Page 8

SLOVENIA GREEN

ZELENA SHEMA SLOVENSKEGA TURIZMA

V nacionalno Zeleno shemo slovenskega turizma je danes vključenih že 23 destinacij po Sloveniji. Te destinacije delujejo pod krovno znamko Slovenia Green, ki združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj in omogoča primerjavo z drugimi zelenimi destinacijami po svetu. V reviji Destinacija vam želimo v prihodnjih mesecih te destinacije nekoliko podrobneje predstaviti in pojasniti, zakaj so se odločili pridobiti znak Slovenia Green ter kako se to pozna pri razvoju teh destinacij. Kot prvo bomo predstavili mesto Celje.

Celje, biser ob Savinji

M

esto z bogato zgodovino. Že vrsto let nad njim bdi mogočni celjski grad, nekdaj bivališče najmogočnejše plemiške rodbine v Sloveniji. Grad je odlična razgledna točka in nudi lep pogled na razgibano pokrajino celjske kotline ter sotočji rek Savinje in Voglajne. Celjani so ponosni na mestni park ob reki Savinji, za rekreativne športnike so uredili trim stezo, za najmlajše pa učno pot z Drevesno hišo. Priljubljena izletniška točka je Celjska koča z zimskim smučiščem, vse bolj pa se kot turistična in rekreativna točka uveljavlja Šmartinsko jezero. Mesto ob Savinji je zato bronasti znak Slovenia Green Destination prejelo lani. »Mesto Celje se je odločilo aktivno slediti ključni razvojni prioriteti Slovenske turistične organizacije in slovenskega turizma, ki temelji na oblikovanju konkurenčne, 8

DESTINACIJA 

\\\\ 012  \\\\ 

NOV 2017

trajnostno naravnane turistične ponudbe, ki bo Slovenijo na globalnih trgih pozicionirala kot trajnostno usmerjeno zeleno, aktivno in zdravo turistično destinacijo«, so zapisali na Mestni občini Celje. V Celju so prepričani, da je z zeleno destinacijo neločljivo povezana tudi trajnostna mobilnost. V prihodnjih letih tako načrtujejo urediti sistem izposoje koles, postaviti parkirišča za kolesa ter vsaj delno izvesti infrastrukturo za pešce in kolesarje. Kupiti nameravajo 10 novih mestnih avtobusov, najverjetneje na zemeljski plin. Skupaj z okoliškimi občinami v Celju pričakujejo tudi povabilo Ministrstva za gospodarstvo in na poziv prijaviti regijsko kolesarsko pot. Stavijo pa tudi na e-mobilnost oziroma več nakupov električnih vozil.

Profile for destinacija.net

Destinacija 012 1711 web  

Destinacija 012 1711 web  

Advertisement