Page 36

036

GOLFGYMNASIET

GOLF på schemat Gymnasiestudier kombinerat med golf. Låter kanske som en dröm. För några av kommunens ungdomar är det verklighet. t e x t

Sofia Göth

att bli proffs. En annan vill bli bättre på att slå och en tredje strävar efter att utmana sig mentalt. Olika drömmar men en gemensam närmare. Cornelia Falk, Johanna Rantala, Adam Melander, Filip Johansson och André Pasuram går olika gymnasielinjer i Örnsköldsviks kommun och har valt nationell idrottsutbildning (NIU) som tillval. Och inriktningen är så klart, golf! – Jag strävar efter att bli så bra som möjligt och dessutom vill jag bli starkare, säger Cornelia Falk, årskurs ett Ekonomiprogrammet. – Jag måste träna på att hålla uppe humöret. När jag är förbannad blir ofta nästa slag helt fel, säger Filip Johansson, Teknikprogrammet årskurs ett. – Golf är mitt liv och jag drömmer om att bli Finlands bäste golfspelare, säger André Pasuram som flyttat från Åland till Örnsköldsvik för att studera med golf som tillval. Han är nu inne på sitt femte år som golfspelare och första året på Handels- och administrationsprogrammet. André som förlorade hörseln vid två års ålder har tagit hem fler vinster i golf, och har bland annat tagit silver i VM och EM för hörselskadade i sin klass. – Jag trivs väldigt bra på skolan och i Örnsköldsvik. Det är kul att träffa folk. Sedan är det en fördel att vara ute, i stället för att sitta inne framför en dator, säger han. Totalt studerar sju elever gymnasieutbildning med inriktning golf, dels elever i årskurs ett, dels i årskurs tre. Johanna Rantala är inne på sitt tredje år på det Natur­ vetenskapliga programmet. En tid hon ser tillbaka på med glädje. – Jag trivs, och har trivts, väldigt bra. Jag har utvecklats mycket, blivit mer stabil i mitt spel och har inte lika många dippar som tidigare.

f o t o

Ludwig Arnlund

någon drömmer om

Tre gånger i veckan har eleverna golf på schemat. Vintertid fysträning på Modo Sports Academy och när vädret är tillåtande läggs tiden på Veckefjärdens GC. Tre tillfällen låter kanske lite, men i realiteten tränar de mest varje dag. Och då utanför skoltid, utanför säsong i Nolaskolans gymnastiksal där de tränar på att chippa och swinga. – Jag går hit nästan varje dag efter skolan och stannar till sen kväll, säger André. Efter månader med hård fysträning då de satsat på styrka och timmar i gymnastiksal längtar de ut till årets första runda. – Jag längtar efter första rundan. Den är ganska hypad men man kanske inte får till de bästa slagen, säger Adam Melander, Teknikprogrammet årskurs ett.

2019

Profile for Devocy Communication

Magasin Veckefjärden 2019  

Golfmagasin från Veckefjärdens GC, en av Norrlands bästa golfanläggningar.

Magasin Veckefjärden 2019  

Golfmagasin från Veckefjärdens GC, en av Norrlands bästa golfanläggningar.

Profile for devocy