Musik & Talang 2013 - Programbok

Page 1

PROGRAM

“Och äntligen blev jag nån Rita ett svart X på min hand”

-Vasas flora och fauna


ledare

002

Välkommen!

M

usik & Talang är ett forum för dem inom branschen och dem som vill in i musikbranschen. Det är ett forum där du kan nätverka, få inspiration, få aha upplevelser som sedan kan utmynna i nya projekt och flera och nya jobb vilket ju betyder inkomst. I år har vi jobbat ytterligare med att bredda målgruppen för besökarna så att vi verkligen når ut till hela Svenskfinland och samtidigt har vi profilerat om oss från att ha varit en finlandssvensk kongress till att vara en nordisk. Årets tema är verktyg, verktyg för produktion, kommunikation och live och de här verktygen genomsyrar hela det mångsidiga programmet som ledningsgruppen har byggt upp. Ett program som inspirerar folk i branschen på alla olika nivåer. Det är också en stor glädje för mig att flera av våra föreläsare ställer upp och träffar kongressdeltagare i sk. one-to-one samtal. Musik & Talang är inte bara föreläsningar, utan det är ju också i högsta grad konserter där det också finns tillfälle att hänga med polare, nätverka, upptäcka ny musik eller bara njuta av bra musik. I årets konsertutbud borde det finnas någonting för de flesta. Jag hoppas att Musik & Talang skall ge dig en kick inför höstens och vinterns arbete och att du går från kongressen på lördagen fylld av inspiration. Berätta gärna om kongressen för andra som inte är med i år så att kongressen får växa sig större och fortleva.

twitter.com/musiktalang facebook.com/musiktalang #musikochtalang

Johanna Stenback Producent


003

Innehåll Ledare

002

Innehåll

003

DUNK

004

Talare

006

Fredagens program

012

Lördagens program

014

Årets band och artister

016

torsdagens schema

020

Fredagens Schema

021

Lördagens Schema

022

Karta

024

Layout: Unger & Martins Tryck: FRAM Foto: Unger & Martins Musik & Talangs ledningsgrupp: Hippi Hovi (ordf.), Johanna Stenback, Marcus Söderström, Martin Enroth, Mia Ahlroos, Niklas Rosström, Sanna-Maria Sarelius och Tommi Tuomainen.Musik & Talang arrangeras av DUNK r.f.


004

dunk De Ungas Musikfรถrbund i Svenskfinland r.f.

Foto: Tage Rรถnnqvist


005

Bästa deltagare! Välkomna till Musik & Talang 2013! Detta är tredje året som evenemanget ordnas, med allt vad det innebär i form av programutbud, konserter och mingel. På basen av tidigare års erfarenheter har vi redan kunnat se tydliga resultat av en av de mest essentiella ingredienserna i projektet, nämligen kontaktskapandet. Vi vet att det i Svenskfinland uppstått nya band och konstellationer, projekt, läroavtal, låtskrivande - ja, till och med förhållanden och emigration, som ett resultat av de möten som sker under evenemanget. Temat för årets kongress är verktyg, och som representant för organisationen DUNK, som fungerar som huvudman för Musik & Talang, hoppas jag att alla ni som deltar i denna storsatsning ser Musik & Talang som en verktygslåda och plockar åt er de verktyg just du behöver för att åstadkomma det du vill med musiken, må det vara allt från ett inspirerande möte med någon artist som uppträder live, eller det där viktiga “one to one”-samtalet, eller att bara absorbera stämningen och inspirationen i luften som skapas när hundratals människor med ett gemensamt intresse samlas under samma tak. Med hopp om givande människomöten under Musik & Talang!

Martin Enroth verksamhetsledare för DUNK - De Ungas Musikförbund i Svenskfinland r.f.


006

talare Alastair Kinross 3

A&R BMG Chrysalis UK (UK) Alastair Kinross är kreativ chef på BMG Chryslais UK som är specialiserad på den brittiska,Europeiska och Asiatiska marknaden. Han arbetar med Steve Mac, John Legend, Karen Poole, Ayak Thiik och Steve Robson. Tidigare arbetade Alastair för Universal Music UK, San Remo Publishing (Gary Barlow) och Decca Records.

ALEX FAGER 3

chef för Fakta och fiktion, Svenska Yle Alex har jobbat som radio X3M:s musikchef, programchef och är numera chef för Fakta och Fiktion inom YLE. Han är med och producerar program på svenska för tre plattformer; webb, tv och radio.

ANDERS HÖGLUND 3

studiochef, Midas studios Anders Höglund är studiochef och chefstekniker på Midas Studios, företaget han både äger och driver.

Andy Prinkkilä 3

projektchef, Music Finland Andy Prinkkilä fungerar som projektchef för flera internationella projekt och står gärna till tjänst på svenska angående Music Finland..

Annette Tamminen3

stylist Annette klär, och ibland klär av, artister och andra offentliga personer som sitt jobb. Har jobbat med bl.a. HIM, Irina, Maija Vilkkumaa, Robin, Don Huonot, Lemonator och Paula Koivuniemi. Stajlade deltagarna i Voice of Finland.

Anssi Autio 3

ansvarig producent för UMK, Yle Anssi är ansvarig producent för de finska underhållningsprogrammen på Yle. Just nu är han mest aktuell med UMK som han har producerat och också varit med och utvecklat.

Anssi Växby 3

DENNIS RÖNNGÅRD 3

musiker, arrangör och producent Anssi Växby är musiker, producent, arrangör, kapellmästare och kompositör. Han har spelat på ett hundratal inhemska skivor, arrangerat musik för inspelningar och live-framträdanden, varit kapellmästare i PlayMe, skrivit musik till Icons of Elegance skivor och är medlem av Scandinavian Music Group. Dennis Rönngård, artist Dennis har varit verksam inom musikbranschen i snart 20 år, sedan början av 2000 talet som heltidsmusiker med gitarr och bas som huvudinstrument. Han gör ett hundratal liveframträdanden per år, allt från trubadurspelningar till bigband-sammansättningar.


007

talare forts. Elenor Nordström3

Esa Rantanen 3 Frida andersson3

Umeå Kulturförening Humlan (SWE) Elenor arbetar som producent på Umeå Kulturförening Humlan är en förening som har som ändamål att erbjuda och stimulera ett kvalitativt kulturliv till medlemmar och allmänhet i Umeå. chef, Centret för konstfrämjande Esa Rantanen är chef för konststöd vid Centret för konstfrämjande. artist och låtskrivare Singer-songwriter som bott och verkat i Sthlm de senaste två åren. Albumet ”Sister” utkom 2012 och den senaste singeln “Vilsen i Stockholm” har fått mycket speltid på svensk och finländsk radio. Har studerat musik vid Kulturama och ljudteknik på Arcada.

Haydn Bendall 3

producent, mixare, tekniker (UK) Haydn Bendall är tidigare chefstekniker på legendariska Abbey Road Studios i London. Han har arbetat med bla. Bonnie Tyler, Elton John, Freddie Mercury, Kate Bush, Neneh Cherry, Ozzy Osbourne, Pat Metheny, Paul McCartney, Pet Shop Boys, Sting, Tina Turner, Michael Bublé, James Blunt och Shakira.

HELENA BENGTSSON 3

Chief Operating Officer, Epidemic sound (SWE) Helena har en djup kunskap inom musikrättigheter och upphovsrätter för musik och media. Hon jobbar på Epidemic Sound, världens största och snabbast växande musikbibliotek online. Företaget arbetar främst med musik som är särskilt anpassad för audiovisuella produkter.

Henkka Niemistö3

mastrare, Chartmakers Har drivit egen studio specialiserad på elektronisk musik, gjort remixar för bl.a. Britney Spears. Samarbetat mycket med Jaakko Salovaara. Gjort ljuddesign och programmering för musikalerna Hype och Playme. Mastrare vid Chartmakers.

Henri Växby 3

Artist och låtskrivare Henri är verksam i både England och Finland som frilansmusiker, -kompositör, -producent och låtskrivare. Aktuell med bl.a. Icons of Elegance.


008

talare forts. Hippi Hovi 3

journalist, Radio Vasa Kulturarbetare och journalist, en av Vasaregionens mest kända personligheter och röster. Delägare i och medarbetare på lokalradiostationen Radio Vasa. Aktiv inom förenings- och musiklivet. Ordförande för Musik & Talangs ledningsgrupp sedan tre år.

Håkan Omars 3

Regionombudsman, Svenska kulturfonden Håkan Omars är Svenska kulturfondens regionombudsman för Österbotten och en aktiv aktör inom kulturlivet.

Jodie Banaszkiewicz 3

Senior publicist, Domino Records (UK) Jodie titulerar sig som Domino Recording CO’s PR lady & My Ex-Boyfriend’s Records DJ.

Johan Lindroos 3

musikchef, YLE Radio Extrem Johan har jobbat på radio X3M sedan 2001 som reporter, programledare, producent och numera musikchef. Han har refererat ESC och UMK för svenska YLE 2011-2012 och satt med i juryn som sållade demona för UMK 2012.

Johanna Stenback3

producent, Jokowski Johanna Stenback är en mångsysslare inom media- och kulturproduktion. Med ett förflutet som producent på Yle och nu som ägare av produktionsbolaget Jokowski känner hon väl till den audiovisuella branschen. Johanna fungerar också som producent för årets Musik & Talang.

John Stark 3

producent för fakta och dokumentär, Svenska Yle

John Stark har under åren arbetat med både film och tv. För tillfället producerar han faktaproduktioner och dokumentärer på Svenska YLE där en del sänds enbart i Finland och andra sänds i hela Norden.

Jonas Kulhberg 3

MyGRAIN, basist, musiker Jonas Kuhlberg fungerar som basist i heavybandet MyGRAIN. Bandet bildades år 2004 och sajnades på Spinefarm Records år 2006. MyGRAIN släpper sin fjärde skiva den 30. september.

Jonas Olsson 3

producent, låtskrivare Jonas äger och driver Big Disc Productions, ett bolag specialiserat inom skivproduktion och artistutveckling. Jonas har jobbat med bl.a. Andreas Carlsson (Backstreet Boys, Katy Perry) och Desmond Child (Bon Jovi, Aerosmith, Ricky Martin).


009 009

talare forts.

Kari Holmgren 3

Kjell Ekholm 3 Krista Siegfrids 3

Sony Music Finland Kari är Marketing Manager på Sony Music Finland. Han marknadsför främst inhemska artister, även några internationella. Långt förflutet inom skivbolagsvärlden. Beskriver sin utbildning som ”lång och fördjupad kurs i rock n roll”. musikchef, Radio Vega Kjell är radiojournalist, musikchef, basist och fungerade som samordnare för Eurovision Song Contest i Helsingfors år 2007. artist, Krista Siegfrids Krista Siegfrids vann UMK i år och representerade Finland i Eurovision Song Contest i Malmö. Under sommaren har hon och hennes dansare och band turnerar flitigt runt Finland och Europa.

Leif Sällström 3

medarbetare, Teosto Leif är en självklar kontaktperson för många svenskspråkiga rättighetsinnehavare i Finland.

Linus Lindholm 3

Restaurangchef Pub O´Malleys Linus Lindholm har under många år fungerat som restaurangchef och bokat otaliga band till Vasa.

Malin Helldorff 3

Medlemsansvarig, Popkollo Malin jobbar för föreningen Popkollo i Sverige, vars syfte är att förbättra tjejers möjligheter i musiklivet och att skapa en jämställd musikbransch.

Maria Sid 3

regissör, skådespelare, manusförfattare Maria är en av landets främsta skådisar och regissörer. Hon har nått stora framgångar inom tv- och filmvärlden i både Finland och Sverige. Regisserat bl.a. musikalerna PlayMe och Fighting Star.

Mattias Björkas 3

musiker, kompositör, sångare, Cats on Fire Mattias Björkas är frontfiguren i indiepopgruppen Cats on Fire som har varit verksamma sedan 2001.

Niklas Rosström 3

nöjesproducent och låtskrivare, Make my moment Nordic Niklas är mannen bakom många av de stora finlandssvenska musikprojekten de senaste tjugo åren. Han är dessutom pappa till Popkalaset, sångare i Pappas Eget Band och aktuell som upphovsman till den nyskrivna musikalen Fighting Star.


010

talare forts. Pelle Henricsson 3

producent, ljudtekniker och musiker Pelle är en mångsysslare inom musikproduktion och ägare av Tonteknik Studios i Umeå. Han är verksam som både ljudtekniker, producent, mixare, mastrare och musiker. Har producerat ett flertal svenska och utländska musikgrupper.

Petter Erikslund 3

tekniker, Midas studios Petter är studiotekniker på Midas studios på Replot.

Patrik Back 3 Petter Andersson 3

kulturredaktör, Vasabladet Patrik jobbar som redaktör för Vasabladet och håller där ett öga på populärkulturen och musiken i synnerhet. musiker, Koveria ei jätetä Petter Andersson är medlem av det populära coverbandet Koveria ei jätetä som anlitas flitigt i olika festsammanhang, både inom den privata och kommersiella sektorn.

Ralf Nyqvist 3

musiker, musikarrangör och kapellmästare Rafa Nyqvist är en känd musikprofil i Svenskfinland. Verksam både som musiker, kompositör, musikarrangör och kapellmästare. Utbildning inom Kungliga musikhögskolan i Sthlm och Sibelius-Akademin. För närvarande engagerad i Fighting Star på Wasa Teater.

Rennie Mirro 3

dansare, koreograf och skådespelare, RTM Productions Rennie Mirro är dansare, skådespelare och show man som har jobbat med alla stora svenska pop- och shownamn. Rennie är involverad i Melodifestivalen som bidragsproducent - den som har yttersta ansvaret för bidragens utformning. Han fungerade också som den svenska delegationens chef under Eurovision Song Contest i Malmö.

Svante Forsbäck 3

mastrare, ägare, Chartmakers Mixare och mastrare som i många år drivit mastringsbolaget Chartmakers i Helsingfors. Svante har mastrat en lång rad internationella och inhemska album bl.a. Rammstein, Von Hertzen Brothers, Sunrise Avenue, PMMP, The Rasmus, Chisu, Emma Salokoski, Jesse Kaikuranta och hundratals andra.


009 011

talare forts. Sami Häikiö 3

teamchef, Music Finland Sami har ett förflutet som A&R Manager på EMI Finland, A&R/Label manager på Spinefarm records och nu fungerar han som teamchef för Music Finlands internationella projekt. Music Finland gör kontinuerligt stora satsningar på varierande internationella marknader, i år England och låtskrivningslägren Song Hotel och Song Castle.

Sebastian ”Kebu” Teir 3

artist, musik, kompositör, KEBU Sebastian Teir är artisten Kebu. En kompositör och keyboardist som skapar ny, instrumental och melodisk syntmusik av det slag som gjordes på 70- och 80-talet. Kebus album ”To Jupiter and Back” släpptes i maj 2012 och gick raka vägen till nummer 28 på den finska albumlistan. Albumet var nominerat för “Bästa internationella album” i tyska Schallwelle Music Awards.

Sanna-Maria Sarelius 3

marknadsföringschef Marknadsföringschef som tidigare jobbat bl.a i reklam- och mediebranscherna, med PR och kommunikation samt inom finlandssvensk teater.

Tommi Tuomainen 3

förläggare, VD, Elements Music Driver musikförlaget Elements Music. Har ett förflutet inom musikbolagsvärlden som bl.a. utvecklingschef för Sony BMG Music Entertainment och ekonomichef för BMG. Är ordförande för Finska Musikförläggareföreningen rf och styrelsemedlem i Teosto. medarbetare, Teosto Leif är en självklar kontaktperson för många svenskspråkiga rättighetsinnehavare i Finland.

Tobias Gustafsson 3 Virpi Immonen 3

Wille Wilenius 3

Head of Music, Epidemic Sound (SWE) Svensk artist, musikproducent och kompositör som är musikchef på Epidemic Sound, världens största och snabbast växande musikbibliotek online. Företaget arbetar främst med musik som är särskilt anpassad för audiovisuella produktioner. manager, VD, Backstage Alliance En av landets ledande rockmanagers med världen som sitt arbetsfält. Jobbar med artister som Michael Monroe och Von Hertzen Brothers. Driver musikbolaget Backstage Alliance. Tuff brud i en tuff bransch. Drömmer om att öppna kontor i New York. VD, Bulevardin Viestintä Wille är en media- och PR-personlighet som är involverad i det mesta som händer inom den kommersiella media- och nöjesbranschen i Finland. Wille fungerar bl.a. som manager för nya artister och band som vill etablera sig på marknaden.


FREDAGENS

012 MONEY, MONEY, MONEY!

[ 12.15 Central ]

Staten och fonder kan stöda musiken på många olika sätt. Lär dig mera om dem och hur du kan söka om deras stöd Esa Rantanen, Statens konstkomission Moderator: Håkan Omars, Svenska Kulturfonden

HUMLAN GOES VASA

Språk: SV [ 12.15 Sal 2 ]

Är du också nyfiken på musikscenen på andra sidan kvarken? Umeå Kulturförening Humlan är det, och jobbar med ett projekt för att föra musiklivet i Umeå och Vasa närmare varandra. Humlan är en flitig konsertarrangör i Umeå, med popfestivalen Umeå Open som mest kända arrangemang. Elenor Nordström (SWE) Språk: SV

DE BÄSTA PR-VERKTYGEN

[ 13.15 Central ]

För att nå ut med ditt band eller som artist behöver du nå ut till media och promota dig på sociala media. Jodie Banaszkiewicz som jobbar med PR på det brittiska skivbolaget Domino Records föreläser utgående från konkreta exempel. Därtill berättar Jodie om hur du som ett okänt band eller artist kan nå ut till den brittiska musikindustrin. Jodie Banaszkiewicz (UK), Domino Records

Språk: enG

ATT BYGGA UPP DRAMATURGIN I EN KONSERT – SÅ GÖR PROFFSEN [ 14.15 Central] En fantastisk konsertupplevelse uppstår inte av en slump. Snacket mellan låtarna, låtordningen och koreografin behöver vara noggrant genomtänkta. Rennie Mirro, pratar utgående från praktiska exempel om hur du skall bygga upp en dramaturgisk helhet och hur du skall ta din publik. Rennie Mirro (SWE), dansare och skådespelare, RTM Productions AB Moderator: Niklas Rosström, nöjesproducent och låtskrivare, Make My Moment Nordic Språk:SV

MÖT MUSIC FINLAND

[ 14.15 Sal 2 ]

Andy Prinkkilä, Sami Häikiö presenterar Music Finland, musikfinlands exportorganisations verksamhet, deras satsningar just nu och i framtiden. Andy Prinkkilä, projektchef Sami Häikiö, teamledare för de internationella projekten Språk: SV/FI


program

013 SPOT-ON: HAYDN BENDALL

[ 15.15 Central ]

Haydn Bendall fungerade under hela -80 talet som chefstekniker på legendariska Abbey Road studios och jobbade med de bästa världsartisterna. Just nu fungerar Bendall som frilanstekniker och har under sin karriär arbetat med bla Josh Groban, Dido, Michael Bublé, Shakira, James Blunt och Andrea Bocelli. Haydn Bendall (UK), frilans ljudtekniker med världen som arbetsfält Intervjuas av Kjell Ekholm, Yle Radio Vega Språk: enG

MINORITETEN I MINORITETEN

[ 16:30 Central ]

En inblick i livet i marginalen. Hur ser musikbranschen ut för de som är verksamma i smalare musikgenrer än kommersiella pop- och rockgenren? Hur förhåller man sig till det finska musiksammanhanget? Och blir utlandet viktigare för musikminoriteter i minoriteten? Sebastian “Kebu” Teir, artist, musiker, kompositör Mattias Björkas, Cats on Fire, artist, musiker, kompositör Jonas Kulhberg, MyGRAIN, basist, musiker Moderator: Patrik Back, Vasabladet SPRÅK:SV

TEOSTO & UPPHOVSRÄTT

[ 16.30 Sal 2 ]

Vad betyder det att vara medlem i Teosto? Vilka rättigheter och skyldigheter har Teostos medlemmar? Vad är upphovsrätt, hur delas den och när får man den? Leif Sällström, Teosto Språk: SV

TEAM DING-DONG

[ 17.30 Central ]

Krista Siegfrids vann UMK och hennes team Ding-dong tog Finland och Europa med storm i ESC. Möt Krista som berättar om sin passion för musiken och sina målmedvetna framtidsplaner. Krista Seigfrids, musiker och artist Intervjuas av Sanna-Maria Sarelius, marknadsföringschef Språk: SV

KOVERIA EI JÄTETÄ

[ 17.30 Sal 2 ]

Finland är fyllt med coverband och du förtjänar bra på att spela covers. Men varför har band som spelar covers inte tillräckligt stor kredibilitet i de stora bokningsbolagens och skivbolagens ögon? Petter Andersson, bandet Koveria ei jätetä Kari Holmgren, Sony Music Finland Dennis Rönngård, artist Linus Lindholm, Restaurangchef Pub O´Malleys Johan Lindroos, musikchef YLE Radio Extrem Moderator: Hippi Hovi, Radio Vasa

Språk: SV


LÖRDAGENS

014 VAD KRÄVS FÖR ATT BLI MUSIKALARTIST OCH TEATERMUSIKER?

[ 10.00 Sal 2 ]

Jobb på teater blir mer och mer eftertraktat och det arrangeras fler och fler auditions för musikalartister. Vad krävs av en musikalartist och en teatermusiker? Hur skiljer sig de här jobben från andra musikerjobb och vad förväntar sig regissör och kapellmästare av artister och musiker i en musikal? Maria Sid, regissör, skådespelare och manusförfattare, Fighting Star på Wasa Teater Ralf Nyqvist, musiker och kapellmästare, Fighting Star på Wasa Teater Moderator: Sanna-Maria Sarelius, marknadsföringschef Språk: SV

FÖRVERKLIGA ER VISION OCH BYGG ER IMAGE

[ 12.15 Sal 2 ]

Du vet hur du vill se ut och hur du skall uppfattas, men du vet inte riktigt hur du skall nå dit. Proffs inom musikbranschen ger utgående från sina perspektiv konkreta råd om hur man ska slipa sin profil imagemässigt för att bygga upp sitt brand. Jodie Banaszkiewicz (UK), Domino Annette Tamminen, stylist Moderator: Sanna-Maria Sarelius, marknadsföringschef

HITFABRIKEN SONG HOTEL

Språk: ENG/FI

[ 11.15 Cocktail Lounge]

Alla låtskrivare som varit med på årets Song Hotel, en workshop för låtskrivare presenterar sina låtar för kongressdeltagarna samtidigt som de berättar hur arbetsprocessen gick till under de två dagar som arbetet pågick. Alastair Kinross, A&R BMG Chrysalis UK (UK) De låtskrivare som har deltagit i Song Hotel Moderator: Tommi Tuomainen, Elements Music Språk: SV/enG/FI

DO IT YOURSELF. JAG ÄR MIN EGEN BOSS?!

[ 12.15 Central ]

Fördelar och nackdelar, möjligheter och utmaningar då du väljer, eller är tvungen att fixa din egen karriär. Frida Andersson, artist och låtskrivare Henri Växby/Icons of Elegance, artist och låtskrivare Moderator: Niklas Rosström, nöjesproducent och låtskrivare Språk:SV

DIN MUSIK I TV? MÖT PERSONERNA SOM BESTÄMMER

[ 12.15 Sal 2 ]

Vilka är möjligheterna för band och artister att synas i audiovisuella produktioner i framtiden? Vilka är utmaningarna då man producerar musikprogram? Hur skall du gå till väga om du vill pitcha musik till tv? Beslutsfattarna svarar på dina frågor. Alex Fager, chef för Fakta och fiktion, Svenska Yle John Stark, producent för underhållande Fakta, Svenska Yle Anssi Autio, ansvarig producent för UMK, Yle Moderator: Johanna Stenback, Jokowski Språk: SV/FI


program

015 ÄR SESSIONSMUSIKERNS TID FÖRBI?

[ 14.00 Central ]

Vad innebär det att vara sessionsmusiker och hur kommer man in i de rätta kretsarna? Jonas Olsson, producent Anssi Växby, musiker, arrangör och producent Pelle Henricsson, producent, ljudtekniker och musiker (SWE) Moderator: Hippi Hovi, Radio Vasa Språk: SV

EPIDEMIC SOUND - ETT NYTT MUSIKBIBLIOTEK

[ 14.00 Sal 2 ]

Epidemic Sound är en ny musikkatalogtjänst som köper upp låtar samt upphovsrätterna från låtskrivare och säljer dem vidare till audiovisuella producenter. Vad innebär tjänsten för låtskrivarna? Tobias Gustafsson (SWE), Head of Music, Epidemic Sound Helena Bengtsson (SWE), Chief Creative Officer, Epidemic sound Moderator: Tommi Tuomainen, Elements music SPRÅK:SV

SPOT ON - VIRPI IMMONEN

[ 15.00 Central ]

En av Finlands bästa managers, Virpi Immonen berättar i en intervju om sitt liv som manager för bla. Michael Monroe och von Hertzen Brothers. Vad innebär det att vara manager? Varför är managers så svåra att nå? Hur skall man gå till väga ifall man vill bli manager? Vad är det viktigaste i managerns arbete? Intervjuas av Hippi Hovi, Radio Vasa

SPOT ON - CHARTMAKERS

Språk: FI [ 16.00 Central]

Chartmakers är företaget varifrån det anses att du får den bästa mastringen av dina låtar. Företaget har funnits sedan 2004 och Svante och Henkka jobbar med både finländska och internationella välkända artister och band. Hör historien om hur företaget byggdes upp och om Henkkas och Svantes filosofi runt mastring av musik. Svante Forsbäck och Henkka Niemistö Intervjuas av Kjell Ekholm, YLE Radio Vega

THE VJ IS THE NEW DJ

Språk: SV [ 16.00 Sal 2]

Julius “Verne” Tuomisto fungerade som bakgrundsfigur i elektroduon Phantom i 1,5 år. Han producerade och regisserade musikvideon Scars som bidrog till duons framgång. Tuomisto förevisar programmet Z Vector som hans företag har utvecklat. Språk: FI


årets band & a 016

BAND CAMP

Tors 19.9 kl. 20 Doo-Bop

Projektet Bandcamp riktar sig till oetablerade band som vill få en skjuts framåt i karriären. Tanken är ge banden möjlighet att göra spelningar utanför landets gränser och ge dem en chans att knyta kontakter och samarbeten med musiker i grannlandet. Projektet kommer att arbeta med tio band, fem från Österbotten och fem från Södra Fjällen i Sverige.

Clarissa

Fre20.9 kl. 19 Ritz

Clarissa är en ny, ung och energisk finländsk sångerska som tagit sina första steg mot att erövra popvärlden med sina singlar The coolest girl och Like the first time. Hennes musik är i grunden pop men kombinerar också rock och dansmusik i en unik förpackning. Målsättningen är att leverera starka låtar med ett modernt internationellt sound.

Jessica wolf

Fre 20.9 kl. 20 Ritz

Jessica Wolffs höga energi, är gitarr-driven popmusik kryddat med allt från trallvänliga melodier till tänkvärda texter. Vid 21 års ålder, lämnade Jessica sina studier bakom sig för att fokusera heltid på sin musikkarriär. April 2013 släppte Jesica sitt fösta album “Renegade” i Japan och Finland.

Krista Siegfrids

Fre 20.9 kl. 21 Ritz

Den otroliga liveartisten och underhållaren Krista Siegfrids vann våren 2013 UMK med låten ”Marry Me” och representerade Finland i årets Eurovision Song Contest i Malmö. I januari 2013 fick Krista ett skivkontrakt med Universal Music och debutalbumet “Ding Dong” släpptes i maj 2013.

Fredag 20.9 kl. 22 Doo-Bop Club

Hipster Slayer

Hipster Slayer är ett ambitiöst electro-pop/rock band från Jakobstad som efter att ha släppt två live-från-studion videos på YouTube skapat en stor lokal hype runt sig. Med låten “Young” som favorit fick videorna nästan 2000 visningar på 24 timmar. Det relativt nystartade bandet har gjort ett fåtal spelningar och jobbar för tillfället på en EP-skiva.


artister 017

Fre 20.9 kl. 23 Doo-Bop Club

Heartbeat Band

The Heartbeat Band gör melankolisk musik från hjärtat. Stora tidlösa melodier från de kalla landskap som utgör bandets ursprung.

Fre 20.9 kl. 00 Doo-Bop Club

The Lieblings

Bandet bildades 2011. The Lieblings debutsingel “It’s All Gonna Fall” släpptes i maj 2013 och följdes av debutalbumet “Take Us To Your Leader” i augusti 2013. Deras musik är en blandning av bullriga gitarrer och vackra melodier.

Lör 21.9 kl. 20 Ritz

Vegapriset Vegapriset är YLE Radio Vegas prisgala då finlandssvenska artister belönas med Vegapriset 2013. Ett alldeles nytt pris som delas ut i de fyra kategorierna, årets album, årets kvinnliga artist, årets manliga artist och årets grupp. Därtill delas priset för årets Radiolåt ut och Musik & Talang priset. På prisgalan uppträder Frida Andersson, Peter Hägerstrand, Hans on the bass och Icons of Elegance.

Fre 18:30 O’Malley’s

Jessica Riippa Nedervetilbördiga Jessica Riippa är en singer/songwriter med en förkärlek för dramatik och musik med känsla. Jessicas egen musik beskrivs som dramatisk och teatralisk med starka känslor och berättelser, och Jessica själv njuter av att blanda stilar och utmana lyssnaren att känna istället för att bara lyssna. 2013 gav hon ut sin debutskiva “Calm my nerves”.

Lör 21.9 kl. 21.15 Ritz

Josefin Sirén Josefin Sirén är en singersongwriter från Vasa med en energisk röst som spelar allt från countryballader till rock n’ roll. Hennes låtar är av olika slag och representerar hennes breda sound


018

Patrik Isaksson

Lör 21.9 kl.21.30 Ritz

Patrik Isaksson är artisten med många hitar så som ”Mitt Stockholm”, ”Du får göra som du vill”, ”Hos dig är jag underbar”, ”Ruta 1” och många fler. Isaksson gör en exklusiv intim konsert för Vegaprisgalans publik.

Lör 21.9 kl. 21.30 Doo-Bop Club

Axxell Lappfjärd

Elever från folkhögskolan axxell i Lappfjärd spelar svängig pop, soul och funk.

Lör 21.9 kl. 22.15 Doo-Bop Club

The Napkins

Själ, hjärta, smärta som får det att kittla i dansfötterna. The Napkins är ett niomanna soulband bestående av blåskvartett, energisk sång och kompband som spelar egenkomponerad, svängig och dansvänlig soul i retrostil. Inspirationen till musik och även scenklädseln hämtas från det svängiga 60-talet vilket gör bandet även till en visuell upplevelse. Lördag 21.9 kl. 23.15 Doo-Bop

Hans on the bass

Klaus ville överraska sin vän och svenska kollegan Hans. De hade pratat mycket om att spela tillsammans i ett band för att göra den typ av feelgood musik som var svår att hitta. År 2008 fick Klaus ihop ett gäng bra finländska musiker och kallade bandet Hans On The Bass bara för att reta hans vän. Lör 21.9 kl. 00.15 Doo-Bop Club

Rock Donna jam night

Rock Donna jam night ger alla musiker under konferensen en möjlighet att visa sin talang. Till skillnad från de flesta jam nighter fokuserar denna på ett väldigt brett musikutbud där alla får visa vad de gör bäst. Jam nighten ordnas av gruppen Rock Donna, vars huvudsyfte är att uppmuntra flera kvinnor till att bli musiker.


019

Lör21.9 kl. 22.30 Brödfabriken/Leipätehdas

KEBU & Julius “Verne” Tuomisto

Kebu är en kompositör och keyboardist som skapar ny instrumental, melodisk syntmusik av det slag som gjordes i 70 och 80-talet. Hans debutalbum, ”To Jupiter and Back”, är en hyllning till den stora syntmusiken som han växte upp med. Julius ”Verne” är VJ som skapar den visuella dimensionen till Kebus musik. Lördag 21.9 kl. 00.00 Brödfabriken/Leipätehdas

Cola & Jimmu

Cola & Jimmu är finländska Jimi Tenor och amerikanska Nicole Willis gemensamma projekt. De mångsidig musikerna Nicole Willis och Jimi Tenor producerar och skriver dance och house musik. Båda konstnärerna har en lång meritlista och har samarbetat med många kända artister.


020

TORSDAG masterclasses etc RITZ

KUULA-INSTITUTET

MIDAS STUDIOS

HOTEL ASTOR

10:00-16:00 Ledarutbildning: Popkollo

9:00-15:00 FORTBILDNING: Undervisning i musik genom kreativt skapande

10:00-17:00 Masterclass: en dag i studion med v채rldens b채sta ljudtekniker

9:00 Song hotel i samarbete med Music Finland

konsertprogram DOO-BOP CLUB 19:oo bandcamp


021

fredag KONGRESSPROGRAM Ritz

KUULA-institutet

MIDAS Studio

Ledarutbildning

FORTBILDNING

MASTERCLASS

9:00-11:30 popkollo

9:00-11-30 Undervisa i musik genom kreativt skapande

central

9:00-11-30 hur en mästare mixar

sal 2

hotel astor

Song hotel i samarbete med Music finland cocktail lounge

12:00-12:15 VÄLKOMSTORD 12:15-13:00 Umeå kulturföreningen humlan 13:15-14:00 De bästa PR-verktygen 14:15-15:00 att bygga upp dramaturgin i en konsert - så gör proffsen

one-to-one med wille wilenius

14:15-15:00 möt music finland

15:15 spot-on: haydn bendall

one-to-one med Jodie banaszkiewicz

one-to-one med music Finaland

16:30-17:15 minoritet i minoriteten

16:30-17:15 teosto & upphovsrätt

17:30-18:15 team ding-dong

17:30-18:15 koveria ei jätetä

konsertprogram ritz

doo bop club

19:00 clarissA, jessica wolff, krista siegfrids U18 22:00 hipster slayer, heartbeat band, the lieblings


022

lördag kongressprogram central

sal 2

cocktail lounge

10:00-11:00 vad krävs för att bli musikalartist och teatermusiker

one-to-one med wille wilenius one-to-one med virpi immonen

11:15-12:00 förverkliga er vision och bygg er image

11:15-12:00 hitfabriken song hotel

12:15-13:00 do it yourself. jag är min egen boss

12:15-13:00 Din musik i tv? möt personerna som bestämmer

LUNCH

LUNCH

14:00-14:45 är sessionsmusikerns tid förbi?

14:00-14:45 epidemic sound- ett nytt musikbibliotek

14:00-14:45 spot-on: virpi immonen 16:00-16:45 spot-on: chartmakers

one-to-one med tv- producenterna

one-to-one Med epidemic sound 16:00-16:45 the vj is the new dj

konsertprogram ritz

doo bop club

brödfabriken

20:00 vegapriset hans on the bass peter hägerstrand frida andersson icons of elegance 21:00 josefin sirén jessica riippa

21:00 axell lappfjärd the napkins hans on the bass rock donna jam night

21:30 Patrik Isaksson 22:30 KEBU cola & jimmu


023

Musik & Talang 2013 möjliggörs med hjälp av dessa bidragsgivare och samarbetsparter

Svenska kulturfonden Undervisnings- och kulturministeriet Konstsamfundet Harry Schaumans Stiftelse Svensk-Österbottniska Samfundet Svenska Folkskolans Vänner KulturÖsterbotten Yle Radio Vega ELY-centralen DUNK Käyttöauto Mediacity Teosto Music Finland Midas Studios Radisson Sas Doo-Bop Club Kulturskafferiet@Ritz Masku Vasa


024

karta Vasa


MIDAS

tåg s

b rö d

n resse kong lleys a o’m

ik fabr en

doo bo p club

R a d is

tati o

nen

son Blu

t o rg et

Ritz

S TUD

IO 3

Flygfält et 3


026

program


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.