Page 1

BRIKFESTIVAL IS A MAPPING FESTIVAL

ESTIVAL IS A MAPPING FESTIVAL


Festival komt naar Breda Van woensdag 5 tot en met dinsdag 11 juni vindt het Brabants Internationaal Kinderfestival, oftewel BRIK, plaats: een week vol fantasierijke theater- en dansvoorstellingen voor baby’s, peuters, kleuters en kinderen. Uiteraard zijn ook hun (groot)ouders, tantes, buren en alle andere volwassenen die verwonderd, verrast en geïnspireerd willen worden van harte welkom! Diverse locaties in Breda vormen rond Pinksteren het podium voor de 5e editie van dit familiefestival.

Van Stiltefestival naar BRIK Festival In 2011 vond de eerste editie van het Internationaal Stiltefestival plaats: een tweejaarlijks familiefestival, georgani-

seerd door dansgezelschap de Stilte. De mooie voorstellingen die het gezelschap op internationale tours tegenkwam, wilde het graag delen met het publiek in thuisstad Breda. Dit jaar slaat het festival met een nieuwe naam en in een nieuw jasje zijn vleugels uit als BRIK. De bouwstenen voor het programma blijven hetzelfde: internationale dans- en theatervoorstellingen voor kinderen, die je tegen een betaalbaar kaartje kunt zien in zalen als Chassé Theater, het Stedelijk Museum Breda en het Stiltetheater. Ook zijn er spectaculaire, gratis performances in de buitenlucht, zoals op de Grote Markt of op het Kasteelplein, waar ook het festivalhart is.

Je reist tijdens BRIK Festival vanuit je theaterstoel niet alleen langs verschillende continenten, maar ook langs allerlei magische wereldjes. Je ziet hoe het hele leven ontstaat uit een zak zand. Ervaart hoe het is om als dove danser tussen horende collega’s te bewegen – en andersom. Kan de kunst afkijken van de beste schaduwspelspelers. Beleeft hoe het is als spoken bang zijn voor mensen. Hoort een nest vol vogels langs elkaar heen kwetteren tot ze beseffen dat ze elkaar best kunnen begrijpen. Een gouden tip: zet je logica aan de kant en laat je lekker meeslepen.

Ruim 20 voorstellingen uit 13 landen Van over de hele wereld scoutte de Egyptische programmeur en artistiek leider Mohamed Elghawy de mooiste, taalloze voorstellingen op dans- en theaterfestivals. Gezelschappen uit onder andere IJsland, Australië, Canada, Zweden, Spanje en Oostenrijk, maar ook van eigen bodem, dompelen Breda onder in beweging.

Officiële opening Festival

Openingsvoorstelling BLOCK

Woensdagmiddag 5 juni om 14.00 uur opent het Brabants Internationaal Kinderfestival officieel zijn deuren. Marianne de Bie, wethouder van Cultuur van Breda, geeft dan op het Kasteelplein het startsein voor een week vol theater en dans van over de hele wereld. Presentatie van de opening is in handen van Lex Uiting, die voor BNNVARA o.a. Kinderen voor Kinderen presenteerde. Als oudPrins Carnaval weet hij wel hoe hij een feestje moet vieren.

Nadat er samen is geproost, start om 14.30 uur de gratis openingsvoorstelling BLOCK van het Engelse Motionhouse & NoFit State Circus. BLOCK is een samensmelting van dans en circus die de grenzen van beide disciplines oprekt. In een spectaculaire performance vol halsbrekende toeren vormen 20 gigantische blokken het speelveld voor een groep dansers. Niet als vast decor, integendeel. De blokken staan los en kunnen worden verplaatst. Ze fungeren als bouwstenen voor een voortdurend veranderend landschap dat wordt opgebouwd en afgebroken. Dit spel staat symbool voor het leven in de stad, vol van tegenstellingen en uitdagingen.


Kloppend festivalhart Voor het eerst is het hart van het festival ook in het hart van de stad: op het Kasteelplein. Een plek om de hele festivalweek lekker te spelen, je te laten verrassen bij een gratis voorstelling of even rustig te zitten en met een hapje of drankje. Playscapes Kinderen kunnen er bijvoorbeeld klauteren op de vrolijke Playscapes van Den Draad. Een landschap van gekleurde opblaasballen en gehaakt touw waar je door rond kunt dwalen, rennen, stuiteren, springen of wandelen. Dit vrolijke speelveld is met zijn 64m2 oppervlak de grootste die er is.

DJ Frietmachine Deze machine laat jouw aardappel dansen! DJ Frietmachine is een swingende aardappel-installatie die meet, weegt en bekijkt of jij geaard bent. Is dat het geval, dan draait ie een vette plaat voor jou en jouw biologische aardappel. Plaat afgelopen? Frietje klaar! Diep Groot en klein kunnen hun wereld op zijn kop laten zetten bij Diep van VolDaan. In deze spannende optische illusie wordt een man overspoeld en probeert te vluchten. Daarbij dompelt hij z’n publiek onder in een werkelijkheid die van geen kant klopt. Xics del Xurrac Het bouwen van menselijke torens, een eeuwenlange traditie in Catalonië, is de inspiratiebron die de makers van Xics del Xurrac aanzette deze vrolijke stapelblokken te maken. Bij dit speelcircuit van houten torens, die je met een groepje bouwt, bepaal je samen hoe die eruit komen te zien en test je je eigen creativiteit, durf, kracht en vermogen om te balanceren.

Openlucht voorstellingen Je kunt je in de buurt van het festivalhart ook van je sokken laten blazen door spectaculaire of ontroerende (gratis) openluchtvoorstellingen vol dans en

acrobatiek. Zoals Pelat van Joan Català op de Grote Markt. Hierbij staat een man in z’n eentje in een cirkel van publiek met een houten paal en nodigt mensen uit in zijn onnavolgbare ritueel. Of een van de voorstellingen van het Britse gezelschap Motionhouse, bijvoorbeeld Lost, een kort maar krachtig duet over wat het is om zowel lichamelijk als emotioneel verloren te zijn. Bij Captive, ook van Motionhouse, onderzoeken vier dansers in een kooi hoe het is om opgesloten te zitten.


De Ontspoking: geestige horror Interview met Jack Timmermans, artistiek leider van de Stilte Spoken die bang zijn voor mensen, dat is een beetje vreemd. Precies waar Jack Timmermans, artistiek leider van de Stilte, van houdt en graag mee speelt. De nieuwe voorstelling De Ontspoking van het Bredase dansgezelschap gaat woensdag 5 juni tijdens BRIK Festival in première.

Live muziek “De belangrijkste inspiratiebron was dat ik graag met Martin Fondse wilde samenwerken. Een geweldige muzikant en componist. Ergens in het proces kwam ik met het begrip ontspoking”, vertelt Jack over het ontwikkelproces. “Gedachten over zichtbaar en onzichtbaar, over dingen die de een wel en de ander niet ziet, of momenten waarop je voelt dat er iets is maar je niet weet wat. Zonder te weten wat de uitkomst was, zijn we daarover gaan nadenken. Martin kwam met het idee om drie zangeressen mee te nemen, spannend, dat heb ik nog nooit

gedaan, live zang op de vloer.” “Ik had in eerste instantie bedacht dat ze een beetje in de achtergrond zouden staan, achter gaasdoek, als een mysterieuze entiteit, maar toen hoorde en zag ik ze zingen en dacht ik: deze prachtige persoonlijkheden wil ik graag op de vloer naast de dansers. Net als Martin met onder andere de theremin, een ingenieus instrument dat prachtig spooky kan klinken.”

Spannende film als inspiratie De ‘zingspoken’ brengen ook mystieke geluiden voort. Jack Timmermans: “We overwegen om vooral met klanken te werken, meer dan met woorden. Adem, lucht, je stem waarmee je kunt blazen, wind maken of krijsen. Inspiratiebron zijn allerlei spannende films, zoals de klassiekers Gaslight van George Cukor en Rebecca van Alfred Hitchcock. Overigens wordt de voorstelling niet eng, een beetje suspense zit er wel in, maar het wordt vooral energiek, dynamisch en luchtig.” Première op BRIK Festival Wat je gaat zien, is een spel van verschijnen en verdwijnen. Van meubels die verplaatsen zonder dat de heer des huizes het doorheeft. Van een liefde die komt en ook weer gaat. Van dingen die de man lijken te overkomen – of veroorzaakt hij ze misschien zelf? De Ontspoking gaat in première tijdens BRIK Festival op woensdag 5 juni om 16.00 uur in het Chassé Theater. Voor meer informatie en tickets, kijk je op www.brikfestival.nl.

Profile for destilte11

BRIK festival krant  

BRIK festival krant  

Advertisement