Limburg Magazine, op avontuur in Noord- en Midden-Limburg

Page 1

Limburg magazine 1

Neem dit magazine gratis mee!

Op avontuur in Noord- en Midden-Limburg

wandelen varen fietsen & paardrijden

En ook Tips, geheime adresjes, shopping, culinair genieten, arrangementen en verrassende activiteiten voor jong en oud


2

Ontdek onze winkels:

www.retailparkroermond.nl www.retailparkroermond.nl


3

Zangeres Floor Jansen over ‘haar’ Limburg “Op 15-jarige leeftijd ‘immigreerde’ ik met mijn ouders en zusje naar Beegden. Er was nog geen internet en we hadden geen smartphones, en wat leek het ver weg. Op een warme zomerdag belandden we in het dorpje Beegden, vlak buiten Roermond. Voor mij, als jonge tiener, moest Limburg zich nog maar bewijzen….“

En dat deed het! Ik werd door iedereen om me heen warm verwelkomd. Alles was dichtbij ondanks de ligging van ons dorp. Binnen de kortste keren was ik net zo Limburgs als de rest, behalve dan dat ik ‘Hollands’ sprak. Want het dialect leer je nooit. Ook al heb ik het, tot groot vermaak van de Limburgers, heus wel geprobeerd. Natuurlijk verschilt Limburg met de rest van Nederland. Het gastvrije, bourgondische Limburg, bijvoorbeeld, is iets heel bijzonders. Dat vind je nergens anders in

Nederland. En al die smaken Limburg kun je onmogelijk over een kam te scheren. Roermond heeft een enorme bloei meegemaakt sinds wij er zo’n 25 jaar geleden neerstreken. Ik vind het heerlijk om er nu als toerist te komen. Er valt zoveel te genieten in de binnenstad met al die fijne winkels, gezellige bars en goede restaurants. In tegenstelling tot de bruisende stad vind ik de rust op de Beegderheide. Je kunt er heerlijk dwalen over de heidevlaktes, waar soms de schapen grazen, door de heerlijke

bossen en langs de vennetjes die in de zon liggen te glinsteren tussen de bomen. In Limburg begon ik mijn carrière als zangeres bij de band After Forever, uit Reuver. En onze eerste concerten? Ja, die waren allemaal in Limburg. Er is veel muziek en theater in de provincie. Iets wat ik toen misschien voor lief nam, maar nu ik overal ter wereld heb gespeeld, weet ik dat het juist bijzonder is. Tegenwoordig speel ik in de Finse band Nightwish, heb ik meegedaan met het programma Beste Zangers en reis de hele wereld rond.Dan kom ik thuis in Zweden waar ik met mijn man en dochter in ons huis in het bos woon. Maar thuis is ook nog altijd bij mijn ouders, die het mooie Beegden nooit hebben verlaten. Ik kijk altijd verlangend uit naar een bezoek aan Limburg, naar het biertje op vrijdagmiddag in de kroeg met vrienden en een uitgebreide maaltijd met mijn ouders in een van de vele restaurantjes.”


4

Colofon Uitgever

Vrouw en paard in Kempen~Broek

Limburg Marketing Markt 17,

6041 EL Roermond

T: + 31 (0)475-386300 (marketing)

T: + 31 (0)475-335847 (informatiedienst)

T: + 31 (0)475-330289

(groepsreserveringen)

40

info@limburg.marketing www.HartvanLimburg.nl

Concept en (eind)redactie Marjan Gielen

en Marjo Kuilman

Destinationmakers.nl

Vormgeving

Marieke van de Graft

Projectmanagement en acquisitie

CMC Marketing & Media

Fotografie

Limburg Marketing,

Petra Lenssen Photography, RLMK, Hugo Thomassen, Beckflash Fotografie,

Ton Lenders, Koen Kruchten, Erwin Christis, Bregje

Schipper, Leonie Kohl,

Linda Hofman, Marjan Gielen, Liefs uit Limburg

Druk

ARSprintmedia

Copyright

Limburg Marketing.

Alle rechten voorbehouden. Dit magazine is met uiterste zorg samengesteld.

Limburg Marketing stelt

zich niet aansprakelijk voor

het vermelden van onjuiste of onvoldoende gegevens. Niets uit deze uitgave

mag – in welke vorm dan

ook – worden gekopieerd

zonder toestemming van de uitgever.

Wandelen door het hart van Limburg

08

Het Hertogenpad loopt van Breda naar Roermond. Ontdek de drie prachtige etappes door Nationaal Park De Groote Peel en het Leudal.

Met haar pony Lacos trekt Linda Hofman door de bossen en over de uitgestrekte heide- en zandvlaktes op de grens van Nederland en België waar zich vroeger de smokkelaars schuilhielden.


5

Liefs uit Noorden MiddenLimburg

34

De leukste winkels, horeca en overnachtingsadressen in Roermond, Heythuysen, Panningen, Venray, Nederweert en Weert.

En ook 03

Vooraf

Zangeres Floor Jansen vertelt over ‘haar’ Beegden

06

The big five

Vijf schitterende natuurgebieden

16

Op pad met...

Een wandeling door Nationaal Park De Meinweg met natuurliefhebber Ton Lenders

20

Raak geïnspireerd

Vijf Limburgers delen hun tips, geheimen en gevoelens

46

Lekkers uit de streek Overheerlijke streekproducten en lekker uit eten; voor elk wat wils

Moeder Maas, wat ben je toch mooi

26

Fietsen langs de rivier die bepalend is voor de provincie Limburg. De Maas is een ideale metgezel om te recreëren en vooral om van te genieten.

52

Langer in Limburg Tips voor een actieve en afwisselende midweek

60

Ode aan het Landschap Ontdek hoe het Limburgse landschap verbindt

66

Grensverhalen

Zo dichtbij en zo verrassend anders, Brüggen, Wegberg en Wassenberg


6

Nationaal Park De Groote Peel De Groote Peel, het kleinste nationale park van Nederland, is desondanks een weids, waterrijk en stil hoogveengebied. Vroeger werd uit het veenmoeras turf gestoken. De beste manier om De Groote Peel te verkennen is om er te gaan wandelen. Geniet van mooie vergezichten over de moerassen, open terreinen met heide en pijpenstrootje, bossen en struwelen en kleine en grote waterplassen. Tip: begin je wandeling door Nationaal Park de Groote Peel bij bezoekerscentrum Buitencentrum De Pelen.

De Groote Peel

We e r t

GrensPark Kempen~Broek

GrensPark Kempen~Broek Op de grens van Brabant en Nederlands en Belgisch Limburg ligt het uitgestrekte GrensPark Kempen~Broek. Moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en landbouwgebieden wisselen elkaar als een grote lappendeken af. Waar ooit de smokkelaars schuilden kun je nu naar hartenlust wandelen, fietsen en mountainbiken en zijn er door het hele park routes uitgezet voor ruiters en menners.

B E LG I Ë

Rivierpark Maasvallei Het landschap van Rivierpark Maasvallei wordt gevormd door oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindplassen, struingebieden en uiterwaarden. Het park strekt zich uit langs de regenrivier de Maas. De Maasvallei staat garant voor urenlang wandelplezier met meer dan 200 km aan wandelroutes langs de mooiste plekjes. Dankzij het uitgebreide knooppuntennetwerk kun je zelf een fietsroute uitstippelen. In België volg je blauwe bordjes, in Nederland de groene.

Rivierpark Maasvallei


7

De big five In Noord- en Midden-Limburg liggen vijf schitterende natuurgebieden, ofwel de Limburgse ‘Big Five’: Nationaal Park De Meinweg en Nationaal Park De Groote Peel, het Leudal, Rivierpark Maasvallei en GrensPark Kempen~Broek. Ruiters, wandelaars, fietsers en iedereen die van de natuur houdt kan hier het hele jaar door genieten van de allermooiste kleuren, geuren en vormen die het hart van Limburg rijk is.

Het Leudal DU I T S L AN D

Roer m o nd

De Meinweg

Het Leudal Met de diep uitgesleten beekdalen en metershoge zandduinen is het Leudal een aantrekkelijk en verrassend natuurgebied. Hier vind je de Sint Ursula- of Leumolen, een prachtige watermolen. Bij bezoekerscentrum Leudal beginnen de vele wandel-, ruiteren fietsroutes. Fietsers volgen de bekende groen-witte fietsknooppunten en komen langs de Tungelroyse Beek, de Zelsterbeek en de Leubeek. Rolstoelers kunnen in het bezoekerscentrum een off-road rolstoel lenen (vooraf reserveren).

Nationaal Park De Meinweg Nationaal Park De Meinweg, met het unieke terrassenlandschap, ligt ten oosten van Roermond. Bossen, heide, vennen en beekdalen zorgen voor een afwisselend landschap met unieke flora en fauna; een oase van rust. Het is het enige gebied in Limburg waar nog de adder broedt. Verder leven er wilde zwijnen, vossen, bunzings, steenmarters en hermelijnen en komen er meer dan honderd vogelsoorten voor. In Bezoekerscentrum de Boshut vind je meer informatie over het park en alle wandel-, fiets- en ruiterroutes.


8


9

Wandelen door het hart van Limburg


10

De vele facetten van het Hertogenpad 54 km van Liessel naar Roermond

Het 238km-lange Hertogenpad loopt in 12 etappes van Breda door Brabant en Limburg naar Roermond. Het bestrijkt het gebied waar de hertogen vanaf de dertiende eeuw de basis legden voor de huidige Nederlandse provincies Brabant en Limburg met kerken, kunst en handel. Een tijd waarin steden als Breda en Roermond tot bloei kwamen. De route loopt door prachtige natuurgebieden zoals De Groote Peel en het Leudal.


11

Alleen de vogeltjes kwetteren vrolijk. Wat is het hier mooi.

Etappe 10 “Bij de Rechte Heitraksedijk in Liessel, waar etappe 10 begint, stap ik uit de bus. Het is nog vroeg en de novemberzon schijnt laag over het groene landschap. Na een stevige wandeling door agrarisch gebied kom ik bij De Groote Peel. Van het een op het andere moment beland ik in een totaal andere wereld. Ik wandel over een pad van bedauwd gras, de omgeving kleurt oranjebruin en de stilte heerst over de vlakte. Alleen de vogeltjes kwetteren vrolijk. Wat is het hier mooi. Ik ben zo in beslag genomen door de omgeving dat ik afslagen mis. Af en toe heb ik zelfs mijn telefoon nodig om de route via de gps weer op te pakken. Buitencentrum De Pelen Via de buitenrand van de Groote Peel bereik ik het Buitencentrum De Pelen. Een medewerkster van Staatsbosbeheer legt me uit dat een groot

gedeelte van het natuurgebied in de herfst van 15 oktober tot en met 30 november ontoegankelijk is vanwege de vogeltrek. Ook in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli is De Groote Peel gedeeltelijk dicht. Na een grote cappuccino op het terras vervolg ik mijn tocht en al snel wandel ik over de verlaten voormalige veenafgravingen. Wat een rust. Ik verlaat De Peel en loop de laatste kilometers naar Meijel waar ik logeer in Hotel en Grand Café Goejje. Het was een geweldige wandeldag door een bijzonder natuurgebied. Etappe 11 Vanuit Meijel loopt het Hertogenpad naar het Kanaal van Deurne. Als ik daar aankom zie ik maar één kanaal terwijl ik op de kaart zie dat het er twee moeten zijn. Twee kanalen naast elkaar, dat is best gek. Het blijkt een verhaal van koppigheid, grote ego’s, geld

en macht. De eerste vaart werd gegraven door Jan van Griendt voor het vervoer van turf. De Gemeente Deurne wilde ook profiteren van het kanaal, maar Van Griendt weigerde hen de doorgang. Daarop verbood de gemeente hem om het kanaal verder naar het noorden door te trekken en groef zelf een eigen kanaal. Langs het kanaal kan ik in een stevig tempo zo’n 4 km doorstappen. Bij een grote rotonde steek ik de weg over en wandel richting de natuurgebieden Waterbloem en Weijenhout. In het Weijenhout geniet ik van de herfstkleuren en kom ik wat wandelaars tegen die hun hond uitlaten. Bij een recreatiepark met mooie vakantiewoningen maak ik een tussenstop voor koffie en lunch. Dan wandel ik de Heldensedijk op. Ik kom steeds dichter bij het deel van het Hertogenpad waar ik het meest naar uitkijk: het Leudal.

Bregje Schipper is de

vrouw achter het populaire

wandelblog Wandelvrouw.nl,

waarin ze haar wandelingen over de hele wereld

beschrijft. Over haar

bezoek aan Noord- en

Midden-Limburg schreef ze meerdere blogs. Lees

bijvoorbeeld: Hertogenpad | 3 dagen over de Limburgse etappes. Je kunt Bregje

volgen op haar blog voor

wandelverhalen, inspiratie,

tips en wandelweetjes. Ook is ze actief op Facebook, Twitter en Instagram.


12

Liessel

2

De Groote Peel

3

Meijel

Ospel

as

Ma

Roggel Haelen Leudal

Horn

1

Slapen

» B&B Kasteel

Aldenghoor - Haelen

» B&B Woonboerderij Peters - Horn

» Hotel Roermond

Eten en drinken

» Munstercafé - Roermond » Café Goeden -

Dennenoord - Roggel

» Lunchroom Oppe Koffie - Meijel

Het Leudal Het water van de Zelserbeek en de Leubeek heeft de dalen door de eeuwen heen zo diep uitgesleten, dat ze soms op ravijnen lijken. In het bos groeien de hazelaars, berken en wilgen en in het voorjaar bloeit op de oevers van de beken een tapijt van bosanemonen, dalkruid en lelietjes-van-dalen. De route voert door het bos. En dan, ineens, zie ik het water van de beek voor me. Het herfsttafereel in het zachte novemberlicht is betoverend. Dit is genieten. Na iedere bocht word ik verrast door een nieuw schouwspel. Het Leudal is werkelijk prachtig. Het schoepenrad van de Sint Ursulamolen uit 1773 draait, verder is het er uitgestorven. In de tuin waar bijzondere fruitbomen staan zou je heerlijk kunnen picknicken. Ik wandel door naar het bezoekerscentrum Leudal met het Leudalmuseum, mijn eindbestemming voor vandaag.

Roermond

Etappe 12 De laatste etappe van het Hertogenpad is met 12,6 km relatief kort. Ik start bij het bezoekerscentrum Leudal en duik de bossen in. Bij Horn ontwaar ik tussen de bomen de torens van Kasteel Horn en denk: ‘Ja, zo hoort een kasteel eruit te zien, met ronde torens en stevige muren.’ Het licht schijnt door de geelgekleurde herfstbladeren waardoor het lijkt alsof er vanuit het kasteel een gouden licht schijnt. De tuin rondom het kasteel is opengesteld voor wandelaars. Via een prachtige laan loop ik richting de Maas. Roermond In Roermond aangekomen vind ik meteen mijn overnachtingsadres: B&B De Pastorie. Maar eerst heb ik een afspraak met stadsgids Henk Denissen die me meeneemt op een wandeling door het hart van Roermond.

Hij vertelt me over het roerige verleden van de stad, de vele belegeraars, de rol van de kerk en de heerschappij van de hertogen van Gelre. We bezoeken de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk van Roermond en zien daar het praalgraf van Gerard graaf van Gelre en zijn echtgenote Margaretha van Brabant. Ze zijn afgebeeld met halfopen ogen die omhoogkijken naar het beeld van Christus. Ik geniet van de verhalen en leer veel over deze verrassende stad. Zo’n wandeling met een gids is echt een aanrader. Het is eenvoudig te regelen via de website Limburggroepsuitje.nl Designer Outlet Roermond Ik sluit de dag af met een bezoek aan Designer Outlet Roermond dat elke avond open is. Met een ritje in het reuzenrad komt er een einde aan mijn wandel-driedaagse. Drie prachtige dagen over een wandelroute die mij zoveel facetten van Noord- en Midden-Limburg heeft laten zien. Ik kom zeker nog eens terug.“

Het hele verslag van Bregje lees je op

www.HartvanLimburg.nl

Ook vind je hier informatie over

de route en welke knooppunten je kunt volgen.


13

3x de moeite waard 1

De Munsterkerk

De OLV Munsterkerk uit het begin van de 13e eeuw is een van de mooiste overblijfselen van de Romaanse bouwkunst in Nederland. In 2020 vierde de kerk haar 800-jarige bestaan. Het voorportaal is dagelijks geopend van 8.00 tot 18.00 uur voor het opsteken van kaarsen. Munsterplein 1-3, Roermond

Buitencentrum De Pelen

2

Buitencentrum De Pelen ligt aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel. Bij de balie vind je informatie over doe- en ontdektochten voor alle leeftijden en de drie verschillende paaltjeswandelingen. Ook kun je er fiets- en wandelkaarten, boeken en souvenirs kopen.

3 Beklim voor een prachtig uitzicht het 22m-hoge Belfort Vossenberg, een vredestoren bij Meijel. De toren is gebouwd op Vossenberg, het hoogste gedeelte van De Groote Peel. Bij de toren vind je zes rijksmonumenten, de kazematten, die onderdeel zijn van de Peelraamstelling, een verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog. www.belfortvossenberg.nl

Uitkijktoren Belfort Vossenberg


14


15 - ADVERTORIAL -

Kastelenrijk Leudal 38 km

Van Horne Kastelenroute

Genieten van de kastelen in Leudal per fiets Onze ambassadeur en Laquais Frans presenteert u graag twee nieuwe bijzondere fietsroutes langs kastelen in Leudal. Kastelen prikkelen de energie. Ze brengen ons naar vervlogen tijden. De tijden van ridders, jonkvrouwen, hofdames en lakeien. Op deze fietstochten maakt u kennis met de verhalen, legendes en de voormalige inwoners van deze kastelen. Onze Laquais Frans is daarbij uw gastheer. De folder met de bijzondere kastelenfietsroutes is te verkrijgen bij de VVV Roermond, de openbaar toegankelijke kastelen en de grote verblijfsparken in Leudal.

De route is vernoemd naar de adellijke familie Van Horne. De laatste telgen van het geslacht Van Horne zijn door een brute onthoofding om het leven gekomen. De onthoofding van Philips van Horne in 1568 op de Grote Markt in Brussel heeft daarbij de geschiedenisboekjes gehaald, want daarmee begon onze Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). De route start en eindigt u op de parkeerplaats van Bezoekerscentrum Leudal in Haelen (Roggelseweg 58).

Tip

Meer info over de kastelen in Leudal en de fietsroutes:

Facebook: /liefdevoorleudal

Website: www.visitnoordlimburg.nl/ bijzondere-kastelen

Kastelenhepkestocht 2021 Een route die u langs bijzondere kastelen voert, waarbij u kunt genieten van typische gerechten en entertainment uit vervlogen tijden.

49 km

Foto’s: Platform Leudal

Van Waes Kastelenroute Leudal De route is vernoemd naar de adellijke familie Van Waes. De laatste telgen van dit geslacht zijn eveneens door een brute onthoofding om het leven gekomen. Volgens een sage waart Anna Salomé van Waes vooral op stormachtige herfstavonden zonder hoofd rond op haar kasteel Borgitter, net over de grens bij Neeritter, op zoek naar haar verloren juwelen. De startplek van deze route is bij de parkeerplaats Krekelbergplein in het centrum van Neeritter.

Nieuw vanaf zomer 2021! Maak een virtuele rondleiding door een kasteel. Kijk op de website en de routes voor meer info.


Een wandeling met de

16

natuurliefhebber


17

Ten oosten van Roermond in het grensgebied met Duitsland ligt het Nationaal Park De Meinweg, een prachtig, uniek en afwisselend landschap met volop mogelijkheden voor wandelaars, fietsers, kinderen, rolstoelers en rustzoekers. Bioloog Ton Lenders vertelt over zijn speciale band met dit gebied.

Het ontstaan van de Meinweg Het landschap van de Meinweg ontstond door aardkorstbreuken en insnijdingen van de Rijn en de Maas waardoor zich terrassen van wel 20 tot 80 meter hoog vormden. Door het omlaag stromende water ontstonden loodrecht op de terrasranden de beekdalen van de Bosbeek en de Rode beek. “De Meinweg komt van ‘mein’ wat gemeenschappelijk betekent. In de middeleeuwen maakten de inwoners van 14 dorpen gebruik van het gebied,” vertelt Lenders. “Hout om huizen te bouwen en graasland voor het vee.” De Meinweg stond jarenlang ook bekend als smokkelgebied. Hier loopt langs de grens het Commiezenpad, vernoemd naar de commiezen of douaniers die de grens tegen smokkelaars bewaakten. Geen natte voeten meer Doordat er zoveel hout werd gehakt en door overbegrazing ontstonden de eerste heidevelden. “Rond 1850 was het hier hartstikke kaal.” Een aantal gemeenten begon met het aanplanten van dennen en sparren, hout dat kon worden gebruikt in de mijnbouw. De laatste 20 jaar werd het naaldhout gaandeweg vervangen door loofhout. “Dat maakt het bos veelzijdiger en het slurpt minder water op, want het gebied verdroogt,” aldus Ton. “Vorige eeuw moest ik laarzen aantrekken als ik hier ging wandelen. Nu krijg ik geen natte voeten meer.”

Na zijn studie biologie stapte Ton Lenders in het onderwijs, waar hij tot zijn 65e werkte als

leraar biologie, later als lid van de directie. Hij is adviseur natuurbeheer voor Staatsbosbeheer en coördinator natuuronderzoek in Nationaal Park De Meinweg. Ook in de andere Limburgse nationale parken stimuleert hij het natuuronderzoek.


18


19

Flora en fauna Er komen wilde zwijnen (de enige natuurlijke plek in Nederland) en diverse soorten andere zoogdieren voor in het park. En de Meinweg is een ideaal leefgebied voor reptielen en amfibieën. Zoals adders. “De adders zijn uniek voor Limburg,” zegt Lenders. “Toen ik hier begon, in 1973, schatten we de adderpopulatie op 1200. Nu zijn het er nog maar 375.” Die afname heeft volgens Lenders bijna allemaal te maken met de verdroging. Om de adderbiotoop terug te krijgen moet er actief beheer worden gevoerd voor meer ‘vernatting’. Er broeden bijzondere vogels in de Meinweg, zoals de grauwe klauwier, die tientallen jaren weg is geweest. Verder zie je hier in hoge aantallen de nachtzwaluw, roodborsttapuit, boomleeuwerik en vele soorten roofvogels, zangvogels en trekvogels. Hij geeft leiding aan een groep van 50 vrijwilligers die onderzoek doen naar de totale flora en fauna in het Meinweggebied. Inmiddels zijn er meer dan 7000 soorten planten en dieren aangetoond. Een kenmerkende plant voor de Meinweg is beenbreek. Deze lelie, die in augustus bloeit, staat alleen op de nattere plekken. “Daar hebben we nog maar vier vindplekken van, sommige echt kwijnend,” verzucht Lenders. Daar waar het water weer omhoogkomt, vind je ook klokjesgentiaan, snavelbies, zonnedauw en wolfsklauw.

Seizoenen Lenders is vaak te vinden in het park, maar in het voorjaar is hij er iedere dag. “Dat heeft te maken met de amfibieën en reptielen die dan het makkelijkste waar te nemen zijn.” Voor de bezoeker is het park het hele jaar door aantrekkelijk. Honden mogen mee, mits aangelijnd. En na een verkwikkende wandeling, fiets- of ruiterrit is er een koninklijk plekje te vinden op het terras bij Bezoekerscentrum de Boshut.

Wandel-, fietsen ruiterroutes De Meinweg is een heerlijk gebied om te wandelen. Zeker als je van de stilte houdt. Aan beide kanten van de grens zijn er voor de fietsliefhebbers mooie en afwisselende fiets- en mountainbikepaden. Ook ruiters komen hier aan hun trekken. Zo is er een hindernissenroute uitgezet door de ruitersportvereniging. “Vroeger kwam Koningin Beatrix hier elk jaar incognito paardrijden,” verklapt Lenders. Dat betekent ongetwijfeld dat ze ervan genoot. Voor de kinderen is er de Adriaan de Adder-route. Met een werkbox is dit niet alleen leuk maar ook leerzaam. Het rolstoelpad heeft het park toegankelijker gemaakt voor mindervaliden.

Langs de oever van het Melicker-ven, waar prachtige en zeldzame libellen

leven, groeit de wilde gagel. Het blad van de gagelstruik was in de middeleeuwen een hoofdbestanddeel van het kruidenmengsel gruut dat bier

smaak geeft en houdbaar maakt. Het bitter smakende blad van de gagel

wordt tegenwoordig weer toegepast in enkele speciaalbieren zoals het Roerdaler Gagelbier.


20

“Daar is mijn vaderland, Limburgs dierbaar oord” In Noord- en Midden-Limburg vind je mensen van allerlei pluimage die allen op hun eigen manier verbonden zijn aan de regio. Ze zijn er geboren, of naartoe verhuisd voor werk of de liefde. Anderen wonen juist ver weg, maar voelen nog steeds een sterke band met hun geboortegrond. Wat zijn hun herinneringen, wat is hun gevoel? Wij vroegen een vijftal ‘locals’ naar hun aanbevelingen, herinneringen en verhalen en over deze regio.

Wilhelmien Fonteijn-Rietjens

Een inspiratiebron voor muzikale activiteiten

zangeres/trompettist en werkzaam bij Rabobank Wieert (Weert) stad van de prachtige kermis, vlaaien en vastelaovendj. In mijn dorp Altweerterheide, het groene hart van Weert, is het prachtig wandelen langs de Tungelroyse Beek waar je een mooie vistrap tegenkomt, maar ook wilde paarden, imposante galloways en rode geuzen die rustig lopen te grazen. Hier leven nog bevers en passeren de reeën en wilde zwijnen elkaar in het paarse heideland.

Dit heerlijke gebied is een inspiratie- en ontspanningsbron voor mijn muzikale activiteiten. Het voelt als een vakantie in het buitenland, maar ja het is ook maar enkele kilometers van de grens verwijderd. Moe en hongerig van de wandeling? In deze bourgondische streek vind je volop uitstekende eet- en drinkgelegenheden.


21

Roermond, ‘mijn vaderstad’, de plek waar mijn wieg heeft gestaan

Patrick Roubroeks creative director XSAGA

Als ik aan Limburg denk dan denk ik aan de liefde voor de plek waar ‘De Maas met Roer vereenigd gaat’. De plaats waar ik geboren ben en waar ‘het volk der muzen schoonheid prijst’. Het zijn citaten uit het volkslied van Roermond dat ik door mijn vader leerde zingen en waarvan ik de melodie al jaren trots met mij meedraag. Roermond, ‘mijn vaderstad’, de plek waar mijn wieg heeft gestaan en waar ik mocht opgroeien in de tradities van het meest verbindende volksfeest van ons vaderland. En ieder jaar kom ik terug om de liefde voor het Carnaval met mijn vrienden van weleer te vieren op de plek waar ik eigenlijk nooit ben weggegaan.

Boekoel o zo sjoon, dörpke wo ich het leefste woon

Marjan Gielen

eigenaar Destinationmakers.nl en hoofdredacteur Limburg Magazine Boukoul, dat onder de rook van Roermond ligt, is een verborgen pareltje in het Midden-Limburgse land. Mijn wieg stond daar in Kasteel Zuidewijk Spick, een van de twee kastelen die Boukoul rijk is. ‘Spick’ is afgeleid van het woord ‘spieker’, dat ‘korenschuur’ betekent. De gracht rondom het kasteel wordt gevoed door de Eppenbeek, die verder door het dorp stroomt naar het tweede kasteel, Kasteel Hillenraedt. Wandelaars (en fietsers) van het Pieterpad passeren deze twee kastelen op de route van Swalmen naar Montfort. Ze zijn de moeite waard om even bij stil te staan.


22

Ik hou van de natuur, van lange wandelingen in het groen en het bos

Adnan Khaliq

correspondent voor de Pakistaanse nieuwszender GNN Oorspronkelijk kom ik uit Lahore, een miljoenenstad in Pakistan. Ik was gewend aan drukte en hield van de luxueuze hoge gebouwen en de grote winkelcentra. Toen ik met mijn lieve Nederlandse echtgenote trouwde, verhuisde ik naar Venray. Het leven in een kleine, vreedzame stad bood mij de kans om mezelf beter te leren kennen zonder druk van buitenaf. Ik hou van de natuur, van lange wandelingen in het groen en het bos. Ook al wonen we aan de rand van Venray, ik ga graag de deur uit om langs de velden te wandelen en foto’s te maken. Het is hier alle seizoenen prachtig en altijd anders. Bij Geijsteren kun je prachtige lange tochten lopen, of een kortere wandeling door een stil bos, zoals de Schaopsdrift-route. Meer informatie vind je op www.routeplannerlimburg.nl

’t Kranenbroek: midden in het Smalste Stukje Nederland

Henk Hover

programmamaker en presentator Ik groeide op ‘op ’t Hingen’, zoals we hier in Limburg zeggen. Spelen deden we op straat, op het erf van de boerderij of we trokken met een groep buurjongens op avontuur naar het bos, naar het Kranenbroek. Om hutten te bouwen, te vissen in, en te schaatsen óp het Kranenbroek. Het Kranenbroek bij Echt, midden in het Smalste Stukje Nederland, is een ven, waar het bos zijn naam aan ontleent. Het zit er vol kikkers, waterhoentjes en natuurlijk stekelbaarsjes en rötskes (voorntjes). Ik woon al lang niet meer in Hingen, maar als ik rust in mijn hoofd nodig heb wandel ik graag een rondje door dit bos dat ik nog steeds op mijn duimpje ken, mijlenver van de hectiek van alledag en toch altijd om de hoek.


23 - ADVERTORIAL -

Het Smalste Stukje Nederland: breed genoeg om volop te genieten

Fietsen en wandelen door drie landen Fietsen of wandelen door drie landen op één dag onmogelijk? Vanuit Het Smalste Stukje Nederland is dit een eitje! Je fietst of wandelt namelijk langs historische monumenten en pittoreske plekjes in Nederland, België én Duitsland. Geniet van nostalgische dorpjes met schitterende vergezichten op de Maasoevers en breng een bezoek aan het Westzipfel Punkt. Dit is het meest westelijke puntje van Duitsland, gelegen in de regio Selfkant. Download de Drielandenwandel- of fietskaart op www.hetsmalstestukjenederland.nl en ontdek het zelf! Ontdek de mooiste plekjes te voet Blijf je liever in Het Smalste Stukje Nederland zelf? Dat kan met het unieke knooppuntensysteem waarmee je eenvoudig zelf een wandelroute kunt uitstippelen. Ruim 270 kilometer bewegwijzerde

Kom genieten in Het Smalste Stukje Nederland, daar waar Nederland slechts 4,8 km breed is. Het vlakke groene landschap maakt Het Smalste Stukje Nederland een heerlijke plek om te wandelen en fietsen. Bovendien vormt het dé ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen. Hier wordt het goede leven gevierd! Dat is te zien aan de ontspannen sfeer en enorme gastvrijheid. Dus ben je op zoek naar balans en wil je ontsnappen aan de 24-uurs economie? Neem dan de tijd om Het Smalste Stukje Nederland zelf te ontdekken.

wandelpaden voeren je langs fraaie natuurgebieden, sfeervolle dorpskernen en culturele bezienswaardigheden. Onthaast en geniet van al het moois dat Het Smalste Stukje Nederland te bieden heeft. Op pad met het gezin Familie-leisurepark in de Bandert in Echt is een plek waar niemand zich hoeft te vervelen. Kinderen kunnen in Avonturenpark Valdeludo lekker buitenspelen, klimmen, klauteren en hutten bouwen. Daarnaast biedt het zwembad In de Bandert veel waterpret en kunnen de echte sportfanaten zich uitleven op de fitnesstoestellen en trimbaan. Meer zin om samen te skeeleren, BMX’en of een balspel te spelen? Ook dat kan in familiepark In de Bandert. Voor méér avontuur is All-in Echt een aanrader. Hier kan je karten, lasergamen, bowlen, paintballen en zijn er escaperooms. Kortom, een écht belevenispark voor jong en oud.


24

REDERIJ DE CORPORAAL RONDVAARTEN 2021

Deze rondvaart duurt 70 minuten en kost 10,- p.p.

THORN T. 0475 56 33 27

VOOR MEER INFO www.rederijdecorporaal 0031 6 212 444 13

MRT/APR/MEI zaterdag en zondag JUN/JUL/AUG/SEP dagelijks rondvaarten OKT/NOV zaterdag en zondag

B�J O�S S�O� J�

C�R�N� P�O�F

OD VL

RO

P

voor meer info:

ROERCENTER.NL


25

Wandelgeluk in Roerdalen Dat je in Roerdalen heerlijk kunt wandelen en genieten van het kleine geluk weten al heel veel mensen. Niet voor niets was Roerdalen dit jaar genomineerd voor de titel ‘Wandelgemeente van het jaar 2021’. Roerdalen heeft maar liefst twee Natura2000 gebieden: Nationaal Park de Meinweg en het Roerdal. We hebben twee 'premium' wandeltips voor je waarmee je deze gebieden kunt ontdekken. Veel wandelplezier!

Wandelroute Rode Beek

Wandelroute Meinvennen

Bossen, weilanden, de meanderende Roer en haar zij-

Deze afwisselende route voert over bospaden, door hei-

beekjes. Al tijdens de eerste kilometers van de wandel-

delandschappen met vennen, door moerasbossen met

route, langs het Nederlandse Nationaal Park De

elzen en berken en langs gagel-

Meinweg, merk je hoe rijk aan afwisseling dit landschap

vennen. Karakteristiek zijn

is. Eerst loopt de route door een bos met veel verschil-

de terrasranden die in dui-

lende boomsoorten, dan langs weilanden

zenden jaren zijn ont-

en houtwallen het drassige natuur-

staan door de erosie

reservaat De Turfkoelen in.

van het oerstroomdal

Je passeert Kasteel Daelen-

van de Maas. Op de ter-

broeck. Via een wandelpad

rassen stromen de Rode

langs de Roer bereik je de

Beek en de Boschbeek,

Rode Beek. De beek is door

die uitmonden in de Roer.

het hoge ijzergehalte daad-

De route leidt door de bossen

werkelijk rood en slingert door het prachtige terrein.

van de Luzenkamp en door de vochtige gebieden Melickerven en Herkenbosscherven. Van-

Direct achter de beek ligt de

wege de bijzondere flora en fauna die onderweg te zien

romantische Effelder Waldsee. Wat

zijn is de tocht in elk seizoen een schitterende ervaring

deze wandelroute extra bijzonder maakt is dat je enkele geluksplekken van de gemeente Roerdalen passeert.

Afstand 11,5 kilometer

www.wa-wa-we.eu/nl/routes/rode-beek

www.kleingelukuitroerdalen.nl

voor natuurliefhebbers.

Afstand 18,9 kilometer www.wa-wa-we.eu/nl/routes/meinvennen


26


27

Moeder Maas, wat ben je toch mooi


28

Moeder Maas wordt ze in Limburg genoemd. De rivier die zo bepalend is voor de provincie dat ze zelfs midden door de Limburgse vlag stroomt. Miljoenen jaren vormde ze het landschap, voordat de mens haar probeerde in te dammen. Tegenwoordig wint ze weer aan terrein en aan populariteit. Niet alleen onder pleziervaarders en dagjesmensen, maar ook bij langeafstandsfietsers, want onderweg op de fiets blijkt de Maas een ideale metgezel. Daar kom je achter tijdens het fietsen van de Limburgse Maasroute.

Fietsen met de Maas als metgezel

Ca. 120 km van Susteren naar de Maasduinen


29

Fietsen langs een rivier heeft veel voordelen. Er staat meestal een aangenaam briesje, er valt altijd van alles te zien – boten, uiterwaarden vol vogels, dorpjes en steden, kastelen, bruggen en ga zo maar door – en je hoeft nooit bergop te fietsen. Dit is ook zo op de Maasroute, een perfect bewegwijzerde langeafstandsfietsroute die van Frankrijk tot Rotterdam loopt. De route doorkruist Limburg van onder tot boven en laat dit nou net een van de mooiste stukken zijn.

Leonie Kohl is gek op wandelen, fietsen en

nieuwe plekken ontdekken, dichtbij of iets verder

weg. Ze geniet van samen lekker eten en drinken

en is nieuwsgierig naar verborgen verhalen uit

het verleden. Ze schrijft

de mooiste verhalen over Limburg.

Smalste Stukje Nederland Bij Susteren, het Smalste Stukje Nederland, is Nederland maar 4,8 kilometer breed. Hier start onze fietstocht. Het is een gebied om te onthaasten in een groene omgeving met België én Duitsland nergens zo dichtbij. Als wandelaar of fietser word je tot in de puntjes verzorgd met een uitgebreid knooppuntennetwerk. Onze route ligt al vast: ‘omhoog’ langs de Maas.

Vanaf Roosteren fiets je tussen de Maas en de Oude Maas, over ‘het Eiland in de Maas’. Hier passeer je de prachtig gerenoveerde Hompesche Molen, een 300-jaar oude graanmolen die ooit dienstdeed als gevangenis. Op het eiland schamp je Ohé en Laak en fiets je dwars door het vestingstadje Stevensweert. Hier vragen het oude marktplein, het mooie plein voor de kerk en de reconstructie van de oude vestingwerken om een pauze. De waterrijke omgeving van Stevensweert is een voorbode voor de overgang van Grensmaas naar Grindmaas, beter bekend als de Maasplassen. Watersportwalhalla van formaat De ogenschijnlijk eindeloze waterpret van de Maasplassen begint met de vele boten bij de havens van Maasbracht. Wie zou kunnen denken dat je hier in Limburg door het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland fietst? Na een tijdje wordt het wel duidelijk, want op de Maasplassen

gebeurt het: bootje varen, duiken, waterskiën, zeilen, kanoën, zwemmen, surfen, lekker zonnebaden op het strand, of rustig een hengeltje uitgooien. Stad van Maas en Roer Na het oversteken van een grote brug over de Maas laat de moderne kantoortoren, de Natalinitoren, weten dat je in Roermond bent. Het belichaamt twee belangrijke identiteiten van de stad. Aan de ene kant is Roermond een bisschoppelijk centrum en aan de andere kant is het een stad voor architectuurliefhebbers. De beroemdste Roermondenaar is architect Pierre Cuypers. Hij ontwierp het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam, maar ook zijn eigen huis in Roermond dat nu een architectuurmuseum is. De stad leent zich perfect voor een welverdiende pauze. Je proeft dan het Bourgondische imago van de stad in een van de restaurants of koffiezaakjes. Om de rivieren af te wisselen:


30

Slapen

» Europarcs Resort

Limburg - Susteren

(huurfietsen aanwezig)

De Maasduinen

Overloon

1

» B&B Mert 5 - Beesel » Hotel Restaurant

Venray

Asteria - Venray

Arcen

Eten en drinken

» Maasterras bij

De Keverberg - Kessel

» Grand Café de Boei Asselt

» IJssalon Clevers -

2

3

Ma

Kessel

Venlo

as

Overloon

Beesel

Asselt Roermond

Susteren

er is heel gezellige horeca langs de Roerkade… Het gedeelte tussen de historische steden Roermond en Venlo is zo’n feest om te fietsen. Hier wisselen lange, groene stukken elkaar af met de meest romantische dorpjes. Het begint met het charmante kerkje van Asselt, dat zowel op een heuveltje als langs het water ligt. Het kerkje is oeroud en gerestaureerd en uitgebreid door Pierre Cuypers. Met de Maas in het zicht fiets je Venlo binnen, een stad die sterk

verbonden is met deze rivier. Vanwege haar strategische ligging in een bocht van de Maas, was Venlo van oudsher een belangrijke handelsplaats. De Maasroute loopt over de moderne Maasboulevard, vol terrasjes met daarachter een winkelhart. Al fietsend langs de kassen van Venlo, wijk je via het dorpje Velden wat verder af van de Maas. Voor het eerst fiets je over een bospad. De Maasroute doorkruist hier de Lommerheide, de Schandelosche heide met

de prachtige Ravenvennen en de Leeremarksche Heide. Dit stuk staat garant voor ongerept natuurschoon en dan moet Nationaal Park de Maasduinen nog komen, maar eerst Arcen. Arcen en de beroemde kasteeltuinen Vlak voordat je Arcen in fietst, rijd je langs Kasteeltuinen Arcen. Die zijn niet te missen met de kasteelgrachten, de middeleeuwse brug en de majestueuze bomenallee. Vlakbij beginnen de straatjes van het pittoreske

Arcen. Het ademt een nostalgische sfeer: lage huisjes, kleine boetieks, een oergezellig plein vol terrasjes en de Maas nooit ver weg. Kroon op de etappe: Nationaal Park De Maasduinen Broekhuizen en Broekhuizervorst volgen elkaar op waarna je door een landelijke omgeving fietst met boerderijen, boomgaarden en koeien in de wei. De westkant van de Maas is hier vooral op landbouw gericht. Hoe anders wordt dat na het pontje tussen Blitterswijck en Wellerlooi in het Nationaal Park De Maasduinen, een beschermd natuurgebied. Vroegere rivierstromen sleten geulen uit in het landschap, waardoor zich terrassen vormden. De wind zorgde voor rivierduinen tot wel 33 meter hoog. Dat samenspel van water, wind en ook de mens zorgde voor de huidige Maasduinen, de langste rivierduinengordel van Nederland. Met Nationaal Park de Maasduinen eindigt onze etappe, waarvoor het overigens raadzaam is enkele dagen te reserveren vanwege de vele bezienswaardigheden. Zoals je zelf zult ervaren blijft de omgeving uitnodigen tot fietsen.

In de folder Fietsen langs de Limburgse Maasroute vind

je de locaties van de kunstwerken en vijf extra lussen aan de hoofdroute.

www.maasroutelimburg.nl


31

3x de moeite waard 1 De Limburgse kunstenaar Patrick Kusters ontwierp tien enorme kunstobjecten langs de Maasroute. Op elk kunstwerk kan je gaan zitten om uit te rusten en te genieten van het uitzicht. Deel je selfie met de hashtag #MaasrouteLimburg.

Tien enorme kunstwerken

Limburgs Museum

2

Het Limburgs Museum in Venlo verzamelt, toont en vertelt verhalen van Limburg met verrassende perspectieven op het verleden, heden en toekomst van Limburg en de wereld om ons heen. Met de expositie Machtige Maas sluit het Limburgs Museum aan bij het nationale themajaar Ode aan het landschap.

3 In Beesel wordt de bezoeker bij aankomst verwelkomd door een enorme stalen draak. En overal waar je bent in Beesel, kom je hem tegen. Op vlaggen, putdeksels, beelden, en straatnamen. Eens in de zeven jaar herdenkt men hier de legende van Sint-Joris en de Draak met het Draaksteken. Met de izi.TRAVEL app maak je een unieke drakenwandeling door Beesel; leuk voor het hele gezin.

Drakendorp Beesel


32

Een vloot vol verrassingen

Het grootste aanbod voor de Maasplassen De meest eigentijdse interieurs aan boord De best beoordeelde rederij van Limburg Gratis parkeren bij elke afvaartlocatie

Rederij Cascade +31(0)475 – 461 574 info@rederijcascade.nl | Rederijcascade.nl

Moeder Maas op haar mooist

Een park om lief te hebben Kom genieten in het mooiste bloemen- en plantenpark van Limburg

r Ook voo n e r e kind lezier! volop p

In het pittoreske dorpje Arcen vindt u één van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa, Kasteeltuinen Arcen. Het park is 32 hectare groot en herbergt meer dan 15 unieke tuinen en het historische Kasteel Arcen. U geniet van kleur, geur en vele extra’s tijdens uw wandeling door dit bijzondere park. Een uniek en veilig dagje uit in de natuur!

Boek uw tickets online via www.kasteeltuinen.nl

De Internationale Maasfietsroute is fietsen van bron tot monding. Langs de Maas, één van de grote rivieren van West-Europa. Een mooie uitdaging voor de meer of minder geoefende fietser. De route van ongeveer 1000 kilometer start vanaf de bron van de Maas, in de Franse Vogezen en eindigt bij de monding in Hoek van Holland. U fietst bijna volledig langs de oevers van de Maas. De mooie, afwisselende route gaat door een gevarieerd landschap met pittoreske stadjes en Maasdorpjes aan beide oevers. Breng een bezoek aan de bezienswaardigheden onderweg en geniet van een hapje en een drankje op een van de gezellige terrassen aan de Maas. Meer informatie is te vinden op: www.maasroutelimburg.nl


33


34

Liefs uit Noord- en Midden Limburg Fleur en Ellis, bekend van de website Liefs uit Limburg, gingen op zoek naar de leukste winkels, horeca en overnachtingsadressen. Een verslag van een heerlijke dag winkelen in zes verschillende steden en dorpen in Noord- en Midden-Limburg.


35

Meer tips Shop

» Wijnhandel

Jean Berger

» Banketbakkerij In de Kroon

» Roercenter

Proef

» Bubbles & Bites » Nero City Café

» Restaurant One (Michelin)

Slaap

» Hotel Valies

(kindvriendelijk)

» Hotel Het Arresthuis

» B&B De Hofnar

Meer leuke plekjes in Limburg

ontdekken?

Check www.

liefsuitlimburg.nl

Roermond Roermond ligt in het midden van de provincie. Het is vroeg op de dag en we hebben zin in: koffie! We bezoeken de Koffie Thee Winkel aan de Schoenmakersstraat. We snuffelen tussen de 50 soorten koffie en maar liefst 150 soorten thee. We kiezen uiteindelijk voor een Roermondse Melange. Met deze heerlijkheid op zak wandelen we richting de Neerstraat waar we de prachtige oude deur van B&B N10 passeren. We besluiten om aan te kloppen en de vriendelijke eigenaar stelt voor om ons kort rond te leiden. Onze mond valt werkelijk open, wat is het hier

Liefs,

mooi. De kamers hebben een Parijse allure en de oude elementen zijn prachtig gecombineerd met modern comfort. Een paar deuren verder spotten we een mooie delicatessenzaak: Déli-Verte. Ook hier kijken we onze ogen uit. Van al dat lekkers krijgen we bijna keuzestress. Uiteindelijk kopen we een pot heerlijke Limburgse truffelmayo. De Neerstraat blijft onze aandacht vasthouden, want op weg naar de auto passeren we een bijzondere brasserie: Brasserie ’t Literatuurtje. Gelegen in het monumentale pand van de stadsbibliotheek.

Fleur & Ellis


36

Heythuysen In het kleine maar fijne Heythuysen parkeren we naast een imposant wit gebouw met een groot bordes, hotel het Anker. De naam is afgeleid van een oude inhoudsmaat voor wijn en bier. In het hotel kun je heerlijk eten in Restaurant RED. We wandelen de Dorpstraat af en komen langs allerlei winkels. Onderweg zien we bomen en een fiets bekleed met wollen breisels. Brei & Allerlei blijkt hier verantwoordelijk voor, een fijne hobbywinkel voor de crea bea’s onder ons (zoals Fleur). Bij het winkeltje Bie Anja koop je mooie en grappige cadeauartikelen en kun je betaalbaar je favoriete parfum tappen. We zijn wel toe aan een lekkere lunch. Porto Maurizio, een Italiaans restaurant aan de overkant van de straat, biedt uitkomst. We scoren een heerlijk vers broodje dat we in het zonnetje opeten.

Panningen Meer tips Heythuysen Proef

» Coffee & Toffee

» Mélange

» Het Hoofdkantoor » Wijs & Koffie

Panningen Shop

» Chic & Choc sieraden

» Jansen Noy kleding (Sevenum)

» TARA Panningen

Proef

» Dok6

» Café Tinus

» Biertje bij Lindeboom bierbrouwerij in Neer (incl. rondleiding)

In Panningen zijn we blij verrast door het aantal shops. Vooral in het winkelcentrum is genoeg te doen. We bezoeken Conceptstore Blits, voor kinderkleding en accessoires, waar we een schattige knuffel kopen. Dan lopen we naar binnen bij Stijl 28, een woon- en lifestyle winkel, met kleding, accessoires en kinderspeelgoed. We passeren het mooie theater/bioscoop Dok6 en komen langs een hippe eetgelegenheid: Restaurant E11F. We worden getriggerd door twee enorme wijnflessen op het trottoir voor Wijnhuis Panningen. Nieuwsgierig lopen we naar binnen om iets lekkers uit te zoeken. Hun eigen bier ‘de Stoute Limburger’ is ons op het lijf geschreven maar we kiezen toch voor wijn, altijd fijn.

Venray Onze volgende bestemming is Venray. Hier vallen ons vooral de vele gezellige horecagelegenheden op. We maken een rondje langs Proeflokaal Goesting, Gastrobar Tof, Zowyzo en Café de Stad. Stuk voor stuk fijne plekken om een hapje of drankje te nuttigen. We drinken een kopje thee en smullen van een heerlijke chocolademuffin. We lopen nog even binnen Beej Janssen, waar we rondsnuffelen tussen de woonen kookspullen en genoeg cadeau-ideeën opdoen. Venray blijkt naast shopbestemming een hotspot voor foodies.

Nederweert Iets verder naar het zuiden, ligt het knusse plaatsje Nederweert. We passeren restaurant Diverso en aan de overkant zien we de bekroonde ijssalon Florence. Het water loopt ons in de mond. We brengen een bezoekje aan B-Beth, een kleurrijke dames- en herenkledingzaak waar we vrolijk van worden. We neuzen uitvoerig tussen het ruime aanbod kleding, schoenen en accessoires. Even verderop bezoeken we de boerderijwinkel waar we een potje lokale confituur inslaan.

Weert In Weert haasten we ons naar Warenhuis Conceptstore, een initiatief dat verschillende merken, producten en (lokale) ondernemers verenigt. We zien oneindig veel leuke producten en kunnen geen keuze maken. We lopen verder langs het mooie gebouw van Taverne de Oude Munt. Vlak daarnaast zien we een kledingwinkel: VT Mode. We sluiten onze shopping spree af met een hapje eten bij Stadscafé Du Commerce.

Designer Outlet Roermond In Designer Outlet Roermond vind je meer dan 200 winkels met merkartikelen en designkleding, schoenen en parfums van onder meer Prada, Gucci en Calvin Klein. Ook kun je er terecht voor sportieve outdoorkleding van Jack Wolfskin, The North Face en Timberland. Alles is altijd tot wel 70% voordeliger dan in de winkel of online. www.designeroutletroermond.nl


37

Meer tips Venray Doe

» Jeeco Atelier

sieradenworkshop

» Bezoekje aan het Odapark

» Bezoekje aan het

Venrays Museum

Proef

» Anno 54 » Café de

Klokkenluider

Slaap

» Villa Venray

» Hotel Asteria

Nederweert Shop

» DPS Fashion & Style » Meora juwelier

» Wijnkopers Alex Storms

Weert Shop

» Muntpassage

Proef

» Huupkens IJssalon » Grand café

Weerter Bazaar

Slaap

» Hostellerie Munten » Hotel Antje

van de Statie


38

Natuur Zwemmen Sport Speel en Spel Eten en drinken Overnachten

Kids Plaza Weert

Klimbos Weert

Zintuigenpark

Zwembad De IJzeren Man

Een beleving voor jong en oud!

www.ijzerenmanweert.nl

Waterskibaan De IJzeren Man

VIER HET VOORJAAR!

NIEUW! Geniet dagelijks van een heerlijk ontbijt of lunch

Het leukste kasteel van Limburg! Vers en duurzaam gekweekte planten uit eigen kwekerij Vestigingen in Heerlen, Roermond & Maasbracht Bestel jouw groen geluk via bijstox.nl

Spannende speurtochten voor het hele gezin, dwaal zelf rond door het kasteel of boek een rondleiding met gids.

Kasteel De Keverberg Kasteelhof 4 | 5995 BX | Kessel T 077-7600666 | E info@kasteeldekeverberg.nl www.kasteeldekeverberg.nl


39 - ADVERTORIAL -

’s Avonds nog een slaapmutsje en daarna lekker naar bed. Oh ja, slapen. Maar waar dan? Comfortabel overnachten kan bij de Leistert op verschillende manieren. Er is voor ieder wat wils. Je kunt slapen in een luxe vakantieboerderij met bubbelbad en sauna of in een fraaie vakantieboerderij met een groot overdekt terras met houtkachel en luxe BBQ. Of wat denk je van een sfeervol ingerichte Kids Special bungalow met semi-privé speeltuin grenzend aan je eigen tuin? Klinkt ook goed hè?

Wow, wat een goed vooruitzicht! Je volgende vakantie gaat naar het bourgondische Midden-Limburg. Er even lekker tussenuit. In deze unieke regio is genoeg te beleven en te ontdekken voor iedereen. Mooie steden om te shoppen, watersportgebied de Maasplassen, en maar liefst 3 Nationale Parken in de directe omgeving. Alleen dé perfecte plek om te overnachten ontbreekt nog.

Mogen wij jou de ultieme tip geven? Boek je verblijf bij Recreatiepark de Leistert. Dit sfeervolle vakantiepark is een bungalowpark en een camping in één. Het park staat bekend om het grote aanbod in faciliteiten en accommodaties. Ben je de hele dag op pad geweest en heb je nog wat energie over? Dan is de Leistert dé plek waar je nog een verfrissende duik in het subtropisch zwembad neemt en de kids lekker kunnen klimmen en klauteren in de bijzondere waterspeeltuin of de indoor speeljungle. Speel samen nog een potje hyperbowl of adventuregolf. Geniet daarna van een smaakvolle maaltijd in een van de drie restaurants die het park rijk is.

Ben je toch meer van het buitenleven? Op de 5 sterren camping kun je kamperen op een veld met een eigen speelelement of lekker luxe met privé sanitair unit inclusief vaatwasser. Ultiem genieten toch? Of verblijf in een van de andere kleurrijke accommodaties zoals een stoere Glamping Tent of avontuurlijke Lodge. Recreatiepark de Leistert is dé perfecte uitvalsbasis om Midden-Limburg te ontdekken! Begint het bij jou al te kriebelen? Check op leistert.nl alle filmpjes en foto’s en maak een virtuele wandeling over het park, zodat je goed voorbereid je vakantie kunt vastleggen. Wij houden je niet tegen!

Boek via:

De Leistert

+ 31 (0) 475 49 30 30 www.leistert.nl


40

Vrouw en paard in GrensPark Kempen~Broek


41

Samen met haar Spaanse pony Lacos trekt BuitenRuiter Linda Hofman twee dagen door het GrensPark Kempen~Broek. Over brede zandpaden en karrensporen rijden ze langs weidevelden, bossen en uitgestrekte heide- en zandvlaktes tussen Nederland en België. “Met een paard op reis betekent dat je je niet kunt haasten,” vertelt Linda. “Zo neem je zelf ook meer rust en kun je ontspannen genieten van het idyllische landschap.” Rondje van 30 km per dag van en naar Weert

Linda Hofman is de Buiten Ruiter. Met ruim 30 jaar internationale ervaring in het buitenrijden met

paarden, schrijft ze het

“Op een donkere, koude novemberochtend haal ik Lacos uit de wei. Gelukkig loopt hij snel de vrachtwagen op en zetten we koers naar Weert. Als ik de parkeerplaats van het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man oprijd, schijnt een bleke ochtendzon. Er is volop ruimte om Lacos uit te laden en in alle rust op te zadelen. Het is koud, de temperaturen liggen net boven het vriespunt. Lacos heeft een dikke wintervacht en kan er wel tegen. Zelf heb ik me op de kou gekleed met warme skisokken, een thermo-onder-

broek en een wollen rijrok. Het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man is de toegangspoort van het GrensPark Kempen~Broek. Hier starten diverse wandel-, fiets- en ruiterroutes. In het centrum vind je informatie en educatieve tentoonstellingen over het park. De coördinatoren van het GrensPark Kempen~Broek hebben twee dagtochten van 29,7 km en 28,1 km uitgezet voor Lacos en mij. Zaterdag rijden we ten zuidwesten van Weert een route waarbij we ook 10 km door België rijden. Zondag

rijden we door de Budeler- en Weerterbergen en het Weerterbos ten westen en noordwesten van Weert en Nederweert.

blog debuitenruiter.nl om

We starten bij Bier- en Spijzenlokaal Dennenoord. Lacos staat buiten aan het hek vastgebonden op mij te wachten, terwijl ik snel een coffee-to-go haal en gebruik maak van het toilet. Dan kunnen we op pad, over de meanderende paden door het idyllische landschap van GrensPark Kempen~Broek. We rijden over brede zandpaden en karrensporen. De gebieden

avonturen met Lacos de

ruiters te inspireren over veilig en met plezier

buitenrijden, horseman-

ship en verhalen over haar Andalusiër ruin. Volg Linda en Lacos op Facebook, Instagram en YouTube.


42

Ospel

Nederweert

Kempen~Broek

2 3

Weert

Heythuysen

IJzeren Man Ell Horn

Stramproy

Thorn

1

Na het stallen van je paard Slapen

» Landgoed Lemmenhof - Ell

» Huis Broeckmeulen - Thorn

» Philomenahoeve - Nederweert

Eten en drinken

» Theetuin Tungelroyse Beek - Weert

» De Pannekoekebakker - Thorn

» Crossmoor - Weert

zijn met elkaar verbonden door korte stukken asfaltweg. Weides, loofbos, sloten, vennetjes en moerasachtige wilgenbosjes worden afgewisseld door heide, zandvlaktes en naaldbos, een prachtige lapjesdeken van kleuren en vormen. Overnachting voor ruiter en paard Tegen het einde van de middag komen we, na zes uur rijden, terug bij de vrachtwagen. We zien nog net een laatste glimp van de ondergaande zon over het water van de IJzeren Man. We overnachten in Weert, Lacos in de Stal van Horne Hoeve en ik in Hostellerie Munten in het centrum van Weert waar ik vlakbij een prima parkeerplaats voor de paardenwagen vind.

De volgende ochtend ga ik met een lunchpakket weer op pad. In Stal van Horne tref ik een uitgeruste en alerte Lacos. We zijn klaar voor de route door de Budeler- en Weerterbergen en hoeven alleen maar over te steken om direct het natuurgebied in te rijden. Een gids door het gebied De Budeler- en Weerterbergen liggen ten noordwesten van Weert en Nederweert. Het is een gebied met naaldbossen, heide en zandverstuivingen. Na een paar kilometer rijden worden we ingehaald door een groep ruiters van Stal van Horne Hoeve. De gids, die ook Linda heet, nodigt ons uit om met hen mee te rijden, een kans die ik met twee handen aangrijp. Het is een heerlijke rit

en zelfs de zon komt door. Drie hindes steken voor ons het pad over en vanuit het bos blijven ze verwonderd naar ons kijken. Na ruim twee uur rijden zijn we terug bij het beginpunt. Ik zadel Lacos af en zet hem op de vrachtwagen met een net vol hooi. Mijn meegenomen lunch eet ik in de cabine van de vrachtwagen. Als ik aan het eind van de middag moe en voldaan het erf af rijd, geniet ik na van alle indrukken. Het is een heerlijk weekend geweest.” Zelf op stap Wil jij deze route volgen of je eigen route uitzetten, gebruik dan de online routeplanner en zet die in je gps of gps-app op je mobiel. De route van zaterdag is geschikt voor zowel ruiters als menners. Alles is goed aangegeven, je hoeft alleen maar de knooppunten te volgen. De nummering van de knooppunten is in België hetzelfde als in Nederland, dus ook daar kun je de route moeiteloos vinden. De paden in de Budeler- en Weerterbergen zijn geschikt voor ruiters, maar een aantal is niet geschikt voor menners.

Op routeplannerlimburg.nl

vind je alle informatie over de knooppunten voor paardrij-

routes. Meer informatie over over GrensPark Kempen~Broek vind je op:

www.kempenbroek.eu/nl


43

3x de moeite waard 1

Thorn

Thorn, ook wel bekend als ‘het witte stadje’, is een van de parels van Limburg. Het stadje staat bekend vanwege de statige witte huizen, monumentale panden aan de met maaskeien geplaveide straten. Hoog boven alles uit torent De Abdijkerk van Thorn. Elke derde zondag van de maand begeleidt een VVV-gids een themawandeling door Thorn.

Weert

2

Wil je een sportief dagje uit? Op de waterskibaan De IJzeren Man kan je waterskiën en wakeof kneeboarden. De baan is toegankelijk voor beginners en gevorderden. Of plons in de golven van het zwembad. Waterpret voor jong en oud. En op het zonneterras van de Beachclub is het goed toeven na alle inspanningen.

3 In Keent, aan de rand van de Dijkerakker, staat een beltkorenmolen uit 1911, de Sint Annamolen met de opvallende rood-wit-blauwe wieken, deuren en invaartpoort. Tot aan het begin van de jaren vijftig bleef de molen in gebruik. Na een grote restauratie wordt de molen tegenwoordig beheerd door een stichting. Kijk op de website voor de bezoektijden: www.molensinweert.nl

Sint Annamolen, Keent


44

GROEPSUITJE IN NOORD EN MIDDEN-LIMBURG LimburgGroepsuitje is dé specialist in het organiseren van een actief avondje uit, avontuurlijke teambuilding of een cultureel dagje op stap. Een dagdeel, complete dag of meerdaags programma? Laat je verrassen door ons aanbod. Groepen, klein of groot, adviseren wij graag, en nemen de voorbereiding en planning geheel uit handen!

www.limburggroepsuitje.nl T: +31(0)475-330289 E: groepsuitje@hartvanlimburg.nl

Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur


45 - ADVERTORIAL -

Bezoek het Kempen~Broek

Nederweert

Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek. Het gebied is 25.000 hectare groot en wisselt nat met droog af, open met gesloten, natuur met cultuur. Hier vind je een mozaïek van landschappen: van moerassen, beekvalleien, vennen en bossen tot heide, akkers en landbouwgebieden. Kortom, voor elk wat wils met water als centrale thema. Je kunt er op talloze manieren op verkenning: wandelen, fietsen, mountainbiken, paardrijden en mennen. Vele zeldzame planten- en diersoorten voelen zich hier bovendien thuis!

Het Weerterbos bestaat grotendeels uit droge en vochtige bossen, vennen, graslanden en heide. Vanuit de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht en kun je heel wat edelherten spotten. In Nederweert kunnen kinderen bovendien ravotten op een grote zandvlakte met speeltoestellen, je kunt er ervaren hoe mensen vroeger in de Peelregio leefden en kunt er bij verschillende boeren terecht voor een bezoek of activiteit. Bovendien kent de gemeente een breed palet aan horecazaken waar je lekker iets kunt eten of drinken!

www.kempenbroek.eu

www.nederweert.nl/natuur

www.nederweert24.nl/ontdek-nederweert

Weert

Foto’s: Erwin Christis / Beeldvang / Lander Loeckx

Ontdek hier tal van wandelgebieden zoals IJzeren Man/Laurabossen en Swartbroek/ De Krang. Recreatiegebied De IJzeren Man is dé plek voor spelen, klimmen, zwemmen, waterskiën en educatieve bezoeken. Bezoek de historische binnenstad met vele lokale winkels en geniet van Bourgondische specialiteiten bij de diverse gezellige horecaetablissementen.

Cranendonck Kom tot rust in het wandelgebied Loozerheide & Ringselven. Neem een kijkje in het smokkelmuseum, doe een rondleiding met gids in Budel-Dorplein of bezoek het gezellige winkeldorp Budel waar het Rijksmonument het ‘Schepenhuis’ staat. Doe hier de interactieve centrumwandeling ‘Beleef Budel met ridder Kuno’. In Soerendonk is een bezoek aan ‘de Baronie’ de moeite waard. Hier vind je de ruïne van het Middeleeuwse kasteel “Cranendonck” en het fraaie witte neo-kasteeltje uit 1917. www.vvvcranendonck.nl, www.smokkelmuseumcranendonck.nl

www.ijzerenmanweert.nl www.vvvweert.nl


46

Overheerlijke streekproducten

De lekkerste asperges De lekkerste asperges komen uit Limburg. Zacht van smaak met een uniek aroma. Traditioneel eet je ze met ei en ham, al zijn er natuurlijk nog veel meer bereidingsmogelijkheden. In Limburg is het altijd net een paar graden warmer dan in de rest van Nederland en de zandgrond precies goed waardoor de witte asperge, de ‘koningin van de groente’, er het beste gedijt. In Roggel, grenzend aan het

natuurgebied Leudal, runt de familie Snijders de aspergeboerderij ‘Oppe Haes’. Tijdens het aspergeseizoen van begin april tot eind juni kun je dagelijks terecht in de winkel van ‘Oppe Haes’ voor verse asperges. Wil je meer te weten komen over de teelt van de asperges, of ze misschien zelfs een keer met eigen handen steken, meld je dan aan voor een rondleiding over het bedrijf. www.aspergeroggel.nl


47

Livar- Limburgs Kloostervarken

Wijn uit Maria Hoop In de wijngaard de Deelgaarderberg in het plaatsje Maria Hoop telen Jos en Nicole Wilms-Gielkens vijf verschillende druivensoorten waar ze rode, witte en rosé wijnen van maken. De Deelgaarderberg ligt op het hoogste punt van Maria Hoop en is vernoemd naar de oorspronkelijke naam van het dorp, Diergaarde wat op z’n Limburgs uitgesproken werd als ‘de Deelgaard’. Inmiddels hebben ze nog twee wijngaarden, de Petrusberg en een in de tuin van Kasteel Montfort. Maak kennis met echte Limburgse wijn en fiets de wijngaardenroute van 21 km langs deze drie wijngaarden. Bij Kasteel Montfort kun je de wijnen komen proeven.

De Limburgse varkens hebben een vrij en blij leven op de kloosterboerderij van de Abdij Lilbosch waar de monniken hen vertroetelen. Smaak, kwaliteit en dierenwelzijn stond centraal voor de varkensboeren die in 1999 met dit project begonnen. Door de grote vraag naar Livars werken de boeren en de monniken inmiddels samen met een aantal boerderijen die streng worden gecontroleerd. Het livarvlees is ouderwets lekker. Proef het zelf bij restaurant De Kolentip in Maasbracht. Wil je zelf ook eens een Livarkoteletje bakken? Ga dan naar www.livar.nl/ shop. Wil je een kijkje nemen bij de monniken, boek dan een excursie met gids. www.HartvanLimburg.nl

www.wijngaarddedeelgaarderberg.nl

Knapkoek Knapkook, zoals het in Limburg heet, werd vroeger uit zuinigheid gemaakt van het restje deeg dat overbleef bij het vlaaibakken. Dun uitgerold en bedekt met een laagje boter en suiker werd het tegelijk met de vlaaien in de oven gebakken waardoor een koekje ontstond dat snel brak of knapte. Knapkoek is verkrijgbaar bij Limburgs Geschenk, een boerderijwinkel in Swalmen waar je nog veel meer Limburgse specialiteiten en streekproducten kunt vinden. Deze lekkere Limburgse knapkoek smaakt goed bij een vers gezet kopje koffie of thee. www.limburgsgeschenk.nl

Roerdaler Gagelbier Het Roerdaler Gagelbier is een bijzonder lekker bier van Limburgse bodem, een streekbier met een zachte ‘G’. Het bier wordt gemaakt met gagel, een zeldzame en beschermde kruidachtige struik. Het geeft een bepaalde smaak aan het bier en zorgt tevens voor de houdbaarheid van het bier. De wilde gagel wordt ieder jaar met toestemming van Staatsbosbeheer tijdens de unieke gagelplukdagen geoogst in een van de lokale natuurparken. Het Roerdaler Gagelbier wordt in de kleinschalige bierbrouwerij de Fontein, met toewijding en liefde gebrouwen, en dat proef je. Het bier is een initiatief van Landwinkel Schurenhof en hier verkrijgbaar. www.schurenhof.nl


SCHNEIDER WEISSE TERRASSENTOUR 48

Ontdek de leukste terrassen van Midden-Limburg op de fiets met de Schneider Weisse Terrassentour. De Terrassentour bestaat uit twee fietsroutes die de weg wijzen naar de verschillende terrassen verspreid over de regio. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen starten in het mooie centrum van Roermond, vervolgens de Maas oversteken per veerpond en even later ziien te genieten van een drankje op het terras in een kasteeltuin. Allemaal op één dag! De Schneider Weisse Terrassentour in 3-stappen 1. Kies Schneider Route A (39 km) of Route B (53 km) 2. Bepaal zelf je startpunt. Dit is tevens je eindpunt, want de route leidt je hier vanzelf weer naar terug. 3. Volg de route langs de terrassen, strijk neer waar je wilt en geniet als een Bourgondiër! Volg facebook.com/hansendranken voor de laatste updates omtrent de Schneider Weisse Terrassentour

ROUTE A (39KM): Bie de Tied (Kelpen-Oler) - Grandcafé De Harmonie (Linne) - Café ‘t Veerhuis (Wessem) Hofferkeukens (Thorn) ROUTE B (53KM): Munstercafé (Roermond) - De Hoeskamer (Vlodrop) - Maaszicht (Swalmen) Veerdienst Neer-Rijkel - Kasteel Aldenghoor (Haelen) Haelen

A

Kelpen-Ole

B

Swalmen

r

Roerm o

Thorn

Wessem

nd

Linne

Vlodro

p

Schneider Weisse Terrassentour wordt mogelijk gemaakt door de exclusieve importeur voor de Nederlandse markt:


49

Lekker uit eten Eetcafé ‘t Raodhoes – Neer

Brasserie de Boshut – Herkenbosch

Eetcafé met historie

Aan de rand van Nationaal Park de Meinweg

Tegen de helling bij de kerk in het Maasdorp Neer staat het voormalige raadhuis (‘raodhoes’ in Neers dialect) In de kelder bevindt zich nog de originele deur naar het kotje, de gevangenis voor plaatselijke misdadigers. Klein, gezellig, mooi terras.

Brasserie De Boshut is de ideale plek om in een ongedwongen ambiance te genieten van een kop koffie of limonade met Limburgse vlaai of maak een keuze voor een uitgebreide maaltijd bereid met ingrediënten uit de streek. Ontspannen, kindvriendelijk, hond welkom. www.deboshut.nl

www.eetcafe-raodhoes.nl

Restaurant de Kolentip – Maasbracht

Taverne de Oude Munt – Weert

Onder de koeltorens aan de Maas

Voor elck wat wils Een gemoedelijk café-restaurant in een historisch pand in het hartje van Weert. Een menukaart voor ‘elck wat wils’ met van juli tot oktober, elke dag verse mosselen, iedere week een menu van het schoolbordje en de vaste klassiekers. Een uitgebreide high tea is ook mogelijk. Kleinschalig, sfeervol en kindvriendelijk.

Het restaurant ligt op een prachtige locatie aan het water. Vroeger werd hier met torenhoge kranen of ‘kolentips’ Limburgs steenkool op de schepen geladen. Het restaurant is gebouwd op de fundering van een kolentip. Streekproducten, sfeervol en chique. www.kolentip.nl

www.tavernedeoudemunt.nl

Gastrobar Tof – Venray

Kasteeltje Hattem – Roermond

Werelds en gevarieerd

Stijlvol dineren

Een sfeervol restaurant waar je met familie, vrienden of collega’s lekker kunt eten. Kies zelf je eigen combinatie van gerechtjes. Mooie locatie midden in de stad.

In het stadspark van Roermond staat het Kasteeltje Hattem, het kleinste kasteeltje van Nederland. Hier bevindt zich een stijlvol restaurant met verfijnde en verrassende gerechten uit de Franse en mediterrane keuken. Het hotel heeft acht comfortabele hotelsuites. www.kasteeltjehattem.com

www.gastrobartof.nl


50


51

Zelf een vlaai bakken en het receptenboek van Will en Netty Engels winnen? Ga naar

www.HartvanLimburg.nl Post je mooiste

vlaaienfoto met de #vlaaiinlimburg

Limburgse vlaai Niemand weet waar de vlaai vandaan komt. Er zijn veel theorieën, maar zeker weten doen we het niet. De Germanen zouden al vlaai-achtig gebak gemaakt hebben. In de aantekeningen van de proost van de abdij Vorst-bij-Brussel, uit de 15e eeuw, is er al sprake van “vlade van case ende goede melke”, die aan de kloosterzusters met Pasen uitgereikt worden. In de Limburgse keuken van onze groot- en overgrootmoeder was alles voorhanden om vlaai te bakken. Ze hadden tarwe die bij de molenaar tot meel gemalen werd. Van de koe had men melk, eieren van eigen kippen. Als vet gebruikten ze uitgesmolten vet van het varken uit eigen stal. Gist konden ze krijgen bij de brouwer. Fruit kwam uit de eigen tuin. De Limburgse huisvrouw kon bakken, ze bakte immers ook het brood. Daarvoor had ze, met een aantal gezinnen gezamenlijk, de beschikking over een bakhuis: ’t bakkes.

Vlaai hoorde bij feestdagen zoals een bruiloft of Pasen. Kermis was er in elk dorp zeker twee keer. Het was een familiedag, waarvoor men van heinde en ver kwam. Om twaalf uur werd warm gegeten. Om 4 uur zat men weer aan tafel om koffie te drinken. Dan kwamen de vlaaien op tafel. Eerst de fruitvlaaien, dan laddertjesvlaai en toeslag, greumelkes- en rijstevlaai en als laatste de linzenvlaai of taartenvlaai. Daarna gingen de mannen naar het café en de vrouwen en kinderen naar het kermisterrein. Na drie dagen waren de vlaaien doorgaans op. Mogen we bij andere gerechten nogal wat verschillen binnen onze provincie vinden, vlaai was en is voor alle Limburgers nog steeds vlaai, en wordt nog in heel Limburg gebakken. Al mag ander gebak steeds populairder worden, de vlaai zal op een Limburgs feest zelden ontbreken. Uit: Vlaai en ander Limburgs gebak Van: Wil en Netty Engels-Geurts Meer info: www.uitgeverijtic.nl


52

Maximaal ontspannen Genieten van een afwisselende midweek

Boek een midweek in la Grange Baxhof, laat je inspireren en beleef het heerlijke Limburg. Zet je smartphone (af en toe) uit en geniet van alles wat deze streek te bieden heeft. Met zijn tweetjes, het hele gezin of met een groep vrienden, er is voor iedereen meer dan genoeg te beleven.


53

Dag 1

Aankomst in Swalmen

De Limburgse vlaai staat voor je klaar bij aankomst in de monumentale Grange Baxhof. Ga op ontdekking in het Drakendorp Beesel, waar je een Drakenwandeling kunt maken. Er is er ook een speciaal voor kinderen. Of koop een van de wandelroutes (folders verkrijgbaar bij de VVV): » Tussen Mortel, Maas en Swalmdal » Beesels Broek-Bakhei » Drie Bekenroute » Tussen Grens en Schelkensbeek » Walsbergroute Na terugkomst geniet je van een drankje bij het haardvuur of in de tuin bij het zwembad. En voor het avondeten kun je terecht bij Eetcafé de Troubadour, ook om af te halen.

Dag 2

Kessel en Baarlo

Na het ontbijt neem je de auto of spring je op een gehuurde e-chopper en snor je naar Kessel voor een workshop Vlaaibakken bij Bakker Peters. Nadat je toch te veel gesnoept hebt van alle zoetigheden, is het tijd voor een actieve of culturele middag. Ontdek de oude en nieuwe architectuur van het Kasteel de Keverberg in Kessel en doe de puzzeltocht in en rondom het kasteel. De Gemeente Peel en Maas is bekend van cultuur en de natuur. Je kunt er dan ook heerlijk wandelen en fietsen via de knooppuntnetwerken. In het Kastelendorp Baarlo maak je met een gids een interessante wandeling langs de historische panden van het dorp. Of vergaap je tijdens een kunstwandeling aan de ‘knopen’, standbeelden van de kunstenaar Shinkichi Tajiri. Weer terug in Baxhof. Diner: Koken met streekproducten, te koop bij de lokale supermarkt in Swalmen.


54

Dag 3

Brüggen, Wegberg en Wassenberg

Vandaag staat een dagje over de grens op het programma. Neem je de e-bike of de sportfiets? Dan wacht je een totale fietsafstand van ongeveer 63 km. Via het bosrijke Boukoul voert de route naar de eerste stop: Brüggen, de gastvrije gemeente aan rivier de Swalm midden in het natuurpark Maas-Swalm-Nette. Wandel door het schilderachtige centrum, met het kasteel en de Kloosterkerk, bezoek aan de oude Burcht en genieten van het lekkerste Italiaanse ijs uit de regio, ijssalon Dolomiti in het centrum, waarna je verder fietst naar Wegberg. Langs de rivieren en beken van Wegberg vind je wel 14 watermolens alsook diverse kasteel- en vestingwerken. In de binnenstad vind je een uitgebreid aanbod aan horecagelegenheden. In Wassenberg, tenslotte, kun je je geluk ontdekken of van het uitzicht genieten vanaf de Bergfried, de uitzichttoren midden in het historisch centrum en les je je dorst met een Rossberger biertje. Voor meer informatie over deze drie steden, kijk op HartvanLimburg.nl. ’s Avonds volg je een kookworkshop in de Baxhof met een kok van Culinair Landgoed Heijerhof. Dat wordt leerzaam smullen.

Dag 4

Avontuur op het water

Ook op het water zul je je in Midden-Limburg niet vervelen. Zo kun je met een sloep over de Maas en Maasplassen varen. Een vaarbewijs is niet nodig maar, als je liever een kapitein aan boord hebt, kan dat ook. Neem een lunchpakket of een picknickmand van Oolderhof mee en geniet de hele dag van het buitenzijn. Liever op eigen kracht? Huur een kano of sup en zak langzaam de meanderende Roer af, de meest visrijke rivier van Nederland. Mocht onverhoopt het weer niet meewerken, dan is er in Swalmen een goed alternatief: beleef een escape-avontuur bij Break OutEvenementen. Tijdens het aspergeseizoen, van eind april tot 24 juni, staat er voor de liefhebbers vast een aspergediner op het programma. Onze tip: Café-Restaurant Maaszicht in Asselt, hoog op een terp schuin tegenover het eeuwenoude Dionysius-kerkje.


55

Meer tips Accommodaties met eigen kookgelegenheid

» Resort Boschmolenplas » Landal De Vers

» Pluk en Theetuin In de

7e Hemel (nieuw in 2021)

» Vakantieboerderij De Pionier

» Vakantiehuizen

Met de Kippen op Stok

Dag 5

Afsluiting in Weert

Maak op de laatste dag een informatieve stadswandeling door Weert. Download deze op je smartphone via de IZI travel app. Kies je voor een sportieve uitdaging? Verken je grenzen in het Klimbos Weert in het recreatiegebied de IJzeren Man. Of prikkel je oren, ogen en neus in het Zintuigenpark. Proef daarna een van de eerlijk gebrouwen biertjes in de Weerter Stadsbrouwerij en geniet tot slot van een exclusief diner bij Restaurant Marrees.

Alle genoemde adressen en

routes zijn terug te vinden op: www.HartvanLimburg.nl


56

Te paard door Roerdalen Al stappend genieten van fraaie vergezichten, draven tussen bomen door of met stuivende vaart galopperen over

Ontdek de geluksplekken

brede zandpaden. Een sprongetje af en toe kan ook. In Roerdalen ligt een goed bewegwijzerd ruiter- en mennetwerk van ruim 150 kilometer lang. Stippel zelf uw

Mijmerend op een bankje bij de slotgracht van Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch of luis-

tocht uit via het knooppuntennetwerk

terend naar het klaterende water bij de Gitstappermolen in Vlodrop. Inwoners van Roerdalen

en neem uw paard mee de prachtige

mochten hun meest geliefde locaties in de gemeente aanwijzen. Uit de 200 inzendingen zijn

natuurgebieden in of rij langs de open

uiteindelijk 26 zogenoemde geluksplekken uitgekozen die nu iedereen kan bezoeken. Op

velden tussen de kleine dorpskernen.

een geluksplek kunt u niet alleen lezen waarom deze plaats gelukkig maakt, u kunt hier ook

Even tussendoor pauzeren kan ook, er

zelf op zoek gaan naar geluk, als hulpmiddel daarbij worden enkele tips gegeven. Deze kleine

liggen voldoende gelegenheden waar u

opdrachtjes zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over maakbaar geluk. Zo krijgt u

wat kunt eten of drinken. Genieten met

bij de Gitstappermolen de tip om enkele minuten met uw ogen dicht naar de kracht van het

een grote G voor ruiter, menner en paard.

water te luisteren en vervolgens drie dingen te noemen die u gelukkig maken.

De knooppuntenkaarten zijn voor € 2,95

De geluksplekken liggen her en der verspreid en zijn heel divers; van de uitkijktoren bij Natio-

te koop bij de VVV.

naal Park De Meinweg, de loungebank langs rivier de Roer tot de fietsbrug tussen Paarlo en Melick. In de buurt van elke plek kunt u ook nog een extra gouden gelukstip ophalen. Ga op zoek en probeer de gelukstips uit! Wat hebt u te verliezen? U kunt er hoogstens iets gelukkiger van worden. Een brochure met alle geluks- en kinderplekken is verkrijgbaar bij de VVV. Meer info: www.ontdekroerdalen.nl

Amici Beach, the place to be! Aan de rand van Nationaalpark De Meinweg in een prachtige natuurlijke omgeving ligt de Effelder Waldsee. Dit 45 hectare grote meer omgeven door bossen herbergt dagstrand Amici Beach. Een schitterend dagstrand waar jong en oud op zomerse dagen heerlijk kunnen vertoeven en waar u de gehele zomer kunt genieten van kristalhelder water met de hoogste zwemkwaliteit. www.amicibeach.com

34


57 - ADVERTORIAL -

Tussen de paarse heide in Nationaal Park De Groote Peel en de blauwe ader de Maas beleeft u de ruimte van Peel en Maas in een afwisselend landschap. De drukbevaren Maas vormt een aantrekkelijk schouwspel en stroomt langs de prachtige Maasdorpen BaarIo en Kessel. Het landschap richting Peel kenmerkt zich door uitgestrekte akkers en diverse bos- en natuurgebieden.

Nieuwsgierig geworden? Alle toeristische

informatie over Peel en Maas vindt u op

www.HartvanLimburg.nl

Proef het goede leven in Peel en Maas in elk van de elf rustieke en gastvrije dorpen. Naast een divers aanbod aan sfeervolle horecagelegenheden en een uitgebreide evenementenkalender, draagt elk dorp met zijn eigen ‘persoonlijkheid’ bij aan de beleving in Peel en Maas. In Panningen vindt u een verrassend aanbod om gezellig te winkelen. Onder andere het indrukwekkende kasteel de Keverberg illustreert ‘historisch Kessel’. Op de bekende Peelrandbreuk, vlak bij het unieke natuurgebied De Groote Peel, ligt het dorp Meijel. Beleef daar vanaf de 26 meter hoge uitkijktoren aan de Vossenberg een werkelijk prachtig 360o panorama van Peel en Maas en de verre omgeving. Fietsen, wandelen en paardrijden

kunt u volop via het fiets- , wandelen ruiterroutenetwerk, waarbij u zelf online of op kaart uw route en de gewenste afstand bepaalt. Langs wegen en paden vindt u veel wegkruisen en kapellen die uw tocht een speciaal Limburgs tintje geven. Net als de aspergestekers die in het voorjaar het ‘witte goud’ van de velden halen. Op veel plaatsen kunt u asperges, aardbeien, appels en andere streekproducten direct bij de boer kopen. Peel en Maas biedt ook een palet aan verblijfsmogelijkheden. U kunt kiezen voor het gemak van een hotel, appartement, bed en breakfast (B&B). Of kies voor de vrijheid van een (mini-)camping of camperplaats.


58

Drinkwaterbronnen van Limburg Limburg is gemaakt om eropuit te trekken. Op de fiets of gewoon te voet. Lekker in beweging, en dat kan zelfs boven op de bronnen van het drinkwater van morgen. Deze bronnen liggen vaak op de mooiste plekken van Limburg. Van de bosrijke Mookerhei tot aan het heuvelachtige Mergelland. Wandelen en fietsen op water Limburg telt zestien brongebieden. In tien daarvan zijn wandel- en een fietsroutes uitgestippeld. Bij elke route stroomt onder jouw voeten of wielen, diep in de bodem, het drinkwater van de toekomst. Dit water is op weg om lokaal opgepompt te worden om vervolgens gezuiverd thuis uit de kraan te komen.

Scan en bekijk alle WML-routes.

Geniet verantwoord Geniet volop mét zorg voor de omgeving. Dat betekent: blijf op wegen en paden, beschadig geen planten, laat geen afval achter, en als je de hond bij je hebt, houd hem aan de lijn en ruim de poep op. Zo kunnen we van de bronnen én het drinkwater blijven genieten. Zo halen we samen het beste in Limburg naar boven.

Ontdek waar jouw water vandaan komt op limburgsdrinkwater.nl.


59

Wandelen op water Bron Groote Heide

Venlo 798 kcal

14,03 km

2:53 uur

88 meter

Om het grondwater goed te beschermen, is het hele natuurgebied aangewezen als grondwaterbeschermingsgebied. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de achtertuin van Venlo ook uitstekend drinkwater kan blijven leveren aan de stad. Een deel van deze wandeling loopt nog door de stad, maar het grootste deel in het groen.

Fietsen op water Mookerhei

Mook en Middelaar 1:42

515 kcal

29,21 km 299 meter

De Mookerhei is een prachtig natuurgebied en één van de gebieden waar het drinkwater van morgen en overmorgen ligt. Jaarlijks wordt hier zo’n 900 miljoen liter water gewonnen voor de gemeenten Mook & Middelaar en Gennep. Om het grondwater extra te beschermen is een deel van de Mookerhei grondwaterbeschermingsgebied.

Fietsen op water Maasduinen

Bergen 733 kcal

41,60 km

2:30 uur

209 meter

In het noorden van het gebied (Bergen) en ten zuiden van Nationaal Park De Maasduinen (Hanik) wordt grondwater opgepompt en bereid tot drinkwater. Bergen en delen van Gennep en Venlo drinken ‘Maasduinenwater’. Deze route voert langs één van WML’s pompstations.

Water voor onderweg Voor de dorst onderweg, vind je in heel Limburg watertaps. Hier tap je gratis lekker fris water, dat met zorg naar boven is gehaald. Tip: neem een flesje van thuis mee. Ontdek waar ze staan op limburgsdrinkwater.nl.


60

Ós moder Maas ― Guus Kitzen

Krunkelend, in eine kόmp verzόnke

Mieë bezeuk krig ze bie good waer

deit kabbele of broesjend bόnke

De vaerman όnthaold toeriste gaer

dreug zie häör water nao de zieë,

naovenant ’t waer minder of mieë.

is ’t op de vaerkes doorgaons drök. dat is toch sjieker es äöver ein brök.

Bie hoag water völt ze häöre sjoat

Gasvrie vouk woont achter häör dieke,

wurt dan äövervlodig of erg groat

en väöl fitsers, zoawaal erme es rieke,

en de oeterwaerdes om zich haer, taege dat geweld is koum verwaer.

veuls werm leefde dao es logé

völle gaer de terrasse van ’n café.

Zie mόt drieve op ’n gedeild verleje

Dae sjoane bandj mit moder Maas

wόs gaar neet om waat väör ’n reje

Al is ze metoere grellig en όs de baas

mit dezelfde cultuur aan beidskanj, mer woor wateraor tösje twieë lanj.

is όs zoa eige en mieë wie bezόnjer. häör bestaon blif toch ein wόnjer.

Mer häör naobers van oas en wes

sjpraeke ein όnversjlietbaar dialek mit eine angere tόngval es de res

dao-aan kèns se Maaskantjers drek. Guus Kitzen, Sjipperskirk

Uit: Platbook 5 Moder Maas www.uitgeverijtic.nl


61

Ontdek het Limburgse landschap


62

In 2021 en de eerste helft van 2022 staat het thema Ode aan het landschap centraal. Een heel jaar kunstprojecten, tentoonstellingen, excursies, wandel- en fietsroutes en evenementen door heel Nederland. In de Achterhoek, Flevoland, Friesland, de Hollandse Waterlinies, Limburg, de Nationale Parken en Noord-Holland. Ontdek wat deze landschappen en Limburg in het bijzonder allemaal te bieden hebben!

Ode aan het Landschap

1

Meer informatie vind je op

www.odeaanhetlandschaplimburg.nl

2

Limburg Festival

Lichtkunstfestival

Tijdens het Limburg Festival (25 t/m 29 aug.) wordt MiddenLimburg omgetoverd tot één groot openluchtpodium met theater, toneel, muziek, opera, mime en dans.

In oktober opent Kasteeltuinen Arcen in de avonduren zijn poorten tijdens Enchanted Gardens. Deze spectaculaire lichtkunst zorgt voor een magische avond uit voor het hele gezin.

www.limburgfestival.nl

www.enchantedgardens.nl

3

4

Maasfietsroute

Maas Trek

Langs het Limburgse deel van de Internationale Maasfietsroute staan 10 enorme kunstwerken die daar speciaal voor Maasfietsers zijn geplaatst. Neem hier een pauze om te genieten van het Maaslandschap.

Maas Trek is een grensoverschrijdend wandelevenement op 3 oktober 2021, waarbij je samen met het gezin kan genieten van de bijzondere riviernatuur in het RivierPark Maasvallei. Kijk voor de laatste informatie op:

www.maasroutelimburg.nl

www.rivierparkmaasvallei.eu


5

6

63

Grensmaasopera Rusalka - de kleine Zeemeermin

Tentoonstelling Machtige Maas

Verbinding

De uitvoering van het project Grensmaas, het grootste rivierverbredingsproject in Nederland, leidt tot culturele inspiratie én aspiraties. Een groep kunstenaars, componisten en regisseurs organiseren in het laatste weekend van juni en het eerste van juli de bekende opera Rusalka van de Tsjechische componist Antonín Dvorák tot een heuse Grensmaasopera. Een open luchtspektakel in Schipperskerk met de werkhaven, de verwerkingsinstallaties en de imposante depots van zand en grind als decor.

Een rivier met vier gezichten. Beleef de Maas als een Muze voor landschapsschilders en als een Monster die dorpen en velden doet overstromen. Als een Moordenaar vanwege vervuild water en plastic afval, maar toch allereerst als Moeder van alle Limburgers. Aan dit multidisciplinair project in het Limburgs Museum hebben vele kunstenaars en ontwerpers bijgedragen. Bezoek de expositie Machtige Maas t/m 30 juni 2021.

schrijvers en dichters. Reis mee door de

www.operacompact.nl

www.limburgsmuseum.nl

Al eeuwen vormt het Nederlandse

landschap een inspiratiebron voor schilders, tijd naar het verleden en naar de toekomst.

Ontdek hoe het landschap verbindt, met de elementen, met anderen en met jezelf. Stap in het landschap, laat je omarmen, beleef

het met al je zintuigen. Via kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies in heel

Nederland brengen we samen in 2021 en 2022 een Ode aan het Landschap.


64

Archeo Route Limburg Ontdek de verhalen achter archeologische vondsten in Limburg. Stap in de virtuele wereld met de techniek van vandaag om de verhalen van vroeger te beleven. Sta ter plaatse oog-in-oog met onze archeoloog. Hij laat je zien wat zich in de geschiedenis op diverse plekken in Limburg heeft afgespeeld. Meer informatie: Archeoroutelimburg.nl

ArcheoGo Met ArcheoGo verzamel je de symbolen van de verschillende archeologische vindplaatsen in Limburg. Verzamel alle symbolen! Zo weet je ook altijd welke vindplaatsen je al hebt bezocht en welke je nog kunt gaan bezoeken.

Download de app Archeo Route Limburg op Google Play, de AppStore, via Archeoroutelimburg.nl of via onderstaande QR-code.


65 - ADVERTORIAL -

Veel te zien, veel te doen, veel te beleven Wie het Limburgs Museum bezoekt, stapt in een tijdmachine. De oudste sporen die er van mensen in dit land zijn aangetroffen, werden gevonden bij Maastricht. Het zijn de resten van een kamp, waar onze rondtrekkende voorouders een kwart miljoen jaar geleden een paar dagen verbleven. Vanuit die prehistorie vlieg je door de afgelopen eeuwen. Maar de tijdmachine laat meer zien dan alleen archeologische topvondsten. Het Limburgs Museum is een museum over cultuur en geschiedenis, dus het gaat over tradities en de levens van mensen. Alles wat Limburg Limburgs maakt komt voorbij. Naast de vaste tentoonstellingen zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen.

V

Van Daar & Van Hier In Van Daar & Van Hier onderzochten jonge Limburgers van Molukse of Indische komaf hun familiegeschiedenis. Je krijgt een persoonlijke blik op een verleden, waarover lange tijd gezwegen is. Te zien t/m de zomer.

M

Machtige Maas Gastcurator Servé Hermans brengt met Machtige Maas de vertelkracht van het theater naar het museum. Hermans - zelf acteur, regisseur en artistiek leider bij Toneelgroep Maastricht - verzamelde speciaal voor deze tentoonstelling een heel kunstenaarscollectief om zich heen. Het resultaat is een een poëtische, prikkelende expositie over de Maas. Te zien t/m de zomer.

Tip! Breng een bezoek aan de

Historoscoop, een overdonderende 3D-filmervaring die je in

vogelvlucht de geschiedenis van de Limburgers laat zien!

D

De Vergeten Prinsessen van Thorn Het dorpje Thorn is nu bekend als het witte stadje van Limburg. In de 18de eeuw was Thorn een ministaatje in het hart van het Duitse Rijk waarin prinsessen en gravinnen de scepter zwaaiden. Deze hoog-adellijke dames leefden in weelde en stonden 24/7 in de schijnwerpers. De tentoonstelling volgt het leven van een aantal van deze vergeten prinsessen en geeft een unieke inkijk in het leven van de Europese aristocratie in de 18de eeuw. Vanaf 3 oktober 2021.

Kijk voor meer informatie op www.limburgsmuseum.nl

Tijdsloten zijn te reserveren via

www.limburgsmuseum.nl/tickets


66

Duitsland, zo dichtbij en zo verrassend anders Even ten oosten van Roermond liggen de drie Duitse stadjes, Brüggen, Wegberg en Wassenberg. Zo dichtbij en toch zo anders. Ontdek de historische binnensteden, de klassieke Duitse keuken, het lokale bier en meer. Er is voor elk wat wils genoeg te beleven. Een heerlijk uitje, vlak over de grens.


67

Brüggen Net over de grens bij Swalmen en Reuver vind je het Duitse burchtstadje Brüggen. Midden in het centrum van deze stad staat het imposante Kruisherenklooster met de katholieke parochiekerk van Sint-Nicolaas. Je kunt fijn winkelen in de leuke boetiekjes van Brüggen. Kom even bij op een bankje met een versgebakken Duits broodje, of smul van een taartje op het terras van de konditorei van Restaurant Torschänke, vlak bij de oude watermolen. En de speel- en dierentuin (Natur und Tierpark Brüggen), met meer dan 250 dieren, midden in het bos, is een ideale bestemming voor het hele gezin.

Rondom Brüggen Brüggen ligt midden in het natuurgebied MaasSwalm-Nette. Hier kun je kiezen uit diverse wandelen fietsroutes door het typisch Nederrijnse landschap met de uitgestrekte bossen, de Borner See, heidevelden, moerassen en vennetjes. In het Brachter Wald, een groot beschermd natuurgebied dat niet toegankelijk is voor auto’s, kun je eindeloos wandelen, fietsen en paardrijden.

Verrassend Brüggen Breng een bezoek aan de Brachter molen of leer alles over de geschiedenis van de jacht in het museum Mens und Jagd. Als je de stad graag met een gids wilt ontdekken, kun je een stadswandeling boeken. In de zomermaanden valt er altijd wel iets te beleven in de levendige, smalle straatjes en rond de pleinen van Brüggen. En tenslotte is er voor de liefhebbers van de Duitse of de internationale keuken ruime keuze uit restaurants achter de klassieke façades in het centrum van Brüggen.

In het bosrijke laagland aan de rivier de Swalm, in het zuidelijke deel van het natuurgebied MaasSwalm-Nette, ligt de molenstad Wegberg. Een vriendelijke stad waar het vooral ‘draait’ om de molens. Het aantrekkelijke, gevarieerde landschap biedt volop mogelijkheden voor fietsers, wandelaars en ruiters. Kies een van de vele fiets- en wandelroutes en volg de knooppunten om de rivieren en beken van dit molendal met maar liefst 14 watermolens te verkennen. In zes van deze fraai gerestaureerde historische molens vestigden zich diverse horeca-

Wegberg

Meer tips » Burg Wassenberg by Savio

» Restaurant

Ohlenforst Effeld met een bier- en wijnbar

» Amici lodges am

Effelder Waldsee

» Clip ‘n Climb

Niederrhein,

klimparadijs voor kinderen


68

NEEM EEN NEEM EEN DUIK DUIK „MET „MET DE DE FIETS FIETS DE DE VERTE VERTE VAN VAN DE DE NIEDERRHEIN ONTDEKKEN“ NIEDERRHEIN „MET DE FIETS ONTDEKKEN“ DE VERTE VAN DE NIEDERRHEIN ONTDEKKEN“

De verte van het Niederrheinse landschap kun je uitstekend met de fiets verkennen. Op de goed uitDe verte van het Niederrheinse landschap kun je uitstekend met de fiets verkennen. Op de goed uitgebouwde fietsroutes kun je fietsen naar hartelust. Met de NiederRheinroute beschikt de regio over het gebouwde fietsroutes kun je fietsen naar hartelust. Met de NiederRheinroute beschikt de regio over het langste bewegwijzerde knooppuntennetwerk van Duitsland. Geen zin om de eigen fiets mee te brengen? De vertebewegwijzerde van het Niederrheinse landschap kun uitstekend metzin deom fiets Op de uitlangste knooppuntennetwerk vanjeDuitsland. Geen deverkennen. eigen fiets mee te goed brengen? Dan pak gerust een van onze NiederrheinFietsen. gebouwde fietsroutes je NiederrheinFietsen. fietsen naar hartelust. Met de NiederRheinroute beschikt de regio over het Dan pak gerust een vankun onze langste bewegwijzerde knooppuntennetwerk van Duitsland. Geen zin om de eigen fiets mee te brengen? www.niederrhein-tourismus.de Dan pak gerust een van onze NiederrheinFietsen.

www.niederrhein-tourismus.de Niederrhein Tourismus GmbH · Willy-Brandt-Ring 13 · 41747 Viersen · Tel.: +49 (0) 21 62 - 81 79 03 · E-Mail: info@niederrhein-tourismus.de Niederrhein Tourismus GmbH · Willy-Brandt-Ring 13 · 41747 Viersen · Tel.: +49 (0) 21 62 - 81 79 03 · E-Mail: info@niederrhein-tourismus.de www.niederrhein-tourismus.de Niederrhein Tourismus GmbH · Willy-Brandt-Ring 13 · 41747 Viersen · Tel.: +49 (0) 21 62 - 81 79 03 · E-Mail: info@niederrhein-tourismus.de


69

gelegenheden, zoals het restaurant Tüschenbroicher Mühle met een aangenaam groot terras. Op zondag serveren ze een culinair buffet of een koffietafel met gebak en patisserie uit eigen keuken. Aanleiding genoeg om de tocht even te onderbreken. Olie, graan en vlas In het stadsdeel Rickelrath vind je tijdens een gezellige Wegbergse Molentocht de zogeheten ‘Schrofmolens’ waar je met eigen ogen kunt zien hoe het graan gemalen en de olie geperst wordt. Ooit was het Swalm-gebied een centrum van vlasteelt. Je leert meer over de vlasteelt en de bewerking daarvan in het Vlasmuseum en het museum voor Europese klederdrachten, bij Beeck. Evenementen Het hele jaar door vinden er in Wegberg talrijke evenementen plaats, voor jong en oud, zoals de Muzieklente en de Cultuurzomer. Verschillende wijken organiseren stads- en schuttersfeesten en vanaf half november verandert het Raadhuisplein in een gezellige schaatsbaan met een kleine kerstmarkt. Dwaal door het voetgangersgebied langs de gezellige winkels en vele horecagelegenheden waar je kunt kiezen uit een breed culinair aanbod voor elke portemonnee en smaak.

Wassenberg Tussen Roermond, Aken en Düsseldorf net over de grens met Duitsland vind je de charmante stad Wassenberg. Midden in het historische centrum van Wassenberg staat de Bergried, een uitzichttoren die ooit deel uitmaakte van de stadsmuur. Wandel eens door het historische centrum en bewonder de burcht, stadsmuren en de vele historische gebouwen. Ontdek wandelend of fietsend de natuur rondom de stad of beleef het avontuur met een kanotocht op de Roer. Geluksroute De inwoners van Wassenberg mochten vertellen welke plek in de stad hen gelukkig maakt. Uit de vele verhalen werden tien geluksplekken gekozen.

Voor meer informatie over de routes, horeca en bezienswaardigheden in Brüggen, Wegberg en Wassenberg, kijk op: www.HartvanLimburg.nl

Op elke plek kun je beginnen aan de zoektocht naar je eigen geluk aan de hand van allerlei tips. De tips zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over maakbaar geluk. Kies de tips die bij jou of je gezin passen en voer ze op je eigen, creatieve manier uit. Zo maak je kans om werkelijk een beetje gelukkiger te worden. Met een groep vrienden of familie kun je ook een inspirerende gelukswandeling met een speciaal opgeleide gelukscoach maken. Schlemmermarkt Rijn-Maas De gastronomie in Wassenberg heeft een reputatie tot ver buiten de stadsgrenzen. Geniet bijvoorbeeld eens van een lekkere Rurtaler (Wassenberger bier) of een andere regionale specialiteit. Iedere zomer kun je in augustus naar de Schlemmermarkt waar, rondom het historische Rosstorplatz, koks overheerlijke gerechten voorbereiden. Voor de kinderen Ook voor de kinderen is er genoeg te beleven in Wassenberg. » Een speurtocht in het stadspark. In het Stadspark kun je op zoek naar de tien ‘geluksvogels’. Ze hebben allemaal een opdracht voor je. In de brochure in het informatiecentrum Naturpark-Tor Wassenberg vind je een brochure met alle informatie. » Zwemmen in de Effelder Waldsee waar je in een aquapark heerlijk kunt ravotten. » Interactieve stadstour door de geschiedenis van het oude centrum van Wassenburg. Een avontuur voor jong en oud. De stadstour is te verkrijgen bij informatiecentrum Naturpark-Tor Wassenberg. » Reis naar de middeleeuwen wanneer authentieke ridders uit heel Duitsland het verleden laten herleven. Een feest voor jong en oud. Overal in de stad zijn activiteiten en kun je genieten van heerlijke gerechten, Flammkuchen, gebraden vlees, vers brood en middeleeuwse hapjes en drankjes.


70

Beleef...

De Miljoenenlijn

Reis Met de stoomtrein door het Zuid-Limburgse Heuvelland!

Info en Tickets: www.miljoenenlijn.nl Stationstraat 22, Simpelveld (Zuid-Limburg)

Limburg Special 2021

Overnachting bij Hostellerie Munten **** hotel met airconditioning Incl. overnachting met uitgebreid ontbijt Lunchpakket voor onderweg in de groenste gemeente van Nederland Gebruik van een 3-gangen specialiteitenmenu bij Restaurant Hostellerie Munten, bij goed weer in onze prachtige stadstuin. € 99,50 p.p. obv 2 pers. in een twinroom 1 pers. € 24,50 toeslag

www.hostelleriemunten.nl | T. 0495-531057

Eventueel uitbreiden naar 4,5,6-gangenmenu en wijnarrangement en upgrade in kamer tegen een meerprijs


71

ROERKADE ROERMOND

GRAND CAFÉ / RESTAURANT

OVERDEKT EN VERWARMD TERRAS

RESTAURANT

In een mooi oud hollands pand, gelegen aan de historische Roerkade, bevindt zich het sfeervolle restaurant en grand café de Pauw. Met een overdekt én verwarmd terras kunt u genieten van het mooie uitzicht op de rivier de Roer en ‘De Stenen Brug’ die de vaste oeververbinding is van het stadscentrum naar de historische Voorstad Sint Jacob. De Pauw is tevens een hotel met 14 sfeervolle kamers. Hotel en Grand Café De Pauw | Roerkade 2, 6041 KZ, Roermond | T +31 (0) 475 31 65 97 info@hoteldepauw.nl | www.hoteldepauw.nl


72

A2

Roermond A73

BEACH

CLUB

Vlodrop Effeld

AM EFFELDER WALDSEE

Maaseik

Wassenberg Heinsberg

Sittard Geilenkirchen

Heerlen Valkenburg

WATERSKIBAAN MET OBSTACLES WAKEBOARDEN WATERSKIËN KNEEBOARDEN FLYBOARDEN HOVERBOARDEN Aquapark DAGSTRAND DUIKEN GROUP-EVENTS

BEACH

CLUB

AM EFFELDER WALDSEE

RESTAURANT BEACHBAR Hèt mooiste dagstrand van de Euregio met krààkhelder water!! Slechts 5 meter over de grens bij Roermond-Vlodrop. VVV2017_210x260.indd 1

**** CAMPING Tel: +49 6912 0066 644 Bruchstraße 32 Wassenberg

www.amicibeach.com 26-10-16 12:09