Page 1

INTERVJU >> str. 8 >>

REVIJA ZA STROKOVNO TURISTIČNO JAVNOST

005

MAR 2017

Grčija - ponovno zelo privlačna za turiste PRILOŽNOSTI IN SLABOSTI AIRBNB

str. 3

STRATEGIJA IN CILJI

AKTUALNO IN NA KRATKO

str. 8

str. 10


DESTINACIJA

Destinacija – ONLINE

VSEBINA

4

////

P

a se lahko pohvalimo, da je končno zaživela tudi Destinacija-online. Spletni portal, kot nadgradnja tiskane verzije Destinacije. Večina jih začenja ravno obratno, torej najprej online in potem tiskano, če sploh. Jaz pa sem v raziskavi trga turizma ugotovila, da imate vsi, ki delate v turizmu, še vedno radi revijo v rokah. Najbrž zaradi vseh katalogov, letakov in dopisov, s katefoto_Nino Verdnik rimi delate. In ker se kljub digitalizaciji še vedno pokaže, da ima tisto, kar je poslano po pošti in otipljivo, dodano vrednost. Ampak, brez spleta v tej moderni dobi več ne gre. Zato smo pripravili tudi spletno verzijo revije, ki vsem nam ponuja nove oblike sodelovanja. Predvsem bolj ažurne. Kaj to pomeni? Da boste vsi člani skupnosti in revije Destinacija poleg mesečnih objav vaših prispevkov v reviji, lahko tudi ažurno objavljali svoje informacije na spletnem portalu. Le poslati jih morate v naše uredništvo. Tako bodo vaše informacije dostopne vsem, ne samo strokovni turistični javnosti To pomeni, da boste informacije, namenjene širši javnosti, lahko podajali nekoliko drugače, bolj uporabnikom prijazno, tiste, ki so namenjene turistični javnosti, pa seveda poslovno strokovno. Kot člani Destinacije imate tudi ugodnosti pri oglaševanju, tako na spletu, kot v tiskani verziji revije. Hvala vam za zaupanje in priložnost, da skupaj kreiramo strani revije. Tiste, ki še niste del Destinacije pa vabim, da se nam pridružite. >>>>

5

////

8 10

////

////

_ANITA MLAKAR, odgovorna urednica

12

//// DESTINACIJA, revija za strokovno turistično javnost //// izdajatelj: DESTINACIJA, Anita Mlakar s.p. //// urednica: ANITA MLAKAR //// e-mail: anita.makar@destinacija.net //// redakcija: ANITA MLAKAR, BARBARA JERT //// e-mail: urednistvo@destinacija.net, marketing@destinacija.net //// telefon: 041 230 700 //// destinacija-online: www.destinacija.net //// facebook: Revija Destinacija //// oblikovanje: DRUGAoBLIKA //// tisk: DEMAGO //// foto naslovnica: FTI

15

2

DESTINACIJA 

\\\\ 005  \\\\ 

MAR 2017

////

////

ZANIMIVO

DESTINACIJA

INTERVJU MEDIJSKO POJAVLJANJE POJMA ZERO WASTE

NA KRATKO

DRUŽABNO


UPORABNO

Priložnosti in slabosti Airbnb _ANITA MLAKAR Klara Korenč

A

irbnb je prisoten že v več kot 191 državah po svetu. Tudi v Sloveniji se v zadnjih letih pojavlja vedno več ponudnikov, ki svoje domove priložnostno oddajajo preko omenjene platforme. Do sedaj je že desetine milijonov turistov izbralo Airbnb za doživljanje mest po vsem svetu, ne kot običajen turist, ampak kot domačin. Po neuradnih informacijah lahko turist v Sloveniji izbira med približno 3.000 namestitvami. Airbnb je v Sloveniji razširjen med sezonskimi ponudniki, predvsem tistimi, ki oddajajo v poletnih mesecih. Takrat so te številke celo višje. »Airbnb ima koristi tako za gostitelje kot za goste«, razlaga KLARA KORENČ, svetovalka za sobodajalce in specialistka za Airbnb poslovanje. »Gostitelji imajo možnost spoznati ljudi iz celega sveta, hkrati pa z deljenjem njihovega doma nekaj dodatno zaslužijo. Prednost najema nastanitev za popotnika je zagotovo cena, saj znajo biti le-te precej ugodnejše, kot cene za bivanje v hotelu. Poleg tega je veliko potnikov, ki najemajo nastanitve, ki ponujajo drugačne izkušnje, kot jih ponujajo standardni hoteli. V ospredju je zagotovo izkušnja lokalnega okolja, ki je seveda bistveno bolj zabavna, spontana in razburljivejša. Bivanje v stanovanju je tudi veliko bolj domače in prijetnejše, zlasti ko gost ostane dlje časa. Seveda pa obstaja tudi nevarnost za goste in sicer, da oglaševano stanovanje ne ustreza opisu, ali pa, da se gostitelj ne odziva (dovolj hitro) na potrebe gostov. Gostom zato svetujem, da naj oglas pred rezervacijo temeljito preučijo in predhodno kontaktirajo gostitelja«.

Je Airbnb varno spletišče in ali je dovolj varno za gosta?

Korenčeva pravi, da je Airbnb varno spletišče. Tako gost kot gostitelj morata pred prvo uporabo portala najprej opraviti postopek verifikacije (potrditve preko socialnih omrežij, e-mail naslova, telefona, skeniranje osebnega dokumenta…). Sistem verifikacije zagotovi potrditev identitete gosta in gostitelja. Poleg tega se lahko zanesete na ocene, ki jih pridobijo tako gosti kot gostitelji, saj oboji ocenjujejo drug drugega. Več kot ima pozitivnih ocen, bolj verodostojni so gosti oz. gostitelji. Vendar se kljub temu najdejo posamezniki, ki se želijo na hitro okoristiti s pomočjo goljufivih uporabniških profilov. Prevare so možne, vendar se jim lahko izognemo, če smo dovolj pozorni. Velja pravilo, da se vsa komunikacija in plačilo izvaja izključno preko Airbnb platforme. »Poznamo primere, ko so goljufi želeli preusmeriti komunikacijo na svoj osebni elektronski naslov in se dogovoriti z gostom za plačilo z direktnim nakazilom na gostiteljev TRR račun, češ da se bosta oba izognila plačilu provizije. Ko se to zgodi, največkrat gostitelj prekine komunikacijo, za njim se izgubi vsaka sled, gost pa ostane brez denarja in prenočišča«, opozarja Korenčeva.

Pogoji za sodelovanje

Na Airbnb lahko oddate celo hišo, apartma ali pa samo sobo, ki je sami

ne uporabljate. Oddate lahko hiško na drevesu, ladjo, svetilnik… Bolj, kot imate zanimivo nastanitev za oddajo, bolj ste zanimivi za iskalca nastanitve. Namreč poleg najemanja nastanitev, gostje iščejo tudi doživetja in stik z lokalnim okoljem. Airbnb gostitelju vzame 3 % provizije od vsake realizirane rezervacije, gostu pa od 6 do 12 %. Gostitelj prejme denar v roku 24 ur od prihoda gosta. Da bi pričeli z oddajanjem, morate dejavnost predhodno registrirati na AJPESu, kot s.p. ali kot fizična oseba – sobodajalec, pri čemer veljata omejitvi glede obdobja oddajanja in števila ležišč. Za opravljanje dejavnosti sobodajalstva morajo biti izpolnjeni pogoji glede minimalnih tehničnih zahtev, prijave gostov policiji, kategorizacije, namestitev table z zvezdicami, v večstanovanjskih objektih je poleg tega treba pridobiti 75-odstotno soglasje sosedov, potrebno je voditi knjigo gostov in obračunavati turistično takso, opraviti registracijo za DDV, plačevati prispevke in davke.

Kako je to področje urejeno s slovensko zakonodajo?

Kratkoročni najem se v Sloveniji ureja v skladu z Zakonom o gostinstvu. »Največji problem je, da je zakon pisan predvsem na kožo hotelom, zato fizične osebe – sobodajalci, težko izpolnijo vse zahteve. Posamezniki, ki oddajajo v večstanovanjskih zgradbah, morajo za legalno poslovanje zbrati soglasje za opravljanje dejavnosti 75 odstotkov etažnih lastnikov, kar pa je zaradi »nevoščljivosti« sosedov največkrat nemogoče doseči. Veliko posameznikov se zato odloči za oddajanje na črno, če tudi bi si želeli poslovati legalno. Prilagoditev zakonodaje je tako nujno potrebna, saj je tu na izgubi tudi država,« pojasnjuje Korenčeva.

Nova zakonodaja prinaša spremembe

Lani julija se je spremenil Zakon o prijavi prebivališča. Na podlagi zakona gostitelji ne bodo več pošiljali podatkov o gostih neposredno policiji, pač pa bodo vodili knjigo gostov in podatke iz svojih evidenc poročali prek spletne aplikacije AJPES. Prijavo in odjavo gosta ter vodenje evidence gostov (policijsko prijavo), bo urejal ločen pravilnik, vendar bodo spremembe v zvezi s tem začele veljati s 13. avgustom in 1. decembrom 2017. Z novim zakonom se bo poenostavilo tudi poročanje v zvezi s turistično dejavnostjo. Vzpostavljen bo namreč enotni register nastanitvenih obratov, ki bo prvič celovito zajel vse poslovne subjekte, ki se ukvarjajo z nastanitveno dejavnostjo v turizmu. Vse to bo prispevalo k učinkovitejšemu poslovanju, prihranku časa, znižanju stroškov, racionalizaciji delovanja javne uprave ter večji preglednosti informacij in podatkov o poslovanju poslovnih subjektov. Med drugim se obeta tudi povišanje turistične takse.

>>>> MAR 2017 

//// 005  //// DESTINACIJA

3


ZANIMIVO <<<<

Zgodovina se ponavlja in iz nje se (ponovno) učimo _mag. Mirjana Ivanuša-Bezjak

Airbnb vs hoteli

Ali so sobodajalci upravičeno tretirani kot nelojalna konkurenca hotelom in zakaj? Klara Korenč pravi, da je delitvena ekonomija del svetovnih sprememb, katerim smo priča. Žal se slovenska zakonodaja ne prilagaja tako hitro, kot se spreminja trg. Zaradi neprimerne zakonodaje, veliko posameznikov oddaja stanovanja turistom na črno in s tem ustvarjajo nelojalno konkurenco, saj ne plačujejo davkov in turističnih taks. V mnogih mestih je na primer Uber že zelo spremenil taksi službo. Prav tako Airbnb prinaša neko svežino. Z delitvenim pristopom, kjer se odpira neskončno novih delovnih mest, bo vsak posameznik lahko našel storitev, ki jo bo lahko tržil preko nove Airbnb Trips platforme. »Ali je to konkurenca hotelom? Nisem prepričana, saj preko Airbnb gost išče lokalni pridih in unikatno doživetje. So pa hoteli pred velikim izzivom, kako odgovoriti trendu delitvene ekonomije«, dodaja Korenčeva. Druga velika sprememba je vstop v luksuzno oddajanje turističnih nastanitev in storitev, ki bo možna tudi preko Airbnb platforme. To bo za hotelirje še dodatna konkurenca.

Doprinos k promociji destinacije

Za mnogo gostov dopust pomeni več kot le počitek. So tudi primeri, ko si gosti želijo izkusiti popolnoma domača opravila. »Spomnim se dogodka, ko je prišel do mene Avstralec, ki je izrazil željo, da bi v Sloveniji želel molsti kravo, voziti traktor in kositi travo. Aktivni turizem je v vzponu in ravno portali nam omogočajo, da lahko ponudimo nove inovativne produkte. Ta primer nam lepo kaže priložnost razvoja posamezne destinacije, ki nam jo ponujajo sodobni portali. Ponudniki znotraj posameznih destinacij se moramo združiti in gostom ponuditi novo izkušnjo v turizmu ter spodbuditi kulturno izmenjavo«, zaključuje Klara Korenč.  D 4

DESTINACIJA 

\\\\ 005  \\\\ 

MAR 2017

Zgodovina je učiteljica življenja. (Historia, magistra vitae.) regovor pravi, da je zgodovina učiteljica življenja. Glede na dogajanje v svetu moramo priznati, da smo ljudje včeraj in danes dokaj slabi učenci. Najbrž zaradi tega, ker iz zgodovine prenašamo samo podatke, jih spravljamo v svojih arhivih in v svojem spominu. Ne prenašamo pa doživetij ljudi, njihovih upanj in strahov, njihovih želja in hrepenenj. Zato zgodovina vse preveč ostaja prenos podatkov, ne pa srečanje z življenjem, z ljudmi. Zaradi tega smo tolikokrat tako slabi učenci Zato moramo pred zgodovino vedno stati z velikim spoštovanjem. V njej so namreč ljudje in dogodki, ki so jih ustvarjali, mi pa smemo vanjo gledati in skozi to zrenje prej skušati razumeti svoj čas, kot oblikovati njihovega. Na neki način moramo biti podobni restavratorjem, ki dvignejo prah in umazanijo z neke podobe, nikakor pa jim ne pride na misel, da bi jo popravljali po svojem okusu ali po okusu časa. (Stane Zore, ljubljanski nadškof )

P

Ponovno ustanavljanje zadrug in povezovalnih iniciativ na področju turizma in gostinstva ter oskrbovanja z živili

V zadnjih letih se ponovno povečuje število novo ustanovljenih zadrug in kooperativ s področja turizma in gostinstva:

Gostoljubnost Slovenskih domov, zadruga Dobrina, Zelene verige. Mnoga od novonastalih podjetij oz. zadrug in kooperativ imajo status socialnega podjetja.

Zgodovina se ponavlja in nenehno vrti

Pregled časopisov iz prejšnjega stoletja nas spomni, da so zadruge obstajale že takrat in da so se turistično-gostinski delavci spopadali z podobnimi težavami kot smo jim priča danes. Od leta 1914 do 1931 je izhajal časopis Gostilničar, ki je bilo uradno glasilo Deželne zveze gostilničarskih zadrug na Kranjskem- strokovni list za »povzdigo gostilničarskega obrta«. Od leta 1931 do 1941 je kot nadaljevanje glasila gostilničar izhajal Gostilničarski vestnik - strokovno glasilo Zveze združenj gostilniških obrti dravske banovine. Izhajal je mesečno v Mariboru in Ljubljani. Zadruga hotelirjev, gostilničarjev, kavarnarjev, žganjetočnikov in izkuharjev je delovala od leta 1891. V časopisu Gostilničar lahko preberemo zapisnik njihovega občnega zbora z dne 14.5.1928. Kot so zapisali leta 1931 je bil program dela Gostilničarskega vestnika strnjen v besede: Delo, poštenost, stanovska zavest in disciplina – naj nam pomagajo k uspehu. Tudi danes ni nič drugače. Zgodovina se nenehno ponavlja in nas uči.  D


DESTINACIJA

Grški magični otok RODOS

»

Otok vrtnic« je ena najbolj priljubljenih destinacij v Grčiji. S prijetnim podnebjem, kristalno čistim morjem, dolgimi plažami in idiličnimi zalivi, je Rodos še posebej privlačen za plavalce. Od velikih turističnih centrov z bogato vsestransko ponudbo, do manjših umirjenih krajev, za vsak okus nekaj. Na zahodni obali vetrovne razmere privabljajo številne deskarje. Območje za potapljače se razprostira na vzhodnem delu obale, med njimi je znan zaliv Kalithea, v bližini Afandou pa najdemo igrišče za golf z 18 luknjami. Na tem vsestranskem otoku vsakdo lahko najde svojo osebno počitniško izkušnjo.

FTI pričakuje uspešno poletno sezono V Grčiji

Organizator potovanj FTI pričakuje letošnje poletje veliko povpraševaje za destinacijo Grčija. Grčija se je vrnila po burnih letih in se postavlja pred druge kot varna turistična destinacija z zelo dobrim razmerjem med ceno in ponudbo.

Destinacija za individualne dopustniške želje

FTI tako širi svojo ponudbo v Hellasu. Obstoječi program v katalogu je zaokrožen na 32 hotelov. Z lastno hotelsko znamko LABRANDA Hotels & Resorts je doslej zastopan v Grčiji na Peloponezu z LABRANDA Aris, na otoku Kos pa se predstavlja z LABRANDA Marine Aquapark. Dobrodošlico vam tukaj izrekajo kar v treh hišah, v že znanem kakovostnem stilu: LABRANDA Kiotari Bay (kategorija pametno in okusno) in LABRANDA Miraluna Village & Spa (kategorija premium). Kompleksa, ki se nahajata drug ob drugem in skupaj sestavljata večjo celoto s široko ponudbo. Na mirni jugovzhodni obali otoka, se prepustite izjemni kulinariki, zasebni peščeni plaži ali uživanju v bazenu s pogledom na slikovito Egejsko morje. LABRANDA Blue Bay Resort (kategorija super plaža), se nahaja v bližini zgodovinskega centra Rodos, ter je znan zaradi velikega vodnega parka in prodnate plaže s kristalno čistim morjem.  D

Ponudba, 18. maj iz Gradca

LABRANDA Blue Bay Resort 4* teden dni v dvoposteljni sobi, all inclusive s prevozom

od 480 eur

EDV koda: RHO18F sem DZN MAR 2017 

//// 005  //// DESTINACIJA

5


AKTUALNO

HRVAŠKA – polna zdravja! RUDOLFOV SPLAV še vedno navdušuje

V

Novem mestu si že vrsto let prizadevajo za oživitev reke Krke. To dolenjsko lepotico je med prvimi obudil novomeški Kompas, ki je pred več kot desetletjem nanjo postavil Rudolfov splav. Splav sprejme 60 oseb in pelje turiste okoli starega mestnega jedra. Že sama vožnja, ki pelje pod štirimi mostovi in nudi pogled na slikoviti Breg, stolnico sv. Nikolaja, frančiškanski samostan…, je nekaj izjemnega. Dodano vrednost predstavlja še odličen animacijski program s perico s Krke in Primičevo Julijo. Na splavu izvajajo več programov: klasično vožnjo z animatorji in harmonikarjem, Slakovo zgodbo, kjer ob Slakovem življenjepisu obujajo njegovo glasbo ter Splav in dobrote podeželja, kjer se predstavijo tudi lokalni pridelovalci vina, medu, sira in suhomesnatih proizvodov. Splav je izjemno primeren tudi za različna praznovanja, poslovne dogodke s pogostitvijo, koncerte (večerni koncert na reki ob sijaju bakel) in celo poroke. Po splavarjenju priporočajo sprehod po starem mestnem jedru: stolnica z znamenito Tintorettijevo sliko, Dolenjski muzej z izjemno arheološko zbirko, frančiškanski samostan in cerkev s knjižnico, ki čuva dragocene inkunabule, Glavni trg z arkadnimi hodniki in rotovžem, novomeški TIC, v katerem najdete odlične spominke in lokalne produkte, ki so primerni tako za turiste kot za domačine ob različnih praznovanjih. Posebnost je »pehar dolenjskih dobrot« in »Dolenjka« – odlična domača salama. Tisti, ki jih vleče podeželje se lahko povzpnejo na Gorjance, ali obiščejo dolenjske zidanice in grad Struga. Vse te lokacije so primerne za »team-building« programe. Lahko se preizkusijo tudi v igranju golfa ali obiščejo Matjaževo domačijo, kjer se jim bo dokončno razgalil najpopularnejši Dolenjec – cviček.  D www.kompas-nm.si, tel. 07/393 1 520 6

DESTINACIJA 

\\\\ 005  \\\\ 

MAR 2017

Z

dravstveni turizem na Hrvaškem ima dolgo tradicijo, ki jo kontinuirano razvija in neguje s priznanimi destinacijami kot so Opatija, Lošinj, Crikvenica. Vse bolj se tovrstni turizem razvija na severu Hrvaške, za kar so najboljši dokaz Terme Tuhelj in Terme sv. Martin. Obe destinaciji sta se po rezultatih v prvih dveh mesecih letošnjega leta, znašli med top deset destinacijami na Hrvaškem. Da je zdravstveni turizem vedno bolj pomemben za notranjost Hrvaške dokazuje tudi hrvaško glavno mesto, saj Zagreb, zahvaljujoč številnim zasebnim in javnim bolnišnicam ter zdravstvenim centrom, s strokovnim osebjem in izjemno kakovostjo storitev ter konkurenčnimi cenami, vse bolj postaja center medicinske odličnosti. Bližina številnih velikih emitivnih trgov, odlične prometne povezave in ponudba, ki bo zadovoljila tudi najzahtevnejše goste, so njegove komparativne prednosti. Te so skupaj z velikim številom kulturnih dogodkov zaslužne, da je Zagreb postal ena najbolj zaželenih destinacij tudi v segmentu zdravstvenega turizma. Z najrazličnejšimi nastanitvenimi možnostmi: 52 hotelov, 44 hostlov ter 1456 apartmajev, je Zagreb primerna izbira za vsakogar. Zaradi vedno večjega pomena zdravstvenega segmenta znotraj hrvaškega turizma, sta Hrvaška turistična skupnost in Hrvaška gospodarska zbornica letos začeli z večjo promocijo zdravstvenega turizma. Znotraj te bodo zagnali tudi nov portal, na katerem se bodo znašli vsi največji ponudniki zdravstvenih storitev in ki bodo na evropskih in svetovnih trgih nastopali s skupnim sloganom: Hrvaška - polna zdravja!  D

HOTEL MOND, izhodišče za odkrivanja štajerskih vinskih doživetij

I

gralniško-zabaviščni center Mond v Šentilju je z novim hotelom postal nadvse udobno izhodišče za odkrivanje naravnih lepot, enogastronomskega izročila in sezonskih posebnosti tega prostora. Svetovno znani vinorodni okoliši, ki povezujejo Slovenijo in Avstrijo, imajo veliko skupnega: slikovite vinograde, kulturne bisere in predvsem gostoljubne domačine. Štajerska vinska cesta dokazuje, da vino ne pozna državnih meja in da se tukaj ustvarjajo le najlepša doživetja. V Mondu so se tesno povezali z lokalnimi turističnimi akterji, vinarji in pridelovalci različnih dobrot, ki zagotavljajo pristnost Mondove vrhunske kulinarike. Tudi hotelski zajtrk je tu postal pravo doživetje za energičen začetek dneva. Odlično sodelovanje z lokalnimi ponudniki, vsem gostom prinaša številne možnosti za popestritev bivanja. Raziskovanje slikovitega štajerskega vinorodnega okoliša, prijazno gostoljubje vinarjev, vodene degustacije in sprehod med vinogradi, so le nekateri izmed trenutkov, s katerimi znajo v Mondu obogatiti in prilagoditi različne poslovne dogodke, zaključena družabna srečanja, družinska praznovanja ali krajši oddih. Urejene sprehajalne poti in družinam prijazne kolesarske poti vodijo mimo sončnih in tradicionalnih kmetij, kjer mednarodno uveljavljeni vinarji z modernimi kletmi, vinotoči in ponudbo dobrot te regije vedno znova prepričajo obiskovalce. Da bi se lažje odločili katera pot bo prava, v Mondovem vinskem baru ne zamudite »vinskega dvoboja«, kjer lahko degustirate slovenska in avstrijska štajerska vina ter ocenite, katera vas bolj očarajo. Vaša izbira bo tista prava.  D


AKTUALNO

V VRGORAC po sladko rdečo pregreho

N

a jugovzhodnih obronkih Biokova uspevajo najbolj rdeče, sladke in sočne jagode. Optimalna sestava tal, malo dežja in veliko sončnih dni poskrbijo, da že od sredine aprila do konca maja diši po rdeči pregrehi izrazitega okusa. Okoli Vrgorca sredi Dalmatinske zagore se z gojenjem odličnih jagod ukvarja 150 družin, ki letno s poldrugim milijonom sadik pridelajo 600 do 700 ton tega sladkega sadeža – več kot polovico na Hrvaškem pridelanih jagod! Podobno kot jesenske mandarine ob Neretvi, tudi spomladanske jagode na Vrgoraškem polju privabljajo vse več turistov. Nekateri si Dalmatinsko zagoro izberejo kar za nekajdnevne aktivne počitnice, saj imajo kaj videti in početi. Čeprav se obiranje v Vrgorcu prične okrog 20. aprila, se na policah (hrvaških) trgovin 'vrgoraške jagode' pojavijo že 10 dni prej. In Dalmatinci bentijo, saj gre v resnici za makedonske, španske in druge uvožene sadeže, ki jih trgovci podtikajo naivnim kupcem – ne glede na leta 2014 zaščiteno geografsko poreklo. Prve sadike je na Vrgoraško polje zasadil Vojko Granić. To dokazuje, da so z železom bogata rdeča prst, čista voda s planin in podnebje ključni dejavniki za odličen pridelek. Domačini trdijo, da so njihove jagode »najboljše na svetu«, a pri tem si ne lastijo vseh zaslug. Ponosno priznajo, da jim je pač »bog dodelil najboljši kos zemlje za gojenje jagod.« Tudi poznavalci jih takoj prepoznajo, saj so »intenzivnega in polnega okusa, močno in opojno dišijo, barva pa je povsem rdeča in vrgoraške jagode se svetijo!« Sonček bo Vrgoraško polje in delto Neretve obiskal na svojih avtobusnih izletih v času prvomajskih praznikov. V kombinaciji s Hvarom ali z Bračem lahko svojim gostom zagotovite dva sveža, odlična 3-dnevna programa za samo 175 €. Več na www.sonchek. com/potovanja.  D

MEDNARODNA KONFERENCA MEST ob jantarni poti

V

okviru združenja C.I.V.I.A. s sedežem v San Marinu, že nekaj let potekajo mednarodne arheološke konference o jantarju in jantarnih poteh v Evropi. V letu 2017 bo, kar je veliko priznanje novomeškim arheologom, konferenca izjemoma potekala v Novem mestu. Obenem pa bo Novo mesto 21. aprila 2017 gostilo tudi 2. mednarodno konferenco mest ob jantarni poti. Namen srečanja je v turističnem povezovanju med mesti severne in južne Evrope, s poudarkom na povezavi kulturnega in industrijskega turizma. Cilj konference je spoznati, kako najbolje izkoristiti priložnosti, ki jih za razvoj turizma predstavlja kulturna dediščina, kako kulturno dediščino uspešno povezati z obrtjo in kako uspešno razvijati industrijski turizem. Konferenca je namenjena predstavnikom občin s področja turizma, kulture in gospodarstva, muzejem, lokalnim in regionalnim turističnim organizacijam, turistično-informacijskim centrom, turističnim društvom, delavcem v turizmu, študentom turizma in predavateljem s področja turizma, strokovnjakom s področja zgodovine, arheologije in kulturne dediščine, podjetjem, ki jih zanima razvoj industrijskega turizma in vsem, ki jih zanima kako uspešno povezovati kulturno dediščino, turizem in gospodarstvo. Udeležba na konferenci je brezplačna, rok za prijave pa 10. april 2017.  D

POMLADNA IN počitniška razvajanja v Atlantida Boutique hotelu

P

omlad v Atlantida Boutique Hotelu v Rogaški Slatini bo goste zapeljala v svet brezskrbnosti in razvajanja. Čez dan lahko uživajo in udobno zaplavajo v hotelskem bazenu, ter se na koncu sprostijo še v džakuziju s čudovitim razgledom na okolico z gozdovi. Za odlično počutje poskrbijo v Oazi savn: dve finski savni, turška savna in počivališče, kjer se bodo lahko sprostili ter nabrali novih moči z napitki DETOX, čajem in sadjem. Posebnost hotela je finska savna s panoramo, ki s pogledom na naravo prevzame slehernega gosta, pričara pa tudi večerno romantično vzdušje pod zvezdnimi utrinki. Lahko pa se preprosto prepustijo spretnim rokam maserjev, odlični kulinariki ali pa se odpravijo na spoznavanje čudovite narave, zgodovinskih znamenitosti, tradicije mineralne vode kraja Rogaška Slatina in aktivno preživijo čas med oddihom v bližnjih športnih objektih, na urejenih peš in kolesarskih poteh. Pomlad prinaša ugodne pakete bivanja! Velikonočne in prvomajske počitnice v Atlantida Botique hotelu***** prinašajo do 20 odstotni počitniški popust na pakete bivanja v hotelu in ugodnosti za otroke.  D www.atlantida-rogaska.com ali 03/ 6201 600

MAR 2017 

//// 005  //// DESTINACIJA

7


INTERVJU

Strategija in cilji slovenskega turizma Leto 2016 je slovenski turizem zaključil rekordno. Na ministrstvu za gospodarstvo so z rezultati zadovoljni, a se zavedajo, da jih čaka še veliko dela. Cilji zadnje strategije razvoja turizma niso uresničeni v celoti, želijo jih uresničiti z novo strategijo, ki je v nastajanju. _JANEZ KRUŠIČ STERGULJC Kako bodo slovenski turizem naredili še bolj prepoznaven, kako povezati akterje in kakšne novosti na področju turizma pripravlja ministrstvo, smo povprašali državno sekretarko na ministrstvu, mag. Evo Štravs Podlogar.

»

V PRIPRAVI JE STRATEGIJA RAZVOJA TURIZMA 2017‑2021. KAKO DALEČ JE POSTOPEK PRIPRAVE STRATEGIJE IN KATERI SO NJENI GLAVNI POUDARKI TER CILJI?

Nova turistična strategija, imenovana Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017 – 2021 je v pripravi, dokončana bo do konca junija. Ključni cilj nove strategije je povišanje prilivov iz naslova izvoza potovanj, in sicer na 3,7 do 4 milijarde evrov prilivov iz naslova izvoza potovanj do leta 2021. V strategiji bodo definirani ključni ukrepi za dosego tega cilja. Seveda pa bomo izhajali iz temelja slovenskega turizma, to je trajnostnega razvoja. Že letos pa smo na ministrstvu pripravili tudi nekaj ključnih korakov za naprej. V pripravi je sprememba Zakona o gostinstvu, s katerim bomo uredili področje kratkoročnega oddajanja nepremičnin turistom in podjetjem zagotovili bolj prijazno poslovno okolje. Pripravljamo nov Zakon o Kobilarni Lipica, posodobili bomo Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih ter pripravili nov Pravilnik o kategorizaciji in celovito uredili področje kategorizacije ter uvedli sistema Hotelstars za slovenske hotele. 

»

KLJUB DOBRIM REZULTATOM PA SLOVENIJA V OBDOBJU 2012-2016 NI DOSEGLA VSEH ZASTAVLJENIH CILJEV: ŠEPA KONKURENČNOST TURIZMA, ZASEDENOST HOTELOV, MANJ DENARJA ZA PROMOCIJO, MANJKAJO NOVE REDNE LETALSKE POVEZAVE. KAKŠNE ZAVEZE STE SPREJELI, DA SE BO TOKRATNA STRATEGIJE URESNIČILA?

Res je. Cilji prejšnje strategije niso v celoti uresničeni, neuresničevanje ciljev pa se nanaša predvsem na prva leta veljavnosti strategije, ko smo bili po vsej Evropi priča velikemu varčevanju. Stiskanje pasu je močno vplivalo na turizem, saj se je proračun, namenjen turizmu, praktično razpolovil. Posledično tudi ni bilo možno realizirati številnih ukrepov iz strategije. Vendar je to zgolj eden izmed vzrokov. Realizirali nismo niti ukrepa vzpostavitve dodatnih letalskih povezav, kar ima pomembne posledice.

8

DESTINACIJA 

\\\\ 005  \\\\ 

MAR 2017

Trend se je začel obračati v letu 2015, ko smo na ministrstvu postavili temelje za učinkovito promocijo. Verjamem, da so ponovna osamosvojitev Slovenske turistične organizacije, realizacija najbolj intenzivne promocijske akcije v zgodovini slovenskega turizma, ki smo jo financirali z evropskimi sredstvi v višini 3,7 milijonov evrov, ter zagotovitev bistvenega, kar 100-odstotnega povišanja sredstev za promocijo, prispevali k tem rezultatom. Težko govorimo o zavezah za uresničitev tokratne strategije, saj je to odvisno od vseh deležnikov slovenskega turizma, ne zgolj od države. Se pa močno trudimo definirati organiziranost turizma in strateške ukrepe, ki bi slovenskemu turizmu zagotovili rast in razvoj. 

»

ZA DOSEGO CILJEV SE MORA URESNIČITI VEČ DEJAVNIKOV: OD UVELJAVITVE TRAJNOSTNO NARAVNANEGA TURIZMA, UGODNEGA POSLOVNEGA OKOLJA DO UČINKOVITEGA TRŽENJA. KAKO OCENJUJETE DOSEGANJE TEH DEJAVNIKOV DO SEDAJ IN KJE ŠE VIDITE MOŽNOSTI IZBOLJŠAV?

Razvoj trajnostnega turizma je proces, ki traja že od leta 2009, ko so bile pripravljene strateške smernice za zeleni turizem, kot glavni cilj pa smo si zadali, da postanemo ena najbolj trajnostnih držav na svetu. Večji korak v smeri hitrejše implementacije zelenega turizma smo naredili z razvojem edinstvenega nacionalnega programa Zelena shema slovenskega turizma, ki združuje vsa prizadevanja na različnih ravneh v državi, usmerjena v razvoj trajnostnega turizma. Ponosni smo, da imamo po dveh letih že 50 destinacij in ponudnikov v shemi. Da smo na tem področju uspešni, dokazujejo številne priznane nagrade, kar 17 slovenskih zelenih destinacij je uvrščenih na seznam sto najbolj trajnostnih turističnih krajev na svetu.  Vse bolj prodorni smo tudi na področju trženja slovenskega turizma, ki ga izvaja STO. Kot pravilna se kaže tudi poudarjena usmeritev v digitalno trženje. Pomembno je, da se zavedamo, da bo za doseganje ciljev, ki si jih želimo, STO potrebno zagotoviti še bistveno višja sredstva za promocijo Slovenije v tujini. 

Ob zadnji raziskavi smo se uvrstili na 39. mesto med 141 državami, kar je, če smo realni, precej dober rezultat. A naš cilj za prihodnje strateško obdobje je uvrstitev med prvih 25 držav.


INTERVJU evrov nepovratnih sredstev in z njimi podprli 24 projektov. Tudi v letošnjem letu bomo objavili javni razpis, katerega temelj bodo kakovostni in digitalno podprti produkti.

»

KOLIKŠNA SREDSTVA PA NAMERAVATE NAMENITI ZA URESNIČEVANJE TEH CILJEV?

V tej finančni perspektivi imamo na voljo 19 milijonov evrov nepovratnih sredstev, od tega 17 milijonov evropskih, ki jih bomo morali porabiti zelo smotrno. 3,6 milijonov evrov smo že dodelili 24-im projektom v okviru javnega razpisa za razvoj novih in inovativnih turističnih produktov. V kratkem bomo objavili nov razpis na isto temo v višini 8 milijonov evrov, sledi pa še javni razpis za digitalizacijo mikrolokacij slovenskega turizma v višini 2,9 milijonov evrov. Slovenski turistični organizaciji želimo zagotoviti sistemski vir financiranja, ki bo na letnem nivoju znašal dvajset milijonov evrov. Vendar do tega ne bomo prišli čez noč. Ne smemo pozabiti, da je že letošnji proračun Slovenske turistične organizacije, ki zanaša okoli 11 milijonov evrov kar 100 odstotno višji kot je bil še pred dvema letoma.

»

RAZISKAVA SVETOVNEGA EKONOMSKEGA FORUMA JE PRED ČASOM UGOTOVILA, DA BO MORALA SLOVENIJA IZBOLJŠATI KONKURENČNOST TURIZMA. KATERE NOVOSTI SE OBETAJO NA TEM PODROČJU?

Raziskava je naš pomemben barometer. Ob zadnji raziskavi smo se uvrstili na 39. mesto med 141 državami, kar je, če smo realni, precej dober rezultat. A naš cilj za prihodnje strateško obdobje je uvrstitev med prvih 25 držav. Ravno področju spodbujanja turizma s vključevanjem naravnih in kulturnih virov smo v zadnjih letih posvetili veliko pozornosti, kultura bo tudi vodilna tematika promocije turizma v letih 2018 in 2019.

»

Z OSAMOSVOJITVIJO STO IN BOLJ UGODNO GOSPODARSKO KLIMO SO SE POVEČALE TUDI MOŽNOSTI ZA TRŽENJE SLOVENIJE. KAKŠNI SO NAČRTI IN CILJI NA PODROČJU PROMOCIJE TURIZMA?

Trženje Slovenije temelji na dobrem poznavanju naših ključnih trgov in produktov, s katerimi nagovarjamo točno določene segmente turistov. Ne moremo si privoščiti promocije, ki ne bi bila izjemno dobro ciljana in usmerjena v turiste, preko njim ustreznih distribucijskih kanalov. Pričakujemo ne dobro, ampak izjemno dobro trženje. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da moramo vzporedno razvijati tudi izjemno dobre turistične produkte. S predlogom novega Zakona o spodbujanju razvoja turizma želimo vzpostaviti pogoje za hitrejši razvoj turizma, vključno z zagotavljanjem sistemskega vira za financiranje STO.

»

POTREBNO BO ŠE DODATNO POVEZATI TURISTIČNE DELAVCE, OKREPITI PARTNERSKO SODELOVANJE, VKLJUČITI NOVE TURISTIČNE PRODUKTE IN STORITVE, GRADITI NA SEZONSKI RAZPRŠENOSTI. KAKŠNE KORAKE NAMERAVATE UBRATI NA MINISTRSTVU V NASLEDNJIH LETIH?

Točno tako. Povezovanje in sodelovanje je ključno. Na vseh nivojih. In ravno turizem je tisto področje, kjer se lahko pohvalimo z zelo dobrim sodelovanjem vseh deležnikov slovenskega turizma. Enako dobro sodelovanje pa pričakujemo, da se bo širilo tudi med turističnimi ponudniki, znotraj in zunaj destinacij. Turistov ne zanimajo meje, zato jih moramo preseči tudi mi. Z namenom spodbujanja razvoja takšnih produktov smo na ministrstvu lani objavili javni razpis v višini 4,2 milijona

»

PRIPRAVLJA SE NOVELA ZAKONA O GOSTINSTVU. UREDITI ŽELITE KRATKOROČNO ODDAJANJE NEPREMIČNIN TER ZAGOTOVITI BOLJ PRIJAZNO POSLOVNO OKOLJE. KAKO BO V PRIHODNJE UREJENA PLATFORMA AIRBNB?

Registracija sobodajalcev na Ajpesu je že sedaj zahtevana, zahtevani so tudi drugi pogoji, med njimi tudi plačilo davka, turistične takse itd., ki pa se jih večina ponudnikov ne drži, saj izigravajo določbe Zakona o gostinstvu in svoje kapacitete oddajajo preko Stanovanjskega zakona, kar ni pravilno. Zato je naša ključna naloga, da zelo velik odstotek tistih, ki nepremičnine oddajajo preko spletnih platform, spodbudimo k legalnemu delovanju. Zavedamo se, da so pogoji, določeni v Zakonu o gostinstvu, za tiste, ki nepremičnine oddajajo zelo kratek čas, zgolj en mesec, verjetno res preobsežni, zato pripravljamo spremembe Zakona o gostinstvu, ki bodo prinesle določene poenostavitve na tem področju. Vzporedno s tem načrtujemo okrepljene komunikacijske aktivnosti, v smislu, kakšen je pravi, legalni postopek za oddajanje nepremičnin, ter okrepljen nadzor.

»

GOSTINCI ZNAJO POTARNATI, DA JIH PESTIJO ŠTEVILNE TEŽAVE: POMANJKANJE KADRA, PREDPISI, KI DRAŽIJO POSLOVANJE. NA DRUGI STRANI INŠPEKCIJSKE SLUŽBE IZVAJAJO STROG NADZOR. KATERE NOVOSTI SE OBETAJO NA TEM PODROČJU?

Problematika kadrov na področju gostinstva in turizma res obstaja. Ne bi bilo korektno, če bi rekla, da izhaja zgolj iz pogojev dela in prenizkega plačila za to delo. Problematika je širša in ima korenine predvsem v nizkem ugledu teh poklicev. To je lahko precej krivično, saj delo v turizmu ponuja marsikaj, vse od velikih možnosti za zaposlitev, pridobivanja izkušenj in, za najboljše, gradnje kariere. Samo poglejte, kakšne kuharske zvezde imamo v Sloveniji, na čelu z Ano Roš, najboljšo kuharico na svetu! Te problematike se bomo lotili tudi na ministrstvu, v novi strategiji bodo definirani ukrepi na tem področju, vse od izobraževanj in usposabljanj naprej. Zavedamo pa se, da je področje izrazito medsektorsko, zato bo potrebno dobro sodelovanje predvsem z ministrstvom, pristojnim za šolstvo in ministrstvom, pristojnim za delo. Inšpekcijske službe so nadzorni organi, njihovo delo težko komentiram, lahko pa povem, da delajo po zakonih in predpisih, zato je najprej potrebno spremeniti te, če se izkaže, da gre za administrativne ovire, ki ne vplivajo na kakovost ter zgolj nepotrebno obremenjujejo gospodarstvo.  D MAR 2017 

//// 005  //// DESTINACIJA

9


ANALIZA

Medijsko pojavljanje pojma Zero Waste _Kliping d.o.o., www.kliping.si

F

ebruarja smo v slovenskih medijih zasledili novico, da so Ekologi brez meja, kot nacionalna organizacija Zero Waste Slovenija, v Ribnem predstavili aktivnosti projekta Zero Waste turizem in prvi slovenski hotel, ki se je podal na pot »brez odpadkov«, hotel Ribno. Zato nas je zanimalo koliko in v kakšnih kontekstih se je v minulem letu v slovenskih medijih pojavljal termin Zero Waste. Pri analizi medijskega pojavljanja smo ugotovili, da se je v zadnjem letu (od začetka marca 2016 do konca februarja 2017) v slovenskih medijih pojavilo 447 objav o Zero Waste. V povezavi s to temo je bila nacionalna organizacija Zero Waste Slovenija, Ekologi brez meja, omenjena v skoraj polovici objav (46 %), iz česar sklepamo, da društvo aktivno sodeluje z mediji in promovira teme in vsebine, ki se navezujejo na ravnanje z odpadki, okolje in odpadno embalažo. Glede na to, da se je Evropska unija zavezala, da bo do leta 2030 reciklirala 65 % komunalnih odpadkov in 75 % odpadne embalaže, pa lahko temo umestimo v širši kontekst in jo povežemo tudi z vseevropsko zavezo krožnemu gospodarstvu, ki poleg odgovornega ravnanja z odpadki vključuje tudi druge vidike krožnega gospodarstva.

Kaj pa družbeni mediji?

Da bi videli kako in v kolikšni meri se slovenska nacionalna organizacija Zero Waste promovira na družbenih omrežjih, smo njen Facebook profil primerjali s še nekaterimi drugimi nacionalnimi organizacijami, in sicer: francosko, avstrijsko, italijansko in madžarsko. Pri analizi meseca februarja smo ugotovili, da so na svojem profilu največ objavljali Avstrijci (29 objav), takoj za petami so bili Slovenci (27 objav), s približno

Berlinu je vrata zaprla vodilna Skupna VBerlin svetovna turistična borza ITB V petih sejemskih predstavitev dnevih je2017. privabila okoli 180 tisoč Tudi Slovenija je na Rogaške obiskovalcev. sejmišču imela osrednjo, več kot kvadratnih metrov veliko stojSlatine v 200 nico in bila še dodatno izpostavljena, saj je nastopila kot država parBerlinu tnerica »ITB Convention & Culture Partner«. Slovenska turistična organizacija je prejela ugledno nagrado National Geographica za razvoj trajnostnega turizma (World Legacy Award) ter nagrado za filmsko in multimedijsko promocijsko gradivo s turistično vsebino

10

DESTINACIJA 

\\\\ 005  \\\\ 

MAR 2017

pol manj objav (14) so se na sredini lestvice znašli Francozi, na repu pa so bili Italijani (5 objav) in Madžari (4 objave). Februarja sta najuspešnejši slovenski objavi na FB profilu Zero Waste poželi po 19 interakcij (všečkov, komentarjev in delitev): ena se je nanašala na primer reševanja težav z odpadki v Tuniziji, druga pa se je osredotočila na sodelovanje in povezovanje med blogerji. Sledilci slovenske strani Zero Waste so torej najbolj odmevno pozdravili novico, da Tunizijskega ministrstva, ki je sklenilo dogovor s supermarketi in s 1. marcem letos prepovedalo distribucijo plastičnih vrečk za enkratno uporabo, ter novico, da naj bi evropski blogerji svoje zapise o Zero Waste združili v brezplačno spletno revijo s članki v angleščini, nemščini, španščini, italijanščini in francoščini. S preostalimi 23 objavami pa je slovenska spletna stran požela še dodatnih 134 odzivov, kar predstavlja odziv kar 20 odstotkov vseh sledilcev profila, in je tako umeščena zgolj za Avstrijo, ki je z 29 objavami požela 1138 interakcij oz. odziv 35 odstotkov vseh sledilcev profila. Administratorji preostalih treh profilov so se bistveno manj aktivirali in temu ustrezno tudi poželi manj uspeha pri svojih sledilcih: na objave madžarskega in francoskega FB profila Zero Waste se je odzvalo po devet odstotkov sledilcev, medtem ko so se na italijanski profil odzvali le trije odstotki sledilcev. Toda, iz analiziranih profilov smo ugotovili tudi, da je aktivno objavljanje na profilih družbenih medijev pogoj, vendar pa ne tudi garancija za odzivanje sledilcev. Vidimo, da so administratorji francoskega profila v februarju objavili 14 objav, a kljub temu poželi enak odziv kakor Madžari, ki so imeli zgolj pet objav, medtem ko so Italijani, s prav tako petimi objavami na svojem profilu imeli zgolj triodstoten odziv sledilcev.  D

(The Golden City Gate 2017). V organizaciji STO sta se Slovenija in slovenski turizem predstavila na stojnici I FEEL SLOVENIA, katere nosilna tematika je bila kultura in slovenska naravna zdravilišča. V okviru predstavitve je za veliko zanimanja poskrbel »vodni bar« kjer se je vršila degustacija edinstvene naravne vode Donat Mg in ob tem izvajala celotna predstavitev oziroma ponudba destinacije Rogaška Slatina. Naslednja tovrstna skupna predstavitev z enakim konceptom je sledila v Moskvi 14. marca, kjer se je Rogaška Slatina udeležila največjega turističnega sejma v Ruski

federaciji, MITT Moskva 2017. »Odločitev za obisk sejma ITB Berlin se je z vidika obiskanosti, dogovorjenih sestankov in realizacije ob tem izkazal kot uspešen. Sploh za naš Atlantida Botique hotel, ki se je odprl konec leta 2016 v Rogaški Slatini in si šele utiramo pot ter prepoznavnost. Hkrati je letos destinacija Rogaška Slatina prvič nastopila združeno z vsemi hoteli in animacijo na slovenskem razstavnem prostoru. Glede na vsa dejstva ocenjujemo, da bo iztržek sejma odličen«, je povedala Zdenka Ploj, direktorica Atlantida Boutique hotela.  D


NAPOVEDNIK

Napovednik dogodkov APRIL Dogodek

Kraj

Datum

Spletna stran

Solinarski praznik

Lokacije po Piranu

22. - 23. 4.

Ni uradne spletne strani

Brda in vino, vinska prireditev

Šmartno

22. - 23. 4.

Ni uradne spletne strani

Praznik olja in bledeža

Portorož in Piran

29. 4. - 1. 5.

Ni uradne spletne strani

Jurijev sejem, srednjeveški sejem

Ptuj

24. 4.

Ni uradne spletne strani

Naturalitas, agrikulturni in gastronomski sejem

Pescia

8. - 9. 4.

http://www.agrariopescia.it/naturalitas/

Vinitaly, 51. mednarodna razstava vina in žganih pijač

Verona

9. - 12. 4.

http://www.vinitaly.com/en/

Natale di Roma, praznovanja 2768. rojstnega dne Rima

Rim

19. - 21. 4.

http://www.natalidiroma.it/

Gelato Festival, festival sladoleda

Firence

21. - 25. 4.

http://www.gelatofestival.it/

Bregenz Spring, mednarodni festival plesa

Festspielhaus Bregenz

17. 3. - 10. 6.

http://www.bregenzerfruehling.at/home/

Vienna Blues Spring, najdaljši festival bluesa na svetu

Dunaj

20. 3. - 1. 5.

http://www.viennabluesspring.org/home.html

Velikonočna razstavišča po Avstriji

Dunaj, Salzburg, Kufstein, Innsbruck, Klagenfurt, Beljak, Gradec

30. 3. - 18. 4. http://www.austria.info/uk/things-to-do/ cities-and-culture/easter-markets

Osterfestival Tirol, festival moderne glasbe, plesa, prireditev, filma

Innsbruck, Hall

31. 3. - 16. 4.

http://www.osterfestival.at/en/

Festival literature in vina

Göttweig Abbey

6. 4. - 10. 4.

http://www.literaturundwein.at/festivalaktuell/ programm.php?naviaktiv=nav1&step=programm

Budapest 100, civilni urbani festival

Budimpešta

22. - 23. 4.

http://budapest100.hu/en/?language=en

Budapest Pálinka Festival, festival hrane in pijače

Városháza Park, Budimpešta

28. - 30. 4.

Ni uradne spletne strani

Teden umetnosti v Budimpešti

Galerije in muzeji v Budimpešti

18. - 23. 4.

http://bpartweek.hu/en/angol/

Pomladni festival v Budimpešti, največji kulturni dogodek osrednje Evrope

Budimpešta

31. 3. - 23. 4.

http://btf.hu/image/btf_programme_for_download.pdf

Dubrovnik FestiWine

Dubrovnik

17. - 23. 4.

http://www.dubrovnikfestiwine.com/en/

4 Islands MTB stage race, tekmovanje gorskih koles

Krk, Rab, Cres in Lošinj

19. - 22. 4.

https://www.adriabike.hr/

In the Fairy Tale World of Ivana Brlić Mažuranić

Slavonski Brod

23. - 28. 4.

http://www.usvijetubajki.org/index_2.aspx

Aklapela - festival dalmatinskih pesmi

Dubrovnik

31.3. - 23. 4.

http://www.aklapela.hr/

SLOVENIJA

ITALIJA

AVSTRIJA

MADŽARSKA

HRVAŠKA

MAR 2017 

//// 005  //// DESTINACIJA

11


NA KRATKO

Prva konferenca SRIP turizma

I

zvedena je bila prva konferenca Strateškega razvojno inovacijskega partnerstva za turizem – SRIPT in prva seja Strateškega sveta partnerstva v organizaciji Turistično gostinske zbornice Slovenije kot nosilke projekta. Namenjena je bila tako splošni in strokovni javnosti kot tudi tistim, ki bi želeli pristopiti k temu, razvojno naravnanemu partnerstvu. Na konferenci je bilo izpostavljeno, da ima slovenski turizem velik potencial, vendar tudi težave in da nas v prihodnjih petih letih čaka veliko dela na iskanju sinergij, na tesnejšem povezovanju in prenosu dobrih praks ter na kreiranju inovativnih produktov in storitev, ki bodo slovenskemu turizmu pomagali narediti preboj.  D

Nova direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje

Č

lani sveta Zavoda za turizem Maribor – Pohorje so z večino glasov podprli Doris Urbančič Windisch (na sliki levo) za novo direktorico Zavoda za turizem Maribor. Nekoč je bila zaposlena v Termah Maribor, sedaj pa v Hotelu Leonardo v Slovenski Bistrici. Na razpis je bilo prijavljenih devet kandidatov. Od teh jih je večina že na začetku odpadla, ker niso izpolnjevali vseh postavljenih pogojev. Urbančič Windischeva bo nadomestila Janjo Viher, potem ko je ta, že sredi decembra, podala odpoved pogodbe o zaposlitvi.  D 12

DESTINACIJA 

\\\\ 005  \\\\ 

MAR 2017

Kakšna bo letošnja turistična sezona

L

etos so velikonočni prazniki, prvi pokazatelj trenda turistične sezone, dva tedna kasneje kot lani, kar je za turizem bistveno boljši termin. Število turistov je bilo lani 8 odstotkov višje kot leto prej, število njihovih prenočitev, ki je leta 2015 prvič od osamosvojitve preseglo 10 milijonov, pa se je povečalo za 8 odstotkov. K izboljšanju teh rezultatov so največ pripomogli gosti iz tujine. Slovenski hotelirji so tudi letos optimistični glede velikonočnih praznikov.  D  Slika: STO

Slovenija bo tudi letos zanimiva za Avstrijce

P

redstavništvo STO na Dunaju je v sodelovanju s slovenskim turističnim gospodarstvom uspešno predstavilo Slovenijo, kot zeleno, aktivno, zdravo turistično destinacijo. Delavnice se je udeležilo kar 80 predstavnikov avstrijskih organizatorjev potovanj, turističnih agencij, različnih podjetij in združenj, ki napovedujejo povečano število prihodov in nočitev naših severnih sosedov pri nas tudi v letošnjem letu. Udeleženci delavnice iz Avstrije so pokazali največ zanimanja za počitnikovanje v termah in na Obali ter v mestih, kot so Ljubljana, Maribor in Celje. Veliko povpraševanja je bilo po ponudbi hotelov in butičnih destinacij. Slovenija je za Avstrijce vsako leto bolj zanimiva za počitnice, predvsem za krajši oddih. To potrjujejo tudi lanski rezultati. Prihodi gostov iz Avstrije so presegli številko 300.000, kar je za 9% več v primerjavi z letom 2015.  D

Izziv ostaja, kako turiste zadržati dlje

V

javnem zavodu Turizem Ljubljana so s turističnim letom 2016 lahko zadovoljni, saj so ob lanskoletnih rekordnih številkah in številnih omembah prestolnice, kot obiska vrednega turističnega cilja v tujih medijih, uresničili tudi večino ciljev, ki so si jih zadali v sklopu strategije razvoja in trženja turistične destinacije Ljubljana za obdobje 2014-2020. Izboljšanje je mogoče pri povečanju dobe bivanja obiskovalcev v Ljubljani. Kot je razvidno iz letnega poročila, so v Turizmu Ljubljana v sklopu strategije začrtali, da bo do leta 2020 povprečna letna rast števila nočitev 5-odstotna in rast števila prihodov obiskovalcev 3,5-odstotna, med cilji pa so navedli tudi povečanje dnevne potrošnje povprečno za 3 odstotke na turista na leto in dvig povprečne letne zasedenosti hotelskih sob nad 60 odstotkov.  D


NA KRATKO

Nagrade za Slovenijo

V

reviji National Geographic so na podelitvi nagrad svetovne zapuščine (World Legacv Reward), Slovensko turistično organizacijo razglasili za zmagovalko v kategoriji trajnostnega upravljanja destinacije. Slovenija je dosegla 96 od stotih dejavnikov trajnosti, med drugim pri okolju in ozračju, kulturi in avtentičnosti, naravi in biološki raznolikosti, so navedli v National Geographicu, kjer dodajajo, da je bila Ljubljana leta 2016 zelena prestolnica Evrope.  D

V 2018 bo prva kmečka hrana naprodaj pod zadružno znamko

P

eter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije je v povedal, da si želijo, da bi država v tujini bolj promovirala slovenski turizem, ki tudi kmetom in zadrugam prinaša zaslužek. Na zadnjem upravnem odboru so sprejeli pravilnik o kolektivni blagovni znamki Zadružne zveze Slovenije, s katero bodo označili zadruge in njihove trgovine. Z njo želijo povečati prepoznavnost kmetijsko-gozdarskih zadrug.  D

Turizem in čebele z roko v roki

O

rganizacija Združenih narodov v New Yorku bo predvidoma decembra letos, 20. maj, rojstni dan začetnika čebelarstva Antona Janše, razglasila za svetovni dan čebel. Pobuda za svetovni dan čebel prihaja s strani Čebelarske zveze Slovenije, ki poudarja, da mora zdaj država speljati vse postopke do konca, ter dodaja, da je Slovenija lahko ponosna, da so vse države enotno in v en glas podprle to zamisel. Slovenska čebelarska zveza si med drugim prizadeva, da bi čebelar in turizem hodila z roko v roki.  D

Nov priročnik za tuje organizatorje potovanj in potovalne agencije

S

lovenska turistična organizacija je izdala priročnik za organizatorje potovanj in potovalne agencije Travel Agent's Manual 2017, katerega vsebine so namenjene strokovni turistični javnosti. Priročnik je izšel v skupni nakladi 6.000 izvodov v angleškem in nemškem jeziku. Uporabnikom na enem mestu ponuja koristne splošne informacije o Sloveniji. Izpostavljeni so ključni turistični produkti ter kontakte informacije, ki bodo v pomoč organizatorjem potovanj na emitivnih trgih pri iskanju poslovnih partnerjev in lažji izvedbi potovanj v Slovenijo. Publikacija je v elektronski obliki na voljo na spletnem portalu www.slovenia.info.  D

Slovenci za luksuzna potovanja odštejemo pet tisoč evrov in več na osebo

Z

nesek, ki ga Slovenci namenimo za luksuzna potovanja, je odvisen od posameznika in njegovih želja. Štirje sogovorniki iz potovalnih agencij in slovenskih hotelov so razkrili želje svojih strank, vsi pa so si enotni: luksuz za vsakega posameznika pomeni nekaj drugega, je zelo širok pojem, ki se ga ne da natančno opredeliti. Predvsem pa luksuz ni zgolj cena. V Sloveniji gostom ponujajo po meri krojena potovanja na podlagi posameznika in njegovih želja. To so gostje, ki iščejo vrhunsko storitev ter doživetja in so to pripravljeni tudi plačati.  D MAR 2017 

//// 005  //// DESTINACIJA

13


NA KRATKO

Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na ministrstvu

Summer take off

S

poslovnimi partnerji in številnimi povabljenimi gosti, so na letališču Gradec pozdravili prihajajočo poletno sezono. Predstavili so program letov, ki ga, skupaj s svojimi poslovnimi partnerji, organizatorji potovanj, letalskimi družbami in turističnimi agencijami ponujajo potnikom. 50 destinacij, 140 tedenskih linijskih letov in bogat čarterski program, ponujajo v poletni sezoni. Mnoge novosti so uvedli, med njimi tudi let na otok Paros, novo destinacijo v Grčiji in na rdeče morje v Marsa Alam. Podroben program letov preverite na: www.flughafen-graz.at.  D

Voda - vir zdravja, dobrega počutja in lepote

N

a svetovni dan voda, 22.3.2017, je v Ljubljani potekal mednarodni kongres velnesa z naslovom: Voda – vir zdravja, dobrega počutja in lepote. Voda je temeljna dobrina, zato je zelo pomembna osveščenost o njeni porabi in hkrati razumevanje kako pomembna je za zdravje človeka. To je bilo glavno sporočilo vseh 22 govorcev iz Slovenije ter Hrvaške, Srbije in Italije, ki so predstavili svoja tematska področja v povezavi z vodo ter velnesom kot zdravim življenjskim slogom. Če vsak posameznik najprej pri sebi spremeni nekaj na bolje, se bo to poznalo tudi na ravni celotne družbe. Največji izziv tako postaja preskok v razmišljanju, in sicer od zdravljenja k ohranitvi zdravja - od kurative k preventivi. Zato so organizatorji ob kongresu pripravili tudi Zbornik strokovnih vsebin kot dodatno gradivo za vse, ki si želijo na enem mestu dobiti zanimive informacije na podlagi katerih bodo lahko naredili nekaj dobrega zase in s tem tudi za druge.  Z znanjem do zdrave izbire pomeni način razmišljanja, odločanja in delovanja posameznika, ki s tem prevzema tudi odgovornost za lastno zdravje.    D

ODSLEJ TUDI

ONLINE PORTAL ZA STROKOVNO TURISTIČNO JAVNOST PREVERITE MOŽNOSTI SODELOVANJA NA 14

DESTINACIJA 

\\\\ 005  \\\\ 

MAR 2017

WWW.DESTINACIJA.NET


DRUŽABNO

Teden restavracij PROMOVIRA SLOVENSKO KULINARIKO

M

ed 10. in 19. marcem je 99 slovenskih restavracij pripravilo posebne menije, ki so temeljili na svežih lokalnih spomladanskih okusih, po enotni ceni 17 evrov. Vrhunski chefi in chefinje so namreč že šesto leto zapored, v sklopu Tedna restavracij, gostili dobrojedce in dobrojedke iz vse Slovenije, ter prebujanje narave ujeli v domiselne kulinarične kreacije. Samo lani je v njihovih dobrotah uživalo več kot 82.000 gostov, ki postajajo iz leta v leto radovednejši, zahtevnejši in bolj izkušeni.  D

15. OBLETNICA PREDSTAVNIŠTVA

Hrvaške

TURISTIČNE SKUPNOSTI

20.

Hrvaški minister Gari Cappelli, direktorica HTS Metka Bradetić, v.d. županja mesta Mali Lošinj, Ana Kučić in slovenski minister Zdravko Počivalšek

marca so v ljubljanski restavraciji Slon 1552, svečano obeležili 15. obletnico delovanja predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji. Leta 2002, ko je predstavništvo začelo s svojim delom, je bilo zabeleženo nekaj manj kot pet milijonov slovenskih nočitev, medtem, ko se je ta številka v letu 2016 zvišala na skoraj 9,5 milijonov nočitev. Na obletnici se je slovenskim gostom in partnerjem letos predstavila turistična ponudba otoka Lošinj. Na svečani večerji je bil tudi hrvaški minister turizma Gari Cappelli, ki je kot nekdanji župan mesta Mali Lošinj ob tej priložnosti poudaril, da je izredno vesel in ponosen, da je prav Mali Lošinj destinacija, ki je pri naših slovenskih gostih ena najbolj priljubljenih, takoj za Umagom. Povabilu na 15. obletnico predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji se je odzval tudi slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.  D MAR 2017 

//// 005  //// DESTINACIJA

15


Profile for destinacija.net

Destinacija 005 1703 web  

Destinacija 005 1703 web  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded