__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

NR 2 2014 | PLATSEN, MATEN & Mร„NNISKORNA I UDDEVALLA

jultradition

Thomas Stenstrรถm

matkultur

metropolitan


Skärgårdsbåtarna i december Jultorget

Fackeltåget

Vi säljer Byfjordens inlagd sill, kokböcker, presentkort inför säsongen 2015.

Glögg och julklappstips finns ombord.

Träffa oss på Gammaldags Jultorg 6-7 dec.

Åk med hem från Gustafsberg efter fackeltåget 13 dec.

www.skargardsbatarna.com | 0522 69 84 80

JUL I UDDEVALLA ljus i uddevalla

levande skylt

gammaldags

fönster kl 11-12

jultorg

kungstorget kl 18

butikerna öppnar kl 12

Lörd 10-15 ∙ Sönd 11-15

november

november

december

i centrum

uddevalla kyrka

luciakröning

tomtekväll

julshoppingtävling

luciahögtid kl 18

butikerna öppna t. 21

december

december

december

lusselördag

Fr.o.m 30/11 är butikerna öppna varje dag fram till Jul.* *Rekommenderade öppettider.

2 Uddevalla&DU

skyltsöndag

i centrum

www.uddevallacentrum.se

Träffa tomten i Gallionen helgerna 6-7, 13-14 och 20-21 december.

Välkommen till Uddevalla centrum &


Uddevalla&DU// Intro

Ansvarig utgivare: Annelie Nithander, Destination Uddevalla, tel 0522-58 71 70 Redaktion: Annelie Nithander, Jessica Frendberg, Ann-Louise Öhrn, Jessica Barck, David Naraine Omslagsbild: Villa Sjötorp, fotograf Linda Svensson Upplaga: 30 000 ex Annonser: info@destinationuddevalla.com Layout: Kalas Reklambyrå, www.kalasreklam.se Foto: Linda Svensson, Sanna Strand, Sillakademin.se, Bohusläns museums bildarkiv, Lola Lindegren, västsverige.com/Jonas Ingman, Lars-Gunnar Hallsten, Jonas Bergenfeldt, PeO Nilsson, Uddevalla kommun/ Maria Rasmusson, Cecilia Selander, Peter Ljunggren 3D Illustration: Adore Adore

Herrestads Torp 353, 451 76 Uddevalla Tel: +46(0)522-58 71 78 www.uddevalla.com

Följ oss på: facebook.com/uddevallaochdu Följ oss på instagram: @uddevallaochdu använd hashtag #uddevallaochdu

Älskade jul! Stämning, tradition och gemenskap förknippar vi med julen. Men hur ska vi hitta den sköna julstämningen och slippa den hektiska julstressen? Låt oss fokusera på det njutningsfulla och glömma alla måsten. Tänk om vi istället lät tiden fram till jul bli en ren njutning fylld av upplevelser. I det här numret delar vi med oss av en fantastisk upplevelse - operan Figaros Bröllop live från Metropolitan Opera New York! Eller rättare sagt en direktsänd föreställning på Folkets Hus i Uddevalla. Eller ta upplevelsen av god mat. Nu i juletid njuter vi av sillen. Några av våra duktiga krögare delar här generöst med sig av sina godaste recept på vår salta godbit. Läs om sillen som förgyllt vår tillvaro här i Bohuslän på så många vis. Låt hjärtat vara med i jul och ta dig tid att njuta av julstämningen i Uddevalla. Fackeltåget, Gammaldags Jultorg, Luciasång och julshopping till sena kvällen är några av våra mest uppskattade traditioner. På mittuppslaget hittar du flera evenemang som är värda ett besök nu i jul. God Jul till er alla!

Synpunkter eller frågor? Mejla till annelie@destinationuddevalla.com

Ann-Louise Öhrn Annelie Nithander Informationschef, Uddevalla kommun Turistchef, Destination Uddevalla

www.destinationuddevalla.com

Innehåll

Uddevallas guldålder 4 -7

Sillhistoria & ljuvliga recept

Uddevalla växer så det knakar 10 -13

Folkets Park byter skepnad

Drömboende för livsnjutare 15

Uddevalla möter Grekland i nytt bostadsområde

Evenemangskalender 16 -17

Vad händer i vinterUddevalla

En grym känsla 20 - 21

4

10

20

Thomas Stenström gillar att komma hem

Nu lackar det emot jul igen 22 -25

Fackeltåg, Midvinterfest och Gammaldags Jultorg!

Bubbel & arior 28- 29

På Folkets Hus kan man se opera från Met!

Störst & bäst 30

Bohusgården toppar listan i regionen

22

28 Uddevalla&DU 3


sillperioden den stora

Uddevallas guldålder

Bohuslän karaktäriseras i mångt och mycket av härliga salta smaker, av dess omgivningar med historiska små fiskesamhällen och kunniga fiskare. Sillfisket är en stark tradition som skänker silverskimmer åt regionen – inte minst åt Uddevalla.

Vår blänkande och smakrika kulturbärare, sillen, har i århundraden spelat en livsviktig roll, både som skafferi och skattkista. Sillen lade grunden till ofantliga rikedomar och arbetsplatser för tusentals lyckosökare som strömmade till Bohuslän från när och fjärran.   Sillperioderna i Bohuslän inträffade­ ungefär­en gång per sekel och under medel-­­ tiden var sillen en stor internationell­ handels­vara eftersom den saltades in och tålde förvaring och långa transporter genom­ Europa. Den stora sillperioden som ägde rum mellan 1747-1808 gav ett väldigt uppsving för Bohuslän och Uddevalla som då under ett antal år exporterade mer än 30 000 tunnor sill per år.   Då sillen i mitten av 1700-talet trängde djupt in i fjordar och vikar var den lätt att fiska. Byfjorden som slingrar sig ända in till Uddevalla centrum var en guldgruva under 1700-talets andra hälft och perioden ­kallas därför ”Uddevallas guldålder”. Staden var så full av sillsalterier att det infördes ett förbud om att frakta sillen på öppna vagnar. På Uddevallas ojämna kullerstensgator hände det nämligen att det från de överfulla lasterna trillade av sillar som blev liggande i rännstenar och lämnade efter sig en fruktansvärd stank. Än i dag finns dessa charmiga kullerstensgator kvar i Uddevallas centrum. 4 Uddevalla&DU

Ett av Uddevallas trankokerier låg på Svenskholmen, där strandpromenaden slingrar sig fram och där m/s Sunningen lägger till under somrarna, men stadens närmaste trankokeri låg där Hotel Riverside ligger idag. Där låg det dock inte så länge eftersom vindriktningen oftast var in mot staden och medförde en viss odör. Även om stanken var outhärdlig var den också förförisk och lockande. Än idag har sillen en självklar plats på bordet under våra högtider – kanske speciellt julbordet?   Sillen har inte bara påverkat den bohuslänska historien utan också landskapets utformning. Visste du till exempel att Bohusläns kala klippor är en följd av att man högg ner växtligheten för att elda med på trankokerierna? Kanske är Skeppsviken, som i dag är en av Uddevallas mest besökta badplatser under sommarhalvåret, ett resultat av sillperioden? Skeppsviken ligger nämligen precis intill Svenskholmen där trankokerier huserade under Uddevallas guldålder!

KÄLLOR Uddevalla.se Sillakademin.se Uddevallabloggen.se Inbjudan till Bohuslän – magasinet


De stora sillperioderna i Bohuslän Ca: 970-1030 (60år)

1660-1680 (20år)

1175-1225 (50år)

1747-1808 (61år)

1420-1490 (70år)

1878-1898 (20år)

1556-1598 (32år)

Uddevalla&DU 5


Sillen skall simma Tre gånger, närmare bestämt. Så säger det gamla ordspråket. I havet, i ättika och i brännvin. Sillen är ett givet inslag på det svenska julbordet och kanske är den alldeles extra uppskattad här i Bohuslän eftersom den haft så stor betydelse i vår lokalhistoria. Den klassiska inläggningen i salt, ättika och kryddor var från början en ren konserveringsmetod, men genom åren har den kommit att bli en smakförhöjare och varje bohuslänsk krog med självaktning har sitt eget recept på sillinläggning. Hur ni gör med nubben är naturligtvis upp till er, men här kommer i alla fall ett par recept från lokala sillfantaster – bjud in familj och vänner och ställ till med en riktig sillafest i jul!

Skärgårdsbåtarna

Alex Gastronomi

Byfjordens lingonsill

Citronmeliss, citrongräs & fänkålsdillssill

3 inlagda sillfiléer

Gör så här:

1 dl vatten

Blanda lingon, socker, lingondryck och en skvätt vodka, låt stå några timmar.

2,5 dl lingon 1 dl socker 1 dl lingondryck Vodka 1 dm purjolök (mittdel) 2-4 st lagerbald 5-6 st kryddpepparkorn

Tag upp de inlagda sillfiléerna och skär i 1½ cm stora bitar. Skär purjolöken i ringar. Tag 1 dl av lagen och späd med 1 dl vatten. Tillsätt sill, lingonen, purjolöken, lagerbladen och kryddpepparn. Låt dra minst 12 timmar innan servering.

6 Uddevalla&DU

4 st urvattnade, förinlagda saltsillfiléer 0,5 dl ättika 1 dl socker 1,5 dl vatten 1 kruka citronmeliss 2 st citrongräs 1 kruka fänkålsdill 1/2 chili 3 st stjärnanis Gör så här: Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Sätt på plattan och rör tills sockret löst sig, kyl ner lagen.

Mixa hälften av citronmelissen och fänkålsdillen tills den blir grön och slät i den kalla lagen. Platta till roten på citrongräset med knivbladet. Strimla upp citrongräset i sneda bitar på 2 mm. Skär sillen i bitar på 2 cm, finstrimla chilin, ta bort kärnor och den vita hinnan. Varva sill med chili, stjärnanis, fänkålsdill, citronmeliss, citron­gräs. Slå på lagen och låt stå 4-5 dagar.


Bokenäs Hav Spa Möten

Villa Sjötorp

Romsill

Fänkål & äpplesill

1 dl majonnäs

Gör så här:

1 dl ättika

0,5 dl crème fraiche

Hacka ner purjolöken i fina, jämna skivor och blanda sedan i de övriga ingre­di­enserna - ta sillen sist.

2 dl socker

När du har blandat i alla ingre­d­i­enser i en sillburk låter du det stå och dra i en timma eller två.

3 st svartpeppar

Nu är romsillen redo att serv­eras och ätas.

1 knippe dill

1 dl gräddfil 5 droppar tabasco 2 msk stenbitsrom 1/3 purjolök 1 burk inläggningssill Salt och peppar efter smak 1 msk hackad dill

3 dl vatten 3 st lagerblad 3 st nejlika 350 g urvattnade sillfiléer 1 st fänkål med dill 1 st äpple

Gör så här: Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad och pepparkorn. Koka lagen i 3 minuter och låt sedan kallna.

Skölj sillfiléerna noga och lägg dem i kallt vatten ett par minuter. Använder du saltsill lägger du sillen i rinnande vatten under natten. Skär sillen i mindre bitar och varva med fänkål äpple och dill i en väl rengjord glasburk med lock. Häll på den kalla lagen och låt sedan sillen stå i kylskåp i ca 2-3 dagar innan du smakar av den.

Uddevalla&DU 7


Uddevallas

historia & kuriosa Oddevalla nämns i norska skrifter för första gången på 1400-talet. Namnet tolkas som udden med en vall, lämplig som marknadsplats. 1498 får Uddevalla stadsprivilegier. Dansk-norska Uddevalla blir 1658 svenskt. I början av 1700-talet har Uddevalla 1500 invånare, Göteborg har då 5000.

PREMIÄR! 28 November Julbord med show 595:-

Nov: 28 & 29 Dec: 4, 5, 6, 11, 12, 13 & 18, 19, 20 Julbord utan show 395:Sönd, 7 & 14 Dec

0522-222 55 WWW.LYCKORNABRYGGA.SE

VINTERMYS på Hafsten SweCamp Resort

Uddevallas guldålder inträder under andra halvan av 1700-talet då sillfisket blomstrar. Handeln får ett rejält uppsving. Uddevalla kallas i äldre tider för ”Kôrpehôla”. Det moderna Uddevalla tar form efter att staden brinner ned för sjätte gången 1806. Sommaren 1814 styrdes Sverige från Uddevalla några månader då Kronprins Karl Johan (Jean Baptiste Bernadotte) drog i fält mot Norge och hovet samlades i staden. Gustaf B Thordén startar 1946 Uddevallavarvet, som kommer att sätta sin prägel på Uddevalla. Stadens befolkning fördubblas från 1945 och femton år framåt. Från 1977 hamnar varvet i kris, 1986 läggs varvet ned och den stora bockkranen fälls. Uddevallabron över Byfjorden invigs 2000. Den är en av Sveriges längsta och framförallt vackraste broar. Strandpromenaden, en cirka nio kilometer lång gång- och cykelväg från Skalbankarna till Lindesnäs, invigs 2006 och utses till Sveriges vackraste väg 2009. Handelsområdet Torp expanderar och blir dubbelt så stort. I maj 2013 öppnade landets då tredje största Ikea-varuhus, senare samma år öppnades två nya köpcentrum för volymhandel. Sommaren 2014 öppnade Uddevallas nya biograf - Biostaden Uddevalla. Salong 1 hade då biografen öppnade Sveriges största bioduk och var först i Sverige med installerat Dolby Atmosljud. 8 Uddevalla&DU

www.h afsten .se 63 OLIK A AKTIV ITETER FÖR

HELA F AMILJE N

MINI-SPA RESTAURANG GYM & WELLNESS CAMPING & STUGOR ÖPPET ÅRET RUNT WEEKENDPAKET LYXPAKET

0522 64 41 17 • info@hafsten.se


G A S T R O N O M I

KONFERENS

RESTAURANG

FEST

CATERING

JULBORD!

Vårat härliga julbord dukas i år upp på Riverside! Ett bord där det klassiska möter det moderna….

Julbord dag: 355:- inkl. moms. Julbord Kväll/Helg: 485:- inkl. moms. Heldagskonferens julbord, lunch: 585:- exkl. moms.

Vi har även Julbordscatering!

För bokning eller förfrågan ring eller maila gärna.

Den självklara mötesplatsen! Alex Gastronomi Riverside är konferensanläggningen som är centalt belägen vid vattnet i Uddevalla, Bohuslän. Här kan du konferera i våra ljusa fina konferenslokaler, njuta av vårt högklassiga kök där gastronomins värd råder.

Ta med annonsen och få ytterligare

20%

rabatt på valfritt plagg

Konferenserbjudande!

Heldagskonferens 395:-/person exkl. moms Halvdagskonferens 295:-/person exkl. moms Museigatan 2, 451 50 Uddevalla Tel: 0522- 128 50 alt. 0703-78 28 50 Mail: info@alexgastronomi.se Konferensbokning: konferens@alexgastronomi.se www.alexgastronomi.se

KRISS Outlet Trikåfabriken i Ljungskile 0522-266170 | mån-fre 12-18, lör 10-14, sön 11-14

lbuffé, Jultallrik & Ju m so Våra klassiker as! tål att upprep ber. em v o n fr.o.m. 29

Allt från julsmörgås till hela arrangemang för både enskilda personer som hela sällskap. Välkommen att boka Er julcatering hos oss! VÄLKOMMEN!

Slängom 1 Uddevalla • 0522-377 64 www.mona-lisas.se Var 7.30-23, helger 9.30-23.

Uddevalla&DU 9


Folkets Park i Uddevalla slog upp dörrarna i början av förra seklet. Under sin storhetstid hyste parken allt från förstamajdemonstrationer, via cirkusföreställningar, till finbesök av storstjärnor som Bill Haley och hans kometer. 1964 utsattes parken för en sprängkupp där dynamitarderna kom undan med hela 10.000 riksdaler och vem minns inte den kultförklarade, strutformade kiosken? Underhållningsverksamheten är dock nedlagd, sedan ett par år tillbaka, men nu skall området få nytt liv. Nu byggs det nämligen bostäder i parken och Uddevallaborna gläds åt att det anrika och centralt placerade området får fylla en funktion igen.

Bohusläns museums bildarkiv

En svängom i vardagsrummet? Kerstin och Jack var bland de första att teckna sig för en bostadsrätt i området. Inflyttningen är planerad till maj 2015. – Jag har alltid sagt att kommer det att ­byggas i parken så vill jag flytta dit. Det är nära till både centrum och Skeppsviken. Och jag vill bo kvar här på Söder, säger Kerstin Andersson.   Paret flyttade till Uddevalla 1962 och bostadskarriären har gått från en tvåa på Äsperöd, via en trea i samma område till ett hus på Söder. Ett lantställe har de också, så de tror inte att de kommer att sakna huslivet när de väl flyttar in i den nybyggda lägenheten. – Det är mycket som skall skötas med två hus. Gräsmattor som skall hållas efter och alltid något att göra. Vi ser fram emot att kunna vara på landet när vi vill och sedan kunna stänga, låsa och åka hem till en mer lättskött tillvaro. 10 Uddevalla&DU

Jack berättar att han tillbringade mycket tid i Folkets Park som ung, han sprang mellan gammeldans och modern dans. – Ja mest var man ju där för tjejernas skull, skrattar han och sneglar på Kerstin.

”Jag har alltid sagt att kommer det att ­byggas i parken så vill jag flytta dit” Det var ett härligt ställe att gå till – man träffades och dansade, mötte vänner och lyssnade på musik. Men det skall sägas att när vi väl flyttade in till Uddevalla blev det mer sällan. Kanske berodde det på att vi bildade familj, kanske på att man inte alltid

ser vad man har mitt framför näsan.   Tillsammans med familjen har de genom åren upplevt såväl cirkusföreställningar som julmarknader och minigolf i parken. Både Jack och Kerstin har promenerat mycket i området. Nu går de förbi byggarbetsplatsen en till två gånger i veckan för att se hur husen växer fram. – Det är spännande, säger Kerstin, att se hur området förändras. Jag har alltid tyckt att det borde bevaras på något sätt. Att man borde göra något av ett så trevligt område med ett så bra läge. Och nu när det blir verklighet skall vi få flytta dit – det här blir nog riktigt bra!   Dansar gör Jack och Kerstin fortfarande, fast numera blir det mest motionsdans i ­Bokenäs Pensionärsförening. Och kanske blir det en svängom eller två i vardags­ rummet sedan, när de väl flyttat in i sin Folkets Park-lägenhet.


Bohusl채ns museums bildarkiv

Kerstin och Jack Andersson Uddevalla&DU 11


Vi bygger hus som skapar utrymme för livet

En riktig bank

Välkommen till en riktig bank Vi tror på ett personligt engagemang och en lokal närvaro. Hos oss hittar du ett komplett utbud av banktjänster.

Intresserad av strandnära exklusivt boende i Uddevalla? Nyproduktion!

Mik ael Erik sso n

Handelsbanken Kungsgatan 10, Telefon 0522–65 68 00 www.handelsbanken.se/uddevalla

mikael.eriksson@fiskarhedenvillan.se 0522-120 10 • fiskarhedenvillan.se

Utsikt från det nya bostadsområdet Sundskogen.

Havsnära tomter säljes Sundskogen erbjuder havsoch naturnära villatomter med generösa byggrätter. Här har du möjlighet att bygga just ditt drömboende. Endast ett fåtal tomter kvar!

Du väljer själv din husleverantör. BARN- OCH BADVÄNLIGT Tomter på cirka 1 000 kvm Boende på upp till 250 kvm Tomtpris från 524 000 kr Inkl. anslutning till kommunalt VA

Vill du veta mer? www.uddevalla.se/tomtko eller ring 0522-69 60 00

12 Uddevalla&DU


växer Uddevalla

så det knakar

Uddevalla som stad och kommun befinner sig mitt i en stor ut­vecklings- och tillväxtfas. Det råder byggboom, nya bostadsområden planeras och byggs, gamla byggs ut och rustas upp och staden växer sig allt större. Med sitt attraktiva läge i regionen och den unika kombinationen av hav, fjäll och fjord växer sig Uddevalla större och starkare.

Man kan inte undgå att märka det. Staden är full av aktivitet – det byggs och rustas upp, det planeras och öppnas nytt vart man än vänder sig. Till exempel är det för närvarande över trettio nybyggnationsprojekt på gång i kommunen och det finns fler planerade. Vad är det då som gör att en mellanstor kommun växer så kraftigt?   Det finns naturligtvis flera förklaringar. En av dem kan vara att Torps handelsområde fortsätter att växa. Här skapas ständigt nya arbetstillfällen. Dessutom pågår stora satsningar i infrastrukturen vid Torp för att

Foto: Peter Ljunggren d3media.se

underlätta för trafiken i området, och i juni 2014 öppnades en ny bussterminal som gör det smidigare att resa kollektivt.   En annan förklaring till tillväxten kan vara att Uddevalla är en kommun som månar om sina entreprenörer. Man arbetar aktivt med att hitta bra och utvecklande samarbets­ former med näringslivet för att på bästa sätt kunna stötta den goda entreprenörsanda som finns i området. Visste du till exempel att det startade cirka 350 nya företag i Uddevalla under 2013 – det är nästan ett företag om dagen!   I centrum satsas det just nu stort på att utveckla själva stadskärnan. Kungstorget och Hasselbacken får en ny konstnärlig gestaltning, parkerna kring Bäveån rustas upp med ny belysning och en ny trappa som leder ned till ån kommer att anläggas. Centrum skall vara en naturlig och trivsam samlingsplats för Uddevallabor och andra – det skall spegla stadens själ och bjuda in till umgänge.   Alla de bygg- och upprustningsprojekt som pågår har ett och samma mål – att göra Uddevalla ännu mer attraktivt som bostads-, arbets-, och utbildningsort. Man bygger för framtiden och satsar på det viktigaste man har – sina invånare. Uddevalla&DU 13


OBS! Vid årsskiftet byter vi namn till Smile.

Vi vill ge dig Sveriges bästa tandvård. Välkommen till Colosseum-kliniken i Uddevalla. Hos oss får du en trygg och långsiktig tandvård med personlig service. Vi har allt från allmäntandvård till specialisttandvård, implantat och barntandvård under ett och samma tak. Välkommen. Välkommen att boka din tid på 0522-130 30. Du hittar oss på Strömstadsvägen 35 i Uddevalla. www.colosseumkliniken.se/uddevalla

Vi vill gärna vara med och förverkliga dina drömmar.

14 Uddevalla&DU


drömboende Sundskogen - ett

för livsnjutare

Grekland möter Bohuslän – ja det är faktiskt verklighet i Sundskogen i Uddevalla. På sluttningen strax syd­väst om Uddevalla byggs 45 helt vita villor, Vita Husen, med utsikt över Byfjorden och Uddevallabron. Det finns även tomter till försäljning där man kan bygga hus med valfri husleverantör och fler bostäder är planerade. Uddevalla kommun har byggt en gång- och cykelväg från området via Gustafsberg och strandpromenaden in till Uddevalla. Sund Strand AB arbetar med bostads­ ut­veck­ling, allt ifrån idé till färdig produkt och försäljning. Entreprenören och g­ rundaren Lars-Olof Axelsson fick idén till de vita husen när han stod och blickade ut över Byfjorden från den ­motsatta stranden. – Jag hämtade inspiration från Kreta och kände att det skulle passa så enormt bra med vita, stilrena hus på sluttningen. När man kör över bron ser man dem, de lyser från skogen, säger Axelsson. Skog, mark och en ofantligt vacker natur. Det måste vi ta vara på och tillgängliggöra för en större målgrupp, tänkte han. Idén till de vita husen var född men det tog över ett decennium innan drömmen kunde förverkligas. Det första spadtaget togs den 4 november 2013 och redan nu i höst har de första familjerna flyttat in.

Det är inte bara de vita husen som för ­tank­­arna till den grekiska övärlden, det är närheten till havet också. Bara ett par stenkast ifrån husen ligger badplatsen och stranden. Det är badrocksavstånd till ett dopp och från de väl tilltagna terrasserna kan man uppleva ljuva sommarkvällar med fantastisk havsutsikt. Solljuset tas tillvara fullt ut då man bygger villorna så att de följer sluttningen, alla kommer att kunna njuta av utsikten. Höststormar och frostiga vinterdagar - havet fascinerar året om och att få blicka ut över vattnet varje dag är en lisa för själen.   – Jag kände tidigt på mig att Uddevalla skulle bli en inflyttningskommun, berättar Axelsson. Han var med och utvecklade de första villorna på andra sidan Byfjorden och intresset var stort

även då. Det verkar som om Uddevalla har fått ett uppsving i antalet inflyttningar. Det geografiska läget gör att många av köparna kommer ifrån grann­ kommunerna. Med bara några minuter ut till E6.an och 44:an blir det smidigt att pendla.   Vita Husen är ett mycket uppmärk­ sammat och omtalat projekt som andas stark framtidstro. Det smittar av sig och hela Uddevalla tycks sjuda av optimism. Området har ritats och planerats av Lars-Olof Axelsson och Uddevalla kommun i samarbete med arkitekt Gustav Zachrisson från arkitekterna Krook och Tjäder. Ca 50 % av de inflyttade kommer från andra kommuner. Försäljning: Marika Ström, Svensk Fastighets­förmedling Uddevalla.

Uddevalla&DU 15


Med reservation för ändringar.

November 7:e Klubb Solid Sound - Thomas Stenström live Kl. 23:00 Uddevallasonen Thomas Stenström spelar på Mortens Krog i Uddevalla. Entré betalas i dörren – kom i tid!

8:e Dancing Queen meets Movistar Kl. 19:30 En ABBA-show i toppklass på Östraboteatern i Uddevalla. Biljetter finna att köpa på ticnet.se

14:e The Legends – Alive in Concert! Kl. 19:30 Sveriges elit för tolkandet av Elvis Presley, Roy Orbison och Jerry Lee Lewis, scenshow ­ Östraboteatern. Biljetter finns på nortic.se

28:e Bröderna Marx Kl. 19:00 En helaftonsföreställning och äventyr till Bröderna Marx bisarra värld, Regionteater Väst. Biljetter på Medborgarkontoret 0522-69 60 23.

29:e Ljungskile Jultorg Kl. 10:00 Ljungskile Jultorg med lampor, glitter och tomtar – hela gatan luktar jul!

29:e & 30:e Julmarknad i Bokenäs Kl. 11:00 Försäljning av konst, konsthantverk och slöjd av lokala hantverkare i Bokenäsets Bygdegård.

29:e Rheborg – en standupföreställning

20:e Ljus i Uddevalla

Kl. 19:30 Föreställning med Johan Rheborg på Östraboteatern. Biljetter på ticnet.se

Kl. 18:00 Julbelysningsinvigning på Kungstorget med musikunderhållning och tal.

30:e Skyltsöndag

22:e Midvinterfest – Trädgården året om Kl. 12:00 Invigning av den årliga försäljningsutställningen för slöjd och konsthantverk, Bohusläns museum. Utställningen pågår t.o.m. 6 januari.

22:e Julshow Kl. 19:00 Premiär för julshow på Mortens Krog. För mer info och förköp gå till www.mortenskrog.se

27:e Julshow: Show people – Las Vegas möter Sverige Kl. 19:00 Premiär för julshow på Hotell Carlia. För mer info och förköp gå till www.carlia.com

16 Uddevalla&DU

Kl. 11:00 Butikerna i Uddevalla centrum har levande skyltfönster mellan 11:00 -12:00. Kom och njut av julpynt och julstämning (butikerna håller öppet mellan kl. 12:00–16:00).

30:e Adventshögmässa Kl. 11:00 Musik i Uddevalla kyrka.

30:e Adventskonsert – Sjung in advent! Kl. 18:00 Lyssna till traditionella adventssånger och psalmer i Uddevalla kyrka.


Foto: Peter Ljunggren d3media.se

Med reservation för ändringar.

December 1:e Månadsmarknad

16:e Julkonsert

Kl. 09:00 Marknad på Kungstorget i Uddevalla.

4:e The Real Group Julkonsert 2014

Kl. 19:00 Uddevalla Stadsmusikkår, Pilgrimskören, S:t Mikaelskören och Uddevalla Kammarkör, Uddevalla kyrka.

Kl. 19:00 En fantastisk julkonsert på Östraboteatern. Biljetter på ticnet.se

18:e Tomtekväll

5:e Julkonsert

Butikerna i Uddevalla centrum har öppet till 21:00.

Kl. 18:00 Kulturskolan, julkonsert i Uddevalla kyrka.

18:e Julkonsert

6:e Ljungskile Julmarknad

Kl. 18:00 och 20:00 Akademi Sinclair musikelever vid Uddevalla Gymnasieskola, Uddevalla kyrka.

Kl. 10:00 Lions julmarknad.

6:e & 7:e Gammaldags Jultorg Lördag kl. 10:00 och söndag kl. 11:00 Välkommen tillbaka till 1920-talets torghandel. Julstämning och tradition på Kungstorget i Uddevalla.

11:e & 12:e Julkonsert Kl. 18:00 Luciatåg och julspel, Västerskolans musikklasser, Uddevalla kyrka.

13:e Lusselördag

31:e Nyårsfirande Kl. 16:00 Fyrverkerier och nyårstal i museiparken och på Skansberget.

Januari 6:e Julmusik på orgel Kl. 18:00 Improvisation över kända julmelodier, Uddevalla kyrka.

Kl. 10:00 Mysig lucialördag i Uddevalla centrum.

17:e Glada änkan – Live från Metropolitan

13:e Julfackeltåg

Kl. 19:00 Opera live från Metropolitan på Folkets Hus i Uddevalla. Biljetter på ticnet.se

Kl. 15:00 Välkommen att delta i Julfackettåget på vår vackra Strandpromenad. Start vid Svenskholmens parkering.

31:e Hoffmans äventyr – Live från Metropolitan

13:e Luciakröning

Kl. 19:00 Opera live från Metropolitan på Folkets Hus i Uddevalla. Biljetter på ticnet.se

Kl. 18:00 Kröning av Uddevallas Lucia och luciakören under ledning av Lotta Gustafsson, Uddevalla kyrka. Alla evenemang hittar du på:

www.uddevalla.com

Uddevalla&DU 17


musik i Uddevalla söndag 16 november kl 18 Uddevalla kyrka KÖRENS ÖNSKEKONSERT S:t Mikaelskören Per Weist och Birgitta Brodén, körledare

Erbjudanden & extraöppet i butikerna

JULTORG

I LJUNGSKILE LÖR 29 NOV 10-15 Arr: Uddevalla Näringsliv

söndag 30 november kl 18 Uddevalla kyrka ADVENTSKONSERT - Sjung in advent! Traditionella advents-sånger och psalmer Uddevalla Kammarkör Per Weist, orgel Birgitta Brodén, dirigent fredag 5 december kl 18 Uddevalla kyrka JULKONSERT Kulturskolan torsdag 11 december kl 18 Uddevalla kyrka JULKONSERT med luciatåg och julspel Västerskolans Musikklasser under ledning av Elisabeth Brattberg och Eva Ferm fredag 12 december kl 18 Uddevalla kyrka JULKONSERT med luciatåg och julspel Västerskolans Musikklasser under ledning av Elisabeth Brattberg och Eva Ferm

www.napolipizzeria.se

lördag 13 december kl 18 Uddevalla kyrka LUCIAHÖGTID Kröning av Uddevallas Lucia Kör under ledning av Lotta Gustafsson Samarr: Uddevalla Kommun/Kultur och Fritid m fl söndag 14 december kl 16 Lane-Ryrs kyrka JULKONSERT Pilgrimskören, S:t Mikaelskören Per Weist, Birgitta Brodén tisdag 16 december kl 19 Uddevalla kyrka JULKONSERT Utdelning av Uddevalla Kommuns kulturpris och stipendier. Uddevalla Stadsmusikkår Pilgrimskören, S:t Mikaelskören, Uddevalla Kammarkör Jonas Olofsson, tenor Samarr: Uddevalla Kommun/Kultur & Fritid onsdag 17 december kl 18 Dalabergskyrkan JULKONSERT Dalabergskören med kompgrupp torsdag 18 december kl 18 och 20 Uddevalla kyrka JULKONSERT Akademi Sinclairs Musikesteter vid Uddevalla Gymnasieskola tisdag 6 januari kl 18 Dalabergskyrkan JULENS SÅNGER OCH PSALMER Allsång med Dalabergskören Mat, gemenskap, sällskapsspel och dans kring granen efteråt. tisdag 6 januari kl 18 Uddevalla kyrka JULMUSIK PÅ ORGEL Verk av Balbastre, Bach och Brahms. Improvisation över kända julmelodier Johannes Landgren, organist

www.svenskakyrkan.se/uddevalla

Fri entré.

i uddevalla 18 Uddevalla&DU

VINTERMYS på Hafsten SweCamp Resort

Weekendpaket

Fre-sön med egen husbil, husvagn eller i en av våra moderna stugor!

Ingår: • • • • •

CAMPING FRÅN

Två frukostkorgar Mini-Spa Gym & Wellness Internet Lakan och slutstäd (stuga)

495:1295:/person (min. 2 pers.)

STUGA FRÅN

/person (min. 2 pers.)

www.hafsten.se • 0522 64 41 17 • info@hafsten.se


MÅNDAGAR TISDAGAR TORSDAGAR FREDAGAR LÖRDAGAR

HARRYS BIOPAKET 3 FÖR 2 ALLMÄNQUIZ AFTER WORK DE LUX VI BJUDER ALLA BARN PÅ BUFFÉ

Vi är din hjälp i hemmet och på företaget. Veteranpoolen erbjuder en rad olika tjänster, välj bl a mellan: Snickra, måla & tapetsera Handla & laga mat

Privat

Företag

Städa & putsa fönster Snöskottning & sandning Vi har inga startavgifter eller bindningstider. Välkommen!

KÅLGÅRDSBERGSGATAN 8, UDDEVALLA 0522-395 99 WWW.HARRYS.SE

Ring oss 0522-122 08 www.veteranpoolen.se

MUSIK I JULETID JULKONSERT MED TRIPLE & TOUCH Ljungskile församlings vuxenkörer, Stenkyrka kyrkokör, Birgitta Aurell Keczan. Tor 18 dec 19.00 Forshälla kyrka

www.svenskakyrkan.se/ljungskile

JULENS SÅNGER OCH PSALMER Projektkör under ledning av Lotta Gustafsson, musiker och sångare. Sön 21 dec 18.00 Ljungs kyrka

Uddevalla&DU 19


en helt känsla Thomas Stenström har skrivit Slå mig hårt i ansiktet – en av sommarens mest spelade låtar. I augusti stod han på scenen på Uddevalla Solid Sound och mötte hemmapublikens jubel. Han tar framgången med ro och tycker att Kungsgatan, sent en onsdagskväll, när det är folktomt och man kan se hela vägen från torget till Kampenhof, är ett av Uddevallas finaste ställen. Han är Uddevallasonen som erövrar världen och gärna kommer hem när han behöver ta det lugnt.

DU KOMMER FRÅN UDDEVALLA OCH GICK I MUSIKKLASSER – HUR HAR DET PÅVERKAT DINA VÄGVAL I LIVET?

– Jag är född och uppvuxen här. När jag var tio märkte mina föräldrar att jag var intresserad av musik och såg till att jag hamnade på Västerskolan, som har musikprofil. När det blev dags för gymnasiet gick jag Estet med inriktning musik på Sinclair. Helt klart har det påverkat mig, men ärligt talat så vet jag inte om jag utvecklades särskilt mycket musikaliskt just på Sinclair, jag var inte i fas, hade huvudet i det blå och hade svårt för det här att man hela tiden skulle göra saker enligt vissa mallar. Men samtidigt träffade jag ju likasinnade och fick vara i en kreativ och musikalisk miljö. Min producent gick till exempel i klassen över mig på Sinclair och vi jobbar mycket ihop i dag. LEVER DU PÅ DIN MUSIK IDAG?

– Ja, men det har jag faktiskt alltid gjort. Eller, sedan jag började tjäna pengar i alla fall. Fast tjänar pengar gör man ju inte – ­eller, det blir bättre och bättre – men det har aldrig varit något jag stressar över, det är inte min grej. Jag hittar mitt lugn i den kreativa processen och tar vara på energin jag får i den. Det är värt mycket mer än ekonomisk trygghet. Man måste kanske vara en viss sorts person för att hålla sig cool, jag tror stenhårt på att saker löser sig när man går in helhjärtat för det man vill göra. Visst har jag jobbat med annat då och då, men bara för att kunna fortsätta att jobba med det jag vill jobba med – musiken – så målet har alltid varit detsamma.

20 Uddevalla&DU

DU HAR FÖLJT DIN DRÖM – HUR VÅGADE DU TA STEGET?

NU BOR DU I STOCKHOLM – HUR KOMMER DET SIG?

– Jag vet inte riktigt, det är svårt att tänka tillbaka på det. Men jag tror att det handlar om att våga följa sin grundkänsla om vad man är bra på och vad man får ut mest av att göra. Att försöka lita på sina instinkter och inse att man inte behöver vara duktig på att sjunga, eller på gitarr för att kunna skriva låtar, till exempel. Skapandet kräver inte att man skall vara en virtuos, man måste lita på magkänslan och strunta lite i vad folk säger. På gymnasiet upplevde jag att det fanns väldigt mycket mallar kring hur man skulle göra saker och ting för att bli ”bra”. Det ­peppade inte mig särskilt mycket. Jag ville inte vara ”bra” jag ville skriva låtar.

– När jag slutade gymnasiet behövde jag komma bort från Uddevalla – inget fel på staden eller människorna, men jag följde gamla, upptrampade mönster. Jag visste att jag ville hålla på med musik och innan jag hamnade i Stockholm mellanlandade jag ibland annat Helsingborg och Tranås. Jag hängde med människor som hade samma mål och visioner som jag. Människor som höll på med musik. Jag skrev låtar, vidgade vyer och sonderade terrängen. Det var skönt att flytta runt, det tror jag är en känsla må­­nga ungdomar kan känna igen sig i – det är ju en period i livet då man söker, man behöver träffa nytt folk och hitta den personen man är och vill vara. Stockholm hamnade jag i först när jag hade släppt första singeln och fått skivkontrakt. Men det var alltid målet ­­­­­ – jag visste att det var här musiklivet fanns.

I SOMRAS STOD DU PÅ SOLID SOUNDSCENEN OCH MÖTTE HEMMA­PUBLIKENS JUBEL – HUR KÄNDES DET?

– Ibland hör man artister berätta om hur det blir en slags revansch att spela i sina uppväxtstäder – så kände jag det inte alls. För mig var det speciellt på väldigt många sätt. Som att det var så många som man kände och kände igen i publiken. Det är ganska ovanligt. Och så var det fint att befinna sig på platserna där jag sprang runt och blev den jag blev. Det är ju därifrån mycket av min musik kommer. När jag jobbar med en text och vill säga något, så skapar jag ­mentala rum och då är det ofta bilder av mina uppväxtmiljöer jag hamnar i. Det var en ­helt grym känsla att stå där och spela. Sedan är det fett att Uddevalla fått en festival – jag bodde där i arton år och det hände ingent­­ing – nu har de en riktigt stor och bra festival, det tycker jag är inspirerande!

MEN DU KOMMER VÄL HEM IBLAND OCKSÅ?

– Ja visst! Jag har ju hela min familj här och massor av vänner. Jag åker ofta och gärna till Uddevalla. Jag älskar anonymiteten i Stockholm, men också känslan av att träffa någon man känner så fort man sticker näs­an utanför dörren i Uddevalla – det finns för­ delar med bägge ställena. Jag märker att jag rör mig hemåt när jag behöver ta det lugnt –­­det är ju trots allt lite lugnare här.


Foto: Sanna Strand

Namn: Karl Thomas Stenström Född: 19:e januari 1988 Familj: Ja Utbildning: Ja Yrke: Artist/Konstnär Favoritplats i Uddevalla: Kungsgatan en onsdagskväll, eller Folkets Park, innan den revs, när det var en död scen. Det var ett fint ställe att gå runt på.


julfackeltåget en unik jultradition

Foto: PeO Nilsson

Julfackeltåget är en fin, unik jultradition i Uddevalla som arrangeras för 8:e året i rad. Alla som vill kan delta i tåget där man med en brinnande fackla promenerar längs Strandpromenaden ut till den gamla anrika badorten Gustafsberg.   Innan tåget startar mot Gustafsberg bjuds ­ det på julmusik och traditionsenligt invig­ningstal. Längs vägen blir det musik­­under­ hållning och en och annan överraskning­ – allt för att sprida julglädje. Väl på Gustafsberg får vi än mer julmys i form av glögg, pepparkakor och lussekatter. Tomten är på

plats för att ta emot julkramar och önske­ listor medan nissarna delar ut julgodis.   Vill du avsluta kvällen med luciakröning går det bussar tillbaka till Uddevalla kyrka, men också till Svenskholmen.   I år är det Lilja Resor och föreningen Odd Fellow som arrangerar Julfackeltåget och överskottet kommer att skänkas till Saronhusets projekt att handikappanpassa sina lokaler. I år kan du delta i Julfackel­­tåget på Lucia den 13 december med start kl. 15 på Svenskholmen. Tänk på att klä dig varmt!

midvinterfest trädgården året om

22 november är det invigning av den årliga försäljningsutställningen Midvinterfest på Bohusläns museum i Uddevalla. Här presenteras slöjd och konsthantverk på årets tema som är ”Trädgården året om”.   Midvinterfest är en utställning som visar ett brett utbud av hållbart, lokalt tillverkat slöjdarbete och konsthantverk samtidigt som besökaren får upptäckta kvaliteten och personligheten i det handgjorda. Under hela advent och en vecka in på det nya året 22 Uddevalla&DU

(utställningen pågår t.o.m. 6 januari) visar hela 70 utställare från Västra Götaland sina alster på Bohusläns museum.   Unikt för Midvinterfest och spännande för besökaren är också att utställningen ständigt förändras under tiden den pågår - detta då besökaren direkt får ta med sig det den köper. Tips! Passa på att besöka utställningen redan på invigningen den ­­ 22 november för att försäkra dig om att inte missa något vackert konsthantverk!


tusen juleljus nu tändas

Den 20 november kl.18 är det dags för ljusinvigning av Uddevallas glittrande julbelysning med stämningsfullt tal på Kungstorget och musikunderhållning på scen!   I år är det mer juleljus än någonsin ­tidigare. Tack vare LED-tekniken är årets julbelysning sex gånger större än förra året

men drar endast en femtedel av tidigare ­förbrukning – helt fantastiskt! Detta innebär att fler gator och fasader ska lysas upp i mörkret, bland annat får Södra Drottning­ gatan mer glittrande skimmer. Julbelys­ ningen lyser inte bara upp Uddevallas vackra vinterlandskap utan bidrar också till

gåvogranen en extra julklapp

ett tryggt och säkert centrum.   Den stora julgranen på Kungstorget ­kommer som vanligt att stoltsera med sin vackra dekoration som tillsammans med stråken längs Bäveån och centrums alla gator in­bjuder till en stämningsfull jul i Uddevalla!

Tänk om vi alla skulle köpa en extra julklapp till någon som verkligen behövde den. Även i år kan du bidra med en gåva till välgörenhet. Inne i Gallionen i Uddevalla centrum kommer det från och med Skyltsöndagen (30 november) att finnas en gåvogran.   Granen är prydd med små önskningar till tomten – alltså du – med saker som våra ­behövande barn i Uddevalla önskat. Gåvorna går till nyanlända flyktingbarn och barn som lever i familjer med små ekonomiska förutsättningar.   Vill du vara med och köpa en extra julklapp till någon som verkligen behöver den tar du en lapp från gåvogranen och köper det som står där, till exempel en målarbok eller ett pussel. Julklappen lämnas sedan in till Lions där du också får möjlighet att tala om vem tomten var genom att skriva ner ditt namn eller företag (om man vill). Mer information kan du hitta vid Gåvo­granen inne i Gallionen. Projektet är ett samarbete mellan Lions och Uddevalla Centrumutveckling. Uddevalla&DU 23


VÄLKOMMEN TILL UDDEVALLA TURISTBYRÅ PÅ TORP! Vi har öppet mån- tors 10 -16 Telefon 0522 - 58 71 78 Vi finns på Torp vid Rusta

För mer information och inspiration

uddevalla.com

Snäckan JUL PÅ

Välkommen att boka våra jultallrikar! Traditionell jultallrik, havets jultallrik och vegetarisk jultallrik.

Öppettider november och december från 23/11 till 21/12 tisdag till söndag 11-16. Övrig tid endast bokningar. Besök vår hemsida www.konditorisnackan.se eller ring 0522-380 80 för mer information

NYTT UTAN INSATS!

BO BEKVÄMT I NYBYGGDA HYRESRÄTTER MED HÖG STANDARD Under våren 2015 står våra splitter nya hyreslägenheter i Folkets Park och i Fisketången klara för inflyttning. I Fisketången väljer du mellan en tvåa på 61 kvm eller en trea på 72 kvm och i Folkets Park erbjuder vi allt från tvåor på 58 kvm till större fyror på 92 kvm. Men skynda dig – det är först till kvarn som gäller! Kontakta oss på 0522-65 35 00. Tel 0522-65 35 00 www.uddevallahem.se

24 Uddevalla&DU


stämning tradition precis så som vi vill ha det

UNDER ÅREN HAR UDDEVALLA blivit allt­mer av en julstad. Det är med små ­ medel och traditionella arrangemang som julen har hittat till staden. Man kan säga att det är detaljerna som utvecklar helhets­ upp­lev­elsen – såsom julbelysningen, jul­­­­­granen på Kungstorget, skyltsöndag och kanske framförallt Gammaldags Jultorg. UNDER EN HELG I DECEMBER förvandlas

hela Kungstorget till en marknadsplats så som den var förr i tiden. Om du vill uppleva riktig julstämning ska du göra ett besök på Gammaldags Jultorg i Uddevalla. Lämna julstressen hemma och förflytta dig hundra år tillbaka i tiden. Torgstånden består av träbord med markistak och urvalet är noga utvalt för att passa in i den gammaldags

miljö som eftersträvas. Här kan man köpa hantverk såsom snidade knivar, stickade mössor och handmålade tomtar. Mycket av det som säljs på torget denna helg är av ätbar karaktär – hemkokt, hembakat och hemlagat. Förra året sålde det hembakta tunnbrödet slut och alla goda cupcakes och karameller gick som smör i solsken. Som vanligt bjuder Wästsvenska Tomteorden på julmusik och dans kring granen. GAMMALDAGS JULTORG är en kär tra­ dition som ligger Uddevallaborna varmt ­ om hjärtat - inte undra på när det har arrangerats i 30 år! Mycket ska utvecklas och för­nyas i vår stad men just detta arrangemang ska gärna vara som det alltid har varit – ­ genuint och äkta.

Bland granris, karameller och stickade luvor

Uddevalla&DU 25


Mina sopor 채r ljuset i min vardag! Byt till lokalproducerad returel gjord p책 dina sopor.

26 Uddevalla&DU

Peter Olofsson, br채nsletekniker p책 Uddevalla Energi


Husvisning !

Lördag-Söndag 22-23 nov Kl 11.00-13.00

Nu har vi startat försäljningen av etapp 2 med våra populära radhus & ägarlägenheter i Ljungskile. Välkomna på visning & information av ett befintligt radhus och ägarlägenhet.

h id oc

får t u d r dä .. ende ill annat o b t t r Et r öve a g n e p

Adress till visningen: Utsiktsvägen 22 A, Ljungskile. Telefon 0522- 207 76

Läs mer på dalatrahus.se

Furuhall RotviksbRo, Uddevalla

Ring för visning!

Senior SM i badminton i Agnebergshallen Uddevalla 6-8 februari 2015. För tredje året i rad arrangerar Bohuslän Dals Badmintonförbund senior SM i badminton. Drygt 100 spelar av högsta svenska klass kommer till Uddevalla med vår högts rankade singelspelare Henri Hurskainen i spetsen. Han är just nu på 39:e plats på världsrankingen.

Välkommen till Agnebergshallen i Uddevalla och se badminton på absolut toppnivå!

EkhallsvägEn

Nu startar vi försäljningen av 1-planshusen på ekhallsvägen, Furuhalls tredje etapp. Husen ligger högt över Havstensfjorden med utsikt över hav, ängar, skog och berg. storlek: 143 & 166 kvm altan, carport och förråd ingår. Prel inflyttning: höst 2015 Priser från 3 295 000 kr PS. Vill du hellre bo i lägenhet vid havet? Välkommen till Sunds Terrasser! www.markbygg.se www

kundansvarig Åsa eriksson, 010-762 30 51

Uddevalla&DU 27


Vad sägs om en helkväll på Metropolitan – fast i Uddevalla? Med Opera i världsklass, spännande inblickar bakom kulisserna på ett av världens mest berömda operahus och bubbelmingel i pausen? På Folkets Hus i Uddevalla samlas uppklädda och förväntansfulla operabesökare en regnig oktoberkväll för att få uppleva just detta – en smula storstadskultur på hemmaplan.

Schemat är strikt, varenda minut räknas när man bjuder in till live-sänd opera från Metropolitan i New York. Det är Figaros Bröllop som visas och temat genomsyrar kvällen – det är bröllopstårta och bubbel, långklänning och frack som gäller. Stämningen i foajén är förväntansfull och i de höga kandelabrarna flämtar stearinljusen när höstvindar drar in genom dörrarna. Oliver, som är ljudtekniker egentligen, var den ende som kom i fracken, så i kväll agerar han värd och hälsar välkommen vid dörren, tillsammans med May, kvällen till ära iklädd hellång klänning i ljuvaste skärt. Simone Olofsson, verksamhetschef på Folkets Hus förklarar:   – Det är det roligaste vi vet att få gå loss kreativt, som vi gör när vi har de här föreställningarna. Vår huvudsakliga verksamhet är ju mer sparsmakad, konferensverksamhet är ju vad det är, men när vi får bjuda in till kulturella evenemang och dessutom har ett tema att spinna på, så att vi kan göra helhetsupplevelsen till något extra, då trivs vi gott.   Live-sändningarna från stora operahus och baletter runtom i världen sker via satellit, är minutiöst planerade och visas samtidigt på 170 ställen, runt om i Sverige, samtliga

helkväll på

Met

anslutna till organisationen Folkets Hus och Parker. I Uddevalla har man varit igång sedan förra säsongen och intresset är över förväntan. Alltihop hålls igång med hjälp av ideell arbetskraft och ett brinnande intresse. – Det krävs ett oerhört engagemang för att kunna hålla igång den här sortens verksamhet, säger Simone, i kväll till exempel är vi åtta personer här och jobbar, men det är bara två av oss som är anställda, de andra kommer hit för att de vill och kan, de bjuder på sin tid för att vi skall kunna genomföra evenemanget.

”Det är det roligaste vi vet att få gå loss kreativt” Vi brinner för värdskap och älskar att få bjuda Uddevallapubliken på den här sortens kvällar.   Själv har hon fortfarande inte hunnit se någon föreställning. Det är för mycket att rodda med runt omkring. 20.48 är det paus. På minuten. Och då måste allt vara klart.

Medan vi pratar ringlar sig kön till kassan sakta framåt. Det är mat- och dryckesbeställningar till pausen på gång. Laxbakelse och bröllopstårta, kaffe, läsk eller skumpa, kanske en chokladbit eller lite snacks. En våning upp står borden vackert dukade i väntan på pausande operabesökare och i köket pågår förberedelserna för fullt, dillkvistar skall på plats och tårtor dekoreras. Från salongen hör man orkestern stämma sina instrument.   Simone säger ett par ord innan föreställningen drar igång och sedan sätter vi oss alla tillrätta och bara njuter. Vi applåderar i kapp med New Yorkpubliken, hänförs av svenske barytonen Peter Matteis fantastiska sångarinsatser och njuter av en 1700-talsopera, som i den här uppsättningen utspelas i 1920-talsmiljö med hjälp av teknik som minst sagt andas 2014. Ljudkvaliteten är superb. Stund­­­­­tals glömmer man såväl tid som rum och kastas mellan föreställningens Sevilla, Metropolitans New York och det Uddevalla man ändå befinner sig i. Det är magiskt. När vi, efter fyra timmars ren njutning, yrvaket tar oss ut genom dörrarna är vi en smula rikare. Det är en alldeles ovanlig lördagskväll i ett höstruskigt Uddevalla.

MADAMA BUTTERFLY 21 NOVEMBER KL 19.00 Puccinis verk direkt från Kungliga Operan i Stockholm. HANS OCH GRETA 7 DECEMBER KL 16.00 Engelbert Humperdincks operasaga direktsänds från GöteborgsOperan. GLADA ÄNKAN 17 JANUARI KL 19.00 Sopranen Renée Flemming intar Metropolitans scen i Lehárs Glada änkan. SVANSJÖN 25 JANUARI KL 16.00 Piotr Tjajkovskijs allra första balett, Svansjön, har spelats världen över i snart 140 år. Direkt från Bolsjojteatern. HOFFMANNS ÄVENTYR 31 JANUARI 19.00 Jacques Offenbachs Hoffmanns äventyr från Metropolitan Opera i New York. LA DONNA DE LAGO 14 MARS KL 19.00 La dona del lago, Rossinis romantiska opera. CAVALLERIA RUSTICANA/PAJAZZO 25 APRIL KL 18.30 Dubbeloperan Cavalleria rusticana/Pajazzo från Metropolitan i New York. Biljetter på medborgarkontoret 0522 69 60 23 eller Ticnet.

28 Uddevalla&DU


Uddevalla&DU 29


Love is in the air

Komptid

Ta med någon du tycker om på en skön weekend! I våras döpte vi vårt nya moderna flygplan Love - nu fortsätter vi firandet med perfekta avgångstider för härliga weekendresor. Du lämnar din flygplats Trollhättan-Vänersborg för Stockholm Bromma på fredag efter jobbet och är tillbaka söndag kväll. Nära och smidigt!

På goldenair.se hittar du tips på både sköna hotell mitt i pulsen i centrala Stockholm och avkopplande hotell-, herrgårds- och SPA-anläggningar strax utanför stan. Dina flygbiljetter bokar du som vanligt på goldenair.se Välkommen ombord och trevlig helg!

Vill du bo centralt och nybyggt i Folkets Park? Brf Polketten

Brf Jazzen

villak ä nsla ! Boe nde med

Endast et t fåtal lgh kvar i Brf Jazzen! Inflyt tning sommaren 2015. Utbyggnaden av Folkets Park i centrala Uddevalla pågår för fullt. I den första etappen av nya Folkets Park bygger vi Brf Jazzen, 55 välplanerade bostadsrätter i två separata sjuvåningshus. Samtliga har stora balkonger mot parkområdet. Brf Polketten består av 30 prisvärda lägenheter om 54-81 m2 i fem separata tvåvåningshus. Husen omgärdas av sköna gårdsmiljöer och här har man alla fördelarna med att bo i eget hus men utan jobbet det innebär. Kontakt: Anita Kamperin, tel. 0733-37 33 83, anita.kamperin@peab.se

peabbostad.se

30 Uddevalla&DU

olke ts park? Nyfike n på F e pe a bbosta d.s L äs me r på


Bohusgården är en hotell- och konferensanläggning med spa, centralt placerad med vidunderlig utsikt över Byfjorden. Efter senaste tillbyggnaden kan de stoltsera med att vara den största konferensanläggningen i regionen, med möjlighet att ta emot upp till 500 konferensgäster. Det är stort. Martin Olsson har jobbat på Bohus­ gården i 22 år. Han började som vaktmästare och är i dag VD. Han äger och driver verksamheten tillsammans med Majsan Ågren. Genom åren har visioner satts, finslipats och uppnåtts och de har alla haft samma fokus – service. Det handlar om att ha ett helgjutet erbjudande och att satsa stenhårt på mjukvaran, menar Martin. Han berättar:   –1939 var Bohusgården ett semesterhem med 13 tvåmannahytter. Sedan dess har vi vuxit till oss en del. I dag erbjuder vi både dagkonferenser och övernatt­ ande, vanligt hotellboende, weekends, vi har en spa-avdelning och anordnar jubileumsmiddagar. Det är en större och bredare verksamhet, men målet är detsamma som det alltid varit – att erbjuda boende och fullservice åt de gäster vi har, med fokus på generositet och ödmjukhet.   Att man numera är störst i regionen är ingen slump. Det är resultatet av ett målmedvetet arbete som pågått sedan

1998, då visionen om att bli en av Sveriges mest kompletta konferensanläggningar sattes. Då bestod anläggningen av 7000m2 och målet var att man skulle utöka med 10000m2. I dag tar verksamheten upp en yta på 17000m2 och målet är nått med råge. Vägen hit har varit spännande och Martin berättar gärna mer om vägen dit:   – Vi har en gemensam strävan, vi­ sätter oss aldrig ner och är nöjda. Dess­­­­utom är vi ett privatägt företag, till skillnad från de flesta konferensanläggningar i dag. Vi känner vår verksamhet in i minsta vrå och bryr oss om den in i minsta detalj – det tror jag är en stor framgångsfaktor. Det här är vårt livsverk, vi är på plats i verksamheten varje dag och vi känner vår personal och våra gäster till namnet. Vårt personliga engagemang gör också att vi vet att vi måste satsa på mjukvaran. På personalen och på bemötandet. Det är där vi har vår största konkurrensfördel gentemot de

större kedjorna i branschen.   Trots att anläggningen är störst i regionen säger Martin att han inte lägger en krona på annonsering. Han har en annan och kanske lite konservativ idé om hur man vinner och behåller folks förtroende och får gäster att hitta hit och komma åter. För kommer gör de. Martin förklarar:   – Jag tror inte på att lova guld och gröna skogar. Jag tror på att se till att alla som kommer hit får en riktigt bra upplevelse. Vi fokuserar på det – mottagande och service. Vi jobbar nära gästerna, är lyhörda och öppna för önskemål och funderingar. Och så anpassar vi verksamheten. Att vi sedan har ett strategiskt läge – mitt emellan storstäderna Stockholm, Köpenhamn och Oslo – hjälper ju till. Men varken läget eller utsikten är viktigare än attityden. Generositet och ödmjukhet kommer man långt med.

Uddevalla&DU 31


restaurang & bar

DESIGN HOUSE STOCKHOLM BRUKA• SIA PARADIS VERKSTADEN ERNST RUT AND CIRCLE KIM DENZLER SNÖ OF SWEDEN IRIS HANTVERK MAGIS • HAY L:A BRUKET OXXO DESIGN HK LIVING C-STOCKHOLM FÄRG & FORM TIVOLI AUDIO BY RYDÉNS YLVA SKARP ESTER & ERIK FLOWERBEACH DIXIE STRÖMSHAGA SHEPHARD CULT DESIGN ROOMCOPENHAGEN YVETTE HASS NoID

LIVING ROOM INREDNING SMYCKEN KLÄDER

KOCHS GRÄND 5 · UDDEVALLA livingroomua

Profile for Destination Uddevalla

Uddevalla&DU nr.2 2014  

Höst- och vinternummer med spännande reportage, evenemang och massa julstämning.

Uddevalla&DU nr.2 2014  

Höst- och vinternummer med spännande reportage, evenemang och massa julstämning.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded