Page 1

023

REVIJA ZA STROKOVNO TURISTIČNO JAVNOST

Potek nakupa TURISTIČNE STORITVE

december 2018

ZDRUŽENJE turističnih agencij Slovenije

Turška obala ZA VSAKO CILJNO SKUPINO

Čarobni mesec


023 | DESTINACIJA

VSEBINA foto_Nino Verdnik

4

Aktualno: OD TU IN TAM

Slovo od starega, pozdrav novemu letu P ozdravljen december, pozdravljeni prazniki! Ponudniki zimskih turističnih storitev bi dodali, dobrodošel sneg. Zaključujemo leto 2018, ki je za Slovenijo bilo turistično zelo uspešno. Poraslo je število nočitev in obiska turistov. Evropska potovalna komisija je objavila poročilo, v katerem je razvidno, da je Slovenija najhitreje rastoča Evropska destinacija v letošnjem letu. Prav tako postaja vse bolj prepoznavna filmska destinacija. In obetajoče je tudi leto, ki je pred nami. Slovenija se ob Danski, Finski, Norveški, Švici, Islandiji in Luksemburgu uvršča tudi med, za potovanja, najvarnejše države v letu 2019. Lonely Planet jo je uvrstil na enega od štirih seznamov destinacij, ki jih popotnikom priporočajo za obisk v letu 2019. In v prvi polovici prihodnjega leta jo bo promoviral tudi National Geografic. Vzpodbudno in pohvalno. Tudi revija Destinacija se lahko pohvali z uspešnim letom 2018, saj ga zaključujemo s kar nekaj člani več, kot smo ga pričeli in si srčno želimo, da bi se nam v 2019 pridružili novi. Tudi zato vas bomo v januarju povabili na druženje, kjer vam bomo predstavili našo vizijo in ponudili nove oblike sodelovanja. Podrobnosti vam seveda sporočimo pravočasno. V januarju se ne beremo, vam in nam bomo namreč v drugi polovici decembra pustili čas za druge stvari in se na vaših naslovih pojavili ponovno 1. februarja. Zaključite leto tako, da boste srečni in zadovoljni. Z zavedanjem, da je čas najdragocenejša vrednota in da smo srečni toliko, koliko v njem uživamo. Preživite te zadnje dni leta 2018 v krogu tistih, ki jim želite posvetiti svoj čas. Leto 2019 pa naj bo osebno in poslovno uspešno in srečno.

_ ANITA MLAKAR,

7

Poletne TUI novosti 2019

8

Združenje turističnih agencij Slovenije

12

Napovednik dogodkov

13

Potek nakupa turistične storitve

odgovorna urednica z najboljšo ekipo

_DESTINACIJA, REVIJA ZA STROKOVNO TURISTIČNO JAVNOST _ISSN 2536-3581 _izdajatelj: Destinacija, Anita Mlakar s.p. _urednica: ANITA MLAKAR, anita.makar@destinacija.net _e-mail: urednistvo@destinacija.net, marketing@destinacija.net _telefon: 041 230 700 _redakcija: Anita Mlakar, Mirjana Ivanuša _destinacija-online: www.destinacija.net _facebook: Revija Destinacija _lektoriranje: Mateja Car Križanič _oblikovanje: drugaOblika _tisk: Demago _foto naslovnica: foto Kranjska Gora, vir: Arhiv Turizem Kranjska Gora, foto Jošt Gantar

2

14

Zaradi prijaznosti okolja se gostje vračajo

DESTINACIJA  | 023 |  december 2018


Amadeus

Pohvale Amadeusu

I

novativnost je namenjena preoblikovanju novih idej v najsodobnejše rešitve, ki zagotavljajo dodano vrednost našim kupcem in tistim, ki potujejo. Za doseg le-tega pa Amadeus skrbi tako, da sodeluje in spodbuja Start upe, ki sledijo takšni mentaliteti. Navdušeni smo, da smo bili pohvaljeni s strani Pobude Evropske komisije za Start-up Evropa partnerstvo. Amadeus je bil prvič vključen v razvrstitev 36-ih podjetij, ki so najbolj aktivni pri sodelovanju s Start-up-i po celotni Evropi, za kar pa smo dobili nagrado Open Innovation Innovative Approach. To ima za naše podjetje zelo velik pomen, saj so bila podjetja, ki so prejela takšna priznanja, imenovana s strani evropskih start-upov, katerih naloga je bila, identifikacija glavnih izvajalcev, ki so naredili korak dlje, za ustanovitev koristnih partnerstev. Amadeus išče start-upe na različnih stopnjah ter obravnava njihove potrebe na globalni ravni. Od leta 2014 je Amadeus Ventures vpeljal več kot 150 start-upov v naše podjetje. Z našimi portfelijskimi partnerji pa smo razvili več kot 20 skupnih projektov. Število sodelujočih pa se vsako leto poviša za nekje med 3 in 5 podjetji.

S start-upi prav tako sodelujemo pri različnih drugih programih. Program Amadeus Open Innovation se osredotoča na tehnične start-upe po regijah, s katerimi se ukvarja ter sodeluje glede na njihove potrebe. Start-upi v začetnih fazah lahko dostopajo do Amadeus APIs ter podatkov prek programa Amadeus for developers, ki jim pomagajo graditi, zagnati ter izboljšati aplikacije. Za bolj zrele start-upe pa obstaja program Amadeus Explore, ki jim omogoča doseganje strank, strokovnost ter tržno izpostavljenost, kar pripomore k hitrejši rasti. Pri Amadeusu izkoriščamo našo globalnost in zavzetost za inovacije, da pomagamo spodbujati start-upe ter jim zagotoviti globalno prepoznavnost. Medtem, ko sta poslovni potencial in finančna sposobnost pomembna dejavnika, ki ju upoštevamo pri odločanju o partnersvih, prav tako cenimo podjetnike, ki so strastni pri svojem delu. Več o tem kaj delamo lahko najdete na tej povezavi:

december 2018  | 023 | DESTINACIJA

3

https://amadeus.com/en/topic/travel-innovation

na Evropskem korporacijskem Startup Stars ocenjevanju


aktualno

NOVA POTOVANJA TA Trud

RAZVAJANJE V DVOJE v Rogaški Slatini

P

razniki kličejo po izjemnih, drugačnih prazničnih darilih. V Turistični agenciji Sonček pravijo, da so najlepše darilo počitnice, saj si jih obdarovanec zapomni za vedno. Ni enako, če podariš neko stvar ali pa doživetje. Pri slednjem podariš čustva, spomine in lepe izkušnje. In to je neprimerljivo z vsemi stvarmi. In zima je tista, ko nam še posebej zadiši po mirnem preživljanju romantičnih trenutkov v savnah, kopelih, na masažah in na ležalniku s knjigo v roki. Zvečer pa prija romantična večerja v dvoje in morda nekaj plesnih korakov. Zato so se v Sončku povezali s tistimi, ki imajo romantiko v malem prstu – pri kraljici slovenskega turizma, v Rogaški Slatini. Romantični vikend v dvoje v hotelih Grand Hotel Sava Superior ali Hotel Zagreb **** bo pravšnje darilo za vse parčke, ne glede na njihovo starost. Tistim z več domišljije lahko ponudijo tudi najbolj luksuzen apartma z lastno savno in jacuzzijem ter zavidljivim razgledom na najvišjem nadstropju hotela. Vse skupaj se začne z ljubezenskim koktajlom ob prihodu. Po prijaznem sprejemu in vselitvi v lepo urejene sobe ju čaka večerja, ki je pravo malo kulinarično razvajanje. Ni veliko hotelov, kjer vam v penzionski restavraciji postrežejo s toliko izbranimi jedmi – tudi žabji kraki so se že našli na jedilniku chefa Željka Krstovića. Po večerji morda savna ali petkovo romantično nočno kopanje, ki traja vse do 22. ure. Morda bo priložnost, da se zavrtita med kavarniškimi mizicami ali pa samo v miru posrkata svoj šampanjec, potem ko sta priigrala nekaj evrov v kazinu. Sobota bo dan za celodnevno razvajanje, ki se začne z bogatim zajtrkom, nadaljuje pa v hotelskem bazenu Lotus in tamkajšnjih savnah, morda celo v novem Luxury ROI Spa (z doplačilom). Ta predstavlja vrhunec spa doživetja in razvajanja. Popoldne se bo lahko on podal v fitnes, ona pa se bo udeležila programa duhovnega prebujanja. Ali obratno. Ali pa skupaj. Vrhunec vikenda bo sobotni večer, ko bosta večerjala ob svečah v à la carte restavraciji Kaiser, ki se uvršča med deset najboljših hotelskih restavracij v Sloveniji. V nedeljo naj se ne mudi preveč domov. Zdraviliški park je čaroben že 400 let in to v vseh letnih časih. Sprehod po njem je pika na i vikendu v dvoje. Romantično vikend razvajanje za dva vas bo v Sončku stalo le 199 € – velja za bivanja do 10. marca 2019.

Kako že pravijo? Najlepše stvari so tiste stvari, ki niso stvari.  D

4

N

a Trudu počasi zaključujemo uspešno popotniško leto in z veseljem gledamo v prihodnost, saj smo pripravili kar nekaj novih potovanj, ki bodo prepričala še tako zahtevnega popotnika.

Uganda: 24.1. – 3.2.2019

Obiskali bom neokrnjen svet naravnih parkov in se podali na obisk k gorskim gorilam. Sprehod po tropskem deževnem gozdu in opazovanje divjih šimpanzov bo pravo doživetje za vse ljubitelje narave. Prvinska Afrika vabi!

Brazilija: Veliki krog – 9. – 23.2.2019

Temperamentni raj na zemlji, ki vabi s peščenimi plažami, pragozdovi in milijonskimi mesti, v katerih se stapljajo vse svetovne kulture. Obiskali bomo najmogočnejše slapove na svetu - Iguasu, ki so pod Unescovo zaščito. Milijonska prestolnica Rio De Janeiro je en sam praznik, katerega morate obiskati vsaj enkrat v svojem življenju.

Avstralija in Nova Zelandija: 8.2. – 1.3.2019

Dežela »tam spodaj« polna naravnih znamenitosti, ki vas ne pustijo ravnodušnih. Bogata zgodovina domorodcev, pisan živalski svet in mogočna mesta, med njimi tudi Melbourne, ki velja za najprijetnejše mesto za življenje na svetu. Na našem seznamu ogledov je tudi veliki koralni greben, edini živi organizem, ki je viden celo iz vesolja. Nekaj dni bomo namenili tudi zeleni Novi Zelandiji in njenim znamenitostim.

Burma: Azijska lepotica 18.2. – 1.3.2019

Ena najpristnejših azijskih dežel, ki prevzema z naravo in kulturnimi spomeniki. Pagode, svetišča, menihi, neokrnjena narava in obisk prve burmanske romarske poti. Nepozabno!

Japonska: 25.3. – 6.4.2019

Dežela vzhajajočega sonca, ki je razpeta med tradicijo in znanstveno fantastiko elektronskega sveta. Templji, restavracije, muzeji, spominski parki, tradicionalni japonski način življenja, tovarne robotom, futuristična mesta in zanimivi domačini. Vse to in še več je Japonska. Več programov in romanj na www.trud.si. Ponudite svojim strankam nekoliko drugačna potovanja in naj z vašo pomočjo odkrijejo svoje popotniške želje, za katere sploh niso vedeli, da jih imajo. Informacije glede potovanj in naročila katalogov – ­ etra.­pogorelc@trud.­si  D p

DESTINACIJA  | 023 |  december 2018


aktualno

MOND SLAVI 11 LET TURIZMA v Šentilju in širši okolici

H

otel Mond, vse od odprtja v decembru 2016, pomembno soustvarja turistično ponudbo občine Šentilj in širše. Je edini trajnostno naravnan hotel daleč naokrog, ki poleg kopice doživetij, povezanih z lokalno enogastronomijo, konferenčnimi storitvami in sprostitvijo v spa centru ponuja tudi širok spekter zabavnih vsebin. Hotel je namreč nastal kot dopolnitev obstoječi ponudbi centra igre in zabave, ki je bil v stilu lasvegaških igralnic tik ob avstrijski meji zgrajen leta 2007. Še pred božično-novoletnimi prazniki bodo v Mondu obeležili 11. rojstni dan igralniško-zabaviščnega centra, ki ga zdaj že drugo leto uspešno dopolnjuje tudi sodobni in ekološko naravnan hotel. Ob letu osorej se lahko pohvalijo z številnimi zadovoljnimi obiskovalci in rastjo števila nočitev v hotelu. Na obletnico, ki jo bodo

v družbi gostov in obiskovalcev praznovali 14. decembra, se obeta zanimiv plesni spektakel, nagradno žrebanje in obilo zabave, ki jo bodo okronali z razrezom praznične torte velikanke. Ponudba, ki so jo pripravili za prihajajoče praznične dni, se podpisuje s pridevniki, na katerih že leta sloni Mondova zgodba: zabavno, edinstveno in lokalno. Povezovanje s ponudniki na lokalni ravni v Mondovi kuhinji udejanjajo v sodelovanju z zadrugo Dobrote, v vinske zgodbe vključujejo vinarje z vse Štajerske, pa tudi z avstrijske Južnoštajerske vinske ceste. V paketih združujejo kulinariko in zabavo s poslovnimi dogodki, bivanja v hotelu povezujejo s športom, trenutno s smučanjem na Pohorju. Med edinstvena doživetja sodi tudi možnost pogleda na okoliške griče iz masažnega bazena na terasi hotela. Češnja

na torti doživetij pa je zagotovo raznolikost zabavnih vsebin. Prav slednje bo v duhu glasbe in plesa zaznamovalo tudi najdaljši večer v letu. Za silvestrsko praznovanje so v Mondu na voljo trije paketi in posebni slavnostni meniji, ogledate si jih lahko na spletni strani www.­thecasinomond.­com.  D

Posebna destinacija iz Gradca

Zelenortski otoki 5. maja bomo iz letališča v Gradcu priča nenavadnemu letu: TUI bo namreč vaše goste odpeljal na dva Zelenortska otoka, Boa Vista in Sal.

Za mnoge so Zelenortski otoki sanjska destinacija. Ni čudno! Neskončne peščene plaže, kristalno čista turkizna voda, sipine in tudi tropski gozdovi. Vse to zaradi blagega oceanskega podnebja z garancijo sonca. Kaj več si lahko srce zaželi? Zanimiva in fascinantna je mešanica afriških in evropskih vplivov.

Posamezni otoki (9 od 15ih) so naseljeni in se zelo razlikujejo po pokrajinah. Zaradi raznolikosti bo tukaj našel svoje mesto pod soncem prav vsak, ne glede na to, kakšnen tip popotnika je in kašen dopust mu je blizu. Seveda gre predvsem za uživanje in sproščanje, vendar bodo tudi ljubitelji različnih vodnih športov prišli na svoj račun. Informacije o posebnem letu najdete na na www.tui.at

december 2018  | 023 | DESTINACIJA

5


aktualno

NAJLEPŠI BOŽIČNI SEJMI čez mejo V RIMSKIH TERMAH polni energije vstopite v novo leto

Z

adnji mesec v letu se radi ozremo na iztekajoče se leto, se spomnimo dobrih stvari in naredimo načrte za naprej. To veliko lažje naredimo, če smo v stiku sami s sabo, zato so Rimske terme kot nalašč za duhovni in fizični preporod, ki vas bo polne energije izstrelil v 2019. Tik pred prazniki, od petka, 21. decembra do nedelje, 23. decembra, boste na Zen winter vikendu dobili edinstveno priložnost, da dosežete stanje globoke sproščenosti in se spoznate s tehnikami, ki vas vodijo k zdravju in sreči. V času božičnih počitnic, od sobote, 22. decembra do srede, 2. januarja 2019, v Rimskih termah posvečajo družinski harmoniji. Najmlajši bodo skozi delavnice hvaležnosti odkrivali svoje umetniške žilice in se zabavali ob otroških predstavah, na božični večer pa uživali zimske radosti in sladkosti na ledenem pikniku. Če si želite glamuroznega vstopa v novo leto vam priporočamo obisk Rimskih term, kjer lahko preživite najdaljšo noč na treh različnih prizoriščih. Za ljubitelje ALL INCLUSIV programov, prirejajo zabavo Z DJ-em v Kavarni princese Viktorije. Za ljubitelje plesne glasbe sta na razpolago programa Silvestrovanja v A la carte Sofija in Restavraciji cesarja Ferdinanda. Vsi paketi bivanja vključujejo novoletno večerjo, plesno glasbo in zabavo. 1.1.2019 neomejeno kopanje v unikatnem bazenu, pestro ponudbo rekreativnih, sprostitvenih in družabnih animacijskih vsebin, vodene gibalno-telesne vadbe v termalnih bazenih, rekreativne skupinske in individualne vadbe za telesno zdravje in energijsko revitalizacijo ter živahen večerni utrip s plesom ob živi glasbi in bogati gostinski ponudbi. Glamurozen način vstopa v novo leto vam bo zagotovo dal novih moči in elana, saj v termah z več kot 2000-letno tradicijo obstaja obilica različnih programov za telo in duha. Dovolite si, da vas za spremembo razvajajo drugi in se s partnerjem ali najboljšimi prijateljicami odločite za novoletni oddih, ki bo unikaten. Saj veste, da to zimo vse poti vodijo v Rimske terme. Več informacij www.rimske-terme.si

6

B

liža se tisto obdobje v letu, ko pridemo na svoj račun vsi ljubitelji prazničnega vzdušja, tisočerih luči, kuhanega vina in vroče čokolade. V večini slovenskih mest bomo morali na prižig luči in božične sejme še malo počakati. V tujini se ponekod pričnejo prej. Predstavljamo najlepše božične sejme, ki so še dovolj blizu, da so tudi enostavno dosegljivi. Čeprav so tudi sejmi v Sloveniji prečudoviti, včasih vseeno paše pokukati čez planke, se strinjate? DUNAJ. Dunajski Rathausplatz se bo med 16. novembrom in 26. decembrom spremenil v pravljični božični sejem. Na kar 152 stojnicah obiskovalce poleg izvirnih idej za darila čaka tudi okusen punč in sladke dobrote. Na odru božičnega sejma se bodo zvrstili zbori in orkestri, ki jim je vsekakor vredno prisluhniti. Na Dunaju boste na razvejanih poteh drsališča v parku Rathauspark, na svoj račun prišli tudi vsi ljubitelji drsanja. V neposredni bližini drsališča se nahaja panoramsko kolo in vrtiljak, ki bo v veselje tako najmlajšim kot odraslim. ZAGREB velja za enega najlepših božičnih sejmov v Evropi. V prestolnici naše južne sosede se resnično najde za vsakega nekaj. Na Trgu kralja Tomislava bo ljubitelje drsanja navdušilo prelepo in zares veliko drsališče, v parku Zrinjevac bodo pod tisočerimi lučmi na svoj račun prišli ljubitelji umetniških izdelkov, dobre glasbe, pa tudi tradicionalnih štrukljev in krpic z zeljem. Na poti med Trgom kralja Tomislava in Zrinjevcem pa se nahaja Strossmayerjev trg z gourmet ulično hrano: od golaža do burgerjev. BUDIMPEŠTA. Najbolj priljubljena budimpeška božična sejma sta sejma na trgu Vorosmarty in trgu Svetega Štefana. Stojnice z rokodelskimi izdelki, tradicionalnimi madžarskimi mesnimi jedmi (klobasicami, madžarskimi sarmami, segedinskim golažem…) in sladkimi dobrotami (poizkusite madžarsko verzijo štrudla, rétes). Trg se pogosto spremeni tudi v prizorišče različnih koncertov. Podobno ponudbo najdemo tudi na stojnicah na trgu ob baziliki Svetega Štefana, ki ga na sredi krasi še drsališče z božično jelko. TRST. Priljubljena nakupovalna destinacija ne razočara niti v decembru. Življenje v mestu je živahno skozi celo leto, v času pred božičem pa še toliko bolj. Poleg prazničnih izložb od 7. do 26. decembra k nakupom vabijo predbožične stojnice z rokodelskimi izdelki, odličnimi sladkarijami in ostalimi kulinaričnimi dobrotami. Otroci bodo zagotovo uživali v živih jaslicah z živalmi. CELOVEC z okolico se vsak december prelevi v prizorišče različnih božičnih zgodb. Srce dogajanja predstavlja božični sejem v starem jedru mesta, na Neuer Platzu. Sejem je z zgoraj omenjenimi manjši, vendar pa še vedno največji na Avstrijskem Koroškem. Domplatz z rokodelskimi izdelki in tradicionalno glasbo pooseblja božič, kot je bil včasih. Pravo presenečenje je praznična ladjica, ki vas čaka na Vrbskem jezeru. Želimo vam obilo lepih, praznično obarvanih doživetij, kamorkoli vas pot odnese. Ne pozabite, da ste tudi takrat, ko ste tik za mejo, še vedno v tujini. Če si kratke izlete čez mejo in daljše dopuste v tujini privoščite večkrat na leto, prihranite skrbi in denar s sklenitvijo letnega turističnega zavarovanja z asistenco v tujini.

DESTINACIJA  | 023 |  december 2018


Poletne novosti 2019 za mlade dopustnike

Osem novih turnih izletov za dopustnike med 20. in 34. letom starosti

T

UI v prihajajočem poletju razširja ponudbo za mlado ciljno skupino. Mladim dopustnikom gre pri potovanju predvsem za edinstvene izkušnje in individualnost, ki jo pri TUI lahko ponudijo z njihovo široko paleto in možnostjo sestavljanja ponudbe. Ne glede na to ali gre za lete, hotele, kampe ali hišice za surferje, ponudba za Milenium generacijo je v največji svetovni turistični skupini obsežna, kot še nikoli.

Osem novih turnih potovanj v Evropo in Afriko

Odkrivanje sveta na počitnicah z vrstniki ima prednost za mlade popotnike. Ideja skupnosti igra zelo pomembno vlogo, zlasti pri skupinskih potovanjih. Ne gre le za potovanje z vrstniki, temveč za odkrivanje najbolj vročih svetovnih turističnih točk in skupne aktivnosti. TUI že ima v svojem programu turna potovanja v Avstraliji, ki jih sedaj dopolnjuje tudi z osmimi dodatnimi skozi Evropo in Afriko. Potovanja obsegajo različna doživetja. Na Hrvaškem ponujajo jadranje po zalivih obale, v Keniji mlade turiste vodijo na gorila treking po poteh nežnih velikanov in v Maroku prenočijo pod zvezdami sredi puščave. Kampiranje po treh državah je izlet po notranjosti Afrike, skozi Južno Afriko, Zimbabve in Zambijo. V sedmih dneh jih popeljejo skozi nacionalna parka Kruger in Matobo, vse do Viktorijinih slapov v Zambiji. Če so komu afriške prosto živeče živali predolgočasne, pa se lahko preizkusi še na Bungee-Jampingu. Turni izlet s kampiranjem je mogoče rezervirati po ceni od 1.085 evrov na osebo.

TUI sodeluje s Pure ponudnikom surf kampov

Surfanje je eden od najbolj priljubljenih športov pri Milenijski generaciji, zato se je TUI odločil za sodelovanje s ponudnikom surf kampov Pure. Poleg učenja surfanja s profesionalnimi inštruktorji se kampi osredotočajo na preživljanje časa enako mislečih ljudi, ne le pri deskanju, ampak tudi med večernim pečenjem na žaru ob obali. Mladi se lahko se odločijo za rezervacijo v šestih surf kampih in naseljih hišic v Maroku, na Šrilanki in na Portugalskem, ki se ne imenuje zastonj meka surfanja v Evropi. Teden dni v surf campu, v Surfhouse Caparia, je možno rezervirati za ceno od 319 evrov po osebi, ob lastnem prevozu.

Individualnost in Instagramnost: novi kampi za mlado ciljno skupino

Tako imenovana »Instagramnost« hotela ali potovalne destinacije, ki pomeni ali ima fotografija lokacije ustrezen učinek na Instagramu, igra pomembno vlogo za mlade popotnike. Pri Escape Campervans, novemu partnerju TUI-a, je to zagotovljeno ravno tako, kot individualnost in udobje. Kje se posname Instagram uporabna fotka, o tem odločajo popotniki sami. Majhni in okretni »kombiji« so idealni za dve osebi, in s tem zagotavljajo primeren »okvir« za avanturno popotovanje skozi Kanado ali ZDA. Informacije in rezervacije lahko dobite v vsaki dobri potovalni agenciji in na

december 2018  | 023 | DESTINACIJA

www.­tui.at

7


INTERVJU

Združenje

turističnih agencij Slovenije V tokratnem osrednjem intervjuju smo se s predsednikom Združenja turističnih agencij Slovenije Matejem Knausom pogovarjali o delu in poslanstvu društva v slovenskem prostoru ter o tem, kaj prinaša nova zakonodaja. _Anita Mlakar

»

KAKŠNO JE POSLANSTVO ZDRUŽENJA IN KOLIKO ČLANIC ZDRUŽUJE DANES?

ZTAS je združenje, ki predvsem zastopa vse turistične agencije, ki delujejo v Sloveniji, tako majhne kot večje. Skrbimo za usklajevanje interesov organizatorjev potovanj z interesi agencij, ki opravljajo najpomembnejše agentsko delo, torej posredujejo potovanja in počitnice gostom. Danes imamo preko 40 članic, ki po svojem prometu predstavljajo blizu 90% slovenskega trga organiziranih potovanj.

»

KAKŠNE KORISTI IMAJO AGENCIJE ZDRUŽENE POD VAŠO STREHO? V ČEM JE DODANA VREDNOST?

ZTAS predvsem skrbi za vzdrževanje in izboljševanje poslovnega okolja; poskušamo čimbolj olajšati poslovanje, omogočiti članicam, da so mednarodno konkurenčne. Tekoče sodelujemo tako s pristojnimi ministrstvi, mednarodnimi združenji, katerih člani smo, kakor tudi s ponudniki storitev, letalskimi združenji in konsolidatorji. Članom olajšujemo implementacijo novih predpisov in kolikor je v naši moči tudi svetujemo.

» 8

KAKO LAHKO ZDRUŽENI VPLIVATE NA ZAKONODAJNO DOGAJANJE V TURISTIČNI BRANŽI?

Predvsem v obdobju zadnjih dveh let smo zelo intenzivno sodelovali pri prenosu evropskih direktiv v slovensko

zakonodajo, še posebej pri vnašanju teh pravil v naš pravni red. GDPR, novi zakon o spodbujanju razvoja turizma, direktiva o paketnih potovanjih, da omenimo samo najpomembnejše, kakor tudi novela zakona o varstvu potrošnikov so bila prizorišča, kjer je ZTAS ključno vplival na sprejem takšne zakonodaje, ki še ne onemogoča domačih ponudnikov. Vedno ne dosežemo vsega, kar smo si zadali, vendar smo v danem trenutku dosegli največ kar smo lahko.

»

KAKO AGENCIJE POSTANEJO ČLANICE? KAKNE SO OBVEZNOSTI?

Vsaka turistična agencija, ki deluje na ozemlju Slovenije, lahko zaprosi za članstvo. Obrazec je na voljo vsem že na naši spletni strani www.ztas.org. Priporočilo ene od obstoječih članic je nujno, saj si želimo, da so naši člani prav vsi, ki delujejo v dobro slovenskega turizma. O sprejemu v članstvo potem odloča upravni odbor. Skratka, ni preveč zapleteno.

»

KAJ DOLOČA POSLOVNI IN ETIČNI KODEKS ZTAS?

Ne glede na to, da je branja lahko kar nekaj je odgovor zelo enostaven. Pošteno, zakonito poslovanje, izpolnjevanje pogodbenih obvez tako do gosta kot do poslovnih partnerjev, izpolnjevanje zakonskih obvez in predpisov ter seveda etično ravnanje.

DESTINACIJA  | 023 |  december 2018


»

ČLAN KATERIH ORGANIZACIJ JE SLOVENSKO ZDRUŽENJE IN KAJ POMENI OZ. PREDSTAVLJA ČLANSTVO V ECTAA?

Evropsko združenje organizatorjev potovanj je krovna organizacija, direktni sogovornik vseh evropskih in svetovnih institucij, kot je npr. komisija EU ter vseh svetovnih združenj, IATA ali ICAO. Direktno tako sodelujemo pri odločanju o vseh pomembnih vprašanjih. Prav tako to pomeni, da smo vključeni v začetke priprav zakonodaje, predpisov, da lahko sodelujemo v tistih fazah procesa, ko se še da kaj spremeniti in na kaj vplivati. Čeprav zveni manj poučenim morebiti kot nepomembno ali dolgočasno, je prav to ključni bonus za slovensko turistično industrijo, saj nam omogoča ustvarjanje pogojev za nadaljnjo rast. NOVA ZAKONODAJA, KI SE SPREJEMA PRINAŠA KAR NEKAJ KONKRETNIH SPREMEMB NA PODROČJU TURIZMA, KI NISO

»

NAJBOLJ UGODNE ZA PONUDNIKE TURISTIČNIH STORITEV? KAKŠNO JE VAŠE STALIŠČE, KAJ JE DOBRO, KAJ SLABO?

O sprejeti zakonodaji ljudje radi razpravljamo, kako je zmeraj slaba ali vsaj ne dobra. V ZTAS si predvsem želimo, da bi prišlo do preglednejše, turizmu prilagojene zakonodaje, ki bi bila zbrana v krovnem zakonu. Specifike je veliko in apliciranje rešitev, ki so za trgovino primerne, ali za gradbeništvo v turizem, je prej ko ne škodljivo za vse. Vsiljevanje predolgih pritožbenih rokov je zgolj navidezna zaščita, uveljavljanje npr. evropske direktive o paketnih potovanjih pa dodaten strošek, ki ga bo na koncu seveda plačal potrošnik. Pa nihče ne pove naglas, da so

za ta strošek najbolj lobirale prav potrošniške organizacije, ter dosegle uzakonjenje. KAJ ZA AGENCIJE POMENI REŠEVANJE PRITOŽB POTNIKOV ZA TOLIKO ČASA NAZAJ IN KAJ MENITE O FINANČNEM JAMSTVU

»

(KRITJU), KI GA MORAJO ZAGOTAVLJATI AGENCIJE? ALI TO POMENI PROPAD MANJŠIH?

To je seveda področje, kjer lahko pretirana zaščita škodi prav tistim, ki jim je namenjena, se pravi potrošnikom. Dvoletno obdobje je v turizmu seveda nesmisel, saj turistični paket ni stavba, ki pokaže svoje napake po dveletni uporabi. Kritje, ki ga zahteva evropska direktiva, pa ravno urejamo v teh dneh, saj smo uspeli doseči, da ga uveljavljamo v Sloveniji od novega leta naprej. Veliki igralci na evropskem tržišču so nedvomno želeli iztisniti s tem nas manjše, vendar smo prepričani, da smo prav v sodelovanju s slovensko državo uspeli ublažiti te ukrepe. Bo pa nedvomno potrošnikom prineslo kak odstotek ali dva dražja potovanja.

»

ALI KOT ZDRUŽENJE PRIPRAVLJATE KAJ NOVEGA, TUDI V POMOČ AGENCIJAM?

Prav v teh dneh še urejamo zadnja dejanja, da omogočimo vsem slovenskim agencijam, ne samo našim članicam, da se vključijo v načrt jamstvene sheme ter tako zadovoljijo zakonske pogoje za opravljanje dejavnosti po 1.1.2018 . Ko bomo prejeli vsa potrebna dovoljenja, vas bomo o tem zagotovo obvestil.  D

december 2018  | 023 | DESTINACIJA

9


napovednik SPOŠTOVANI USTVARJALCI IN PONUDNIKI TURISTIČNIH STORITEV. DA BOSTE LAŽJE PLANIRALI DOGODKE ZASE IN SVOJE GOSTE ZA VAS PRIPRAVLJAMO NAPOVEDNIK DOGODKOV V SLOVENIJI IN ŠIRŠE. TOKRAT NAJVEČ POZORNOSTI POSVEČAMO PRAZNIČNEMU DECEMBRU. O VAŠIH DOGODKIH LAHKO SPOROČATE NA UREDNISTVO@DESTINACIJA.NET.

Ledena dežela

Čarobni December

Lučkolandija

Ledena dežela vsako leto upodobi eno izbrano pravljico. Letos so to Zmaji na poti Nika Kupperja, pripoved o celovškem zmaju, ki oživi. Pomemben del zgodbe se odvije v Ljubljani, mestu, katerega simbol je zmaj. Obiskovalci razstave se bodo lahko spustili po ledenem toboganu ter se v ledenem baru pogreli ob vroči čokoladi, kuhanem vinu in čaju.

Radovljica decembra vabi v staro mestno jedro v predbožičnem času in vse do novega leta. Staro mestno jedro si nadene pravljično podobno z izvirno tematsko okrasitvijo, ki se vsako leto dopolnjuje. Praznično okrašenemu trgu posebno vzdušje daje živahno praznično dogajanje namenjeno otrokom in družinam. Dogodki se ob prazničnem sejmu odvijajo prvi, tretji in četrtki vikend v decembru.

Vsako leto na posestvu Sikaluzoo (ki ga decembra preimenujejo v Lučkolandijo) pripravijo božične jaslice z živimi živalmi. Na površini treh hektarjev v živalskem vrtu si lahko med sprehodom ogledate edinstveno pravljično deželo z velikim številom živali in osvetljenih angelčkov, božičkov, jelenčkov, zvezdic, gradu, vlaka, božičkovih sani, snežink, zvončkov, lučk, daril...), ki si jih je najlepše ogledati zvečer.

Kongresni trg, Ljubljana

Radovljica

radenci

12| DECEMBER 18 Dogodek SLOVENIJA

Kraj

Datum

Spletna stran

Praznični december Prešerni december Izložbe domišjije Ledena dežela December v Radovljici Lučkolandija Čarobni december Božično novoletni sejem Kurzschluss

Ljubljana Kranj Škofja loka Kongresni trg, Ljubljana Radovljica Radenci Maribor Koper Ljubljana

1. 12.–2. 1. 3.–31. 12. do 31. 12. do 6. 1. do 31. 12. do 2. 1. 1. 12.–2. 1. 21. 12.–1. 1. 20. 12.

www.visitljubljana.com/sl/obiskovalci/prireditve/december-v-ljubljani/ www.visitkranj.com/sl/preserni-december-kranj www.facebook.com/izlozbedomisljije/ gourmet-lj.si/ info@radolca.si www.sikaluzoo.si/index.html maribor-pohorje.si www.koper.si/

Perugia Christmas Festival

Perugia

6.–23. 12.

dreamofitaly.com/event/perugia-christmas-festival/

Zimski festival Svetovni pokal v smučanju Božični sejem

Salzburg Montafon Dunaj, Insbruck, Gradec, Linz

1. 12.–6. 1. 14.–17. 12 do 26. 12.

www.winterfest.at/?lang=en www.montafon.at/weltcup/en www.christkindlmarkt.at

Advent Božič Veseli december Žive jaslice

Zagreb Crikvenica Pazin Sveti Lovreč

1. 12–6. 1. 24. 12. 14.–24. 12. 26. 12.

croatia.hr/en-GB/Activities-and-attractions/Events/NewEvents/advent-zagreb www.rivieracrikvenica.com/riviera/badnjak-u-crikvenici www.central-istria.com/hr/dogadjanja-events?id=1498 www.central-istria.com/hr/dogadjanja-events?id=1016

ITALIJA

AVSTRIJA

HRVAŠKA

10

DESTINACIJA  | 023 |  december 2018


napovednik

Kurzschluss

Čarobni december

Advent

Največji in najbolj obiskan pop up festival Kurzschluss nam že nekaj let prinaša odlične nočne zabave na katerih gosti znane glasbenike različnih žanrov. Letošnji festival bo postregel s petimi dogodki. 26. 10. ob 23.00: Amelie Lens, Kanzyani, Uto Karem 16. 11. ob 24.00: Cocoon s Sven Väthom 17. 11. ob 23.00: Fatboy Slim 20. 12. ob 21.00: Hamo & Tribute 2 Love 21. 12. ob 23.00: Umek

Decembrske prireditve v Mariboru: številni koncerti in zabave na prostem, čudovit božični sejem ter številne druge prireditve na mariborskih praznično obarvanih vilinskih trgih, ulicah in dvoriščih. Na koncertih na trgu Leona Štuklja med drugimi letos Lačni Franz, Samuel Lukas, Avtomobili, Tabu, King FOO, The Rocktors, Nude... Vstop v novo leto na največjem trgu v Sloveniji na Velikem silvestrovanju v Mariboru. Letos z Nušo Derendo in skupino Pop Design.

Zagreb v času adventa ponuja obilico dogajanja in prireditve, ki bodo zadovoljile okus še tako zahtevnega obiskovalca. Zabava, dobra hrana, dogodki, vrhunski koncerti, umetnost in pravo praznično vzdušje, vas čakajo na ulicah hrvaške prestolnice. »Ne čakajte božička pred kaminom, poiščite ga v Zagrebu,« pravijo organizatorji.

Ljubljana

Maribor

Zagreb

01| JANUAR 19

Dogodek SLOVENIJA

Kraj

Novoletni koncert Orkestra Slo. filh.

Ljubljana

1. 1.

MENT

Ljubljana

30.1.–1.2.

www.visitljubljana.com/sl/obiskovalci/prireditve/ novoletni-koncert-orkestra-slovenske-filharmonije/ www.ment.si

Blues festival

Jezero Trasimeno

2.–6. 1.

trasimenoblues.it/

Novoletni koncert Fianle turneje štirih skakalnic Beat the best

Dunaj Bischofshofen Nassfeld

1. 1. 6. 1. 18.–19. 1.

www.wienerphilharmoniker.at/new-years-concert/new-years-concert-main www.bergiselspringen.at/ www.nassfeld.at

Koncert v Baziliki Sv. Štefana

Budimpešta

5. 1.

budapestconcert.com/january-concerts-in-budapest

Razstava Vlaho Bukovec in Alexandre Cabanel Zagreb

do 6. 1.

Wineos - Festival vina in dobrot

Osijek

11.–12. 1.

Gremo na kafe!

Pazin

do 13. 1.

Reški karneval

Reka

17.1.–6.3.

www.umjetnicki-paviljon.hr/ www.tzosijek.hr/ wineos---5-festival-vina-delicija-i-ugodnog-zivljenja-11-1201-999 www.istra.hr/hr/atrakcije-i-aktivnosti/ kalendar-dogadanja/18834-ch-0?&l_over=1 www.rijecki-karneval.hr/

Dogodek SLOVENIJA

Kraj

ITALIJA

AVSTRIJA

MADŽARSKA HRVAŠKA

Zlata lisica Zimski festival

Maribor Ljubljana

02| FEBRUAR 19 1.–2. 2. 6.–10. 2.

www.goldenfox.org www.visitljubljana.com/sl/obiskovalci/prireditve/zimski-festival-ljubljana/

december 2018  | 023 | DESTINACIJA

11


poučno

Ali vemo kako poteka

proces nakupa turistične storitve? Turizem je posebna oblika človekovega vedenja, nakup turističnega proizvoda ni primerljiv z nakupom večine drugih izdelkov. Kupec v proizvod ne vloži zgolj denarja, ampak tudi svoj prosti čas. _mag. Mirjana Ivanuša-Bezjak

K

upec (ki ima prosti čas in določeno količino denarja) se odloči kako in kje bo preživel svoj prosti čas. To je lahko kava v lokalu, kosilo z družino, morda enodnevni izlet, nekajdnevno potovanje in praviloma, v času počitnic in praznikov, potovanje. Vedenje turistov je pomemben in ključni dejavnik za uspešen razvoj turistične ponudbe, zato je razumevanje in poznavanje obnašanja turistov nujen element pri razvoju turizma na makro in mikro nivojih. Turisti oblikujejo svoja pričakovanja, ki so osnova za faze nakupnega odločanja, na podlagi izkušenj iz preteklosti, nasvetov prijateljev in sodelavcev ter informacij in obljub turističnih podjetij in njihovih konkurentov. Pričakovanje je eno od osnovnih čustev in je v turistu prisotno skozi celoten nakupni proces. Ključnega pomena pri razumevanju in preučevanju vedenja turista so njegove odločitve v posameznih fazah. Za gosta je informacija o turističnem produktu ključnega pomena pri sprejemanju nakupnih odločitev. Posameznik mora informacijo opaziti (tj. jo videti), preučiti (to, kaj pove) in oceniti (ali ji lahko zaupamo). V vseh naštetih primerih se gost oz. turist odloča po določenem zaporedju in fazah.

Nakupna pot turista (ki jo je pripravila in predstavila STO) nam opiše celoten proces v fazah raziskovanja (koliko časa vnaprej se turist loti raziskovanja), informiranja (kateri so bistveni viri iz katerih črpa informacije), rezervacije (koliko časa v naprej rezervira potovanje ter katera so tipična ter najpogostejša spletna mesta rezervacije potovanja) ter potovanje (koliko časa si vzame za potovanje po Sloveniji ter celotna potrošnja v tem času). PRVA FAZA nakupne odločitve je sanjarjenje, ki predstavlja turisto-

vo reakcijo na njegov problem oz. nezadovoljeno potrebo ali željo. Potrebo po nakupu lahko sprožijo zunanji ali notranji dražljaji. Notranji dražljaji pri turistu pomenijo, da je začutil potrebo po potovanjih. Ta potreba je nastala zaradi pobega iz »nore« vsakdanjosti ali kakšnega drugega razloga. Zunanje dražljaje lahko predstavlja videni oglas na televiziji ali turistični katalog oz. zanimiva spletna stran. Pri turistovem nakupnem procesu so v proces vključena tudi njegova čustva. Čustva v turizmu vsebujejo mnogo pojavov, ki imajo za posledico štiri med seboj povezane elemente. Ti elementi so fizična reakcija, znanje, vedenjski odziv in občutja. Občutja

Faze nakupne odločitve turista, vir: STO, 2018

12

DESTINACIJA  | 023 |  december 2018


poučno

tvorijo skupaj z domišljijo in zabavo tako imenovani »doživljajski pogled« turista in so pomemben del turistove izkušnje na določeni destinaciji. DRUGO FAZO predstavlja raziskovanje turista glede na njegovo sanjarjenje. V fazi raziskovanja in posledično načrtovanja počitnic sta ključni odločitvi o destinaciji in ponudniku oziroma proizvodu ter informatorju, od katerega bo turist pridobil manjkajoče informacije, potrebne za končno odločitev. Najpomembnejša odločitev, predvsem z vidika ponudnika, je odločitev o tem, katerega ponudnika ali proizvod bo turist izbral. V kontekstu počitnic ali potovanja mora turist praviloma izbrati cilj potovanja (tj. destinacijo), način dostopa do destinacije (tj. prevoz), način prenočevanja (tj. nastanitev) in to, kaj bo na počitnicah počel (tj. aktivnosti). Pri tem je pomembna spletna stran www.slovenia.info, ki potencialnemu turistu predstavi ponudbe slovenskih turističnih ponudnikov v različnih jezikih. TRETJO FAZO nakupne odločitve turista predstavlja rezervacija (prevoza in nastanitve). Poleg rezervacije prevozov (letalo, avtobus, vlak, avto) imajo turisti danes na razpolago najrazličnejše rezervacijske portale za nastantev (booking, airbnb, hostelworld, agencije, tripadvisor, direktna rezervacija v hotelu). Pri tem je ponovno pomembna spletna stran www.slovenia.info, ki potencialnemu turistu ponudi možnosti rezervacij. Enako pomembna je možnost rezervacij na strani destinacije in posledično samega ponudnika. ČETRTO FAZO predstavlja izkušnja, ki jo je doživel turist na določenem kraju in destinaciji. Izkušnja turista, ki je dosegla ali presegla njegova pričakovanja, bo v njegovem spominu vedno ohranjena kot pozitivna. Pričakovanja se oblikujejo na osnovi dotedanjih izkušenj, osebnih (od ust do ust) in neosebnih virov (oglaševanje), osebnih lastnosti (spol, narodnost) in motivacije. V kolikor gost ni bil zadovoljen s storitvijo bo deljenje izkušenj (naslednja faza) negativno in bo dalo slab pridih in izkušnjo celotnemu doživetju na destinaciji.

Zadnja PETA FAZA je deljenje izkušenj, ki jih je turist doživel na destinaciji. Turist bo praviloma želel svoje izkušnje (fotografije, materiale, zgodbe, doživetja) deliti z okolico. V današnji dobi telefonov z zmogljivimi fotoaparati, se bo fotografija pojavila na družbenih omrežjih že v naslednjem trenutku. Video posnetki bodo lahko vidni vsem. Zapis na Facebooku bo lahko prebral vsakdo. Fotografija na Instagramu bo vidna vsem uporabnikom. Pozitiven ali negativen dogodek bo viden in slišen vsem. Kaj si želijo vsi ponudniki na destinaciji – pozitivno izkušnjo, ki jo bo gost delil dalje. KAKO V PRVIH DVEH IN NASLEDNJIH FAZAH LAHKO SLOVENSKIM TURISTIČNIM PONUDNIKOM POMAGA SLOVENSKA TURISTIČNA ORGANIZACIJA NA NACIONALNEM NIVOJU?

Naloga sodobne spletne strani nacionalne turistične organizacije (https://www.slovenia.info/sl) je predvsem zadovoljiti prvi dve fazi nakupnega procesa, to je sanjarjenje in raziskovanje, da se bo lahko zgodila tretja faza, to je odločitev za obisk in nakup pri ustreznih ponudnikih. Izkušnji na destinaciji kot četrti fazi sledi peta, to je deljenje doživetij. In tu se ponovno pojavi vloga sodobne spletne strani turistične destinacije, ko s prepletom sodobnih digitalnih orodij omogoči deljenje doživetij obiskovalca, ki bodo sprožila nova sanjarjenja in raziskovanja. Družbena omrežja tako delujejo kot podaljšana roka sodobne spletne strani in doprinesejo k celoviti komunikacijski zgodbi. Poznavanje in spremljanje vedenja turistov je ključni dejavnik načrtovanja turistične ponudbe za vse turistične deležnike na vseh nivojih. Opazovati, spremljati in meriti, pomeni vedeti kaj se dogaja. Opazovanje, spremljanje in merjenje zagotavlja tudi, da turistični ponudniki poznajo svojega potrošnika in njegove izkušnje s turistično ponudbo. In nikakor ne pozabite: Fotografije so za prijatelje, trenutki iz potovanj, pa ostanejo večen spomin samo tvoji duši. (Branko Pajer)  D

december 2018  | 023 | DESTINACIJA

13


Zaradi prijaznosti okolja se gostje vračajo V Zgornjesavski dolini, v vasi Podkoren, stoji hiša poznana pod imenom Pr' Gavedarjo. Nekoč kmetija, zadnjih nekaj desetletij, pa zatočišče za številne turiste, ki obiščejo severozahodni konec Slovenije.

»

Pri nas se prepletajo zgodbe družine in gostov, ki so v njej bivali že davnega leta 1953. Zgodbe govorijo unikatni kosi pohištva, ki so na domačijo prihajali kot dota in lepe stenske poslikave, ki so pričakale goste že v prejšnjem stoletju,« pripoveduje Martina Gregori, članica že četrte generacije družine Gregori ali po domače Gavedarjevih. Hiša je že sto let v lasti družine, v kateri je prioriteta ohranitev družinske in slovenske tradicije in kulturne dediščine. To so upoštevali tudi pri prenovi domačije, ko so poskušali uporabljati stare in preizkušene naravne materiale in stare tehnike gradnje in prenove. »Ob odstranjevanju ometov smo odkrili čudovite originalne stenske poslikave in jih s pomočjo restavratorjev očistili in v večji meri ohranili. Ohranjeno je tudi staro pohištvo, ki je bilo dota naših babic, izstopata predvsem skrinji z letnicama 1847 in 1874,« pravi Marina Gregori. Tudi sobe, ki so na razpolago gostom, pripovedujejo svojo zgodbo. Od sobe hlapca Jake, mame Marije, tete Silve, tata Franca do tatka Janeza. V vsaki je svoj odtis pustila oblikovalka Almira Sadar. Zavezanost tradicije podkrepijo s hrano domačega, lokalnega izvora, pravično kavo, domačim medom. »Za ogrevanje uporabljamo izključno lesno biomaso, za čiščenje pa zgolj ekološka čistila, v največji meri kar domači alkoholni kis,« odločitev, kako zmanjšati ogljični odtis, komentira Gregorijeva. Pr' Gavedarjo so zaradi takšne naravnanosti prejeli številna priznanja, pred časom pa so se uvrstili tudi med prejemnike znamke zelene kakovosti Slovenia Green Accomodation za ponudnike turističnih namestitev.

»

KDAJ STE PREJELI ZNAK IN ZAKAJ STE SE ODLOČILI, DA GA PRIDOBITE?

naše ideje in trud v pravo smer.

»

KAKO POMEMBEN JE PRI PRIVABLJANJU TUJIH IN DOMAČIH GOSTOV?

Okoljski znak trenutno po našem mnenju še ni prepoznan iz strani gostov, tako da sam po sebi ne predstavlja konkurenčne prednosti.«

»

V ČEM STE DRUGAČNI OD DRUGIH PONUDNIKOV NASTANITEV?

Drugačni smo v tem, da se v pri vsakem elementu našega poslovanja trudimo, da smo čim bolj okolju prijazni, včasih tudi za malo višjo ceno.«

»

PRECEJ STE POVEZANI Z LOKALNIM OKOLJEM. ZAKAJ JE TO ZA VAS POMEMBNO?

Za nas je to pomembno, ker smo v turizmu »krožno« povezani z lokalnim okoljem in od njega v veliki meri tudi odvisni. Če lokalno okolje ni prijazno do gosta, tudi gost nima razloga, da bi se na destinacijo vračal. Zaposlene imamo samo prebivalce lokalnega okolja, podpiramo različne prireditve in lokalna društva.«

»

PRI SVOJEM DELU STE OKOLJSKO IN TRAJNOSTNO NARAVNANI. BI LAHKO IZPOSTAVILI NEKAJ PRIMEROV?

Pri prenovi leta 2013 smo uporabljali predvsem naravne materiale, ki so tudi zdravi za goste, ponujamo zajtrk z lokalnimi in bio sestavinami, postelje in posteljnine imajo certifikat pravične trgovine in bio certifikat, ogrevanje je na lesno biomaso, kozmetika v hotelu je certificirana ekološka, če omenim samo nekatere.«

Okoljski znak smo dobili leta 2016, zanj pa smo se odločili zaradi prepričanja, da je trajnostni razvoj v turizmu tisti, ki varuje in izboljšuje možnosti nadaljnjega razvoja. Poleg tega smo vsi v družini ekologi, tako da je bila pridobitev znaka, ki potrjuje našo usmerjenost logično nadaljevanje našega truda. Znak pa pomeni potrditev, da gredo

14

DESTINACIJA  | 023 |  december 2018

KAJ ŽELITE PREDSTAVITI GOSTOM, KAKŠNO IZKUŠNJO

»

ŽELITE, DA DOŽIVIJO?

Naš moto je, da je potrebno ohraniti našo kulturno dediščino in naravno okolje, če želimo biti dolgoročno uspešni in tudi rasti. Gostom želimo našo usmeritev predstaviti na njim razumljiv način.«  D

vir: Arhiv Turizem Kranjska Gora

zelena slovenija


agenti V TOKRATNI DESTINACIJI STA NAM SVOJE POTOVALNE IZKUŠNJE ZAUPALI AJDA IN TEJA, KI STA POSLOVNO VSELEJ V STIKU S TURIZMOM. POŠLJITE NAM SVOJE, NA UREDNISTVO­@­DESTINACIJA­.­NET.

Kje dopustujejo Ajda Kljun

»turistični delavci«?

LASTNICA TURISTIČNE AGENCIJE ITER GRČIJA - KRF. Sirtaki, souvlaki, ouzo in kumkvat na tisoč in en način. Poleg tega pa še plaže, bujna vegetacija, bogata zgodovina in vedno prijazni Grki – dopustniško raziskovanje z družino na grškem otoku Krf. Grčijo sem najprej raziskovala sama, potem z možem in sedaj z družino. V 14 dneh počitnikovanja smo dodobra raziskali vse obljudene in skrite kotičke Krfa. Povzpeli smo se na najvišji vrh Pantokrator, zaplavali po kanalu ljubezni, raziskali ulice glavnega mesta, ki so vedno polne življenja, pokukali v sobane Achilleiona, v katerih je nekaj časa preživela tudi Sissi, obiskali akvarij ter nekaj bizantinskih trdnjav, kjer smo spoznavali vojaško življenje. Poleg tega otok ponuja tudi najrazličnejše naravne lepote (slano jezero, peščene plaže…) in bogato sakralno dediščino, v okviru katere smo občudovali samostane s čudovitim okrasjem in spoznavali lokalne svetnike ter praznovanja in običaje. Nikakor pa ne gre izpustiti slikovitih grških vasic, ki so umaknjene pod pobočja hribov, kjer so prijazni domačini vedno pripravljeni pomagati in se v lokalnih tavernah najde okusna grška hrana in pijača. Poleg Krfa pa smo raziskali tudi grško celino in dva sosednja otoka – Paxos in Antipaxos, kjer nas je prevzela kristalno čista voda in slikovite ribiške vasice. Otroka že komaj čakata naslednje počitnice (in midva z možem tudi :D).  D

Teja Habjanič TA TRUD

AMSTERDAM je mesto, ki nam ga je nizkocenovna letalska družba Transavia s svojo redno linijo med Brnikom in Schipholom na pladnju ponudila kot odličen vikend pobeg. Glavno mesto Nizozemske predvsem zaznamuje njegova značilna arhitektura, grajena ob in na vodi ter številni kanali, po katerih so organizirani turistični ogledi z ladjicami. Izmed vseh ponudnikov boat tripov so najbolj pristni tisti z manjšimi, odprtimi ladjicami, saj tako ob razlagi domačina najbolj začutite pravi utrip mesta. Poleg arhitekture je Amsterdam s številnimi muzeji tudi kulturno obarvan. Rjiksmuseum je eden izmed tistih, ki ga ljubitelji likovne umetnostni ne smete izpustiti, tisti, ki pa vas to ne privlači, si lahko ogledate njegovo mogočno zunanjost in se fotografirate ob I amsterdam napisu lociranem pred njim. Vstopnine v muzeje niso pretirano visoke, priporočljivo pa je, da imate s seboj bančno kartico, saj ponekod plačilo z gotovino ni možno. Med vsemi muzeji si je vredno ogledati tudi Hišo Ane Frank, ki vsakega obiskovalca opomni na čase, v katerih je mlado dekle živelo in navdihne z željo po boljši prihodnosti. Amsterdam turistu ponuja dobre transportne povezave tako v samem mestu kot do njegove periferije. Le nekaj deset minut iz mesta vas vlak popelje do prečudovitega kraja Zaanse Schans, polnega še delujočih mlinov na veter, ki so prav tako ena izmed značilnosti Nizozemske.  D

december 2018  | 023 | DESTINACIJA

15


destinacija

Turška obala

za vsako ciljno skupino

Naj vaši gostje odkrijejo turško obalo s svojimi impresivnimi zalivi, turkiznimi in kristalno čistimi vodami in dolgimi peščenimi plažami. Turška južna obala se razprostira od Kemra do Alanye in svojim gostom ponuja raznolikost, čudovite plaže in zgodovinske znamenitosti, ki zaokrožajo podobo turške obale. FTI je nadgradil svoj portfelj na turški obali. Za vsak okus in vsak žep se med Kemerjem in Alanyo najde prava ponudba. Če iščete ekskluzivno vilo za počitnice visokega razreda boste v Beleku z Glorija Serenity našli tapravo. V Alanyi je letovišče LABRANDA Alantur s petimi zvezdicami, ki se nahaja neposredno ob morju, pravi naslov za ljubitelje plavanja in športa. V zunanjem kompleksu, ki vključuje botanični vrt, so trije bazeni in igrišča za tenis, na plaži pa pridejo na svoj račun ljubitelji vodnih športov. Družine in adrenalinski zanesenjaki lahko svojo rekreacijsko zabavo na turški obali to poletje prvič načrtujejo kar od doma. Vstopnice za deželo »The Land of Legends« z več kot 40 vodnimi tobogani in roler coasterji, glasbenimi prireditvami in ogromno nakupovalno avenijo, lahko rezervirate vnaprej. FTI-gostje razkošnega Kingdom Hotela, ki je z svojimi fantazijskimi in luksuzno opremljeni sobami priključen na park, pa bodo deležni prostega vstopa v tematski park.

Letalska povezava Gradec - Antalya Gradec - Antalya

16

Letalska družba Pegasus Airlines Pegasus Airlines

Dan leta sreda sobota

Trajanje ponudbe 29.05. - 09.10.19 25.05. - 28.09.19

DESTINACIJA  | 023 |  december 2018


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.