Page 8

De W ijk

k

er k De Overkant belicht in elke editie één wijk in of rond Molenbeek. j i

We focussen op de stenen én op de mensen, met aandacht voor de infrastructuur én met een gesprek over leven en wonen. Vandaag richten we onze kijk op de Molenbeekse jeugdherberg.

L’Auberge Molenbeekoise

Binnenkort krijgen de voormalige brouwerijgebouwen van Belle-Vue een nieuwe functie. De grote bouwwerken zijn van start gegaan en er wordt duchtig gebouwd aan de fundamenten van een hotel en hotelschool. Voor de oVerKant redactie hét ideale moment om even de aandacht te vestigen op een andere slaapplek in de Bellevue wijk. Jeugdherberg Génération Europe, gelegen in de Olifantstraat, bestaat dit jaar 20 jaar. We spreken af met directeur Gabriel Cadenas en praten honderduit over “Het leven zoals het is. De Jeugdherberg”.

Wat maakt een jeugdherberg, een jeugdherberg? Gabriel: Een jeugdherberg is een soort hotel, dat zich in de eerste plaats richt tot jongeren. Maar onze filosofie is: Jong zijn, dat zit in je hoofd. Dus iedereen is hier welkom. Wie bereiken jullie voornamelijk? Gabriel: 70% van onze klanten komen in groep. In Brussel hebben we twee jeugdherbergen. Jacques Brel aan Madou mikt op individuen, wij op groepen.

14

Onze grote parking is daarbij een belangrijke troef. Reisbussen en motorhomes kunnen hier gemakkelijk parkeren. Ook de buurtbewoners maken er gebruik van. Voor en na de schoolbel, zetten we de parking open voor de ouders van de Klimpaal. Zo kunnen ze in alle veiligheid hun kinderen afzetten en ophalen. De grote tourbussen van internationale artiesten (Vk* Concerts) hebben hier ook al meerdere keren de nacht doorgebracht. De groepen en individuele reizigers die we bereiken komen uit heel de wereld. Vooral de grenslanden zijn hier goed

vertegenwoordigd: Frankrijk, Nederland, Duitsland en Engeland. Hebben jullie bewust voor Molenbeek gekozen? Gabriel: In de eerste plaats richt een jeugdherberg zich op toeristen. Een goede ligging is van groot belang. Molenbeek is op wandelafstand van het centrum en daarom de geschikte locatie. In de tweede plaats is er de sociale dimensie. Als jeugdherberg promoten we sociaal toerisme. We werken rond duurzame ontwikkeling en vertrekken vanuit de sociale stedelijke realiteit. Op zich was het geen bewuste keuze om naar Molenbeek te komen. De buurt werd vroeger gedomineerd door brouwerijen. Toen de meeste brouwerijen de deuren moesten sluiten, kwam er nieuwe ruimte vrij. De industrie werd vervangen door woongebied en de Cocof besloot om hier een domein te kopen voor de bouw van een jeugdherberg.

‘Stadsklassen’ aan. We stellen een programma samen en regelen alles van a tot z.

Twintig jaar Molenbeek, wat heb je zien veranderen? Gabriel: Het volledige verhaal kan ik jullie niet vertellen. Ik werk hier 7 jaar. Ik heb wel altijd in Brussel gewoond. Het is zeker niet altijd gemakkelijk geweest. In het begin was het niet evident, maar we hebben wel veel zien verbeteren. Bij sommige toeristen heerst er een onveiligheidgevoel. Niet iedereen vind het evident om in een buurt met veel migranten terecht te komen. Angst voor Organiseren jullie zelf activiteiten? het onbekende is niet abnormaal. Het is Gabriel: Omdat we ons vooral op onze taak om iedereen warm te groepen richten, bieden we voor scholen ontvangen en waar nodig gerust te stellen.

15

Overkant65  

Magazine De Vaartkapoen

Overkant65  

Magazine De Vaartkapoen

Advertisement