Page 1

ÄKTA SOMMAR DIN GUIDE I LOFSDALEN

1


ÄKTA VILDMARK 22-25

ÄKTA SMAKER 18-21

2

AKTIVITETER 26-29 WSG84: 62°06’46.5”N 13°16’19.2”E RT90: 62.112909, 13.272002


ÄKTA VANDRING 4-9

LOFSDALENS SOMMARGUIDE Framför dig har du förslag och tips på vad som finns att göra i och runt Lofsdalen. Allt för att visa upp det som vi älskar med denna by. Läs, upplev och gör Lofsdalen till ditt eget! Om du vill ha mer information om alla aktiviteter, gå in på www.lofsdalen.com, maila oss på info@lofsdalen.com eller besök Destination Lofsdalens reception, mitt i byn.

ÄKTA CYKLING 10-13

ÄKTA FISKE 14-17 3


ÄKTA VANDRING 4

4


5


ÄKTA VANDRING I Lofsdalen är de hisnande vyerna ständigt nära. Här finns turer för såväl gammal som ung i varierande svårighetsgrader. Antingen vandrar ni en kortare dagsutflykt, eller så gör ni naturen till ert hem och övernattar i tält eller vildmarkskåtor. Här har vi listat några turer som vi gillar extra mycket.

6


ÄR DU OSÄKER PÅ VAD SOM PASSAR DIG, KOM IN TILL DESTINATION LOFSDALEN OCH FRÅGA.

DIGERVÅLEN UPP (LÄTT 2,7 KM)

DALALEDEN (MEDEL 26 KM)

Här utgår du från spårcentralen högst upp på Hovärksvägen och vandrar på spångad led upp till Digervålens topp. Från toppen har du en magisk vy över bland annat Sömlingshågna, Sonfjällets nationalpark och de norska fjällen.

En något krävande fjällvandring från Storfjäten i Dalarna förbi Fonnfjället, Häggingfjället och till slut Lofsdalen. Att vandra mellan dessa sagolika landskap är bara det en resa för själen och visar många av pärlorna i den svenska naturen.

SOLGROPEN (LÄTT 1,2 KM)

MOSSARUTEN (MEDEL 6 KM)

En lagom vandringstur att ta med barnen på. Det här är ett enkelt sätt att ta sig ut på kalfjället till fots. Packa med matsäck och fika och njut av naturen med hela familjen. Turen utgår från spårcentralen högst upp på Hovärksvägen.

En vandring som tar sin början i Västvallens skogsterräng och därefter slingrar sig upp till kalfjället mot Våffelstugan. Här får du en fin vy över Hovärkens topp. Vid Våffelstugan finns möjlighet att, efter bokning, övernatta i vildmarkskåtor. Samla gänget och få med en frukost- eller middagskorg som ni färdigställer över den öppna elden i kåtan. Därefter kan ni bada bastu i den härjedalska natten och lyssna till den öronbedövande tystnaden. Om du vill veta mer, kontakta Destination Lofsdalen.

PILGRIMSLEDEN (MEDEL 30 KM) Med utgång från Sveriges högst belägna by, Högvålen, vandrar du mest på kalfjället med härliga vyer över fjäll och tjärnar innan du till slut når Lofsdalen.

7


ALLEMANSRÄTTEN Kom ihåg att du använder dig av allemansrätten när du vandrar, paddlar kanot eller sitter på en sten och tänker. Allemansrätten är en unik möjlighet för oss alla att röra oss fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Följ alltid allemansrättens motto; ”inte störa – inte förstöra”.

8


FÖLJ ALLTID ALLEMANSRÄTTENS MOTTO; ”INTE STÖRA – INTE FÖRSTÖRA”

NATURSTIGEN UPP TILL HOVÄRKEN (SVÅR 4 KM)

NATIONALPARKEN SONFJÄLLET

Från Lofsdalens bykärna, Spruthusvägen, går denna stig upp mot Hovärkens topp. Längs stigen finns små berättelser om djur och natur som skolbarnen skapat. Detta är en kort men relativt tuff vandring. Belöningen är en helhetsvy över Lofssjön, de norska fjällen bland mycket annat.

Det unika fjället var ett av de första områden i Europa som makthavarna beslöt att skydda. Här finns de stora vilda djuren, ett rikt fågelliv, slåtterängar kring fäbodarna med sällsyntheter som grönyxne, ormrot och fjällögontröst. Samt ovanliga och välbevarade geologiska formationer från inlandsisen. Allt samlat i en 104 km2 naturkompott. Utgå antingen från Nyvallen, avfart Hedeviken, eller via Hede och Råndalen från Nysätern eller Dalsvallen.

SÖMLINGSHÅGNA RUNT (SVÅR 20 KM) Denna led utgår från samma ställe som Mossaruten, men tar dig längre upp på fjället. En vacker tur som bjuder fantastisk utsikt. Längs vägen passerar du två raststugor. Packa ryggsäcken med gofika och njut av de vida vidderna.

SAGOSPÅRET Med start vid Lofsdalens Fjällhotell finns det 640 meter långa Sagospåret. Låt sagofigurerna guida dig fram. Kul för hela familjen.

9


ÄKTA CYKLING 10

10


11


ÄKTA CYKLING Upptäck Lofsdalen på sadel. Här finns ett stort utbud av fin cykling. Både utför, på stigar och leder såväl som på väg. Kryssa mellan tallar, granar och fjällbjörkar och upptäck Lofsdalen i en helt annan fart och puls.

12


LOFSDALEN BIKEPARK

CYKLA LOFSSJÖN RUNT

Stå på toppen och blicka ut över Lofssjön och se bergen reflekteras i vattnet. Se hur fjälltopparna sträcker sig bort mot den norska gränsen. Du lättar på bromsarna och sakta höjs pulsen i takt med accelerationen. Det är nu krafterna släpps lösa. Känn vibrationerna från dämparna och stabiliteten hos cykeln som med enkelhet tar sig förbi stenar, nervkittlande velodromer, hopp och dropp.

Ett tips är en tur runt Lofssjön. Det är en ca. 42 km lång sträcka med grusväg, skogsbilväg, maskingrävd cykelstig samt vanlig väg med Lofssjön som utsikt. Ta med matsäck och fika vid någon av de fina raststugorna och vindskydden som finns längs vägen. Varför inte ta med fiskespö eller badkläder. En perfekt dagstur!

Så kan ett åk i bikeparken beskrivas där du kan välja mellan åtta leder av olika svårighetsgrader. Sammanlagt sträcker sig lederna över 16 km. Många av dessa är designade av downhillvärldens främsta, Tom ”Pro” Prochazka, Whistler Gravity Logic. Besök Lofsdalens Bikepark i sommar!

XC - CROSS COUNTRY Runt om Lofsdalen finns mycket vacker natur att utforska med cykel. Vackra fjällstigar uppe på kalfjället, slingrande skogsstigar genom härlig tallskog. Det finns utmaningar likväl för nybörjaren som för experten.

INSTRUKTÖR OCH GUIDE Oavsett om det är downhill, cross country eller fat bikes som du vill prova på så finns det guider som kan ge dig tips och trix. Allt för att göra din utveckling så smärtfri som möjligt.

UTHYRNING Om du inte har egen cykel med utrustning finns det självklart att hyra. Vid bikeparken kan du hyra downhill-cyklar och skydd i sportshopen . Vill du istället cykla fjälleder eller på landsväg finns XC-cyklar och fat bikes att hyra på Karins sportbod.

13


ÄKTA FISKE 14

14


15


ÄKTA FISKE Spänningen i ringarna runt ett flöte, lugnet i en fluglina som lägger sig till rätta i ån, upprymdheten i ett hugg och lyckan av en fångst. Allt detta kan beskrivas med ett ord. Fiskeglädje. Äkta fiskeglädje. Det är något det finns gott om i Lofsdalen. I ostörda och natursköna områden kan veteranen och nybörjaren stå bredvid varandra. De kan välja bland sjöar, tjärnar och åar. Alla rika på några av våra finaste fiskar. Här listar vi våra guldklimpar bland våra vatten.

FISKEKORT

16

För att fiska i våra vatten behövs fiskekort. Det finns att köpa på flera ställen i området. Bland andra: Destination Lofsdalen Karins Sportbod Ica Nära


LOFSSJÖN Den 20 km långa sjön tillhör en av Härjedalens bästa öringsvatten. Många hävdar att det är det absolut bästa. Rekordet för öring är 9,75 kg. Här finns också gott om abborre, gädda och lake som kan fiskas lättillgängligt från både land och båt.

STRÅSJÖN OCH DYCKESSJÖN Fint fiske i skogsmiljö. Om du är svag för röding är det här två ställen speciellt ägnade för dig. De är båda lättillgängliga och kan hittas med bil.

GLÖTESSJÖN En sjö med varierande fiske. Här kan du få abborre, gädda, öring och lake. Precis som Lofssjön går fiske från båt lika bra som landfiske.

RUTTJÄRN Söder om Lofsdalen, cirka tre km från Västvallen, ligger Ruttjärn lugnt och stilla beläget. Omgivet av skog och en sluttning längs tjärnens långsida är detta väl värt den vandring som krävs för att ta sig hit. Här fiskar du abborre och öring.

LOFSÅN, GLÖTÅN, SÖMLINGAN OCH STRÅHÅARNA Bra och spännande vattendrag där det går att lura både öring och harr. Här lämpar sig flugfiske bäst. I de smala partierna kan metspöet vara din bästa vän.

LAXNAPPET Om du vill öka chanserna på napp är laxnappet mellan Hovärksvägen och Uppvallsvägen något för dig. Det är en put-and-takedamm där du endast betalar för den fisk du fångar, 100 kronor kilot. Här behövs inget fiskekort.

VAR MED I FISKELIGAN! Varje år har Tidningen Härjedalen en fiskeliga där de vassaste fiskarna utses. Fyll i ett fångstformulär varje gång lyckan är på din sida och var med och tävla om fina priser. Om du vill veta mer, kontakta Destination Lofsdalen.

17


ÄKTA SMAKER 18 18


19


ÄKTA SMAKER Finns det någonting som kryddar semestern på ett bättre sätt än god mat och dryck? Det har vi i Lofsdalen svårt att tro. Vi har ett rikt utbud på alla dagens måltider. Det är det som enligt oss gör skillnaden mellan förträfflighet och perfektion.

20


ORSHOLMS BRYGGHUS

RESTAURANG TRAPPER

Mitt i byn erbjuder Lofsdalens egna hantverksbryggeri arrangerade ölprovningar på plats i brygghuset eller i någon av byns restauranger. Varför inte i Lofsdalen skybar på Hovärkens topp? Utvalda dagar har brygghuset dessutom öppet för besök med försäljning av ölsmakprov, snacks och speciella evenemang kopplade till mat och öl.

Mitt i byn ligger Restaurang Trapper som serverar brunch, pizza och à la carte. Med terrass i solläge är detta perfekta platsen för soliga dagar.

UPPVALLENS FÄBOD Ta dig tillbaka i tiden och låt den stå stilla på Uppvallens fäbod. Njut av lokalproducerad och god mat. Här kan du äta luncher såväl som middagar. Eller varför inte en fika runt den sparkande elden med kokkaffe och kanelbulle. Är du törstig kan du hämta lokalproducerad dryck från bäcken.

LOFSDALEN SKYBAR Högst upp på Hovärken, 1125 m.ö.h ligger Lofsdalens exklusiva skybar med Europas högst belägna whiskylager. Där finns möjlighet till bland annat lättare luncher, specialdesignade event, och whiskyprovningar. Skybaren har öppet utvalda dagar för alla.

CAFÉ GAMLA SKOLAN Ett café med campingreception mitt i byn. Här serveras båda varma och kalla rätter, samt ”gofika”. Njut av sommarsolen på altanen med utsikt över fjäll och sjö.

FJÄLLHOTELLET Lofsdalens fjällhotell har en bistro och en à la carte-restaurang. De serverar allt från lättare lunch, pizza, olika bufféer, till en smakrik à la carte-meny.

VILTMIDDAG Ta er ut i naturen och smaka av skogen, fjällets och sjöns skafferi. Under middagen får ni lära er om björn, ren och älg som ni också får provsmaka. Är du i behov av porslin, glas, tält, bänkar och bord så finns också det att hyra. Kontakta Destination Lofsdalen för mer information.

AKTIVITETSHUSET På Aktivitetshuset hittar du en restaurang med lunch- och middagsservering, sportbar, pizza och flera specialgjorda hamburgare. Aktivitetshuset är ett bra ställe att fylla på energin efter en adrenalinfylld dag i downhill-lederna.

21


ÄKTA VILDMARK 22 22


23


ÄKTA VILDMARK Gör ett besök i de vilda djurens bostad. Hälsa på hemma hos våra landskapsdjur björnen och kungsörnen.

24


BEAR´S DEN

FÅGELTORNET I DRAVAGEN

En av Lofsdalens mest unika upplevelser är en övernattning i mysiga Lofsdalen Bear’s Den. Det är en stuga som ligger på en hemlig plats, mitt ute i skogen. Tack vare åtling i närheten av stugan får nästan alla gäster som övernattar se björn i dess naturliga miljö. Förutom björn är platsen frekvent besökt av räv, järv och olika fågelarter. Mer information finns hos Destination Lofsdalen.

Sex km från Glöte, längs väg 502 mot Linsell hittar du fågeltornet där du kan skåda 20 vanliga och ovanliga fågelarter. Bland annat svarthakedoppingen som har ett väldigt speciellt utseende. Dessutom finns stjärtand, sångsvan, tranor, knipa, vigg och många andra arter. I fågeltornet finns en kikare.

BJÖRN- OCH ÄLGSPANING När dag övergår i natt kliver djuren ur sin vila i skogen för att leta föda. Det är då ni beger er ut med bil för spaning efter alla vilda djur som kan tänkas finnas bakom krönet. På turen som tar 3-4 timmar bjuds det på tilltugg. Mer information finns hos Destination Lofsdalen.

PLOCKA BÄR OCH SVAMP I de Härjedalska skogarna finns det många bär och svampskatter. Lofsdalen är inget undantag. Ta dig ut i skog och mark och finn dina egna ”smultronställen” innehållande hjortron, blåbär, lingon, Karl Johansvamp, Björksopp och Fjällskivling bland många andra. Skogens skafferi är nästan oändligt och finns till för alla.

25


26


AKTIVITETER 27 27


AKTIVITETER Även om många söker lugnet och stillheten i fjällen tycker vi att det ska finnas alternativ när myrorna börjar krypa i benen. Här finns många olika aktiviteter.

M/S LOFSDALEN

HYR BÅT

Ta med familjen eller kompisgänget till bastubåten på Lofssjön. Här finns möjlighet till fiske, trerättersmiddag och självklart bastu efter ett friskt dopp i sjön. Båten går att boka för minst fyra personer. Mer information finns på Destination Lofsdalen.

Se Hovärken och resten av omgivningen från ett annat perspektiv eller variera fisket. Välj att hyra med eller utan motor och ta med hela familjen på en heldag på Lofssjön. Finns att hyra hos Destination Lofsdalen.

TA ETT DOPP När solen gassar på lite extra kan det vara skönt att svalka sig. Då finns en sandstrand med brygga mitt i Lofsdalen. Här finns lekplats och bänkar med utsikt mot sjön. En badplats finns också i Glöte där du har Hovvärken som ett vackert motiv i bakgrunden.

UPPVALLENS FÄBOD Här är det full aktivitet på sommaren. Här går fjällkorna fritt och mjölkas för hand, precis som förr i tiden. Under sommaren hålls det bland annat utomhusyoga, guidning på fäboden, tillverkning av smör och bakning av tunnbröd. Allt detta i trolsk 1800-talsmiljö.

28

HYR KANOT ELLER S.U.P Kom närmare ytan och hyr en kanot eller en Stand Up Paddleboard (SUP). Om du är tyst och har tur kan du få se bäver. Finns att hyra hos Destination Lofsdalen.

AKTIVITETSHUSET Här finns något för hela familjen. Slå en strike på bowlingbanan, utmana varandras precision i shuffleboard eller i skyttesimulatorn, lek i hoppborgen eller busa i leklandet. Här finns mycket som kan få tiden att springa iväg.

TENNIS OCH MINIGOLF Mitt i byn finns en tennis- och minigolfbana jämte varandra. Bollar och utrustning finns att låna i campingens reception.


GOLF

CAMPA

Inom ungefär en timmes bilresa från Lofsdalen finner ni fem fina golfbanor av varierande karaktär. Samtliga golfbanor har arrangemang under sommaren med öppna tävlingar för gästande spelare.

Lofsdalen Camping ligger vackert belägen intill Lofssjön med fjällen som utsikt. Närhet till restauranger och ICA-butik gör att campingen har ett perfekt läge i Lofsdalen. Lite utanför bykärnan finns också en camping intill lägergården.

HEDE VEMDALENS GOLFKLUBB, 18 hål i vacker fjällmiljö mitt i Hede samhälle (70 km) IDRE GOLFKLUBB, kuperad 18-hålsbana med fina vyer (64 km) FUNÄSDALSFJÄLLENS GOLFKLUBB, 18 hål, varav flera vackert placerade längs Ljusnedalssjön (78 km) SVEGS GOLFKLUBB, en enklare 9-hålsbana utanför Sveg (70 km) KLÖVSJÖ GOLFKLUBB, trevlig, kuperad 18-hålsbana någon mil förbi Vemdalsskalet (98 km)

SHOPPING I byn finns flera ställen där du kan shoppa välbehövliga saker. I anknytning till Fjällanläggningen finns en sportshop där du bland annat kan köpa Lofsdalens egna kollektion med Lofsdalen-hoods, t-shirts och -mössor. På Karins Sportbod finns det mesta om fiske, mode och inredning. Inredning hittar du också i butiken Lin och Lilja. Där hittar du också souvenirer och som de själva beskriver det, ”ömse ting från hjärtat”. Besök våra butiker och hitta det du behöver eller ett minne att ta med dig hem.

Varför inte arrangera er egen fjälltour under er vistelse i Lofsdalen?

29


ÄKTA GLÄDJE

ÅRET RUNT - VÄLKOMMEN ÅTER! 30


25 nedfarter 492 fallhöjdsmeter – högst fallhöjd söder om Åre Längsta pist: 3,4 km 2 bekväma expressliftar som tar dig upp till toppen 150 km skoterleder 115 km längdspår

Foto: Martin Olson, Ebba Andersson, Bosse Lind och Peter Nilén Formgivning och produktion: Mari Forsell Design Åre Tryck: Printgraf

31


DESTINATION LOFSDALEN Destination Lofsdalens reception och Lofsdalens turistbyrå delar lokaler mitt i byn. Hos oss bokar du städning, hyr linne, köper fjällkartor, löser fiskekort, bokar aktiviteter och boende, hämtar broschyrer, hyr roddbåt eller kanot. Om du vill ha mer information om alla aktiviteter, gå in på www.lofsdalen.com, maila oss på info@lofsdalen.com eller besök Destination Lofsdalen.

HUR LÅNGT ÄR DET HIT? Östersund 190 km Sundsvall 290 km Oslo 390 km Stockholm 480 km Göteborg 650 km Malmö 920 km

Destination Lofsdalen AB Olsvensbacken 6, 840 85 LOFSDALEN +46 (0) 680-413 50 info@lofsdalen.com www.lofsdalen.com

2

Vissa bilder har finansierats av EU-medel

Sommaraktiviteter lofsdalen  

Din guide till Härjedalens bästa fiske, vandring, cykling och björnspaning. Sommarsemestern i Lofsdalen ger mersmak.

Sommaraktiviteter lofsdalen  

Din guide till Härjedalens bästa fiske, vandring, cykling och björnspaning. Sommarsemestern i Lofsdalen ger mersmak.

Advertisement