Min Destination 2021

Page 1

SKATTEN I ARDRE Gyllene korn från det förflutna

10 SIDOR TIPS

Boende, mat, stränder och coola saker att göra för alla åldrar

Hård

Betong med mjuk känsla

DESIGN


Resepaket & kurs i smyckessmide fr.

2910:(färja + 2 nätter)

Förgyll ditt liv med Annika

Kom till vår ö och träffa guldsmeden Annika. I hennes guldsmedja får du möjlighet att designa och tillverka ditt eget smycke. Minne för livet ingår.

Dags för en dos Gotland destinationgotland.se


FLER TIPS, NYHETER OCH ERBJUDANDEN: Hemsida: destinationgotland.se Facebook: destinationgotland Instagram: @destgotland REDAKTION: Ansvarig utgivare: Adam Jacobsson Redaktör: Linda Runarsdottir Projektledare: Susanne Appelgren Form: Erik Unnerfelt, Patrick Hansson Skribent: Nicka Hellenberg Foto: Olof Segerberg

MED KÄNSLA FÖR HIMMEL OCH HAV

4

SKATTEN I ARDRE

14 Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef

Bästa resenär! Jag och många av mina kollegor tycker att Gotland är världens bästa ö. Vi uppskattar närheten till naturen, öppenheten och friheten. Tack vare tidigare generationer har vi möjlighet att njuta idag – och vi behöver ta hand om vår ö så att våra barn och barnbarn också kan få göra det.

SKULPTURFABRIKEN

9

SURFARENS BÄSTA VÄN

41

När du reser med oss är du inte bara med på en resa mellan Gotland och fastlandet. Du är även med på en hållbar gotlandsresa där vi satsar på att bli klimatneutrala senast 2045. Våra nya fartyg drivs med flytande naturgas och en del biogas. Vi samarbetar med leverantörer som förser våra restauranger med lokalt producerade råvaror. Dessa förädlar vi i våra kök ombord så att du kan äta god mat som även är bra för miljön.

PEST, KOLERA OCH CORONA

19

Gotland är en plats att utforska året om, inte minst tack vare alla entreprenörer på ön som erbjuder förstklassiga upplevelser. Välkommen ombord!

4 MED KÄNSLA FÖR HIMMEL OCH HAV Uråldriga fossil blir nutida smycken 9 SKULPTURFABRIKEN Betongdesign med enkel och avskalad elegans 12 GOTLANDS GRÅ, HÄRLIGA KALKSTEN Gotländskt så det förslår 14 SKATTEN I ARDRE Forntidens frö ger nutidens mat 19 PEST, KOLERA OCH CORONA Historien upprepar sig 21 TIO SIDOR TIPS Tips på klassiker och överraskningar värda en omväg 32 BILDUPPSLAG I stenindustrins spår frodas fotokonsten 41 FINDWIND Surfarens bäste vän

44 EN HÅLLBAR RESA Initiativ för miljöns skull 46 KLIMATFÄRDPLAN Destination Gotlands resa mot framtiden 49 KONFERENSER OCH MÖTEN PÅ GOTLAND Nya tider, nya sorts möten 51 FARTYGSINGENJÖREN HÅLLER KOLL Helen Nordin visar fartygets hemligheter 54 INSTAGRAMTÄVLING Skicka in din vinnande bild 55 MAT OCH SHOPPING OMBORD Unna dig något lokalt 56 GUSTAF OCH LINNEA Med biets hjälp blir läpparna honungsmjuka 58 UPPTÄCK GOTLAND MED MOPPE Frihet på två hjul längs slingrande vägar

3


”Jag brukar säga att vi ska titta på det vi har nära oss – diamanter är fina men vi har också vackra saker runt omkring oss.”

4


MED KÄNSLA FÖR HIMMEL OCH HAV Om Gotlandssmycken och konsten att tillvarata fossil Text: Olle Landerberg Foto: Olof Segerberg

För ungefär 420 miljoner år sedan, 200 miljoner år innan dinosaurierna, var Gotland del av ett korallrev vid ekvatorn. Ön har sedan dess rört sig norrut och idag består Gotland av rester från det korallrevet. Någon som har koll på det är Sussie Petterson som tillsammans med dottern Maria förvandlar gotländska fossil till smycken. Sussie menar att varje fossil hon hittar har en historia att berätta. Kattskalle. Armfoting. Knappkorall. Gotland är inte bara ett hem åt många fossil – öns själva berggrund består till stor del av den. Ett fossil är en växt eller ett djur som bevarats på havsbotten i sediment som exempelvis grus, slam och lera. När sedimentet stelnade fick fossilen det sten-lika skal som vi oftast hittar de i runt om på ön. Sussie Petterson driver företaget Gotlandssmycken tillsammans med dottern Maria. Där blir gotländska fossil och stenar nya halsband, örhängen och andra smycken. Sussie har länge fascinerats av öns unika historia och har fått specialtillstånd för att kunna plocka stenarna. 5

Idén om Gotlandssmycken fick Sussie efter att ha gått en ABF-kurs för 15 år sedan. Entreprenörskapet går i familjen, tidigare drev Sussie en handelsträdgård. Det var lärdomen om stenarna – och hur man hittar dom – som fick henne att till slut ta steget och köpa en egen slipmaskin. – Först sågar vi för att se om den håller för att bli ett smycke – det händer att de spricker. Sedan letar vi efter ett mönster när vi slipar och polerar. Jag brukar leta efter illusionen av himmel eller hav – det hela är väldigt meditativt! Det är Sussie som tillsammans med dottern plockar all fossil och alla stenar som sedan blir smycken. För Sussie är varje fossil en nyckel till den långa gotländska historien. Enligt henne själv har hon blivit en nörd, men menar också att många inte ens känner till Gotlands historia som korallrev. – När turister kliver av båten vill jag att dom ska känna att ”nu står jag på ett gammalt korallrev”. Det är fantastiskt när man tänker på det! Vi har en unik natur som är värd att både berätta och ta hand om.


1

2

3

5

4

66


Resepaket & MTB-cykling

fr. På frågan om hon har någon favorit svarar Sussie bestämt.   – Blåstenen, Spongie. På latin heter stenen Astylospongia praemorsa, och kan spåras till perioden äldre ordovicium, för ca 450 miljoner år sedan. Blåstenen kom till ön med inlandsisen och sticker idag ut bland övriga i det att den klassas som ädelsten. – Den är fantastisk, men svår att hitta. Vi är förmodligen de enda i världen som slipar ”Spongie”. Sussie är långt ifrån först med att ta vara på den unika berggrunden. Det är med samma kalkrika berggrund som både ringmuren och öns stenkyrkor är byggda. Idag används stenen för att tillverka allt från gravstenar till golv. – Jag brukar säga att vi ska titta på det vi har nära oss – diamanter är fina men vi har också vackra saker runt omkring oss.

1965:(färja + 2 nätter)

1. KNAPPKORALLEN (Palaeocy'clus porpi'tus) Knappkorall går att hitta längs Gotlands västra kust. Fossilet är oftast inte bredare än två centimeter och ingår i ordningen Rugosakoraller. Gemensamt för Rugosa koraller är den platta, tablettliknande sidan. Knappkorallen levde på havets botten och dess skelett består av kalkspat. 2. KATTSKALLEN (Stromatoporoidé) Kattskallen är ett kalkskelett som kännetecknas av ringmönstret undertill och den släta ovansidan. Kattskallen tillhör svampdjuren. För 420 miljoner år sedan blev den en av de viktigaste byggstenarna i det som skulle bli Gotlands berggrund.

Cykla offtrail på Hällarna

3. TOMTELUVAN (Caryophyllia smithii) Bägarkorallen är även känd som ”tomteluvan”. Djuret klassas som stenkorall och på sin tid växte korallen endast under dagen då solljuset gav den energi.

Kom till vår ö och utmana dig själv på MTB. Cykla från Visby och följ de slingriga stigarna på Södra Hällarna till Högklint. Havsutsikt ingår.

4. ARMFOTING (brachiopoda) Armfotingen ser ut som en mussla och kan variera i både form och färg. På Gotland är Armfotingen vanligt förekommande och har fått smeknamnen ”traktorsadel” och ”soffa”. När djuret levde satt det fast på havsbotten och fångade mat med sin långa arm. 5. SPONGIE (Astylospongia praemorsa) Ett svampdjur som hittats på Gotland men även i Nordamerika. Sågar man isär Spongie kan man upptäcka vackra blå nyanser av mineralen kalcedon och pyrit. Stenen förekommer både som klotformad och tillplattad.

Dags för en dos Gotland destinationgotland.se 7


Njut av naturen GRUNDEN TILL ALLT Gotlands natur är mycket speciell. Vi har klapperstensstränder och sandstränder, lummiga ängen, de välkända raukarna, höga klintkanter, kärva alvarmarker, tallskogar, fågelrika våtmarker och mycket mer. Människans betande husdjur har också format landskapet i tusentals år. Bland annat tack vare klimatet och läget i Östersjön har Gotland djur- och växtarter som bara lever här i hela världen. Gotlands berggrund är över 400 miljoner år gammal och består bland annat av kalksten och sandsten. Nere i berggrunden finns växter, korall och djur som är äldre än dinosaurierna. Men idag är de fossil. Tack vare att människor genom tiderna varit försiktiga och bevarat den gotländska naturen kan vi njuta av den idag. Om vi visar hänsyn idag kommer även kommande generationer kunna ta del av allt det vackra. Tre tips när du befinner dig på Gotland:

1. Ta bilder – inte fossil På Gotlands stränder kan du ofta hitta stenar med fossil i, lämningar från de djur och växter som fanns på ön under silur-tiden. Fossil visar hur miljöer och organismer såg ut för miljontals år sedan. Vill du plocka ett fossil eller två som minnen från Gotlandsbesöket är det okej. Däremot är det inte tillåtet att plocka storskaligt, använda stenarna för kommersiellt bruk eller knacka loss fossil från stenar eller raukar. Foton får du däremot ta hur många du vill – och gärna sprida till alla du känner.

Kort om Allemansrätten

I Sverige och på Gotland har vi allemansrätt, vilket betyder att alla är välkomna i naturen. Med friheten kommer ansvaret att varken störa eller förstöra. Det innebär att du måste ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

2. Skapa minnen – inte stentorn Stenar är hårda, men också känsliga. Många miljöer på Gotland lockar besökare eftersom de är så speciella, exempelvis raukområden eller våra härliga stenstränder. Det finns naturreservat där det är förbjudet att flytta stenar. Det gäller exempelvis på mycket populära Langhammars på Fårö. På vissa stränder finns inget förbud att bygga stentorn, men plocka ner dem efter dig. Formationer med tunga stenar kan skada ett barn eller ett djur om de rasar vid fel tillfälle. Och förmodligen vill nästa besökare komma till samma, orörda, vilda strand som du.

3. Njut av vägen – kör inte i naturen Våra slingrande vägar, blommande vägkanter och vackra stråk tar dig ut på härliga upplevelser. Njut av resan och tänk på din omgivning. Kör du bil eller annat motorfordon måste du komma ihåg att det inte är tillåtet att köra i terräng. Håller du dig på vägen och parkerar på anvisade platser så gör du rätt. Och då hjälper du också till att värna om marken, växtligheten, friluftslivet, djurlivet, jordbruket och skogsbruket.

Tack för din omtanke

Ta inte med dig något annat än bilder och intryck hem. Lämna inget utom försiktiga fotspår. Njut av din vistelse. Alla som befinner sig på Gotland är en del av någon annans upplevelse – tack för att du visar hänsyn.

8


Stina Lindholm

skulpterar det gotländska Betong är ett hårt och tungt material, med gamla anor inom industri och byggnad. I dag syns det allt oftare i konstnärliga sammanhang och som stilrena inredningsdetaljer. Som i konstnären och designern Stina Lindholms arbeten. Det gotländska ljuset, det karga och det stilrena får värme och liv i hennes skapelser. Text: Nicka Hellenberg Foto: Olof Segerberg

Skulpturfabriken i Boge är Stina Lindholms fundament. Här kreerar och producerar hon i gotländska material, sedan 1995. Men intresset för formgivning och gestaltning startade förstås långt tidigare än så.   – Jag kommer från en kreativ familj. Valet var nog klart redan när jag var tio år. Jag skapade tidigt serier, små skulpturer, teckningar och målningar och läste biografier om all världens lidande konstnärer, minns Stina tillbaka.   Hennes intresse för tredimensionell form i större skala slog rot under en praktik hos keramikern Hertha Hillfon där de arbetade med lera och Stina fortsatte så småningom till skulpturlinjen på Konstfack.

9

Den lena, mjuka betongen – Jag hade också ett stort intresse för möbler och praktiska ting. Under studietiden hade vi en kurs i betong, som var ett nytt material i konstsammanhang. Jag fastnade direkt! Betong har också fördelen att när man, som jag vill arbeta snabbt och resultatinriktat, så leder det kvickt framåt, förklarar Stina Lindholm.   – Betong är lätt att få tag i och du kan hitta den kvalitet som passar just dig. Men betong är ett tungt material och det kräver mycket förståelse för gjuttekniken. Med bra teknik och kunskap kan betongen bli synbart mjuk i sin uppenbarelse. Efter hand har materialet också värderats upp, men när jag började


gjuta betong och folk frågade vad det var för material, var det många som snörpte på munnen, när jag förklarade. Idag är det annorlunda, men kvaliteten på gjutningar är fortsatt varierande, noterar Stina. Trenden med naturliga material Stina talar om hur hon alltid strävat efter att få betongen len och fin, så att den skulle kunna mäta sig med sten, lergods och annan keramik. Det kräver kunskap och förståelse för materialets begränsningar och möjligheter. Stina berättar att hon lyckades träffa rätt i trenden med ”naturliga material” som kom i mitten av 1990-talet, när hon visade upp bänken Pilgårds, i betong och ek, på Stockholms möbelmässa:   – Den gjorde succé, och på den vägen är det. Idag finns hur många varianter som helst av den bänken, flikar hon in. Gotlands natur och historia är källan – Jag flyttade till Gotland direkt efter Konstfack och det var som att hitta källan till det som jag redan fascinerats av under studietiden, konstaterar Stina Lindholm.   Hon brukade studera snäckor och fossil på Naturhistoriska riksmuseet, men på Gotland fanns de i kalkgrunden och bland stenarna på stranden.   – Här fanns också kalkstenen, de medeltida kyrkornas vackra formspråk, de gotländska husens synbara enkelhet. Jag beundrade materialen och de mänskliga dimensionerna i de historiska gotländska interiörerna. Det är inga krusiduller, utan stramt och uppriktigt, förklarar hon.   Stina talar sig också varm om gotländskt kärnvirke, som hon menar är ett material med besläktad karaktär

med betong. Kompakt och otroligt starkt, fast mer lättarbetat och väldoftande.   – Betong går också bra ihop med ull och tovad filt. Här finns också det gråa, solida uttrycket.   Stina Lindholm har också producerat kombinationer med filt i möbler och väggplattor, som ställdes ut i New York på Cooper-Hewitt National Design Museum för tio år sedan. Använder regionala material Stina Lindholm och Skulpturfabriken är inte ensamma om det, men kan nog sägas gå i bräschen för att arbeta med regionala material i formgivning och produktion.   – Det är spännande att arbeta med regionala material, eftersom de finns runt knuten, under fötterna, i skogen och i fårhagen. Jag tycker att det finns massor att utveckla här. Det ”gotländska” är ett starkt designvarumärke och det viktiga är också att man vårdar det med omsorg, menar hon.   Det gotländska kan nog beskrivas på tusen sätt. Stina Lindholm sammanfattar sin egen syn på gotländskt formspråk som:   – Rena material, där form och struktur blir det bärande i designen. En sorts enkel och avskalad elegans. Form och funktion i den varma bönan Förmodligen är det också så som hennes verk kan sammanfattas. Ta till exempel en titt på sittpuffen Gotlandsbönan på strandpromenaden i Visby, där den sjunkande solens värme lagras i betongen, sittbänkarna vid Almedalen, reliefen Terra Gotlandica i Almedalsbiblioteket eller rondellen vid Terra Nova. Så kan det gå till när betong får ge liv åt både praktiska lösningar och kreativa föreställningar från Stina Lindholms idévärld. För det handlar ofta om både form och funktion för Stina Lindholm. Man ser det, känner det och kan ta på det i de möbler och vardagsprodukter som bär Skulpturfabrikens ganska strama, men varma uttryck. 10


MER OM STINA LINDHOLM Stina Lindholm har fått flera utmärkelser och hennes produkter och former finns representerade i såväl stora delar av Sverige som internationellt. Stina har arbetat som skulptör och formgivare sedan 1995. Hon har en magisterexamen i Skulptur MFA från Konstfackskolan i Stockholm, samt utbildning på Konsthögskolan/ Tessinskolan. Sommaren 2021 har Skulpturfabriken ett lite försenat 25-årsjubileum i sitt galleri. Se mer: www.skulpturfabriken.se

”Det är inga krusiduller, utan stramt och uppriktigt”

11


Gotlands grå, härliga

KALKSTEN

Kalkstenen är grunden för de speciella häll- och alvarmarkerna där orkideér blommar. Gotlands kuster med breda klapperstensstränder och blåeldsfält är andra områden där den gråa, vackra stenen tydligt formar landskapet. Varje år utser Sveriges stenindustri en svensk stensort till årets sten. 2020 var det gotländsk kalksten som kammade hem priset. Här presenterar vi några produkter och företeelser på tema kalksten. Gotland Whisky presenterar sitt senaste tillskott av ädla drycker. Denna heter Isle of Lime Ullahau. Det ekologiska kornet växer i närheten av destilleriet och det betydelsefulla vattnet hämtas direkt ur kalkstensberget. Whiskyn har lagrats och mognat på sherry- och bourbonfat vilket ger den karaktär och en lätt rökig touch. Finns på Systembolaget.

En ale som bryggs på kalkrikt vatten och god malt. Denna ale från Barlingbo passar fint till kycklingrätter och har en fruktig smak med inslag av mango, ananas, citrus och knäckebröd. Finns på Systembolaget.

Vast, stentun – eller stainvast på gutamål – är en äldre gotländsk benämning på murar i sten. Dessa stenvastar har uppförts ända sedan stenåldern för att hålla både djur och grannar på rätt plats. Kanske har du en egen täppa där du kan prova lägga stentun. Det är en meditativ sysselsättning som kräver tålamod, men som ger såväl avkoppling som fysisk aktivitet.

12

En svart härlig blandning från Kränku att ta med hem eller ge bort till någon som tycker om rosor. Rosor älskar värme och kalksten, vilket gör att de trivs extra bra i Gotlands milda klimat. Det här är ett te med frisk och lite söt smak, med torkade rosenblad. Precis så som många upplever Visby – rosornas stad.


Varumärket Destination Gotland Symbolen med pilarna ger en rörelse framåt som för tankarna till vår fartygstrafik som åker fram och tillbaka. Den grå färgen är inspirerad av öns alltid närvarande kalksten som skapar vårt speciella gotländska ljus. Den röda färgen härstammar från Gotlands ursprungliga landskapsflagga, vars dominerande färg var just röd. Våra fartyg har också tydligt röda skorstenar.

FOTO: CHRISTER ÅHLIN SHM

Mönstret Kalkstenshawaii finns på klänningar, toppar, skjortor och leggings hos butiken Ester & Inez på S:t Hansgatan i Visby. Här handlar det om ekologiska färger och material med gotländsk design av Sara Högblom. Produkterna kan även beställas via butikens webbshop.

En legendarisk glass från Gotland som smakar ljuvligt året om. De allra bästa råvarorna och ekologisk produktion är Guteglass signum. Pröva gärna honung & saffran, Gutepolka eller kanske Rocky rauk med gräddkola och havssalt. Kalkstenshawaii är en somrig, tropisk och fruktig smak som på studs flyttar dig till en varm, gotländsk strand! Självklart finns glass från Guteglass ombord också.

Bildstenar är speciellt vanliga på Gotland, och är tillverkade av kalkstenshällar. De härstammar i regel från yngre järnåldern, vilket gör dem runt 1 000-1 500 år gamla, eller ibland mer. Motiven är ofta djur, båtar eller bilder och symboler från den nordiska mytologin. Gör gärna ett besök i den intressanta bildstenshallen på Fornsalen/ Gotlands Museum i Visby.

13


Skatten i Ardre Forntidens frö ger nutidens mat På slutet av 1960-talet gjordes ett säreget fynd på en gård i Ardre. Den här gången var det inga silverskatter eller husrester, utan något som många tycker är mycket mer värdefullt – nämligen uråldriga sädesslag som man trodde hade gått förlorade. Nu är tiden mogen och intresset stort för att åter odla den gamla sortens spannmål och utveckla dem för den moderna tidens mat. Text: Nicka Hellenberg Foto: Olof Segerberg

14


– Det är lite av ett mirakel att de här små kornen finns kvar. Jag håller det här fyndet högre än vilken silverskatt eller spjutspets som helst, säger Curre Niklasson. Curre är språkrör för den ekonomiska föreningen Gutekorn som jobbar för att bevara ursprungliga gotländska sädesslag genom odling, utveckling och förädling. Han är också fårbonde, pionjär inom ekologisk odling och en sann inspiratör.   Tillsammans med sin fru Lotta Carsbo Niklasson driver Curre ett KRAV-godkänt familjejordbruk med lammbesättning i Näs på södra ön. De har gårdsbutik, hantverk, lammskinn och mycket annat som tillhör den nutida lantbruksgårdens mångsidiga affärsverksamhet. Inte minst odlar de alltså spannmålssorter med uråldriga anor. 15

Grödor med anor från stenåldern I Norden har vetesorterna enkorn, emmer och spelt odlats sedan stenåldern. Under brons- och järnåldrarna tillkom även korn, ”vanligt” vete och råg. I de flesta delarna av Sverige verkar odlingen av de gamla spannmålssorterna ha upphört under vikingatiden. Så när man i slutet av 1960-talet upptäckte att de fortfarande odlades i Ardre på Gotland blev det ett stort intresse både nationellt och internationellt. – För att göra en väldigt lång historia kort fanns det ett antal drivna människor som såg till att spara kornen och odla upp sorterna på 1980- och 1990-talen. Forskare, lantbrukare och Statens Lantbruksuniversitet lyckades bevara kornen för framtiden och nu är de på god väg att hitta sin plats som eftertraktad matråvara. Vi talar om spannmål som är suveräna ur både smak- och näringsperspektiv. I grunden är det mina stora intressen för matlagning, för naturen och för odling i stort som gör att jag tycker det här är så vansinnigt spännande, förklarar Curre. Anpassade gotlandsgrödor med god smak De gamla spannmålssorterna har kraftigare färg och växer sig högre än de moderna, vilket kräver lite annan teknik och metodik när de ska skördas. Men slutresultatet blir något enastående, menar Curre Niklasson: – Smaken på brödet från dessa sorter har en rik spannmålssmak. Det var därför bonden i Ardre hade behållit sina uråldriga sorter på en liten del av sina odlingar. Mättnadskänslan är påtaglig, jämfört med om du äter bröd från moderna spannmål, som är


framodlade i multipla steg. Dessutom är de gamla sorterna laddade med vitaminer och mineraler. Det finns sorter som är specifikt anpassade för jordmån, kalkhalt, mängden nederbörd, antalet soltimmar och så vidare. Till exempel de vi har här på ön. Det är grödornas ”växtminne” som anpassat dem genom årtusenden, menar Curre Niklasson. En helhet utan bekämpningsmedel Den tidigaste vetesorten som kallas enkornsvete uppkom förmodligen genom att några vilda grässorter korsades för 12-14 000 år sedan. Vit och svart emmervete går att spåra 7-8 000 år tillbaka i tiden. Det här innebär att grödorna också med evolutionens hjälp utvecklats och förädlats för att passa sina specifika växtmiljöer. – De klarar svårare väderförhållanden och växlingar än många av de modernt anpassade sorterna. På min mark används inte heller några bekämpningsmedel. Är det något som kännetecknar Curre så är det modet att gå nya vägar. Att envist testa och utmana. Redan på 1990-talet var paret Niklasson igång med ekologisk odling av tyska dinkelsorter. Men om det var mer av ett experiment då, så är tiden mogen på ett annat sätt nu. Nu finns det intresse, kunskap och förutsättningar för de gamla spannmålen.

– Vi som odlar ekologiskt sköter om marken långsiktigt och tar stor hänsyn till minsta lilla del av naturen. På vår gård producerar vi även djurens föda. Det handlar om hållbarhet, miljö och näringsinnehåll. Jag känner en oerhörd samhörighet med naturen. Det är en otrolig förmån att få vara bonde. Allt hänger ihop. Maskar, svampar, bakterier är mina arbetskamrater, så det gäller att vara en ”god arbetsgivare”, fastställer Curre. Maten idag ska helst vara billig och vinstmarginalerna är små för producenterna. Ändå menar Curre att det finns goda förutsättningar att odla de gamla spannmålssorterna med förtjänst. Det kanske inte blir lika stor avkastning per hektar odlad mark, men istället ett något högre pris. Kulturspannmål i modern användning – Jag vill vara tydlig med att jag inte alls är ensam eller den viktigaste i allt det här. Det är så många fenomenala personer som tillsammans dragit i det. Så även om det varit tidskrävande och lite slitigt har det mest varit oerhört kul, för så blir det när man är flera som drar i samma riktning, understryker Curre. Några exempel på det väckta intresset för de kulturspannmål som Curre och andra odlare skördar syns tydligt. De används idag i produkter som vi kan 16

”Vi som odlar ekologiskt sköter om marken långsiktigt och tar stor hänsyn till minsta lilla del av naturen.”


smaka och ta del av. Labans kvarn i Roma mal mjöl av kornen. Lilla Bjers odlar själva kulturspannmål och köper mjöl till egna produkter. Lindgården, Magazinet i Hablingbo, Hejde knäcke och Ardrebo B&B erbjuder produkter av kulturspannmål. Pastaprodukter av vårspelt kom fram genom att Pastamakarna/Gåsemora Gårdskrog och Hotel Stelor efterfrågade den möjligheten. Vill du baka själv säljs mjölet i gårdsbutiken Sigsarve Lamb. Wisby Ost och Cikoria hälsokost säljer emmer och vårspelt. En lagrings- och torkningsanläggning i Hemse är ett första steg för att också få fler odlare av kulturspannmål på Gotland. För en ökad efterfrågan verkar redan nu vara på gång. Det ser ljust ut för forntidens frön och samtidens mat. Redan idag odlas kulturspannmål på flera gårdar, från Fårö i norr till Näs i söder. – Jag tror folk vill betala för högkvalitativa råvaror. God smak och bra näringsinnehåll i kombination med ett miljöanpassat odlande kan ge det till konsumenten, säger Curre.

Om Gutekorn och spannmålen

Gutekorn ekonomiska förening arbetar för att bevara ursprungliga gotländska sädesslag genom odling, utveckling och förädling. Kulturspannmål i ekologisk produktion anses vara mer tåliga och anpassningsbara mot miljövariation, vilket ger stora fördelar i tider av klimatförändringar.

Fyra sorters spannmål

Den äldsta formen är enkornsvetet som har ett kort, tätt, platt ax med långa borst. Enkorn har högre fetthalt än vete, hög halt av betakaroten, låg glutenstyrka och förhållandevis låg fiberhalt. Emmervetet odlades i det forna Egypten och spreds över Europa. Det har ett platt ax med långa borst och två kärnor i småaxet. Emmer är en bra källa för antioxidanter, har högre proteininnehåll och fetthalt än brödvete och förhållandevis låg fiberhalt. Speltvete har ett långsmalt, öppet ax, med eller utan borst och blommiga småax. Spelt finns både som höst- och vårsorter. Spelt kan på sikt ersätta de tyska dinkelsorterna. Innehåller hög halt av betaglukaner, betakarotener och har högre halt av protein än brödvete. Borstvete har en rödaktig kulör och skäggiga ax. Till skillnad från de andra nämnda sorterna har borstvetet inget ytterskal och fungerar utmärkt som matvete i exempelvis risottovarianten ”kornotto”. Innehåller höga halter av betaglukaner och kostfiber. Läs mer: www.gutekorn.se, www.sigsarvelamb.se

17


18 18


PEST, KOLERA och corona

När Lars Kruthof från Gotlands museum förflyttar åhörarna från nutid till medeltid kan det handla om pandemier, död och pina – men lika mycket om hopp och om människans sätt att lära av historien. Följ med till pestens tid och upptäck hur mycket som är lika, trots att seklerna har förflutit. Text: Nicka Hellenberg Foto: Olof Segerberg

19 19


En av Gotlands museums guidade turer kallas ”Sjukdomsvandringen”. Den går från Fornsalen i Visby till det gamla hospitalet Sankt Göran, i dag en ruin inbäddad i grönska ovanför Visby lasarett. Låter det illavarslande? Inte alls. Som programansvarig pedagog tar Lars Kruthof med sig publiken på en vandring genom seklerna, men också på en resa genom människors livsöden, med hopp och framtidstro.   – Vi gör ju ett antal stadsvandringar med historiskt tema. Här finns tragedi, komedi, spänning, och hopp. När coronapandemin startade kände jag att det här ämnet var både viktigt och spännande. Det som sker just nu blir så småningom en del av framtidens historia, menar Lars Kruthof. En tredjedel av befolkningen försvann På 1350-talet härjade den stora pesten, som blivit kallad digerdöden, över stora delar av världen. Bara i Europa dog över 50 miljoner människor. Visby var en handelsstad, med stor trafik från norra Europa, så Gotland förskonades inte när sjukdomen spreds. – Man räknar med att en tredjedel av befolkningen på ön fick plikta med livet och vi kan bara ana hur tufft det var för de överlevande att resa sig och gå vidare. Och som om det inte vore nog så gick det bara ett decennium till nästa stora dråpslag, då Valdemar Atterdag kom och plundrade. Återigen fick tusentals gotlänningar möta döden.

Karantänslagar för hundratals år sedan Lars Kruthof observerar att det finns stora likheter mellan nu och då. Under medeltiden härjade pesten och ställde människors liv på ända. Ända in på 1700-talet förekom pestutbrott, som är bakteriella sjukdomar, till skillnad från dagens viruspandemi.   – Man hade inte den kunskap och vetenskap vi har idag, men man var många av dagens insikter på spåren. Man rökte rummen hos de sjuka med väldoftande örter, för att man anade att något i luften och i dofterna orsakade sjukdomen. Den medeltida pestdoktorn bar heltäckande kläder och ansiktsmask, där man la örter i en strut. På 1600-talet var det dödsstraff för den som bröt mot karantänsregler, så det var hårda bud, berättar Kruthof och noterar också att Sankt Göran senare var ett hospital för spetälska, alltså patienter som fått sjukdomen lepra. Medeltidens människor banade väg – Kunskapen vi har idag bör vi vara stolta över. Vi bör också komma håg att det är våra förfäders erfarenhet, kunskap och uppoffringar som ligger till grund för våra mycket bekvämare liv. Däremot finns det saker som gått förlorade också. Förr fanns det en oerhört stark tro och de flesta såg en tröst i att man skulle ses i nästa liv, även om man blev sjuk och dog i detta. Vi har allt det teknologiska, men de hade en förtröstan, som nutidsmänniskan nog tappat bort, känner jag. 20

Historiska och spännande stadsvandringar

Gotlands museum anordnar årligen flera lärorika vandringar och guidade turer där du får veta saker du inte hade en aning om. Gemensamt för dessa är att de är visningar som mer liknar föreställningar, där man levererar med entusiasm, drar in åhöraren i berättelserna och använder Visbys medeltida miljöer som plats för upplevelsen. Besök www.gotlandsmuseum.se för att se aktuella vandringar. Grupper kan med fördel boka en helt egen vandring.   På Fornsalen hittar du skatter, skelett, rustningar och skulpturer – kort sagt massor av spännande historia genom 9 000 år. Deras mat- och fikaservering serverar däremot helt dagsfärska godsaker.


”På 1600-talet var det dödsstraff för den som bröt mot karantänsregler, så det var hårda bud” Lars Kruthof menar även att historien manar till större och bättre samarbeten:   – När koleran spreds, bland annat via krigens stora truppförflyttningar, hade den en dödlighet på 70-80 procent. Sjukdomen finns kvar idag, men vi har vaccin och behandling och dödligheten är låg. En annan farsot – virusinfektionen spanska sjukan – kom hit runt 1920. Vi har fler källor att läsa från den tiden och kan konstatera att sådana sjukdomar ofta slår hårdare mot fattigare befolkning, som bor tätt och umgås närmare varandra. Med den kunskapen kan vi från priviligierade länder samarbeta över gränserna och göra skillnad idag, menar Lars. Vi letar syndabockar En parallell mellan tidsepokerna är att människor vill hitta syndabockar när vi drabbas av en kris. I dagens pandemi är det Kina, hälsomyndigheter, eller statsministrar som ska hållas ansvariga. Under pesten anklagades redan hårt ansatta folkgrupper.   – Vi har alltid haft fördomar och en inneboende vilja att ersätta den osynlige fienden, som ett virus, med något mer konkret, menar Kruthof.   På medeltiden spreds till exempel tesen om att sjukdomens spridning var judarnas fel, så även i Visby. Men problemet var att här fanns inga judar. Man lade då istället skulden på en visbypräst. Man spred illasinnade rykten om att han var lierad med judarna och att de skulle ha gett prästen ett gift, vilket han använde för att förgifta Visbybefolkningen.   Tack och lov verkar i alla fall den typen av ondskefulla rykten ha upphört i dagens Visby.

Tips

10 sidor

Klassiker och värda en omväg

Gotland, en ö full av iögonfallande natur, kulinariska smakupplevelser, vackra stränder, fartfyllda aktiviteter och mycket, mycket mer. Oavsett om det är din första gotlandsvistelse eller en av många finns det alltid något nytt att upptäcka. Bli inspirerad av våra handplockade tips på utvalda favoriter vad gäller matställen, boende, badplatser, barnaktiviteter och coola grejer. Klassiker såväl som de mer hemlighetsfulla smultronställena – väl värda en omväg.


MATSTÄLLEN

VÄRDSHUSET LINDGÅRDEN

En anrik restaurang med stilsäker atmosfär som tar dig tillbaka till 60-talets svunna tider bara ett stenkast ifrån Almedalen. Menyn är klassisk med noga utvalda lokala råvaror baserat på årstid. Under sommartid bjuder den charmiga parken in till skönt häng där du kan ta tillfället i akt att beställa in en GT från den unika Ginbaren!

TUPPENS KROG

SMAKRIKE

Innanför murarna på Adelsgatan finns en varm och glad kvarterskrog i ett välbevarat 1700-talshus. Vid en öppen brasa sitter du bekvämt i matsalen om vintern och på sommaren kan du njuta av deras lummiga bakgård. Systerkrogarna Gula Hönan i Rone och Kapten Grogg i Ronehamn drivs av samma familj så missa inte de ställena på din gotländska roadtrip.

På östkusten i ljuvliga Ljugarn ligger Smakrike Krog och Logi. Precis som namnet antyder är all mat som serveras här en upplevelse för smaklökarna. En inglasad veranda erbjuder lyxiga sittplatser och om vädret tillåter finns möjligheten för större sällskap att slå sig till ro i det vackra växthuset.

22


10 sidor

MATSTÄLLEN Tips

PASTAMAKARNA

SUNDARS MOMO

Vid Blå Station i Visby finns en prydligt uppställd foodtruck. Förvänta dig en spännande upplevelse för på ett ögonblick tar ägaren Sundar dig på en smakresa till Nepal. På menyn står Nepalesiska dumplings med varianter av kött, vegetariskt och veganskt.

Pastamakarna drivs av två äkta makar som vet hur man värnar om det lokala. Genom att enbart använda gotländska råvaror inklusive kulturspannmålen emmer och spelt skapar de pasta som är svår att motstå. Gårdsrestaurangen har främst öppet under högsäsong men häng inte läpp för det. Pastan finns tillgänglig året runt på bland annat restaurang Italienaren och Brygghuset.

KAPPELHAMNS VERANDA

Vällagad mat, stor trädgård och 100 meter till fint bad, vad mer kan man önska sig? Lite lek förstås! Trädgården står öppen för en rad olika aktiviteter som boule, krocket och dart för stora och små. Musikälskaren får inte missa när det erbjuds livemusik eller de omtalade Operasöndagarna. Kappelhamns Veranda öppettider hittar du på FB!

23


BOENDE

HOTEL S:T CLEMENS

Intill S:t Clemens kyrkoruin finns detta pittoreska, familjeägda hotell. Inget rum är det andra likt och med den medeltida kyrkoruinen som trädgård är det som att kliva in i en egen liten värld. År 2009 blev Clemens utsett till öns första Svanenmärkta hotell och ligger sedan dess ständigt i framkant med sitt miljöarbete.

SCANDIC VISBY

Klassikern i hamnen mitt emot färjeterminalen. Här sover du gott om nätterna med gångavstånd till stadskärnan och Visby ringmur. Utomhuspoolen är öppen juni – september. Bubbelpoolen bjuder in till avslappning året om under den spektakulära stjärnhimlen!

CLARION HOTELL WISBY

Med över 200 rum, spa-avdelning, restaurang, mötesrum och en gedigen festvåning finns det plats för alla. För den riktiga finsmakaren finns Berghska rummet, en exklusiv svit med två våningar i klassisk Empire-stil. På hotellet finns också den omtalade vinterträdgården, som står öppen för alla.

24


10 sidor

BOENDE Tips

I en före detta spannmålsbyggnad med anor från 30talet gömmer sig idag ett mysigt litet hotell mitt ute på landet. Perfekt för den som söker en stunds frihet från livets alla måsten. En vedeldad badtunna bjuder in till avslappning och för den aktive finns cyklar att låna.

Låt tankarna förflyttas till tropiska Bali för ett ögonblick. Här finns det gott om surfingbrädor, mustiga hamburgare på högrev och smakfulla drinkar från den ekologiska baren. Sova, ja det görs i lyxiga tält mitt på stranden. Förundras över hur fridfullt livet kan vara med sand mellan tårna, och njut!

FÅRÖSUNDS FÄSTNING

Här stannar tiden och man får lov att bara vara. Ta en simtur i poolen, läs en bok eller bara njut av den vackra, avskilda platsen ute vid kusten på Bungenäs. Fästningen byggdes 1885 och har omvandlats till ett unikt hotell. Inredningen är gotländsk med GAD-möbler och köket är fyllt av smakrika lokala råvaror. Enkelt och naturligt med en skön känsla av lyx.

25

FOTO: LUKAS NYBERG

SURFLOGIET

MAGAZIN1


badplatser Sommaren 2020 bad Destination Gotland sina följare på Facebook att tipsa om sina favoritstränder. Över 50 platser namngavs och här presenterar vi några av favoriterna.

NORSTA AURAR

Inte långt ifrån Sudersand hittar vi ytterligare en pärla till strand. Karaktäriserad av sin finkorniga sand och de vildvuxna sanddynerna är Norsta Auren en oas för den som söker lugnet. Lika roingivande en varm sommardag som en kylig vinterdag. Passa på att gå en promenad längs strandbrynet och nå ända fram till Fårö fyr.

SUDERSAND

Ett populärt sommarställe för barnfamiljer och ungdomar. Tofta strand lockar med beachclub, strandbar, restauranger och glass i stora lass. Här kan man passa på att lira lite volleyboll med den heta sanden under fotsulorna eller lösa korsord i solstolen. På sommaren tar man sig enkelt hit med buss 10 från Visby.

26 26

FOTO: SURFLOGIET

TOFTA

Gotlands vackraste strand, åtminstone enligt våra läsare! Stranden är välbesökt på sommaren och det är inte svårt att förstå varför. En lång och bred kuststräcka med kritvit sand. För den som inte bara vill ligga i en solstol hela dagen finns det aktiviteter för stora och små. Testa surfing, ta en behaglig massage eller njut av en härlig middag!


10 sidor

badplatser Tips

SANDVIKEN

På den här något avskilda udden utanför Kyllaj har industrin lämnat arenan sedan länge. Numer är det öppet för allmänheten och du kan bada i djupa kalkbrott. Eller så väljer du ett dopp i havet på badstranden med grovkornig sand. Kommer du med liten båt kan du lägga till vid den gamla utskeppningspiren.

NISSEVIKEN

Det klockrena valet om man är ute efter en barnvänlig strand på södra Gotland. En lite mindre sandstrand med gott om gräsplättar för den som inte är så förtjust i tanken på sand överallt. En lång brygga sträcker sig ut i vattnet och här sägs det att man hittar Gotlands varmaste badvatten. Under sommaren är restaurang Nisseviken öppen, en mysig gotländsk beachbar.

27 27

FOTO: LINDA LARSSON

SMÖJEN

Sandstrand belägen mitt i ett vackert naturreservat. En promenad ut på udden tar dig till en liten fiskbutik, perfekt för att köpa med sig kvällens middag hem efter en lång och solig dag på stranden. För den morgonpigge är detta den ultimata stranden att bevittna en fängslande soluppgång på.


KUL FÖR BARN

PIPPIHUSET/KNEIPPBYN

Har du någonsin funderat på var det riktiga Villa Villekulla finns? På Kneippbyns Sommar- och Vattenland står det färgsprakande originalhuset från SVTs filmer om Pippi Långstrump. Ett besök i nöjesparkerna är ett äventyr för hela familjen. I entrébiljetten ingår lek, bad och bus samt teater med Pippi och hennes vänner vid Villa Villekulla. Öppet 28/5-29/8.

LUMMELUNDA

Följ med på ett spännande äventyr in i Sveriges häftigaste grotta! Här finns guidade turer för både barn och vuxna. För den riktigt modige finns Det Stora Grottäventyret som tar dig nästan 500 meter in i grottsystemet med hjälp av pannlampor och småbåtar. För den som hellre stannar ovanför markytan finns Bruket café och butik.

TÅGET RUNT I VISBY

Visby kan upptäckas på många olika sätt och ett alternativ är att sitta bekvämt i ett av de populära minitågen. Det finns två olika aktörer på marknaden, Visbytåget som utgår från inre hamnen samt det BlåGula tåget som utgår från Österport. Under 25 minuter färdas du runt Visby ringmur och bjuds på vackra vyer och får ta del av stadens spännande historia.

28


10 sidor

kul för barn Tips

ULL-GULLA I VÄSTERGARN

FOTO: ANNELIE ADOLFSSON

På naturbetet ute på Svältholmen, Gotlands västkust mitt i Västergarn finner vi Torbjörn och Maria. Det är i Västergarn som de driver Ammor Gård och du är välkommen. Följ med ut på en riktig lammrunda och lär dig allt om lamm och Border Collie. Bekanta dig med lammens mjuka ull och fascineras över hur vallhundarna gör sitt skickliga jobb. Efter lammrundan bjuds det in till en lokalproducerad picknick vid havet.

BUNGEMUSEET

Välkommen att kliva rakt in i en levande historiebok! På friluftsmuseet Bungemuseet finns tidstypiska byggnader som visar tre århundranden; 1600-, 1700- och 1800-tal. Upptäck hur livet kunde levas förr i inomhusmiljöer som man får besöka. I Barnladan kan barnen leka i handelsboden, lekhemmet och hoppa i hö.

29

DRAKJOHAN

På väg 140 mellan Västergarn och Klintehamn finns Drakjohan. Det är en butik med ett stort utbud av färgglada vindspel, drakar, kites och material för drakbygge. Johan som har designat drakar i 20 år berättar gärna om hur man lyckas med drakflygning. Du kan också prova på att flyga drakar och kites.


COOLA GREJER

ÖRNSAFARI

För den med en förkärlek för rovfåglar, eller för den som bara är nyfiken att testa något nytt, så erbjuder Gotland landets bästa fågelspaning på havsörnar och kungsörnar. Upplev en guidad tur med kikaren i högsta hugg och imponeras av de majestätiska varelserna i deras naturliga miljö.

ÖLPROVNING

Följ med på en fascinerande rundtur i ett autentiskt bryggeri och ta del av kunskapen kring ölets historia och produktionsprocess. Väletablerade Gotlands Bryggeri erbjuder ölprovning innanför muren. Ytterligare ett populärt ställe är Hop Shed Brew Pub, ca 5 km utanför Visbys stadskärna. Ta chansen och prova nya ölsorter och vem vet, kanske hittar du en ny favorit?

MOUNTAINBIKE PÅ HÄLLARNA

En naturupplevelse som inkluderar fartvind, hjälm och cykel! Bli guidad längs kusten på Högklint genom en app och anpassa tempot efter eget tycke. Idealiskt för nybörjaren såväl som den erfarne. Havsutsikt och adrenalinkickar utlovas.

30


10 sidor

COOLA GREJER Tips BÅTTUR TILL ENHOLMEN

WWW.GOTLAND.COM

En ö utanför Slite med historiska kopplingar till bl.a. första och andra världskriget. Här uppfördes också Sveriges första kolerasjukhus på 1800-talet. Idag är ön lyckligtvis mer harmonisk, besöksvänlig och fri från både krig och kolera. Karlsvärds fästning med sitt försvarsverk står kvar än idag, redo att utforskas.

RIDA I GRYNINGEN

Upplev stillhet och frid på ett sätt du aldrig gjort förr – på hästryggen ridande längs stranden i gryningen. Njut av känslan att vara ett med hästen samtidigt som solens första strålar tittar fram. Vid lågvatten kan du få möjlighet att galoppera i havet, en blöt men oförglömlig upplevelse! Turen riktar sig till erfarna ryttare.

31

RULLA CIGARR

Besök Tektor Cigars i Stenkumla och fördjupa dina kunskaper i cigarrproduktion. Hur ser processen ut bakom kulisserna från frö till färdig produkt? Hur rullar man en riktig cigarr egentligen? Prova på det gedigna hantverket och ta med det färdiga resultatet hem.


Bland Furillens slagghögar och gamla industribyggnader lockar det speciella ljuset många flanörer och fotografer. Det grå möter grönt och blått och människan möter sin egen historia.

32


Kalkstenens sällsamheter Där spåren av människans påverkan långsamt suddas ut samsas det förflutna med nutid. Gotlands gamla stenbrott, forna militäranläggningar och nerlagda industrier är idag uppskattade besöksmål. Många av dagens mest egenartade och omtyckta gotländska miljöer är platser som tidigare förknippats med hårt arbete och stenbrytning, eller stängda områden, där industri eller militär verksamhet gjort avtryck i landskapet. Vi har levt i symbios med den karga miljön i århundraden – platser som ofta innebar hårt jobb för människorna. Stenen var tidigt både allierad och motståndare. På många ställen har arbetet sedan länge upphört, maskinerna tystnat och landskapet börjat anta nya former, när naturen långsamt återtar sitt herravälde. Idag är vi många som lockas till dessa exklusiva omgivningar där uråldrigt och nytt möts, där människan och naturen förenas igen.

33


Nästan bara sten kvar. Årtionden efter att stenbrytningen avslutats syns spåren av människans hårda slit.

34


35


En dag stannade transporten för sista gången. Långt efter att hjulen slutat gnissla tar rost och murknande trä över.

36


En glimt av det förflutna. Stenindustrins lämningar skapar nyfikenhet och föder eftertanke.

37


38


Massiva konstruktioner lämnades åt sitt öde när militära anläggningar drogs tillbaka och fabrikerna tystnade. Med lite fantasi går det att gissa vad som en gång försiggick här.


Resepaket

fr.

1590:(färja + 2 nätter)

Krydda tillvaron i Salthamn Kom till vår ö och besök Salthamn där du kan sätta dig till bords ute i det vilda. Du får själv vara med att skörda och tillaga måltiden som du sedan äter utomhus.

Dags för en dos Gotland destinationgotland.se 40


F indW ind

surfarens bäste vän

Med vinden i hår, segel och blick utvecklar Peter Andersson tjänsten FindWind som blivit surfarens favoritverktyg för att hitta rätt surfplats för dagen. Under vindstilla kvällar och helger producerar Peter en tjänst som bidrar till mer tid på vattnet för alla surfare. En värdefull present från en surfare till andra surfare. Text: Nicka Hellenberg Foto: Josef Anderberg

41


Skidåkning, löpning och klättring är brinnande intressen och viktiga kryddor i livet för Peter Andersson. Ja, och så vindsurfing och vågsurfing förstås. Under 1980-talet fick vindsurfingen en permanent plats i denne ingenjörs hjärta och senare fastnade han även för vågsurfingen. Med flytten till Gotland fick hans ständiga längtan ut på vattnet bästa tänkbara förutsättningar. Peter är långt från ensam att ha ett starkt kärleksförhållande till surfingen. Runt Gotland, liksom på många andra platser i Sverige, syns allt fler som tampas med vatten, vågor och vind. Vindsurfingen har fått en renässans, kitesurfing är superhett och vågsurfingen sprider sig till nya platser och utövare. Dessutom dyker nyare sporter upp, som SUP – Stand Up Paddelboard. Gemensamt har de förstås vattnet, vinden och den friska luften.

Gotland är perfekt för surfare – Ögonblicken då allt stämmer på surfbrädan ger en känsla av samtidigt lugn och eufori. Det är svårt att beskriva det på annat sätt, konstaterar Peter.Visst är det en sport, visst är det fysiskt utmanande, men också en större upplevelse. Peter beskriver surfingen som ett sätt att vara i samklang med naturen och leendet som fastnar i ansiktet efter en blåsig dag på vattnet skrubbar man inte bort så lätt. – Sverige har hundratals platser för vind-, kiteoch vågsurfing. Här på Gotland finns några av de allra bästa. Mycket tack vare att vi har stränder i alla väderstreck med lysande surfmöjligheter under stora delar av året, förklarar Peter. Om sommaren med högtryck och svaga vindar ger bra badväder, så ger våren och hösten många tillfällen för surfaren. Vinden är nyckeln. Men hur ska man veta vilken plats som är bäst för dagen? Peter insåg för länge sedan att väderinstitutens uppdateringar inte gav tillräckligt träffsäkra svar. 42

”Sverige har hundratals platser för vind-, kite- och vågsurfing. Här på Gotland finns några av de allra bästa.”


Gratis information om 627 platser Med hjälp av information från drygt femhundra väderstationer, lika många vindkraftverk och prognoser från nio vädertjänster kan FindWind presentera aktuella, framtida och historiska vind- och väderförhållanden vid ett stort antal platser. Platserna är noga utvalda av surfare och ökar ständigt i antal. Sverige och Danmark dominerar, men FindWind innehåller också platser för surfing i Norge, Frankrike, Finland och på Hawaii. – Att tjänsten är gratis och att vem som helst kan använda den är uppskattat. Eftersom det är en typ av ideellt arbete jag gör så kan jag också känna mig fri, utan krav på att bygga ut, göra om eller utveckla annat än när jag själv har tid och lust, konstaterar Peter. Ändå verkar han hela tiden ha något på gång. – FindWind är den tjänst jag själv behöver i sökandet efter de bästa vindarna och vågorna. Samtidigt kan vem som helst använda den helt kostnadsfritt. Skapar du ett konto så kan du välja ett geografiskt område för din startsida, handplocka dina favoritplatser och få vindbevakning via e-post. Engagemanget hos Peter går inte att ta miste på. Det är med viss stolthet han visar hur det numer går att se våghöjd och hur en nyligen tillagd del av sajten visar videor från flera hundra av FindWinds surfspots. Om du exempelvis väljer Kovik så hittar du inspirerande surfvideor filmade vid just Kovik. – Det finns mycket jag skulle kunna göra, eller som jag vill utveckla. Fast allra mest handlar det om visionen. Det är viktigt. Mer tid på vattnet för alla surfare. Och gärna fler surfare runt Gotland, understryker den surfbitne ingenjören. 43

tipsar

FOTO: JAN ANDERSSON

Idén föddes i surfbussen Efter en lång surfdag på Fårö och Ekevikens strand drog sig Peter med vänner tillbaka till den gamla bussen för god mat, lite dryck och sammanfattning av dagens surfande. Tankarna snurrade i Peters huvud. – Tänk om det fanns ett enklare sätt att välja rätt surfspot. Vädertjänster och andra källor kan avslöja hur mycket det blåser och i vilken riktning. Och vi vet ju var det är bra att surfa när det blåser åt ett visst håll. Att lägga ihop dem kan inte vara omöjligt. Vänner och bekanta i surfkretsar verkade hålla med om behovet och möjligheten. Med kraft från det och sin egen nyfikenhet började Peter ta fram grunden till en helt ny tjänst som nu, efter ytterligare sex år av utveckling, används av tusentals surfare från när och fjärran.

SEX GOTLÄNDSKA SURFSPOTS DU INTE FÅR MISSA Tofta/Gnisvärd – Tofta är klassisk mark för surfare. Ett måste. Innanför revet i Gnisvärd trivs många kitesurfare. Kovik – Populärt och naturskönt ställe, framförallt för kitesurfare. Sandviken – I mångas tycke ett av Sveriges bästa surfställen. Ekeviken – En av Fårös finaste platser för både badsugna och surfare. Nisseviken – Relativt långgrund sandstrand med öppet hav utanför. Faludden – Vilt och vackert med härliga strandängar. Stora delar av halvön är fågelskyddsområde med tillträdesförbud under vår/sommar och höst. PETERS TIPS FÖR BÄTTRE SURFUPPLEVELSE Besök FindWind.se och hitta dagens bästa vindar. Surfa efter egen förmåga och med ett leende på läpparna. Använd sunt förnuft, kör och parkera på rätt ställen, respektera regler, som rör exempelvis fågelskydd. Kom ihåg säkerheten – både för dig själv och andra surfare. Hjälm på! Prata med lokala surfare så får du tips och råd. Kom ihåg att ge badande och andra i vattnet företräde. Håll rent. Ta med ditt eget skräp och gärna det andra lämnat. Sist, men inte minst: ha kul!


EN HÅLLBAR GOTLANDSRESA På Destination Gotland gör vi vårt bästa för att färjetrafiken ska bli så hållbar som möjligt, både för dagens och framtidens resenärer. Vi vill kunna fortsätta bo och leva på ön, ha möjlighet att kunna resa när vi vill och behöver, låta varor färdas så att vi kan få hit mat och medicin samtidigt som gotländska varor lätt kan fraktas till fastlandet och säkerställa att det gotländska samhället får en hållbar utveckling. Och vi vill erbjuda dig en smidig, trygg och klimatsmart resa. När du åker med oss mellan ön och fastlandet är du med på en hållbar resa. Vi har under flera år arbetat för att minska vår klimatpåverkan, med fokus på att minska utsläppen och öka återvinningen. Den största investeringen som gjorts för miljön är våra nya fartyg M/S Visborg och M/S Gotland (fartygen som vi kallar SF1650). De drivs med flytande naturgas och en mindre mängd biogas. Fartygen är gasdrivna, vilket ger renare arbetsmiljö för våra kollegor som arbetar i maskin och våra utsläpp av koldioxid minskar med upp till 20 procent. Dessutom minskar utsläppen av svavel med mer än 99 procent. Snittvärdet för en resenär och resa är 5,8 kg koldioxid.

Mat med god eftersmak Det är lätt att äta och dricka hållbart ombord hos oss. På alla våra fartyg har vi måltider som innehåller många gotländska råvaror. Färskpotatisen kommer från Tollby Gård som ligger på mellersta Gotland. Förutom att de levererar cirka 33 ton potatis till oss varje år så förser de bland annat nobelmiddagarna med sina fina potatisar. Våra köttbullar och öjburgare består av gotländskt kött och väljer du inlagd gurka till maten så äter du en lokal gurka som vunnit SM i mathantverk. Självklart har vi flera drycker ombord som kommer från ön, både med och utan alkohol.

44


Destination Gotlands koldioxidutsläpp (CO2 ) i kg per passagerare och överfart* *Siffrorna avser 2019 års färjetrafik. Rapporteringen baseras på standarden EN16258 (2012) i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/757 (MRV) – Standarden är antagen som svensk standard och kallas då SS-EE 16258-2012.

10

5

0

5,8 kg CO

Snittvärde

6,3 kg CO

2

2

Nynäshamnslinjen

Oavsett om du väljer ägg till frukosten eller äter någon annan produkt som innehåller ägg så känns det väl bra att veta att de alla kommer från frigående höns? Fisk och skaldjur kommer från hållbart fiske och kaffet är klimatkompenserat. Ja, till och med kaffemuggarna är gjorda av gräspapper för att minska utsläppen. Flera hållbara initiativ Runt om på våra fartyg och även i land gör vi flera saker för miljöns skull. Vi tar hand om tidningar, pant och plast för återvinning. Vi ser till att inga farliga ämnen hamnar i havet och vi tar hand om allt – från avloppsvatten och det vatten som vi rengör

45

5,1 kg CO

2

Oskarshamnslinjen

4,2 kg CO

2

Västervikslinjen

däck med, till rengöringsmedel och smörjolja. I Visby hamn har vi möjliggjort så att vi kan använda öns elnät istället för att ha motorerna igång när vi ligger stilla längre än en timme. En levande ö Vi är många som behövs för att färjorna ska gå kontinuerligt, för att du som reser med oss och allt gods bekvämt ska kunna resa till och från Gotland. Vi hjälps åt för att allt ska fungera och oavsett var vi arbetar och vilka arbetsuppgifter vi har, så drar vi vårt strå till stacken för att skapa en hållbar Gotlandsresa. Välkommen ombord.


Färdplanen framåt Destination Gotland driver ett långsiktigt arbete för att minska vårt klimatavtryck och för att din resa ska bli så hållbar som möjligt. Senast 2045 vill vi vara helt klimatneutrala. Därför har vi tillsammans med vårt moderbolag Rederi AB Gotland, tagit fram en klimatfärdplan som visar våra framtida satsningar och andra potentiella lösningar framåt. Den 1 januari 2018 trädde den nya Klimatlagen i kraft i Sverige. Den ska säkerställa att Sverige når sina klimatmål och lever upp till Parisavtalet. Där står det bland annat att inrikes transporter ska minska sina koldioxidutsläpp med 70 procent senast 2030 i jämförelse med 2010 och vår färdplan visar hur vi ska komma dit. Tack vare ett systematiserat miljöarbete och ledningssystem förbättrar vi kontinuerligt vårt arbete. Nya fartyg, eco-driving och smart ruttplanering är några exempel på hur vi skapar utsläppsminskningar. Redan på 1990-talet, långt innan den nya Klimatlagen kom, påbörjade vi vårt arbete för att skapa en mer modern och hållbar Gotlandstrafik. Vi investerade i nya fartyg och mer bränslesnål teknik. Vid millennieskiftet bestämde vi oss för att satsa på spetsteknologi och gasdrivna fartyg vilket gjorde att vi under 2019 och 2020 kunde ta våra nya fartyg M/S Visborg och M/S Gotland i drift. Båda fartygen drivs med flytande naturgas och en viss del biogas. Biogasen har flera miljö- och klimatfördelar eftersom det är ett helt förnybart bränsle som ingår i jordens naturliga kretslopp.

Under 2019 och 2020 fokuserade vi på följande insatser för att minska utsläppen: • Fartygen kopplades upp mot det lokala elnätet i Visby hamn så att de inte behöver köra med hjälpmotorer när de ligger vid kaj (vid de tillfällen vi stannar längre än 1 timme). • Kylan från LNG-systemet återanvänds i kylanläggningen och minskar elförbrukningen. • Källsortering av plast sker även i gästutrymmen ombord. Teknikutvecklingen fortsätter i snabb takt och vi arbetar kontinuerligt med att implementera nya mer effektiva lösningar som minskar utsläppen från vår trafik. I ett nästa steg ser vi framför oss att elektrifiering och vätgasteknik kommer spela en viktig roll för att trafiken ska kunna bli helt klimatneutral. Vi samarbetar med flera aktörer inom sjöfarten och satsar på ny teknik och innovationer på bränslemarknaden för att resan mot fossilfrihet ska gå så snabbt och effektivt som möjligt. Välkommen ombord på våra fartyg, nu och i framtiden.

46


47


Resepaket & vandra Klintkustleden fr.

1590:(färja + 2 nätter)

Gilla läget på klintkusten Välkommen ut i den gotländska kustmiljön, vandra Klintkustleden över klintar och strandängar, förbi fiskelägen och fornborgar. Vandra i nuet och gilla läget!!

Dags för en dos Gotland destinationgotland.se


Konferenser och möten på Gotland

Text: Nicka Hellenberg Foto: Olof Segerberg

Resandet över Östersjön sker för många som privatpersoner, för andra är det en jobbrelaterad visit. Konferenser, möten, seminarier, teambuilding eller andra typer av event är en betydelsefull del av Gotlands besöksnäring. Och det finns varierande sätt och spännande platser att mötas på.

på nya sätt

Med sitt geografiska läge mitt i Östersjön, med sitt omtalat härliga klimat och med närhet till upplevelser av de mest skiftande slag är Gotland ett självklart nav i mötesindustrin. Här finns ett flertal företag som specialiserat sig på att planera, skapa och genomföra möten och upplevelser. Aktiviteter i utomhusmiljö är extra populära och på tapeten just nu. Ett av företagen som kan det här med möten utan och innan är Hansa Event. Från kust till catering – Vi skapar och säljer möten, främst för företagsmarknaden, säger Mattias Thunholm, VD för Hansa Event och beskriver vad verksamheten innehåller: – I grunden vilar vår verksamhet på tre ben. För det första skapar vi konferensaktiviteter, allt från teambuilding-aktiviteter som ”Världsarvets hemligheter” eller ”Uppdrag Gotland” till vandringskonferenser längs med en gotländsk kuststräcka. Det andra benet är att vi skapar och säljer en helhet där vi bygger ihop hela konferensen med resa, boende, restaurangbesök, konferenslokaler och aktiviteter. Det tredje benet är Almedalsveckan där vi bland annat har ytor på bästa läge, precis intill Almedalens scen. Här bygger vi upp miljöer efter kundens önskemål och hjälper till med allt från tält och teknik till catering.

49


Hotelldirektören som blev eventmästare Mattias Thunholm är ekonom i grunden, men hamnade tidigt i sin karriär inom besöksnäringen. Han har dessutom hunnit med att vara hotellchef på TOTT Hotel, som numer går under namnet NOVI Resort, och hotelldirektör på ett Stockholmshotell. – 2016 fick jag frågan om jag ville gå in som delägare och bli VD för Hansa Event. Det var en förfrågan som jag inte kunde tacka nej till. Dels för att jag verkligen gillar personerna som grundade företaget, dels för det som Hansa Event står för – att det genuina och äkta är en röd tråd genom hela vår verksamhet.  Åk på vandringskonferens Oavsett årstid och världsläge så verkar ”outdoor” vara ett uttryck som allt oftare syns i både privata och företagsrelaterade sammanhang. Eventföretagen har givetvis snappat upp trenden. – En sak som vi märker av är att vandringskonferenser har blivit allt mer populära. Istället för att sitta i ett konferensrum i åtta timmar så vandrar våra gäster i otroliga miljöer på Gotland för att diskutera olika utmaningar. Senare, vid lägerelden med fika eller lunch, presenterar man sedan olika lösningar eller idéer, berättar Mattias Thunholm.

Hemligheter i tornet och "nationaldryck" Hansa Event berättar att de har många anpassade utomhusaktiviteter, som till exempel ”Världsarvets hemligheter”, där deltagarna tar sig runt bland tinnar och torn i Visbys innerstad för att lösa olika uppdrag, eller ”Så Mycket Gotland”, där deltagarna cyklar runt på östra Gotland och bland annat får träffa gotländska personligheter och kanske smaka (nationaldrycken) Gotlandsdricke. En utflykt bland raukarna kan avslutas med en lunch utomhus, eller så blir det en värmande avslutning vid någon eminent restaurang, som Smakrike.    Åk mitt i veckan, under hela året De mest intensiva mötesperioderna brukar infalla i maj-juni och i september-oktober. Speciellt under dessa perioder kan det vara förmånligt att boka konferensen mitt i veckan istället för över helgerna. Prisbilden kan vara bättre för boende och konferenslokaler och i regel är det gott om plats på färjan. Hansa Event slår också ett slag för sin säsong – perioden efter sommarens hektiska tid: – Vår säsong börjar när sommarsäsongen slutar. Det hänger självklart ihop med att det är populärt att åka iväg med personalen i samband med alla är åter från semestern, eller att företagen vill fira en bra vår genom att åka iväg innan sommarsemestern. Vi lägger stora resurser på att sälja in Gotland som konferens- och mötesdestination och vi är många som vinner på det. Ökad beläggning på hotell och restauranger, fler resenärer och mer jobb för alla sorts leverantörer. Tillsammans gör vi Gotland ännu mer attraktivt, avslutar Mattias Thunholm.

SNABBA KONFERENSTIPS FRÅN HANSA EVENT OCH DESTINATION GOTLAND • Skapa en röd tråd som gör helheten bra. Vad är syftet med eventet? • Var lagom ambitiös. Skapa utrymme i schemat. Det stora värdet finns ofta i att ha tid att bli mer personliga. • Börja mötet i ett konferensrum ombord på Destination Gotlands färja – effektivt och trevligt. • Använd dina bästa semestertips och återvänd som konferensgäst. Visste du till exempel att det är möjligt att anordna evenemang i Visbys ruiner? • Tänk ”året om”! Gotland har många möjligheter under samtliga årstider. • Boka konferensen mitt i veckan istället för klassiska weekendpaket. FOTO: THOMAS BÄCKMAN

50

”Istället för att sitta i ett konferensrum i åtta timmar så vandrar våra gäster i otroliga miljöer på Gotland.”

Fotnot: I skrivande stund sätter pandemin stopp för många resor, för större folksamlingar och mycket annat. Hur och när allt ändras till det mer normala går inte att gissa. Därför tipsar vi gärna om möten och event där det går att få minnesvärda upplevelser utan att riskera hälsa och smittspridning.


fartygsingenjör Helen håller koll

Det är mycket som måste fungera på ett stort fartyg. Vem ser till att det finns dricksvatten, att vakuumtoaletterna fungerar, att maskinrummet är i trim? Hur bunkrar man LNG-bränslet? Ja, naturligtvis är det ett stort teamwork, men fartygsingenjören har en viktig nyckelroll. Möt Helen Nordin, fartygsingenjör med ansvar för driften ombord. Text: Nicka Hellenberg Foto: Karl Melander

51


Som så ofta var det lite av en tillfällighet att Helen hamnade där hon är idag. Hon har visserligen en pappa som är fiskare, men hade absolut inte snitslat någon bana mot en karriär till havs eller inom sjöfarten. När gymnasiet stundade valde Helen sjöfartsgymnasiet på Gotland. Tio år senare är hon fartygsingenjör och ansvarar för ett antal centrala uppgifter ombord på Destination Gotlands nya fartyg. – Under min utbildning fanns det två inriktningar: däck eller maskin. Däck handlar mycket om att lasta och lossa, förtöja fartyget vid ankomst och avgång och underhåll av fartyget. Maskin handlar mer om att jobba med service i fartygets maskinrum och med andra tekniska system, som kontroller och underhåll av pumpsystem, kylvattensystem och elsystem. Jag hade tänkt att gå däckutbildningen, men upptäckte att jag gillade problemlösningen som behövs inom maskin, förklarar Helen som efter studenten jobbade fem år som motorman och fick god kunskap om driften och fartygets funktioner.

Ett minisamhälle till havs Så småningom kände Helen att det var dags för ett nytt kapitel i yrkeslivet och sökte in på sjöingenjörsprogrammet i Kalmar. Med utbildningen och erfarenheten i bagaget fick hon nytt jobb ombord. – Ja, 2015 började jag jobba som andre fartygsingenjör, vilket lite kort innebär att ta ta hand om driften – allt från själva framdrivningssystemet till att ansvara för bunkring, alltså för att se till att fartyget ”tankas”, samt att grå- och svartvatten och matavfall tas om hand och lämnas bort. Ett fartyg i storlek och klass med Destination Gotlands passagerarfärjor är lite grand som flytande minisamhällen. Det är mycket som ska fungera. Helen Nordins huvudsakliga tjänst som andre fartygsingenjör innebär ett ansvar för att starta och övervaka alla system till fartygsmaskinerier, alltså exempelvis framdrivningsmaskineri, kylmaskineriet,

LITEN ORDLISTA LNG – flytande naturgas som framöver kan blandas med biogas Bunkra – ”tanka”, eller ”fylla” ett fartygs drivmedelsförråd Sjöingenjörsprogrammet – högskoleutbildning 180 p Gråvatten/svartvatten – avloppsvatten från fartyg Fartygsingenjör kallades tidigare för maskinist eller maskinmästare Från M/S Visborgs kontrollrum på däck 2, under bildäck, överblickar Helen fartygets olika system.

52

”Det är rigorös säkerhet som råder i alla procedurer.”


FOTO: OLOF SEGERBERG

Med gasdrift minskar fartygens miljöpåverkan och även maskinrummen blir renare. Under bunkring av det kalla LNG-bränslet kan det tillfälligt bildas frost på vissa rör.

oljeseparatorer, pumpar och belysning. Arbetet innebär att man rör sig mycket över hela fartyget. –Jag och mina kollegor ansvarar både för att fartygets maskiner och större system är igång och att det finns dricksvatten, fungerande toaletter och att hissarna har normal funktion. Det är många samverkande saker. Helen berättar också att hon från sitt kontrollrum, eller under inspektionsrundorna, har kontinuerlig kontakt med styrman och besättningen på bryggan, liksom med många andra ur personalen. Det är ett omfattande teamwork att föra fram ett fartyg. Bunkrar bränsle med 162 minusgrader De nya färjorna drivs med flytande naturgas – LNG – som jämfört med exempelvis marin diesel, ger minskade utsläpp av koldioxid, i princip inga svavelutsläpp och utsläppen av partiklar är små. Helen förklarar lite om bränslet, som man inte ”tankar” utan ”bunkrar” när det gäller fartyg. – Vi bunkrar i Nynäshamn, med hjälp av speciella tankbilar. LNG kommer i flytande form och har då en temperatur på minus 162 grader Celsius. Via en pipeline fylls bränslet på till tankar som håller det flytande, innan det senare omvandlas till gasform, som maskinerna drivs av. Man kan se hur det ryker om slangar och rör, men det är inte frågan om något läckage, utan det är temperaturskillnaden som skapar fenomenet. De som arbetar med bunkringen har anpassad skyddsutrustning och är utbildade för jobbet. Vår pipeline provtrycks innan vi pumpar i 53

något bränsle, så det är rigorös säkerhet som råder i alla procedurer, förtydligar Helen. Förutom gasdriftens stora miljövinster blir även maskinrummet ombord mycket renare. Och skulle fartyget behöva kopplas över till dieseldrift så sker det automatiskt och helt utan driftstörning. Varierat jobb och sammanhängande ledighet Helen har även börjat varva sitt huvudsakliga arbete som andre fartygsingenjör med att arbeta som förste fartygsingenjör. Den rollen innebär lite förenklat att hon då är ansvarig för dagligt och förebyggande underhåll av färjan och som arbetsledare då hon styr över personal på ett mer utpräglat sätt. Men oavsett roll ombord så är det ett liv delvis till havs och ett tajt samarbete med många människor – något som Helen trivs utmärkt med. – Mitt jobb innebär att ingen dag är den andra lik. Det finns alltid något nytt att lära sig och utveckla. Vi är ju många olika människor, med varierande erfarenheter och kunskap. Det är härligt med samarbetet och vi blir som en liten sammansvetsad familj eftersom vi lever så nära inpå varandra, säger Helen och avslutar: – När jag är i tjänst är det hundra procent fokus på jobbet och arbetspass på tio-tolv timmar. När jag sedan går i land är jag ledig en hel vecka och kan släppa jobbet helt. Det är en extrem kontrast, som passar mig bra. Jag blir väldigt lätt uppslukad av det jag gör. Det här är ett perfekt jobb, tycker jag.


Instagramtävling 2021 Var med i årets bildtävling på Instagram och ta chansen att vinna tur- och returbiljetter till Gotland för två personer + bil. Fem vinnare utses under september månad, och vi har även fina bonuspriser! TAGGA DINA BÄSTA GOTLANDSBILDER

VINNARBILDER

Vissa längtar efter Destination sandstrand, andra efter Destination Visby, några ser fram mot Destination solnedgångspicknick. Tagga dina bästa Gotlandsbilder med #destinationgotland så samlar vi allt som gör Gotland till världens bästa ö!

Fem vinnare utses under september månad. Vi kommer efter avslutad tävling att kontakta varje vinnare på Instagram med en mejladress som ni kan skicka era uppgifter till. Priset kan inte ändras eller bytas mot kontanter.

SÅ FUNKAR TÄVLINGEN

Bilden kan komma att delas genom oss på Destination Gotland och kom ihåg att du behöver ha en öppen profil för att kunna delta i tävlingen. Lycka till!

Ta en Gotlandsbild med kameran

Tagga bilden med #destinationgotland

Posta på Instagram senast 30 september

Följ Destination Gotland: @destgotland

BRA ATT TÄNKA PÅ

54


Till bords Smakrika mål ombord Maten ombord är en viktig del av resan, från frukost till middag och något gott till fikat. Varje år serveras över en miljon matportioner på våra färjor. Vi på Destination Gotland arbetar ständigt med att utveckla rätterna och menyerna så att det finns något lockande för alla. Våra kockar och kallskänkor lagar så mycket som möjligt av maten från grunden.

Vi samarbetar med flera gotländska leverantörer som levererar råvaror av absolut toppklass, närproducerat och hållbart. Vår ambition är att erbjuda, inte hemlagad, utan ombordlagad god mat. Smaklig spis på gotländskt vis Vid frukosten ombord serveras bara matvaror vars ägg kommer från frigående hönor. Äter du ofta våra gotländska köttbullar när du reser? Då är inte bara köttet från ön utan även den kokta potatisen, när den är i säsong. Gården Stora Tollby som förser oss med potatis har i flera år även levererat sina fina knölar till nobelmiddagen. Till köttbullarna får du Gutö delikatessgurka, som vunnit SM i mathantverk. Våra populära burgare serveras på hamburgerbröd från Espegards bageri, ett året-runt-öppet företag i Ljugarn. I kylen har vi flera drycker från lokala producenter, både med och utan alkohol. Självklart har vi också chips och glass som är lokalproducerat.

55

Beställ maten bekvämt – utan att stå i kö Med appen Easy order kan du lugnt sitta kvar på din plats och snabbt och smidigt beställa mat från vår meny. När maten är redo får du en notis och kan hämta den i restaurangen. Vi önskar en trevlig resa och smaklig spis ombord.

Appstore Google Play

GOD MATFAKTA

Mer än var tionde burgare som serveras ombord är vegansk. Kaffemuggarna är gjorda av papper med inblandning av gräs. Locken till muggarna är gjorda av restprodukter från sockertillverkning. Allt kött och all kyckling som serveras ombord kommer från Sverige.


En hållbarhetsresa

I binas tjänst

Honungsbiets imponerande liv är en förutsättning för våra grödors existens. Linnea Kindvall och Gustaf Persson har på sätt och vis startat företag tillsammans med denna livsviktiga varelse. Ekologiskt cerat av bivax är resultatet av parets gemensamma satsning – och binas stora arbetsinsats, förstås. Text: Nicka Hellenberg Foto: Olof Segerberg

SÅ FUNGERAR ETT BISAMHÄLLE Ett typiskt bisamhälle består av en enda drottning, runt 2 000 drönare och uppemot 70 000 arbetsbin. Drottningen kan bli fyra-fem år gammal. Drönarnas enda uppgift är att para sig med drottningen, därefter motas de bort och dör. Arbetsbinas uppgifter ändras med åldern. De städar, matar larver, matar drottningen och så småningom bygger de vaxceller och lagrar honung, vaktar kupan mot inkräktare och samlar mat. De arbetsbin som överlever övervintrar med drottningen. Biodlaren matar bina med sockervatten, för att ersätta den del av honungen som plockats bort. På våren börjar allt om och drottningen lägger nya ägg. Under sommaren växer bisamhället. När nya drottningslarver kläcks går den gamla drottningen, samt flera av de nya, ut i svärm – de bildar ett nytt samhälle. I bikupan hälsas en ny drottning välkommen av de arbetsbin som stannar. (Källa: Svenskabin.se, alltombiodling.se samt Wikipedia)

56


Ett par, med en ömsesidig vision om ett starkt engagemang för hållbarhet och miljö. Och så en modig satsning på biodling. Lägg till honungsbiets makalösa förmåga att tillverka honung och pollinera växter. Dessa ingredienser har bakats ihop och lett till en fascinerande anrättning. Linnea sneglade mot en skönare tillvaro med miljö och hållbarhet i fokus. Gustaf ville komma bort från en kravfylld, stressig tillvaro i storstaden. – Jag och sonen Aston snubblade över det här med bin och biodling. Det lät lockande, så jag började läsa på. Snart hade jag skaffat en bikupa också, säger Gustaf. Binas arbetsinsats ger oss mat Linnea och Gustaf möttes och de insåg att det klickade ganska direkt. – Vi hade mycket gemensamt: bakgrunden, längtan till något nytt och intresset för ett enklare liv med hållbarhet i fokus. Men framför allt fastnade vi för varandra, sammanfattar Linnea den värmande historien. I det här skedet hade Gustaf redan köpt på sig bisamhällen. Linnea klev in i företaget och så började deras digra arbete med att kontakta markägare för placering av bisamhällena, montera bikupor, vaxa 6 000 ramar och slita hund. När bina besöker blommor för att samla sin mat, nektar och pollen, sprider de pollen och hjälper växterna att bilda nya frukter och frön. För att täcka dagens pollineringsbehov, bara av de odlade grödorna, skulle vi behöva fördubbla antalet bisamhällen.

I dagsläget finns deras cerat i fyra smaker och kanske dyker det upp fler. Eller så blir det helt nya produkter till sortimentet.   – Bivax går att använda till så mycket: skoputsmedel, skärbrädevax, linoljevax, hårvax, salva, eller något helt annat, klurar Gustaf, utan att avslöja framtida planer. Livsviktiga små djur Bin och deras strävsamma arbete för att vårda drottningens tusentals larver, samla in mat, tillverka honung av nektar och bidra till vår överlevnad är något som både Gustaf och Linnea blivit uppslukade av. – För det första är det ju så enkelt som att utan bin och andra pollinerare blir det ingen mat. De här små djuren är livsviktiga. Och utan dem har vi inte heller någon produkt förstås, understryker Linnea. – Det finns något oerhört meditativt och belönande att stå där i sin dräkt, med fullt fokus och sköta om bina och skörda honungen. Man tänker på att det krävs tre-fyra miljoner pollineringsbesök för att skapa ett halvt kilo honung. Naturen är makalös. Som biodlare får vi vara en liten del av den här kedjan. Vi vill bidra till en mer hållbar värld genom att stödja pollineringen av svensk flora och fauna. Det tycker jag är stort, summerar Gustaf.

Honung blev affärsutveckling – Ju mer vi har läst på om binas och honungens alla nytto- och hälsoeffekter, desto mer har vi känt att vi vill utveckla det vi gör. De insåg att det fanns en både hållbar och affärsmässig möjlighet med förädling av honungen till andra produkter. Idén om ett bivaxcerat föddes. – Det finns många cerat på marknaden. Vi ville skapa en närproducerad och hållbar produkt som är genuint bra för människa och miljö.

OM GUSTAF & LINNEA Gustaf & Linnea är yrkesbiodlare och har ungefär 100 bikupor utplacerade på den gotländska landsbygden. Biodlingen bedrivs ekologiskt och leder fram till att bli KRAV-odlade, men processen tar runt två år. Deras cerat i fyra smaker innehåller bivax från Gotland och i andra hand från övriga Sverige. Läs mer: www.gustafochlinnea.se

57

GOTLÄNDSKT I BUTIKEN OMBORD I butikerna ombord på Destination Gotlands färjor hittar du ett urval av olika gotländska produkter från olika tillverkare och producenter. Här hittar du bland annat Gustaf och Linneas bivaxcerat.


MOPEDÅKNING – en naturnära verklighetsflykt Mopeden tar dig mellan punkt A och B på ett enkelt och förträffligt sätt, men den gör mycket mer än så. Antagligen är det den stillsamma frihetskänslan och ett visst mått av nostalgi som gör att den här tvåhjulingen fått en renässans. Och få platser är så lämpliga för moppeutflykter som Gotland. Text: Nicka Hellenberg Foto: Olof Segerberg

En av alla som upptäckt mopedens många positiva egenskaper är Daniel Nährström. Hans vurmande för motorvelocipeder är dock inte villkorslöst:   – För min del är det uteslutande svenska mopeder från sent 1950- och tidigt 1960-tal som gäller. De är lätta, smidiga och snygga. Stora, tyska mopeder med limpsadel är helt ointressanta.   Daniels intresse för mopeder och crossmotorcyklar kom redan i unga år. Engagemanget för gamla mopeder var däremot något som tog ny fart i och med att han rotade sig på Gotland.   – Jag behövde en hobby som inte skulle vara alltför kostsam. Ett par gamla vänner var redan inne på spåret, så jag hakade på, förklarar Daniel.

Den vackra konsten att färdas Att köra moped på slingrande kuststråk eller låta sig ledas bort längs dammiga avtagsvägar är något annat än att åka bil. Tempot är behagligare och närheten till omgivningen påtaglig.   – Det är ett sätt att komma bort från en stressig vardag, lite av en verklighetsflykt. Samtidigt kommer du väldigt nära naturen. Det går inte så snabbt, så du hinner titta på saker, uppleva dofter och få andra intryck. Allt ackompanjerat av en knattrande liten motor. Även om du åker med kompisar är du i din egen värld under färden, fri att låta tanken vandra utan att bli avbruten. Jag skulle nästan kalla det meditativt, menar Daniel. Här ska du åka En snabb blick på en Gotlandskarta visar ett härligt virrvarr av små krokiga vägar och ännu mindre och slingriga vägar. Ett cykelparadis och förmodligen ett moppeparadis. Eller?

58 58


Mycket vacker men ojämn väg

Raukfält

Fårö

Fårösund

Ireviken Lärbro

Slite Visby Gothem Roma

Tofta

Klintehamn

Sysne Lojsta

Ekstakusten

Ljugarn

Stånga

Hemse

Närsholmen

Vägar värda en omväg! Burgsvik

Hoburgen

Vackert område med flera fina vägar att upptäcka! Oblandat bränsle

– Ja, Gotland är fullt av vägar som är perfekta för mopedåkning. Man kan ju välja vägar och sträckor beroende på hur bekvämt man vill ha det, eller hur stötigt man tolererar att det blir. Men, man kan verkligen välja och vraka, och givetvis blir varje destination bättre med sällskap du trivs i, tipsar Daniel. Två av mopedist Nährströms favoriter är: Grogarnsberget. Här är perfekt att stanna och fika och njuta av utsikten mot Östergarnsholm. Kaffe i packväskan är för övrigt lika viktigt som tändstiftsnyckel. Stenkusten på nordvästra sidan av Gotland är en annan härlig favorit.

59

Lättframkomligt på två hjul Även om väder och vind kan vara härdande under vissa perioder, så går det att åka moppe under en stor del av året. Det gäller bara att klä sig rätt. Fast, Daniels favoritsäsong är från maj till september. – Det är ofta härligt att åka längs kusten, men även inlandet är väldigt fint och bjuder ofta på behagligare väder. En av fördelarna med att åka moped är att du kommer fram på ställen där det inte är möjligt, eller svårt att ta sig fram med bil. Och på moppe möts man allt som oftast av folk som ler och vinkar nostalgiskt, skildrar Daniel det makliga resandet. Moped som upplevelse eller livsstil För Daniel och hans mopedkumpaner kan upplägget och åkningens omfattning variera. – Ibland blir det en kort tur med en kompis för att köpa en glass, ibland åker vi 15-20 gubbar, som betar av femton mil under en lördag, där vi har olika tävlingsmoment, innan kvällens middag och övernattning tar vid.   Mopedupplevelserna på Gotlandsvägarna är en varm rekommendation, oavsett om du föredrar en fabriksny maskin med kromglans, eller det som Daniel gillar: – Jag anser att en moppe som är märkt av tidens tand är vacker. Som att man ser hur någon haft väskan med lunchlådan i gnidandes mot tanken, till och från jobbet i åratal, så att lacken är bortskavd. Rostnopprigt krom, sprucket konstläder… Var inte rädd, bli mopedist Är du sugen på att utforska både ön och din egen personlighet med hjälp av två hjul och en liten motor, så ligger vägen öppen. Kom bara ihåg hjälm, trafikvett och själva njutningen. Och som Daniel säger: – En gammal trotjänare kan behöva en del omvårdnad innan den är driftsäker, men var inte rädd för att skruva lite. Facebook är ett utmärkt forum för mopedister, nya som gamla. I olika grupper kan du få teknikhjälp, tips och glada tillrop. Jag vill även slå ett slag för gruppen ”Mopedevent på Gotland” där man kan tipsa om och hitta mopedrelaterade evenemang, eller bara bjuda in fler till sin egen lilla åktur.


Resepaket & schackspel på Fårö

fr.

2090:(färja + 2 nätter)

Gör ditt livs drag mot Rolf Kom till vår ö och träffa Rolf. Han vill utmana dig i ett parti schack vid raukområdet Langhammars på Fårö. Rolf är en riktig schackmästare, han har till och med vunnit allsvenskan i blixtschack och är en legend på ön. Havsutsikt ingår.

Dags för en dos Gotland destinationgotland.se 60