Page 28

NA DANAŠNJI DAN 22.9.1882 - Umrla je srpska slikarka Katarina Ivanović, prva žena član Srpskog učenog društva. Slikala je portrete, istorijske žanr-kompozicije i vrlo uspešne mrtve prirode. Neke njene slike su među najboljima u srpskom klasicizmu, poput “Portreta knjeginje Perside Karađorđević”, “Autoportreta”, “Korpe s grožđem”.

ŠIFROVANI DOPISI Zvonimir Kostić Planski „Zanimljivo bi bilo kad bi neki istinski autoritet brižljivo ispitao ulogu koju u slikarstvu igra sećanje. Mi najpre ozbiljno upiremo pogled u neki predmet, zatim u paletu, i, na trećem mestu, u platno. Platno prima poruku koju je obično nekoliko sekundi pre toga otposlao predmet iz prirode. No poruka je dospela kroz poštanski ured en route. Ona je prebačena u kod. Pretvorena je od svetlosti u boju. Do platna stiže kao šifrovani dopis. Sve dok se ne postavi u ispravan odnos sa svim ostalim što se nalazi na platnu, ona se ne može dešifrovati, niti njeno značenje može postati jasno, niti se još jednom može prevesti iz pukog pigmenta u svetlost. A ovaj put svetlost nije od Prirode već od Umetnosti.“ 1)

Pisac ovih redova, kao što i sam priznaje, zaista nije bio istinski autoritet na ovom planu. Slikarstvom se bavio uzgred, amaterski. Ono je za njega bilo razonoda, ali je ipak duboko razmišljao o njemu. Mučilo ga je pitanje šifrovanih dopisa koje šalju predmeti iz prirode preko pogleda i palete do platna. Daleko lakše, ali i daleko važnije od toga bilo je to što je za vreme drugog svetskog rata znao da dešifruje poruke neprijatelja. On sam, a ne njegov kabinet i ne njegov generalštab, čitao je najtajnije poruke nemačke Vrhovne komande i tako spasao svoju zemlju od razaranja i okupacije. Dovoljno je reći da se zvao ser Vinston Čerčil.

25.9.2012. ______________ 1) Herbert Rid: Istorija modernog slikarstva, Jugoslavija, Beograd 1967, str. 47.

Avgust 2012 / Vizuelna umetnost - IIČ

Avgust-IIC-2012  

Art Magazione-Avgust-IIC-2012

Advertisement