Page 1

Dansgezelschap voor de jeugd

2013 2014


Je krijgt meer zicht op je wortels door ontworteld te zijn: onze reizen van de laatste jaren hebben onze inzichten in wat we willen met dans verruimd. Ontwortelen is jezelf ontworstelen. Jezelf ontworstelen aan de heersende opvattingen uit je omgeving en loskomen van de ongeschreven wetten van de eigen cultuur.

Mr. Pickwick

Dat is geen sinecure. Hoezeer de vrijheid van denken in onze cultuur ook gepropageerd wordt, de begrensdheid ervan wordt omgekeerd evenredig gedemonstreerd. De hoogste graad van moderne danskunst wordt gekenmerkt door een grote mate van abstractie. Narratieve voorstellingen, of verondersteld narratieve voorstellingen, lijken van een lagere orde. De hiërarchie in dezen is typisch voor ons land. In de vijftiger jaren leidde de strijd tussen de abstracten en de figuratieven in de Nederlandse schilderkunst tot een verarming van het culturele landschap door een praktische eliminatie van de laatste groep. Binnen de wereld van de muziek zijn het jarenlang de seriëlen die de ‘traditionele’ componisten uitsluiten en de subsidies opsouperen aan oorvijandig geintellectualiseer. Uiteindelijk heelt de tijd alle wonden. Tot er een nieuwe toekomst van gisteren opstaat, die niets naast zich duldt. Zonder historisch besef kan de geschiedenis zich moeiteloos herhalen... Onze vele ontmoetingen in het buitenland hebben bijgedragen aan het definiëren van onze eigen identiteit. Ondanks het internationale karakter van De Stilte zijn de Nederlandse wortels duidelijk zichtbaar in het werk: de emotie onderhuids, technisch zuiver en subtiel in vormgeving. Dans voor kinderen is geen simpele versie van het grotemensenwerk, een kinderpubliek staat op zichzelf. Dansvoorstellingen voor kinderen staan op zichzelf. Gerenommeerd, spraakmakend en aanverwante superlatieven die een publiek van volwassenen weten te verleiden en het kijkgedrag beïnvloeden, hebben geen uitwerking op deze doelgroep. Het oordeel van een deskundige is evenmin van invloed, op dit gezag vertrouwt een kind niet. De voorstelling zal op zijn eigen merites het kind moeten overtuigen. Niet gebonden aan plaats, niet gebonden aan tijd. We zijn er klaar voor.

© Hans Gerritsen

Jack Timmermans Artistiek leider


Mongens en Jeisjes

NIEUW

Blauw of roze, het onderscheid is er al bij de geboorte van een kind. Hoe ziet de wereld eruit als we ons daar niks van aantrekken? Een bonte dansvoorstelling die de schoonheid van de beweging boven het mannelijke en het vrouwelijke uit tilt.

Vliegende Koe

bewerking

Een bewerking van de succesvoorstelling Speelvogels. In Speelvogels daagden drie danseressen elkaar uit in een spel van gelijkwaardigheid, in Vliegende Koe is de inbreng van een danser voldoende om twee meisjes te zien strijden om de gunst van de jongen.

Mr. Pickwick

Verwijderd uit zijn welbekende grotemensenwereld raakt Mr. Pickwick verstrikt in een surrealistische, magische wereld waarin humor en verwondering het leven glans geven.

In Alice van De Stilte blijkt Lewis Carroll een heerschap met twijfelachtige bedoelingen. In vermommingen waarmee hij letterlijk de beest uithangt, dingt hij naar de gunsten van drie schattige Alice-meisjes.

1-2tjes dans op school

Š Davide Incontri

Alice

Duetten op een vloer van 3,5 x 3,5 meter die in de klas of het speellokaal op school worden uitgevoerd, in combinatie met een workshop.

Internationaal Stiltefestival

Van 8 t/m 15 juni 2013 vindt de tweede editie van het Internationaal Stiltefestival plaats in Breda. Een woordloos festival voor kinderen, met gezelschappen uit o.a. Spanje, Engeland, BelgiĂŤ en Frankrijk.

Presentatiedag

Op donderdag 7 februari 2013 organiseert De Stilte haar jaarlijkse presentatiedag. Het programma start om 11.00 uur en vindt plaats in Theater De Stilte aan de Markendaalseweg 75a te Breda. Gepresenteerd worden Mr. Pickwick en 1-2tjes en fragmenten van Mongens en Jeisjes en Vliegende Koe. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar jan@destilte.nl Deelname is kostenloos.

vanaf 6 jaar

alle leeftijden

dans op school

Okt-13

Mr. Pickwick

1-2tjes

Nov-13

Mongens en Jeisjes

Mr. Pickwick

1-2tjes

Dec-13

Mongens en Jeisjes

Mr. Pickwick

1-2tjes

Jan-14

Mongens en Jeisjes

Mr. Pickwick

1-2tjes

Feb-14

Mongens en Jeisjes

Mr. Pickwick / Vliegende koe

1-2tjes

Mar-14

Mongens en Jeisjes / Alice

Mr. Pickwick / Vliegende koe

Apr-14

Mongens en Jeisjes / Alice Vliegende koe

1-2tjes

May-14

Mongens en Jeisjes / Alice Vliegende koe

1-2tjes

Jun-14 Alice Vliegende koe

1-2tjes


De Stilte

De Stilte richt zich volledig op het ontwikkelen en uitvoeren van producties voor kinderen. Sinds 1994 heeft het gezelschap ruim 2.800 voorstellingen gedanst voor 370.000 bezoekers.

Š Claudette van de Rakt

Dansgezelschap voor de jeugd

Onder artistieke leiding van Jack Timmermans worden gelaagde voorstellingen geproduceerd met academisch geschoolde dansers. Educatie vormt een integraal onderdeel van de werkwijze. Spelenderwijs leert het kind zijn wereld kennen. Door imitatie en verbeelding leert het enerzijds deel uit te maken van een gemeenschap en krijgt het anderzijds voeling met zijn eigen binnenste. De taal van het lichaam is daarbij zijn eerste expressiemiddel. Het spelende kind danst. De Stilte heeft een team van vier educatief medewerkers dat samen met de artistieke leiding het beleid uitzet voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het amateurveld. Een vaste pool van vijftien dansdocenten wordt ingezet om dit beleid uit te voeren.

Š Davide Incontri

De expertise van De Stilte vindt zijn vertaling in uitgebreide programma’s in de eigen omgeving en duurzame relaties met onderwijsinstellingen. De Stilte biedt zowel in combinatie met voorstellingen als autonoom lesbrieven, inleidingen, workshops, meerdaagse cursussen en projecten in de klas.


Alice

Voor welke

leeftijd

is welke voorstelling geschikt? De aanwezigheid van seks, geweld, lawaai, de mate van abstractie, de lengte van een voorstelling zijn parameters die een leeftijdsaanduiding rechtvaardigen. Maar wat als er geen geweld, geen lawaai en geen seks in de voorstelling voorkomt? Wat als de voorstelling binnen de 60 minuten blijft? Zijn er nog meer parameters voor voorstellingen voor kinderen? Uit ervaring zeggen wij volmondig ja! Een jonger publiek houdt ervan rechtstreeks (oog) contact te ervaren, heeft herkenningspunten nodig en variatie. Een gelaagde voorstelling kan op meerdere niveaus bekeken worden, niet in het minst omdat elk kind anders is. Op verschillende momenten in zijn leven beziet een mens hetzelfde met andere ogen, omdat hij zelf verandert. Elke leeftijd verschaft een ander inzicht. 4+ kan net zo goed 8+ zijn: hetzelfde is anders. Het aanduiden van een leeftijd sluit kinderen uit. Want hoever reikt de aanduiding 4+? Tot 6 jaar, tot 10 jaar, tot ooit? De wijze waarop kinderen de werkelijkheid bezien, is niet eenvoudig chronologisch te duiden. Kinderen op jonge leeftijd kunnen zich vergapen aan abstractie, terwijl kinderen in de bovenbouw die zintuiglijke ervaring minder waarderen dan het verhaal, de anekdote. Ook de opstelling van de leerkracht bepaalt in belangrijke mate de wijze, waarop zijn leerlingen de voorstelling bij zichzelf binnen laten komen. Daar speelt leeftijd geen rol. Op grond van bovenstaande overwegingen denken wij dat programmeurs en scouts genuanceerder kunnen bepalen wat aansluit bij hun doelgroep. Om die reden kiest De Stilte ervoor enkel een leeftijdskwalificatie te vermelden bij voorstellingen met een absolute ondergrens. In het repertoire voor het seizoen 2013-2014 duiden we de dansvoorstellingen Mongens en Jeisjes en Alice aan met 6+.

Welke

criteria

Š Hans Gerritsen

leggen we daarvoor aan?


Mongens en Jeisjes

NIEUW

LIVE MUZIEK

vanaf 6 jaar

Choreografie: Jack Timmermans Kostuums: Rianne de Witte Dramaturgie: Lu Kemp

Speelperiode: november 2013 tot en met mei 2014 Duur: 55 minuten Gezelschap: 6 dansers, 2 technici Oppervlak: minimaal 9 x 9 x 5 meter Opbouw: 6 uur Afbouw: 1 uur

concept en fotografie Claudette van de Rakt @ Lighthouse

Blauw of roze, het onderscheid is er al bij de geboorte van een kind. Hoe ziet de wereld eruit als we ons daar niks van aantrekken? Jongens en meisjes zijn gelijk, vanzelfsprekend. Maar wat gebeurt er als we dat laten zien? Verdwijnt het verschil als we jongens naar ballet en meisjes naar voetbal sturen? Mongens en Jeisjes is een bonte dansvoorstelling die de schoonheid van de beweging boven het mannelijke en het vrouwelijke uit tilt. Dans kan stoer, lieflijk, agressief, verwachtingsvol, mysterieus, energiek, emotioneel zijn. Mongens en Jeisjes gaat de strijd aan met culturele wetmatigheden, in een poging de verschillen op te heffen.


Vliegende

Koe

BEWERKING

Of een kind nu alleen speelt of met anderen, in het spel krijgt de werkelijkheid een gezicht. Vliegende Koe is een bewerking van de succesvoorstelling Speelvogels. In Speelvogels daagden drie danseressen elkaar uit in een spel van gelijkwaardigheid, in Vliegende Koe is de inbreng van een danser voldoende om twee meisjes te zien strijden om de gunst van de jongen. Zoals een scheurtje een enorme kloof kan veroorzaken, zo is een kleine wijziging voldoende om het hele plot ondersteboven te gooien. Wat een kleine ingreep leek te zijn, kreeg tijdens de repetities een lading die niet was te voorzien. Vliegende Koe, de strijd van twee meisjes om één jongen. “De choreografieën van Jack Timmermans zijn speels en spontaan en lijken haast ter plekke te ontstaan.” – Trouw

Choreografie: Jack Timmermans Rekwisieten: Bert Vogels Muziek: Timothy van der Holst Kostuums: Karisma Costumes

Speelperiode: februari tot en met juni 2014 Duur: 45 minuten Gezelschap: 3 dansers, 2 technici Oppervlak: minimaal 9 x 9 x 4 meter Opbouw: 5 uur Afbouw: 1 uur

concept en fotografie Claudette van de Rakt @ Lighthouse

“Spelen ingenieus in dans verwerkt.” – Brabants Dagblad


Mr.

Pickwick Met fikse tegenzin komt Mr. Pickwick terecht in de wereld van het kind. Verwijderd uit zijn welbekende grotemensenwereld raakt hij verstrikt in een avontuur, waarin de helderheid van alledag geheimzinnig wordt en het vreemde meisje een speelkameraad. Stukje bij beetje ervaart hij dat de rijkdom van de kinderwereld een groter bezit blijkt te zijn dan de gewichtigheid van zijn vertrouwde bestaan. Twee dansers presenteren ons een surrealistische, magische wereld waarin humor en verwondering het leven glans geven. Deze productie is in 2009 gemaakt bij productiehuis Generale Oost en onder leiding van Jack Timmermans door de choreografen gereviseerd.

“Een echte aanrader!” – Z@pp reporter Emma Swinkels, 9 jaar “…big smile op mijn gezicht, wat een heerlijke voorstelling. Ben al heel lang geen kind meer maar ook voor volwassenen met een kinderhart een geweldige voorstelling... dank jullie wel!” – Katja Bol, Breda

Speelperiode: oktober 2013 tot en met maart 2014 Duur: 45 minuten Gezelschap: 2 dansers, 2 technici Oppervlak: minimaal 9 x 9 x 5 meter Opbouw: 5 uur Afbouw: 1 uur © Hans Gerritsen

Choreografie: Sara Lourenco en Andrea Palombi Muziek: Jurr van Diggele Lichtontwerp: Pink Steenvoorden Videomontage: George Tchiriaev Video-effecten: Stef Prein


Alice In Alice van De Stilte blijkt Lewis Carroll een heerschap met twijfelachtige bedoelingen. In vermommingen waarmee hij letterlijk de beest uithangt, dingt hij naar de gunsten van drie schattige Alice-meisjes. Echt voor de poes blijkt het trio niet te zijn en de snode schrijver wordt ontmaskerd. ‘Kop eraf’ heet dat bij de koningin. Wakker worden Alice!

‘Jeugddans vol amoureuze verwarring en mysterie.’ – de Volkskrant ‘Onbezorgd en grappig enerzijds, maar tegelijkertijd zo teder en poëtisch, dat er meermaals een minutenlange gefascineerde stilte valt.’ – Rheinische Post

Speelperiode: maart tot en met juni 2014 Duur: 60 minuten Gezelschap: 4 dansers, 2 technici Oppervlak: minimaal 9 x 9 x 5 meter Opbouw: 5 uur Afbouw: 1 uur

© Hans Gerritsen

Choreografie: Jack Timmermans Animatie: Bert Vogels Decor: Bart Mostart, Martijn Hohmann Muziek: Timothy van der Holst Kostuums: Judith de Witte


1-2tjes

DANS OP SCHOOL

1-2tjes zijn dansduetten, uitgevoerd op een vloer van 3,50 x 3,50 meter waar leerlingen aan drie zijden omheen zitten. De vloer wordt gelegd en de klas kijkt in het speellokaal actief naar een duet. Dicht op de huid van de toeschouwer ontvouwt zich een confrontatie tussen twee dansers. Wat getoond wordt, wordt dubbel beleefd in de workshop die erop volgt.

‘Ik vond de voorstelling super leuk en ook wel intresant dat je van iets waar je niet bij praat ook het verhaal kan snappen’ – Michelle, Doetichem ‘Dit was echt zo gaaf wanneer komen jullie weer naar de zilvermeeuw??’ – Thijs, Wieringewerf ‘Ik heb jullie vandaag op mijn school zien dansen. Ik vond jullie erg goed en ik vond het heel erg mooi! Helaas toen jullie vroegen wie er mee wilden doen schudde ik per ongeluk nee met mijn hoofd, dat vind ik nu zo erg jammer, ik heb daar heel veel spijt van. Misschien zie ik jullie nog een keer en dan doe ik heel erg graag met jullie mee. Heel veel groeten.’ – Myrthe, Nieuwvliet ‘Julian vond de voorstelling prachtig op school. Hij vond dit het leukste van de dag afgelopen donderdag en hij was super blij dat ze nog eens gingen dansen op school!’ – Moeder Julian, Beek Speelperiode: oktober 2013 tot en met juni 2014 m.u.v. maart 2014 Doelgroep: voor elke leeftijdscategorie is een duet beschikbaar Duur: 45 minuten per presentatie (incl. workshop) Maximaal aantal deelnemers per presentatie: 35 Maximaal aantal presentaties per dag: 3 Oppervlak: minimaal 6 x 10 meter

© Davide Incontri

‘Ik kon me lekker uitleven’ – Thijs, Oudewater


Educatieaanbod “De Stilte doet een appèl op spel en fantasie van kinderen. Fantasie is de motor van vernieuwing, van anders zien, anders handelen. Het genot is het begin, de verwondering het vervolg, de creatieve daad het eindresultaat.” – Jack Timmermans

Het sociaal-emotionele en fysieke welzijn van het kind geeft het leven glans en vormt de basis om taal en rekenen te lijf te gaan. Onze benadering van dans legt het accent op de eigen beleving en creativiteit. Daarmee spreken wij het kind als individu aan en dragen bij aan een positieve leeromgeving die verder reikt dan het danslokaal.

Leerlijnen De Stilte heeft haar eigen doorlopende leerlijnen dans ontwikkeld voor het voorschoolse-, basis- en voortgezet onderwijs. Met dans als volwaardig onderdeel van het curriculum dragen we bij aan ‘goed onderwijs’ waarin kinderen kunnen uitgroeien tot veelzijdige, creatieve, zelfbewuste individuen. De leerlijnen dans zijn gebaseerd op de kerndoelen van het primair onderwijs en zeven competenties:

© Hans Gerritsen

Hoe kan dans bijdragen aan het onderwijs?

Met een eenvoudig ABC scheppen we gezonde leervoorwaarden:

Aanraking Ieder mens heeft fysiek contact nodig om te gedijen. Door te dansen leren kinderen respectvol met elkaar om te gaan, samen te werken, eigen grenzen aan te geven en die van anderen te respecteren.

Beweging Bewegen draagt bij aan ons welbevinden en is belangrijk voor onze gezondheid. We leren controle over onze bewegingen te krijgen en eigen vormen te creëren. Uit dit lichaamsbewustzijn volgen zelfbewustzijn en zelfvertrouwen: iedereen kan dansen binnen zijn eigen mogelijkheden.

Het ontwikkelen van de zeven competenties vormt de basis van de educatie van De Stilte. Wij bieden workshops en lessencycli op maat en activiteiten die gerelateerd zijn aan een voorstelling.

Communicatie Prijs op aanvraag.

© Elise Wassing

Dans ís communicatie: jezelf uitdrukken door middel van lichaamstaal maar ook verwoorden, reflecteren over wat je dansend ervaart en met elkaar deelt.


stiltefestival.com

Dansgezelschap voor de jeugd

www.destilte.nl

Postbus 7211

Markendaalseweg 75a

4800 GE Breda

4811 KB Breda

Nederland

Nederland

T: +31 76 51 38 125

Voor boekingen kunt u

info@destilte.nl

zakelijk leider Jan Baanstra

F: +31 76 51 38 605

contact opnemen met

www.destilte.nl

jan@destilte.nl

Uitkoopsommen voorstellingen 1 voorstelling 2e voorstelling 1 voorstelling in serie op 1 dag

in serie

Mongens en Jeisjes

€ 1.400,-

€ 1.000,-

€ 1.100,-

Alice

€ 1.350,-

€ 1.000,-

€ 1.100,-

Mr. Pickwick*

€ 1.250,-

€ 850,-

€ 1.000,-

Vliegende Koe

€ 1.200,-

€ 900,-

€ 1.050,-

1 presentatie

2 presentaties op 1 dag

3 presentaties op 1 dag

1-2tjes (incl. workshop)

€ 475,-

€ 600,-

dans in de klas

€ 325,-

Alle prijzen zijn exclusief BTW en reiskostenvergoeding à € 0,60 per kilometer, gerekend vanaf Breda * Exclusief 10% AR bij openbare voorstellingen


Voorzijde: concept en fotografie Claudette van de Rakt @ Lighthouse

www.destilte.nl Ontwerp: M/vG ontwerpers, Berry van Gerwen, Breda, gerwen@kpnplanet.nl — Druk: Gianotten, Tilburg

Seizoensbrochure 2013-2014  

Seizoensbrochure De Stilte 2013-2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you