Page 1

MINI OPSLAG www.hollebollebox.nl +0623042836

Dorpskrant voor Swifterbant en zijn buitenwegen

De Sw fterbanter

24/7 bereibaar, droog, schoon, veilig.

Mede mogelijk gemaakt door Winkeliersvereniging Swifterbant

2 • PIEPERPRIJSVRAAG

3 • BEACHVOLLEYBAL

5 • FIETSPUZZELTOCHT

6 • A. DE HUIJSKAMER

JAARGANG 3 (NIEUWE STIJL) | WEEK 20 | 15 MEI 2018 | WWW.DESWIFTERBANTER.NL

TULPENROUTE FLEVOLAND BLIKT TERUG OP SUCCESVOLLE EDITIE

AGENDA

Tulpenvelden worden gekopt

De tulpen in de buitengebieden van Lelystad, Dronten en Zeewolde worden gekopt. Dit betekent dat er een einde komt aan de kleurrijke bloemenzee in de polder èn daarmee ook de vierde editie van Tulpenroute Flevoland. ‘Het evenement trok zo’n 50.000 bezoekers,’ aldus Herman Vermeer, voorzitter Tulpenroute Flevoland. Het was een bijzondere editie, want voor het eerst waren de buitengebieden van Lelystad en Zeewolde ook aangehaakt. Langs de verschillende routes konden wandelaars, fietsers en automobilisten tal van activiteiten ondernemen. Zo konden bezoekers tulpen plukken in een tulpentuin, er waren exposities, het was mogelijk om vanuit een helikopter de tulpenvelden te bekijken, sportievelingen konden meedoen aan een tulpenloop en genodigden konden -als aftrap van het evenement- genieten van een indrukwekkende tulpenlunch. ‘De tulpenteelt leeft in Flevoland. Niet alleen Flevolanders zelf trokken er graag op uit om de kleurrijke bloemenvelden te bewonderen, maar ook vele toeristen uit binnen- en buitenland wisten ons gebied te vinden. Dat is iets om trots op te zijn. We hebben het buitengebied van onze provincie op de kaart gezet’, vertelt Herman Vermeer.

‘Mede dankzij de vier verschillende bewegwijzerde autoroutes was de verkeersdoorstroming beter geregeld dan voorgaande jaren. Daarnaast merkten we dat het aantal fietsers en wandelaars flink gegroeid was. Wat minder positief was de bloeitijd van de tulpen. Die was -door de warme week in april- relatief kort’, vertelt penningmeester Coby Dekker-van den Berg. Tulpenroute Flevoland, dat bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers, gaat voor de zomer alweer aan de slag voor de voorbereidingen van de Tulpenroute van 2019. ‘We hebben de ambitie om het evenement ieder jaar beter te organiseren en meer activiteiten aan te laten haken’, besluiten ze. Tot 5 mei was het mogelijk om mee te doen aan de fotowedstrijd voor de beste tulpenfoto. De prijswinnaar wordt binnenkort bekend gemaakt.

15 MEI T/M 18 MEI 2018 • Avondwandelvierdaagse Swifterbant 26 MEI • Rijdend concert Amor Musae • Lesley’s Familiedag • Fietspuzzeltocht Swifterbant 29 MEI • Donateursactie Amor Musae 13 JUNI • Buitenspeeldag 16 JUNI • Open podiumdag Amor Musae 6 JULI T/M 8 JULI • Julifeest

Like ons op Facebook Belangrijke telefoonnummers Huisartsenpraktijk Swifterbant: 0321 - 321 314 Alphega apotheek Swifterbant: 0321 - 323 270 Tandartspraktijk: 0321 - 321 806 Centrum Fysiotherapie Swifterbant: 0321 - 321 374 Logopedie: 0321 - 322 915 Verloskundigen: 0321 - 700 207 (Morgenland) 0321 - 382 473 (Verloskundigen Dronten) Gemeente Dronten – klachtenlijn: 0321 - 388 220 Daar red je levens mee: 112 Politieburo Dronten: 0900-8844 (geen spoed, wel politie) Wijkagent Gerrit de Ruiter spreekuur: iedere dinsdag van 13.00 tot 14.00 uur in De Steiger, De Heraldiek 2, Swifterbant. Senioren informatieloket; spreekuur di. 13.00 tot 14.00 uur in De Steiger: 0321 - 388 710 Dierenambulance regio Lelystad: 06 - 3629 3327 / 144 RED EEN DIER

Colofon De Swifterbanter is een editie van PrintOnMedia bv Het Ruim 72 | 8251 EP Dronten telefoon: 0321 32 11 85 | mail: contact@printonmedia.nl Totale oplage: 3.000 stuks Concept & realisatie: PrintOnMedia bv Klachten bezorging of bezorger worden: bezorgers@jelmar-verspreiding.nl Advertentieverkoop: Martijn Horich | 06 - 83 90 52 65 Foto door Mike van de Westeringh

EEN UNIEKE LOCATIE VOOR AL UW FEESTEN, PARTIJEN EN VERGADERINGEN.

KIJK OP SHORTGOLF.NL VOOR MEER INFO.

APK, & REPARATIE DeONDERHOUD Kolk 8 • 0321-321155

De Kolk 8 • 0321-321155

WWW.SHORTGOLF.NL

Niets uit deze krant mag, zonder toestemming van de uitgever, ter publicatie worden overgenomen in welke vorm dan ook. Op advertenties en commerciële producties in deze krant die niet eigendom zijn van de opdrachtgever of reclamebureau, berust het copyright bij de uitgever. Aan zet- en/of drukfouten kunnen geen rechten worden ontleend.


NIEUWS HARRYSFARM PIEPERPRIJSVRAAG MAMA CAFÉ SWIFTERBANT Op 18 mei kunt u om 9.00 uur weer aanschuiven bij het Mama Café in FlevoMeer Bibliotheek Swifterbant. Alle ouders, verzorgers, opa’s en oma’s zijn van harte welkom om in een ontspannen sfeer ervaringen, informatie en vragen over opvoeden en opgroeien met elkaar uit te wisselen.

Harry Schreuder van akkerbouwbedrijf Harrysfarm uit Swifterbant heeft zaterdagavond 12 mei de felbegeerde Pieperprijsvraag beker aan de dit jaar door Martine Arkema uit Dronten gewonnen Pieperprijsvraag uitgereikt. Martine was 1 van de 1305 deelnemers aan de inmiddels 7e editie van de Harrysfarm Pieperprijsvraag.

Aan de hand van foto’s op Facebook en Twitter kon men raden hoeveel kilogram aardappelen nog in de schuur lagen. Martine zat er het dichtste bij. Een recordaantal deelnemers uit binnen- en buitenland deden dit jaar mee. Naast de beker kreeg Martine ook nog een mooie jas en een bos bloemen.

Als uw kinderen thuis zijn, kunt u ze gerust meenemen. Er is speelgoed aanwezig en er zijn ervaren vrijwilligers. Aanmelden is niet nodig en de koffie en thee staat klaar.

INTERNATIONALE KOFFIEOCHTEND IN SWIFTERBANT Op dinsdag 22 mei kunt u van 10.00 tot 11.30 weer aanschuiven bij de internationale koffieochtend in FlevoMeer Bibliotheek Swifterbant. Internationaal, omdat iedereen welkom is. Of u de Nederlandse taal nu al goed spreekt of nog hard aan het oefenen bent. Onder het genot van een kop koffie en thee gaat u met andere aanwezigen in gesprek over verschillende onderwerpen. Dit keer wordt er gesproken over de Ramadan. Kom gezellig langs op dinsdag 24 april en neem vooral iemand mee.

DE SENIORENMAKELAAR VOOR ADVIES OP MAAT Op woensdag 23 mei is SeniorenMakelaar Anja Muller van 15.00 tot 16.00 uur aanwezig in FlevoMeer Bibliotheek Swifterbant. Voor elk probleem een oplossing De SeniorenMakelaar weet alles. Hulp nodig bij de blijverslening? Informatie over domotica? Advies, hulp of informatie voor het definitief Energielabel? Of verkoopt u uw huis met een internetmakelaar en wilt u gedegen advies over hoe u uw huis zelf moet verkopen inclusief handige tips voor bij de bezichtiging? De SeniorenMakelaar helpt u altijd een flinke stap verder. En natuurlijk ook voor gewoon advies over uw huisvesting als u al wat ouder bent. SeniorenMakelaar Anja Muller helpt senioren. Ze is sinds 2015 SeniorenMakelaar en helpt senioren met van alles. “Met mijn sociale hart en mijn achtergrond in welzijn, maatschappelijk vastgoed en makelaardij, was dit een logische stap. Er is veel behoefte aan mijn dienstverlening”, vertelt Anja. De SeniorenMakelaar is de eerste zelfstandige adviseur op dit gebied in Nederland en werkt voor zowel huurders als woningeigenaren.

MATCHPOINT VRIJWILLIGERSWERK ZOEKT COÖRDINATOR TAALVRIJWILLIGER Voor de bibliotheek in Swifterbant zoekt Matchpoint Vrijwilligerswerk een vrijwilliger die het leuk vindt om intakes te coördineren voor bewoners die moeite hebben met de Nederlandse taal. Belangrijk voor deze functie is dat je goed kunt luisteren en dat je je kunt inleven in de situatie van de persoon. Als coördinator zorg je dat er voldoende taalvrijwilligers zijn en je onderhoudt contact met hen. In overleg met de bibliotheekmedewerker organiseert de vrijwilliger activiteiten voor de doelgroep. De werktijden zijn zelf in te delen, bij voorkeur twee dagdelen per week.

DONATEURSACTIE AMOR MUSAE OP 29 MEI Op dinsdagavond 29 mei houdt Muziekvereniging Amor Musae haar jaarlijkse donateursactie. Ieder jaar wordt een andere wijk aangedaan en deze keer is de Kampwijk aan de beurt. Dat zijn de straten begrensd door Het Zichtbord, De Drainhaak, De Trippen, De Noordsingel en De Lange Streek. De malletband en twirlsters lopen een rondje door de wijk en de leden van de brassband komen huis aan huis vragen of men donateur wil worden. Op het plein van De Slegge speelt JAM (Jeugdorkest Amor Musae) een paar vrolijke wijsjes waarbij publiek van harte welkom is. Als het regent vervalt dit optreden van JAM maar de actie gaat so wie so door.

brassband als de malletband treden ook op als concertband. De twirlsters doen veel meer dan lopen in de optocht. Bij landelijke wedstrijden haalden ze vele prijzen binnen. Amor Musae hoopt veel nieuwe donateurs te kunnen verwelkomen. Sinds het wegvallen van subsidies zijn de giften van de donateurs heel belangrijk voor het in stand houden van de vereniging. De actie duurt van 18.45 tot 20.00 uur en is goedgekeurd door gemeente Dronten. Kijk voor informatie op: www.amormusae-swifterbant.nl

Amor Musae is al 50 jaar de muziekvereniging in Swifterbant en bestaat momenteel uit ongeveer 65 leden. De vereniging heeft drie afdelingen: de brassband, de malletband en de twirlsters. Bij de evenementen in het dorp is de vereniging meestal van de partij. Denk hierbij aan Koningsdag, avondvierdaagse, dodenherdenking enz. Zowel de

Chakti Total Body Center

22 tot 27 mei Openingsweek van onze nieuwe crossfit box C-Box


2-3

De Sw fterbanter AMOR MUSAE KOMT MET RIJDEND CONCERT DOOR SWIFTERBANT OP 26 MEI Amor Musae organiseert in het jaar van haar 50-jarig bestaan diverse extra activiteiten. Op zaterdag 26 mei trekken de brassband en de malletband door het hele dorp. Al rijdend op een kar spelen zij vrolijke muziek. Maar ook houden zij op sommige pleinen halt om daar een miniconcert te geven. We nodigen de bewoners van die buurten uit om gezellig bij ons te komen zitten. Neem gerust

een tuinstoel mee zodat het een leuk buitenconcert kan worden. We starten rond half elf vanaf De Steiger en de tour duurt tot 15.00 uur. Onze route en plekken waar we een miniconcert geven kunt u bekijken op onze website www.amormusae-swifterbant.nl.

LESLEY BOEREBACH TALENTENTOERNOOI MAAKT PLAATS VOOR LESLEY’S FAMILIEDAG! Van Lelystad naar Swifterbant..... Wel dezelfde periode maar geheel iets nieuws is wat de Stichting Lesley en Sven Boerebach uit Lesley zijn naam aan willen bieden. We hebben 13 edities van het toernooi gehad en meer dan 5.000 kinderen dit aangeboden. Heel erg veel publiek mogen vermaken maar willen nu iets voor hele gezinnen organiseren. Dit betekent dat naast dat de spellen gewoon individueel gespeeld kunnen worden kan er ook in teamvorm van ouder of grootouder met kind tegen een andere team bestaand uit ouder of grootouder met kind. De stichting beseft dat zoiets moet gaan groeien, net als met Sven zijn spellenspeurtocht. Met een loterij (met diverse gesigneerde voetbalshirts), hapje en een drankje en een diversiteit aan spellen hoopt de stichting van 11.30 uur tot

ongeveer 17.30 uur kinderen maar ook gezinnen te kunnen vermaken. Van 2 tot 80 jaar!!!!! We hopen dat mensen komen kijken en natuurlijk nog meer dat ze blijven om zich te vermaken. Als de familiedag een succes wordt dan is het de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend evenement gaat worden net als Sven zijn Spellenspeurtocht. De entree is gratis en iedereen is van harte welkom!!!! Datum: 26 mei, vanaf 11.30 uur Locatie: IJsbaan “De Doorloper” aan de Sportweg 1

WELKOMSTBIJEENKOMST NIEUWE INWONERS 4 JUNI, GEMEENTEHUIS DRONTEN Bent u in het afgelopen half jaar in de gemeente Dronten komen wonen? Dan bent u van harte welkom op de welkomstbijeenkomst in het gemeentehuis op maandagavond 4 juni, om 19.30 uur. Het gemeentebestuur maakt deze avond graag kennis met u en we laten u zien wat de gemeente Dronten zoal te bieden heeft. Vanaf 19.00 uur staat er een kopje koffie of thee voor u klaar. Na een welkom door de burgemeester volgen er korte presentaties over Sport in Dronten, de Pas van Dronten, Samen Actief en de wijknetwerken. In de hal krijgt u vervolgens meer informatie over onze dienstverlening. We sluiten de avond rond 20.30 uur af met een hapje en drankje in het restaurant, waar u kennis kunt maken elkaar en het bestuur van de gemeente Dronten. Bent u hier tussen november 2017 en april 2018 komen wonen, dan kunt u zich voor 28 mei aanmelden per mail aan communicatie@dronten.nl. Vermeld hierbij met hoeveel personen u komt. Bron: Gemeente Dronten

AANMELDINGEN SWIFT ’64 BEACHVOLLEYBAL OP JULIFEEST GEOPEND Op zaterdag 7 juli en zondag 8 juli is het weer zo ver. Het strand van Swifterbant gaat weer open. Zoals elk jaar organiseert volleybalvereniging Swift’64 weer een grootst beachvolleybal toernooi. Zoek een team, bedenk een leuke naam en meld je aan met minimaal 4 personen bij onderstaand adres. Speel je in wedstrijdverband volleybal? Voor de pro’s is er een speciaal

veld voor 2 tegen 2. Je kan je aanmelden voor één dag of zelfs voor een heel weekend. Zin gekregen om te komen beachvolleyballen? Meld je aan bij swiftbeachvolleybal@hotmail.com. We verwachten een grote opkomst. Zeker na het daverende succes van vorig jaar.

FEESTELIJK INGEBRUIKNAME MULTITOUCH TABLE DRONTEN “Dronten heeft winkels” kopte de Amsterdamse krant De Waarheid in april 1963. Winkelcentrum Het Ruim telde op dat moment vijf winkels waarvan alleen de kruidenier nog maar open was. De vier andere winkels zouden later die week hun deuren openen, dit gepaard met feestelijke activiteiten. Dronten groeide. Het houten Dronten telde 50 gezinnen die in barakken, woonwagens en woninkjes woonden. Het stenen Dronten telde al 350 huizen. Nu meer dan 50 jaar later hebben meer dan 40.000 mensen hun weg naar de gemeente Dronten gevonden. Ze wonen, werken, winkelen en sporten enkele meters onder de zeespiegel. Zo’n gemeente met een heel eigen geschiedenis verdient een plek waar de geschiedenis ingezien kan worden. FlevoMeer Bibliotheek creëert dankzij de financiële hulp van

de Rabobank zo’n plek door het inrichten van een Multitouch table waarin de eigen geschiedenis in korte verhalen verteld wordt. Op donderdag 17 mei zal de Multitouch table in gebruik genomen worden door Inge Zwijnenberg van Rabobank Flevoland, om 15.45 uur. Er is een feestelijke ontvangst met een hapje en een drankje en een ieder is in de gelegenheid om de Multitouch table te bekijken. Aansluitend worden de gasten van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij de inlooplezing van Christa Ran. Zij vertelt over de geschiedenis van het voormalig werkeiland Ketelhaven. De lezing begint om 16.00 uur. Een ieder wordt van harte uitgenodigd om bij de ingebruikname en de inlooplezing aanwezig te zijn, er zijn geen kosten aan verbonden.

Elke zwangerschap is uniek

Info@bouw-slim.nl Tel: 0321-384691 nieuwbouw | verbouw | onderhoud epdm dakbedekking

Daniëlle Wesseling, Rolande Kempenaar & Floor Pol Rolande Kempenaar & Daniëlle Wesseling

T 0321-700207 | W www.vpmorgenland.nl


GEZONDHEID

4

De Sw fterbanter

ADVERTORIAL

ADVERTORIAL

MAGNESIUM HET WITTE GOUD UIT GRONINGEN

“REVOLUTIONAIRE DOORBRAAK VOOR GEWRICHTEN”

Het zuiverste magnesium zout ter wereld komt uit Nederland. In Veendam werd deze onverwachte bodemschat enige jaren geleden bij toeval gevonden. Op 1500 meter diepte ligt een piekfijn voorraadje medisch zout. De Zechstein bron: puur en onaangetast, de zuiverste bron ter wereld. “ Ideaal voor allerlei huidbehandelingen, want het zout uit de bron bij Veendam is veel zuiverder dan het zout uit de Dode Zee “, vertelt mineraloog ir. Dave Janse. “ Het zout bevat de hoogste concentratie magnesium ter wereld, zeer belangrijk voor een effectieve behandeling”. Na zuurstof en water is magnesium de derde levensbehoefte van de mens. Het is dan ook geen wonder dat klachten over: huid, gewrichten, spieren, spanning en rust in verband worden gebracht met magnesiumtekort. Magnesium is nodig voor een goede spieropbouw en een sneller herstel. Iedereen kan wel een beetje extra magnesium gebruiken. Via ons voedsel krijgen we te weinig magnesium binnen. Veel mensen hebben magnesium tekort en slikken daarom magnesium supplementen. Maar nu is er een andere manier………… VitaCura® Magnesium zout en olie.

Amerikaanse medische wetenschap heeft een doorbraak gerealiseerd voor de gewrichten. Na jarenlang onderzoek heeft men een middel ontwikkeld dat de opvolger is van glucosamine en chondroitine. De resultaten zijn zeer bijzonder. Het product heet Athrine®. Kraakbeen is één van de primaire bindweefsels van het lichaam voor flexibiliteit en ondersteuning van de gewrichten. Type II collageen is het belangrijkste structurele eiwit in het kraakbeen; het is verantwoordelijk voor de sterkte en hardheid. Recente studies aan de Harvard Medical School hebben aangetoond dat kleine doses van ongedenatureerd type II collageen sneller werken dan de nu veel gebruikte supplementen.

water ingenomen kan worden en ongekend snel actief is! Dit wordt gecombineerd met het gepatenteerde Cavacurmin® dat gewrichten soepel houdt en vitamine D3, dit is nodig ter versterking van de botten en is goed voor de spieren. Vitamine D helpt om de risico’s van vallen te verminderen in verband met houdingsstabiliteit en spierzwakte, vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar. De unieke en zeer snelle werking maakt dat Athrine® ruim twee maal zo effectief is als een glucosamine en chondroitine preparaat van een bovengemiddelde kwaliteit! Geen grote tabletten meer. Niet meer 3x daags. Een klein smelttabletje of capsule per dag volstaat.

De werkzame stof van Athrine® is het gepatenteerde UC-ll®, wat geheel bestaat uit ongedenatureerd Type ll collageen. Het unieke van Athrine® is dat het ingrijpt in het immuunsysteem. Het gaat dus veel verder dan glucosamine en chondroitine, dat de oorzaak niet wegneemt, maar compenseert. dat is dweilen met de kraan open...!!

Met Athrine® altijd soepel blijven bewegen, ook bij het ouder worden! Athrine® is verkrijgbaar bij:

met althrine® draai je de kraan weer dicht.

In tegenstelling tot glucosamine en chondroitine wordt Athrine® niet snel afgebroken, waardoor de optimale dagdosering in slechts 1 klein smelttabletje past dat zonder

ADVERTORIAL

VRIJ VERKRIJGBARE CANNABIS TABLETTEN CBD olie nu verkrijgbaar als smelttablet

Door nieuwe extractie methoden kan er nu alleen de stof CBD uit de cannabisplant worden gehaald. Dit speciale proces garandeert dat er in deze tabletten geen andere stoffen voor komen dan alleen CBD, wat staat voor Cannabidiol, één van de ingrediënten van de cannabis plant. Dus geen THC, de stof die verslavend en hallucinerend werkt. Het magnesium wordt opgenomen via de huid, het grootste opname orgaan. Ook worden afvalstoffen afgevoerd. Lekker ontspannen in bad, of direct op de huid aanbrengen. Een weldaad voor de (overgevoelige) huid en zeer ontspannend. Tegelijkertijd wordt het magnesium opgenomen via de huid. De olie en het zout hebben inmiddels hun werking talloze malen bewezen. VitaCura® verkrijgbaar bij:

Ook voor sporters

Deze planten, ook wel wietplanten genoemd, worden onder strikte voorwaarden geteeld. Al eeuwen worden de stoffen uit de wietplant gebruikt voor allerlei doeleinden. Zelfs de medische wetenschap maakt er gebruik van en er zijn talloze wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar Cannabidiol. Het unieke van de Excellent CBDTabs is dat er Vitamine B12 aan toegevoegd is. Dit zorgt ervoor dat deze neutraal smakende zuigtabletjes goed zijn voor o.a. leerprestatie, concentratie, geheugen, geestelijke balans en bij draagt aan een heldere geest. In drukke tijden waarin we allemaal wel wat extra’s kunnen gebruiken zorgt het mede voor een goede weerstand. Ook bij vermoeidheid en futloosheid zijn deze tabletjes een welkome aanvulling. Ze dragen bij aan extra energie! Het kleine zuigtabletje zorgt ervoor dat de opname al in de mond kan beginnen via de mondslijmvliezen. Zo kan het snel en efficiënt in het lichaam worden opgenomen. Deze volledig legale tabletjes activeren je natuurlijke energie in het lichaam. Immers, een fit lichaam is goed bestand tegen schadelijke invloeden. Cannabidiol kent vele toepassingen, die door toenemende onderzoeken steeds populairder wordt. Veel mensen zoeken op internet naar het gebruik van CBD, maar twijfelen aan de kwaliteit en de herkomst van de producten. Deze CBDTabs worden onder de strengste normen, onder apothekers toezicht, geproduceerd in Nederland. CBDTabs worden dan ook uitsluitend verkocht bij zorgvuldig geselecteerde drogisterijen en speciaal zaken. Dit om de kwaliteit te waarborgen en u van het juiste (doserings) advies te voorzien.

CBDTabs verkrijgbaar bij

Ook verkrijgbaar in olie

Van Wonderen • De Natuurlijke Drogist • De Redepassage 26, Dronten • 0321 315 737


SPORT

5

De Sw fterbanter

FIETSPUZZELTOCHT IN SWIFTERBANT Op zaterdag 26 mei organiseert Sport in Dronten in samenwerking met fietswinkel De Graaf Bikes and Repairs een fietspuzzeltocht in Swifterbant. De routebeschrijving is deze dag van 10.00 tot 15.00 uur gratis af te halen bij De Graaf Bikes and Repairs. Bij aanvang staat er voor iedere deelnemer een kop koffie of limonade klaar.

hele gezin dus ook de kinderen kunnen op de fiets mee. De uitslag van deze fietspuzzeltocht kunt u de volgende dag vinden op onze website: www.sportindronten.nl.

In de gemeente wordt heel fanatiek koersbal gespeeld. Het spel is afgeleid van het Engelse ‘Bowls’ en wordt gespeeld op een mat van acht bij twee meter. De bedoeling is dat de koersbal zo dicht mogelijk bij het doelballetje rolt.

De fietstocht is een route langs verschillende bezienswaardigheden en geeft veel informatie over Swifterbant. De duur van de route wordt geschat op anderhalf uur. Het is voor het

IS JOUW VERENIGING AL AVG-PROOF? Op woensdag 30 mei organiseert Rabobank in samenwerking met Team Sportservice een cursusavond ‘AVG-proof’. Tijdens deze avond wordt er aandacht besteed aan de noodzaak en theorie achter de wetgeving, waarna u zelf aan de slag gaat en de puntjes op de ‘i’ zet m.b.t. de uitvoering van de benodigde acties. Hierna kunt u als vereniging gemakkelijk het stappenplan doorlopen en bent u ‘AVG-proof’. Na het doorlopen van het complete stappenplan ontvangt u een bevestiging waarin staat aangeven welke acties u heeft gedaan om aan deze inspanningswet te voldoen. De avond start om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en is om 22.00 uur afgelopen. De cursus wordt gegeven in het Rabobank kantoor in Lelystad. Op 25 mei 2018 gaat de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) van kracht. In deze nieuwe privacywet staat dat bedrijven, overheden, maar ook vrijwilligersorganisaties precies moeten bijhouden welke gegevens ze verzamelen, waarom en hoe lang. Heeft uw vereniging al de inspanningen verricht om klaar te zijn voor deze wet?

zich meebrengt en maatregelen vragen van alle instanties die persoonsgegevens opslaan of verwerken. De wet zal worden gehandhaafd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Enerzijds zullen zij controles uitvoeren, maar anderzijds ook maatregelen nemen als er een data-lek heeft plaatsgevonden terwijl de betrokken organisatie buiten de vastgelegde procedures heeft gehandeld. Er is bestuurdersaansprakelijkheid en de boetes zijn fors.

De koersbal heeft een ovale vorm en het zwaartepunt. Liefhebbers kunnen vrijblijvend een kijkje nemen bij één van de Koersbalgroepen. In Swifterbant (De Steiger) wordt fanatiek koersbal gespeeld op woensdag van 9.30 tot 12.00 uur en op donderdag van 14.00 tot 16.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.meerpaal.nl.

Rabobank Flevoland vindt het belangrijk dat persoonsgegevens bij sportverenigingen in goede handen zijn. Samen met Team Sportservice organiseert Rabobank daarom een avond om de verenigingen ‘AVG-proof’ te maken. Rabobank maakt daarbij gebruik van een door de Stichting AVG Verenigingen ontwikkelde online tool en laat u door een expert begeleiden. Aanmelden U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar communicatie.flevoland@rabobank.nl. Vermeld daarin uw sportvereniging.

De AVG heeft een tweeledig doel: bewustwording van de risico’s die onzorgvuldig omgaan met persoonsgegevens met

BINGO IN ALLE DRIE DE DORPEN

HELP ALS VRIJWILLIGER DE WILDE BIJEN IN JE BUURT Landschapsbeheer Flevoland wil graag samen met enthousiaste bewoners aan de slag om meer geschikte leefgebieden te maken voor wilde bijen in Flevoland. Op allerlei plekken gaan we met vrijwilligers zorgen voor meer voedselplanten, nestgelegenheid en overwinteringsplekken. Maar eerst worden er enkele excursies georganiseerd om vrijwilligers meer te laten zien over het leven van de wilde bijen. Kom op woensdag 23 mei naar de informatieavond in Lelystad.

KOERSBAL

Nestgelegenheid Ook willen we verspreid over Flevoland meer nestgelegenheid creëren, door op zandige bodem open plekken af te plaggen of steilrandjes te maken. Zandbijen graven daar graag hun nestgangen. Behangersbijen, klokjesbijen, maskerbijen en metselbijen maken juist graag gebruik van de bijenhotels. Welke bijen in Flevoland zetten in de hotels hun eitjes af? Leuk om dat te onderzoeken met een eenvoudige checklist.

Het is bijna niet te missen, regelmatig valt te horen of te zien dat het slecht gaat met de wilde, de helft van alle 358 soorten in Nederland is bedreigd. En dat terwijl ze juist onmisbaar zijn. Wilde bijen zijn verantwoordelijk voor 80% van de bestuiving. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om hen te helpen, als je maar rekening houdt met de ‘wensen’ van de wilde bijen.

Samen aan de slag Gezamenlijk willen we ideeën ontwikkelen en geschikte locaties zoeken om de wilde bijen meer kansen te geven. Bovendien worden er enkele excursies georganiseerd om vrijwilligers meer te laten zien over het leven van de wilde bijen. Op woensdagavond 23 mei is er een informatieavond in Lelystad waar vrijwilligers informatie krijgen over de mogelijkheden.

Meer bloemen, meer bijen Op verschillende locaties planten we bijvoorbeeld meer nectar- en stuifmeel-planten aan. Nectar voor de energiebehoefte van de bijen, stuifmeel voor het broed. Op andere plekken gaan we 2x per jaar (handmatig met de zeis) maaien om de rijkdom aan bloemen te verhogen.

Vrijwilliger worden? Lijkt het je leuk om bij een vrijwilligersgroepje in de buurt aan te sluiten en een paar keer per jaar samen op pad te gaan om buiten aan de slag te gaan voor wilde bijen? Mail dan naar Tiem van Veen veen@landschapsbeheer.net of geef je op per telefoon: 06-27437823 en kom naar de informatieavond.

Deze maand vindt er weer een bingomiddag plaats voor 55-plussers in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant. Naast het feit dat er weer leuke prijsjes te winnen zijn, is het ook een mooi ontmoetingsmoment. Op vrijdag 16 maart kunnen liefhebbers deelnemen aan de bingo in Dronten. Tussen 14.00 en 16.00 uur is een ieder van harte welkom in De Meerpaal. Op vrijdag 23 maart kunnen mensen uit Biddinghuizen, tussen 14.00 en 16.00 uur, en Swifterbant, tussen 13.30 en 16.30 uur, gezellig een potje bingo spelen. Meer informatie over de bingo in Dronten is te verkrijgen via mevrouw Keizer (06 46 83 57 08), voor Swifterbant via mevrouw Herlaar (0321 321 849) en voor Biddinghuizen via mevrouw Bink (0321 332 665).

AVONDWANDELVIERDAAGSE SWIFTERBANT De avondwandelvierdaagse van Swifterbant wordt gehouden van dinsdag 15 mei t/m vrijdag 18 mei 2018. e

Dit wandelfestijn wordt voor de 46 keer in Swifterbant gehouden en we hopen weer een groot aantal deelnemers te mogen inschrijven. Nieuw is dat we dit jaar starten vanaf het schoolplein van basisschool de Golfslag, Narcisstraat 1 in Swifterbant. Vanwege de nieuwe locatie hebben we ook andere routes uitgezet wat weer een leuke inzage in en rond ons mooie dorp geeft. De wandelaars worden iedere avond voorzien van een versnapering en de laatste avond muzikaal vergezeld door Amor Musea en een dweilorkest. Het festijn wordt feestelijk afgesloten.

Het Blazoen 82-86 - 8255CT Swifterbant


WINKEL

6

De Sw fterbanter

Uw Fleurop bloemist in Swifterbant

Voor de mooiste boeketten en bloemen arrangementen. Elk seizoen weer een verrassend assortiment bloemen en cadeau artikelen.

DE HELE MAAND MEI ‘ETEN WAT DE POT SCHAFT’ BIJ A. DE HUIJSKAMER Vanaf woensdag 9 mei opent eetcafé A. de Huijskamer op woensdag haar deuren, van 17.30 tot 19.00 uur kan iedereen aanschuiven bij ‘Eten wat de pot schaft’. Wie is er niet oud mee geworden, eten wat de pot schaft! Je weet alleen wat je betaalt, voor de rest is het afwachten. Al voor slechts €7,50 per persoon kan iedereen, elke woensdag in de maand mei een hapje mee eten. Het diner wordt gepresenteerd op lange tafels en iedereen kan naar wens opscheppen.

Het eetcafé dat gevestigd is naast de Albert Heijn is een gewilde plek voor zowel voor de restaurant bezoekers als een gezellig ontmoetingsplaats voor jongeren. Bij A. de Huijskamer is het gewoon ‘ouderwets gezellig’ en het staat dan ook bekend als de ontmoetingsplaats van het dorp. Deze actie loopt vanaf 9 mei t/m 30 mei. Vooraf reserveren is gewenst voor woensdag 13.00uur via info@adehuijskamer.nl

Daarnaast biedt de Albert Heijn Swifterbant elke gast een drankje aan, op vertoon van je bonuskaart!

www.bloem-thuis.nl zuidsingel 44, 8255 CH Swifterbant

Volvezelbollen

Heerlijke gezonde donkere meergranen bollen vol met vezels

6 halen nu 4 betalen

NR.1

C C

& NT SIG S DE US ILL TIE RA i

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

Caroline Design

NR.3

Tekst = Lettercontouren Logo de Meiden 2017

C

& IGNT S S S DE LUTIE IL A R

Met vriendelijke groet, Caroline Poelhekke Styling Design & Illustraties M| 06 10118469 T| 0321 322300 info@carolinedesign.nl | www.carolinedesign.nl Elandweg 28 | 8255 RK | Swifterbant

Gesloten 10:00 – 20:00 uur 10:00 – 20:00 uur 10:00 – 20:00 uur 10:00 – 20:30 uur 10:00 – 20:30 uur 12:00 – 20:00 uur Met vriendelijke groet, Caroline Poelhekke Styling Design & Illustraties M| 06 10118469 T| 0321 322300 info@carolinedesign.nl | www.carolinedesign.nl Elandweg 28 | 8255 RK | Swifterbant

NR.2

CC

& NT SIG S DE US ILL TIE RA i

Met vriendelijke groet, Caroline Poelhekke Styling Design & Illustraties M| 06 10118469 T| 0321 322300 info@carolinedesign.nl | www.carolinedesign.nl Elandweg 28 | 8255 RK | Swifterbant

ZUIDSINGEL 46 • SWIFTERBANT • DE-MEIDEN.NL

DOPPENACTIE De doppen van 2 maanden weer naar Biddinghuizen gebracht, en wel naar Sabina. Sabina is een blinde jonge vrouw. Met hulp van haar (nieuwe) blinde geleide hond kan zij zelfstandig wonen. Samen met haar ouders maken zij zich al jaren druk met het verzamelen en verwerken van de doppen.

Het wassen en recyclen mogen zij gratis bij de firma van Werven doen. Het geld wat zij per kilo krijgen uitgekeerd gaat naar het KNGF geleidehonden fonds. De opbrengst was de eerste 2 maanden 35 kilo In maart en april 45 kilo In totaal 80 kilo

KLAVERJASSEN Uitslag 28e speelavond: 28e Dhr.Klappe 5836 punten

UW ADVERTENTIE HIER? ADVERTEREN@DESWIFTERBANTER.NL

Stand na 28 speeldagen 1. Dhr. Alberts 2. Dhr. Kiers 3. Dhr. Klappe 4. Mevr.Petersen 5. Mevr.Vonk 6. Mevr.v.Haperen 7. Mevr.Grootjans 8. Mevr.Cligge 9. Mevr.Wiebering 10. Dhr.Schaft

138399 punten 130215 punten 128728 punten 128426 punten 128043 punten 127903 punten 127310 punten 126977 punten 126637 punten 126376 punten

Marsenstand: 1. Dhr.Klappe 2. Mevr.Cligge 3. Dhr.Alberts 4. Mevr.Kruizinga 5. Dhr.Kiers 6. Mevr.Grootjans 7. Dhr.Heida 8. Mevr.Consemulder 9. Dhr.v.Haperen 10. Dhr.Grootjans

47 stuks 41 stuks 39 stuks 37 stuks 36 stuks 36 stuks 35 stuks 31 stuks 31 stuks 31 stuks


COMMUNITY

VERSLAG VAN DE LAATSTE TAVENO-BIJEENKOMST VAN HET SEIZOEN 2017-2018 (DEEL 2) Waar waren we gebleven met het verslag? Bij South Georgia willen ze een fjord binnen varen, om beschutting te zoeken voor het hele slechte weer. Maar toen... op 180 km. van Antarctica kreeg de MV Explorer met steeds meer ijs te maken, het was een veld golvend pakijs van 1,5 m. dik. Een paar uur later was er een stip op de radar te zien: een grote ijsberg. Het schip raakte heel sterk ijs en scheurde onder de waterlijn open. Er werd een S.O.S. alarm uitgestuurd en er werden noodsignalen gegeven. Iedereen moest zijn zwemvest pakken, want er stroomde water in het schip. Het schip maakte slagzij en er werd uit alle macht geprobeerd het gat te dichten. De kapitein deed het goed, het schip kon uit het ijs varen zolang de hoofdmotor werkte. Toen het bevel kwam om het schip te verlaten, moest er overgestapt worden in rubberboten en reddingsboten. Zeven en een half uur werd er rondgedobberd en sommige mensen raakten onderkoeld. 6 uur na de redding zonk de MV Explorer. De Jannenga’s werden opgepikt door het cruiseschip de Nord Norge, even daarna stak er een zware sneeuwstorm op, wat een geluk dat ze die niet in de open bootjes over zich heen gekregen hadden! Alle eigendommen liggen nu op de bodem van de oceaan, 1500 m. diep. Maar àlle opvarenden wa-

7

De Sw fterbanter

ren gered! Er werd meteen een kledinginzameling gehouden onder de gasten van het schip en de drenkelingen werden afgezet op een Chileense luchtmachtbasis op Antarctica, waar noodbedden in een sporthal waren neergezet. Met een Hercules vrachtvliegtuig van de Chileense luchtmacht, werd naar de vaste wal gevlogen in Zuid Chili, daarna nog 4000 km. noordelijker, de warmte tegemoet in Santiago de Chile. Terug op Schiphol was het een emotioneel weerzien met de familie, die erg in spanning had gezeten na de eerste berichten dat het schip gezonken was. Hierbij hoorden we de muziek van Rod Stewart: I am sailling in stormy waters... Het echtpaar wil graag nog eens de reis afmaken, want eigenlijk zijn ze maar tot de 11e vaardag gekomen, terwijl ze nog een week hadden zullen varen. Ze zijn al begonnen met sparen. Het verwerken van deze traumatische gebeurtenissen ging o.a. door het samenstellen van de film ( met gekregen materiaal van medepassagiers van wie de foto- en filmapparatuur niét op een diepte van 1500 m. lagen...) en het geven van lezingen, zodat je het steeds weer beleeft. De voorzitster bedankte Pieter en Marga voor het indrukwekkende verhaal, prachtige beelden en mooie muziek en Pieter bedankte ons dat hij de natuur en het avontuur met ons mocht delen, zodat ze weer een stapje dichter bij de verwerking konden komen.

PROTESTANTSE GEMEENTE SWIFTERBANT IN DE HOEKSTEEN Zondag 20 mei – Pinksteren - Doopdienst • Morgendienst, voorganger: ds. G. Heeringa, aanvang: 9.30 uur • De avonddienst komt te vervallen Zondag 27 mei • Morgendienst: Voorganger: ds. G. Heeringa, aanvang: 9.30 uur • ’s Middags: Heartbeat4kids presenteert de musical ‘Geluk’, aanvang: 16.00 uur

GELOOFSGEMEENSCHAP WILLIBRORD DE HOEKSTEEN Zondag 20 mei - Pinksteren • 9.00 uur – Eucharistieviering • Voorganger: Theo van der Sman Vrijdag 25 mei • 10.00 uur Eucharistieviering • Voorganger: Jaap Scholten Zondag 27 mei GEEN VIERING

TULPENROUTE SWIFTERBANT Willem’s Wonderlijke Wandelingen

Dan maar op Koningsdag. De tijd begint te dringen. Her en der zijn al tulpenvelden gesignaleerd en foto’s gemaakt. Geposeerd en foto’s gemaakt. Bewonderd zonder foto’s gemaakt. We zetten koers naar de Kalverschuur. Dat blijkt een schuur zonder kalveren te zijn. Het is een informatiecentrum en doecentrum, in de buurt van Swifterbant in de Flevopolder. Van hieruit zijn routes uitgezet om de tulpen in alle kleuren te kunnen bewonderen. Er is een route voor mensen die er het liefst met de auto langs rijden. Een route voor mensen die er met de fiets op uit trekken. En voor wandelaars zijn er twee routes: een route van 10 kilometer en een verkorte versie van 5,5 kilometer. Wij kiezen de route van 10 kilometer. Na thee en koffie en twee koeken (om mee te nemen) gaan we op pad. Onmiddellijk aan het begin van de route kunnen we een wandelbrugje over, daarna gaan we een bosachtig gebied in. Aan het einde van het bosperceel komen we op het Rivierduinpad. Daar zien we ons eerste veld aan onze voeten liggen, nou ja, er ligt nog een sloot tussen ons en de tulpen. Een man die aan komt rijden met een veredeld golfkarretje vertelt ons dat in de omgeving al veel tulpen zijn gekopt. “Er rijdt een machine en daarachter 10 Polen.” Wie zijn wij om dit te betwijfelen. Tijdens het verloop van onze wandeltocht krijgen we steeds meer vragen over tulpen waar wij geen antwoord op hebben. Was die boer er nog maar. Het Rivierduinpad is geen toevallig tot stand gekomen naam. We lopen hier in een oud rivierduingebied. Wie mocht denken dat in de polder alleen nieuw land is te vinden komt hier bedrogen uit. Op deze plek ligt juist zeer oud land. De oudste nederzettingen dateren uit de periode van 6000 tot 400 voor Christus. Dat is natuurlijk een periode waar de

pionierende boeren uit de jaren vijftig van de vorige eeuw niet aan kunnen tippen. Door dit gebied stroomde een rivier, met de bekende naam IJssel. Ik heb een zwak voor het IJssellandschap. De nederzettingen uit die oude tijd lagen op de rivierduinen en de oeverwallen. In die oude nederzettingen zijn restanten van dieren en vogels gevonden. De cultuur die hier ontstond werd de Swifterbantcultuur genoemd. Grafvelden uit die cultuur zijn gevonden. Het is een overgangstijd tussen de jagende en verzamelende mens naar de landbouwende mens. Wij zijn al overgegaan naar de tijd van de wandelende mens en gaan verder. Over het Zomerpad (dat ook in de lente begaanbaar is) naar het Kuierlattenpad. We ontmoeten koeien tegen de gekleurde achtergrond van tulpen en windmolens. Kan het Flevo-er?

OPENBARE VERGADERINGEN JEHOVAH’S GETUIGEN Elke zaterdag om 18.30 uur een Openbare Bijbellezing, en Bijbelstudie in onze Koninkrijkszaal, Fuikhoren 48. Elke zaterdag en zondag vanaf 09.50 uur een Kringvergadering, in onze nieuwe Congreshal aan de Randweg 1-3. Meer informatie: www.jw.org/nl of 0321 - 383 476

Aan de Visvijverweg stopt een auto. Een man en een vrouw stappen uit, nemen een klein kind uit de auto en slagen erin om de kleine in een draagzak te krijgen. Gedrieën gaat het gezelschap naar de dichtstbijzijnde tulp en maken foto’s. Met vrouw. Met man. Met kind. Met vrouw en kind. Met man en kind. Met kind. Met man en vrouw lukt niet. Dan gaat het gezelschap weer terug naar de auto en speelt het leven zich in omgekeerde volgorde af.

een replica van een meetstoel. Op meerdere plaatsen in de droogvallende polder waren meetstoelen opgericht om zo landmeters de gelegenheid te geven nauwkeurige metingen te laten verrichten. Er was toen geen GPS, gewoon een paar meetstoelen en landmeters en het is allemaal goed gekomen.

We dwalen langs velden met tulpen. Langs kale velden. Langs gekopte velden. In de polder is veel mogelijk. We zien een man gestrekt op de grond liggen om een tulp te fotograferen. Zijn vrouw staat op gepaste afstand te wachten en geduld uit te oefenen. Even verderop herhaalt zich de echtelijke pose.

Via een slinger door de velden en over een erf komen we op de Visvijverweg. Vanaf hier is het rechtdoor naar de Kalverschuur waar onze auto staat. Daarna nemen we nog de gelegenheid om het bruisende Koningsfeest in Swifterbant van dichtbij mee te maken. We kopen twee ijsjes bij het ‘t Snackhuisje en voelen ons feestelijk.

Via de Klokbekerweg (u weet wel: van de Klokbekercultuur) komen we op het wandelpad G38, met blaarkoppen en bijenhotels. Dan zien we in de verte een stoel staan. Het is

Willem de Wandelaar www.willemswonderlijkewandelingen.com

(Ver)bouw plannen?

ALTIJD

ZELF DE KEUZE OVER DE INVULLING

én de kosten

VAN EEN UITVAART

Wilt u een indicatie van wat een uitvaart bij ons kan kosten op basis van uw wensen? Kijk op:

Kaptein Bouwgroep Kaptein Bouwgroep combineert 45 jaar vakmanschap met een frisse, innovatieve kijk op de toekomst. Hiermee zijn we een eigentijdse partner op het gebied van woningbouw, aan- of verbouw, retail- en utiliteitsbouw projectontwikkeling. Advies en maatwerk Onze goed opgeleide vakmensen nemen u alle zorgen uit handen die met een bouwproject gepaard kunnen gaan. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan bij ons hoog in het vaandel. Werken bij Kaptein Bouwgroep? Kijk voor onze vacatures op onze website.

Melden overlijden:

0321 31 61 74 (24 uur per dag)

www.jager-uitvaartbegeleiding.nl

en

De Wieling 1 8255 RP Swifterbant 0527- 68 21 40 info@kapteinbouwgroep.nl

www.kapteinbouwgroep.nl

Afscheidshuis | De Morinel 65 8251 HT Dronten


Openingstijden:

Ma t/m woe 08:00 – 20:00uur Do t/m za 08:00 – 21:00uur

Gratis parkeren Ruim assortiment Cadeaukaarten Inpak-/bezorgservice OV-oplaadpunt Pinnen PostNL

De Swifterbanter - Week 20  

De Swifterbanter - Week 20

De Swifterbanter - Week 20  

De Swifterbanter - Week 20

Advertisement