4 el geraspte Parmezaanse kaas 4 plakken parmaham, in reepjes

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ciabatta’s overlangs doormidden en leg ze op een rooster. 2. Bestrijk de ciabatta’s dik met tapenade. Schep op ieder broodje 2 eetlepels rauwkost en 1 eetlepel kaas. Beleg de broodjes met de hamreepjes en strooi er de rest van de kaas over. 3. Zet de broodjes 5 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.

Kerriekip met bloemkool

Hoofdgerecht voor 4 personen | bereiding: 15 minuten + 30 minuten oventijd

2

400 gram kipfilet, in stukjes 1 ui, in ringen 600 gram bloemkool, in roosjes 1 pot Indiase kerriesaus (520 gram) 300 gram witte rijst 2 el amandelschaafsel (bakje 55 gram) Ovenschaal (25 x 30 cm)

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de kip, de ui en de bloemkool in de ovenschaal. Verdeel de kerriesaus erover en dek af met aluminiumfolie. Bak in 30 minuten gaar in de oven.

2. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan zonder olie of boter in 3 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een bord.

Bevat per persoon 149 kcal Prijs totaal 3,65

3. Bestrooi de ovenschotel voor het serveren met het amandelschaafsel. Serveer met de rijst apart.

Chocolade IJslolly’s

Bevat per persoon 615 kcal Prijs in totaal 6,40

Nagerecht voor 4 personen Bereiding: 15 minuten 300 ml slagroomijs 100 gram pure chocolade 1 el boter

31

1 Bekleed een snijplank met huishoudfolie. Schep 4 bolletjes uit het slagroomijs en leg die op het folie. Steek een satéprikker in elk bolletje ijs en zet de ijslolly’s in de vriezer tot ze goed hard zijn. 2 Doe de chocolade en boter in een hittebestendige kom en hang die boven een steelpan met zachtjes kokend water totdat de chocolade gesmolten is.

3 Doop de bevroren ijslolly’s in de warme chocolade en zet ze terug in de vriezer. Laat ze daar staan tot het moment van serveren. Bevat 100 kcal per persoon Prijs in totaal 1,75

56 36

2 3


EFFICIENT IN DE KEUKEN We doen het waarschijnlijk iedere dag. Nee, niet die fitness activiteiten op en rond het bed maar warm eten bereiden in de keuken! Deze vorm van eten klaarmaken gaat terug naar lang, lang geleden. Sinds de ontdekking van vuur maken we dankbaar gebruik van de mogelijkheid voedsel op te kunnen warmen. Grillen, braden, koken, stoven en sudderen het kost aardig wat energie, koken gaat niet alleen meer op vuur. Het kan keramisch, met inductie of halogeen, het kost dan geen gas meer. Maar het verstookt aardig wat elektriciteit...Kun je hier in besparen? Neem nou draadjesvlees van oma. Om dit zo lekker mals te maken in oma’s lekkere recept, moet het echt wel een heel dagdeel opstaan. Kan dat niet wat milieu bewuster? Jazeker en met behulp van een gadget die uit de keuken van je oma komt gekropen als het draadjesvlees. Namelijk de snelkookpan! De pan, bedacht in 1679, kan de inhoud veel sneller en met behoud van vitaminen laten koken. Dit doet hij op 120 graden celsius. Veel heter dan traditionele kookmethode en als extra toegevoegde waarde dat de inhoud dus sneller klaar is. De pan bestaat al hele lange tijd maar werd pas in 1937 voor consumenten uitgebracht. Sindsdien werd hij goed gebruikt maar het lijkt of hij naar de achtergrond verdwenen is, terwijl juist deze tijd vraagt om zo een pan! Omdat het lang in de pan laten sudderen van vlees goed is voor de malsheid kun je dit in een normale pan niet versnellen. Maar dit kan wel met een snelkookpan. Je bespaart minstens de helft van je stook/elektra kosten als je de sudder tijd halveert terwijl het vlees zo wel mals wordt. De pan is makkelijk te gebruiken, hij komt op druk en hierdoor is de inhoud sneller gaar. Ook kun je de pan prima op het vuur houden door het drukventiel, hiermee wordt overbodige stoom en hitte geloosd zodat de pan niet overkookt. Maar wat dacht je van koffie zetten? Die grote bakken uit je koffiezetapparaat, je drinkt nooit die liters op die je teveel gezet hebt, en de koffiefilters zijn eigenlijk ook alleen maar verspilling, bij een perculator heb je geen verspilling. Het apparaat komt al uit 1791 en is indertijd bedacht door Benjamin Thompson. Koffie stop je in een “kamer” zonder koffiefilter dus. Je zet een stuk minder koffie omdat het reservoir doorgaans niet heel groot is en een klein deel hiervan verdampt. Nu bestaan de perculators in vele verschillende maten en kun je daar ook een maat van kopen die meer koffie zet dan je zelf kan drinken. Maar dit is altijd beter in te schatten bij de aanschaf als wat je nu doet bij het koffiezetapparaat; teveel koffie in een filtertje die uiteindelijk per duizend weggegooid worden. Kijk dus nog eens goed naar je dagelijkse rituelen. Ook hier kun je in innoveren.

56

37


KOKEN

Eerlijk over eten Heerlijk, eten in al die verschillende restaurants maar waar komt dat eten eigenlijk vandaan? Steeds meer restaurants maken gebruik van eerlijk voedsel en letten op andere manieren om een steentje bij te dragen aan bijvoorbeeld het milieu. Coffee Corazon

In Amersfoort is een kleine knusse lunchroom te vinden: Coffee Corazon. Bijna alles bij Coffee Corazon bestaat uit eerlijke producten oftewel fair trade, wat wil zeggen: producten waar eerlijke afspraken over zijn gemaakt tussen koper en verkoper over de handel ervan. De eerlijke producten bij Coffee Corazon omvatten van alles: van wijn en bier, tot brood en vlees. Toch hangt het restaurant dit niet aan de grote klok. Ook de ongedwongen sfeer wordt door veel consumenten gewaardeerd. Je wordt niet gepusht iets te bestellen, er worden boeken weggegeven en het personeel is enorm vriendelijk. Coffee Corazon is een heerlijke plek om tijdens het winkelen lekker te eten en tot rust te komen.

Aangenaam

Aangenaam, een restaurant in Haarlem, probeert het voor mens, dier en milieu zo aangenaam mogelijk te maken. Dit doen zij door middel van een gezellig interieur, vriendelijke bediening en natuurlijk door lekker eten en drinken. Bijna alle producten die zij op de kaart hebben staan, zijn eerlijke producten en zelfs het interieur en de service zijn op Fair Trade basis verkregen. Daarnaast kun je bij de rekening aangeven aan welk goed doel je 5% van de winst wilt doneren. Het blijft dus niet alleen bij eerlijke producten, Aangenaam gaat verder.

De Kas

De Kas in Amsterdam is een uniek restaurant in zijn soort. De eetgelegenheid beschikt namelijk over eigen kweekkassen, een tuin en een groot stuk akker waar zij eigen seizoensgroenten telen. Wat de Kas zo bijzonder maakt is dat het restaurant zich bevindt in een oude kweekkas. Overdag biedt het een spectaculair uitzicht en in de avond uren is het sfeervol verlicht. Het menu varieert elke dag, afgestemd op de oogst van de dag. Laat u verassen door de kwaliteiten van de kok en door de bijzondere sfeer bij de Kas in Amsterdam.

KIJK VOOR MEER DUURZAME RESTAURANTS OP WWW.PUURUITETEN.NL

56 38


HOUD HET SIMPEL BASIS TIPS VOOR IN DE KEUKEN Kooktechnieken gaan met hun tijd mee en in de loop der jaren zijn we ook veel andere, nieuwe gerechten gaan bereiden. Daarom deze handige basistips! Nieuwe technieken en handige tips die aansluiten op de keuken van nu. Bouillon - Je wilt een extra heldere bouil-

lon. Laat dan 1 geklopt eiwit meekoken met de bouillon. Wanneer het eiwit gestold is, neem je het eruit met een schuimspaan. De onregelmatigheden zijn nu weg.

Eieren - Prik de eieren aan de bolle kant met

een eiprikker in. Breng water met een beetje zout aan de kook en leg de eieren daar voorzichtig in. Kook ze zacht in 4 a 5 minuten, halfzacht in 6 a7 minuten en hard in 8 a 10 minuten.

Vlees - Baktijden voor de lekkerste biefstuk.

Reken voor rood (rare) vlees op 2,5 a 3 minuten, voor rosĂŠ (medium) op ca. 4 a 5 minuten en voor doorbakken (well done) 6 a 7 minuten. Strooi na het bakken wat zout over de biefstuk.

Kip met groente roerbakken - Haal voor het roerbakken van groente de kip met een spaan uit de pan. Roerbak de groente en voeg wat kruiden toe. Voeg daarna wat vocht toe, samen met de stukjes kip, en laat alles kort doorwarmen

Aardappel - Niet elke aardappel is gelijk.

Ze verschillen niet alleen in smaak maar ook qua structuur. Alle aardappels zijn geschikt om te koken. Schil aardappelen zo dun mogelijk of kook ze in de schil.

Wil je weten of het ei nog vers is of niet? Laat het ei dan in een glas water glijden. Het is vers wanneer het ei naar de bodem zakt. 2 a 3 weken oud wanneer het ei rechtop staat met de punt naar beneden. Als het ei gaat drijven, niet gebruiken! Dan is hij niet meer eetbaar.

Groente koken - Breng voor het koken

van stevige groentesoorten als kool, boontjes en peulen een laagje water met weinig zout aan de kook. Kook de groente niet langer dan nodig, zodat alle vitaminen bewaard blijven.

De zomer komt er weer aan! Barbecue tips!

Marineer vlees dat op de grill of barbecue wordt geroosterd enkele uren van tevoren, het wordt dan lekker zacht.

Hele vissen kunnen ook op de barbecue worden gegrild. Klem ze in een grillrooster; daarmee is de vis makkelijk te keren. Vooral met tonijn en zalm gaat dit erg goed.

Kip drumsticks zijn heerlijk op de barbecue, maar laat ze eerst 5 minuten voorgaren in de magnetron op de hoogste stand.

Wanneer je uitjes gaat snijden, doe dit in een bak/ schaal met water, en snijd het onder water! Dit voorkomt dat de gassen je ogen laten tranen.

Laat barbecuevlees nooit buiten staan, maar bewaar het in de koelkast.

56

39


technologie

Upgrade je smartphone 42 Applicaties om je smartphone nog slimmer te maken

Innoveren loont 44 Innovatieprijs-winnaar Elkan v.d. Boog

Groene gadgets 46 Milieuvriendelijk en modern

56 40


56

41


TECHNOLOGIE

UPGRADE JE SMARTPHONE

De laatste jaren gaat de ontwikkeling van mobiele telefoons razendsnel. Waar enkele jaren geleden bellen nog het belangrijkste was lijkt die functie helemaal ondergesneeuwd. Met de opkomst van mobiel internet zijn de mogelijkheden steeds groter geworden. Hoewel internet op je mobiel in eerste instantie alleen maar tot extra kosten lijkt te brengen, is dit juist niet waar. Door slim gebruik van je smartphone kan je iedere maand weer veel geld besparen. Begin deze eeuw waren de meeste mensen voorzien van een mobiele telefoon. Iedereen kon elkaar bellen. Al snel werdt duidelijk dat fabrikanten ook andere plannen hadden met de GSM. Eind jaren negentig kwam Motorola al met de eerste smartphone. In de jongere jaren van de smartphone was Windows de grootste speler op de markt. Hoewel Microsoft verschillende telefoons op de markt bracht waren de functies alleen aantrekkelijk voor de zakelijke markt. Dit veranderde met de komst van de Iphone.

56 42

iPhone

De iphone luidde een nieuw tijdperk in. Daarvoor was de smartphone een ingewikkeld apparaat met een grote gebruiksaanwijzing. Met de Iphone kwam ook de app. Een app is een programma ,vaak ontwikkeld door derden, die je kan installeren op je telefoon. Door een overzichtelijke webwinkel te bouwen zorgde Apple ervoor dat de smartphone een nieuwe generatie inging. Eindelijk kon je een telefoon naar je eigen smaak aanpassen. Door de juiste applicaties bij elkaar te zoeken kan je van je

smartphone een item maken wat jouw altijd voorziet van het laatste nieuws en ervoor zorgt dat jij geld bespaart. Denk daarbij aan een app die korting biedt op bepaalde producten of die jouw helpt om de kosten van jouw telefoon abonnement te verlagen. Hieronder vind je een lijst met vijf applicaties die jouw kunnen helpen om kosten te besparen.

Whatsapp

Bijna iedereen stuurt sms’jes. De meeste jongeren hebben zelfs een eindeloos smsbundel.


De kosten hiervan lopen al snel tegen tien euro per maand. Door je berichten via het internet te versturen kan je deze bundel er misschien wel uitgooien. Hierdoor kan deze applicatie jou tientallen euro’s per jaar besparen. Beschikbaar voor: Symbian S60, Android, Iphone en Blackberry

Skype

Skype is al jarenlang een betrouwbare dienst om te bellen via internet. Dit programma word veel gebruikt om met mensen in het buitenland contact te houden. Door de komst van de skype app is dit veranderd. Door te bellen met skype kan je gigantisch besparen op je belminuten. Houdt wel in de gaten dat sommige providers skype niet toestaan. Beschikbaar voor: Symbian, Windows mobile, Android, Iphone en Blackberry

Belstatus

Iedereen kent het wel. Je bent in een belangrijk gesprek en je vergeet hierbij de tijd. De herinnering hieraan kwam vaak aan het einde van de maand terwijl de rekening binnen kwam. Het opvragen van je belstatus ge-

beurde veelal telefonisch. Met de belstatus app kan je gemakkelijk aangeven wanneer jij je belminuten krijgt. Hij houdt bij hoeveel minuten je belt en geeft je een signaal wanneer je bijna je limiet hebt bereikt. Tip: Stel je aantal belminuten iets lager in. De meeste providers werken met afronden op hele minuten. Hier houdt de app geen rekening mee. Beschikbaar voor: Android en Iphone

Jailbreak

Dit is geen normale app en vergt ook iets meer van de gebruiker zelf. Iedereen die weleens in de Itunes store heeft gekeken weet dat hier vele duizenden applicaties in staan. Waarvan een grote hoeveelheid betaald is. Door je iphone te jailbreaken kan je al deze applicaties gratis downloaden.

is geheel op eigen risico. Beschikbaar voor: Iphone

Barcodescanner

Hiervan zijn vele verschillende soorten. Iedere app store heeft wel enkele barcodescanner erin staan. Het is aan jou om te bepalen welke jezelf het fijnste vind. Met de barcodescanner kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Scan de streepjescode van het product en hij gaat direct op het internet zoeken naar andere prijzen. Hierdoor kan je jouw producten altijd tegen de laagste prijs kopen. Beschikbaar voor: Iphone, Android, Symbian , Blackberry en Windows

Hoewel Apple dit liever niet ziet gebeuren, heeft het hooggerechtshof bepaald dat dit niet illegaal is. Dus waar wacht je nog op, jailbreak je iphone en speel alle spellen gratis Let wel op: De jailbreak is niet van Apple afkomstig. Je hebt te maken met software van externe partijen. Gebruik hiervan

56

43


TECHNOLOGIE

INNOVEREN LOONT Innoveren is belangrijk. We beginnen in te zien dat dit een must is om de alledaagse rompslomp makkelijker te maken of totaal nieuwe ideeĂŤn in werking te stellen. Hierover ben ik in gesprek gegaan met Elkan v.d. Boogaard, die recentelijk een innovatie prijs won op het gebied van boten ontwerpen en zijn inzichten op het gebied van innovatie.

56 44


Binnen niet al te lange tijd zal het leven, zoals wij het nu kennen, drastisch veranderen. Dit beeld wordt geschetst door de media met al hun berichtgeving over olie,- en voedselschaarste. De wereldbevolking groeit en de graanschuur krimpt behoorlijk. De uitputting van de olie velden is een realistisch beeld. Om niet in de problemen te raken zal de maatschappij hier voortijdig op moeten inspelen. Dit zal ervoor zorgen dat onze huidige leefwijze compleet omgegooid zal worden Waarom zouden we zoveel tijd steken in alternatieve brandstoffen voor auto’s? Misschien zijn boten wel de toekomst? Als de poolkappen nog verder smelten zullen er nieuwe vaarroutes beschikbaar worden, wat tankers enorm veel brandsof zal laten slurpen. En dat is in dat soort omstandigheden juist niet de bedoeling zijn. Tijdens zijn studie werktuigbouwkunde aan de Haagse Hogeschool Leiden kreeg Elkan van de Boogaard een briljant idee. Hij schreef zich in voor een minor scheepsbouwkunde bij Hogeschool inHolland. Hier kreeg hij de opdracht een radio bestuurbare boot te bouwen

die uiteindelijk mee moet kunnen varen in een race tegen 8 andere teams. Elkan koos vanaf de start voor een andere aanpak. Hij koos ervoor om een fundamenteel probleem op te lossen. Dat dit ten koste ging van de snelheid nam hij voor lief. Hij kwam erachter dat 35 procent van de weerstand van een zeilboot door waterverplaatsing kwam, de weerstand die golven veroorzaakt. Door een compleet nieuw ontwerp te bedenken gooide hij direct de snelheidsprijs uit het raam. Dit werd echter wel beloond door een innovatie prijs waar hij veel aandacht voor kreeg, en waarom ook niet? Zijn school won dat jaar meer prijzen dan de Technische Universiteit die al 8 jaar achter elkaar won! Innoveren loont! Het ontwerp van Elkan is vernieuwend, de gehele romp en cabine structuur van zijn ontwerp ligt onder water. Deze wordt gestabiliseerd door vleugels zoals bij vliegtuigen gebruikt worden. De stuwing van het zeil is in zijn ontwerp precies opgevangen met een contragewicht en bestaat de achterkant van het “schip” uit een soort staart van een vis. Al deze knappe stukjes ontwerp werden allemaal op de tekentafel bedacht,

nagerekend en direct gebouwd. Omdat binnen 8 weken alles af moest zijn heeft zijn projectgroep geen tijd gehad het concept te testen. Het werd nachtwerk om de complete boot op tijd af te hebben. Tegenwoordig varen op de wereldzeeën al boten met middelen om brandstof te besparen wanneer ze eenmaal een rechte koers varen. Vergelijkbaar met een enorme vlieger die, als ze eenmaal gelanceerd is, het schip op redelijk ruime koersen (met de wind mee) enige snelheid kan geven. Dit is echter niet heel flexibel en het vereist een bepaalde koers wat in de praktijk niet praktisch blijkt. Als transporteren middels vliegtuigen of wegverkeer te duur gaat worden, moet er gekeken worden naar alternatieven waarbij misschien helemaal geen energie wordt gebruikt. Elkan zelf gaf aan nog niet concreet bezig te zijn met toekomstige toepassingen van zijn ontwerp van de duikboot met zeil. Wel hadden ze suggesties voor bijvoorbeeld toeristische tochten en wellicht op den duur ook transport. Je hoeft dus niet verbaasd te zijn als je dit ontwerp in de toekomst gaat tegenkomen.

56

45


TECHNOLOGIE

GROENE GADGETS Laptop

Camcorder

Net als zoveel andere camcorders heeft de Jetyo HDV-T900 een schermpje dat uit de zijkant klapt (in dit geval een van 3 inch / 7,5 cm). Maar datzelfde schermpje heeft ook nog een dekseltje waaronder twee zonnepanelen zitten verborgen. Daarmee laadt het vier oplaadbare AA (penlite) batterijen. Vanwege de lange laadtijd (volledig laden duurt al snel een dag of twee) is het nog geen ideale oplossing, maar het komt aardig in de richting. Vooral omdat het voor zijn prijs best acceptabele functionaliteit biedt. Verkoopprijs: 100 Euro

Oplader

Krachtige A-Solar oplader voor jouw mobiele telefoon, spelcomputer, MP3-speler of PDA. Telefoon kan in 2-3 uur worden opgeladen. Ook geschikt voor iPod en iPhone). Met hoge capaciteit 2000mAh li-ion accu en efficiënte opname van zonne-energie door de gepatenteerde ‘solarblade’-technologie. je kunt kiezen voor diverse voltages. Lichtgewicht en compact, dus ideaal voor onderweg. Aansluitstekkers voor de meest populaire telefoons worden meegeleverd, evenals een USB-stekker. Vraagprijs: 49.95 Euro

56 46

AUO is een Taiwanese international met vestigingen over de hele wereld. Bij het grote publiek zijn ze niet erg bekend, maar wereldwijd is het een van de grootste leveranciers van TFT/LCD-schermen. Daarnaast zitten ze in e-paper en zonnepanelen, dus het is niet helemaal toevallig dat juist zij nu met een notebook komen die draait op zonne-energie. Er zit een zonnepaneel op het deksel én eentje in het ‘toetsenbord’, dat eigenlijk een aanraakgevoelig scherm is. Een toetsenbord annex beeldscherm annex energiebron, je zou zeggen: een ideetje waar Apple wat mee kan, voor zijn iPad. Verkoopprijs: Nog niet bekend

Speakersysteem

Eton Soulra Solar-Powered Sound SystemSpeakersystemen voor iPhones en iPods zijn razend populair, maar Eton maakt de eerste versie die puur draait op zonne-energie: de soulra. Het is echt een ding voor buiten. Daar vang je nu eenmaal meer zonlicht, en dus hebben de makers daar op ingespeeld door de Soulra waterafstotend en schokbestendig te maken. Vraagprijs: 199.95 Euro

Televisie

Philips heeft sinds kort een 42-inch (106 cm) LED-televisie in het pakket, die zeer milieuvriendelijk is. Zo gaat het ding bijna helemaal uit met de uit-knop (0,01 Watt sluipverbruik), verbruikt hij sowieso weinig energie (58,1 Watt), is er uitgebreid gebruik gemaakt van gerecyclede materialen (60% hergebruikt aluminium), en wordt hij geleverd met een afstandsbediening die zichzelf voedt met zonne-energie. Wel oppassen dat je hem niet tussen de kussens van de bank laat verdwijnen, want daar vangt zelfs deze oplossing niet genoeg licht. Vraagprijs: 1500 Euro


56

47


wonen reizen technologie ontspanning uiterlijk 56 48


Leef je uit (de kosten) 50 Jouw huis, jouw thuis

Goedkoop wonen 51 Zelfstandig wonen is al duur genoeg

Oud maakt nieuw! 52 Tweedehandswinkels maken je huis nieuw en origineel

56

49


WONEN

Leef je uit (de kosten) De meubels in je huis zorgen ervoor dat jouw huis je thuis wordt. Indien je kiest voor een duurzame inrichting dan kan dit op verschillende manieren. Je kan kiezen voor producten die gerecycled zijn, van natuurlijke middelen zijn gemaakt, voor de moderne materialen die het milieu zo weinig mogelijk belasten of je kiest voor gebruikte en tweedehands meubelen.

Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe meubels om je huis je thuis te maken, zou je, wanneer je dit op een duurzame manier wil doen, moeten letten op het materiaal en het onderhoud van het meubelstuk. Kijk bijvoorbeeld waarvan het meubelstuk gemaakt is, kijk waar het vandaan komt en of het praktisch is in gebruik en of het lang mee gaat.

HAAL GROEN IN HUIS. BLOEMEN EN PLANTEN GEVEN EEN EXTRA NATUURLIJKE KLEUR IN EEN WOONKAMER. Trends zijn er altijd, helemaal als het gaat op het gebied van wooninrichting. Toch is het belangrijk je niet teveel te laten leiden door de trends; een trend is tenslotte tijdelijk en daardoor niet duurzaam. Hetgeen nu hip is, is wellicht volgend jaar

56 50

verschrikkelijk verouderd, met als gevolg dat het aangeschafte meubelstuk vervangen moet worden voor iets nieuws.

LAAT GEEN APPARATEN ONNODIG AANSTAAN, SCHAF SPAAR- OF LEDLAMPEN AAN. DOE EENS EEN LEUK BORDSPEL IN PLAATS VAN EEN AVONDJE TELEVISIE.

product uit een doorsnee winkelketen. En tegenwoordig zijn er online veel tweedehands meubelen te vinden. Maak bij de aanschaf van meubilair een goede schatting van hoelang het ongeveer mee zal gaan. Kies meubels uit waarvan je weet dat je ze lange tijd mooi zal blijven vinden, het is zonde om na twee jaar het huis te gaan herinrichten, omdat bijvoorbeeld paars echt niet meer kan dit jaar. Ook is het duur-

Door te kiezen voor tweedehands meubelen is het vaak veel makkelijker om je inrichting een unieke, duurzame en persoonlijke uitstraling mee te geven. Je kun ook oudere meubelen opknappen en een tweede leven geven door ze te voorzien van nieuwe verf. Het resultaat is een uniek meubelstukje met karakter en vaak veel leuker dan een doorsnee

GRIJP DE KANS OM JE MUREN MEER KARAKTER TE GEVEN. JE HOEFT JE NIET BEPERKEN TOT SCHILDERIJEN. GEBRUIK OUDE, NOSTALGISCHE ELEMENTEN. BIJVOORBEELD OUDE LP’S,KLEEDJES, DOEKEN.... HELEMAAL ECO, HIP EN BOVENAL CREATIEF!


GOEDKOOP WONEN Zelfstandig wonen kost geld. Naast je dagelijkse boodschappen en huur moet je nog vele andere kosten betalen. De meesten mensen in Nederland hebben moeite om met hun salaris rond te komen. Gelukkig zijn er een aantal makkelijke manieren om geld te besparen. Vraag familie om oude meubelen. Vaak zijn die origineler dan meubels van de Ikea, en vaak gratis. Natuurlijk is de Ikea een van de winkels met goedkope inrichting voor je huis.

Bekijk de folders van woonwinkels op internet, of leen een catalogus van iemand. Zo verbruik je tegelijkertijd minder papier en ben je toch op de hoogte van de aanbiedingen.

Kijk goed rond bij het kiezen van je internet en televisie abonnement. Heb je echt die extra zenders nodig? Dit scheelt redelijk wat geld op jaarbasis.

Maak een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. En vraag na het betalen altijd de kassabon. Vaak staan aanbiedingen nog net niet in de computer.

Bespaar op je stofzuigzakken. Deze zijn aan de dure kant en worden vaak maar ĂŠĂŠn keer gebruikt. Het is een kleine moeite om de inhoud boven de prullenbak te legen.

Let tijdens het boodschappen doen op de onderste vakken. De goedkoopste artikelen liggen namelijk onderin.

Gooi je eten niet weg, maar bewaar het. Plan een keer per week Kliekjesdag in.

Bel en sms in de goedkope uren. Let sowieso op bellen buiten je bundel. Het kan voordeliger zijn een grotere bundel te nemen, dan extra kosten buiten je te kleine bundel.

Een tip om water te besparen: plas tijdens het douchen en zet een fles water bij het toilet en spoel daarmee door.

56

51


WONEN

OUD MAAKT NIEUW! Veel woonbladen en interieur-programma’s op televisie geven je vaak het idee dat je alleen stijlvol kunt wonen wanneer je je oude spullen weggooit en een geheel nieuw interieur aanschaft. Het lijkt wel alsof je alleen met veel geld een bijzonder interieur kan creÍren. Maar het tegendeel is waar. Je kunt met een klein budget, gebruikte meubels en accessoires verbazingwekkende resultaten bereiken. Zo worden meubels die andere mensen niet meer mooi vinden of overbodig zijn geworden, voor anderen nieuwe frisse items in hun interieur. Soms met een likje verf of andere details die je zelf aanbrengt. Een perfecte plaats om naar deze pareltjes op zoek te gaan is de Kringloopwinkel.

56 52


56

53


Create your own now!

Ga naar www.malibu.nl en ontwerp je eigen flexer!

56 54


NTSPANNING ontspanning uiterlijk

Goed(koop) 56 Kwalitatieve lowbudget films

Boekrecensies 58 Filmrecensies 59 Hebben! 60 Duurzame hebbedingetjes

56

55


ONTSPANNING

GOED(KOOP) Lowbudgetfilms zijn helemaal hot en in opkomst. De films hieronder zijn een kleine greep uit de gigantische lijst. De kunst van een lowbudgetfilm is om met een zo’n laag mogelijk budget een goede en gewaardeerde film te maken. Hoewel ze goedkoper zijn om te maken zegt dit niets over de kwaliteit. Gareth Edwards film “Monsters” (2010) Monsters is echt een aanrader als je fan bent van creatieve Hollywood films. Director Gareth Edwards maakte samen met een minimale crew deze onwijs spannende film. Zijn idee achter de film was vrij simpel, op een creatieve manier een film maken met een laag budget. Hij realiseerde zich dat dit heel moeilijk en bijna onmogelijk was. Gelukkig is hij zo “stom” geweest, zoals hij zichzelf noemt, om het gewoon te doen. Dit heeft echter goed uitgepakt. Deze Sci-fi monster film wordt als 1 van de beste low budget films in jaren beschouwd. De film had maar een budget van $ 15,000. Bij de meeste films heb je hiervoor alleen de crew, Of alleen de camera! De crew voor monsters bestond slechts uit 2 mensen. Gareth Edwards zelf ,als director en camera man, en de geluidsman. Ook werd er gebruik gemaakt van een editor. Hij sloot zichzelf meestal op in zijn hotel kamer. Deze bevond zich in de omgeving waar gefilmd werd. De film werd met relatief simpele programma’s gemaakt. Edwards zelf is handig met dit soort programma’s. Zo heeft hij verscheidene beelden zelf gemaakt, thuis achter zijn eigen computer.

Napoleon Dynamite (2004) Als je een liefhebber bent van alternatieve films, zou Napoleon Dynamite zeker op je lijst moeten staan. De director van deze film is Jarad Hess met een bijzonder laag budget van onder de $ 400,000. Het is gefilmd in Idaho., een boerenlandschap met veel bergen en grote open velden. Door de omgeving weet je al wat voor eensoort film dit zal zijn. Alleen al de title sequence van deze film is geniaal goedkoop gemaakt. Het is heel creatief en goed in elkaar gezet. Deze scenes zijn gefilmd in een tot studio omgebouwde kelder, met een 35 mm camera. Voor de achtergronden van de scenes zijn simpelweg stukken vloerbedekking gebruikt. Voor het afbeelden van de titels zijn etensborden gebruikt. Rondom de woorden werd etenswaren gelegd, zoals eieren en stukjes vlees. In de rest van de film komen veel rustige en duidelijke scenes voor. Mede dankzij dit is het een relatief laag budget gebleven.

56 56


56

57


ONTSPANNING

BOEK RECENSIES Carlos Ruiz Safron - Spel van de Engel Deze opvolger van de bestseller “Schaduw van de wind” speelt zich af halverwege de twintigste eeuw in Barcelona. Hoewel de boeken niets met elkaar van doen hebben zal de oplettende lezer genoeg overeenkomsten vinden. Ook in dit boek begint het verhaal met het kerkhof van vergeten boeken. Safron laat in dit boek zien een absolute topper te zijn in het schrijven van verhalen. Zijn omschrijvingen van gebeurtenissen en beschrijvingen van omgevingen zijn stuk voor stuk zinderend mooi. In dit boek wordt een jonge schrijver gevraagd een boek te schrijven dat nog nooit geschreven is. Hij wordt verleidt door het grote geld maar al snel begint het erop te lijken dat hij hiervoor niet alleen zijn tijd opgeeft maar ook zijn ziel.

John Grisham - De Bekentenis Hoe zou jij het vinden als iemand wordt veroordeeld voor een misdaad die jij hebt begaan? Deze gewetensvraag kwelt de jonge Travis. Nadat hij een meisje uit zijn woonplaats vermoord wordt er een onschuldige jongen opgepakt en ter dood veroordeelt. Travis besluit niets te zeggen maar negen jaar later begint het steeds meer te knagen. Terwijl de onschuldige Donté binnen 4 dagen geëxecuteerd wordt, besluit Travis om te bekennen. Maar hoe beken je een misdaad waarvan volgens iedereen de dader vaststaat? In deze nieuwste thriller laat John Grisham zien dat hij nog steeds tot de absolute top beschouwt mag worden.

Pascal Mercier - Nachttrein naar Lissabon In dit verhaal volg je de gebeurtenissen van een leraar in oude talen. Zijn hele leven heeft hij doorgebracht in Bern,Zwitserland. Tot dat hij toevallig een Portugese vrouw tegenkomt. Hij raakt door haar manier van spreken betoverd. Hij begint aan alles wat hij ooit heeft gedaan te twijfelen en als hij dan een boek in handen krijgt uit Portugal lijkt hij zichzelf te verliezen. Hij pakt zijn spullen en gaat naar Lissabon om daar zichzelf weer te vinden. Aan de hand van het Portugese boek gaat hij opzoek naar het verhaal achter de schrijver. De uiteenzettingen over het zelfbeeld,religie en vele andere onderwerpen in dit boek zijn magistraal. Een heerlijk boek om te lezen als je ontspannen aan het zwembad ligt. Zorg er wel voor dat je een beetje uitgerust bent, want dit boek geeft je genoeg stof tot nadenken.

56 58


FILM RECENSIES X-man: First class

The Hangover Part 2

Deze film brengt het epische begin van de X-man sage in kaart en openbaart een geheime geschiedenis van globale gebeurtenissen. Voordat de mutanten zich aan de wereld openbaarden waren Proffesor X en Magneto twee jonge mannen die hun gaven voor de eerste keer ontdekten. Ooit zullen zij aartsvijandenworden maar in begin waren zij vrienden. Die samen met andere Mutanten(waaronder enkele spectaculaire nieuwe) werken om een nucleair Armageddon te voorkomen. Tijdens deze strijd komt er een heftige splitsing in de groep waardoor de eeuwige oorlog tussen de twee grootheden begint.

Eindelijk is daar de opvolger van het record brekende eerste deel. Phil (Bradley Kuiper), Stu (Ed Helmstokken), Alan (Zach Galifianakis) en Doug (Justin Bartha) reizen naar een exotisch Thailand voor het huwelijk van Stu.

Na het overgetelijke vrijgezellenfeest in Las Vegas, neemt Stu geen risico. Toch gaat niet alles zoals het gepland was, met een hilarische huwelijksbrunch als gevolg. Wat gebeurt in Vegas blijft in Vegas, maar wat in Bangkok gebeurt kan niemand zich voorstellen

The Vintner’s luck Geregisseerd door Niki Caro (“Whale Rider”) en een optreden Vera Farmiga (“the departed “) en Keisha Kasteel-Hughes (“Whale Rider”)”The Vintner’s luck van De Vintner vertelt het dwingende verhaal van Sobran Jodeau, een ambitieuze jonge wijnkweker en de drie liefdes van zijn leven; zijn mooie en hartstochtelijke echtgenote Celeste, de trots intellectuele barones Dageraad de Valday en Xas, een gevallen engel, die op een onwaarschijnlijk vriendschap met Sobran stuit en die voor vele jaren verdraagt. Xas blijkt een goede mentor te zijn voor Sobran. Onder zijn begeleiding wordt hij gedwongen de waarheid van liefde en geloof in te zien. In dit proces worstelt Sobran met het sensuele en het heilige. De film speelt zich af in het Frankrijk van de negentiende eeuw.

56

59


ONTSPANNING

HEBBEN! Veilige seks, een faire betaling aan de rubberplanters en zorgzaam voor het milieu. Vrijen met een gerust geweten dus. Gratis sample op bladzijde 31 (2,99 voor 3 www.lotika.nl)

Deze bobble-fles filtert het kraanwater waardoor het water net even wat lekkerder wordt. Deze fles filtert het water, al het chloor en andere onzuiverheden worden uit het kraanwater verwijderd. De fles is recyclebaar en de filter kan zo’n 300 keer gebruikt worden. (11,95 Bijenkorf)

56 60


Het CineMenu is de lekkerste manier om naar de bioscoop te gaan! Een CineMenu kost â‚Ź 12,50 en houdt in dat je uit eten gaat in een van de deelnemende restaurants en dan naar de film gaat. Het CineMenu is dus een diner en film ineen! Deze Rice boodschappentas is gemaakt door straatkinderen in India. De opbrengsten gaan naar een weeshuis waar de kinderen onderdak krijgen. (21,80 Rice)

Met deze slippers steun je de rubbertapsters in Sri Lanka. Ze krijgen een eerlijke prijs voor hun producten en er kunnen waterleidingen aangelegd worden van het geld dat deze slippers opleveren. (12,50 www. lotika.nl)

56

61


HOROSCOOP Steenbok

23-12/21-1

Waterman

21-1/18-2

Je gaat een ambitieuze en innovatieve maand tegemoet. Focus je vooral op je carrière, want komende maand doen zich veel mogelijkheden voor. Wees dus niet bang of bescheiden, maar werk hard en ga ervoor! En neem wat vaker de fiets in plaats van de auto of de bus, dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor jezelf.

Contactueel als je bent, ben je altijd omringt door mensen. Dit is niet voor niets, want met jou theoretische diepgang zet je veel mensen aan het denken. Deze maand ben je nog vindingrijker dan normaal, dus deel je ideeën en inspireer andere mensen. Maak eens een lekkere boswandeling, wie weet zorgt de natuur voor nieuwe inzichten.

Ram

21-3/20-4

Stier

21-4/21-5

Kreeft

22-6/23-7

Leeuw

24-7/23-8

Deze maand is het tijd om verder te gaan met alle dingen die je nooit afmaakt. Door jou spontane karakter en grote fantasie spring je van het ene avontuur in het andere, maar het is ook tijd om serieus bezig te zijn met belangrijke zaken. Focus je bijvoorbeeld eens op duurzame energie. En haal je apparaten van de stand-by modus. Deze maand ben jij het zonnetje in huis, je maakt mensen blij met je goede humeur. Je kunt alles maken en daar moet je gebruik van maken. Je wordt gezien als trendsetter, dus draag wat je wilt, je kan het zo gek niet bedenken. Misschien tijd om die leuke duurzame tas eens uit de kast halen?

Weegschaal

24-9/23-10

Zet deze maand hoog in, dan krijg je ook veel terug. Je zit lekker in je vel, zowel op sociaal gebied als op carrière gebied. Je bent verstandig en prettig in de omgang. Maar ook eigenwijs en ijdel, je kunt uren voor de spiegel vertoeven. Probeer deze maand eens iets anders en ruil je spullen onderling met vrienden. Zo hebt je toch iets nieuws en kost het je niks!

56 62

Laat die financiën nou eens voor wat ze zijn en richt je deze maand op andere dingen, zoals genieten en gezelligheid. Ga lekker koken en bereid een heerlijke maaltijd voor je vrienden, maak gebruik van eerlijk voedsel en je bent ook nog eens verstandig bezig! Hou je verder vast aan de dingen die voor jou belangrijk zijn. Met jouw karakter sla je je overal doorheen, je bent moedig en hartelijk. Deze maand barst je van de creativiteit, maak hier gebruik van! Doe nieuwe dingen en grijp kansen aan. Gooi je haar los en maak ze gek! Deze maand gaat alles voor de wind. Crash feestjes en neem een lekker biologisch wijntje mee.

Schorpioen

24-10/22-11

Doe deze maand geen impulsieve dingen maar denk extra goed na over de beslissingen die je maakt. Je moet deze maand oppassen met wat je zegt, je kunt nogal eens sarcastisch uit de hoek komen. Investeer in je vriendschappen. Je bent deze maand in een hartstochtelijke bui. Steek eens een keer kaarsen aan in plaats van lampen.

Vissen

19-2/20-3

Tweelingen

22-5/21-6

Maagd

24-8/23-9

Jou gevoeligheid en inleving naar anderen komt deze maandag extra sterk tot uiting. Zorg dat je ook aan jezelf denkt en neem alles niet te serieus. Kom tot rust met muziek of ga opruimen en breng je afval meteen naar een recycle bedrijf. Zo creëer je meer ruimte in de chaos. En niet alleen in je woonruimte, maar ook in je hoofd. Je hebt de lente in je bo l en je bruist van de energie. De komende maand heb je het gevoel dat je de wereld aankunt en dat kun je ook. Je nieuwsgierigheid zorgt er deze maand voor dat je veel nieuwe inzichten krijgt over je toekomst. Ga lekker kamperen in de natuur met vrienden en stook een vuurtje voor dat primitieve gevoel. Dit is jou maand om nieuwe contacten te leggen. Je vergroot je netwerk en ziet nieuwe kansen. Je bent praktisch ingesteld en hebt een nuchtere kijk op dingen. Maar je bent ook kritisch en hebt oog voor detail. Bezuinigingstip: wees zuinig met water en koop een waterbesparende doucheknop.

Boogschutter23-11/22-12 Deze maand ben jij erg positivief. Jouw glas is de hele maand vol. Je hebt sterke behoefte aan avontuur en vrijheid, dus ga erop uit en maak een leuke reis. Je spontaniteit en oprechtheid komen deze maand extra tot uiting. Pas wel op voor onpraktische momenten. Doe bijvoorbeeld handig boodschappen en zorg dat je niet de helft weg hoeft te gooien.


VOLGENDE MAAND innovative magazine HEB JIJ EEN BIOLOGISCHE KLOK?

Proef deze zomer Marokkaanse sferen

12

HEERLIJKE FRUITSALADES MAAK ZE ALLEMAAL! 63 56


56 64


56

65


56 66

Bold Magazine  

Bold magazine duurzaam innovatief